فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 25 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایرج بختیاری* صفحات 7-31
    تغییر و تحولات حوزه های تهدید و دفاع، در طول تاریخ همواره متاثر از سطح دانش و تفکر و درنتیجه رشد فناوری زمان خود بوده اند. باگذشت زمان، توسعه روزافزون دانش جنبه های مختلف زندگی بشر را دربرگرفته و سازمان های دفاعی و نیروهای نظامی و به تبع آن جنگ ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند به گونه ای که در عصر حاضر شاهد دانش بنیان شدن عرصه های مختلف دفاع و نبرد هستیم. این تحقیق باهدف طراحی مدل بومی دفاع دانش بنیان در برابر تهدیدات نظامی آینده با تاکید بر ویژگی ها و عوامل الزام آور انجام شده که از نوع کاربردی- توسعه ای به روش توصیفی می باشد. رابطه ی بین ویژگی های تهدیدات آینده و عوامل زمینه ساز  و الزام آور دفاع و دفاع دانش بنیان به عنوان پیش فرض لحاظ می گردد. گردآوری اطلاعات به روش میدانی و کتابخانه ای، تجزیه تحلیل آن ها با رویکرد آمیخته با استفاده از نرم افزارهای آماری و ارایه مدل معادلات ساختاری با نرم افزار آموس انجام گردید. براساس یافته ها، ضمن تایید فرضیه و معناداری ارتباط متغیرها با یکدیگر، در مدل ارایه شده انتهای مقاله؛ ازیک سو، مهم ترین ویژگی های تهدیدات آینده با بیشترین اثر را بر دفاع دانش بنیان شامل؛ تحول در جمع آوری اطلاعات و حسگر ها، تبادل و پردازش اطلاعات؛ دانش محوری، دقت و هوشمندی؛ اهمیت روزافزون فرماندهی و کنترل؛ و از سوی دیگر مهم ترین ویژگی های دفاع دانش بنیان که بیشترین تاثیر را بر روی نوع تهدیدات آینده خواهند داشت عبارت اند از؛ مردم پایه و همه جانبه بودن دفاع، تاکید بر سامانه های فرماندهی و کنترل یکپارچه هوشمند با بهره گیری از سامانه های تصمیم یار و تصمیم ساز و همچنین تاثیر محور بودن دفاع.
    کلیدواژگان: تهدیدات آینده، مدل، دفاع، دفاع دانش بنیان
  • پوریا آذرنگ، احمد عالیوند، رشید خلف زاده* صفحات 33-56
    با گذشت یک دهه بحران در سوریه، به دلیل تعدد بازیگران و تعارض منافع آنها، آینده سیاسی این کشور در هاله ای از ابهام است. پژوهش حاضر با هدف آینده پژوهی تحولات سیاسی امنیتی سوریه در ارتباط با محور مقاومت به روش سناریونویسی و نقش آن بر ماموریت های آجا در پی پاسخ به این سوال است که آینده پژوهی تحولات سیاسی- امنیتی سوریه چگونه است و این تحولات چه نقشی بر ماموریت های آجا دارد؟ در این پژوهش جامعه آماری40 نفر می باشد بنابراین با توجه به ویژگی های جامعه آماری و محدود بودن آن، جامعه آماری به صورت تمام شمار مورد پرسش قرار گرفت. سپس با استفاده از آمار استنباطی و استدلالی داده های حاصل از مصاحبه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با استفاده از الگوی آینده پژوهی علمی و طی مراحل 8 گانه سناریو نویسی شوارتز (شناسایی بازیگران، فاکتورهای کلیدی، پیشران ها، عدم قطعیت ها، اولویت بندی و انتخاب شاخص) نسبت به آینده پژوهی تحولات سوریه و چشم انداز آن در افق 2030 اقدام گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد سناریوهای سوریه با مقاومت، بی مقاومت، در مقاومت و بر مقاومت سناریوهای احتمالی تحولات سوریه می باشند. سوریه در مقاومت به عنوان سناریوی محتمل در کوتاه مدت، سوریه بی مقاومت محتمل ترین سناریو در افق 2030 و سوریه با مقاومت سناریوی مطلوب ج.ا.ا تشخیص داده شد. همچنین آجا براساس اصل 143 قانون اساسی ماموریت حفظ تمامیت ارضی، استقلال و حفظ نظام مقدس ج.ا.ا را بر عهده دارد، لذا تحقق هر یک از سناریوهای مذکور به نوعی بر ماموریت های آجا در دفاع سرزمینی، فراسرزمینی و بازدارندگی دفاعی اثر گذارست.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحولات سیاسی- سوریه، ماموریت آجا
  • محمد پورتقی*، محسن مرادیان، رضا کرمی، حمیدرضا نادی صفحات 55-77

    هدف اصلی این پژوهش، دست یابی به راهبردهای نظامی ارتقاء جایگاه ج.ا.ا در هندسه قدرت نظامی منطقه غرب آسیا می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه ای بوده که با روش تحقیق موردی- زمینه ای و با رویکرد آمیخته(کمی و کیفی) تهیه شده است. جامعه نمونه این پژوهش تعداد 50 نفر از خبرگان راهبردی حوزه نظامی هستند که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. در این پژوهش؛ روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی است و ابزار جمع آوری آن ها سوالات مصاحبه و پرسشنامه می باشد. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش با دو روش توصیفی(محاسبه میانگین، میانه، مد و نمای اطلاعات پژوهش) و استنباطی(استفاده از تکنیک تدوین راهبرد SWOT بهبود یافته) و رتبه دهی فریدمن(برای اولویت ‎ بندی راهبردها) انجام گرفته است. شایان توجه است که جمهوری اسلامی ایران در حوزه نظامی و در چارچوب قدرت دفاعی در منطقه موردنظر در حالت تدافعی است؛ بنابراین هم ضعف دارد و هم تهدید؛ لذا لازم است ج.ا.ا با انجام اقداماتی ازجمله: بومی سازی دفاع و ساز و برگ و تجهیزات نظامی، استفاده از ظرفیت نقش آفرینی در حوزه محور مقاومت، استفاده از توانایی قدرت نرم و هوشمند، تکیه بر اصل وحدت فرماندهی، استفاده از توان موشکی و پهپادی، عملیاتی نمودن تحقیقات علمی و دانشگاهی در حوزه نظامی، استفاده از فرصت اقبال مردمی منطقه از ایده ‎ های ضداستکباری انقلاب اسلامی، تدوین اقتصاد دفاعی و دور شدن از وابستگی به اقتصاد دولتی به منظور  حفاظت از اهداف متعدد حیاتی (نظامی، اقتصادی و...) در ابعاد وسیع سرزمینی و استفاده از ظرفیت بسیج و مردمی نمودن دفاع، نسبت به ارتقاء جایگاه نظامی خود در منطقه اقدام نماید.

    کلیدواژگان: نظام بین الملل، توان دفاعی، مطالعات راهبردی
  • لیلا داریوش، پروانه گلرد*، مهدی باقری صفحات 79-103

    هدف این پژوهش در گام نخست، تبیین مدل پیشران های برندسازی کارفرما و پیامدهای آینده آن از دو رویکرد داخل و خارج از سازمان و در مرحله بعدی، اعتبارسنجی مدل ارایه شده مبتنی بر پژوهشی آمیخته و به روش توصیفی- اکتشافی بوده است. بر این مبنا، در ابتدا مبتنی بر روش نظریه پردازی داده بنیاد، پیشران ها و پیامدهای شکل دهنده مدل با کدگذاری باز شناسایی و در ادامه با بهره مندی از کدگذاری محوری و انتخابی، مدل مورد نظر ارایه شده است. همچنین در ادامه به اعتبارسنجی مدل در بین جامعه مورد مطالعه به روش مدلسازی معادلات ساختاری پرداخته شده است. جامعه آماری برای ارایه مدل، شامل خبرگان دانشگاهی و صاحب نظران اجرایی در حوزه مدیریت منابع انسانی و برای اعتبارسنجی مدل، شامل کلیه روسای شعب و معاونین صنعت بانکداری بوده است. نمونه آماری خبرگان تا مرحله اشباع نظری به تعداد 17 نفر به روش هدفمند قضاوتی و برای مرحله اعتبارسنجی مدل، به تعداد 340 نفر مبتنی بر فرمول کوکران در جامعه محدود و به روش تصادفی ساده انتخاب گردیده است. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته برای مرحله مدلسازی و پرسشنامه با طیف لیکرت پنج تایی برای مرحله اعتبارسنجی بوده است که روایی پرسشنامه به روش همگرایی و واگرایی و پایایی آن به روش پایایی معرف ها و مرکب تایید گردیده است. نتایج بخش کیفی منتج به تبیین پیشران های برندسازی کارفرما و پیامدهای آینده آن از دو رویکرد داخل و خارج از سازمان گردید و در پایان، نظریه مبتنی بر نه قضیه حکمی خلق شد.

    کلیدواژگان: برند کارفرما، پیشران ها، نظریه پردازی داده بنیان، رویکرد حداقل مربعات جزئی
  • حیدر نجفی رستاقی*، مهدی احمدیان صفحات 105-136

    با توجه به تحولاتی که در چند دهه اخیر در مفهوم دفاع و امنیت بوجود آمده است، نیاز به بازنگری در الگوهای دفاعی کشور به ویژه در موضوع خدمت نظام وظیفه عمومی و تخصصی احساس می شود. از این حیث توجه به تحول متناسب با نیازهای امنیتی فراتر از امنیت سخت همچون تمرکز بر توسعه زیست بوم علمی به عنوان رکن پیشرفت کشور حایز اهمیت است. هدف از این پژوهش، آینده پژوهی خدمت وظیفه تخصصی مبتنی بر رویکرد سناریونگاری با بهره گیری از ظرفیت های زیست بوم علم، فناوری و نوآوری است. نوع تحقیق مبتنی بر رویکرد کیفی بوده و از روش سناریونگاری بهره گیری شده است. جامعه مورد بررسی دانشجویان و دانش آموختگان مشمول خدمت وظیفه تخصصی بوده و تجزیه و تحلیل مبتنی بر روش های توصیفی آماری انجام گرفته و روایی و پایایی نیز در چارچوب مطالعات کیفی مدنظر است. در ترسیم تصاویر آینده، دو عدم قطعیت در «تحول بوروکراتیک خدمت» و همچنین «میزان تنوع خدمات» پژوهشی شناسایی شد، که به توسعه چهار سناریو انجامید: اصلاحات تدریجی خدمات پژوهشی، تحول سیستمی خدمات پژوهشی، توسعه محدود خدمات علمی و تحول سیستمی انواع خدمات علمی. فراتر از سناریوهای کوتاه مدت، دورنمایی از گسترش خدمات تخصصی به انواع خدمات تخصصی پژوهشی، فناوری، کارآفرینی و کنشگری اجتماعی طرح شده است و یافته ها نشان می دهد که هدایت خدمت وظیفه به سوی زیست بوم دانش بنیان منجر به تحول اساسی در این عرصه خواهد گردید.

    کلیدواژگان: خدمت وظیفه عمومی، آینده پژوهی، خط مشی گذاری، سناریونویسی، عدم قطعیت، نخبگان
  • اردشیر محمدی، حسین نواده توپچی*، ایرج فروزان، حسین شکوهی، ابراهیم ایجابی صفحات 137-166

    بررسی ماهیت تهدید‎های سامانه هواپیمای بدون سرنشین (UAS)، نتایج جنگ‎ های اخیر در منطقه غرب آسیا، پیشرفت روزافزون فناوری‎ های نظامی به ویژه ویژگی‎ های تهدید‎های هوایی آینده ازجمله وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (UAVs)، لزوم توجه علمی و دقیق به مقوله پدافند هوایی را اجتناب ناپذیر نموده است. در این میان مقابله با سامانه های هواپیمای بدون سرنشین در زمان جنگ و صلح که امنیت ملی و نظامی، ایمنی عمومی و حریم خصوصی افراد را به خطر می اندازد، از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. پدافند هوایی دارای سه بعد  سامانه‎ های کشف، شبکه فرماندهی و کنترل یکپارچه و سامانه‎ های سلاح است که نقش اصلی را در عملیات دفاع هوایی به عهده دارند. هدف تحقیق تبیین مولفه های اثرگذار بر کشف و مقابله با سامانه های هواپیمای بدون سرنشین در نبردهای آینده است. تحقیق از نوع کاربردی - توسعه ‎ای بوده و رویکرد آن آینده پژوهانه و از روش موردی- زمینه ‎ای استفاده شده است. در این تحقیق ابتدا تهدید‎های هواپیماهای بدون سرنشین مورد مطالعه قرار گرفته و سپس مهم‎ترین مولفه ها و شاخص‎ های بعد سامانه‎ های کشف تبیین شده است. برای غنای بیشتر تحقیق با تعدادی از خبرگان حوزه پدافند هوایی مصاحبه گردید. در نهایت با شناسایی مولفه ها و شاخص‎ های اثرگذار بر بعد کشف الگوی پدافند هوایی برای مقابله با هواپیماهای بدون سرنشین پیشنهادهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: پدافند هوایی، کشف، سامانه های مقابله با هواپیمای بدون سرنشین
|
  • Iraj Bakhtiari * Pages 7-31
    Different periods of human life have always witnessed different patterns of war, so that wars have been affected by the level of thinking and knowledge and the growth of technology of their time. the increasing development of knowledge has encompassed various aspects of human life, and defense organizations and the military forces, and consequently wars, have been no exception to this rule, as we see in the present age, the establishment of knowledge base in various fields of battles.This research has been conducted with the aim of achieving an indigenous model of knowledge-based defense against future threats with emphasis on the characteristics and binding factors, which is of a practical-case-by-case development type. The relationship between the characteristics of future threats and the underlying and binding factors of defense and knowledge-based defense is assumed to be the hypothesis. The method of data collection is field and library and the method of data analysis is mixed by using statistical software and structural equation modeling is performed using Amos software.According to the research findings, knowledge-based defenses against future threats have a significant interaction with each other. On the one hand, the most important characteristics of future threats that will have the greatest impact on the knowledge-based defense are: Evolution in information collection and sensors, information exchange and processing; knowledge Centeric, accuracy and intelligence; The growing importance of command and control; On the other hand, the most important features of knowledge-based defense that will have the greatest impact on the type of future threats are; People Based and comprehensive defense, emphasis on integrated command and control systems using decision-support and decision-making systems, as well as the effect -oriented defense.
    Keywords: Future Threats, model, Defense, Knowledge-based defense
  • Porya Azarang, Ahmad Alivand, Rashid Khalafzadeh * Pages 33-56
    After a decade of crisis in Syria, the political future of this country is in a state of ambiguity due to the multiplicity of actors and the conflict of their interests. The present study aims to study the future of political and security developments in Syria in relation to the axis of resistance through scriptwriting and its role on AJA missions. Where are you? In this study, the statistical population is 40 people. Therefore, due to the characteristics of the statistical population and its limitation, the statistical population was questioned in full. Then, the data obtained from the interview were analyzed using inferential and reasoning statistics, and using the scientific research future model (GBN) and during the eight stages of Schwartz screenwriting (identification of actors, key factors, drivers, lack of Certainties, prioritization and selection of indicators) to study the future of developments in Syria and its prospects in 2030. The results of the research show that the Syrian scenarios with resistance, non-resistance, resistance and resistance are possible scenarios of Syrian developments. Syria in "Resistance" as a possible scenario in the short term, Syria as "resistance" was identified as the most likely scenario in the horizon of 2030 and Syria with resistance as a favorable scenario of the Islamic Republic of Iran. Also, according to Article 143 of the Constitution, AJA has the mission of preserving the territorial integrity, independence and preservation of the sacred system of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Futurology, Political-security developments in Syria, Mission Aja
  • Mohammad Pourtaghi *, Mohsen Moradian, Reza Karami, Hamid Reza Nadi Pages 55-77

    The main purpose of this research activity was to achieve military defense strategies to improve the position of the Islamic Republic of Iran in the geometry of military power in the West Asian region, which we have discussed in the following summary. This research is of applied-development type which has been prepared by case-based research method and with a mixed approach (quantitative and qualitative). The sample population of this study is 50 military experts in the field of strategy who have been purposefully selected. In this research; the method of data collection is library and field and their measurement tools are interview questions and questionnaires. Data analysis of this study was done by two methods descriptive (calculation of mean, median, extent and appearance of research information) and inferential (using improved Swot strategy) and Friedman ranking (to prioritize strategies). It is eminent that the Islamic Republic of Iran is in a defensive position in the military field and within the framework of defense power in the region; So it has both weaknesses and threats; therefore, it should seek to minimize the losses caused by its threats and weaknesses by making fundamental changes in the process of military activities, merging several organizations with each other, and etc.

    Keywords: International System, Defensive power, strategic studies
  • Leyla Darioosh, Parvaneh Glard *, Mehdi Bagheri Pages 79-103

    The purpose of this study is to develop a model of the drivers of employer branding and its future consequences based on organizational inside and outside approaches based on a mixed research and descriptive-exploratory method. First, based on the grounded theory method, the drivers and future consequences identified by open- coding, and then, using the axial and selective coding, the model presented. In addition, the model validated among the study population by structural equation modeling. The statistical population included experts (professors of universities with specialization and experts in the HRM field) and for validation of the model, included all branch heads and vice presidents of the banking industry. The statistical sample of experts up to the theoretical saturation stage is 17 people in a purposeful judgment method and for the model validation stage, 340 people based on the Simple Random Sampling selected. Data collection tools included semi-structured interviews for the modeling stage and a questionnaire with a five-point Likert scale for the validation stage. The results of the qualitative part led to develop a model of the drivers of employer branding and its future consequences based on organizational inside and outside approaches, and in the end, a theory based on nine theorems created.

    Keywords: Employer's Brand, drivers, grounded theory, Partial Least Squares Approach
  • Heidar Najafi Rastaghi *, Mahdi Ahmadian Pages 105-136

    Considering the developments that have occurred in the concept of defense and security in recent decades, there is a need to review the country's defense patterns, especially in the field of public and specialized conscription service. The purpose of this study was to study the future of specialized conscription service based on scenario approach using the capacities of science, technology and innovation ecosystem. The type of research is based on a qualitative approach and the scenario method has been used. The target of study is students and graduates in specialized service process and the analysis is based on descriptive statistical methods and validity and reliability are considered in the framework of qualitative studies. In future scenario planning with emphasis on the three-year horizon, two uncertainties in "bureaucratic transformation of services" and "Services diversity" were identified, which led to the development of four scenarios: gradual reform of research services, systemic transformation of research services, Limited development of scientific services and systemic transformation of various scientific services. Beyond the short-term scenarios, a variety of research-oriented, technology-oriented, entrepreneurship and social activism services have been proposed and the findings show that moving towards a knowledge-based ecosystem will lead to a fundamental transformation in this field.

    Keywords: Conscription, Futures studies, Policy Making, Scenario Planning, Uncertainty
  • Ardeshir Mohammadi, Hossin Navadehtoopchi *, Iraj Forozan, Hossine Shokohi, Ebrahim Ejabi Pages 137-166

    Investigating the nature of UAS threats, the results of recent wars in the West Asian region, the increasing development of military technologies, especially the characteristics of future air threats, including unmanned aerial vehicles (UAVs), the need for scientific attention And accurate to the category of air defense has made it inevitable. In the meantime, dealing with unmanned aircraft systems in times of war and peace, which endanger national and military security, public safety, and people's privacy, is of particular importance. Air defense has three dimensions: detection systems, integrated command and control network, and weapon systems that play the main role in air defense operations. The purpose of the research is to explain the factors affecting the detection and countering of drone systems in future battles. The research is of an applied-developmental type and its approach is prospective and the case-contextual method is used. In this research, the threats of unmanned aircraft are studied first, and then the most important components and indicators of detection systems are explained. To enrich the research, a number of experts in the field of air defense were interviewed. Finally, by identifying the components and indicators affecting the discovery of the air defense model, suggestions were made to deal with drones.

    Keywords: Air Defense, Discovery, Systems to Deal with Unmanned Aircraft