فهرست مطالب

روانشناسی ورزش - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

مجله روانشناسی ورزش
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • راضیه خانمحمدی، محمود شیخ*، فضل الله باقرزاده، داود حومنیان، داریوش خواجوی صفحات 1-16

    هدف:

     توانایی راه رفتن و اجرای تکالیف شناختی به صورت همزمان یک وجه مهم از زندگی روزمره است. هدف این مطالعه بررسی اثر ورزش هوازی بر راه رفتن در شرایط تکلیف دوگانه و کارکردهای اجرایی در بیماران اسکیزوفرنی مرد با اختلال افسردگی بود.

    روش شناسی:

     این کارآزمایی بالینی غیر تصادفی با گروه کنترل، تاثیر 12 هفته ورزش هوازی را  بر راه رفتن در شرایط تکلیف دوگانه و کارکردهای اجرایی 23 بیمار اسکیزوفرنی مرد با اختلال افسردگی را بررسی کرد. بیماران به طور همگن (بر اساس سن و نمره MMSE، و نمره افسردگی) در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه ورزش هوازی، 12 هفته، 3 جلسه در هفته، به مدت 1 ساعت (در کل36 جلسه ، 2160 دقیقه) برنامه ورزش هوازی را انجام دادند. داده های پیش آزمون و پس آزمون به دست آمدره تجزیه و تحلیل شد. داده های پیش آزمون و پس آزمون به دست آمده از طریق آزمون های ان بک و دسته بندی کارت های ویسکاسین با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد دو گروه در  سرعت راه رفتن در شرایط تکلیف دوگانه تفاوت معناداری با یکدیگر داشتند (0.05≥P). همچنین بین گروه ورزش هوازی  و گواه در نمرات پس آزمون حافظه کاری و توجه انتقالی تفاوت معناداری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     برحسب نتایج حاصل ازاین پژوهش، ورزش هوازی باعث تقویت کارکردهای اجرایی و  بهبود سرعت راه رفتن در شرایط تکلیف دوگانه شد. بنابراین پیشنهاد می شود ورزش هوازی در برنامه های توانبخشی بیماران اسکیزوفرنی گنجانده شود.

    کلیدواژگان: بیماران اسکیزوفرنی، تکلیف دوگانه، راه رفتن، کارکرداجرایی
  • سکینه استادیان کمارعلیا*، علیرضا آقابابا صفحات 17-30
    مقدمه

    امروزه در دنیای ورزش ویژگی های روانی از عوامل مهم در عملکرد ورزشکاران و سلامت آن ها هست که این موضوع لزوم انجام مداخلاتی در جهت بهبود این ویژگی ها را نشان می دهد. هدف از تحقیق پیش رو بررسی تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر خودکارآمدی و ترس از ارزیابی منفی دانش آموزان والیبالیست دختر می باشد.

    مواد و روش

    روش پژوهش حاضر به شیوه ی آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. نمونه آماری پژوهش 30 دانش آموزان والیبالیست دختر مقطع متوسطه بودند که از دبیرستان های شهر قدس و به صورت در دسترس انتخاب شدند. مشارکت کنندگان در دو گروه کنترل و گروه آموزش ذهن آگاهی مشارکت داشتند. گروه تجربی 8 جلسه آموزش ذهن آگاهی را دریافت نمودند. داده ها با استفاده از مقیاس ترس از ارزیابی منفی واتسون و فرند و خودکارآمدی شرر و در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری جمع آوری شد. داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و با استفاده از SPSS 21 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج بیانگر این بود که آموزش ذهن آگاهی منجر به بهبود معنادار خودکارامدی دانش آموزان والیبالیست دختر شد. علاوه بر این،  یافته ها بیانگر تاثیر معنی دار آموزش ذهن آگاهی بر کاهش ترس از ارزیابی منفی دانش آموزان والیبالیست دختر بود.

    نتیجه گیری:

      با توجه به فرضیه های و دیدگاه های اخیر در زمینه آموزش ذهن آگاهی در میان ورزشکاران،  می توان نتیجه گیری کرد که بهبود برخی ویژگی های روانی ورزشکاران والیبالیست دختر همچون خودکارامدی و ترس از ارزیابی منفی منجر به بهبود عملکرد و سلامت جسمی و روانی آن ها شوند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودکارآمدی، ترس از ارزیابی منفی، والیبال
  • محمد صالحی، اسماعیل صائمی*، محمدرضا دوستان صفحات 31-44

    یکی از شیوه های نوین در زمینه آموزش، یادگیری با انتظار آموزش است. بر اساس این رویکرد، از یادگیرنده ها درخواست می شود تا در حین یادگیری مهارت های مورد نظر، با هدف آموزش مطالب یادگرفته شده به دیگران، به یادگیری بپردازند. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه تاثیر دو روش یادگیری با انتظار آموزش در مقابل روش سنتی یادگیری با انتظار آزمون بر کارکردهای اجرایی و یادگیری حرکتی ضربه پات گلف بود. تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود و در دو گروه آزمایشی و طی سه روز اجرا شد. شرکت کنندگان شامل 24 فرد بزرگسال (همگی مرد؛ میانگین سنی 81/1± 58/22 سال) بودند که بصورت دردسترس از محیط دانشگاه، انتخاب شدند و بطور تصادفی در دو گروه آزمایشی تمرین مهارت ضربه پات گلف با انتظار آموزش در مقابل تمرین مهارت با انتظار آزمون شدن، قرار گرفتند. یافته های حاصل از تحلیل واریانس مرکب، تحلیل واریانس یکراهه، و همچنین تحلیل کواریانس چندمتغیره، نشان داد، گروهی که به روش یادگیری با انتظار آموزش تمرین کرده بود، نسبت به گروه کنترل، هرچند در مرحله اکتساب (07/0=P)، و شاخص بازداری پاسخ (06/0=P)، برتری نداشت، در آزمون های یادداری (03/0=P)، انتقال (01/0=P) و همچنین شاخص حافظه کاری (02/0=P)، برتری معناداری از خود نشان داد. بطور خلاصه، می توان نتیجه گرفت، یادگیری با انتظار آموزش به دیگران، به واسطه بهبود حافظه کاری، یادگیری حرکتی را بهبود خواهد داد، لذا، پیشنهاد می شود، در محیط های آموزشی، این شیوه نوین تمرین، بیشتر مورد توجه و استفاده مربیان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: یادگیری با انتظار آموزش، حافظه کاری، بازداری پاسخ، یادگیری حرکتی
  • امیر قیامی راد*، وحید حسن پور، محمدتقی اقدسی صفحات 45-56
    هدف

    با توجه به تاثیر مثبت بازی در کاهش اضطراب کودکان در پژوهش حاضر در پی یاسخ به این سوال هستیم که آیا بازی های فیزیکی مجازی از طریق واتس آپ می تواند بر کاهش اضطراب کودکان والدین مبتلا به کووید-19 در دوران قرنطینه گذار باشد؟

    روش ها:

     تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با گروه کنترل انجام شد. تعداد 68 نفر از کودکان والدین مبتلا به بیماری کووید -19 که در قرنطینه خانگی بودند با رده سنی 8-12 سال بصورت داوطلبانه و در دسترس به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و بصورت تصادفی ساده در دو گروه تجربی (33 نفر) و کنترل (35 نفر) قرار گرفتند. برای سنجش اضطراب کرونا، از پرسشنامه مقیاس اضطراب کرونا (CDAS) استفاده شد. سپس آموزش بازی فیزیکی به مدت 2 هفته ، 8 جلسه 45-60 دقیقه ای از طریق واتس آپ برای گروه تجربی ارایه شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون کوواریانس در سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد پس از تمرینات ورزشی مجازی، در گروه تجربی اضطراب علایم جسمانی (001/0 = P) و علایم روانی (001/0 = P) به طور معنی داری کاهش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    به نظرمی رسد بازی در محیط مجازی باعث کاهش اضطراب، در کودکانی که والدین شان در قرنطینه خانگی بودند می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، بازی های فیزیکی مجازی، کودکان، دوران قرنطینه
  • بهنام ملکی*، محمدحسین قزوینه، شهرام علم، علی تدین صفحات 57-70

    هدف :

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تمرین حافظه کاری بر ظرفیت حافظه کاری و اضطراب رقابتی فوتبالیست های بزرگسال بود.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق نیمه تجربی و طرح آن پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. از بین فوتبالیست های لیگ دسته یک 24 نفر از بازیکنان تیم آلومینیوم اراک از طریق نمونه گیری در دسترس  انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های کنترل و آزمایشی قرار گرفتند. پس از انجام پیش آزمون، شرکت کنندگان گروه آزمایشی به مدت 25 جلسه تمرین های حافظه کاری را انجام دادند. در پایان از کلیه گروه ها پس آزمون به عمل آمد. ابزار جمع آوری داده ها، آزمون حافظه کاری ان - بک، پرسش نامه اضطراب رقابتی - حالتی و نرم افزار تمرین حافظه کاری بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تمرین حافظه کاری سبب افزایش حافظه کاری و کاهش اضطراب رقابتی - حالتی در بازیکنان فوتبال گروه آزمایشی شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بطورکلی استفاده از تمرین های حافظه کاری به عنوان یک مکمل برای تمرینات بدنی در کاهش اضطراب بازیکنان فوتبال در موقعیت های پر فشار مفید است.

    کلیدواژگان: حافظه، نرم افزار تمرین حافظه کاری، موقعیت های پرفشار، بازیکنان فوتبال
  • هادی گورکی، علیرضا فارسی*، بهروز عبدلی صفحات 71-80
    هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر تمرین بدنی بر کنترل تعادل سالمندان کم بینا بود. 30سالمند کم بینا که کم بینا بودن آنها از طریق تست اسنلن و دستگاه بینایی سنجی اثبات شده بود، به طور تصادفی ساده در دو گروه تمرین بدنی و گروه کنترل قرار گرفتند. تمرینات شامل دو گونه تکلیف ایستادن و راه رفتن به همراه تکالیف دوگانه حرکتی و ذهنی بود. سالمندان گروه تمرین بدنی در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در آزمون های تعادلی دستگاه تعادل سنج استابیلومتر، شرکت کردند. گروه تمرین به مدت 12 هفته و هفته ای دو جلسه تمرین کردند. برای تحلیل داده ها از آزمون t وابسته استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تمرین بدنی بر تعادل سالمندان کم بینا تاثیر دارد (05.p>). همچنین نتایج t مستقل بین دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری روی تعادل نشان داد بدین معنی که بهبود گروه تمرین در تعادل نشان داده شد. نتیجه اینکه تمرینات بدنی می تواند موجب بهبود شاخص های تعادل شود. در این میان دستکاری های چند حسی مبتنی بر راهبردهای سازگاری و جایگزینی می تواند نتیجه بهتری را در پی داشته باشد و بر میزان این اثر بخشی بیافزاید.
    کلیدواژگان: تعادل 2، سالمندی 3، کم بینایی
  • رضا نیک بخش* صفحات 81-92
    هدف کلی پژوهش حاضر هنجاریابی مقیاس 8 گویه ای اشتیاق در ورزش بود. با توجه به این که پژوهش حاضر به تعیین پایایی و روایی مقیاس اشتیاق در ورزش می پردازد، طرح پژوهش از لحاظ نوع پژوهش- توسعه است که با رویکرد تحلیلی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمام بانوان ورزشکار شهرستان بهارستان تشکیل دادند که تعداد آن ها 421 نفر است. نمونه آماری براساس فرمول کورکان به تعداد 200 نفر و به صورت دردسترس انتخاب شد. در این تحقیق از مقیاس اشتیاق سیگموندسون و همکاران (2020) استفاده شد. برای بررسی روایی سازه پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی و برای بررسی مدل شاخص های برازش مدل استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی شاخص های مربوط به مقیاس اشتیاق دارای بار عاملی بالاتر از 4/0 می باشند بنابراین از بارعاملی و مقادیر t مورد قبولی برخوردارند و شاخص های مناسبی محسوب می شوند. بنابراین، روایی سازه مقیاس اشتیاق مورد تایید می باشد. هم چنین، مقیاس اشتیاق دارای واریانس 51/0 و پایایی ترکیبی (ضریب دیلون - گلداشتاین) نیز 88/0 به دست آمد. بنابراین، روایی همگرا مقیاس اشتیاق مورد تایید می باشد. علاوه بر این، ضریب آلفای کرونباح مقیاس اشتیاق 90/0 به دست آمد که نشان دهنده مطلوب بودن پایایی این مقیاس می باشد. بنابراین، پایایی مقیاس اشتیاق مورد تایید می باشد.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، مقیاس اشتیاق، ورزش
  • نرگس قادری، محمد علی اصلانخانی*، احسان زارعیان، ژاله باقرلی صفحات 93-106
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مطالعهی تاثیر و ماندگاری (پایداری اثر تمرین) حافظه کاری (توانایی در به خاطر آوردن و مدیریت اطلاعات) و خودپنداره (ارزشیابی کلی فرد از شخصیت خویش) در بین کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی طراحی و اجرا شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با گروه گواه بود.30 دختر10-8 سال دارای اختلال هماهنگی رشدی، بر اساس نمرهی کسب شده در مجموعه آزمون سنجش حرکت کودکان و نمره هوشی به دوگروه تجربی و گواه تقسیم شدند. از آزمونهای N-back جهت سنجش حافظه کاری و از آزمون پیرز-هریس2 جهت بررسی خودپنداره استفاده شد. پروتکل تمرینی شامل مجموعه بازیهای شناختی، حرکتی و بنیادی بود که توسعه ی مولفه های حافظهکاری و خودپنداره را مد نظر قرار داده بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو راهه با اندازهگیری مکرر در عامل آزمون (زمان) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد عملکرد حافظهی کاری (000/0 = p) و خودپنداره (13./. = p). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نمرات حافظه کاری و خودپنداره به طور معنی داری در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافته است. همچنین، اثر ماندگاری تمرین بعد از سه ماه بر حافظه کاری (000 /0= p) و خودپنداره (49./. =p) حفظ شد.

    نتیجه گیری:

     بر پایه ی یافته های پژوهش حاضر، بازیهای منتخب بر بهبود و ماندگاری حافظه کاری و خودپنداره کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، بازی، حافظه کاری، خودپنداره
  • شبنم هاشم پور، زین العابدین فلاح*، طاهر بهلکه صفحات 107-118

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی توسعه روان شناسی در ورزش حرفه ای ایران طراحی و اجرا گردید.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق حاضر از نوع کیفی بود که به صورت میدانی با استفاده از مصاحبه انجام گردید. روش گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر به صورت میدانی بود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند که بر حسب انتخاب هدفمند تعداد 12 نفر از این افراد به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جهت تحلیل داده های تحقیق از روش آنتروپی شانون استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق حاضر از نرم افزار Excel استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در مسیر توسعه روان شناسی در ورزش حرفه ای ایران نیاز به مسایل فرهنگی، انسانی، انگیزشی، علمی و فردی می باشد. به عبارتی سرمایه گذاری در جهت رفع نیازهای فرهنگی، انسانی، انگیزشی، علمی و فردی سبب می گردد تا مسیر توسعه روان شناسی ورزشی به عنوان یک علم پرکاربرد در ورزش حرفه ای هموار گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می شود که جهت توسعه روان شناسی در ورزش حرفه ای ایران نیاز است تا تلاش هایی در جهت رفع این نیازها انجام گردد.

    کلیدواژگان: روانشناسی ورزشی، خبرگان، نیاز فرهنگی، نیاز انسانی، نیاز انگیزشی
  • سارا افتاده، عباس بهرام*، رسول یاعلی، فرهاد قدیری صفحات 119-132
    هدف

    رفتار خلاق در حالات زندگی روزمره و همچنین در عملکرد ورزشی بسیار ارزشمند است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی تاثیر رویکرد آموزش افتراقی و دستورالعمل های توجهی بر خلاقیت حرکتی بود.

    روش

    تعداد نمونه در تحقیق حاضر 24 نفر بود، که به صورت تصادفی در 3 گروه (یادگیری افتراقی با دستورالعمل بیرونی - یادگیری افتراقی با دستورالعمل درونی - یادگیری افتراقی کنترل) تقسیم شدند. افراد هر گروه مطابق با دستورالعمل های مربوطه (توجه بیرونی: توجه به گوشه بالایی سمت راست یا چپ دروازه، توجه درونی: توجه به برخورد پا با توپ و کنترل: بدون دستورالعمل توجهی) تمرینات خود را به مدت 12 هفته، هر هفته دو جلسه و هر جلسه 20 دقیقه انجام دادند. بعد از 12 هفته، بلافاصله بعد از اتمام تمرینات، با استفاده از بازی ابعاد کوچک به مدت 20 دقیقه خلاقیت حرکتی مهارت های شوت، دریبل و پاس فوتسال در همه ی شرکت کنندگان سنجیده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آنوای یک راهه در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 و با سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    نتایج

    بین روش های آموزش افتراقی بیرونی، افتراقی درونی و افتراقی کنترل بر خلاقیت حرکتی در مهارت های دریبل، پاس و شوت فوتسال تفاوت معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه اثربخشی رویکرد یادگیری افتراقی بر خلاقیت حرکتی در فوتسال را نشان داد. به منظور طراحی بهتر و موثرتر تمرینات برای پرورش بازیکنانی خلاق تر و آموزش فاکتورهای خلاقیت اعم از روانی، ابتکاری و انعطاف پذیری، می توان از نتایج تحقیق استفاده کرد.

    کلیدواژگان: یادگیری افتراقی، تمرکز توجه، خلاقیت حرکتی، فوتسال، بازی ابعاد کوچک
  • پریسا قبادی، رضا صابونچی*، حمید فروغی پور صفحات 133-146
    هدف

    آگاهی از رابطه خلاقیت به عنوان یک مفهوم درون فردی با سرمایه انسانی و چابکی استراتژیک به عنوان مفاهیم درون سازمانی می تواند اطلاعات ارزشمندی در خصوص نقش خلاقیت در قضاوت (منفی یا مثبت) افراد نسبت به امکانات سازمان مشخص نماید. هدف از پژوهش حاضر مطالعه میزان ارتباط خلاقیت با سرمایه انسانی و چابکی استراتژیک در کارکنان نخبه فدراسیون ژیمناستیک ایران است.

    روش ها: 

    روش تحقیق بر اساس ماهیت، نوع، هدفمندی و روش اجرا به ترتیب توصیفی، همبستگی، کاربردی و پیمایشی بود. نمونه ای با حجم 70 نفر از نخبگان ژیمناستیک ایران انتخاب شدند و گویه های مربوط به سیاهه های خلاقیت (رندسیپ، 1979)، سرمایه انسانی (امیری، 2012) و چابکی استراتژیک (ماونگر، 2013) را تکمیل نمودند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    تحلیل داده ها نشان داد که خلاقیت افراد با سرمایه انسانی و با چابکی استراتژیک ارتباط مثبت و معنی دار دارد. بین شرکت کنندگان دو سطح از خلاقیت (نیمه بالایی و پایینی) از لحاظ سرمایه انسانی و چابکی استراتژیک تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد طوری که شرکت کنندگان خلاق تر نمره بالاتری به سرمایه انسانی و چابکی استراتژیک اختصاص داده بودند.

    نتیجه گیری:

     این یافته ها نشان می دهد که در نخبگان سازمان، افراد دارای خلاقیت بهتر، دید خوشبینانه تر و مثبت تری نسبت به میزان سرمایه انسانی و چابکی استراتژیک دارند. این احتمال وجود دارد که خلاقیت افراد بر نگرش و نگاه آن ها به مفاهیم مهم سازمانی مثل سرمایه انسانی و چابکی استراتژیک اثرگذار است.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، خوشبینی، نخبگی، نگرش
  • گلاویژ علی زاده*، آمنه حسین زاده صفحات 147-158

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر پروتکل شنا بر بهبود کارکردهای اجرایی دانشجویان دختر رشته ی تربیت بدنی  بود. روش مطالعه نیمه تجربی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دختر رشته ی تربیت بدنی دانشگاه آزاد بوکان در سال تحصیلی 1398بود. بدین صورت از بین افرادی که ملاک های ورود برای مشارکت در پژوهش حاضر را داشتند، 30 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شده و  به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و به پرسشنامه های فراشناخت و فراخنای حروف- ارقام پاسخ دادند. گروه آزمایش پروتکل شنا را طی 12 جلسه (هفته ای یک بار و به مدت 90 دقیقه) توسط مربی مجرب در استخر مقبل هنرپژوه واقع در شهر بوکان اجرا کردند. پس از اتمام جلسات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار spss 21 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که پروتکل شنا بر کارکرد های اجرایی (حافظه ی کاری و فراشناخت) دانشجویان دختر رشته ی تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوکان موثر بوده است (001/0> p). یافته های این پژوهش نشان داد که تمرینات شنا از طریق تغییرات سلولی و فیزیولوژیکی منجر به بهبود کارکردهای اجرایی دانشجویان می شود.

    کلیدواژگان: پروتکل شنا، کارکردهای اجرایی، حافظه ی کاری، فراشناخت
  • ناهید اله دادیان، علیرضا بهرامی*، جلیل مرادی صفحات 159-170
    هدف

    هدف این مطالعه، بررسی اثر آموزش بخشش بر ادراک از شکست بازیکنان والیبال لیگ دسته دو سطح شهراصفهان بود.

    روش شناسی:

     در این پژوهش نیمه تجربی تعداد 24نفر از بازیکنان لیگ دسته 2 شهر اصفهان که حداقل یک بار شکست راتجربه کرده اند را انتخاب نموده و پس از اجرای پیش آزمون آن ها را به صورت تصادفی در قالب دو گروه آزمایش وکنترل قرار دادیم. پس از اجرای پروتکل و آموزش بخشش به بازیکنان مربوطه پس آزمون مشابه با پیش آزمون انجام گرفت. از مقیاس گرایش به بخشش (HFS) و پرسشنامه ی سبک اسنادی ورزشی (SASS) استفاده شد. در این پژوهش از آمار توصیفی برای تعیین شاخص های مرکزی (میانگین) و پراکندگی (انحراف استاندارد) و آزمون شاپیرو ویلک به منظور تشخیص طبیعی بودن داده های مربوط به متغیرهای پژوهش استفاده شده وبرای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون های آمار استنباطی نظیرtبرای گروه های مستقل استفاده شد.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش بخشش بر ادراک از شکست با اسناد های بیرونی- درونی (02/0)، پایدار- ناپایدار (00/00)،کلی اختصاصی (007/.) به طور معناداری موثر بوده و منجر به تغییر اسناد بیرونی به درونی، پایدار به ناپایدار و کلی به اختصاصی گردیده است (05/0≤p) این در حالیست که این متغیر بر ادراک از شکست با اسنادهای کنترل پذیر- کنترل ناپذیر، بیرونی و درونی و عمدی و غیر عمدی اثر معناداری نداشته وتغییری در سبک اسناد دیده نشده است.

    نتیجه گیری

    احتمالا آموزش بخشش، ادراک از شکست ورزشکاران را با اسناد درونی- بیرونی، پایدار- ناپایدار وکلی- اختصاصی تغییر می دهد و به شکل سازنده ای ادراک بازیکن والیبال از شکست را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: آموزش بخشش، ادراک از شکست، سبک اسنادی در ورزش
|
  • Razieh Khanmohamadi, Mahmood Sheikh *, Fazlolah Bagherzadeh, Davood Hoomanian, Daryoosh Khajavi Pages 1-16
    PURPOSE

    The ability to walk and perform cognitive tasks simultaneously is a key aspect of daily life. Performance declines in these dual-tasks may be associated with early signs of neurodegenerative disease and increased risk of falls. Thus, interventions to improve dual-task walking performance are of great interest. The purpose of this study was to examine the effect of aerobic exercise on dual-task walking performance in in Man Schizophrenia patients with Depressive Disorder

    Methods

    This non-rMSE, score of depression) assigned to groups of intervention and control.  The aerobic exercise group participated in aerobic exercise program for 12 weeks, three sessions per week for one hour (totally, 36 sessions, 2160 minutes). Data of Pre-test and post-test resulting from the test of 10-meter gait speed under dual-task conditions were analyzed by Univariate analysis of covariance. Data of Pre-test and post-test resulting from the tests of N-back and Wisconsin card sorting analyzed by multiple analysis of covariance

    Results

    Results showed that the two groups had significant differences in gait speed under dual-task conditions (p≤0.05). The Results of multiple analysis of covariance indicated that there was a significant difference between the aerobic exercise group and control group in post test scores of working memory and shifting attention.

    Conclusions

    According to the results of this study, aerobic exercise enhances executive functions and improves gait speed under dual task conditions. Therefore, it is recommended to include aerobic exercise in the rehabilitation programs of schizophrenic patients.

    Keywords: Schizophrenic Patients, Gait, Dual Task, executive function
  • Azam Ostadian Kumar Olya *, Alireza Aghababa Pages 17-30
    Introduction

    Todays mental features are important factors for function and health condition of athletes that urgent doing psychological intervention for improving those features. The aim of this study was to examine Effectiveness of Mindfulness training on Self-efficacy and Fear of Negative Evaluation among female volleyball player students.

    Methods and Material:

     Experimental method with pretest, posttest and follow-up was used. Study sample includes 30 female volleyball player from high school of Qods city which were chosen through convenient sampling. Participates involved among two control and Experimental Mindfulness training groups. Experimental groups received 8 sessions Mindfulness training. Data were gathered by Watson & Friend Fear of Negative Evaluation and sherer Self-efficacy scales on three phases of pretest, posttest and follow-up. Data were analysed by multivariate repeated measures analysis of variance using spss 21.

    Finding

    Result revealed that Mindfulness training improved Self-efficacy of female volleyball player students significantly. Furthermore, result showed this intervention decreased Fear of Negative Evaluation among female volleyball player students significantly.

    Conclusion

    considering current hypothesizes and viewpoints about Mindfulness training among athletes, it can be concluded that improving some psychological features of female volleyball player students such as Self-efficacy and Fear of Negative Evaluation leads to improvement of their function and physical and mental.

    Keywords: Mindfulness, Self, efficacy, Fear of Negative Evaluation, Volleyball
  • Mohammad Salehi, Esmaeel Saemi, Mohammadreza Doustan Pages 31-44
    Purpose

    The purpose of the present study was to compare the effect of two learning by expecting to teach versus traditional learning styles on executive functions and motor learning of golf putting skill.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental and was performed in two experimental groups for three days. Participants consisted of 24 adults (All males; mean age 22.58 ± 1.81 years.) who were selected convenience and randomly assigned to two experimental groups. Participants performed six blocks of 10 trials each day with 5-minute rest intervals.

    Results

    The results of mixed ANOVA, one-way ANOVA and MANCOVA showed that in the acquisition phase (p = 0.07) and the response inhibition index (p = 0.06), the group of expecting to teach had no superiority to the control group, in the retention (p = 0.03) and transfer tests (p = 0.01) and also working memory index (p = 0.02), the group of expecting to teach had superiority to the control group.

    Conclusion

    In summary, it can be concluded that learning by teaching to others will improve motor learning by improving working memory. Therefore, in educational settings, it is suggested which this new style of practice can be useful.

    Keywords: learning by Expecting to Teach, Working Memory, Response Inhibition, Motor Learning
  • Amir Ghiami Rad *, Vahid Hassanpour, MohammadTaghi Aghdasi Pages 45-56
    Purpose

    Given the positive effect of gaming on reducing child consumption in this study following or answering this question, can virtual games through WhatsApp reduce the consumption of patients and patients with Quid-19 during quarantine?

    Methods

    The present study employed a quasi-experimental research design with a control group. A total of 68 children of parents with Covid-19 disease who were in-home quarantine with an age range of 8-12 years were selected voluntarily and available as a research sample and randomly divided into two experimental groups (n = 33) and control (n = 35). The Corona Disease Anxiety Scale (CDAS) was employed to assess COVID-19 anxiety. Then physical game training for two weeks in eight 45-60 minute sessions was provided through WhatsApp for the experimental group. Analysis of covariance at the significance level of 0.05 was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that after virtual exercise, in the experimental group, anxiety, physical symptoms (P = 0.001) and psychological symptoms (P = 0.001) significantly decreased.

    Conclusion

    Playing in cyberspace seems to reduce anxiety in children whose parents were in home quarantine.

    Keywords: COVID-19 Anxiety, Virtual-Physical Games, children, Quarantine
  • Behnam Maleki *, Mohamadhosein Ghazvineh, Shahram Alam, Ali Tadayon Pages 57-70
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of working memory training on working memory capacity and competitive anxiety in adult football players.

    Methods

    Research method is quasi-experimental and design is pretest – posttest with control group. 24 football player were selected among Arak Aluminum football team players by convenience sampling and randomly assigned into control and experimental groups. After the pre-test, participants in the experimental group performed 25 sessions of working memory exercises. Post- test was performed at the end of all groups. Instruments of gathering data included N-BACK working memory test, competitive - state anxiety tests, and working memory training software. For data analysis, one-way analysis of covariance was used.

    Results

    The results showed that working memory training resulted in decrease in state anxiety and increase in working memory capacity of football players in experimental groups.

    Conclusion

    Generally, the use of working memory training as a complement to physical exercise is useful to reducing the anxiety of football players in high-pressure situations.

    Keywords: Memory, Working memory training software, High, pressure situations, Football players
  • Hadi Gevorki, Alireza Farsi *, Behrouz Abdoli Pages 71-80
    The aim of the current research is to study the effect of physical exercise on controlling balance among the visually impaired elderly. Fifteen visually impaired elderly who’s being impaired is confirmed through taking Snellen test and optometry were randomly chosen and divided into two groups’ physical exercise and control. The exercise was of two types of tasks- standing alone or walking along with kinetic and thinking tasks. The elderly chosen for this test participated in pre and post balance test using stabilometr. The groups exercised for 12 weeks and twice a week. To analyze data, we applied dependent T-test and to compare the results of post and pretest in each group with significant at a=0.05. The results showed a physical exercise has effect on balance among visually impaired elderly (p≥0/0.5) also the results of T-Test between the two groups in post-test has shown a significant effect on balance. I.e. the improvement in exercise group has shown in balance. We concluded that doing exercises can improve balance criteria. In this regard, multi-sensory manipulations based on substitution and adapting approaches can lead to even better results and increase its effectiveness.
    Keywords: balance 2, elderly 3, visually problem
  • Reza Nikbakhsh * Pages 81-92
    The purpose of this study was to standardize the 8-item scale of passion in sports. Considering that the present study determines the reliability and validity of the passion scale in sports, the research design is in terms of the type of research development, which was analytical and correlational. The statistical population of the present study consisted of all female athletes in Baharestan city (421 people). Two hundred people were selected according to the Cochran formula. This study used the passion scale of Sigmundson et al. Confirmatory factor analysis was used to evaluate the construct validity of the questionnaires and model fit indices were used to evaluate the model. The results showed that all the indicators related to the scale of desire have a factor load higher than 0.4. Therefore, they have an acceptable factor load and t values and they are considered as appropriate indicators. Therefore, the construct validity of the passion scale is confirmed. Also, the passion scale with a variance of 0.51 and combined reliability (Dillon-Goldstein coefficient) was 0.88. Therefore, convergent validity is an approved measure of passion. In addition, Cronbach's alpha coefficient of the passion scale was 0.90, which indicates that the reliability of this scale is desirable. Therefore, the reliability of the passion scale is confirmed.
    Keywords: Normativeization, Passion Scale, Exercise
  • Narges Ghaderi, MohamadAli Aslankhani *, Ehsan Zareian, Jaleh Bagherli Pages 93-106
    Purpose

    The aim of this study was to study the effect and persistence (stability of exercise effect), working memory (ability to remember and manage information) and self-concept (overall evaluation of one's personality) among children with developmental coordination disorder.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a control group. 30 girls aged 8-10 years with developmental coordination disorder were divided into experimental and control groups based on the score obtained in the children's movement test and intelligence score. N-back tests were used to measure working memory and Pierce-Harris 2 test was used to assess self-concept. The training protocol included a set of cognitive, motor, and basic games that considered the development of memory and self-concept components. Data were analyzed using two-way analysis of varianceFrequent measurements on the test factor (time) were analyzed.

    results

    Findings showed working memory function (p = 0.000) and self-concept (p = 13.13). The results of the present study showed that working memory and self-concept scores increased significantly in the exercise group compared to the control group. Also, the effect of training permanence after three months on working memory (p = 0.000) and self-concept (p = 0.49) was maintained.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, selected games are effective on improving and maintaining the working memory and self-concept of children with developmental coordination disorders.

    Keywords: Developmental, coordination disorder, play, working memory, Self-concept
  • Shabnam Hashempour, Zynalabedin Fallah *, Taher Bahlekeh Pages 107-118
    Purpose

    The present study was designed and implemented with the aim of assessing the Needs assessment of psychological development in professional sports in Iran.

    Methods

    The present research method was of qualitative type which was performed in the field using interview. The method of data collection in the present study was field. The statistical population of the study included experts familiar with the subject of research, and according to the purposeful selection of 12 of these people were identified as the research sample. The data collection tool in the present study was a semi-structured interview. Shannon's entropy method was used to analyze the research data. Excel software was used to analyze the data of the present study.

    Results

    The results of the present study showed that in the course of the development of psychology in professional sports in Iran, cultural, human, motivational, scientific and individual issues are needed. In other words, investing in meeting the cultural, human, motivational, scientific and personal needs will pave the way for the development of sports psychology as a widely used science in professional sports.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it is suggested that in order to develop psychology in professional sports in Iran, it is necessary to make efforts to meet these needs.

    Keywords: Sports Psychology, elite, Cultural Needs, Human Needs, Motivational Needs
  • Sara Oftadeh, Abbas Bahram *, Rasoul Yaali, Farhad Ghadiri Pages 119-132
    Purpose

    Creative behavior is invaluable in everyday life as well as in athletic performance. This study aimed to the effect of differential education approach and attention instructions on motor creativity.

    Methods

    The number of samples in the present study was 24, which were randomly divided into 3 groups (differential learning with external instruction - differential learning with internal instruction - differential control of control). Each group randomly performed their pieces of training for 12 weeks, two sessions per week, and 20 minutes per session according to the relevant instructions (external attention: attention to the upper right or left corner of the goal, internal attention: attention to the foot contact with the ball and control: no attention instructions). After 12 weeks, immediately after training, small-sided play for 20 minutes, motor creativity, shoot, dribble and futsal skills were measured in all participants. A one-way ANOVA test was used to analyze the data in SPSS software version 23 with a significance level of 0.05.

    Results

    There was a significant difference between external differential, internal differential and control differential methods of motor creativity in dribble, pass and shoot futsal skills.

    Conclusion

    This study showed the effectiveness of differential learning approach on motor creativity in futsal. Research results can be used to better and more effectively design exercises to nurture more creative players and teach creativity factors such as fluency, originality, and flexibility.

    Keywords: Differential Learning, Focus of attention, Motor Creativity, Futsal, Small-sided game
  • Parisa Ghobadi, Reza Saboonchi *, Hamid Foroghipur Pages 133-146
    Purpose

    Awareness of the relationship between creativity, as an interpersonal psychological concept, with human capital and strategic agility, as concepts within the organization, could somehow provide valuable information about the role of creativity in positive or negative (optimistic or pessimistic) interpretation of individuals about the organization's capabilities. The purpose of this study was to investigate the relationship between creativity, human capital and strategic agility in the elite staff of the Iranian Gymnastics Federation.

    Methods

    The research method was descriptive, correlational, applied and survey based on the nature, type, purpose and procedure respectively. A total of 70 elites of Iranian gymnastics federation was selected and were asked to complete inventories of creativity (Rendsip, 1979), human capital (Amiri, 2012) and strategic agility (Mavengere, 2013). Data was analyzed using Pearson correlation coefficient and independent t test

    Results

    individual’s creativity has a positive and significant relationship with both human capital and strategic agility. Significant between groups difference was found between more and less creative participants in terms of human capital and strategic agility.

    Conclusion

    The finding shows that in the elites of the Iranian Gymnastics Federation, individuals with better creativity have more optimistic and positive view toward the value of human capital and strategic agility. It is possible that individuals' creativity influences their attitudes toward important organizational concepts such as human capital and strategic agility, and paves the way for elitism.

    Keywords: Positivism, optimism, Eliteness, attitude
  • Galavizh Alizadeh *, Ameneh Hosseinzadeh Pages 147-158
    Aim

    This study was conducted to examine the impact of swimming protocol on executive functions Female Students of Physical Education .

    Method

    A semi experimental method designed with control and experimental groups, undergoing pre-test and post-test used. The subjects were selected from the Female Students of Physical Education in Bukan Islamic Azad University in academic years 2019- 2020 and   using the volunteer sampling. Methods such that Based on the admission criteria, 30 people have volunteered to participate in this study and subjects were placed randomly in experimental (n = 15) and control (n = 15) groups and then responded to the meta cognation   and Letter – number span tests. swimming protocol   was held   for the experimental group in moghbel-honarpazhoh swimming pool at Bukan and for each person over a period of 12 sessions (once a week for 90 minutes) by an experienced instructor in the pool. After the end of sessions both groups were assessed and data were analyzed using analysis of MANCOVA and spss21 software.

    Results

    The results showed that swimming protocol   has significant effect on   executive functions (working memory and metacognition) female students of physical education in Bukan Islamic Azad University (p< 0.001).

    Conclusion

    The finding of this study showed that swimming exercises can improve students executive functions through cellular and physiological changes.Keywords: Swimming Protocol, Executive Functions, Working Memory, Metacognition.

    Keywords: Swimming Protocol, Executive functions, working memory, metacognition
  • Nahid Allahdadian, Alireza Bahrami, Jalil Moradi Pages 159-170
    Back ground and purpose

    When failure happens, forgiveness is a way to admit the failure in order to increase individual and social growth and also prevent motivation decrease. The purpose of this study was to investigate the effect of forgiveness training program on perception of failure.

    Material and method

    This study was practical quasi-experimental and had pre-test, post-test, control group with intervals. Participants were 24 volleyball players in level two league in Isfahan who were chosen non-randomly but grouped randomly into controlled and experimental groups. The instruments for gathering the data were HFS (heartland forgiveness scale) and SASS (sport attritional style scale). In this study, descriptive statistics were used to determine central tendency (mean) and statistical dispersion (standard deviation) and Shapiro-Wilk Test to determine if the data was normal and to analyze the research hypothesis, T-test was used for independent group. All the data was analyzed using SPSS (P ≤0.05).

    Result

    The results of this study showed that forgiveness training had significant effect on failure perception with internal-external attributional style (0.02), instability-stability (00.00) and global-specific (0.005). But it didn’t have any significant effects on other subscales.

    Conclusion

    Forgiveness training, therefor, is likely to replace athlete's perception of failure with external- internal, instability-stability and global-specific subscales.

    Keywords: forgiveness training, perception failure, attribution style