فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال هفدهم شماره 4 (مهر و آبان 1402)

مجله پیاورد سلامت
سال هفدهم شماره 4 (مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم بهرامی، سمیه محمدی*، مصطفی روشن زاده، سمانه دهقان ابنوی، علی تاج، فاطمه مرکی صفحات 290-299
    زمینه و هدف

    دانشجویان اتاق عمل به دلایل مختلف اضطراب را تجربه می کنند که بر روند آموزشی آن ها مانند بخیه زدن تاثیر می گذارد. باتوجه به نقش موثر شبیه سازی در ارتقای آموزش دانشجویان، این مطالعه با هدف تاثیر شبیه سازی بخیه زدن پوست حیوان بر میزان مهارت و سطح اضطراب دانشجویان اتاق عمل انجام شد. 

    روش بررسی

    مطالعه ی نیمه تجربی حاضر با طرح دو گروهی قبل و بعد با 40 دانشجوی اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد(شهرکرد و بروجن) سال 1399 انجام شد. نمونه ها به روش مبتنی بر هدف انتخاب و تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل اختصاص یافتند. داده ها قبل و بعد از مداخله توسط ابزار اضطراب اشپیل برگر و پرسش نامه ی مهارت بخیه زدن جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی(کای دو، تی تست، تی زوجی) آنالیز گردید. 

    یافته ها

    در این مطالعه 30 نفر(75٪) از نمونه ها در سنین 25-18 و 10نفر(25٪) از آن ها 35-26 سن داشتند. 10 نفر(25٪) مرد و30نفر(75٪ زن) بودند. همچنین از نظر تاهل، 7نفر(5/17٪) متاهل و 33نفر(5/82٪) مجرد بودند. آزمون تی تست نشان داد که میانگین اضطراب آشکار در گروه مداخله2235±36/10) و کنترل(15/92±41/7) بعد از مداخله معنی دار نبود(0/346=P). همچنین میانگین اضطراب پنهان در گروه مداخله(65/47±36/10) و کنترل(65/13±38/6) تفاوت معنی داری نداشت(0/089= P). آزمون تی تست نشان داد که مهارت بخیه زدن بعد از مداخله در دو گروه مداخله(2/22±28/58) و کنترل(3/12±23/42) تفاوت معنی داری داشت(0/04=P). 

    نتیجه گیری

    بافت مانکن های بخیه نسبت به پوست انسان از نظر قوام بسیار متفاوت است و حس مشابه بخیه روی پوست طبیعی را به دانشجویان منتقل نمی کند. از طرفی ورود و خروج و حرکت سوزن و نخ در پوست گوسفند راحت تر بوده و این خود امکان انجام راحت تر بخیه زدن را برای دانشجویان فراهم می کند. از این رو پیشنهاد می شود که برای آموزش دانشجویان اقدام به خرید و آماده سازی پوست گوسفند نموده و آموزش بخیه را روی آن انجام دهند.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، بخیه زدن، دانشجویان اتاق عمل، اضطراب، مهارت
  • صنم لطفی*، رضا صفدری، کوروش جعفریان صفحات 300-313
    زمینه و هدف

    سیستم های توصیه گر تغذیه یکی از شاخص ترین فناوری های حوزه ی انفورماتیک تغذیه ای هستند که کاربران را برای داشتن یک تغذیه سالم یاری می کنند. این سیستم ها قادر هستند با در نظر گرفتن وضعیت جسمانی کودک، مناسب ترین غذاها و برنامه های غذایی را پیشنهاد دهند. با توجه به این که کودکان آسیب پذیرترین گروه سنی را تشکیل می دهند، از مهم ترین هدف های بهداشتی در سال های اولیه زندگی کودک، دست یابی به تغذیه متعادل و صحیح بوده که این مطالعه با هدف طراحی، ایجاد و ارزیابی سامانه ی توصیه گر تغذیه کودکان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش در سال 1400 در سه مرحله جهت نیازسنجی عناصر اطلاعاتی برنامه کاربردی توصیه گر تغذیه انجام شده است. ابتدا به منظور تعیین عناصر داده ای و قابلیت های برنامه، تحلیل نیازهای داده ای صورت گرفته است. در ادامه بر اساس نیازسنجی های انجام شده، برنامه کاربردی، طراحی شده و نسخه نهایی آن ایجاد گردیده است. اپلیکیشن در محیط اندروید استودیو ایجاد و سپس کاربردپذیری فنی آن با استفاده از پرسش نامه ی نیلسن توسط 5 نفر از خبرگان انفورماتیک پزشکی و مدیریت اطلاعات سلامت انجام شده است.

    یافته ها

    عناصر اطلاعاتی و قابلیت های موردنیاز برنامه تعیین گردیده و پس از تحلیل آماری پرسش نامه، اکثر موارد مطرح شده در آن توسط متخصصان شرکت کننده در پژوهش با درصد بالایی(90 درصد) ضروری دانسته شده و در برنامه کاربردی لحاظ شدند. سپس طراحی و ایجاد برنامه کاربردی توصیه گر تغذیه کودکان 1 تا 5 سال در محیط برنامه نویسی اندروید استودیو انجام شد. در آخر از پرسش نامه ی ارزیابی اکتشافی نیلسن استفاده و کاربردپذیری فنی آن توسط خبرگان ارزیابی گردید. میانگین شدت وخامت مشکلات مربوط به اصول ده گانه ی نیلسن 1/3 به دست آمد که این مقدار در دسته بندی مشکلات جزیی قرار می گیرد.

    نتیجه گیری

    استفاده از برنامه کاربردی توصیه گر تغذیه، راهکار مفیدی برای افزایش آگاهی والدین از وضعیت رشد کودک از لحاظ سن، قد و دور سر خواهد بود. این برنامه موجب ارتقای سلامت تغذیه، بهبود سلامت روحی و روانی، رشد بهتر کودکان شده و با استفاده از توصیه های تغذیه ای مناسب نقش بسزایی در جلوگیری از بروز بیماری ها خواهد داشت.

    کلیدواژگان: توصیه گر تغذیه، برنامه کاربردی، تغذیه، کودکان، تن سنجی
  • امیدعلی غلامی، جمیل صادقی فر، بهاره کبیری، شبنم قاسمیانی، صادق سرحدی، رضا جوروند* صفحات 314-323
    زمینه و هدف

    سواد سلامت به عنوان یک تعیین کننده ی سلامت یکی از راهبردهای کلیدی سیاست سلامت همگانی به شمار می رود. پژوهش حاضر به منظور بررسی تعیین سطح سواد سلامت و عوامل موثر بر آن در بین مراجعان به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان ایلام انجام شده است.

    روش بررسی

    در سال 1401 و در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 429 نفر از مراجعان 18 تا 65 ساله به مراکز خدمات جامع سلامت منتخب سطح شهرستان ایلام بررسی گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ی سواد سلامت بزرگسالان با نام هلیا بود؛ نمونه گیری به صورت خوشه ای و در قالب نه خوشه انجام شد؛ که هر خوشه شامل 50 نمونه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون وآنالیز واریانس یک طرفه با سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج میانگین نمره کلی سواد سلامت16/50±80/16 بود. در سطح بندی سواد سلامت18/97 درصد افراد، سواد سلامت ناکافی ونه چندان کافی و 44/39 درصد شرکت کنندگان، سواد سلامت عالی داشتند. میانگین نمره ی سوادسلامت به تفکیک ابعاد سلامت شامل دسترسی به اطلاعات سلامت74/65، فهم و درک اطلاعات 81/81، مهارت خواندن اطلاعات 74/12، ارزیابی اطلاعات 75/05 و تصمیم گیری و رفتار اطلاعات 92/61 می باشد. بین متغیرهای شغل، تحصیلات و درآمد با سواد سلامت کلی ارتباط معنی داری مشاهده شد(001/0≥P)؛ در حالی که بین سواد سلامت کلی با سن، جنسیت و محل سکونت ارتباط معناداری مشاهده نشد(0/05≤P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که اقشار آسیب پذیر به مراتب از سطح سواد پایین تری برخوردار هستند؛ همچنین با توجه به تاثیر تحصیلات در بالارفتن سطح سواد سلامت افراد، بهتر است با استفاده از ظرفیت رسانه های جمعی، شبکه های اجتماعی، آموزش از طریق مراکز به گیرندگان خدمت در بهبود سطح سواد به عنوان یک تعیین کننده ی بالقوه ی سلامت جامعه گام برداشت.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، بزرگسال، ایلام
  • زهره جوانمرد، مرضیه معراجی، مهسا قلی زاد، فاطمه عامری* صفحات 324-335
    زمینه و هدف

    با افزایش همه ‏گیری کووید-19، ابزارهای پوشیدنی در زمینه مدیریت این بیماری بسیار مورد توجه قرار گرفتند. مطالعه ی مروری سیستماتیک حاضر با هدف بررسی نقش ابزارهای پوشیدنی در مدیریت بیماری کووید-19 انجام گردید.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر، طبق دستورالعمل PRISMA انجام گردید. برای این منظور پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، PubMed و Scopus جهت بازیابی مقالات انگلیسی بدون محدودیت زمانی، تا 16 اوت 2022، جستجو گردید. استراتژی جستجو شامل مفاهیم "Wearable Device" و "19-COVID" بود. معیار ورود به مطالعه، مقالات اصیل و انگلیسی زبانی بودند که به منظور طراحی و پیاده ‏سازی ابزارهای پوشیدنی در مدیریت کووید-19 انجام گردیده اند. کلیه مقالات کوتاه، نامه به سردبیر، چکیده همایش ها، مطالعات مشاهده ای، مقالات مروری و همچنین مقالاتی که نسخه کامل آن ها در دسترس نبود و زبانی غیر از زبان انگلیسی داشتند، و همچنین موارد پیاده سازی نشده، از روند مطالعه کنار گذاشته شدند. جهت ارزیابی کیفیت مقالات ، ابزار ارزیابی AXIS برای ارزیابی کیفیت مطالعات مقطعی استفاده گردید. پس از انتخاب مطالعات، گردآوری داده ‏ها بر اساس فرم استخراج داده ‏ها انجام گردید. سپس تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل محتوا صورت گرفت.

    یافته ها

    در نهایت، 10 مقاله به مرور حاضر وارد شدند و ابزارهای پوشیدنی‎ معرفی شده در آن‏ ها بررسی گردید. 70% ابزارهای پوشیدنی به منظور نظارت بر علایم، وضعیت سلامتی و قرنطینه و 30% جهت تشخیص استفاده می‏ شوند. کاربران اصلی این ابزار ها بیماران، عموم مردم، پزشکان و مسئولان آمار و اطلاعات بودند. نوع ابزارهای پوشیدنی مورد استفاده، دستبند و ساعت هوشمند(60%)، حسگر(30%) و پالس اکسی متر و پچ سینه(10%) بودند.مهم ترین قابلیت و ویژگی‏ ابزار های پوشیدنی شامل انتقال داده ها و فعالیت ها به تلفن همراه و مصرف کم انرژی می باشد. با استفاده از ابزار ارزیابی کیفیت AXIS، چهار مطالعه با کیفیت خیلی خوب، پنج مطالعه خوب و یک مطالعه ضعیف رتبه بندی شدند.

    نتیجه‏ گیری: 

    مرور مطالعات نشان داد که ابزارهای پوشیدنی، قابلیت هایی زیادی را جهت نظارت بر بیماری و توانمندسازی بیماران، تشخیص بیماری و پایش از راه دور علایم حیاتی بیماران کووید-19برای بیماران فراهم می کنند. این ابزارها در شکل‏ های متفاوتی ارایه می‏ شوند. پیشنهاد می‏ شود توسعه ابزارهای جدید با هدف نظارت بر بیماری کووید-19 با تاکید بر کاربری بیماران و به شکل دستبند و ساعت هوشمند فراهم گردد و در عین حال توجه لازم به مسایل حفظ حریم شخصی و محرمانگی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ابزارهای پوشیدنی، کووید-19، کرونا ویروس، مرورنظام مند
  • آیین محمدی*، فاطمه منافی، فرنگیس شوقی شفق آریا، ریتا مجتهدزاده صفحات 336-348
    زمینه و هدف

    پاسخگویی اجتماعی عبارت است از شناسایی مشکلات و نیازهای جامعه، اقدام برای رفع آن ها و ارزشیابی تاثیر این برنامه ها. دانشگاه های علوم پزشکی با توجه به نقش حیاتی خود در تامین سلامت جامعه، از مهم ترین سازمان هایی هستند که باید پاسخگویی اجتماعی را محقق سازند و آموزش، پژوهش و خدمات خود را برای پاسخ به نیازهای جامعه هدایت کنند. به نظر می رسد که علی رغم تلاش های صورت گرفته، پاسخگویی اجتماعی در عمل و به طور کامل محقق نشده است. هدف از این مطالعه تبیین عوامل موثر بر توسعه ی پاسخگویی اجتماعی با استفاده از نظرات مسئولان توسعه آموزش کشور بود. 

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه ی کیفی است که توسط مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 2022 انجام شده است. شرکت کنندگان 68 نفر از مدیران مراکز مطالعات و توسعه آموزش و 332 نفر از مدیران دفاتر توسعه آموزش دانشکده ها و بیمارستان های آموزشی دانشگاه های کشور در قالب 8 گروه متمرکز بودند. نتایج با استفاده از تحلیل محتوای کیفی متعارف استخراج شد.

    یافته ها

    در مرحله اول 541 کد استخراج شد که بعد از مشابهت یابی و ادغام آن ها 86 کد نهایی به دست آمد. مجموعه این کدها در 18 زیرحیطه و 6 حیطه «برنامه درسی» شامل بازنگری کوریکولوم ها، رویکردها، واحدها و تم های طولی و رشته های جدید، «آموزش در عرصه های اجتماعی» شامل عرصه های آموزشی و بسترسازی، «دانشجویان» شامل دانشجو به عنوان معلم، آموزش به دانشجو و دانش آموختگان، «استادان» شامل استفاده از خدمات استادان، ایجاد انگیزه و جبران خدمت و مدیریت هیات علمی، «ارزشیابی» شامل ارزیابی دانشجو و ارزشیابی برنامه و «مدیریت» شامل رهبری و مدیریت کلان، ساختار، ارتباطات بین بخشی و پژوهش طبقه بندی شدند. 

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، مجموعه اقدامات و عواملی که می تواند موجب پاسخگویی اجتماعی در دانشگاه های علوم پزشکی شود، شناسایی و معرفی شده اند. این عوامل که منطبق با زمینه ی خاص آموزش علوم پزشکی کشور تبیین شده، می تواند برای مدیران ارشد در نظام آموزش پزشکی کشور مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان چارچوبی برای تدوین برنامه های بلندمدت و کوتاه مدت ایشان عمل کند.

    کلیدواژگان: پاسخگویی اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، دانشکده، گروه متمرکز
  • شیما مرادی، فاطمه رضایی زاده، منیره رحیم خانی* صفحات 349-361
    زمینه وهدف

    پژوهش حاضر جهت تعیین جایگاه ایران در انتشارات علمی حوزه ی ایمنی شناسی و میکروب شناسی انجام شده است؛ و اهداف دیگر آن تعیین وضعیت کلی تولید علم جهان، خاور میانه و ایران، شناسایی الگوهای تالیف تولیدات علمی جهان، خاور میانه و ایران، شناسایی میزان همکاری های علمی ایران با کشورهای خاورمیانه و جهان، و بررسی ارتباط بین شاخص های تولیدات علمی، استنادات، همکاری های علمی منطقه ای و همکاری های علمی فرا منطقه ای با یکدیگر هستند.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع کاربردی و با استفاده از شاخص های علم سنجی و جامعه پژوهش 30622 مدرک حوزه ی ایمنی شناسی و میکروب شناسی کشور های خاور میانه طی سال های 2009 تا 2018 است. برای تعیین جایگاه کشورها و روابط بین شاخص ها از تحلیل عامل اکتشافی و ماتریس همبستگی و پایگاه سایول استفاده شد.

    یافته ها

    به ترتیب کشورهای ایران، ترکیه، و عربستان در شاخص های تولیدات علمی، استنادات، همکار های منطقه ای، فرامنطقه ای و همکاری کل جزو کشورهای قدرتمند اطلاعاتی منطقه محسوب شدند؛ و به جهت تعیین جایگاه در منطقه، شاخص استنادات نسبت به سایرین بیشترین وزن را داشت. ایران در شاخص های تولیدات علمی و استنادات به ترتیب با 43.63% و 33.76% رتبه اول، در شاخص همکاری های منطقه ای با 43.63% رتبه سوم، در شاخص همکاری های فرامنطقه ای با 23.56% رتبه دوم  و در شاخص همکاری کل با 22.12% رتبه دوم را دارد.

    نتیجه گیری

    علی رغم وجود جایگاه برجسته ی کشور در کمیت تولیدات علمی حوزه ی ایمنی شناسی و میکروب شناسی، کیفیت این تولیدات نسبت به متوسط منطقه ای و جهانی پایین تر است. همچنین، در این مطالعه ضمن تعیین کشورهای قوی، متوسط و ضعیف منطقه، مشخص شد که رابطه ی بین شاخص های استنادات و تولیدات علمی نسبت به تمامی رابطه های دو به دوی در شاخص های منتخب بیشتر است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، ایمنی شناسی، میکروب شناسی، کشورهای خاورمیانه، تحلیل استنادی، همکاری علمی
  • علی مولی کوام المیاح، حمید جدوع عباس، رضا افریشم، ناهید عین الهی* صفحات 362-372
    زمینه و هدف

    دیابت یک اختلال متابولیک است که با افزایش سطح گلوکز خون، ناشی از اختلال در عملکرد انسولین، ترشح انسولین یا هر دو مشخص می شود که باعث اختلال در متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین ها و لیپیدها می شود. هیپرگلیسمی مزمن با آسیب طولانی مدت، اختلال عملکرد و نارسایی اندام های مختلف همراه است. آدروپین و آیریسین پروتئین هایی هستند که به تازگی توصیف شده اند و ممکن است جزء ضروری در مسیرهای پاتوفیزیولوژیک دیابت باشند. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی نشانگرهای بیوشیمیایی آیریسین و آدروپین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و ارتباط آن ها با عوامل خطر طراحی شد.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مورد شاهدی بود که شامل 90 بیمار دیابتی نوع 2 و 90 فرد سالم بود که از نظر سن و جنس با هم همسان بودند. قند خون ناشتا(FBS)، HbA1c، انسولین سرم، کلسترول تام(TC)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم(LDL-C)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا(HDL-C)، تری گلیسرید(TG)، آیریسین و آدروپین در آزمایشگاه بیوشیمی بیمارستان آموزشی AL-Faihaa با روش های استاندارد اندازه گیری شد.

    یافته ها

    سطح سرمی آیریسین(ng/ml 8/152±1/642 در مقابل 3/916±14/06) و آدروپین(pg/ml 25/39±8/897 در مقابل 8/768±59/43) به ترتیب در گروه بیمار به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود(0/001>P). در گروه بیماران، سطح آدروپین سرم با سن همبستگی مثبت(0/025=P , 0/263=r) و با BMI همبستگی منفی(0/048=P , 0/209-=r) و معنی دار داشت. در حالی که سطح سرمی آیریسین با TG همبستگی معنی دار و منفی داشت(0/018=P , 0/248-=r). میزان سطح زیر منحنی(AUC) برای آیریسین(0/969-0/906=CI 95%) 0/937 بود که در کات آف 9/715 دارای حساسیت 91/1% و اختصاصیت 0/80% نشان داد(0/0001>P). علاوه بر این، میزان AUC برای آدروپین(1/00-0/980=CI 95%) 0/991 بود که این بیومارکر در کات آف 37/945 حساسیت 100/0% و اختصاصیت 91/1% نشان داد(0/0001>P).

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان داد که سطح سرمی آیریسین و آدروپین در گروه بیمار نسبت به گروه کنترل کمتر بود. احتمالا، کاهش آدروپین و آیریسین ممکن است به عنوان یک نشانگر زیستی برای پیش بینی خطر T2DM استفاده گردد که نیاز به مطالعات بیشتری در این خصوص دارد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آیریسین، آدروپین، مقاومت به انسولین
  • حمید مقدسی، فرخنده اسدی، اعظم السادات حسینی، معصومه نوری طهنه* صفحات 373-386
    زمینه و هدف

    سیستم اطلاعات بیمارستان سیستم اطلاعات جامعی است که هدف آن مراقبت باکیفیت بیماران و ارتقای سطح سلامت جامعه می باشد؛ بنابراین باید به گونه ای طراحی و تولید شود که هدف آن محقق گردد. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف تدوین استانداردنامه ی تولید سیستم اطلاعات بیمارستان برای ایران انجام شد.                            

    روش بررسی

    در این مطالعه ی کاربردی- توصیفی، ابتدا ویژگی ها و سرویس های سیستم اطلاعات بیمارستان از متون استخراج شد سپس ویژگی ها و سرویس ها با کلیات استانداردنامه ی تدوین شده توسط مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (استاندارد نامه مافا) مطابقت داده شد. همچنین سیستم اطلاعات بیمارستان از طریق مشاهده بررسی و در مجموع، نقایص استاندارد نامه ی مافا مشخص شد و اقدام به اصلاح کلی سند گردید. استاندارد نامه ی پیشنهادی پس از تهیه به نظرخواهی خبرگان گذاشته شد که 10 نفر از استادان مدیریت اطلاعات سلامت و 10 نفر از استادان انفورماتیک پزشکی با حداقل 7 سال سابقه عضویت در هیات علمی همچنین 5 نفر از مدیران ستادی حوزه ی فناوری اطلاعات وزارت بهداشت مشارکت داشتند. برای پذیرش و تایید استاندارد نامه ضریب توافق 85 درصد مد نظر قرار گرفت. پس از حصول ضریب توافق مذکور استاندارد نامه تولید نرم افزار سیستم اطلاعات بیمارستان ارائه گردید.                                                                         

    یافته ها

    استاندارد نامه ی ارایه شده برای تولید نرم افزار سیستم اطلاعات بیمارستان مشتمل بر متا مدل؛ زیر سیستم های سیستم اطلاعات بیمارستان، استانداردهای ساختار و محتوای پرونده الکترونیک سلامت، استانداردهای ترمینولوژی اطلاعات و طبقه بندی داده ها، استانداردهای امنیتی داده ها و تبادل داده ها، سرویس های کلینیکال و مدیریتی است. استانداردنامه پیشنهادی شامل چهار حوزه عبارت از «ویژگی ها»، «سرویس ها»، «الزامات مستندات» و «قوانین و سیاست ها» می باشد. 

    نتیجه گیری

    به کارگیری این استاندارد نامه به تولید نرم افزار سیستم اطلاعات بیمارستانی با کیفیت، کارا و استاندارد منجر می شود که در ارتقای سطح سلامت جامعه موثر بوده و شرایط را برای پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستان، ویژگی، پرونده الکترونیک سلامت
|
  • Maryam Bahrami, Somayeh Mohammadi*, Mostafa Roshanzadeh, Samaneh Dehghan Abnavi, Ali Taj, Fatemeh Maraki Pages 290-299
    Background and Aim

    Operating room students have experienced anxiety for various reasons that affect their educational process such as stitching. Due to the effective role of simulation in improving the education of students, this study was conducted with the aim of the effect of animal skin suturing simulation on the skill level and anxiety level of operating room students.

    Materials and Methods

    In this study, 30 people (75%) of the samples were aged 18-25 and 10 people (25%) of them were 26-35. 10 people (25%) were men and 30 people (75%) were women. Also, in terms of marriage, 7 people (17.5%) were married and 33 people (82.5%) were single. The present quasi-experimental study was performed with a two-group plan before and after with 40 operating room students of Shahrekord University of Medical Sciences (Shahrekord, Broujen) in 2020. The samples were randomly assigned to two test and control groups using the method based on the purpose of selection. Data were collected before and after the intervention by Spielberger Anxiety Tool and Suturing Skills Questionnaire and analyzed by SPSS software and descriptive and analytical statistical tests (Chi-square test, t-test, paired t-test).

    Results

    The t-test test showed that the mean of obvious anxiety in the intervention group (36.35±10.22) and the control group (41.15±7.92) after the intervention was not significant (P=0.346). Also, the mean hidden anxiety in the intervention group (36.65±10.47) and the control group (38.65±6.13) had no significant difference (P=0.089). The t-test test showed that there was a significant difference in sewing skills after the intervention in the two intervention groups (28.2±58.22) and the control group (23.42±3.12) (P=0.04).

    Conclusion

    The texture of suture mannequins is very different from human skin in terms of consistency, and it does not convey the same feeling of sutures on natural skin to students. On the other hand, it is easier to enter and exit and move the needle and thread in the sheepskin, and this provides the students with the possibility of stitching more easily. Therefore, it is suggested to buy and prepare sheep skin for training students and teach them stitches on it.

    Keywords: Simulation, Suturing, Operating Room Students, Anxiety, Skill
  • Sanam Lotfi*, Reza Safdari, Kurosh Jafarian Pages 300-313
    Background and Aim

    Nutrition recommender systems are one of the most prominent technologies in the field of nutrition informatics that help users to have a healthy diet. These systems are able to suggest the most appropriate foods and meal plans considering the child's physical condition. Considering that children are the most vulnerable age group, one of the most important health goals in the early years of a child's life is achieving balanced and correct nutrition, and as a result this study was conducted with the aim of designing, creating and evaluating a children's nutrition recommendation system.

    Materials and Methods

    This research was conducted in 2022 in three stages to assess the needs of the informational elements of the nutrition recommender application. First, in order to determine data capabilities of the program, data needs analysis has been done. In the following, based on the needs assessment, the application was designed and its final version was created. The application was created in the Android Studio environment and then its technical applicability was done using the Nielsen questionnaire by 5 medical informatics and health information management experts.

    Results

    The required information capabilities of the program were determined and after the statistical analysis of the questionnaire, most of the items raised in it were deemed necessary by the experts participating in the research with a high percentage (90%) and were included in the application program. Then the design and creation of the nutrition recommender application for children 1 to 5 years old was done in the Android Studio programming environment. Finally, the use of Nielsen's exploratory evaluation questionnaire and its technical applicability were evaluated by experts. The average severity of the problems related to Nielsen's ten principles was 1.3, which is classified as minor problems.

    Conclusion

    Using the nutrition recommender application will be a useful solution to increase parents' awareness of the child's growth status in terms of age, height and head circumference. This program has improved nutritional health, improved mental health, and better growth of children and will play a significant role in preventing the occurrence of diseases by using appropriate nutritional recommendations.

    Keywords: Nutrition Recommender, Application, Children, Anthropometry
  • Omid Ali Gholami, Jamil Sadeghifar, Bahareh Kabiri, Shabnam Ghasemyani, Sadegh Sarhadi, Reza Jorvand* Pages 314-323
    Background and Aim

    Health literacy is recognized as a key determinant of health and is a central focus of public health policy strategies. The present study aimed to assess the health literacy level and identify the factors influencing it among the clients of comprehensive health service centers in Ilam city.

    Materials and Methods

    In 2022, a descriptive-analytical study was conducted to examine 429 clients aged 18-65 years who visited comprehensive selected health service centers in Ilam city. For adults the data collection tool used was the Helia health literacy questionnaire. Sampling was conducted in nine clusters, with each cluster consisting of 50 samples. The data was analyzed using SPSS software, which included descriptive statistical tests, Pearson’s correlation coefficient, and one-way analysis of variance, with a significance level set at 0.05.

    Results

    Based on the results, the average health literacy score was 80.16 ± 16.50. In terms of health literacy, 18.97% of people had inadequate or not very adequate health literacy, while 44.39% of the participants had excellent health literacy. The average health literacy scores across different dimensions are as follows: access to health information 65.74, comprehension of information 81/81, reading information skills 12.74, evaluation of information 05.75, and decision making and behavior based on information 61.92. A significant relationship was observed between job, education, and income variables and various dimensions of average health literacy (p-value≤0.001). However, there was no significant relationship between general health literacy and age, gender, and place of residence (P≤0.05).

    Conclusion

    The results of the present study demonstrate that vulnerable groups have significantly lower literacy levels. Furthermore, given the impact of education on enhancing people’s health literacy, it is advisable to leverage mass media, social networks, and educational centers to enhance literacy levels as a potential factor in community health.

    Keywords: Health Literacy, Adults, Ilam
  • Zohreh Javanmard, Marziyhe Meraji, Mahsa Gholizad, Fatemeh Ameri* Pages 324-335
    Background and Aim

    With the increase of the covid-19 epidemic, wearable devices have received a lot of attention in the field of managing this disease. The present systematic review study was conducted with the aim of investigating the role of wearable devices in the management of the covid-19 disease.

    Materials and Methods

    The present study was conducted according to the guidelines of PRISMA. For this purpose, Web of Science, PubMed, and Scopus databases were searched to retrieve English articles without time limit, until August 16, 2022. The search strategy included the terms “Wearable Device” and “COVID-19”. The inclusion criteria for the study were original and English-language articles that have been carried out to design and implement wearable tools in managing Covid-19. All short articles, letters to the editor, conference abstracts, observational studies, review articles, as well as articles whose full version was not available and in a language other than English, as well as unimplemented items, were excluded from the study process. In order to evaluate the quality of articles, the AXIS evaluation tool was used to evaluate the quality of cross-sectional studies. After selecting the studies, data was collected based on the data extraction form. Then the data was analyzed through the content analysis method.

    Results

    Finally, 10 articles were included in the present review and the wearable devices introduced in them were examined. Seventy percent  of wearable devices are used for symptom monitoring, health status, and quarantine, and 30% for diagnosis. The primary users of these tools were patients, the general public, doctors, and Authorities of statistics and information. The types of wearable devices used were bracelets and smart watches (60%), sensors (30%), pulse oximeters, and chest patches (10%).The most important capability and feature of wearable devices include transferring data and activities to mobile phones and low energy consumption. Using the AXIS quality assessment tool, four studies were rated as very good, five as good, and one as poor.

    Conclusion

    The review of studies showed that wearable devices provide many capabilities for disease monitoring and patient empowerment, disease diagnosis, and remote monitoring of vital signs of Covid-19 patients. These tools are presented in different forms. It is suggested to develop new tools with the aim of monitoring the covid-19 disease with an emphasis on the use of patients in the form of bracelets and smartwatches, and also the necessary attention should be paid to privacy and confidentiality issues.

    Keywords: Wearable Devices, Covid-19, Coronavirus, Systematic Review
  • Aeen Mohammadi*, Fatemeh Manafi, Farangis Shoghi Shafagh Aria, Rita Mojtahedzadeh Pages 336-348
    Background and Aim

    Social accountability is defined as identifying social problems and needs, planning for resolving them and evaluating the effect of the plans. Considering the vital role in providing public health, the universities of medical sciences are the most important ones for fulfilling this mission and directing their education, research and service activities toward addressing health concerns of the community. Despite of these attempts, social accountability has not realized completely and satisfying yet. The aim of this study was exploring factors affecting social accountability and community-based medical education in universities of medical sciences from Iran’s educational development authorities’ view point.

    Materials and Methods

    This was a qualitative study performed by Education Development Center of the Ministry of Health and Medical Education in November 2022. Participants were 68 managers of Education Development Centers and 323 managers of Education Development Offices of schools and hospitals of universities of medical sciences in Iran. Participants were assigned to 8 focus groups. Conventional content analysis was used to extract the categories and subcategories.

    Results

    At the first step 541 codes were extracted which were integrated in to 86 ones after defining similarities. These codes then were categorized into 18 sub-categories and 6 categories, namely “Curriculum” including: curriculum revision, approaches, credits and longitudinal themes and new disciplines, “Community-based education” including: educational fields and creating the foundation, “Students” including: students as teacher, educating students and graduates, “Faculty members” including: faculty members’ services, motivation and compensation and administration, “Evaluation” including: student assessment and program evaluation, and “Management” including: management and leadership, organizations, Interdepartmental communication and research.

    Conclusion

    In this study a comprehensive collection of factors affecting SA in universities of medical sciences were identified and categorized. These factors that are compatible with medical education context in Iran can be used by top managers and educational administrators as a framework for short and long-term planning.

    Keywords: Social Accountability, Social Responsibility, Responsibility, Schools, Focus Groups
  • Shima Moradi, Fatemeh Rezaei Zadeh, Monireh Rahimkhani* Pages 349-361
    Background and aim

    This study aimed to determine the position of Iran in terms of scientific publications in Immunology and Microbiology, and also to identify the general status of science production and the patterns of publishing in the world, the Middle East, and Iran, analyze Iran scientific collaboration with the Middle East and the world, and explore the relationship between these indicators.

    Materials and Methods

    The study population contained 30622 Middle Eastern publications in Immunology and Microbiology from 2009 to 2018. Positioning the countries and exploring the relations of indicators, the exploratory factor analysis, and the correlation matrix were conducted using Scival.

    Results

    According to the findings Iran, Turkey, and Saudi Arabia were among the most powerful countries in the region in terms of publication, citation, regional, international, and overall scientific collaboration. As for regional positioning, the citations had the highest weight comparing to other indicators. Iran have the first rank in the indices of scientific production and citations with 43.63% and 33.76% respectively, third rank in the regional cooperation index with 43.63%, second rank in the extra-regional cooperation index with 23.56%, and also second rank in the total cooperation index with 22.12%.

    Conclusion

    The indicators were strongly connected togather; however, the citations and international scientific collaborations displayed the strongest amongst others. Despite Iran’s prominent position in both fields, the quality of the publication was lower than the regional and global average. This identified the most powerful and weak countries in the region in regards to scientific capacities in Immunology and Microbiology. Moreover, it reckoned that there was a strong relation between citations and scientific production in contrast with others.

    Keywords: Scientometrics, Immunology, Microbiology, Middle Eastern Countries, Citation Analysis, Scientific Collaboration
  • Ali Mawla Gawwam Al Meyyah, Hamid Jaddoa Abbas, Reza Afrisham, Nahid Einollahi* Pages 362-372
    Background and Aim

    Diabetes is a metabolic disorder characterized by an elevated blood glucose level, resulting from impairments in insulin action, insulin secretion, or both; which causes abnormalities in the metabolism of carbohydrates, protein, and lipids. Chronic hyperglycemia is associated with long-term damage, dysfunction, and failure of various organs. Adropin and irisin are newly described proteins that can be an essential component in the pathophysiological pathways of diabetes mellitus. The current study was designed to evaluate Irisin and Adropin biochemical markers in patients with type 2 diabetes mellitus and their correlation with risk factors.

    Materials and Methods

     A case control study, that included 90 patients of type 2 diabetes mellitus and 90 healthy individuals, who matched for both age and sex with patients. Fasting blood sugar (FBS), HbA1c, serum insulin, total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), and triglycerides (TG), irisin and adropin were measured at the chemistry laboratory of AL-Faihaa teaching Hospital by standard methods.

    Results

    Serum irisin (8.154±1.642 vs. 14.06±3.916 ng/ml) and adropin (25.39±8.897 vs. 59.43±8.768 pg/ml) levels were significantly lower in the patient group than in the control cases, respectively (P.value<0.0001). Serum adropin levels were significantly and positively correlated with age (r=0.236, P=0.025) and negatively with BMI (r=-0.209, P=0.048). While, serum irisin levels were significantly and negatively correlated with TG (r=-0.248, P=0.018). Based on ROC analysis, the AUC for irisin was 0.937 (95% CI: 0.906-0.969), which showed a sensitivity of 91.1% and a specificity of 80.0% at the cut-off of 9.715 (P<0.0001). In addition, the AUC for adropin was 0.991 (95% CI: 0.980-1.00), which showed a sensitivity of 100.0% and a specificity of 91.1% for this biomarker at a cut-off of 37.945 (P<0.0001).

    Conclusion

    Our findings showed that the serum levels of irisin and adropin were lower in the patient group than in the control group. Probably, the reduction of adropin and irisin may be used as a biomarker to predict the risk of T2DM, which requires more studies in this regard.

    Keywords: Type 2 diabetes mellitus, Irisin, Adropin, Insulin resistance
  • Hamid Moghaddasi, Farkhondeh Asadi, Azamossadat Hosseini, Masoomeh Nouri Tahneh* Pages 373-386
    Background and Aim

    The Hospital Information System is a complete one to provide high-quality patient care and enhance community health, so it must be designed and produced accordingly. In this regard, the current research was carried out with the aim of providing the document of standards for producing Hospital Information System software for Iran. 

    Materials and Methods

    In this study, following extraction of the features and services of the Hospital Information System from the texts, they were matched with the generalities of the document of standards compiled by the Statistical Data Management and Information Technology Office of the Ministry of Health, Treatment, and Medical Education (SDMITO). Also, the Hospital Information System was reviewed observationally, all defects of document of standards were identified, and the document was amended throughout. After providing the proposed document of standards, it was consulted by a group of experts, which included ten health information management professors, ten medical informatics professors (with at least seven years of experience as members of the academic staff), and five heads of the information technology field of the Ministry of Health. An agreement coefficient of 85% was considered to accept and approve the document of standards. After obtaining the agreement coefficient, The Hospital Information System software production document of standards was provided.

    Results

    The document of standards provided for the production of Hospital Information System software includes the Hospital Information System design meta model, Hospital Information System subtypes, standards for the structure and content of Electronic Health Record, information terminology standards, data classification standards, security data standards, data exchange standards, clinical services, and management services, which were placed in the four areas of “features”, “services”, “documentation requirements” and “rules and policies”.                     

    Conclusion

    The application of this document of standards leads to the production of a higher quality, efficient, and standard Hospital Information System software, which is effective in improving the health level of society and provides the conditions for the implementation of Electronic Health Record.

    Keywords: Hospital Information System, Feature, Electronic Health Record