فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال شانزدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1401)

مجله پیاورد سلامت
سال شانزدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدسیر صدر، روح الله تولایی*، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    معماری سازمانی منطبق بر نیازهای آزمایشگاهی، با استفاده ازمشترکات چارچوب های معماری سازمانی معتبر و موجود، باعث هم راستایی نیازها با استراتژی ها و اهداف سازمانی و زیر ساخت های فناوری اطلاعات می شود. ارزیابی بلوغ معماری سازمانی یکی از روش های مدیریت موثر فرایند معماری سازمانی است. هدف از مطالعه ی حاضر، ارزیابی پیاده سازی مدل معماری سازمانی بر روی سیستم های مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که به روش کمی در سال 1398 انجام شد، مدل معماری سازمانی پیشنهادی صدر و همکاران که نتیجه ی تلفیق دو مدل معماری زکمن و مدل معماری سرویس گرا با سیستم های مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی بود، در دانشگاه صنعتی شریف مورد ارزیابی بلوغ معماری سازمانی قرار گرفت. جامعه ی آماری این ارزیابی، بر اساس جدول تعیین نمونه ی مورگان، شامل 100 نفر از افراد خبره در زمینه سیستم های مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی در نظر گرفته شد. 
    روش (Capacity Maturity Model) CMM، که بر اساس طیف لیکرت طراحی شده، به عنوان ابزار سنجش پرسش نامه مورد استفاده قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، از شاخص های توصیفی فراوانی، درصد و آزمون T تک نمونه ای برای مقایسه ی میانگین ها در نرم افزار SPSS استفاده شد. 

    یافته ها

    ارزیابی بلوغ معماری سازمانی شامل چهار بعد در حوزه های برنامه ریزی و سازماندهی فناوری اطلاعات، توسعه و پیاده سازی فناوری اطلاعات، خدمت رسانی و پشتیبانی فناوری اطلاعات و حوزه ی نظارت و ارزیابی فناوری اطلاعات بود. در بین ابعاد بلوغ معماری سازمانی، کمترین میانگین مربوط به حوزه ی نظارت و ارزیابی و بیشترین میانگین مربوط به حوزه ی خدمت رسانی و پشتیبانی بود. ابعاد از لحاظ وضعیت به ترتیب عبارت بودند از: بعد خدمت رسانی و پشتیبانی، بعد برنامه ریزی و سازماندهی، بعد توسعه و پیاده سازی و بعد نظارت و ارزیابی. نتایج آزمون های تحلیلی در حوزه های مربوط به بلوغ معماری سازمانی شامل حوزه های برنامه ریزی و سازماندهی، توسعه و پیاده سازی و خدمت رسانی و پشتیبانی تفاوت معناداری نشان داد(0/0001>P)، در حالی که در حوزه ی نظارت و ارزیابی تفاوت معنی داری نشان نداد. 

    نتیجه گیری

    ارزیابی پیاده سازی چارچوب معماری پیشنهادی در محیط های آزمایشگاهی نشان دهنده ی بلوغ یافتگی مدل ارایه شده در سه حوزه ی برنامه ریزی و سازماندهی، توسعه و پیاده سازی، و خدمت رسانی و پشتیبانی است. همچنین ارتقای بلوغ معماری سازمانی نیازمند توجه بیشتر به حوزه ی نظارت و ارزیابی واصلاحات این حوزه است.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، سیستم مدیریت آزمایشگاهی، معماری سرویس گرا، بلوغ سازمانی
  • محمدرضا شهرکی*، مطهره فلاح صفحات 10-21
    زمینه و هدف

    بخش بهداشت و درمان نقش بسزایی در توسعه یافتگی جوامع از طریق تامین سلامت افراد هر جامعه دارد و می تواند اثرات اجتماعی و اقتصادی زیادی بر زندگی افراد جامعه داشته باشد. هدف این مطالعه، تعیین توسعه یافتگی استان های کشور براساس امکانات بهداشتی-درمانی و میزان دسترسی به این امکانات است، تا بتوان براساس آن به یافتن راهکارهایی برای کاهش اختلاف بین نقاط مختلف کشور دست پیدا نمود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کاربردی و با ماهیت توصیفی-تحلیلی انجام شده است. در این پژوهش 31 استان کشور از نظر 10 شاخص مورد بررسی قرار گرفته اند. داده ها و اطلاعات این پژوهش از سالنامه آماری کشور استخراج و با استفاده از نرم افزار Excel با روش شاخص مرکزیت وزنی رتبه بندی شده است. سپس با استفاده از تکنیک تاکسونومی به تعیین درجه ی توسعه یافتگی استان ها پرداخته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده ی آن است که استان خراسان جنوبی با شاخص مرکزیت 45,692، استان یزد با شاخص مرکزیت 43,933 و استان ایلام با شاخص مرکزیت 40,668 در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. استان آذربایجان شرقی با شاخص مرکزیت 27,375، استان قم با شاخص مرکزیت 25,417 و استان هرمزگان با شاخص مرکزیت 24,286 به ترتیب سه رتبه ی آخر را به خود اختصاص دادند. درجه ی توسعه یافتگی استان ها بین 0/507 تا 0/98 قرار دارند که از لحاظ توسعه یافتگی استان یزد در رتبه یک و استان هرمزگان در رتبه آخر قرار دارد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که شکاف عمیقی بین استان ها از لحاظ توسعه یافتگی و دسترسی به شاخص های بهداشتی-درمانی وجود دارد و در نتیجه نیازمند توجه و سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های لازم جهت کاهش این شکاف و اختلاف خواهد بود.

    کلیدواژگان: شاخص های بهداشتی-درمانی، توسعه یافتگی، شاخص مرکزیت وزنی، تاکسونومی
  • زهرا آقاسی زاده، علیرضا پویا*، ناصر مطهری فریمانی، علی وفائی نجار صفحات 22-33
    زمینه و هدف

    بیمارستان ها مهمترین جزء نظام سلامت محسوب می شوند و ارزیابی دقیق عملکرد آن ها اهمیت ویژه ای دارد. تاکنون تحقیقات زیادی در زمینه ی ارزیابی بیمارستان ها با استفاده از مدل های تحلیل پوششی انجام شده اما در این مطالعات سازمان ها مانند یک مجموعه ی بسته در نظر گرفته شده و فرایندها و روابط میان بخش های آن ها نادیده گرفته شده است. در این مطالعه به سنجش کارایی بیمارستان ها با استفاده از تحلیل پوششی شبکه ای و مقایسه ی نتایج آن با تحلیل پوششی ساده پرداخته شده است.

    روش بررسی

    روش تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی-پیمایشی است. جامعه پژوهش این تحقیق کلیه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ظرفیتی بیشتر از صد تختخواب است که در مجموع دوازده بیمارستان دولتی و چهل و هشت بخش را شامل می شود. برای جمع آوری اطلاعات از روش های مشاهده و مطالعه ی اسناد، مدارک و آمار فعالیت های بیمارستان ها استفاده شده است. جهت اعتبارسنجی، با محاسبه ی ضریب همبستگی اسپیرمن مشخص شد که مدل پیشنهادی همبستگی قابل توجه ی با مدل تحلیل پوششی ساده داشته و اعتبار مدل مورد تایید است. نرم افزارهای SOLVER DEA و EXCEL برای پیاده سازی مدل به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که با درنظرگیری بخش های داخلی بیمارستان و روابط بین بخش ها، تحلیل دقیق تری از کارایی بیمارستان ها صورت می پذیرد و تفکیک بهتری در رتبه بندی خواهیم داشت و همچنین واریانس کارایی بیمارستان ها در حالت شبکه ای (0/0342) نسبت به حالت ساده (0/0243) افزایش یافت که پراکندگی بیشتر و درنتیجه قابلیت تفکیک پذیری بالاتر مدل شبکه ای را نشان می دهد. همچنین با به کارگیری مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای علاوه بر کارایی کلی، کارایی هر بخش و رتبه ی هر بخش در مقایسه با بخش های مشابه در سایر بیمارستان ها مشخص شد. 

    نتیجه گیری

    چارچوب ارایه شده در این تحقیق می تواند معیار مناسب تری برای سنجش کارایی بیمارستان ها و بخش های داخلی آن ها محسوب شود به صورتی که جایگاه کلی هر بیمارستان نسبت به سایر بیمارستان ها مشخص می شود و با تعیین کارایی بخش های داخلی بیمارستان ها اولویت بندی مناسبی جهت تخصیص منابع و سرمایه گذاری بر بخش های مختلف در مسیر بهبود سازمانی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های شبکه ای، کارایی کلی، کارایی بخشی، بیمارستان
  • سوسن ربیحاوی، ژیلا نجف پور* صفحات 34-48
    زمینه و هدف

    اتاق عمل به دلیل چندتخصصی بودن فرایندها، سطح بالای تکنولوژی و پیچیدگی پروتکل های درمانی از بخش های پرخطر بیمارستان محسوب می شود. مطالعه ی حاضر باهدف شناسایی و ارزیابی حالات بالقوه ی خطاهای مرتبط جراحی با استفاده از رویکرد آنالیز بحرانیت حالات شکست و اثرات آن (Failure Mode, Effects and Criticality Analysis) در اتاق های عمل بیمارستان گلستان، زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش با روش کیفی و براساس پروتکل آنالیز بحرانیت حالات شکست و اثرات آن (FMECA) در هفت مرحله، انجام شد. داده ها با بهره گیری از روش های مشاهده ی مستقیم، بررسی مستندات و مصاحبه با صاحبان فرایند جمع آوری شد. در این راستا، ابتدا فرایند جریان مراقبت بیمار از شروع برنامه ریزی جراحی تا ترخیص بیمار از واحد مراقبت پس از بیهوشی استخراج گردید، پس ازآن حالات بالقوه ی خطا مرتبط با هر فرایند شناسایی شد، سپس عدد اولویت ریسک (RPN) هریک از آنان طبق امتیاز شاخص های شدت، احتمال وقوع و قابلیت کشف محاسبه گردید. تحلیل امتیازات با بهره گیری از آمار توصیفی و با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه ی حاضر طی تحلیل فرایندهای مرتبط با مراقبت های جراحی، 17 فرایند اصلی و 75 زیرفرایند برای هر جراحی (از تنظیم برنامه عمل جراحی تا ترخیص بیمار از واحد مراقبت پس از بیهوشی) شناسایی گردید؛ که طی آن 70 حالت بالقوه خطا مشخص شد. در نهایت پس از بررسی حالات خطا در ماتریس اولویت بندی ریسک، از بین 70 حالت خطای بالقوه شناسایی شده، 2 حالت خطا با ریسک غیرقابل قبول، شامل عدم شستشوی اتاق عمل و عدم علامت گذاری محل جراحی و 7 حالت خطا با ریسک متوسط شامل عدم رعایت بهداشت دست و اصول گندزدایی محیط و تجهیزات ثابت اتاق عمل، قطعی اکسیژن مرکزی، کمبود تجهیزات در شیفت شب، تاخیر در تحویل پروتزها به سایت جراحی، انتقال بیمار نیازمند مراقبت های ویژه به بخش شناسایی گردیدند. علل انسانی و سازمانی، بیشترین سهم را در رخداد خطاهای بالقوه داشتند.

    نتیجه گیری

    تحلیل خطاهای بالقوه نشان داد که بیشترین احتمال رخداد خطا، در فرایندهای حین عمل جراحی و به علت فاکتورهای انسانی و سازمانی است. شناسایی 70 حالت بالقوه خطا در 17 فرایند جراحی نشان دهنده ی جامعیت رویکرد پیشگیرانه ی FMECA در شناسایی و اولویت بندی نقاط مخاطره آمیز فرایندها، در اتاق های عمل می باشد.

    کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، اتاق عمل، آنالیز بحرانیت حالات شکست و اثرات آن، ارزیابی خطر
  • امین جلیلی سرقلعه، محمد عزیزی*، کیانوش خاموشیان صفحات 49-60
    زمینه و هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (MS: Multiple Sclerosis) یک بیماری مزمن تخریب غلاف میلین است که سبب کاهش کیفیت زندگی در بیماران می شود. مطالعات اخیر به تاثیر تمرینات ورزشی و مکمل های طبیعی بر روند بهبود علایم بیماری و کیفیت زندگی تاکید می کنند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات ترکیبی در خانه همراه با مکمل دهی آب انگور قرمز بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه 48 زن مبتلا به MS با دامنه سنی 40-20 سال به صورت داوطلبانه انتخاب شده و در 4 گروه تمرین(12=n)، مکمل(12=n)، تمرین+مکمل(12=n) و کنترل(12=n) قرار گرفتند. آزمودنی ها تمرینات ترکیبی را به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته انجام دادند. هر جلسه تمرین شامل 60 دقیقه تمرین استقامتی و مقاومتی با شدت 12-10 میزان درک فشار بود. مکمل دهی آب انگور قرمز نیز به مدت 8 هفته و 3 بار در هفته بود، هر آزمودنی 250 سی سی مکمل آب انگور را با غلظت 68 درصد مصرف می کرد. گروه کنترل نیز به فعالیت های روزمره ی خود پرداختند. کیفیت زندگی توسط پرسش نامه ی استاندارد (WHOQOL-BREF) 48 ساعت قبل از شروع و 48 ساعت پس از پایان پژوهش صورت گرفت.

    یافته ها

    هشت هفته مداخله تغییر معناداری در کیفیت زندگی ایجاد کرد. بر اساس نتایج t همبسته گروه های تمرین(0/001=P) (7/1%)،  مکمل(0/001=P) (10/5%) و تمرین+مکمل(0/000=P) در پیش آزمون تا پس آزمون اختلاف معناداری داشتند(0/05≥P). اما تغییرات در گروه تمرین+مکمل نسبت به سایر گروه ها تغییرات بیشتری داشت(0/000=P)(13/3%).  همچنین براساس نتایج تحلیل واریانس یک راهه میزان تغییرات بین گروه ها نیز معنی دار بود(0/05≥P). گروه تمرین با گروه کنترل، گروه مکمل و گروه مکمل+تمرین اختلاف معناداری داشت(0/05≥P). همچنین گروه مکمل با گروه تمرین و گروه کنترل اختلاف معناداری داشت، اما با گروه مکمل+تمرین اختلاف معناداری وجود نداشت(05 /0≤P). در گروه مکمل+تمرین نیز با همه گروه ها به جز گروه مکمل اختلاف معناداری مشاهده شد(0/05≥P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج مطالعه ی حاضر، زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می توانند از تمرینات ترکیبی در خانه به همراه مکمل آب انگور قرمز برای بهبود کیفیت زندگی خود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تمرین ترکیبی، آب انگور قرمز، کیفیت زندگی
  • زهرا واحدپور، محمدجواد آزادچهر، طه باغبانی، طیبه فلفلیان فینی، مهدی ناظری* صفحات 61-70
    زمینه و هدف

    ولوواژینیت کاندیدایی عفونت قارچی ناحیه واژن و ولو می باشد که کاندیدا آلبیکنس به عنوان عامل اصلی آن مطرح است. در میان درمان های مختلف و نتایج بحث برانگیز آن، فلوکونازول خوراکی به عنوان یکی از درمان های رایج برای موارد حاد و مزمن بیماری، پذیرفته شده است. این مطالعه با هدف بررسی پاسخ به درمان فلوکونازول و ارزیابی همزمان حساسیت دارویی صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی از 107 نفر بیمار مبتلا به ولوواژینیت مراجعه کننده به کلینیک تخصصی زنان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال(1400-1399) پس از کسب رضایت وثبت اطلاعات و تکمیل پرسش نامه، نمونه برداری صورت پذیرفت. نمونه های گرفته شده بر روی  محیط کشت کروم آگار کاندیدا و سابرو دکستروز آگار تلقیح و در دمای 30 درجه سانتی گراد انکوبه گردید. کلنی های مخمری با توجه به رنگ ایجادشده، شناسایی گردیدند. بیماران شناسایی شده بر حسب عدم و یا وجود سابقه عود، تحت درمان با تک دوز فلوکونازول (mg/ml 150) یا دو دوز اضافه مستمر قرار گرفتند. بیماران، بعد از 35-30 روز از جهت بهبود علایم بالینی و قارچ شناسی مجدد ارزیابی شدند. حساسیت دارویی نسبت به فلوکونازول با روش میکرو دایلوشن و مطابق با (A3-CLSI, document M27) صورت پذیرفت.

    یافته ها

    107 بیمار با ولوواژینیت کاندیدایی شناسایی شد و کاندیدا آلبیکنس(79/4 درصد) بیشترین گونه جدا شده بود. در کل، پاسخ به درمان با فلوکونازول بر حسب یافته های قارچ شناسی(لام مستقیم و کشت منفی) 62/6 درصد بود(0/012=P) که این میزان برحسب گونه، کاندیدا آلبیکنس(64/7 درصد) و غیرآلبیکنس(54/5 درصد)، نوع عفونت کاندیدایی(عودکننده و غیرعودکننده) و حساسیت دارویی(8≥MIC) تفاوت معنی داری نداشتند(0/05>p)

    نتیجه گیری

    با توجه به درمان مبتنی برتجربه، ولوواژینیت کاندیدایی تشخیص آزمایشگاهی و ارزیابی همزمان حساسیت دارویی می تواند در انتخاب پروتکل درمانی مناسب کمک شایانی نماید و از ظهور و یا افزایش گونه های مقاوم جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: پاسخ درمانی، حساسیت دارویی، فلوکونازول، ولوواژینال کاندیدیازیس
  • سید امیررضا نجات*، محمود بیگلر، سیده بهاره کاشیان صفحات 71-80
    زمینه و هدف

    سرمایه فکری با ماهیت دانش پایه ای که دارد، منبعی نامشهود، راهبردی، منحصر به فرد و دارای مزیت رقابتی است. هدف این پژوهش، بررسی وضع موجود بلوغ سرمایه فکری در حوزه مدیریت و برنامه ‎ریزی دانشگاه علوم پزشکی تهران است. 

    روش بررسی

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و با رویکردی کمی در سال 1400 انجام و برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری، مدیران میانی و پایه ی معاونت توسعه ی مدیریت و برنامه‎ ریزی منابع بوده که با استفاده از جدول مورگان تعداد 57 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و با آزمون های آماری تی و ناپارامتری با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شده‎است. روایی محتوایی پرسش نامه از طریق بررسی پیشینه ی پژوهش و کسب نظرات خبرگان و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار آن 0/874 به دست آمده است. 

    یافته ها

    آزمون‎های آماری t نشان می‎ دهد که سطوح پنج گانه ی بلوغ مدیریت سرمایه فکری از یک الگوی غیرخطی پیروی می کند و میزان تحقق ویژگی های سطح آغازین یعنی فقدان شاخت سرمایه فکری، بالاتر از حد قابل قبول بوده ولی آزمون آماری سایر سطوح بلوغ شامل؛ مدیریت شده، تعریف شده، مدیریت کمی شده و بهینه در سطح معناداری 0/05 معنادار نیست. 

    نتیجه گیری

    وضع موجود سرمایه فکری در جامعه مورد مطالعه مبین این است که مدیریت به اهمیت سرمایه فکری ناآگاه است و اقدامی برای پیاده‎ سازی و اجرای فرایند مدیریت سرمایه‎ های دانشی انجام نشده است. گرچه بسیاری از زیرساخت‎ های لازم در معاونت وجود دارد با وجود این، درک ناکافی از قابلیت‎ های مدیریت سرمایه فکری به عنوان منبعی راهبردی در این پژوهش مشهود است. سازمان برای رسیدن به سطح تعریف شده و سطوح بعدی، لازم است نسبت به شناسایی، فعال سازی و هدایت منبع نامشهود اهتمام داشته و سپس به کمی‎سازی، استانداردسازی و مدیریت کمی و تجزیه و تحلیل نقاط قوت و ضعف و در نهایت بهبود مستمر فرایندها و نوآوری تمرکز کند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدل بلوغ سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • شهربانو پهلوانی نژاد*، رضا صفدری، مژگان رحمانیان، محمدصالح صفری صفحات 81-92
    زمینه و هدف

    پره اکلامپسی، یکی از جدی ترین موارد بارداری های پرخطر است که سلامت زنان را در سطح جهان به خصوص در کشورهای در حال توسعه به مخاطره می اندازد. پره اکلامپسی یک سندرم خاص بارداری با میزان شیوع حدود 14-7 درصد  است که یکی از سه علت اصلی مرگ زنان باردار است. پره اکلامپسی در ایران، دومین علت شایع مرگ و میر مادران است و 14 درصد از موارد مرگ و میر مادران را به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر به منظور طراحی مدل مفهومی و ارزیابی برنامه ی خودمراقبتی پره اکلامپسی؛ مبتنی بر اندروید انجام شده است. 

    روش بررسی

    این پژوهش در چهار مرحله جهت نیازسنجی عناصر اطلاعاتی، طراحی، ایجاد و ارزیابی برنامه کاربردی خودمراقبتی پره اکلامپسی انجام شد. در این نیازسنجی، 42 نفر از پزشکان متخصص، دستیاران و پرسنل مرتبط با موضوع شاغل در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی امیرالمومنین(ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سمنان مشارکت کردند. سپس برنامه توسط 7 نفر از پزشکان مورد ارزیابی اولیه قرار گرفته و در نهایت پیشنهادهای ارایه شده توسط کاربران در طراحی برنامه، اعمال شده و نسخه نهایی برنامه تکمیل شد. اپلیکیشن در محیط اندروید استودیو طراحی شده و سپس با استفاده از نظرات 20 مادر و با ابزار QUIS کاربردپذیری آن ارزیابی گردید.

    یافته ها

    عناصر اطلاعاتی و قابلیت های عملکردی موردنیاز برنامه تعیین و برنامه علاوه بر برقراری ارتباط میان بیمار و ارایه دهنده، امکان مدیریت مراقبت و کنترل روند بیماری را نیز فراهم نمود. ارزیابی عملکرد برنامه توسط پزشکان و خبرگان صورت گرفته و سپس توسط مادران باردار از نظر کاربردپذیری ارزیابی گردید که یافته ها حاکی از رضایت کاربران از اپلیکیشن بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از برنامه های کاربردی مبتنی برموبایل راهکار مفیدی برای افزایش دانش و ارتقای سلامت مادران باردار و تسهیل دسترسی آنان به اطلاعات درمانی و کسب مهارت های لازم در بیماریشان است. این برنامه به مادران باردار مبتلا به پره اکلامپسی کمک می کند تا با رعایت تغذیه ی مناسب و اصول درمانی، بیماری خود را کنترل نموده تا عوارض بیماری خود را به حداقل برسانند.

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، خودمراقبتی، برنامه کاربردی، طراحی و ارزیابی
|
  • Ahmad Siar Sadr, Roohollah Tavallaee*, Mohammad Ali Afshar Kazemi Pages 1-9
    Background and Aim

    Enterprise Architecture based on laboratory needs, and by using of the commons of valid and existing enterprise architecture frameworks, leads to the aligns of needs with organizational strategies and goals and information technology infrastructure. The aim of this study was the investigation of the effect of enterprise architecture model implementation on laboratory information management systems.

    Materials and Methods

    In this quantitative study in 2020, proposed enterprise architecture model which was based on the compilation of Zachman and service-oriented architecture models was investigated by the maturity of enterprise architecture at Sharif University. The statistical community of this study was 100 laboratory specialists based on Morgan sample determination table CCM (Capacity Maturity Model), which was designed based on the Likert spectrum, was used as a questionnaire assessment tool. For data analysis, descriptive indicators such as frequency, percentage and one-sample t-test to compare the mean in SPSS software was used.

    Results

    Assessing the maturity of enterprise architecture including four areas of IT (Information Technology) planning and organization, IT development and implementation, IT service and support, and IT monitoring and evaluation. Among the various dimensions of enterprise architecture maturity, the lowest average was related to the field of monitoring and evaluation and the highest average was related to the field of service and support. Dimensions in terms of status were: service and support dimension, planning and organizing dimension, development and implementation dimension, monitoring and evaluation dimension, respectively. The test results were significantly different in the areas related to the maturity of enterprise architecture, including the planning and organization areas, development and implementation, service and support (P<0.0001).  There was no significant difference in monitoring and evaluation.

    Conclusion

    The use of enterprise architecture specific to laboratory management systems causes the optimal use of resources and ease of interaction. Evaluation of the implementation of the proposed architectural framework in the laboratory environment showed that the proposed model has matured in the three areas of planning and organization, development and implementation, service and support. In order to improve the maturity of enterprise architecture, more attention should be paid to the field of monitoring and evaluation and the reform program should start from this field.

    Keywords: Enterprise Architecture, Laboratory Management System, Service-Oriented Architecture, Enterprise Architecture Maturity
  • Mohammad Reza Shahraki*, Motahare Fallah Pages 10-21
    Background and Aim

    The healthcare sector plays an important role in the development of communities by ensuring the health of individuals in each community and can have many social and economic effects on the lives of individuals in the community. The purpose of this study was to determine the development of the country’s provinces based on health facilities and the level of access to these facilities, to find solutions to reduce differences between different parts of the country.

    Materials and Methods

    This study was an applied study with a descriptive-analytical approach. In this study, 31 provinces of the country have been studied in terms of 10 indicators. Data and information of this study were extracted from the national statistical yearbook and ranked using Center-weighted index method by using Excel software. Then, using taxonomy method, the degree of development of the provinces has been determined. 

    Results

    The results of the study show that South Khorasan province with a centrality index of 45,692 is in the first place, Yazd province with a centrality index of 43,933 is in the second place and Ilam province with a centrality index of 40,668 is in the third place. East Azerbaijan province with a centrality index of 27,375 is ranked 29th, Qom province with a centrality index of 25,417 is ranked 30th and Hormozgan province with a centrality index of 24,286 is ranked 31st. The degree of development of the provinces is between 0.507 to 0.98, which in terms of development of Yazd province is in the first rank and Hormozgan province is in the last rank.

    Conclusion

    The results show that there is a deep gap between the provinces in terms of development and access to health indicators; Therefore, it needs more attention and adopt the necessary policies and plans to reduce this gap.

    Keywords: Health-Care Indicators, Development, Center-Weighted Index, Taxonomy
  • Zahra Aghasizadeh, Ali Reza Pouya*, Nasser Motahari Farimani, Ali Vafeaa Najjar Pages 22-33
    Background and Aim

    Hospitals are the most important component of the health system and accurate evaluation of their performance is important. So far, much research has been done on the evaluation of hospitals using DEA models, but in these studies, organizations are considered as a black box and system processes and relationships between them are ignored. In this study, the efficiency of hospitals was evaluated using network envelopment analysis and its results were compared with simple envelopment analysis.

    Materials and Methods

    The method of the present research was ptactical and the nature of the survey was descriptive. The research population was all hospitals and educational centers affiliated to Mashhad University of Medical Sciences with a capacity of more than one hundred beds, which included twelve public hospitals and forty-eight sections. To collect information, methods of observing and studying documents, records and statistics of hospital activities have been used. For validation, by calculating Spearman correlation coefficient, it was found that the proposed model has a significant correlation with the Black Box DEA Model and the validity of the model was confirmed. SOLVER DEA and EXCEL software were used to implement the model.

    Results

    The results show that by considering the internal departments of the organization as well as the relations between the departments, a more accurate analysis of the efficiency of the hospitals would be done and we will have a better separation in the ranking between the organizations. Also, by using the network DEA model, the overall efficiency, the efficiency of each department and the rank of each department in comparison with similar departments in other hospitals are determined.

    Conclusion

    The framework presented in this study can be an appropriate criterion for measuring the efficiency of hospitals and their internal sections by determining the overall position of each hospital relative to other hospitals and by determining the efficiency of the section. By determining the efficiency of the internal departments of hospitals, a suitable priority is provided for allocating resources and investing in different departments in the direction of organizational improvement.

    Keywords: Network Data Envelopment Analysis, Overall Efficiency, Divisional Efficiency, Hospital
  • Sousan Rabihavy, Zhila Najafpour* Pages 34-48
    Background and Aim

    Operation rooms have several specialty processes, a higher level of technology, complicated treatment protocols, and the need for skillful human recourses, which is one of the highest risk wards in the hospital. Therefore, this study was initiated to identify and evaluate potential errors by using the Failure Mode, Effects, and Criticality Analysis (FMECA) approach to recognize the potential errors in operation rooms of Golestan hospital of Ahvaz. 

    Materials and Methods

    This research was done with a qualitative approach in seven stages and it was based on the FMECA protocol. Data were obtained through direct observation, assessment of documents and interviews with the related staff. In this regard, surgical processes were extracted from the beginig of the surgical planning to discharge patient from the post-anesthesia care unit, after that the potential errors associated with each process were identified. Finally, the risk priority number of each of them was calculated according to the indicators of Occurrence (O), Severity (S), and Detectability (D). Score analysis was performed using descriptive statistics and SPSS software.

    Results

    In the present study, during the analysis of processes related to surgical care, 17 primary surgery processes and 75 sub processes (from surgical planning to discharg from the post-anesthesia care unit) were identified. Seventy failure modes were identified. Ultimately, after analyzing the failure modes in the risk matrix, among the 70 identified failure modes, two failure modes had unacceptable risk, including no proper cleaning of the operation theatre and marking the surgical site, and there was Seven other failure modes with moderate risk, including unappropraite  hand hygiene and environmental and operating room fixed equipment disinfection, central oxygen disconnection, lack of equipments in night shift, delay in delivery of prostheses to the surgical site, transfer of patient who requires intensive care to the ward, were identified. Human and organizational causes contributed the most to the occurrence of potential errors.

    Conclusion

    Analysis of failure modes showed that the highest probability of error occurs in the processes during surgery and due to human and organizational factors. Identification of 70 potential errors in 17 processes of the Operating Room indicates the integrity of FMECA’s preventive approach in identifying and prioritizing the high-risk areas of the processes, insensitive parts such as the operating room.

    Keywords: Medical Errors, Operating Room, Failure Mode Effects, Criticality Analysis, Risk Assessment
  • Amin Jalili Sarqaleh, Mohammad Azizi*, Kianosh Khamoshyan Pages 49-60
    Background and Aim

    Multiple Sclerosis is a chronic disease of myelin sheath degradation that reduces the quality of life in patients. Recent studies emphasize on the effect of exercise and natural supplements on the improvement of disease symptoms and quality of life. The aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks combined training at home with red grape juice supplementation on quality of life in women with Multiple Sclerosis.

    Materials and Methods

    In this study, 48 women with MS in the age range of 20-40 years were voluntarily selected and divided into 4 groups: training (n=12), supplement (n=12), training+supplement (n=12) and control (n=12). Combined training included 8 weeks and 3 sessions per week for 60 minutes of endurance  and resistance training with an intensity of 10-12 rate of perceived exertion. Subjects consumed 250 cc of grape juice supplement with 68% concentration for 8 weeks, 3 times a week. The control group engaged in their daily activities. Quality of life was measured with standard questionnaire (WHOQOL-BREF) 48 hours before and after the end of the study.

    Results

    Eight weeks of intervention made a significant change in the quality of life. Based on the correlation t the results were as follows training groups (P=0.001)(7.1%), supplement (P=0.001)(10.5%) and training+supplement (0.000), There was a significant difference between the pre-test and the post-test (P≤0.05). But the changes in the training+supplement group were more than the other groups (P=0.000)(13.3%). In addition, based on the results of one-way analysis of variance, the amount of changes between the groups was also significant (P≤0.05). There was a significant difference between the training group and the control group, supplement group and supplement+training group (P≤0.05). Also, the supplement group had a significant difference with the exercise group and the control group, but there was no significant difference with the supplement + training group (P≥0.05). A significant difference was observed in the supplement+training group with all groups except the supplement group (P≤0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, women with Multiple Sclerosis can use combined training at home with red grape juice supplement to improve their quality of life.

    Keywords: Home based Traning, Red Grape Juice Supplement, Quality of Life, Antioxidants, Improvement of Physiological Performance
  • Zahra Vahedpoor, Mohammad Javad Azadchehr, Taha Baghbani, Tayebeh Felfelian Fini, Mehdi Nazeri* Pages 61-70
    Background and Aim

    Vulvovaginal candidiasis (VVC) is a vaginal fungal infection that mainly caused by Candida albicans. Among various treatments and their controversial outcomes, oral fluconazole has been accepted as a common and efficient treatment for acute and chronic cases. The aim of this study is about therapeutic effect of fluconazole and evaluation of its antifungal susceptibility.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study Samples were collected from 107 suspected patients to vulvovaginal candidiasis who went to the gynecology clinic of Kashan University of Medical Sciences in (2020-2022). At first consent and then demographic registrations were obtained. All samples were collected and cultured on Chromagar and Sabouraud’s dextrose agar and incubated at 30°C for 72 h. Yeast colonies were identified based on their colors and morphologic criteria.All patients were treated by a single dose of fluconazole (150 mg/ml) or two continuous additional doses, depending on the absence or history of recurrence. Improvement of clinical and mycological symptoms in patients were followed for 30-35 days. Antifungal susceptibility to fluconazole was determined by microdilution method (CLSI, document M27-A3).

    Results

    A total of 107 patients were diagnosed with vulvovaginal candidiasis. Candida albicans (79.4%) was the most common identified species. total response to fluconazole treatment based on mycological findings (negative culture and direct smear) was 62.6% (P=0.012), there was no significant difference between candida species, albicans (64.7%) and non-albicans (54.5%), type of vaginal candidiasis forms (recurrent and non-recurrent) and antifungal susceptibility to fluconazole (MIC≤8)(P>0.05). Consideration of MICs≤1 and MICs>1 as a cutoff point there was a significant difference between failure and response to treatment (P=0.014).

    Conclusion

    According to empiric treatment of Vulvovaginal candidiasis, concurrent Laboratory diagnosis with anti-fungal susceptibility could help us in selecting the appropriate treatment protocol and prevent the emergence or increase of resistant species.

    Keywords: Therapeutic Response, Antifungal Susceptibility, Fluconazole, Vulvovaginal Candidiasis
  • Seyed Amir Reza Nejat*, Mahmoud Bigler, Seyedeh Bahareh Kashian Pages 71-80
    Background and Aim

    Intellectual capital, with its basic knowledge nature, is an intangible, strategic, unique and competitive advantage resource. The purpose of this study is to investigate the current state of intellectual capital maturity in the field of management and planning of Tehran university of medical sciences.

    Materials and Methods

    This research was applied in terms of purpose and with a quantitative approach in 1400 and a questionnaire was used to collect information. The statistical population is the middle and basic managers of the Vice Chancellor for Resource Management Development and Planning. Using Morgan table, 57 people were randomly selected and analyzed by t-test and non-parametric statistical tests using SPSS software. Has been. The content validity of the questionnaire was obtained by examining the research background and obtaining the opinions of experts, and the Cronbach’s alpha coefficient was used to assess the reliability, the value of which was 0.874.

    Results

    Statistical tests show that the five levels of intellectual capital management maturity follow a nonlinear pattern and the level of realization of the initial level characteristics, ie lack of intellectual capital structure, is higher than acceptable, but the statistical test of other levels of maturity Included; Managed, defined, quantified and optimal management is not significant at the significance level of 0.05.

    Conclusion

    The current situation of intellectual capital in the study population indicates that management is unaware of the importance of intellectual capital and no action has been taken to implement the knowledge capital management process. Although there is a lot of necessary infrastructure in the Vice Chancellor, however, insufficient understanding of the capabilities of intellectual capital management as a strategic resource is evident in this research. To reach the defined level and the next levels, the organization needs to identify, activate and direct the intangible source and then quantify, standardize and manage quantitatively and analyze the strengths and weaknesses and finally the continuous improvement of processes and Focus on innovation.

    Keywords: Intellectual Capital, Organizational Maturity Model, Tehran University of Medical Sciences
  • Shahrbanoo Pahlevanynejad*, Reza Safdari, Mojgan Rahmanian, Mohammad Saleh Safari Pages 81-92
    Background and Aim

    Preeclampsia is one of the most serious cases of high-risk pregnancies that endanger women’s health worldwide, especially in developing countries. Preeclampsia is a specific pregnancy syndrome with a prevalence of about 7-14%, which is one of the three leading causes of death in pregnant women. Preeclampsia is the second most common cause of maternal mortality in Iran and accounts for 14% of maternal mortality. The present study was conducted to design, create and evaluate mobile-based preeclampsia self-care application.

    Materials and Methods

    This study was conducted in four stages to assess the needs of information elements, design, create and evaluate preeclampsia self-care application. In needs assessment step, 42 specialists, assistants and personnel related to the subject working in the Amir Al-Momenin (AS) Educational, Research and Treatment Center affiliated to Semnan University of Medical Sciences participated. The program was then initially evaluated by 7 physicians, and finally the suggestions provided by users in the design of the program were applied and the final version of the program was completed. The application was designed in the Android Studio environment and then its usability was evaluated using the opinions of 20 mothers and the QUIS tool.

    Results

    The information elements and functional capabilities required by the program were determined. In addition, the program established communication between the patient and the provider, also created the possibility of care management and control of the disease process. The performance of the program was evaluated by physicians and experts and then evaluated by pregnant mothers in terms of usability. The findings showed that users were satisfied with the application.

    Conclusion

    The use of mobile-based applications is a useful way to increase knowledge and promote the health of pregnant mothers and facilitate their access to medical information and acquire the necessary skills in their disease. This program helps pregnant mothers with preeclampsia to control their disease by observing proper nutrition and treatment principles to minimize the complications of their disease.

    Keywords: Preeclampsia, Self-Management, Mobile Application, Design, Development