فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کورش امینی*، لیلا خانی له داربنی، نسرین حنیفی صفحات 95-107
    زمینه و هدف

    کیفیت بالای مراقبت پرستاری از بیماران مبتلا به سرطان یک اولویت مشترک برای سیاست گذاران عرصه سلامت است. دو متغیر تاثیرگذار مهم بر کیفیت مراقبت‫ های پرستاری؛ جواخلاقی حاکم بر بیمارستان ‫ها و مراقبت ‫های پرستاری فراموش شده است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط وضعیت جواخلاقی و مراقبت‫ های پرستاری فراموش شده در بخش های ارایه دهنده خدمات به بیماران مبتلا به سرطان در دو شهر رشت و زنجان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1399 انجام شد. تعداد مشارکت کنندگان، 360 بیمار مبتلا به سرطان و 84 پرستار شاغل در بخش های انکولوژی دو شهر رشت و زنجان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری توزیع پواسون وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها دو مقیاس استاندارد مراقبت های فراموش شده و جو اخلاقی و دو فرم مشخصات جمعیت شناختی مختص بیماران و پرستاران بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS-16 و آزمون‫ های تی مستقل و همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که جو اخلاقی غالب در واحدهای مراقبتی یادشده، جو حرفه گرا و قانون مدار بوده و جو اخلاقی مستقل در رتبه انتهایی قرار داشت. میانگین نمره مراقبت های پرستاری فراموش شده، 0/40±1/95 از 5 بود. بین جو اخلاقی و مراقبت های پرستاری فراموش شده در واحدهای تحت مطالعه، ارتباط منفی و معنی داری مشاهده شد (0/001>p ,0/422-r=).

    نتیجه گیری

    وجود ارتباط منفی و معنی دار بین جو اخلاقی و مراقبت های پرستاری فراموش شده نشان دهنده این بود که جو اخلاقی و قانون مداری و حرفه گری پرسنل با کاهش میزان بروز مراقبت های پرستاری فراموش شده ارتباط معناداری دارد. به نظر می‫رسد با تهیه و تنظیم گایدلاین های مراقبتی، قوانین و دستورالعمل ‫های شفاف مراقبتی بتوان وضعیت مراقبت ‫های پرستاری را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: جواخلاقی، مراقبت های پرستاری فراموش شده، سرطان، انکولوژی
  • مائده اشرفی*، زهرا عازم نیا، فریبا منظمی تبار صفحات 108-119
    زمینه و هدف

    مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی یکی از درمان های شناختی- رفتاری قلمداد می شود که باعث کاهش تنش های روانی منتج از بیماری هایی مانند فشار خون بالا در بیماران می شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر تحمل درماندگی، تحمل ناکامی و کنترل خشم زنان با فشار خون بالا انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل بود. تعداد 30 زن مبتلا به فشار خون بالا  به شیوه تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش بر مبنای پکیج آموزشی اشرفی، 8 جلسه 120 دقیق ه ای آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کرد اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ‏ای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تحمل درماندگی سیمونز و گاهر (2005)، تحمل ناکامی هارینگتون (2005) و کنترل خشم اسپیلبرگر (1999-1996) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره با نرم افزار SPSS-28 تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی توانسته میزان تحمل درماندگی و ناکامی و نیز کنترل خشم زنان مبتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    در کل، نتایج نشان داد که روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به عنوان یک شیوه درمانی برای کاهش مشکلات بیماران مبتلا به فشار خون به ویژه زنان در مراکز مشاوره و بیمارستان ها به کار برده شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تحمل درماندگی، تحمل ناکامی، کنترل خشم، فشار خون بالا، زنان
  • فاطمه رستمخانی، محمد قمری*، وحیده باباخانی، عفت السادات مرقاتی خویی صفحات 120-131
    زمینه و هدف

    طرحواره‫ های جنسی، باورهای مرکزی ابعاد جنسی فرد است که در عملکرد جنسی و غیرجنسی تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی دو روش درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر طرحواره جنسی زنان یایسه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و با گروه کنترل بود که در سال 99-1398 انجام شد. از بین زنان یایسه ای که جهت دریافت خدمات به مراکز بهداشتی درمانی شهر زنجان مراجعه نموده بودند، تعداد 45 نفر که در آزمون «شاخص عملکرد جنسی زنان» نمره عملکرد جنسی کمتر از 28 (از 36 نمره) کسب کرده بودند، به صورت هدفمند انتخاب و با روش تخصیص تصادفی به سه گروه 15 نفری تقسیم شدند (2 گروه مداخله و یک گروه کنترل). در گروه اول، درمان شناختی رفتاری (CBT) و در گروه دوم، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، هر کدام به مدت 8 جلسه 2 ساعته اجرا شد. داده ها با «مقیاس خود طرحواره جنسی زنان» که دارای 50 صفت با مقیاس لیکرت 7 درجه ای بود در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از گروه های مداخله و کنترل جمع آوری گردید. داده های حاصل از اجرای پژوهش از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری موجب بهبود طرحواره جنسی زنان یایسه شده (355/4F=، 0/021=p) در صورتی که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تاثیر معنی داری بر طرحواره جنسی آنها نداشته است (232/0F=، 0/633=p). در مقایسه تاثیرات دو گروه مداخله بر طرحواره جنسی (226/0 F= و 0/638=p)، تفاوت معنی داری از نظر آماری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها، درمان شناختی رفتاری باعث بهبود طرحواره های جنسی در زنان یایسه می شود. لذا، پیشنهاد می شود از این روش درمانی برای بهبود طرحواره های جنسی زنان یایسه در مراکز بهداشتی درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره جنسی، یائسگی
  • سمیرا افتخاری، سعید رضایی*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 132-144
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات اساسی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، مختل شدن کارکردهای روزمره زندگی است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر توانمندسازی ارتباطی- اجتماعی با رویکرد تیچ و پکس بر کارکردهای روزمره کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پسر مبتلا به اختلال طیف اتیسم 6 تا 12 ساله شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 از مدرسه ویژه اختلال اوتیسم بودند. از بین آنها به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 40 نفر اوتیسم با استفاده از مقیاس تشخیص اوتیسم گیلیام (1995) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. برای گروه آزمایشی، 7 جلسه 45 دقیقه ای دوره توانمندسازی ارتباطی- اجتماعی با رویکرد تیچ و پکس اجرا شد. ابزار پژوهش شامل مقیاس تشخیص اوتیسم گیلیام (1995) و مقیاس فعالیت های روزمره وایزمن (W-ADL) بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های بدست آمده، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات کارکردهای روزمره در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش به ترتیب 17/650، 21/250و 21/450 و در گروه کنترل به ترتیب 17/550 ، 17/400 و 17/650 بود. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که مداخله توانمندسازی ارتباطی- اجتماعی با رویکرد تیچ و پکس بر بهبود فعالیت های روزمره در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی داری داشته است (0/01<p).

    نتیجه گیری

    مداخله توانمندسازی ارتباطی- اجتماعی با رویکرد تیچ و پکس بر فعالیت های روزمره کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم موثر بوده است. لذا توصیه می شود این برنامه آموزشی به عنوان یک مداخله کارآمد از سوی مراکز و سازمان های ذیربط برای توانمندسازی کودکان دارای ناتوانی های رشدی و به ویژه کودکان طیف اتیسم مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی ارتباطی- اجتماعی، تیچ، پکس، کارکردهای روزمره، اختلال طیف اتیسم
  • شروین محمدی، آیت الله فتحی*، سعید شریفی رهنمو، عصمت پاهنگ صفحات 145-155
    زمینه و هدف

    مداخلات مثبت نگر، رویکرد بالینی با استفاده از اصول روان شناسی مثبت است که به افراد کمک می کند یک زندگی با کیفیت، لذت بخش و با معنایی داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روانی مثبت نگر بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت شهرستان شهریار انجام پذیرفت.

    روش کار

    این پژوهش از نوع مطالعات نیمه تجربی بر اساس طرح پیش آزمون و پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان شهریار در سال 1400 بود که از بین آنها 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. سپس اصول مهارت ‫های روانی مثبت نگر در 8 جلسه 2 ساعته در مدت 2 ماه به شرکت کنندگان در گروه آزمایش ارایه شد، در حالی که گروه کنترل این آموزش ها را دریافت نکردند. هر دو گروه، یک بار پیش از مداخله و یک بار پس از مداخله، پرسشنامه کیفیت زندگی بهداشت جهانی (WHO-QOL-BREF) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-28 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمرات گروه مداخله در مراحل پیش آزمون 42/33، پس آزمون 78/33 و پیگیری 77/87 به دست آمد. نتایج نشان داد آموزش روانی مثبت نگر بر مولفه های کیفیت زندگی شامل سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت روابط اجتماعی و سلامت محیطی در بیماران مبتلا به دیابت تاثیر معناداری داشت (0/05< p).

    نتیجه گیری

    آموزش روانی مثبت نگر می تواند به بیماران دیابتی کمک کند که توانمندی های بالقوه خود را از طریق داشتن عواطف مثبت، اشراف و کنترل و هدف جویی بهبود بخشند و از این طریق کیفیت زندگی آنان در حیطه های سلامت جسمانی، روانی، روابط اجتماعی و محیطی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: مهارت های روانی مثبت نگر، کیفیت زندگی، بیماران دیابتی
  • فاطمه زینالپور، علی شاکر دولق، علی خادمی صفحات 156-170
    زمینه و هدف

    کیفیت خواب، ناگویی خلقی و تبعیت از درمان از جمله عواملی هستند که روی ابتلا یا تشدید بیماری‫های عروق کرونری قلب تاثیر دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله تنظیم شناختی هیجان بر کیفیت خواب، ناگویی خلقی و تبعیت از درمان در بیماران عروق کرونری قلب، صورت گرفت.

    روش کار

    طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران عروق کرونری قلب مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی قلب شهرستان ارومیه در سال 1400 بود که جهت دریافت خدمات درمانی به این مرکز مراجعه کرده بودند. حجم نمونه شامل 40 نفر از جامعه مذکور بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. برای گروه آزمایش، مداخله تنظیم شناختی هیجان در 8 جلسه 50 دقیقه ای در طول چهار هفته اجرا شد در حالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (1989)، پرسشنامه ناگویی خلقی تورنتو (1994) و پرسشنامه تبعیت دارویی موریسکی (2008) بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های بدست آمده، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری مداخله تنظیم شناختی هیجان به طور معناداری بر بهبود کیفیت خواب (76/551F=، 0/01<p)، دشواری در تشخیص احساسات (44/102F=، 0/01<p، دشواری در توصیف احساس (30/514F=، 0/01<p)، تفکر با جهت گیری خارجی (31/981F=، 0/01<p) و تبعیت از درمان (43/136F=، 0/01<p) در بیماران عروق کرونری اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مداخله شناختی هیجان به طور معناداری سبب بهبود کیفیت خواب، ناگویی خلقی و تبعیت از درمان در افراد مورد مطالعه شده است، بنابراین استفاده از این مداخله برای بیماران عروق کرونری قلب پیشنهاد می‫شود.

    کلیدواژگان: مداخله تنظیم شناختی هیجان، تبعیت از درمان، کیفیت خواب، ناگویی خلقی، عروق کرونری قلب
  • بهزاد نصیری، فرزانه ساکی*، مرضیه ضیا صفحات 171-183
    زمینه و هدف

    بی ثباتی سگمنتال کمر از پیامدهای کمردرد مزمن غیراختصاصی است که به عنوان انتقال بیش از حد بین مهره ای و حرکات چرخشی تعریف می شود و موجب ناتوانی های عملکردی می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تمرینات ثباتی پیشرونده با و بدون تمرینات تنفسی بر متغیرهای فشار کف پایی در بیماران مبتلا به بی ثباتی سگمنتال کمری بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی تک سو کور با طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، مردان کارمند شهر همدان مبتلا به بی ثباتی کمر بودند که بصورت در دسترس انتخاب شدند. جهت انتخاب نمونه های پژوهش از آزمون توانایی ایستادن روی یک پا به مدت 30 ثانیه و تست های بی ثباتی کمر (مثبت شدن سه تست از پنج تست) استفاده شد. آزمودنی ها در دو گروه تجربی (گروه تمرینات ترکیبی ثبات مرکزی- تنفسی (CCSRE) و گروه تمرینات ثبات مرکزی (CSE) و یک گروه کنترل به صورت تصادفی قرار گرفتند. متغیرهای توزیع فشار کف پایی با استفاده از دستگاه فوت اسکن مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری تحلیل شد(0/05>p).

    یافته ها

    نتایج نشان داد تغییرات نیروی عکس العمل عمودی زمین در گروه CCSRE (0/016=p)، مرکز فشار (قدامی- خلفی) در گروه  CSE(0/001=p) و گروه CCSRE (0/001=p)، مرکز فشار (داخلی-خارجی) در گروه CSE (0/007=p) و گروه CCSRE (0/033=p) و محدوده جابجایی در گروه CSE (0/014=p) نسبت به پیش آزمون، معنادار بود. همچنین نتایج بین گروهی (تعامل گروه در زمان) در متغیرهای مولفه نیروی عکس العمل عمودی زمین، مرکز فشار (داخلی- خارجی) و (قدامی- خلفی) و محدوده جا بجایی، تفاوت معنادار آماری را نشان داد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها توصیه می شود از ترکیب تمرینات تنفسی و ثبات مرکزی در توانبخشی و درمان بیماران مبتلا به بی ثباتی کمر استفاده شود.

    کلیدواژگان: ناپایداری مفصلی، تمرینات درمانی، کمردرد، ثبات مرکزی
|
  • K. Amini*, L. Khani Lehdarboni, N. Hanifi Pages 95-107
    Background & aim

     The high quality of nursing care for cancer patients is a shared priority for health policymakers. Two important influencing variables on the quality of nursing care are the ethics climate governing hospitals and missed nursing care. This study aimed to determine the relationship between ethical climates and missed nursing care in centers providing services to cancer patients in Rasht and Zanjan.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2019. The participants were 360 patients with cancer and 84 nurses working in the oncology wards of Rasht and Zanjan, who were included in the study using the Poisson distribution sampling method. The data collection tools were two standard scales; the Miss Care survey and Ethical Climate Questionnaire, and two demographic forms specific to patients and nurses. SPSS version 16 statistical software and independent t-tests, and Pearson's correlation were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the dominant ethical climate in the mentioned care units was professional and law-oriented, and the independent ethical climate was at the bottom. The mean score of missed nursing care is 1.95±0.40 out of 5. According to the Pearson correlation test, there was a significant negative relationship between ethical climate and missed nursing care in cancer care units (r=-0.422, p<0.001).

    Conclusion

    A negative and significant relationship between the ethical climate and missed nursing care showed that nurses' correct perception of the ethical climate reduces missed nursing care. It seems that the nursing care quality can be improved by preparing and setting up care guidelines, rules and clear care instructions.

    Keywords: Ethical Climate, Missed Nursing Care, Cancer, Oncology
  • M. Ashrafi*, Z. Setariee, F .Monazamitabar Pages 108-119
    Background & aim

    Mindfulness-based interventions are considered as one of the cognitive-behavioral therapies that reduce the psychological stress resulting from diseases such as high blood pressure in patients. Therefore, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of mindfulness-based stress reduction training on tolerating helplessness, failure and anger control in women with high blood pressure.

    Methods

    This study was quasi-experimental with pre-test design, post-test with control group. 30 women with hypertension were selected and randomly divided into a experimental group and a control (15 in the experimental group and 15 in the control group). The experimental group received 8 sessions of 120 minutes of mindfulness-based stress reduction training, but the control group did not receive any intervention. The Simmons and Gaher (2005) Helplessness Tolerance, the Harrington Failure Tolerance (2005), the Spielberger Anger Control (1996-1999) questionnaires were used to collect data. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance via SPSS-28 software.

    Results

    The results showed that mindfulness-based stress reduction methods were able to increase the rate of helplessness tolerance, failure tolerance and anger control in women with high blood pressure (p<0.05).

    Conclusion

    In overall, the results showed that mindfulness-based stress reduction methods can be used as a treatment to reduce the problems of patients with hypertension, especially women in counseling centers and hospitals.

    Keywords: Mindfulness, Helplessness, Failure, Anger Control, Blood Pressure, Women
  • F .Rostamkhani, M. Ghamari*, V. Babakhani, ES .Merghati Khoei Pages 120-131
    Background & aim

    Sexual schemas are the central beliefs of a person's sexual dimensions that affect sexual and non-sexual performance. The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of two methods of cognitive behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment on the sexual schema of postmenopausal women.

    Methods

    This was a semi-experimental study with a pre-test, post-test and follow up design with control group, which was conducted in 2019-2020. Among the menopausal women who visited health centers in Zanjan to receive services, 45 people who scored less than 28 (out of 36) in the "Women's Sexual Performance Index" test were purposefully selected and they were divided into three groups of 15 people by random allocation method (2 intervention groups and one control group). In the first group, cognitive behavioral therapy (CBT) and in the second group, acceptance and commitment-based therapy (ACT), were implemented for 8 sessions of 2 hours each. The data was collected from the intervention and control groups in the pre-test, post-test and follow-up stages with the "female sexual self-schema scale" which had 50 traits with a 7-point Likert scale. The data obtained from the research was analyzed through analysis of variance with repeated measures and using SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that cognitive behavioral therapy improved the sexual schema of postmenopausal women (F=4.355, p=0.021), while acceptance and commitment therapy did not have a significant effect on their sexual schema (F=0.232, p=0.633). In comparing the effects of two intervention groups on sexual schema (F=0.226 and p=0.638), no statistically significant difference was observed.

    Conclusion

    Based on the findings, cognitive behavioral therapy improves sexual schemas in postmenopausal women. Therefore, it is suggested to use this treatment method to improve the sexual schemas of postmenopausal women in health care centers.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Sexual Schema, Menopause
  • S. Eftekhari, S. ‪Rezayi*, M.Shahriari Ahmadi Pages 132-144
    Background & aim

    One of the basic problems of children with autism spectrum disorder is the disruption in daily life functions. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the impact of social-communicative empowerment with the Tich and Pex approach on the daily functions of children with autism spectrum disorder.

    Methods

    The quasi-experimental research design was pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population of this study included all boys with autism spectrum disorder aged 6 to 12 years in Tehran in the academic year 2021 from the special school for autism, by available sampling method, 40 autistic individuals were selected using the Gilliam Autism Diagnosis Scale (Gilliam, 1995) and were randomly divided into experimental (20) and control (20) groups. For the experimental group, 7 sessions of 45 minutes of communication-social empowerment program was implemented with the TEACCH and PECS approach. The research instruments included the Gilliam Autism Rating Scale (1995) and the Waisman- Activity of Daily Living Scale (W-ADL). The collected data were analyzed using the analysis of variance test with repeated measurements.

    Results

    The average scores of daily functions in the pre-test, post-test and follow-up phases were 17.650, 21.250 and 21.450 respectively in the experimental group and 17.550, 17.400 and 17.650 respectively in the control group. The results of variance analysis with repeated measurements showed that social-communication enhancement package based on TEACCH and PECS approach had a significant effect on improving daily functions in the post-test and follow-up stages (p<0.01).

    Conclusion

    The social-communication enhancement package based on TEACCH and PECS approach has been effective on the daily functions of children with autism spectrum disorder. Therefore, it is recommended that this educational program be considered as an effective intervention by the relevant centers and organizations to empower children with developmental disabilities, especially children with autism spectrum.

    Keywords: Social-communication Enhancement, TEACCH, PECS, Daily Functions, Autism Spectrum Disorder
  • S .Mohammadi, A. Fathi*, S. Sharifi Rahnemo, E. Pahang Pages 145-155
    Background & aim

    Positive interventions are clinical approaches using the principles of positive psychology that help people live a quality, enjoyable and meaningful life. The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of positive psychology on the quality of life of patients with diabetes in Shahriar city.

    Methods

    This research was a semi-experimental study based on a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all patients with diabetes who referred to comprehensive health service centers of Shahriar city in 1400, from which 30 people were randomly selected and placed in two experimental (15 people) and control (15 people) groups. Then, the principles of positive psychological skills were presented to the participants in the experimental group in 8 two-hour sessions over a period of 2 months, while the control group did not receive these trainings. Both groups completed the World Health Quality of Life Questionnaire (WHO-QOL-BREF) once before the intervention and once after the intervention. The data were analyzed using variance analysis with repeated measures and SPSS version 28 software.

    Results

    The average scores of the intervention group were 42.33 in the pre-test, 78.33 in the post-test, and 77.87 in the follow-up.The result showed that positive psychological education had a significant effect on the components of quality of life, including physical health, mental health, the health of social relationships, and environmental in patients with diabetes (p<0.005).

    Conclusion

    Positive psychological education can help diabetic patients to improve their potential capabilities through having positive emotions, nobility, control and goal seeking, and in this way, their quality of life in the areas of physical, mental, social and environmental relations.

    Keywords: Positive Mental Skills, Quality of Life, Diabetic Patients
  • Fatemeh Zeinalpour, Ali Shaker Dioulag, Ali Khademi Pages 156-170
    Background & aim

    Sleep quality, alexithymia, and non-medication adherence are among the factors that contribute to the risk of developing or worsening coronary artery disease. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive emotion regulation on sleep quality, alexithymia and medication adherence of coronary artery patients.

    Methods

    The quasi-experimental research design was pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population of this study included all patients with coronary heart disease who referred to the specialized heart hospital in Urmia in 2022 who had referred to this center for medical services. The sample size consisted of 40 people from the mentioned community who were selected by available sampling method and randomly placed in two experimental and control groups. For the experimental group, cognitive emotion regulation intervention was implemented in 8 sessions of 50 minutes during four weeks, while the control group did not receive any training. The research instruments included the Pittsburgh Sleep Quality Inventory (1989), The Toronto Alexithymia Scale (1994) and the Morisky Medication Adherence Scale-8 (2008). The collected data were analyzed using the analysis of variance test with repeated measurements.

    Results

    The results of the analysis of variance with repeated measurements showed that the intervention of cognitive regulation of emotion significantly improved sleep quality (F=76.551, p<0.01), difficulty in recognizing emotions (F=44.102, p<0.01), difficulty in describing feelings (F=30.514, p<0.01), externally oriented thinking (F=31.981, p<0.01) and non-medication adherence (F=43.136, p<0.01) in the sample It has been effective in cardiovascular patients.

    Conclusion

    The results showed that the above emotional cognitive intervention has significantly improved the quality of sleep, ataxia, and adherence to treatment in the studied subjects, so the use of this intervention is suggested for cardiovascular patients.

    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Medication Adherence, Alexithymia, Coronary Artery Patients, Sleep Quality
  • B Nasiri, F Saki*, M Ziya Pages 171-183

    Background &

    aim

    Lumbar segmental instability is one of the consequences of non-specific chronic low back pain, which is defined as excessive intervertebral transmission and rotational movements and causes functional disabilities. The aim of this study was to determine the effect of progressive stability exercises with and without breathing exercises on plantar pressure variables in patients with lumbar segmental instability.

    Methods

    The present study was a single-blind randomized clinical trial with a pre-test-post-test design. The population of the present study was male employees of Hamedan city suffering from back instability who were selected as available. . In order to select the research samples, the ability to stand on one leg for 30 seconds and back instability tests were used (three out of five tests were positive). Subjects were randomly selected in two experimental groups (combined core stability-respiratory exercises (CCSRE) and core stability exercises (CSE)) and a control group. The variables of plantar pressure distribution were investigated using a foot scan device. Data were analyzed by ANOVA with repeated measurement         (p≤ 0.05).

    Results

    The results showed changes in the vertical ground reaction force in the CCSRE group (p=0.016), the center of pressure (anterior-posterior) in the CSE group (p=0.001) and the CCSRE group (p=0.001), the center of pressure (internal-external) in the CSE group (p=0.007) and the CCSRE group (p=0.033) and the travel distance in the CSE group (p=0.014), was significant from pre-test to post-test. Also, the inter-group results (interaction between group and time) showed a statistically significant difference in the variables of vertical ground reaction force, center of pressure (internal-external) and (anterior-posterior) and travel distance (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results, it is recommended to use the combination of breathing exercises and core stability in the rehabilitation and treatment of patients with lumbar instability.

    Keywords: Joint Instability, Exercise Therapy, Low Back Pain, Core stability