ارتباط متقابل عملکرد تیروئید و سندرم متابولیک: یک مطالعه ی مروری
اختلال عملکرد تیرویید می تواند متابولیسم چربی و گلوکز، فشار خون و وزن بدن را مختل کند، از طرفی سندرم متابولیک می تواند با افزایش ریسک کم کاری تیرویید مرتبط باشد. با توجه به شیوع بالای هر دو اختلال و احتمال هم افزایی پیامدهای زیان بار متابولیک آن ها در همراهی با یکدیگر، هدف از این مطالعه مروری بررسی ارتباط عملکرد تیرویید با سندرم متابولیک و بالعکس می باشد.
مقاله های انگلیسی زبان در پاب مد و وب او ساینس از سال 1991 تا 2021 با استفاده از کلید واژه های کم کاری تیرویید، پرکاری تیرویید، هورمون های تیرویید، تیروکسین، هورمون محرکه تیرویید و سندرم متابولیک در قسمت عنوان و چکیده جستجو شدند.
اگرچه کم کاری تیرویید و حتی تغییرات هورمون های تیروییدی در محدوده طبیعی، با اختلال در ریسک فاکتورهای متابولیک مختلف مرتبط هستند؛ اما ریسک ابتلا به سندرم متابولیک در افراد یوتیرویید و افراد با کم کاری تحت بالینی تیرویید همچنان یک موضوع بحث برانگیز می باشد. پرکاری تیرویید ممکن است تنها با مقاومت به انسولین و اختلال در سطح قندخون مرتبط باشد. اگرچه اثر اختلالات متابولیک مختلف مثل چاقی و دیابت بر عملکرد تیرویید مشاهده شده است، در مورد شیوع و بروز اختلالات عملکرد تیرویید در بیماران با سندرم متابولیک و افراد سالم، نتایج متناقض می باشند.
رابطه متقابل بین سندرم متابولیک و عملکرد غده تیرویید و هورمون های تیروییدی دو طرفه و پیچیده است و ممکن است تحت تاثیر سن، جنسیت، مقاومت به انسولین، سیگار کشیدن، میزان دریافت ید و نشانگرهای التهابی قرار گیرد.
-
بررسی ارتباط سطح پرولاکتین با خطر بیماری های قلبی-عروقی در زنان: یک مطالعه مبتنی بر جمعیت
مرضیه ساعی قره ناز، مریم موسوی، شباهنگ امیرشکاری، ، فهیمه رمضانی تهرانی*
مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران، آذر و دی 1402 -
ارتباط بین مصرف محصولات لبنی و خطر بروز بیماری های قلبی-عروقی: مطالعه قند و لیپید تهران
زهرا گائینی، سودا علیوردی زاده، پروین میرمیران*،
مجله اپیدمیولوژی ایران، تابستان 1403