فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 118، مهر و آبان 1400)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 118، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه علیجان پور، نجمه تهرانیان*، عیسی محمدی، انوشیروان کاظم نژاد، گیتی ازگلی صفحات 225-232
    مقدمه

    آدیپوکین ها نقش های مهمی را؛ از جمله تنظیم فرایند التهاب، تنظیم فعالیت سیستم ایمنی، تنظیم سیستم عروقی، تنظیم عملکرد تولیدمثل، و هموستاز گلوکز در بدن انسان ایفا می کنند. سطوح آدیپوکین ها در بارداری و بعد از زایمان تغییر می یابد و این هورمون ها نقش مهمی در رشد و تکامل جنین به عهده دارند. هدف از مطالعه حاضر مقایسه سطح سرمی هورمون لپتین و امنتین-1 مادری در دو نوع زایمان طبیعی و سزارین، و ارتباط آن ها با شاخص های تن سنجی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1399 بر روی 90 نفر (45 نفر با زایمان طبیعی و 45 نفر با زایمان سزارین انتخابی) بستری در بیمارستان مهدیه تهران، با روش نمونه گیری در دسترس و آسان انجام شد. خون گیری وریدی در 24 ساعت اول پس از زایمان جهت سنجش سطح سرمی هورمون لپتین و امنتین-1 مادری گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن زنان در گروه زایمان طبیعی و سزارین انتخابی به ترتیب 4/6±25/8 و4/5±29/5 بود. نتایج مطالعه حاضر در مقایسه بین سطوح سرمی لپتین و امنتین-1 مادری در انوع زایمان، افزایش سطح سرمی این دو هورمون در زایمان طبیعی مشاهده شد، اما تنها افزایش سطح لپتین معنی دار بود (0/001>P). هم چنین، بین جنسیت جنین و شاخص های تن سنجی با سطح سرمی لپتین و امنتین-1 مادری، ارتباط معنی داری وجود نداشت (0/5<p).

    نتیجه گیری

    سطوح سرمی لپتین در 24 ساعت اول پس از زایمان طبیعی به طور معنی داری بالاتر از زایمان سزارین است. با توجه به نقش های متعدد و مهم این هورمون در فرایندهای متابولیک و ضد التهابی و تنظیم عملکرد دستگاه تولید مثل، می توان زایمان طبیعی به عنوان روش ارجح توصیه گردد.

    کلیدواژگان: لپتین، امنتین-1، زایمان، تن سنجی
  • فرشته شهیدی*، عباسعلی گائینی، مرجان افغان، رویا حسینی صفحات 233-239
    مقدمه

    زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در معرض خطر افزایش بیماری های قلبی- عروقی هستند. تمرین ورزشی یک راهکار درمانی برای بهبود عملکرد عروقی و کاهش میزان مرگ و میر در بیماران مختلف است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر 8 هفته تمرین هوازی تناوبی شدید (HIIT) بر برخی عوامل عملکرد اندوتلیال عروقی؛ شامل VCAM-1 و E-selectin، در مبتلایان به این سندرم انجام شد.

    مواد و روش ها

    سی زن مبتلا به PCOS با سن 18 تا 40 سال، به طور تصادفی به 2 گروه شاهد و HIIT تقسیم شدند. جلسات تمرین به مدت 8  هفته، سه بار در هفته اجرا شد. قبل و پس از مداخله؛ مقادیر سرمی VCAM-1 و E-selectin، پس از 10 ساعت ناشتایی شبانه، در هر دو گروه اندازه گیری شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه تمرین، اختلاف آماری معنی دار بین مقادیر سرمی E-selectin، قبل و بعد از مداخله وجود داشت (P=0/037)، در حالی که در گروه شاهد قبل و بعد از مداخله، اختلاف آماری معنی دار مشاهده نشد (0/05<P). هم چنین، در هیچ یک از گروه ها، اختلاف آماری معنی دار بین سطوح VCAM-1، قبل و بعد از مداخله وجود نداشت (0/05<P).

    نتیجه  گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که 8 هفته تمرینات HIIT می تواند با کاهش سطح سرمی E-selectin، در بهبود عملکرد اندوتلیال عروقی در زنان مبتلا به PCOS موثر باشد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، تمرین هوازی تناوبی شدید، عملکرد اندوتلیال عروقی، E-selectin، VCAM-1
  • نصیبه یوسف زاده، مجید شکری، سجاد جدی، اصغر قاسمی* صفحات 240-249
    مقدمه

    شیوع اختلالات کبدی در زنان بعد از یایسگی بالا است. هدف این مطالعه بررسی اثر تجویز طولانی مدت نیترات با دوز کم بر سطوح سرمی آنزیم‎ های کبدی؛ شامل ‎آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، در موش ‎های صحرایی اوارکتومی شده است.

    مواد و روش ها

    موش های صحرایی ماده نژاد ویستار به 3 گروه تقسیم شدند (10 سر در هر گروه): شاهد، اوارکتومی شده و اوارکتومی شده+نیترات. مدل اوارکتومی (برداشت تخمدان) در موش های صحرایی ماده 6 ماهه، با استفاده از ایجاد دو برش پوستی پشتی-طرفی، ایجاد شد. حیوانات در گروه شاهد و اوارکتومی شده؛ آب آشامیدنی و در گروه اوارکتومی شده+نیترات؛ نیترات سدیم (100 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی) را به مدت 9 ماه دریافت کردند. وزن بدن، میزان غذای مصرفی و آب مصرفی در ابتدای مطالعه (ماه صفر، شروع تجویز نیترات سدیم) و انتهای مطالعه (ماه 9، انتهای تجویز نیترات سدیم) در همه گروه ها اندازه گیری شد. سطوح سرمی AST، ALP و ALT به صورت ماهانه اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تجویز نیترات منجر به کاهش وزن در گروه اوارکتومی  شده در انتهای مطالعه (6/9 درصد، 0/004=P) گردید ولی اثری بر میزان آب و غذای مصرفی نداشت. در انتهای مطالعه، موش های اوارکتومی شده دارای سطح سرمی افزایش یافتهAST  (21/1 درصد، 0/001>P)، ALP (22/8 درصد، 0/004=P) و  ALT(31/3 درصد، 0/001>P) بودند. تجویز نیترات منجر به کاهش سطح AST به میزان 6/7 درصد (0/012=P)، ALP به میزان 13/1 درصد (0/001=P) و ALT به میزان 9/4 درصد (0/029=P) در طول مطالعه گردید.

    نتیجه گیری

    تجویز طولانی مدت نیترات با دوز کم باعث بهبود عملکرد کبدی در موش های صحرایی اوارکتومی شده گردید.

    کلیدواژگان: اوارکتومی، نیترات سدیم، آنزیم های کبدی، موش های صحرایی ماده، یائسگی
  • ساقی زعفرانیه، رحمان سوری*، پریسا پورنعمتی صفحات 250-258
    مقدمه

    دیابت نوع 2 منجر به هایپرگلایسمی، هایپرانسولینمی و دیس لیپیدمی می شود؛ که همگی از عوامل خطر بروز آترواسکلروزیس می باشند. فسفولیپاز 2A وابسته به لیپوپروتیین (LP_PLA2) با دخالت در التهاب عروق به عنوان شاخصی از آترواسکلروزیس شناخته می شود. هدف از این پژوهش تعیین اثر تمرین تناوبی پرشدت (HIIT) بر مقادیر سرمی LP_PLA2 و نیم رخ لیپیدی در موش های صحرایی مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.

    مواد و روش ها

    پانزده سر موش صحرایی نر ویستار 10-8 هفته ای به طور تصادفی به 3 گروه 5 تایی شاهد سالم، دیابتی و دیابتی-تمرین دسته بندی شدند. دیابت توسط تزریق درون صفاقی نیکوتین آمید و STZ القا شد. گروه تمرین؛ 8 هفته برنامه تمرین HIIT، شامل تناوب های دو دقیقه ای دویدن پرشدت (حداکثر اکسیژن مصرفی؛ 80-90%) و کم شدت (حداکثر اکسیژن مصرفی؛ 40-50%) را اجرا کردند. سطح سرمی LP_PLA2 و نیم رخ لیپیدی آزمودنی ها 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین سنجیده شد.

    یافته ها

    مقادیر LP_PLA2 (%32، 0/025=P)، تری گلیسیرید (47%، 0/001>P)، کلسترول (45%، 0/001>P)، انسولین (72%، 0/001>P)، لیپوپروتیین کم چگال (LDL) (76%،P< 0/001) و لیپوپروتیین بسیار کم چگال (VLDL) (%47، P< 0/001)،  گلوکز (56%، 0/029=P)، مقاومت به انسولین (112%، 0/002=P) در گروه تمرین نسبت به دیابت پایین تر بود. با این حال افزایش مقادیر سرمی لیپوپروتیین پرچگال (HDL) در گروه تمرین معنادار نبود (%14، 0/138=P). همبستگی بالایی بین مقادیر LP_PLA2 با LDL، VLDL، کلسترول و تری گلیسیرید دیده شد.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی پرشدت می تواند با کاهش سطح سرمی  LP_PLA2و بهبود نیم رخ لیپیدی؛ از اثرات منفی D2T در آغاز و پیشرفت فعالیت مسیرهای درگیر در آترواسکلروزیس، جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، دیس لیپیدمی دیابتی، عوامل خطر، فسفولیپاز 2A وابسته به لیپوپروتئین، نشانگرهای التهابی
  • لادن مهران، سارا مهدوی، عطیه آموزگار*، فریدون عزیزی صفحات 259-273
    مقدمه

    اختلال عملکرد تیرویید می تواند متابولیسم چربی و گلوکز، فشار خون و وزن بدن را مختل کند، از طرفی سندرم متابولیک می تواند با افزایش ریسک کم کاری تیرویید مرتبط باشد. با توجه به شیوع بالای هر دو اختلال و احتمال هم افزایی پیامدهای زیان بار متابولیک آن ها در همراهی با یکدیگر، هدف از این مطالعه مروری بررسی ارتباط عملکرد تیرویید با سندرم متابولیک و بالعکس می باشد.

    مواد و روش ها

    مقاله های انگلیسی زبان در پاب مد و وب او ساینس از سال 1991 تا 2021 با استفاده از کلید واژه های کم کاری تیرویید، پرکاری تیرویید، هورمون های تیرویید، تیروکسین، هورمون محرکه تیرویید و سندرم متابولیک در قسمت عنوان و چکیده جستجو شدند.

    یافته ها

    اگرچه کم کاری تیرویید و حتی تغییرات هورمون های تیروییدی در محدوده طبیعی، با اختلال در ریسک فاکتورهای متابولیک مختلف مرتبط هستند؛ اما ریسک ابتلا به سندرم متابولیک در افراد یوتیرویید و افراد با کم کاری تحت بالینی تیرویید همچنان یک موضوع بحث برانگیز می باشد. پرکاری تیرویید ممکن است تنها با مقاومت به انسولین و اختلال در سطح قندخون مرتبط باشد. اگرچه اثر اختلالات متابولیک مختلف مثل چاقی و دیابت بر عملکرد تیرویید مشاهده شده است، در مورد شیوع و بروز اختلالات عملکرد تیرویید در بیماران با سندرم متابولیک و افراد سالم، نتایج متناقض می باشند.

    نتیجه گیری

    رابطه متقابل بین سندرم متابولیک و عملکرد غده تیرویید و هورمون های تیروییدی دو طرفه و پیچیده است و ممکن است تحت تاثیر سن، جنسیت، مقاومت به انسولین، سیگار کشیدن، میزان دریافت ید و نشانگرهای التهابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تیروکسین آزاد، سندرم متابولیک، هورمون های تیروئیدی، هورمون محرکه تیروئید، کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید تحت بالینی، پرکاری تیروئید تحت بالینی
  • سیما نظرپور، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 274-292
    مقدمه

    دیابت بارداری یکی از شایع ترین عوارضی است که در دوران بارداری رخ می دهد. این اختلال با پیامدهای نامطلوب برای مادران و فرزندانشان همراه است. آلودگی هوا یکی از محرک های محیطی است که ممکن است زنان باردار را مستعد ابتلا به دیابت بارداری نماید. در این مرور نظام مند، مطالعات انجام شده در زمینه ارتباط آلودگی هوا بر بروز دیابت بارداری مورد بررسی قرار گرفته اند.

    مواد و روش ها

    در این بررسی نظام مند، پایگاه های اطلاعاتی پاب مد، وب او ساینس، اسکوپوس و هم چنین پایگاه های فارسی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و بانک اطلاعات نشریات ایران (مگیران) با استفاده از کلیدواژه های مناسب، تا تاریخ 11 سپتامبر 2021 برای مقالات مرتبط انگلیسی و فارسی زبان، مورد جستجو قرار گرفتند. از 36175 مورد مرتبط در جستجوی اولیه، 31 مطالعه واجد شرایط مورد ارزیابی بودند. کیفیت مقالات با استفاده از مقیاس نیوکاسل-اتاوا ارزیابی شد.

    یافته ها

    این بررسی شامل 29 مطالعه کوهورت، یک مطالعه مورد-شاهدی و یک مطالعه مقطعی بودند. نتایج ارزیابی کیفیت مطالعات نشان داد که از 31 مطالعه ورودی، 29 مطالعه (93/5%) کیفیت بالا و تنها 2 (6/5 %) مطالعه کیفیت متوسط قابل قبول داشتند. بیشترین آلاینده مورد بررسی در مطالعات ذرات معلق با قطر آیرودینامیکی کمتر از 2/5 میکرومتر و سپس دی اکسید نیتروژن بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ارتباط مستقیم آلاینده های هوا و دیابت بارداری است. بررسی نظام مند مطالعات نشان داد که التهاب، استرس اکسیداتیو، اختلال عملکرد سلول بتای پانکراس، عدم تعادل عصبی هورمونی، عدم تعادل میکروبیوتای روده و مقاومت به انسولین ممکن است در ارتباط بین آلودگی هوا و دیابت بارداری دخیل باشند.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، آلودگی هوا، آلاینده هوا، مقاومت به انسولین، دی اکسید نیتروژن، ذرات معلق
|
  • Masoumeh Alijanpour, Najmeh Tehranian*, Eesa Mohammadi, Anoshirvan Kazemnejad, Giti Ozgoli Pages 225-232
    Introduction

    Adipokines play essential roles in the human body, including regulating the inflammatory process, the immune system's activity, the vascular system, and reproductive function, and performing glucose homeostasis. Adipokine levels change during pregnancy and postpartum, and these hormones play an important role in fetal growth and development. This study aimed to compare maternal leptin and omentin-1 serum levels in vaginal and cesarean deliveries and their relationship with anthropometric indices.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed in 2020 on 90 women (45 patients with vaginal delivery and 45 patients with elective cesarean delivery) admitted to the Mahdieh Hospital in Tehran, who were selected conveniently. Intravenous blood samples were taken in the first 24 hours after delivery to measure maternal leptin and omentin-1 serum levels.

    Results

    The mean age was 25.8±4.6 and 29.5±4.5 in women with vaginal delivery and elective cesarean delivery, respectively. The results showed that maternal leptin and omentin-1 serum levels were higher in vaginal delivery than in cesarean delivery, although the difference was significant only in leptin serum levels (p<0.001). Also, no significant relationship was observed between fetal sex and anthropometric indices with maternal leptin and omentin-1 serum levels (p>0.5).

    Conclusion

    Leptin serum levels were significantly higher in the first 24 hours after vaginal delivery than after cesarean delivery Vaginal delivery can be recommended as the preferred method due to its critical role in metabolic and anti-inflammatory activities and reproductive function regulation.

    Keywords: Leptin, Omentin-1, Delivery, Anthropometry
  • Fereshteh Shahidi*, Abbas Ali Gaeini, Marjan Afghan, Roya Hosseini Pages 233-239
    Introduction

    Women with polycystic ovary syndrome (PCOS) are at increased risk of developing cardiovascular diseases. Exercise is a therapeutic strategy to improve vascular function and reduce patient mortality. Thus, this study aimed to evaluate the effect of eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) on serum levels of VCAM-1 and E-selectins in women with PCOS.

    Materials and Methods

    Thirty females with PCOS aged between 18 and 40 years were randomly categorized into an HIIT group and a control group. The HIIT program was administered three sessions a week for eight weeks. Serum levels of VCAM-1 and E-selectins were measured before and after the intervention after an overnight fast of 10 h. The data were analyzed using SPSS software (version 23).

    Results

    After the intervention, a significant difference was observed in serum E-selectin levels in the HIIT group (p=0.037) compared to the control group (P>0.05). However, no significant changes were observed in serum VCAM-1 levels in the HIIT group after the intervention (P≥0.05).

    Conclusion

    The findings demonstrated that eight weeks of HIIT could improve endothelial function in women with PCOS.

    Keywords: PCOS, HIIT, Endothelial function, E-selectin, VCAM-1
  • Nasibeh Yousefzadeh, Majid Shokri, Sajad Jeddi, Asghar Ghasemi* Pages 240-249
    Introduction

    High prevalence of liver disorders has been observed in postmenopausal women. This study aims at determining the effects of long-term, low-dose nitrate administration on serum levels of liver enzymes, including aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), and alanine aminotransferase (ALT) in ovariectomized rats. 

    Materials and Methods

     Female Wistar rats were divided into three groups (n=10/group): control, ovariectomized, and ovariectomi zed+nitrate. The ovariectomized model (ovariectomy) was induced in 6-month-old female rats using the two-dorsolateral skin incision method. The control and ovariectomized rats received drinking water, and the ovariectomized+nitrate rats received sodium nitrate (100 mg/L in drinking water) for nine months. Body weight, food intake, and water consumption were measured in all the groups at the start (month 0, the beginning of sodium nitrate administration) and end of the study (month 9, the end of sodium nitrate administration). Serum levels of AST, ALP, and ALT were measured every month.

    Results

     Nitrate administration decreased body weight in the ovariectomized group at the end of the study (6.9%, P = 0.004) but did not affect water consumption and food intake. At the end of the study, the ovariectomized rats had increased serum levels of AST (21.1%, P<0.001), ALP (22.8%, P=0.004), and ALT (31.3%, P<0.001). Nitrate administration decreased serum levels of ALT (9.4%, P=0.029), AST (6.7%, P=0.012), and ALP (13.1%, P=0.001) over the period of the study. 

    Conclusion

     Long-term, low-dose nitrate administration improved liver function in the ovariectomized rats.

    Keywords: Ovariectomy, Sodium nitrate, Liver enzymes, Female rats, Menopause
  • Saghi Zaferanieh, Rahman Soori*, Parisa Pournemati Pages 250-258
    Introduction

    Type 2 diabetes (T2D) causes hyperglycemia, hyperinsulinemia, and dyslipidemia, which are all risk factors for atherosclerosis. Lipoprotein-associated phospholipase A2 (Lp-PLA2) has been recognized as an indicator of atherosclerosis due to its role in vessel inflammation. This study aimed to investigate the effect of high-intensity interval training (HIIT) on serum levels of Lp-PLA2 and lipid profile in rats with T2D.

    Materials and Methods

    Fifteen male Wistar rats (8-10 weeks, 220±20 grams) were randomized into three groups of healthy control (n=5), diabetic (n=5), and diabetic with HIIT (n=5). T2D was induced through intraperitoneal injection of Nicotine Amid and STZ. The training group performed eight weeks of HIIT consisting of high (80-90% Vo2max) and low (40-50% Vo2max) intensity two-minute intervals. Serum levels of Lp-PLA2 and lipid profile were assessed 48 hours after the last training session.

    Results

    Lp-PLA2 (32%, P=0.025), triglycerides (47%, P<0.001), cholesterol (45%, P<0.001), insulin (72%, P<0.001), low density lipoprotein (LDL) (76%, P<0.001), very low density lipoprotein (VLDL) (47%, P<0.001), glucose (56%, P=0.029), and insulin resistance (100%, P=0.002) were all significantly lower in the training group than in the diabetic group. However, increased serum levels of high density lipoprotein in the training group was not meaningful (P=0.138). Moreover, Lp-PLA2 was highly correlated with LDL, VLDL, total cholesterol, and triglycerides.

    Conclusion

    HIIT can attenuate the negative effects of T2D on the onset and progression of pathways involved in atherosclerosis by reducing serum levels of Lp-PLA2 and improving lipid profile.

    Keywords: Exercise, Diabetic dyslipidemia, Risk factors, Lp-PLA2, Inflammatory markers
  • Ladan Mehran, Sara Mahdavi, Atieh Amouzegar*, Fereidoun Azizi Pages 259-273
    Introduction

    Thyroid dysfunction can impair fat and glucose metabolism, blood pressure, and body weight. On the other hand, metabolic syndrome (MetS) can be associated with an increased risk of hypothyroidism. Due to the high prevalence of both disorders and the possibility of synergistic metabolic detrimental consequences in combination, this review study aimed to investigate the reciprocal association between thyroid function and MetS.

    Materials and Methods

    Articles in PubMed and Web of Science written in English were searched from 1991 to 2021 using search terms hypothyroidism, hyperthyroidism, thyroid hormones, thyroxine, thyroid-stimulating hormone, and metabolic syndrome in titles and abstracts.

    Results

    Hypothyroidism and even changes in thyroid hormones within the normal range are associated with disorders of various metabolic risk factors; however, the risk of developing MetS in people with both euthyroidism and subclinical hypothyroidism remains a controversial issue. Hyperthyroidism may be associated only with insulin resistance and impaired blood sugar levels (dysglycemia). Although the effect of various metabolic disorders such as obesity and diabetes on thyroid function has been observed, the results are contradictory regarding the prevalence and incidence of thyroid dysfunction in patients with MetS and healthy individuals.

    Conclusion

    The association between MetS, thyroid function, and thyroid hormones is reciprocal and complex and may be affected by age, gender, insulin resistance, smoking, iodine intake, and inflammatory markers.

    Keywords: Free thyroxine, Metabolic Syndrome, Thyroid Hormones, Thyroid Stimulating Hormone, Hypothyroidism, Hyperthyroidism, Subclinical Hypothyroidism, Subclinical Hyperthyroidism
  • Sima Nazarpour, Fahimeh Ramezani Tehrani* Pages 274-292
    Introduction

    Gestational diabetes mellitus (GDM) is one of the most common complications occurring during pregnancy. This disorder is associated with adverse outcomes for mothers and their infants. Air pollution is one of the environmental stimuli that may predispose pregnant women to GDM. This systematic review examined studies on the relationship between air pollution and GDM incidence.

    Materials and Methods

    In this systematic review, the PubMed, Web of Science, and Scopus databases, as well as Persian databases of SID, Irandoc, and Magiran, were searched for related English and Persian articles using appropriate keywords until September 11, 2021. Out of 36175 related articles in the initial search, 31 eligible studies were evaluated. The quality of the articles was assessed using the Newcastle-Ottawa scale.

    Results

    The review included 29 cohort studies, a case-control study, and a cross-sectional study. The quality assessment results showed that of the 31 studies selected, 29 (93.5%) were high quality studies, and only two (6.5%) were moderate quality studies. PM2.5 pollutants followed by NO2 pollutants were the most examined in the studies.

    Conclusion

    The results showed a direct relationship between air pollutants and GDM. The systematic review of the studies revealed that inflammation, oxidative stress, β-cell dysfunction, neurological, hormonal imbalance, intestinal microbiota imbalance, and insulin resistance may be involved in the association between air pollution and GDM.

    Keywords: Gestational diabetes, Air pollution, Air pollutants, Insulin resistance, Nitrogen dioxide, Particulate matter