فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 44 (خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد جعفری (قنواتی) صفحه 0
  • رعنا جمشیدبیگی* صفحات 1-30

    از سده های بسیار دور تاکنون، اسطوره موجودی با سر زن و بدن مار به نام شا ماران، در میان قوم ایرانی کرد وجود دارد. احترام به این اسطوره در میان مردمان غرب ایران همواره با آیین های ویژه ای همراه بوده است. در کتاب هزارویک شب که یکی از آثار مهم ادبی و فرهنگی مشرق زمین است داستانی به نام ملکه ماران و حاسب کریم الدین وجود دارد که بسیار به داستان شاماران شبیه است. عناصر این دو داستان نیز یادآور اساطیر هستند. بی تردید بسیاری از داستان ها، باورها و فرهنگ های عامیانه با اساطیر کهن پیوند ژرفی دارند. هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش اسطوره شاماران در شکل گیری داستان شاماران و یافتن ریشه مشترک این دو است. با تکیه بر بن مایه های اصلی این داستان و اسطوره که انسان مار و فرمان روایی او بر مارها و زیستن او در زیرزمین و کنار آب ها هستند، ریشه آن بررسی می شود. یافته های این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است نشان می دهد که داستان ملکه ماران براساس اسطوره شاماران ساخته شده است و این اسطوره در اساطیر و دین عیلام که یکی از مهم ترین تمدن های باستان ایرانی است، ریشه دارد و یکی از انواع ارباب حیوانات عیلامی است.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، اسطوره، شا ماران، ملکه ماران، هزارویک شب، انسان مار، عیلام باستان
  • بهروز روستاخیز *، ناصر محمود زهی فرد صفحات 31-60

    ضرب المثل ها نشان گر فرهنگ قومی هر جامعه هستند و با تامل بر آن ها می توان به تصویری عمیق و روشن تر از آن جامعه رسید. مراد پژوهش حاضر نیز در همین راستا، گردآوری و تفسیر مجموعه ای از ضرب المثل های بلوچی بوده که بیشتر ناظر به ارزش ها، باورها و اعتقادات مردم بلوچ در زمینه خانواده و به طور خاص روابط جنسیتی بوده اند. به این منظور، از دو روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. همچنین برای تحلیل بهتر مواد پژوهش، از یک رویکرد تفسیری بهره برده ایم. در این راستا، خوانش مثل های بلوچی در ارتباط با موضوع موردبحث، به احصای هفت مقوله محوری منجر شده است: 1) حاکمیت و استمرار نظام پدرتبار و مردسالار؛ 2) خویشاوندی قوم مدارانه و استمرار ساختارهای عشیره ای؛ 3) تقدیس و ارج گذاری نقش والدین در تربیت و جامعه پذیری فرزندان؛ 4) مهمان نوازی و پررنگ بودن ارتباطات اجتماعی مسیولانه؛ 5) احترام و بزرگداشت کهن سالان و سالمندان؛ 6) تاکید بر اهمیت جایگاه و مقام مادری؛ 7) نگاه به زن در سایه سار مرد. درمجموع نیز یافته های پژوهش نشان می دهد که در میان عامه بلوچ ها به دلیل عدم رواج زبان نوشتاری بلوچی، ادبیات عامه و به خصوص ضرب المثل ها نقش پررنگی در جامعه پذیری، تربیت نسل ها، انتقال بین نسلی، هویت شناسی، بازتولید و تحکیم ارزش های خویشاوندی و جنسیتی دارد، و از این حیث در زمره ابزارهای فرهنگی برای حفظ و تداوم هویت و فرهنگ بلوچ ها محسوب می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، ضرب المثل ها، قوم بلوچ، ارزش های خانوادگی، روابط جنسیتی
  • جواد عامری، سید حسن طباطبایی*، سید حسین طباطبایی صفحات 61-102

    زن از دیرباز در فرهنگ‏ها و تمدن‏های گوناگون موضوع بحث و نزاع فراوان فلسفی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ادبی بوده ‏است. این موضوع بارها از نظرگاه‏ های مختلف، به ویژه در حوزه ادبیات بررسی شده‏ است. ترانه ‏های عامیانه و بوم سروده‏ ها به مثابه پاره مهم فرهنگ شفاهی و یکی از جنبه ‏های مهم فرهنگ عامه، در این باب دارای مضامین ضدونقیض و گاه تامل برانگیز فراوانی است که تا به حال به‏ طور جدی به آن پرداخته نشده‏ است. نوشتار پیش رو بر آن است تا به شیوه توصیفی تحلیلی و از خلال معرفی و تحلیل محتوای ترانه ‏های رایج در حوزه جغرافیایی شهرستان شاهرود، نقش‏مندی‏های زن در این سروده ‏ها را بازیابی، تبیین و تحلیل جامعه ‏شناختی کند. بر همین اساس دریافت ‏شد که جایگاه زن در این گونه بوم‏ سروده ‏ها در نقش‏هایی همچون: عاشق، معشوق، مادر مثالی، نماد زایندگی و باروری و گاه زن فریب‏کار ظاهر می‏شود. از منظر جامعه شناختی، گرچه گاهی عنصر زن در ردیف «دیگری فرودست» نشسته، اما عموما مظهر همکاری و همیاری و نیز سمبل نسل‏ پروری است. زن از نظرگاه ادبی، بازتاب‏های والایی یافته و نقش‏مندی‏هایی چون: سوژه درد هجران و دوری، نماد پارسایی و وفاداری، نماد مهرورزی، و بالاخره محبوبه دست نایافتنی را پذیرا شده ‏است.

    کلیدواژگان: زن، بوم سروده های شاهرودی، زن و فرهنگ عامه، ادبیات عامه، جامعه شناسی ادبیات
  • سمیه سادات طباطبایی* صفحات 103-142

    «دختر پوستین‏پوش» نام تیپی است که در آن دختری از آزار پدر می‏گریزد. او برای گریز راه چاره‏ای می‏جوید و چاره را در پوستینی می‏ یابد که از سر تا به پایش را بپوشاند. این تیپ که در فهرست آرنه تامپسون با شماره 510B کلاسه شده و «پوست الاغ» نام دارد در طبقه ‏بندی قصه‏ های ایرانی «خاکسترنشین» و در طبقه ‏بندی قصه‏ های عربی «پیراهنی مانند آفتاب، پیراهنی مانند ماه و پیراهنی مانند ستارگان» نام دارد. از آنجا که تیپ یادشده چندان میان پژوهشگران ادبیات مردمی ایران‏زمین شناخته ‏شده نیست جستار پیش‏رو می‏کوشد آن را شناسانده و افزون براین با بهره ‏گیری از مجموعه آثاری که در آن قصه‏ های مردمی ایران و نیز سرزمین‏های مصر، عربستان، مراکش، سودان، فلسطین، عراق و اردن گرد آمده، روایت‏های ایرانی و عربی‏اش را بررسد تا دریابد این روایت‏ها را به چند دسته می‏توان تقسیم کرد. بررسی‏های انجام ‏گرفته نشان می‏دهد که برمبنای راه چاره دختر برای گریز از خان‏ومان پدری می‏توان روایت‏های این تیپ را به سه دسته تقسیم کرد: 1. 510B. دختر پنهان‏ شده در شیء؛ 2. 510B. دختر پوستین‏ پوش/آدمک چوبی؛ 3. 510B. دختر و برادرش. علاوه براین پژوهش حاضر با تکیه بر الگوی فرامتنی پراپ درپی یافتن باورها و آیین‏های سازنده «دختر پوستین‏ پوش» است. اسطوره و آیین‏ های یافت‏شده در کیش زروان‏‏ و مزداپرستی را می‏توان خاستگاهی برای این تیپ در قصه ‏های ایرانی دانست، چراکه از آمیزش اهورامزدا با مادر، خواهر و دختر خود یاد کرده و «خویدوده» را کنشی آیینی و سپند می‏داند.

    کلیدواژگان: قصه پریان، تیپ دختر پوستین پوش، تیپ510B، آدمک چوبی، چلچراغ طلا، قهرمان قربانی و قهرمان جست وجوگر، الگوی فرامتنی پراپ
  • هادی کیانی* صفحات 143-180

    یکی از رایج‏ترین و عامیانه ‏ترین شکل‏های شوخی، لطیفه است. گرچه لطیفه دارای صفاتی ازجمله کوتاهی، همه ‏گیر بودن و سادگی است، اما درعین حال پر از رمز و راز است، تا جایی که بازگوکننده اندیشه و فرهنگ ملت‏ هاست. عمدتا لطیفه ‏ها داستانی درمورد شخص، وضعیت یا حادثه ‏ای هستند که با پیوند حلقه‏ های واقعی استوارند و گسستگی در هر یک از این حلقه‏ ها، موجب پاشیده شدن شیرازه لطیفه و نرسیدن به یکی از اهداف خود، که شگفتی و خنده است، می‏شود. پژوهش پیش‏رو در ابتدا تعریفی کلی از لطیفه، تاریخچه و ساختار آن را ارایه داده و درادامه با نگاهی ادبی و پژوهشی به معرفی یکی از معروف‏ترین شخصیت‏های لطیفه ‏‏های ایرانی یعنی ملانصرالدین پرداخته است. ازطرفی نظریه ‏پرداز بزرگ طنز، ملوین هلیترز در بحث طنز به معرفی شش عنصر کمیک اشاره دارد، نگارنده با توجه به عنوان، برای یافتن پاسخی مناسب به پرسش‏های پژوهش که دربرگیرنده «کاوش، ارزیابی و قابل تطبیق بودن یا نبودن نظریه‏ شش‏ گانه هلیترز در لطیفه‏ های ملانصرالدین» با هدف استفاده هر چه بهتر از لطیفه ‏ها در بحث نمایش است، بعد از معرفی عناصر شش‏گانه هلیترز، نمونه ‏هایی از لطیفه‏ های ملانصرالدین را که به صورت تصادفی گزینش شده‏، به روش توصیفی تحلیلی مورداستفاده قرار داده است. جمع ‏آوری اطلاعات در این پژوهش با استناد به کتب، مقالات و منابع علمی معتبر صورت گرفته است. آنچه به عنوان نتیجه می‏توان بدان اشاره کرد، تایید وجود عناصر شش‏گانه هلیترز در لطیفه‏ های ملانصرالدین به صورت‏های گوناگون است که برای اثبات و رسیدن به این موضوع، نگارنده از روش پیشنهادی خود که البته قابل تعمیم نیز است، در این مقاله استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: لطیفه، ملانصرالدین، ملوین هلیترز
  • فاطمه حاج حیدری ورنوسفادرانی، زینب صابرپور، حسینعلی قبادی* صفحات 181-216

    داستان امیرارسلان یکی از مهم ترین داستان های عامیانه دوران قاجار است. این داستان که به طور مستقیم برای ناصرالدین شاه نگاشته و روایت شده است می تواند نمونه مناسبی برای تحلیل گفتمان عصر قاجار باشد. در دوره قاجار، علی‏رغم رسوب‏یافتگی گفتمان سنت در جامعه ایرانی به تدریج با نفوذ پیش‏فرض‏های تجدد، گفتمان تجدد شروع به معنابخشی به پدیده‏ها کرد. در این پژوهش داستان امیرارسلان را از منظر نفوذ گفتمان تجدد و همچنین کشاکش گفتمانی سنت و تجدد بررسی کرده ایم. اساس پژوهش را در بررسی یکی از گزاره‏های تکرارشونده گفتمان تجدد در حوزه سیاسی، «مشورت تعیین‏کننده است»، قرار داده‏ایم. با استفاده از روش تحلیل گفتمان به بررسی قسمت‏هایی از متن که براساس این گزاره شکل گرفته‏اند پرداخته ‏ایم. همچنین در خلال بررسی گفتمان تجدد در متن به مواردی که گفتمان سنت معنابخش بوده است نیز اشاره کرده ‏ایم.

    کلیدواژگان: داستان های عامیانه، امیرارسلان، سنت، تجدد، تحلیل گفتمان
  • فاطمه تسلیم جهرمی* صفحات 217-250

    مدایح رضوی دوره صفویه در کنار مدح و منقبت، فواید تاریخی و اجتماعی نیز دارند و از میان آن ها، پاره ای از رسوم اجتماعی، آداب زیارت و احوال زایران حرم امام رضا(ع) را در دو قرن دهم تا دوازدهم می توان دریافت. براساس یافته های این تحقیق، در این مدایح برخی آداب و سنن زیارت، مثل: روشنایی، تعطیر، تابوت گردانی، بست نشینی، آستان بوسی، اقامه نماز مستحبی در حرم رضوی، شفاعت خواهی و... آمده است. یکی دیگر از نکات شایسته توجه در شفاعت خواهی در مدایح رضوی این دوره، ابراز حاجات و خواسته های مادی و معنوی و به نوعی قطعات تقاضایی شعرا به درگاه امام هشتم است که در شعر این دوره، با عنوان «تخلص به مدح شاه خراسان یا امام رضا(ع)» آمده اند. درباره احوال زایران نیز به نکاتی چون: ازدحام زوار، سر و روی خاک آلود زایران، شکستن دست و پای زایران بر اثر ازدحام، دفن تعداد زیادی از مردم در حرم و... در این مدایح اشاره شده که بیانگر وضعیت اجتماعی حرم رضوی در آن دوران است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد آیین های زیارت حرم رضوی و احوال زایران در مشهد در دوره صفوی چگونه بوده و در مدایح رضوی به چه صورتی منعکس شده است. بازتاب این رسوم نشان دهنده این موضوع است که شعر این دوره پشتیبان و ادامه خط فکری و سیاست مذهبی صفویان در برابر رقبای سنی مذهبی چون ازبکان و عثمانیان بوده است.

    کلیدواژگان: دوره صفوی، مدایح رضوی، امام رضا(ع)، زائران، زیارت
  • سعید خسروپور، محمد مرادی * صفحات 251-284

    نفرین یکی از شیوه‏های واکنش انسان در برابر موانعی است که در طول زندگی با آن‏ها مواجه می‏شود. واژه نفرین به معنای دعای بد است و بیشتر در شرایط عجز و ناتوانی انسان بروز می‏یابد. باور به تاثیرگذاری نفرین بیشتر از آن‏جاست که عامل اجرای آن، یکی از نیروهای ایزدی و مینوی است. هرچند باور به این تاثیرگذاری در گروه‏های مختلف اجتماعی وجود داشته است، اما مردم عامه به‏دلیل باورها و شرایط اجتماعی متفاوتی که داشته‏اند بیشتر از این ابزار استفاده و در قالب زبان گفتاری یا نوشتاری آن را بیان می‏کرده‏اند. یکی از این قالب‏ها دوبیتی است که عامه آن را برای بیان بسیاری از واکنش‏ها و احساسات خود مناسب دانسته‏اند. بنابراین، استفاده از آن برای بیان نفرین نیز طبیعی است. این پژوهش، به روش تحلیلی توصیفی، نفرین‏های نمودیافته در 4391 دوبیتی رایج در میان عامه استان فارس را بررسی کرده و با بسامدیابی از عناصر نفرین‏کننده، نفرین‏شونده و دلیل نفرین، به تحلیل آماری و نمود این عناصر و جنسیت، در این حوزه از فرهنگ عامه پرداخته است. یافته‏های این پژوهش نشان می‏دهد در اشعار بررسی‏شده، همه نفرین‏کنندگان جز در یک نمونه، انسان‏ و نیمی از نفرین‏شوندگان غیرانسان‏اند، نکته‏ای که می‏تواند به‏ترتیب به دلیل ارتباط واکنش نفرین با سخن‏گویی انسان و فرافکنی تقصیر بر غیرانسان باشد. در دوبیتی‏ها، عاشق بیشترین نمود (82 درصد) را از میان 19 گروه نفرین‏کننده دارد و معشوق نیز با 16/23درصد، اصلی‏ترین طرف در میان نفرین‏شوندگان است. همچنین از منظر جنسیت، زن در نفرین‏ها، بیشتر در مقام نفرین‏شونده قرار می‏گیرد، ویژگی‏ای که مربوط به جامعه مردسالار است که افزون‏بر ضعف و خودخواهی جنس مرد در برابر موانع، صبوری زن و پای بندی بیشترش را به رابطه عاشقانه نشان می‏دهد. هرچند می‏تواند موید به رسمیت نشناختن حق زن برای اعتراض نیز باشد و یک‏طرفه بودن رابطه عشق را نیز در جامعه مردمحور تایید کند. از منظر تحلیل دلایل نفرین نیز، مانع وصل شدن، دیگرگزینی، جلب توجه معشوق و ناکامی عاشق، بیشترین بسامد را در دوبیتی‏های عامه دارند، مولفه‏ای که با وجه غنایی اشعار پیوندی مشخص دارد.

    کلیدواژگان: استان فارس، جنسیت، دوبیتی، عناصر نفرین، نفرین
|
  • Rana Jamshidbeigi* Pages 1-30

    For many centuries, there has been a myth of a creature with a female head and snake body called Shamaran among the Iranian Kurdish people. Respect for this myth has always been associated with special rituals. In the book One Thousand and One Nights, which is one of the most important literary and cultural works of the Orient, there is a story called "Queen of Snakes and Haseb Karimuddin", which is very similar to the story of Shamaran. The traits of these two stories are also a recalling of the myths. Undoubtedly, many folk tales, beliefs and cultures are deeply connected with ancient myths. The main aims of this study is to investigate the role of Shamaran myth in the formation of the story of the "Queen of Snakes" and to find the common roots of the two. Therefore, the main theme of this story, which is human-snake, is examined. The findings of this research, which has been done in a descriptive-analytical way, showed that the story of the "Queen of Snakes" is based on the myth of Shamaran, and this myth is rooted in religion and myth of the most important Iranian civilizations, the ancient Elam.

    Keywords: Folk Literature, myth Shamaran, Queen of Snakes, One Thousand, One Nights, human- snake, ancient Elam
  • Behrouz Roustakhiz*, Naser Mahmoudzehi Fard Pages 31-60

    Proverbs represent the ethnic culture of any society, and by reflecting on them, a deeper and clearer picture of that society can be achieved. In this regard, the aim of the present study was to compile and interpret a set of Balochi proverbs related to the values, beliefs and convictions of the Baloch people in the field of family and in particular gender relations. For this purpose, two methods of library and field studies have been used. We have also used an interpretive approach to analyze the research materials. The analysis of proverbs collected in this field, shows seven central categories: 1) Sovereignty and continuity of the patrilineal and patriarchal system; 2) Ethnocentric kinship and continuity of tribal structure; 3) Sanctifying and honoring the role of parents in the education and socialization of children; 4) Hospitality and the responsible social communication; 5) Respect to the elderly; 6) Emphasis on the importance of motherhood; 7) Looking at women in the shadow of men. Overall, the research findings show that among the Baloch people, due to the lack of widespread Balochi written language, popular literature and especially proverbs have a significant role in socialization, generational education, intergenerational transmission, identification, reproduction and strengthening of kinship and gender values; and in this sense, it is one of the cultural tools for preserving and perpetuating the identity and culture of the Baloch people.

    Keywords: Folklore, proverbs, Baloch people, family values, gender relations
  • Javad Ameri, Seyyed Hassan Tabatabai*, Seyyed HosseinTabatabaei Pages 61-102

    Women have long been the subject of much philosophical, political, social, cultural and literary discussions in various cultures and civilizations. This issue has been studied many times from different perspectives, especially in the field of classical and official Iranian literature. Folk songs and chansons as an important part of folklore and one of the important aspects of popular culture has many contradictory and sometimes thought-provoking themes that have not been seriously addressed so far. The present article intends to retrieve, explain and sociologically analyze the roles of women in these poems in a descriptive-analytical manner and through the analysis of the content of these chansons in the geographical area of   Shahroud city. Accordingly, it was found that the position of women in such eulogies are in the role of lover, wife, and mother.  From a sociological point of view, although sometimes the female element sits in the "other inferior" row, it is generally a manifestation of cooperation and assistance as well as a symbol of generationalism.  From a literary point of view, women have received high reflections and roles such as the subject of the pain of shame and distance, the symbol of piety and loyalty, the symbol of love, and finally the unattainable beloved

    Keywords: Woman, chanson, Shahroud, folklore, popular literature, sociology of literature
  • Somayyeh Al-Sadat Tabatabaie* Pages 103-142

    Girl in a Fur Coat is the name of a motif in which a girl escapes her father's harassment. She is looking for a way to escape and find the solution in a skin that covers her from head to toe. This motif, which is classified in the Arne-Thompson list under number 510B, is called "donkey skin". In the classification of Iranian tales, it is called "Cinderella" and in the classification of Arabic tales it is called "shirt like the sun, shirt like the moon and shirt like the stars". This article tries to introduce the mentioned type because it is not well-known among Iranian researchers of folk literature. In addition, by using the collection of works in which the folk tales of Iran as well as the lands of Egypt, Saudi Arabia, Morocco, Sudan, Palestine, Iraq and Jordan are gathered, the Iranian and Arabic narratives are analyzed. To this aim, these narrations can be divided into several categories. Studies show that based on the girl's solution to escape from her father's house, the narrations of this motif can be divided into three categories: 1-510B: The girl hidden in the object; 2-510B: Girl in a fur coat / wooden mannequin; 3-510B: The girl and her brother. Also, this research, based on Propp's hypertext model, seeks to find the beliefs and customs that make up the "fur-clad girl". Myths and customs found in Zurvanism and Zoroastrianism can be considered as the origin for this type in Iranian stories, because it mentions the intercourse of Ahura Mazda with his mother, sister and daughter, and considers "xᵛaētuuadaθa" a ritual and sacred act.

    Keywords: Fairy tales, type of a girl in a fur coat, Cinderella, Donkey skin motif, type 510B, wooden doll, gold candlestick, seeker-hero, victim-hero, function, myth & religion, Propp hypertext pattern
  • Hadi Kiyani Pages 143-180

    Jokes are commonly known as one of the most popular forms of humor. Although joke has many features such as brevity, pervasiveness, and simplicity at the same time, it is full of mysteries, to the extent that it reflects the thought and culture of the nations. Jokes are mostly stories about a person, situation or incident which are based on the connection of real rings, and the rupture in each of these rings causes the joke to fall apart and not achieve to one of its goals that is a surprise and laughter. The current research first provides a general definition of the joke, its history and structure, and then introduces one of the most famous characters of Iranian jokes, Mollanasreddin, with a literary and research perspective. On the other hand, the great theorist of humor, Melvin Helitzers, has presented six comic elements in the discussion of humor. According the following questions is aimed to explore, evaluate and analyze Heliters’s six elements theory in Mollanasreddin’s jokes, aiming at making the best use of the jokes in play. After introducing Helitzers’s six elements, the study has used the samples of Mollanasreddin’s jokes through random selection in order to be analyzed based on descriptive-analytical method. The data collection in this research has been performed with reference to books, articles, and authoritative scientific sources. What can be pointed out as a result is the confirmation of Helitzers’s six elements in Mollanasreddin’s jokes in various ways.

    Keywords: Joke, Mollanasreddin, Melvin Helitzers
  • Fatemeh Hajheidari Varnusfaderani, Zainab Saberpour*, Hossein-ali Qobadi Pages 181-216

    The story of Amir-Arsalan is one of the most important folk tales of the Qajar period. This story, which was written and narrated directly for Nasser al-Din, can be a good example for analyzing the discourse of the Qajar era. In the Qajar period, despite the deposition of the discourse of tradition in Iranian society, gradually with the influence of the presuppositions of modernity, the discourse of modernity emerged. In this research, we have examined the story of Amir Arsalan from the perspective of the discourse of modernity as well as the discourse struggle between tradition and modernity. The research is based on one of the recurring propositions of the discourse of modernity in the political sphere, "consultation is decisive." Using the method of discourse analysis, we have examined the parts of the text that have been formed based on this proposition. We have also referred to cases in which the discourse of tradition has been meaningful while examining the discourse of modernity in the text.

    Keywords: Folk tales, Amir Arsalan, tradition, modernity, discourse analysis
  • Fatemeh Taslim Jahromi* Pages 217-250

    The Razavi praises of the Safavid period, in addition to the praise and manqabat, also have historical and social benefits, and among them some of the social customs, pilgrimage and pilgrimage of the shrine of Imam Reza (AS) can be found in the two tenth to twelfth centuries. Based on the findings of this research, in these praises, some rites and traditions of pilgrimage, such as enlightenment, funeral, carrying coffins, packing, thresholding, offering recommended prayers in the Razavi shrine, intercession, among others are mentioned. Another point worthy of attention in intercession in the Razavi praises of this period is the expression of material and spiritual needs and desires and a kind of request of poets to the eighth Imam, which in the poem of this period, entitled "Alias in praise of Shah Khorasan or Imam Reza Come". Regarding the condition of the pilgrims, points such as the crowd of pilgrims, the dusty heads and faces of the pilgrims, the breaking of the hands and feet of the pilgrims due to the crowd, the burial of a large number of people in the shrine, etc. are mentioned in these eulogies. This article using the descriptive-analytical method has shown the religious customs and traditions of visiting the Razavi shrine and the condition of the pilgrims in Mashhad in the Safavid period along with its representation in the Razavi praises. The reflection of these customs shows that the poetry of this period supports and continues the line of thought and religious policy of the Safavids against Sunni religious rivals such as the Uzbeks and the Ottomans.

    Keywords: Safavid poetry, Razavi poems, Imam Reza(AS), pilgrimage, pilgrimage etiquette, Razavi shrine customs
  • Saeed Khosropur, Mohammad Moradi* Pages 251-284

    This research has been carried out based on an analytical-descriptive method focusing 4391 couplets common among the folklore of Fars province. This study also analyzes the frequencies of the elements including the one who curses, the one who is cursed and the cause of curse. Then, they are analyzed from the statistical point. Finally, the reflection of these elements and gender has been heeded in the field of the folklore culture. The findings of this research indicate that in the poems considered in this study, all the ones who curse are human and half of the beings who are cursed are non- human. This could be as a result of the connection between the curse reaction and human speech against human factors, obstacles, and the projection of guilt on non-humans. In the couplets, the lover has the most reflection (82%) out of the nineteen groups of the ones who curse and the ones who are loved have got 34% of the ones who are cursed. From the gender perspective, women are the ones who are cursed the most. The aim specification of the male oriented society is that men are arrogant and are weak against the obstacles, whereas women are patient and are loyal toward their romantic relationship. Nonetheless, it may reveal the denial of woman's right to complaint. It also confirms the one sidedness of romantic relationship in a male oriented society

    Keywords: Curse, couplet, the elements of curse, gender, Fars province