فهرست مطالب

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بنفشه مقصودی، مصطفی لنگری زاده*، روح پرور اسماعیلی، مرضیه موحدی راد صفحات 50-57
    مقدمه

    کم کاری تیرویید بیماری مزمنی است که بیماران مبتلا به آن به مرور زمان نسبت به بیماری خود بی توجه می شوند. مهارت های مدیریتی بیمار باید ارتقا یابد تا خطر عوارض این بیماری به حداقل برسد. هدف این مطالعه ارایه سامانه پرونده سلامت فردی برای بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توسعه ای- کاربردی بود که در دو مرحله انجام شد. مرحله اول نیازسنجی بود که با مشارکت 10 متخصص غدد انجام شد. سپس نمونه اولیه سامانه پرونده سلامت فردی، با زبان ASP.NET در محیط Visual Studio طراحی شد. در مرحله دوم ارزیابی کاربردپذیری سامانه توسط 52 بیمار انجام شد. تحلیل داده ها در محیط نرم افزار SPSS انجام گردید و میانگین امتیازات ارزیابی در سه سطح «ضعیف» (3-0)، «متوسط»(6-3/1) و «خوب» (9-6/1) طبقه بندی شد.

    نتایج

    یافته های مرحله اول نشان داد که عناصر داده در شش محور اصلی شامل داده های دموگرافیک، تاریخچه، معاینات کلی، نتایج آزمایشگاهی، طرح درمانی و اطلاعات تشخیصی و 64 عنصر داده از نظر پزشکان متخصص غدد ضروری تشخیص داده شد. میانگین و انحراف معیار ارزیابی کاربردپذیری سامانه بر اساس نظر کاربران در شاخص های مختلف بدین شرح گزارش شد: در استفاده از سامانه (0/81±7/89)، صفحه نمایش (1/55±7/43)، اصطلاحات و اطلاعات (1/20±7/51)، قابلیت یادگیری سامانه (0/79±8/25) و قابلیت های کلی سامانه (0/70±8/14) بود. کاربرد پذیری سامانه در سطح «خوب» ارزیابی شد.

    نتیجه گیری:

    حاصل پژوهش طراحی سامانه پرونده سلامت فردی بیماران کم کاری تیرویید بود. این سامانه در ارایه برنامه های مراقبتی برای بیماران، جمع آوری اطلاعات دقیق از بیماران، بهبود مشارکت بیمار در درمان، ارتقای کیفیت زندگی و کاهش هزینه های بیماران می تواند برای پزشکان و بیماران مفید باشد.

    کلیدواژگان: بیماری تیروئید، کم کاری تیروئید، پرونده سلامت فردی، سامانه تحت وب
  • فرزاد سلمانی زاده، افشین صرافی نژاد*، عباس اطمینان، لیلا احمدیان صفحات 58-71
    مقدمه

    خلاصه پرونده یکی از مهم ترین ابزارها برای انتقال اطلاعات می باشد و نقش مهمی در تداوم مراقبت از بیماران دارد. کیفیت پایین و عدم درج اطلاعات از مشکلات اصلی خلاصه پرونده ها می باشد و ارزیابی کیفیت آن ها از دیدگاه پزشکان در ایران به ندرت انجام شده است؛ لذا هدف از انجام این پژوهش ارزیابی کیفیت محتوا و میزان تکمیل خلاصه پرونده ها بود.

    روش

    این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی خلاصه پرونده های بیمارستان شفا در شهر کرمان انجام شد. برای بررسی دیدگاه پزشکان از یک پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا (0/97=α) دارای سه بخش شامل سوالات مربوط به اطلاعات جمعیت شناسی، ارزیابی کیفیت خلاصه پرونده ها (8 سوال) و میزان تکمیل خلاصه پرونده ها (8 سوال) استفاده شد.

    نتایج

    از مجموع110 پزشک، 98 نفر (89%) پرسشنامه ها را تکمیل کردند. میزان تکمیل، آگاهی، تداوم مراقبت از بیمار، خوانایی، مرتبط بودن، حجم اطلاعات، سازگاری، سازماندهی و رضایت از کیفیت خلاصه پرونده ها کمتر از متوسط (50 درصد) در کل بیمارستان بود. بیشترین میزان رضایت پزشکان از کیفیت محتوا (79/27 درصد) و تکمیل بودن (77/73 درصد) خلاصه پرونده ها در بخش مغز و اعصاب بود. از دیدگاه پزشکان فرم های الکترونیکی کیفیت و میزان تکمیل بالاتری نسبت به کاغذی ها داشتند. سازماندهی، خوانایی و سازگاری به ترتیب اهمیت به عنوان بهترین پیش بینی کننده های رضایت کلی پزشکان از کیفیت محتوای خلاصه پرونده ها شناسایی شدند.

    نتیجه گیری:

    سیاستگذاران باید با ایجاد دستورالعمل های جامع، برگزاری دوره های مداوم آموزش مستندسازی کامل خلاصه پرونده ها، افزایش نظارت پزشکان ارشد بر خلاصه نویسی کارورزان و دستیاران و در نهایت الکترونیکی و خودکارسازی خلاصه پرونده ها، کیفیت این فرم ها را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: خلاصه پرونده بیماران، مستندسازی، پرونده پزشکی، بیمارستان
  • فاطمه دیناری، محمدمهدی قائمی، عصمت مشعوف، خدیجه مولایی* صفحات 72-83
    مقدمه

    افزایش استرس و اضطراب دانشجویان تاثیری منفی بر سلامت جسمی ‎و روانی آنان داشته و می‎تواند مانع از عملکرد تحصیلی کارآمد آنها شود. برنامه‎های کاربردی خودمراقبتی می توانند به کنترل و کاهش اثرات اضطراب و افسردگی دانشجویان کمک کنند. هدف از این مطالعه تعیین الزامات لازم برای طراحی و توسعه یک برنامه‎های کاربردی خودمراقبتی جهت کنترل و کاهش استرس و اضطراب دانشجویان است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی است که با روش کمی-توصیفی در سال 1401 انجام شد. برای انجام این مطالعه، برای 73 نفر از دانشجویان مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان (استان خراسان رضوی، شهر مشهد) دعوت نامه برای همکاری ارسال شد. در نهایت 38 نفر از دانشجویان بر اساس معیارهای ورود به مطالعه وارد شدند و به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. داده ها با آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد، فراوانی) با استفاده از نرم افزار SPSS 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بر اساس نظرات دانشجویان از مجموع 91 نیاز اطلاعاتی-آموزشی و قابلیت، 67 مورد نیاز اطلاعاتی-آموزشی و 25 مورد قابلیت با کسب میانگینی بزرگ تر و مساوی (75%)3/75 برای طراحی برنامه کاربردی ضروری تلقی شدند. نیاز اطلاعاتی- آموزشی و قابلیت ها در هشت محور پروفایل کاربر، سوابق بالینی، سبک زندگی، مدیریت و کنترل بیماری، دستورالعمل آرام‎سازی، هشدارها و یادآورها، گزارش‎گیری و قابلیت‎های برنامه کاربردی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری:

    شناسایی و تعیین الزامات مربوط به طراحی یک برنامه کاربردی خودمراقبتی از اصول اساسی توسعه یک برنامه کاربردی است که به واسطه دخالت دادن کاربران و کسب نظر آن ها می تواند در میزان و تداوم استفاده این افراد از این قبیل برنامه های کاربردی نقش بسزایی داشته باشد. بنابراین، طراحان برنامه های کاربردی با استفاده از نیازها و قابلیت‎های موجود در مطالعه حاضر می‎توانند یک برنامه کاربردی خودمراقبتی سازمان یافته را برای کنترل و مدیریت استرس و اضطراب دانشجویان را طراحی کنند.

    کلیدواژگان: برنامه ‎های کاربردی، خودمراقبتی، دانشجویان، استرس، اضطراب
  • مصطفی لنگری زاده، هدا زاهدی*، لیلا الله قلی صفحات 84-91
    مقدمه

    از آنجا که اندومتریوز یک بیماری مزمن است و نیاز به مراقبت طولانی مدت دارد افزایش آگاهی و آموزش به زنان ضروری به نظر می رسد. با توجه به پیشرفت های فناوری و راه های جدید ارتباطی، ارایه راهکاری جدید از ترکیب آموزش و فناوری، در پیشگیری و مدیریت این بیماری بسیار مهم است؛ لذا این پژوهش با هدف طراحی و ارزیابی یک برنامه کاربردی آموزشی برای زنان در معرض خطر اندومتریوز انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توسعه ای-کاربردی بود و در دو مرحله اجرا گردید. در مرحله اول محتوای آموزشی مستخرج از متون توسط 11 نفر از متخصصین زنان و زایمان و بهداشت باروری از نظر میزان ضرورت و اثربخشی تایید شد. سپس برنامه طراحی و در اختیار 40 نفر از زنان در سن باروری قرار گرفت و کاربردپذیری برنامه ارزیابی شد. تحلیل داده ها با آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار در محیط نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    نتایج

    محتوای آموزشی موردنیاز برنامه کاربردی آموزشی در پنج گروه ارایه و مورد تایید متخصصین قرار گرفت. میانگین سنی زنان شرکت کننده در مطالعه حاضر (11/70 ± 32/35) بود. میانگین نمره کاربردپذیری برنامه 8/34 از مجموع 9 امتیاز بود که نشان دهنده رضایت کاربران از برنامه در سطح «خوب» بود.

    نتیجه گیری:

    آموزش زنان از طریق ابزارهای جدید رایج مانند تلفن همراه، می تواند نقش مهمی در افزایش آگاهی و تاثیر درمان آن ها داشته باشد. بنابراین طراحی برنامه آموزشی مبتنی بر تلفن همراه در زمینه آموزش و آگاهی بخشی برای زنان در معرض خطر اندومتریوز می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، آموزش، سلامت همراه، کاربردپذیری
  • فاطمه مشیری، عباس آسوشه* صفحات 92-103
    مقدمه

    سیستم اطلاعات بیمارستانی (Hospital Information System) HIS نوعی سیستم نرم افزاری جامع به منظور انجام عملیات روزمره، برنامه ریزی، مراقبت و درمان بیمار است. به دلیل ورود سیستم های اطلاعاتی مراقبت بهداشتی متنوع و ناهمگون در حوزه سلامت الکترونیک، سیستم اطلاعات بیمارستانی با مشکلات قابلیت همکاری مواجه شده است. در همین راستا، این پژوهش سعی دارد معماری یکپارچه HIS را براساس مدل قابلیت همکاری ارایه کند.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه راهبردی-کاربردی جهت رسیدن به معماری یکپارچه HIS با تمرکز بر سیستم های اطلاعات بالینی (Clinical Information Systems) CIS است. ابتدا نیازمندی سیستم های اطلاعات بالینی از طریق مطالعات کتابخانه ای، بررسی دفتر آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام و همچنین توسط متخصصین فناوری اطلاعات مورد بررسی و تایید واقع شد. سپس چارچوب های مختلف قابلیت همکاری و مدل های معماری HIS بررسی شد و در نهایت مدل معماری یکپارچه HIS براساس مدل قابلیت همکاری پیشنهادی ارایه گردید. 

    نتایج

    معماری یکپارچه HIS براساس مدل قابلیت همکاری شامل سه مدل معماری مرجع، نرم افزار و اطلاعات است. معماری مرجع برای کل HIS و به صورت سفارشی سازی شده برای CIS؛ معماری نرم افزار برای پیاده سازی انواع سیستم های اطلاعاتی بیمارستان، و معماری اطلاعات نیز برای تبیین نحوه ذخیره سازی، پردازش و انتقال اطلاعات است.

    نتیجه گیری:

    با توجه به ضرورت یکپارچگی در نظام سلامت، این مطالعه با به کارگیری دستورالعمل های یکپارچگی در معماری امکان تعامل پذیری و یکپارچگی را بین سیستم های HIS ایجاد می کند که موجب کاهش هزینه، بهبود کیفیت و تصمیم گیری به موقع می شود.

    کلیدواژگان: معماری مرجع، سیستم اطلاعات بیمارستانی، سرویس گرایی، قابلیت همکاری
  • صدریه حاج اسمعیل گوهری* صفحات 104-105
|
  • Banafsheh Maghsoudi, Mostafa Langarizadeh*, Rouhparvar Esmaeili, Marzieh Movahedi Rad Pages 50-57
    Introduction

    Hypothyroidism is a chronic disease in which patients become inattentive to their disease over time. Patients' management skills should be improved to minimize the risk of complications of this disease. This study aimed to provide a personal health record system for patients with hypothyroidism.

    Method

    This developmental-applied research has been conducted in two phases. The first phase was the needs assessment, which was done with the participation of 10 endocrinologists. Then the prototype of the personal health record system was designed using ESP.NET in the Visual Studio software. In the second phase, system usability evaluation was performed by 52 patients. Data were analyzed using SPSS software, and the mean scores were classified into three levels as follows: "poor" (0-3), "moderate" (3.1-6), and "good" (6.1-9).

    Results

    The findings of the first phase showed that data elements were recognized in six main groups, including demographic data, health history, general body examinations, laboratory results, treatment plan, and diagnostic information, and also 64 data elements approved by endocrinologists. Mean and standard deviation of usability evaluation according to users' point of view were reported in different indicators as follows: system usage (7.89±0.81), screen design (7.43±1.55), terminology and information (7.51±1.20), system learning capability (8.25±0.79) and overall system capabilities (8.14 ± 0.70). The usability of the system was evaluated as "good".

    Conclusion

    The output of this study was designing a personal health records system for hypothyroid patients. This system could be helpful for physicians and patients in terms of providing care plans for patients, collecting accurate information from patients, improving patient participation in treatment, enhancing life quality, and reducing costs.

    Keywords: Thyroid Disease, Hypothyroid, Personal Health Record, Web-based System
  • Farzad Salmanizadeh, Afshin Sarafi Nejad*, Abbas Etminan, Leila Ahmadian Pages 58-71
    Introduction

    Discharge summaries (DSs) are among the most important tools for transferring information from hospital physicians to other physicians and play an important role in the continuity of care. Low quality and lack of information are the main problems of DSs, and evaluation of their quality from the physicians' perspective in Iran has rarely been done. This study aimed to evaluate the DSs' quality of content and completeness.

    Method

    This descriptive cross-sectional study was performed on the DSs of Shafa Hospital in Kerman. A valid and reliable researcher-made questionnaire (α=0.97) was used. This questionnaire had three sections, including questions related to demographic information, evaluation of the quality of DSs (8 questions), and the degree of completeness of the DSs (8 questions).

    Results

    Out of 110 physicians, 98 (89%) filled out questionnaires. Completeness, awareness, continuity of care, legibility, relevancy, length, consistency, organization, and physicians’ satisfaction were below the average (50%) throughout the hospital. The highest level of physicians' satisfaction with the quality of the content (79.27%) and completeness (77.73%) was attributed to electronic discharge summaries of the neurology department. Organization, legibility, and consistency, respectively, were identified as the best predictors of physicians' satisfaction with the quality of the DSs’ content.

    Conclusion

    Policymakers should increase the quality of DSs by creating instructions, holding documentation training courses, increasing the supervision of senior physicians on interns and residents, and finally developing electronic automated DSs.

    Keywords: Patient Discharge Summaries, Documentation, Physicians, Medical Records, Hospital
  • Fatemeh Dinari, Mohammad Mehdi Ghaemi, Esmat Mashoof, Khadijeh Moulaei* Pages 72-83
    Introduction

    The increase in stress and anxiety among students has a negative effect on their physical and mental health and can prevent their efficient academic performance. Self-care applications can help control and reduce students' anxiety and depression. The aim of this study was to determine the necessary requirements related to the design and development of a mobile-based self-care application to control and reduce stress and anxiety in students.

    Method

    This research is a cross-sectional study that was conducted in 2022. To conduct this study, 38 students of Varastegan Institute for Medical Sciences (Razavi Khorasan province, Mashhad city) were included in the study based on the inclusion criteria and answered the questions of the questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and SPSS version 25.

    Results

    Out of 91 informational-educational needs and capabilities, 67 items with a mean score of ≥3.75 were considered essential for application design. Information-educational needs and capabilities were categorized into eight axes: user profile, clinical records, lifestyle, disease management and control, sedation instructions, warnings and reminders, reporting and application capabilities.

    Conclusion

    Identifying and determining the requirements related to the design of an application based on a mobile phone is one of the basic principles of developing an application that by involving users and obtaining their opinions can have an important role in their continue use of these applications. Therefore, application designers can design and develop an organized mobile-based self-care application to control and manage students' stress and anxiety by using the information-educational needs and capabilities presented in the present study.

    Keywords: Application, Self-Care, Students, Stress, Anxiety
  • Mostafa Langarizadeh, Hoda Zahedi*, Leila Allahquli Pages 84-91
    Introduction

    Since endometriosis is a chronic disease and requires long-term care, it can have a devastating effect on life quality. For this reason, it is necessary to increase awareness and educate women about endometriosis. In this regard, a mobile phone-based endometriosis training program was designed.

    Method

    The present paper is a development-applied study and was conducted in two stages. In the first stage, to determine the educational content, after reviewing previous studies, the questions obtained were given to eleven gynecologists and reproductive health doctors to measure the necessity and effectiveness of each question. After being designed, the program was provided to 40 women of reproductive age, and the usability of the program was assessed. Data analysis was performed using SPSS 22 software.

    Results

    The required educational content of the application was presented in five groups and confirmed by specialists. The mean age of women who participated in this study was 32.35 ± 11.70 years. The average score of usability of the program was 8.34 out of 9 points which indicates a "good" level of satisfaction.

    Conclusion

    Educating women through new popular tools such as mobile phones can play an important role in raising awareness and influencing their treatment. Therefore, designing a mobile phone-based training program in the field of education and awareness for women at risk of endometriosis can be advantageous.

    Keywords: Endometriosis, Education, Mobile Health, Usability
  • Fatemeh Moshiri, Abbas Asosheh* Pages 92-103
    Introduction

    Hospital information system (HIS) as an integrated information system is used for daily operations, planning, care, and treatment of patients. Due to the existence of various and heterogeneous healthcare information systems, HIS encounters interoperability problems. In this regard, this study aimed to propose an integrated architecture for HIS based on the interoperability model.

    Method

    This research is a strategic-applied study for achieving an integrated HIS architecture, focusing on clinical information systems (CIS). First, the requirements of clinical information systems were carried out through library studies, the review of the statistics office of the Ministry of Health, Treatment and Medical Education, and it was also reviewed and confirmed by information technology experts. Then, different interoperability frameworks and HIS architecture models were studied. Finally, the integrated HIS architecture model was proposed based on the interoperability model.

    Results

    The integrated HIS architecture based on the interoperability model includes three architecture models as follows: references, software, and information. Reference architecture is proposed generally for the HIS and customized for CIS. For implementing various HISs, software architecture is proposed. And information architecture is used for storing, processing, and transmitting the information.

    Conclusion

    Considering the necessity of integration in the health system, this study creates the possibility of interoperability and integration between HIS systems by applying the guidelines of integration in the architecture, which leads to cost reduction, quality improvement, and timely decision-making.

    Keywords: Reference Architecture, Hospital Information System, Service Orientation, Interoperability
  • Sadrieh Hajesmaeel-Gohari* Pages 104-105