فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 25 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/07
  • تعداد عناوین: 13
|
  • پروین احمدی*، سحر قریب طزره صفحات 7-27
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تعاملات آموزشی، کیفیت تجارب یادگیری وادراک از مولفه های برنامه درسی با رضایت تحصیلی دانشجویان صورت گرفت. جامعه پژوهش دانشجویان دانشکده روان شناسی وعلوم تربیتی دانشگاه الزهراء بودند. با استفاده از نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم جامعه، تعداد 268 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های تعاملات آموزشی تحصیل (سواری، 1394)، ادراک دانشجویان از مولفه های برنامه درسی طاطاری (1394)، کیفیت تجارب یادگیری نعامی (1388) و رضایت از تحصیل حسین و بمانی (2012) بود که روایی وپایایی آن ها مورد تایید قرار گرفت. داده های گردآوری شده با بهره گیری از نرم افزار SPSS v22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که بین مولفه های تعامل دانشجو - دانشجو، تعامل دانشجو - استاد وتعامل دانشجو - محتوا از متغیر تعاملات آموزشی ومولفه های منابع، محتوا، انعطاف پذیری وکیفیت رابطه استاد- دانشجو از متغیر کیفیت تجارب یادگیری وهمچنین مولفه روش، محتوا وارزشیابی از متغیر ادراک از مولفه های برنامه درسی با متغیر رضایت تحصیلی دانشجویان ارتباط مثبت معنا دار وجود دارد. مولفه های روش وارزشیابی از متغیر ادراک از مولفه های برنامه درسی در پیش بینی رضایت تحصیلی دانشجویان به ترتیب برابر با 440/0 و 433/0 است. همچنین، مولفه های انعطاف پذیری وکیفیت رابطه استاد- دانشجو از متغیر کیفیت تجارب یادگیری به مقدار 254/0 و417/0 ومولفه های تعامل دانشجو - دانشجو وتعامل دانشجو - استاد به مقدار 219/0 و304/0 قابلیت پیش بینی رضایت تحصیلی دانشجویان را دارند. نظر به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود به نحوه ارتباط اساتید با دانشجویان به مثابه یکی از ملاک های ارتقاء اساتید توجه ویژه شود ودست اندرکاران نظام آموزش عالی نیز به تدوین برنامه های درسی متناسب با شرایط دنیای حاضر اهتمام ورزند.
    کلیدواژگان: تعاملات آموزشی، تجارب یادگیری، رضایت از تحصیل، مولفه های برنامه درسی، دانشجویان
  • فرزانه تاری، نصیبه تاری، محمد جوادی پور* صفحات 29-55

    هدف پژوهش حاضر بررسی و ادراک دیدگاه اساتید و متخصصان علوم تربیتی نسبت به دوره های برخط آزاد انبوه (موک ها) است. متناسب با این هدف، طرح پژوهش کیفی و روش آن تحلیل مضمون است. جامعه آماری این پژوهش، اساتید و متخصصان رشته علوم تربیتی است که حداقل در دو دوره موک شرکت کردند و تعداد 9 نفر از آنان، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته نسبت به جمع آوری اطلاعات تا دستیابی به اشباع نظری اقدام شد. مصاحبه ها با استفاده از شیوه بروان و کلارک (2006) تحلیل شدند. در مجموع، سه موضوع، 11 تم اصلی و 36 تم فرعی بدست آمد. بر اساس یافته های پژوهش، احساسات و نگرش ها قبل و پس از شرکت در موک ها شامل تم های اصلی چون تردید نخستین و خرسندی واپیسین بوده است. قابلیت های موک نیز در بخش اهداف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی شناسایی شد. هم چنین چالش های بکارگیری موک ها در ایران شامل مواردی چون فنی، آموزشی، فرهنگی، اقتصادی و اخلاقی بوده است. در پایان، بر لزوم بازاندیشی و تمهید سازوکارهایی مناسب برای ارتقای شرایط مثبت و کاهش اثرات چالش های احتمالی تاکید و به برخی پیشنهادهای کاربردی اشاره شده است.

    کلیدواژگان: موک ها، نگرش ها، قابلیت ها، چالش ها، تحلیل مضمون
  • روح الله مظفری پور*، رحمت الله خسروی، محمدرضا خدادوست صفحات 57-87

    هدف این پژوهش بررسی ضعف ها و قوتهای آموزش الکترونیک در دانشگاه فرهنگیان و همچنین بررسی نحوه برداشت دانشجومعلمان از آموزش الکترونیک تحت تاثیر فناوری و تجربه آنها از استاد و تدریس می باشد. برای این منظور از روش پساپدیدارشناسی استفاده شده است؛ پساپدیدارشناسی به عنوان رویکردی است که به مطالعه روابط انسان و فناوری و تاثیرات فناوری بر انسان می پردازد. برای رسیدن به یافته ها از ابزار مصاحبه استفاده شده است؛ به این صورت که با تعداد 25 نفر از دانشجومعلمان در پردیس های 12 استان مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شده است و یافته ها بر اساس دیدگاه پساپدیدارشناسی مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان داد دانشجومعلمان آموزش مجازی را در برخی موارد مثبت تلقی می کنند از جمله به لحاظ انعطاف پذیری در زمان و مکان، صرفه جویی در وقت و هزینه، آشنایی بیشتر با فناوری و راحتی و آزادی بیشتر در کلاسهای مجازی. همچنین این نوع آموزش زمینه برخی رفتارهای نامطلوب را در دانشجویان فراهم کرده است. آنها همچنین به عواملی مانند ضعف زیرساختها از جمله سرعت اینترنت و مشکلات سامانه اشاره داشتند. آنها اعتقاد داشتند کلاسها خسته کننده بوده و امکان تمرکز و یادگیری مشکل بوده است و ارزشیابی معنای خود را از دست داده بود.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، دانشجویان، دانشگاه فرهنگیان، پساپدیدارشناسی
  • محمدتقی رودی*، کوروش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، مسعود شریفی صفحات 89-106

    مشاوره برنامه درسی مفهومی است که بر بهبود فرایند یادگیری و تحقق اهداف برنامه های درسی تاکید دارد. سطح کاربرد و عملکرد این مفهوم بستگی به میزان مقبولیت آن از طرف صاحبنظران آموزشی دارد. هدف این پژوهش بررسی مواضع صاحبنظران در رابطه با ایجاد گرایش مشاوره برنامه درسی ذیل رشته مطالعات برنامه درسی است. بدین منظور از رویکرد کیفی پژوهش و روش مصاحبه استفاده شده است. شرکت کنندگان پژوهش 15 نفر هستند که بر اساس رویکرد نمونه گیری، هدفمند و روش نمونه‏گیری زنجیره‏ای انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از بررسی اسناد و مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای تحلیل یافته ها روش تحلیل مضمونی به کار رفته است. طبق یافته های پژوهش مواضع صاحبنظران در سه گروه موافقان، موافقان مشروط و مخالفان تقسیم بندی می شود. مشاوره برنامه درسی بعنوان یک حوزه مغفول، کمک به ارتقای یادگیری فراگیران و هماهنگی فعالیت های عوامل مدرسه توسط مشاوران برنامه درسی جزو دلایل گروه موافقان می باشد. موافقان مشروط تبیین دقیق مسیله، تبیین تمایز بین مشاوره برنامه درسی و مشاوره تحصیلی و طرح  مشاوره برنامه درسی به عنوان یک حوزه ی میان رشته ای را مورد توجه قرار می دهند. عدم وجود ضرورت عملی و متعلق بودن فعالیت های مشاوره برنامه درسی به قلمرو مشاوره تحصیلی نیز از  دلایل مخالفان طرح مفهوم مشاوره برنامه درسی است.

    کلیدواژگان: آموزش، برنامه درسی، مشاوره برنامه درسی، مفهوم سازی
  • سعید حیدری، غلامعلی منتظر* صفحات 107-144

    دردهه 1970 میلادی نیاز دانشمندان علوم اجتماعی و علوم انسانی برای بررسی تاثیر علم و فناوری بر زندگی اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جوامع، باعث شکل گیری فضایی مشترک برای همکاری دانشمندان در حوزه های مختلف شد و در ادامه باعث شکل گیری رشته «علم، فناوری و جامعه» شد. هدف این پژوهش مطالعه و بررسی برنامه درسی این رشته در دانشگاه های منتخب و نوآفرینی آن در دانشگاه های ایران است. روش پژوهش، پژوهش تطبیقی بر اساس مدل بردی است. نمونه آماری شامل پنج دانشگاه از امریکا، سه دانشگاه از اروپا و از آسیا و استرالیا هر کدام یک دانشگاه و همچنین چهار نهاد علمی از ایران است که به روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده تفاوت های فاحش از نظر محتوایی در دانشگاه های ایران با سایر دانشگاه های منتخب است. درپایان، با توجه به یافته های پژوهش، دلالت هایی سیاستی برای اصلاح ساختار و محتوای این رشته در ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رشته علم و فناوری، مطالعات علم و فناوری، مطالعه تطبیقی، مدل بردی
  • سیده فاطمه حسینی، مجید علی عسگری، عباس قلتاش*، فاطمه احمدبیگی صفحات 145-177

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی و اعتباربخشی مدل برنامه درسی کارآفرینی اجتماعی در آموزش عالی بود. این پژوهش جزء پژوهش های ترکیبی، از نوع اکتشافی متوالی است. بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا با رویکرد قیاسی و کدگذاری باز و محوری و در بخش کمی با استفاده از روش آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون استنباطی و ناپارامتریک خی دو  و همچنین فریدمن جهت رتبه بندی گویه های هر عنصر استفاده شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل 4 گروه، متخصصان کارآفرینی، برنامه ریزان درسی، جامعه شناسی و کارآفرینی اجتماعی و با تکنیک گلوله برفی بود که تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه به عمل آمد. جامعه آماری در بخش کمی شامل دانشجویان کارآفرینی و متخصصین کارآفرینی اجتماعی  و با روش هدفمند و در دسترس انجام شد. در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که از روایی و پایایی قابل قبول برخوردار بودند. سپس با استفاده از نظر 7 متخصص کارآفرینی اجتماعی و برنامه ریز درسی مدل بدست آمده اعتبار بخشی  شد که مورد تایید قرار گرفت. در پایان مدل نهایی برنامه درسی کارآفرینی اجتماعی در آموزش عالی با 87 عنوان در قالب عناصر دهگانه اکر، طراحی و تدوین شد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی
  • رسول گلکار*، احمدرضا نصر، محمدرضا نیلی صفحات 179-214

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش و جایگاه اعضای هیات علمی در ارزشیابی برنامه های درسی دانشگاه های برتر کشور و جهان به منظور طراحی یک مقیاس ارزشیابی برنامه درسی ویژه اعضای هیات علمی می باشد. پژوهش بصورت ترکیبی از نوع اکتشافی-متوالی در قالب ساخت ابزار می باشد. جامعه آماری شامل چهار گروه اعضای هیات علمی و صاحبنظران برنامه ریزی درسی و دانشگاه های برتر دولتی، مسیولین مراکز مطالعات دانشگاه های برتر دولتی، مسیولین وزارت علوم و اسناد و مدارک دانشگاه های منتخب جهان بوده است. نمونه گیری بصورت هدفمند بوده است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه سازمان یافته، تحلیل مستندات و مقیاس ارزشیابی برنامه درسی محقق ساخته بوده است. روایی مصاحبه با استفاده از نظرات متخصصان و پایایی آن با استفاده از فرم تحلیل محتوا، پیاده سازی مجدد و استفاده از گروه همتا بدست آمده است. روایی مقیاس بصورت محتوایی، اعتباریابی آن از طریق ضریب لاشه و همبستگی درونی گویه ها از طریق آلفای کرونباخ برآورد شده است. یافته ها نشان داد که در دانشگاه های معتبر جهان، اعضای هیات علمی نقش کلیدی در فرایند ارزشیابی برنامه های درسی دارند. در مقایسه با آن، در دانشگاه های ایران، ذینفعان برنامه مشارکت محدودی در ارزشیابی برنامه های درسی دارند، لکن با توجه به بسترهای فراهم شده، اعضای هیات علمی به نسبت سایر گروه های ذینفع، مشارکت بیشتری در ارزشیابی برنامه ها دارند. پاسخگویان مواردی نظیر دعوت رسمی از اعضای هیات علمی، اجرای ارزشیابی های سالیانه، اجرای ساز وکارهای تشویقی و برگزاری نشست های مشورتی گروه های آموزشی با استادان را از جمله راهکارهای بهبود ارزشیابی برنامه درسی می دانند. با استفاده از داده های جمع آوری شده از دانشگاه های داخل و خارج کشور، یک مقیاس هشت حیطه ای اعتباریابی شده دارای60 گویه و 6 سیوال باز، برای ارزشیابی برنامه درسی از دیدگاه اعضای هیات علمی تدوین گردیده است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه درسی، اعضای هیات علمی، دانشگاه های برتر دولتی، دانشگاه های معتبر جهان
  • مهین تیمورنیا، محمدرضا امام جمعه* صفحات 215-244

    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباربخشی الگوی فعالیت های فوق برنامه رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان است. روش پژوهش آمیخته می باشد؛ برای شناسایی ویژگی های فوق برنامه از روش تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد و برای اعتباربخشی الگو، از روش کمی استفاده شده است. جامعه مورد بررسی و حجم نمونه در بخش کیفی شامل: (1) سندتحول و کلیه مفاد مربوط به تربیت معلم و فوق برنامه این سند می باشد، (2) از اسناد دانشگاه فرهنگیان؛ 3 سند و (3) مطلعان کلیدی؛ 12 نفر به صورت هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کمی؛ از گروه خبرگان به صورت هدفمند 14 نفر، انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی شامل: چک لیست و مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از رهیافت نظامند: کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده گردیده است. برای روایی تحلیل محتوا از معیارهای ارزیابی گلیزر و اشتراوس، و برای افزایش پایایی، خودارزیابی توسط پژوهشگر انجام شد. اعتباربخشی الگو از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. روایی محتوایی پرسشنامه، توسط استاد راهنما و مشاوران مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی به روش الفای کرونباخ 91/0 بدست آمد. داده های کمی، با استفاده از آمار توصیفی و غیرپارامتریک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد الگوی ارایه شده فعالیت های فوق برنامه دانشگاه فرهنگیان، دارای 18 ویژگی  می باشد. پس از استخراج ویژگی ها، ده عنصر فعالیت های فوق برنامه، مبتنی بر دیدگاه اکر، طراحی شد. بر اساس نتایج، پیشنهاد شد برنامه های درسی رسمی و فعالیت های فوق برنامه رشته آموزش ابتدایی در جهت رشد حرفه ای دانشجومعلمان ادغام گردد؛ و بخشی از طراحی و اجرای فعالیت ها به دانشجومعلمان محول گردد.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، فعالیت فوق برنامه، تربیت معلم، آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان
  • احمد ملکی پور*، رضوان حکیم زاده، مرضیه دهقانی صفحات 245-270
    هدف پژوهش حاضر تحلیل آموزش مغفول شایستگی های کارآفرینانه در برنامه درسی رشته کارشناسی SBM بود. جامعه تحقیق شامل افراد کارآفرین و کلیه سرفصل های برنامه درسی وزارت علوم، تحقیقات و وفناوری برای رشته کارشناسی SBM در سال 99-1400 بود، برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری هدفمند در بخش افراد کارآفرین و روش نمونه گیری سرشماری در بخش سرفصل های رشته کارشناسی SBM استفاده گردید. ابزار پژوهش در این تحقیق مصاحبه نیمه ساختاریافته و چک لیست تحلیل محتوا است. بدین صورت که در ابتدا با 12 نفر از افراد کارآفرین برای استخراج شایستگی های کارآفرینانه مصاحبه صورت گرفت، سپس براساس شایستگی های استخراج شده چک لیست تحلیل محتوا طراحی شد تا میزان حضور شایستگی های کارآفرینانه در سرفصل های برنامه درسی رشته کارشناسی SBM مورد تحلیل قرار گیرد. نتایج در بخش مصاحبه بیانگر استخراج 6 مقوله اصلی و 44 زیر مولفه شایستگی های کارآفرینانه شامل: دانش کارآفرینانه (8 زیر مولفه)، آگاهی کارآفرینانه (7 زیر مولفه)، نگرش کارآفرینانه (12 زیر مولفه)، فرصت آفرینی کارآفرینانه (4 زیر مولفه)، مدیریتی کارآفرینانه (9 زیر مولفه) و اجتماعی کارآفرینانه (4 زیر مولفه) بود. در بخش تحلیل محتوا یافته ها نشان داد که میزان حضور شایستگی های کارآفرینانه در بین سرفصل های برنامه درسی در رشته کارشناسی SBM مورد غفلت قرار گرفته اند و نیز در سرفصل های برنامه درسی این رشته شایستگی های مدیریتی کارآفرینانه دارای بیشترین فراوانی و شایستگی های اجتماعی کارآفرینانه دارای کمترین فراوانی هستند. بنابراین لازم است که برنامه درسی رشته کارشناسی SBM با توجه به عدم حضور شایستگی های کارآفرینانه مورد بازنگری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، برنامه درسی، شایستگی های کارآفرینانه، مدیریت کسب وکارهای کوچک
  • اعظم زرین، غلامرضا یادگارزاده*، محبوبه خسروی، مصطفی قادری، علی خورسندی طاسکوه صفحات 271-293
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی ها و مولفه های برنامه ی درسی آموزش عالی در عصر انقلاب صنعتی چهارم انجام شده است. رویکرد پژوهش از نوع کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. جامعه پژوهش شامل کلیه مقالات نگاشته شده به زبان انگلیسی در حوزه های برنامه درسی آموزش عالی درعصر انقلاب صنعتی چهارم در طی سال های 2016 تا 2021 بوده است. از 162 مقاله به دست آمده به روش هدفمند، 86 مقاله جهت تحلیل نهایی انتخاب شد. بر اساس یافته های پژوهش، آموزش عالی4.0 ، بازطراحی برنامه های درسی ، فناوری محوری، مهارت پروری، آموزش استم  به سوی استیم ، برنامه درسی جهانی با رویکرد بومی گرایی، یادگیری مادام العمر، رویکرد میان رشته ای، تربیت منابع انسانی شایسته، پیوند برنامه درسی و صنعت 4.0، شخصی سازی برنامه درسی و آموزش نوآورانه ویژگی ها و مولفه های برنامه درسی آموزش عالی در عصر انقلاب صنعتی چهارم می باشند. با توجه به نتایج این پژوهش به طور کلی می توان بیان نمود که برنامه های درسی در عصر انقلاب صنعتی چهارم نیازمند بازطراحی، بازنگری و ارزشیابی مداوم است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی آموزش عالی، انقلاب صنعتی چهارم، آموزش عالی، ویژگی ها و مولفه های برنامه درسی
  • اسماعیل جعفری* صفحات 295-318

    هدف پژوهش حاضر شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات فناوری واقعیت افزوده برای برنامه درسی آموزش عالی است. این پژوهش از نوع کیفی بوده که در آن از رویکرد پدیدارشناسی استفاده شده است. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 شرکت کننده از سه گروه (متخصصان فناوری، متخصصان برنامه درسی و مدیران باتجربه) که در مطالعه شرکت کرده بودند، مصاحبه صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج نشان داد که مهم ترین قوت ها شامل غوطه ور شدن و شبیه سازی در محیط یادگیری، تنوع و انعطاف در برنامه درسی و تجسم پدیده ها و رویدادهای آموزشی؛ مهم ترین ضعف ها شامل نادیده گرفتن تعاملات بین فردی، ناتوانی در دستکاری تعاملی محیط طراحی شده و عدم نظارت و کنترل بر فعالیت های یادگیری؛ مهم ترین فرصت ها شامل نوآوری و ابتکار در حوزه برنامه درسی، کاربست حوزه های عملی دانش برنامه درسی و تقویت دانش علمی در حوزه برنامه درسی و مهم ترین تهدیدها شامل وابستگی به فناوری، خطرات خارجی و کمرنگ شدن رسالت مدرسان است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی آموزش عالی، فناوری های آموزشی، واقعیت افزوده
  • اعظم الهیاری، حمیدرضا آراسته*، نادرقلی قورچیان، حمیده رشادت جو صفحات 319-347

    هدف از انجام این پژوهش طراحی مدل تسهیل اثربخشی تدریس اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و سپس اعتبارسنجی آن بود. جامعه آماری پژوهش اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران بود. در این پژوهش ابتدا با روش نمونه گیری نظری، 15 نفر از متخصصان انتخاب شدند و مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت گرفت. سپس پرسشنامه مدل تسهیل اثربخشی تدریس طراحی در بخش کمی و در میان 281 نفر از اعضای هییت علمی مورد پیمایش قرار گرفت. نتایج شامل مولفه های ویژگی های شخصیتی و اخلاقی استاد (ویژگی های حرفه ای استاد)، مهارت های ارتباطی بین فردی، مهارت های آموزشی و تدریس، توسعه انگیزش و پرورش در دانشجویان، توانایی مدیریت کلاس، توانایی ارزیابی دانشجویان، توانایی تدوین طرح درس و محتوا، توسعه مشارکت دانشجویان، توانایی انتقال موثر مطالب (مهارت های فردی-آموزشی استاد)، توانمندی علمی و توانمندی پژوهشی (توانمندی علمی-پژوهشی استاد)، جذب استادان شایسته، ارزیابی استادان، توسعه حرفه ای و انگیزه بخشی به استادان (راهبردهای مربوط به اساتید)، سازوکار مناسب در آموزش مجازی، توجه به قواعد آموزشی (راهبردهای مربوط به آموزش) و نهایتا تمرکز بر عوامل بیروتی و تمرکز بر عوامل درونی (راهبردهای مربوط به دانشگاه) جهت تسهیل اثربخشی تدریس بود. نتایج بخش کمی نیز نشان داد که از مجموع شاخص143، نهایتا 128 شاخص مرتبط با مولفه ها تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: اثربخشی تدریس، تدریس موفق، تسهیل یادگیری، دانشگاه آزاد
|
  • Parvin Ahmadi *, Sahar Gharib Tazreh Pages 7-27
    The aim of this study was to investigate the relationship between educational interactions, perception of curriculum components and the quality of learning experiences with students' academic satisfaction. The research population consists of students of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Al-Zahra University, Tehran. By using stratification appropriate to the size of the population, 268 people were selected as the sample. The questionnaires of educational interactions, students' perception of the components of the curriculum, the quality of learning experiences and satisfaction with the study were used as the data collection tool, the validity and reliability of which were confirmed. The collected data were analyzed using SPSS v22 software. The findings showed that there was positive relationship between the components of student-student interaction, student-teacher interaction and student-content interaction of the variable of educational interactions on the one hand and components of resources, content, flexibility and quality of student-teacher relationships of the variable of quality of learning experiences as well as method of content, content and value on the other hand. There is a significant positive relationship between the variable of perception of the components of the curriculum and the variable of students' academic satisfaction. The findings also indicated that the components of method and evaluation of the perception variable of the components of the curriculum in predicting students' academic satisfaction were equal to 0.440 and 0.433, respectively. In addition, the components of flexibility and quality of student-teacher relations from the variables of quality of learning experiences with the numbers of 0.254 and 0.417 and the components of student-student interaction and student-teacher interaction with the numbers of 0.304 and 0.219 could predict students' academic satisfaction. According to the research findings, it is suggested that special attention be paid to the way professors relate to students as one of the criteria for promoting the academic rank of professors, and those involved in the higher education system should develop curricula fitting the conditions of the present world.
    Keywords: Educational Interactions, learning experiences, satisfaction with education, Curriculum Components, Students
  • Farzane Tari, Nasibe Tari, Mohammad Javadipour * Pages 29-55

    The purpose of this study is to investigate and understand the viewpoints of professors and specialists in educational sciences towards massive open online courses (MOOCs). Thus, a qualitative approach and thematic analysis method was adopted. The statistical society of this research includes the professors and specialists in the field of educational sciences who participated in at least two MOOCs, out of which 9 people were selected by purposeful sampling. Then, the researcher attempted to collect data through semi-structured interviews to reach theoretical saturation. Interviews were analyzed using the method of Brown and Clark (2006). Finally, three themes, 11 main themes and 36 sub-themes were identified. According to the research findings, feelings and attitudes before and after participating in the MOOCs included the main themes such as the first doubt and the final satisfaction. MOOC capabilities were also identified in terms of objectives, content, teaching methods and evaluation. Also, the challenges of using MOOC in Iran have included technical, educational, cultural, economic and moral issues. In the end, reevaluation and provision of appropriate mechanisms to mitigate the effects of potential threats and promote positive situations is emphasized and a few applicable recommendations have been provided.

    Keywords: MOOCs, attitudes, Capabilities, Challenges, Thematic Analysis
  • Roohollah Mozaffaripour *, Rahmat Allah Khosravi, Mohammadreza Khodadust Pages 57-87

    The purpose of this study is to investigate the Amplification and reduction of e-learning in Teacher Training University and also to examine the perception of student-teachers of e-learning under the influence of technology and their experience of professors and teaching under the influence of technology. For this purpose, post-phenomenological method has been applied. Post-phenomenology is defined an approach in the philosophy of technology that studies the relationship between human and technology and the effects of technology on human. Regarding the data collection, interviews were used as the tool to reach the purpose; in this way, in-depth semi-structured interviews were conducted with 25 student-teachers in the university campuses from 12 provinces and the findings were analyzed based on a post-phenomenological perspective. The results indicated that student-teachers consider e-learning positive in some cases, including in terms of flexibility of time and place, saving time and money, more familiarity with technology and more comfort and freedom in virtual classes. Also, this type of education has provided the ground for some undesirable behaviors in students. They also cited factors such as weak infrastructure, such as Internet speeds and system problems. They believed that classes were boring and that it was difficult to concentrate on learning, and that assessment had lost its meaning.

    Keywords: E-learning, Students, Teacher Training University, post-phenomenology
  • Mohammadtaghi Roodi *, Kourosh Fathi Vajargah, Mahboobeh Arefi, Masuod Sharifi Pages 89-106

    Curriculum counseling is a new concept that emphasizes the improvement of learners' learning process and the achievement of the goals of curriculum. The level of application and performance of this concept depends on the degree of its acceptance by the curriculum experts. The purpose of this study was to investigate the standpoints of experts regarding the concept of curriculum counseling. For this purpose, the qualitative research approach and interview method were used. The research participants were 15 people who were selected through snow-ball method. Semi-structured interviews and document study were employed to gather the data which were analyzed through content analysis of interview. According to the research findings, the positions of experts are divided into three groups of proponents, conditional proponents, and opponents. The curriculum counseling as one of the neglected areas, the improvement of the learners' learning, and the coordination of the activities of school principals were proponents' reasons. However, conditional proponents emphasized on the precise clarification of the problem, explaining the distinction between curriculum counseling and academic counseling, and curriculum counseling as an interdisciplinary field. The lack of practical necessity and ownership of curriculum counseling activities in the area of ​​academic counseling are the reasons for opponents.

    Keywords: conceptualization, Curriculum, curriculum counseling, Education
  • Saeid Heidari, Gholam Ali Montazer * Pages 107-144

    In the 1970s, social scientists and humanities tried to examine the impact of science and technology on the social, political, and cultural aspects of social life and societies which created common rounds for scientists to collaborate in different fields. This led to the emergence and growth of the field of "Science, Technology, and Society". The purpose of the present study is to examine the curriculum developed and implemented for "Science, Technology and Society" in selected universities and to recreate it in Iran universities. The research method is comparative based on Bereday’s model. The sample consisted of 5 universities from the United States, 3 from Europe, 1 from Asia, and 1 from Australia. In addition, 4 scientific institutions from Iran were selected thorough purposive sampling. The findings revealed significant differences regarding the content between Iran and universities from other countries. Finally, the research implications are recommended for policies in modification of the structure and content of this major in Iran.

    Keywords: Science, Technology, Technology studies, comparative study, philosophy, Bereday’s Model
  • Seiedehfatemeh Hosseini, Majid Aliasgari, Abbas Gholtash *, Fatemeh Ahmadbeigi Pages 145-177

    The purpose of this study was to design and validate a social entrepreneurship curriculum model for Iran higher education. This research is a combination of consecutive exploratory research. The qualitative part was used using content analysis method with deductive approach and open and axial coding and in the quantitative part, the descriptive and inferential statistical methods were applied including inferential and non-parametric Chi-square and Friedman tests to rank the items of each element. The participants in the qualitative section including 4 groups, entrepreneurship specialists, curriculum planners, sociology and social entrepreneurship who were interviewed until the theoretical saturation of the interview was reached with the snowball technique. In addition, the statistical population in the quantitative section included entrepreneurship students and social entrepreneurship specialists who were selected by an available and purposeful method. In the qualitative phase, a semi-structured interview and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used as the data collection tools. The validity and reliability of the interview and questionnaire was assessed and shown to be at the acceptable levels. Then, using the opinion of 7 social entrepreneurship experts and curriculum planners, the obtained model was validated and at the end, the final model of social entrepreneurship curriculum in higher education was designed and compiled with 87 titles in the form of ten acre elements.

    Keywords: Curriculum, Entrepreneurship, Higher education, Social entrepreneurship
  • Rasool Golkar *, Ahmadreza Nasr, Mohammad Reza Nili Pages 179-214

    The aim of this study is to investigate the status of faculty members in the evaluation of curricula of top universities in the country and the world in order to design a scale for evaluating the valid curriculum for faculty members. This research has a mixed method of exploratory-sequential type in the form of tool design. The statistical population consisted of four groups of curriculum development experts and faculty members from top universities, officials of study centers of top public universities, officials of the Ministry of Science and Documents of selected universities of the world. The sampling process was conducted through purposeful method and the data collection tools were a semi-organized interview, document analysis and a curriculum evaluation scale. The findings revealed that top universities around the world use the ideas from all internal and external stakeholders such as faculty members, students, alumni and employers in the curriculum evaluation process. in Iranian universities, internal and external stakeholders are limited in their ability to evaluate curricula, and faculty members are more likely to participate in the evaluation of academic curricula than other groups, depending on the context in which they are offered. Finally a scale of eight validated domains with 60 items and 6 open-ended questions is developed and presented for curriculum evaluation based on the perspectives of university faculty members.

    Keywords: curriculum evaluation, Faculty Member, top public universities, top universities the world, Scale
  • Mahin Teimoornia, Mohammadreza Emamjomeh * Pages 215-244

    The purpose of the present study is to design and validate a model of extracurricular activities in the field of primary education at Teacher Training University. The research method is mixed including qualitative research method (Grounded Theory) that was used to identify extracurricular principles and quantitative method which was used for validation. The statistical population, corpus, sample size and sampling method in the qualitative section include: (1) transformation document; All the provisions related to teacher training and extracurricular transformation document (society is equal to the research sample). (2) Teacher Training University documents; three purposeful documents and (3) comments of the key readers. To this aim, 12 people were selected by purposive sampling method. And in the quantitative part of the group of experts; 14 people were purposefully selected. The data collection tools involved the qualitative section including checklists and semi-structured interviews. The methods employed for analyzing data included open coding, axial coding and selective coding. For content validity, Glaser and Strauss evaluation criteria were used and for increasing the reliability, self-assessment was performed by researchers. A researcher-made questionnaire was used in the accreditation section. The content validity of the questionnaire was confirmed by the tutor and consultants and the reliability coefficient was 0.91 by Cronbach's alphabet method. The obtained quantitative data were analyzed by using descriptive and non-parametric statistics. The findings showed that the extracurricular activities of Teacher Training University have 18 characteristics. After extracting the principles, the dimensions of the extracurricular activities were designed based on Acker's view, and the experts approved the model to a high degree. Based on the results, it was suggested to integrate formal curricula and extracurricular activities in primary education; and part of the design and implementation of activities should be entrusted to student-teachers.

    Keywords: Model design, extracurricular activity, Teacher Training, Primary Education, Teacher Training University
  • Ahmad Malekipour * Pages 245-270
    This study aimed to analyze the null education of entrepreneurial competencies in the curriculum of SBM. The statistical society consisted Entrepreneurs and all curriculum syllabus of SBM Discipline Approved by Ministry of Science, Research and Technology of Iran 2020-2021. To select them, the purposive sampling method in the entrepreneurs section and census sampling method in the curriculum syllabus for Small Business Management were used. In this study the research tool was a semi-structured interview and a content analysis checklist of entrepreneurial competencies. The results of interview led to the extraction of six main categories and 44 sub - categories of entrepreneurial competencies: entrepreneurial knowledge (8 sub-components), entrepreneurial awareness (7 sub-components), entrepreneurial attitudes (12 sub-components), entrepreneurial opportunity (4 sub-components), managerial entrepreneurial (9 sub-components) and entrepreneurial social capital (4 sub-components). The results of content analysis indicated that presence of entrepreneurial competencies among the curriculum syllabus is neglected in the SBM Discipline. Also, the curriculum syllabus of managerial entrepreneurial competencies are the highest and the entrepreneurial social competencies are the lowest. Therefore, the curriculum syllabus of SBM as a major of study must be reviewed with the absence of entrepreneurial competencies.
    Keywords: Curriculum, Competency, Education Entrepreneurship, SBM
  • Azam Zarin, Gholamreza Yadegarzadeh *, Mahbobeh Khosravi, Mostafa Ghaderi, Ali Khorsandi Taskoh Pages 271-293
  • Esmaeil Jafari * Pages 295-318

    The present study seeks to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats of augmented reality technology for higher education curriculum. This research is of qualitative type and the phenomenological approach were employed. In this study, using purposive sampling method and semi-structured interview tools, 14 samples from three groups (educational technology specialists, curriculum specialists and experienced managers) who participated in the study were interviewed. The thematic analysis method was used to analyze the data. The results revealed that the most important strengths include the immersion and simulation in the learning environment, diversity and flexibility in the curriculum and visualization of educational phenomena and event, while the most important weaknesses include the ignoring interpersonal interactions, inability to interactively manipulate designed environment, and lack of monitoring and control over learning activities. The most important opportunities could be mentioned as innovation and creativity in the field of curriculum, the application of practical areas of curriculum knowledge and the reinforcement of scientific knowledge in the field of curriculum, and the most important threats include the dependence on technology, external risks and teachers' missions being diminished.

    Keywords: higher education curriculum, Educational Technologies, Augmented reality
  • Azam Allahyari, Hamidreza Arasteh *, Nadergholi Ghorchian, Hamideh Reshadatjoo Pages 319-347

    The purpose of this study was to design a model to facilitate the effectiveness of teaching by faculty members in the Azad University Science and Research (Tehran Branch) and then validate it by using a mixed method. The statistical population of the study was all the faculty members of Islamic Azad University, Science and Research (Tehran Branch). In this study, first, by theoretical sampling method, 15 specialists were selected and semi-structured interviews were conducted. Then, the questionnaires were administered to 281 faculty members in order to assess the effectiveness of teaching in the quantitative section. The research results for facilitate the effectiveness of teaching included, components of teacher personality and moral characteristics (faculty professional characteristics), interpersonal communication skills, teaching and learning skills, development of motivation and education in students, ability to manage the class, ability to evaluate students, ability to develop lesson plans and content, development of student participation, ability to effectively transfer content (individual-educational skills of the professor), scientific and research ability (scientific-research ability of the professor), attracting qualified professors, teacher evaluation, professional development and motivation to professors (related strategies to professors), the appropriate mechanism in virtual education, pay attention to educational rules (strategies related to education) and finally to focus on external   an internal factors (strategies related to the university). The results of the quantitative section also showed that out of a total of 143 indicators, 128 indicators are related to the components that were finally identified.

    Keywords: Teaching effectiveness, Successful teaching, Learning facilitation, Azad University