فهرست مطالب

مطالعات راهبردی ناجا - پیاپی 22 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 22 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا رادان صفحات 5-38

    با وجود ارتباط وثیق و عمیق بین محیط امنیتی و فرآیند تدوین و تجویز استراتژی های امنیتی، چارچوب و الگوی خاص و مشخصی برای تحلیل و تبیین رابطه میان این دو وجود ندارد؛ از این رو، پژوهش حاضر با طرح این پرسش که چه ارتباطی میان محیط امنیتی یک کشور و استراتژی های امنیتی آن وجود دارد، تلاش کرده است تا ضمن ارایه یک الگوی تحلیلی در این زمینه، چارچوب روش شناختی مشخصی برای شناخت و تحلیل محیط امنیتی و ارتباط آن با استراتژی های امنیتی ارایه نماید. فرضیه اصلی پژوهش حاضر این است که محیط امنیتی یک بازیگر ورودی و نهاده نظام راهبری و تدوین استراتژی امنیتی آن محسوب می شود. این ورودی در فرآیند ادراک محیطی و دریافتی که تصمیم سازان از داده های محیط امنیتی دارند، پردازش شده و خروجی آن با نگاه به جهت ساز های راهبردی و در قالب کنش ها و تصمیمات شناخته شد ه ای همچون استراتژی امنیتی بروز و ظهور می یابد.

    کلیدواژگان: محیط امنیتی، استراتژی، الگوی تجلیل، امنیت
  • اسماعیل احمدی مقدم صفحات 39-56

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی تصویرسازی پلیس آینده براساس گام دوم انقلاب با رویکرد داده بنیاد انجام پذیرفته است و در زمره پژوهش های آمیخته قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش را 17 نفر از خبرگان و کارشناسان مطلع تشکیل می دهند که براساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کیفی برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه و در بخش کمی از پرسش نامه استفاده شد. در بخش کیفی پژوهش، بعد از گردآوری داده ها، با استفاده از رویکرد داده بنیاد (استراوس و کوربین) و نرم افزار Atlas.ti داده ها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و در بخش کمی پژوهش نیز برای اعتبارسنجی الگوی تدوین شده، از روش دلفی بهره گرفته شد. همچنین، برای سنجش روایی و پایایی ابزارها در بخش کیفی، به ترتیب از انتقال پذیری و تاییدپذیری بهره گرفته شد و در بخش کمی نیز از روایی محتوا برای سنجش روایی و از بازآزمون برای سنجش پایایی استفاده شد. نتایج پژوهش مشتمل بر شناسایی عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدهای تصویرسازی پلیس آینده براساس بیانیه گام دوم انقلاب و درنهایت، ارایه الگوی نهایی است.

    کلیدواژگان: تصویرسازی پلیس، بیانیه گام دوم انقلاب، تحلیل داده بنیاد
  • علی محمد فاطمی یگانه، محمدرضا سعید آبادی، اکبر نصراللهی کاسمانی، محسن اسماعیلی صفحات 57-88

    کاربرد اصلی شبکه های اجتماعی تسهیل ارتباطات و تعاملات بین افراد است که منجر به گسترش خارق العاده و غیرقابل تصور ارتباطات در دنیای امروز شد ه اند؛ اما واقعیت این است که این ابزار مفید، هم زمان با مزایای مختلف، فرصت های سویی را نیز در اختیار سودجویان، کلاهبرداران و مجرمان سایبری قرار داد ه است و حتی برخی از شبکه های اجتماعی خواسته یا ناخواسته بستری مناسب را برای ارتکاب جرم ایجاد کرد ه اند. فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان سازمان اصلی مسیول استقرار و ارتقای نظم، امنیت و انتظام اجتماعی کشور، با توجه به رویکرد مردمی خود و دیدگاه پیشگیرانه نسبت به تهدیدها و آسیب ها، خود را موظف می داند که در محیط شبکه های اجتماعی نیز همچون محیط ماموریتی واقعی خود، ضمن اطلاع رسانی و هشداردهی درخصوص ناهنجاری های پیش روی مردم، نسبت به مقابله و برخورد با مجرمان این فضا و پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی در این شبکه ها اقدام نماید؛ از این رو، ضروری است که ساختار این شبکه ها و نحوه تعامل آنها از سوی پلیس درک شود و به منظور اتخاذ بهترین راهبرد، این سازمان باید به آخرین روش های تجزیه وتحلیل برای حضور در شبکه های اجتماعی مسلح گردد. ازاین رو، تدوین و ارایه الگوی مطلوب برای حضور پلیس در بستر شبکه های اجتماعی و اتخاذ رویکرد های مناسب در شرایط جدید، از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد و هدف اصلی پژوهش حاضر نیز ارایه الگوی رسانه ای حضور مطلوب ناجا در شبکه های اجتماعی است. روش این پژوهش آمیخته است و با بهره گیری از روش فرآیند سلسله مراتب تحلیلی(AHP) و به صورت میدانی و با استفاده از ابزار پرسش نامه و جامعه آماری به تعداد 35 نفر از مدیران ارشد و کارشناسان فرهنگی مسلط به حوزه رسانه و افرادی که نسبت به شبکه های اجتماعی و ماموریت های ناجا شناخت و تجربه کافی دارند، انجام پذیرفته است. بدین ترتیب، با استفاده از راهبرد های کاربردی پلیس کشور های منتخب از شبکه های اجتماعی و بهره گیری از نقطه نظرات کارشناسان و مدیران ارشد حوزه شبکه های اجتماعی و نیاز های فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، هشت مولفه(بهره برداری حداکثری از فناوری های نوین ارتباطی، شناخت جامعه از طریق شبکه های اجتماعی، آموزش و فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و ارایه تصویر مطلوب از ناجا، جلب مشارکت اجتماعی، مشاوره و پیشگیری از آسیب های اجتماعی، مدیریت ادراک و برداشت و کنترل کیفیت خدمات رسانی به مردم) به عنوان راهبرد های اصلی انتخاب و پس از تحلیل نهایی، الگوی رسانه ای حضور مطلوب ناجا در شبکه های اجتماعی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، رسانه های اجتماعی، شبکه های اجتماعی، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • امین محمدی جوینی، حسین شریفی طرازکوهی، محمد بارانی صفحات 89-110

    امنیت انسانی به معنای شرایطی است که ذیل آن، از هسته حیاتی و بنیادین تمامی زندگی های انسانی، محافظت و حمایت می شود. در این دیدگاه، این نظریه مورد تاکید قرار می گیرد که در مطالعات امنیتی، انسان ها باید مقدم بر دولت ها باشند و در کنار تهدیدهای نظامی، تهدیدهای غیرنظامی نیز دیده شوند. این دکترین، در وسیع ترین مفهوم به معنی "رهایی از نیاز" و "رهایی از ترس" و زندگی همراه با منزلت است و از آنجا که تعریف پذیرفته شده جهانی درباره آن وجود ندارد، به مکتب حداقل گرا و حداکثرگرا قابل تقسیم است. مقاله پیش رو به بررسی تاثیر امنیت انسانی بر تحول در وظایف و اختیارت پلیس با تاکید بر حداکثر گرایی امنیت انسانی (امنیت زیست محیطی، اقتصادی، غذایی و بهداشتی) می پردازد که معتقد است دولت ها باید در کنار مسیولیت امنیتی که برای خویش قایلند (یعنی حفظ مرزها و ممانعت از تجاوز بیگانگان)، به مسیولیت های دیگری چون بهداشت، وضع رفاهی و سطح زندگی شهروندان نیز توجه کنند. این تحقیق توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از منابع کتابخانه ای به رشته تحریردرآمده است. براساس یافته های پژوهش، از آنجاکه به موجب قانون، استقرار نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی، از عمده ماموریت های ناجاست، می توان بیان نمود که ناامنی های حوزه های مذکور، مستقیم و یا غیرمستقیم بر وظایف و اختیارات پلیس اثرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: امنیت انسانی، تحول، اختیارات پلیس، رهایی از نیاز
  • حسین غفاری توران، جعفر محمودی، مسعود مصدق خواه صفحات 111-150

    پاسخ گویی به نیازمندی های سازمان و تامین به موقع این نیازمندی ها، به میزان مناسب، با قیمت و کیفیت مناسب، در زمان و مکان مناسب و از تامین کنندگان مناسب، جز با ایجاد یکپارچگی میان بخش های مختلف سازمان ازجمله تامین کنندگان، مصرف کنندگان، مراکز ذخیره سازی و توزیع، حمل ونقل و سایر بخش های ارایه دهنده خدمات لجستیکی در سازمان، محقق نخواهد شد. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل عاملی و الگوسازی معادلات ساختاری، الگوی مفهومی یکپارچگی لجستیک بر اساس ابعاد سه گانه یکپارچگی (یکپارچگی درونی، یکپارچگی تامین کنندگان و یکپارچگی مصرف کنندگان) ارایه و تایید گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است و برای سنجش پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. براساس نتایج حاصل، مشخص شد که هفت مولفه یکپارچگی درونی لجستیک(یکپارچگی راهبردی، یکپارچگی فرآیندی، یکپارچگی برنامه ریزی و کنترل، یکپارچگی اطلاعاتی، یکپارچگی ساختاری، یکپارچگی دانش و یکپارچگی بودجه و اعتبارات)، چهار مولفه یکپارچگی با تامین کنندگان (یکپارچگی مدیریت تامین کنندگان، یکپارچگی اطلاعاتی با تامین کنندگان، یکپارچگی مدیریت تقاضا و یکپارچگی توسعه محصول جدید) و سه مولفه یکپارچگی با مصرف کنندگان یا مشتریان (یکپارچگی مدیریت مصرف کنندگان، یکپارچگی اطلاعاتی با مصرف کنندگان و یکپارچگی رضایت مندی مصرف کنندگان) در یکپارچگی لجستیک سازمان دفاعی موردمطالعه موثر است.

    کلیدواژگان: یکپارچگی لجستیک، یکپارچگی زنجیره تامین، تحلیل عاملی تاییدی، الگوسازی معادلات ساختاری
  • عباس برجوئی فرد، زینب محمدی صفحات 151-173

    مقوله ارتقای مشروعیت حکومت ها یکی از مهم ترین مباحث حایز اهمیت در جهت اداره مطلوب حکومت است که از دیرباز همواره موردتوجه ویژه روشنفکران و اندیشمندان علوم سیاسی و اجتماعی بوده است. طرح این موضوع از این حیث اهمیت دارد که کسب مشروعیت، تثبیت و تعمیق آن موجب استحکام و استمراربخشی هرچه بیشتر حکومت می شود. تحقیق حاضر، از نظر هدف، از نوع بنیادی بوده و تحلیل داده های این پژوهش به روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار MAXQDA بوده است و در پی یافتن اصول و مولفه های راهبردی ارتقای مشروعیت حکومت اسلامی مبتنی بر آرا و اندیشه های امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است. پس از تجزیه و تحلیل مطالب، درنهایت، از مجموع 120 فیش استخراج شده، الگوی راهبردی در قالب پنج مضمون اصلی "وحدت کلمه و همبستگی ملی"، "مردم سالاری دینی"، عدالت اجتماعی"، "اقتدار ملی و امنیت ملی" و "کارآمدی نظام سیاسی" و 26 مولفه فرعی سازماندهی گردید.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، مشروعیت سیاسی، حکومت اسلامی، امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری
|
  • Ahmadreza Radan Pages 5-38

    Despite the close and deep connection between the security environment and the process of formulating and prescribing security strategies, there is no specific framework and model for analyzing and explaining the relationship between the two; Therefore, the present study, by asking the question of what is the relationship between a country's security environment and its security strategies, has tried to provide an analytical model in this field, a specific methodological framework for recognizing and analyzing the security environment and its relationship with Provide security strategies.</strong> </strong>The main hypothesis of the present study is that the security environment is an input and input actor of the management system and the formulation of its security strategy. This input is processed in the process of environmental perception and perception that decision makers have of security environment data, and its output emerges by looking at strategic orientations and in the form of known actions and decisions such as security strategy.</strong>

    Keywords: security environment, Strategy, celebration pattern, Security
  • Esmaeil Ahmadi Moghaddam Pages 39-56

    The present study was conducted with the aim of presenting an illustration model of the future police based on the second step of the revolution with the foundation data approach. This research is in the category of mixed research. The statistical population of the study consists of 17 knowledgeable experts who have been selected based on the principle of theoretical adequacy and using purposive sampling method. In the qualitative part, interviews were used to collect information and in the quantitative part, a questionnaire was used. It should be noted that in the qualitative part of the research, after data collection, the data were analyzed using the foundation data approach (Strauss and Corbin) and Atlas.ti software. Also in the quantitative part of the research, the Delphi method was used to validate the developed model. On the other hand, portability and verifiability were used to measure the validity and reliability of the tools in the qualitative part, respectively, and also in the quantitative part, content validity was used to measure the validity and retest was used to measure the reliability. The results of the research include identifying the causal, contextual, intervening factors, strategies and consequences of future police depiction based on the statement of the second step of the revolution and finally presenting the final model.

    Keywords: Police Imagery, Statement of the Second Step of the Revolution, Foundation Data Analysis
  • Alimohammad Fatemi Yeganeh, MohammadReza Saeedabadi, Akbar Nasrollahi Kasmani, Mohsen Esmaeili Pages 57-88

    The main use of social networks is to facilitate communication and interaction between people, which has led to the extraordinary and unimaginable expansion of communication in today's world; But the fact is that this useful tool, along with various benefits, also provides opportunities for profiteers, fraudsters and cybercriminals and even some social networks - willingly or unwillingly - have created a platform for crime. The Disciplinary Command of the Islamic Republic of Iran, as the main organization responsible for establishing and promoting order, security and social order in the country, according to its popular approach and preventive view of threats and injuries, considers itself responsible in the social media environment as well. Your real mission, While informing and warning about the anomalies facing the people, to deal with the criminals of this space and prevent the occurrence of social harms in these networks; Therefore, it is necessary for the police to understand the structure of these networks and how they interact, and in order to adopt the best strategy, this organization must be armed with the latest methods of analysis to participate in social networks.Therefore, formulating and presenting a favorable model for police presence in the context of social networks and adopting appropriate approaches in the new situation is of great importance and the main purpose of this study is to provide a media model of NAJA desirable presence in social networks. The method of this research is mixed and using the Analytic Hierarchy Process (AHP) method and in the field and using a questionnaire and statistical population of 35 senior managers and cultural experts in the field of media and people related to social networks and missions. NAJA have enough knowledge and experience, it has been done. Thus, using the applied strategies of the police of selected countries from social networks and taking advantage of the views of experts and senior managers in the field of social networks and the needs of the Disciplinary Command of the Islamic Republic of Iran, eight components are selected as the main strategies. NAJA was suggested on social media .These include: Maximizing the use of new communication technologies, recognizing the community through social networks, education and culture, informing and presenting the desired image of NAJA, attracting social participation, counseling and prevention of social harms, perception and perception management and quality control of services to People.

    Keywords: Disciplinary Command of the Islamic Republic of Iran, Social Media, Social Networks, Hierarchical Analysis Method
  • Amin Mohammadi Joveini, Hosein Sharifi Tarazkoohi, Mohammad Barani Pages 89-110

    Human security means the conditions under which the vital and fundamental nucleus of all human lives is protected and protected. In this view, the theory is emphasized that in security studies, humans should take precedence over governments and, in addition to military threats, civilian threats should also be seen. This doctrine, in the broadest sense of the word "liberation from need" and "liberation from fear" and living with dignity, is divisible into a minimalist and a maximalist school because there is no universally accepted definition of it. The present article examines the impact of human security on the evolution of police duties and powers, emphasizing the maximalism of human security (environmental, economic, food, and health security), which states that governments must live up to their security responsibilities (protection of borders and deterrence). From foreign aggression), pay attention to other responsibilities such as health, welfare and living standards of citizens. This research is descriptive-analytical and has been written using library resources. According to the research findings, since according to the law, the establishment of order and security and the provision of public and private comfort, are among the main missions, it can be said that insecurities in these areas directly or indirectly affect the duties and powers of the police.

    Keywords: Human Security, Transformation, police powers, Relief from Need
  • Hossein Ghaffari touran, Jafar Mahmoudi, Masoud Mosadeghkhah Pages 111-150

    Responding to the needs of the organization and meeting these needs in a timely manner, at the right rate, at the right price and quality, at the right time and place and from the right suppliers, except by creating integration between different parts of the organization including suppliers, consumers, storage and distribution centers. Transportation and other parts of the logistics service provider in the organization will not be realized. In this study, using factor analysis and structural equation modeling, the conceptual model of logistics integration based on the three dimensions of integration (internal integration, supplier integration and consumer integration) was presented and approved. The data collection tool is a questionnaire and Cronbach's alpha coefficient was used to assess the reliability of the questionnaire. Based on the results, it was found that seven components of logistics internal integration (strategic integration, process integration, planning and control integration, information integration, structural integration, knowledge integration and budget and credit integration), four components integrating (integrating management) Information integration with suppliers, demand management integration and new product development integration) and the three components of integration with consumers or customers (integration of consumer management, integration of information with consumers, and integration of consumer satisfaction) are effective in the logistical integrity of the defense organization under.

    Keywords: Logistics Integration, Supply Chain Integration, confirmatory factor analysis, Structural Equation Modeling
  • Abbas Barjoee Fard, Zainab Mohammadi Pages 151-173

    The issue of promoting the legitimacy of governments is one of the most important issues for the proper management of government, which has long been of special interest to intellectuals and thinkers of political and social sciences. And continuity is governed as much as possible. The present study is fundamental in terms of purpose and the data analysis of this research has been by thematic analysis method and using MAXQDA software and seeks to find the principles and components of the strategic promotion of Islamic government based on the views and ideas of Imam Khomeini and Imam Khomeini. . After analyzing the content, finally, from a total of 120 bills extracted, a strategic model in the form of five main themes: "unity of the word and national solidarity", "religious democracy", "social justice", "national authority and national security" and "efficiency of the political system". And 26 subcomponents were organized.

    Keywords: strategic model, political legitimacy, Islamic government, Imam Khomeini, ‌ Imam Khamenei