فهرست مطالب

Iranian Evolutionary and Educational Psychology Journal
Volume:4 Issue: 2, Jun 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مریم محمدطاهری، غلامرضا ویسی*، سیف الله فضل الهی صفحات 192-203

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل و شاخص های ایجاد شادی و نشاط در محیط های آموزشی مدارس متوسطه  با توجه به مصاحبه با خبرگان بود. نمونه پژوهش شامل21 نفر از خبرگان بوده که با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند بود. در این پژوهش ابتدا بر اساس ادبیات نظری و پژوهشی و مصاحبه با خبرگان عوامل، مولفه ها و شاخص ها شناسایی وخبرگان آنها را بر اساس مقیاس 10 درجه ای لیکرت از نظر اهمیت درجه بندی نمودند. در تحلیل کمی داده ها با استفاده از میانگین ، انحراف معیار و آزمون  tتک نمونه ای و در تحلیل کیفی با نرم افزار MAXQDA تحلیل انجام شد. با عنایت به یافته های پژوهش حاضر از منظر خبرگان و افراد صاحبنظر عوامل موثر بر ایجاد شادی و نشاط در محیط های آموزشی مدارس متوسطه در قالب 5 عامل و 14 مولفه و59 شاخص شناسایی گردید. این عوامل و شاخص ها عبارتند از: 1.عامل فضای کالبدی (فیزیکی) با 3 مولفه ی فضای دیداری ، امکانات، طراحی فضا .2.عامل فعالیت های پرورشی (فرهنگی -هنری) با 2 مولفه ی موقعیت های هیجان آفرین، برگزاری کارگاه های فوق برنامه. 3.عامل فعالیت های آموزشی با 3 مولفه ی مهارت های شغلی و ویژگی های فردی کارکنان مدرسه، کیفیت محتوای آموزشی، فعالیت های علمی-پژوهشی. 4.عامل ویژگی های فراگیر با 4 مولفه ی اخلاقی - اجتماعی، ویژگی های عاطفی-روانی، ویژگی های ظاهری و خانواده و 5.عامل میزان درآمد مدرسه2 مولفه ی سرانه و مشارکت ها  بر شادی و نشاط در محیط های آموزشی مدارس متوسطه تاثیر گذار هستند.

    کلیدواژگان: شادی و نشاط، محیط آموزشی، مدارس متوسطه
  • مهدی کلانتری*، هدی حدادی صفحات 204-212

    هدف اصلی این تحقیق تعیین میزان اعتبار و روایی پرسشنامه امید به زندگی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن می باشد. روش تحقیق میدانی از نوع اکتشافی است که بر اساس نظریه روان سنجی کلاسیک بنا شده و تحقیق در حوزه آزمون سازی به حساب می آید که به منظور نرم یابی و سنجش میزان روایی و اعتبار پرسشنامه امید به زندگی (حلاجیان 1389) می باشد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم جامعه (گروه تحصیلی به عنوان طبقه) استفاده شد. جامعه برابر 860 نفر بوده که تعداد 311 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور تایید ساختار عاملی بدست آمده و آزمون  معناداری سهم هر یک از متغیر ها در اندازه گیری سازه امید به زندگی، تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از برنامه AMOS انجام گرفت.   مقادیر پارامتر استاندارد B نشان دهنده توان بالای متغیرهای مشاهده شده، روی متغیر های مکنون را نشان می دهند. علاوه بر آن، نسبت بحرانی بزرگتر از 2، حاکی از معناداری تمام آنهاست. پس از برازش مدل حاصل از تحلیل عاملی تاییدی، شاخص های برازندگی مناسب و قابل قبولی نیز بدست آمد. بنابراین می توان گفت که پرسشنامه امید به زندگی با 33 گویه از قدرت تبیین کنندگی بالایی برخوردار بوده و بر اساس این مقادیر، متغیرهای مورد نظر با توان نسبتا خوبی مولفه ها را اندازه گیری می کنند.

    کلیدواژگان: پرسشنامه امید به زندگی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • حمیده عباس زاده، ملاحت امانی*، طیبه رحیمی صفحات 213-227

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه انتظارات آموزشی والدین و خود کارآمدی تحصیلی با نقش میانجی ارزش تکلیف، اهداف پیشرفت  ودرگیری والدین در آموزش در دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان فاروج بود. جامعه  آماری مورد پژوهش کلیه دانش آموزان متوسطه دوره اول  در سال 1400-1399بودند. با استفاده از  روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 329 نفر(165 دختر و 164 پسر) به عنوان نمونه ای از جامعه مورد نظر انتخاب شد. در پژوهش حاضر از پرسشنامه "خودکارآمدی تحصیلی جینگ و مورگان (1999)، اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001)، ارزش تکلیف پینتریج و همکاران (1991)، انتظار والدین از آموزش جاکوب (2010)،  درگیری والدین در آموزش منز و همکاران (2004) "جهت جمع اوری داده ها بهره گرفته شد. این پژوهش از نوع همبستگی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با  استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS صورت  گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد بین انتظارات والدین از آموزش و خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. یافته های حاصل از معادلات ساختاری نشان داد که انتظارات آموزشی تاثیر مستقیم بر خودکارآمدی تحصیلی ندارد بلکه از طریق متغیرهای میانجی ارزش تکلیف و درگیری والدین در آموزش بر خودکارآمدی تحصیلی اثردارد. مدل نیز از برازش مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی پژوهش حاضر نشان دهنده آن بود که انتظارات آموزشی والدین می تواند خودکارآمدی تحصیلی را به صورت غیر مستقیم از طریق اهداف پیشرفت، ارزش تکلیف و مشارکت والدین در آموزش افزایش دهد.

    کلیدواژگان: ارزش تکلیف، اهداف پیشرفت، خودکارآمدی تحصیلی، انتظارات والدین از آموزش، درگیری والدین در آموزش
  • نسیم محرابیان، هادی صالحی*، امید طباطبایی، حسین وحید دستجردی صفحات 228-243

    هدف از این پژوهش ، ابتدا بررسی رابطه ی بین تاب آوری مدرسان زبان انگلیسی و خودکارآمدی تحصیلی ، مهارت های حل مسیله و مهارت های فراشناختی آن ها و سپس  پیش بینی تاب آوری مدرسان زبان انگلیسی توسط این سه متغیر می باشد. نمونه ی آماری این پژوهش 100 مدرس زبان انگلیسی (50 مرد و 50 زن) ازسه موسسه ی خصوصی زبان انگلیسی واقع در استان تهران بوده است. چهار پرسشنامه ی "مقیاس تاب آوری"، "مقیاس خودکارآمدی تحصیلی"، "مقیاس مهارت های حل مسیله" و "مقیاس مهارت های فراشناختی"، به طور همزمان برای مدرسان زبان انگلیسی ارسال شد. داده های جمع آوری شده از طریق ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل کوواریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش،  یک رابطه ی معنادار، مثبت و قوی بین تاب آوری مدرسان مرد و زن زبان انگلیسی ، مهارت های حل مسیله و مهارت های فراشناختی آن ها و همچنین رابطه ای معنادار و ضعیف بین تاب آوری مدرسان مرد و زن زبان انگلیسی و خودکارآمدی تحصیلی آن ها را نشان داد. با این حال، تفاوت معنا داری بین تاب آوری مدرسان مرد و زن زبان انگلیسی تحت تاثیر خودکارآمدی تحصیلی، مهارت های حل مسیله و مهارت های فراشناختی یافت نشد. در نتیجه هر سه متغیر این پژوهش تاب آوری مدرسان زبان انگلیسی را به طور قابل توجهی پیش بینی کردند. یافته ها حاکی از آن است که تاب آوری مدرسان زبان انگلیسی باید بیشتر در بستر زبان دوم مورد پژوهش قرار گیرد

    کلیدواژگان: تاب آوری معلمان، خودکارآمدی تحصیلی، مهارت های حل مسئله، مهارت های فراشناختی، معلمان زبان انگلیسی
  • آمنه خدمتیان، عبدالزهرا نعامی*، اقبال زارعی، علی خلفی صفحات 244-255

    شیفتگی و شکوفایی تحصیلی متغیرهای تعیین کننده ای در پیشرفت و موفقیت تحصیلی دانش آموزان هستند که مستلزم انرژی و تلاش مستمر در مواجه با موقعیت های جدید و چالش انگیز است. بر این اساس پیش بینی شیفتگی و شکوفایی تحصیلی بر اساس عوامل شخصیتی انگیزشی یکی از موضوعاتی است که از اهمیت زیادی در روانشناسی تربیتی برخوردار است. هدف از این تحقیق طراحی و آزمون الگویی از رابطه سخت کوشی تحصیلی با شیفتگی تحصیلی و شکوفایی تحصیلی با میانجی گری سبک های مقابله ای سازگار بود. بدین منظور 300 نفر به صورت تصادفی چند مرحله ای از دانش آموزان پایه دوازدهم مدارس شهرستان میناب انتخاب گردید. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسشنامه شکوفایی تحصیلی اشراینر و همکاران (2009)، شیفتگی تحصیلی یاوانتا (2013)، سبک های مقابله ای تحصیلی اسکینر و همکاران (2013) و پرسشنامه سخت کوشی تحصیلی کلارک (2017). نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که سخت کوشی تحصیلی رابطه مستقیمی با سبک مقابله ای تحصیلی (05/0, p< 22/0 (B=، شیفتگی تحصیلی  (01/0 , p< 31/0 (B=،  و شکوفایی تحصیلی  (01/0, p<   24/0 (B=، دارد. همچنین نتایج بوت استراپ نشان داد که رابطه غیرمستقیمی بین سخت کوشی تحصیلی از طریق سبک مقابله ای تحصیلی سازگار با شیفتگی تحصیلی  (05/0, p<  35/0 (B=: و  با شکوفایی تحصیلی (01/0, p< 51/0 (B= وجود دارد. براساس یافته های پژوهش، سخت کوشی تحصیلی منجر به افزایش شیفتگی تحصیلی و شکوفایی تحصیلی گردید. بنابراین سخت کوشی تحصیلی عامل مهمی در بهبود شیفتگی تحصیلی، شکوفایی و همچنین سبک مقابله ای تحصیلی سازگار است.

    کلیدواژگان: سخت کوشی تحصیلی، شیفتگی تحصیلی، شکوفایی تحصیلی، سبک مقابله ای تحصیلی سازگار
  • علی محمد احمدی قراچه*، سلیمه روا، لادن خدادادی، خلیل نبوی، رویا حیاتی نیا، معصوم رنجبر بستکی صفحات 256-266

    هدف این پژوهش اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر بر میزان اشتیاق تحصیلی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر متوسطه شهر بوشهر بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش حاضر 3040 نفر از دانش آموزان دختر متوسطه شهر بوشهر مدرسه در طی سال تحصیلی 1400 - 1399 بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های سازگاری اجتماعی کیم (1999) و اشتیاق تحصیلی وانگ و همکاران (2011) بود. یافته ها نشان داد که آموزش آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسناید هر یک از مولفه های اشتیاق تحصیلی (جنبه رفتاری، جنبه هیجانی و جنبه شناختی) و افزایش سازگاری اجتماعی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید. در نتیجه گیری کلی پژوهش می بایست بیان نمود که با به کارگیری برنامه های آموزشی گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر می توان به افزایش نقاط قوت و مهارت های دانش آموزان در حوزه اشتیاق تحصیلی و سازگاری اجتماعی کمک نمود.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر، اشتیاق تحصیلی، سازگاری اجتماعی
  • مریم فدایی، مریم براتعلی*، فاطمه شهبازی، رویا حیاتی نیا، لیلا فاریابی صفحات 267-276

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر استفاده از استراتژی های شناختی فراشناختی بر اساس رویکرد تربیت مغزمحور بر خلاقیت دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی انجام شد. این پژوهش به لحاظ روش نیمه آزمایشی که با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه  آماری این پژوهش شامل  57000 هزار نفر از دانش آموزان پسر پایه ششم شهر اصفهان بود که 60 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. پرسشنامه خلاقیت تورنس (1979) برای هر دو گروه اجرا شد. برای افراد گروه آزمایش دوره استراتژی های شناختی- فراشناختی بر اساس رویکرد تربیت مغزمحور بر اساس طرح براتعلی و همکاران (1392) در 20 جلسه 100 دقیقه ای انجام شد. نتایج حاصل از داده ها نشان داد که بین میانگین گروه ها در خلاقیت و هر یک از مولفه های سیالی، بسط و انعطاف پذیری تفاوت معنی دار وجود دارد، به عبارتی استفاده از استراتژی های شناختی- فراشناختی بر اساس رویکرد تربیت مغز محور توانسته است خلاقیت و هر یک از مولفه های سیالی، بسط و انعطاف پذیری را افزایش دهد، ولی استفاده از استراتژی های شناختی- فراشناختی بر اساس رویکرد تربیت مغز محور نتوانسته است  نمرات بعد ابتکار دانش آموزان پایه ششم ابتدایی را افزایش دهد. نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که استفاده از استراتژی های شناختی- فراشناختی براساس رویکرد تربیت مغز محور می تواند تاثیر مثبتی در بهبود خلاقیت دانش آموزان داشته باشد.

    کلیدواژگان: استراتژی های شناختی- فراشناختی، تربیت مغز محور، خلاقیت
  • پریسا زمانیان*، علی زاده محمدی، لیلی پناغی صفحات 277-289

    هدف از این پژوهش تعیین نقش تعدیل کنندگی جهت گیری در رابطه جنسی، در رابطه ی نقش های جنسیتی با بی ثباتی ازدواج بوده است. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و جامعه آماری این پژوهش زنان ساکن شهر تهران بودند که به ترتیب 150 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از نقاط مختلف شهر تهران انتخاب شدند و پرسشنامه های بی ثباتی ازدواج ، نقش های جنسیتی و جهت گیری در رابطه جنسی را تکمیل کردند. نتایج تحقیق نشان داد که جهت گیری در رابطه جنسی به جز در جهت گیری مشارکتی در نقش زنانگی در زنان، نقش تعدیل کنندگی در رابطه نقش های جنسیتی با بی ثباتی ازدواج دارد. در همه حالت‎های سنجیده شده در جهت‎گیری مشارکتی در رابطه جنسی، بالا بودن آن کاهش بی‎ثباتی ازدواج را در زنان را به همراه دارد. در رابطه با جهت‎گیری مبادله‎ای در رابطه جنسی نیز، بالا بودن آن سبب افزایش بی‎ثباتی ازدواج در زنان می شود. همچنین در جهت‎گیری توقع در رابطه جنسی به جز زمانی که مردانگی در زنان زیاد بوده است، بالا رفتن آن افزایش بی ثباتی ازدواج در زنان را به همراه دارد. در زنانی که جهت‎گیری مشارکتی، مبادله‎ای و توقع در رابطه جنسی بالا بوده، افزایش نقش‎های جنسیتی (مردانگی ‎یا زنانگی) باعث کاهش بی‎ثباتی می شود؛ و در زنانی که جهت‎گیری توقع و مبادله‎ای در رابطه جنسی پایین بوده، افزایش نقش‎های جنسیتی (مردانگی‎ ‎یا زنانگی) تغییری در میزان بی‎ثباتی ازدواج ندارد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که می توان از یافته های این پژوهش در جهت پایش و افزایش ثبات ازدواج در جامعه ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بی ثباتی ازدواج، جهت گیری جنسی، ازدواج، نقش مردانگی، نقش زنانگی
  • مریم رخشنده ابرقویی، محمد خیر*، آذرمیدخت رضایی، مریم کوروش نیا صفحات 290-299

    هدف از پژوهش آزمون نقش میانجی گری سبک های پردازش هویت در رابطه بین مولفه های سبک دلبستگی و ابعاد تاب آوری تحصیلی بود. جامعه آماری این پژوهش را همه ی دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول شهرستان مرودشت را تشکیل دادند که در سال تحصیلی 1399- 1398مشغول به تحصیل بودند. برای تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. بدین صورت که از مدارس متوسطه اول شهر مرودشت به تصادف 3 مدرسه دخترانه و 3 مدرسه پسرانه انتخاب و سپس از هر مدرسه 3 کلاس و به تمامی دانش آموزان حاضر آن کلاس ها به تعداد (357) در روز اجرا، پرسشنامه ارایه گردید.. ابزار سنجش شامل پرسشنامه تاب آوری تحصیلی سامویلز ، پرسشنامه  سبک های دلبستگی بزرگسالان کالینزورید ، و پرسشنامه سبک های هویت برزونسکی بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار استفاده و در سطح آمار استنباطی از روش ساختاری استفاده شد . یافته ها گویای این بود که سبک های پردازش هویت  نقش میانجی گری معناداری از طریق روابط متغیرهای برون زاد سبک دلبستگی یعنی عامل نزدیکی، عامل اضطرابی و عامل وابستگی با تاب آوری تحصیلی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، تاب آوری تحصیلی، سبک های پردازش هویت، دانش آموزان
  • محمدمهدی پورملک، نادر منیرپور*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 300-310

    این پژوهش با هدف مدل ساختاری رضایت از خود بر اساس هویت یابی و عدالت اجتماعی در دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی (مورد مطالعه: دانشجویان و فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه تهران انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات جزء پژوهش های کمی است. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های شهر تهران در سال 99-1398 به تعداد 8197 دانشجو می باشد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران و جدول مورگان 382 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برآورد گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه رضایت از خود (داینر و همکاران، 1985)، هویت یابی (بینون و آدامز، 1986) و عدالت اجتماعی (هزار جریبی و صفری شالی، 1390) بود. روایی پرسشنامه از نظر صوری و محتوایی از طریق چند نفر از خبرگان، روایی همگرا از طریق محاسبه میانگین واریانس استخراج شده و روایی واگرا از طریق محاسبه جذر AVE به تایید رسید. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 898/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار lisrel و smartpls3 استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که هویت یابی و عدالت اجتماعی به ترتیب به میزان 276/0، 183/0، بر رضایت از خود در دانشجویان تحصیلات تکمیلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. علاوه بر این،  عدالت اجتماعی نقش میانجی را داشت به طوری که تاثیر هویت یابی بر رضایت از خود با نقش میانجی عدالت اجتماعی به میزان 0.46 است.

    کلیدواژگان: رضایت از خود، هویت یابی، عدالت اجتماعی
  • نجمه نصیری، مجید برزگر*، مریم کوروش نیا، نادره سهرابی شکفتی صفحات 311-320
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه‏گری انطباق‏پذیری در رابطه‏ی بین ویژگی‏های شخصیتی و باورهای ضمنی هوش با بازده‏های تحصیلی صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی در قالب مدل معادلات ساختاری ارایه شده است. جامعه ی پژوهش شامل دانش آموزان دبیرستانی شهر شیراز بود که از این جامعه 315 نفر دانش آموز دختر (170) و پسر (145) پایه دهم و یازدهم دبیرستان در سال تحصیلی 99-98 به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. آنان به مقیاس‏ خودناتوان سازی (جونز و رودولت، 1982)، پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه (بری و همکاران، 2005)، مقیاس انطباق پذیری (مارتین و همکاران، 2012)، مقیاس باورهای ضمنی هوش (عبدالفتاح و ییتس، 2006)، سیاهه شخصیتی نیو (کاستا و مک کری، 1985) پاسخ دادند.

    یافته‏ ها

    در بخش‏ یافته ‏ها نیز مشخص شد که ویژگی‏های شخصیتی به واسطه‏ی انطباق‏پذیری بر خودناتوان‏سازی، احساس تعلق به مدرسه و معدل -که بازده‏ تحصیلی هستند- اثر دارد. افزون بر این، نشان داده شد که باور به افزایشی و ذاتی بودن هوش بر بازده ‏های تحصیلی با واسطه ‏گری انطباق‏پذیری اثر معنادار دارد.

    نتیجه ‏گیری

     زمانی که در نهادهای آموزشی و تربیتی به ویژگی‏های شخصیتی، باورهای ضمنی هوش توجه ویژه شود سازگاری افراد افزایش پیدا می‏کند و آنان را برای موفقیت در زمینه‏ های تحصیلی آماده می‏سازد.

    کلیدواژگان: بازده های تحصیلی، ویژگی های شخصیتی، باورهای ضمنی هوش، انطباق پذیری
  • محمدحسن رفعت، حکیمه عالی حسینی*، الناز مظاهری فروشانی، زینب شادکامیان، رباب رضایی صفحات 321-330

    هدف این پژوهش اثربخشی آموزش روش حافظه فعال بر برنامه ریزی و کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلال یادگیری شهرستان بوشهر بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کودکان دارای اختلال یادگیری شهرستان بوشهر در طی سال تحصیلی 1401- 1400 بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل  پروتکل آموزش روش حافظه فعال شیخ الاسلامی  و همکاران (1396) و پرسشنامه های آزمون برج لندن (ToL) و کارکردهای اجرایی جرارد و همکاران (2000) بود. یافته ها نشان داد که آموزش روش حافظه فعال موجب بهبود برنامه ریزی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید. همچنین آموزش روش حافظه فعال موجب بهبود هر یک از مولفه های کارکردهای اجرایی یعنی یعنی بازداری، انتقال توجه، کنترل هیجانی، آغازگری، حافظه کاری، برنامه ریزی، سازماندهی مواد و کنترل آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید. در نتیجه گیری کلی پژوهش می بایست بیان نمود که با به کارگیری آموزش روش حافظه فعال می توان به افزایش نقاط قوت و         مهارت های دانش آموزان در حوزه برنامه ریزی و کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلال یادگیری کمک نمود.

    کلیدواژگان: آموزش روش حافظه فعال، برنامه ریزی، کارکردهای اجرایی، کودکان دارای اختلال یادگیری
  • امین اسدی حیه*، مهناز پناهی، جمال محمدی، مینا قائدی صفحات 331-340

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری گروهی بر پرخاشگری و سازگاری تحصیلی دانش آموزان ابتدایی انجام شد. در یک مطالعه نیمه آزمایشی از جامعه آماری که شامل تمام دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی ناحیه دو بهارستان در سال تحصیلی 1399-1398 بودند؛ تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند. ابزار مورداستفاده پرسشنامه های پرخاشگری باس و پری (1992) و سازگاری تحصیلی سینها و سینگ (1993) بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایش و گواه در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون در میزان پرخاشگری و سازگاری تحصیلی تفاوت معناداری وجود داشت (0٫01>p). با توجه به نتایج پژوهش می توان از آموزش تاب آوری گروهی در جهت کاهش پرخاشگری و افزایش سازگاری تحصیلی بهره برد.

    کلیدواژگان: تاب آوری گروهی، پرخاشگری، سازگاری تحصیلی، دانش آموزان
  • امرالله امانی کلاریجانی*، سیده اعظم مرتضوی نیا، سارا اسمعیل زاده خادم صفحات 341-351

    هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری بر انسجام روانی و شکفتگی دانش آموزان ابتدایی بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی  اسلامشهر در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل می دادند؛ که به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر واجد شرایط انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم کوتاه پرسشنامه حس انسجام روانی آنتونووسکی (1993) و مقیاس شکفتگی دینر و بیسواز- دینر (2008) بودند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه یک ساعته تحت مداخله آموزش تاب آوری حسین ثابت (1391) قرار گرفت، اما گروه گواه هیچ آموزشی دریافت ننمود. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که پس از تعدیل نمرات پس آزمون بر روی نمرات پیش آزمون میانگین نمرات انسجام روانی و شکفتگی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (001/0>p). بر اساس نتایج پژوهش، آموزش تاب آوری برافزایش انسجام روانی و شکفتگی دانش آموزان موثر بود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، انسجام روانی، شکفتگی، دانش آموزان
  • عاطفه صداقت خواه، هادی کجباف نژاد*، محبوبه چین آوه، سجاد امینی منش صفحات 352-363

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس نگرش های ناکارآمد با نقش واسطه ای تنظیم هیجان، انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که در آن رابطه متغیرها با استفاده از الگوی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. جامعه ی آماری  پژوهش شامل تمامی زوجین مراجعه کننده (با مشکلات تعارضات زناشویی) به مراکز مشاوره شهر شیراز  در زمستان 2020 بود. شرکت کنندگان 394 نفر بودند که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.  از مدل سازی معادلات ساختاری برای بررسی فرضیه ها استفاده شد. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه تعارض زناشویی ثنایی و براتی،  پرسشنامه نگرش های ناکارآمد  ابراهیمی و غفور موسوی و  پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران استفاده شد. منتایج نشان داد مولفه های نگرش های ناکارآمد (به جز بعد آسیب پذیری-ارزشیابی عملکرد) رابطه مثبت و معنی داری با مولفه های تعارضات زناشویی داشتند . راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان، رابطه منفی و معنی داری با مولفه های تعارضات زناشویی داشت در حالی که راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان با مولفه های تعارضات زناشویی، رابطه مثبت و معنی داری داشت. نتایج نشان داد مدل آزمون شده از شاخص های برازش مطلوبی سود می برد. همچنین،  نگرش های ناکارآمد با واسطه گری تنظیم هیجان، تعارضات زناشویی را پیش بینی می کند. به طور کلی یافته های پژوهش حاضر از نقش عوامل شناختی  در تعارضات زناشویی زوجین  با نقش میانجی تنظیم هیجانی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، نگرش های ناکارآمد، تنظیم هیجان، خانواده
  • زهرا خلیلی، آزیتا امیر فخرایی*، اقبال زارعی صفحات 364-376

    هدف پژوهش حاضر این بوده است تا با بهره گیری از روش آینده پژوهی عوامل روانشناختی موثر بر ازدواج جوانان در چشم انداز توسعه 1420 ایران را از دیدگاه متخصصان حوزه مربوطه استخراج و تبیین نماید. پژوهش حاضر از نظرهدف کاربردی و از نظر گرداوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی و به روش دلفی بوده است. این پژوهش از نظر نوع داده ها و تحلیل آماری، از نوع سطحی بوده است. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیم ساختار یافته، مقیاس تدوینی بر اساس نظرات خبرگان و پرسشنامه عدم قطعیت های اساسی استفاده شده است. هر سه ابزار مذکور توسط محقق تدوین شده اند. در این پژوهش به منظور بیان توصیفی داده ها از آمار توصیفی شامل: فراوانی، شاخص های پراکندگی و شاخص های مرکزی استفاده شده است. از آنجایی که تحقیق حاضر از جمله تحقیقات کیفی محسوب می شود، آزمون مناسب برای بررسی سوالات تحقیق، آزمون رتبه بندی فریدمن بوده است. برای تحلیل داده های آماری از نرم افزار spss ویرایش 23 و مایکروسافت اکسل استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده و بر حسب اهمیت، مولفه های فردی-روانشناختی موثر بر ازدواج جوانان در آینده بدین ترتیب بوده اند: درک متقابل، سبک دلبستگی زوجین، انعطاف پذیری شناختی، سبک فرزندپروری والدین، بلوغ فکری، دانش زندگی متاهلی، خودشناسی

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، عوامل روانشناختی موثر بر ازدواج، جوانان، چشم انداز توسعه 1420
  • زهرا رضایی میرزا*، سید عبدالله احمدی قلعه، زهرا نصیری، زهرا طاهری صفحات 377-387

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر تحمل پریشانی و کیفیت زندگی مادران دانش آموزان اختلال یادگیری خاص بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران کودکان 6 تا 12 ساله مبتلابه اختلالات یادگیری خاص شهر اسلامشهر در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 210 نفر بودند. بدین منظور تعداد 30 مادر واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند و به مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (2000) پاسخ دادند. گروه آزمایش در 7 جلسه آموزش مهارت مثبت اندیشی شرکت، ولی به شرکت کنندگان گروه گواه هیچ آموزشی داده نشد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کووایاریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش مهارت های مثبت اندیشی به طور معناداری موجب افزایش تحمل پریشانی و کیفیت زندگی در مادران شد (01/0>P)؛ بنابراین بر اساس نتایج آموزش مهارت های مثبت اندیشی در جهت ارتقای تحمل پریشانی و کیفیت زندگی مادران دانش آموزان اختلال یادگیری خاص توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مهارت های مثبت اندیشی، تحمل پریشانی، کیفیت زندگی، اختلال یادگیری خاص
  • مسعود محمدخانلو، سعیده بزازیان*، حمیدرضا وطن خواه صفحات 388-397

    هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش شناختی - رفتاری بر تنظیم هیجان و رفتارهای پرخطر دانش آموزان بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه موردمطالعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم منطقه دو شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند؛ و به پرسش نامه های رفتارهای پرخطر زاده محمدی و همکاران (1390) و تنظیم هیجان گراس و جان (2003) پاسخ دادند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش شناختی رفتاری شرکت نمودند، اما گروه گواه هیچ آموزشی دریافت ننمود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش شناختی - رفتاری موجب بهبود تنظیم هیجان و کاهش رفتارهای پرخطر دانش آموزان شد.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی - رفتاری، تنظیم هیجان، رفتارهای پرخطر، دانش آموزان
  • آیدا کیارستمی*، مرضیه جدی، شراره روحی نژاد، روشنک حکیمی صفحات 398-409

    مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش مثبت نگری بر استحکام روانی و سلامت اجتماعی نوجوانان بی سرپرست انجام شد. این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی‏ نوجوانان دختر بی سرپرست 13 تا 18 ساله تحت پوشش مرکز بهزیستی کرج در شش ماه دوم سال 1399 تشکیل می دادند؛ که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). در فرآیند مداخله، گروه آزمایش بسته ی مداخله مثبت اندیشی رشید (2009) را دریافت کرد؛ درحالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استحکام روانی کلاف و همکاران (2002) و سلامت اجتماعی کییز و شاپیرو (2004) جمع آوری شده و با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره به واسطه ی نسخه 22 SPSS تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه گواه ازنظر اثربخشی درمان تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش مثبت نگری باعث افزایش استحکام روانی و سلامت اجتماعی نوجوانان بی سرپرست شده است؛ بنابراین می توان گفت که آموزش مثبت نگری می تواند به عنوان روشی برای افزایش استحکام روانی و سلامت اجتماعی نوجوانان بی سرپرست از سوی نهادهای حمایتی مورداستفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری، استحکام روانی، سلامت اجتماعی، نوجوانان بی سرپرست
|
  • Maryam Mohammadtaheri, Gholamreza Vaysi*, Saifollah Fazlollahi Pages 192-203

    This study aimed to identify the factors and indicators of happiness in high school educational environments using a qualitative research method. The study population included experts in education and psychology, especially happiness. In addition, the research sample consisted of 21 experts who were selected by purposive and snowball sampling techniques. Semi-structured interviews were applied to collect the required data. In this research, first, factors, components, and indicators were identified based on theoretical and research literature and interviews with experts, and then the experts were graded based on a 10-point Likert-type scale in terms of importance. Finally, the data were analyzed using MAXQDA software. The findings revealed that according to the interviewees, creating happiness in the educational environments of secondary schools depends on five factors, 14 components, and 59 indicators. These factors and indicators included physical space (visual space, facilities, and space design) and educational (cultural-artistic) activities (exciting situations and holding extracurricular workshops). Further, the other factors were academic activities (job skills and personal characteristics of school staff, quality of academic contents, and scientific-research activities), student characteristics (moral-social, emotional-psychological, physical, and family characteristics), and school earnings (formal and informal financial contributions). The respondents believed that these factors affect happiness in secondary schools. In general, the findings of the present study can be used in designing interventions to improve the level of happiness in high schools.

    Keywords: Happiness, Academic environment, High schools, Qualitative research
  • Mehdi Kelantari*, Hoda Haddadi Pages 204-212

    Hope is one of the positive psychological constructs that has been considered in many studies. This study aimed to investigate the factor structure, validity, and reliability of the Locus-of-Hope Scale in Iranian students. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this study included all students of Islamic Azad University, Roodehen, Iran. The sample size was 307 people who were selected through cluster random sampling. The Locus-of-Hope Scale (LHS) was used to collect data. Cronbach’s alpha was used to assess the reliability of the questionnaire. Also, the reliability coefficients for the subscales of the questionnaire were obtained between 0.71 and 0.87. Confirmatory factor analysis (CFA) was used to evaluate the validity of the questionnaire. CFA revealed a four-factor structure, and four subscales (i.e., internal, external-family, external-peers, and external-spiritual) were confirmed. Also, all indicators of model fitness were obtained at an appropriate level. As a result, based on the present study’s findings, the LHS can be used for research and treatment purposes related to hope among Iranian students.

    Keywords: Life expectancy questionnaire, Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis
  • Hamideh Abaszadeh, Malahat Amani*, Taybe Rahimi Pages 213-227

    The present study investigates the relationship between parents’ educational expectations and academic self-efficacy mediated by task value, achievement goals, and parental involvement in education in first-grade high school students in Farooj city, Iran. To this end, a correlational design was used. The study’s statistical population included all first-grade high school students in 2021 of Farooj city (N = 2278). In this study, 329 people (165 girls and 164 boys) were selected using the cluster random sampling method as the research sample. The participants completed the Academic Self-Efficacy Scale by Morgan and Jinks (1999), Achievement Goal Questionnaire (AGQ) by Elliot and McGregor (2001), Task Value Subscale by Pintrich et al. (1991), Scale of Educational Aspirations and Expectations for Adolescents (SEAEA) by Jacob’s (2010), and Family Involvement Scale by Manz et al. (2004). Data analysis was performed using structural equation modeling (SEM). Results indicated that the educational expectations did not have a direct effect on academic self-efficacy; however, they had a significant indirect effect on academic self-efficacy through homework value (p < .05) and through parental involvement in educational activities (p <.05). Furthermore, results showed that parents’ educational expectations did not significantly affect academic self-efficacy through the achievement goals. In general, parents’ expectations shape learners’ beliefs about the importance of the lessons and the degree of involvement and participation in academic activities. Also, these beliefs affect students’ academic self-efficacy.

    Keywords: Task value, Achievement goals, Academic self-efficacy, Parents educational expectations, Parental involvement in education
  • Nasim Mehrabian, Hadi Salehi*, Omid Tabatabaei, Hossein Vahid-Dastjerdi Pages 228-243

    Teachers’ resilience is their perception that they are able to adapt to the difficult teaching situations, deal with obstacles, and maintain their dedication to the profession. It has been conceived as one of the most important predictors of practice teaching in ELT research, which can be influenced by various factors. This study aimed, firstly, to examine the relationship between EFL teachers’ resilience and their academic self-efficacy, problem solving skills, and metacognitive skills, and secondly, to explore the prediction of EFL teachers’ resilience by these three variables. The study was conducted on a sample of 100 EFL teachers (50 males and 50 females) teaching English at three private language institutes of Tehran, Iran. The whole population of the study included 140 among which 100 were selected through Krejcie and Morgan's (1970) values and by convenience sampling. Four questionnaires namely “Resilience Scale (RS)”, “Academic Self-Efficacy Scale (ASES)”, “Problem Solving Skills Scale (PSSS)”, and “Metacognitive Skills Scale (MSS)”, were administered to EFL teachers simultaneously. The data collected were analyzed through Pearson product-moment correlation, regression, and one-way analysis of covariance (one-way ANCOVA). The results showed a positive and strong significant relationship between male and female EFL teachers’ resilience and their problem solving skills [r = .94; p = .00] and metacognitive skills [r = .93; p = .00], as well as a positive and slight significant correlation between EFL teachers’ resilience and their academic self-efficacy [r = .29; p = .00]. However, no significant difference was found between male and female EFL teachers’ resilience affected by academic self-efficacy, problem solving skills, and metacognitive skills. Consequently, all the three variables of the study could significantly predict EFL teachers’ resilience [F (3.96) = 569.49; p = .00]. The findings imply that EFL teachers’ resilience should be further researched in an EFL context, particularly through experimental studies in which the development of resilience can be investigated by an intervention that can be a teacher education program.

    Keywords: Teachers’ resilience, academic self-efficacy, problem solving skills, metacognitive skills, EFL teachers
  • Amene Khedmatian, Abdul Zahra Naami*, Eghbal Zarei, Ali Khalafie Pages 244-255

    Academic flow and academic thriving are significant variables in students’ academic achievement that require energy and constant effort in the face of new and challenging situations. Accordingly, the prediction of academic flow and academic thriving based on motivational personality factors is one of the important topics in educational psychology. This study examines the relationships between academic grit, academic flow, and academic thriving mediated by adaptive coping style. The research sample was 300 high school students of Minab, Iran, randomly selected by multi-stage sampling. Academic thriving questionnaire by Schreiner (2009), Academic Flow Scale by Yuwanto (2013), Academic Coping Styles by Skinner et al. (2013), and Academic Grit Scale by Clark and Malecki (2019) were used to collect data. Results indicated that academic grit is directly related to adaptive coping style (b = .22; p < .05), academic flow (b = .31; p < .01), and academic thriving (b = .24; p < .01). Also, the results of the bootstrap analysis revealed a significant indirect relationship between academic grit and academic flow through adaptive coping style (b = .35; p < .05) and a significant indirect relationship between academic grit and academic thriving through adaptive coping style (b = .51; p < .01). The findings showed that academic grit increases academic flow and academic thriving, both directly and indirectly. Consequently, academic grit is an important factor in improving students’ academic flow and academic thriving.

    Keywords: Academic grit, Academic flow, Academic thriving, Academic coping style
  • Ali Mohammad Ahmadi Gharacheh*, Salimeh Rava, Ladan Khodadadi, Khalil Nabavi, Roya Hayati Nia, Mahsoom Ranjbar Bastaki Pages 256-266

    This study examines the effectiveness of group hope training based on Snyder’s theory on academic engagement and social adjustment in female high school students. The study method was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population of the present study included all female high school students in Bushehr (Iran) in 2021. The research sample included 30 students selected by the accessible sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The Social Adjustment Scale by Kim (1999) and School Engagement Scale by Wang et al. (2011) were used to collect data. Group hope training based on Snyder’s theory was performed in 9 sessions in the experimental group. The control group did not receive any intervention during this period. The results exhibited that group hope training based on Snyder’s theory significantly increased the components of academic engagement (i.e., behavioral, emotional, and cognitive) and social adjustment in the experimental group. Overall, the research findings support the effectiveness of educational programs based on positive psychology on learners’ motivational and emotional outputs.

    Keywords: Group hope training, academic engagement, social adjustment, high school students
  • Maryam Fadaei, Maryam Baratali*, Fatemeh Shahbazi, Roya Hayati Nia, Leila Faryabi Pages 267-276

    This study aimed to determine the effect of using metacognitive- cognitive strategies based on the brain-based training approach on the creativity of sixth-grade elementary male students. This quasi-experimental study had a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study was all sixth-grade male students of Isfahan (Iran) in 2021. Sixty students were selected by multi-stage cluster random sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Torrance Creativity Questionnaire (1979) was used to assess creativity. In the experimental group, the package of cognitive-metacognitive strategies based on the brain-centered training approach (Baratali et al., 2013) was performed in 20 sessions of 100 minutes. Results revealed a significant difference between the two groups in terms of mean scores of creativity and components of fluidity, expansion, and flexibility. According to the findings, using cognitive-metacognitive strategies based on the brain-centered training approach has increased creativity and components of fluidity, expansion, and flexibility. However, it did not significantly increase the initiative component of creativity in the experimental group. In general, the research supports the application of cognitive-metacognitive strategies based on the brain training approach to improve the creativity of elementary students.

    Keywords: Cognitive-meta cognitive strategies, Brain-based training, Creativity, Elementary students
  • Parisa Zamanian*, Ali Zadehmohammadi, Leili Panaghi Pages 277-289

    The aim of this study was to determine Relationship between gender role and marital instability, the role of moderating sexual orientation in women. The method of the present study was correlational. The statistical population of study was women living in Tehran in 2021. The participants were 150 people were selected by accessible sampling method from different parts of Tehran, Iran. Marriage instability, gender roles and sexual orientation questionnaires were used to collect data. The results indicated that sexual orientation, except for communal orientation in the role of femininity in women, has a moderating role in relationship between gender roles and marital instability. In all measured cases of communal orientation in sexual relationship, the increase in communal orientation reduces the instability of marriage in women. In relation to the exchange orientation, its highness increases the instability of marriage in women. Also, in the case of expectation in sexual relationship, except when masculinity is high in women, its increase leads to an increase in marital instability in women. According to the findings, high communal orientation in sexual relationship increases gender roles (masculinity or femininity) and reduces marital instability. Also, when the orientation of expectation and exchange in sex is low, the increase in gender roles (masculinity or femininity) does not change the degree of instability of marriage. In general, the findings of this study can be used to monitor and increase the stability of marriage in Iranian society.

    Keywords: Marriage instability, Sexual orientation, Marriage, Role of masculinity, Role of femininity
  • Maryam Rakhshandeh Abarghoee, Mohammad Khayyer*, Azarmidokht Rezaei, Maryam Kouroshnia Pages 290-299

    This study aimed to examine the relationships between attachment styles and academic resilience dimensions in students mediated by identity styles. The statistical population of this study was all high school students in Marvdasht (Iran) in 2020. Multi-stage cluster random sampling method was used to select the sample. In this way, 3 girls and 3 boys schools were selected from Marvdasht high schools and then 3 classes were randomly selected from each school. All students in the selected classes (356) completed the questionnaires. The Samuels Academic Resilience Inventory (ARI), Collins Revised Adult Attachment Scale, and Berzonsky Identity Style Inventory were used to collect data. Structural equation modeling was used to test the research hypotheses. According to the results, the tested model had good fit indices. Also, results indicated that attachment styles are related to academic resilience both directly and through identity styles. Overall, the results confirm the role of attachment styles and identity styles in dealing with academic and emotional challenges in school and provide the insight needed to create academic resilience in learners for school counselors.

    Keywords: Attachment styles, Academic resilience, Identity styles, High school students
  • MohammadMahdi Pourmalek, Nader Monirpour*, Majid Zargham Hajebi Pages 300-310

    The aim of this study was to examine the structural model of self-satisfaction based on identity and social justice in Master and PhD students of Tehran universities. The method of the present study is correlational. The statistical population includes all master and PhD students of Tehran universities in 2020. The sample size was estimated based on Morgan's table formula 382 people who were selected by stratified random sampling. To collect data, the questionnaire of self-satisfaction (Diener et al., 1985), objective measure of ego identity status questionnaire (Bennion & Adams, 1986) and social justice scale (Hezar Jeribi, 2011) were used. The face and content validity, the convergent validity and the discriminant validity were confirmed. The reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha for the questionnaire of.898. LISREL and SMARTPLS-3 software were used for data analysis. The results indicated that identity with beta -0.27 has a negative and significant relationship with self-satisfaction and social justice with beta 0.18 has a positive and significant relationship with self-satisfaction. In general, the research findings emphasize the need to pay attention to the capacities of family, university and peers in the development of individuals 'personality and students' sense of social justice.

    Keywords: Identity, self-satisfaction, social justice, University students
  • Najme Nasiri, Majid Barzegar*, Maryam Kouroshnia, Nadere Sohrabi Pages 311-320

    The aim of this study was to investigate the mediating role of adaptability in relation to personality traits (conscientiousness) and implicit beliefs of intelligence with academic outcomes. The research was a descriptive correlational study that model of study was analyzed by structural equation modeling. The research population included all high school students in Shiraz in 2020. 315 high school students (170 girls) and (145 boys) were selected by accessible sampling method. To collect data, the Rhodewalt and Jones Self Handicapping Questionnaire (1982), Student sense of connectedness with school scale (Brew et al., 2004), Adaptability Scale (Martin et al., 2012), Implicit Beliefs Intelligence Scale (Abdolfattah & Yates, 2005), Neo Personality Inventory (Costa and McCurry, 1985) were used. The grade point average of the academic scores was obtained from the participants as a self-report. The results exhibited that conscientiousness have a significant direct effect on academic outcomes (B = .67). Also, the incremental belief (B = .41), entity belief (B = .42) and adaptability (B = .24) have a significant direct effect on academic outcomes. In addition, conscientiousness indirectly affect academic outcomes through adaptability (B = .11). In addition, it was shown that the incremental belief (B = .09) and entity belief (B = .05) have an indirect effect on academic outcomes through adaptability. According to the findings, the model fit indices indicated that the model presented in this study was optimal. In general, when special attention is paid to personality traits and implicit beliefs of intelligence in educational institutions, people's adaptation increases and prepares them for success in educational fields.

    Keywords: Academic outcomes, personality traits, implicit beliefs of intelligence, adaptability
  • MohammadHassan Rafat, Hakimeh Alihossini*, Elnaz Mazaheri Foroushani, Zeinab Shadkamian, Robab Rezaee Pages 321-330

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of working memory training on the planning and executive functions in children with learning disabilities. The method of the present study was quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population of the present study included all LD children of Bushehr, Iran in 2021. The participants were 30 students who were selected by accessible sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Data were collected using the Tower of London (TOL) scale and Gioia et al. Behavior Rating Inventory of Executive Function (BRIEF). Working memory training using the protocol of Shaykh al-Islami et al. (2017) was presented to children with learning disabilities in the experimental group during 17 sessions. The control group did not receive any intervention during this period. The results showed that the training of working memory significantly increased the planning and components of executive functions (inhibition, working memory, shifting, planning/organizing and emotional control). These results confirmed the practical and theoretical importance of working memory training programs as methods of training planning and executive functions in L.D children.

    Keywords: Executive functions, L.D Children, Planning, Working memory training
  • Amin Asadi Hieh*, Mahnaz Panahi, Jamal Mohammadi, Mina Ghaedi Pages 331-340

    The present study aimed to investigate the effectiveness of group resiliency training on aggression and academic adjustment in elementary students. The research method was quasi-experimental in which a pretest-posttest design with a control group was used. The statistical population was all sixth grade elementary school girls in Baharestan, Tehran (Iran) in 2020. Participants were 30 students were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received the group resilience training based on the package of Roghanchi et al. (2018) in eight 90-minutes sessions for 2 months (one session per week). The control group did not receive any intervention during this period and remained on the waiting list. The Buss-Perry (1992) Aggression Questionnaire (BPAQ) and Sinha and Singh (1971) Adjustment Inventory for School Students were used to collect data. The research hypotheses were tested using univariate and multivariate analysis of covariance. The results demonstrated that group resiliency training was significantly effective on aggression and academic adjustment (p <0.01). In general, the findings support the role of resilience-based interventions in reducing negative behaviors such as aggression and increasing positive behaviors such as academic adjustment in elementary students.

    Keywords: Aggression, academic adjustment, elementary students group resiliency training
  • Amrollah Amani Kolarijani*, Seyedeh Azam Mortazavi Nia, Sara Esmaelzadeh Khadem Pages 341-351

    The present study aimed to examine the effectiveness of resilience training on psychological cohesion and flourishing the elementary students. The current research was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group design. The study’s statistical population consisted of all sixth-grade elementary school girls in Islamshahr (Iran) in 2020. The sample consisted of 30 sixth-grade female students selected by the accessible sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 students in each group). The needed data were collected using the short form of the Sense of Cohesion Scale by Antonovsky (1993) and the Flourishing Scale by Diner et al. (2010). The experimental group underwent resilience training intervention of Hossein Sabet (2012) for 8 one-hour sessions. The control group did not receive any training during this period. The research hypotheses were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance. Results indicated that resilience training has significantly increased psychological cohesion and flourishing in students (p < 0.001). In general, the findings support the effectiveness of resilience-based interventions on primary students’ motivational outputs.

    Keywords: Resilience training, Psychological cohesion, Flourishing, Elementary students
  • Atefeh Sedaghatkhah, Hadi Kajbafnejad*, Mahboubeh Chinaveh, Sajad Aminimanesh Pages 352-363

    The aim of this study was to predict marital conflicts based on dysfunctional attitudes with a mediating role of emotion regulation. This was a descriptive correlational study in which the relationship between variables was examined using a structural equation model. The statistical population of the study included all couples (with marital conflict problems) who referred to counseling centers in Shiraz in the winter of 2020. The participants were 394 who were selected by cluster random sampling. Structural equation modeling was used to test the hypotheses. For data collection, Sanai and Barati Marital Conflict Questionnaire, Ebrahimi and Ghafoor Mousavi Dysfunctional Attitudes Questionnaire and Garnefski Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) were used. The results exhibited that the components of dysfunctional attitudes (except for the vulnerability-performance evaluation) had a positive and significant relationship with the components of marital conflict. Positive cognitive emotion regulation strategies had a negative and significant relationship with the components of marital conflict, while negative cognitive emotion regulation strategies had a positive and significant relationship with the components of marital conflict. The results indicated that the tested model benefits from favorable fit indices. Also, dysfunctional attitudes mediated by emotion regulation, predicted the marital conflicts. In general, the findings of the present study support the role of cognitive factors in marital conflicts of couples with the mediating role of emotional regulation.

    Keywords: Marital conflicts, Dysfunctional attitudes, Emotion regulation
  • Zahra Khalili, Azita Amirfakhraei*, Eghbal Zarei Pages 364-376

    This study explores the psychological factors affecting youth marriage from the perspective of the development of Iran in 2040. The present research, which was conducted using the Delphi method, is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. The statistical population included all experts in the field of marriage issues. The mentioned specialists have been experts in marriage counseling, marriage psychology, divorce counseling, and marriage sociology. Based on theoretical and practical considerations, 20 experienced marriage experts were identified and interviewed in different cities of Iran. After 20 interviews, theoretical saturation was achieved. Semi-structured interviews, a researcher-made scale based on expert opinions, and a questionnaire of basic uncertainties were used to collect data. Researchers have developed all three tools, whose validity and reliability were assessed and confirmed in the present study. The collected data were described using descriptive statistics, including frequency, central indices, and dispersion indices. In addition, the Friedman ranking test was used to examine the research questions. Based on the results and in terms of importance, the individual-psychological components affecting future youth marriage were as follows: mutual understanding, couple attachment style, cognitive flexibility, parenting style, intellectual maturity, married life knowledge, and self-awareness. In general, the findings of the present study can help youth marriage-related institutions in designing future plans.

    Keywords: Future study, Psychological factors affecting marriage, youth, Iranian development perspective
  • Zahra Rezaei Mirza*, Seyed Abdolah Ahmadi Ghaleh, Zahra Nasiri, Zahra Taheri Pages 377-387

    This study aimed to examine the effectiveness of positive thinking skills training on distress tolerance and quality of life (QoL) in mothers of students with special learning disabilities. This study is based on a quasi-experimental pretest-posttest approach with a control group. The statistical population of the study includes all mothers of children aged 6 to 12 years with special learning disorders in Islamshahr (Iran) in 2020. A total of 30 mothers were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). The required data were collected using the Distress Tolerance Scale by Simons and Gaher (2005) and the World Health Organization Quality of Life Scale (2000). The participants in the experimental group were trained with positive thinking skills in seven sessions. The control group did not receive any intervention during this period. Multivariate analysis of covariance was used to test the hypotheses. The results indicated that positive thinking skills training significantly increased distress tolerance and QoL in mothers (P-value <.01). In general, based on the results, teaching positive thinking skills is recommended as an effective intervention in increasing distress tolerance and QoL in mothers of students with special learning disorders.

    Keywords: Positive Thinking Skills, Distress Tolerance, Quality of Life, Special Learning Disorder
  • Masoud Mohammad Khanlou, Saeedeh Bazazian*, HamidReza Vatankhah Pages 388-397

    One of the structures associated with high-risk behaviors in high school students is the ability to regulate emotion. This study aimed to examine the effectiveness of cognitive-behavioral training on emotion regulation and high-risk behaviors in high school male students. The study design is a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population included all high school male students in District-2 of Tehran (Iran) in 2021. From this population, 30 people were selected by the accessible sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). The needed data were gathered using the High-risk Behaviors Questionnaire by Zadehmohammadi et al. (2011) and the Emotion Regulation Questionnaire by Gross and John (2003). The experimental group received eight sessions of cognitive-behavioral training extracted from the cognitive-behavioral treatment of Kamphuis and Jacquin (1995). The control group did not receive any intervention during this period. Multivariate analysis of covariance was used to test the research hypotheses. The results exhibited that cognitive-behavioral education improved emotion regulation and reduced high-risk behaviors in high school students. Findings generally support the role of interventions focused on students’ cognitive beliefs in increasing the ability to regulate emotion and reduce risky behaviors.

    Keywords: Cognitive-behavioral training, Emotion regulation, High-risk behaviors, High school students
  • Aida Kiarostami*, Marzieh Jeddi, Sharareh Roohinezhad, Roshanak Hakimi Pages 398-409

    Mental toughness and social well-being are supportive characteristics that help adolescents (especially derelict ones) cope effectively with environmental challenges. Accordingly, the present study was conducted to investigate the effectiveness of positive thinking training on mental toughness and social well-being in derelict adolescents. The research had a quasi-experimental pretest-posttest design with a control group. The study’s statistical population consisted of all derelict adolescents aged 13 to 18 years under the auspices of the Welfare Center of Karaj, Iran, in the second six months of 2020. By accessible sampling method, 30 people were selected and randomly assigned to the control and experimental groups (15 people in each group). The experimental group received a Rashid (2009) Positive Intervention Package in 14 sessions for seven weeks, two 60-minutes sessions per week. The control group did not receive any intervention during this period. Research data were collected using the Mental Toughness Questionnaire by Clough et al. and the Social Well-being questionnaire (KSWBQ) by Keyes. Multivariate analysis of covariance was used to test the research hypotheses. The results indicated that positivity education increased the mental toughness and social well-being in derelict adolescents. Accordingly, the findings suggest that supportive institutions use positivity thinking training as an effective intervention to increase the positive virtues such as mental toughness and social well-being in derelict adolescents.

    Keywords: Positive thinking training, Mental toughness, Social well-being, Derelict adolescents