فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و پنجم شماره 3 (پاییز 1401)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و پنجم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یاسین دستار، کامران رضایی توابع*، غلامرضا رفیعی، زهره ابراهیمی صفحات 329-342

    این پژوهش با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف دو پروبیوتیک Bacillus subtilis وLactobacillus plantarum در یک سازگان نیمه بسته بر شاخص های کیفی لارو و شرایط کیفی آب مخازن پرورش میگوی بزرگ آب شیرین (Macrbrachium rosenbergii) صورت گرفت. برای انجام تحقیق، مجموع تعداد 24000 لارو تازه تفریخ شده میگوی بزرگ آب شیرین با تراکم 40 لارو در هر لیتر برای مدت یک ماه در مرکز تکثیر قصر شیرین تحت تیمار پروبیوتیکی قرار گرفتند. این آزمایش در مخازن 25 لیتری با چهار تیمار؛ تیمار اول شاهد (بدون پروبیوتیک)، تیمار دوم (cfu/g106)، تیمار سوم (cfu/g107) و تیمار چهارم (cfu/g108) با سه تکرار برای هر کدام از پروبیوتیک ها بصورت مجزا طراحی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پروبیوتیک Bacillus subtilis تا میزان 107 باکتری در هر گرم، فاکتورهای DO، ORP، TDS، LSI و LCI روند افزایش معنی داری را نشان دادند (05/0p<). اما در غلظت های بالاتر این روند کاهش پیدا کرد. همچنین نتایج نشان داد که تراکم باکتری B. subtilis می تواند بعنوان عامل محدود کننده باشد و در غلظت های بالاتر از 107 نتایج منفی بر فاکتورهای رشد لاروی و کیفیت آب دارد. برای پروبیوتیک Lactobacillus plantarum افزایش تعداد باکتری در تیمارها، فاکتورهای کیفیت لارو و کیفیت آب به طور معنی داری روند افزایشی نشان دادند و در تیمار 108 بهترین عملکرد پروبیوتیک L. plantarum مشاهده شد که همراه با بهبود معنی داری در فاکتورهای کیفیت لارو و کیفیت آب بود(05/0p<). بطور کلی، بر اساس نتایج به دست آمده، تنظیم غلظت 107 و  108 باکتری به ترتیب برای پروبیوتیک های B. subtilis و L. plantarum در مخازن پرورشی میگوی بزرگ آب شیرین تاثیر مثبتب بر شاخص های رشد و کیفیت آب خواهد داشت و این مقادیر در مراکز تکثیر این میگو توصیه می شود.

    کلیدواژگان: میگوی بزرگ آب شیرین، پروبیوتیک، دوره لاروی، کیفیت لارو، کیفیت آب
  • هاجر عسگری، سید محمدعلی جلالی، مصطفی فغانی، آذر همت زاده صفحات 343-353

    کوآنزیم Q10 Coenzyme Q10)) به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان، در زنجیره انتقال الکترون در سلول های جانوری نقش دارد. برای بررسی اثر این آنتی اکسیدان طبیعی بر ترکیب و کیفیت لاشه ماهی، ماهیان قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 10 گرم با پنج جیره غذایی مکمل شده با کوآنزیم Q10 در سطوح صفر، 25، 50 ، 100 و200میلی گرم در کیلوگرم جیره به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که کوآنزیم Q10سبب افزایش pH و کاهش پراکسید لاشه در روز اول نگهداری در یخچال شد (05/0p<) اما شاخص اسید تیوباربیتوریک در زمانهای مختلف نگهداری در یخچال تحت تاثیر قرار نگرفت. خواص ارگانولپتیک گوشت ماهی تحت تاثیر مکمل کوآنزیم Q10 بهبود یافت (05/0p<). تغذیه ماهی قزل آلا با سطوح مختلف کوآنزیم Q10 در جیره، کل اسیدهای چرب امگا-3، اسید ایکوزاپنتانوییک و دکوزاهگزانوییک، و کل اسیدهای چرب بلند زنجیره غیراشباع با چند پیوند دوگانه لاشه ماهی ها را نسبت به گروه شاهد افزایش داد. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از مکمل غذایی کوآنزیم Q10 به مقدار 100-200 میلی گرم در کیلوگرم جیره، سبب بهبود کیفیت لاشه ماهی قزل آلا می شود.

    کلیدواژگان: کوآنزیم Q10، پراکسید، pH، ارگانولپتیک، اسید چرب، جیره
  • بهزاد سروی* صفحات 355-371

    پرورش ماهیان دریایی در قفس یک صنعت نو پا در ایران محسوب می گردد. تامین پیوسته بچه ماهیان مورد نیاز مزارع پرورش ماهی در قفس گلوگاه این صنعت است. بنابراین، انتخاب یک گونه مناسب جهت تکثیر و پرورش که تضمین کننده تامین پیوسته نیاز مزارع پرورش ماهی در قفس باشد، کلید استمرار و موفقیت این صنعت است. تا به امروز در ایران چندین گونه مختلف ماهی دریایی جهت تکثیر و پرورش مورد استفاده قرار گرفته اند که بین کارشناسان علوم شیلاتی نظرات مختلفی در رابطه با انتخاب یکی از آنها به عنوان گونه هدف وجود داشته است. در این مطالعه سعی بر این است با معرفی تعدادی شاخص به عنوان نکات کلیدی در انتخاب گونه هدف، ماهیان بکار گرفته شده جهت تکثیر و پرورش با ادله علمی با یکدیگر مقایسه گردند و در نهایت یک ماهی به عنوان گونه هدف انتخاب گردد. همچنین یک گونه بومی مناسب جهت بکارگیری در صنعت تکثیر و پرورش ماهیان دریایی در ایران معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: انتخاب گونه، تکثیر، پرورش، تولید مستمر، بچه ماهی
  • مه لقا کرمی شیرازی، ایمان سوری نژاد*، سیاوش سلطانیان صفحات 373-385

    در مطالعه حاضر تاثیر محرک های ایمنی نایسین و لاکتوفرین بر رشد و بقای آرتمیا فرانسیسکانا (Artemia fransiscana) در چالش با Vibrio campbellii و Vibrio proteolitycus در شرایط گنوتوبیوتیک بررسی شد. آرتمیا به مدت پنج روز در شرایط گنوتوبیوتیک نگهداری و کشت داده شد و سپس ناپلی های آرتمیا با باکتری کشته شده LVS3 (سویه ای از Aeromonas hydrophyla) به تعداد 109  5/10 سلول بر لوله فالکون در هر روز غذادهی شدند. همچنین لاکتوفرین و نایسین به مقدار مورد نیاز به صورت روزانه به فالکون ها اضافه شدند. در روز سوم پاتوژن های V. campbellii  و V. proteolyitus  در تراکم cell/ml 106  5 اضافه گردیدند. این آزمایش شامل شش تیمار بود که تیماری که در آن آرتمیا فقط از باکتری کشته شده تغذیه شده بود به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. هر تیمار شامل چهار تکرار بود و در روز ششم میزان بازماندگی، رشد طولی ناپلی ها و زیست توده (زیتوده) کل تولید شده بررسی گردید. لاکتوفرین باعث افزایش درصد بقای روزانه، درصد نسبی بقا و زیست توده کل تولید شده در مقابل Vibrio campbellii و Vibrio proteolitycus شد، اما تفاوت معنی دار تنها در زیست توده کل تولید شده حاصل شد (05/0p<). نایسین باعث افزایش درصد بقای روزانه، درصد نسبی بقا و زیست توده کل تولید شده در مقابل Vibrio campbellii و Vibrio proteolitycus شد، اما تفاوت معنی دار تنها در زیست توده کل تولید شده حاصل شد (05/0p<). همچنین در طول فردی آرتمیا در تیمار لاکتوفرین در برابر Vibrio proteolitycus افزایش معنی دار حاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از لاکتوفرین و نایسین به عنوان محرک ایمنی می تواند باعث افزایش مقدار کل زیست توده شود و مقاومت آرتمیا را نسبت به عفونت ویبریو در محیط گنوتوبیوتیک افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آرتمیا فرانسیسکانا، گنوتوبیوتیک، عفونت باکتریایی، محرک ایمنی، زیست توده
  • مینا سیف زاده* صفحات 387-403

    سس میگو فرآورده ای تخمیری است که به عنوان چاشنی غذایی در کشورهای آسیای جنوب شرقی استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف تهیه سس از زایدات منجمد میگوی ژاپنی تالاب انزلی (Macrobrachium nipponense)، ارزیابی کیفی و بررسی زمان ماندگاری آن در دمای یخچال (4 درجه سانتی گراد)، راندمان تولید سس و با رویکرد استفاده اقتصادی از زایدات میگو انجام شد. تیمارهای  این پژوهش شامل سس عمل آوری شده با نمک خالص (SPS)، سوکرالوز 5/0 درصد (CSS) و برنج پخته به نسبت 65 درصد از وزن زایدات (CRS) بودند. مقادیر نمک در همه تیمارها (1:1) یکسان بود. به تیمارهای CSS و CRS مقادیر برابر اسید استیک، منو سدیم گلوتامات و سوربات پتاسیم اضافه گردید. سس بعد از بسته بندی در ظروف شیشه ای 250 میلی لیتری به مدت شش ماه در یخچال (4 درجه سانتی گراد) قرار گرفت. شاخص های شیمیایی، میکروبی، حسی، ارزش غذایی و جذب نمک بین تیمارها تغییرات معنی داری نشان ندادند (05/0<p). اما شاخص های شیمیایی، میکروبی و حسی همه تیمارها طی زمان نگهداری تفاوت معنی دار داشتند (05/0>p). کلی فرم، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس، سودوموناس، کپک و مخمر در تیمارها مشاهده نشدند. راندمان تولید سس در تیمارهای CRS، CSS و  SPSبه ترتیب 64، 32 و 28 درصد تعیین شد. تیمارهای آزمایشی تا پایان زمان ماندگاری از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند. با توجه به این که ویژگی های حسی، میکروبی، شیمیایی و زمان ماندگاری در یخچال بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی دار نداشتند، اما وجود تفاوت معنی دار در راندمان و حجم سس در تیمار CRS می تواند دلیلی باشد که استفاده از برنج پخته برای تهیه سس از زایدات منجمد میگو را پیشنهاد می کند. ولی در نظر گرفتن ارزش اقتصادی و هزینه برنج و حجم سس تولید شده از تیمار CSS در مقایسه با تیمار SPS عامل دیگری است که این امکان را فراهم می سازد که تولید سس از زایدات میگو با استفاده از سوکرالوز یا حتی نمک خالص مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سس زائدات میگو، کیفیت میکروبی، کیفیت شیمیایی، ویژگی های حسی، میگوی ژاپنی
  • زهرا علیجانپور، هومن رحمتی هولاسو*، حسینعلی ابراهیم زاده موسوی، سید سعید میرزرگر، عقیل شریف زاده، علیرضا نصیری صفحات 405-417
    ایکتیوفتریازیس که با نا م های لکه سفید و یا ایک نیز شناخته می شود، توسط انگل تک یاخته ای مژه دار به نام ایکتیوفتریوس مولتی فیلیییس ایجاد می شود که از شایع ترین و مهمترین بیماری انگلی است و تلفاتی جدی و در سطح وسیعی از ماهیان زینتی و صنعت پرورش ماهیان خوراکی ایجاد می کند. مالاشیت گرین، فرمالین، کلرامین-T و سایر ترکیبات شیمیایی را می توان علیه این بیماری استفاده کرد اما هر کدام از این ترکیبات به نحوی موجب آسیب به انسان و محیط زیست می شوند. لذا یافتن ترکیبات طبیعی جایگزین به منظور درمان این بیماری لازم به نظر می رسد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضدانگلی عصاره الکلی گیاه مامیران کبیر در غلظت های (4/6- 1/0گرم در لیتر) و زمان مواجهه 1تا 3 ساعت در شرایط برون تنی (In vitro) روی انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس است. داده های حاصل از لحاظ آماری با یافته های بدست آمده از نمونه کنترل مثبت (15میلی گرم/لیتر فرمالین) و تیمار شاهد مقایسه شدند. نتایج بررسی نشان داد که، نرخ مرگ و میر ترونت های انگلی رابطه مستقیم و معنی داری با افزایش غلظت عصاره و زمان مواجهه دارد (05/0>p)، و مرگ و میر ترونت های انگل ایک با افزایش میزان غلظت عصاره الکلی از 1/0 تا 4/6 گرم بر لیتر به طور معنی داری افزایش یافت. دوز 4/6 گرم بر لیتر با قدرت کشندگی 100 درصد در مدت زمان 3 ساعت بهترین عملکرد را داشته و مناسب ترین دوز است و با فرمالین (گروه کنترل مثبت)، اختلاف معنی داری نداشته است(05/0<p).  هرچند امکان استفاده این دوز برای درمان ماهیان زنده نیاز به بررسی بالینی دارد.
    کلیدواژگان: ایکتیوفتریوس مولتی فیلیئیس، عصاره الکلی، مامیران کبیر، ضد انگلی، نرخ کشندگی
  • نازنین قربانی رنجبری، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری، جهانگیر فقهی، محمدرضا میرزایی صفحات 419-434
    مدل حداکثر آنتروپی یک الگوریتم یادگیری ماشینی با قابلیت بالا است که برای بررسی حضور گونه ها و  پیش بینی توزیع احتمالی یک گونه هدف با توجه به حداکثر آنتروپی آن در شرایط مختلف و نیز تعیین مطلوبیت زیستگاه استفاده می شود. در مطالعه حاضر مدلسازی مطلوبیت زیستگاه برای ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) در منطقه مکران با استفاده از مدل حداکثر آنتروپی (MaxEnt) انجام شد. بدین منظور از داده های صید ماهی گوازیم دم رشته ای در دوره زمانی سال های1394 تا 1398 ثبت شده توسط مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور چابهار در پنج منطقه، به منظور یافتن نقاط حضور استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده از مدل، متغیرهای دمای سطح دریا در شب و روز و غلظت کلروفیل a به عنوان مهمترین پارامترها در شناسایی مناطق مطلوب از جمله منطقه خلیج گواتر شناخته شدند. همچنین شاخص سطح زیر منحنی (AUC) معادل 998/0 بدست آمد که نشان دهنده دقت و کارایی بالای مدل در شناسایی مطلوب ترین مناطق پراکنش است. .از  نتایج بدست آمده می توان در جهت ارزیابی موثر استراتژی های حفاظت به منظور برداشت پایدار ذخایر ماهی گوازیم دم رشته ای استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدل حداکثر آنتروپی، پارامترهای محیطی، داده های حضور، حفظ ذخایر، ماهی گوازیم دم رشته ای، دریای مکران
  • مهدی شهرکی، علی ارشدی*، جواد میردار هریجانی صفحات 435-448
    جلبک های دریایی از نظر بوم شناسی یا اکولوژیک با اهمیت اند و از نظر اقتصادی کاربرد فراوانی دارند. کربن غیر آلی، نیتروژن و فسفر عناصر اصلی مورد نیاز جلبک دریایی برای فتوسنتز و رشد هستند. در این تحقیق تاثیر غلظت های مختلف کودهای اوره و فسفات به صورت توام در چهار تیمار با نسبت های (P:N) مختلف اوره به فسفات شامل: تیمار یک= 2:2/0، تیمار دو= 4:4/0، تیمار سه= 6:6/0 و تیمار چهار= 8:8/0 میلی گرم بر لیتر، به همراه تیمار شاهد (تیمار پنجم) در سه تکرار، بر رشد ماکرو جلبک قرمز Hypnea musciformis مورد ارزیابی قرار گرفت. جمع آوری نمونه جلبک در ناحیه جزر و مدی سواحل دریای عمان و در زمان جزر بیشینه انجام شد. جلبک مذکور به مدت 45 روز در 4 تیمار حاوی غلظت های مختلف محیط کشت اوره و فسفات در مخازن 40 لیتری پلاستیکی شفاف و آبگیری با 40 لیتر آب فیلتر شده دریا، کشت گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در روز چهل و پنجم بیشترین میزان درصد رشد روزانه مربوط به تیمار 2 به میزان 04/0±3/3 گرم در روز و کمترین میزان درصد رشد روزانه در تیمار شاهد در هفته آخر با درصد رشد روزانه 02/0±19/2 گرم در روز مشاهده شد (05/0> p). همچنین تیمارهای سه و چهار با درصد رشد روزانه به ترتیب 01/0±87/2 و 01/0±8/2 گرم در روز افزایش معنی داری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند (05/0>p). نتایج نشان دادکه رشد این جلبک در شرایط پرورشی فضای باز تحت تاثیر غلظت ها و نسبت های مختلف مواد مغذی اوره و فسفات تغییر می کند و در غلظت 4 و 4/. میلی گرم در لیتر نیتروژن به فسفر و نسبت 1:10 بیشترین رشد جلبک به دست آمد.
    کلیدواژگان: جلبک قرمز، Hypnea musciformis، اوره، فسفات، نرخ رشد روزانه
  • تولید بیوسیلاژ از روده مرغ و تاثیر آن بر شاخص های سرمی، کیفیت عضله و فلور باکتریایی دستگاه گوارش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
    رضا صفری، مریم قیاسی، محمد بینایی، عبدالله جعفری، سهیل ریحانی پول، مجید ابرهیم زاده صفحات 449-462

    هدف تحقیق حاضر بررسی اثر جایگزینی بیوسیلاژ حاصل از روده مرغ با پودر ماهی در جیره بر شاخص های سرمی، کیفیت عضله و فلور باکتریایی دستگاه گوارش ماهی قزل آلای رنگین کمان (پرورش یافته در دو مزرعه؛ روستای کارکنده با آب چاه و مزرعه سد با آب رودخانه – شهرستان ساری) بود. به این منظور پس از تولید بیوسیلاژ از ضایعات، جیره غذایی حاوی مقادیر 50 و 100 درصد بیوسیلاژ تهیه و یافته ها در کنار شاهد (جیره تجاری) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج شاخص های سرمی در هر دو مزرعه، حاکی از افزایش پروتیین کل، IgM و لیزوزیم در تیمار 100 درصد بود و تیمارهای 50 درصد و شاهد در مراتب بعد قرار داشتند (05/0>p). مقدار آلبومین در ماهیان روستای کارکنده در بین تیمارها فاقد اختلاف معنی دار بود (05/0<p) اما در ماهیان سد بیشترین میزان در تیمار 100 درصد بیوسیلاژ ثبت شد (05/0>p). مقادیر رادیکال آزاد اکسیژن در ماهیان روستای کارکنده در تیمار شاهد بیشتر از دو تیمار حاوی بیوسیلاژ بود (05/0>p) اما در ماهیان مزرعه سد، بالاترین حد شاخص مذکور در تیمار 100 درصد گزارش شد (05/0>p). نتایج تجزیه کیفی لاشه نشان داد که در هر دو مزرعه میزان پروتیین و خاکستر در تیمار حاوی 50 درصد بیوسیلاژ بیشتر از تیمارهای دیگر است (05/0>p). اما میزان چربی در تیمار مذکور کمتر از بقیه بود (05/0>p). در بررسی فلور باکتریایی دستگاه گوارش ماهی مشخص گردید که جمعیت باکتری های هوازی و اسیدلاکتیک بطور معنی داری در تیمار 50 درصد بیوسیلاژ بیشتر از دو تیمار دیگر بود و تیمارهای 100 درصد و شاهد به ترتیب در مرتبه بعد قرار داشتند (05/0>p). بنابر یافته ها، استفاده از بیوسیلاژ به عنوان جایگزین مطلوبی برای پودر ماهی در تغذیه ماهی قزل آلا مطرح است و به بهبود شاخص های سرمی، کیفیت عضله و فلور باکتریایی دستگاه گوارش کمک می کند.

    کلیدواژگان: بیوسیلاژ، قزل آلای رنگین کمان، شاخص های سرمی، فلور میکروبی، کیفیت عضله
  • جایگزینی مخلوطی از آرد گلوتن ذرت و پودر ماهی کیلکا جای پودر ماهی در جیره غذایی و تاثیر آن بر شاخص های رشد و بافت کبد فیل ماهی های (Huso huso) جوان
    میرحامد سید حسنی، میرمسعود سجادی، علی حلاجیان، بهرام فلاحتکار صفحات 463-480

    در این ازمایش کاهش سهم پودر ماهی در جیره غذایی فیل ماهی در نظر گرفته شد. یک جیره پایه بر اساس پودر ماهی ساخته شد. یک مخلوط غذایی بر اساس ارد گلوتن ذرت مشابه از لحاظ ترکیب و پروفایل اسیدآمینه یکسان با پودر ماهی کیلکا ساخته شد و در سطوح 20، 40، 60 و 80 درصد جایگزین پودر ماهی در جیره پایه شد. بدین ترتیب 5 جیره غذایی مبتنی بر پودر ماهی (FM) و جیره‌های مبتنی بر آرد گلوتن ذرت حاوی 20 در صد جایگزینی (CGM20)، 40 درصد جایگزینی (CGM40)، 60 درصد جایگزینی (CGM60) و 80 درصد جایگزینی (CGM80) با سطوح پروتیین (44 درصد)، انرژی (18 مگاژول/کیلوگرم) و پروفایل اسیدآمینه مشابه فرموله گردید. فیل ماهیان با میانگین وزن 5/6 ±167 گرم از جیره‏های مزبور تا حد سیری به مدت 10 هفته تغذیه شدند. تاثیر این جایگزین‌ها بر شاخص‌های رشد و بافت کبد مورد بررسی قرار گرفت. جیره‌های غذایی روی شاخص‌های رشد تاثیری نداشت و فاقد اختلاف معنی‌دار آماری بود (05/0 P>). اختلاف معنی داری در شاخص هپاتوسوماتیک مشاهده نشد (05/0 P>). بافت کبد در ماهیان تغذیه شده با جیره‌های جیره‌های مبتنی بر آرد گلوتن ذرت حاوی 20 درصد جایگزینی (CGM20)، 40 درصد جایگزینی (CGM40)، 60 درصد جایگزینی (CGM60) حالت طبیعی داشت و تنها در درصد کمی از بافت کبد این ماهیان عوارضی همچون نکروز سلولی، هایپرتروفی هسته و خونریزی مشاهده گردید، ولی بافت کبد ماهیان تیمار 80 درصد جایگزینی (CGM80) غیرطبیعی بود و عوارضی چون دژنرسانس چربی، نکروز سلولی، رکود صفراوی و خونریزی در آن مشاهده گردید. به‌طوری که شدت عوارض بافتی این تیمار نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود.

    کلیدواژگان: فیلماهی، پودر ماهی، پروتئین های گیاهی و جانوری، رشد، بافت شناسی کبد
|
  • Yasin Dastar, Kamran Rezaei Tavabe *, Gholamreza Rafiee, Zohreh Ebrahimi Pages 329-342

    TThis study examined the possibility of improving the quality of Macrbrachium rosenbergii larvae and water quality using different levels of Bacillus subtilis and Lactobacillus plantarum probiotics separately in semi-enclosed shrimp culture system. For the research conduction, 24000 newly hatched larvae of the giant freshwater shrimp obtained from the Ghasre-shirin hatchery center and were stocked in the experimental tanks by 40 larvae/liter density for one month. This experiment was designed in 25 liter tanks with four treatments; the first treatment (control without probiotic), the second treatment (106cfu/g), the third treatment (107cfu/g) and the fourth treatment (108cfu/g) in triplicates (for each of probiotics were designed separately). The results showed that with increasing the concentration of Bacillus subtilis probiotic up to 107 bacteria per gram, the parameters including DO, ORP, TDS, LSI and LCI have significantly an increase trend and at higher concentrations these parameters are reduced. It also showed that the bacterial density of Bacillus subtilis can be represented as a limiting factor and in higher concentration of 107 has negative results on larval growth and water quality. In L. plantarum probiotic treatment, increasing the number of bacteria, affected larvae quality and water quality, In the treatment of 108, the best probiotic performance of L. plantarum was recorded. In general, according to the results, the concentrations of 107 and 108 for B. subtilis and L. plantarum probiotics are respectively recommended in the hatchery centers of the giant freshwater shrimp.

    Keywords: Giant freshwater prawn, Probiotic, Larvae period, Water quality, Larvae quality
  • Hajar Asgari, Sayed Mohammad Ali Jalali, Mostafa Faghani, Azar Hematzadeh Pages 343-353

    Coenzyme Q10, as an antioxidant compound, has a role in the electron transport chain of the animal cell. To study the effects of this natural antioxidant on the quality and composition of the fish carcass; rainbow trout were fed by five dietary treatments containing 0, 25, 50, 100, and 200 mg/Kg of coenzyme Q10 during an 8-week feeding trial. The results showed that coenzyme Q10 increased the pH and decreased the peroxide value of carcass fish on the first day of keeping in the refrigerator. The carcass thiobarbituric acid index was not affected by coenzyme Q10 at different refrigerator storage times (P< 0.05). Dietary levels of coenzyme Q10 significantly improved the organoleptic properties of fish flesh. Feeding the fish with various diet levels of coenzyme Q10 elevated the total omega-3, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, and long-chain polyunsaturated fatty acids in the carcass compared to the control group. Overall, the results of this study showed that using coenzyme Q10 in the levels of 100-200 mg/kg of diet improve rainbow trout carcass quality.

    Keywords: Coenzyme Q10, Peroxide, pH, organoleptic, Fatty acids, Diet
  • Behzad Sarvi * Pages 355-371

    Marine fish cage culture is a fledgling industry in Iran. The continuous supply of juvenile fish is needed for cage farms, and it is the bottleneck of this industry. Therefore, selecting a suitable species for breeding and rearing that guarantees the stable supply of juvenile fish is the key to the continuity and success of this industry. To date, in Iran, several different species of marine fish have been introduced for breeding and rearing, however there have been various opinions among fisheries experts regarding target species selection. In this study, several indicators considered and categorized as principal factors affecting the target species selection, then the characteristics of fish used for breeding and rearing were compared with scientific evidence, and consequently, a species was nominated as the target one. Also, a native proper species for utilization in the marine aquaculture industry in Iran introduced.

    Keywords: Species selection, Breeding, Rearing, Continuous production, Juvenile fish
  • Mahlagha Karami Shirazi, Iman Sourinejad *, Siyavash Soltanian Pages 373-385

    In this study, the effect of immunostimulants nisin and lactoferrin on the growth and survival of Artemia fransiscana in challenge with Vibrio campbellii and Vibrio proteolitycus under gnotobiotic conditions was investigated. Artemia was kept and cultured in gnotobiotic conditions for five days, and then Artemia nauplii were fed with killed LVS3 bacteria (a strain of Aeromonas hydrophyla) at the number of 10.5 x 109 cells per Falcon tube every day. Also, lactoferrin and nisin were added to the falcons in the required amount on a daily basis. On the third day, the pathogens V. campbellii and V. proteolyitus were added at a concentration of 5 x 106 cells/ml. This experiment included six treatments, the treatment in which Artemia was fed only with killed bacteria was considered as the control treatment. Each treatment consisted of four repetitions, and on the sixth day, the survival rate, longitudinal growth of nauplii and the total biomass (biomass) produced were checked. Lactoferrin increased daily survival percentage, relative survival percentage and total biomass produced against Vibrio campbellii and Vibrio proteolitycus, but a significant difference was obtained only in total biomass produced (p<0.05). Nisin increased the daily survival percentage, relative survival percentage and total biomass produced against Vibrio campbellii and Vibrio proteolitycus, but a significant difference was obtained only in the total biomass produced (p<0.05). Also, there was a significant increase in the individual length of Artemia in lactoferrin treatment against Vibrio proteolyticus. In general, the results showed that the use of lactoferrin and nisin as immune stimulants can increase the total amount of biomass and increase the resistance of Artemia to Vibrio infection in gnotobiotic environment.

    Keywords: Artemia fransiscana, Gnotobiotic, Bacterial infection, Immunostimulants, Biomass
  • Mina Seifzadeh * Pages 387-403

    Shrimp sauce is a fermented product that is a condiment in Southeast Asian countries. This study aimed to produce a sauce from the frozen waste of Japanese shrimp (Macrobrachium nipponense) from the Anzali wetland, to evaluate it qualitatively, investigate its shelf life at refrigerator temperature (4°C), and assess the efficiency of sauce production in terms of economic use of shrimp waste. Experimental treatments consisted of pure sauce treated with salt (SPS), 0.5% sucralose (CSS), and cooked rice with 65% of the waste weight (CRS). The salt content ​​was the same in all treatments (1:1). Equal amounts of acetic acid, monosodium glutamate, and potassium sorbate were added to CSS and CRS treatments. Samples were then packaged in 250 mL glass vials, and refrigerated for six months. According to the results, there was no significant difference between chemical, microbial, sensory, nutritional parameters, and salt absorption factors (p≥5%). Whereas, chemical, microbial and sensory indices of all treatments were significantly different during storage (p≤5%). Coliform, Escherichia coli, Staphylococcus, Pseudomonas, mold, and yeast were not observed in the treatments. Sauce production efficiency in CRS, CSS, and SPS treatments was 64, 32, and 28%, respectively. Experimental treatments were of acceptable quality until the end of the period. However, considering that the sensory, microbial, chemical, and cooling time characteristics were not significantly different between experimental treatments, the two parameters of sauce efficiency and sauce volume were considerably different under CRS treatment. This could justify the use of cooked rice for the preparation of sauces from frozen shrimp residues. Nevertheless, considering the economic value and cost of rice, as well as the amount of sauce produced in the CSS treatment as opposed to the SPS treatment, making sauce from shrimp waste using sucralose or even pure salt could be justified.

    Keywords: Shrimp waste sauce, Macrobrachium nipponense, Microbial Quality, Chemical quality, Sensory quality
  • Zahra Alijanpour, Hooman Rahmati-Holasoo *, Hosseinali Ebrahimzadeh Mousavi, Seyed Saeed Mirzargar, Aghil Sharifzadeh, Alireza Nasiri Pages 405-417
    Ichthyophthiriasis, which is also known as white spot or Ich, is caused by a parasitic ciliate called Ichthyophthirius multifiliis and it is one of the most important and common parasitic diseases. It may cause high mortality in large scale in ornamental and edible fresh water fish. To control this disease Malachite green, formalin, chloramine-T and other chemical compounds can be used, but each of these compounds may cause serious harm to human population and the environment. Therefore, introducing natural alternative compounds to use against this disease seems necessary. The aim of this study was to evaluate the alcoholic extract of Chelidonium majus L. in concentrations (0/1-6/4 gr/l) and exposure time of 1 to 3 hours on Ichthyophthirius multifiliis in vitro. The obtained data were statistically compared with the results obtained from the positive control sample (15 ppm formalin) and the control treatment. The results implicated that the mortality rate of parasitic teronts has a direct and significant relationship with increasing the concentration of the extract and the time of exposure and the mortality of the parasites increased significantly (p<0.05) with increasing the concentration of alcoholic extract from 0/1 to 6/4 gr/l. dosage 6/4 with 100% lethality had the best performance and is the most appropriate dose. There is no significant difference (p>0.05) between obtained data in comparison with formalin (control positive group), although the possibility of using this dose to treat live fish requires clinical examination.
    Keywords: Ichthyophthirius multifiliis, alcoholic extract, Chelidonium majus L, Antiparasitic effects, Lethality rate
  • Nazanin Ghorbani Ranjbari, Hadi Poorbagher *, Soheil Eagderi, Jahangir Feghhi, Mohammadreza Mirzaei Pages 419-434
    The Maximum Entropy Model (MaxEnt) is a high-performance machine learning algorithm that is used to investigate the presence of species and to forecast the possible distribution of a target species according to its maximum entropy under different conditions and to determine the habitat suitability of species. In the present study, habitat suitability modeling for Nemipterus japonicus in the Makoran region (northern shores of the Makran Sea) was performed using the Maximum Entropy Model (MaxEnt). For this purpose, the data obtained from the fishing of Nemipterus japonicus during the period of 2015 to 2019 recorded by the Chabahar Offshore Fisheries Research Center in five areas were used to find points of presence. Based on the results obtained from the model, the variables of sea surface temperature at night and day and chlorophyll a concentration were recognized as the most important parameters in identifying the suitable areas, including the Gowatr bay area. Also, the area under the curve index (AUC) was equal to 0.998, which indicates the high accuracy and efficiency of the model in identifying the most suitable areas of Nemipterus japonicus distribution. The obtained results can be used as an effective tool for effective evaluation of conservation strategies for sustainable yield of Nemipterus japonicus fish stocks.
    Keywords: Maximum Entropy Model, Environmental parameters, Presence Data, Stock Conservation, Nemipterus japonicus, Makran Sea
  • Mehdi Shahraki, Ali Arshadi *, Javad Mirdar Harijani Pages 435-448
    Seaweeds are ecologically important and have many applications economically. Inorganic carbon, nitrogen and phosphorus are the main elements needed for photosynthesis and growth of seaweed. Different concentrations of urea and phosphate as fertilizers with the ratio of 1:10 urea to phosphate (P: N = treatment one = 0.2: 2, treatment two = 0.4: 4, treatment three = 6: 0.6 and treatment four = 0.8: 8 mg/l) made treatments and compared to control (without nutrient, as fifth treatment), and their effects on growth of red macro algae, Hypnea musciformis were evaluated in triplicates. Algae sampled from the tidal area of the Oman Sea offshore at the time of the maximum tide and cultured to get optimum biomass for running the experiment. The algae were inoculated into experimental units and cultured for 45 days. A transparent plastic tank containing 40 liters of filtered seawater considered as the experimental unit. At the end of the experiment, the highest and lowest daily growth rate recorded in treatments 2 and control at the rates of 3.3±0.04 and 2.19 ± 0.02 g/day, respectively (p <0.05). These rates in third and fourth treatments were 2.87 ± 0.01 and 2.8 ± 0.01 g/day, respectively, and had a significant increase on growth of algae in comparison to the control (p <0.05). The results indicated that the concentrations of urea and phosphate rates and their ratios in the medium affecting on growth of this alga under outdoor conditions, and at the concentration of 0.4: 4 mg/l and ratio of 1/10 of phosphate to urea algae had the highest growth.
    Keywords: Red algae, Hypnea musciformis, Urea, Phosphate, Daily growth rate
  • Production of biosilage from chicken intestine and its effect on serum factors, muscle quality and bacterial flora of the gastrointestinal tract of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
    Reza Safari, Maryam Ghiasi, Mohammad Binaei, Abdollah Jafari, Soheyl Reyhani Poul, Majid Ebrahimzadeh Pages 449-462

    The aim of the present study was to investigate the effect of replacing biosilage from chicken intestine with fish meal in the diet on serum indices, muscle quality and digestive system bacterial flora of Rainbow trout (Raised in two farms of Karkandeh village with well water and dam farm with river water-Sari city). For this purpose, after producing biosilage from the waste, diets containing 50 and 100% biosilage were prepared and the findings were evaluated along with the control. The results of serum indices in both farms showed an increase in total protein, IgM and lysozyme in 100% treatment, and 50% and control treatments were in the next order (p<0.05). The amount of albumin in the fishes of Karkandeh village was not significantly different between the treatments (p>0.05), but in the dam fishes, the highest amount was recorded in the 100% biosilage treatment (p<0.05). The amount of free oxygen radicals in the fishes of Karkandeh village in the control treatment was more than the two treatments containing biosilage (p<0.05), but in the dam fishes, the highest level of the mentioned index was reported in the 100% treatment (p<0.05). The results of carcass qualitative analysis showed that in both farms the amount of protein and ash in the treatment containing 50% of biosilage was higher than other treatments (p<0.05). But the amount of fat in the mentioned treatment was less than the others (p<0.05). In the study of bacterial flora of fish gastrointestinal tract, it was found that the population of aerobic and lacticacid bacteria was significantly higher in 50% biosilage treatment than the other two treatments, and 100% and control treatments were in the next rank, respectively (p<0.05). According to the findings, the use of biosilage is a desirable alternative to fish meal in the Rainbow trout diet and helps to improve serum indices, muscle quality and bacterial flora of the gastrointestinal tract.

    Keywords: Biosilage, Rainbow trout, Serum indices, Microbial flora, Muscle quality
  • Replacement of fish meal by different levels of a food mixture component (consisted of Corn gluten and anchovy fish meal) in diet and their effects on growth indices and liver tissue of Beluga juvenile (Huso huso)
    MirHamed Sayed Hassani, MirMassoud Sajjadi, Ali Hallajian, Bahram Falahatkar Pages 463-480

    A study carried out for reduction of fish meal in Beluga Huso huso diet. A basic diet based on 54% fish meal were formulated. A mixture based on corn gluten wheat and anchovy fish meal formulated similar to amino acid profile of basic diet at the levels of 20, 40, 60 and 80% as experimental treatments, fish meal (FM) (Basal diet) and corn gluten meal base included 20% replacement (CGM20), 40% replacement (CGM40), 60% replacement (CGM60) and 80% replacement (CGM80) with Similar protein (44%), energy (18 MJ / kg) and amino acid profiles. Beluga fish (Huso huso) with average weight of 167.6± 6.5g introduced in each experimental unit and were fed on experimental diets during a 10 –week culture period. Effect of these alternatives on growth indicators and liver tissue were investigated. Alternative food had no effect on fish growth indices and there was no significant difference in fish performance growth (P>0.05). No significant difference was observed in hepatosomatic index (P>0.05). Liver tissue was normal in fish fed FM, CGM20, CGM40, CGM60 and a low damage observed in liver tissue such as cell necrosis, nuclear hypertrophy and hemorrhage. But, fish liver tissue fed by CGM80 had higher abnormal liver damages such as lipid degeneration, cell necrosis, biliary stagnation and hemorrhage.

    Keywords: Huso huso, fish meal, plant, animal proteins, growth, liver histology