فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و هفتم شماره 1 (بهار 1403)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و هفتم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیده امیراسدی موالو، سیدولی حسینی*، مهرداد فرهنگی، محمدعلی نعمت اللهی، کامران رضایی توابع صفحات 1-12
    تولید استیک ‏واتر به عنوان پساب کارخانه های تولید آرد ماهی یکی از مشکلات این صنایع است که در صورت رهاسازی در طبیعت می‏تواند مشکلات زیست ‏محیطی فراوانی ایجاد نماید. با این حال پساب مذکور به دلیل وجود مواد آلی فراوان می ‏تواند ماده اولیه مناسبی برای تولید مواد با ارزش افزوده بالا مانند پروتئین و چربی ‏های تک‏ یاخته ‏ای باشد. این پژوهش به منظور بررسی تولید پروتئین و چربی تک ‏یاخته ‏ای و کاهش میزان بار آلی (پروتئین و چربی) از پساب کارخانه تولید آرد ماهی کیلکا (استیک ‏واتر) از طریق کشت ناپیوسته (Batch culture) مخمر یاروویا لیپولیتیکا و قارچ آسپرژیلوس نایجر انجام شد. پنج تیمار با نسبت های مختلف مخمر و قارچ در محیط استیک واتر تهیه و برای بررسی زی توده از روش شمارش سلولی استفاده شد. همچنین میزان روغن و پروتئین باقی مانده در پساب پس از تخمیر بررسی گردید. داده ها با استفاده از طرح بلوک های کاملا تصادفی تحلیل شد. نتایج نشان داد که مخمر به عنوان میکروارگانیسم شاخص از نظر ذخیره چربی قابلیت رشد بالاتری روی پساب در مقایسه با قارچ به عنوان میکروارگانیسم ذخیره‏ کننده پروتئین در مدت 120 ساعت را دارد (0/05>P) و در زمان کوتاه ‏تری قادر به تولید زی توده میکروبی خواهد گردید. همچنین مشخص شد که مخمر یاروویا لیپو لتیکا در کشت انفرادی قابلیت رشد بالاتر و کاهش روغن بیشتری از پساب را دارد‏. نتایج نشان داد در کشت تلفیقی (75 درصد مخمر-25 درصد قارچ) توانایی میزان پروتئین باقی‏مانده بیشتر از سایر تیمارها کاهش داشت. در مجموع مخمر مورد پژوهش چه در کشت انفرادی و چه در کشت تلفیقی توانایی رشد و حذف مواد آلی بیشتری را نسبت به قارچ از خود نشان می دهد (0/05>P). نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که استیک‏واتر قابلیت استفاده به منظور تولید پروتئین و چربی ‏های تک ‏یاخته‏ ای را دارد و با استفاده از میکروارگانیسم ‏ها می‏توان تا حدی از بار مواد آلی موجود در پساب را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مخمر، قارچ، استیک‏واتر، پروتئین چربی تک‏ یاخته
  • ساناز کوثری، رضوان موسوی ندوشن*، محمدرضا فاطمی، کیوان اجلالی خانقاه، علی ماشینچیان مرادی صفحات 13-24
    تراکم و تغییرات فصلی جوامع پرتاران خور تیاب استان هرمزگان، طی یک سال از فروردین 1394، مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از 4 ایستگاه، به وسیله ون وین گرب (40/0 متر مربع)، با سه تکرار صورت گرفت. میانگین کل تراکم پرتاران خور تیاب (± انحراف معیار) 193/06±226/04عدد در مترمربع محاسبه گردید. 21 خانواده، 28 جنس و 39 گونه شناسایی شدند. از میان پرتاران، خانواده Cossuridae دارای حداکثر درصد فراوانی (38/8%) بود. بیشترین مقدار شاخص مارگالف در ایستگاه 1 (4/6) و کمترین میزان در ایستگاه 2 (2/8) مشاهده شد. حداکثر مقدار شاخص شانون در ایستگاه 3 (2/7) و حداقل مقدار آن در ایستگاه 1 (2/2) ثبت گردید. نتایج آزمون چندمتغیره CAP، ارتباط اثرگذار شاخص های محیطی آب و رسوب همچون دما، شوری، اکسیژن، مواد آلی کل، لای، میزان کلرفیل a، Po4 و No3 را بر پراکنش پرتاران غالب نشان داد و  مشخص گردید که گونه Aglaophamus malmgreni گونه شاخص ایستگاه 4 در کلیه فصول است. مهمترین شاخص های اثرگذار بر پراکنش این گونه، مواد آلی، لای و غلظت نیترات بودند. همچنین گونه Cossura longocirrata گونه غالب ایستگاه 2 در فصل بهار بود و  میزان اکسیژن و افزایش غلظت آن با الگوی پراکنش این گونه ارتباط تنگاتنگی نشان داد این در حالی است که در همین ایستگاه در فصل تابستان حضور غالب گونه Prionospio steenstrupi  مشاهده شد و میزان کلروفیل a یک عامل موثر در پراکنش این گونه مبود. در این بررسی مشخص گردید گونه هایCossura spp.  وNephtys spp.، شاخص آب های گرم با غلظت بالای فسفات و پرتارانی مقاوم به کمبود اکسیژن هستند. در این بین، فسفات، مهمترین عامل اثرگذار بر پراکنش گونه غالب Prionospio banyulensis در ایستگاه های 1 و 3 بوده است. نتایج نشان دادند که خور تیاب دارای تنوع زیستی بالا، پراکنش متعادل جمعیت پرتاران و گونه های غالب حساس به آلودگی و استرس های محیطی است، و نوسان جوامع پرتاران، تحت تاثیر نوسان فصلی و شاخص های کیفی آب و رسوب در این اکوسیستم آبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، خور تیاب، پرتاران، تنوع زیستی، کیفیت آب
  • ملیکا میرزایی نشترودی، کامران رضایی توابع*، امیررضا عابدعلم دوست، غلامرضا رفیعی، حسن رحیمیان، بهزاد شیرکوند هداوند صفحات 25-36
    علی رغم توسعه استفاده از نانوپلاستیک پلی استایرن در حوزه های مختلف نانوفناوری، محیط زیست و صنایع و با وجود احتمال راهیابی آن ها به بوم سازگان های آبی، اطلاعات موجود در ارتباط با نانوبوم سم شناسی آن در آبزیان هنوز بسیار محدود است. در تحقیق حاضر، به منظور سمیت سنجی، نانوپلاستیک پلی استایرن NPsPS از راه جیره غذایی، در چهار تیمار با غلظت های 0 (شاهد)، 1/1، 10 و 100 میلی گرم در هر کیلو غذا، به بدن بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، در یک تیمار مزمن 28 روزه و پس از گذشت یک هفته دوره سازگاری، در سه تکرار (در هر تکرار از هر غلظت، 15 عدد بچه ماهی)، منتقل شد. نمونه گیری از ماهیان بسته به آزمون هدف، 24 ساعت پس از قطع غذا صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند که در بالاترین غلظت تغذیه با نانوپلاستیک پلی استایرن، نرخ بقا (SR) کاهش معنی داری نسبت به سایر تیمارها داشت (0/05>P) ولی سایر شاخص های رشد تفاوت آماری معنی داری نشان ندادند (0/05<P). از منظر آسیب شناسی بافتی نانوپلاستیک پلی استایرن در بافت کبد در تیمار 3 و 4، ماهیان قزل آلای رنگین کمان جراحاتی نظیر، واکوئولاسیون، نکروز، اتساع سینوزوئیدی و هسته پیکنوتیک مشاهده گردید. براساس نتایج به دست آمده، اثرات منفی رهایش نانوپلاستیک پلی استایرن بر سلامت و ایمنی در سطح سلولی در بافت شناسی کبد در نمونه آبزی مورد مطالعه مشاهده شد. به صورت کلی این مطالعه نشان داد، ورود ذرات نانوپلاستیک از طریق لوله گوارش باعث تغییر در پارامتر های بافت شناسی کبد می شود. با این وجود مطالعات جامع تری در این زمینه مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: نانوپلاستک پلی استایرن، بقاء، بافت شناسی کبد، ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • ایرج عفت پناه، بهرام فلاحتکار*، میرمسعود سجادی، مریم منصف شکری صفحات 37-52

    هدف از این مطالعه، تاثیر تغذیه اولیه با غذاهای زنده مختلف در مرحله لاروی روی شاخص های رشد، هماتولوژیک و بیوشیمیایی خون تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) پس از مرحله عادت دهی به غذای خشک بود. ماهی مورد مطالعه، تاسماهی ایرانی و محل انجام این تحقیق بخش پرورش لارو مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان دریایی شادروان دکتر یوسف پور سیاهکل در استان گیلان بود. بچه ماهیان مورد نیاز به تعداد 900 عدد بچه تاسماهی ایرانی با وزن متوسط 2/3±263/8میلی گرم (میانگین±خطای استاندارد) بودند که از هر تیمار مرحله لاروی که با غذاهای زنده مختلف در 4 تیمار: 1 (آرتمیا+دافنی)، 2 (فقط آرتمیا)، 3 (آرتمیا+شیرونومید) و 4 (فقط شیرونومید) پرورش یافته بودند، انتخاب شد و در طی مدت 21 روز با استفاده از شیرونومید و غذای فرموله شده به غذای خشک عادت داده شدند. لاروهای مورد استفاده حاصل از استحصال تخم از یک قطعه تاسماهی ایرانی ماده و لقاح آن با اسپرم دو قطعه تاسماهی ایرانی نر صید شده از دریای خزر بودند و در طی 11 روز با غذاهای زنده مورد نظر در تیمارهای 4 گانه به وزن مورد نظر برای عادت دهی رسیدند. وزن نهایی، میزان رشد، کارایی غذا و شاخص رشد روزانه در تیمار 4 به طور معنی داری بیشتر از همه تیمارها بود. نرخ رشد ویژه و شاخص افزایش وزن در تیمار 4 بالاتر از همه تیمارها و ضریب تبدیل غذایی در این تیمار پایین تر از سایر تیمارها بود (0/05>P). پس از عادت دهی بچه ماهیان به غذای خشک تجاری، در خصوص شاخص های بیوشیمیایی، پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین در تیمار 3 (آرتمیا و شیرونومید) از همه بیشتر و در تیمار 1 (آرتمیا و دافنی) از همه کمتر بود (0/05>P). از نظر شاخص های هماتولوژیک، تعداد گلبول های سفید و متوسط غلظت هموگلوبین سلولی در تیمار 1 (آرتمیا و دافنی) از همه بیشتر و در تیمار 2 (آرتمیا) از همه کمتر بود (0/05>P).  نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تغذیه با لارو شیرونومید در مرحله لاروی بیشترین تاثیر را روی شاخص های رشد و بیوشیمیایی خون بچه تاسماهی ایرانی پس از عادت دهی به غذای خشک داشته است، بنابراین، استفاده از لارو شیرونومید برای تغذیه اولیه لاروهای تاسماهی ایرانی و مرحله گذار از غذای زنده به غذای خشک تجاری بدون اثر منفی بر شاخص های فیزیولوژیک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ماهیان خاویاری، غذاهای زنده، آرتمیا، دافنی، شیرونومید، فاکتورهای خونی
  • حدیقه صائب مهر*، فرناز رفیعی، محمدهادی گیویان راد، گلاله مصطفوی صفحات 53-68
    جلبک های دریایی قرمز حاوی ترکیباتی مانند آگار و هورمون های تنظیم کننده رشد هستند که در صنایع مصارف متعددی دارند. این تحقیق جهت تعیین توده زنده و استخراج دو هورمون و آگار از جلبک Gracilaria corticata انجام شد. نمونه برداری از دی 1394 تا آبان 1395 در بندر بوشهر یک ماه در میان انجام گرفت. توده زنده و پارامترهای محیطی در ترانسکت انتخابی اندازه گیری و جلبک برداشت شد. پس از مراحل استخراج، با روشHPLC هورمون ها جداسازی و توسط تزریق استاندارد شناسایی شدند. بیشترین میزان آگار در تیر ماه 63/3 % ، زآتین در شهریور ماه 21/90% و ایندول بوتیریک اسید 21/19% در دی ماه بود. بیشترین توده زنده این جلبک در اسفند ماه 423/33 گرم در مترمربع اندازه گیری شد. نتایج حاصل از آزمون آماری ANOVA وChi-squared تفاوت معنی داری را در 6 ماه نمونه برداری در تمامی نمونه ها نشان داد (0/05>P). در بین عوامل محیطی آگار با شوری همبستگی داشت. ایندول بوتیریک اسید در دی ماه باعث رشد زیاد جلبک شد اما زآتین تاثیر معنی داری بر رشد این گونه نشان نداد. به طور کلی می توان به منظور استخراج این مواد، در ماه هایی که بیشترین مقدار را داشته اند برداشت صورت گیرد. با توجه به قیمت گزاف این هورمون ها و ضرورت استفاده از آن ها در عصاره های جلبکی و کودمایع جلبکی، این تحقیق شروعی برای استخراج انواع هورمون ها از این جلبک ها است.
    کلیدواژگان: آگار، استخراج، تنظیم کننده های رشد، گراسیلاریا
  • مریم نارویی، دارا باقری، امین اوجی فرد*، حسن حبیبی صفحات 69-81
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی رزماری (Rosmarinus officinalis) بر شاخص های شیمیایی، میکروبی و حسی ماهی هامور معمولی (Epinephelus coioides) در شرایط نگهداری در یخچال انجام گرفت. چهار تیمار شامل: تیمار شاهد (پوشش با استفاده از آب مقطر) و تیمارهای فیله های پوشش داده شده با رزماری در غلظت ها 0/1، 0/2 و 0/4 درصد مورد بررسی قرار گرفت. جهت پوشش دهی، نمونه های 100 گرمی از فیله ماهی هامور در تیمارهای آزمایشی غوطه ور گردیدند. سپس نمونه ها به مدت 15 روز در دمای یخچال (4 درجه سانتی گراد) نگهداری شدند. شاخص های شیمیایی (pH، عدد پراکسید، بازهای ازته فرار کل و تیوباربیتوریک اسید)، میکروبی (باکتری های کلی فرم، باکتری های کل و باکتری های سرما دوست) و حسی (بافت، رنگ، بو و طعم) در روزهای صفر، 5، 10، و 15مورد سنجش قرارگرفت. نتایج مطالعه نشان داد که میزان پراکسیداز (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، بازهای ازته فرار (TVN)، pH، تعداد باکتری کل و باکتری سرما دوست و نمره تحلیل حسی با افزایش دوره نگهداری فیله ماهی در دمای 4 درجه سانتی گراد افزایش می یابد (0/05>P). نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که استفاده از عصاره رزماری می تواند سبب بهبود کیفیت فیله ماهی هامور در شرایط نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد شود.
    کلیدواژگان: رزماری، هامور معمولی، عصاره هیدروالکلی، شمارش باکتریایی، آنالیز حسی
  • مصطفی علی شیری جونقانی*، علیرضا فلاح نصرت آباد، مصطفی آرمنده صفحات 83-92
    پدیده شکوفایی سیانوباکتریایی در سراسر جهان سالیانه خسارات مالی زیاد و جبران ناپذیری را به پرورش دهندگان ماهی تحمیل می کند. یکی از روش های موثر جهت مدیریت شکوفایی سیانوباکتریایی آب، کنترل زیستی از طریق افزودن عوامل پاتوژن به منظور تجزیه سلول های سیانوباکتریایی است. بنابراین این مطالعه به بررسی امکان بکارگیری باکتری سودوموناس پوتیدا (Pseudomonas putida) در کنترل شکوفایی سیانوباکتری های Chroococcus sp.، Oscillatoria sp.، Microcystis sp. و Gloeocapsa sp. جدا شده از استخرهای پرورش ماهیان گرمابی در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد باکتری سودوموناس پوتیدا تاثیر معنی داری در کنترل هر 4 گونه سیانوباکتریایی دارند. به طوری که که تلقیح باکتری سودوموناس پوتیدا با جمعیت CFU/ml106 به محیط حاوی سیانوباکتری Chroococcus sp. باعث کاهش 7/80 درصد توده زیستی و همچنین در گروه حاوی  CFU/ml104 این باکتری 63/1درصد کاهش نسبت به گروه شاهد در روز دهم نشان داد. همچنین در محیط حاوی سیانوباکتری Oscillatoria sp. در روز دهم و در جمعیت CFU/ml 104 از باکتری سودوموناس پوتیدا 78/9درصد کاهش و در جمعیت CFU/ml 106 نیز 87/7درصد کاهش رخ داده است. در ادامه، سیانوباکتری Microcystis sp. در روز دهم 61/7درصد کاهش در گروه حاوی CFU/ml 104 و 5/70 کاهش در گروه حاوی CFU/ml 106 باکتری سودموناس پوتیدا مشاهده شده است. در نهایت برای سیانوباکتری Gloeocapsa sp. در گروه آزمایشی حاوی CFU/ml  104 کاهش 72/3 درصدی و در گروه حاوی CFU/ml  106 کاهش 83 درصدی مشاهده شد. این در حالی است که گروه آزمایشی شاهد، افزایشی بین 78-37 درصد داشت (0/05>P). نتایج این تحقیق نشان داد باکتری سودوموناس پوتیدا کارایی بالایی جهت کنترل زیستی شکوفایی ناشی از سیانوباکتری ها دارد.
    کلیدواژگان: سیانوباکتری، سودوموناس پوتیدا، شکوفایی جلبکی، کنترل شکوفایی سیانوباکتری
  • فرشته زراعت پیشه، حمید فرحمند*، علیرضا میرواقفی، مرضیه حیدریه، سمیرا شهبازی صفحات 93-105
    طی سال های متمادی با افزایش جمعیت، تقاضای روزافزون بشر برای مصرف مواد غذایی و اهمیت حفظ امنیت محیط زیست باعث گردیده تا محققین به استفاده از ریزجانداران برای افزایش میزان محصول در واحد سطح بیش از گذشته توجه نمایند. برخی سویه های قارچ تریکودرما  (Trichoderma sp.) به عنوان محرک رشد در گیاهان شناخته شده اند. حساسیت سویه های مختلف ماهی به مواد سمی متفاوت است، از این رو آزمایش های سم شناسی بر روی ماهیان مختلف صورت می گیرند. در این آزمایش 120 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با 3 گونه قارچ تریکودرما (Trichoderma  afroharzianum، Trichoderma ghanens و Trichoderma lixii)، تیمار 1 (TC-1)، تیمار 2 (TC-3)، تیمار 3 (TC-4) و تیمار شاهد (CL) به صورت کاملا تصادفی تغذیه شدند. فاکتورهای رشد (میزان رشد روزانه، درصد افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی)، آنالیز تقریبی لاشه (پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت) و خون شناسی (هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول سفید و قرمز، نوتروفیل، مونوسیت، لنفوسیت، میانگین هموگلوبین گلبول های قرمز (MCHC)، اندازه گلبول های قرمز (MCV)، متوسط هموگلوبین در گلبول های قرمز (MCH)) بررسی شدند. بهبود فاکتورهای رشد در تیمار (TC-3) اختلاف معنی داری با سایر تیمارها و گروه شاهد داشت. ارزیابی پارامترهای خونی در این تحقیق بیانگر آن بود که به صورت معنی داری قارچ تریکودرما منجر به کاهش سطح این فاکتورها در بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان می گردد. آنالیز لاشه بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان در تیمارهای تغذیه شده توسط سویه های مختلف تریکودرما نشان داد که میزان پروتئین، چربی و میزان رطوبت در گروه های شاهد و تیمارهای تغذیه شده با قارچ تریکودرما تفاوت معنی داری نداشتند، اما کمترین میزان کلسترول و تری گلیسیرید در شاهد مشاهده شد. با توجه به تغییر فاکتورهای هماتولوژی ماهی های تحت تیمار تغذیه شده با قارچ تریکودرما، سنجش این فاکتورها می تواند به عنوان یک شاخص زیستی، ابزار پایش و ارزیابی سلامت اکوسیستم های آبی بهره گرفت. با توجه به ضرورت استفاده از سموم شیمیایی کنترل آفات و سمیت آن ها حتی در غلظت های بسیار اندک بر ماهی، بررسی پیامدهای نامطلوب سموم شیمیایی بر سلامت آبزیان، از دیدگاه شیلاتی و محیط زیستی حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: اسپور قارچ تریکودرما، فاکتورهای رشد، فاکتورهای خونی، بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان
|
  • Hamideh Amirasadi Mavaloo, Seyed Vali Hosseini *, Mehrdad Farhangi, Mohammad Ali Nematollahi, Kamran Rezaei Tavabe Pages 1-12
    From an environmental point of view, one of the major problems of the fish meal industry is discharges of stickwater (SW), an intermediate product from pressing process of fish meal, which is rich in organic matter and nutrients and can be used as a substrare for Recovery and valorization such as single cell protein and lipid. In this study, Yarrowia lipolytica and Aspergillus niger were used to produce single cell protein (SCP) and single cell oil (SCO) using Kilka stick water as the source of medium. The pattern of the yeast and fungus growth was studied by plate count method. Also the amount of remaining oil and remaining protein was analyzed for values of total protein, and total lipid. Data was analyzed by randomized complete block design and the results showed that yeast, as a fat-storing microorganism, had a higher ability to grow on SW, compared to protein-storing fungus within 120 hrs and produced more microbial biomass in a shorter time. 100% yeast treatment had the highest SW lipid reduction rate (more than 50%, equivalant to 21.7 mg/L) in 120 hrs, while 100% fungus treatment showed the lowest rate. Regarding SW protein reduction, 75% yeast-25% fungus treatment had the highest rate. Overally, Yarrowia lipolytica in single culture had the highest growth and SCO production and 75% yeast-25% fungus mixed culture treatment had the highest SCP production. Based on the results obtained from this study, application of pure Kilka stick water is suitable for production of SCP and SCO and reduction of its organic matter as wastewater.
    Keywords: Yeast, fungus, Single cell protein, Single cell oil
  • Sanaz Kosari, Rezvan Mousavi Nadushan *, Mohammad Reza Fatemi, Keivan Ejlali Khanghah, Ali Mashinchian Moradi Pages 13-24
    Density and seasonal changes of polychaet communities in Tiab estuary, located in Hormozgan province, were studied at different seasons in 2015. Sampling from 4 stations was performed using Van vin Garb (0.04 m2) in triplicates. The average total density of Polychaetes (±sd) was 226.04±193.06 per square meter. 21 families, 28 genera and 39 species were identified. The Cossuridae family had the highest frequency (38.8%). The highest average of Margalef index recorded in station 1 (4.6) and those lowest in station 2 (2.8). Regarding Shannon index, the maximum and minimum value were recorded in station 3 (2.7) and station 1 (2.2), respectively. The results of multivariate CAP analysis showed the effective relationship between environmental parameters and dominant Polychaetes. It was found that Aglaophamus malmgreni was the indicator species of station 4 in all seasons and the most important parameters affecting the distribution of this species were TOM, Silt and NO3. It was also shown that Cossura longocirrata is the dominant species of station 2 in spring and the amount of oxygen and increasing its concentration showed a close relationship with the distribution pattern of this species in the presence of the predominant presence of Prionospio steenstrupi at the same station in summer. Chlorophyll a was as an effective factor in distribution of this species. In the case of Cossura spp. and Nephtys spp. It was found that higher temperature with high concentration of PO4 and at the same time the species are resistant to oxygen deficiency and finally PO4 was identified as the most important factor affecting the distribution of Prionospio banyulensis as the dominant species in stations 1 and 3. The results showed Tiab Estuary with high biodiversity, balanced distribution of Polychaets and dominant sensitive species to pollution and environmental stress and the fluctuation of Polychaete communities is influenced by seasonal fluctuations and quality of water and sediment parameters in this aquatic ecosystem.
    Keywords: Persian Gulf, Tiab Estuary, Polychaet, Biodiversity, Water quality
  • Melika Mirzaei Nashtoroudi, Kamran Rezaei Tavabe *, Amirreza Abed Elmdoust, Gholamreza Rafiee, Hasan Rahimian, Behzad Shirkavand Hadavand Pages 25-36
    Despite the development of polystyrene nanoplastics (PSNPs) in different fields, including nanotechnology, environment, industries, and their possible approach to aquatic ecosystems, a few studies have been conducted on nanoecotoxicology in aquatic animals. Therefore, this study was designed and conducted to measure the effect of toxicity of the PSNPs while transferring from the diet to the body of the fish (food concentrations= 0.1, 10, and 100 mg/kg) on juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in a 28-day chronic treatment and the control group (food concentration = 0 mg/kg) after the 7-day adaptation period, in three repetitions (15 juvenile trout were included in each repetition per concentration). Depending on the target test, fish sampling in the treatment group was taken after 24 h without food. According to the results, the survival rate (SR) (84.44 ± 3.14%) was significantly reduced with the highest dose of PSNPs compared to other treatments (P<0.05). But other growth indices did not show statistically significant difference (P>0.05). From the point of view of tissue pathology of polystyrene nanoplastic in the liver tissue in treatment 3 and 4, injuries such as vacuolation, necrosis, sinusoidal expansion and pyknotic nucleus were observed in rainbow trout. Based on the obtained results, the negative effects of polystyrene nanoplastic release on health and immunity at the cellular level were seen in liver histology in the studied aquatic sample. In general, this study showed that the entry of nanoplastic particles through the digestive tract causes changes in the histological parameters of the liver. However, more comprehensive studies are needed in this field.
    Keywords: Polystyrene Nanoplastics, Survival, liver histology, Oncorhynchus mykiss
  • Iraj Efatpanah, Bahram Falahatkar *, Mir Masoud Sajjadi, Maryam Monsef Shokri Pages 37-52

    The aim of this study was to find the effect of initial feeding with different live feeds in the larval stage on growth, hematological and blood biochemical indices of Persian sturgeon (Acipenser persicus) after the stage of adaptation to dry food. In order to carry out this study, 900 Persian sturgeon with an average weight of 263.8 ± 2.3 mg (mean ± standard error) were selected from each larval stage treatment, and 300 larvae were selected in each tank with 4 treatments and 3 replications. During 21 days, they were acclimated to dry food using chironomid and formulated diet. These Persian sturgeon fries were reared in the larval stage in 4 treatments includes: 1 (Artemia + Daphnia), 2 (Artemia), 3 (Artemia + chironomid) and 4 (chironomid). Final weight, growth rate, feed efficiency and daily growth rate in treatment 4 were significantly higher compared with the other treatments. Specific growth rate and weight gain in treatment 4 were higher than that of all treatments and food conversion ratio in this treatment was lower than the other treatments (P < 0.05). After adaptation of fries to commercial dry food, total protein and albumin were the highest in treatment 3 (Artemia and chironomid) and the lowest in treatment 1 (Artemia and Daphnia) (P>0.05). In terms of hematological indices, the number of white blood cells and mean corpuscular hemoglobin concentration were the highest in treatment 1 (Artemia and Daphnia) and lowest in treatment 2 (Artemia) (P<0.05). According to the results of the present study, feeding with chironomid larvae in the larval stage has a great effect on the growth and blood biochemical indices of Persian sturgeon fry after getting used to dry food, which chironomid larvae was used to feed Persian sturgeon larvae. The use of chironomid larvae is recommended for the initial feeding of Persian sturgeon fry and the transition stage from live feed to commercial dry food.

    Keywords: Sturgeon, Live food, Artemia, Daphnia, Chironomid, blood factors
  • Hadigheh Saebmehr *, Farnaz Rafiee, Mohammad Hadi Givianrad, Golaleh Mostafavi Pages 53-68
    Red seaweeds contain compounds such as agar and hormones that have many uses in industry. This research was done to determine biomass and extract two hormones and agar from Gracilaria corticata algae. Methods Sampling was done from December 2014 to November 2015 in Bushehr port, one month apart. Biomass and environmental parameters were measured and algae harvested in the selected transect. After the extraction steps, hormones are separated by the HPLC method and identified by standard injection. The highest amount of agar occurred in July with 63.3%, Zeatin in September with 21.9% and indole butyric acid with 19.21% in January. The highest fresh weight of this algae was measured in March at 423.33 grams per square meter. The results of the ANOVA and Chi-squared statistical tests showed a significant difference in 6 months of sampling in all samples (P<0.05). The amount of agar showed a significant correlation with the biomass. Also, among environmental factors, agar was correlated with salinity and temperature. Butyric indole of acid in January caused the growth of alga, but Zeatin did not show a significant effect on the growth of this species. In general, in order to extract these materials, harvesting can be done in the months that have the highest amount. Considering the exorbitant price of these hormones and the need to use them in algae extracts and algae liquid fertilizer, this research is a starting point for extracting all kinds of hormones from these algae.
    Keywords: Agar, extraction, Gracilaria, Growth regulator
  • Maryam Naroei, Dara Bagheri, Amin Oujifard *, Hassan Habibi Pages 69-81
    To investigate the effect of hydroalcoholic extract of rosemary (Rosmarinus officinalis) on chemical, microbial and sensory indices of grouper (Epinephelus coioides) in refrigerated conditions, four treatment groups: control treatment (uncoated fillets), fillet coated with rosemary 0.1%, Fillet covered with rosemary 0.2% and fillet covered with 0.4% rosemary were run. The 100 gr of samples were stored at refrigerator (4ºC) for 15 days. The measurements were undertaken at 0, 5, 10 and15 days at the beginning of the experiment. Generally, peroxide value (PV), thiobarbituric acid (TBA), total volatile base nitrogen (TVN), pH, counting total bacteria, counting cold-loving bacteria were significantly increased with storage time (P<0.05). The results showed that the use of rosemary extract improved the quality of chilled grouper.
    Keywords: Rosemary, Grouper, hydroalcoholic extract, Bacterial count, Sensory Analysis
  • Mostafa Alishiri Junaghani *, Alireza Fallah Nosratabad, Mostafa Armandeh Pages 83-92
    Cyanobacterial blooms cause huge and irreparable financial losses to fish farmers every year. One of the most effective methods for managing water cyanobacterial bloom is biological control by adding pathogenic agents to break down cyanobacterial cells. Therefore, this study investigated the possibility of using Pseudomonas putida bacteria to control the bloom of cyanobacteria Chroococcus sp., Oscillatoria sp., Microcystis sp. and Gloeocapsa sp., isolated from fish Culture ponds was done in the laboratory. The results of this study showed that Pseudomonas putida bacteria have a significant effect on controlling all 4 cyanobacterial species. So, for the cyanobacterium Chroococcus sp. In the experimental group containing 106 CFU/ml of Pseudomonas putida bacteria, there was a moderate 80.7% reduction and also in the group containing 104 CFU/ml of this bacterium, there was 63.1% reduction compared to the control group models on the 10th day. Also, for the cyanobacterium Oscillatoria sp. at the 10th day, 78.9% reduction occurred in 104 CFU/ml and 87.7% in 106 CFU/ml. Next, for the cyanobacterium Microcystis sp. On the tenth day, there was 61.7 percent decrease in the group containing 104 CFU/ml and 70.5 percent decrease in the group containing 106 CFU/ml of Pseudomonas putida bacteria. Finally for the cyanobacterium Gloeocapsa sp. A decrease of 72.3% was observed in the experimental group containing 104 CFU/ml and an 83% decrease in the group containing 106 CFU/ml. Although the control group show an increase of 37-78 percent (P˂0.05). The results of this research showed that the bacterium Pseudomonas putida has a high efficiency in controlling the bloom of cyanobacteria.
    Keywords: Cyanobacteria, Pseudomonas putida, Algal bloom, Bloom control
  • Fereshteh Zeraatpisheh, Hamid Farahmand *, Alireza Mirvaghefi, Marzieh Heidarieh, Samira Shahbazi Pages 93-105
    Over many years, with the increase in population, the increasing human demand for food consumption and the importance of maintaining environmental security, researchers have paid attention to the use of microorganisms to increase the amount of product per unit area more than in the past. Some species of Trichoderma fungus are known as growth promoters in plants. The sensitivity of different species of fish to toxic substances is different, so toxicology tests are done on different fish. In this experiment, 120 pieces of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with 3 types of Trichoderma fungi (Trichoderma afroharzianum, Trichoderma ghanens, Trichoderma lixii), treatment 1 (TC-1), treatment 2 (TC-3), treatment 3 (TC-4) and control treatment (CL) were fed completely randomly. Finally, growth factors (daily growth rate, weight gain percentage, specific growth factor, food conversion factor), approximate carcass analysis (protein, fat, ash, and moisture), and hematology (hemoglobin, hematocrit, white and red blood cells, neutrophils, Monocyte, lymphocyte, mean hemoglobin red blood cells (MCHC), size red blood cells (MCV), mean hemoglobin red blood cells (MCH)) were evaluated. The investigation growth factors showed that the treatment (TC-3) had significant difference with other treatments and the control group. Also, the evaluation of blood parameters in this research showed that Trichoderma significantly reduces the level of these factors in rainbow trout. The analysis of the rainbow trout carcasses in the treatments fed by different strains of Trichoderma showed that the amount of protein, fat and moisture in the control groups and the treatments were not significantly different; but the lowest amount of cholesterol and triglyceride was observed in the control. Considering the changes in the hematological factors of fish treated with Trichodema, the measurement of these factors can be used as biological index, a tool for monitoring and evaluating the health of aquatic ecosystems. Since it is necessary to use chemical pesticides and their toxicity even in very small concentrations on fish, it is important to investigate the adverse effects of chemical pesticides on aquatic health from the perspective of fisheries and environment.
    Keywords: fungus, Toxicity, Blood count, Hypothermia, Carcass Composition