فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدهادی معیری*، احمد عابدی سروستانی، محمدرضا شهرکی، علی مستوری صفحات 1-23
    سابقه و هدف

    جنگلداری اجتماعی با مفهومی جدید در مدیریت جنگل ها با مشارکت مردم روستایی به عنوان یک روش بهینه جهت مدیریت پایدار عرصه های جنگلی معرفی گردیده است، به طوری که دولت ها و مسیولین بخش جنگلداری را مجبور ساخته است که در نقش خود بازنگری نمایند. در این راستا، هدف تحقیق حاضر آشکارسازی رهیافت های جنگلداری اجتماعی و نقش آن در مدیریت طرح های جنگلداری استان گلستان می باشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده که به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را 606 خانوار با تقریبا 2250 نفر جمعیت از شش روستا در سه طرح جنگلداری لوه (شرق استان)، وطنا (غرب استان) و رضاییان (مرکز استان) تشکیل داده اند. حجم نمونه از طریق جدول کرجسی مورگان شامل 241 سرپرست خانوار تعیین گردید. در این تحقیق نمونه گیری به-صورت تصادفی از میان جامعه آماری و به طور نسبی بر اساس حجم نمونه و نسبت بین جمعیت سرپرستان خانوار هر روستا به کل جمعیت روستاهای مورد مطالعه انجام شد. جمع آوری اطلاعات با یک پرسشنامه محقق ساخته برای تشخیص مصادیق رهیافت های جنگلداری اجتماعی طی 21 مصاحبه فردی و 9 مصاحبه گروهی متشکل از کارشناسان و مجریان منابع طبیعی و همچنین جوامع محلی جنگل نشین بر پایه گروه های متمرکز و به روش طوفان فکری صورت پذیرفت. هر یک از گویه های پرسشنامه در قالب طیف پنج گزینه ای لیکرت از خیلی کم تا خیلی زیاد با ارزش عددی 1 تا 5، مورد سنجش قرار گرفت. در این تحقیق برای تشخیص روایی محتوای پرسشنامه از نظرات تخصصی کارشناسان منابع طبیعی و علوم اجتماعی استفاده شد. پایایی ابزار سنجش نیز از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. بعد از جمع آوری اطلاعات یازده پرسشنامه به دلیل نواقص اطلاعات حذف و تعداد 230 پرسشنامه در تجزیه و تحلیل استفاده شد. پس از جمع آوری و دسته بندی داده ها، تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS20 در قالب آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون من ویتنی) انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که از میان 230 سرپرست خانوار مورد نظرخواهی، 5/53 درصد مرد و 9/80 درصد متاهل بودند. متوسط بعد خانوار 61/4 نفر، میانگین سنی 13/43 سال و 9/37 درصد آن ها سوادی در حد ابتدایی و کمتر داشتند. همچنین 2/45 درصد از پاسخگویان به کشاورز و دامدار بوده و 7/35 درصد به امور کارگری اشتغال دارند. یافته ها نشان داد متغیرهای سن و بعد خانوار پاسخگویان هیچگونه رابطه معنی دار با نظر آن ها نسبت به عملیاتی شدن رهیافت جنگلداری اجتماعی در مدیریت جنگل نشان نداد. در حالی که بین سطح تحصیلات پاسخگویان با نظر آن ها نسبت به تاثیر رهیافت های جنگلداری اجتماعی، رابطه منفی و معنی-داری وجود دارد. جوامع محلی باور دارند عضویت در تعاونی و شرکت در دوره های آموزشی به طور معنی دار تاثیرگذاری رهیافت-های جنگلداری اجتماعی در مدیریت عرصه های جنگلی را افزایش می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، رهیافت های مشارکتی و اقتصادی جوامع محلی، مهم ترین رهیافت های جنگلداری اجتماعی (اولویت 1 و 2) در مدیریت عرصه های جنگلی منطقه مورد مطالعه بوده است. ضمن این که، بر اساس دیدگاه های مردم محلی، رهیافت های خدماتی و آموزشی نسبت به سایر رهیافت ها در مدیریت جنگل ها کمترین تاثیر (اولویت 5 و 6) دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت و جایگاه رهیافت های جنگلداری اجتماعی در مدیریت طرح های جنگلداری، بکارگیری رهیافت های اولویت دار مشارکتی جهت حفاظت و اجرای برنامه های مدیریتی جنگل، و رهیافت های اقتصادی جهت تقو.یت منابع درآمدی و معیشتی جوامع محلی جنگل نشین در راستای کاهش وابستگی معیشتی آن ها به جنگل ها، و همچنین رهیافت های آموزشی جهت بالا بردن سطح دانش و آگاهی آن ها و انتقال آن به جوامع روستایی، از ضروریات و راهکارهای کلیدی در مسیر دست یافتن به اهداف جنگداری اجتماعی در مدیریت جنگل ها است.

    کلیدواژگان: جنگل نشین، مشارکت، جنگلداری اجتماعی، جوامع محلی
  • خدیجه اصغری آغوزگله*، حمید جلیلوند، حامد اسدی صفحات 25-43
    سابقه و هدف

    جنگل های دست کاشت می توانند بر تنوع گونه های گیاهی و خصوصیات خاک یک منطقه اثرگذار باشند. بدین منظور در پژوهش حاضر به بررسی اثرات توده های 25 ساله جنگل کاری شده با گونه های پلت، توسکا ییلاقی و زربین بر تنوع زیستی گیاهی و پوشش کف جنگل و برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در مقایسه با جنگل طبیعی (ممرز و راش) در جنگل کلت استان مازندران پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    در هر توده جنگل کاری شده که درختان در فاصله 22 متر کاشته شدند و توده طبیعی مجاور آن تعداد ده قطعه-نمونه 400 مترمربعی (2020 متر) به صورت انتخابی با ابعاد شبکه آماربرداری 100100 متر پیاده شد. سپس فهرست کلیه گونه-های علفی و وفور (درصد پوشش) آنها ثبت شد. همچنین در هر قطعه نمونه اقدام به برداشت یک نمونه خاک از چهار گوشه و مرکز آن به عمق 0-15 سانتی متر شد، سپس این نمونه ها باهم مخلوط و یک نمونه ترکیبی به منظور مطالعه مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک (جرم مخصوص ظاهری، بافت خاک، واکنش خاک، هدایت الکتریکی، کربن آلی، ازت کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب) در آزمایشگاه تهیه شد. همچنین به بررسی شاخص های غنای (مارگالف و منهنیک)، یکنواختی (شانون- وینر) و تنوع (سیمپسون و شانون- وینر) نیز پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد توده های جنگل کاری شده از نظر میزان واکنش خاک (05/0>P)، پتاسیم قابل جذب، رس و درصد رطوبت نسبی خاک با جنگل طبیعی اختلاف معنی داری داشتند (01/0>P). همچنین، به ترتیب مقدار واکنش خاک و پتاسیم قابل جذب در توده پلت (99/6 ،51/904 میلی گرم بر کیلوگرم) بیشترین میزان و کم ترین آن در توده طبیعی (18/6، 52/557 میلی گرم بر کیلوگرم) مشاهده شد. از طرفی بالاترین درصد رس در توده طبیعی (57/43 درصد) و کم ترین درصد آن در توده توسکا (32/39 درصد) بود. رطوبت نسبی نیز در توده پلت (78/40 درصد) بیشترین میزان و در توده زربین (12/20 درصد) کمترین مقدار به خود اختصاص داده است. اما سایر متغیرهای خاک اختلاف معنی داری با توده طبیعی نشان ندادند. میزان غنای مارگالف و منهنیک در چهار توده دارای تفاوت معنی داری بود (05/0>P)، شاخص تنوع (سیمپسون،58/0)، (شانون- وینر، 26/1) و غنای (مارگالف، 00/2)، (منهنیک، 57/1) نیز در توده طبیعی بیشتر از توده های جنگل کاری شده بود و شاخص یکنواختی (شانون- وینر، 82/0) در توده زربین بیشترین مقدار را نشان داد. تحلیل رگرسیون چندگانه متغیرهای خاکی با دو محور اول و دوم تحلیل DCA حاکی از آن است که تنها پتاسیم در تفکیک و تمایز توده های گیاهی منطقه موثر واقع شده است و چهار توده مورد مطالعه از نظر ترکیب پوشش گیاهی زیرآشکوب قابل تفکیک و تمایز هستند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که شاخص های غنای گونه های علفی و همچنین مشخصات رطوبت، واکنش خاک و پتاسیم قابل جذب تحت تاثیر جنگل کاری تغییر کرده و طبق تحلیلDCA مهم ترین مولفه موثر در تفکیک توده های گیاهی پتاسیم قابل جذب است. همچنین بررسی شاخص های تنوع زیستی حاکی از بالا بودن شاخص های تنوع و غنا با توجه به آمیختگی گونه ها در توده طبیعی (ممرز و راش) نسبت به توده های جنگل کاری شده سوزنی برگ (زربین) بود. به عبارتی نتایج نشان دهنده نقش حفاظتی بیشتر توده های پهن برگ (پلت و توسکا) و توده طبیعی (ممرز و راش) نسبت به توده سوزنی برگ (زربین) برای غنا و تنوع گونه های علفی و نگهداری پایدار جوامع زیرآشکوب در منطقه کلت است.

    کلیدواژگان: احیای پوشش گیاهی، تجزیهDCA، تنوع گونه ای، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، زربین
  • جهانگیر محمدی*، زهرا سید موسوی، خلیل قربانی صفحات 45-64
    سابقه و هدف

    تعیین و برآورد رویش قطری و سطح مقطع درختان اهمیت زیادی برای آگاهی از وضعیت و نحوه عملکرد در برنامه ریزی و مدیریت جنگل دارد. باتوجه به اینکه گونه راش (Fagus orientalis Lipsky) یکی از باارزش ترین گونه های جنگل های هیرکانی محسوب می شود لذا هدف از این تحقیق تعیین رویش قطری و سطح مقطع درخت راش و برآورد رویش قطری و سطح مقطع با استفاده از قطر برابر سینه در بخشی از جنگل های استان گلستان (جنگل های وطنا، کردکوی، شموشک و شصت کلاته) و مدل سازی آنها می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر در چهار طرح جنگلداری وطنا، کردکوی، شموشک و شصت کلاته واقع در جنگل های استان گلستان انجام شد. در این پژوهش، از بین درختان سرپا سالم با معیارهایی همچون عدم پیچ خوردگی تنه، تقارن تاج پوشش و عدم زخم خوردگی روی تنه، به طور گزینشی 19 درخت راش انتخاب و مشخصه های قطر برابرسینه و ارتفاع آن ها اندازه گیری و در ارتفاع برابرسینه یک دیسک به ضخامت 10 سانتیمتر انتخاب و جدا شد. حداکثر سن درختان مورد بررسی در این مطالعه 243 سال (2016-1773) و حداقل سن درختان 99 سال و میانگین سنی درختان 142 سال می باشد. بعد از آماده سازی نمونه ها، پهنای حلقه های رویشی سالیانه درختان با استفاده از دستگاه LINTAB با دقت 01/0 میلی متر اندازه گیری شد. سپس میانگین رویش قطری و سطح مقطع سالیانه درختان راش تعیین و رابطه بین قطر برابرسینه با رویش قطری و رویش سطح مقطع با استفاده از چهار مدل Hyperbolic، Heat capacity، Modified power و Richard مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با افزایش سن درختان راش رویش سالیانه قطری افزایش می یابد و در سال 1955 به نقطه اوج خود رسیده است، سپس روندی نزولی به خود گرفته است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش سن درخت، رویش سطح مقطع درخت نیز افزایش می یابد با این تفاوت که دیرتر از رویش سالیانه قطری، در سال 1990 به حداکثر می رسد و سپس روند نزولی به خود می گیرد. نتایج نشان داد که میزان رویش قطری و سطح مقطع سالیانه به ترتیب 93/3 میلی متر و 52/17 سانتی متر مربع به دست آمد. نتایج حاصل از مدل سازی نیز نشان داد که مدلHeat capacity نسبت به سایر مدل ها، بهتر توانست رویش قطری و سطح مقطع را با ضریب تبیین 37/0R2= و 69/0= R2 به ترتیب، تبیین نماید. نتایج آنالیز عدم اطمنان نیز نشان داد میانگین واقعی مشخصه های رویش قطری و رویش سطح مقطع در محدوده فواصل اطمینان 95 درصد قرار دارد که کارایی مناسب و قابل اطمینان مدل را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله می توان چنین نتیجه گیری کرد که رویش قطری و سطح مقطع سالیانه به ترتیب 93/3 میلی متر و 52/17 سانتی متر مربع حاصل شد و قطر برابر سینه به عنوان متغیر مستقل 37 درصد و 69 درصد تغییرات رویش قطری و سطح مقطع سالیانه راش را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: رویش قطری، رویش سطح مقطع، راش، مدل سازی
  • اعظم احمدی مزرعچه، داوود آزادفر*، زهره سعیدی صفحات 65-81
    سابقه و هدف

    استان گلستان واقع در بخش شرقی جنگل های شمال ایران دارای پراکنش وسیع جغرافیایی گونه بلندمازو از نظر میزان بارندگی، درجه حرارت و نوع خاک است. وجود گرادیان های اقلیمی از غرب به شرق استان گلستان اثرات متفاوتی بر تنوع ژنتیکی و اکوتیپی جمعیت های درختی در گذر زمان می گذارد که اطلاع از میزان این تنوع ما را در مدیریت حفاظت از ساختار ژنتیکی این گونه ها یاری می-رساند. تنوع ژنتیکی درختان برای سازگاری جنگل ها با تغییرات اقلیمی و حفظ و بقای سایر گونه ها و کل اکوسیستم جنگل بسیار حایز اهمیت است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات تنوع اکوتیپی جمعیت های بلندمازو در طول گرادیان خشکی (غربی-شرقی) استان گلستان می باشد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این پژوهش چهار جمعیت مختلف بلندمازو از غرب به شرق استان گلستان واقع در مناطق رویشگاهی توسکستان، علی آباد کتول، لوه و گلیداغ انتخاب گردید. ابتدا در هر جمعیت حدود 100 پایه بلندمازو با قطر مشابه و سالم و با فاصله تقریبی 50 تا 100 متر از همدیگر برای اجتناب از قرابت های احتمالی شناسایی و از میان آن ها 20 پایه بلندمازو به طور تصادفی انتخاب شدند. پس از انجام نمونه برداری، مطالعه کیفی نشانگر پراکسیداز شاخه دوساله با استفاده از الکتروفورز عمودی و به روش پلی اکریل آمید ژل الکتروفورز (PAGE) انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، امتیازدهی باندها به صورت صفر و یک به ترتیب برای عدم حضور و حضور باندها از روی ژل های تهیه شده انجام گرفت. سپس جهت تجزیه خوشه ای، تجزیه به مختصات اصلی و همچنین تجزیه و تحلیل داده ها در خصوص ویژگی های آللی نشانگر مورد مطالعه شامل تعداد آلل مشاهده شده، تعداد آلل موثر، شاخص اطلاعات شانون، هتروزیگوتی و درصد چندشکلی و تعیین تنوع اکوتیپی درون و بین جمعیتی از نرم افزارهای GenAlex و NTSYS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق بر اساس آلل کل، مشاهده شده، موثر و هتروزیگوتی نشانگر پراکسیداز نشان داد که تنوع اکوتیپی و پارامترهای تنوع ژنتیکی مورد بررسی در گرادیان غربی-شرقی رویشگاه های مختلف استان گلستان متفاوت بوده و در گذشته های دور جریان ژنی از طریق جمعیت های همجوار برقرار بوده است به طوری که اکوتیپ ها کاملا قابل تفکیک از یکدیگر نیستند. شاخص اطلاعات شانون نیز در جمعیت ها از 179/0 تا 334/0 و هتروزیگوتی از 120/0 الی 218/0 متغیر بود.

    نتیجه گیری

    برای مدیریت حفظ و توسعه ی تنوع ژنتیکی این توده ها باید در درجه اول نسبت به تثبیت شرایط حاضر به لحاظ تنوع از طریق اهمیت دادن و حفظ پایه های شاخص درون جمعیت ها و کمک به تجدید حیات آن ها و در درجه بعدی نسبت به توسعه تنوع موجود برای مقابله با تهدیدات تغییرات اقلیمی از طریق جریان ژنی به کمک انتقال بذر و نهال از جمعیت های همجوار موجود در صورت امکان بهره برد.

    کلیدواژگان: اکوتیپ، استان گلستان، بلندمازو، گرادیان خشکی، نشانگر پراکسیداز
  • آزیتا خوش اندام سروینه باغی، وحیده پیام نور*، ماریه نوده، عمران عالیشاه، محمد جعفراقایی صفحات 83-99
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر در راستای شناسایی گونه های ممرز، کچف و لور (C. betulus, C. schuschaensis وCarpinus orientalis)، به ارزیابی ریخت شناسی برگ و بذر می پردازد. خصوصیات ریخت شناسی و فیزیولوژیک همواره تحت تاثیر عوامل اقلیمی و بوم شناسی هستند؛ درختان جنس ممرز نیز به دلیل پراکنش وسیع در سطح جنگل های هیرکانی دست خوش تغییراتی در ویژگی های ظاهری خود می شوند که این مسئله شناسایی سریع گونه های این جنس را کمی مشکل می سازد. برای حفاظت و مدیریت اصولی رویشگاه های گونه های این جنس ، شناسایی دقیق گونه ها، شناخت نیازهای بوم شناختی و مطالعه تنوع ژنتیکی آن مفید به نظر می رسد.

    مواد و روش ها

    نمونه‎ برداری از برگ و بذر درختان جنس ممرز از دو منطقه درازنو شهرستان کردکوی و هزارجریب نکا در استان مازندران به طور تصادفی از گونه های ممرز، کچف و لور (هر گونه 5 پایه) که دارای حداقل 100متر فاصله از هم بودند انجام گرفت. صفات مورفولوژیک مورد بررسی در برگ شامل طول برگ (AL)، عرض برگ (WL)، فاصله پهن ترین قسمت برگ تا قاعده (WPL)، تعداد دندانه (NT)، طول منقارک (DB) ، عرض منقارک (WB)، تعداد دندانه در 2 سانتیمتر (NT 2cm)، حداکثر پهنای برگ (MWL)، طول دمبرگ (PL) تعداد رگبرگ (VN)، عرض در 1/0 طول برگ (W0.1)، عرض در 9/0 طول برگ (W0.9)، مساحت برگ (LA)، نسبت طول برگ به عرض برگ (شکل برگ) (LS)، نسبت طول برگ به پهن ترین قسمت برگ تا قاعده (AL/WPL)، نسبت پهن ترین قسمت برگ تا قاعده به طول دمبرگ (WPL/PL) و در بذر شامل وزن کل بذر (TW)، وزن پوسته خارجی (WS)، وزن مغز بذر (BW)، طول بذر (A) و عرض بذر (W) بودند. اندازه گیری صفات بر حسب مورد با استفاده از کولیس و خط کش و همچنین وزن بذور با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 001/0 انجام شد. از طرح آماری آشیانه ای، آزمون دانکن و آنالیز تحلیل مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. نحوه پخش پایه های درختی در فضای محور مختصات، تحلیل تشخیص و آنالیز خوشه ای نیز ارزیابی گردید.

    یافته ها

    نتایج انالیز واریانس نشان داد که در بین جمعیت ها بجز صفات NT, MWL, TW, BW سایر پارامترهای موردمطالعه تفاوت معنی داری را با یکدیگر نشان دادند. نتایج PCA نشان داد در بذر 7/66 درصد از واریانس ها در مولفه اول و در برگ 69/96 درصد از واریانس ها در چهار مولفه اول توجیه شده اند. نتایج تجزیه خوشه ای نشان داد سه جمعیت در سه گروه (خوشه) مجزا جای گرفتند. نتایج آنالیز تشخیص نشان داد صفات NT 2cm ، PL ، LS ، AL/WPL ، TW ، WS و BW صفات تفکیک کننده سه گونه میباشند.

    نتیجه گیری

    به لحاظ شناسایی ساده، بذرهای جنس ممرز از لحاظ ابعاد اختلاف معنی داری ندارند ولی از لحاظ برگ، گونه ممرز بزرگترین ، لور کوچکترین و گونه کچف حالت بینابینی را دارد. مطالعات ریخت شناسی این تحقیق با توجه به تفکیک کامل صفات، مستقل بودن گونه های ممرز، کچف و لور را تایید می نماید. اگرچه هیبرید بودن کچف نیز می تواند محتمل باشد.

    کلیدواژگان: ممرز، ریخت شناسی، برگ و بذر
  • محمدامین اسحاقی*، شعبان شتایی جویباری، خلیل قربانی صفحات 101-118
    سابقه و هدف

    استفاده از سامانه های هشدار پیش هنگام اقلیمی وقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی یکی از راه های جلوگیری و مدیریت آتش سوزی است. عوامل متعددی در وقوع آتش سوزی تاثیر گذار است که می توان به دو دسته عوامل اقلیمی و انسانی تقسیم بندی کرد. از جمله مهم ترین عوامل اقلیمی موثر در ایجاد آتش سوزی جنگل ها می توان؛ افزایش درجه حرارت، کاهش بارندگی، کاهش رطوبت هوا و افزایش سرعت باد را نام برد. آتش سوزی جنگل باعث ایجاد ضررهای اقتصادی و زیست محیطی قابل توجهی می شود بنابراین، ارزیابی خطر آتش سوزی جنگل و استفاده از سامانه های هشدار آتش سوزی در دهه های اخیر به یک جزء مهم در مدیریت سرزمین تبدیل شده است. سیستم درجه بندی خطر آتش سوزی جنگل کانادا با دو زیرسیستم شاخص اقلیمی آتش سوزی و سیستم پیش بینی رفتار آتش سوزی جنگل ازجمله مهم ترین سامانه های هشدار پیش هنگام خطر آتش سوزی جنگل در دنیا محسوب می شود. زیرسیستم شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل که به ارزیابی پتانسیل احتمال خطر وقوع آتش سوزی بر اساس اطلاعات اقلیمی منطقه مورد مطالعه می پردازد، نیازمند شناسایی و ورود متغیرهای آب و هوایی موثر می باشد. هدف از این تحقیق شناسایی موثرترین متغیرهای ورودی شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا در پیش بینی احتمال وقوع آتش سوزی جنگل در استان گلستان می باشد.

    مواد و روش ها

    به منظور برآورد سیستم شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا متغیرهای ورودی به سیستم که شامل چهار متغیر اقلیمی حداکثر درجه حرارت، رطوبت نسبی، سرعت باد در ارتفاع ده متری زمین و میزان بارش برای یک دوره 21 ساله (1397-1376) در طول فصل آتش سوزی (فروردین تا دی ماه) از ایستگاه های سینوپتیک و تبخیرسنجی به صورت روزانه در سطح استان جمع آوری شد. محاسبات مربوط به برآورد شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا با استفاده از متغیرهای آب و هوایی استان گلستان در طول دوره مطالعه در هر ایستگاه انجام شد. سپس آزمون همبستگی و آنالیز مقیاس بندی چندبعدی بین متغیرهای اقلیمی ورودی با شاخص خروجی سیستم با استفاده از ضرایب همبستگی اسپیرمن، پیرسون و کندال انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیر حداکثر درجه حرارت روزانه با ضریب همبستگی 91/0 در دوره مورد مطالعه بالاترین تاثیر را نسبت به سایر متغیرها بر شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا دارد. پس از حداکثر درجه حرارت، رطوبت نسبی روزانه، بارندگی روزانه و سرعت باد روزانه به ترتیب با ضرایب همبستگی 89/0-، 79/0- و 29/0، بیشترین تاثیر را بر خروجی سیستم اقلیمی آتش سوزی جنگل در پیش بینی احتمال وقوع آتش سوزی جنگل در این استان دارند. همچنین در این تحقیق ضریب همبستگی اسپیرمن بهتر از سایر ضرایب همبستگی دارای کارایی می باشد.

    نتیجه گیری

    مدیران جنگل می توانند با به کارگیری این سیستم در صورت در دسترس نبودن سایر متغیرها میزان احتمال وقوع آتش سوزی را از نظر اقلیمی با استفاده از ترتیب اهمیت هر یک از متغیرهای اقلیمی پیش بینی کنند و به درجه بندی خطر در مناطق مختلف استان گلستان بپردازند.

    کلیدواژگان: آزمون همبستگی، استان گلستان، آب وهوا، سامانه هشدار آتش سوزی، شاخص اقلیمی آتش سوزی جنگل کانادا
  • مریم مصلحی*، عبدالرسول ماهینی، مریم یعقوب زاده، علیرضا میکائیلی تبریزی، افشین دانه کار صفحات 119-134
    سابقه و هدف

    جنگل‎های مانگروی ایران جزء مناطق حساس اکولوژیک هستند و در معرض طیف وسیعی از تهدیدات انسانی قرار دارند. با توجه به اهمیت اکولوژیک تالاب خورآذینی به عنوان تنها رویشگاه چندل در ایران و همچنین به دلیل کمبود اطلاعات در زمینه آلودگی فلزات سنگین در محیط رشد این گونه، تعیین آلودگی های ناشی از فلزات سنگین در این منطقه می تواند به عنوان یکی از اقدامات مهم در جهت مدیریت بهتر منطقه باشد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی غلظت فلزات سنگین در رسوب و اندام های رویشی دو گونه حرا (Avicennia marina (Forssk) Vierh) و چندل (Rizophora mucronata (Lam)) و مقایسه آن با استاندارد جهانی است تا با آگاهی از وضعیت آلودگی رویشگاه مانگرو و درختان حرا و چندل، برنامه‎ریزی صحیح مدیریتی در جهت کنترل منابع آلودگی و حفاظت بوم‎سازگان حساس مانگرو انجام گیرد.

    مواد و روش ها

    به منظور انجام مطالعه پس از بازدید اولیه از جنگل، یک توده شش هکتاری که مخلوطی از درختان حرا و چندل بود انتخاب و نمونه برداری با روش خط نمونه انجام گرفت. در توده انتخابی، سه خط نمونه به طول 300 متر و با فاصله 100 متر از یکدیگر در عرصه پیاده شد. روی هر یک از ترانسکت ها تعداد شش پلات با ابعاد 20 در 20 متر و به فاصله یکسان از یکدیگر مشخص شد. به منظور برداشت نمونه ها از تعداد 18 پلات مشخص شده، تعداد 10 پلات به صورت کاملا تصادفی انتخاب و در داخل هر یک از پلات های تعیین شده نیز تعداد 5 تا 10 درخت با ارتفاع بیش از سه متر به صورت تصادفی انتخاب و نمونه برداری از رسوب، ریشه و برگ درختان حرا و چندل در زمان جزر انجام شد. پس از آماده سازی نمونه ها، اندازه گیری غلظت فلزات سنگین نیکل، روی و مس با استفاده از دستگاه جذب اتمیک، انجام شد. مقایسه میانگین غلظت فلزات سنگین در رسوب، ریشه و برگ بین دو گونه حرا و چندل نیز با استفاده از آنالیز تی-مستقل انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مقایسه میانگین غلظت فلزات سنگین در رسوب و اندام های دو گونه درخت حرا و چندل نشان داد تفاوت معنی داری در غلظت فلز نیکل و روی در رسوب، ریشه و برگ دو گونه مورد مطالعه وجود ندارد، اما غلظت فلز مس در رسوب (60/66؛ 91/39 میکروگرم بر گرم)، ریشه (99/70؛ 70/33 میکروگرم بر گرم) و برگ (51/72؛ 85/20 میکروگرم بر گرم) دو گونه حرا و چندل از تفاوت معنی داری در سطح 95 درصد برخوردار است. همچنین مقایسه میزان غلظت سه فلز روی، مس و نیکل در نمونه های رسوب دو گونه حرا و چندل با استانداردهای جهانی و ملی نشان داد غلظت فلز روی، کمتر از استاندارد جهانی و بیشتر از استاندارد رسوبات خلیج فارس است. همچنین، غلظت فلز مس در رسوبات هر دو گونه مورد بررسی در مقایسه با استانداردهای جهانی در وضعیت بالاتری قرار دارد و در مقایسه با استاندارد تعیین‎شده برای رسوبات خلیج فارس برای گونه حرا بسیار بالاتر از استاندارد و برای گونه چندل کمی بالاتر از حد استاندارد قرار دارد. بررسی غلظت فلز نیکل نیز نشان داد، شرایط آلودگی آن، بسیار بالاتر از حد استاندارد جهانی و ملی است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد میزان غلظت فلزات نیکل و مس در رسوب هر دو گونه حرا و چندل در مقایسه با استاندارد تعیین شده برای خلیج فارس در شرایط بحرانی و فلز روی نیز در شرایط هشدار قرار دارد که این مسئله نشان دهنده آلوده بودن منطقه به فلزات سنگین است. نتایج همچنین نشان داد اگرچه تفاوت معنی داری در میانگین غلظت دو فلز روی و نیکل در رسوب و اندام های گیاهی دو گونه حرا و چندل وجود ندارد ولی میانگین غلظت فلز مس در هر سه پارامتر رسوب، ریشه و برگ دو گونه مورد بررسی دارای تفاوت معنی داری بوده و در گونه حرا بسیار بیشتر از گونه چندل است.

    کلیدواژگان: جنگل‎های مانگرو، فلزات سنگین، خورآذینی، سیریک
  • کیانوش رستمی*، محمدرضا کاوسی، منوچهر بابانژاد صفحات 135-149
    سابقه و هدف

    امروزه پدیده آتش سوزی به عنوان یکی از بلایای طبیعی بخش وسیعی از جنگل های جهان را تهدید می کند. هدف از این پژوهش بررسی مقاومت چوب گونه های مختلف درختی جنگل های زاگرس در برابر آتش سوزی می باشد.

    مواد و روش

    برای انجام این تحقیق چوب گونه های بلوط، بنه، ارژن، زالزالک، کیکم و انجیر به دو صورت چوب خشک و تر (با رطوبت طبیعی) با طول و ابعاد مشابه (طول 60 سانتی متر قطر 15 سانتی متر) تهیه شد. به منظور بررسی تاثیر پوست ساقه بر سرعت سوختن گونه های چوبی، برای هر گونه درختی چوب با پوست و بدون پوست انتخاب گردید و اختلاف در مدت زمان سوختن چوب ها با استفاده از کرنومتر اندازه گیری گردید. به منظور ایجاد دمای مناسب جهت سوختن کامل چوب ها از کپسول LPG استفاده شد. برای هر چوب 4 تیمار (تر و خشک، باپوست و بدون پوست) و همچنین برای هر تیمار 10 تکرار در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از طرح کامل تصادفی، آزمون GLM و آزمون تی مستقل انجام شد.

    یافته ها

    مقایسه زمان سوختن کامل چوب تر گونه های مورد بررسی نشان می دهد که چوب بلوط با زمان 50 دقیقه تا سوختن کامل دارای بیشترین مقاومت در برابر آتش می باشد و پس از آن بنه با 42 دقیقه زمان تا سوختن کامل دارای بیشترین مقاومت بوده است. گونه های کیکم و انجیر به ترتیب با زمان 35 و 30 دقیقه تا سوختن کامل دارای کمترین مقاومت در برابر آتش بوده اند. همچنین نتایج نشان داد که مقاومت در برابر آتش سوزی در بین گونه های ارژن و زالزالک در سطح احتمال 95 درصد معنی دار نبوده است. مقایسه زمان سوختن کامل چوب های خشک گونه ها نشان می دهد که بیشترین مقاومت در برابر آتش سوزی در گونه بلوط با 40 دقیقه زمان تا سوختن کامل بوده است. پس از آن بنه، ارژن، کیکم، زالزالک و انجیر به ترتیب دارای 34، 31، 26، 21 و 20 دقیقه زمان تا سوختن کامل در آتش بوده اند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها نشان داد که در چوب های تر بیشترین اختلاف در زمان سوختن کامل چوب های با پوست و بدون پوست در گونه بنه با 13 دقیقه و پس از آن ارژن و زالزالک با 12 دقیقه و سپس بلوط، کیکم و انجیر به ترتیب با 11، 9 و 6 دقیقه بوده است. در چوب های خشک نیز بیشترین اختلاف در زمان سوختن کامل چوب های با پوست و بدون پوست در گونه بلوط و بنه با 15 دقیقه و پس از آن به ترتیب ارژن، کیکم، زالزالک و انجیر با 13، 8، 4 و 3 دقیقه بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ضخامت پوست و رطوبت چوب باعث افزایش معنی دار مقاومت چوب در برابر آتش می شود.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، رطوبت چوب، ضخامت پوست، مقاومت در برابر آتش سوزی، جنگل های زاگرس
|
  • Mohamadhadi Moayeri *, Ahmad Abedi, Mohammadreza Shahraki, Ali Mastouri Pages 1-23
    Background

    Community forestry has been introduced with a new concept in forest management with the participation of rural people as an optimal method for sustainable management of forest lands, which has forced governments and forestry officials to revise their role. In this regard, the present study was purposed to exposure social forestry approaches and its role in managing forestry plans in Golestan province.

    Materials and Methods

    The present study is an applied research in a survey manner. The population of the study consisted of 606 households with approximately 2250 inhabitants from six villages in three forestry plans including Loveh (East of Province), Vatana (West of Province) and Rezaian (middle of Province) forestry plans. Sampling size was determined through the Kerejcie-Morgan’s table including 241 households. In this research, sampling was done randomly and proportionally according to sampling size and proportion of each village population to total statistical population. . Data gathering was done by a researcher-made questionnaire to determine social forestry approaches through 21 individual interview and 9 group interview including natural resources experts and managers and also rural societies based on intensive grouped and mind-storm method. Respondents were asked to express their opinion on the social forestry approaches based on five-choice Likert spectrum (from very low to very high, numerically 1 to 5). In this research, determinthe validity of the questionnaire’s contents was distinguished by expert opinions from natural resources and social sciences. Reliability of the measuring instrument was also assessed by calculating the Cronbach's alpha coefficient. After collecting information, eleven questionnaires were removed due to incomplete information and 230 questionnaires were used for analysis. After collecting and categorizing data, analysis was performed using SPSS20 in the form of descriptive and presumption statistics.

    Results

    Results showed that among 230 respondents household, 53.5 percent was men, 80.9 percent was married, with characteristics of 4.61 people household dimension, 43.13 year mean age, 37.9 percent with primary and without education. Also, 45.2 percent of respondents were farmer and animal keeper and 35.7 percent were workers. Results showed there was no meaningful relationship between age and number of household members of respondents with their view about the operation of social forestry approaches in forestry plans. Meanwhile, there is a negative correlation between the levels of education of respondents with their views on social forestry approaches. Rural societies believe that being as a community member and participating to Education workshop can increase the effect of social forestry approaches on managing forestry plans. On the basis of the results of this research, people participation and economical approaches were the most important (priorities 1 and 2) according to rural society’s view while servicing and educational approaches were the lowest important (priorities 5 and 6) in affecting on forest management performance.

    Conclusion

    In attention to importance and situation of social forestry approaches, it is necessary to apply participating approach for forest conservation and forestry implementation and economical approach for increasing income resources and welfare of rural society for reducing their dependency to forest. Also, educational approaches are important to enhance rural society’s knowledge to access to social forestry goals in managing forest.

    Keywords: Forest Inhabitant, Participation, Social forestry, Local Societies
  • Khadijeh Asghari Aghozgoleh *, Hamid Jalilvand, Hamed Asadi Pages 25-43
    Background and objectives

    Reforestation stands can effect on diversity of plant species and soil characteristics of an area. In this study, the effects of 25-year-old reforestation stands with Acer velutinum Bioss., Alnus subcordata C. A. M. and Cupressus sempervirens species on plant biodiversity, understory vegetation and some physico-chemical of soil properties were studied compared with natural forest (Carpinus betulus and Fagus orientalis) in the Kolet forests of Mazandaran province.

    Materials and methods

    In each reforested stands and natural forest, ten plots (2020 meters) were selectively sampled in transects which were 100-m stretches systematically. Then, the list of all herbaceous species and their abundance (cover percentage) was recorded. Also, in each sample plot, a soil sample was taken from the four corners and its center at a depth of 0-15 cm, then these samples were mixed together and a composite sample were taken to study the physic-chemical characteristics of the soil (bulk density, soil texture, acidity, electrical conductivity, organic carbon, total nitrogen, absorbable phosphorus and potassium). The indices of richness (Margalf and Menhenic), evenness (Shannon-Wiener) and diversity (Simpson and Shannon-Wiener) were also studied.

    Results

    The results showed that reforested stands were significantly different from natural forest (control) in terms of soil reaction rate (P <0.05), potassium, clay and relative soil moisture (P <0.01). Also, the amount of acidity and absorbable potassium reaction in Acer velutinum Bioss mass (6.99, 904.51 mg kg-1) was the highest and lowest in natural mass (6.18, 557.57 mg / kg). It was observed that the highest percentage of clay in natural mass (43.57%) and the lowest percentage in Alnus subcordata mass (39.32%) and the relative moisture in Acer velutinum Bioss mass (40.78%) was the highest and It has the lowest value in Cupressus sempervirens mass (20.12%). But other soil variables did not show significant differences with natural forest. Margalf and Manhenic richness in the four reforestation stands was significantly different (P <0.05). The diversity indices (Simpson, 0.58 and Shannon-Wiener, 1.26) and the richness (Margalf, 2.00 and Mannick, 1.57) were higher in the natural forest than four reforestation stands and the evenness index (Shannon-Wiener, 0.82) showed the highest value in the Cupressus sempervirens stand. Multiple regression of soil variables with the first and second axes of DCA analysis indicates that only potassium has been effective in the separation and differentiation of vegetation in the area and the four studied stands can be distinguished in terms of understory vegetation.

    Conclusion

    In general, the results of the present study showed that the richness indices of understory vegetation species as well as the characteristics of moisture, soil reaction and adsorbable potassium changed under the influence of reforestation and according to DCA analysis is the most important component in mass segregation. Potassium is an absorbable plant. Also, the study of biodiversity indices showed that the diversity and richness indices were higher due to the fusion of species in the natural massif (Carpinus betulus and Fagus orientalis) compared to the reforested massifs of conifers (Cupressus sempervirens). In other words, the results show a greater protective role of broadleaf stands (Acer velutinum Bioss and Alnus subcordata C.A.M) and natural stands (Carpinus betulus and Fagus orientalis) than needle stands (Cupressus sempervirens) for richness and diversity of understory vegetation species and sustainable maintenance of communities the underside is in the Kolet area.

    Keywords: Vegetation restoration, DCA analysis, species diversity, Physico-chemical soil properties, Cupressus sempervirens
  • Zahra Sayed Mosavi, Khalil Ghorbani Pages 45-64
    Background and Objectives

    Determining and estimating the tree diameter growth and basal area growth of beech are very important in forest management and planning. Due to, the beech trees is one of the most valuable species in Hyrcanian forests, so the aim of this study is determine and modeling the tree diameter growth and basal area growth of the beech tree in forestry plans in Golestan province.

    Materials and Metods

    This study was conducted in four forestry plans Vatana, Kordkoy, Shamoshak and Shast-Kalate located in Golestan province. In the study area, 19 beech trees were selected from healthy trees with criteria such as no twisting of the trunk and no wounding of the trunk at a similar altitude from among the healthy stands. A disk (10 cm-thick) at breast height was selected. The maximum, minimum and mean age of the trees in the study area are 243 years (2016-1773), 99 and 142 years, respectively. After preparing the samples, the width of the annual rings of trees was measured using a LINTAB with 0.01 mm accuracy. Then, the average diameter growth and annual basal area growth of trees were determined and the relationship between diameter at breast height and growth diameter and basal area growth was evaluated using four models: Hyperbolic, Heat capacity, Modified power and Richard.

    Results

    The results showed that with increasing age of beech trees, the diameter growth increased and reached its peak in 1955, then it started a downward trend. The results also showed that with increasing tree age, annual basal area growth of the tree also increases, in compare to diameter growth, annual basal area growth reaches a maximum in 1990 and then takes a downward trend. The results showed that The diameter growth and annual basal area were 3.93 mm and 17.52 cm2, respectively. The results of modeling also showed that the heat capacity model, compared to other models, could better explain the diameter and basal area with a coefficient of determination of R2 = 0.37 and R2 = 0.69, respectively. The results of uncertainty analysis also showed that the real average of diameter growth and basal area growth characteristics is in the range of 95% confidence intervals, which shows the appropriate and reliable performance of the model.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that diameter growth and annual basal area were 3.93 mm and 17.52 cm2, respectively and DBH as an dependent variable explains 37% and 69% of changes in diameter growth and annual basal area.

    Keywords: Diameter growth, Basal area growth, Fagus orientalis Lipsky, Modeling
  • Azam Ahmadi Mazracheh, Davoud Azadfar *, Zohre Saeedi Pages 65-81
    Background and objectives

    Golestan province located in the eastern part of northern forests of Iran has a wide geographical distribution of Quercus castaneifolia in terms of rainfall, temperature and soil type. Climatic gradients from the west to the east of Golestan province have different impacts on the genetic and the ecotype diversity of tree populations in time that knowing the amount of this diversity helps us to manage/maintain the genetic structure of these species. The genetic diversity of trees is so important for adaptation of forests to climate change and for sustaining other species and entire forest ecosystems. The aim of this research is exploring the ecotypic diversity changes of Quercus castaneifolia populations in drought gradient (western-eastern) of Golestan province.

    Materials and methods

    To do the study, four different populations of Quercus castaneifolia from West to East of Golestan province in habitat areas of Tuskestan, Aliabadekatul, Loveh and Golidagh were selected. First, about 100 bases of Quercus castaneifolia with similar diameter and healthy and with approximately 50 to 100 meters distance from each other to avoid the possible affinity in each population were considered and then 20 bases of Quercus castaneifolia among them were randomly selected. After sampling qualitative study of marker peroxidase of the organ of biennial branch in four different populations was done by the use of vertical electrophoresis and by the method of Poly Acrylamide Gel Electrophoresis (PAGE). To analyze the data, scoring of bands into zero and one respectively for the absence and presence of bands was done based on the prepared gels. Then respective software packages were used to cluster analysis, Principle Coordinate Analysis as well as data analysis regarding the allelic characteristics of studied marker including the number of observed alleles, effective alleles, Shanon,s information index, hetrozygosity and polymorphic percentage and ecotype diversity within and among populations.

    Results

    The results of this research based on total, observed, effective alleles and hetrozygosity of the peroxidase marker showed that ecotype diversity and genetic diversity parameters examined in the western-eastern gradient of the different habitats of Golestan province is different and in the distant past, the genetic flow has been established through adjacent populations so that ecotypes are not separable.

    Conclusion

    To manage the maintenance and development of the genetic diversity of these stands, at first it is necessary to stabilize the present condition with respect to the diversity through emphasizing and maintaining the index bases inside the populations and helping their regeneration and secondly, developing the present diversity to combat the climate change threats through gene flow with the help of seed and seedling transition from the adjacent populations.

    Keywords: Ecotype, Golestan Province, Quercus castaneifolia, Drought gradient, Peroxidase marker
  • Azita Khoshandam, Maria Nodeh, Omran Alishah, Mohammad Jaffaraghaei Pages 83-99
    Background and objectives

    The present study evaluates the morphological characteristics of leaves and seeds to more easily identify the species of Carpinus betulus, C. schuschaensis and C. orientalis. Morphological and physiological characteristics are always influenced by climatic and ecological factors; hornbeam trees also change in their appearance due to their wide distribution, which makes it a little difficult to quickly identify the species. For the conservation and basic management of habitats of this species, accurate identification of species, recognition of ecological needs, and study of its genetic diversity seems useful.

    Materials and methods

    Sampling of hornbeam leaves and seedlings from two regions of Kordkoy, Derazno and Neka, Hezar Jarib was done randomly from 5 individuals of Carpinus betulus, C. schuschaensis and C. orientalis species that were at least 100 meters apart. Morphological traits studied in leaf was as follows: leaf length (AL), leaf width (WL), distance from the widest part of the leaf to the base (WPL), number of teeth (NT), beak length (DB), beak width (WB), number of teeth in 2 cm (NT 2cm), maximum leaf width (MWL), petiole length (PL), number of veins (VN), width in 0.1 leaf length (W0.1), width at 0.9 leaf length (W0.9), leaf area (LA), the ratio of leaf length to leaf width -leaf shape(LS), the ratio of leaf length to the widest part of the leaf to the base (AL/WPL), the ratio of the widest part of the leaf to the base to the length of the petiole (WPL/PL). Also, the morphological traits in seeds were including total weight of seeds (TW), outer shell weight (WS), seed kernel weight (BW), seed length (A), and seed width (W). Traits were measured on a case-by-case basis using calipers and rulers, as well as seed weight using a digital scale with an accuracy of 0.001. Nest statistical design, Duncan test, and principal component analysis (PCA) were used. The distribution of tree trunks in the coordinate axis space, Discriminant analysis, and cluster analysis were also evaluated.

    Results

    The results of analysis of variance indicated that among the populations, all studied parameters except NT, MWL, TW and BW traits were significantly different from each other. The results of PCA indicate that in seeds 66.7% of the variances in the first component and in leaves 96.69% of the variances in the first four components are justified. The results of cluster analysis showed that the three populations were divided into three separate groups (clusters). The results of diagnostic analysis showed that NT 2cm, PL, LS, AL / WPL, TW, WS and BW are the distinguishing traits of the three species.

    Conclusion

    In terms of simple identification, hornbeam seeds do not differ significantly in terms of dimensions, but in terms of leaves, Carpinus betulus are the largest, C. orientalis is the smallest and C. schuschaensis species is intermediate species. Morphological studies of this study confirm the independence of Carpinus betulus, C. schuschaensis and C. orientalis species due to complete separation of traits. However, it may be possible that C. schuschaensis to be a hybrid.

    Keywords: Carpinus, Morphology, Leaf, seed
  • Mohammad Amin Eshaghi *, Shaban Shataee, Kalil Ghorbani Pages 101-118
    Background and objectives

    Early warning systems in natural areas are one of the ways to prevent and manage fires. Many factors that affect fire occurrence can be divided into two categories climatic factors and human factors. Among the most important climatic factors; increasing the temperature, decreasing the rainfall, decreasing the humidity and increasing the wind speed can be mentioned. Thus,forest fire risk assessment and early warning systems have become an important component of land management in recent decades. The Canadian Forest Fire Danger Rating System is one of the most important early forest fire warning systems in the world. The Fire Weather Index subsystem provides relative numerical ratings of various aspects of wildfire potential based on four weather observations. The purpose of this study is to identify the most effective input variables of the system in predicting the probability of forest fire in Golestan Province.

    Materials and methods

    In order to estimate the Canadian Forest Fire Weather Index System, the input variables to the system include four climatic variables: daily observations of maximum temperature, relative humidity, wind speed, and 24-hour precipitation for a period of 21 years (1997-2018) during the fire seasons (April to December). Were collected daily from synoptic and evaporative stations in the province. First, the Canadian Forest Fire Weather Index modeling system was calculated daily during the study period at each station. Then, the correlation test and Multi-Dimensional Scaling analysis between input Weather variables and system output index were performed using Spearman, Pearson, and Kendall correlation coefficients.

    Results

    The results showed that the variable of maximum daily temperature with a correlation coefficient of 0.911 in the study period has the highest effect on the weather index of Canadian Forest Fires compared to other variables. After temperature, daily relative humidity, daily rainfall and daily wind speed with correlation coefficients -0.89, -0.79, 0.29 have the greatest impact on the output of the system of forest fires in predicting the probability of forest fires in this province. Also, in this study, it was found that Spearman’s correlation coefficient is better than other correlation coefficients.

    Conclusion

    Forest managers can use this system to predict the likelihood of fire if other variables are not available, using the order of importance of each of the climatic variables and rate the risk in different parts of the province.

    Keywords: Correlation test, Golestan Province, weather, Early warning system, Canadian forest fire weather index
  • Maryam Moslehi *, Abdolrassoul Salmanmahiny, Maryam Yaghoubzadeh, Alireza Mikaeili Tabrizi, Afshin Danehkar Pages 119-134
    Background and objectives

    Mangrove forests of Iran; like anywhere else; are ecologically sensitive areas and exposed to a wide range of anthropogenic threats. Considering the ecological importance of Khor-e-Azini wetland as the only Rizophora mucronata (Lam) habitat in Iran and also due to the lack of information on heavy metals pollution in this habitat, relevant investigation is of utmost importance for their better management. Hence, the aim of this study were to investigate the concentration of heavy metals in sediments and vegetative organs of Avicennia marina (Forssk) Vierh and R. mucronata and compare their concentrations with international standards to reveal the contamination status of this habitat. The ultimate goal was to provide information for pollution control at the source and more efficiently protect these sensitive ecosystems.

    Materials and methods

    After a reconnaissance visit to the mangrove habitat, a six-hectare stand composed of A. marina and R. mucronata was selected and sampling was conducted using line sampling method. In the selected stand, three 300-meter transects, 100 meters apart from each other, were formed. Also six plots (20×20 m2) were selected along transects at equal distances. To collect samples, 10 plots from among the 18 plots were selected in a complete random manner. Then, 5 to 10 trees higher than three meters were selected randomly for sampling of sediment, root and leaf of mangrove trees. Heavy metals concentrations were measured using an atomic absorption spectrophotometer. Also, the mean concentrations of heavy metals in sediments, roots and leaf of A. marina and R. mucronata were analyzed using Independent Sample T-test.

    Results

    The mean concentrations of heavy metals in sediments and organs of A. marina and R. mucronata showed no significant differences for Ni and Zn in sediments, roots and leaves of the two species, but the concentration of Cu in sediments (66.60; 39.91 µg/g), roots (70.99; 33.70 µg/g) and leaf (72.51; 20.85 µg/g) in the two species was significantly different at confidence level 95%. Also, comparison of concentration of Zn, Cu and Ni in sediment samples of A.marina and R. mucronata with international and national standards showed that of Zn was lower than the international standard, but higher than that the standard set for the Persian Gulf sediments. In addition, the concentration of Cu in sediments for the two species was higher than that of the international standard. Compared with the standard of Persian Gulf sediments, Cu concentration in A. marina habitat was much higher and in R. mucronata habitat, somewhat higher than the standard. The concentration of Ni was much higher than the international and national standards.

    Conclusion

    Our results indicated that the concentration of Ni in the sediments of A.marina and R. mucronata were critically high and that of Cu was in a warning status based on the standard of Persian Gulf sediments. Although no significant differences were detected for Zn and Ni concentrations in sediments and plant organs of A.marina and R. mucronata, Cu concentration in sediments, roots and leaf for the two species was significantly different with values for A.marina being higher than that in R. mucronata.

    Keywords: Mangrove forests, Heavy metals, Khor-e-Azini, Sirik
  • Kianosh Rostami *, Mohammadreza Kavosi, Manoochehr Babanezhad Pages 135-149
    Background and objectives

    Today, the phenomenon of fires as one of the natural disasters threatens a large part of the world's forests. The purpose of this study is to investigation of wood resistance of different tree species of Zagros forests against fire.

    Materials and methods

    To conduct this research, wood species Quercus persica, Pistacia atlantica, Amygdalus scoparia, Crataegus azarolus, Acer monspessulanum and Ficus carica were prepared in two forms: dry and wet wood (with natural moisture) with similar length and dimensions (length 60 cm, diameter 15 cm). For each tree, wood with skin and without skin was selected in order to investigate the effect of stem skin on the burning rate of wood species and the difference in wood burning time was measured using a stopwatch. LPG capsule was used to create a suitable temperature for complete burning of wood. For each wood 4 treatments (wet with skin, wet without skin, dry with skin and dry without skin) and also for each treatment 10 replications were considered. Statistical analysis was performed using GLM and Independent Samels T test.

    Results

    Comparison of the complete burning time of wet wood of the studied species shows that Quercus Persica wood with a time of 50 minutes until complete burning has the highest fire resistance and after that, the Pistachia had the highest resistance with 42 minutes until it burned completel. Acer and ficus varieties had the lowest fire resistance with 35 and 30 minutes to complete burning, respectively. The results also showed that fire resistance between species Crataegus and Amygdalus was not significant at 5% probability level. Comparison of the complete burning time of dry wood of the species shows that the highest fire resistance was in Quercus species with 40 minutes until complete burning. After that, Pistacia, Amygdalus, Acer, Crataegus and Ficus had 34, 30, 26, 21 and 20 minutes to burn completely in the fire, respectively. The results of comparing the means showed that in wet woods, the biggest difference in the time of complete burning of wood with and without skin in Pictacia species with 13 minutes, followed by Amygdalus and Crataegus with 12 minutes, then Quercus, Acer and ficus with 11, 9 and 6 minutes, respectively. In dry wood, the biggest difference in the time of complete burning of wood with skin and without skin in Quercus species and Pistacia with 15 minutes and then Amygdalus, Acer, Crataegus and ficus with 13, 8, 4 and 3 minutes, respectively.

    Conclusion

    The results show that the thickness of the skin and moisture of the wood cause significantly increases the resistance of the wood against fire.

    Keywords: Fire, Wood moisture, Skin thickness, Resistance against fire, Zagros forests