فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 22 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه زندیه*، مظفر صرافی صفحات 1-43

    منفعت عمومی مفهومی پرمناقشه در نظریه های برنامه ریزی فضایی بوده است. این مناقشات، با دلالت بر نبود وفاق بر سر چیستی (و بود و نبود) مفهوم منفعت عمومی، منجر به توسعه ی نظریه های مختلفی در و درباره ی برنامه ریزی فضایی شده و گاه تا جایی پیش رفته اند که مشروعیت برنامه ریزی را به چالش بکشند. این مقاله با تاکید بر ضرورت پرداختن به این مفهوم بنا نداشته که پاسخی قطعی و غایی به پرسش چیستی منفعت عمومی بدهد، بلکه با مقدم دانستن درک این مناقشات، در پی صورت بندی پاسخ هایی بوده است که به پرسش منفعت عمومی در برنامه ریزی فضایی داده شده اند. به این منظور این مقاله، با بکارگیری روش فراترکیب کیفی، بر درک چشم اندازهای هستی شناسانه ی مختلف درباره ی رابطه ی بین امر اجتماعی و امر فردی تاکید کرده و بر آن بوده است تا رد این چشم اندازها را بر شکل گیری مفهوم منفعت عمومی در نظریه و عمل برنامه ریزی فضایی در دوازده سنت فکری اثرگذار در برنامه ریزی بگیرد. این دوازده سنت نشان از غلبه ی چهار رهیافت فردگرا، جهانشمول، تکثرگرا و انتقادی به منفعت عمومی در برنامه ریزی فضایی دارند. در چهارچوب این چهار رهیافت این مقاله به سه پرسش پرداخته است: چه پیوندی میان فرد و اجتماع وجود دارد؛ آنچه مشترک و شکل دهنده ی منفعت عمومی است چیست؛ و چگونه می توان آن را تحقق بخشید؟

    کلیدواژگان: منفعت عمومی، فردگرایی، تکثرگرایی، جهانشمول گرایی، رهیافت انتقادی
  • غلامرضا کاظمیان، جمشید اکبری* صفحات 45-86

    حرکت از زندگی و معیشت کشاورزی به صنعت و سپس خدمات و به تبع آن تحول در الگوهای فضایی توسعه و اسکان، شهرها و کلانشهرها را به مثابه مراکز تجمع جمعیت و تمرکز منابع و سرمایه های توسعه مطرح نموده است. این تجمع و تمرکز در فضا و سرزمین که ناگزیر از تنوع، تضاد و تعارض در ترکیب، منافع و رفتار بازیگران است، علاوه بر ارتقای کیفیت زندگی می تواند بستری برای تسهیل شکل گیری و رواج جرم و دیگر رفتارهای ضداجتماعی نیز باشد. پیامدهای این بسترسازی همراه با گسترش فیزیکی شهر و تبدیل آن به کلان شهر و منطقه ی کلانشهری به ویژه در مواردی که رشد کالبدی بدون برنامه ریزی فضایی و مدیریت مناسب قلمرو باشد، بیشتر نمایان می شود. این پژوهش با هدف بررسی الگوهای فضایی جرایم در محدوده های شهری و پیراشهری و استفاده از آن در برنامه ریزی و مدیریت شهری انجام گرفته است. رویکرد پژوهش، توصیفی-تحلیلی و روش آن، فراترکیب است. نتایج موید این هستند که عواملی همچون تراکم جمعیت و اکولوژی اجتماعی می توانند فرصت هایی برای ارتکاب جرم ایجاد نمایند، اما رفتار اجتماعات مختلف در مواجهه با این فرصت ها از الگوی ثابتی پیروی نمی کند. مقایسه ی وضعیت شهرهای ایران و دیگر نقاط جهان روشن نمود که بررسی پراکندگی جرایم توسط پژوهشگران داخلی و خارجی به لحاظ شکلی و محتوایی متفاوت بوده و رویکرد تحقیقات خارجی، کاربردی تر است. نتایج این تحقیق می تواند در تدوین و اجرای سیاستها و برنامه های توسعه شهری و اقدامات اجرایی توسط برنامه ریزان و مدیران شهری برای ارتقای امنیت شهری بویژه در نواحی پرمخاطره تر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جرم، شهر و نواحی شهری، توزیع فضایی جرم، برنامه ریزی و مدیریت شهری، فراترکیب
  • خشایار خاوریان، ملیحه قربانی، فاطمه کاظمی، مینا میرمعصومی، شهاب الدین کرمانشاهی* صفحات 87-106

    با شیوع کووید-19 در جهان و همه گیری آن اقدامات مختلف در راستای کاهش تلفات و هزینه های ناشی از این همه گیری در کشورهای مختلف انجام شد. از توصیه های جدی برای کاهش شیوع، کاهش سفرهای روزانه و توصیه به عدم حضور در محیط های شلوغ و بسته بود. این دو توصیه به شکل همزمان سبب کاهش تقاضای استفاده از حمل ونقل همگانی شد. با حذف برخی سفرهای شغلی از سیستم حمل ونقل همگانی و تجربه سایر شیوه ها توسط شهروندان بیم آن می رود که روند بازگشت مسافران به سیستم حمل ونقل همگانی کند و طولانی باشد. این عقب افتادگی در بلند مدت می تواند باعث کاهش سرمایه گذاری در سامانه های حمل ونقل همگانی و در نهایت کاهش دایمی سهم این سیستم در حمل ونقل شهری شود. بررسی اطلاعات تراکنش کارت بلیت ها نشان می دهد که با وجود کاهش ابتلا به کرونا همچنان سهم قابل توجهی از تقاضای سابق حمل ونقل همگانی به این سیستم بازنگشته است. این مطالعه با استفاده از توزیع پرسشنامه برخط بین گروه های مختلف شغلی و سنی، تغییر شیوه ی سفر کاری افراد پس از شیوع کووید19 را بررسی می کند. بررسی نتایج یک نمونه 1050 تایی نشان می دهد همزمان با شیوع کرونا سهم شیوه ی سفر حمل ونقل همگانی از سفرهای کاری افراد کمتر از نصف شده است. این کاهش در بین زنان و مردان و بین دسته های متفاوت تحصیلات تقریبا یکسان ولی در گروه های مختلف سنی متفاوت مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، شیوه ی سفر کاری، تغییر وسیله، حمل ونقل همگانی
  • محمدعلی جلالی نسب*، حسین ذبیحی، مهیار اردشیری صفحات 107-137

    از منظر مدیریت شهری، حقوق شهری به عنوان زمینه عام و قوانین و مقررات شهرسازی به عنوان ابزار اصلی حاکمیت در کنترل کمی و کیفی رشد شهرها و هدایت آن ها در مسیر مطلوب توسعه مطرح هستند.در شرایط موجود بخش اصلی مقررات شهرسازی، مقررات پراکنده مربوط به طرح های جامع و تفصیلی هستند که به عنوان "مقررات خاص شهرسازی" قابل تعریف هستند. فقدان چارچوب های بالادست برای رزیابی و هدایت ضوابط و مقررات خاص شهرسازی در مسیرهای منطقی زمینه خطای سهوی یا سوء استفاده ابزاری از این مقررات توسط نظام برنامه ریزی و نیروهای توسعه و نهایتا دور نمودن شهر از اهداف اساسی خود را فراهم آورده است.این مطالعه به تبیین این موضوع می پردازد که ایده «مقررات ملی شهرسازی» به عنوان چارچوب بالادستی کلان و چند لایه می تواند این نقش مهم هدایتگری را بر عهده بگیرد، بر این اساس محتوای این مقررات، کلی، هدایتگر و مبتنی بر مهندسی ارزش در قوانین و مقررات شهرسازی خواهند بود. این مقررات را می توان "مقررات عام" در شهرسازی نامید.در این مطالعه تلاش گردیده است تا با استفاده از روش تحلیل و ترکیب مولفه ها و در چارچوب روش استدلال منطقی ضمن شناخت هنجاری ریشه های مفهومی «مقررات ملی شهرسازی» زمینه ها و الزامات کلان برای تعریف یک چارچوب مفهومی برای تدوین این مقررات معرفی گردد.نتایج این مطالعه نشان می دهد 4 لایه اصلی نظام ارزشی- ملاحظات ارزشی، ملاحظات ملی- اجتماعی، ملاحظات حقوقی- قانونی و ملاحظات شهرسازی- فنی، ارکان اصلی تشکیل دهنده چارچوب مقررات ملی شهرسازی هستند

    کلیدواژگان: ضوابط و مقررات شهرسازی، مقررات ملی شهرسازی، قوانین شهرسازی
  • اصغر مولائی*، حمید غفاری صفحات 139-174

    هر پروژه عمران شهری که به اجرا درمی آید، صرف نظر از موضوع آن، آثار و پیامدهایی به دنبال خواهد داشت. از آنجایی که این پروژه ها در بستر شهرهای ایرانی- اسلامی اجرا می شوند باید قواعد و هنجارهای مربوط به فرهنگ این شهرها نیز در اجرای این پروژه ها رعایت شود. یکی از مهم ترین هنجارهای شهرهای ایرانی- اسلامی، در نظرگرفتن احکام و اخلاق اسلامی و حقوق شهروندی در پروژه های عمران شهری می باشد، اصول و قواعدی که در کمتر پروژه شهری اجرا شده ای در شهرهای ایران می توان شاهد رعایت شدن آن ها بود. در همین راستا این پژوهش در صدد مطالعه جایگاه احکام و اخلاق اسلامی و حقوق شهروندی در پروژه های عمران شهری می باشد. روش اتخاذ شده در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بوده که به منظور تنظیم مفاهیم و تدوین چارچوب مفهومی پژوهش از روش تحلیل محتوای متون و استدلال منطقی بهره گرفته شده است. همچنین در این پژوهش پروژه عتیق شهر تبریز که یکی از بزرگ ترین پروژه های نوسازی بافت های فرسوده کشور می باشد به عنوان نمونه مطالعاتی انتخاب گردیده است. جامعه آماری پژوهش را نیز ساکنان، کسبه، عابران و استفاده کنندگان از پروژه عتیق تشکیل می دهند. یافته های پژوهش نشان می دهد پروژه عتیق شهر تبریز از منظر رعایت قواعد فقهی، اخلاق اسلامی و حقوق شهروندی در سطح پایینی قرار داشته و نتوانسته است به مصادیق این سه بعد از آثار و نتایج پروژه های عمران شهری پاسخگویی مناسب داشته باشد. نتایج این پژوهش می تواند به دست اندرکاران مدیریت شهری، برای تعریف پروژه هایی مبتنی بر رضایت حداکثری شهروندان و در نهایت موفقیت هرچه بیشتر پروژه های شهری کمک کند.

    کلیدواژگان: م اسلامی، اخلاق اسلامی، حقوق شهروندی، پروژه های عمران شهری
  • شیلان حیدرمنش، حمید صابری*، مهری اذانی، امیر گندمکار صفحات 175-211

    نیاز به مقابله با پدیده فقر شهری در شهر آبادان و ایجاد توسعه پایدار بدون رویکرد توانمندسازی و شناخت فرصت ها و تهدیدها این مسیر در آینده به دست نخواهد آمد. توانمندسازی برای گروه های به حاشیه رانده شده دسترسی و کنترل بر منابع را فراهم می نماید. هدف این پژوهش شناسایی پیشران های استراتژیک جهت برنامه ریزی های اصولی برای توانمندسازی فقر بافت های ناکارآمد در افق 1420 شهر آبادان است.روش پژوهش با توجه به بافت این پژوهش،ماهیت داده ها و افقی که برای برنامه ریزی در نظر گرفته شده، از نوع آینده نگاری استراتژیک می باشد.تکنیک ها و نرم افزارهای مورد استفاده عبارتند از: ،پویش محیطی، تحلیل اثرات متقاطع،نظرات خبرگان،نرم افزار میک مک. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی،پویش محیطی و نظرات خبرگان و جامعه نمونه شامل64نفر از متخصصین(مدیران و کارشناسان شهری، نخبگان دانشگاهی در زمینه برنامه ریزی شهری و آینده پژوهی) می باشند. متغیرهای بخش های عوامل اقتصادی(و اجتماعی بیشترین تاثیرگذاری را بر سیستم شکل گیری توانمندسازی فقر بافت های ناکارآمد شهر آبادان در افق 1420 دارند و ابعاد کالبدی و مدیریتی کمترین درجه تاثیرگذاری را داشته اند. پیشرانهای استراتژیک شامل ارتقای سرمایه انسانی فقرا(بهداشت،آموزش،تغذیه)، تدوین راهبردهای ملی کاهش فقرشهری، نهادینه سازی مشارکت اجتماعی، کاهش تورم، کاهش فساد، سرمایه گذاری دولت در کاهش فقر و سرمایه گذاری در حوزه مسکن می باشد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، فقرشهری، بافت ناکارآمد، میک مک، آینده نگاری استراتژیک
|
  • Somayeh Zandieh *, Mozafar Sarrafi Pages 1-43

    Public interest has always been a controversial concept in spatial planning theories. The controversies over the concept imply a critical disagreement on what public interest is and if it exists at all. These have led to the development of multiple theories, challenging the legitimacy of planning. Despite emphasizing the importance of addressing the question of public interest, this article has not aimed to find an ultimate answer to the question; rather, it has focused on understanding the nature of the disagreements on this concept through the formulation of the different responses to this question. Accordingly, it has put its finger on the various ontological perspectives on the relation between the social and the individual by applying the meta-synthesis method and aimed to understand the trace of these perspectives on the conceptualization of public interest in the twelve most influential traditions on planning theory and practice. These imply the dominance of four approaches to the public interest in spatial planning, including individualism, universalism, pluralism, and critical tradition. In terms of these approaches, the article has addressed three questions: what is the nature of the relation between the social and the individual; what does constitute the public interest; and how does the so-called public interest actualize, especially in spatial planning?

    Keywords: public interest, Individualism, universalism, Pluralism, Critical Approach
  • Gholamreza Kazemian, Jamshid Akbari * Pages 45-86

    The change in spatial development patterns from agriculture life into industry and then, service sector, and in response, changes in spatial paradigms of settlement and development, has led to concentration of population and resources of development in cities and mega cities. This concentration is followed by contradictions and conflicts in interests and behavior which can be a contextual preparation for crime along with making improvement in higher degrees of quality in life, especially when physical development of the city lacks a comprehensive spatial planning. Thus, this research is aim to study crime patterns and its spatial analysis in urban and pre-urban areas and their application and implications on urban planning. On a descriptive-analytical approach and by applying meta-synthesis, this research investigates prior research articles on related domain. Results show that factors such as population density, social ecology and physical facilities can prepare opportunities for or motivate crime commitment, but different communities respond to such opportunities in different patterns. Comparing results within Iranian cities to other global locations made it clear that the research on patterns of crimes in Iranian cities is distinct from foreign countries’ cities both in form and content. It also implies that research articles held by practitioners of other nationalities are more applicable in subject matters. The results and conclusions of this article can be used by urban planners and managers for formulation and implementing spatial plans and policies especially for high-risk areas.

    Keywords: Crime, Urban Area, Crime Pattern, Urban Management, Planning, meta-synthesis
  • Khashayar Khavarian, Malihe Ghorbani, Fatemeh Kazemi, Mina Mirmasoumi, Shahabodin Kermanshahi * Pages 87-106

    As a result of the global spread of the COVID-19 virus and its epidemic, various measures were implemented to reduce the number of fatalities and costs incurred in multiple countries. Reducing daily travel and avoiding crowded and closed environments were two more serious suggestions to limit the spread. Both suggestions lowered public transit use. By shifting some business trips from public transit and encouraging residents to use other modes of transportation, returning passengers to public transportation may be tedious and lengthy. In the long term, this backwardness can reduce investment in public transportation systems and their share in urban mobility. Despite the decrease in coronavirus infection, a significant portion of the past demand for public transportation has not returned to this system, as seen by an examination of ticket card transaction data. This study explores the shift in people's work travel habits following the dissemination of COVID-19 by sending an online questionnaire to individuals from various occupations and ages. Examining the results of a sample size of 1050 reveals that, concurrent with the development of Corona, the proportion of business trips made by public transit has been reduced to less than half. This decline is about the same among men and women and between educational categories, but it varies by age group.

    Keywords: COVID-19, Work Trips, Mode change, Public Transportation
  • Mohammad Ali Jalalinasab *, Hosein Zabihi, Mahyar Ardeshiri Pages 107-137

    From the perspective of urban management, urban law as a general context and urban planning laws and regulations as the main tool of governance in quantitative and qualitative control of urban growth and guide them in the desired direction of development.Under the current circumstances, the main part of urban planning regulations are scattered regulations related to comprehensive and detailed plans that can be defined as "specific urban planning regulations". The lack of upstream frameworks for evaluating and guiding specific urban planning rules and regulations in logical directions has provided the ground for inadvertent error or instrumental misuse of these rules by the planning system and development forces and ultimately diverting the city from its basic goals.This study explains that the idea of ​​"National Urban Planning Regulations" as a macro and multi-layered upstream framework can play this important guiding role. The rules and regulations will be urban planning. These regulations can be called "general regulations" in urban planning.In this study, an attempt has been made to introduce the conceptual roots of the "National Urban Planning Regulations" using macro-method of analysis and combination of components and within the framework of logical reasoning method to introduce a conceptual framework and macro requirements to define a conceptual framework for formulating these regulations. The results of this study show that the four main layers of the value system - value considerations, national-social considerations, legal considerations and urban planning - technical considerations are the main pillars of the framework of national urban regulations.

    Keywords: Urban planning rules, regulations, national urban planning regulations, urban planning laws
  • Asghar Molaei *, Hamid Ghaffari Pages 139-174

    Every urban development project that is implemented, regardless of its subject, will have effects and consequences. Since these projects are implemented in the context of Iranian-Islamic cities, the rules and norms related to the culture of these cities must be observed in the implementation of these projects. One of the most important norms of Iranian-Islamic cities is to consider Islamic rules and ethics and citizenship rights in urban development projects. The principles and rules that can be observed in less urban projects implemented in Iranian cities In this regard, this research aims to study the position of Islamic rules and ethics and citizenship rights in urban development projects. The method adopted in the present study is descriptive-analytical, which in order to formulate the concepts and formulate the conceptual framework of the research, the method of content analysis of texts and logical reasoning has been used. Also, in this research, the atigh project of Tabriz city, which is one of the largest projects for the renovation of worn-out tissues in the country, has been selected as a study sample. The statistical population of the research also consists of residents, merchants, passers-by and users of the atigh project. Findings show that the atigh project of Tabriz city is at a low level in terms of compliance with the rules of jurisprudence, Islamic ethics and civil rights and has not been able to respond to the examples of these three dimensions of the effects and results of urban development projects.

    Keywords: slamic Fiqh, Islamic ethics, Citizenship Rights, urban development projects
  • Shilan Heydarmanesh, Hamid Saberi *, Mehri Azani, Amir Gandomkar Pages 175-211

    The need to overcome the phenomenon of urban poverty in Abadan city besides creating sustainable development will not be achieved in the absence of an empowerment approach and without recognition of the opportunities and threats of this path in the future. For marginalized groups, access and control over resources are provided by empowerment. The present research is aimed at identifying the strategic drivers for systematic planning to empower the poverty of inefficient contexts of Abadan city in the Horizon 2041. Given the context of this research and the nature of the data, as well as the horizon considered for planning, the method of this research is the strategic foresight method. The employed techniques and software include cross impact analysis, experts’ opinions, and MICMAC software. In this study, the documentary method, environmental survey, and experts’ opinions are used to collect data and the sample population includes 64 experts (urban managers and experts, and academic elites in the field of urban planning and future research). The variables of economic and social sectors factors have the most impact on the formation system of empowering the poverty of inefficient contexts of Abadan city in the Horizon 2041, and the least impact is related to the physical and managerial dimensions. Strategic drivers include improvement of the human capital of the poor (health, education, and nutrition), formulation of national strategies of urban poverty reduction, institutionalization of social participation, inflation reduction, corruption reduction, and government investment in poverty reduction, besides investment in housing area.

    Keywords: Empowerment, Urban Poverty, Inefficient Tissue, Micmac, Strategic foresight