فهرست مطالب

زیست فناوری گیاهان زراعی - پیاپی 37 (بهار 1401)

مجله زیست فناوری گیاهان زراعی
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس سعیدی*، زهره حاجی برات صفحات 1-15

    کالمودولین به معنای پروتیین تنظیم شده کلسیم است و به پروتیین داخل سلولی کوچکی گفته می شود که خاصیت اتصال به یون کلسیم و ایجاد واسطه در بسیاری از اقدامات داخل سلولی آن را دارد. فاکتورهای فعال کننده های رونویسی متصل شونده به کالمودولین (CAMTA) به عنوان یکی از پروتیین های پاسخ دهنده به استرس شناخته شده اند. در این مطالعه ژن های خانواده CAMTA در گیاه ذرت انتخاب شدند و توزیع کروموزومی، ساختار ژن، الگوهای دمین، درخت فیلوژنتیکی ژن های CAMTA در ذرت برای بررسی بیشتر عملکرد آنها مورد آنالیز قرار گرفت. همچنین برای شناسایی الگوی بیان در بافت های مختلف گیاه ذرت، آنالیز بیان ژن های ZmCAMTA در پاسخ به تنش گرما و جوانه زنی مشخص شد. ژن های ZmCAMTA1 و ZmCAMTA2 در تمام مراحل رشدی گیاه بیان نشان دادند. ساختار ژن در اکثر پروتیین ها مشابه بود و طبقه بندی فیلوژنتیکی CAMTA را تایید می کند. پیش بینی سیس المنت ها در ناحیه پروموتری ژن ها نشان داد که bZIP و AP2/ERF بالاترین سیس المنت در ناحیه پروموتری ژن های ZmCAMTA را به خود اختصاص دادند. در بافت برگ در پاسخ به تنش گرمایی ژن ZmCAMTA1 افزایش بیان نشان داد. در صورتی که ژن ZmCAMTA2 در بافت ساقه در پاسخ به تنش گرمایی افزایش بیان نشان داد. ژن ZmCAMTA2 در پاسخ به جوانه زنی افزایش بیان نشان داد. این مطالعه می تواند به عنوان یک منبع مفید برای مطالعات بیشتر ZmCAMTA در آینده در گونه های مختلف گیاهی در نظر گرفته شود و اطلاعات مفیدی برای یافتن ژن کاندیدا در پاسخ به تنش فراهم کند.

    کلیدواژگان: عوامل رونویسی متصل شونده به کالمودولین، بیان ژن، استرس گرمایی
  • سمیه ابراهیمی، احمد اسماعیلی*، سید سجاد سهرابی، حسن ترابی پوده صفحات 17-34

    تنش های غیرزیستی از جمله کم آبی در گیاهان منجر به تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی می شوند. گیاهان مانند سایر موجودات زنده با تنظیم بیان ژن به تغییرات محیطی پاسخ می دهند. عوامل رونویسی، کلیدی ترین عناصر مولکولی برای تنظیم بیان ژن ها به شمار می روند. نقش عوامل رونویسی شوک حرارتی (HSFs) در مکانیسم مولکولی پاسخ به انواع تنش های غیرزیستی مورد تایید قرارگرفته است، از این رو، در مطالعه حاضر برای شناسایی، طبقه بندی و بررسی تغییرات بیان HSFها در عدس تحت تنش کم آبی از تجزیه و تحلیل داده های توالی یابی شده RNA استفاده شد و در نهایت بیان برخی از رونوشت ها با استفاده از روش qRT-PCR مورد بررسی قرار گرفت. از مجموع رونوشت های سرهم بندی شده عدس، 35 رونوشت متعلق به سه کلاس HSF شناسایی شد. همچنین نتایج نشان داد که در شرایط کم آبی از میان HSFهای شناسایی شده، بیان چهار رونوشت شامل HSFA9 و HSFA2 افزایش و در مقابل بیان HSFA6B و HSFB4 کاهش یافته است. علاوه بر این یافته های ما نشان داد که در پاسخ به تنش خشکی تغییری در بیان رونوشت های HSF کلاس C دیده نمی شود. به طورکلی، یافته های این پژوهش بینشی در مورد ژن های HSF عدس و نقش احتمالی آن ها در پاسخ به تنش کم آبی ایجاد نموده است که می توان از آن به عنوان پایه ای در آزمایش های آتی برای درک بهتر مکانیسم مولکولی تحمل عدس به تنش کم آبی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، عوامل رونویسی شوک حرارتی، عدس، qRT-PCR، RNA-seq
  • سپیده چرخ انداز، کریم سرخه* صفحات 35-51

    عملکرد کلزا و کیفیت قابل قبول روغن، این گیاه را به عنوان یکی از مهم-ترین گیاهان برای تامین روغن خوراکی قرار داده است. با توجه به قرار گرفتن کشور ایران در اقلیم گرم و خشک و نیاز بذر برای جوانه زنی و استقرار مناسب گیاهچه ها به آب، ضرورت یافتن راهکاری در جهت بهبود جوانه زنی و استقرار گیاهچه ها احساس می شود. استفاده از پرایمینگ بذر و نیز تیمار گیاهچه ها با عصاره ی جلبک دریایی Ascophyllum nodosum یکی از راهکارها برای بهبود یکنواختی سبز شدن و استقرار گیاهچه است. پژوهش حاضر به تاثیر کاربرد عصاره جلبک دریایی بر جوانه زنی بذر کلزا و تغییرات الگوی بیان نسبی برخی ژن های چرخه بیوسنتز جیبرلیک اسید و براسینواسترویید دخیل در جوانه زنی و تقویت کننده رشد و نمو کلزا با استفاده از روش Real time- PCR پرداخته است. برای این منظور شاخص های جوانه زنی در اثر اعمال تیمار اندازه گیری شد، همچنین اعمال تیمار غلظت 1/0 درصد حجمی عصاره ی جلبک در چهار سطح تیمار زمانی (0، 10، 15 و 30 روز یک بار) تا زمان گل دهی گیاه صورت گرفت و نمونه برداری از برگ های گیاه مربوط برای هر تیمار در سه تکرار بیولوژیک در دو آزمایش جداگانه گلخانه ای و آزمایشگاهی انجام شد. نتایج این مطالعه، موثر بودن استفاده از تیمار عصاره جلبک دریایی را بر افزایش درصد جوانه زنی و بنیه بذر نشان داد به گونه ای که صد در صد جوانه زنی بذرهای تحت تیمار در روز سوم صورت پذیرفت. در بخش ارزیابی میزان بیان نسبی کاربرد تیمار مذکور افزایش در بیان ژن های EXP، ATI، ENTKO، AEC و BINSP که همگی از جمله ژن های مهم و کلیدی در فرآیند جوانه زنی هستند را نسبت به تیمار شاهد نشان داد. استفاده از تیمار عصاره جلبک دریایی بیشترین میزان بیان نسبی را در ژن های ATI و ENTKO به ترتیب به میزان 39/4 و 70/5 در تیمار زمانی 30 روز و کمترین میزان بیان برای ژن های GIB و EXP در هر سه تیمار زمانی 10، 15 و 30 روز به دست آمد. همچنین، بیشترین میزان همبستگی مثبت در سطح احتمال %5 بین ژن های XEN با GIB (همبستگی 1) و ENTKO با BINSP (همبستگی 98/0) مشخص شد. همبستگی ژن های یاد شده در اثر کاربرد عصاره جلبک در نهایت منجر به تاثیر مثبت بر فرایند جوانه زنی بذرهای کلزا داشت. همچنین ژن های GIB و ATI (همبستگی 50/0-) و نیز XEN با ATI (همبستگی 49/0-) دارای همبستگی منفی در سطح احتمال 5% بودند و افزایش یکی، کاهش دیگری و برعکس کاهش بیان یک ژن، افزایش بیان ژن دیگر را به دنبال داشت و مشخص می کند که فعالیت فراورده پایانی هر کدام از این ژن ها قادر است بر فرآیند جوانه زنی و فرایندهای تقویت کننده رشد و نمو تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: بیان نسبی ژن، جوانه زنی، کلزا، Ascophyllum nodosum، qPCR
  • محمدحسن کفاش مقدم، فروغ سنجریان*، علاءالدین کردناییج، مهرداد چائی چی، امیرمحمد ناجی صفحات 51-62

    گندم به عنوان مهم ترین غله در بسیاری از مناطق جهان است و غذای اصلی اکثر مردم را تشکیل می دهد. با این وجود، اغلب مناطق تولید گندم در جهان در بخشی از فصل رشد و بیشتر در مراحل انتهایی رشد با کمبود آب مواجه هستند. لذا شناسایی ارقام متحمل و نیز مطالعه ی مکانیسم های افزایش دهنده مقاومت به تنش خشکی از راهکارهای مناسب جهت مقابله با عوارض تنش خشکی خواهد بود. تحقیق حاضر با هدف بررسی سطح بیان هشت ژن منتخب مرتبط با تحمل به خشکی P450 ,NCED ،ABF ، HKT ، PAL ، ABC transporter, bHLH و لیپواکسیژناز در دو ژرم پلاسم بومی گندم زمستانه ایرانی حساس و متحمل به خشکی انجام گرفت. سنجش بیان این ژن ها بر روی نمونه های برگی جمع آوری شده در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو سطح تیماری (نرمال و تنش خشکی) از گیاهان کشت شده در گلخانه، صورت گرفت. برای این منظور پس از تکثیر cDNA با ژن های منتخب، بیان آن ها با استفاده از روش نورترن بلات معکوس نسبت به یک ژن کنترل داخلی (TEF-1α) سنجیده و با استفاده از نرم افزار توتال لب کمی گردید. مطالعه بیان نسبی هر ژن نسبت به ژن کنترل داخلی نشان داد که اعمال تنش خشکی بر میزان بیان تمامی ژن ها به جزء ژن bHLH اثر معنی داری داشته است. نمودار دوطرفه بر پایه مولفه های اول و دوم، جداسازی ژنوتیپ ها را در تنش کم آبی بر اساس مقدار بیان هفت ژن مورد ارزیابی امکان پذیر کرد. این روش می تواند در غربالگری و شناسایی ژنوتیپ های متحمل در توده های بومی گندم کاربرد موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیان ژن، تنش خشکی، توده های بومی گندم، نورترن بلات معکوس
  • مریم رمضانی، فرهاد نظریان فیروزآبادی*، احمد اسماعیلی، سید سجاد سهرابی صفحات 55-76
    گیاه دارویی کلوس یا کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff.) منبعی غنی از مواد فعال دارویی با اثرات درمانی است که به صورت انحصاری در رشته کوه های زاگرس مرکزی ایران یافت می شود. با وجود خطر انقراض این گونه گیاهی، اطلاعاتی درباره ژنوم / ترنسکریپتوم و بیوسنتز ترکیبات ارزشمند این گیاه وجود ندارد. در بین مولکول های حیاتی، اگرچه مولکول های microRNA (miRNAs) نقش مهمی در فرآیندهای مختلف زیستی به ویژه در بیوسنتز متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی دارند، در حال حاضر، هیچ گزارشی از وضعیت miRNAها در گیاه کلوس منتشر نشده است. مطالعه حاضر به منظور شناسایی miRNAهای محافظت شده و ژن های هدف آن ها در ترنسکریپتوم برگ کلوس انجام شد. پس از توالی یابی RNA با پلتفرم Illumina HiSeq 2500، خوانش های کوتاه پردازش شده سرهم بندی شدند. در این مطالعه، تعداد 4658 یونی ژن حاوی توالی miRNAهای بالقوه شناسایی شدند. پس از پالایه کردن دقیق، پنج توالی miRNA (miR156-3P، miR408، miR169، miR171 و miR398) از میان توالی های نامزد شناسایی و ژن های هدف آن ها مشخص شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که miRNAها در مسیرهای متابولیکی مختلفی از جمله متابولیسم بوتانوات، متابولیسم گلیکوزیلات و دی کربوکسیلات، متابولیسم نشاسته و ساکارز، تثبیت کربن در اندامک های فتوسنتزی، تخریب پراکسی زوم و تخریب اسیدهای چرب درگیر بودند. miR408 با تنظیم ژن های شش مسیر متابولیکی، به عنوان تاثیرگذارترین miRNA محافظت شده در پروفایل بیانی کلوس شناخته شد. به طور کلی، با توجه به نقش تنظیمی miRNAهای شناسایی شده بر روی طیف گسترده ای از شبکه های ژنی و فرآیندهای بیولوژیکی گیاه کلوس در مطالعه حاضر، می توان از این miRNAها به عنوان ژن های نامزد برای بهبود صفات کمی و کیفی این گیاه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کلوس، شبکه ژنی، متابولیت های ثانویه، miR408
  • سولماز عزیزی، ناصر زارع صفحات 77-97

    لیپواکسیژنازها (LOX) دی‌اکسیژنازهای دارای آهن غیرهم بوده و در مسیر آپوپتوتید (مرگ برنامه‌ریزی‌شده سلول)، پاسخ گیاهان به تنش‌های زیستی و غیرزیستی نقش دارند. در این مطالعه 95 ژن همولوگ LOX در چهار گونه از خانواده بقولات (نخود، سویا، لوبیا و یونجه یکساله) شناسایی شد که این ژن‌ها بر اساس روابط فیلوژنتیکی با آرابیدوپسیس، برنج، ارزن و جو به زیرگروه‌های 9-LOX، 13-LOX تیپ یک و 13-LOX تیپ دو تقسیم می‌شوند. ژن‌های LOX به‌صورت غیریکنواخت بر روی کروموزوم‌ها پخش شده‌اند. آنزیم‌های کد شده به‌وسیله این ژن‌ها در سیتوپلاسم و کلروپلاست فعال هستند. این ژن‌ها غنی از اینترون دارای شش‌تا نه اینترون بوده و دارای ساختار ژنی و فاز اینترونی حفاظت‌شده هستند. ژن‌های LOX مورد مطالعه دارای دارای دمین‌های حفاظت‌شده لیپواکسیژناز و PLAT/LH2 هستند. وجود چندین عنصر تنظیمی سیس پاسخ به هورمون‌ها و تنش‌ها نظیر ERE، MYB و MYC در پروموتر ژن‌های LOX نشان‌دهنده نقش این ژن‌ها در نمو گیاه و پاسخ آن‌ها به تنش‌های محیطی می‌باشد. افزون بر این، انواع مولکول‌های miRNA شناسایی‌شده بیان پس از رونویسی ژن‌های LOX را از طریق برش یا ممانعت از ترجمه تنظیم می‌کند. آنالیز بیان ژن‌ها بر پایه داده‌های ترانسکریپتومیکس نشان داد که الگوی بیان ژن‌های LOX سویا در شرایط تنش‌های غیرزیستی متفاوت بوده و ژن‌های GmLOX4، GmLOX21، GmLOX25، GmLOX5، GmLOX22، GmLOX24، GmLOX14، GmLOX16، GmLOX7 و GmLOX26 بیان بالایی در پاسخ به شوری، خشکی، سرما و گرما دارند که بر نقش آن‌ها در افزایش تحمل سویا به تنش‌های غیرزیستی دلالت دارد. این مطالعه اطلاعات ارزشمندی را برای درک بهتر کارکردهای ژن‌های LOX و کشفیات بیشتر خانواده ژنی LOX بقولات فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: بیان ژن، پروموتر، تجزیه این سیلیکو، تکامل
|
  • Abbas Saidi *, Zohreh Hajibarat Pages 1-15

    Calmodulin is a regulated protein of calcium and is a small intracellular protein that binds to calcium ions and mediates many of its intracellular actions. Calmodulin-binding transcription factors (CAMTAs) are recognized as one of the stress-responsive proteins. In this study, CAMTA genes were selected in maize. In this study, CAMTA family genes in maize were selected and chromosomal distribution, gene structure, domain patterns, and phylogenetic tree of CAMTA genes in maize were analyzed to further evaluate. To identify expression levels in different plant tissues, CAMTA gene expression analysis in response to heat stress and germination was studied. ZmCAMTA1 and ZmCAMTA2 genes were expressed in heat stress. Gene structure was similar in most proteins in each group, confirming the phylogenetic classification of CAMTA. Prediction of cis-elements in the promoter region of genes showed that bZIP and AP2 / ERF had the highest cis-elements in the promoter region of ZmCAMTA genes. In leaf tissue, ZmCAMTA1 gene was up-regulated expression in response to heat stress. ZmCAMTA2 gene was up-regulated in stem tissue in response to heat stress. The ZmCAMTA2 gene in response to increased expression germination showed that this study could be considered as a useful resource for future comparative studies of ZmCAMTA in different plant species and provide useful information for finding candidate genes in response to stress.

    Keywords: Calmodulin-binding transcription factors, Gene expression, Heat stress
  • Somayeh Ebrahimi, Ahmad Ismaili *, Seyed Sajad Sohrabi, Hasan Torabi Podeh Pages 17-34

    Abiotic stresses, including drought in plants, lead to physiological and biochemical changes that are controlled by regulating gene expression. Transcription factors are considered as the most key molecular elements for regulating genes in response to biotic or abiotic stresses. The role of Heat shock transcription factors (HSFs) in the molecular mechanism of response to various abiotic stresses has been confirmed; therefore, this study used the analysis of RNA sequencing data to identify, classify and evaluate changes in HSF expression in lentil under water-deficit stress, and finally, the expression of some transcripts were examined using qRT-PCR. From the total assembled transcripts of lentil, 35 transcripts belonging to three HSF classes were identified. Also, according to the results, the expression of 14.28% of the identified transcripts, which often belonged to class A, is altered in lentil under water-deficit stress. The expression of 14.28% of the identified transcripts, most of which belonged to class A, is altered in lentil under water-deficit stress. In general, the results show that changes in the expression of some transcripts of one HSF gene take precedence over those of other transcripts of that gene in response to drought stress; therefore, it is of particular importance to study alternative splicing in response to this environmental factor in lentil. The HSF genes identified in this study can be used in future experiments to understand better the molecular mechanism of water-deficit stress tolerance in lentil.

    Keywords: Water-deficit, HSFs, Lentil, qRT-PCR, RNA-seq
  • Sepideh Charkhandaz, Karim Sorkheh * Pages 35-51

    The yield and acceptable quality of the oil of canola make this plant as one of the most important plants for providing edible oil. Due to the hot and dry climate in Iran and water necessary for seed germination, discovery of the solution to improve germination and seedling establishment is required. Seed priming and treatment of seedlings with the extract of the seaweed Ascophyllum nodosum is one of the solutions for uniform germination and establishment of seedlings. The currently study have been explore the effect of application of Ascophyllum nodosum seaweed extract on seed germination and changes in the relative expression pattern of some important key genes related to gibberellic acid and brassinosteroids biosynthesis pathway using qRT-PCR. For this purpose, germination indexes were measured by the application of treatment 1% v/v treatment of Ascophyllum nodosum extract in four levels of treatment (0, 10, 15 and 30 days) until flowering stage. The leaf of sampling in each treatment was performed in three biological replications. The results of this study showed the effectiveness of seaweed extract treatment on increasing germination and seed vigor percentage, so that 100% germination of treated seeds obtained on the 3-day. The relative expression of algae extract showed an increase in the expression of EXP, ATI, ENTKO, AEC and BINSP genes, which are all important and as the key genes in the germination process compared to the control treatment. The use of seaweed extract treatment showed the highest expression in ATI (4.39) and ENTKO (5.70) genes in 30-day treatment, respectively. The lowest expressions for GIB and EXP genes in all three treatments (10, 15 and 30 days) were obtained. Also, there was the highest positive correlation between EEN and GIB (1), ENTKO and BINSP (0.98), AEC and BINSP (0.96) genes at the 5% significantly level. The correlation of these genes due to the use of algae extract ultimately led to a positive effect on the germination process of rapeseed seeds. Also, the results of heat map showed the genes of EXP and AEC (-0.57), GIB and ATI (-0.50) genes and XEN and ATI (-0.49) have a negative correlation at an error level of 5% and the increase of one led to the decrease of the other. This indicates that’s the activity of the final product of each of these genes is able to affect the germination process and promoting plant growth and development.

    Keywords: Ascophyllum nodosum, Brassica napus L, Real time-PCR, Relative gene expression
  • Mohammad Hassan Kaffash Moghaddam, Forough Sanjarian *, Alaeddin Kordnaeeje, Mehrdad Chaichi, Amir Mohammad Naji Pages 51-62

    Bread wheat is one of the most important crops in the world, which is essential in terms of global food security. However, its production is extremely compromised in agricultural regions affected by water deficiency during part of the growing season and mostly in the later stages of growth. Therefore, it is promising to identify the native drought-tolerant germplasms and molecular mechanisms used to enhance drought stress resistance. The aim of this study was to investigate the expression level of eight selected genes related to drought tolerance NCED, ABF, HKT, PAL, bHLH, ABC transporter and lipoxygenase in two native germplasms of Iranian winter wheat, one is sensitive and the other is drought tolerant. For this purpose, drought treatment was applied on native germplasms in a completely randomized design with three replications and two levels of treatment in the greenhouse. Selected gene fragments were amplified, gene expression was measured by Reverse Northern Blot and quantified using total lip software. Analysis of variance of the mean relative expression of each gene compared to the internal control gene showed that drought stress had a significant effect on the expression of all genes except bHLH gene. Biplot based on the first and second components made it possible to isolate genotypes in dehydration stress based on the expression of the seven genes evaluated. This method can be used in screening and identifying tolerant genotypes in landrace population of wheat.

    Keywords: Drought stress, Gene expression, landrace population of wheat, Reverse Northern Blot
  • Maryam Ramezani, Farhad Nazarian-Firouzabadi *, Ahmad Ismaili, Seyed Sajad Sohrabi Pages 55-76
    Kelus (Kelussia odoratissima Mozaff.), a medicinal plant rich in active pharmaceutical ingredients with therapeutic effects, is found only in central Zagros Mountains, west of IRAN. Despite being in danger of extinction, there are no genetic evidences regarding kelus Omics as well as valuable compounds biosynthesis pathways. MicroRNAs (miRNAs) play an important role in different processes such as growth and development, cell proliferation, response to stresses and biosynthesis metabolite. As far as the bioinformatic data are concern, the genome/transcriptome of kelus has not been sequenced. The present study was performed to identify the conserved miRNAs and their target genes in the kelus leaf transcriptome. After pair-end sequencing with the Illumina HiSeq 2500 platform, clean reads were assembled. In total, 4658 unigenes were found to contain potential miRNAs sequences. Following strict filtering criteria, five miRNAs belonging to five conserved miRNA families (miR156-3P, miR408, miR169, miR171 and miR398) were identified among candidate sequences. Results of this study revealed that the target genes of the identified miRNAs were involved in various metabolic pathways, including butanoate metabolism, glyoxylate and dicarboxylate metabolism, starch and sucrose metabolism, carbon fixation in photosynthetic organisms, peroxisome degradation, and fatty acid degradation. By affecting genes associated with six metabolic pathways, miR408 was identified as the most influential conserved microRNA in the kelus leaf transcriptome. In general, given the regulatory roles of identified miRNAs on broad spectrum of gene networks and biological processes of kelus, these miRNAs can be used as candidate genes for breeding kelus quantitative and qualitative traits.
    Keywords: Gene network, Kelus, miR408, Secondary metabolites
  • Solmaz Azizi, Nasser Zare Pages 77-97

    Lipoxygenases (LOXs) are non-heme iron-containing dioxygenases involved in the apoptotic (programmed cell death) pathway and biotic and abiotic stress responses in plants. In the present study, we identified 95 LOX homologous genes from four Fabaceae species (Cicer arietinum, Glycine max, Phaseolus vulgaris, Medicago truncatula), which could be divided into 9-LOX, 13-LOX type I, and type II subgroups according to their phylogenetic relationships with Arabidopsis, rice, barley, and foxtail millet. LOX genes are distributed unevenly across the chromosomes, and their coding enzyme is active in the cytoplasm and chloroplast. These genes are intron rich, have six to nine introns, and are conserved in gene structure and intron phase. All identified genes have the conserved lipoxygenase and PLAT/LH2 domains. Several cis-acting elements related to hormones and stresses, such as ERE, MYB, and MYC in the LOXs promoters, indicated the role of these genes in plant development and responses to environmental stresses. In addition, different miRNA molecules were identified that regulate the post-transcriptional expression of LOXs genes through cleavage or inhibition of translation. Transcriptome data-based gene expression analysis showed that Glycine max LOXs expression pattern differed under abiotic stress conditions, and GmLOX4, GmLOX21, GmLOX25, GmLOX5, GmLOX22, GmLOX24, GmLOX14, GmLOX16, GmLOX7, and GmLOX26 were highly expressed in response to salt, drought, cold and heat stresses, indicating that they can improve the tolerance of Glycine max to abiotic stress. This study provides valuable information for a better understanding of the function of LOX genes and further exploration of the LOX gene family in Fabaceae.

    Keywords: Gene Expression, Evolution, In Silico analysis, Promoter