فهرست مطالب

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید خوش الحان، کریم حسین زاده دلیر، حسین نظم فر صفحات 1-16

    هدف این مقاله، بررسی دقیق عوامل موثر بر گردشگری پایدار شهر تبریز به ‏خصوص از جنبه سیستم ‏های منطقه‏ ای نوآوری می‏ باشد. با توجه به مولفه ‏های منطقه ‏ای تاثیرگذار در امر گردشگری، روش این تحقیق بر اساس تکنیک دلفی می‏ باشد که در سه مرحله از نظرات و پیشنهادهای خبرگان استفاده شده است. برای این کار از 25 نفر از متخصصان حوزه‏ های تاثیرگذار گردشگری تبریز بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان می ‏دهد، تبریز با توجه به دارا بودن پتانسیل‏ های متعدد از جمله مراکز تاریخی، جاذبه‏ های طبیعت، وجود شخصیت‏های علمی، ادبی و مذهبی، و ثبت برخی از اماکن و صنایع آن در فرم جهانی، از معیارهای لازم برای گردشگری پایدار در آینده برخوردار است. اقدامات صورت گرفته برای پایدارسازی گردشگری در تبریز در حد مناسب می ‏باشد و تبریز 1404 به عنوان یک سرآغاز برای توسعه گردشگری پایدار و مدرن‏ سازی تبریز برای افق‏ های دور مطرح می ‏گردد. آمادگی همه جانبه شهر با توجه به معیارهای زیستی، محیطی، ارزشی، و انسانی پایدارسازی گردشگری، و فرهنگ ‏سازی و ارتقاء دانش و بینش شهروندی برای باورسازی توریسم از مهم‏ ترین راهکارهای توسعه گردشگری می ‏باشد.

    کلیدواژگان: تبریز، گردشگری پایدار، سیستم‏های منطقه‏ای نوآوری، روش دلفی
  • فاطمه قربانی صابر، مجید شمس صفحات 17-31

    سیاست شهر خلاق می‌تواند موجب افزایش دارایی‌های فرهنگی و کمک به تغییر از مدل‌های قبلی رشد که تا حد زیادی وابسته به تولید بودند، به مدل بیشتر خدمات‌گرا و پایدار گردد. این به افزایش بازدیدکنندگان و مصرف منجر می‌شود و سرانجام از حفظ آن دسته از کاربردهای شهری حمایت می‌کند. نزدیکی به امکانات فرهنگی نه تنها باعث افزایش بهره‌وری اقتصادی از خلاقیت‌ها می‌شود، بلکه افزایش می‌یابد همچنین احساسات طرفداران گردشگران نسبت به شهر مطلوب‌تر می‌گردد. در این تحقیق هدف جذب توسعه گردشگری با در نظر گرفتن هنر و فرهنگ از شاخص‌های شهر خلاق می‌باشد. در پژوهش حاضر از روش ترکیبی استفاده شده است. سه مولفه اقتصادی، سیاست و طراحی به همراه شاخص‌های آن با بررسی مطالعات پیشین توسط نگارندگان مقاله بومی‌سازی و شناسایی شده است. در روش آمار استنباطی از تکنیک‌های مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار Lisrel 8/54، تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد همه متغیرها همبستگی بالایی را با سازه مربوط به خود نشان می‌دهند. بررسی معنی‌داری آنها با توجه به خروجی نرم‌افزار نشان می‌دهد که بارهای عاملی به‌دست آمده در خصوص تمام متغیرهای آشکار در سطح 05/0 معنی‌دار هستند. در ادامه تحقیق هر سه مولفه با توجه به شرایط گردشگری شهر همدان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، هنر و فرهنگ، شهر خلاق، همدان
  • سمیه حمصیان اتفاق، حسین کلانتری خلیل آباد، محمد میره ای صفحات 33-46

    بافت‌های اکولوژیک شهری به سبب ضوابط و مقررات موجود اعمال شده توسط ارگان‌های مختلف و عدم کنترل بهینه توسط هر کدام از این‌سازمانها و از طرف دیگر کاربری‌های تعریف شده در نقشه‌های طرح تفضیلی شهری با توجه به سرانه‌های در نظر گرفته شده نیازمند مدیریت متحد اکولوژیک بوده که کنترل و نظارت بهینه بر کل این پهنه‌ها داشته باشد. مدیریت اکولوژیک شهری یکی از انواع حوزه‌های مختلف مدیریت شهری و از مهم‌ترین عوامل تاثیر گذار بر پایداری بافت‌های اکولوژیک شهری است. هدف این رساله ارایه مدلی برای ارزیابی عملکرد مدیریت اکوتوریسم با تاکید بر مدیریت بافت اکولوژی شهر در منطقه 9 شهرداری اصفهان، می‌باشد. به این منظور از روش گرانددتیوری، استفاده شده است. با کمک مطالعات کتابخانه‌ای و مطالعات میدانی و پیاده‌سازی روش گرانددتیوری، 3 بعد و 10 مقوله و 35 زیرمقوله، استخراج شده است. ابعاد اصلی شامل مدیریت بافت شهری با مقوله‌های، قانونگذاری، برنامه‌ریزی، مدیریت منابع و کنرل و نظارت؛ بافت اکولوژی با مقوله‌های، حفاظت و توسعه و بهسازی، اکوتوریسم با مقوله‌های، اقتصادی، اجتماعی، زیست‌محیطی و فرهنگی، هستند. نتایج این پژوهش نشان‌دهنده این است که، وضعیت فعلی مدیریت بافت اکولوژی منطقه 9 شهرداری اصفهان مطلوب نیست ولی با انجام اقداماتی می‌توان، وضعیت را بهبود بخشید. براساس نتایج حاصل از انجام این پژوهش می‌توان گفت، ضعف در قوانین، عدم‌برنامه‌ریزی مناسب و توجه نکردن به کاربری‌های اصولی، سبب شده که وضعیت اکولوژیکی منطقه در حال حاضر در شرایط مطلوب نباشد.

    کلیدواژگان: مدیریت اکوتوریسم، بافت اکولوژیک، روش گرندد تئوری
  • ناصر فتاحی، لیلا ابراهیمی جمنانی، کیا بزرگمهر، آمنه حق زاد صفحات 47-68

    هدف اصلی این پژوهش عوامل موثر بر مشارکت شهروندان و گردشگران به منظور حفاظت از محیط ‌زیست (مطالعه موردی: شهرستان محمودآباد) می باشد مشارکت به عنوان اصلی‌ترین سازوکار در راستای اهداف توسعه پایدار در هزاره سوم مطرح می باشد. هنگامی که شهرها از نظر اندازه و تعداد جمعیت رشد می کنند، توجه به هماهنگی میان جنبه های کالبدی، اجتماعی و محیط زیستی آن ها بسیار حایز اهمیت است و پایداری شهر در گرو همخوانی میان این عوامل خواهد بود. هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر مشارکت شهروندان و گردشگران به منظور حفاظت از محیط زیست است. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای هیات علمی مدیران سازمان‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی، کارفرمایان و پیمانکاران بودند. روش نمونه گیری هدفمند بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و PLS تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد عوامل آموزشی، اجتماعی، برنامه ریزی، احساس مالکیت، مدیریت و اطلاع‌رسانی بر مشارکت شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست تاثیرگذار می‌باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت، حفاظت زیست محیطی، مدل یابی معادلات ساختاری، محمودآباد
  • سعید تقوی گودرزی، بهروز پروانه صفحات 69-82

    استان لرستان به عنوان پایتخت ژیوتوریسم ایران با انواع عوارض ژیومورفیک منحصر بفرد مانند غارها، آبشارها، دریاچه ها، تنگ ها و با قابلیت های تاریخی و زمین شناسی فراوان، دارای مناطق بهینه و مستعدی جهت احداث ژیوپارک می باشد. از اهداف این تحقیق که از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای می باشد، شناسایی و معرفی جاذبه های ژیوتوریستی، اولویت بندی معیارها و زیرمعیارهای مورد نیاز و شناسایی مناطق بهینه احداث ژیوپارک در استان لرستان می باشد. در همین راستا با روش توصیفی- تحلیلی و میدانی و با استفاده از نظرات متخصصین و کارشناسان و مدل کومانسکو، معیارها و زیر معیارهای موثر و مناطق پیشنهادی جهت احداث ژیوپارک با استفاده از پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت منطقه مستعد و بهینه احداث ژیوپارک در استان لرستان شناسایی شد. نتایج نشان می دهد که از بین 6 منطقه پیشنهادی با وجود قابلیت های ژیوتوریستی فراوان جهت احداث ژیوپارک، در چند منطقه امکان احداث ژیوپارک وجود دارد، اما مستعدترین منطقه احداث ژیوپارک، محدوده دریاچه گهر و اطراف آن می باشد.

    کلیدواژگان: ژئوپارک، ژئوتوریسم، مدل کومانسکو، لرستان
  • پریسا محمدپور، قاسم حبیبی بی بالانی صفحات 83-94

    این تحقیق، مطالعه میدانی برای بررسی توسعه گردشگری در روستای بزکویه شهرستان رودسر در شرق استان گیلان انجام گردید. برای شناسایی عوامل مختلف مورد نیاز، تعیین نقاط قوت و کمبود منطقه از روش تکمیل پرسشنامه استفاده گردید. با استفاده از آزمون کوکران تعداد 100 نمونه برای تحقیق جمع آوری شده و از این تعداد 77 نمونه مورد استفاده قرار گرفت. پرسشنامه های این تحقیق در بهار سال 1399 در بین افرادی که از این منطقه بازدید داشته اند به صورت تصادفی توزیع گردید. در این مطالعه از روش تعیین ضریب آلفای کرونباخ برای محاسبه پایایی پرسشنامه استفاده گردید که به منظور تعیین و محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازه گیری مورد استفاده قرار می گیرد. نرم افزار مورد استفاده جهت محاسبه ضریب آلفای کرونباخ این پژوهش، نرم افزار SPSS بود و نتایج این آزمون برای تعداد 77 نمونه، ضریب آلفای 75/0 تعیین گردید. به منظور گسترش و توسعه گردشگری این منطقه دارای نقاط ضعف نیز می باشد که از جمله ای موارد بر اساس این تحقیق می توان به وضعیت راه دسترسی نامناسب و نیز وضعیت نور و روشنایی در شب نام برد که بیان گر آن است که این روستا فاقد سیاست مشخص برای توسعه گردشگری بوده و گردشگران بدون هیچ ضابطه ای و گاها با ایجاد مشکلاتی هم برای خود و هم برای بومیان و ساکنین می گردند که به تدریج می تواند عدم همکاری بومیان در اجرای طرح های گردشگری مدون و علمی تهیه شده در آینده به به بوجود آورد.

    کلیدواژگان: بزکویه، گردشگری روستایی، شهرستان رودسر، حاشیه جنگل، گیلان
  • مریم بیگ پور تنها، سید کامران یگانگی صفحات 95-107

    هدف بررسی رفتار مشتریان متاثر از تاخیر در خدمات می‌باشد. تعداد فرضیات مورد آزمون در این پژوهش، 9 فرضیه می‌باشد. روش این پژوهش از نظر بررسی متغیرها از نوع توصیفی – پیمایشی و از نظرنوع هدف، کاربردی می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش هتل پارسیان کرمانشاه می‌باشند. روش نمونه‌گیری در این پژوهش تصادفی ساده بود که تعداد 384 نفر به عنوان نمونه از طریق فرمول کوکران، برای جمع‌آوری داده‌ها انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد که روایی و پایایی آن نیز مورد اعتبارسازی قرار گرفت. برای تجزیه تحلیل داده‌ها و آزمون فرضیات، از روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار معادلات ساختاری آموس نسخه‌ی 22 استفاده شده است. با توجه به نتایج پژوهش، تاخیر در خدمات دهی بر عصبانیت و عدم اطمینان مشتریان تاثیر مثبت و بر قابلیت پذیرش آنها تاثیر منفی دارد. همچنین عصبانیت و عدم اطمینان بر تمایل به خرید تاثیر منفی و بر بازاریابی دهان به دهان منفی تاثیر مثبت دارند. در پایان قابلیت پذیرش نیز بر تمایل به خرید تاثیر مثبت ولی بر تمایل به بازاریابی دهان به دهان منفی تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: تاخیر در خدمات دهی، عصبانیت، عدم اطمینان، تمایل به خرید، بازاریابی دهان به دهان منفی
  • غلامرضا ابراهیمی صفحات 109-127

    بافت کالبدی روستاهای ایران ، دارای الگوهای بصری و زیبا شناختی، بوده و در این میان، بافت کالبدی برخی از روستاهای کشور به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص معماری، تاریخی و فرهنگی به عنوان میراثی ارزشمند و بجای مانده از نیاکان ما به شمار می رود می تواند محیطی مطلوب و جذاب برای روستاییان، با جذب بیشتر گردشگران به رونق و توسعه صنعت گردشگری در این روستاها کمک فراوانی بنمایند. لذا هدف از این مقاله نیز بررسی تاثیر بهسازی بافت های با ارزش روستایی در توسعه پایدار صنعت گردشگری، شناخت محدودیت ها و پتانسیل های گردشگری منطقه در زمینه های اقتصادی،اجتماعی و کالبدی و زیست محیطی و ارایه راهکارهایی برای توسعه صنعت گردشگری در روستاهای مورد مطالعه می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش تبیین و بررسی آن توصیفی- تحلیلی و پیمایشی بوده است. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و مطالعات میدانی استفاده شده است. مطالعات میدانی، از طریق طراحی و تکمیل پرسشنامه از دو گروه نمونه از روستاییان (186نفر) و گردشگران (120 نفر) روستای آبشار بیشه که به طور تصادفی انتخاب شده اند صورت گرفته و با استفاده از آزمون خی دو و تحلیل واریانس به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که بهسازی بافت با ارزش روستایی نقش موثری در توسعه پایدارصنعت گردشگری در روستای مورد نظر داشته ولی جهت رسیدن به اهداف مورد نیاز می بایستی توجه ویژه در سایر بخشها نظیر اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و زیست محیطی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: روستا، بهسازی بافت با ارزش روستایی، توسعه پایدار، گردشگری روستایی
|
  • Vahid Khoshalhan, karim hoseinzadeh dalir, hosein nazmfar Pages 1-16

    The purpose of this article is a careful review of the factors affecting the sustainable tourism of Tabriz especially in terms of Regional Innovation Systems (RIS). Due to the influential regional components in tourism, the methodology of this research is based on the Delphi technique, which has been devoted to explaining the comments and suggestions of the experts in three stages. For this purpose, 25 experts from the influential tourism areas of Tabriz have been used. The results of this research indicate that Tabriz having multiple potentials including historical centers, nature attractions, scientific, literary and religious characters, and the registration of some of its regions and industries in the global form, has the necessary criteria and potentials for sustainable tourism in the future. The measures taken to stabilize tourism in Tabriz are appropriate and Tabriz in 1404 can be considered as a starting point for the development of sustainable tourism and also the modernization of Tabriz for the distant horizons may be regarded serious. Total readiness of Tabriz can be considered as the most important strategy for tourism development, including the standards of biological, environmental, valuable and humanistic aspects of tourism sustainability. Also, cultural development, promotion of knowledge and citizens’ views for believing tourism are of the important approaches to develop tourism in the city.

    Keywords: Tabriz, Sustainable Tourism, Regional Innovation Systems (RIS), Delphi Technique
  • Fatemeh Ghorbani saber, Mejid Shams Pages 17-31

    Creative city policy can increase cultural assets and help shift from previous production models, which were largely dependent on production, to a more service-oriented and sustainable model. This leads to an increase in the number of visitors, consumption, and ultimately to the preservation of those urban uses. Proximity to cultural facilities not only increases the economic productivity of creativity, but also increases the feelings of tourists towards the city. In this research, the aim is to attract the development of tourism by considering arts and culture as the characteristics of a creative city. In the present study, the combined method has been used. The three components of economics, politics and design along with the indicators have been localized and identified by the authors through reviewing previous studies. In inferential statistics method, structural equation modeling technique, Lisrel software 54.8, and path analysis have been used. The results showed that all variables show a high correlation with their respective structures. It was shown that the obtained factor loads are significant for all obvious variables at the level of 0.05. Furthermore, all three components have been discussed according to the tourism conditions of Hamedan.

    Keywords: Tourism, art, culture, Creative City, Hamedan
  • Somayeh Hemmasian, Hosein Kalantari khalil abad, Mohammad Mireii Pages 33-46

    The purpose of this article is to provide a model for evaluating the performance of ecotourism management with emphasis on the management of the ecological context of the city in District 9 of Isfahan Municipality. For this purpose, the grand theory method has been used. Using library and field studies and implementation of the grand theoretical method, 3 dimensions, 10 criteria and 35 sub-criteria have been extracted. The main dimensions include urban context management with categories, legislation, planning, resource management and control and supervision; the context of ecology included categories with protection, development and improvement, and also the ecotourism included categories such as economic, social, environmental and cultural ones. The results of this study indicate that the current situation of ecological tissue management in District 9 of Isfahan Municipality is not favorable, but the situation can be improved. Based on the results of this study, it can be said that the weaknesses in laws, lack of proper planning and lack of attention to the basic uses, have all caused the ecological situation of the region no to be in a good condition presently.

    Keywords: Management, Ecotourism, ecological textures
  • naser fattahi, Leila Ebrahimi jamnani, Kia bozorgmehr, Ameneh haghzad Pages 47-68

    Participation is the main mechanism for sustainable development goals in the third millennium. When cities grow in size and population, it is important to pay attention to the coordination between their physical, social and environmental aspects. The sustainability of the city will depend on the harmony between these factors. The aim of the present study is to study the factors affecting the participation of citizens and tourists in order to protect the environment. The research was conducted in terms of developmental-applied purpose and in a mixed way. The statistical population of the study included members of the scientific board of the fields of environment, watershed management, agriculture, geography, tourism, Mahmoud Abad universities, managers of public organizations and private companies, employers and contractors. . Data collection tools continued from the first phase of the semi-structured face-to-face interview to the phase of theoretical saturation. Interviews with 29 people (23 men and 6 women) were identified in four dimensions and 21 items. The second part of the discussion was given to the members of Delphi Group (8 people) in two stages for designing the questionnaire. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire on the five-value Likert scale was distributed online among the statistical sample (85 people). The Cronbach's alpha coefficients for education (0.754), management (0.861), planning (0.82), information (0.791), ownership (0.833), and social (0.741) were estimated. The obtained data were analyzed using SPSS and PLS software. The findings showed that educational, social, planning, ownership, management and information factors affect the participation of citizens and tourists in environmental protection.

    Keywords: Participation, Environmental Protection, structural equation modeling, Mahmoudabad
  • saeid taghavi godarzi, behroz parvaneh Pages 69-82

    Lorestan province as the capital of geotourism of Iran with its unique geomorphic features such as caves, waterfalls, lakes and many historical and geological potentials, has optimal and suitable areas for construction of geoparks.The present research is applied-developmental the aim of which is to identify and introduce geotourism attractions, to prioritize the required criteria and sub-criteria, and also to identify the optimal areas for the construction of geoparks in Lorestan province. In this regard, using descriptive-analytical and field-based methods, based on experts' opinions, and using questionnaire as well as the Comannescu model, the criteria and effective sub-criteria and suggested areas for geopark construction were investigated. Finally, the optimal geopark site was identified in Lorestan province. The results showed that among the six proposed zones, despite the numerous geo-tourism capabilities for geopark construction, in some areas geoparks can be constructed, but the most desirable area for the construction of geoparks, is Gahar Lake and its surroundings.

    Keywords: Geopark, Geotourism, Comanescu Model, Lorestan
  • Parisa Mohamadpour, Ghassem Habibi Bibalani Pages 83-94

    In this research, a field study was conducted to investigate the development of rural tourism in Bozkoyeh village in Rudsar which is located in the East of Gilan Province. In order to identify the various factors required, the strengths and weaknesses of the understudy area were used to complete the questionnaire. Based on the initial information obtained and using Cochran's test, 100 samples were collected and 77 samples were selected. The questionnaires of this research were randomly distributed among the people who visited this area in the spring of 2020. In this study, Cronbach's alpha method was used to calculate the reliability of the questionnaire, which is used to determine and calculate the reliability of the test. The SPSS software was used to calculate the Cronbach's alpha coefficient. The results of the test for 77 samples showed that the coefficiency estimate was 0.75. In order to develop tourism in this region, there are some weaknesses such as the poor condition in the road, as well as the situation of light and lighting at night which indicate that this village lacks the necessary requirements to be developed as a tourism village. Also, tourists create problems for the natives and residents as well as for themselves which can gradually cause lack of cooperation among the natives in implementing scientific tourism studies in future.

    Keywords: Bezkoyeh village, Rural tourism, Rudsar, forest village Gilan
  • Maryam Beigpour Tanha, kamran yeganegi Pages 95-107

    The purpose of this study is to examine the customer behavior affected by service delays. Nine hypotheses were tested in this study. The method of this research is descriptive-survey in terms of variables and applied in terms of purpose. The statistical population of this research was targeted in Parsian Hotel in Kermanshah. The sampling method in this study was simple random based on which 384 people were selected as a sample through Cochran's formula for data collection. In this study, a questionnaire was used as a research tool, the validity and reliability of which were confirmed. The confirmatory factor analysis was used to analyze the data and test the hypotheses using Amos structural equation software version 22. According to the research results, service delays have a positive effect on customers' anger and insecurity and a negative effect on their acceptability. Anger and insecurity also have a negative effect on the desire to buy and a negative effect on word of mouth marketing. In the end, acceptability also has a positive effect on the willingness to buy but a negative effect on the willingness to spread word of mouth.

    Keywords: service delays, anger, Uncertainty, willingness to buy, negative word of mouth marketing
  • gholamreza ebrahimi Pages 109-127

    The physical texture of Iranian villages has visual and aesthetic patterns, and in the meantime, the physical texture of some villages of the country is considered as a valuable heritage and remains of our ancestors due to its special architectural, historical and cultural features. It can be a favorable and attractive environment for the villagers which attracts more tourists to help the prosperity and development of the tourism industry in these villages. Therefore, the purpose of this article is to investigate the effect of improving the value of rural tissues on the sustainable development of the tourism industry, and to recognize the limitations and potentials of tourism in the region in economic, social, physical and environmental fields and also to suggest some solutions for tourism industry development in the villages. This applied research was a descriptive-analytical and survey kind of study. Library and field studies have been used to gather information. Field studies were conducted by designing and completing a questionnaire from two sample groups of villagers (186 people) and tourists (220 people) of Abshar Bisheh village, who were randomly selected and analyzed using chi-square test and variance analysis. The results of the study indicated that the improvement of rural value tissue has played an effective role in the sustainable development of tourism industry in the village, but in order to achieve the required goals, special attention should be paid to other sectors such as social, cultural, economic and environmental ones.

    Keywords: village, improvement of valuable rural texture, Sustainable Development, Rural tourism