فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/17
  • تعداد عناوین: 74
|
  • پویا کاتوزیان، علی صالحی فارسانی*، حسین ابولفضلی صفحات 1-19

    با تغییر حکومت در ایران و ایجاد گفتمان هایی مانند استقرار حکومت اسلامی جهانی، صدور انقلاب، ام القرا جهان اسلام و متعاقبا دعوت مسلمانان برای پیوستن به شیعه گفتمان های دین، ​​رقیب و جایگزین شکل گرفت. اولین نمونه وهابیت در عربستان بود. کشوری که با دیدگاه خود در تثبیت حالت کنونی، با انقلاب اسلامی مخالف انقلاب اسلامی بود که می خواست وضع موجود را تغییر دهد. عربستان سعودی سعی کرد با به روزرسانی دین خود، سلفی گری، رقیب فکری حکومت ایران برتری خود را در دنیای اسلام تثبیت کند. اما نمونه سلفی داعش علیه این اسلام سیاسی به پا خیزیده و دولت نیمه کاره خود را در عراق و سوریه به نمایش می گذارد. این مقاله با روش مقایسه ای و با مطالعه کتابخانه ای، به مقایسه جوانب مختلف سیاسی در نظام های سیاسی شیعه و دولت اسلامی در طول سالیان 2011-2016 می پردازد.

    کلیدواژگان: تشیع، وهابیت، داعش، اخلاق سیاسی، خلافت
  • مقایسه و ارزیابی هرمنوتیک فیض کاشانی و شلایرماخر درباره متون مقدس
    نرگس معینی، مهدی دهباشی*، سید حسین واعظی صفحه 2

    در این مقاله دیدگاه های دو متفکر دینی یعنی فیض کاشانی که پرورش یافته در حوزه حکمت متعالیه است و شلایرماخر اندیشمندی از تفکر فلسفی غرب درباره دین ، خدا و انسان با رویکردی تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته ، با این هدف که از طریق بازخوانی افکار ونگرش این دو فیلسوف چگونه می توان به شناخت نحوه فهم انسان از متون مقدس پی برد.علی رغم تفاوت هایی چند در مبانی ، روش ، مسایل و اهداف تفکر فلسفی و دینی فیض و شلایرماخر ، هر دو متفکر می کوشند بر اساس نوعی نسبت سنجی میان انسان و حقیقت وجود به شیوه های تاویل متون و شناخت حقیقت آدمی بپردازند. تشابهی که در رویکرد هر دو متفکر به چشم می خورد این است که اولا بر اساس مبانی دینی- اسلام و مسیحیت - و ثانیا با توجه به وجهه معنوی انسان به تبیین ابعاد مختلف تفسیرهای عمیق از متون مقدس پرداخته و مشترکا می گویند انسان تنها موجودی در عالم است که به تناسب عملکردهای ایمانی و اخلاقی خود می تواند با حقایق عالم مرتبط باشد و در این صورت همواره دستی وجود دارد که او را هم در بعد هستی شناختی و هم معرفت شناختی بالا بکشد. بنابراین فیض و ماخر هر دو تاویل متون مقدس را باور دارند ، ولی یکی این تاویل را فقط از مجرای معصومین (ع) می داند و لاغیر و دیگری آن را به واسطه عقل بشری.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تفسیر، تاویل، شناخت، ایمان، فیض کاشانی، شلایرماخر
  • «عدالت از منظر رهبران جمهوری اسلامی ایران»
    سید محسن میرحاجی* صفحه 3

    عدالت از اصول اساسی در اندیشه متفکران بیشماری است. تمامی ادیان ابراهیمی نیز بر عدالت تاکید داشته اند. قرآن کریم و سیره رسول الله (ص) و ایمه اطهار به عدالت اجتماعی توجه فراوان داشته اند. پرسش اساسی این مقاله عبارت است از این که امام خمینی (ره) و آیت الله خامنه ای نسبت به عدالت اجتماعی چه نگاهی داشتند. فرضیه ای که در این مقاله به اثبات می رسد این است که رهبران جمهوری اسلامی ایران در تمامی برنامه های تقنینی، قضا و اجرایی کشور توجه ویژه ای به رعایت عدالت اجتماعی و حذف شکاف های طبقاتی و حمایت از محرومان و پابرهنگان و به طور کلی اقشار محروم جامعه را مدنظر داشته است. به عبارت دیگر؛ از نظر ایشان عدالت تنها یک حسنه ی اخلاقی نیست، بلکه یک اصل اجتماعی بزرگ است که می بایست به طور ویژه به آن توجه نمود. عدالت دارای ابعاد مختلف است. در این مقاله تلاش می شود تا ابعاد گوناگون عدالت را در نگاه رهبران جمهوری اسلامی ایران دانست. روشی که در این مقاله برای دستیابی به اثبات فرضیه مورد بهره برداری قرار گرفته است روش توصیفی و تحلیلی است. در این روش تلاش می شود تا اسناد و آثار موجود را به صورت توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار داد. روش جمع آوری داده ها نیز به صورت کتابخانه ای و اسنادی است.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، آیت الله خامنه ای، تجمل گرایی، حمایت از محرومان، عدالت
  • بصیرت دینی زنان با بهره گیری از آیات قرآن کریم در موضوع زنان، خانواده و ازدواج
    طاهره حسومی* صفحه 4

    بصیرت از صفات شایسته و ستوده ای است که یک مسلمان در زندگی فردی و اجتماعی خویش باید از آن برخوردار باشد. در مبارزات و فعالیت های سیاسی و اجتماعی و موضع گیری ها، جایگاه بصیرت روشن تر می گردد. بدون بصیرت، عبادات، مبارزات و جنگ انسان نیز نتیجه و ثمر مطلوب را ندارد و گاهی پس از سال ها عبادت و ریاضت و یا مبارزه با دشمن، انسان بی بصیرت در مسیر باطل و در برابر حق قرار می گیرد چنان که در تاریخ نمونه های فراوانی دیده می شود چامعه اسلامی ایران که آماج دشمنی های شیاطین بزرگ است و یکی از مصادیق دشمنی آنها از بین بردن نظام خانواده است. لذا ضرورت مهمی، ایجاب می کند که زنان ما از آگاهی و بصیرت لازم در مبارزه با این دشمنی ها برخوردار شوند هدف پژوهش حاضر شناسایی آیات قرآن کریم در ارتباط با موضوع زنان، خانواده و ازدواج که مطالعه آن یکی از اصلی ترین بنیان های فکری انسان و جهان بینی او را به دنبال دارد. و نتیجه مطالعه دقیق این آیات توسط جامعه زنان منجر به کسب بصیرت دینی و تاثیر آن بر حفظ خانواده و جامعه می باشد.. روش پژوهش حاضر استخراج آیات قرآن در سه موضوع کلی زنان، خانواده و ازدواج شناسایی و طبقه بندی شد و هر موضوع به موضوع جزیی تر تقسیم شدانتخاب مقوله های محوری در سه موضوع کلی بر اساس سه منبع تفسیر راهنما، مفاهیم اجتماعی در قرآن کریم و اندیشه های اجتماعی در قرآن کریم صورت گرفت.

    کلیدواژگان: بصیرت دینی زنان، قرآن کریم، زنان و خانواده، ازدواج
  • نقش جامعه شناسی سرمایه انسانی در امنیت اجتماعی
    سید محسن سعیدی کاخکی* صفحه 5

    ازآنجاکه تقویت سرمایه انسانی به عنوان وجه تمایز سطح توسعه یافتگی کشورها، زمینه ارتقای بهره وری عوامل تولید، حمایت از تولید ملی و تقویت توان رقابت پذیری را فراهم می آورد، به همین دلیل، نقش سرمایه انسانی در تحقق رشد و توسعه پایدار اقتصادی از اهمیت مضاعفی برخوردار است تا آنجا که بهره مندی از ظرفیت بالقوه سرمایه انسانی به افزایش مقاومت اقتصادی، برقراری ثبات و امنیت اقتصادی و درنهایت، تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در کشور می انجامد.با توجه به اینکه بهره نگرفتن از ظرفیت سرمایه انسانی علاوه بر هدر رفت منابع، با ایجاد تبعات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سطح جامعه، امنیت ملی کشور را تهدید می کند، ازاین رو، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به بهره مندی از ظرفیت سرمایه انسانی در کشور اشاره دارد. با توجه به اهمیت این موضوع، در مطالعه پیش رو به جایگاه سرمایه انسانی در اقتصاد مقاومتی اشاره و به دلیل کیفی بودن سرمایه انسانی، از گزارش های مجمع جهانی اقتصاد در سال های 2015 و 2016 میلادی، استفاده شده است. در گزارش 2015 میلادی، ایران با کسب امتیاز 2/63 (با 14 پله بهبود) در جایگاه 80 سرمایه انسانی در بین 124 کشور دنیا قرارگرفته بود.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، امنیت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان، ظرفیت های تولید
  • حفاظت از محیط زیست در حقوق بین الملل
    علی فقیه حبیبی* صفحه 6

    محیط زیست عبارت است از آنچه زندگی انسان، حیوان، جانوران، گیاهان و جمادات را در برگرفته است؛ نظیر آب، خاک، هوا و نور و سایر مظاهر و نمودهای طبیعت که هر گونه تغییر و ناهمگونی در آنها زندگی، حیات و رشد را تحت تاثیر مثبت و یا منفی قرار می دهد. حفاظت محیط زیست و توجه به مسایل زیست محیطی به خصوص در دوران جنگ یکی از موضوع های مهم جهانی و دغدغه برانگیز بشر معاصر و مدافعان حقوق بشر است. هر گونه آسیب و تخریب طبیعت بر زندگی سالم انسانی اثر گذار است.آثار سوء جنگ ها بر طبیعت و محیط زیست از هر عامل دیگر خطرناک تر است؛ زیرا در جنگ ها حس ضربه زدن و پیروزی یک طرف منازعه بر طرف دیگر و تمایل شدید به انتقام جویی با استفاده از سلاحهای ویرانگر، به تدریج به وجود می آید و با دادن تلفات و ضایعات، این حس روز به روز شدت بیشتری می شود و موجب زیان عظیم بر محیط زیست می شوند. از این رو، بحث حمایت از محیط زیست در جنگها جزو مسایل و موضوع های حقوق بین الملل و حقوق بشر قرار گرفت، و در این زمینه فعالیتها و همکاریهای بین المللی به وجود می آمد. سوالی که در این پژوهش مطرح می شود این است که جنگ چه تاثیری بر محیط زیست دارد؟ قوانین و حقوق بشر چگونه می تواند در جنگها نقش و کارایی در حفاظت از محیط زیست داشته باشد؟

    کلیدواژگان: حقوق، بین الملل، زیست محیط، حفاظت، محیط زیست
  • شایسته سالاری و سیاست سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم در سازمان های دولتی (مطالعه موردی: سازمان تامین اجتماعی)
    محمدرضا رسام، امین نیک پور*، یاسر سالاری، سنجر سلاجقه صفحه 7

    هدف پژوهش حاضر بررسی شایسته سالاری و سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم در سازمان های دولتی (مطالعه موردی: سازمان تامین اجتماعی) است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی - پیمایشی و از نوع تحقیقات علی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مدیران و کارکنان در سازمان های تامین اجتماعی جنوب غربی ایران (کهکیلویه و بویراحمد، فارس و بوشهر) مشتمل بر 183 نفر می باشد روش نمونه گیری براساس جدول مورگان 118 نفر برآورد که پرسشنامه به صورت تصادفی تصاده بین اعضای نمونه توزیع شد. ابزار جمع اوری اطلاعات، سه پرسشنامه محقق 1- شاسته سالاری؛ 2- پرسشنامه صیانت از حقوق مردم 3- پرسشنامه سلامت داری بود. داده ها توسط نرم افزار ایموس تحلیل شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین شایسته سالاری و سلامت اداری رابطه وجود دارد. بین شایسته سالاری و صیانت از حقوق مردم رابطه وجود دارد. سلامت اداری نقش میانجی بین شایسته سالاری و صیانت از حقوق مردم دارد.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری، سلامت اداری، صیانت از حقوق مردم، سازمان های دولتی
  • تاثیر خصلت رانتیری دولت بر کارکرد دموکراسی سازی طبقه متوسط مدرن (1384-1392)
    محمد رستم پور*، مسعود غفاری صفحه 10

    شکل گیری طبقات اجتماعی در ایران، تحولات و مناسبات بین آنها و ارتباط شان با دولت به شدت تحت تاثیر درآمدهای نفتی قرار دارد. در ایران طبقه متوسط مدرن از بطن تولید زاده نشد. به همین خاطر لازم است طبقه متوسط مدرن ایران از یک طبقه وابسته به یک طبقه مولد و مستقل تغییر کند. در این پژوهش ضمن بررسی ظهور و ماهیت طبقه متوسط مدرن در ایران، نقش دولت رانتیر در شکل گیری و گسترش طبقه متوسط مدرن را واکاوی می کنیم. به طور کلی می توان سه مکانیزم علی برای توضیح اثرگذاری دولت بهره مند از رانت نفتی بر طبقه متوسط مدرن معرفی کرد: اثر رانتیر، اثر سرکوبی و اثر مدرنیزاسیون. براساس تحلیل اقتصادی سیاسی ارایه شده در رابطه با اثرگذاری دولت های نهم و دهم بر طبقه متوسط مدرن ایران می توان دو نتیجه گرفت: اول، طبقه متوسط مدرن ایران به سبب افزایش درآمدهای نفتی در بازه زمانی 1384 تا 1392 به لحاظ کمی رشد داشته است. دوم، این شوک مثبت رانت نفتی، تاثیر منفی قابل ملاحظه ای بر کارکرد طبقه متوسط قوی و مستقل داشته است. برای بررسی فرض دوم از داده های مربوط به حکمرانی خوب استفاده شده است.

    کلیدواژگان: طبقه متوسط مدرن، دولت رانتیر، دموکراسی، حکمرانی خوب، ایران
  • ارائه الگوی پارادایمی پدافند غیرعامل جهت حفظ امنیت فرهنگی ج.ا.ایران با استفاده از روش داده بنیاد
    راشد جعفرپور*، سوسن علایی، عباسعلی قیومی صفحه 11

    حفظ امنیت فرهنگی جمهوری اسلامی ایران یکی از شاخه های مهم تامین امنیت ملی کشور است. ارایه الگوی پدافند غیرعامل جهت حفظ امنیت فرهنگی در شرایطی که فرهنگ های مختلف بر فرهنگ ایرانی- اسلامی هجوم آورده اند بسیار لازم و ضروری است. این تحقیق با هدف بسط نظری مفاهیم امنیت فرهنگی در کشور و شناسایی الگوی تقویت پدافند غیرعامل جهت حفظ امنیت فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. روش پژوهش کیفی از نوع داده بنیاد (گراندد تیوری) است و داده ها از طریق مصاحبه گردآوری شده است. جامعه ی آماری پژوهش از میان خبرگان فرهنگی متشکل از صاحبنظران، اساتید و مسیولین فرهنگی کشور بودند که به روش گلوله برفی شناسایی و پس از انجام 15مصاحبه نیمه ساختار یافتهی عمیق، تحلیل داده ها به اشباع نظری رسید. مصاحبه ها کدگذاری گردید و پس از تولید 680 کد مفهوم، مفاهیم در مرحله ی بعدی انتزاعیتر و در نهایت مقوله بندی گردیدند. مقوله ها براساس مدل اشتراوس و کوربین در محورهای مدل پارادایمی قرار گرفتند و پیشنهادات براساس شش محور ارایه گردید.

    کلیدواژگان: امنیت فرهنگی، پدافند غیرعامل، روش داده بنیاد
  • محمدرضا علی حسینی عباسی*، سید خدایار مرتضوی، سید عطاء الله سینایی، فاطمه هاشمی رفسنجانی صفحات 20-41

    پس از جنگ جهانی دوم، بدلیل ویرانی های ناشی از جنگ، دولت حداکثری با مداخله در همه امور اقتصادی کشورها، زمام امور مردم را بدست گرفت. اما از اوایل دهه 1980 به بعد، که مصادف با سال های اول انقلاب ایران بود، مدیریت اقتصادی کشورها، دولت ها را به مداخله حداقلی کشاند. پس از آن با بیداری ملت های جهان سوم و مطالبه حقوق انسانی خویش و متعاقبا دگرگونی در نظریه های توسعه، ناگزیر دولت ها رو به سوی حکمرانی خوب آوردند. در این مقاله با استفاده از روش هرمنوتیک مولف محور به این مسیله پرداخته می شود که آیا هاشمی رفسنجانی به عنوان شخص اول اجرایی کشور درهشت سال ریاست جمهوری و پس از آن ریاست خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام با این سیاست ها هماهنگ بوده و نظریه حکمرانی خوب را پذیرفته است یا خیر؟ بررسی به عمل آمده نشان می دهد که  حکمرانی خوب از دیدگاه هاشمی رفسنجانی مبتنی و منبعث از سنت اسلامی -شیعی، وبهره گیری از تجارب و دستاورد های بشری در زمینه حکمرانی خوب است که بویژه ازطریق تامین زیرساخت های اقتصادی، ثبات و آرامش سیاسی و نهادینه شدن نظام حزبی، تنش زدایی در سیاست خارجی و استفاده از ظرفیت های بین المللی محقق می شود.

    کلیدواژگان: هاشمی رفسنجانی، حکمرانی خوب، انقلاب اسلامی، توسعه
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، سید سجاد سجادی صفت صفحات 42-69

    جریان اصلاحات با روی کار آمدن دولت نهم و یکپارچه شدن حاکمیت، توان و تاثیرگذاری خود را در عرصه سیاست و قدرت تا حد زیادی از دست داد و این روند نزولی بعد از وقایع تلخ سال 88  به ویژه پر رنگ تر و نمود بیشتری یافت. با این حال درپی فرصت سیاسی ایجاد شده در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری، اصلاح طلبان با توجه به سهمی که در پیروزی دولت اعتدال داشتند، رفته رفته شروع به برنامه ریزی و سیاستگذاری برای حضور دوباره در عرصه قدرت کردند. با این توصیف، پرسش اصلی پژوهش پیش رو این است که؛ اصلاح طلبان پس از انتخابات ریاست جمهوری 88 چه رویکرد و نگاهی به سیاست و قدرت داشته اند؟ و این رویکرد چه تبعات اجتماعی برای این جریان درپی داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که پس از انتخابات سال 88 جریان اصلاحات، ابتدا سعی کرد در قالب نوعی سیاست «ایتلاف و شراکت استراتژیک» با جریان اعتدال، مسیر خود را برای ورود به قدرت هموار کند تا بتوانند همچنان توان تاثیرگذاری خود بر ساختار سیاسی- اجتماعی کشور را حفظ نماید. با این حال عملکرد ضعیف دولت روحانی و برخی نهادهای حاکمیتی در مسایل مختلف از یک سو و ناتوانی خود اصلاح طلبان در بهره گیری صحیح از سرمایه های فرهنگی، اجتماعی و نمادین خود در میدان قدرت باعث شد تا جریان اصلاحات افزون بر از دست دادن هژمونی و سرمایه نمادین خود در دهه 80، عملا با افول مقبولیت اجتماعی و از دست دادن سرمایه اجتماعی خود در دهه 90 نیز روبه رو شود. لازم به ذکر است روش پژوهش حاضر تفسیری-کیفی بوده و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای-اسنادی بوده است.

    کلیدواژگان: اصلاح طلبان، میدان سیاست، شراکت استراتژیک، سرمایه نمادین، سرمایه اجتماعی
  • حلیم بردی قرجه، هرمز مهرانی*، حسین دیده خانی، روح الله سمیعی صفحات 70-106

    یکی از ابعاد جامعه شناسی سبک زندگی افراد است، اما با توسعه اینترنت امروزه ما با سبک زندگی الکترونیکی روبرو هستیم. در این مطالعه به بررسی رفتار خرید هر یک از انواع سبک های الکترونیکی شهروندان ایران را در محیط آنلاین در دو مرحله برررسی می کنیم. در مرحله اول ابتدا به شناسایی سبک های زندگی الکترونیکی ایرانی ها با استفاده از خوشه بندی کای میانگین پرداخته شده است. پرسشنامه اقتباس شده از پژوهش های پیشین بین 970 نمونه توزیع گردید. نتایج این مرحله از تحقیق نشان داد که پنج نوع سبک زندگی الکترونیکی در بین ایرانیان وجود دارد که عبارتند از: تعامل گراها، منفی نگرها، پیشگامان، ضرورت گراها و لذت گراها.  در مرحله دوم جهت بررسی رفتار خرید  هر یک از انواع سبک های زندگی الکترونیکی، با استفاده از روش کیفی پدیدار شناسی و بوسیله تکنیک مصاحبه ی عمیق با نمونه ای 15 نفره که با روش نمونه گیری هدفمند و با رویکرد گونه گونی انتخاب شده بود، صورت پذیرفت. داده های حاصل از مصاحبه ها بعد از مکتوب شدن، بوسیله روش تحلیل جیورجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نوع رفتار هر یک از سبک های زندگی الکترونیکی مشخص گردید که برای تعامل گراها هفت مضمون اصلی، منفی نگرها شش مضمون اصلی، پیشگامان نه مضمون اصلی، ضرورت گراها هفت مضمون اصلی و در نهایت برای لذت گراها نه مضمون اصلی استخراج گردید.

    کلیدواژگان: سبک زندگی الکترونیکی، رفتار خرید آنلاین، تحقیق کیفی، جیورجی
  • محمدرضا حقیقی، فرج الله براتی*، سید حسام الدین حسینی صفحات 107-120

    جمهوری اسلامی ایران همانند سایر نظام های حکومتی دارای عناصر و مولفه هایی می باشد که آن را از سایر نظام ها متمایز کرده و اهداف عالیه آن، بر مبنای مولفه ها تعریف کرده اند. برای تداوم این نوع بسندگی، باید هرچه بیشتر به سمت محدودکردن استفاده از منابع نفتی و رهایی از اتکای بسندگی کشور به این منابع حرکت کرد و توجه داشت که صرفه جویی معیشتی در شرایطی معنا پیدا می کند که جنگی وجود داشته باشد. در برابر جنگ، بسندگی و همچنین جنگ نرم دشمن است که صرفه جویی معیشتی معنا پیدا می کند. نظام اسلامی قادر می باشد با برنامه ریزی، تلاش، تدوین برنامه و راهبردها و اقدامات لازم با محوریت صرفه جویی معیشتی، بخش عمده ای از تهدیدهای امروزین را نیز به فرصت تبدیل کند. این پژوهش در نظر دادرد با روش تفسیری-کیفی و با مطالعه کتابخانه ای به این سوال مهم پاسخ دهد که راهکارهای اجرای بسندگی مقاومتی از منظر حقوقی کدامند.

    کلیدواژگان: اقتصاد، اقتصاد مقاومتی، حقوقی
  • فتاح محمدی، غلامحسین مسعود*، مسعود راعی صفحات 121-146

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های الزامات اخلاق سیاسی زمامداران و ضمانت اجرای آنها در نظام حقوقی ایران انجام گرفته است. این مقاله از نظر روش و شیوه پژوهش، کیفی می باشد. اطلاعات به دست آمده در این پژوهش به روش تحلیل محتوا مورد توصیف و تحلیل قرار گرفته است، یافته های این پژوهش حاکی از آن است که، ضمانت اجرای قانون جلوه های گوناگونی دارد، که گاه به صورت مجازات متجاوز است و یا به الزام مادی یا اجرای تکلیف مالی او منتهی می شود و گاه چهره وضعی دارد. لذا بر اساس منابع موجود، در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران دو دسته ضمانت اجرایی، اعم از نظارت الهی، ضمانت های اجرایی درونی(اخلاقی) و بیرونی(حقوقی) بر اخلاق سیاسی کارگزاران حاکم است. اما با توجه به پیچیدگی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، پیشنهاد گردید که، مولفه ها و ویژگی های الزامات اخلاق سیاسی کارگزاران در نظام حقوقی شناسایی و به قوانین عادی، حکم قضاوت و دستورات و آیین نامه های اداری تسری داده شود.

    کلیدواژگان: اخلاق سیاسی، اخلاق کارگزاران، نظارت الهی، نظارت بیرونی، نظارت درونی
  • حسین نعیمی، محمد صادقی*، سید باقر میرعباسی صفحات 147-163

    در عصر حاضر تحریم اقتصادی به عنوان اسبابی برای تضمین اجرای قواعد بین المللی و برای حفظ صلح و اعاده صلح و امنیت بین المللی اهمیت فراوان یافته است چرا که بسیاری ازمسایل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و جامعه شناسی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مقاله با روش تفسیری-کیفی و با مطالعه کتابخانه ای و با هدف بررسی تاثیر تحریم های بانکی بر فعالیت های بین المللی نظام بانکی ایران و گزینه های پیش رو و پاسخ به این سوال که تحریم های بانکی چه اثراتی بر فعالیت های سیستم بانکی ایران داشته اند؟ نگارش یافته است و نتایج نشان داد که با توجه به اینکه تحریم ها ابزارهایی در دست دولت ها و سازمان های بین المللی جهت دستیابی به اهداف سیاسی خاصی تلقی می شوند تحریم های بانکی در واقع فعالیت های بین المللی نظام بانکی را هدف قرار داده و می خواهد با تحت فشار قرار دادن نظام بانکی یک کشور بر اقتصاد آن لطمه وارد ساخته و کشور مورد هدف را وادار به پذیرش سیاست های مورد نظر خود قرار دهد. این در حالی است که تحریم های بانکی اعمال شده بر علیه ایران جهت وادار نمودن آن به کنار گذاشتن برنامه های هسته ای خود می باشد.

    کلیدواژگان: تحریم های بانکی، فعالیت های بین المللی بانکی، آثار تحریم های بانکی، نقش حقوقدانان و گزینه های مقابله با تحریم ها
  • امیررضا خطیر*، مجتبی مقصودی، سعید اسلامی بیدگلی صفحات 165-196

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه گونه های دولت با توسعه بازارسرمایه است. در این پژوهش با این فرضیه که «نظام های سیاسی به واسطه ماهیت، ایدیولوژی و سطح گرایش به سرمایه داری می توانند مانع یا عامل توسعه بازارسرمایه باشند» به این پرسش پاسخ داده شد که رابطه گونه های نظام سیاسی با بازارسرمایه چیست؟ برای نیل به این مقصود در متن پیش رو با استفاده از روش تفسیری و تجویزی، رهیافت تاریخی و بهره گیری از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای گونه شناسی نظام های سیاسی و رابطه آنها با بازارسرمایه بررسی شد. بر اساس داده های این پژوهش می توان عنوان کرد رابطه معناداری از حیث ایدیولوژی سیاسی و دموکراتیک و غیردموکراتیک بودن نظام سیاسی با توسعه بازار سرمایه برقرار است. نتایج تحقیق نشان داد که با تحلیل دولت و بازار از جمله بازار سرمایه به عنوان نهاد های سیاسی و با استفاده از الگوی وبر می توان استنباط کرد دولت حداقلی عامل توسعه بازار سرمایه محسوب می شود. الگوی بعدی به کشور های چپ دموکراتیک اختصاص دارد اما نظام های سیاسی راست غیردموکراتیک و چپ غیردموکراتیک به واسطه ماهیت خود مانع پیش برد اهداف توسعه محور بازار سرمایه هستند.

    کلیدواژگان: بازارسرمایه، نظام سیاسی، سرمایه داری، دولت، توسعه
  • ساناز باحجب قدسی، فاطمه شاهرودی*، مهدی مطهرنیا، بهنام کامرانی صفحات 198-214

    این مقاله با هدف بررسی نقش آینده پژوهی در شکل گیری سیاست گذاری هنر در جمهوری اسلامی ایران که مبتنی بر متن سیاست بوده شکل گرفته است. پژوهش حاضر به بررسی چیستی تغییرات و تحولات سیاسی دهه های اخیر با هدف نقش آینده پژوهی در شکل گیری گفتمان سیاست گذاری فرهنگی هنری در ایران به ویژه بر هنر افق 1417 پرداخته است. چراکه تاثیر فناوری بر هنرهای دهه های بعد مورد تاکید سیاست گذاران هنر کشور قرارگرفته است. بدین سبب پرسش اصلی پژوهش حاضر این بودده است که زمینه، علل، پیامد و بستر شکل گیری آینده پژوهی در این دهه چه بوده است؟ با استفاده از روش کیفی جهت دار و بر پایه رویکرد زمینه ای (گراندد تیوری) و مطالعات کتابخانه ای اسنادی، به تعریف مفهوم آینده پژوهی و سیاست گذاری پرداخته شده است. در این راستا مدارک علمی و تدوین آراء نظرهای افراد خبره با استفاده از روش دلفی به نقش آینده پژوهی در حوزه هنر و ارایه راهکارهای نظری و عملی می پردازد. نتایج حاکی از آن است که چگونه آینده پژوهی با مهار تغییرات، ارزش ها و انسجام فرهنگی را پایدار می سازد. آینده پژوهی هنر معاصر راهکار مناسبی جهت ارتقاء جایگاه هنر، شناخت فرصت ها و تهدیدهای آینده با تکیه بر تحولات علمی و فناوری های نوظهور و خلاقانه، ارایه می دهد. پژوهی هنر را به خدمت گرفته تا از آن برای ساخت آینده بهتر استفاده کند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش آینده پژوهی در شکل گیری سیاست گذاری هنر در ایران، صورت پذیرفت. جهت گیری مطالعه کاربردی و توسعه ای بوده و مبانی آن فلسفی تفسیری بوده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سیاست گذاری، چشم اندازهای جهانی، تحولات سیاسی در هنر
  • روح الله اسلامی*، سید هاشم منیری صفحات 216-233

    «عهد اردشیر» و «اردشیر شاهنامه فردوسی»، ازجمله اندرزنامه هایی هستند که در قالب سیاسی راه و روش حکومت داری را به ما منتقل می کند. هرچند که این دو متن در دو بافتار متفاوت تدوین یافته است اما در چگونگی و شیوه های حکومت داری نسبت به هم دارای همانندی و ناهمانندی های است. بنابراین این مقاله درصدد پاسخ به این سوال بوده است که در متن «عهد اردشیر» و «اردشیر شاهنامه فردوسی» چه تفاوتی به لحاظ حکومت داری با یکدیگر دارند؟ دستاورد این پژوهش این است که «عهد اردشیر» از جانب شاهی صادر می شود که آشنا به سیاست، حکمرانی و تکنولوژی های قدرت بوده است. واقع گرایی این سیاست در تقابل با «اردشیر شاهنامه فردوسی» قرار داشت که از جانب دهقان زاده ای است که داخل در سیاست نیست و بیشتر جنبه حکمی، اندرز و پند و عبرت آموزی دارد. براین اساس، این مقاله قصد داشته با «روش مقایسه ای» و با کمک از نظریه «حکومت مندی» میشل فوکو، همانندی ها و ناهمانندی های این دو متن را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: حکومت داری، عهد اردشیر، اردشیر شاهنامه فردوسی، اندرزنامه، سیاست
  • علی اکبر اسمعیل زاده، سید علی اکبر احمد*، حامد فاضلی کبریا صفحات 235-254

    پژوهش با هدف شناسایی مولفه های توانمندسازی کارکنان سازمان تامین اجتماعی بر اساس آموزه های نهج البلاغه انجام پذیرفته است. پژوهش کیفی، از نوع تحلیل اسنادی بود. جامعه آماری شامل کتاب نهج البلاغه ترجمه دشتی(1330 ش)، که شامل 625 صفحه، 241 خطبه، 79 نامه و 480 حکمت می باشد. روش نمونه گیری، سرشماری است. برای جمع آوری داده ها چک لیست مناسب، طراحی و روایات امام علی (ع) در نهج البلاغه تحلیل شد. از آن جا که معیارهای دقت در تحلیل محتوا را اعتبار، انتقال پذیری، قابلیت اعتماد و قابلیت تایید بیان می کنند، جهت تعیین اعتبار از راهبردی چون بازبینی صاحب نظران استفاده شد. برای سنجش بازبینی صاحب نظران، متن کامل کدها و طبقات در اختیار 3 نفر از متخصصین مسایل دینی با محوریت بیانات امام علی (ع) قرار گرفت و نظرات ایشان در اصلاح و یا تایید، مورد استفاده گرفت. همچنین در ارتباط با تاییدپذیری فرایند، تلاش شد تا کلیه مراحل فعالیت ها به دقت ثبت گردد. از تحلیل نتایج 8  مولفه و 45  شاخص استخراج شود از جمله؛ استقلال (شامل 4 شاخص)؛ مسیولیت پذیری (شامل6 شاخص)؛ خودکنترلی (شامل 8 شاخص)؛ عزت نفس (شامل 6 شاخص)؛ اعتمادسازی (شامل 4 شاخص)؛ الگوگیری (شامل 5 شاخص)؛ دانش افزایی (شامل 6 شاخص) و انضباط کاری (شامل 6 شاخص) می باشند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، آموزه های نهج البلاغه، سازمان تامین اجتماعی
  • اشرف سادات مجابی، شیوا آزاد فدا*، طیبه زرگر صفحات 255-282

    هدف از این پژوهش طراحی مدل مشارکت ورزشی زنان و دختران آسیب دیده اجتماعی شهر تهران با استفاده از رویکرد نظریه داده بنیاد است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع اکتشافی است. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاه، کارشناسان و صاحب نظران بودند. رشته تحصیلی و داشتن تالیفات علمی مرتبط با موضوع، دارا بودن سمت های مدیریتی و تجارب اجرایی در حوزه جامعه شناسی ورزشی و کارشناسان حوزه بانوان آسیب دیده اجتماعی در بهزیستی و مراکز بازپروری، از جمله شاخص های انتخاب لیست اولیه صاحب نظران بود. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری غیر احتمالی، با انتخاب هدفمند و با حداکثر تنوع یا ناهمگونی استفاده شد. اندازه نمونه در این پژوهش بر مبنای شاخص اشباع نظری برابر با 16 نفر بود. ابزار اندازه گیری مصاحبه باز بود و بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزنینشی که کمک نرم افزار Maxqda نسخه 2018 تحلیل شد. بر مبنای تحلیل داده ها 168 مفهوم اولیه، 24 مقوله اصلی و 5 هسته اصلی شناسایی شد. سپس پنج قضیه نظری براساس مدل پارادایمی نظریه داده بنیاد برای طراحی مدل مشارکت ورزشی زنان اسیب دیده اجتماعی شهر تهران مطرح شد. به موجب این نتایج می توان استنباط کرد که طراحی مدل مشارکت ورزشی زنان اسیب دیده اجتماعی محقق نمی شود بلکه یک فرایند هدفمند است که در بسیاری از ویژگی ها و حالت ها ریشه دارد.

    کلیدواژگان: مدل مشارکت ورزشی، زنان و دختران آسیب دیده اجتماعی، نظریه داده بنیاد
  • ناهیده مهدوی، محمدکاظم رضازاده جودی*، سید علی پور منوچهری صفحات 267-293

    فقیهان شیعه پس از محروم شدن از حضور معصومان (ع) بیش از پیش به ضرورت دستیابی به شیوه ای معتبر و منقح در استنباط فروع عملی از متون مقدس پی برده و در همین راستا، علم اصول فقه را بنیان نهادند. اما سایر عالمان دینی که خود را در مقابل مخالفان می دیدند و همت اصلی را بر دفاع عقلانی از اصول دین و مذهب متمرکز ساخته بودند از بیان تفصیلی مباحث روش شناختی لازم برای استنباط آموزه های دینی بازماندند لذا این نوشتار با روش توصیفی - تحلیلی بنابر ضرورت اشاره شده با هدف توجه دادن پژوهشگران حوزه علوم انسانی به این امر مهم به بررسی روش استنباط آموزه های دینی آیت الله ملکی میانجی با تبیین دیدگاه خاص ایشان در باب تاویل، محکم و متشابه و دستاوردهای ناظر به آن پرداخته است. از جمله این دستاوردها می توان به توصیف ناپذیری خداوند اشاره کرد بدین ترتیب که ایشان با اعتقاد به اصل اشتراک لفظی درخصوص اسماء و صفات الهی به تباین کامل میان صفات انسانی و صفات خداوند معتقد بوده لذا معرفت بخشی تمامی آیات و روایات ناظر به صفات الهی را نفی نموده است و معرفت الهی را تنها از طریق معرفی خود خداوند به انسان در مواقف تعریف میسر دانسته است.

    کلیدواژگان: استنباط، روش، تاویل، محکم و متشابه، آیت الله ملکی میانجی
  • رازمیک درمگردیچیان، احمد آذین*، محمدرضا یزدانی زازرانی صفحات 283-299
    بدون تردید عدالت به عنوان اساسی ترین دغدغه بشریت از ابتدای خلقت تا به امروز شامل روند تغییرات اجتماعی و سیاسی بوده است. پرسش مهم در این بین این است که مفهوم و ماهیت عدالت در سنت مسیحیت و آموزه های آن چه تفاوتی با ماهیت و مفهوم عدالت در عصر روشنگری دارد؟ آیا اساسا تفاوتی در این خصوص وجود دارد؟ اگر دارد این تفاوت یا تفاوتها چیست؟ بدون شک با تغییر نوع نگرش جامعه اروپا و اندیشمندان مسیحی در عصر روشنگری تفاوت مبنایی در نوع تفسیر و تحقق عدالت و اصول اساسی آن در عصر روشنگری را نظارگر هستیم و در این مقاله سعی بر آن شد تا با یک نگاه مقایسه ای و تطبیقی این تغییرات و علل و نتایج حاصله آن مورد بررسی قرار گیرد. در مقام پاسخ به این سوالات این گونه فرضیه مطرح گردید که با تکیه بر منابع و مطالعات صورت گرفته و مقایسه آموزه های سنت مسیحیت بر پایه نص کتاب مقدس و نظرات اندیشمندان عصر روشنگری دریافت که عدالت در نزد سنت مسیحیت بر پایه رابطه انسان و خداوند بنا گردیده در حالیکه در دوره روشنگری این رابطه یعنی رابطه انسان وعدالت بر پایه قوانین وضع شده توسط انسان و آن هم بر مبنای شرایط حاکم بر جوامع اجتماعی و به موجب مصالح سیاسی واقتصادی و غیره وضع و مقرر میگردد و هر جا نیاز باشد این قوانین در جهت تامین منافع ملی و سیاسی قابل تعدیل و تغییر خواهد بود، چیزی که در سنت مسیحیت به عنوان یک اصل غیر قابل تغییر خودنمایی نموده است. در این مقاله با مطالعه کتابخانه ای سعی در بررسی این موضوع پرداخت شده است.
    کلیدواژگان: عدالت، دین، سنت، مسیحیت، عصر روشنگری
  • علی چگنی، شکوه سادات اعرابی هاشمی*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 301-320

    پژوهش حاضر چیستی انگیزه ی دینی فتوحات مسلمانان در دوره ساسانی را مورد بررسی قرار داده است. برای جهاد دو معنا ارایه شده است، جهاد به معنای عام و جهاد به معنای خاص. جهاد در معنای عام خود عبارت است از یعنی تقدیم کردن جان و مال در راه سرافرازی اسلام و برپایی شعایر دینی. اما جهاد به معنای خاص عبارت است از اینکه انسان در جنگ با مشرکین و اهل بغی، جان و مال خود را به گونه ای مخصوص تقدیم کند. فرضیه موضوع بحث در این مقاله از همین نوع است، یعنی مبارزه مسلحانه با کفار و مشرکین و اهل بغی. درباره چگونگی فتح ایران به دست اعراب مسلمان و اضمحلال امپراطوری ساسانی، نظریات متفاوتی مطرح شده است. از بین همه ی عواملی که در طی تاریخ، باعث تزلزل بنای قوم ایرانی شده است، هجوم و ورود مسلمانان عرب به این سرزمین (نیمه اول قرن هفتم میلادی)، بوده است که بزرگترین دگرگونی را با خود به همراه آورد. گروهی از نویسندگان باستان گرای افراطی و اسلام ستیز معتقدند هدف اعراب از حمله به ایران، چیزی جز کسب غنایم، برده و کنیز نبوده است. گروهی دیگر می گویند: بدون شک انگیزه های معنوی نیز سهم بسیار عمده ای در این رابطه داشته است و محرک اصلی اعراب در این تهاجمات همین انگیزه معنوی و دینی بوده است. هدف از نگارش این مقاله، یافتن انگیزه های اقتصادی، سیاسی و دینی و فرهنگی مسلمانان، در حمله به قلمرو شاهنشاهی عظیم ساسانی بوده و روش این پژوهش تفسیری-کیفی با مطالعه کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: اعراب مسلمان، فتوح، ساسانیان، جهاد
  • یحیی امینی، ارکان شریفی* صفحات 321-337

    همیشه در باب اینکه، حقوق بشر حق هایی نسبی یا مطلق هستند؟ اختلاف نظر وجود داشته است. نظر بیشتر بر مطلق گرایی حقوق بشر اصرار دارد. اما باورمندان به نسبی گرایی حقوق بشر دلایل خود در دفاع از نسبی بودن حقوق بشر را دارند. هدف این نوشتار پاسخ به این پرسش بوده است که آیا حقوق بشر به واقع مطلق هستند؟ این تحقیق چنین مفروض داشته است که حتی کسانی که معتقد به مطلق گرایی در حقوق بشر هستند صرفا در حوزه نظری به مطلق بودن حقوق بشر باور دارد و زمانی وارد حوزه عملی می شوند عمل و کردارشان بیانگر نسبی بودن حقوق بشر است. لذا پاسخ به این سوال که با بیان چه مواردی می توان معتقد به نسبی گرایی حقوق بشر در عرصه عمل بود؟ ضروری نمود. در این نوشتار با روش تفسیری-کیفی و گردآوری اطلاعات از طریق روش کتابخانه ای درصدد رسیدن به این نتیجه بوده ایم که در ارتباط با حقوق بشر، حتی مطلق گرایان درعمل با مشی نسبی گرایانه درپی تحقق حقوق بشر هستند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، مطلق گرایی، نسبی گرایی، حوزه نظری، حوزه عملی
  • محمد محمدی فر، علی اکبر گرجی ازندریانی* صفحات 339-354
    صلاحیت گزینشی در واقع وضعیت حقوقی است که به موجب آن مقام اداری می تواند از میان گزینه هایی که از نظر قانونی قابل قبول هستند مناسب ترین آن ها را انتخاب کند. خروج از حدود صلاحیت های گزینشی و سوءاستفاده از آن ها زمانی اتفاق می افتد که تصمیم اتخاذ شده از نظر قانونی گزینه قابل قبولی نباشد و با در نظر گرفتن شواهد موجود قابل توجیه نبوده یا مغایر با اصل قانون مداری باشد، چراکه یکی از الزامات قانون مداری به عنوان مفهومی محدود کننده، جلوگیری از خروج از صلاحیت و سوء استفاده از اختیارات ناشی از آن است. صلاحیت قوه ی مجریه روز به روز در حال افزایش است در همین راستا در مواردی قوه ی مجریه اقدام به وضع مقررات دولتی می کند. این مقررات گذاری که در راستای اجرای بهتر قوانین و حسن اجرای امور می باشد، در عین حال می تواند محدود کننده ی حقوق و آزادی های شهروندان باشد. بدین ترتیب این پژوهش با روش تفسیری و کیفی در پی پاسخ بدین سوال بوده است که ماهیت و حدود صلاحیت های اختیاری در حقوق اداری ایران چیست؟ که در مقام پاسخ به سوال مذکور فرضیه اصلی پژوهشگر بر این است که فقدان اصول و معیارهای مناسب برای صلاحیت های اختیاری و اعمال آن ها در حقوق اداری ایران موجب گستردگی بسیار و ابتنای بیش از اندازه آن ها به تشخیص مقام اداری شده است، این امر مغایر با اصل قانون مداری است. لذا این مقررات نباید داخل در صلاحیت قوه ی مقننه باشد، نباید مغایرتی با هنجارهای برتر داشته باشد و باید توسط مقام صلاحیت دار وضع شده باشند.
    کلیدواژگان: صلاحیت، صلاحیت گزینشی، مقام صلاحیتدار، حسن اجرای امور اداری، دیوان عدالت اداری
  • منصوره طاهری، مریم آقایی بجستانی*، عذرا انتخابیان صفحات 355-372
    یکی از عوامل معافیت مجازات سرقت، انتفای ابوت است. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی بوده است که  مبانی معافیت پدر از مجازات حد سرقت چیست؟ آیا امکان الحاق و تسری حکم معافیت پدر به مادر وجود دارد؟ که فرضیه اینگونه مطرح گردید که پدر به جهت ربودن اموال فرزند حد سرقت بر او جاری نمی شود و شیوه و انگیزه دزدی تاثیری در این حکم ندارد. البته این حکم در بین فقهای عامه مورد اختلاف است. دلیل عدم مجازات پدر از منظر فقهای فریقین، روایات، اجماع و شهرت است. در خصوص الحاق مادر، فقهای عامه چون ملاک حکم را ولادت می دانند، به مقتضای معنای والد، مادر را نیز مشمول حکم دانسته اند. ولی فقهای امامیه به مورد نص اکتفا کرده اند. اما باتوجه به استحکام ادله مخالفین اجرای حد برمادر، بازخوانی دوباره مبانی فقهی حکم مادر احساس می گردد. این پژوهش به روش تفسیری-کیفی و به استناد منابع کتابخانه ای انجام شده است. در این مساله باید ضمن تبیین ادله موافقین و مخالفین اجرای حد بر مادر، به بررسی احتمالات مطرح در ملاک معافیت پدر از حد سرقت پرداخته تا امکان الحاق حکم مادر به پدر روشن گردد.
    کلیدواژگان: سرقت، انتفای ابوت، حدود، مجازات
  • علی دیناروندراد، سمیرا گل خندان*، اکبر رجبی صفحات 373-387
    پیشگیری وضعی به عنوان یکی از روش های پیشگیری از وقوع جرم، تلاش دارد با کاهش زمینه های مساعد جرم زا یا ایجاد مانع در مسیر ارتکاب جرم بزهکار را منصرف ساخته یا فرصت وقوع جرم را از وی سلب نماید. در این مقاله با روش تفسیری-کیفی و با مطالعه کتابخانه ای-اسنادی در پی پاسخ به این سوال بودیم که چالش های اجرایی پیشگیری وضعی از جرم چیست و راهکارهای مواجهه با آن کدامند؟ که در پاسخ به این نتیجه رسیدیم که، در حالیکه پیشگیری وضعی امروزه با عنوان یکی از مهمترین روش های پیشگیری غیرکیفری به رسمیت شناخته شده است، لیکن در عمل و اجرای سیاست های پیشگیری وضعی یک سری از چالش های مهمی وجود دارد که گذر از این چالش ها؛ نیازمند اتخاذ راهکارهای خاصی است. در بعد اجرایی، تداخل وظایف سازمان های ذیربط، فقدان برنامه های هماهنگ و کشوری پیشگیری وضعی و محدودیت های بودجه ای در سطوح اجرایی از مهمترین چالش های موجود برای اجرای تدابیر وضعی پیشگیرانه هستند. برای اینکه تدابیر پیشگیری وضعی بتوانند، نقش موثر خود را در برنامه پیشگیری از جرم ایفا کنند، بایستی در مرحله اول، در برنامه کلی پیشگیری از جرم، نقش و جایگاه و حوزه عملکرد پیشگیری وضعی مشخص شود و این یک واقعیت است که پیشگیری وضعی، فقط در کنار و همراه با سایر شیوه های کیفری و غیر کیفری پیشگیری از جرم است که می توان، هدف نهایی، کاستن حداکثری از نرخ بزهکاری را محقق سازد. اجرای سیاست های پیشگیری وضعی بیش از همه نیازمند دایمی شدن، همگانی شدن و سرمایه گذاری محسوب شدن پیشگیری وضعی است که در نظام حقوقی ایران، هر سه مقوله، مغفول مانده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، جرم، بزهکاری، جرم شناسی
  • علیرضا امام، علی زارع*، علی تقی خانی صفحات 389-406
    استخراج و بیع رمز ارزها یکی از موضوعات نوینی است که در بین فقهای معاصر در راستای ماهیت آن اقوال مختلفی وجود دارد؛ برخی ماهیت آن را پولی و برخی آن را ماهیتی غیر پولی عنوان نموده اند. این موضوع در میان حقوقدانان نیز وجود دارد. از این جهت مسیله ی مورد بحث در پژوهش حاضر را می توان چنین طرح نمود که ماهیت فقهی و حقوقی استخراج و بیع رمز ارزها چه می باشد؟ که در پاسخ به مسیله حاضر می توان عنوان نمود که اقوال مختلفی در راستای این موضوع وجود دارد که به عقیده اکثر فقها و حقوقدانان، ماهیت آن پولی است. از این رو ماهیت استخراخ و بیع رمز ارزها را مطابق نظریات مختلف فقهی و حقوقی می توان جزو پول مدرن و دیجیتال عنوان نمود که می تواند مالیت عینی و دینی داشته باشد که این نوع ماهیت در سال 1397 و 1398 با مصوب شدن آیین نامه ی «فرایند استخراج فراورده های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها و استفاده از رمزارز» ماهیت پولی آن ممنوع اعلام گردید. به طور کلی بررسی موضوع مقاله حاضر به روش تفسیری-کیفی مورد بررسی قرار خواهند گرفت و به عنوان یافته می توان عنوان داشت که در بررسی ماهیت فقهی و حقوقی استخراج و بیع رمز ارزها می توان به متون قانونی و متون فقهی مختلفی اشاره داشت که ماهیت آن را پول عنوان نموده اند.
    کلیدواژگان: بیع، رمز ارز، استخراج، پول الکترونیکی، مال منقول
  • منوچهر عبدالهی، هما داودی گرمارودی*، امیر سماواتی پیروز صفحات 408-420
    مصلحت در جرم انگاری به حالتی اطلاق می شود که جرم انگاری می بایست بر اساس اصل مصلحت مصداق پیدا کند. از جانبی دیگر جرم انگاری و به تبع آن احکام کیفری مطابق با آن و ضمانت اجرای آن تاثیر پذیر از مقوله ی مصلحت می باشند و قاعده ی مصلحت در جرم انگاری نیز خود متاثر از احکام کیفری دیگری می باشد و در واقع مصلحت در جرم انگاری مبنای صدور احکام کیفری و هم چنین جرم انگاری می باشد که در نظام  حقوقی و کیفری جمهوری اسلامی ایران تشخیص آن بر عده ی مصلحت نظام می باشد. این نهاد در شرایطی حق عبور از اصول و نصوص اولیه قانون اساسی و موازین اسلامی را داراست. این نوع مصلحت گرایی تاثیر مهمی بر موضوع جرم انگاری دارد که تورم کیفری، سیاسی، مقطعی و واکنشی شدن حقوق کیفری از جمله نتایج آن است. لذا با توجه به بیانات فوق در این مقاله بر آن بودیم تا با روش تفسیری-کیفی و با مطالعه کتابخانه ای به بررسی مصلحت در فرآیند جرم انگاری پرداخته و به این سوال اصلی و اساسی پاسخ دهیم که جایگاه مقوله ی مصلحت در جرم انگاری کجاست؟ در پاسخ فرضیه این گونه مطرح شده است که هم در حقوق جزای اسلامی و هم حقوق جزای غیراسلامی بر استوار بودن جرم انگاری بر پایه ی مصلحت، بعنوان یکی از مبانی مهم جرم انگاری اتفاق نظر وجود دارد و این تعریف و مبنای مصلحت است که در کشورها و نظام های حقوقی مختلف، با توجه به ارزش های موجود و مبانی اعتقادی حکومت و اصول حاکم بر آن جامعه متفاوت است
    کلیدواژگان: جرم انگاری، مصلحت، احکام کیفری، حقوق کیفری
  • مهرداد نوری*، سید باقر میرعباسی، عبدالنعیم شهریاری صفحات 422-443

    هنگامی که حقوق عرفی در قالب متنی تدوین می یابد، محتوای این قواعد عموما متحمل تغییراتی می گردند، این تغییرات یا منحصرا بدلیل بیان مقررات عرفی در قالب زبان طبیعی است، یا بدان جهت است که ناظر بر توسعهء تدریجی این حقوق می باشیم. چگونگی به اجرا گذاردن یک مجموعه مقررات در حقوق داخلی و حقوق بین الملل با یکدیگر تفاوت بسیار دارد. دولتی که مایل است قانون مدنی جدید داشته باشد، قانونی را بدین منظور تصویب و از آن زمان مجموعه مقررات جدید نسبت به تمامی اهالی کشور اعمال و مقررات قبلی نسخ می گردد. در حقوق بین الملل، وضعیت اندکی پیچیده تر است، زیرا امکان تصویب قانون وجود ندارد. لذا سوال اصلی این بوده است که نقش معاهدات در توسعه حقوق عرفی چگونه است؟ این پژوهش با روش تفسیری-کیفی و با مطالعه کتابخانه ای-اسنادی به این نتیجه می رسد که در چنین شرایطی، انعقاد معاهده روشی است برای اعطای ارزش حقوقی به متن تدوین کننده قواعد حقوقی. این سند نسبت به تمام اعضای جامعه بین الملل معتبر نیست. اعتبار آن منحصر می گردد به آنهایی که آن را را امضاء کرده اند یا به آن پیوسته اند. این امر می تواند در زمانهای مختلفی صورت پذیرد، زیرا امکان دارد که دولتی امروز به معاهده ای بین المللی بپیوندد و دولتی دیگر چندین سال بعد. به علاوه ممکن است که بعضی از دول، معاهده را با قید شروطی امضاء نمایند، در این صوت قواعد تدوین شده دارای آثار یکسان برای تمام دول متعاهد نخواهند بود. درنهایت ممکن است که یکی از دول عضو معاهده آن را رد یا از آن خارج شود.

    کلیدواژگان: معاهده، حقوق عرفی، حقوق قراردادی، حقوق بین الملل
  • پیام انصاری مقدم، سعید خردمندی* صفحات 445-469
    تعدیل قرارداد به عنوان نهاد و ابزار مهم حقوقی وسیله ایی در راستای اعاده توازن مجدد اقتصادی به قرارداد است .تعدیل به سه دسته قرادادی ،قانونی و قضایی تقسیم بندی می شود در خصوص جایگاه تعدیل قضایی در قراردادهای پیمانکاری EPC  با عنایت به اینکه در این نوع از تعدیل می بایستی توسط دادرس حکم به اعمال آن صادر شود و از سویی با توجه به اینکه مرجع رسیدگی به منازعات این دسته از قراردادهای پیمانکاری در صلاحیت هیات داوری شورای عالی فنی می باشد، وجود برخی چالش ها و مشکلات در این رابطه من جمله فقدان نص صریح قانونی تجویز به تعدیل قضایی، انتصابی بودن تمامی اعضای هیات داوری توسط کارفرما و همچنین فقدان تحصیلات و تخصص در رشته حقوق اعضای هیات داوری در خصوص این دسته از قراردادهای پیمانکاری بسیار قابل توجه بوده است. ایجاد و پذیرش جنبش فکری در راستای اعمال تعدیل قرارداد قضایی خود ناشی و متاثر از قبول تحولات اقتصادی جامعه بر قراردادهای پیمانکاری EPC  است. لذا در این مقاله با روش تفسیری-کیفی و با مطالعه کتابخانه ای به بررسی زوایای تعدیل قضایی در این نوع از قراردادها و چالش های این موضوع و ارایه راه حل در راستای رفع این مشکلات از منظر جامعه شناسی حقوق مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تعدیل قضایی، قرارداد ای پی سی، تحولات اقتصادی
  • علی شهاب الدین*، سام محمدی صفحات 471-486

    سهامداران خرد بخشی از سهامداران شرکت های سهامی عام هستند که قدرت تاثیرگذاری آن ها به صورت انفرادی کم بوده و احتمال اجماع میان آن ها نیز بسیار پایین است. این مسیله در برخی موارد موجب نادیده گرفته شدن منافع ایشان می شود. لزوم حمایت از سهامداران خرد نتنها امری مهم در جذب سرمایه های ایشان به بازار سرمایه است، بلکه میزان حمایت از سرمایه گذاران خرد یکی از شاخص های اصلی در شاخص کسب وکار بین المللی نیز هست. لذا، این پژوهش با روش مقایسه ای و با مطالعه کتابخانه ای در پی پاسخ به این سوال بوده است که راهکارهای حقوقی حمایت از سهامداران خرد در تعارض منافع ایشان با سهامداران کنترل کننده و مدیران چیست، بپردازد. فرضیه این مقاله بر این اساس استوار بوده است که حمایت از سهامداران خرد امری مهم در تضمین منافع مشروع ایشان در سرمایه گذاری در بازار سرمایه بوده و این نوع حمایت در حقوق ایران چندان موردتوجه قرار نگرفته است. این در حالی است که در حقوق کامن لا و شاخص کسب وکار بین المللی، معیارهای مشخص و عینی برای حمایت از ایشان در نظر گرفته شده است. این راهکارها در قالب تیوری حاکمیت شرکتی و مسیولیت مدیران و سهامداران کنترل کننده اعمال می شود

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، سهامدار خرد، سهامداران کنترل کننده، شاخص کسب وکار بین المللی
  • محسن رحیمی* صفحات 488-503

    در این تحقیق با مقایسه حقوق خصوصی ایران و کنوانسیون های بین المللی، موضوع آثار اعتراض به رای داوری بررسی شد. مسیله اصلی تحقیق چگونگی رویکرد کنوانسیون های بین المللی به بحث آثار اعتراض به رای داوری در جهت اصالت دادن به رای داوری و خدشه ناپذیری آن برای اطاله دادرسی و احقاق حق طرفین بود. فرضیه تحقیق مبنا قرار گرفتن داوری در کشور مبدا و اخذ ضمانت در موراد مقتضی، از سوی دادگاه برای دادرسی دوباره رای داوری بود. روش این تحقیق مقایسه ای بوده و نتایج تحقیق نشان دادند در حقوق ایران هماهنگ با برخی از مفاد کنوانسیون نیویورک درباره تودیع تضمینی مناسب با رای برای اعاده دادرسی، بر اساس تشخیص دادگاه است. اما در زمینه موارد اعتراض به رای داوری که در کنوانسیون نیویورک به صورت تاکید بر وصف "الزامی" است، در قوانین ایران این تمایز مدنظر قرار نگرفته است. همچنین در حقوق ایران درباره رویه کنوانسیون نیویورک که بر اساس آن این اجازه داده شده است که آرای داوری صادره شده در یک کشور عضو کنوانسیون در کشورهای دیگر عضو کنوانسیون بدون توجه به ابطال آن، اجرا شوند؛ امری تصریح نشده است.

    کلیدواژگان: داوری، اعتراض به رای داوری، ابطال رای داوری، کنوانسیون های بین المللی، حقوق خصوصی
  • مرجان پورصفوی، کرم الله دانشفرد*، رضا نجف بیگی، ناصر میرسپاسی صفحات 504-517
    زمینه و هدف

    در هر مهاجرتی عواملی چون فرهنگ پذیری و محیط باید مورد برسی قرار بگیرد تا فرد یا افرادی که میخواهند زندگی جدیدی را در یک محیط جدید و غیرقابل پیشبینی شروع کنند دچار سردرگمی نشوند. هدف از این تحقیق عوامل حمایتی و تعاملی تاثیر گذار بر انطباق فرهنگی دانشجویان ایرانی خارج از کشور بود.

    روش تحقیق: 

    روش این پژوهش توسعه ای-کاربردی، آمیخته اکتشافی و ماهیت پیمایشی مقطعی و کاربردی است. جامعه آماری در مرحله کیفی خبرگان حوزه انطباق فرهنگی دانشجویان بودند که با روش نمونه گیری هدفمند21نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و در بخش کمی جامعه آماری دانشجویان پزشکی دانشگاه سیچنوا روسیه در سال2020 بودند که 278نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق در بخش کیفی نشان داد که انطباق فرهنگی دانشجویان ایرانی شامل 3 شاخص عوامل تعاملی و 4 شاخص عوامل حمایتی بود. نتایج به دست آمده در مدل ساختاری نیز نشان داد که عوامل تعاملی (r=0/096)وعوامل حمایتی (r=0/109) بر انطباق فرهنگی دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در دانشگاه های روسیه تاثیر مثبت و معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    انطباق فرهنگی از مهم ترین مولفه ها و به نوعی از نتایج تحقق توسعه فرهنگی در سطح دانشگاه ها به شمار می رود و نهادهای آموزشی و فرهنگی نظیر دانشگاه ها همواره در انطباق فرهنگی نقش دارند.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری فرهنگی، تعامل، حمایت، دانشگاه سیچنوا، مسکو
  • حمیده گوهری، محمدرضا دهشیری* صفحات 505-523
    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد علم سنجی به بررسی وضعیت تولیدات علمی حوزه دیپلماسی دیجیتال پرداخت. این پژوهش با درنظرگرفتن 118 مدرک منتشرشده از ابتدا تا پایان سال 2020 م. که در پایگاه Web of Science نمایه شده بودند انجام شد. برای تحلیل ها از نرم افزارهای HistCite و اکسل و برای ترسیم نقشه های همکاری و هم رخدادی واژگان از نرم افزار VosViewer استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که انتشارات این حوزه در سال های اخیر از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است. ایالات متحده با انتشار (31 مدرک) در این حوزه، انگلستان (28 مدرک) و روسیه (10 مدرک) پرانتشارترین کشورهای این حوزه بودند. دانشگاه آکسفورد انگلستان نیز با انتشار (12 مدرک) پرانتشارترین دانشگاه این حوزه بود. همچنین مجله Hague Journal of Diplomacy نیز بیشترین سهم مقالات این حوزه (15 مقاله) را منتشر کرده بود. در شبکه هم رخدادی واژگان این حوزه 11 خوشه موضوعی مختلف یافت شد که این خوشه ها به موضوع هایی ازجمله سیاست خارجی، شبکه های اجتماعی، فناوری، دیپلماسی سایبری، بحران و غیره پرداخته بودند. به طورکلی نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که حوزه ی دیپلماسی دیجیتال، حوزه ای نوظهور محسوب می شود که در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرارگرفته است، به نظر می رسد که رشد تولیدات علمی این حوزه هم زمان با افزایش رسانه و شبکه های اجتماعی باشد، چراکه شبکه های اجتماعی به عنوان ابزار اصلی این حوزه معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تولیدات علمی، دیپلماسی دیجیتال، دیپلماسی عمومی، هم رخدادی واژگان، پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس
  • احمد شوهانی *، نادر شوهانی صفحات 740-756

    مفهوم و نظریه سرمایه اجتماعی از دهه 1990 به این سو با اقبال قابل توجه اندیشمندان و محققان رشته‌های مختلف علوم اجتماعی (اقتصاد، جامعه شناسی، علوم سیاسی و...) مواجه شده است. از طرفی سرمایه اجتماعی برخلاف کشورهای توسعه یافته، در دولتهای توسعه نیافته، خیلی جدی گرفته نشده، به ویژه نقش و تاثیرات سیاسی آن مورد غفلت بیشتری واقع شده است، این درحالیست که امروزه، سرمایه اجتماعی در مقوله توسعه بسیار مورد توجه دانشمندان و نخبگان علمی است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی – تحلیلی است. سپس با استفاده از پرسشنامه رابطه سرمایه اجتماعی با امنیت شهروندان بررسی گردیده است این مطالعه از نظر هدف توصیفی- تحلیلی است.جامعه آماری این پژوهش کل شهروندان بالای 18 سال شهر مهران می‌باشد حجم نمونه 383 نفر شهروندان مهران که به صورت نمونه گیری خوشه‌ای انتخاب و به صورت تصادفی ساده انتخاب شده‌اند.نتایج تحلیلهای آماری چندمتغیره از جمله آزمون ضریب همبستگی پیرسن، رگرسیون، آزمون کای اسکور، آزمون ANOVA (تحلیل واریانس) و آزمون همبستگی تاو کندال نشان داد که ارتباط ابعاد سرمایه اجتماعی و امنیت مرز مهران در سطح معنی داری 05/0 معنادار بوده و نمایانگر وجود ارتباط است. بدین معنی که هرچه میزان سرمایه گذاری در ابعاد سرمایه های اجتماعی ابیشتر شود امنیت اجتماعی شهروندان مرز مهران نیز افزایش پیدا می‌کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، امنیت اجتماعی، مرز
  • محمدعلی داوطلب، داوود نوجوان * صفحات 867-881

    قرارداد هایی که بین اشخاص منعقد می شود معمولا برای حصول منافع اقتصادی است و به عبارتی هدف نهایی از اراده طرفین در یک قرارداد اجرای آن است. لذا لزوم قراردادها و پایبندی به آن از اهمیت ویژهای برخوردار است و در همین راستا موضوع جبران خسارت ناشی از نقض قرارداد در عرصه حقوق خصوصی از اهمیت دو چندان برخوردار شده است .هر چند ساختار مفاهیم و تکنیک های حقوقی سیستم های حقوقی جهان با یکدیگر تفاوت دارند ولی به لحاظ عملی در بسیاری از موارد به نتایج مشابهی منجر می شوند. اصولا نظریه ها و قواعد حقوقی الزام آور با توجه به نیازهای اجتماعی وضع شده یا می شوند و نیازهای مشابه و مشترک بشر غالبا ثمرات و نتایج مشابه بدنبال دارند. نقض قرارداد و جبران خسارتهای ناشی از آن در نظام حقوق ایران و انگلستان از همین سرنوشت برخوردار است.قرارداد از ابتدایی ترین بلکه اولین نهاد حقوقی در نظام حقوقی بشر بوده و مانند هر پدیده حقوقی دیگر پیوسته به اقتضای نیازهای بشر در حال تغییر و تحول و پیشرفت و توسعه بوده است. اهمیت بحث شیوه های جبران خسارت ناشی از نقض قرارداد از آنجا ناشی میشود که مقصود نهایی از اراده طرفین در یک قرارداد، اجرای آن و به دست آوردن هدف آن است به طوری که همه نظام های حقوقی علی رغم تفاوتهای بنیادی آنها تدابیری اندیشیده اند تا اجرای قرارداد را الزامیکنند به گونهای که نقض آن برای طرف پیمان شکن ایجاد مسیولیت نماید. از همین روی است که در همه نظامهای حقوقی لزوم وفای به عهد به عنوان تکلیف قانونی طرفین قرارداد در نظرگرفته شده هر چند شیوه های جبران خسارت ناشی از پیمان شکنی در آنها متفاوت است.

    کلیدواژگان: مسیولیت قراردادی، نقض قرارداد، جبران خسارت، اجرای اجباری تعهد
  • عرفان ایمانی دارستانی*، حسین پوراحمدی میبدی صفحات 1021-1041
    تحقیق پیش رو، با استفاده از مبانی نظری اقتصاد سیاسی، در پی بررسی موضوع قومیت در خاورمیانه با تاکید بر قومیت گرایی در آذربایجان ایران در ذیل تحولات اقتصاد سیاسی جهانی است و در تلاش است که چگونگی تاثیر عوامل اقتصادی، بر روی قومیت گرایی سیاسی در آذربایجان ایران از سال 1357 تا 1399 را مورد بررسی قرار دهد. نتایج حاصل از این مطالعه که با استفاده از یک روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و جمع آوری داده هایی با روش کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است، نشان می دهد که هرچند که قومیت گرایی در آذربایجان ایران متاثر از مسایل اقتصادی است، اما این اثرپذیری نه ناشی از تبعیض اقتصادی علیه قوم آذری، بلکه ناشی از نوعی احساس تبعیض در حق خویش است که دارای ابعادی روانشناسانه است. پیشرفت های اقتصادی در کشورهای ترک زبان همسایه، باعث به وجود آمدن احساس عقب ماندگی از پیشرفت در میان آذری ها گشته و متعاقبا قومیت گرایی را در میان آنان تشدید نموده است. در این میان عدم توجه به مسیله ی هویت ملی و عدم اولویت اقتصاد در سیاستگذاری ها و همچنین تعارض منافع دول ترک زبان همسایه و برخی دول دیگر، در بروز این پدیده نیز موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، قومیت گرایی، خاورمیانه، آذربایجان، ایران
  • عارف پیرداده بیرانوند، عباس صالحی نجف ابادی*، علیرضا رضایی صفحات 1043-1058

    بنیادگرایی مکتبی است که اساسا در مذهب پروتستان متولدشده است .پروتستانتیسم جنبشی اصلاحی است که در حدود سده پانزدهم میلادی در اروپای بری به وجود آمد . نماینده جریان پروتستانتیسم را عمدتا مارتین لوتر (1483-1546م)،استاد الهیات دانشگاه ویتنبرگ ، می دانند که علیه کلیسا و فرمان فروش آمرزش نامه از طرف پاپ لیو دهم در سال 1517 م قیام کرد . البته قبل از او جان ویکلیف (1330-1384 م) و یان هوس علیه دستگاه کلیسای کاتولیک قیام کردند ، اما قیام آنها بیش از آنکه اعتقادی باشد به دلایل سیاسی به وجود آمده بود. در مورد بنیادگرایی یهودی نظر بر این است که یهودیان ارتدوکس تلمودی که قرایت نوین صهیونیسم یهودی از ارض موعود را پذیرفته اند و به صورت عملی به آن ایمان دارند، بنیادگرای یهودی تلقی می شوند. این پژوهش با هدف بررسی نشانه شناسانه اولین جنبش های بنیادگرایی در میان یهودیان مهاجر به سرزمین های اشغالی فلسطین به روش مطالعات کتابخانه ای سامان داده شد. در واقع این تحقیق به دنبال پاسخ به این سیوال بود که اولین جنبش بنیادگرای یهودی در سرزمین های اشغالی فلسطین، دارای چه نشانه هایی بودند؟ پس از پایان روند پژوهش، فرضیه تحقیق مبنی بر این که چهار نشانه عمده: 1-وفاداری به اسطوره ارض موعود؛ 2-تبلیغ دو مسیحا؛ 3-غیریت سازی 4-عمل-گرایی؛ از نشانه های اولین جنبش بنیادگرای یهودی در سرزمین های اشغالی است؛ اثبات شد.

    کلیدواژگان: بنیادگرایی یهودی، اسرائیل، نشانه شناسی
  • مسلم غلامی، کیومرث کلانتری درونکلا*، ایرج گلدوزیان، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 1060-1078

    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر رعایت حقوق انسانی، بالاخص آزادی که از بارزترین آن است، توجه خاصی دارد که بعضا این حق بشری از سوی متولیان اجرای قانون نقض می گردد که لزوم اخلاقی و قانونی جبران خسارت ناشی از بازداشت متهمان بی گناه امری غیرقابل انکار است که در مقاله حاضر با توجه به رویکرد قانون آیین دادرسی کیفری، به بررسی مرجع رسیدگی و نحوه محاسبه و مطالبه جبران خسارت زندانی بی گناه که چندان مورد توجه قرار نگرفته است، پرداخته شده است. سوال اساسی که در این مقاله مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این می باشد که مرجع رسیدگی چه نهادی و نحوه محاسبه و مطالبه جبران خسارت زندانی بی گناه در حقوق کیفری ایران بر چه اساسی است؟ تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است که درخصوص مراجع رسیدگی و نحوه محاسبه و مطالبه جبران خسارت در حقوق ایران تا حد زیادی با اخلاق عامه و حقوق افراد سازگاری وجود دارد. در حقوق کیفری ایران دعوای جبران خسارت زندانی بی گناه در کمیسیونی سه نفره و در موارد خاصی در دادگاه های عمومی و حقوقی قابل مطالبه می باشد. همچنین پرداخت غرامت مالی مهمترین شیوه های جبران خسارت زندانی بی گناه در نظام حقوقی ایران است و نتایج تحقیق بیانگر این امر است که ابهاماتی در خصوص نحوه محاسبه جبران خسارت مشهود می باشد.

    کلیدواژگان: مرجع رسیدگی، نحوه جبران خسارت، زندانی بی گناه، خسارت مادی و معنوی، کمیسیون
  • سید علی میرلوحی*، طاها عشایری، طاهره جهان پرور، مجتبی شعاع اردبیلی صفحات 1080-1099

    دموکراسی هدف نهایی تمامی جوامع و نظام های سیاسی و حالت آرمانی شیوه مدیریت و اداره جامعه است. نهادینه شدن ارزش های دموکراتیک، بستر مهم در توسعه حکمرانی خوب است. توسعه، دست یابی به رفاه اجتماعی، آزادی های مدنی، کاهش شکاف طبقاتی، نهادینه شدن حقوق شهروندی و فقرزدایی، منوط به میزان رواج ارزش های دموکراتیک است. هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه عوامل موثر بر ارزش های دموکراتیک شهروندان است. روش پژوهش از نوع کمی فراتحلیل (cm2) است. به منظور انجام فرا تحلیل، 26 پژوهش بین سال های 1400-1383 بررسی و 15 مورد به عنوان سند نهایی انتخاب شدند، واحد تحلیل آن مقالات، روش نمونه گیری از نوع تعمدی غیر احتمالی است. نتایج نشان می دهد گرایش به ارزش های دموکراتیک در بین مردان، افراد متاهل، سنین 18 الی 40 سالگی، طبقه بالا (سطح درآمد بالا) و قوم فارس بیشتر از سایرین بوده است. اندازه اثر فراتحلیل حاکی از این است که بین عوامل سیاسی، روانی، اقتصادی و اجتماعی با گرایش به ارزش های دموکراتیک رابطه معنی داری وجود دارد و درنهایت 0.291 از تغییرات آن را تبیین و پیش بینی می کند. با توجه به فرض ناهمگونی بین مطالعات، میزان اثر تعدیلی شهروندان برابر با 0.345، دانشجو دانشگاه برابر با 0.124 و کارکنان آموزش پرورش برابر با 0.201 بر ارزش دموکراتیک بوده و اثر کلی این متغیرهای تعدیلگر (متغیر میانجی بین مستقل و وابسته) برابر با 0.261 است و میزان اثر تعدیلی گروه قومی برابر با 0.125 است.

    کلیدواژگان: ارزش های دموکراتیک، مدارای اجتماعی، فرهنگ سیاسی، قوم مداری
  • عمران پرنداخ*، اکبر وروائی، قباد کاظمی صفحات 1101-1118
    جرم پدیده ای است که در تمام جوامع گذشته و کنونی وجود داشته و دارد. با این وجود، دایمی و عمومی بودن به معنی یکسان و یک شکل بودن جرم در بین آنها نیست بلکه از جامعه ای به جامعه ی دیگر و از منطقه ای به منطقه ی دیگر و از زمانی به زمان دیگر تفاوت می کند. با توجه به اهمیت موضوع پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار تحقیق پرسشنامه و استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS، به دنبال بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و ارتکاب جرایم خشونت آمیز به عنوان هدف اصلی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر مردان 18 سال به بالای شهر کرمانشاه می باشد که تعداد 384 نفر از آنها با استفاده از فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین میزان کل سرمایه اجتماعی (34/0- =P)، و ابعاد آن یعنی اعتماد اجتماعی (39/0- =P)، حمایت اجتماعی (30/0- =P)، تعامل اجتماعی (35/0- =P)، انسجام اجتماعی (32/0- = P) و آگاهی اجتماعی (23/0- =P) ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد؛ بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. همچنین نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (Smart PLS) نیز نشان دادند که متغیر سرمایه اجتماعی در مجموع 53/0 از واریانس متغیر ارتکاب جرایم خشونت آمیز را تبیین می کند، با مدنظر قرار دادن مقادیر مربوط به حجم اثر شاخص ضریب تعیین این مقدار در حد متوسط 28/0 برآورد می شود.
    کلیدواژگان: جرم، جرائم خشونت آمیز، سرمایه اجتماعی، مردان شهر کرمانشاه
  • علی صادقی، حسین وظیفه دوست*، هاشم نیکومرام صفحات 1120-1134
    هدف
    اصلی این پژوهش، اعتبارسنجی (تحلیل عاملی تاییدی) و رواسازی پرسشنامه سنجش بازریابی اجتماعی اسلامی ، بررسی تاثیر آن بر ارزش ویژه برند موسسات آموزش عالی افغانستان از نظر دانشجویان رشته های اقتصاد و مدیریت دانشگاه های افغانستان بود. مولفه های بازاریابی اجتماعی اسلامی به ترتیب محیط‎زیست، امنیت و بهداشت می باشد. محیط‎زیست دربرگیرنده آیتم‎های از بین بردن زیبایی طبیعت، سوءاستفاده از اموال عمومی و دولتی، افزایش فضای سبز در منطقه می باشد. امنیت دربرگیرنده آیتم‎های حفظ اسرار و اطلاعات، عدم‎ترس از ملامت دیگران، باورهای عمیق دینی و ایجاد صلح در بین مردم بوده و همچنین، بهداشت در برگیرنده آیتم‎های بهداشت فردی، بهداشت تغذیه، بهداشت پوشاک و پیشگیری از بیماری می‎باشد.
    روش
    پژوهش حاضر، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها نیز توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شامل دانشجویان رشته های اقتصاد و مدیریت دانشگاه های دولتی و خصوصی کابل بود. نمونه آماری تعداد 384 نفر ازدانشجویان بودند که بصورت تصادفی وتعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، روایی محتوا با استفاده از نظر متخصصان آشنا به موضوع پژوهش و روایی سازه با استفاده از شاخص های معتبر در معادلات ساختاری بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها اعتبار مولفه های بازاریابی اجتماعی را تایید نمود و مشخص گردید ارتباط معناداری بین مولفه های بازاریابی اجتماعی اسلامی و ارزش ویژه برند موسسات آموزشی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، بهداشت، امنیت، محیط زیست، ارزش ویژه برند
  • جواد الفتی، علی رحمانی فیروزجاه*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 1136-1148
    هدف
    یکی از عواملی موثر در تعهد سازمانی، عدالت سازمانی و هویت سازمانی است، در پژوهش حاضر نیز با توجه به مبانی نظری پژوهش وضعیت عدالت و هویت سازمانی و تاثیر آن بر تعهد سازمانی کارکنان مورد بررسی و سنجش قرار می گیرد.
    مواد و روش کار
    روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی است. حجم نمونه 220 نفر از کارکنان شهرداری تهران بوده که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عامل و مدلسازی معادلات ساختاری انجام گرفته است و از آزمون t برای بررسی فرضیات استفاده شد.
    یافته ها
    عدالت سازمانی و هویت سازمانی تاثیر مثبت و معناداری بر تعهد سازمانی کارکنان دارد و می توانند تبیین کننده میزان تعهد سازمانی در بین کارکنان شهرداری تهران باشند.
    نتیجه گیری
    باید تمامی تلاشهای لازم در جهت ایجاد و افزایش عدالت سازمانی و ابعاد آن(عدالت توزیعی، رویه ای و تعاملی) و همچنین هویت سازمانی ارایه گردد. نقش مدیریت سازمان غیرقابل انکار است و باید شرایطی را فراهم آورد تا کارکنان بتوانند به سازمانشان متعهد باشند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، هویت سازمانی، تعهد سازمانی، شهرداری تهران
  • شیوا رشیدی تربتی، رضا رادفر*، نازنین پیله وری سلماسی صفحات 1150-1169
    هدف تحقیق حاضر ارایه مدل مدیریت زنجیره تامین با توجه به فناوری اینترنت اشیا درشرکت های حوزه فناوری اطلاعات استان تهران بوده است.تحقیق حاضر با توجه به اهدافی که دنبال می نماید جزء تحقیقات کاربردی بوده و از نظر فرایند انجام کار جزء تحقیقات توصیفی و پیمایشی از نوع اکتشافی است.جامعه آماری مورد نظر را خبرگان آشنا به موضوع پژوهش (مدیران و کارشناسان و اساتید مسلط به موضوع) تشکیل دادند که با روش غیر تصادفی و هدفمند تا اشباع نظری مصاحبه صورت پذیرفت که نمونه آماری با روش گلوله برفی تعیین گردید.در این پژوهش از دو پرسش نامه باز و محقق ساخته به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز به منظور سنجش و اندازه گیری متغیرهای مورد بررسی استفاده شده است. نحوه امتیاز بندی پرسشتامه دوم براساس طیف 5 گزینه ای لیکرت طراحی شده است. برای بررسی روایی از نظرات خبرگان استفاده شد و پایایی با آلفای کرونباخ محاسبه شد و برابر با 0.79 بوده است که نشان دهنده پایایی مناسب ابزار می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از سوات و مدل سازی پویایی سیستم استفاده شد.کلیه تجزیه و تحلیل ها با نرم افزار ونیسم بود.نتایج نشان داد از طریق مدل سازی و شبیه سازی عوامل موثر بر مدیریت زنجیره تامین و با توجه به عوامل ، نحوه تاثیر این عوامل بر هم و چگونگی ارتباط آنها را نشان داده شده است که دو سناریو نیز تدوین شد که توجه به بازده زمانی بلند مدت می تواند باعث کارایی مدیریت زنجیره تامین گردد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مدیریت زنجیره تامین، فناوری اینترنت اشیا، فناوری اطلاعات استان تهران
  • سید رامین زرگر، محمدهادی سلیمانیان*، شهرام زرنشان صفحات 1194-1212

    دولتها ملزم به رعایت تعهدات بین المللی خود به موجب اسناد بین المللی هستند نقض حقوق بین الملل توسط دولت منجربه مسیولیت بین المللی او می شود این قاعده اساسی و عنصر لازمه نظم بین الملل را تشکیل می دهد موضوع مسیولیت بین المللی یکی ازموضوعات پیچیده مورد بحث درسالهای پیشین بود نمونه بارزآن اقدامات متعدد قانونمند کردن مسیولیت بین المللی از سوی دکترین، رویه قضایی بین المللی و نیت دولتها می باشد. دکترین و طرح های اولیه قانونمندکردن مسیولیت بین المللی، علاقه مند به بررسی موارد خسارات وارده به بیگانگان مانند اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی شدند.جایگاه فرد متضرر درنظام مسیولیت بین المللی چیست؟ پاسخ پرسش موضوع این پژوهش را تشکیل می دهد درمرحله نخست، می کوشیم ثابت کنیم؛ برچه اساسی فرد می تواند دارای حقوقی برپایه جامعه بین الملل باشد درمرحله دوم، طرق مختلف موجود دردسترس فرد برای دفاع ازخود به علت تحمل خسارت وارده ازطرف دولتی می باشد. درمرحله پایانی، موضوع دقیق ترمیم خسارت وارده به فرد یا افراد را بررسی خواهیم کرد

    کلیدواژگان: فرد، مسئولیت بین المللی دولت، طرق دادخواهی
  • باقر حیدری، هرمز اسدی کوهباد*، مسعود راعی دهقی صفحات 1233-1247
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاکتیک ها واستراتژهای حل مشکل روابط بین المللی در فقه امامیه با تاکید بر سیره نبوی وعلوی بوده است، در ابتدا مطالعات کتابخانه ای و فیش برداری ها صورت گرفت و پس از بررسی کتب و مقالات مرتبط پیرامون موضوع مورد پژوهش،موارد زیر استخراج شد:1.در حیطه مشکلات می توان به ناهمگونی جامعه بین المللی، تصلب رفتاری قدرت ها در عرصه جهانی، تصلب گرایی اقتصادی، سلطه طلبی بین المللی، تعدی به حقوق سایر کشورها و وجود بازیگران غیر دولتی اشاره کرد و تاکتیک ها واستراتژی حل مشکلات روابط بین المللی عبارتند از: استراتژی نفی تکثر، استراتژی ارزش و کرامت انسانیت، استراتژی مدارا، استراتژی نفی ذلت، استراتژی نفی ظلم، استراتژی استقلال و عدم وابستگی، استراتژی ابلاغ پیام الهی، استراتژی صلح و ممانعت از جنگ، استراتژی هدایت برای کل جهان و استراتژی تولی و تبری به عنوان استراتژ ی های اسلام برای حل چالش های روابط بین الملل .
    کلیدواژگان: روابط بین المللی، فقه امامیه، سیره نبوی وعلوی
  • سیده منصوره عمادی*، مهدی حسنی باقری، بهناز اژدری صفحات 1249-1261

    از جمله کهن ترین آرمان های بشر برقراری صلح و امنیت بین المللی بوده و می باشد. مفهوم این دو بحث در گذر زمان دچار تغییر و تحول زیادی شده است چنانکه پس از وقوع حادثه 11 سپتامبر این مسیله در سطح جهانی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار گشت. پس از این حادثه منحوس، جامعه بین المللی تدابیری چون تصویب 12 کنوانسیون جهانی و 7 کنوانسیون منطقه ای و شورای امنیت با صدور قطعنامه 1373، برای مقابله با حوادثی این چنینی پرداختند. بنابراین می توان بر اساس یافته های این پژوهش اذعان نمود که روند مقابله با تروریسم بین المللی در حقوق بین الملل از روندی بسیار کند برخوردار است، که این خود نشان دهنده فقدان قوانین متقن یا قوانین مغایر کرامت انسانی در حقوق بشر می باشد. 

    کلیدواژگان: شورای امنیت، حادثه 11 سپتامبر، تروریسم، حقوق بین الملل، حقوق بشر
  • سلطانمراد مهکی، محمدرضا شهیدی پاک*، محمد دشتی صفحات 1263-1287

    حلوان نام قدیم شهر سرپل زهاب کنونی در غرب کشور بوده.در پیشینه تاریخی جدای از مستندات مشابه که در پژوهش اشاره شده ، تاریخ نگاری حلوان به این سبک به طور مستقل بدون سابقه است. هدف از پژوهش حاضر این است که با بررسی اوضاع فرهنگی ، دینی و تمدنی حلوان به قدمت و اهمیت این شهر وعلل توجه حکام و پادشاهان به این منطقه چه بوده است ، باوجود آثار مهم فرهنگی اسلامی و تمدنی ازجمله احمد بن اسحاق و ده ها اثر تاریخی ، زیج های فراوان در عصر اسلامی و توجه بیشتر حاکمان به این منطقه وجاده باستانی و راه ابریشم که ازین شهر میگذرد، نقطه اتصال ایران به بین النهرین و دنیای غرب بوده است.پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این سیوال است که چه عواملی باعث توجه به ناحیه حلوان به عنوان یک جایگاه درادوار مختلف بوده است ؟ فرضیه پژوهش اینست که حلوان به دلیل موقعیت استراتژیک ومرزی آن ، راه زمینی زیارت عتبات و حج ، از جایگاه ویزه برخوردار بوده است و توجه حکام را به خود جلب نموده است.روش پژوهش توصیفی و تحلیلی، می باشد . یافته های پژوهش نشان می دهد ،موقعیت مرزی و سوق الجیشی، ارتباط باتمدنهای همجوار و شرایط اقلیمی مناسب باعث مهاجرات اقوام به منطقه شده است . مردم این ناحیه در آغازدعوت آسمانی اسلام با آغوش باز پذیرای دعوت اسلامی بوده اند وبه لحاظ قوم شناسی اهمیت زیادی داشته و اقوام گوناگون با مذاهب مختلف را در خود جای داده است.

    کلیدواژگان: بین النهرین، پیشینه، جایگاه، زهاب، زیج
  • محمد قلی زاده*، سهیل طاهری، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 1289-1300
    اصولا بعد از طی مراحل انعقاد قرارداد که بعضا می تواند بسیار طولانی باشد، مرحله اجرا و ایفای تعهدات متقابل است که در وهله اول از قصد مصرح طرفین که بر اساس اصل آزادی قرادادها حاصل شده و در قالب اسناد قرارداد تجلی می یابد، ناشی می شود. اگرچه طرفین بنابر اصل آزادی قراردادها، مطالبات خود را در اسناد قرارداد قید می نمایند ولی این آزادی ها ذیل محدودیت های قانونی است. از سویی دیگر، رفتار طرف های قرارداد در چگونگی اجرای تعهدات متقابل مندرج در اسناد مکتوب قرارداد بسیار مهم است. بنابراین در حقوق ایران نیز با وجود عدم تصریح، می توان پذیرفت با احراز شرایط مزبور، رفتار بعدی طرفین در تفسیر قرارداد قابل استناد است. در قراردادهای تجاری بین المللی با توجه به رفتار قرارداد، تنها آن دسته از مذاکرات مقدماتی را می توان به عنوان اساس و مبنای تفسیر قرارداد پذیرفت که متعلق قصد مشترک رفتار طرفین باشند و یا اینکه مذاکرات مقدماتی که نهایتا مورد توافق صریح یا ضمنی طرفین واقع نشده و یا عقد بر اساس آن منعقد نگردیده است، به دلیل عدم ارتباط با رفتار نمی تواند اساس و محور تفسیر قرار گیرد. رفتار متعاقب طرفین تنها در صورتی می تواند اساس و محور قرارداد واقع شود که در ارتباط با نحوه اجرای قرارداد و مسایل و موضوعات مرتبط با آن باشد.
    کلیدواژگان: رفتار طرف‎های قرارداد، اسناد بین المللی، حقوق ایران، اصول اروپایی، کنوانسیون
  • پروین علیزاده، خدیجه صلح میرزایی*، پونه طبیب زاده صفحات 1302-1321

    شورای اسلامی شهر از سال 1378 تشکیل شده و گذشت حدود بیست و دو سال از آغاز شکل گیری این نهاد، زمان خوبی برای بررسی عملکرد آن میباشد. در این پژوهش برای ارزیابی عملکرد شوراهای شهر دیدگاه های متفاوت کارشناسان و اعضای شورای شهر دوره چهارم مورد بررسی قرار گرفته و نتایج پیمایشی بهشرح ذیل است: پاسخ اعضای شوراها به گویه «سازوکار مشخص نظارت بر شوراها وجود دارد» 5/8 درصد خیلی ضعیف، 7/39 درصد ضعیف، 1/14 درصد متوسط، 1/26 درصد خوب و 4/6 درصد بسیار خوب میباشد. به عبارتی اعضای شوراها به این امر معتقدند که به اندازه کافی نظارت وجود دارد. این پاسخ شاید به این دلیل باشد که اعضای شوراها در صورت اصلاح سازوکار فعلی نظارت، بیش از گذشته تحت کنترل قرار گیرند و لذا چندان تمایلی به تغییر رویه فعلی نداشته باشند. اما در این باره نظر کارشناسان عبارت از 3/4 درصد خیلی ضعیف، 4/30 درصد ضعیف، 7/21 درصد متوسط، 37 درصد خوب و 5/6 درصد بسیار خوب میباشد. به عبارتی برخلاف نظر اعضای شوراهای شهر اکثریت کارشناسان معتقدند که فرآیند مشخصی برای نظارت بر عملکرد و مصوبات شوراها وجود ندارد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز از دو روش کتابخانه ای و پیمایشی استفاده شده است. بخشی از داده ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش از طریق مطالعه پیمایشی به دست آمده اند. جهت این امر از روش پرسشنامه استفاده شده است و جامعه آماری نیز شامل اعضای شوراهای اسلامی شهر در سراسر کشور و کارشناسان حوزه های مرتبط با شوراها می باشد.

    کلیدواژگان: نظارت سلسله مراتبی، نظارت قانونی، شورای اسلامی شهر، نهاد اداری
  • حنانه الله مرادی*، حسین شفیعی فینی صفحات 1323-1336
    اصولا قراردادی مجزا به نام "قرارداد اجباری" وجود ندارد. متقابلا همه قراردادها در نهایت تابع سطحی معین از اجبارند. ترکیب "قرارداد" و "اجبار" بیش ازآن که یک اصطلاح حقوقی باشد، یک ستیز معنایی آشکار است. با این حال از یک ظرفیت حقوقی برخوردار است به طوری که می توان بی استفاده از این نام، جایگاهی مهم در قانون برای آن متصور شد. معمولا این گونه از ترکیب های وصفی در دل خود داستان هایی بلند از تجربیات تلخ در تاریخ را حکایت می کنند؛ فرازهایی که تعدی و اجبار را در پوششی از الفاظ نرم مانند "قرارداد" تطهیر می کنند. آیا اجبارهایی که تبدیل به یک قرارداد شده اند، به اندازه کافی قانونی اند تا بتوان به واسطه آنها اعمال زور را تسهیل کرده و برخوردار از حمایت های مدنی نمود؟ با توجه به فقدان منابع کافی در زمینه قراردادهای اجباری در حقوق ایران، لاجرم این بحث دارای فرازهایی جدید و تامل انگیز است که خود می تواند باب تازه ای را در مباحث حقوقی ایران بگشاید. این مقاله بر آن است که ضمن پاسخ دادن به این سوال، به موضوع " اجبار" در روابط حقوقی، زمانی که در قالب یک قرارداد گنجانده می شود بپردازد. با فرض اینکه " قرارداد" نشانه مدنیت و حاکمیت قانون بر اساس " قبول" یا " رد" آزادانه ی یک پیشنهاد است، وصف "اجبار" چه تاثیری بر معنای قرارداد می گذارد؟
    کلیدواژگان: قرارداد اجباری، اصل آزادی قراردادی، تهدید ثبات، قرارداد اجباری شبه عادی، ضرورت ملی، رانت
  • منوچهر رضایی، هما درودی*، فیروزه حاج علی اکبری، نبی الله محمدی صفحات 1338-1350
    سابقه و هدف

    امروزه بازاریابی اجتماعی و سلامت در سیستم بهداشت و درمان کشور نیز مانند بسیاری از سازمان های دیگر نیازمند تحولات گسترده ای در ارایه و معرفی خدمات خود می باشد که مبتنی بر تحولات دنیای کنونی باشد.لذا هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی بازاریابی سلامت مبتنی بر بازاریابی اجتماعی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران می باشد

    روش کار

    پژوهش حاضر بر اساس هدف کابردی و از نوع اکتشافی-توسعه ای بوده است (چرا که این مطالعه در پی شناسایی مولفه های الگوی بازاریابی سلامت مبتنی بر بازاریابی اجتماعی و بسط مدل به دست آمده، می باشد) و روش اجرای کار کیفی (داده بنیاد) است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که پس از انجام هر مصاحبه و پیاده سازی آن متن مصاحبه برای تحلیل و کدگذاری باز وارد نرم افزار تحلیل داده های کیفی Atlas.ti شد در انتها 21 کد محوری(مقوله فرعی) انتخاب شد که این کدها در قالب یک مدل پارادایمی بازاریابی سلامت مبتنی بر بازاریابی اجتماعی بر مبنای نظریه داده بنیاد انتخاب شد

    کلیدواژگان: بازاریابی سلامت، بازاریابی اجتماعی، داده بنیاد
  • زینب محمدپورلهرمی، الهه مولائی، ساحل محمد امین زاده*، محمد حاج ربیع، علی قادری صفحات 1352-1363

    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ای حل مسیله اجتماعی، اعتماد اجتماعی و صمیمیت زناشویی در زنان شاغل و خانه دار شهرستان بانه انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی زنان شاغل و خانه دار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و خدمات درمانی شهرستان بانه بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 200 نفر (100 نفر شاغل و 100 نفر خانه دار) به روش مقایسه ای (پس رویدادی) انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تجدیدنظر شده حل مسیله اجتماعی (SPSI-R؛ دزوریلا و همکاران، 2002)، پرسشنامه اعتماد اجتماعی توسط صفاری نیا و شریف (1389)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001) بود که، جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مآنوا) استفاده گردید. نتایج تحلیل مانوا نشان داد که، مولفه های«جهت گیری مثبت نسبت به مسیله»، «جهت گیری منفی نسبت به مسیله» ، «حل مسیله منطقی»، «سبک تکانشی»، «سبک اجتنابی»، در زنان شاغل بیشتر از زنان خانه داراست. مولفه های «اطمینان»، «صداقت»، «صراحت»، «تمایلات همکاری جویانه»، «رفتار مبتنی بر اعتماد» در زنان خانه دار بیشتر از زنان شاغل است. همچنین میانگین مولفه های « عاطفی»، « روانشناختی » ، « عقلانی »، «جنسی»، « فیزیکی »، « معنوی »، « زیباشناختی»، « تفریحی»، در زنان خانه دار بیشتر از زنان شاغل است.

    کلیدواژگان: حل مسئله اجتماعی، اعتماد اجتماعی، صمیمیت زناشویی، زنان شاغل، زنان خانه دار
  • مرصاد ابوذری، داریوش بابایی*، علی مهبودی صفحات 1365-1382
    هدف اصلی قواعد مسیولیت مدنی جبران خسارت های مادی و معنوی زیان دیده و ترمیم زیان وارده می باشد که شهرداری و کارمندان آن نیز از این قاعده مستثنا نیستند مبنای قانونی مسیولیت مدنی شهرداری ها ماده 11 قانون مسیولیت مدنی مصوب 1339 است. بر مبنای این ماده خسارت ممکن است ناشی از تقصیر شخصی کارمندان یا خطای اداری شهرداری و یا ورود خسارت به اجتماع هر دو صورت پذیرد اما آنچه موضوع بررسی مقاله حاضر را تشکیل می دهد، بررسی موارد معافیت شهرداری از مسیولیت مدنی با نگاهی به رویه قضایی موجود در این رابطه می باشد ، هرچند قانون گذار در ماده 11 قانون مسیولیت مدنی شرایط تحقق مسیولیت کارمندان و یا شهرداری را بیان نموده لکن باید دید شهرداری در چه مواردی از جبران خسارت ایجادشده دررابطه با اعمال خود معاف است. از طرفی در قسمت اخیر این ماده در باب معافیت از پرداخت خسارت های وارده ناشی از اعمال حاکمیتی تنها از دولت سخن به میان آمده این در حالی است که در صدر ماده در مقام بیان شرایط مسیولیت کارمندان از عبارت کارمندان دولت و شهرداری ها و موسسات وابسته به آن ها استفاده شده است لذا باید دید که عدم استفاده از واژه شهرداری ها در این قسمت، از باب مسامحه قانون گذار بوده یا آنکه قانون گذار آگاهانه دست به چنین اقدامی زده است که در این صورت تا چه میزانی عدم استفاده از واژه شهرداری ها به نوع اعمال شهرداری مربوط می شود به عبارتی آیا مقنن به جهت آنکه عمل شهرداری را حاکمیتی ندانسته آگاهانه تنها از دولت سخن به میان آورده است.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، معافیت، شهرداری، خسارت
  • قادر پناهی قدیم، احسان شاکری خویی*، رضا نصیری حامد، علیرضا اسمعیل زاد صفحات 1384-1398
    مکتب تفکیک یکی از مکاتب فکری است که از سال 1371 در اندیشه شیعی و حوزه های علمیه اهمیت یافته است . این مکتب اساسا بیان نظریه ای معرفت شناختی و روش شناختی در خصوص چگونگی فهم متون دینی است که در آن بر تمایز سه روش معرفت دینی ، یعنی نقل ، فلسفه و عرفان از یکدیگر تاکید می شود. در مکتب تفکیک تاملات نظری بر مباحث اعتقادی متمرکز است و مباحث اجتماعی و سیاسی در حاشیه قرار دارند. از همین رو، راجع به دیدگاه های سیاسی مکتب تفکیک مطالب مستقیم و واضحی موجود نیست . در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با هدف کشف بررسی عدالت و قسط در آرای اندیشمندان مکتب تفکیک و رویکرد و رفتار سیاسی تفکیکیان نسبت به نسبت به سیاست و حکمرانی و از جمله انقلاب در پی پاسخ به این سوال است که دلالت های سیاسی مکتب تفکیک چیست؟ فرضیه ای که در این راستا و با استفاده از روش شناسی اسکینر ارایه شد عبارت اس از اینکه نگاه مکتب تفکیک به سیاست مبتنی بر تغییرات بنیادین معرفتی و به تبع آن کارکردهای سیاسی به ویژه با تاکید بر مقوله قسط و عدالت مخصوصا در نزد حکیمی است.بنابراین نتیجه ای که در پایان می توان گرفت این است که در فرایند مبارزات انقلابی، رفتار سیاسی تفکیکیان در عمل، از گوشه نشینی تا مشارکت در مبارزات سیاسی و در حوزه نظری شامل عدم علاقه به انقلاب و مشارکت در سیاست بوده است.
    کلیدواژگان: مکتب تفکیک، دلالت های سیاسی، فلسفه، عدالت و انقلاب
  • محمد عطاردی مقدم، علیرضا مظلوم رهنی*، علیرضا رجبزاده صفحات 1400-1420
    در جوامع امروزی، اهمیت موضوع اسناد و ثبت آنها بر کسی پوشیده نیست زیرا با پیشرفت جوامع و رشد روز افزون معاملات تجاری، توسعه یافتن امور بازرگانی و بین المللی شدن تجارت همه و همه باعث شده است تا مردم در معاملات به نوعی، امنیت خاطر برسند و این موضوع خود برگرفته از نظام ثبت پویا و مناسب است از این رو پژوهش حاضر که در صدد بررسی تعارض اسناد در فقه امامیه و حقوق ایران است پس از بسط فضای مفهومی موضوع تحقیق، به بررسی تعارض اسناد خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پایان نامه، کتابخانه ای میباشد. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که: اولا؛ به نظر می رسد که در تعارض میان سند رسمی و عادی، سند رسمی ارزش و قدرت اثباتی بیشتری از حیث لازم الاجراء بودن دارد و از اولویت برخوردار است، ثانیا؛ به نظر می رسد که در مقایسه میان دو سند رسمی و عادی، سند رسمی به دلایلی از جمله برخورداری از قدرت اثباتی، تاثیر قانونی سند رسمی در ایجاد اطمینان در قاضی مبنی بر درستی ادعای شخصی و برخورداری توامان از جنبه ثبوتی و اثباتی بر سند عادی ارجعیت دارد، ثالثا؛ در فقه امامیه به نظر می رسد که در تعارض میان سند رسمی و عادی اصل بر عدم امکان تعارض می باشد.
    کلیدواژگان: سند، تعارض، حقوق، فقه، ایران، سند عادی، سند رسمی
  • محمود سید*، رقیه بابایی حسن سرا، سید علیرضا واسعی صفحات 1422-1442

    بهمنیان نخستین حکومت مستقل مسلمان در جنوب هند بودند که از سال 748 تا 934 هجری قمری بر این منطقه حکومت کردند . موسس این سلسله علاء الدین حسن کانگو یا بهمن شاه (748-759 قمری)بود .هیجده تن از اعضاء این خاندان بر دکن حکم می راندند که پایتخت هشت تن از آنان حسن آباد گلبرگه بود و پایتخت سلاطین دیگر این سلسله محمد آباد بیدر بود . تشکیل حکومت بهمنیان در دکن که از طرفی خود را از اعقاب پادشاهان ایران می دانستند و از طرف دیگر از همان روزهای نخست تشکیل حکومت خویش به حمایت بی دریغ از ایرانیان و سادات عراق و مکه و مدینه پرداختند، باعث شد که گروه کثیری از این مهاجران سرزمین دکن را بهترین ملجا و ماوای خویش بدانند و به صورت فردی و گروهی به این منطقه مهاجرت کنند . . یافته های پژوهش حاضر که با استفاده از منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی _ تحلیلی انجام شده است . نشان می دهد که این مهاجرت ها باعث گسترش مذهب تشیع و موجب رواج فرهنگ و تمدن ایرانی _ اسلامی در دکن به خصوص دردوره حکومت بهمنیان شد .

    کلیدواژگان: حکومت بهمنی، شبه جزیره دکن، مهاجرت شیعیان، دیوانسالاران ایرانی، فرهنگ و تمدن اسلامی
  • بهنام عباسی، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 1444-1469

    امروزه بر اثر پیشرفت جوامع، افزایش جمعیت، تقابل منافع عمومی و منافع خصوصی، گذر دولت از دولت تک ساحتی به دولت رفاه و دموکراتیک، توجه به منافع اکثریت و عامه در سایه نظام های دموکراتیک شاهد اهمیت روز افزون بحث تملک اراضی و املاک در راستای رفع خلاء های قانونی می باشد از این رو پژوهش حاضر درصدد بررسی سیر تطور قانونگذاری در رابطه با تصرف اراضی قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با نگاهی کذرا به حقوق کشورهای انگلیس و فرانسه است. از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع، به بررسی سیر تاریخی قوانین تملک اراضی قبل و بعد از انقلاب خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای می باشد. یافته های مقاله این است که در بررسی سیر تاریخی قوانین مصوب قبل و بعد از انقلاب می توان بیان داشت که، در وضع قوانین در حوزه ی تملک املاک و اراضی قبل از انقلاب بر ویژگی هایی از جمله : ارجعیت حقوق اجتماعی بر حقوق فردی، تاکید بر پرداخت اعیان بدون توجه به پرداخت عرصه و الهام گرفتن از حقوق غربی در تصویب قوانین تاکید شده است در حالی که در قوانین بعد از انقلاب اسلامی، ارجعیت حقوق مالکانه بر حقوق عمومی، تاکید بر پرداخت بهای عرصه و اعیان توام با هم و تاکید بر قواعد فقهی و شرعی مهمترین جنبه های تصویب قوانین بوده است.

    کلیدواژگان: تملک املاک و اراضی، تشریح قوانین، سیر تطور قانونگذاری
  • یاور بیژنی، فیض الله بوشاسب گوشه*، ناصر جدیدی صفحات 1462-1484

    سیستان به عنوان یکی از شرقی‏ترین ایالت‏های ایران حضوری دیرینه در اساطیر و تاریخ مذهبی و سیاسی ایران داشت. مهمترین ادیان فعال در این سرزمین در دوره ساسانی، به ویژه از نیمه دوم حکومت ساسانیان، ادیان زرتشتی، بودایی، هندویی، مسیحی و یهودی بودند. با ورود اسلام در سیستان، همانند دیگر نقاط ایران، تغییر چشمگیری در صورت مذهبی و سیاسی رخ داد. از قرن اول هجری به تدریج اهل سیستان اسلام آوردند و هویت سیاسی و مذهبی اسلامی پذیرفتند. یعقوب لیث صفاری از نخستین امرای ایرانی برخاسته از عامه مردم سیستان بود. دودمان رتبیل/زنبیل یکی از این رقبای محلی بود که قرن‏ها پیش سیستان بخشی از قلمرو ایشان محسوب می شد. این دودمان و کابلشاهان بر مذهب بودایی و شیوایی بودند. با توجه به بستر زمانی و مکانی که یعقوب لیث صفاری در آن حکومت خود را تشکیل داد، مسیله اصلی این مقاله بررسی سیاست مذهبی اوست. برای وی اهداف سیاسی و اقتصادی با اهمیت تر از اهداف مذهبی بود. او به منظور دفع دشمنان و خطر رقیبان، تثبیت قدرت، به دست آوردن ثروت و غنایم، گسترش قلمرو و کسب مشروعیت از دستگاه خلافت و مقبولیت از جامعه سنی الگوهای از پیش نهاده در ارتباط با حمله به سرزمین کفار و تخریب معابد ایشان و از سوی دیگر تسامح مذهبی با پیروان ادیان الهی را در پیش گرفت. در سیاست مذهبی یعقوب تلاش برای گسترش اسلام موضوعیت نداشت.

    کلیدواژگان: یعقوب لیث، صفاریان، تسامح مذهبی، سیستان، آیین بودا، آیین زرتشت
  • سید محمدسعید شجاعی*، شجاع احمدوند صفحات 1486-1499

    اندیشه سیاسی به یک معنا تامل در نحوه تولید و توزیع قدرت در سپهر مدینه است. بدینسان متفکری که چهارچوبی از نحوه تولید و توزیع قدرت را ارایه کرده باشد می تواند در سنخ اندیشمندان سیاسی یا متفکرانی قرار گیرد که در حوزه سیاست تامل کرده اند. خوانش گلستان سعدی حکایت از آن دارد که نگاه ویژه سعدی به حکم و اطاعت به عنوان عناصر مهم تولید و توزیع قدرت، وی را در سنخ متاملان در سیاست قرار داده است؛ که درک چیستی آن صرفا با تتبعات ادبی قابل حصول نیست، و مستلزم بازخوانی از منظر اندیشه سیاسی است. بر این اساس، هدف این مقاله استخراج مقولات حکم و اطاعت از متن گلستان با هدف شناخت ابعاد سیاسی اندیشه سعدی است. یافته های پژوهش دلالت بر این دارد که با توجه به کدهای متعدد، سعدی از زبان کنش های کلامی انتقادی استفاده کرده و با نگاه ویژه به دو مفهوم علم سیاست یعنی حکم و اطاعت، نه تنها وضع اسفناک سیاسی-اجتماعی روزگار خود را مورد انتقاد قرار داده، بلکه فراتر از آن کوشیده است که مهم ترین پاره گفتار قدما، به خصوص خواجه نظام الملک، را مورد نقد قرار دهد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، اطاعت، گلستان سعدی
  • محسن عامری* صفحات 1501-1519
    توسعه وتسهیل روزافزون روابط بین کشورها و ملتها بخصوص گسترش چشم گیر روابط تجاری بین المللی،مهاجرتها، صنعت توریسم و تشکیل شرکتهای فراملی خواه ناخواه پیامدهای حقوقی بدنبال دارد. ازجمله این پیامدها، بروز دعاوی و اختلاف بین اشخاص با ملیت های مختلف است که بخش مهمی از آن نزد محاکم خارجی طرح و منتهی به صدور حکم یا تصمیم دادگاه خارجی می شود و بدنبال آن اهمیت و ضرورت مساله شناسایی و اجرای احکام خارجی به صورت ضرورتی غیر قابل انکارمطرح می شود. نظام اجرای احکام خارجی در ایران در حال حاضر، تابع فصل نهم قانون اجرای احکام مدنی است که با توجه به توسعه روزافزون تجارت جهانی، و لزوم توسعه اقتصادی و فرهنگی کشور و جذب سرمایه ها و شرکای مطمین خارجی، در حال حاضر نمیتواند جوابگوی نیازهای امروزه کشور باشد. از طرفی دیگر آراء دادگاه های ما در این خصوص متشت می باشد. این پایان نامه برآنست با بررسی کنوانسیونهای منطقه ای و بین المللی، قوانین و مقررات و رویه های قضایی کشورهایی چند وتطبیق آنها با قوانین و مقررات و رویه قضایی ایران، نقصها و ضعفهای قانون و رویه قضایی ایران را مورد بحث قرار داده و در نهایت پیشنهاد هایی در اصلاح این بخش از سیستم قضایی کشور ارایه کند.
    کلیدواژگان: اجرای احکام مدنی، محاکم خارجی، قانون اجرای احکام مدنی
  • سید فتاح ابراهیمی، ایرج حسینی صدرآبادی*، عبدالرضا برزگر صفحات 1521-1535
    حقوق شهروندی از مهمترین مولفه های دنیای مدرن است که دولتها موظف به رعایت آن در عرصه های مختلف جامعه به ویژه حوزه ی اقتصادی و مالی می باشند. دولتها برای حفظ حقوق اقتصادی شهروندان نیازمند مقررات گذاری و تنظیم در بازار مالی-سرمایه هستند. هدف این مقاله بررسی تنظیم گری نظام حقوقی-بانکی ایران در تامین حقوق شهروندی بود که به روش تحلیلی-استنباطی انجام شده است. یافته ها نشان می دهند که تنظیم گری استفاده مکانیسم های نظم دهنده و اصلاح کننده ی یک سیستم برای جامعه بهتر و برای عدالت بیشتر است. در ایران بانک مرکزی ایران با صلاحیتها و توانمندی های قانونی که به آن داده شد، به عنوان مرجع تنظیم گر بازار مالی و نیز نظارت کننده تنظیم گران جزیی و با تاکید و الگو قرار دادن قوانین و مصوبه ها در خصوص حقوق شهروندی، افراد جامعه را تحت پوشش قرار داده و با مقرراتگذاری های مناسب و متناسب با زمان و ریسک پذیری کمتر، در اجرای حقوق شهروندان گام بر می دارد، اما در این مسیر عوامل مختلف انسانی و شرایط سیاسی امکان انحراف از مسیر بانک مرکزی در تنظیم گری بازار مالی-اقتصادی را نیز دارند. نتایج نشان می دهد که برای حفظ و گسترش حقوق اقتصادی شهروندان سیستم نظارتی قوی در نظام بانکی و حتی روی بانک مرکزی به عنوان تنظیم گر اقتصادی لازم می باشد.
    کلیدواژگان: بازار مالی، تنظیم گری، حقوق شهروندی، نظام بانکی
  • علیرضا شیرانی، ماشاالله ولیخانی*، رسول آقاداود صفحات 1537-1569

    هدف این تحقیق، طراحی و تبیین مدلی برای برون رفت از تصمیم گیری تحت فشارهای گروهی و جناحی در فرایند ارزیابی و انتصابات (مورد مطالعه: مدیریت شعب بانک صادرات اصفهان) می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع اکتشافی آمیخته در دو بخش کیفی و کمی می باشد. فصل دوم تحقیق برای طراحی و تبیین مدلی برای برون رفت از تصمیم گیری تحت فشارهای گروهی و جناحی در فرایند ارزیابی و انتصابات شعب بانک صادرات اصفهان، مولفه ها و شاخص هایی استخراج شده اند. سپس پرسشنامه تحقیق طراحی شد و پرسشنامه ها توسط 108 نفر از افراد مورد مطالعه در شعب بانک صادرات اصفهان تکمیل گردید. در تحلیل آماری تحقیق به بررسی متغیرهای تحقیق از قبیل میانگین، انحراف معیار و واریانس پرداخته شده است. پس از آن در آمار استنباطی، به منظور بررسی روایی پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی و به منظور بررسی سوالات تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) با کمک نرم افزار SmartPLS 3 استفاده شده است.یافته های تحقیق نشان داد که در میان متغیرها، مولفه عوامل درون سازمانی دارای رتبه بهتری است و رتبه اول را دارد و مولفه منابع و ابزارهای اجرای تصمیمات رتبه دوم و مولفه ویژگی های رفتاری و شخصیتی مجریان رتبه سوم را دارد. در میان شاخص ها، شاخص تامین سرمایه و بودجه لازم رتبه اول را دارد و گویه در اختیار داشتن منابع مالی و انسانی مناسب برای اجرای تصمیم گیری ها رتبه دوم را دارد و گویه در توزیع پاداش ها نظر افراد پرسیده می شود، رتبه سوم را دارد.

    کلیدواژگان: برون رفت از تصمیم گیری تحت فشار، ارزیابی، انتصاب، بانک صادرات استان اصفهان
  • پروانه نیرومند، جعفر قهرمانی*، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحات 1571-15994
    آموزش و پرورش در ایران متاسفانه در فراگردی از روش های سنتی و ناکارآمد گرفتار آمده است. رویکردها و روش های سنتی باعث تحلیل توان نظام آموزشی شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اهمیت عناصر و مولفه های منتورینگ معلمان جدیدالاستخدام در نظام آموزشی کشور می باشد. روش پژوهش ترکیبی است. بدین صورت که برای جمع آوری داده ها از روش کمی و کیفی استفاده شده است، در بخش کیفی مراجعه به متخصصان و صاحب نظران و بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی کلیه متخصصان رشته مدیریت آموزشی، دبیران با تجربه و متخصصان رشته های تربیتی بوده که 17 نفر به روش غیرتصادفی هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شد. جامعه آماری بخش کمی شامل 1928 نفر از معلمان جدید الاستخدام استان آذربایجان شرقی بوده که بر اساس جدول مورگان 320 نفر انتخاب شد. به منظور شناخت عوامل از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای اولویت بندی و آگاهی از میزان اهمیت مولفه ها از نرم افزار مکس.کیودا استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که شرایط علی، شامل عوامل فرهنگی، سازمانی و کلان بوده که با توجه به نتایج، اولویت با عوامل سازمانی می باشد. در شرایط زمینه ای اولویت با راهبردهای سازمانی می باشد. راهبردهای منتورینگ شامل راهبردهای سازمانی، فردی و فراسازمانی بوده که با توجه به نتایج، اولویت با راهبردهای سازمانی می باشد. اولویت در شرایط مداخله گر با راهبردهای فراسازمانی می باشد. پیامدها شامل پیامدهای سازمانی، فردی و فراسازمانی بوده و بر طبق نتایج اولویت با پیامدهای فردی می-باشد.
    کلیدواژگان: مولفه های منتورینگ، معلمان جدیدالاستخدام، نظام آموزشی، تئوری داده بنیاد
  • بهنام قنبرپور*، سید رضا باقری صفحات 1596-1611

    با گسترش ارتباطات و رشد روز افزون توسعه نیازها و مفاهیم جدیدی وارد مجموعه قوانین حقوقی می شود که می توان گفت یکی از مهمترین آنها حریم خصوصی است. حریم خصوصی با کرامت انسانی ارتباط تنگاتنگ دارد و همان طور که میدانیم یکی از مصادیق مهم حقوق بشر می باشد، به عبارت دقیق تر حریم خصوصی را میتوان در نسل اول حقوق بشر گنجاند. اسناد بین المللی حقوق بشری مثل اعلامیه جهانی حقوق بشر، کنوانسیون اروپایی حمایت از حقوق بشر و آزادیهای بنیادین- میثاقین (میثاق حقوق مدنی و سیاسی و میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی) و اعلامیه اسلامی حقوق بشر به غیرقابل تعرض بودن آن اشاره دارند. شیوه ای که در نظامهای حقوقی مختلف این امر را در خود اعمال کردهاند با یکدیگر کاملا متفاوت است. متاسفانه در ایران علی رغم وجود مبانی جدی و کافی حقوقی برای حمایت از حق حریم خصوصی تاکنون قانون جامعی به تصویب نرسیده است و این حق در ایران نیازمند تحولی عظیم است. منابع مسیولیت مدنی ناشی از نقض حریم خصوصی را میتوان در قرآن و سنت مشاهده کرد اما به صراحت نمی توان گفت قانونی جامعه وجود دارد که می تواند انواع حریم خصوصی و موارد نقض آن و شیوه های جبران خسارت آن را در آن یافت. چون اکثر زیانهای وارد بر حیثیت افراد و اشخاص بوده و به نوعی زیان معنوی است جبران آن بدون وجود قوانین جامع و کامل مشکل می نماید.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حقوق موضوعه، اسناد بین المللی
  • مهدی کریمی زند*، علیرضا طیبی صفحات 1613-1633

    پژوهش حاضر با هدف تحقق و توجه به الزمات پیاده سازی شعار رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی سال 1401 تحت عنوان سال تولید دانش بنیان و ایجاد اشتغال و ایجاد بستری برای تجاری سازی و رشد کمی و کیفی کسب وکارهای نوپا در کشور با اتکا بر به دانش و پیشرفت های علمی و اشتغال آفرینی می باشد.هدف این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های بازاریابی درونی بر میزان گرایش کارآفرینانه برای توسعه کسب و کارهای نوپا در جامعه سیاسی ایران بود. داده های لازم با پرسشنامه استاندارد از 384 نفر از کارکنان و مدیران استارتاپ ها و به روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع ساده و آسان انتخاب شدندگردآوری شده. جهت آزمون مدل از روش کمترین مربعات جزیی و نرم افزار Smart pls استفاده شدنتایج نشان داد تحول سازمانی، فرایندهای داخلی،ساختار درونی،ویژگی های محیطی و ارزش آفرینی،بر جهت گیری کارآفرینانه تاثیر مثبت و معنی دار داشته است.نتایج مدل ضریب تاثیر عامل های تغییر بر پیامد ها نشان دهنده تایید روابط بود و از نتایج شاخص نیکویی برازش،مقدار شاخص برازش برابر 665/0شدکه بیان ساده تر داده های این پژوهش با ساختار عاملی و زیربنای نظری تحقیق برازش مناسبی دارد و این بیانگر مطلوبیت قوی مدل است. همچنین این پژوهش می تواند برای شناسایی، برنامه ریزی و ارایه راهکارهایی برای ترغیب دانشگاهیان،شرکت های دانش بنیان و استار تاپ ها به آموزش بازاریابی درونی مبتنی بر تولید دانش بنیان و اشتغال آفرینی و ارتقا آن در سازمان ها و مجامع سیاست گذار عمومی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی درونی، جهت گیری کارآفرینانه، ارزش آفرینی، تحول سازمانی، استارتاپ ها
  • میثم پایین محلی، علیرضا حسنی*، علی اکبر اسمعیلی صفحات 1635-1647
    در اکثر نظام های حقوقی و اسناد بین المللی حسن نیت به عنوان یک قاعده لازم الرعایه در مراحل مذاکرات، انعقاد، اجرا، تفسیر قرارداد شناخته می شود.در قانون مدنی ایران، لزوم رعایت اصل حسن نیت در اجرا یا تفسیر قراردادها تصریح نشده است اما از استنباط مواد قانونی می توان لزوم رعایت حسن نیت را شاهد بود.در تجارت بین الملل طرفین قرارداد نمی توانند با توافق قبلی این اصل را مستثنی نمایند.از نتایج این اصل،رفتار هنمانگ طرفین قرارداد است زیرا طرفین براساس رفتار معمول و متعارف باید عمل کنند و حقی بر رفتار که موجب خسارت طرف مقابل گردد، ندارند.در کلیه مقررات تقید و پایبندی به موازین اصل حسن نیت شرطی اصلی است.زیرا در اثر آن اولا: امکان رسیدن به توافق بیشتر می شود و چنین موردی به بیان دیگر نوعی دادن امتیاز به طرف مقابل است، ثانیا: باعث ایجاد نرمش در روند مذاکرات جهت رسیدن به تفاهم می گردد. از این رو طرفین سعی می کنند پیشنهادات غیرمنطقی و غیرقابل پذیرش ارایه ندهند و ثالثا:در مواقعی که شرایط و وضعیت به نفع صرفا یک طرف است مانعی برای ادامه مذاکره به وجود نیاید، رابعا:حسن پایبندی به قواعد مذاکره را تقویت می بخشد.اگر یکی از طرفین قاعده دادن امتیاز به طرف مقابل را مختل سازد متهم به نقض اصل حسن نیت می گردد.در این تحقیق با روش تحلیلی و توصیفی به بررسی اصل حسن نیت در قراردادهای بین المللی و حقوق ایران می پردازیم و در ارایه توضیحات به تبیین این اصل در قراردادهای نفت و گاز تاکید می کنیم.
    کلیدواژگان: حسن نیت، مذاکرات، انعقاد، اجرا، تفسیر
  • محمود بهرامی، حسن پوربافرانی *، محسن شکرچی زاده صفحات 1649-1667

    هرجا که جامعه ای تشکیل شده باشد، حقوق نیز وجود دارد و در جایی که دولت ها وضع مقرراتی را برای جریان نظم وهماهنگی زندگی اجتماعی مفید تشخیص می دهند ،ضروری است که این مقررات درباه ی کسانی که ان را نقض می کنند ، به موقع اجرا گذاشته شود وضمانت اجراهای پیش بینی شده نیز علیه انان اعمال گردد؛ شدیدترین این ضمانت اجراها ازنوع کیفری هستند و مجازات حبس یکی از شیوه های پذیرفته شده در پیشگیری از جرم وخطا یا تکرار ان ها ومجازات مجرمین به خصوص مرتکبین سرقت می باشد.این مقاله در قالب روش تحلیلی و توصیفی می باشد که می کوشد ضمن تحلیل تاریخی این مجازات سابقه تقنینی قانون مجازات ایران ؛تبیین اندیشه های موافقین ومخالفین به ارزیابی نقاط ضعف و قوت ناشی از اعمال این مجازات بپردازد.
    سوالی که در این مقاله پیش می آید این است که نظر قانون گذار ایران پیرامون مجازات حبس کدام است؟ متاسفانه وجود عناوین مجرمانه زیاد با مجازات حبس ، حاکی از ان است که حبس کردن وزندان فرستادن به عنوان سهل الوصول ترین ابزار برای مجازات وتنبیه تلقی گردید است ،بدون انکه هدف مجازات ها را مدنظر داشته باشند .به همین دلایل و باعنایت به تبعات واثار منفی مجازات حبس ،می بایستی تجدید نظر اساسی در میزان و تعداد عناوین مجرمانه منجر به حبس صورت گرفته و همچنین قضات رسیدگی کننده به پرونده هارا به استفاده از مجازات های جایگزین ترغیب وتشویق نمود

    کلیدواژگان: حبس، اصلاح، بازدارندگی، کیفر شناسی، مجازات
  • بتول فلاح مراد *، غلامرضا خواجه سروی، حسین ابوالفضلی کریزی صفحات 1669-1687

    مواجهه کشورهای اسلامی با مدرنیته به طرق متعددی بر جایگاه زنان در این جوامع اثر گذاشته است. اسلام سیاسی تلاش کرده تا پاسخ های متعددی را برای تضادهای ناشی از مواجهه با اندیشه های غربی و تاثیر آنها بر گفتمان زن در جامعه اسلامی فراهم سازد. این پاسخ ها در طیفی از پذیرش کامل آموزه های لیبرال دموکراسی و فمینیسم تا نفی مطلق آنها در قالب اسلام طالبانی را شامل می شوند. هریک از کشورهای اسلامی تحولات تاریخی و مختصات فرهنگی خاص خود را دارا هستند و این امر نیز به چگونگی مفصل بندی گفتمان یاد شده در هریک از جوامع اسلامی اثر گذاشته است. سوال این است که با توجه به آموزهای اسلام شیعی و تحولات معاصر چه گفتمانی می تواند پاسخ گوی مسایل زنان در جامعه ایرانی به خصوص بحث ارزش زن در جامعه باشد؟ پژوهش حاضر رویکرد «حکمت بنیان» را که به لحاظ نظری منتج از آموزه های اسلام سیاسی به خصوص رهبران انقلاب اسلامی یعنی امام خمینی و مقام معظم رهبری است معرفی می نماید. با توجه به اینکه رویکرد حکمت بنیان در تحلیل پدیده تقسیم کار جنسیتی از نظریه های تک علتی فاصله می گیرد، بر مبانی اسلامی قرار گرفته و در نهایت متاثر از تحولات اسلام سیاسی معاصر است؛ فرضیه این است که این رویکرد پاسخی مناسب برای مسایل زنان به خصوص ارزش زن در جامعه اسلامی_ ایرانی فراهم می نماید. این پژوهش با رویکری نظری – تاریخی تلاش می کند داده هایی که بر اساس روش کتابخانه ای جمع آوری شده اند به شیوه ای توصیفی – تحلیلی و با استفاده از تحلیل گفتمانی به نتیجه برساند.

    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، جنسیت، فمینیسم، گفتمان، حکمت بنیان
  • عبدالحسین حسنی، احمد مومنی راد *، خیرالله پروین صفحات 1689-1708

    هدف از بررسی واکاوی ارتباط دعوت به مداخله با موضوع حق تعیین سرنوشت مردم از بعد داخلی است. این جنبه از اصل حق تعیین سرنوشت اقتضا دارد مردم بتوانند آزادانه نظام سیاسی خویش را انتخاب نموده، اصلاحات بنیادین را مطالبه نمایند و یا حتی با شرایطی خواهان تغییر دولت باشند. امروزه حق مردم در تعیین سرنوشت به عنوان حقی که تضمین کننده حقوق اساسی آنان بوده شناخته می شود و آن چه که این حق را برجسته تر ساخته است نقشی است که مردم یک جامعه در امور حاکمیتی خویش داشته تا تضمین کننده حاکمیت قانون و دموکراسی باشد. آنچه محرز و مبین است، مشارکت عموم جامعه از موجبات مشروعیت و مقبولیت اقدامات حکومت و دولت است و در صورت عدم مشارکت عامه، اقدامات صورت گرفته محل تامل، سوال و ایراد دارد، زیرا عدم مشارکت عامه مردم در انتخابات به منزله عدم تایید اکثریت مردم است که خود مغایر کلیات و مقدمه قانون اساسی و اصول عنوان شده است. تفسیر قانون اساسی بدون در نظر گرفتن همه ارکان آن، خصوصا مقدمه و همه اصول که به صورت یکپارچه و سلسله وار می باشند، تفسیری بی طرفانه و علمی محسوب نمی گردد. هرگونه اقدام نهادهای قانونی که منجر به کاهش مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود گردد امری غیرقابل توجیه و غیر صحیح است و نتیجه ای جز افزایش بی اعتمادی نخواهد داشت و اقدامی مغایر قانون اساسی مصوب ملت ایران است.

    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، حکومت، جمعیت، دولت، مشروعیت موثر بودن
  • لنا عبدالخانی *، محمد دامی، حامد محقق نیا، شیوا جلال پور صفحات 1690-1715

    توسعه و پیشرفت ارتباطات و اطلاعات در جامعه اطلاعاتی بین المللی و به تبع آن ظهور سیاست فراملی، ایجاب کننده دیپلماسی نوینی است که بر شفافیت، باز بودن و همکاری با بازیگران جامعه مدنی و فراملی در حوزه همگانی استوار باشد. در این بین، به سبب اهمیت و توجه جمهوری اسلامی ایران برای ملت ها و افکار عمومی، این نوع دیپلماسی از جایگاه قابل ملاحظه ای در سیاست خارجی کشور برخوردار است. از این رو، سوالی که دغدغه اصلی نگارنده را در پی دارد این است که در دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در قبال جهان اسلام، کدام ارکان از نقش و جایگاه موثری برخوردار بوده است؟ در پاسخ به این پرسش و با الهام از الگوی مفهومی و راهبردی دیپلماسی عمومی، این فرضیه مطرح می گردد که به نظر می رسد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مرور زمان نقش اساسی دیپلماسی عمومی کشور را در کنار سایر ارکان به عهده گرفته است و این امر در سال های اخیر و با استیلای تکنولوژی های نوین رسانه ای و شبکه های مجازی و قدرتهای رقیب در عرصه جهانی و منطقه ای نظیر ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، ترکیه و عربستان سعودی و ضرورت به روزرسانی اطلاعات، بسیار پررنگ تر شده است. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی است و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و ابزار فیش برداری است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی، دیپلماسی عمومی، سپاه پاسداران، جهان اسلام
  • تورج کریم نیا، امیر سماواتی پیروز *، داود کرمی صفحات 2451-2466

    عملیات ورزشی می تواند منجر به مواردی از مسیولیت کیفری یا مدنی گردد که کم و بیش مورد مطالعه برخی از تحقیقات قرار گرفته است. آنچه در این پژوهش با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی تحلیلی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است؛ جرم انگاری ها و تخلف انگاری هایی است که در حقیقت خاستگاه مسیولیت پیش گفته می باشد. باید توجه داشت که در عملیات ورزشی علیرغم آنکه ورزشکاران بطور صریح یا ضمنی چه در سطح مبتدی و چه در سطح حرفه ای؛ با آگاهی از مخاطرات موجود رضایت به انجام عملیات ورزشی داده اند و این رضایت با تکیه بر این مبنا بوده است که اشخاص مالک و حاکم تمامیت جسمانی خود می باشند؛ این رضایت مطلق نیست و با استثناء مواجه می باشد. در حقیقت هر گاه جرم یا تخلفی براساس قواعد آیین نامه ای در ورزش یا قوانین عام حقوق جزا صورت پذیرد این مسیله باعث ایجاد مسیولیت برای شخص خاطی می باشد. یکی از مهمترین ابهامات موجود تعیین ضابطه تشخیصی برای جرم بودن یا تخلف بودن عمل انجام شده است. بغرنج بودن مسیله در جایی نمایان تر می گردد که بدانیم اغلب آیین نامه های موجود مراحل رسمی تعیین شده جهت تصویب را طی ننموده اند و اغلب بواسطه هییت رییسه فدراسیون ها، تصویب و جاری گردیده اند.

    کلیدواژگان: حقوق ورزشی، مسیولیت کیفری، آیین نامه انضباطی، تخلفات ورزشی
  • علی محمدشریفی، معصومه رشاد *، محمد توحید فام صفحات 2468-2482

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل تطبیقی جهت گیری مواضع و رویکرد نهادی نمایندگان دوره های ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی نسبت به توسعه سیاسی می باشد.در این راستا سوال اصلی پژوهشعبارت از آن است که گرایش های سیاسی نمایندگان مجلس چه تاثیری بر عملکرد آنان با میزان مشارکت سیاسی دارد؟نتایج این تحقیقات که بر اساس روش توصیفی - تحلیلی است و رویکرد هانتینگتون در باب رابطه میان احزاب سیاسی و توسعه سیاسی را برای پیشبرد تحقیق حاضر لازم دانسته و از این رو مبنای نظری تحقیق بهره برده است و جهت بیان مساله مورد نظر،ضروری می نماید.به دلیل اهمیت آن در اسلام،رهبران نظام بر جایگاه مجلس،این مساله اهمیت ویژه ای دارد.نشان داد که هرگاه زمینه برای رقابت سیاسی میان نمایندگان مجلس وجود داشته باشد،نشانه هایی از همکاری بین مجلس و سایر نهادهای سیاسی به وجود میآید.وضعیت در یک تحلیل موجب افزایش مشارکت سیاسی و گامی مهم در جهت توسعه سیاسی می باشد.نمایندگان مجلس را اهرم تعیین کننده توسعه سیاسی دانسته و بررسی عدم توفیق آنها را در این رابطه از مسایل جامعه شناسی سیاسی قلمداد می کند.در صورت بحث در تحقق توسعه سیاسی عوامل بسیاری نقش دارد عبارتنداز:ساختاری،قانونی وایدیولوژیک است.

    کلیدواژگان: مجلس شورای اسلامی، نمایندگان، مشارکت سیاسی، گرایش های سیاسی، توسعه سیاسی
|
  • Pooya Katuziyan, Ali Salehi Farsani *, Hosein Abolfazli Pages 1-19

    With the victory of the Islamic Revolution in Iran and the spread of discourses such as the establishment of a world Islamic government, the export of the revolution, the Umm al-Qura of the Islamic world, and subsequently the invitation of Muslims to join the Shiites, rival, alternative and alternative discourses were formed. The first example was Wahhabism in Saudi Arabia. A country that, with its traditional position in maintaining the status quo, was opposed to the Islamic Revolution by the Islamic Revolution, which wanted to change the status quo. Saudi Arabia sought to secure its leadership in the Islamic world by updating its religion, Wahhabism, as the ideological rival of the Islamic Revolution. But ISIL's rival and Wahhabi model has risen up against this political Islam and is showing its part-time government in Iraq and Syria. This article compares the political beliefs, political ethics and political behavior in the political systems of Shiites and ISIL during the years 2011-2016.

    Keywords: Shiism, Wahhabism, ISIS, political ethics, Caliphate
  • Comparison and hermeneutic evaluation of Feyz Kashani and Schleiermacher about sacred texts
    Nargis Moeini, Mehdi Dehbashi *, Seyae Hosein Vaezi Page 2

    In this article, the views of two religious thinkers, namely Feyz Kashani, who was brought up in the field of transcendent wisdom, and Schleiermacher, a thinker of Western philosophical thought about religion, God and man, are examined with a comparative approach. How can a philosopher understand how man understands the sacred texts?Despite some differences in the principles, methods, issues and goals of Feyz and Schleiermacher's philosophical and religious thought, both thinkers try to interpret the texts and recognize human truth based on a kind of comparison between man and the truth of existence. The similarity that can be seen in the approach of both thinkers is that, firstly, based on religious principles - Islam and Christianity - and secondly, according to the spiritual aspect of man, he explains the various dimensions of deep interpretations of sacred texts and jointly says that man is the only being in It is the universe that, in proportion to its faith and moral practices, can be related to the realities of the universe, and in this case, there is always a hand that elevates it both ontologically and epistemologically. Therefore, both Faiz and Makher believe in the interpretation of the holy texts, but one considers this interpretation only through the channel of the Infallibles (AS) and the other, and the other considers it through human intellect.

    Keywords: Hermeneutics, interpretation, cognition, faith, Feyz Kashani, Schleiermacher
  • Justice from the perspective of the leaders of the Islamic Republic of Iran
    Mohsen Mirhaji * Page 3

    Justice is one of the basic principles in the minds of countless thinkers. All Abrahamic religions also emphasize justice. The Holy Quran and the manners of the Prophet (PBUH) and the Imams have paid great attention to social justice. The main question of this article is how Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei viewed social justice. The hypothesis proved in this article is that the leaders of the Islamic Republic of Iran in all legislative, judicial and executive programs of the country pay special attention to observing social justice and eliminating class gaps and supporting the deprived and the barefoot and the general public. The deprived have considered society. in other words; In his view, justice is not only a moral virtue, but also a great social principle that should be given special attention. Justice has different dimensions. This article tries to consider the various dimensions of justice in the eyes of the leaders of the Islamic Republic of Iran. The method used in this article to prove the hypothesis is descriptive and analytical. In this method, an attempt is made to examine the existing documents and works in a descriptive and analytical manner. The method of data collection is also library and documentary.Keywords: Ayatollah Khamenei, Imam Khomeini, justice, luxury, support for the deprived.

    Keywords: Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, Luxury, support for the deprived, Justice
  • Women's religious insight using the verses of the Holy Quran on the subject of women, family and marriage
    Tahereh Hasoomi * Page 4

    Insight is one of the worthy and praiseworthy attributes that a Muslim should have in his personal and social life. In political and social struggles and activities and stances, the position of insight becomes clearer. Without insight, worship, struggles and human wars do not have the desired result and sometimes, after years of worship and austerity or fighting the enemy, the blind man is on the wrong path and against the truth, as in the history of examples There is a lot of Iranian society that is the target of the enmities of the great devils and one of the examples of their enmity is the destruction of the family system. Therefore, an important necessity requires that our women have the necessary knowledge and insight in the fight against these enemies. The purpose of this study is to identify the verses of the Holy Quran in relation to women, family and marriage, the study of which is one of the main intellectual foundations of man. And the worldview follows him. The result of careful study of these verses by the women's community is to gain religious insight and its effect on maintaining the family and society. The method of the present study was to extract and classify Quranic verses in three general topics: women, family and marriage. Subject matter in more detail The choice of central categories in the three general subjects was based on three sources of interpretive guidance, social concepts in the Holy Qur'an and social ideas.

    Keywords: Religious insight of women, Holy Quran, Women, family, Marriage
  • The role of human capital sociology in the realization of a resistance economy
    Seyed Mohsen Saeidi Kakhki * Page 5

    Since strengthening human capital as a means of differentiating the level of development of countries, provides the basis for improving the productivity of factors of production, supporting national production and strengthening competitiveness, therefore, the role of human capital in achieving sustainable economic growth and development is doubly important. Utilizing the potential capacity of human capital leads to increasing economic resistance, establishing stability and economic security, and ultimately, achieving the goals of the resistance economy in the country. And politics at the community level threatens the national security of the country, therefore, the general policies of the resistance economy refer to the use of human capital capacity in the country. Due to the importance of this issue, in the present study, the position of human capital in the resistance economy is mentioned and due to the quality of human capital, the reports of the World Economic Forum in 2015 and 2016 have been used. In the 2015 report, Iran was ranked 80th among 124 countries in the world with a score of 63.2 (with 14 steps of improvement).

    Keywords: Human capital, Economic security, resistance economy, Knowledge-Based Economy, production capacities
  • Environmental protection in international law
    Ali Faghih Habibi * Page 6

    The environment is what encompasses the lives of humans, animals, animals, plants and inanimate objects; Such as water, soil, air and light and other manifestations and manifestations of nature in which any change and inhomogeneity affect life, life and growth positively or negatively. Protecting the environment and paying attention to environmental issues, especially during the war, is one of the most important global issues for contemporary human beings and human rights defenders. Any damage and destruction of nature affects a healthy human life.The effects of war on nature and the environment are more dangerous than any other factor; Because in wars, the feeling of beating and victory of one side of the conflict over the other and the strong desire for revenge with the use of destructive weapons, gradually arises, and by inflicting casualties and losses, this feeling becomes more intense day by day and causes great damage. They affect the environment. Hence, the issue of environmental protection in wars became an issue of international law and human rights, and international activities and cooperation arose in this field. The question that arises in this research is what effect does war have on the environment? How can human rights law play a role in protecting the environment in wars?

    Keywords: Law, International, Protection, Environment
  • Meritocracy and Administrative Health Policy and Protection of People's Rights in Government Organizations (Case Study: Social Security Organization)
    Mohammadreza Resam, Amin Nikpour *, Yaser Salari, Sanjar Salajeghe Page 7

    The purpose of this study is to investigate meritocracy and administrative health and protection of people's rights in government organizations (Case study: Social Security Organization). The research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-survey research method and is of the causal research type and specifically based on the structural equation model. The statistical population of this study is all managers and employees in social security organizations in southwestern Iran (Kohkiluyeh and Boyer-Ahmad, Fars and Bushehr) consists of 183 people. Sampling method based on Morgan table is 118 people. Sample members were distributed. Data collection tool, three researcher questionnaires 1- Shastalari; 2- Questionnaire for protection of people's rights 3- It was a health questionnaire. Data were analyzed by Emus software. Findings showed that there is a relationship between meritocracy and administrative health. There is a relationship between meritocracy and the protection of people's rights. Administrative health plays a mediating role between meritocracy and the protection of people's rights.

    Keywords: merit, administrative health, Protection of people's rights, Government Organizations
  • The Impact of Government Rental on the Democratization Function of the Modern Middle Class
    Mohammad Rostampoor *, MASOUD GHAFFARI Page 10

    The formation of social classes in Iran, developments and relations between them and their relationship with the government are strongly influenced by oil revenues. In Iran, the modern middle class was not born from the womb of production. That is why it is necessary to change the modern middle class of Iran from a dependent class to a productive and independent class. In this study, while examining the emergence and nature of the modern middle class in Iran, we investigate the role of the rentier government in the formation and expansion of the modern middle class. In general, three causal mechanisms can be introduced to explain the impact of a government benefiting from oil rents on the modern middle class: Rantier effect, suppression effect and modernization effect. Based on the presented economic-political analysis in relation to the influence of the ninth and tenth governments on the modern middle class of Iran, the following two conclusions can be drawn: First, the modern middle class of Iran has grown quantitatively due to the increase in oil revenues in the period 1384 to 1392. Second, this positive oil rent shock has had a significant negative impact on the functioning of a strong and independent middle class. To test the second hypothesis, data on good governance have been used.

    Keywords: modern middle class, Rentier Government, Democracy, Good Governance
  • The presentation of the pattern paradigm of passive defense for the maintainance of the cultural security Iranian-Islamic culture The method data-based (Grounded Theory)
    Rashed Jafarpour *, Sosan Alaee, Abbasali Qayyomi Page 11

    The maintenance of cultural security of Islamic Republic of Iran is one of the important branches of the national security of a country.the presentation of the pattern of passive defense is very necessary for the maintainance of the cultural security in conditions in which different cultures have invaded Iranian-Islamic culture. The purpose of this reseach is the theoretical extension of the concepts of the cultural security and the identification of the pattern of reinforcement of passive defense to maintain the cultural security in Islamic Republic of Iran. The qualitative research method is data-based (Grounded Theory) and the data has been collected through interviews. The statistical community of this research includes cultural experts suh as thinkers, professors, and cultural authorities of Iran who were chosen by Snowball Sampling method. After doing 15 In-Depth Semi-Structured interviews, the data analysis reached the theoretical saturation. The interviews were codified and after making 680 concept-codes, the concepts were more abstract. Finally, the concepts were categorized. Categories lie in the axis of paradigm model based on Corbin-Strauss Model and the suggestions were provided based on 6 axis.

    Keywords: Cultural security, Passive Defense, data-based method
  • Mohammad Reza Ali Hoseini Abbasi *, Seyed Khodayar Mortazavi, Seyed Ataollah Sinaei, Faatemeh Hashemi Rafsanjani Pages 20-41

    After World War II, due to the devastation caused by the war, the maximum government took control of the affairs of the people with all the economic affairs of the countries in hand. But from the early 1980s onwards, which coincided with the early years of the Iranian revolution, the economic administration of countries reduced governments to a minimal organization. And after that, with the awakening of the nations of the Third World, and the demand for their human rights, the powers will inevitably move towards good governance. In this article, using the author-centered hermeneutic method, we examine whether Hashemi , as the first executive person of the country during the his presidency and then the chairmanship of leadership and expediency experts, is in line with these policies and accepts the theory of good governance, we see that good governance from Hashemi's point of view is based on the Islamic-Shiite tradition, especially the political life of the Prophet and the Imams, and the use of human experience and achievements in governance, especially through the institutionalization of the party system.

    Keywords: Hashemi Rafsanjani, Good Governance, Islamic Revolution, Development
  • Alireza Samiee Esfahani *, Sajad Sajadisefat Pages 42-69

    With eight years of political and social presence in the country, with the advent of the Ahmadinejad government and the unification of the state system, the reform process has become virtually marginalized and less active. With the 11th presidential election, the faction stepped out of the lock of defense and began planning and policy-making to regain power. The main question of the research is that; how do reformists view politics and power after the 1988 presidential election? And what are the social consequences of this approach? The research findings show that after the 1988 election, the reform movement first tried to pave the way for it to enter power in the form of a policy of "coalition and strategic partnership" with the moderate current, so that they could continue to influence Maintain the socio-political structure of the country. However, the poor performance of Rouhani's government on various issues, on the one hand, and the inability of the reformists themselves to make good use of their political and social capital in the field of power, led to the reform process in addition to losing its hegemony and political capital in the 1980s. , Practically face the decline of social acceptance and loss of social capital in the 90's.

    Keywords: Reformists, Politics, Strategic Partnership, symbolic capital, Social Capital
  • Halim Bordi Gharajeh, Hormoz Mehrani *, Hossein Dideh Khani, Roohallah Samiee Pages 70-106

    One of the sociology aspects is lifestyle, but by developing of internet, nowadays we are now faced with the e-lifestyle. In this paper we study the purchase behavior of each Iranian’s e-lifstyle in the online enviorment in two steps. In the first step, aims to identify the e-lifestyle types among Iranian citizens by K-mean clustering approach. Questionnaire that derivatived from related previously reported literature was distributed among tha 970 samples. The results of this step shows five different e-lifestyle, which named Interactive, Negativisms, Pioneers, Requisiteness Oriented, and Self-indulgent. In the second step, to study the online purchase behavior of each e-lifstyle, we use the quality phenomenology method and depth interview with the 15 samples who selected by maximum variation. The data was collected and analyzed by Giorgi method. The result shows the seven main themes for Interactive group, six main themes for Negativisms group, nine main themes for Pioneers group, seven main themes for Requisiteness Oriented group, nine main themes for Self-indulgent group.

    Keywords: E-lifestyle, Online Purchase Behavior, Quality research, Giorgi
  • Mohamad Reza Haghighi, Farajolah Barati *, Sayedhesamodin Hosaini Pages 107-120

    The Islamic Republic of Iran, like other systems of government, has elements and components that distinguish it from other systems and its lofty goals are defined on the basis of components. In order for this type of economy to continue, it is necessary to move more towards restricting the use of oil resources and getting rid of the country's economy's reliance on these resources, noting that a resistance economy makes sense in a situation where there is war and against economic war. It is also the soft war of the enemy that makes sense in a resistance economy. The private sector is the main engine and driver of economic and industrial growth, which by using its capital and attracting and participating in non-governmental capital, efficient use of human resources and efficient management practices, while playing its role in economic and industrial growth, can Achieve government development goals. Considering all the effective factors and subsystems in the resistance economy, it should be said that sanctions can not cause significant disruption for a country with the power of the Islamic Republic of Iran and with these vast borders and God-given resources, a country that relies on God Almighty and is a stable nation. And he is smart, he will definitely be the winner of this field. The Islamic system is able to turn most of today's threats into opportunities by planning, trying, formulating the necessary strategies and measures with a focus on the resistance economy.

    Keywords: Economics, resistance economics, Legal
  • Fatah Mohammadi, Gholam Hossein Massoud *, Masoud Raei Pages 121-146

    The present study aims to identify the components of the requirements of the political ethics of rulers and guarantee their implementation in the Iranian legal system. This article is qualitative in terms of research methods and methods. The information obtained in this study has been described and analyzed by content analysis method. The findings of this study indicate that the guarantee of law enforcement has various effects, which are sometimes in the form of punitive aggression or compulsory. His material or financial and financial performance leads to and sometimes has a situational face. Therefore, according to the available sources, in the legal system of the Islamic Republic of Iran, there are two categories of executive guarantees, including divine supervision, internal (moral) and external (legal) executive guarantees on the political ethics of the ruling agents. However, due to the complexity of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, it is suggested that the components and characteristics of the political ethics requirements of brokers in the legal system be identified and extended to ordinary laws, judgments and administrative orders and regulations.

    Keywords: political ethics, ethics of agents, divine supervision, external supervision, internal supervision
  • Hossein Naeimi, Mohammad Sadeghi *, Seyyed Mir Baghe R Mir Abbasi Pages 147-163

    Today, economic sanctions have become very important as a tool to ensure the implementation of international rules as well as the maintenance of peace and the restoration of international peace and security because they affect many social, economic, political and sociological issues. The purpose of this article is to investigate the impact of banking sanctions on the international activities of the Iranian banking system and the options ahead. In response to the question of what effects have banking sanctions had on the activities of the Iranian banking system? It can be said that since sanctions are considered as tools in the hands of governments and international organizations to achieve specific political goals, banking sanctions actually target the international activities of the banking system and want to put pressure on the banking system. The country has damaged its economy and forced the target country to adopt its own policies. Meanwhile, the banking sanctions imposed on Iran are aimed at forcing it to abandon its nuclear program.

    Keywords: Banking Sanctions, International Banking Activities, the Effects of Banking Sanctions, the Role of Lawyers, Sanctions Option
  • Amirreza Khatir *, Mojtaba Maghsodi, Saeed Eslamibidgoli Pages 165-196

    The purpose of this study is to investigate the relationship between government species and capital market development. In this study, with the hypothesis that "political systems due to the nature, ideology and level of capitalism can be an obstacle or factor in the development of capital markets" answers the question that what is the relationship between the types of political system and capital markets? In order to achieve this goal, in the following text, using historical and interpretive methods, the historical approach and using documentary studies and typological libraries of political systems and their relationship with the capital market were examined. Based on the data of this study, it can be said that there is a significant relationship in terms of political and democratic ideology and the undemocratic nature of the political system with the development of the capital market. The results show that by analyzing the government and the market, including the capital market as political institutions and using the Weber model, it can be inferred that the government is the minimum factor in the development of the capital market. The next model is for left-wing democracies, but undemocratic right-wing and undemocratic left-wing political systems, by their very nature, hinder the development of capital market-oriented development goals.

    Keywords: Capital Market, political system, capitalism, Government, Development
  • Sanaz Bahojb Ghodsi, Fatemeh Shahroudi *, Mahdi Motaharnia, Behnam Kamrani Pages 198-214

    This article aims to investigate the role of futurology in the formation of art policy in the Islamic Republic of Iran, which is based on the text of the policy. The present study examines these political changes and developments in recent decades with the aim of what is the role of futurology in the formation of cultural and artistic policy discourse in Iran. In particular, it will focus on the art of Horizon 1417, as the impact of technology on the arts of later decades has been emphasized by the country's art policy makers. Therefore, the main question of the present study is what was the background, causes, consequences and context of the formation of futurology in this decade? The concept of futures studies and policy-making has been defined using a qualitative method based on a grounded approach (grounded theory) and documentary library studies. In this regard, scientific documents and the compilation of opinions of experts using the Delphi method deal with the role of future research in the field of art and provide theoretical and practical solutions. The results show how futurism sustains values and cultural cohesion by curbing change. Contemporary art futures studies offers a good way to promote the status of art, identify future opportunities and threats by relying on scientific developments and emerging and creative technologies.

    Keywords: Futurism, Policy-making, Global Perspectives, Political Developments in Art
  • Seyedhashem Moniri Pages 216-233

    Ardeshir Testament and Ardeshir Ferdowsi's Shahnameh are among the Andarz that convey to us the political way of governing. Although these two texts have been compiled in two different contexts, they have consistencis and inconsistencies in the manner and methods of government. Therefore, this article seeks to answer the question of what is the difference between the Ardashir Testament and the Ardashir Ferdowsi Shahnameh in terms of governmentality? The result of this research is that the Ardashir Testament is issued by a king who is familiar with politics, governance, and technologies of power. The realism of this policy is in contrast to Ardeshir Shahnameh of Ferdowsi, who is a landowners (dehqan) who is not in politics and has much of wisdom and advice. Therefore, this paper intends to examine the consistencis and inconsistencies of the two texts with a "comparative approach" and with the help of Michel Foucault's theory of governmentality.

    Keywords: Governmentality, Ardashir Testament, Ardashir Ferdowsi's Shahnameh, Andeznameh, Politics
  • AliAkbar Esmaeilzadeh, Seyyed AliAkbar Esmaeilzadeh *, Hamed Fazli Kebria Pages 235-254

    The aim of this study was to identify the components of empowerment of the staff of the Social Security Organization based on the teachings of Nahjul Balagha. Qualitative research was a type of documentary analysis. The statistical population includes the book Nahj al-Balaghah translated by Dashti (1330 AH), which includes 625 pages and 241 sermons, 79 letters and 480 wisdoms. Therefore, the sampling method is census. To collect information and data, the appropriate checklist, design and narrations of Imam Ali (AS) in Nahj al-Balaghah were analyzed. Content analysis of qualitative research was extracted directly and inductively from raw data through a systematic classification process, codes and classes. Since the criteria for accuracy in content analysis are validity, portability, reliability and verifiability, a strategy such as expert review was used to determine the validity. To assess the review of experts, the full text of the codes and classes was provided to 3 experts on religious issues with the focus on the statements of Imam Ali (AS) and his views were used in correction or approval. Also, in connection with the verification of the process, an attempt was made to accurately record all stages of activities. From the analysis of the results, 8 components and 45 indicators can be extracted, including; Independence (including 4 indicators); Responsibility (including 6 indicators); Self-control (including 8 indicators); Self-esteem (including 6 indicators); Confidence building (including 4 indicators); Modeling (including 5 indicators); Knowledge enhancement (includes 6 indicators) and work discipline (includes 6 indicators).

    Keywords: Empowerment, Nahj al-Balagheh teachings, social security organization
  • Ashraf Sadat Mojabi, Yaser Madani *, Tayebeh Zargar Pages 255-282

    The purpose of this study was to design a model of sport participation of socially disadvantaged women and girls in Tehran using the data theory approach. The research method is qualitative and exploratory. Statistical population included university professors, experts and experts. Topics in the list of experts included having a field of study and having academic backgrounds related to the subject, having managerial positions and executive experience in the field of sport sociology, and experts in the field of socially disadvantaged women in wellness and rehabilitation centers. The sampling method was non-probability sampling with purposeful selection with maximum diversity or heterogeneity. The sample size in this study was 16 persons based on theoretical saturation index. The interviewing tool was open-ended and analyzed based on three open, axial and selective coding steps using Maxqda version 12 software. Based on the data analysis, 168 primary concepts, 24 main categories and 5 core concepts were identified. Then, five theoretical theories were developed based on the paradigm-based data theory model for designing a model of sport participation of socially disadvantaged women in Tehran. From these results it can be deduced that the design of the model of socially disadvantaged women's sports participation is not achieved but is a purposeful process that is rooted in many traits and modes

    Keywords: Sport participation model, socially disadvantaged women, girls, data theory
  • Nahideh Mahdavi, MohammadKazem Rezazade Joodi *, Seyed Ali Poor Manoochehri Pages 267-293

    Shiite jurists, after being deprived of the presence of the Infallibles (AS), increasingly realized the necessity of achieving a valid and revised method in deriving practical branches from the holy texts, and in this regard, established the science of the principles of jurisprudence. However, other religious scholars who saw themselves in the face of opposition and focused their main efforts on the rational defense of the principles of religion and religion did not elaborate on the methodological issues necessary to deduce religious teachings. In order to draw the attention of researchers in the field of humanities to this important issue, Ayatollah Maleki Mianji has studied the method of inferring the religious teachings by explaining his special view on interpretation, firm and similar, and the achievements of the observer. Among these achievements, we can point to the indescribability of God in such a way that he believes in the principle of verbal sharing of divine names and attributes in complete contrast between human attributes and God's attributes. He has denied and considered divine knowledge possible only through introducing God to man in the situations of definition.

    Keywords: inference, method, interpretation, firm, similar, mediated by Ayatollah Maleki
  • Razmik Deamegardichian, Ahmad Azin *, Mohamad Reza Yazdani Zazerani Pages 283-299
    Social justice is still a perfectionist belief at the national and international levels. Justice, its definition and characteristics, as the most fundamental concern of humanity from the beginning of creation until today, have included fundamental changes and transformations, so much so that it can be said that injustice and non-realization of rights are the result of these changes and problems It is. In the Christian tradition, the standard of justice has been the teachings of this religion and man is obliged to observe justice according to the divine duty. But in the period of enlightenment and the rule of reason and experience, as well as the promotion of positivist thinking, the interpretation of justice has changed and justice changes the nature of the relationship between two people and the divine commitment and the relationship between man and God in the matter of justice fades and this change Attitude determines the deplorable consequences for human beings in the future, which in this article we try to study this issue using analytical and descriptive methods. The results indicate that justice in the Age of Enlightenment is defined in the form of a social contract by distancing oneself from the divine concept and the Christian tradition, and the realization of justice is interpreted subject to the formulation of laws in the opinion of the majority of society and guaranteeing the interests of the majority.
    Keywords: Justice, religion, Tradition, Christianity, Enlightenment
  • Ali Chegni, ‪Shokouhossadat Arabihashemi‬ *, ‪Feizollah Boushasb-Gousheh Pages 301-320

    Different theories have been investigated about how Iran was conquered by the Muslim Arabs and the Sassanid Empire collapsed. Among all the factors that have shaken the Iranian people throughout history, the invasion and entry of Arab Muslims into this land (the first half of the seventh century AD), has brought with it the greatest change. Why and how the Muslims were able to overthrow the great Sassanid empire and dominate all of Iran at that time for almost a century is a fundamental issue, and different views have been offered on the motives for this invasion. A group of extremist and anti-Islamic writers believe that the Arabs' goal in invading Iran was nothing more than the acquisition of booty, slaves and maids. Another group says that undoubtedly spiritual motives also played a very important role in this regard, and the main motivator of the Arabs in these attacks was the same spiritual and religious motive. This article tries to examine the religious and cultural motives of Muslims in attacking the territory of the great Sassanid Empire by using historical sources and knowledge as much as possible. According to the results, Muslims at the beginning of the conquest and invasion of Iran, in addition to economic and political motives, also had cultural and religious motives.

    Keywords: Muslim Arabs, Fatuh, Sassanids, Jihad
  • Yahya Amini, Arkan Sharifi * Pages 321-337

    always about whether human rights are absolute or relative rights? There was disagreement. The dominant view emphasizes the absolutism of human rights. But those who believe in the relativism of human rights have their reasons for defending the relative human rights. The purpose of this article is to answer this question; are human rights really absolute? This research assumes that even those who believe in human rights absoluteness, they believe in absolute human rights only in the theoretical realm, And when they enter the realm of action , their actions reflect the relativity of human rights. therefore , the answer to the question of what can be said about the relativism of human rights in the practical realm? It seems necessary. In this article, with the descriptive – analytical method and collecting information through the library method, we try to reach the conclusion that in relation to human rights, even absoluteists in practice seek the realization of human rights with a relativistic policy.

    Keywords: Human rights, absolutism, relativism, Theoretical realm, Practical realm
  • Mohammad Mohammadifar, Ali Akbar Gorji Azandaryani * Pages 339-354
    selective competence is the legal status under which an administrative authority can select the most appropriate of the legally acceptable options. Deviation from the limits of discretionary powers and their abuse occurs when the decision taken is not a legally acceptable option and is not justified by the available evidence or is contrary to the principle of competence, because one of the requirements of competence as a limited concept Is to prevent the withdrawal of competence and abuse of authority resulting from it.In some cases, the executive branch sets government regulations.This regulation, which is in line with the better implementation of laws and good administration of affairs, can also restrict the rights and freedoms of citizens.The principle of the hierarchy of norms requires that the approvals of the executive branch follow the supreme norms, namely Sharia, the constitution and ordinary law.Article 138 of the Constitution recognizes the right of the executive to make governmental regulations.The executive branch has the right to enact government regulations to enforce laws and determine their details due to the existence of various specialized and technical organizations, having specialized and experienced people and more communication with the people. These regulations should not be within the competence of the legislature, should not contradict the supreme norms, and should be enacted by the competent authority.
    Keywords: Competence, Selective competence, Competent authority, Good Execution of Administrative Affairs, Court of administrative justice
  • Mansoreh Taheri, Maryam Aghaei Bajestani *, Ozra Entekhabian Pages 355-372
    One of the factors for exemption from the punishment of theft is the abduction of the abbot. The manner and motive of the theft have no effect on this sentence. Of course, this ruling is disputed among general jurists. The reason for not punishing the father from the point of view of the jurists of the sects is narrations, consensus and fame.Regarding the inclusion of the mother, the general jurists, since they consider birth as the criterion of the ruling, according to the meaning of the parent, have also considered the mother as subject to the ruling. But Imami jurists are content with the text. However, due to the strength of the arguments of the opponents of enforcing the hadd on the mother, a re-reading of the jurisprudential principles of the mother's ruling is felt. This research has been done by descriptive-analytical method and based on library sources. In this issue, while explaining the reasons for and against the implementation of the hadd on the mother, the possibilities raised in the criterion of the father's exemption from the hadd of theft should be examined to clarify the possibility of attaching the mother's sentence to the father
    Keywords: Theft, abortion, limits, Punishment
  • Ali Dinarvandrad, Samira Gol Khandan *, Akbar Rajabi Pages 373-387
    Situational prevention as one of the methods of crime prevention is a set of measures and methods to reduce or eliminate the chances of committing a crime that tries to reduce the favorable grounds for crime or create an obstacle in the way of committing a crime or deprive him of the opportunity to commit a crime. Show. In this article, we have come to the conclusion through descriptive and analytical methods that, while situational prevention is recognized as one of the most important methods of non-criminal prevention today, but in practice and implementation of situational prevention policies, there are a number of important challenges that These challenges; It requires special solutions. In the executive dimension, the overlapping of the tasks of the relevant organizations, the lack of coordinated and national prevention programs and budget constraints at the executive level are the most important challenges for the implementation of preventive measures. In order for situational prevention measures to play an effective role in the crime prevention program, in the first stage, in the general crime prevention plan, the role, position and scope of the situation prevention function must be determined, and it is a fact that situational prevention It is only in conjunction with other criminal and non-criminal methods of crime prevention that the ultimate goal of maximizing the rate of delinquency can be achieved. The implementation of situational prevention policies requires above all the permanentization, popularization and investment of situational prevention,
    Keywords: Situational prevention, crime, delinquency, Criminology
  • ALIREZA EMAM, Ali Zare *, Ali Taghi Khani Pages 389-406
    The extraction and sale of cryptocurrencies is one of the new topics that there are different sayings among contemporary jurists about its nature; Some have called it monetary and some have called it non-monetary. This is also the case among lawyers. Therefore, the issue discussed in the present study can be posed as: What is the jurisprudential and legal nature of the extraction and sale of cryptocurrencies? In response to the present problem, it can be said that there are various sayings in this regard, which according to most jurists and jurists, its nature is monetary.Therefore, the nature of extracting and selling cryptocurrencies according to various jurisprudential and legal theories can be considered as modern and digital money that can have objective and religious value. This type of nature in 1397 and 1398 with the approval of the regulations The process of extracting cryptographic processing products and using cryptocurrencies was banned. In general, the subject of the present article will be examined in a descriptive and analytical manner, and as a finding, it can be said that in examining the jurisprudential and legal nature of extracting and selling cryptocurrencies, we can refer to different legal texts and jurisprudential texts. It is called money.
    Keywords: sale, currency code, Extraction, Electronic money, Real Estate
  • Manouchehr Abdullahi, Homa Davoodi Garmaroodi *, Amir Samavati Pirooz Pages 408-420
    Expediency in criminology refers to a situation in which criminality must be based on the principle of expediency. On the other hand, criminology and, consequently, the criminal sentences in accordance with it and the guarantee of its implementation are affected by the category of expediency. Imagination is the basis for issuing criminal sentences as well as criminology, which in the legal and penal system of the Islamic Republic of Iran is based on the interests of the system. In certain circumstances, this institution has the right to go beyond the basic principles and texts of the constitution and Islamic norms. This kind of expediency has an important effect on the issue of criminality, which includes criminal, political, cross-sectional inflation and the reactivity of criminal law. Therefore, according to the above statements in this article, we intend to examine the expediency in the process of criminalization and answer the main and fundamental question: where is the position of the category of expediency in criminalization?
    Keywords: Criminalization, expediency, criminal sentences, Criminal law
  • Mehrdad Nouri *, Bagher Mir Abbasi, Abdol Naeim Shahriarei Pages 422-443

    When customary law is formulated in the form of a text, the content of these rules generally undergoes changes, either due to the expression of customary rules in the form of natural language, or because we observe the gradual development of these rights. How a set of rules is implemented in domestic and international law is very different. A state that wants to have a new civil law has to pass a law to that effect, and since then a new set of rules has been applied to all the people of the country. Is copied. In international law, the situation is a bit more complicated, because it is not possible to pass a law, in such cases, concluding a treaty is a way to give legal value to the text of the law, this document is not valid for all members of the international community. This can happen at different times, as it is possible that one state will join the international treaty today and another another several years later. They shall not have the same effect as all other States Parties to the present Covenant. Eventually one of the treaty states may reject or withdraw from the treaty.

    Keywords: Convention, Customary Law, Contract Law, International Law
  • Payam Ansari Moghadam, Saeid Kheradmandy * Pages 445-469
    The adjustment of the contract is an important legal tool that restore the economic balance.This institution is divided into three categories contractual,legal and judicial, about the position of judicial adjustment in the EPC contracts with the fact that in this type of The adjustment should be issued by the court. on the other hand Reference Solving Disputes EPC contracts is in the jurisdiction of the Supreme Council arbitral. some challenges and problems in this ground is so important, including the lack of law for judicial adjustment, being appoint all arbitrators by the employer and loss of education in law of arbitrators are so important. Creating and accepting this thought movement about this kind of adjustment of the contract affected by reception of society's Economic developments on EPC contracts. Therefore, the purpose of this article is, examining the angles of judicial modification in this kind of contracts and the challenges of this issue and providing solutions to removing these problems from the perspective of sociology of law.
    Keywords: adjustment of the contract, EPC Contracts, Construction Contracts, economic developments
  • Ali Shahabodin *, Sam Mohamadi Pages 471-486

    Minority shareholders are part of the shareholders of public companies whose individual influence is low and the probability of consensus among them is very low. This in some cases leads to the neglect of their interests. The need to support micro-shareholders is not only important in attracting their capital to the capital market, but also the level of support for micro-investors is one of the main indicators in the international business index. Therefore, the main challenge of this article is to examine the legal solutions to protect small shareholders in the conflict of their interests with controlling shareholders and managers. In the end, it will be clear that Iran's trade law lacks the necessary provisions to protect small shareholders; However, in the Commonwealth Law and the International Business Index, there are clear and objective criteria for supporting them. These strategies are applied in the form of corporate governance theory and the responsibility of managers and controlling shareholders.Keywords: Corporate Governance, Micro Shareholder, Controlling Shareholder, International Business Index.

    Keywords: Corporate Governance, Micro Shareholder, Controlling Shareholders, International Business Index
  • Mohsen Rahimi * Pages 488-503

    Review:In this study, by comparing Iran's private law and international conventions, the issue of the effects of protesting against arbitration was examined. The main issue of the research was how international conventions approach the discussion of the effects of objections to arbitration in order to give originality to the arbitration award and its inviolability to prolong the trial and realize the rights of the parties. The investigation hypothesis was based on arbitration in the country of origin and obtaining a guarantee in appropriate cases by the court for retrial.The method of this descriptive-analytical research and the results of the research showed that in Iranian law, it is in accordance with some provisions of the New York Convention on Deposit Guarantee, appropriate to the vote for retrial, based on the court's decision. However, in the case of objections to arbitration, which in the New York Convention emphasizes "mandatory", this distinction is not taken into account in Iranian law. Also in Iranian law on the procedure of the New York Convention, which allows arbitral awards issued in one of the member states of the Convention to be enforced in other member states of the Convention without regard to its annulment; It is not specified.

    Keywords: Arbitration, Objection to Arbitration, Annulment of Arbitration, International Conventions, Private Law
  • Marjan Poorsafavi, Karamolah Daneshfard *, Reza Najafbeigi, Naser Mirsepasi Pages 504-517
    Background and Aim

    In any migration, factors such as acclimatization and environment should be considered so that the person or persons who want to start a new life in a new and unpredictable environment do not get confused. The purpose of this study was supportive and interactive factors affecting the cultural adaptation of Iranian students abroad.

    Research Method

    The method of this research is development-applied, exploratory mix and cross-sectional and applied survey nature. The statistical population in the qualitative stage were experts in the field of cultural adaptation of students who were selected as a sample by purposive sampling method. .

    Results

    The results of the research in the qualitative section showed that the cultural adaptation of Iranian students included 3 indicators of interactive factors and 4 indicators of supportive factors. The results obtained in the structural model also showed that interactive factors (r = 0.096) and supportive factors (r = 0.109) had a positive and significant effect on the cultural adaptation of Iranian students studying in Russian universities.

    Conclusion

    Cultural adaptation is one of the most important components and as a result of the realization of cultural development at the university level and educational and cultural institutions such as universities always play a role in cultural adaptation.

    Keywords: Cultural adaptability, Interaction, Support, Sichenova University, Moscow
  • Hamideh Gohari, Mohammadrezai Dehshiri * Pages 505-523
    The present study used the scientometric approach to investigate the status of scientific products in the field of digital diplomacy. This study was conducted by considering 118 published documents from the beginning to the end of 2020 that were indexed in the Web of Science database. HistCite and Excel software was used for the analysis and VosViewer software was used to draw the collaboration and word co-occurrence network. Findings showed that publications in this field have significantly grown in recent years. The United States with 31 documents, the United Kingdom (28 documents), and Russia (10 documents) were the most productive countries in this field. The University of Oxford was the most productive university in this field (12 documents). The Hague Journal of Diplomacy also published the largest share of papers in this field (15 articles). In general, 11 different subject clusters were found in the word co-occurrence network of this field, which these clusters dealt with issues such as foreign policy, social networks, technology, cyber diplomacy, crisis, and so on. Totally, the results of the present study indicate that the field of digital diplomacy is an emerging field that has received much attention in recent years. It seems the growth of scientific production in this field coincides with the increase of media and social networks because social networks are introduced as the main tools in this field.
    Keywords: Scientometric, scientific products, Digital diplomacy, public diplomacy, word co-occurrence, Web of Science Database
  • Ahmad Shohani *, nader shohani Pages 740-756

    The concept and theory of social capital since the 1990s has been met with considerable attention from scholars and scholars in various fields of social sciences (economics, sociology, political sciences, etc.). On the other hand, social capital, unlike the developed countries, has been taken very seriously in underdeveloped states, especially its role and influence, has been overwhelmed, while today, social capital in development is highly regarded by scholars and elites Is political.
    Method of research In this article, a descriptive-analytical study. The statistical population of this study is the total population of 18 years old in the city of Mehran. The sample size is 383 citizens of Mehran, selected by cluster sampling and selected randomly.
    The results of multivariate statistical analysis including Pearson correlation test, regression, Chi-square test, ANOVA test and Kendal correlation test showed that the relationship between dimensions of social capital and security of Mehran border was significant at the significance level of 0.05 and There is an indication that the greater the amount of investment in the dimensions of social capital, the social security of the citizens of the border of Mehran also increases.

    Keywords: Social capital, social trust, social security, border
  • Erfan Imani Darestani *, Hossein Pour Ahmadi Meybodi Pages 1021-1041
    The upcoming research, using the theoretical foundations of political economy, seeks to investigate the issue of ethnicity in the Middle East with an emphasis on ethnicism in Iran's Azerbaijan under the developments of global political economy and is trying to find out how economic factors affect political ethnicity in Iran's Azerbaijan. examine the years 1357 to 1399. The results of this study, which was conducted using an analytical-descriptive research method and data collection with a library and documentary method, show that although ethnicism in Iran's Azerbaijan is affected by economic issues, this effectiveness is not caused by From the economic discrimination against the Azeri people, it is caused by a kind of feeling of discrimination against oneself, which has psychological dimensions. Economic developments in neighboring Turkic-speaking countries have created a feeling of backwardness among Azeris and subsequently intensified ethnicism among them. In the meantime, the lack of attention to the issue of national identity and the lack of prioritization of the economy in policy-making, as well as the conflict of interests of neighboring Turkic-speaking countries and some other countries, have also been effective in the emergence of this phenomenon.
    Keywords: Political Economy, Ethnicism, Middle East, Azerbaijan, Iran
  • Aref Pirdadeh Biranvand, Abbas Salehi Najaf Abadi *, Alireza Rezaei Pages 1043-1058

    Fundamentalism is a school born primarily of the Protestant religion. Protestantism is a reform movement that originated in Berber Europe around the 15th century. The representative of the Protestant movement was mainly Martin Luther (1483-1546 AD), a professor of theology at the University of Wittenberg, who rebelled against the church and the pardon order issued by Pope Leo X in 1517. Before him, of course, John Wycliffe (1330-1384) and Janusz rebelled against the Catholic Church, but their revolt was for political reasons rather than belief. Concerning Jewish fundamentalism, the orthodox Talmudic Jews, who have accepted and practically believed in the modern interpretation of Jewish Zionism from the Promised Land, are considered Jewish fundamentalists.This study was conducted with the aim of semiotically examining the first movements of fundamentalism among the Jews who immigrated to the Occupied Palestinian Territories through the method of library studies. In fact, the study sought to answer the question, what were the signs of the first Jewish fundamentalist movement in the Occupied Palestinian Territories? At the end of the research process, the research hypothesis that there are four main signs: 1- Loyalty to the myth of the Promised Land; 2. The preaching of the two Messiahs; 3- Otherization 4-Pragmatism; It is one of the signs of the first Jewish fundamentalist movement in the occupied territories; It was proved.

    Keywords: Jewish fundamentalism, Israel, Semiotics
  • Moslemm Gholaami, Kiomars Kalantari Daronkala *, Iraj Goldoozian, Hamid Reza Ismaeili Pages 1060-1078

    The Constitution of the Islamic Republic of Iran pays special attention to the observance of human rights, especially freedom, the most obvious of which is that this human right is sometimes violated by law enforcement officials, and the moral and legal necessity of compensation for the detention of innocent defendants is undeniable. In the present article, according to the approach of the Code of Criminal Procedure, the reference of the investigation and the method of calculating and requesting compensation for the innocent prisoner, which has not received much attention, has been examined. The main question that is raised and examined in this article is what institution is the investigating authority and what is the basis for calculating and requesting compensation for innocent prisoners in Iranian criminal law? The present study is a descriptive-analytical study and using the library method has examined the mentioned question that there is a great deal of compatibility with public ethics and individual rights regarding the authorities and the method of calculating and claiming compensation in Iranian law. In Iranian criminal law, a claim for compensation of an innocent prisoner can be claimed in a three-member commission and in special cases in public and legal courts. Payment of financial compensation is also one of the most important methods of compensating innocent prisoners in the Iranian legal system, and the results of the study indicate that there are ambiguities about how to calculate compensation.

    Keywords: Reference authority, Compensation method, Innocent prisoner, Material, moral damage, commission
  • Seyed Ali Mirlohi *, Taha Ashayeri, TAHERE JAHANPARVAR, Mojtaba Shoaae Ardabili Pages 1080-1099

    Democracy is the ultimate goal of all societies and political systems and the ideal state of management. The institutionalization of democratic values is an important platform for the development of good governance. Development, the attainment of social welfare, civil liberties, the reduction of class divisions, the institutionalization of civil rights and the alleviation of poverty all depend on the prevalence of democratic values. The main purpose of this study is to study the factors affecting the democratic values of citizens. The research method is quantitative meta-analysis (cm2). In order to perform meta-analysis, 26 researches between 2004 and 2004 were reviewed and 15 cases were selected as the final document. The results show that the tendency towards democratic values was higher among men, married people, 18 to 40 years old, upper class (high income level) and Persian people. The magnitude of the meta-analysis suggests that there is a significant relationship between political, psychological, economic and social factors with a tendency towards democratic values, and finally 0.291 explains and predicts its changes. According to the assumption of heterogeneity between studies, the adjustment effect of citizens is equal to 0.345, university students equal to 0.124 and education staff equal to 0.201 on democratic value and the overall effect of these moderating variables (mediating variable between independent and Dependent) is equal to 0.261.

    Keywords: democratic values, Social tolerance, Political Culture, ethnicity
  • Omran Parandakh *, Akbar Varvaei, Ghobad Kazemi Pages 1101-1118
    Crime is a phenomenon that has existed in all societies, past and present. However, being permanent and general does not mean that crime is the same and uniform among them, but differs from one society to another, from one region to another, and from time to time. Due to the importance of the subject, the present study seeks to investigate the relationship between social capital and the commission of violent crimes as the main purpose, using the field method, survey technique, questionnaire research tool and the use of SPSS and Smart PLS software. The statistical population of the present study is men 18 years and older in Kermanshah, 384 of whom have been studied using the Cochran's formula as the sample size. The results indicate that between the total amount of social capital (P = -0.34), and its dimensions, ie social trust (P = -0.39), social support (P = -0.30), social interaction ( There is a positive and significant relationship between social cohesion (P = -0.32) and social awareness (P = -0.23); Therefore, all research hypotheses are confirmed. The results of the structural equation model (Smart PLS) also showed that the social capital variable explains a total of 0.53 of the variance of the variable of committing violent crimes, taking into account the values ​​related to the volume of the effect of the coefficient of determination of this value in The average is estimated to be 0.28.
    Keywords: crime, Violent crime, Social Capital, Kermanshah Men
  • Ali Sadeghi, Hossein Vazifehdoust *, Hashem Nikoomaram Pages 1120-1134
    Objective
    The main purpose of this study was validation (confirmatory factor analysis) and validation of the Islamic Social Marketing Assessment Questionnaire to investigate its impact on the brand equity of Afghan higher education institutions from the perspective of economics and management students in Afghan universities. The components of Islamic social marketing are environment, security and health, respectively. The environment includes items that destroy the beauty of nature, misuse of public and state property, increase green space in the region. Security includes items of secrecy and information, fear of reprimand, deep religious beliefs and peace among the people, as well as personal hygiene items, nutritional hygiene, clothing hygiene and disease prevention. Be.
    Method
    The present study is applied and in terms of data collection is a descriptive survey. The statistical population of the study included students of economics and management at public and private universities in Kabul. The statistical sample consisted of 384 students which were obtained randomly and the number of samples was obtained using Cochran's formula. The reliability of the questionnaire was evaluated using Cronbach's alpha coefficient, content validity was evaluated using experts familiar with the research topic and structural validity was evaluated using valid indicators in structural equations. SPSS and AMOS software were used for data analysis.
    Findings
    The results of data analysis confirmed the validity of social marketing components and it was found that there is a significant relationship between Islamic social marketing components and brand equity of educational institutions.
    Keywords: Social Marketing, Health, Security, Environment, brand equity
  • Javad Olfati, Ali Rahmani *, ALI ASGHAR Bbasi Sfajir Pages 1136-1148
    Objective
    One of the effective factors in organizational commitment is organizational justice and organizational identity. In the present study, according to the theoretical foundations of the research, the status of justice and organizational identity and its impact on organizational commitment of employees are examined and measured.
    Materials and Methods
    The research method is descriptive-survey. The sample size was 220 employees of Tehran Municipality who were selected through simple random sampling method. Data analysis was performed using factor analysis and structural equation modeling and t-test was used to test the hypotheses.
    Findings
    Organizational justice and organizational identity have a positive and significant effect on organizational commitment of employees and can explain the level of organizational commitment among employees of Tehran Municipality.
    Conclusion
    All necessary efforts should be made to create and increase organizational justice and its dimensions (distributive, procedural and interactive justice) as well as organizational identity. The management role of the organization is undeniable and conditions must be created so that employees can be committed to their organization.
    Keywords: Organizational Justice, Organizational Identity, organizational commitment, Tehran Municipality
  • Shiva Rashidi Torbati, Reza Radfar *, Nazanin Pilevari Salmasi Pages 1150-1169
    The purpose of this study is to present the supply chain management model with regard to IoT technology in companies in the field of information technology in Tehran province. The present study is part of applied research according to the objectives it pursues and in terms of the work process is part of descriptive and survey research. It is an exploratory type. The statistical population consisted of experts familiar with the subject of research (managers, experts and professors fluent in the subject) which was interviewed in a non-random and purposeful way until theoretical saturation. The statistical sample was determined by snowball method. This research has used two open-ended and researcher-made questionnaires to collect the data needed to measure the studied variables. The scoring method of the second questionnaire is designed based on the Likert 5-choice spectrum. Experts' opinions were used to check the validity and the reliability was calculated with Cronbach's alpha and was equal to 0.79, which indicates the appropriate reliability of the instrument. Swat and system dynamics modeling were used to analyze the data. All analyzes were done with Venism software. The results showed that by modeling and simulating the effective factors on supply chain management and according to the factors, The effect of these factors on each other and how they are related has been shown that two scenarios were developed that attention to long-term time efficiency can improve the efficiency of supply chain management.
    Keywords: Supply chain, Supply chain management, IoT technology, information technology in Tehran province
  • Seyed ramin Zargar, Mohamadhadi Soleymanian *, Shahram Zarneshan Pages 1194-1212

    States are required to comply with their international obligations under international instruments. Violation of international law by the state leads to its international responsibility. This is a basic rule and a necessary element of international order. The former is a clear example of the numerous attempts to legalize international responsibility by doctrine, international jurisprudence, and the intentions of governments. Doctrines and initial plans to legalize international liability became interested in investigating damages to foreigners, such as individuals and legal entities. What is the position of the aggrieved person in the system of international liability? The answer to the question is the subject of this research. In the first stage, we try to prove; The basic premise is that an individual can have rights based on the international community. In the second stage, the various ways available to the individual to defend themselves are due to the damage suffered by the government. In the final stage, we will examine the exact issue of repairing the damage to the person or persons

    Keywords: The individual, the international responsibility of the state, the means of litigation
  • Bagher Heidari, Hormoz Asadi Kohbad *, Masoud Raei Dehhaghi Pages 1233-1247
    The purpose of this study was to investigate the tactics and strategies for solving the problem of international relations in Imami jurisprudence with emphasis on the Prophetic and Alawite tradition. The following were extracted: 1. In the field of problems, we can mention the heterogeneity of the international community, the hardening of powers in the world arena, economic rigidity, international hegemony, violation of the rights of other countries and the existence of non-governmental actors, and tactics and strategies. Solving the problems of international relations include: strategy of denying pluralism, strategy of value and dignity of humanity, strategy of tolerance, strategy of denying humiliation, strategy of denying oppression, strategy of independence and non-dependence, strategy of conveying the divine message, strategy of peace and prevention of war, strategy of guiding The whole world and the strategy of Toli and Tabari as Islamic strategies to solve the challenges of international relations.Keywords: International Relations, Imami Jurisprudence, Prophetic and Alawite Sira.
    Keywords: international relations, Imami jurisprudence, Prophetic, Alawite tradition
  • Seyedeh Mansoureh Emadi *, Mehdi Hasanibagheri, Behnaz Azhdari Pages 1249-1261

    One of the oldest human aspirations has been and is to establish international peace and security. The concept of these two issues has changed a lot over time, as it became extremely important in the world after 9/11. Following this unfortunate incident, the international community took measures such as the ratification of 12 global conventions and 7 regional conventions and the Security Council with the issuance of a resolution in 1994, to deal with such incidents. Therefore, based on the findings of this study, it can be acknowledged that the process of combating international terrorism in international law is very slow, which indicates the lack of sound or anti-human dignity laws in human rights.Keywords: Security Council, 9/11, Terrorism, International Law, Human Rights.

    Keywords: Security Council, 9, 11, terrorism, International Law, Human rights
  • Soltan Morad Mahaki, MohammadReza Shahidi Pak *, Mohammad Dashti Pages 1263-1287

    Halvan was the old name of the present-day city of Sarpol-e Zahab in the west of the country. The purpose of this study is to investigate the cultural, religious and civilizational situation of Helwan to the antiquity and importance of this city and the reasons for the attention of rulers and kings to this region, despite the important Islamic cultural and civilizational works including Ahmad Ibn Ishaq and dozens of historical monuments. Many pilgrimages in the Islamic era and more attention of the rulers to this region and the ancient road and the Silk Road that passes through this city, has been the point of connection between Iran and Mesopotamia and the Western world. The present study seeks to answer the question Has it been in a different position? The research hypothesis is that Helwan, due to its strategic and border location, the land route of pilgrimage to Atbat and Hajj, has a special status and has attracted the attention of the rulers. The research method is descriptive and analytical. Findings show that the border and strategic location, the relationship with neighboring civilizations and favorable climatic conditions have led to the migration of tribes to the region. At the beginning of the heavenly invitation of Islam, the people of this region welcomed the Islamic invitation with open arms and it was of great ethnological importance and included various ethnic groups with different religions.

    Keywords: Mesopotamia, Background, status, Drainage, zigzag
  • Mohammad Gholizadeh *, Soheyl Taheri, ALIREZA Mazloomrahni Pages 1289-1300
    Basically, after the conclusion of the contract, which can sometimes be very long, is the stage of implementation and fulfillment of mutual obligations, which arises in the first place from the authorized intention of the parties, which is based on the principle of freedom of contract and is manifested in the contract documents. Although the parties state their claims in the contract documents according to the principle of freedom of contract, these freedoms are subject to legal restrictions. On the other hand, the behavior of the parties to the contract is very important in how to fulfill the mutual obligations contained in the written documents of the contract. But it has not been widely cited in British courts. It should be noted that in all legal systems based on the rule of will of the parties in contracts, the subsequent behavior of the parties is considered the source of interpretation of the contract. Therefore, in Iranian law, despite the lack of specification, it can be accepted that by fulfilling the above conditions, the subsequent behavior of the parties in interpreting the contract can be cited. In the Convention on Sale and International Documents under study, despite the disagreement, it is accepted that the subsequent behavior of the parties can resolve the ambiguities in the contract, and explicitly the subsequent actions and behavior of the parties in interpreting the contract and clearing the ambiguity is considered.
    Keywords: Behavior of the parties to the contract, International Documents, Iranian Law, European principles, Convention
  • Parvin Alizadeh, Khadijeh Solh Mirzaei *, Pouneh Tabib Zadeh Pages 1302-1321

    The Islamic Council of the city has been established since 2008, and about twenty-two years have passed since the formation of this institution is a good time to review its performance In this study, to evaluate the performance of city councils, different views of experts and members of city councils of the fourth period have been examined and the results of the survey are as follows: There is a response from council members to a specific mechanism for overseeing councils 8.5% are very weak, 39.7% are weak, 14.1% are average, 26.1% are good and 6.4% are very good. In other words, council members believe that there is enough oversight. This answer may be due to the fact that council members monitor the current reform mechanism be controlled more than ever and therefore not so inclined to change the current trend. But in this regard, experts say that 4.3% is very poor, 30.4% is weak, 21.7% is average, 37% is good and 6.5% is very good. In other words, contrary to the views of city council members, the majority of experts believe that there is no specific process for monitoring the performance and approvals of councils. In this study to investigate how to monitor the councils, For this purpose, the questionnaire method has been used and the statistical population includes members of the Islamic councils of the city across the country and experts in areas related to the councils.

    Keywords: Hierarchical Supervision, Legal Supervision, Islamic City Council, Administrative Institution
  • Hananeh Allahmoradi *, Hosein Shafiei Fini Pages 1323-1336
    There is basically no separate contract called a " compulsory contract". Conversely, all contracts are ultimately subject to a certain level of coercion. The combination of "contract" and "coercion" is more than a legal term, it is an obvious semantic conflict. However, it has a legal capacity so without using this name, it can be considered an important place in the law. Usually, such descriptive combinations tell long stories of bitter experiences in history; Phrases that purify abuse and coercion in the guise of soft words like "contract." Are coercions that have become a contract legal enough to facilitate coercion and enjoy civil protection? Given the lack of sufficient resources in the field of compulsory contracts in Iranian law, this discussion inevitably has new and thought-provoking phrases that can open a new chapter in Iranian legal discussions. This article intends to answer this question by addressing the issue of "coercion" in legal relations when included in a contract. Assuming that "contract" is a sign of civilization and the rule of law based on the free "acceptance" or "rejection" of an offer, what effect does the description "coercion" have on the meaning of the contract?
    Keywords: compulsory contract, the principle of contractual freedom, Threat of stability, Quasi-normal compulsory contract, National necessity, Abuse
  • Manocheher Rezaii, Homa Drodi *, Firoze Hajaliakbari, Nabiolah Mohamadi Pages 1338-1350
    Background and Objective

    Today, social and health marketing in the health and treatment system of the country, like many other organizations, requires extensive changes in the presentation and presentation of its services, which is based on the current world changes. Therefore, the purpose of this research is to design a marketing model. Health is based on social marketing in the Ministry of Health, Treatment and Medical Education of Iran

    Method

    The current research was based on the practical purpose and of the exploratory-developmental type (because this study seeks to identify the components of the health marketing model based on social marketing and the development of the obtained model) and the implementation method is qualitative.

    Conclusion

    The results of the research showed that after conducting each interview and implementing the interview text for analysis and coding, it was entered into the qualitative data analysis software Atlas.ti. became The health marketing paradigm was chosen for social evaluation based on the foundational data theory

    Keywords: Health marketing, Social Marketing, Foundation Data
  • Zeinab Mohammadpoorlaahromi, Elahe Molaee, Sahel Mohammadaminzadeh *, Mohammad Hajrabee, Ali Ghaderi Pages 1352-1363

    This research was conducted with the aim of comparative investigation of social problem solving, social trust and marital intimacy in working women and housewives of Baneh city. The statistical population of the present study was all working women and housewives who referred to health centers and medical services in Baneh city, using the available sampling method of 200 people (100 working people and 100 housewives) in a comparative (post-event) method. ) Selected. The tools used in this research were the Revised Social Problem Solving Questionnaire (SPSI-R; Dzorilla et al., 2002), the Social Trust Questionnaire by Safarinia and Sharif (2009), the Marital Intimacy Questionnaire by Bagarozi (2001), which, for analysis The data and the test of the hypotheses of the research were used by the multivariate analysis of variance (MANOVA) test. The results of MANOVA analysis showed that the components of "positive orientation towards the problem", "negative orientation towards the problem", "logical problem solving", "impulsive style", "avoidant style" are more in working women than housewives. has The components of "confidence", "honesty", "openness", "cooperative tendencies", "trust-based behavior" are more common in housewives than in working women. Also, the average of "emotional", "psychological", "rational", "sexual", "physical", "spiritual", "aesthetic", "recreational" components is higher in housewives than working women.

    Keywords: social problem solving, Social trust, Marital Intimacy, Working Women, Housewives
  • Mersad Abouzari, Daryosh Babaee *, Ali Mehboudi Pages 1365-1382
    The main purpose of the rules of civil liability is to compensate the material and moral damages and repair the damage, which the municipality and its employees are no exception to this rule. The legal basis of civil liability of municipalities is Article 11 of the Civil Liability Law approved in 1339. According to this article, damages may be caused by personal fault of employees or municipal administrative error or damage to the community, but what is the subject of this article is to review the cases of municipal exemption from civil liability by looking at the judicial procedure in This is the case, although the legislator in Article 11 of the Civil Liability Law states the conditions for the realization of the responsibility of employees or the municipality, but it must be seen in which cases the municipality is exempt from compensation for damages caused by its actions. On the other hand, in the last part of this article, only the government is mentioned about the exemption from compensation for damages caused by government actions. It has been used, so it should be seen that the non-use of the word municipalities in this section was due to the negligence of the legislator or the legislator has deliberately taken such an action, in which case the non-use of the word municipalities is related to the type of municipal actions. Has the legislature consciously spoken only of the government because it did not consider municipal action to be sovereign?
    Keywords: Civil Liability, Exemption, municipality, damages
  • Ghader Panahi Ghadim, Ehsan Shakeri Khooie *, Reza Nasiri Hamed, Alireza Esmailzad Pages 1384-1398
    The school of segregation is one of the schools of thought that has been important in Shiite thought and seminaries since 1992. This school is basically an epistemological and methodological theoretical expression in terms of how to understand religious texts, which emphasizes the distinction between the three methods of religious knowledge, namely, narration, philosophy and mysticism. In the school of segregation, theory focuses on doctrinal issues, with social and political issues on the sidelines. Therefore, there is no direct and clear content about the political views of the school of segregation.In this article, using a descriptive-analytical method and with the aim of discovering the study of justice and installment in the opinions of separatists and the political approach and behavior of separatists towards politics and governance, including the revolution, seeks to answer the question that the implications What is the political school of segregation? The hypothesis presented in this regard, using Skinner's methodology, is that the school of segregation's view of politics is based on fundamental epistemological changes and, consequently, political functions, especially with emphasis on installments and justice, especially for Hakimi.Thus, the conclusion that can be drawn in the end is that in the process of revolutionary struggles, the political behavior of separatists in practice, from isolation to participation in political struggles and in the theoretical field has included lack of interest in revolution and participation in politics.
    Keywords: School of segregation, political implications, philosophy, justice, revolution
  • Mohammad Atardi Moghaddam, Alireza Mazlum Rahni *, Alireza Rajabzadeh Pages 1400-1420
    In today's society, the importance of the subject of documents and their registration is not hidden from anyone, because with the development of societies and the growing growth of commercial transactions, the development of trade and internationalization of trade, everyone has made people feel some kind of security in transactions. And this issue is taken from the dynamic and appropriate registration system. Therefore, the present study, which seeks to examine the conflict of documents in Imami jurisprudence and Iranian law, after expanding the conceptual space of the research subject, will examine the conflict of documents. According to the thematic documents presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the data collection method in this dissertation is library. The findings of this study indicate that: First; It seems that in the conflict between a formal document and an ordinary document, the official document has more positive value and power in terms of enforceability and has priority, secondly; It seems that in comparison between official and ordinary documents, official documents for reasons such as having evidentiary power, legal effect of official documents in creating confidence in the judge that the personal claim is correct and having both positive and affirmative aspects on ordinary documents. It is preferable, thirdly; In Imami jurisprudence, it seems that in the conflict between the official and ordinary document, the principle is the impossibility of conflict.
    Keywords: document, conflict, Law, Jurisprudence, Iran, ordinary document, Official Document
  • Mahmoud Seyed *, Roghayeh Babaei Hassan Sara, Seyed Alireza Vasei Pages 1422-1442

    The Bahmanis were the first independent Muslim government in southern India to rule the region from 748 to 934 AH. The founder of this dynasty was Aladdin Hassan Kango or Bahman Shah (748-759 AH). Eighteen members of this dynasty ruled the Deccan, the capital of eight of them was Hassanabad Golbargeh and the capital of the other sultans of this dynasty was Mohammadabad Bidar. The formation of the Bahmani government in the Deccan Valley, who considered themselves descendants of the kings of Iran, and on the other hand, from the very first days of their formation, unwavering support of the Iranians and Sadat of Iraq, Mecca and Medina, led to the invasion of Iran. To consider this as their best refuge and refuge and to migrate to this region individually and in groups. . Findings of the present study which has been done using library resources and descriptive-analytical method. It shows that these migrations caused the spread of Shiite religion and caused the spread of Iranian-Islamic culture and civilization in Deccan, especially during the Bahmanian rule.

    Keywords: Avalanche government, Deccan Peninsula, Shiite migration, Iranian bureaucrats, Islamic culture, civilization
  • Behnam Abbasi, Alireza Rajabzadeh Estahbanati *, Alireza Mazloum Rahni Pages 1444-1469

    Today, as a result of the development of societies, population growth, confrontation of public interests and private interests, the transition of the government from a single-sector government to a welfare and democratic government, attention to the interests of the majority and the public in the shadow of democratic systems, we witness the increasing importance of the discussion of land and property acquisition in line with It is to eliminate the legal gaps, therefore, the current research is trying to investigate the evolution of legislation related to land acquisition before and after the victory of the Islamic Revolution, with a brief look at the laws of England and France. From this point of view, after expanding the conceptual space of the subject, it will investigate the historical course of land acquisition laws before and after the revolution. According to the subject documentation presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information in this research is library. The findings of the article are that in the historical course of the laws approved before and after the revolution, it can be stated that, in the establishment of laws in the field of real estate and land acquisition before the revolution, there were features such as: the transfer of social rights to Individual rights, emphasizing the payment of nobles without regard to the payment of the arena and inspiration laws have been emphasized in the approval of laws,

    Keywords: Acquisition of real estate, land, interpretation of laws, development of legislation
  • Yavar Bijani, Feizollah Boushasb Gousheh *, Naser Jadidi Pages 1462-1484

    Sistan, as one of the easternmost states of Iran, has a long presence in Iranian religious and political mythology and history. The most important religions active in this land during the Sassanid period, especially from the second half of the Sassanid rule, were Zoroastrian, Buddhist, Hindu, Christian and Jewish. With the arrival of Islam in Sistan, as in other parts of Iran, there was a significant change in the religious and political form. From the first century AH, the people of Sistan gradually converted to Islam and accepted an Islamic political and religious identity. Yaqub Laith Saffari was one of the first Iranian rulers to come from the people of Sistan. The Ratbil / Zanbil dynasty was one of these local rivals whose territory Sistan was part of centuries ago. These dynasties and Kabul kings were Buddhist and Shia. the time and place in which Yaqub Laith Saffari formed his government, the main issue of this article is to examine his religious policy. For him, political and economic goals were more important than religious goals. In order to repel the enemies and the danger of the rivals, to consolidate power, to gain wealth and spoils, to expand the territory and gain legitimacy from the caliphate and to be accepted by the Sunni community, he proposed models related to invading the land of infidels and destroying their temples. He became religiously tolerant of the followers of the divine religions. In Ya'qub's religious policy, the attempt to spread Islam was irrelevant.

    Keywords: Yaqub Laith, Saffarians, Religious Tolerance, Sistan, Buddhism, Zoroastrianism
  • Seyed MohammadSaeed Shojaie *, Shoja Ahmadvand Pages 1486-1499

    Political thought, in a sense, is a reflection on how power is produced and distributed in the sphere of polis. Thus, a thinker who suggests a framework for how power is produced and distributed could be counts of as a political thinkers. Accordingly, the purpose of this article is to extract the categories of sentence and obedience from the text of Gulistan with the aim of understanding the political dimensions of Saadi's thought. The findings of the study indicate that according to various codes, Saadi used the language of critical verbal actions and with a special look at the two concepts of political science, namely judgment and obedience, not only criticized the deplorable socio-political situation of his time. Data, but beyond that, has tried to criticize the most important part of old speech, especially that of Khajeh Nizam al-Mulk. Thus, in Saadi's view, in relation to and obedience, the subjects are removed and Sultan (king) is deposed.

    Keywords: ruling, obedience, Saadi
  • Mohsen Ameri * Pages 1501-1519
    The increasing development and expansion of relations between countries and nations, especially the significant expansion of international trade relations, migrations, tourism industry and the formation of transnational companies willingly have legal consequences. One of these consequences is the occurrence of lawsuits and disputes between persons of different nationality, an important part of which is presented to the foreign court and leads to the issuance of a ruling or decision of the foreign court, followed by the importance and necessity of identifying and implementing foreign rulings as an undeniable necessity. The executive system of foreign rulings in Iran is currently subject to Chapter 9 of the Civil Laws Enforcement Law, which, due to the increasing development of global trade, and the necessity of economic and cultural development of the country and attracting reliable foreign capitals and partners, cannot meet the needs of the country today. On the other hand, the opinions of our courts in this regard are met. This thesis is intended to review regional and international conventions, laws, regulations and judicial approaches of several countries and adapt them to Iran's laws, regulations and judicial regulations, discuss the flaws and weaknesses of Iran's law and judicial system, and finally propose proposals for reforming this part of the country's judicial system.
    Keywords: A comparative study enforcement, foreign courts judgments, an emphasis on rule, judicial practice
  • Seyed Fatah Ebrahimi, Iraj Hoseini Sadrabadi *, Abdolreza Barzegar Pages 1521-1535
    Citizenship rights are one of the most important components of the modern world that governments are obliged to observe in various areas of society, especially in the economic and financial spheres. Governments need to regulate the financial-capital market to protect the economic rights of citizens. The purpose of this article was to study the regulation of the Iranian legal-banking system in securing citizens' rights, which has been done by analytical-inferential method. Findings show that regulating the use of mechanisms that regulate and modify a system is better for society and more for justice. In Iran, the Central Bank of Iran, with the legal competencies and powers given to it, as a reference for regulating the financial market as well as supervising minor regulators, emphasizing and modeling laws and regulations on citizenship rights. , Covers the people of the society and takes appropriate steps in the implementation of citizens' rights with appropriate and proportionate regulations and less risk-taking, but in this direction, various human factors and political conditions may deviate from the path of the Central Bank. They also have financial-economic market regulation. The results show that in order to protect and expand the economic rights of citizens, a strong regulatory system is needed in the banking system and even on the central bank as an economic regulator.
    Keywords: Financial Market, Regulation, citizenship rights, Banking System
  • Alireza Shirani, Mashaalah Valikhani *, Rasool Aghadavoud Pages 1537-1569

    The purpose of this study was to design and explain a model for overcoming decision-making under group and factional pressures in the evaluation and appointment process (Case study: Bank Saderat Isfahan Branch Management). And a little. second chapter of the research to design and explain a model for overcoming decision-making under group and factional pressures in the evaluation and appointment process Components and indicators have been extracted. Then, a research questionnaire was designed and the questionnaires were completed by 108 people in the branches of Bank Saderat Isfahan. In the descriptive statistics of the research, the research variables such as mean, standard deviation and variance have been studied. Then, in inferential statistics, in order to check the validity of the questionnaire, confirmatory factor analysis was used and in order to examine the research questions, structural equation modeling (Structural Equation Modeling) with the help of SmartPLS 3 software was used. Variables, the component of factors within the organization has a better rank and has the first rank, and the component of resources and tools for implementing decisions has the second rank and the component of behavioral and personality characteristics of executives has the third rank. Among the indicators, the index of providing the necessary capital and budget is in the first place, and Gobe has the second place in having the appropriate financial and human resources to implement decisions, and in the distribution of rewards, the opinion of people is asked and is in the third place.

    Keywords: Exit from pressure decision-making, evaluation, appointment, Bank Saderat of Isfahan province
  • Parvaneh Niroomand, Jafar Ghahremani *, Abolfazl Ghasemzade Alishahi Pages 1571-15994
    Education in Iran is unfortunately caught up in a process of traditional and inefficient methods. Traditional approaches and methods have led to the analysis of the power of the educational system. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the importance of the elements and components of mentoring new teachers in the country's educational system. The present study is applied in terms of purpose and mixed in terms of method. Quantitative and qualitative methods were used to collect data. In the qualitative part, reference was made to specialists and experts and a quantitative part of the researcher-made questionnaire was used. The statistical population of the qualitative section was all specialists in the field of educational management, experienced teachers and specialists in the field of education that 17 people were selected as a sample by non-random method. The statistical population of the quantitative section included 1928 newly hired teachers in East Azerbaijan province, who were selected according to Morgan's table of 320 people. In order to identify the factors, semi-structured interview method was used. MAX-QDA18 software was used to prioritize and be aware of the importance of the components. The results showed, organizational and macro factors that according to the results, priority is given to organizational factors. In terms of priority areas with organizational strategies. Mentoring strategies organizational, and extra-organizational strategies that, organizational strategies. Priority in intervening situations is with extra-organizational strategies. Consequences include organizational, individual, and extra-organizational consequences, and according to the results, priority is given to individual consequences.
    Keywords: Mentoring components, Newly hired teachers, educational system, data foundation theory
  • Behnam Ghanbarpour*, Seyed Reza Bagheri Pages 1596-1611

    With the expansion of communication and the growing development of new needs and concepts, it enters the set of legal laws, one of the most important of which is privacy. Privacy is closely related to human dignity and, as we know, is one of the most important examples of human rights, in other words, privacy can be included in the first generation of human rights. International human rights instruments such as the Universal Declaration of Human Rights, the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms - Covenants (Covenant on Civil and Political Rights and the Covenant on Economic, Social and Cultural Rights) and the Islamic Declaration on Human Rights state that it is inviolable. The ways in which this has been practiced in different legal systems are quite different from each other.Unfortunately, in Iran, despite the existence of serious and sufficient legal bases to protect the right to privacy, a comprehensive law has not yet been adopted, and this right in Iran needs a major change. The sources of civil liability for violating privacy can be seen in the Qur'an and Sunnah, but it can not be explicitly said that there is a law in society that can find the types of privacy and its violations and methods of compensation. Because most of the damage is to the dignity of individuals and is a kind of moral damage, it is difficult to compensate without comprehensive and complete laws.

    Keywords: : Privacy, Subject law, International Documents
  • Mehdi Karimi Zand *, Alireza Tayebi Pages 1613-1633

    The present study aims to fulfill and pay attention to the requirements of implementing the slogan of the Supreme Leader of the Revolution in the Nowruz message of 1401 entitled "Year of knowledge-based production and job creation" and creating a platform for commercialization and Quantitative & qualitative growth of knowledge-based Relying on knowledge and scientific advances and job creation is in the country.The aim of this study was to identify the dimensions and components of Internal Marketing On the amount of entrepreneurial orientation for to develop was the Startup’s in the Iranian political community. Necessary data were collected with a standard questionnaire from 384 employees and managers of startups and selected by simple and easy non-probability sampling method. The least squares method Smart PLS software were used to test the model. The results revealed that Organizational transformation, internal processes, Internal and environmental structure, Environmental characteristics and value creation, have had a positive and significant effect on entrepreneurial orientation. Finally, the results of the coefficient model of the effect of the change factors on the outcomes showed the confirmation of the relationships. The results of the goodness of fit index showed a value of 0665 indicating a strong fit and utility of the model.From this study can be used to identify also, plan and provide solutions to encourage academics, knowledge-based companies and Startup’s to teach an internal marketing based on knowledge-based production and job creation and promote it in organizations and public policy forums.

    Keywords: Internal Marketing, Entrepreneurial Orientation, value creation, Organizational Development, Startups
  • Meysam Payinmohalli, Alireza Hasani *, ALIAKBAR Esmaeili Pages 1635-1647
    In most legal systems and international documents, good faith is recognized as a rule to be observed in the stages of negotiation, conclusion, execution, interpretation of the contract. From the inference of legal materials, we can see the need to observe good faith. In international trade, the parties to the contract can not exclude this principle by prior agreement. And have no right to conduct that causes harm to the other party. In all regulations, adherence to the principles of good faith is the main condition. The point is to the other side, secondly: it creates softness in the negotiation process to reach an understanding. Therefore, the parties try not to make irrational and unacceptable proposals, and thirdly: when the situation is in the interest of only one party, there is no obstacle to the continuation of the negotiation. If one of the parties disrupts the rule of privilege to the other party, the accused will be accused of violating the principle of good faith. We emphasize the principle in oil and gas contracts.
    Keywords: goodwill, Negotiations, Conclusion, Execution, interpretation
  • mahmood bahrami, hasan poorbafarani *, mohsen shekarchi Pages 1649-1667

    Wherever a society is formed, there are also rights, and where governments consider the establishment of regulations useful for the flow of order and harmony in social life, it is necessary that these regulations be implemented on time against those who violate them. should be placed and the guarantee of the predicted executions should also be applied against them; The most severe of these executions are of a criminal type, and imprisonment is one of the accepted methods of preventing crimes and mistakes or their repetition and punishing criminals, especially those who commit theft. This punishment is the legislative history of Iran's penal law, explaining the thoughts of supporters and opponents to evaluate the weaknesses and strengths of this punishment.
    The question that arises in this article is, what is the opinion of the Iranian legislator regarding imprisonment? Unfortunately, the existence of many criminal titles with the punishment of imprisonment indicates that imprisonment and sending to prison has been considered as the most accessible tool for punishment and punishment, without taking into account the purpose of the punishments. Imprisonment should be fundamentally revised in the amount and number of criminal titles leading to imprisonment, and the judges handling the cases should be encouraged to use alternative punishments.

    Keywords: Imprisonment, reformation, deterrence, criminology, punishment
  • BATOOL FALAH MORAD *, Gholamreza Khajehsarvi, hosein abolfazly Pages 1669-1687

    The confrontation of Islamic countries with modernity has affected the position of women in these societies in many ways. Political Islam has tried to provide many answers to the contradictions caused by the confrontation with Western ideas and their influence on women's discourse in the Islamic society. These answers range from full acceptance of liberal-democracy and feminism to their absolute rejection in the form of Talabani Islam. Each of the Islamic countries has its own historical developments and cultural coordinates, and this has also affected how the aforementioned discourse is elaborated in each of the Islamic societies. The question is, considering the teachings of Shiite Islam and contemporary developments, what kind of discourse can answer women's issues in Iranian society, especially the discussion of women's value in society?The present research introduces the "wisdom-based" approach, which theoretically results from the teachings of political Islam, especially the leaders of the Islamic revolution, namely Imam Khomeini and the Supreme Leader. Considering that Hikmat-Banyan's approach in analyzing the phenomenon of gender division of labor departs from single-cause theories, it is based on Islamic principles and is ultimately influenced by the developments of contemporary political Islam; The hypothesis is that this approach provides a suitable answer for women's issues, especially the value of women in the Islamic-Iranian society. This research, with a theoretical-historical approach, tries to conclude the data collected based on the library method in a descriptive-analytical way and using discourse analysis.

    Keywords: political Islam, gender, feminism, discourse, Hikmat-Bayan
  • Abdul Hussein Hassani, ahmad momenirad *, khirollah parvin Pages 1689-1708

    The purpose of examining the relationship between the invitation to intervene and the issue of the right to self-determination of the people from an internal perspective. This aspect of the principle of the right to self-determination requires that people be free to choose their political system, demand fundamental reforms, or even call for a change of government under certain conditions. Today, the right of the people to self-determination is recognized as a right that guarantees their fundamental rights, and what makes this right more prominent is the role that the people of a society play in their sovereignty to guarantee the rule of law and democracy. What is clear is that the participation of the public is the cause of the legitimacy and acceptability of the actions of the government and the government, and in the absence of public participation, the actions taken are questionable, questionable and objectionable, because non-public participation in elections is not approved by the majority It is contrary to the generalities and preambles of the constitution and the principles mentioned. The interpretation of the Constitution without considering all its pillars, especially the preamble and all the principles that are integrated and hierarchical, is not considered an impartial and scientific interpretation. Any action of legal institutions that leads to a decrease in the participation of the people in determining their own destiny is unjustifiable and incorrect and will only result in increased distrust and is an unconstitutional action approved by the Iranian people.

    Keywords: The right to self-determination, population, government, legitimacy to be effective
  • Lena abdolkhani *, mohammad dami, hamed mohagheghnia, shiva jalalpoor Pages 1690-1715

    The development of communications and information in the international information society, and consequently the emergence of transnational politics, requires a new diplomacy based on transparency, openness and cooperation with civil and transnational civil society actors in the public sphere. Meanwhile, due to the importance and attention of the Islamic Republic of Iran to nations and public opinion, this type of diplomacy has a significant place in the country's foreign policy. thereforeThe question that is the main concern of the author is which elements have played an effective role and position in the public diplomacy of the Islamic Republic of Iran towards the Islamic world? In response to this question and inspired by the conceptual and strategic model of public diplomacy, the hypothesis is raised that it seems that the Islamic Revolutionary Guard Corps has over time played a key role in public diplomacy along with other pillars.And this has become much more pronounced in recent years with the dominance of new media technologies and virtual networks and competing powers globally and in regions such as the United States, the European Union, Turkey and Saudi Arabia, and the need to update information. The research method in this article is descriptive-analytical and the method of data collection is library and filing tools.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Deplomacy, Public Deplomacy, The Revolutionary Guards, Islamic word
  • Touraj Karimnia, amir samavati Pirooz *, Davod karami Pages 2451-2466

    Exercise can lead to cases of criminal or civil liability that have been more or less studied in some research. What has been reviewed in this research using descriptive-analytical research method; It is criminality and misconduct that are in fact the origin of the aforementioned responsibility. It should be noted that in sports operations, despite the fact that athletes explicitly or implicitly, both at the beginner level and at the professional level; Aware of the dangers, they have given consent to perform sports operations, and this satisfaction has been based on the fact that individuals are the owners and rulers of their physical integrity; This satisfaction is not absolute and faces an exception. In fact, whenever a crime or violation is committed in accordance with the rules of sports regulations or general criminal law, it creates liability for the offender. One of the most important ambiguities is to determine the diagnostic criteria for the crime or violation of the action. The complexity of the issue becomes more apparent when we know that most of the existing bylaws have not gone through the formalities set for approval and have often been approved and passed by the board of federations.

    Keywords: Sports law, criminal liability, disciplinary regulations, sports offenses
  • ali mohammad sharifi, masoumeh reshad *, mohammad tohidfam Pages 2468-2482

     
    the present study aims to comparative analysis for the orientation of the positions and institutional approach of representatives of the 6th and seventh session of the council of the islamic council to political development. in this regard, the main question is whether the political trends of MPs have an impact on their performance with the level of political participation? the results of this research, which are based on descriptive - analytical method and Huntington's approach to the relationship between political parties and political development is necessary to advance the present research, thus making the theoretical basis of the research necessary and makes it necessary to address the issue. because of its importance in islam, system leaders have a special importance. It showed that there are signs of cooperation between parliament and other political institutions whenever there is a field for political competition among parliamentarians. The situation in an analysis leads to an increase in political participation and an important step towards political development. The MPs considered it a crucial lever for political development and considers their failure to examine their failure in this regard to political sociology issues. In the event of discussion, there are many factors in the realization of political development: structural, legal.

    Keywords: parliament assembly, representatives, political participation, political trends, political development