فهرست مطالب
نشریه دین و قانون
سال هشتم شماره 28 (تابستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/04/11
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 11-37
یکی از موضوعاتی که در خصوص محکومان به اعدام مطرح می شود، موضوع اعدام از طریق انتقال عضو می باشد. در این شیوه، با جداسازی اعضای قابل اهدا یا انتقال فرد محکوم، به زندگی او پایان داده می شود. در این نوشتار موضوع یادشده از دو منظر مورد بررسی قرار گرفته است. نخست آنکه در صورتی که قانون گذار قصد صدور جواز قانونی برای اعدام از طریق انتقال عضو را داشته باشد، چه بایسته هایی را باید رعایت کند و در خصوص چه موضوعاتی باید به تعیین تکلیف بپردازد. از این رو تعیین ماهیت انتقال (اهدا یا فروش)، داوطلبانه بودن، تعیین محدوده پذیرندگان و ذی نفعان، اشتراط اعدام، سازوکارهای نظارتی و چگونگی مقابله با نقض موارد یادشده، ذیل بایسته های تقنینی مورد بحث قرار گرفته اند. در بخش دوم نیز ملاحظات حقوق بشری «اعدام از طریق اهدا» ذیل عناوین رعایت کرامت و شان انسانی، مساله تجاری شدن، تبعیض، شرط سنی و مساله تابعیت بررسی شده اند. براساس یافته های این نوشتار به دلیل احتمال بالای انحراف فرایند اعدام از طریق اهدا یا فروش عضو، قانو ن گذار یا قضات باید به شدت از این موضوع اجتناب کنند. در صورت عدم پذیرش این نظر، ضروری است تا بایسته های بررسی شده در این نوشتار مورد توجه قرار گیرد و بر حسن اجرا و اعمال آن ها نظارت چندلایه و شدیدی صورت پذیرد.
کلیدواژگان: اهدا عضو، قانون گذار، حقوق بشر، بایسته های تقنین، نظارت قضایی -
صفحات 39-55
حفظ امنیت یکی از اهداف مهم همه نظام های سیاسی در دنیاست. اقداماتی که امنیت جامعه و در سطح وسیع تر امنیت حاکمیت را بر هم بزند، در همه نظام های حقوقی جرم انگاری شده است. هرچند همه جرایم به نوعی به امنیت خدشه وارد می کنند، ولی جرایم علیه امنیت، به طور مستقیم با مفاهیمی همچون امنیت ملی و آسایش عمومی مرتبط هستند. در ایران، تعداد محدودی از این جرایم در بخش حدود و اکثر موارد نیز در بخش تعزیرات در فصل اول قانون مجازات اسلامی ذکر شده است. در اینکه مبانی کیفرگذاری در این جرایم چیست و از کدام یک از این مبانی در حوزه جرایم علیه امنیت استفاده می شود، سوالی است که در این تحقیق دنبال پاسخ آن هستیم. در این خصوص مدل های چهارگانه شدت و قطعیت، شدت و عدم قطعیت، عدم شدت و قطعیت و عدم شدت و عدم قطعیت توسط نظریه پردازان حقوقی مطرح شده است که با تبیین هر کدام از این مدل ها به مبانی هر کدام نیز اشاره خواهیم نمود.
کلیدواژگان: مبانی، کیفرگذاری، امنیت، مجازات، شدت، قطعیت -
صفحات 57-87
جرم سیاسی تاسیسی غربی است که در راستای ارفاق به کسانی که یا با انگیزه و هدف سیاسی و یا علیه حقوق سیاسی شهروندان یا علیه حقوق سیاسی دولت مرتکب جرم می شوند به رسمیت شناخته شده است. قوانین مجازات اکثریت کشورهای اسلامی طبقه ی خاصی از جرایم را متمایز از جرایم عمومی، تحت عنوان جرم سیاسی که دارای نظام مستقل ارفاقی باشد شناسایی ننموده اند، لکن معدود کشورهایی نیز با اتخاذ یکی از معیارهای ذهنی، عینی و یا مختلط این جرایم را شناسایی نموده اند که در میان کشورهای اخیر، قانونگذار کشور ما محدودترین قلمرو را برای این جرایم شناسایی نموده است، در شرایطی که بیشترین آثار حقوقی را بر آن ها مترتب ساخته است. در اندیشه اسلامی اساسا بیشترین تسامح و تاب آوری نسبت به مجرمین سیاسی در مقایسه با سایر نظام های حقوقی مشاهده می شود که به حدی که می توان گفت که از این رفتارها جرم زدایی شده است. در نوشتار حاضر با روشی تحلیلی توصیفی موقعیت جرم سیاسی در نظام حقوق کیفری کشورهای مسلمان در قالبی تطبیقی و با نگرشی به مبانی دینی آن مورد مطالعه قرار گرفته است.
کلیدواژگان: جرم سیاسی، جرم عمومی، حقوق سیاسی، حقوق اسلامی، حقوق کیفری کشورهای مسلمان، دعوای کیفری -
صفحات 87-106
در هنگام تدوین و بررسی قانون اساسی جمهوری اسلام ایران در سال 1358، بحث های متعددی پیرامون جایگاه قوه مقننه میان اعضای مجلس بررسی و تصویب این قانون وجود داشت. در این میان شهید بهشتی نقش بسیار مهمی در شکل گیری ساختار کنونی قوه مقننه در قانون اساسی داشت. بازخورد این بحث ها را می توان در تاثیر نظریه امت و امامت ایشان در مواردی چون، معنای قانونگذاری مجلس شورای اسلامی، حدود اختیارات مجلس، قانونگذاری تفویضی، جایگاه شورای نگهبان در ارتباط با مجلس، مصونیت پارلمانی و جایگاه نمایندگان مجلس دید. در این مقاله سعی شده است به برخی از مسایل مرتبط با قوه مقننه در اندیشه و نگاه شهید بهشتی در هنگام تدوین و بررسی قانون اساسی پرداخته شود. بر این اساس ابتدا به جایگاه کلی نهاد تقنین و قوه مقننه در اندیشه ایشان پرداخته و سپس مباحث مربوط به قوه مقننه در دیدگاه های ایشان مرور خواهیم نمود. فرض اساسی این مقاله بر این مبنا استوار است که اندیشه شهید بهشتی به لحاظ جایگاه حقیقی و حقوقی خویش در پایه ریزی برخی مولفه های مجلس شورای اسلامی به شکل کنونی موثر بوده است.
کلیدواژگان: تاملی بر جایگاه قوه مقننه در اندیشه حقوق اساسی شهید بهشتی -
صفحات 107-128
ماهیت فقهی و حقوقی قانون از مباحث مهم و اساسی در چارچوب نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. قانون در نظام جمهوری اسلامی برخلاف نظام های غیردینی، ماهیتا مبتنی بر موازین شرعی و اسلامی بوده و در راستای اجرا و تحقق آن ها است. شاید بتوان ادعا کرد قانون ناشی از عرف اجتماعی یا خواسته های صرفا مادی شهروندان نیست، بلکه آنچه موردنظر شارع می باشد را جامه عمل می پوشاند. در این مقاله نگارنده بر آن است تا با واکاوی ابعاد مختلف نگرش قانون گذار به قانون و قانون گذاری و اهداف موردنظر او به ویژه در حوزه اختیارات مقامات و نهادهای عالیه قاعده گذار نظام ازجمله رهبری و مجلس شورای اسلامی که هر یک دارای اقتدار حقوقی و آثار خاص ناشی از آن می باشند و همچنین با نگاه معطوف به هویت مکتبی نظام اسلامی، ماهیت فقهی و حقوقی قانون را از سایر مفاهیم مشابه در فقه اسلامی بازشناسانده و تبیینی نسبتا جامع از آن ارایه دهیم.
کلیدواژگان: فقه، قانون، حقوق، حکم، فتوا -
صفحات 129-159
دولت از کلیدی ترین مفاهیمی است که قانون اساسی هر کشوری حول محور آن می چرخد. این واژه در ادبیات حقوقی ایران به دلایل گوناگون چهار معنای متفاوت اما متداخل با یکدیگر یافته و با هر چهار معنا در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به کار رفته که این امر موجب ابهام مفهوم دولت در قانون اساسی شده است. مسیله محوری مورد بررسی در این پژوهش تعیین میزان ابهام عبارت کلیدی «دولت» در قانون اساسی و اشاره به آثار این ابهام بر وضعیت حاکمیت قانون در نظام حقوقی کشور است. بر این اساس، ابتدا به بررسی چگونگی استفاده از اصول مختلف و سپس به آثار وجود چنین ابهامی در قانون اساسی پرداخته ایم. با توجه به یافته های پژوهش، می توان بیان داشت که از مجموع چهل و یک اصلی که قانون اساسی در آن ها از واژه ی «دولت» استفاده کرده است، هجده اصل به دلیل ابهام مفهوم دولت یا امکان ارایه تفاسیر مختلف از این واژه باعث ابهام اختیارات و صلاحیت ها یا وظایف، مسیولیت ها و محدودیت های برخی از نهادهای حاکم در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران شده است. روشن است که آثار چنین وضعیتی هم در حیطه ی نظر و هم در ساحت عمل خود را نمایان ساخته که گاه وضعیت های بغرنجی ایجاد می نماید و موازینی نظیر حاکمیت قانون را مخدوش می کند.
کلیدواژگان: قانون اساسی، دولت، حکومت، قوه ی مجریه، کابینه
-
Pages 11-37
One of the issues raised about those sentenced to death is the issue of execution through organ transfer. In this way, the life of the convicted person is ended by dismembering the transferable organs of body. In this article, the mentioned issue has been studied from two perspectives. First, what necessaries must be observed by the legislature if it intends to issue a legal permit for execution through the transfer of an organ and What issues should be clarified? Therefore, determining the nature of the transfer[1], voluntariness, determining the boundaries of recipients and beneficiaries, the condition of execution, regulatory mechanisms and how to reprimand breaches of legal obligation, are discussed under the legislative requirements. In the second part, the human rights considerations of "execution through donation" are examined under the headings of respect for human dignity, the issue of commercialization, discrimination, condition of age and the issue of citizenship. According to the findings of this paper, due to the high probability of deviation of the execution process through organ donation or sale, the legislator or judges must strongly avoid this issue. In case of non-acceptance of this opinion, it is necessary to pay attention to the requirements examined in this article and to have a strict and multi-layered supervision over their proper implementation and application.
Keywords: Organ donation, legislator, human rights, legislative requirements, judicial oversight -
Pages 39-55
Maintaining security is one of the important goals of all political systems in the world. Actions that undermine the security of society and, more broadly, the security of the government are criminalized in all legal systems. Although all crimes harm security in some way, crimes against security are directly related to concepts such as national security and public welfare. In Iran, a limited number of these crimes are mentioned in the section hudud[1], and most of the cases are mentioned in the section ta’zirat[2] in the first chapter of the Islamic Penal Code. The present study aims at finding the answer to the questions that what the principles of punishment in these crimes are, and which of these principles are used in the field of crimes against security. In this regard, four models of ‘severity and certainty’, ‘severity and uncertainty’, ‘leniency [lack of severity] and certainty’, and ‘leniency and uncertainty’ are proposed by law theorists, each of which is discussed and explained.
Keywords: Principles, assignment of punishment, security, punishment, severity, certainty -
Pages 57-87
Founded by West, political crime is recognized as an assisting element to those who commit crimes either for political motives or against the political rights of citizens or against the political rights of the state. The penal codes of most Islamic countries do not recognize a specific class of crimes being distinct from public offences under the heading of a political crime as an independent system. However, few countries adopting one of the mental, objective, or mixed criteria have identified these offences. From among these countries, our country's legislature has identified the most limited scope for these crimes, with the most legal implications. Compared to other legal systems, the Islamic legal system basically considers the greatest tolerance for political offenders so much so that it can be said that these behaviors have been decriminalized. In the present article, in a comparative format and with a view to its religious principles, the status of political crime in the criminal justice system of Muslim countries has been studied with a descriptive analytical method.
Keywords: Political crime, public offence, political rights, Islamic law, criminal law in Muslim countries, criminal litigation -
Pages 87-106
During drafting and codifying the Constitution of the Islamic Republic of Iran in 1979, there were several discussions among members of the parliament (MPs) about the position of the legislative power and the review and approval of this law. At that time, Martyr Beheshti played a very important role in shaping the current structure of the legislative power in the Constitution. The feedback of these debates can be seen in the impact of his theory of Ummah and Imamate in such matters as the meaning of the legislation in Majlis (the Islamic Consultative Assembly), the limits of the powers of Majlis, delegated legislation, the position of the Guardian Council in relation to the Majlis, parliamentary immunity and the position of MPs. In this article, an attempt has been made to address some issues related to the Legislature of Iran in the thought and view of Martyr Beheshti during drafting, reviewing and codifying the Constitution. Accordingly, we will first deal with the general position of legislation and the legislature in Martyr Beheshti’s thought, and then we will review the issues related to the legislature in his views. The basic premise of this article is based on the fact that the idea of Martyr Beheshti in terms of his real and legal status has been effective in establishing some components of Majlis in its current form.Keywords: Constitutional Rights, Martyr Beheshti, Legislature of Iran, Majlis, theory of Ummah, Imamate -
Pages 107-128
The fiqhi and legal nature of the law is one of the fundamental issues in the framework of the legal system of the Islamic Republic of Iran. Unlike non-religious systems, the law in the Islamic Republic of Iran’s system is fundamentally based on Sharia and Islamic standards and in line with their implementation and realization. It may be argued that the law is not the result of social custom or the merely material demands of citizens, but the law applies what share’[1] wants. The researchers of the current study aim to analyze the various dimensions of the legislator's attitude to law and legislation and his goals, especially, in the authority scope of law-making high-ranking officials and institutions, including the Supreme Leader and the Islamic Consultative Assembly, each of which enjoy their legal authority and special effects. Moreover, through looking at religious doctrine of the Islamic school and system, the study aims to distinguish between the fiqhi and legal nature of law and that of other similar concepts in Islamic jurisprudence and provide a relatively comprehensive explanation of it.
Keywords: Sharia, fiqh, law, Islamic standards, share’, Islamic school, Islamic system -
Pages 129-159
The state/government is one of the most essential concepts that the constitution of every countrys is based on it. For various reasons, in Iranian legal texts, this concept has gained four different but intervowen meanings and this concept with its quadruple meanings have been used in the Islamic Republic of Iran’s Constitution causing ambiguity in the concept of state/government in the constitution. In this research, first, we consider the degree of ambiguity in using the concept of state/government in the different articles of constitution and then survey its ambiguity effects in the constitution. The findings of the research display that out of forty-one articles of the constitution wherein the word state/government has been used, due to the ambiguity of the concept of government or the possibility of presenting miscellaneous interpretations, eighteen articles of the constitution have caused ambiguity in the concept of state/government or the possibility of different interpretations cause ambiguity in powers, responsibilities or duties and limitations of some governing bodies in the system of the Islamic Republic of Iran. It is obvious that the effects of such a situation have appeared both in theory and in practice resulting in some complicated situations disturbing the rule of law.
Keywords: Constitution, state, government, the Executive Branch, cabinet