فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته نوری، آرمان زرگران* صفحات 1-2
  • فاطمه لاری، سروش محیط مافی*، زهره عبدالملکی صفحات 3-14
    سابقه و هدف

    طبق متون طب ایرانی، روغن کدو به عنوان قطره بینی برای بی خوابی پیشنهاد شده است، اما اثرات خواب آوری روغن دانه کدو با وجود توجه طب سنتی و استفاده عموم کمتر بررسی شده است. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی بالینی تاثیر موضعی روغن دانه کدو بر بیهوشی خرگوش سفید نیوزیلندی و بررسی خواص ضددردی و خواب آوری آن است. در این پژوهش قصد داریم در کنار داروی بیهوشی شیمیایی از دارویی استفاده کنیم که اثربخشی را بیشتر کرده و عوارض قابل توجهی نداشته باشد و نیاز به دوز بالای داروی بیهوشی را مرتفع کند.

    مواد و روش ها

     بدین منظور تعداد 25 سر خرگوش سفید نیوزیلندی بالغ به طور تصادفی به 5 گروه پنج تایی تقسیم شدند و هر 5 گروه کتامین- زایلازین دریافت کردند. گروه اول فقط با دستورالعمل بیهوشی کتامین- زایلازین بیهوش شدند. یک ساعت پیش از دریافت دستورالعمل بیهوشی، گروه دوم روغن دانه کدو را به صورت چکاندن 2 قطره در یک بینی و گروه چهارم به صورت چکاندن 2 قطره در هر دو سوراخ بینی دریافت کردند؛ همچنین گروه سوم 10 قطره روغن دانه کدو را در قسمت پوست داخلی غضروف بلند یک گوش و گروه پنجم 10 قطره روغن دانه کدو را در قسمت پوست داخلی غضروف بلند هر دو گوش به صورت کاربرد موضعی دریافت کردند.

    یافته ها

     در تحلیل آنالیز واریانس (ANOVA) اختلاف معنی داری بین متوسط مدت خواب در گروه های آزمایش و کنترل وجود داشت و بین متوسط مدت بی دردی در گروه کنترل با گروه آزمایش 3 اختلاف معنی داری وجود داشت. در همه گروه ها هیچ یک از علایم حیاتی نگران کننده نبود و همه در بازه موردتایید حین بیهوشی خرگوش قرار داشتند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که استفاده از روغن دانه کدو در دستورالعمل بیهوشی کتامین- زایلازین به طور معنی داری باعث افزایش جزء خواب آوری و جزء بی دردی بیهوشی شده است.

    کلیدواژگان: دانه کدو، بیهوشی، کتامین، زایلازین، خرگوش، تریپتوفان
  • زهرا حیدری، زهره امیرخانی* صفحات 15-22
    سابقه و هدف

    انتخاب و هدایت مناسب ورزشکار یکی از مزایای استعدادیابی است که موجب صرفه جویی های زیاد در مصرف منابع خواهد شد. تفاوت های فردی یکی از مهم ترین شاخص هایی است که در این امر نقش قابل ملاحظه ای دارد. تفاوت های فردی در طب ایرانی تحت عنوان مزاج به تفاوت های جسمی، فیزیولوژیکی و روانی می پردازد. هدف این پژوهش بررسی نقش مزاج در تفاوت های فیزیولوژیکی طی یک دوره تمرینات مقاومتی در زنان غیرورزشکار است.

    مواد و روش‏ها

     این تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش از دوره و پس از دوره با دو گروه تجربی سردمزاج و گرم مزاج بود. در این تحقیق بانوان غیرورزشکار جوان به عنوان جامعه آماری قرار گرفتند. نمونه های تحقیق توسط پرسشنامه استاندارد تعیین مزاج سلمان نژاد به دو گروه گرم مزاج (12 نفر) و سردمزاج (12 نفر) تقسیم شدند. شاخص های ترکیب بدن در دو نوبت قبل از تمرینات مقاومتی و بعد از تمرینات مقاومتی اندازه گیری شد. دستورالعمل تمرینی که در آن عضلات سینه ای بزرگ، ذوزنقه ای، شکمی و عضلات اکستنسور و فلکسور رانی عضلات هدف قرار داشت، پس از جمع آوری و واردکردن داده ها در محیط نرم افزار  SPSSنسخه 21 داده های خام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. آزمون فرضیه ها با سطح معنی داری 05/0≥p مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد تفاوت بین گروهی درصد عضله در یک دوره تمرین مقاومتی زنان جوان غیرورزشکار گرم و سردمزاج معنی دار بود (03/0=p). تفاوت بین گروهی نسبت دور کمر به لگن در یک دوره تمرین مقاومتی زنان جوان غیرورزشکار گرم و سردمزاج معنی دار نبود (13/0=p). تفاوت بین گروهی درصد چربی در یک دوره تمرین مقاومتی زنان جوان غیرفعال گرم و سردمزاج معنی دار بود (04/0=p).

    نتیجه گیری

     افراد سردمزاج در فعالیت های مقاومتی تغییرات فیزیولوژیکی در حوزه سلامت نسبت به افراد گرم مزاج شرایط بهتری دارند؛ لذا مزاج افراد را در عملکردهای ورزشی تندرستی و حرفه ای افراد می توان موثر دانست.

    کلیدواژگان: مزاج، ترکیب بدن، تفاوت های فردی، تمرینات مقاومتی
  • زینب پاپی* صفحات 23-38
    سابقه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش، پیشنهاد «سامانه کتابخانه دیجیتال موضوعی طب ایرانی» با استفاده از هستی‏ شناسی پزشکی است.

    مواد و روش ‏ها

     در این مقاله از روش تحلیل اسنادی استفاده شده است. همچنین پورتال Website builder به عنوان محیط پیاده ‏سازی نمونه اولیه برای پوسته سامانه انتخاب شد تا مولفه ها و تحلیل‏ های مختلف در آنجا تست و اجرا شود.

    یافته ها

     تحلیل سامانه کتابخانه دیجیتال هند و ابزارهای سازمان دهی دانش نشان داد که استفاده از هستی‏ شناسی پزشکی برای طب ایرانی کاربرد و مناسبت بیشتری دارد. مولفه های پیشنهادی در نمونه اولیه سامانه کتابخانه دیجیتال طب ایرانی، به عنوان تنها نمونه کتابخانه دیجیتال موضوعی در نوع خود، شامل منشا و مزاج، جست وجو (ساده، پیشرفته و براساس ابزار هستی‏ شناسی)، هستی‏ شناسی، منابع طب ایرانی، درباره سامانه، کپی‏رایت، نحوه استفاده از سامانه، تماس با ما، راهنمای سامانه و زبان سامانه است. البته برای راهبری بهتر سامانه در قسمت پایین پوسته سامانه به منوهای نام گیاه، نام دارو و نام منبع اشاره شده است. در این پژوهش تلاش شده مفاهیم مختلف برای پوسته سامانه پیشنهادی با تحلیل کتابخانه دیجیتال دانش سنتی هند به دست آید.

    نتیجه گیری

     با توجه به ابعاد و مفاهیم گسترده در طب ایرانی، پیشنهاد سامانه کتابخانه دیجیتال طب ایرانی می‏ تواند به عنوان یک پشتوانه نظری برای این حوزه و مستندسازی دانش غنی آن مطرح شود و می‏توان آن را به منزله الگویی برای سایر حوزه ‏ها نیز پیشنهاد کرد. چه بهتر که در ایران نیز با بهره‏ گیری از ابزارهای سازمان دهی مانند هستی‏ شناسی پزشکی در قالب کتابخانه دیجیتال این تلاش ‏ها جنبه علمی‏ تر و نظام‏ مندتری به خود گیرد. ضمن اینکه تلاش در جهت بین‏ المللی‏ کردن مفاهیم و موضوعات طب ایرانی در رایزنی با ادارات ثبت اختراع بین‏المللی نیز انجام گیرد. ایجاد کتابخانه دیجیتال موضوعی مشابه آنچه در کتابخانه دیجیتال دانش سنتی هند رخ داده، شاید بتواند در بین ‏المللی‏ کردن طب ایرانی، این میراث کهن و ارزشمند، تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتال، پزشکی سنتی، هستی شناسی های زیستی
  • سهیل نصری رودسری، محبوبه شرفی*، جواد هروی صفحات 39-50

    سید اسماعیل جرجانی (434 تا 531 ه‍.ق)، در میان دانشمندان طب ایرانی، جایگاه و نقش ممتازی دارد. از آن جهت که آثارش ارزشمند و بر پزشکان پس از او تاثیرگذار است و از سویی دیگر او سنت نگارش کتاب طبی به زبان فارسی را به حد کمال رساند. معرفی این حکیم بزرگ ایرانی، می‏ تواند آغازگر پژوهش های نوین درباره شخصیت و آثار این چهره‏ درخشان و بهره‏ مندی از آثار گران سنگش به ویژه در عرصه علم پزشکی باشد. روش تحقیق در این پژوهش، روش تاریخی با رویکرد توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری مطالب به صورت کتابخانه‏ای با تکیه بر کتب ذخیره خوارزمشاهی، الاغراض الطبیه و المباحث العلاییه، یادگار، خفی علایی و زبده الطب و سایر منابع دانشمندان طب ایرانی و منابع معتبر تاریخ پزشکی انجام شده و بر آن است تا به نقش سید اسماعیل جرجانی در تحول طب ایرانی و انتقال این میراث گران بها به نسل ‏های بعدی بپردازد. سید اسماعیل جرجانی در میانه راه پرفرازونشیب طب ایرانی قرار دارد. نتیجه این پژوهش نشان می‏ دهد که بسیاری از دانشمندان طب ایرانی که پس از جرجانی پا به عرصه وجود گذاشتند متاثر از آثار و شیوه نگارش او هستند. با توجه به نگاه کلی نگر و دقت نظر این دانشمند ایرانی، چه بسا با مطالعات دقیق‏تر در آثار او و کشف ذخایر علمی مربوطه و مقایسه آن با متون علمی طب رایج، بتوان افق جدیدی فرا روی محققان گشود و مطالب جدیدی در درمان بیماری‏ ها ارایه کرد.

    کلیدواژگان: تاریخ پزشکی، طب ایرانی، طب سنتی
  • پروین جهانبانی، محمدرضا شمس اردکانی، مهدیه افتخاری* صفحات 51-62

    در دوره عباسیان، پیشرفت مسلمانان در زمینه پزشکی و داروسازی بیش از سایر علوم بود. پزشکان و دانشمندان ایرانی، نقش برجسته ‏ای در این پیشرفت داشته اند. شهر دینور یکی از مراکز علمی و فرهنگی کهن ایران اسلامی است و از دیرباز مهد عارفان و بزرگانی در عرصه علم و عرفان بوده و از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. یکی از مشاهیر در طب سنتی اسلام و ایران که از شهر دینور قد برافراشت ابوحنیفه دینوری است که با وجود نقش بارزی که در گیاه شناسی داشته و آثار ارزشمندی که در این زمینه دارد، متاسفانه منابع تاریخی ناچیزی درباره زندگی و معرفی آثار گیاه شناسی این دانشمند بزرگ موجود است. هدف از نگارش این مقاله، شناساندن ابوحنیفه دینوری به عنوان یکی از بزرگان گیاه شناس ایرانی در قرن سوم هجری قمری است. این پژوهش به شیوه اسنادی و کتابخانه ‏ای و براساس مطالعه و بررسی کتاب ‏ها و منابع طب سنتی و تاریخی ایران و اسلام و همچنین منابع الکترونیک انجام شده است. ابوحنیفه اولین گیاه شناس مسلمان در دوران اسلامی است که توانست راهگشای بسیاری از پرسش ها و ندانسته ها به ویژه در زمینه گیاه شناسی باشد؛ به گونه ای که بسیاری از دانشمندان بزرگ همچون ابن بیطار و ابوریحان بیرونی در تبیین و توصیف برخی گیاهان از آثار ارزشمند ایشان نقل قول کرده اند. معرفی دانشمندان مسلمان ایرانی که علی رغم خلاقیت و آثار ارزشمندشان چنانچه باید شناخته نشده‏ اند، می‏تواند نقش مهمی را که مشاهیر ایرانی در پیشرفت علوم مختلف داشته ‏اند به درستی تبیین کند.

    کلیدواژگان: مفردات پزشکی، گیاه شناسی، طب ایرانی
  • نجمه دری*، حسن ذوالفقاری، شبنم امیری صفحات 63-74

    ضرب ‏المثل‏ ها یکی از مهم‏ترین بسترهای مطالعاتی در ادبیات عامه هر کشور هستند که می‏ توان از میان آنها بازتاب خرد جمعی و تاریخچه اندیشگان بشری را بررسی و تحلیل کرد. بخش قابل توجهی از ضرب‏ المثل‏ ها در زبان فارسی مرتبط با توصیه ‏های پزشکی و بهداشتی هستند که در این مقاله تحلیل و طبقه‏ بندی شده اند. ضرب‏ المثل‏ های مرتبط از کتاب صدهزار ضرب ‏المثل فارسی استخراج شده اند، سپس با مطالعه و بررسی محتوایی، آ‏نها را ذیل توصیه‏ ها و پرهیزها طبقه ‏بندی کرده‏ ایم و با مراجعه به کتب منتخب فارسی مانند هدایه ‏المتعلمین ‏فی الطب، الابنیه عن حقایق الادویه، ذخیره خوارزمشاهی، آثار ابن سینا مثل رگ شناسی، رساله جودیه، دفع المضار الکلیه عن الابدان الإنسانیه و همچنین امکان استفاده از نرم‏ افزار کتابخانه جامع طب1 هرجا لازم بوده است اطلاعات به دست آمده را با محتوای علمی کتاب‏ های مذکور تطبیق داده‏ و دستاوردهای آن را در این پژوهش گرد آورده‏ ایم. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ‏ای و اسنادی است. این مقاله مستخرج از پایان نامه کارشناسی ارشد است. براساس آن از بین صدهزار ضرب‏ المثل زبان فارسی حدود چهارهزار مورد مرتبط با طب سنتی بوده‏ که شامل توصیه‏ ها و پرهیزها و نام امراض و انواع علاج و گیاهان دارویی است. این مقاله بایدها و نبایدها و توصیه‏ های بهداشتی و پزشکی را از میان آنها بررسی کرده و هرجا لازم بوده اطلاعات به دست آمده را با توجه به متون اولیه طب فارسی تحلیل نموده است. توصیه‏ های بهداشتی و پزشکی از آنجا که با سلامت جسم و جان انسان رابطه مستقیم دارد همواره از دغدغه‏ های مهم بشری بوده و بازتاب حضور آن در فرهنگ و ادبیات عامه از منظر اشارات مستقیم در ضرب المثل ها قابل ردیابی است. ضرب المثل ها رایج ترین و زبانزدترین باورهای عامه مردم را در خصوص توصیه ها و باید و نبایدهای بهداشتی و پزشکی برمی تابانند و با اطلاعات به دست آمده از کتاب های طبی در قرون طلایی حضور دانش ها در زبان فارسی، یعنی قرن چهارم و پنجم هجری قمری، همسو و هم راستا هستند.

    کلیدواژگان: ضرب المثل ها، طب عامیانه، طب بومی، باورهای طبی
  • بنفشه افتخاری* صفحات 75-90

    ابن سینا و محمدبن زکریای رازی هر دو از بزرگ ترین پزشکان صاحب سبک عصر طلایی علم در جهان اسلام به شمار می‏ روند. علی‏رغم پیروی تقریبی هر دوی آنها از طب جالینوسی و اخلاطی، شاهد اختلاف‏‏ نظر در روش ‏ها و نظریات این دو هستیم. به طور کلی، این نظر پذیرفته شده که محمدبن‏ زکریای رازی بهای بیشتری به تجربه داده و متقابلا ابن‏ سینا به روش ‏های نظری روی آورده است. حال آنکه هر دو پزشک چون سلف خود جالینوس، علاوه بر پزشک بودن، فیلسوف نیز بوده ‏اند. هدف این مقاله، روشن شدن منشا اختلاف روش این دو در ارتباط با فلسفه طبیعی‏شان است. در این مقاله با رویکردی تحلیلی متن محور، بنیان نظری فلسفه طبیعی آنها با استفاده از منابع موجود یعنی کتب و رسایلشان در طبیعیات تحلیل شده و سپس امکان درستی فرضیه برداشت شده از متون طبیعیات آنها در کتب پزشکی شان بررسی می گردد. با توجه به اینکه رازی در فلسفه طبیعی، پیرو نظریه اتم ‏گرایانه بوده است، این دیدگاه به طرد غایت‏ انگاری و ذات ‏گرایی در فهم طبیعت می‏انجامد. درنتیجه این رویکرد، در تحلیل مسایل طبیعی، کمتر به متافیزیک و بیشتر به تجربه‏ گرایی روی آورده است. این روند برخلاف دیدگاه ابن‏سینا است که با باور به حرکت پیوسته و نظریه صورت و ماده، نگرشی ذات گرایانه و غایت‏ مدار را در طبیعت دنبال کرده که در پی آن، او به تحلیل متافیزیکی در کاوش مسایل طبیعی سوق ‏داده شده است. در نهایت اختلاف روش این دو در نگارش کتب پزشکی نشیت گرفته از فلسفه طبیعی متفاوت این دو و نگاه متفاوتشان به مبادی طبیعیات است.

    کلیدواژگان: تجربه گرایی، طب ایرانی، اتم گرایی، نظریه حرکت
|
  • Fatemeh Lari, Soroush Mohitmafi*, Zohreh Abdolmaleki Pages 3-14
    Background and Purpose

     

    According to Persian Medicine texts, pumpkin (Cucurbita pepo L.) oil has been suggested as a nasal drop for insomnia, but the hypnotic effect of pumpkin seed oil has not been studied despite recommendation by traditional medicine and general use. This study aimed to evaluate the clinical impact of topical pumpkin seed oil on anesthesia in New Zealand white rabbits and to evaluate its analgesic and hypnotic properties. We used a drug along with chemical anesthesia that increases its effectiveness and does not have significant side effects and eliminates the need for high doses of anesthesia.

    Materials and Methods

    Twenty-five adult New Zealand white rabbits were randomly divided into five groups of 5 and received ketamine-xylazine. The first group was anesthetized only with ketamine-xylazine anesthesia protocol. One hour before receiving the anesthesia protocol, the second group, received pumpkin seed oil by administering two drops in one nostril, while the fourth group received two drops in each nostril. The third group received ten drops of pumpkin seed oil on the inner skin of the long cartilage of one ear, and the fifth group received ten drops of pumpkin seed oil on the inner skin of the long cartilage of both ears as a topical application.

    Results

    In the analysis of variance (ANOVA), there was a significant difference between the mean duration of anesthesia in experimental and control groups. Substantial difference existed between the mean duration of anesthesia in the control group and the experimental group three. None of the vital signs were alarming in any groups, and all were within approved range during rabbit anesthesia.

    Conclusion

    The results showed that using pumpkin seed oil along with ketamine-xylazine anesthesia protocol significantly increases hypnotic and analgesic components of anesthesia.

    Keywords: Cucurbita, Anesthesia, Ketamine, Xylazine, Rabbit, Tryptophan
  • Zahra Heydari, Zohre Amirkhani* Pages 15-22
    Background and Purpose

     

    Proper selection and guidance of athletes is one of the benefits of talent identification that will lead to great savings in resource consumption. Individual differences are one of the most important indicators and play a significant role in this regard. Persian Medicine deals with physical, physiological and psychological differences with regard to the concept of temperament (Mizaj). The aim of this study was to investigate the role of temperament in physiological differences during a period of resistance training in non-athlete women.

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pre-course and post-course design with two experimental groups of cold temperament and warm temperament. The statistical populations in this study were young non-athlete women. Participants were divided into two groups of hot temperament (12 people) and cold temperament (12 people) by Salmannejad standard Mizaj questionnaire. Body composition indices were measured twice, both before and after resistance training. The exercise protocol targeted the pectoralis major, trapezius, abdominal muscles, and extensor and flexor thigh muscles. After collecting and entering the data in SPSS software (version 21), raw data was analyzed. Hypotheses were tested with a significance level of p≥0.05.

    Results

    The results showed significant between-group difference in muscle percentage in resistance training of young non-athlete warm- and cold-tempered women (p=0.03(. There was no significant difference between warm and cold groups in the waist to pelvic ratio groups in a period of resistance training of warm- and cold- tempered young women (p=0.13(. There was a significant difference in fat percentage between the groups in a period of resistance training of warm- and cold- tempered young women (p=0.04(.

    Conclusion

    In resistance activities, cold-tempered individuals have better physiological changes in the field of health than the warm-tempered. Therefore, temperament can be considered effective in health and professional sports practices.

    Keywords: Temperament, Body composition, Individual differences, Resistance training
  • Zeinab Papi* Pages 23-38
    Background and Purpose

     

    The main purpose of this study is to present a "Thematic Digital Library of Iranian Traditional Medicine" using Medicine Ontology.

    Materials and Methods

    Documentary analysis method was used in this research. The Website builder portal was selected as the prototype implementation environment for the system shell to test and execute various components and analyses.

    Results

    Analysis of the Indian Digital Library system and knowledge organization tools showed that use of medical ontology is more applied and practical. Suggested components in the TDLITM system as the only example of a thematic digital library of its kind include: Origin and Mizaj, search engine (simple, advanced and based on ontology tools), ontology, Iranian medicine resources, about the system, Copyright, Contact us, System guide and system language. Indeed, menus of plant name, drug name and source name are provided for better navigation at the bottom of the page. In this research, attempt has been made to obtain various concepts for the proposed system shell by analyzing TKDL.

    Conclusion

    Considering the extensive concepts and aspects of Iranian Traditional Medicine, a digital library system can be proposed as a theoretical support for this field and documentation of its rich knowledge. TDLITM can also be considered as a pattern for other fields, as it will be useful in meeting the specialized needs of the user and better retrieval. Using organizational tools such as medical ontology in the form of a digital library, can help these efforts take on a more scientific and systematic aspect. In addition, efforts should be made to internationalize the concepts and issues of Iranian medicine in consultation with international patent offices. Creating a digital library, a topic similar to what is provided by the traditional knowledge digital library of India may be able to internationalize this ancient and valuable heritage of Iranian medicine.

    Keywords: Digital libraries, Traditional Medicine, Biological ontologies
  • Soheil Nasri Roudsari, Mahboubeh Sharafi*, Javad Heravi Pages 39-50

    Sayyed Isma'il Jurjani (434-531 AH) has a special position and role among Persian medical scientists. This is because his works are valuable and have influenced the doctors after him. Moreover, he perfected the tradition of writing medical books in Persian. Introduction of this great Iranian sage can be the beginning of new research on the personality and works of this brilliant figure and the benefit of his precious works, especially in the field of medical science. This research has been performed with a review, descriptive and library approach based on the books of Zakhireye Khwarazmshahi, Al-Aghraḍ al-Ṭibbiyah wa al-Mabahith al-Alaiyah, Yadegar, Khofi Alayee and Zubdah al-Tibb and other sources of Persian Medicine and valid sources in medical history. It intends to comprehensively and undeniably address the role of Jurjani in guiding Iranian medicine to the path of excellence and the development and transmission of this precious heritage to future generations. Sayyed Isma'il Jurjani is in the middle of the ups and downs of Iranian medicine. The result of this research shows that many Iranian medical scientists who came into existence after Jurjani are influenced by his works and writing style. Considering the holistic view and accuracy of this Iranian scientist, perhaps a new horizon can be opened for researchers and new topics be presented in treatment of diseases, with more detailed studies in his works to discover knowledge and compare them with scientific texts of conventional medicine.

    Keywords: Medical history, Persian Medicine, Traditional Medicine
  • Parvin Jahanbani, Mohammad Reza Shams Ardekani, Mahdieh Eftekhari* Pages 51-62

    During the Abbasian period, the progress of Muslims in fields of medicine and pharmacy was far more than other sciences. Iranian physicians and scientists have played a prominent role in these advances. Dinavar city is one of the ancient scientific and cultural centers of Islamic Iran and has long been the cradle of mystics and great men in the field of science and mysticism and has been of special importance. One of the celebrated scholars in traditional Islamic and Persian medicine, who rose from city of Dinavar, is Abu Hanifa Dinawari. Despite his prominent role and valuable works in the field of botany, there are unfortunately few historical sources about the life and introduction of the botanical works of this great scientist. The purpose of writing this article is to introduce Abu Hanifa Dinawari as one of the great Iranian botanists in the third century AH. This research was conducted by a documentary and library method and is based on study and review of books and sources of traditional and historical medicine of Iran and Islam as well as electronic resources. Abu Hanifa was the first Muslim botanist in the Islamic era who was able to tackle many questions and unknowns, particularly in the field of botany, so that many great scientists such as Ibn Baytar and Abu Rayhan Biruni have quoted his valuable works in explaining and describing some plants. Introducing Iranian Muslim scientists, who, despite their creativity and valuable works, have not been properly recognized, can thoroughly explain the crucial role Iranian scholars have played in development of various sciences.

    Keywords: Materia Medica, Botanical, Persian Medicine
  • Najmeh Dori*, Hassan Zolfaghari, Shabnam Amiri Pages 63-74

    Proverbs are one of the most important fields of study in the popular literature of any country, through which the reflection of collective wisdom and the history of thinkers can be studied and analyzed. A significant part of Persian proverbs is related to medical and health recommendations, which are analyzed and classified in this article. Initially, related proverbs were extracted from the book One Hundred Thousand Persian Proverbs. Subsequently, studying and examining the content, we classified them under recommendations and avoidances and by referring to selected Persian books such as Hidayat al-Muta`allimin fi al-Tibb, Al-Abnyia 'an Haqa'iq al-Adwiya, Zakhireye Khwarazmshahi, Ibn Sina's works such as Rag Shenasi, Risalah Judiyah, and Dafi’ al-Madar al-Kuliyyah ‘an al-Abdan al-Insaniyyah, as well as the Comprehensive Library of Traditional Medicine software, where necessary. We compared the obtained information with the scientific content of the mentioned books and gathered the results presented in this article. An excerpt from a master's thesis, this research is descriptive-analytical and library method was used to gather information. Based on results, out of 100,000 proverbs in Persian, about 4,000 are related to traditional medicine, which include recommendations and avoidances, names of diseases, and types of treatments and medicinal plants. This article has reviewed the do's and don'ts and health and medical recommendations among them, and where necessary, has analyzed and reviewed the obtained information according to the original texts of Persian Medicine. Health and medical advice are directly related to the health of the human body and soul, and has always been an important human concern. Their reflection in popular culture and literature can be traced in terms of direct references in proverbs. Proverbs reflect the most common and well-known popular beliefs on do's and don'ts of health and medical advice. They are consistent with the information obtained from medical books in the golden ages of knowledge in Persian language, i.e. the 4th and 5th Hijri centuries.

    Keywords: Proverbs, Folk medicine, Indigenous medicine, Medical beliefs
  • Banafsheh Eftekhari* Pages 75-90

    Avicenna and Rhazes are two significant initiative physicians in the golden age of the Islamic period. Although both are raised from the Galenic tradition, we see the controversy and their different methods. Generally, it is said that Rhazes valued experiences, while Avicenna rather more theoretical approaches. Nonetheless, both physicians likewise their pioneer, Galen, were also philosophers. In this paper, I aim to clarify that their contrasting views are due to their different natural philosophy. In this paper, I investigate the basis of their ideas in natural philosophy, according to the existent sources (i. e. their books and treatises), in an analytical approach. And then, in their medical texts, I examine the hypothesis derived from their natural philosophy books. As Rhazes was an atomist in natural philosophy, this view rejects determinism and essentialism in Physics. As a result of this approach, the analysis of questions of nature turned less to metaphysics and more to empiricism. This view contrasts with Avicenna, who believed in Continuism and Hylomorphism and consequently he had an essentialist and teleologist view of nature. These led him to metaphysical analysis in the exploration of natural phenomena. I show that their different methods of writing medical books originate from their different natural philosophies and views on the principles of nature.

    Keywords: Empiricism, Persian Medicine, Atomism, Motion theory