فهرست مطالب

ترویج علم - سال دوازدهم شماره 21 (پاییز و زمستان 1400)

مجله ترویج علم
سال دوازدهم شماره 21 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/22
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی زارع صفحات 5-7
  • امیرهوشنگ حیدری* صفحات 8-33

    تحقق سیاست های حوزه آب نیازمند تامل و بازنگری در الزامات علم و فناوری با نگاه آینده پژوهانه است. از این رو ایجاد هرگونه تغییر در حوزه مسایل آب، نیازمند تغییر الگوی مصرف ، آموزش و پژوهش، تولید و انتقال فناوری مناسب و نوآورانه است. دراین راستا توسعه پایدار، تنظیم و ساماندهی تعامل انسان و محیط و تعامل انسان با انسان را در برمی گیرد. همچنین، یکی از مهم ترین ویژگی های قرن حاضر محوریت یافتن «آموزش» در گفتمان های توسعه در کشورهای جهان و سرمایه گذاری وسیع کشورها در آموزش به عنوان قدرتمندترین ابزار تحقق توسعه پایدار در حوزه آب است. از این رو هدف پژوهش حاضر، ارایه چارچوب سیاست گذاری علم و فناوری حوزه آب کشور با نگاه آینده پژوهانه است. روش انجام این پژوهش زمینه ای بوده و از لحاظ راهبردی دارای رویکردی کیفی و با توجه به هدف، پژوهشی کاربردی است. برای گردآوری داده ها از ترکیبی از روش های اسنادی (مطالعات کتابخانه ای) و مصاحبه با خبرگان بهره گرفته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش «نظریه داده بنیاد» با رویکرد «طرح کلاسیک» گلیسر استفاده شده است. نتیجه تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، منتج به شناسایی 58 گزاره مقوله ای، 19 مقوله و هفت دسته مقوله شد. این دسته مقوله ها شامل توجه به تغییر اقلیم، نظام فرهنگی، گسترش رشته های بین رشته ای در حوزه آب، اقتصاد نوآوری در حوزه آب، فناوری های آب، آموزش های نیروی انسانی کارآمد و گسترش آموزش های عمومی جهت افزایش سطح دانش جامعه درباره محیط زیست و موضوع آب است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری علم و فناوری، آینده پژوهی، مدیریت آب، نظریه داده بنیاد
  • علی اصغر سعدآبادی*، ندا آرامی پور، کیارش فرتاش صفحات 34-58

    کودکان کار در کشورهای در حال توسعه ای مانند ایران تبدیل به معضل اجتماعی شده اند و کمک های دولت یا موسسات خیریه نتوانسته این مشکل را حل نماید. این پژوهش قصد دارد تا با شناسایی مشکلات کودکان کار در شهر تهران به ارایه راهکاری برای حل این معضل بپردازد. سوال اصلی این است که چرا برخی از کودکان حاضر می شوند در محیط ناامنی مانند خیابانها کار کنند؟. پژوهش سعی دارد از نوآوری اجتماعی استفاده کند، چراکه جهت رفع مشکل نیاز به همکاری همه ی افراد مرتبط و ذینفع است. پژوهش با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی انجام شده و مدل فرآیند تغییر اجتماعی چهار-مرحله ای و روش تحقیق اقدام پژوهی مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت پیشنهادها در دو بخش راهکار فوری و راه-حل های بنیادی ارایه گردید و در نهایت راهکار منتخب اشتغال با استفاده کشت و بسته بندی گیاهان دارویی تایید گردید. در این پروژه 46 کودک کار و خانواده آن‎ها مشارکت داشتند و یافته‎ها حاکی از رضایت همه‎ی آنها از کل فرایند و دستاوردهای مفید آن است.

    کلیدواژگان: کودکان کار، کودکان خیابان، نواوری اجتماعی، اقدام پژوهی، گیاهان دارویی
  • لیلا بنی فاطمه*، سعید غفاری صفحات 60-87

    هدف این پژوهش بررسی رابطه تعاملی هوش مصنوعی و وب معنایی است. وب معنایی امکانی را برای افزایش قابلیت فهم ماشین سعی در کاهش مدیریت داده ها و بهینه سازی جستجوی اطلاعات دارد.روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعه مروری با استفاده از ابزار مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمام مقالات مرتبط با حوزه تعاملی هوش مصنوعی و وب معنایی است که با استفاده از کلیدواژه های فارسی توامان «هوش مصنوعی» و «وب معنایی» ؛ «یادگیری ماشین» و «وب معنایی» و همچنین «وب معنایی» و «یادگیری عمیق » وکلیدواژه های توامان لاتین «Artificial intelligence» و »Semantic web» و همچنین «Machine learning» و «Semantic web» و «Deep learning» بود. جستجو در پایگاه های اطلاعاتی موضوعی مرتبط معتبر انجام یافت. یافته ها یافته ها نشان داد که عمده تحقیقات در حوزه وب معنایی از سال 2016 به بعد شدت و دقت بیشتری پیدا کرده و عمده تمرکز این تحقیقات به صورت مشترک، بر روی مولفه های هستی شناسی از نظر وب معنایی و شبکه های عصبی و یادگیری عمیق در حوزه یادگیری ماشین از نظر هوش مصنوعی و توسعه الگوریتم های درک و تحلیل ماشین بوده است. نتایج بررسی پژوهش ها و متون مختلف نشان داد که مطالعات اخیر در حوزه وب معنایی بر روی بازیابی چندرسانه ای متمرکز است. برای هر دو نوع متن و چندرسانه ای ، تحلیل و تشخیص موضوع اصلی برای بهبود ارزیابی نتایج است و در نهایت تلاش برآن است که ماشین از طریق هوش مصنوعی، ضمن توانایی درک اطلاعات دریافت شده و پردازش آنها، بتوانند اطلاعات جدیدی رادر جهت بهبود کیفیت زندگی بشر ترکیب و خلق کنند و وب معنایی نه صرفا بر روی معنی لغت، بلکه اصطلاحات و کاربردهای مختلف آن و ارتباط بین اصطلاحات عمل کرده و تلاش آنان بر ارتقا توان درک ماشین و ترکیب و ارایه اطلاعات جدید است.

    کلیدواژگان: وب معنایی، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق
  • حسن بشیری* صفحات 90-105

    رصدخانه ها همواره در فرایند سیاست گذاری و برنامه ریزی و پروژه های آینده نگارانه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. وظیفه آنها پایش تحولات و شناسایی روندها و فرصت ها برای سیاست گذاری و برنامه ریزی موثر است. رصدخانه ها بصورت تخصصی فعالیت می کنند و معمولا بازوی مشورتی نهادهای سیاست گذاری کلان مانند وزارت خانه ها و یا اتحادیه های بین المللی هستند. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی عمده ترین سازمان بین المللی تصمیم گیرنده اقتصادی است که از 1948 فعالیت خود را شروع کرده است. این سازمان با توجه به تحولات عمده و تاثیرگذاری که در زمینه هوش مصنوعی در حال رخ دادن است و اهمیت روندهایی که برگرفته از هوش مصنوعی زندگی آینده بشر را شکل خواهد داد، از می 2019 رصدخانه هوش مصنوعی را بصورت تخصصی به عنوان مرکز پایش و سیاست گذاری هوش مصنوعی راه اندازی کرده است. آگاهی از وجود این رصدخانه و فعالیت های آن برای نهادهای سیاست گذار و پژوهشگرانی که در زمینه هوش مصنوعی یا آینده پژوهی تحقیق می کنند ضروری و پرفایده است. هدف از این مقاله معرفی رصدخانه هوش مصنوعی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی است که گامی ترویجی در جهت کمک به پژوهشگرانی است که در این زمینه فعالیت می کنند. این رصدخانه در چهار بخش اصلی به ارایه اطلاعات می پردازد. «اصول هوش مصنوعی سازمان همکاری توسعه اقتصادی»، «سیاست گذاری هوش مصنوعی»، «کشورها و ابتکارات» و همچنین «داده ها و روندهای هوش مصنوعی» چهار بخش اصلی این رصدخانه هستند که اطلاعات و گزارش های مفصلی قابل دسترسی است.

    کلیدواژگان: رصدخانه، هوش مصنوعی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی
  • سید حمیدرضا بزرگی، مژگان اشتهاردی*، مهدی لطفی صفحات 106-136

    با توجه به بازار متلاطم و رقابتی امروز و سرعت بالای تغییرات محیط کسب و کار، برای دستیابی به عملکرد مطلوب لازم است شرکت ها اقدام هایی متناسب با تغییرات محیط کسب و کار را در فعالیت هایشان منظور کنند. از آنجایی که بازاریابی یکی از ارکان اصلی کسب و کار به شمار می آید، اقدام های نوآورانه در قالب راهبرد "بازاریابی نوآورانه" می تواند یک راه حل موثر در این خصوص محسوب شود. از این رو هدف این پژوهش، بررسی مفهوم و ویژگی های بازاریابی نوآورانه با استفاده از روش مرور مطالعات پیشین است. برای این منظور بعد از جست وجو کلیدواژگان "بازاریابی نوآورانه"، و "نوآوری در بازاریابی" در پایگاه های وب آو ساینس، اسکوپوس (برای مقالات انگلیسی)، مرکز علمی جهاد دانشگاهی و مگیریان (برای مقالات فارسی) و اعمال فیلترهای مربوطه، 24 مقاله به منظور بررسی انتخاب شدند. با بررسی این مقالات، بعد از تبیین مفهوم بازارایابی نوآورانه، هشت عنصر اصلی تشکیل دهنده بازاریابی نوآورانه که در متون تحقیقاتی تکرار شوندگی بالایی دارند و نیز 15 روش و ابزار بازاریابی نوآورانه مرور شدند. همچنین، برخی موانع پیش روی بنگاه ها در انتخاب راهبرد بازاریابی نوآورانه و نیز نقاط قوت، فرصت ها، ضعف و تهدیدها (SWOT) که می تواند در خصوص اتخاذ این راهبرد بازاریابی مورد توجه شرکت ها واقع شود، شناسایی شدند. یافته های این پژوهش می تواند راهگشای بنگاه ها و نیز پژوهشگران در این حوزه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی نوآورانه، نوآوری در بازاریابی، روش ها و ابزارها، موانع و چالش ها
  • ناهید شاه ویسی* صفحات 138-155

    پیشینه ی پژوهش یکی از فرآیندهای اصلی در پژوهش ها و حوزه های مختلف است، و پرداختن به آن مستلزم توجه و آگاهی از مبانی نظری و چگونگی نگارش پیشینه ی پژوهش است. پژوهشگران برای نگارش و گردآوری منابع لازم است، که بحث پیشینه -ی پژوهش را سرلوحه کار خود قرار دهند. از این رو، هدف اصلی این پژوهش توصیف و تشریح مبانی نظری پیشینه ی پژوهش و چگونگی جستجو و گردآوری منابع از پایگاه ها و هم چنین نوشتن پیشینه ی پژوهش کم نقص و ارایه ی تصویری روشن از انواع مختلف بررسی پیشینه ی پژوهش برای پژوهشگران است. این مطالعه با روش اسنادی و از منابع و پایگاه های مختلف فارسی و لاتین برای انجام این پژوهش استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، که با وجود اهمیت و جایگاهی که پیشینه ی پژوهش در پژوهش ها دارد، و مطالعات زیادی هم در دنیا در مورد آن انجام شده است، اما هم چنان پژوهشگران در زمینه ی این که پیشینه ی پژوهش چیست و چگونه می توانند به بررسی و چگونگی نوشتن و پیاده سازی منابع بپردازند، با مشکلاتی مواجه اند، و آن طور که شاید و باید این موضوع مورد بررسی و تحلیل قرار نگرفته است، که بتواند به صورت عملی پژوهشگران را در مورد نحوه ی نوشتن پیشینه ی پژوهش راهنمایی کند. هم چنین مطالعات بیانگر این مسیله هستند، که برخی از پژوهشگران با پیشینه ی پژوهش و چگونگی تدوین آن ها آشنایی کافی ندارند، و تاکید بیشتر پژوهش های انجام شده بر مبانی نظری و تیوری پیشینه ی پژوهش است.

    کلیدواژگان: پیشینه پژوهش، راهنمای عملی پیشینه پژوهش، مبانی نظری پیشینه پژوهش، چگونگی نگارش پیشینه پژوهش
  • فاطمه جلالی شیجانی*، مجید شیرزاد صفحات 156-171
    مقدمه

     در عصرحاضر، حجم عظیمی از اطلاعات موجود در محیط وب، اسناد و مقالات متنی هستند. متن کاوی، روشی برای استخراج اطلاعات غیرساخت یافته و نیمه ساخت یافته از این حجم اطلاعات موجود در اینترنت و نیز، فرآیند استخراج دانش و الگوهای ناشناخته و غیرقابل فهم و بالقوه، از میان انبوه مجموعه های داده های متنی است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع مطالعات کتابخانه ای است. با اینکه روش های متن کاوی اکثرا بر روی منابع لاتین انجام گرفته-اند، اما با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی فارسی، درمی یابیم طی یک دهه گذشته، موضوع متن کاوی برای محققان ایرانی به-خصوص دانشجویان رشته های علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات، اهمیتی دوچندان پیدا کرده است؛ به طوری که بخش قابل توجهی از مقالات کنفرانس های مربوط به علوم و فنون کامپیوتر را مقالات مربوط به این حوزه تشکیل می دهند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که متن کاوی، کاربردی از داده کاوی است و تفاوت اصلی این دو، استخراج الگوها از متنی با زبان طبیعی در متن کاوی است درحالیکه داده کاوی بر روی پایگاه داده های ساخت یافته عمل می کند. فرایندهای متن کاوی دارای دو فاز اصلی پیش پردازش مستندات و استخراج دانش هستند. تاکنون هشت تکنیک نیز برای متن کاوی معرفی شده است که عبارتنداز: استخراج اطلاعات، بازیابی اطلاعات، خلاصه سازی متن، طبقه بندی، خوشه بندی، بصری-سازی، پردازش زبان طبیعی و عقیده کاوی.

    نتیجه گیری

    در سالیان اخیر، توجه بسیار زیادی در حوزه بین المللی و ملی به متن کاوی شده است. افزایش چشمگیر داده های متنی، پژوهشگران را بر آن داشته است که به دنبال روش هایی جهت کاوش در این داده ها باشند. طبیعی است که محققان ایرانی نیز ازین امر مستنثنا نبوده اند. متن کاوی به همراه تمامی روش ها و تکنیک های آن، کوششی است که پژوهشگران را در استخراج دانش و اطلاعات مفید و باارزش از انبوه متون غیرساخت یافته ای که در محیط اینترنت پراکنده اند، یاری می کند.

    کلیدواژگان: متن کاوی، کشف دانش، دسته بندی متن، فناوری اطلاعات، داده کاوی
  • محمدعلی جوان پور، فرهاد امام جمعه*، عبدالرحیم رحیمی صفحات 172-198

    سرمایه ی انسانی شامل شایستگی ها، دانش، ویژگی های اجتماعی و شخصیتی شامل خلاقیت، تجسم در توانایی برای انجام کاری جهت تولید ارزش اقتصادی است. سرمایه اجتماعی می تواند مزایایی در راستای انتظام و انسجام درونی و کارکردی سیستم در جهت تحقق اهداف و مطلوبیت های مورد نظر برای سازمان ها به ارمغان آورد. پس شایسته توجه و توسعه است توسعه سرمایه اجتماعی مستلزم توجه به ملزومات و بسترسازی مناسب در این زمینه است. این تحقیق به بررسی اعتبار مدل رشد و توسعه سرمایه های اجتماعی در سازمان های دولتی می پردازد. تحقیق حاضر یک تحقیق کاربردی از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی کارشناسان و پرسنل بنیاد شهید و امور ایثارگران شهر تهران است که به موضوع تحقیق آگاهی داشته و حجم آنها 175 نفر و بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه 120 نفر تعیین شد که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات براساس روش های آماری توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار spss 23و PLSصورت گرفت. جهت بررسی اعتبار مدل، از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی، معادلات ساختاری و تحلیل مسیر و سایر آزمون های آماری مربوطه استفاده شد. در بحث اعتبارسنجی نتایج پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی، بر مبنای شاخص های مقادیر قابل قبول و معنادار ضرایب مسیر، بارهای عاملی، واریانس تبیین شده، روایی متقاطع شاخص افزونگی بود. بر مبنای تحلیل ها، عوامل مختلفی شرایط سرمایه اجتماعی در سازمان دولتی را فراهم می آورند که می توان آنها را در پنج مقوله فرعی ویژگی های کارمندان، نقش مدیریت در سازمان، استراتژی سازمان، نیروی انسانی و بستر های فرهنگی جا داده شدند که باعث ایجاد و توسعه پدیده سرمایه اجتماعی (مقوله محوری) می شوند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، مدل رشد، و توسعه سرمایه های اجتماعی
  • بهارک ترخونی*، مهری رحمانی صفحات 200-214

    اخلاق ریشه در سرشت انسان (عقل و احساس) دارد. معنویت انسان واقعیتی فطری و لایتناهی و رعایت اخلاق یکی از مظاهر این معنویت و مبنای اولیه ی زندگی اجتماعی است. در حرفه ی حسابداری و حسابرسی اخلاق حرفه ای شاخص اندازه گیری رفتار مناسب و ابزاری جهت تعیین روابط درست از نادرست است. از طرفی سلامت سازمانی به وضعیتی اشاره دارد که در آن سازمان علاوه بر این که در محیط خود پایدار می ماند، در دراز مدت قادر است به اندازه ی کافی با محیط خود سازگار شود و توانایی های لازم برای بقای خود را پیوسته ایجاد کرده و گسترش دهد. با توجه به این مهم هدف از انجام این پژوهش سنجش ارتباط بین اخلا ق حرفه ای و سلامت سازمانی در بین جامعه حسابداران و حسابرسان می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی حسابداران و حسابرسان اداره امور اقتصاد و دارایی شهر اراک و وزارت اقتصاد و دارایی شهر تهران می باشد که از میان آنها به روش نمونه گیری غیر تصادفی تعداد 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه اخلاق حرفه ای و پرسشنامه استاندارد سلامت سازمانی می باشد. یافته ها توسط نرم افزار SPSS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین اخلاق حرفه ای و سلامت سازمانی حسابداران و حسابرسان تفاوت معنا داری وجود دارد همچنین اخلاق حرفه ای و سلامت سازمانی در میان زنان و مردان تفاوت معناداری دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، سلامت سازمانی، حسابرسان، حسابداران
  • صادق میراحمدی* صفحات 217-230

    یکی از مهمترین وظایف مراکز آموزشی درمانی جامعه، تربیت پزشکانی است که روش های صحیح مقابله با بیماری های نوپدید را داشته باشند که اگر زمانی در جامعه بیماری نوپدیدی گسترش پیدا کرد، به درستی با آن مقابله کنند. هدف این مقاله، بررسی امکان سنجی کاربرد فضایل عقلانی در پزشکان در رویارویی با بیماری های نوپدید از قبیل کووید- 19 است. معرفت شناسی فضیلت از رویکردهای نوین در فلسفه معاصر است که با توجه و تمرکز بر فضایل عقلانی و تاکید بر نقش آنها در کسب و انتقال دانش، مجموعه ارزشمندی از ابزارها را در اختیار پزشکان فراهم می آورد تا روش درست مواجه شدن با بیماری های نوپدید را آموزش ببینند و در مواقع لزوم به کار گیرند.در این پژوهش اطلاعات به صورت هدفمند به شیوه کتابخانه ای- اسنادی گرداوری شده و مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش دلالت بر این دارد که فضایل عقلانی همچون کنجکاوی، گشوده ذهنی، شجاعت عقلانی، بخشش عقلانی، نکته بینی، استقلال عقلانی، فروتنی عقلانی و... می توانند به پزشکان کمک کنند تا رویارویی صحیح تری با ویروس کووید- 19 و بیماری های نوپدیدی که ممکن است در آینده شیوع پیدا کنند، داشته باشند و در نتیجه جامعه پزشکی و مردم آسیب کمتری از این بیماری ها ببینند.

    کلیدواژگان: فضیلت عقلانی، بیماری نو پدید، معرفت شناسی فضیلت، پزشکان، کووید- 19
  • سمانه سهرابی*، داریوش مهدوی، محمد فرحبخش، محمود خدادوست، سعید غلامزاده، گوهر محمدی صفحات 230-244

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر شکل گیری سرمایه انسانی بیمارستانی در حوزه مدیریت ویروس کووید-19 طراحی گردید. روش مورد مطالعه در این پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی بود که به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و بخش کمی شامل مدیران بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مصاحبه و پرسشنامه بود. روش آماری شامل معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزیی بود. نتایج بخش کیفی نشان داد که در مجموع 22 زیرگویه در 5 دسته عوامل رهبری، عوامل شغلی، زیرساخت های اطلاعاتی، مسایل آموزشی و جنبه های نظارتی دسته بندی شدند. همچنین نتایج بخش کمی نشان داد که این عوامل نقش مهمی در شکل گیری سرمایه انسانی بیمارستانی در حوزه مدیریت ویروس کووید -19 داشت. ماهیت بحرانی ویروس کووید-19 همچنین سبب گردیده است تا ضمن اهمیت سرمایه انسانی، جنبه های مختلفی در جهت ایجاد بستر اولیه در شکل گیری سرمایه انسانی بیمارستانی در حوزه مدیریت ویروس کووید-19 عوامل مختلفی تاثیرگذار باشد. ماهیت بحرانی ویروس کووید-19 همچنین سبب گردیده است تا ضمن اهمیت سرمایه انسانی، جنبه های مختلفی در جهت ایجاد بستر اولیه در شکل گیری سرمایه انسانی بیمارستانی در حوزه مدیریت ویروس کووید-19 عوامل مختلفی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، مدیریت، ویروس کووید-19
  • بهاره صفوی، سمیه تاجیک اسماعیلی*، اکرم قدیمی، لیلا نیرومند صفحات 246-265

    در عصر رسانه های نوین از سویی گستره و سرعت پوشش اخبار علمی افزایش یافته و از سوی دیگر صحت و اعتبار اخبار این حوزه با تردیدهایی همراه شده است. در چنین شرایطی روزنامه نگاری علم یکی از تخصص هایی است که بیش از هر زمان دیگر به آن نیاز داریم. پژوهش حاضر با هدف توجه و تمرکز بر سهم روزنامه نگاری علم در ترویج علم در شرایط کنونی و در عصر رسانه های نوین انجام شده است. در این راستا مولفه های تقویت ارتباط و اعتماد میان جامعه علمی با عموم، استفاده از رسانه های نوین، افزایش آگاهی از نوع و نحوه تعامل با مخاطب و افزایش مشارکت و همراهی دانشگاهیان با روزنامه نگاران علم مدنظر قرار گرفته اند. این پژوهش از نظر هدف یک تحقیق تحلیلی-تفسیری است. جامعه آماری شامل 20 نفر از خبرگان حوزه روزنامه نگاری علم است. نمونه گیری خبرگان به روش هدفمند انجام شد و ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیم ساختاریافته می باشد. نتایج نشان می دهند از طریق توانمندسازی روزنامه نگار علم می توان به تولید محتوای متناسب با نیازهای عمومی پرداخته و نقش نظارتی و مطالبه گری روزنامه نگاران علم را افزایش داد. همچنین رسانه های نوین نیز قادرند به تقویت ارتباط و اعتماد میان جامعه علمی با عموم پرداخته و مشارکت و همراهی دانشگاهیان با روزنامه نگاران علم را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: ترویج علم، روزنامه نگاری علم، رسانه های نوین، عمومی سازی علم
|
  • mahdi zare Pages 5-7
  • AmirHushang Heidari * Pages 8-33

    Realizing water policies requires reflection on the requirements of science and technology with a forward-looking perspective. Therefore, making any change in the field of water issues requires changing the pattern of consumption, education and research, production and transfer of appropriate and innovative technology. In this regard, sustainable development includes the regulation of human-environment interaction and human-human interaction. Also, one of the most important features of the present century is the centralization of "education" in development discourses in countries around the world and the large investment of countries in education as the most powerful tool for achieving sustainable development in the field of water. Therefore, the purpose of this study is to provide a policy framework for science and technology in the field of water in Iran with a future perspective. The method of this research is contextual, and strategically has a qualitative approach and according to the purpose, it is an applied research. A combination of documentary methods (library studies) and interviews with experts have been used to collect data. To analyze the data, the "grounded data theory" method with Glaser "classical design" approach has been used. The result of data analysis in three stages of open, axial and selective coding resulted in the identification of 58 categorical propositions, 19 categories and seven categories. These include attention to climate change, the cultural system, the development of interdisciplinary disciplines in the field of water, the economics of innovation in the field of water, water technologies, the training of efficient manpower, and the expansion of public education to increase community knowledge about the environment and water.

    Keywords: Science, technology policy making, Futures Studies, Water management, Grounded theory
  • AliAsghar Sadabadi *, Neda Aramipour, Kiarash Fartash Pages 34-58

    Child labure in developing countries, including Iran, have become a social problem, and charities or the government have not been able to solve the problem well. This study aims to identify the problems of child labure in Tehran and provide a solution to solve this problem. The main question is that why some children are willing to work in an insecure environment such as the streets? Research tries to use social innovation, because solving the problem requires the cooperation of all relevant and stakeholders. The research was conducted using snowball sampling and the four-stage social change process model and action research method were used. Finally, the suggestions were presented in two parts: Quick fixes and fundamental solutions. Finally, the selected solution was approved using the cultivation and packaging of herbal medicinal. 46 of child labures and their families participated in this project and the findings show that all of them are satisfied with the whole process and its useful achievements.

    Keywords: child labure, Street Children, social innovation, Action Research, medicinal plants
  • Laila Banifatemeh *, Saeed Ghaffari Pages 60-87
    Objective

    With the increasing development of the web and its various technologies, the speed and breadth of information dissemination has continued, and today we are faced with a huge volume of information that is not easily manageable. Semantic Web provides an opportunity to increase the comprehensibility of the machine by trying to reduce data management and optimize information search.

    Methodology

    The present study is a review study. The statistical population of the present study consisted of all related texts searched with the keywords: "Artificial intelligence" and "Semantic web" as well as "Machine learning", "Semantic web" and "Deep learning". A search was made on valid related subject databases. The search period was set from 2001 (the issue of the Semantic Web by Berners-Lee) to 2021. 75 non-Persian documents and 14 Persian documents related to the keywords of the research were extracted and after evaluation, 38 final documents were selected and entered the final analysis stage.

    Findings

    The findings showed that major research in the field of semantic web has become more intense and accurate since 2013 and the main focus of this research is jointly on the components: ontology from the perspective of semantic web and neural networks and learning. It has been deep in the field of machine learning from the perspective of artificial intelligence.

    Conclusion

    A review of various researches and texts showed that the Semantic Web has acted not only on the meaning of the word, but also on its different terms and applications and the relationship between the terms.

    Keywords: Semantic Web, Artificial intelligence, Machine Learning, Deep Learning
  • Hassan Bashiri * Pages 90-105

    Observatories have always been of great importance in the policy-making and planning process and in foresight projects. Their job is to monitor changes and trends and to identify opportunities for effective policy-making and planning. Observatories operate professionally and are usually the advisory arm of macro-policy institutions such as ministries or international unions like the EU. The Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) is the largest international economic decision-making body, which has been operating since 1948. Due to the major and influential developments that are taking place in the field of artificial intelligence and the importance of the trends derived from artificial intelligence that will shape the future of human life, from May 2019, the oecd.ai has been launched as a monitoring and policy center in the field of AI. Awareness of the existence of this observatory and its activities are necessary and useful for policymakers and researchers who research in the field of artificial intelligence or futures studies. This paper uses document study method to introduce the Artificial Intelligence Observatory of the Organization for Economic Cooperation and Development, which is a promotional step to assist researchers working in the field. The observatory provides information in four main sections. The "principles of artificial intelligence of the Organization for Economic Co-operation and Development", "artificial intelligence policy", "countries and initiatives" as well as "data and trends of artificial intelligence" are the four main sections of this observatory where detailed information and reports are available.

    Keywords: Artificial Intelligence (AI), Observatory Center, Organization for Economic Cooperation, Development (OECD)
  • Seyed Hamid Reza Bozorgi, Mojgan Samandar Ali Eshtehardi *, Mahdi Lotfi Pages 106-136

    Given today's turbulent and competitive market and the rapid pace of change in the business environment, companies must take innovative measures to achieve the desired performance and deal with business environment change. Since marketing is one of the main pillars of business, innovation actions in the form of the "innovative marketing" strategy can be considered an effective measure. Therefore, this research investigates the concept of innovative marketing by using a systematic literature review. A systematic search was carried out on the databases of Web of Science and Scopus. The following words are used as keywords: “Innovative marketing” and “Innovation in marketing”. Twenty-four articles fulfilled the research criteria. By reviewing the articles, the study discusses the concept of innovative marketing and illustrates the eight main elements of innovative marketing, with high reproducibility in research texts. Moreover, fifteen innovative marketing methods and tools are identified and described. Some barriers that companies encounter for implementing innovative marketing strategies are mentioned and reviewed. Besides, some factors as strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) are recognized and discussed that firms can take into account when choosing the innovative marketing strategy. The findings of this study are useful for companies and future researchers in this field.

    Keywords: Innovative Marketing, innovation in marketing, Literature Review
  • Nahid Shahveisi * Pages 138-155

    Literature review is one of the main processes in various researches and fields, and addressing it requires attention and knowledge of the theoretical foundations and how to write literature review. In order to write and collect resources, researchers need to make the discussion of research backgrounds their top priority. Therefore, the main purpose of this research is to describe and explain the theoretical foundations of literature review and how to search and collect resources from databases as well as write Less defects literature reviews and clear visual presentation there are different types of literature review for researchers. This study has been done by documentary method and different Persian and Latin sources and databases have been used for this research.The results show, despite the importance and position of literature reviews in research, and a lot of studies have been done about it around the world, but researchers still have problems with what the literature review is and how they can examine and how to write and implement resources, and as perhaps and should not have been considered and analyzed, to be able to practically guide researchers on how to write Literature review. Studies also show this, Some researchers are not familiar enough with the literature review and how to compile them, and most of the research is based on the theoretical foundations of literature review.

    Keywords: Literature Review, practical guide of Literature review, theoretical foundations of Literature review, how to write Literature review
  • Fatemeh Jalali Sheyjani *, Majid Shirzad Pages 156-171

    nowadays, a huge amount of available information on the web is text documents and articles. Text mining is a way to extract unstructured and semi-structured information from this available information on the Internet and Also, mining process of the text of knowledge and unknown, incomprehensible and potential patterns among the multitude of datasets. This research is a type of library studies. Although text mining methods are mostly based on Latin sources, but by searching Persian databases, we have found over the past decade, the subject of text mining has become doubly important for Iranian researchers, especially students of computer science and information technology; So that a significant part of the conference papers related to computer science and technology are articles related to this field. Research findings show that text mining is an application of data mining and the main difference between them is : the extraction of patterns from text with natural language in text mining, while data mining operates on structured databases. Text mining processes have two main phases: document preprocessing and knowledge extraction. So far, eight techniques have been introduced for text mining which are: Information extraction, information retrieval, text summarization, classification, clustering, visualization, natural language processing and belief mining. In recent years, much attention has been paid to text mining in the international and national spheres. The dramatic increase in textual data has prompted researchers to look for ways to explore this data. Naturally, Iranian researchers have been no exception. Text mining, with all its methods and techniques, is an effort to assist researchers in extracting useful and valuable knowledge and information from the mass of unstructured texts scattered throughout the Internet.

    Keywords: text mining, knowledge discovery, text categorization, informationtechnology, data mining
  • MohamadAli Javanpoor, FARHAD Emamjome *, Abdolrahim Rahimi Pages 172-198

    human capital includes competencies, knowledge, social and personality traits in- cluding creativity, embodiment of the ability to do It is a job to produce economic value. Social capital can bring benefits in terms of internal and functional order and cohesion The system brought in order to achieve the desired goals and benefits for organizations. So it deserves attention and development The development of social capital requires at- tention to the requirements and proper bedding in this field. This research examines the validity of the model deals with the growth and development of social capital in govern- ment organizations. The present study is an applied descriptive research. The statistical population includes all experts and staff of the Martyrs and Veterans Affairs Foundation of Tehran. The research was informed and their volume was 1090 people and based on Cochran's formula, the sample size was 482 people which was deter- mined by stratified and Simple random selections were selected. Analysis of information using descriptive and inferential statistics and with the help of SPSS23 software and PLS took place. To check the validity of the model, the tests of confirmatory factor analysis, structural equations and path analysis and others Relevant statistical tests were used. In the discussion of validation, the research results indicate a proper fit of the conceptual model, based on Indices of acceptable and significant values of path coefficients, factor loads, explained variance, cross-validity of redundancy index was. The results showed that the growth and development model of the foundation's social capital includes: the nature of the foundation (organizational strategies, approaches Personality and cultural approach ); factor of social participation in the foundation; (social activities and political activities); factor of networks Current social in the foundation (social relations, social engagement); cause of social harm in the foundation social norms and Social un trust factor of social awareness (Social knowledge and development of social values) factor of social responsibility (Cohesion Social and social trust. )The model is also well-structured based on fit indicators.

    Keywords: accreditation, Growth model, development of social capital
  • Baharak Tarkhooni *, Mehri Rahmani Pages 200-214

    Ethics rooted in human nature (Sense and Sensibility) is. Human spirituality inherent and infinite reality and morality is one of the manifestations of this spirituality and the primary basis of social life. In professional accounting and auditing professional ethics and proper behavior index measuring tool to determine the relationship right from wrong. The organizational health refers to situations where the addition in their environment stable, long-term ability to adequately with its environment, and abilities necessary for their survival continually created; and expand. Due to the important objective of this study was to determine the relationship between professional ethics and organizational health is among the accountants and auditors. The population of this research is all of the accountants and auditors of Arak Economic Affairs and Finance and Economics and Finance Ministry in Tehran Among them, 150 people were selected as non-random sampling method. The assessment tools included a questionnaire professional ethics and organizational health questionnaire. Findings by software SPSS 22 Were analyzed. The results of the research showed that there is a significant difference between professional ethics and organizational health of accountants and auditors. There is also a significant difference between professional ethics and organizational health among women and men.

    Keywords: ethics, Organizational health, Auditors, Accountants
  • Sadegh Mirahmadi * Pages 217-230

    One of the most important tasks of community educational and medical centers is to train physicians who have the right methods to deal with emerging diseases, so that if a emerging disease spreads in the society at some point, they can deal with it properly. The purpose of this article is to investigate the feasibility of using Intellectual virtues in physicians in dealing with emerging diseases such as Covid-19. The virtue epistemology is one of the new approaches in contemporary philosophy which, by focusing on intellectual virtues and emphasizing their role in the acquisition and transfer of knowledge, provides physicians with a valuable set of tools to find the right way to deal with emerging diseases and use them when necessary. In this research, information has been purposefully collected in a library-documentary manner and has been analyzed and evaluated in descriptive methods and content analysis.The results of this study indicate that intellectual virtues such as curiosity, open-mindedness, intellectual courage, intellectual generosity, attentiveness, intellectual independence, intellectual humility, etc. can help physicians to deal more properly with the Covid-19 virus. Emerging diseases that may spread in the future, and as a result, the medical community and people suffer less from these diseases.

    Keywords: intellectual virtue, Emerging Disease, Virtue Epistemology, physicians, COVID- 19
  • Samaneh Sohrabi *, Dariush Mahdavi, Mohamad Farahbakh, Mohmod Khodadost, Saeid Gholamzadeh, Gohar Mohamadi Pages 230-244

    The present study was designed to investigate the factors affecting the formation of hospital human capital in the field of Covid-19 virus management. The method studied in this research was an exploratory type that was performed in the field. The statistical population of the qualitative section includes academic experts and the quantitative section includes the managers of selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences. The tools used in this study included interviews and questionnaires. The statistical method included structural equations with partial least squares method. The results of the qualitative section showed that a total of 22 sub-items were classified into 5 categories: leadership factors, job factors, information infrastructure, educational issues and supervisory aspects. The results of the quantitative section also showed that these factors played an important role in the formation of hospital human capital in the field of Covid-19 virus management. The critical nature of the Covid-19 virus has also led to the importance of human capital, various aspects in order to create the initial basis for the formation of hospital human capital in the field of Covid-19 virus management.The critical nature of the Covid-19 virus has also led to the importance of human capital, various aspects in order to create the initial basis for the formation of hospital human capital in the field of Covid-19 virus management.

    Keywords: Human capital, Management, Covid-19 Virus
  • Bahareh Safavi, Somayeh Tajik Esmaili *, Akram Ghadimi, Leila Niroomand Pages 246-265

    In the age of modern media, on the one hand, the scope and speed of coverage of scientific news has increased, and on the other hand, the accuracy and credibility of news in this field has been accompanied by doubts. In such a situation, science journalism is one of the specialties that we need more than ever. The present study aims to pay attention to the contribution of science journalism in promoting science in the current situation and in the era of modern media.In this regard, the components of strengthening communication and trust between the scientific community and the public, using new media, increasing awareness of the type and manner of interaction with the audience and increasing the participation and cooperation of academics with science journalists have been considered. This research is an analytical-interpretive research in terms of purpose. The statistical population includes 20 experts in the field of science journalism. Expert sampling was done in a purposeful manner and the data collection tool is semi-structured interview.The results show that by empowering science journalists, it is possible to produce content tailored to the general needs and increase the supervisory and demanding role of science journalists. The new media are also able to strengthen the relationship and trust between the scientific community and the public and increase the participation and cooperation of academics with science journalists.

    Keywords: science promotion, science journalism, New media, Generalization of Science