فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال نوزدهم شماره 7 (پیاپی 128، مهر 1401)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 7 (پیاپی 128، مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/08
  • تعداد عناوین: 30
|
  • بیوک آقا فرمانی، صمد بدبدک* صفحات 1-10

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر شفاف سازی آب انار به وسیله فرآیند اولترافیلتراسیون بر ترکیبات زیست فعال و تخریب ترکیبات زیست رنگی طی فرآوری بود. برای این منظور، تاثیر دما (20 و °C30) و فشار (5/1، 2 و bar 5/2) بر آنتوسیانین، فنول، تانن و شاخص های رنگ بررسی شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که تیمارهای اعمال شده به طور معنی دار آنتوسیانین آب انار را کاهش داد. تیمار ºC20-bar 2 وºC30-bar 2 به ترتیب با 8/2 و 34/14% کمترین و بیشترین کاهش در مقدار آنتوسیانین را نشان دادند. تیمارهای اعمال شده به طور معنی دار مقدار فنول کل آب انار را 27-8/15% کاهش دادند. تیمار ºC20-bar 2 وºC30-bar 2 به ترتیب با 6/6563 و mg/L9/5696 بیشترین و کمترین فنول را دارا بودند. مقدار تانن کل برای ºC20 و ºC30 به ترتیب برابر با 6/700 و mg/L7/764 بود. میزان کاهش بین 34/39 % برای تیمار ºC30-bar 5/1 و 7/49% برای تیمار ºC20-bar 5/2 بود. مقدار دانسیته رنگ کل در دماهای ºC20 و ºC30 به ترتیب برابر با 09/1 و 17/1 بود. به دلیل تخریب سریع آنتوسیانین ها و تانن ها در دمای بالا و تولید رنگ دانه های قهوه ای تیره، دانسیته رنگ کل افزایش یافت. میزان کاهش رنگ تاننی بین 34/39%برای تیمار ºC30-bar5/1 و 7/49% برای تیمار ºC20-bar5/2 بود. نتیجه گیری شد که تاثیر فرآیند غشایی بر کاهش رنگ تاننی (45%) بیشتر از رنگ آنتوسیانینی (23%) بود. در مورد شاخص قهوه ای شدن تراوه، بیشترین و کمترین کاهش برابر با 45/34 و 88/19% به ترتیب مربوط به تیمارهای ºC20-bar 5/2 و ºC30-bar 2 بود.

    کلیدواژگان: شفاف سازی آب انار، شار تراوه، تخریب ترکیبات زیست رنگی، شاخص قهوه ای شدن
  • الهه بنایی، سید مجتبی مجاوریان*، سید علی حسینی یکانی، عباس میرزایی صفحات 11-22

    امنیت غذایی و تبعات جانبی آن موضوعی است که بطور مستقیم یا غیرمستقیم تمامی کشورهای جهان بویژه کشورهای در حال توسعه مانند ایران را با چالش های جدی مواجه ساخته است. با توجه به اهمیت تغذیه و مصرف مواد غذایی در برنامه ریزی بودجه خانوار و تاثیر مستقیم قیمت ها در آن، این مقاله درصدد بررسی اثرات شوک های قیمتی همراه با سیاست جبران درآمد اسمی بر امنیت غذایی خانوارها است. برای دستیابی به این هدف، چهار گروه مواد غذایی فرآورده های غلات (نان، برنج و ماکارونی)، فرآورده های دام (گوشت قرمز، گوشت سفید، لبنیات و تخم مرغ)، محصولات کشاورزی (سیب زمینی، سبزیجات، میوه جات و حبوبات) و محصولات فرآوری (روغن و شکر) به دلیل سهم بالا در سبد غذایی خانوارها در نظر گرفته شد. با استفاده از مدل تعادل چند بازاری، اثرات شوک های قیمتی این گروه از محصولات همراه با سیاست جبران درآمد اسمی بر میزان کالری دریافتی خانوارها به تفکیک گروه های درآمدی شهری، روستایی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که افزایش درآمد، الگوی مصرف خانوارهای فقیر را به سمت مصرف بیشتر فرآورده های دامی با فرض ثبات قیمت این محصولات و الگوی مصرف خانوارهای متوسط را به سمت مصرف بیشتر محصولات کشاورزی علی رغم افزایش قیمت این محصولات، سوق خواهد داد. در این راستا، نتایج نشان داد که حساسیت خانوارهای فقیر جامعه به ویژه خانوارهای فقیر روستایی به تغییرات درآمدی بسیار زیاد است و افزایش یا کاهش درآمد این گروه خانوارها می تواند نقش تعیین کننده ای در بهبود یا تضعیف امنیت غذایی آن ها داشته باشد. لذا پیشنهاد می شود که دولتمردان در شرایط بروز تورم در محصولات و مواد غذایی، از طریق اعطای یارانه و تخصیص بودجه لازم به خانوارهای فقیر به ویژه فقرای روستایی، نقشی مهم در جهت حمایت از این خانوارها ایفا نمایند. بطورکلی با توجه به تاثیرپذیری متفاوت خانوارها با سطوح مختلف درآمدی، لازم است، سیاست های حمایتی لازم، بر اساس سطوح درآمدی خانوار اتخاذ شود. بر این اساس پیشنهاد می شود سیاست های حمایتی که ترکیبی از سیاست های قیمتی و درآمدی جهت مدیریت تقاضای خانوارها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شوک قیمت، شوک درآمد، کالری دریافتی، مدل چند بازاری، سیاست جبران درآمد
  • مرتضی نوروزی*، ابوالفضل دانایی صفحات 23-36

    گل آسیاب یکی از محصولات جانبی است که در حجم قابل توجهی تولید می شود. غالبا گل آسیاب با خاکستر آسیاب حاصل از پخت باگاس مخلوط می شود که با هم قسمت عمده ای از ضایعات آسیاب را در کارخانه های شکر تشکیل می دهد که برای دفع است. سطح کم مواد مغذی و رطوبت بالا باعث می شود گل آسیاب به منبع رقیق مواد مغذی تبدیل شود و تقاضای خرید گل آسیاب بعنوان ماده ای با ارزش از سوی کشاورزان و شرکت بیوتکنولوژی  بیشتر است که منجر به انباشت گل آسیاب در اکثر کارخانه ها می شود. استفاده های بارز از گل آسیاب بکارگیری آن در مزارع کشت نیشکر می باشد. به موجب آن، استفاده مداوم از گل و خاکستر آسیاب با نرخ های بالا، بدون شناخت مناسب از شرایط خاک و نیازهای محصول، نگرانی های زیادی را در سال های اخیر ایجاد کرده است. خطر کود دهی بیش از حد و آلودگی فلزات سنگین در مزارع نیشکر  و نگرانی های مربوط به اثرات خارج از محل از نشت به آبراه ها، سوالاتی را در مورد استفاده بی رویه از گل آسیاب در صنعت ایجاد کرده است. در این راستا  این مطالعه مسایل مربوط به مدیریت مسیولانه گل آسیاب تولیدی در کارخانجات شکر یا ساکارز از نیشکر (مطالعه موردی کارخانه های نیشکر مناطق جنوب ایران) را بررسی می کند و مقرون به صرفه بودن کاربرد آن را در طیف وسیع تری از مزارع دورتر از آسیاب ها به عنوان وسیله ای برای به حداقل رساندن خطرات زیست محیطی گزارش می کند. به طوریکه، اندازه تخمینی منابع غذایی در گل آسیاب تولید شده توسط شرکت های کشت و صنعت نیشکر فارابی و دهخدا 7300 تن نیتروژن و 4500 تن فسفر در سال است. این نشان دهنده 60 درصد از 7700 تن فسفر تخمین زده شده به عنوان کود در مزارع نیشکر در سال 1400 است.

    کلیدواژگان: مدیریت ضایعات، مدیریت کارآیی گل آسیاب، فلزات سنگین، ترکیبات مغذی نیشکر
  • نسرین افشار، ناصر صداقت*، محمد محسن زاده صفحات 37-56

    اثر پوشش های ژلاتین پای مرغ و عصاره پوست سبز گردو بر ویژگی های شیمیایی، فیزیکی، میکروبی و حسی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان طی 12 روزنگهداری در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های شیمیایی (اندازه گیری pH، TVB-N، TBA و FFA)، آزمایش های فیزیکی (اندازه گیری رطوبت، رنگ و بافت)، آزمایش میکروبی (TVC) و آزمون حسی به صورت دوره ای هر چهار روز انجام گردید. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار غلظت عصاره پوست سبز گردو کارایی پوشش افزایش و تقویت پیدا کرد به صورتی که پوشش های حاوی 5/2 و 5 درصد ژلاتین همراه با 1000پی پی ام عصاره کیفیت و ماندگاری فیله ماهی را نسبت به دیگر پوشش ها بهتر حفظ نمود. مقادیر pH، TVB-N، TBA و FFA  در نمونه های پوششی در مقایسه با نمونه کنترل به صورت معنی داری پایین تر بودند (05/0 <p). تیمار پوششی حاوی 1000 پی پی ام عصاره همچنین باعث حفظ رطوبت، بافت و رنگ فیله ها شد و بار میکروبی کمتری را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد. از نظر بهبود ویژگی های حسی تیمارهای پوششی دارای ژلاتین پای مرغ و عصاره پوست سبز گردو در پایان دوره نگهداری بیشترین امتیاز را در مقایسه با نمونه کنترل دریافت کردند. همچنین در بین تیمارهای پوششی بیشترین امتیاز مربوط به تیمار پوششی 1000 پی پی ام عصاره پوست سبز گردو بود که در نتیجه باعث افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در مقایسه با نمونه کنترل در دمای یخچال گردید.

    کلیدواژگان: پوشش های خوراکی، ژلاتین پای مرغ، عصاره پوست سبز گردو، ماندگاری، فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • طاهره کاکوئی، اسماعیل عطای صالحی*، الهام مهدیان، جواد فتاحی مقدم صفحات 57-68

    یکی از مهمترین  مسایل در زمینه پرورش و تولید محصولات باغی به خصوص پرتقال، آبیاری گیاه بصورت قطره ای و میزان آن است. ایران به دلیل داشتن شرایط آب و هوایی خشک با چالش های بسیاری در زمینه پرورش و تولید این محصول مواجه است. بر همین اساس در پژوهش حاضر اثر تنش کم آبی و مدت زمان نگه داری در سردخانه  با دما زمان بهینه هر محصول، بر خصوصیات شیمیایی (فعالیت آنتی اکسیدانی،  میزان اسید آسکوربیک)، فیزیکی (وزن، تغییرات عرض، طول، حجم، وزن و وزن عصاره)، ویژگی رنگی و خصوصیات حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی تغییرات فیزیکی پرتقال تامسون و والنسیا در نمونه های بدون تنش آبی در روز نخست تفاوت چشمگیری نداشت، و در زمان نگهداری کاهش معنی دار داشت. بر اساس نتایج، بیشترین میزان کاهش وزن، وزن عصاره، آنتی اکسیدان، اسید آسکوربیک و حجم واریته های پرتقال طی انبارداری، در  نمونه های تحت تنش کم آبی بود. مولفه های رنگی روشنایی، شاخص a* و شاخص b* درنمونه های پرتقال تامسون تحت تنش آبی و در زمان نگهداری کاهش داشت، در پرتقال والنسیا این فاکتورها تفاوت معنی داری در مدت زمان نگهداری 30 رو نداشتند. خصوصیات حسی بدطعمی و تلخی در واریته های پرتقال تحت تنش آبی بیشتر بود و در مدت زمان نگهداری و از نظر ارزیابان حسی امتیاز کمتری کسب نمود.

    کلیدواژگان: تامسون، والنسیا، تنش آبی، پرتقال، نگهداری
  • نغمه علائی بخش، علیرضا فرجی*، فریبا نقی پور صفحات 69-82

    امروزه افزایش کیفیت و ارزش تغذیه ای مواد غذایی مورد مصرف بیماران مبتلا به سلیاک توجه بسیاری از محققین را به خود جلب نموده است. از این‏رو هدف از انجام این پژوهش بررسی امکان بهبود خصوصیات کمی و کیفی خمیر و کیک بدون گلوتن توسط جایگزینی آرد برنج قهوه‏ای با آرد برنج سفید در سه سطح صفر، 50 و 100 درصد در حضور صمغ‏های بومی ایران (اسفرزه، فارسی و قدومه شیرازی هر کدام به صورت مجزا و به میزان 1 درصد) بود. نتایج نشان داد که با افزایش میزان جایگزینی آرد برنج قهوه‏ای و افزودن صمغ ها، میزان ویسکوزیته خمیر افزایش یافت در حالیکه میزان وزن مخصوص خمیر با افزایش میزان آرد برنج قهوه‏ای و افزودن صمغ ها به ترتیب افزایش و کاهش پیدا کرد. همچنین میزان پروتیین، چربی، رطوبت، سفتی بافت محصول با میزان جایگزینی آرد برنج قهوه‏ای افزایش یافت در حالی که افزودن صمغ ها تنها بر روی رطوبت و سفتی بافت تاثیرگذار بود، به گونه ای که با افزودن صمغ ها میزان سفتی بافت کاهش و میزان رطوبت محصول افزایش نشان داد. در خصوص میزان حجم مخصوص و تخلخل کیک بدون گلوتن نیز نتایج گویای آن بود که با افزایش میزان جایگزینی آرد برنج قهوه‏ای و استفاده از صمغ ها میزان این دو پارامتر به ترتیب کاهش و افزایش یافت. از سوی دیگر نتایج نشان داد با افزایش میزان جایگزینی آرد برنج قهوه‏ای میزان مولفه‏ های L* و a* پوسته نمونه‏ ها به ترتیب دارای روند نزولی و صعودی بود در حالیکه افزودن صمغ ها تنها باعث افزایش میزان مولفه L* شد. در نهایت داوران چشایی با ارزیابی خصوصیات حسی، دو نمونه حاوی صفر درصد آرد برنج قهوه ای به همراه صمغ اسفرزه و نمونه حاوی 50 درصد آرد برنج قهوه ‏ ای و صمغ اسفرزه را به ‏عنوان بهترین نمونه معرفی نمودند.

    کلیدواژگان: بیماری سلیاک، بدون گلوتن، برنج قهوه ای، صمغ های بومی ایرانی، کیک روغنی
  • روح الله پاشایی بهرام، افشین جوادی*، صمد بدبدک، سید مصطفی اعرج خدایی صفحات 83-91

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر افزودن گلوتامات سدیم به عنوان سوبسترا بر میزان تولید گاما آمینوبوتیریک اسید در طی جوانه زنی دانه گندم بود. برای این منظور دانه های گندم رقم الوند با مقادیر مختلف گلوتامات سدیم (mg kg-1  150 و 100، 50، 0) در طی h 72 جوانه زنی تیمار شد. ویژگی های فیزیکی (مانند وزن دانه جوانه زده، تعداد دانه جوانه زده و طول جوانه) و نیز مقادر ترکیبات زیست فعال (مانند گاما آمینوبوتیریک اسید، فلاونویید کل، فنول کل و فعالیت روبش رادیکال های آزاد DPPH) در بازهای زمانی h 24، 48 و 72 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت گلوتامات سدیم و زمان جوانه زنی، وزن دانه جوانه زده و تعداد دانه جوانه زده افزایش یافت. همچنین با گذشت زمان مقدار فلاونویید کل در همه نمونه ها کاهش یافت و افزایش گلوتامیک اسید نیز تاثیر معنی داری بر مقدار آن نداشت. بیشترین مقدار فنول کل، گاما آمینوبوتیریک اسید و ظرفیت آنتی اکسیدانی در نمونه تیمار شده mg kg-1 150 در روز اول جوانه زنی به ترتیب برابر با μg GAE g-1  4589، mg 100 g-1 303 و 57% مشاهده شد. در همه تیمارها در طی زمان جوانه زنی مقدار این ترکیبات تغییر معنی داری نداشت (05/0<p). در نهایت نتیجه گیری شد که زمان جوانه زنی 24 ساعت و مقدار mg kg-1 150 گلوتامات سدیم مناسب ترین تیمار برای افزایش بیوسنتز گاماآمینوبوتریک اسید در دانه گندم جوانه زده بود.

    کلیدواژگان: گلوتامات سدیم، گاما آمینوبوتریک اسید، گندم جوانه زده، جوانه زنی
  • سحر جلیلی* صفحات 93-104

    کمبود پروتیین در اغلب جوامع بشری، مسیله کمبود وقت در تهیه غذا و مزایای پروتیین آبزیان، انگیزه ای مناسب برای وارد کردن انواع مختلف محصولات غذایی آماده و نیمه آماده نظیر فینگر، برگر،... از آبزیان مختلف را مورد توجه قرار داده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی حسی  فیش فینگر تهیه شده از گوشت چرخ شده و سوریمی ماهی کوتر ساده (Sphyraena jello) و جایگزینی گوشت قرمز با گوشت ماهی و مقایسه شاخص های حسی (بافت، بو، رنگ ، طعم  و مطلوبیت کل) در محصولات تولید شده ، در شرایط انجماد (ċ18-) به مدت چهار ماه بود. 4 تیمار فیش فینگر، به ترتیب: (تیمار1:گوشت چرخ شده نشسته ماهی ، تیمار 2: سوریمی، تیمار3: گوشت چرخ شده نشسته ماهی+گوشت گوساله، تیمار4: سوریمی+گوشت گوساله) در نظر گرفته شد.شاخص های در محصولات تولید شده در زمان های: صفر (نمونه تازه)، 1، 2، 3 و 4 ماه در شرایط انجماد اندازه گیری شدند. ارزیابی صفت بافت بین تیمارهای موجود نشان داد که بین تیمارهای حاوی سوریمی و گوشت چرخ شده نشسته ماهی در طول دوره نگهداری اختلاف معنی دار وجود دارد (P≤0.05) همچنین تیمار2 در زمان (صفر)تولید و پایان دوره نگهداری (120 روز) به ترتیب با  0/42±74/4 و64/0±41/3 بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داد.بالاترین امتیاز در تیمار رنگ در زمان صفر تولید به تیمار 2 با 20/0±44/4 تعلق گرفت، درفاکتور رنگ بین تیمارهای حاوی گوشت چرخ شده نشسته و شسته در طول دوره نگهداری اختلاف معنی دار به دست آمد (P≤0.05)، همچنین بالاترین امتیاز رنگ پس از 120 روز نگهداری به تیمار4 با 22/0±3/54 تعلق گرفت.

    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، فیش فینگر، کوتر ساده، سوریمی، انجماد، گوشت چرخ شده، گوشت قرمز
  • مهدی جلالی، زهرا شیخ الاسلامی*، امیرحسین الهامی راد، محمدحسین حدادخداپرست، مهدی کریمی صفحات 105-118

    استفاده از جایگزین های مناسب گلوتن نظیر صمغ ها می تواند در تولید محصولات فاقد این پروتیین برای افراد دچار بیماری مزمن سیلیاک مفید واقع شود. هدف از این تحقیق، بررسی ویژگی های نان قالبی تولید شده بر پایه آرد ذرت و افزودن صمغ بالنگو شیرازی در سه سطح (صفر، 1 و 2 گرم) بود. بدین منظور از طرح آماری کاملا تصادفی استفاده شد (05/0>P). براساس نتایج حاصل شده نمونه حاوی 1 درصد صمغ بالنگو شیرازی دارای بیشترین میزان تخلخل (5/18 درصد) و کمترین سفتی بافت در بازه زمانی 2 ساعت پس از پخت (5/6 نیوتن) در سطح مصرفی 1 درصد و 72 ساعت پس از پخت (6/10 نیوتن) در سطح مصرفی 2 درصد صمغ به دست آمد. همچنین با بیشتر شدن سطح مصرف صمغ، افزایش مولفه رنگی L* و عدم تغییر معنی دار در دو مولفه رنگی a* و b* پوسته و بافت درونی نان تولیدی حاصل شدند. مشاهده تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان داد که با افزایش میزان صمغ بالنگو شیرازی باعث تشکیل ساختاری شبکه مانند شده و فشردگی بیشتری را بر دیواره نان تولیدی می تواند وارد نماید. در نهایت با بررسی نتایج حاصله از آزمون حسی، نمونه حاوی 1 درصد صمغ در مقایسه با دیگر نمونه ها، امتیاز بیشتری را از جانب ارزیابان حسی کسب نمود.

    کلیدواژگان: صمغ بالنگو شیرازی، آرد ذرت، خواص کیفی، ریز ساختار
  • زهرا غفوری، علی فضل آرا*، مهدی پورمهدی بروجنی، ندا باورصاد صفحات 119-131

    علی رغم اینکه روغن ماهی از منابع بسیار مهم امگا3 می باشد و مصرف آن از جنبه تغذیه توصیه شده است، اما به دلیل عدم پایداری آن، امکان استفاده مستقیم در سیستم غذایی وجود ندارد. لذا با تبدیل ذرات آن به ابعاد نانو می توان بر پایداری آن افزود. هدف از انجام این مطالعه بررسی پایداری فیزیکی و شیمیایی نانوامولسیون امگا3 در دماهای متفاوت و خواص ضدباکتریایی آن می باشد. بدین منظور روغن ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا3 به روش انرژی بالا در ابعاد نانو تولید گردید و خصوصیات فیزیکی (ابعاد ذرات، پتانسیل زتا، ویسکوزیته، و پایداری فیزیکی) و شیمیایی (pH و کدورت) آن طی نگه داری در 3 دمای 4، 25 و 40 درجه سانتی گراد در طی گذشت 7 روز، همین طور خواص ضدباکتریایی نانوامولسیون روغن ماهی بر دو باکتری شاخص گرم + و - مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانوامولسیون امگا3 تولید شده بهنرین پایداری را در دمای 25 درجه سانتی گراد داشته است. همین طور غلظت بهینه 4 درصد از نانوامولسیون امگا3 خاصیت ضدباکتریایی بر دوباکتری مورد بررسی، به ویژه باکتری استافیلوکوکوس اوریوس نشان داد.

    کلیدواژگان: امگا3، نانوامولسیون، شیمیایی، فیزیکی، استافیلوکوکوس اورئوس
  • سیده زینب جعفری، سارا جعفریان*، محمد حجتی، لیلا نجفیان صفحات 133-146

    در این پژوهش ویژگی های پاداکسندگی عصاره برگ رزماری نانوریزپوشانی شده در پوشش بیوپلیمری صمغ دانه ریحان جهت کنترل پایداری اکسایشی روغن آفتابگردان و خصوصیات حسی خلال سیب زمینی سرخ شده در آن مورد مطالعه قرار گرفت. عصاره برگ رزماری استخراج شده به روش حمام فراصوت دارای ترکیبات فنولی (9/4±25/174 میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره) و فلاونوییدی (2/3±30/78 میلی گرم روتین بر  گرم عصاره) بود. میزان فعالیت پاداکسندگی مهار رادیکال آزاد DPPH با روش IC50 برابر 16/98 ppm و پایداری اکسایشی عصاره در غلظت 200 ppm برابر 08/5 ساعت بود. اندازه نانوکپسول های عصاره برگ رزماری (200 ppm) در پوشش صمغ دانه ریحان 2/284 نانومتر بود. عدد پراکسید و اسید تیوباربیتوریک نمونه های روغن در فواصل زمانی 4 روزه (صفر، 4، 8، 12، 16، 20 و 24 روز) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد اکسایش روغن در نمونه های حاوی عصاره نانوریزپوشانی شده برگ رزماری کمتر از نمونه شاهد، نمونه عصاره آزاد و نمونه های TBHQ است. به طوریکه در پایان روز 24 دوره نگهداری مقدار عدد پراکسید در نمونه های روغن حاوی پاداکسنده سنتزی TBHQ و روغن حاوی عصاره رزماری نانوریزپوشانی شده در دیواره صمغ دانه ریحان به ترتیب برابر 4/23 و 80/17 میلی اکی والان اکسیژن بر کیلوگرم روغن و عدد اسید تیوباربیتوریک ترتیب 16/0 و 06/0 میلی گرم مالون دی آلدیید بر کیلوگرم روغن بود. همچنین بالاترین امتیاز حسی رنگ، بو، مزه و پذیرش کلی مربوط به خلال های سیب زمینی سرخ شده در روغن حاوی عصاره برگ رزماری نانوریزپوشانی شده بود. نتایج این تحقیق استفاده از نانوکپسول های عصاره رزماری در صمغ دانه ریحان را جهت افزایش ماندگاری روغن آفتابگردان پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: امولسیون، خلال سیب زمینی، ریزپوشانی، فنول، نانوکپسول
  • زهرا رضوانی، امیر گلی* صفحات 147-159

    متاسفانه در سال های اخیر میزان ضایعات ناشی از فراوری مواد غذایی افزایش یافته است و موجب شده تا محققین صنعت غذا به منظور کاهش مشکلات زیست محیطی ناشی از انباشت این ضایعات به دنبال استفاده از آن ها برای تولید محصولات جدید دارای ارزش اقتصادی باشند. از میان این ضایعات، می توان به تفاله هویج اشاره کرد که سرشار از ترکیبات مغذی و دارای خصوصیات عملکردی مناسب می باشد. در این مطالعه تفاله هویج تازه با استفاده از آون هوای داغ (دمای 0C 60 و 0C 80) و همچنین خشک کن انجمادی خشک شد و کیفیت تفاله خشک از نظر خصوصیات عملکردی (دانسیته توده ای، اندازه ذرات، ظرفیت جذب آب و روغن، خاصیت آنتی اکسیدانی، کاروتنویید، رنگ و ریز ساختار) و ترکیبات شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که روش و دمای خشک کردن بر میزان ترکیبات شیمیایی تفاله تاثیر معنا داری دارد. افزایش دمای آون (از 0C 60 به 0C 80) موجب کاهش معنادار رطوبت و چربی شد ولی بر میزان فیبر خام تاثیر معناداری نداشت. نمونه خشک شده به روش انجمادی نیز در مقایسه با نمونه های خشک شده در آون، حاوی کمترین میزان رطوبت بود. همچنین نتایج حاصل از خصوصیات عملکردی نمونه های خشک شده نشان داد که روش و دمای خشک کردن بر محتوای کاروتنویید و اندازه ذرات نمونه ها تاثیر معناداری ندارد. افزایش دمای آون موجب کاهش معنادار دانسیته توده ای و ظرفیت جذب آب نمونه ها (از 97/15 به 57/14گرم آب بر گرم تفاله خشک) شد. خشک کردن به روش انجمادی نیز در مقایسه با آون، کمترین میزان دانسیته توده ای و بیشترین میزان ظرفیت جذب آب و روغن و خاصیت آنتی اکسیدانی را نشان داد. همچنین این نمونه کیفیت رنگ بهتر و تخلخل ساختاری بیشتری داشت. بنابراین، تفاله هویج خشک شده به روش انجمادی می تواند برای غنی سازی محصولات غذایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تفاله هویج، خشک کردن، پودر تفاله هویج، خشک کن انجمادی، خصوصیات عملکردی
  • سولماز خجسته منش، مسعود دزیانی*، فاطمه شهدادی صفحات 161-170

    این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای تولید تحت خلاء لواشک زرشک با تولید سنتی گرم خانه ای انجام گرفت. سه فرمول با سطوح مختلف زرشک (47، 72 و 92 درصد) تهیه و خواص کیفی آنها بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد پوره زرشک در فرمولاسیون میزان pH کاهش یافت. با افزایش درصد پوره زرشک در فرمولاسیون میزان کشش پذیری افزایش و مقاومت به کشش کاهش یافت. روش خشک کردن تاثیر معنی داری بر کشش پذیری و مقاومت به کشش نشان نداد (p>0.05). از لحاظ ویژگی های حسی، نمونه های حاوی 72 درصد زرشک بیشترین امتیاز طعم و مزه را دریافت کردند. با افزایش درصد پوره زرشک در فرمولاسیون امتیاز بو، رنگ و بافت افزایش یافت و نمونه های خشک شده با روش تحت خلا امتیازات بو، رنگ و بافت بیشتری نسبت به نمونه های خشک شده به روش سنتی دارا بودند. نوع روش خشک کردن تاثیر معنی داری بر امتیاز بافت نمونه های لواشک نشان نداد (p>0.05). با افزایش درصد پوره زرشک در فرمولاسیون لواشک میزان ترکیبات فنولی کل و فعالیت آنتی کسیدانی در هر دو روش خشک کردن افزایش یافت. با افزایش دوره نگهداری تعداد کل باکتری ها، کپک و مخمر افزایش یافت. در پایان دوره نگهداری کمترین شمارش کلی میکروبی در نمونه های لواشک حاوی 92 درصد پوره زرشک خشک شده تحت خلا و بیشترین شمارش کپک و مخمر در نمونه های لواشک حاوی 47 درصد پوره زرشک خشک شده به روش سنتی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: لواشک زرشک، خشک کرد تحت خلا، خواص حسی، فعالیت آنتی اکسیدنی
  • حنان لشکری* صفحات 171-182

    هدف از این پژوهش درون پوشانی کروسین در سیستم های لیپوزوم و نیوزوم و بررسی ویژگی های آنها از جمله اندازه ذرات، پایداری، راندمان درون پوشانی، ویسکوزیته، خاصیت آنتی اکسیدانی، رهایش در سیستم گوارش، مقاومت به شرایط اسیدی و مقاومت به دماهای بالای آن بود. نتایج نشان داد که نمونه های درون پوشانی شده در نیوزوم (45/76 نانومتر) اندازه ذرات کوچکتر و پراکندگی بهتری نسبت به لیپوزوم (35/103 نانومتر) داشتند. همچنین راندمان درون پوشانی نیوزوم (08/88 %) بالاتر از لیپوزوم (59/80 %) بود. تفاوت معنی داری بین خاصیت آنتی اکسیدانی نمونه های لیپوزوم و نیوزوم مشاهده نشد. اما میزان رهایش در دستگاه گوارش برای نمونه های نیوزومی بالاتر بود. بررسی نتایح میزان مقاومت به شرایط اسیدی و دمای بالا نشان داد نمونه های درون پوشانی شده در نیوزوم مقاومت بهتری از خود نشان دادند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که سیستم نیوزوم سیستم مناسب تری برای درون پوشانی کروسین و استفاده از آن در افزایش کارایی سیتم های غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی است.

    کلیدواژگان: درون پوشانی، زیست فعال، کروسین، لیپوزوم، نیوزوم
  • الهه عابدی*، کیانا پورمحمدی صفحات 183-191

    به منظور دستیابی به هیدرولیز با راندمان بالا توسط  -αآمیلاز، پیش تیمار انجماد نشاسته سیب زمینی در دمای C° 25- در دو زمان 4 (PF4) و 8 روز (PF8) انجام گرفت. برای این منظور، نشاسته سیب زمینی (NPS) و پیش تیمار با انجماد با قرار گرفتن در معرض آلفا آمیلاز  (0.15% w/v) برای مدت 10 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد انکوبه شدند. خواص مورفولوژیکی، درصد هیدرولیز، درجه کریستالیتی توسط پراش اشعه ایکس (X-ray) و خمیری شدن توسط دستگاه ([1]RVA) در نشاسته های طبیعی، نشاسته های پیش تیمار با انجماد و نشاسته های هیدرولیز شده توسط آمیلاز مورد مطالعه قرار گرفت. انجماد باعث آسیب به سطح گرانول نشاسته شده و طبق نتایج حاصل از مورفولوژی، خراش، تو رفتگی و ترک خوردگی در سطح گرانول مشاهده شد و به راحتی تحت هیدرولیز توسط  -αآمیلاز قرار گرفته و باعث فروپاشی گرانول های نشاسته پیش تیمار شده با انجماد نسبت به نشاسته طبیعی شد. نتایج حاصل از درصد هیدرولیز نشان داد که انجماد باعث تولید درصد جزیی در تولید نشاسته هیدرولیز شد. درصد هیدرولیز (%) نشاسته طبیعی، تحت تیمار انجماد در PF4 و PF8 به ترتیب به 8/16%، 1/24% و 8/40% افزایش یافت. علاوه بر این، کریستالینیتی نسبی پس از انجماد از نشاسته طبیعی (7/37%) به 8/34% در PF4 و 2/33% در PF8 کاهش یافت که این میزان کاهش پس از تیمار با   -αآمیلاز بسیار شدت یافت و در نشاسته طبیعی و پیش تیمار در 4 روز و 8 روز انجماد به ترتیب به 3/34%، 4/29% و 5/25% کاهش یافت. دمای ژلاتینه شدن و حداکثر ویسکوزیته پس از تیمار با آمیلاز در تمامی نشاسته های طبیعی و تحت تیمار انجماد به صورت معناداری (p˂ 0.05) کاهش یافت و روند کاهش به ترتیب  PF8 ˂ PF4 ˂ P مشاهده شد که دلیل این نتایج می تواند تخریب ساختارهای گرانولی و درون مولکولی و همچنین قدرت تورم پایین باشد.

    کلیدواژگان: نشاسته سیب زمینی، پیش تیمار انجماد، درصد کریستالیتی، خواص مورفولوژی
  • میرحسین موسوی، مهدی قره خانی*، کاظم علیرضالو، لیلا روفه گری نژاد، صدیف آزادمرد دمیرچی صفحات 193-205

    در این تحقیق لیپوزوم های بر پایه لیستین به عنوان حامل های ویتامینE  و C، جهت غنی سازی نوشیدنی تخمیری بر پایه عدس/گندم سیاه با روش هیدراسیون تهیه شد. اندازه و شکل ذرات با تفرق نور و میکروسکوپ الکترونی روبشی آنالیز شد. درصد کارایی انکپسولاسیون ویتامین E وC با روش HPLC تعیین شد. کارایی درون پوشانی نانولیپوزوم ویتامین E و C به ترتیب 5/88 و 50 درصد بود. متوسط قطر حجمی نانولیپوزوم ویتامین C کوچکتر از متوسط قطر حجمی نانولیپوزوم ویتامینE  بود. نتایج نشان داد لیپوزوم های تولید شده به روش سونیکاسیون، نانولیپوزوم های پایدار با اندازه کوچک، ضریب پخش‏پذیری پایین (3/0) و تک مد و بار سطحی منفی بالا هستند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی وجود ذرات کروی با اندازه نانومتری را در نانولیپوزوم ها نشان داد. ترکیب فرمولاسیون های لیپوزومی و ویتامین های آزاد در نوشیدنی تخمیری خصوصیات شیمیایی نوشیدنی شاهد را تغییر نداد و شمارش باکتری های پروبیوتیک در این فرمولاسیون ها بعد از 15 روز نگهداری در دمای 4 درجه تفاوتی با نمونه شاهد نداشت.

    کلیدواژگان: نوشیدنی تخمیری، نانولیپوزوم، ویتامین E، ویتامین C
  • مهلا خوشهالی، فاطمه ناظوری*، محمود رقامی صفحات 207-223

    در سال 1400 آزمایشی به منظور بررسی کیفیت و انبارمانی گوجه فرنگی رقم "سنا" توسط اکسید کلسیم، گاماآمینوبوتریک اسید (GABA) و سالیسیلیک اسید در آزمایشگاه پس از برداشت گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه ولی عصر رفسنجان (عج) انجام شد. طرح آماری آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بود. فاکتور اول آزمایش شامل شاهد (آب مقطر)، اکسید کلسیم %5/0 (CaO)، گاماآمینوبوتریک اسید با غلظت 10 میلی مولار (گابا) سالیسیلیک اسید با غلظت 5/0 میلی مولار (SA) و تیمار تلفیقی (CaO + GABA+SA) و فاکتور دوم شامل زمان انبارمانی طی 3 دوره ی انبارمانی (7، 14 و 21 روز) در دمای 1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±85 درصد بود. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر تیمار تلفیقی در حفظ ویژگی های کمی و کیفی گوجه فرنگی چشمگیر بود. کم ترین میزان مواد جامد محلول و کم ترین درصد فعالیت آنزیم پکتین متیل استراز و بیشترین میزان فنل و فعالیت آبی در تیمار گابا مشاهده شد. تیمار سالیسیلیک اسید نسبت به نمونه شاهد تا %32 از نشت یونی ممانعت کرد، همچنین %2.5 باعث حفظ وزن گردید و منجر به حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون در روز هفتم انبارمانی نسبت به روز صفر گردید. طبق نتایج، بیشترین میزان سفتی، پذیرش کلی، فعالیت آبی و ویتامین ث متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود. کم ترین میزان مالون دی آلدیید، لیکوپن و کم ترین میزان فعالیت آنزیم پلی گالاکتروناز (% 09/0 کاهش فعالیت نسبت به شاهد) و کم ترین آلودگی میکروبی (% 63/0 کاهش کلنی نسبت به شاهد)، کم ترین درصد نشت یونی و سرمازدگی متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود. به طورکلی در بین تیمارهای جداگانه تیمار اکسید کلسیم %0.5 و سپس تیمار گابا با غلظت 10 میلی مولار، به بهترین نحو صفات کمی و کیفی میوه گوجه فرنگی را حفظ کردند و جهت فرایند ذخیره سازی پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: ترکیبات آنتی اکسیدانی، فعالیت آنزیمی، ترکیبات فنلی، آلودگی میکروبی
  • سیما طاهری، مرتضی خمیری*، علی مویدی، مهران اعلمی صفحات 225-233

    پپتیدهای زیست فعال در طول عمل تخمیر توسط آنزیم های پروتیولیتیک تولید شده توسط باکتری های اسید لاکتیک ایجاد می شوند که متناسب با توالی اسید آمینه ایجاد شده بعضا دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت پروتیولیتیک GG Lactobacillus rhamnosus و Lactobacillus paracasei در مخلوط دسر نوشیدنی حاوی آب پنیر و بررسی ظرفیت آنتی اکسیدانی این نوشیدنی سین بیوتیک در دو نوع تخمیری و غیر تخمیری کم لاکتوز کاکایویی است. فعالیت پروتیولیتیک میکروارگانیسم ها با اندازه گیری گروه های آمینواسیدی آزاد با استفاده از معرف OPA به روش جذب سنجی و خاصیت آنتی اکسیدانی دسر نوشیدنی با استفاده از ترکیب DPPH و ارزیابی مهار رادیکال های آزاد به روش جذب سنجی مورد ارزیابی قرار گرفت. در نمونه تخمیر شده، فعالیت پروتیولیتیک L. paracasei در طول زمان تخمیر قابل توجه نبود، اما بعد از 17 ساعت گرمخانه گذاری، بیشترین فعالیت پروتیولیتیک را به خود اختصاص داد. در طول مدت ذخیره سازی، بیشترین فعالیت پروتیولیتیک L. paracasei در روزهای هفتم و چهارم (0/05>P) و برای L. rhamnosus GG  یک روز پس از ذخیره سازی بود. در نمونه غیر تخمیری، بیشترین فعالیت L. paracasei مربوط به روز اول ذخیره سازی (0/5) بود اما فعالیت پروتیولیتیک GGL. rhamnosus  بسیار کمتر (0/12) بود  و به روز دوم مربوط بود. فعالیت آنتی اکسیدانی دسر تخمیر شده معنی دار نبود که نشان می دهد این دو باکتری پروبیوتیک فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی نداشتند. در مقایسه با نمونه تخمیر شده، دسر نوشیدنی تخمیری به دلیل داشتن پودر کاکایو حاوی مولکول آنتی اکسیدان ، فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری را نشان داد.

    کلیدواژگان: دسر نوشیدنی، خاصیت آنتی اکسیدانی، فعالیت پروتئولیتیکی، Lactobacillus rhamnosus GG، Lactobacillus paracasei
  • ایرج کریمی ثانی، محمد علیزاده* صفحات 235-247

    در این پژوهش تاثیر نمونه های فیلم بهینه انتخاب شده بر پایه پکتین سیب و پروتیین ماش حاوی میکروانکپسولاسیون عصاره هل، نانوذرات اکسید سریوم و کربن کوانتوم دات بر بسته بندی پنیر فراپالایش مورد مطالعه قرار گرفتند و ویژگی های فیزیکوشیمیایی پنیر شامل اسیدیته، pH، نمک، محتوای رطوبتی، لیپولیز، پروتیولیز، چربی و ارزیابی حسی در طول زمان (0- 60 روز) و فیلم های بهینه طبق طرح I-Optimal بررسی شدند. بر اساس نتایج حاصل شده تاثیر فیلم های بهینه مختلف انتخاب شده بر بسته بندی پنیر غیرمعنادار بود؛ در حالیکه گذشت زمان تاثیر معناداری بر ویژگی های مورد ارزیابی داشت. مطابق نتایج با گذشت زمان، میزان pH، رطوبت، پروتیولیز، چربی و پذیرش کلی نمونه های پنیر فراپالایش بسته بندی شده به طور معناداری کاهش یافت. به علاوه تاثیر بسته بندی فیلم های بهینه بر پنیر فراپالایش سبب افزایش اسیدیته، نمک و لیپولیز گردید. نتایج حاصل از ارزیابی حسی نشان داد که امتیاز ارزیابان با گذشت زمان بر میزان مقبولیت نمونه های پنیر به طور معناداری کاهش یافت. به طور کلی، فیلم های نانوکامپوزیتی بر پایه پکتین و پروتیین ماش با نانوذرات اکسید سریوم و کربن کوانتوم دات و میکروانکپسولاسیون عصاره هل می توانند در بسته بندی پنیر فراپالایش مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، پنیر فراپالایش، فیلم خوراکی، میکروانکپسولاسیون
  • پروانه صادق زاده مرندی، افشین جوادی*، محمدرضا افشار مقدم صفحات 249-258

    اسانس های گیاهی از جمله ترکیباتی هستند که در غلظت های کم قادرند از رشد باکتری ها جلوگیری نموده و سبب افزایش ماندگاری محصولات غذایی از جمله ماهی شوند. در این پژوهش، اثر اسانس های کاکوتی و ترخون در غلظت های 500، 1000 و 2000 میلی گرم بر لیتر بر کیفیت میکروبی و ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان نگهداری شده در ºC 4 بررسی شد. نتایج نشان دادند که اسانس های گیاهی کاکوتی و ترخون در کاهش تولید بازهای نیتروژنی فرار موثر بودند و بیشترین اثر مربوط به اسانس کاکوتی با غلظت 2000 میلی گرم بر لیتر بود. همچنین مشاهده شد که استفاده از اسانس کاکوتی و ترخون باعث کاهش شمارش کلی باکتری ها، باکتری های سرمادوست، جمعیت کلیفرم ها و باکتری اشرشیاکلی نسبت به نمونه شاهد شد؛ که این امر خاصیت ضدمیکروبی آنها را تایید می کند. به طور کلی نتیجه گیری شد که اسانس کاکوتی با غلظت 2000 میلی گرم بر لیتر در کاهش بار میکروبی و به تاخیر انداختن فساد فیله قزل آلای رنگین کمان در دمای یخچال، موترتر از اسانس ترخون و نمونه شاهد بود.

    کلیدواژگان: قزل آلارنگین کمان، اسانس، ترخون، کاکوتی، کیفیت میکروبی
  • سپیده تبریزی، الهام مهدیان، علی محمدی ثانی کاخکی، محبوبه سرابی جماب، فاطمه عروجعلیان صفحات 259-270

    تبدیل ترکیبات زیست فعال به مقیاس نانو، به دلیل کاهش اندازه و افزایش سطح، اثرگذاری آن ها را افزایش خواهد داد؛ استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی در مقیاس نانوذرات، می تواند غلظت مصرفی را کاهش دهد. گیاه هوفاریقون با داشتن متابولیت های ثانویه از خاصیت ضدمیکروبی برخوردار می باشد. در تحقیق حاضر، ضمن بررسی امکان تولید نانوکپسول حاوی عصاره هیدروالکلی اندام های هوایی گیاه هوفاریقون، اثر ضدمیکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره بر ماندگاری پنیر سفید بررسی گردید. جهت تهیه نانوعصاره، از روش تولید امولسیون نانوکپسول های آلژینات کلسیم حاوی عصاره استفاده گردید. نسبت عصاره (با غلظت100 میلی گرم بر میلی لیتر) به آلژینات سدیم، 1 به 4 بود. تولید نانوکپسول حاوی عصاره با افزودن نانوذرات کلریدکلسیم به نانوامولسیون آلژینات حاوی عصاره به نسبت 1 به 6 به مدت 4 ساعت صورت گرفت. جهت تهیه پنیر باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کلی و مخمر کاندیدا آلبیکنس جداگانه به میزان CFU/ml 103 به شیر تلقیح سپس افزودن کلرید کلسیم، آنزیم رنت؛ عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره به شیر انجام گرفت سپس قدرت ضدمیکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره، ویژگی های میکروبی نمونه های پنیر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تعیین اندازه ذرات، شاخص پراکندگی اندازه ذرات، پتانسیل زتا، کارایی ریزپوشانی و بررسی میکروسکوپی ، تولید نانوذرات با کارایی ریزپوشانی مناسب را تایید نمود. نتایج آزمون های میکروبی نمونه های پنیر نشان داد، نمونه حاوی نانوعصاره قادر به کاهش حدود یک سیکل لگاریتمی از میکروارگانیسم تلقیح شده بوده و در زمان ماندگاری مقادیر باکتری گرم مثبت، گرم منفی و مخمر سیر نزولی داشت؛ نمونه حاوی عصاره و نمونه شاهد، میزان میکروارگانیسم ها بیش از 3 سیکل لگاریتمی بوده و در زمان ماندگاری سیر صعودی داشتند، در مقایسه با نمونه شاهد، نمونه حاوی عصاره به طور معنی داری دارای مقادیر کمتری از میکروارگانیسم ها بود. استفاده از نانوعصاره اندام های هوایی گیاه هوفاریقون، به عنوان جایگزین نگهدارنده های سنتزی، باعث تولید محصول غذایی سالم تر با زمان ماندگاری بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: هوفاریقون، نانوکپسول، فعالیت ضد میکروبی، پنیر سفید
  • علی حسینلو، احمد قره خانی*، امیر توکمه چی صفحات 271-281

    به طور کلی نگهداری فیله گوشت گوساله در یخچال (4 درجه سانتی گراد) به دلیل رشد میکروب ها با فساد روبه رو خواهد شد که این امر سلامت غذایی و اقتصادی مصرف کننده را به خطر می اندازد، در همین راستا هدف از این مطالعه بررسی اثرات پوشش خوراکی پروتیین آب پنیر و ژلاتین با سه سطح پروتیین آب پنیر (0، 5/0 و 1 درصد)، سه سطح ژلاتین (0، 5/0 و 1 درصد) و دو غلظت از ترکیب پروتیین آب پنیر- ژلاتین (5/0 و 1 درصد)  به منظور افزایش زمان ماندگاری فیله گوشت گوساله در دمای یخچال بود. برای این منظور آزمون های رطوبت، عدد پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، بار میکروبی و پذیرش کلی روی فیله های گوشت گوساله پوشش داده شده و فاقد پوشش صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری در تمامی تیمارها میزان عدد پراکسید و شاخص تیوباربیتوریک اسید نمونه ها افزایش یافت که این افزایش در نمونه های پوشش دار شده نسبت به نمونه فاقد پوشش کمتر بود (05/0>p)  و با افزایش زمان نگهداری میزان رطوبت فیله های بدون پوشش و همچنین پذیرش کلی نمونه ها به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. کمینه میزان باکتری ها نیز متعلق به نمونه های پوشش داده شده با یک درصد پروتیین آب پنیر- ژلاتین بود. بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که استفاده از پوشش ترکیبی پروتیین آب پنیر و ژلاتین با غلظت یک درصد به عنوان پوشش خوراکی در فیله گوشت گوساله به عنوان بهترین تیمار انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: پروتئین آب پنیر، پوشش خوراکی، فیله گوشت گوساله، دمای یخچال، ژلاتین
  • مریم محمدی زاده*، مریم استادحسین صفحات 283-291

    هدف از این تحقیق، تولید نوشیدنی سیب فراسودمند برپایه شیرجو، جهت انتقال خواص تغذیه ای شیرجو به نوشیدنی و بهبود طعم محصول شیرجو و همچنین استفاده از اینولین به منظور جایگزین بخشی از ساکارز می باشد. بدین منظور دو سطح از میزان شیرجو (30 و 50 گرم در صد میلی لیتر)، سه سطح شکر و سه سطح اینولین با نسبت های شکر به اینولین به ترتیب 5:0، 3:2 و 1:4 گرم در صد میلی لیتر محصول در تولید شش فرمولاسیون مورد استفاده قرار گرفت. شیرجو خالص به عنوان نمونه شاهد انتخاب شد. سپس خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ارزیابی حسی تمامی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن کنسانتره سیب، شکر و اینولین به نمونه ها، بر تمامی پارامترهای فیزیکی مانند بریکس، pH و خصوصیات حسی نمونه ها اثرگذار بود. بر اساس یافته ها، حضور کنسانتره سیب، شکر و اینولین موجب افزایش میزان بریکس نمونه ها نسبت به شیر جو خالص گردید. از سوی دیگر، استفاده از اینولین به تنهایی در فرمولاسیون ها، پذیرش طعم و شیرینی را کاهش داد اما جایگزینی بخشی از ساکارز با اینولین منجر به بهبود احساس شیرینی در مصرف کنندگان گردید. همچنین استفاده از کنسانتره سیب، شکر، اینولین و اسیدسیتریک، میزان پذیرش طعم را در هر دو سطح 30 و 50 گرم شیرجو افزایش داد. در پایان فرمولاسیون حاوی شیرجو، شکر و اینولین به ترتیب 30، 2 و 3 گرم در صد میلی لیتر محصول (B30) با بریکس کم، شیرینی مناسب و برتری طعمی بر نمونه های دیگر، به عنوان فرمول مناسب انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: شیر جودوسر، اینولین، ارزیابی حسی، نوشیدنی فراسودمند
  • کیانا پورمحمدی*، الهه عابدی صفحات 293-302

    فرایند فشار بالا فناوری غیر حرارتی جدیدی است که توسط آن، ماده ی غذایی در معرض فشاری برابر با 600-100 مگاپاسکال قرار می گیرد. در این پژوهش، تاثیر آنزیم آلفا آمیلاز باکتریایی بر درجه ی هیدرولیز، میزان بلورینگی، ویژگی های مورفولوژی و حرارتی نشاسته ی ذرت قبل و بعد از تیمار با فرایند فشار بالا (300 و 600 مگاپاسکال) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، با افزایش میزان فشار، تاثیر فرایند بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حرارتی نشاسته بیشتر شد. همچنین نشاسته های تیمار شده با فرایند فشار بالا نسبت به هیدرولیز آنزیمی حساس تر بودند. نتایج آنالیزSEM  نشان داد نشاسته های تیمار شده با فشار معادل 600 مگاپاسکال، دارای بیشترین تخلخل، فرورفتگی و نا همواری بر روی سطح گرانول های نشاسته بودند و بیشترین حساسیت را در برابر هیدرولیز آنزیمی از خود نشان دادند. میزان بلورینگی در نشاسته های تیمار شده با فشار بالا و آنزیم، بدلیل از بین رفتن ساختار کریستالی نشاسته، نسبت به نمونه ی نشاسته ی طبیعی کمتر بود. نتایج حاصل از ویژگی های حرارتی نشاسته ها نشان داد با افزایش میزان فشار اعمال شده، پارامتر های TO، TP و TC و آنتالپی بطور معناداری کاهش یافت و نمونه های تیمار شده با فشار بالا و هیدرولیز شده توسط آنزیم آلفا آمیلاز دارای کمترین دمای ژلاتینه شدن و آنتالپی بودند. فرایند فشار بالا می تواند باعث ایجاد اصلاحات فیزیکی مطلوبی بر روی نشاسته شود که به واسطه ی این اصلاحات، می توان جهت هیدرولیز نشاسته ها از میزان کمتری آنزیم آلفا آمیلاز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نشاسته ی ذرت، آلفا آمیلاز، فرایند فشار بالا، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ساختار مورفولوژیکی
  • حسن بنی تمیم، عاطفه پورجاهد*، صفورا کریمی، محمدرضا عصاری صفحات 303-314

    از جمله مشکلات اساسی در غنی سازی مواد غذایی با فیتواسترول ها، نقطه ذوب بالا، طعم و مزه گچی و حلالیت پایین آن‎ها است که یکی از راه های غلبه بر این مشکلات استفاده از یک ماده پوششی مناسب و درون پوشانی فیتواسترول است. در این پژوهش، برای درون پوشانی فیتواسترول از روغن زیتون، به دلیل مزایای تغذیه ای بالا و به روش نانوامولسیون سازی استفاده شد. به منظور بهینه سازی شرایط درون پوشانی، درصد روغن زیتون (فاز روغنی)، درصد سدیم دودوسیل سولفات (سورفکتانت) و ژلاتین (به عنوان پایدار کننده) متغیرهای مستقل و اندزه ذره به عنوان پاسخ در نظر گرفته شد. با طراحی آزمایش به وسیله نرم افزار مینی تب با استفاده از روش سطح پاسخ RMS و با استفاده از طرح Box-Behnken شرایط آزمایش تعیین شدند. دو فرمولاسیون (1/7 ،7/3 ،90) و (9/7 ،7/3 ،80) به دلیل داشتن کمترین اندازه ذره (105-103) نانومتر به عنوان شرایط مناسب و تجربی نانوامولسیون سازی جهت درون پوشانی فیتواسترول انتخاب شدند. نتایج بعد از درون پوشانی نشان داد که اندازه ذرات،pH ، ویسکوزیته، کشش سطحی و پایداری فیزیکی  نانوامولسیون ها بهترین شرایط را  برای کاربرد  آن‎ها به دست می‎دهد. در نهایت فرمولاسیون (1/7 ،7/3 ،90)  بعد از درون پوشانی  به دلیل خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مناسب، پایداری بیشتر و  اندازه ذره 112 نانومتر به عنوان بهترین فرمولاسیون برای درون پوشانی فیتواسترول انتخاب شد.از جمله مشکلات اساسی در غنی سازی مواد غذایی با فیتواسترول ها، نقطه ذوب بالا، طعم و مزه گچی و حلالیت پایین آن‎ها است که یکی از راه های غلبه بر این مشکلات استفاده از یک ماده پوششی مناسب و درون پوشانی فیتواسترول است. در این پژوهش، برای درون پوشانی فیتواسترول از روغن زیتون، به دلیل مزایای تغذیه ای بالا و به روش نانوامولسیون سازی استفاده شد. به منظور بهینه سازی شرایط درون پوشانی، درصد روغن زیتون (فاز روغنی)، درصد سدیم دودوسیل سولفات (سورفکتانت) و ژلاتین (به عنوان پایدار کننده) متغیرهای مستقل و اندزه ذره به عنوان پاسخ در نظر گرفته شد. با طراحی آزمایش به وسیله نرم افزار مینی تب با استفاده از روش سطح پاسخ RMS و با استفاده از طرح Box-Behnken شرایط آزمایش تعیین شدند. دو فرمولاسیون (1/7 ،7/3 ،90) و (9/7 ،7/3 ،80) به دلیل داشتن کمترین اندازه ذره (105-103) نانومتر به عنوان شرایط مناسب و تجربی نانوامولسیون سازی جهت درون پوشانی فیتواسترول انتخاب شدند. نتایج بعد از درون پوشانی نشان داد که اندازه ذرات،pH ، ویسکوزیته، کشش سطحی و پایداری فیزیکی  نانوامولسیون ها بهترین شرایط را  برای کاربرد  آن‎ها به دست می‎دهد. در نهایت فرمولاسیون (1/7 ،7/3 ،90)  بعد از درون پوشانی  به دلیل خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مناسب، پایداری بیشتر و  اندازه ذره 112 نانومتر به عنوان بهترین فرمولاسیون برای درون پوشانی فیتواسترول انتخاب شد.

    کلیدواژگان: فیتواسترول، ریزپوشانی، سطح پاسخ
  • فاطمه جلیلی، سیدهادی پیغمبردوست*، صمد بدبدک، عارف اولاد غفاری صفحات 315-327

    در این پژوهش گرده گل جمع آوری شده توسط زنبور عسل (گرده زنبور عسل) در سطوح مختلف (3، 6، 9، 12و 15 درصد) به کیک بدون گلوتن بر پایه نشاسته ذرت افزوده شد و اثر آن بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی خمیر و خصوصیات تکنولوژیکی کیک بررسی شد. افزودن گرده زنبورعسل اثر معنی داری بر قوام خمیر نداشت (0.05<p) اما موجب کاهش pH و افزایش دانسیته و وزن مخصوص خمیر شد. با افزودن گرده زنبورعسل حجم کیک از 104/7 سانتی متر مکعب در نمونه کنترل (صفر درصد گرده) به 3/112 سانتی متر مکعب در کیک حاوی 6 درصد گرده افزایش یافت و پس از آن مجددا به طور معنی داری (0.05>p) کاهش یافت. روند مشابهی در مورد ویژگی حجم ویژه کیک نیز مشاهده شد. ارتفاع قرص کیک از5/26سانتی متر در نمونه کنترل به 4/7 سانتی متر در کیک حاوی 15 درصد گرده کاهش یافت. افزودن گرده باعث کاهش میزان افت پخت کیک گردید طوری که نمونه حاوی 15 درصد گرده کمترین افت پخت را نشان داد. به علاوه، افزودن گرده به فرمول کیک بدون گلوتن با افزایش مقدار رطوبت، خاکستر و شاخص قهوه ای شدن پوسته و کاهش فعالیت آبی آن همراه بود. آنالیز تخلخل و ریز ساختار مغز کیک نشان داد که افزودن گرده درصد تخلخل (از 3/20 به 8/30 درصد) و میانگین مساحت سلول ها نمونه ها را (از 5/1به 14/7 در هر سانتی متر مربع)  نسبت به نمونه کنترل افزایش داد. ارزیابی حسی نمونه ها مشخص کرد که کیک های حاوی 6 و 9 درصد گرده زنبورعسل بالاترین امتیازهای پذیرش کلی را نسبت به سایر نمونه ها بدست آوردند. بنابراین، می توان از سطوح متوسط گرده زنبور عسل برای تولید کیک های بدون گلوتن فراسودمند با ویژگی های حسی و تکنولوژیکی مطلوب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کیک بدون گلوتن، گرده زنبور عسل، فراسودمند، ویژگی های فیزیکی شیمیایی
  • نرگس شهبازپور، انوشه شریفان*، کیانوش خسروی دارانی، هدایت حسینی صفحات 329-338

    در این مطالعه با توجه به اهمیت روز افزون جایگزینی پروتیین های گوشتی با یک منبع غذایی سالم به بررسی جایگزینی گوشت با مایکوپروتیین های قارچی پرداخته شد که با توجه به خصوصیات مورفولوژی شبیه به گوشت و ارزش غذایی بالا می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت در فرآورده های گوشتی حاصل از آن باشد هدف از این تحقیق بهبود ارزش تغذیه ای و سلامتی و بافتی محصولات پروتینی حاوی گوشت بود که نتایج نشان با جایگزینی کامل گوشت با مایکوپروتیین ها ویژگی های بافتی محصول از جمله سفتی، قابلیت ارتجاعی و صمغیت نمونه ها بصورت معنی داری کاهش و از طرفی محتوای رطوبتی نمونه ها تغییر معنی داری نداشت همچنین در بررسی ارزش تغذیه ای نمونه های محتوی ماییکوپروتیین قارچی نسبت به نمونه های حاوی گوشت مقدار چربی غیراشباع و پروتیین بالا و کربوهیدرات و خاکستر کمتری داشت که بیانگر ارزش تغذیه ای و سلامتی بالاتر سوسیس های تهیه شده از مایکوپروتیین قارچی نسبت به گوشت گاو می باشد.

    کلیدواژگان: گوشت جایگزین، مایکوپروتئین، ارزش غذایی، فیزیکوشیمیایی، سوسیس
  • محدثه جعفری، محمد سیاری*، علی عزیزی صفحات 339-352

    در مطالعه حاضر اثر روش خشک کردن بر مواد زیست فعال دو گونه مریم گلی Salvia officinalisو Salvia. nemorosa مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام گردید. فاکتور اول گونه ی مریم گلی در دو سطح و فاکتور دوم روش خشک کردن در چهار سطح خشک کردن در سایه به مدت 144 ساعت، خشک کردن در زیر نور آفتاب به مدت 78 ساعت و در آون با دمای 40 و 70 درجه سانتی گراد به ترتیب به مدت 37 و 6 ساعت بود. با احتساب دو سطح برای فاکتور اول و چهار سطح برای فاکتور دوم کلا 8 تیمار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد عصاره (11%) متعلق به تیمار آون 70 درجه سانتی گراد، در هر دو گونه مریم گلی و با میزان بالاتر گونه S. nemorosa نسبت به گونه دیگر بود. درصد کاهش وزن تحت تاثیر روش های خشک کردن قرار نگرفت ولی نوع گونه بر روی آن اثر گذاشت و گونه S. officinalis بیشترین کاهش وزن را نسبت به گونه دیگر نشان داد. بالاترین میزان فنل کل، فلاونویید کل، تانن کل و خاصیت آنتی اکسیدانی در هر دو گونه در تیمار سایه خشک مشاهده شد وکمترین مقدار این ترکیبات در آون 70 درجه سانتی گراد ثبت شد. بیشترین میزاناسیدهای فنلیک شامل اسید کلروژنیک، اسید کافییک، اسید رزمارینیک و اسید سالویانولیک در هر دو گونه در روش سایه خشک و کمترین مقدار نیز در روش خشک کردن در آون 70 درجه سانتی گراد مشاهده شد. همچنین اسید سالویانولیک و اسید رزمارینیک بیشترین میزان اسیدهای فنولیک در نمونه های خشک شده در سایه بودند. با مقایسه دو گونه اصلاح شده (S. officinalis) و بومی (S. nemorosa) مشخص شد که گونه بومی می تواند دارای ویژگی های برجسته ای برای اهلی سازی، اصلاح و تحقیقات بیشتر باشد.

    کلیدواژگان: اسیدهای فنولیک، تانن کل، روش خشک کردن، خواص آنتی اکسیدانی، فلانونوئید کل، مریم گلی
  • آتنا پاسبان، حسن صدرنیا، سید احمد شهیدی، محبت محبی* صفحات 353-362

    یکی از جنبه های مهم فناوری خشک کردن مواد غذایی، بررسی تغییرات رطوبت و دما نمونه طی فرآیند خشک کردن می باشد. بررسی تغییرات دمایی نمونه غالبا با وسایلی نظیر ترموکوپل و دماسنج صورت میگیرد. در این پژوهش ترموگرافی مادون قرمز جهت بررسی تغییرات دمایی برش های سیب طی فرآیند خشک کردن بکار گرفته شد. تغییرات دمای نمونه در طی فرآیند خشک کردن در دمای 60 و 80 درجه سانتی گراد با استفاده از ترموکوپل نوع T و ترموگرافی مادون قرمز اندازه گیری شد. هم چنین تغییرات محتوای رطوبت  برش های سیب طی فرایند خشک کردن اندازه گیری و منحنی خشک کردن بررسی شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که ترموگرافی مادون قرمز ابزار مناسبی است که قادر است بصورت غیر مستقیم و بدون تماس با نمونه روند تغییرات دمایی نمونه را طی فرآیند خشک کردن بخوبی اندازه گیری نماید. بررسی منحنی تغییرات محتوای رطوبت در دمای 60 و 80 درجه سانتی گراد نشان داد که با افزایش دمای خشک کردن سرعت انتقال جرم و حرارت افزایش، و مدت زمان فرایند خشک شدن کاهش به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ترموگرافی مادون قرمز، تغییرات دمایی، تغییرات محتوای رطوبت، خشک کردن، سیب
  • هاله همتی*، رقیه اشرفی یورقانلو، مهلا پیروزی فرد صفحات 363-374

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتی‏اکسیدانی فیلم زیست تخریب پذیر تهیه شده ازکازیینات سدیم حاوی نانواکسید تیتانیوم و اسانس هسته انگور و تاثیر آن بر مقاومت اکسیداتیو روغن زیتون بود. آنتی‏اکسیدان‏ها با هدف به تاخیر انداختن اکسایش در روغن به آن افزوده می‏شود. با توجه به مطالعات پیشین سرطان‏زا بودن آنتی‏اکسیدان‏های سنتیک، منجر به کاهش استفاده از آن‏ها و جایگزینی آن‏ها با آنتی اکسیدان‏های طبیعی شده است. به همین منظور فیلم‏های بیونانوکامپوزیتی بر پایه کازیینات سدیم در سطوح مختلف نانو اکسید تیتانیوم (صفر، 38/0، 75/0، 3/1 و 5/1‏% وزنی- وزنی) و اسانس هسته انگور در پنج سطح (صفر، 125، 250، 375 و  ppm500) تهیه شدند. نتایج بیان کردند که با افزودن نانواکسید تیتانیوم و اسانس هسته انگور بر میزان ضخامت و کدورت فیلم ها افزوده شد و منجر به کاهش عبور نور از فیلم‏ها و در نتیجه کدورت آن‏ها شد. فیلم حاوی 5/1 درصد نانواکسید تیتانیوم و ppm 500 اسانس بیشترین کدورت و بیشترین ضخامت را بین نمونه های دیگر داشت. با افزایش غلظت اسانس هسته انگور، خاصیت آنتی‏اکسیدانی فیلم‏ها نیز افزایش پیدا کرد به طوری‏که فیلم حاوی ppm 500 اسانس، فعالیت آنتی‏اکسیدانی به میزان 78% را از خود نشان داد. نتایج آزمون پایداری در برابر اکسایش روغن زیتون بکر بر پایه آزمون‏هایی چون، عدد اسیدی، عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .نتایج نشان داد تفاوت معنی‏داری (05/0>P) بین فیلم پروتیینی حاوی اسانس با غلظت ppm 500 با نمونه حاوی آنتی اکسیدان سنتزی (TBHQ)  وجود ندارد. فیلم کازیینات سدیم به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی به نسبت مناسب، تاثیر مثبتی بر کاهش روند اکسایش روغن زیتون داشته و می‏تواند جایگزین مناسبی برای استفاده از آنتی‏اکسیدان های سنتزی باشد.

    کلیدواژگان: کازئینات سدیم، نانواکسیدتیتانیوم، اسانس هسته انگور، روغن زیتون
|
  • Boukaga Farmani, Samad Bodbodak* Pages 1-10

    The purpose of clarification pomegranate juice by ultrafiltration process was its effect on bioactive compounds and degradation of bio-colorants during processing. For this aim, the effect of temperatures (20 and 30°C) and pressures (1.5, 2 and 2.5 bar) on anthocyanin, phenol, tannin and color indices were investigated. The results showed that the applied treatments significantly reduced anthocyanin in pomegranate juice. Treatments of 20°C-2 bar and 30°C-2 bar with 2.8 and 14.34% had the lowest and highest decrease in anthocyanin content, respectively. All treatments applied significantly reduced the total phenol content of pomegranate juice by 15-28-27%. Treatments of 20°C-2 bar and 30°C-2 bar with 6563.6 and 5696.9 mg/L had the highest and lowest phenols, respectively. The total tannin content for 20ºC and 30°C was 700.6 and 746.7 mg/L, respectively. The rate of reduction was between 39.34% for 1.5 bar-30°C treatment and 49.7% for 2.5 bar-20°C treatment. The total color density at 20°C and 30ºC was 1.09 and 1.17, respectively. Due to the rapid degradation of anthocyanins and tannins at high temperatures and generation of dark brown pigments, the total color density increased. The rate of tannin color reduction was between 39.34% for 1.5 bar-30°C treatment and 49.7% for 2.5-bar-20°C treatment. It was concluded that the effect of membrane process on tannin color reduction (45%) was more than anthocyanin color (23%). Regarding the browning index of permeation, the highest and lowest decreases equal to 34.45 and 19.88% were related to 2.5 bar-20°C and 2 bar-30°C, respectively.

    Keywords: Pomegranate juice clarification, permeation flux, degradation of biocolor compounds, browning index
  • ELAHE BANAIE, Mojtaba Mojaverian*, Seyed Ali Hosseini Yekani, Abbas Mirzaei Pages 11-22

    Food security and its side effects is an issue that has directly or indirectly posed serious challenges to all countries in the world, especially developing countries such as Iran. Given the importance of nutrition and food consumption in household budget planning and the direct impact of prices on it, this article seeks to examine the effects of price shocks along with the nominal income compensation policy on household food security. To achieve this goal, four food groups are cereals (bread, rice and pasta), livestock products (red meat, white meat, dairy and eggs), and other agricultural products (potatoes, vegetables, fruits). Cereals and processed products (oil and sugar) were considered due to their high share in the household food basket.Using the multi-market equilibrium model, the effects of price shocks of this group of products along with the nominal income compensation policy on the amount of calories received by households were evaluated separately for urban and rural income groups.The results showed that the increase in income will lead the consumption pattern of poor households to consume more livestock products assuming the price of these products is stable and the consumption pattern of middle households to more consumption of agricultural products despite the increase in prices of these products. In this regard, the results showed that the sensitivity of poor households in the community, especially poor rural households to changes in income is very high. And increasing or decreasing the income of this group of households can play a decisive role in improving or weakening their food security. Therefore, it is suggested that the government men play an important role in supporting these households in the conditions of inflation in products and food, by granting subsidies and allocating the necessary funds to poor households, especially the rural poor. Due to the different influence of households with different income levels, it is necessary to establish the necessary support policies based on the income level of the household. Based on this, it is suggested to use support policies that are a combination of price and income policies for household consumption management.

    Keywords: Price shock, Income shock, Calorie intake, Multi market model, Income compensation policy
  • Morteza Norozi*, Abolfazl Danayi Pages 23-36

    Mill flower is one of the by-products that is produced in significant volumes. Mill flour is often mixed with mill ash from bagasse baking, which together forms the bulk of mill waste in sugar factories for disposal. Low levels of nutrients and high humidity make mill flour a dilute source of nutrients, and the demand for mill flour as a valuable material is higher from farmers and biotechnology companies, which leads to the accumulation of mill mud in most factories. The obvious use of mill mud is its use in sugarcane fields. As a result, the continued use of high-rate mill mud and ash, without proper knowledge of soil conditions and crop needs, has caused much concern in recent years. The risk of over-fertilization and heavy metal contamination on sugarcane fields and concerns about the off-site effects of leakage into waterways have raised questions about the excessive use of mill mud in industry. In this regard, this study examines the issues related to the responsible management of mill flowers produced in sugar or sucrose factories from sugarcane (a case study of sugarcane factories in southern Iran) and its cost-effectiveness in a wider range of farms away from mills. Reported as a means to minimize environmental hazards. Thus, the estimated size of food resources in the mill produced by Farabi and Dehkhoda sugarcane companies is 7300 tons of nitrogen and 4500 tons of phosphorus per year. This represents 60% of the 7700 tonnes of phosphorus estimated as fertilizer on sugarcane fields in 1400.

    Keywords: Waste Management, Milling Efficiency Management, Heavy Metals, Sugarcane Nutrients
  • Nasrin Afshar, N. Sedaghat*, Mohammad Mohsenzadeh Pages 37-56

    The effect of chicken feet gelatin coatings and green walnut husk extracted on chemical, physical, microbial and sensory properties of rainbow trout fillet was investigated during storage period (12 days) at 5 °C. Chemical analyses (pH, TVB-N, TBA and FFA measurements), physical tests (moisture, color and texture measurements), microbial tests (TVC) and sensory evaluation were carried out periodically every four days. The results showed that by increasing the concentration of walnut green skin extract, the efficiency of the coating increased that the coatings containing 2.5 and 5% gelatin along with 1000 ppm of the extract improved the quality and shelf life of fish fillets compared to other ones. The values ​​of pH, TVB-N content, TBA and FFA in coated samples were significantly lower than the control sample (p<0.05). The coating treatment containing 1000 ppm of the extract also maintained the moisture, texture and color of the fillets and showed a lower microbial load than other treatments. From a sensory point of view, the treatments containing chicken foot gelatin and walnut green skin extract had the highest score at the end of the storage period compared to the control sample. Furthermore, the highest score was obtained for the samples coated by 1000 ppm walnut green skin extract.

    Keywords: Edible coatings, Chicken feet gelatin, green walnut husk extracted, Shelf life, Rainbow trout fillet
  • Tahereh Kakouei, Esmaeil Ataye Salehi*, Elham Mahdian, Javad Fatahi Moghadam Pages 57-68

    One of the most important problems in the field of cultivation and production of garden products, especially oranges, is the irrigation of the plant and its amount. Iran has many challenges in growing and producing orange fruit due to its diverse climate and being located in a dry region.  Based on, in the present study, the effect of water stress and storage time of the product in cold storage (fruits of Thomson Novell cultivar after harvest in cold storage at 5 ° C and 85% humidity for 90 days and Valencia oranges at 20 ° C for Stored for 30 days) on chemical properties (antioxidant activity, ascorbic acid content), physical (weight, width, length, volume, volume, weight and weight of the extract), color characteristics and sensory properties were evaluated. The physical changes of Thomson and Valencia oranges in the samples without water stress on the first day were not significantly different, although minor reduction in storage time. According to the results, the highest weight loss, extract weight, antioxidant, ascorbic acid and volume of orange varieties during storage were in samples under dehydration stress. The color components include brightness, a * and b * decreased in Thomson orange samples under water stress and during storage, but the Valencia orange but did not significant difference was observed. Sensory properties of bad taste and bitterness were higher in oranges under water stress and scored lower in terms of sensory evaluators.

    Keywords: Thomson, Valencia, Water stress, Orange, Storage
  • Naghmeh Alaeii Bakhsh, Alireza Faraji*, Fariba Naghipour Pages 69-82

    Today, increasing the quality and nutritional value of food consumed by patients with celiac disease has attracted the attention of many researchers. Therefore, the aim of this study was to investigate the possibility of improving the quantitative and qualitative characteristics of gluten-free cake by replacing brown rice flour at three levels of 0, 50 and 100% with white rice flour in the presence of native Iranian gums (Isfarzeh, Qodoume Shirazi and Farsi separately at level of 1%). Results showed by increasing the amount of replacement of brown rice flour and adding gums, the viscosity of the dough increased, while with increasing the amount of these compounds, the specific gravity of the dough increased and decreased, respectively. The results showed the amount of protein, fat, moisture, firmness of the texture (during both periods) increased with the replacement of brown rice flour, while the addition of gums only affected the moisture and firmness of the texture in such a way that with the addition of gums, the amount of texture firmness decreased and the amount of moisture in the product increased. Regarding the specific volume and porosity of gluten-free cake, the results showed that with increasing the replacement of brown rice flour and the use of gums, the amount of these parameters decreased and increased, respectively. According to the results, with increasing the amount of replacement of brown rice flour, the amount of L* and a* components of the samples had a downward and upward trend, respectively, while the addition of gums only increased the amount of L* component. Finally, the panelists evaluated the sensory properties and introduced two samples containing 0% brown rice flour with Isfarzeh gum and sample containing 50% brown rice flour and Isfarzeh gum as the best samples.

    Keywords: Celiac disease, Gluten free, Brown rice, Iranian Native Gums, cake
  • Rohollah Pashaei Bahram, Afshin Javadi*, Samad Bodbodak, Mostafa Araj Khodaei Pages 83-91

    The aim of the study was to investigate the effect of sodium glutamate pretreatment, as a substrate, on the production of gamma aminobutyric acid during wheat germination. For this purpose, wheat grains (Alvand variety) were treated with different amounts of sodium glutamate (0, 50, 100, and 150 mg kg-1) during 72 h germination. Physical properties (such as germinated seed weight, number of germinated seeds and germination length) and bioactive compounds contents (such as gamma aminobutyric acid, total flavonoids, total phenols and free radical scavenging activity of DPPH) were measured at 24, 48 and 72 h time intervals. The results showed that germinated seed weight and number of germinated seeds increased with increase of sodium glutamate concentration and germination time. Also, the total flavonoids contents decreased in all samples during germination time and the increase of glutamic acid did not have a significant effect on its amount. The highest levels of total phenol, gamma aminobutyric acid and antioxidant capacity were observed in the sample treated with 150 mg kg-1 on the first day of germination equal to 4589 μg GAE g-1, 303 mg 100 g-1 and 57%, respectively. In all treatments, the amount of these compounds did not change significantly during germination time (p >0.05). Finally, it was concluded that the 24 hours germination time and the 150 mg kg-1 glutamate was the most appropriate treatment to increase the biosynthesis of gamma-aminobutyric acid and anatioxidant activity in germinated wheat grains.

    Keywords: Sodium glutamate, Gama-Aminobutyric acid, Germinated wheat, Germination
  • Sahar Jalili* Pages 93-104

    In the most of the human society, the issue of shortage of time for preparing food and the advantages of aquatic protein has brought about an appropriate motivation for introducing different kinds of ready-to-eat and semi-ready-to-eat products such as finger foods and burgers etc. made out of different aquatics. This research aims to conduct sensory evaluation on the fish finger made out of the meat of barracuda (Sphyraena jello) and to compare the sensory indices (texture, odor, color, taste and total utility) under freezing conditions -18ċ for four months. Four treatments of fish fingers including (first treatment: mince, second treatment: Surimi , treatment 3: mince+ red meat, treatment 4: Surimi +red meat) were considered. The indices in the products at the times of zero (fresh sample), 1, 2, 3, 4 months were measured under freezing conditions.  The evaluations of texture description between the exiting treatments indicate that there is significant difference between Surimi bearing treatments &minced fish during the storage period (P ≤ 0.05). Meanwhile, Second Treatment  at the time Zero, production and end of storage period (120 days) acquire the highest score of the texture factor by 4.74 ± 0.42 and 3.41 ± 0.64 respectively. The highest score in the color treatment at the time Zero is allocated to Second Treatment with 4.44 ± 0.20. As for the color factor, there has been a significant difference between minced meat and Surimi Treatments during storage period (P ≤0.05).

    Keywords: sensory evaluation, Fish finger, Sphyraena jello (Barracuda), Surimi, Mince, freezing, Red meat
  • Mehdi Jalali, Zahra Sheikholeslami*, AmirHossein Elhami Rad, MohammadHossein Haddad Khodaparast, Mahdi Karimi Pages 105-118

    The use of appropriate gluten substitutes such as gums can be useful in the production of products without this protein for people with chronic celiac disease. The purpose of this study was to investigate the characteristics of baked bread produced based on corn flour and the addition of Balangu Shirazi (Lallemantia Royleana) gum at three levels (zero, 1 and 2 g). For this purpose, a completely randomized statistical design was used (P<0.05). Based on the obtained results, the sample containing 1% of Balangu Shirazi gum has the highest porosity (18.5%) and the lowest firmness in the period of 2 h after baking (6.5 N) at the consumption level of 1% and 72 h after baking (10.6 N) at the consumption level of 2% gum was obtained. Also, with increasing the level of gum consumption, increasing the L* colorful component and no significant change in the two colorful component a* and b* component in the crust and crumb texture of the produced bread were obtained. Observation of electron microscope images showed that by increasing the amount of Balangu Shirazi gum, it causes the formation of a network-like structure and can put more compression on the wall of the produced bread. Finally, by examining the marginal results of the sensory test, the sample containing 1% gum, compared to other samples, received a higher score from the sensory evaluators.

    Keywords: Balangu Shirazi (Lallemantia Royleana) gum, Corn flour, Qualitative properties, Microstructure
  • Zahra Ghafuri, ALI FAZLARA*, Mahdi Pourmahdi Broojeni, Neda Bavarsad Pages 119-131

    Although fish oil is a very important source of omega-3 and its consumption is recommended in terms of nutrition, it cannot be used directly in the food system due to its instability. Therefore, its stability can be increased by converting the particle to the nanoscale. The aim of this study was to investigate the physical and chemical stability of omega-3 nanoemulsion at different temperatures and its antibacterial properties. For this purpose, fish oil containing omega-3 fatty acids was produced by high energy method in nanoparticles and its physical (particle size, zeta potential, viscosity, and physical stability) and chemical properties (pH and turbidity) were evaluated during storage at 4, 25 and 40 o C during 7 days, as well as antibacterial properties of fish oil nanoemulsion against two gram-positive and gram-negative bacteria. The results showed that the omega-3 nanoemulsion produced had the optimum stability at 25 o C. the optimal concentration of 4% of omega-3 nanoemulsions also showed antibacterial properties against the studied bacteria, especially Staphylococcus aureus.

    Keywords: Omega-3, nanoemulsion, chemical, physical, Staphylococcus auerus
  • Seyede Zeynab Jafari, Sara Jafarian*, Mohammad Hojjati, Leila Najafian Pages 133-146

    In this study, the antioxidant properties of nanoencapsulated rosemary leave extract in biopolymer basil (Ocimum basilicum) seed gum coating to control the oxidative stability of sunflower oil and sensorial properties of fried potato strips were studied. The rosemary leaves extract obtained by ultrasonic bath has phenolic compounds (174.4 ± 25.9 mg gallic acid / g extract) and flavonoid (78.30 ± 3.2 mg rutin / g extract). Antioxidant activity of DPPH free radical scavenging by IC50 was 98.16 ppm and oxidative stability at 200 ppm was 5.08 h. The average size of nanoparticles in basil seed gum coating was 284.2 nm. The peroxide value and thiobarbituric acid value of oil samples were calculated every 4 days (0, 4, 8, 12, 16, 20, and 24 days). The results showed that oil oxidation in samples containing nanoencapsulated rosemary extract was less than the control sample, oil containing free extract or TBHQ. At the end of 24 days of incubation period, the peroxide value of oil samples containing synthetic antioxidant TBHQ and oil samples containing nanoencapsulated rosemary extract in the basil seed gum were 23.4 and 17.80 mEq O2/ kg oil and thiobarbituric acid value were 0.16 and 0.06 mg of malondialdehyde/kg oil respectively. In addition, the higher sensorial score of color, odor, taste and overall acceptance was related to potato strips fried in oil containing nanoencapsulated rosemary extract. The results of this study suggest the use of nanoencapsulated rosemary extract in basil seed gum coating to increase shelf life of sunflower oil.

    Keywords: Emulsion, Encapsulation, Nanocapsule, Phenolic, Potato strips
  • Zahra Rezvani, Amir Goli* Pages 147-159

    Unfortunately, the food processing waste has recently increased, prompting researchers to develop new economical products based on food waste to reduce the environmental problems caused by waste accumulation.  Among these, carrot pomace as a nutrient-rich waste with appropriate functional properties can be mentioned. In this study, fresh carrot pomace was dried using a hot-air oven (60℃ and 80℃) and a freeze dryer. Then the dried-pomace quality in terms of functional properties (bulk density, particle size, water and oil holding capacity, antioxidant activity, carotenoid content, color, and microstructure) and chemical compounds were examined. The results showed that the drying method and temperature had a significant effect on pomace’s chemical compounds. A significant decrease in moisture and lipid content was perceived due to the oven temperature increment (from 60℃ to 80℃), while no significant changes were observed in crude fiber content. Freeze-dried samples also had the least moisture content in comparison to the oven-dried samples. Also, the functional properties of the dried samples showed that the drying method and temperature had no significant effect on the carotenoid content and particle size of the samples. The oven temperature increment significantly reduced the bulk density and water holding capacity (from 15.97 to 14.57 g/g). The freeze-dried sample also showed the lowest bulk density, the highest water and oil holding capacity, and antioxidant activity compared to the oven-dried counterpart. It also had better color and more porosity. Therefore, freeze-dried carrot pomace can be used to fortify food products.

    Keywords: Carrot pomace, drying, carrot pomace powder, freeze dryer, functional properties
  • Solmaz Khojastehmanesh, Masoud Dezyani*, Fatemeh Shahdadi Pages 161-170

    The aim of this study was to compare the vacuum production of barberry (Berberis vulgaris)  leather with traditional heating methods. Three formulas with different levels of barberry (47, 72 and 92%) were prepared and their quality properties were investigated. The results showed that pH decreased with increasing the percentage of barberry puree in the formulation. With increasing the percentage of barberry puree in the formulation, the amount of elongation and tensile strength increased. Drying method did not show a significant effect on elongation and tensile strength (p> 0.05). In terms of sensory properties, samples containing 72% of barberry received the highest flavour score. With increasing percentage of barberry puree in the formulation, odor, color and texture scores increased and the samples dried by vacuum method had more odor, color and texture scores than samples dried in the traditional method. The type of drying method had not a significant effect on texture score of leather samples (p> 0.05). With increasing the percentage of barberry puree in leather formulation, the amount of total phenolic compounds and antioxidant activity increased in both drying methods. With increasing storage period, the number of mold and yeast and bacteria increased. At the end of the storage period, the lowest total microbial count was observed in samples containing 92% of dried barberry puree under vacuum and the highest count of mold and yeast in samples containing 47% of dried barberry puree with traditional method was observed.

    Keywords: Barberry leather, vacuum drying, Sensory properties, Antioxidant activity
  • Hannan Lashkari* Pages 171-182

    The aim of this study was to investigate crocin encapsulation in liposome and niosome systems and their characteristics such as particle size, stability, encapsulation efficiency, viscosity, antioxidant properties, gastrointestinal release, resistance to acidic conditions and resistance to high temperatures. The results showed that the samples encapsulated in the noisome (76.45 nm) had smaller particle size and better dispersion than the liposome (103.35 nm). Also, the encapsulation efficiency of the noisome (88.08 %) was higher than that of the liposome (80.59 %). No significant difference was observed between the antioxidant properties of liposome and niosome samples. But gastrointestinal release was higher for niosomic samples. Examination of the results of resistance to acidic conditions and high temperature showed that the samples covered in the niosome showed better resistance. In general, it can be concluded that niosome system is a more suitable system for crocin encapsulation and its use in increasing the efficiency of food, pharmaceutical and cosmetic systems.

    Keywords: Bioactive, Crocin, Encapsulation, Liposome, Niosome
  • Elahe Abedi*, Kiana Pourmohammadi Pages 183-191

    In order to achieve high-efficiency hydrolysis by α-amylase, freezing pretreatment of potato starch was performed at -25°C for 4 days (PF4) and 8 days (PF8). For this purpose, potato starch (NPS) and freeze pretreatment were suspended in water by exposure to alpha-amylase (0.15% w/v) for 10 hours at 25°C. Morphological properties, percentage of hydrolysis, degree of crystallinity by X-ray diffraction (X-ray) and pasting properties by rapid visco analyzer (RVA) were studied in native, freezed and hydrolyzed starches. Freezing caused surface damage of starch granule and according to the morphology results, scratches, dents and cracks were observed on the surface of the granule, and these changes were much more obvious after 8 days of freezing than after 4 days of freezing, and they were easily hydrolyzed. It was placed by α-amylase and caused the disruption of starch granules. The results of the hydrolysis percentage showed that freezing produced a trace percentage in the production of hydrolyzed starch. Hydrolysis percentage (%) of natural starch increased to 16.8%, 24.1% and 40.8% after hydrolysis in P, PF4 and PF8, respectively. In addition, the relative crystallinity after freezing decreased from natural starch (37.7%) to 34.8% in PF4 and 33.2% in PF8, and this decrease was very substantial (p˂ 0.05) after treatment with α-amylase which decreased to 34.3%, 29.4% and 25.5% in P, 4 days and 8 days of freezing, respectively. Gelatinization temperature and pick viscosity after amylase treatment in all natural starches under freezing treatment decreased significantly (p˂ 0.05) and the decreasing trend was observed in the order of PF8 > PF4 > P, which granular and intramolecular structures disruption as well as low swelling power could be the reason behind these results.

    Keywords: Potato starch, Freezing pretreatment, Crystallinity percentage, Morphological properties
  • MirHossein Musavi, Mehdi Gharekhani*, Kazem Alirezalu, Leila Roufegarinejad, Sodeif Azadmard, Damirchi Pages 193-205

    lecithin -based liposomes were studied as carriers of vitamins E and C to enrich lentil/buckwheat-based fermented beverages. Liposomes prepared by hydration method. Particle size and shape were analyzed by light scattering and scanning electron microscopy. The percentage of encapsulation efficiency of vitamins E and C was determined by HPLC method. The encapsulation efficiency of vitamin E and C nanoliposome's was 88.5% and 50%, respectively. The average volume diameter of vitamin C nanoliposomes was smaller than the average volume diameter of vitamin E nanoliposomes. The results showed that the liposomes produced by sonication method are stable nanoliposomes with small size, low Polydispersity index and single-mode with high negative surface charge. Electron Microscopy Images showed nanometer-sized spherical nanoliposomes. The combination of liposomal formulations and free vitamins in the fermented beverage did not change the chemical properties of the control beverage. The count of probiotic bacteria in these formulations after 15 days of storage at 4 ° C didn’t change compare to the control beverage.

    Keywords: Fermented beverage, Nanoliposome, Vitamin E, Vitamin C
  • Mahla Khoshali, Fatemeh Nazoori*, Mahmood Raghami Pages 207-223

    In 2021, an experiment was conducted to study the quality and storage of ‘Sena’ variety of tomato by application of calcium oxide, gamma-aminobutyric acid and salicylic acid in the postharvest laboratory of department of horticultural sciences and engineering in Vali-e-Asr university of Rafsanjan. The statistical design of the experiment was a factorial in the form of a completely random design. The first factor included control (distilled water), 0.5% calcium oxide (CaO), gammaaminobutyric acid with 10 mM concentration (GABA), salicylic acid with a concentration of 0.5 mM (SA) and combined treatment (CaO + GABA + SA), and the second factor included 3 storage times (7, 14 and 21 days). The results of the experiment showed that the effect of the combined treatment was significant in maintaining the quantitative and qualitative characteristics of tomatoes. The lowest content of soluble solids, the lowest activity percentage of pectin methyl esterase enzyme, the highest amount of phenol and the highest water activity were observed in gamma-aminobutyric acid treatment. Compared to the control sample, salicylic acid treatment prevented up to 32% of ion leakage, and 2.5% maintained the weight, and maintained titratable acidity on 7th day comparing the first day. According to the results, the highest level of firmness, general acceptance, water activity and vitamin C belonged to calcium oxide treatment. The lowest amount of malondialdehyde and lycopene, the lowest level of polygalacturonase enzyme activity (0.09% reduction in activity compared to the control), the lowest microbial contamination (0.63% colony reduction compared to the control), the lowest percentage of ion leakage and frostbite belonged to calcium oxide treatment. In general, among the treatments, 0.5% calcium oxide and 10 mM gamma-aminobutyric acid treatments best maintained the quantitative and qualitative traits of tomato fruit and are suggested for its storage.

    Keywords: antioxidant compounds, enzyme activity, phenolic compounds, microbial contamination
  • Sima Taheri, Morteza Khomeiri*, Ali Moayedi, Mehran Alami Pages 225-233

    Bioactive peptides are released by proteolytic enzymes of lactic acid bacteria (LAB) during fermentation process which some have antioxidant activity according to their amino acids sequences. The aim of this study was to investigate the proteolytic activity of Lactobacillus rhamnosus GG and Lactobacillus paracasei in drinking dessert mix and to evaluate the antioxidant capacity of this synbiotic drinking dessert in two types of fermented and low-lactose non-fermented. Proteolytic activity of probiotic bacteria was evaluated using the OPA indicator for amino acid residues by optical absorbance. The antioxidant activity also evaluated by optical absorbance method according to DPPH radical scavenging activity. In fermented sample, proteolytic activity of L. paracasei during fermentation time was not significant (P < 0.05), but L. rhamnosus GG had the highest proteolytic activity after 17 h of incubation. During storage time, the highest proteolytic activity for L. paracasei was in 7 and 4 days after storage (P < 0.05) and for L. rhamnosus GG was in the first day of storage. In non-fermented sample the most activity of L. paracasei was related to the first day of storage (0.5). But L. rhamnosus GG proteolytic activity was much less (0.12) and was related to the second day. Antioxidant activity of fermented dessert was not significant which shows that these two probiotic bacteria has no significant antioxidant activity. Comparing the fermented sample and non-fermented drinking dessert, the non-fermented one exhibited higher antioxidant activity due to containing cocoa powder which has antioxidant component.

    Keywords: drinking dessert, proteolytic activity, antioxidant activity, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus paracasei
  • Iraj Karimi Sani, Mohammad Alizadeh* Pages 235-247

    In this study, the effect of selected optimal film samples based on apple pectin and mung bean protein containing microencapsulation of cardamom extract, cerium oxide nanoparticles and quantum dot nanoparticles on the packaging of refined cheese was studied and physicochemical properties of cheese including acidity, pH, salt content, moisture content Lipolysis, proteolysis, fat and sensory evaluation were evaluated over time (0-60 days) and optimal film according to I-Optimal design. Based on the results, the effect of different optimally selected films on cheese packaging was non-significant; while the passage of time had a significant effect on the evaluated characteristics. According to the results, over time, the pH, moisture, proteolysis, fat and overall acceptance of samples of packaged ultra-refined cheese decreased significantly. In addition, the effect of optimal film packaging on ultra-refined cheese increased acidity, salt and lipolysis. The results of sensory evaluation showed that the evaluators' score on the acceptance of cheese samples decreased significantly over time. In general, nanocomposite films based on pectin and mung bean protein with cerium oxide and carbon quantum dot nanoparticles and microencapsulation of cardamom extract can be used in the packaging of refined cheese.

    Keywords: Nanocomposite, Ultrafiltered cheese, Edible film, Microencapsulation
  • Parvaneh Sadeghzadeh Marandi, Afshin Javadi*, MohammadReza Afshar Mogaddam Pages 249-258

    Plant essential oils can prevent the growth of bacteria and increase the shelf life of food products such as seafood and fish. In this study, the effect of zizphora and tarragon essential oils at concentrations of 500, 1000, and 2000 mg/L on microbial quality and shelf life of rainbow trout fillets stored at 4 ºC was investigated. The results showed that the essential oils of ziziphora and tarragon were effective in reducing the production of volatile nitrogen bases and the greatest effect was related to ziziphora essential oil with a concentration of 2000 mg/L. It was also observed that the use of ziziphora and tarragon essential oils reduced the total viable counts, psychrotrophic bacteria, coliforms, and Escherichia coli bacteria compared to the control sample, which confirms their antimicrobial properties. It was concluded that ziziphora essential oil with a concentration of 2000 mg/L was more effective than tarragon essential oil in controlling the microbial load and delaying the spoilage of rainbow trout fillet at refrigerator temperature.

    Keywords: Rainbow Trout, Essential Oil, Tarragon, Zizphora, Microbial Quality
  • Sepideh Tabrizi, Elham Mahdian, Ali Mohmmadi Sani, Mahbobe Sarabi Jamab, Fatameh Oroojalian Pages 259-270

    In this study, the extract of Hypericum Perforatum aerial organs was prepared by hydro alcoholic solvent and the extract was coated in calcium alginate nanoparticles and the antimicrobial properties of the extract and nanoparticles on four gram-positive, gram-negative yeast and mold groups were investigated and Nanocapsules containing extract were evaluated on the shelf life of white cheese. To prepare Nano-extracts, the emulsion production method of alginate-calcium Nanocapsules containing the extract was used. The production of Nanocapsules containing the extract was done by adding calcium chloride nanoparticles to the alginate Nanoemulsion containing the extract in a ratio of 1 to 6 for 4 hours. To prepare the cheese, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Candida albicans yeast are inoculated separately into the milk at a rate of 103 CFU / ml and then added calcium chloride, Rennet enzyme, extract and Nanocapsules containing extract to milk were done and the microbial properties of the cheese samples were evaluated on the day of production and up to seven days after. The results of particle size determination, particle size dispersion index, and potential and efficiency of encapsulation for the production of Nanocapsules containing Hypericum Perforatum extract and its microscopic examination confirmed the production of nanoparticles with appropriate efficiency of encapsulation. Also, the results showed that for all three microorganisms tested, the sample containing Nano-extract was able to reduce about one logarithmic cycle of the inoculated microorganism and during the shelf life of gram-positive, gram-negative and yeast had a downward trend (P <0.05). The results of the present study showed that using plant extracts containing antimicrobial compounds such as extracts of aerial organs of Hypericum Perforatum plant, especially in Nanoparticle and in appropriate quantities, as an alternative to synthetic preservatives, produce a healthy food product and with longer shelf life, it will be possible.

    Keywords: Hypericum Perforatum, Nano capsules, Antimicrobial activity, White Cheese
  • Ali Hossienlou, Ahmad Gharekhani*, Amir Tukmechi Pages 271-281

    In general, keeping beef fillets in the refrigerator (4 ° C) will be spoiled due to the growth of microbes, which endangers the food and economic health of the consumer. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of whey protein coating. And gelatin with three levels of whey protein (0, 0.5 and 1%), three levels of gelatin (0, 0.5 and 1%) and two concentrations of whey protein-gelatin combination (0.5 and 1%) In order to increase the shelf life of beef fillet at refrigerated temperature. For this purpose, tests of moisture, peroxide number, thiobarbituric acid index, microbial load and general acceptance were performed on coated and uncoated beef fillets. The results showed that with increasing storage time in all treatments, the amount of peroxide and thiobarbituric index of samples increased, which was less in coated samples than uncoated samples (p <0.05) and with increasing storage time, moisture content of fillets. Without coverage as well as overall acceptance of samples decreased significantly. The minimum amount of bacteria also belonged to the samples coated with 1% whey protein-gelatin. Based on the obtained results, it can be concluded that the use of whey protein and gelatin combination coating with a concentration of 1% as an edible coating in beef fillet was selected as the best treatment.

    Keywords: Whey protein, Edible coating, Beef fillet, Refrigerator temperature, Gelatin
  • Niloufar Ostadhosein Pages 283-291

    The purpose of the present study was to design a functional apple drink based on barely milk, to transfer the nutritional ingredients of the barely milk to drink and improve the taste of barley milk products, in addition to use inulin to replace part of sucrose. Therefore, two levels of barley milk (30 and 50 gr per 100 ml), three levels of sugar and three levels of inulin with sugar to inulin ratios of 5:0, 3:2 and 1:4 (gr per 100 ml) respectively were used in the preparation of six formulation. Pure barely milk was selected as the control sample. Then the physicochemical properties and sensory evaluation of all samples were examined. The results showed that, adding the apple concentration, sugar and inulin to the samples affected all physical parameters such as Brix, pH and sensory properties of the samples. Based on the findings, it was observed that Brix of the samples increased in the presence of apple concentration, sugar and inulin compared to barely milk. On the other hand, using inulin alone in the formulations reduced the acceptance of taste and sweetness, but replacing part of sucrose with inulin improved the feeling of sweetness in consumers. Likewise, the use of apple concentration, sugar, inulin and citric acid in barley milk increased the taste acceptance in both 30 and 50 grams of barley. In the end, B30 formulation containing 30 gr milk, 2 gr sugar and 3 gr inulin was selected as the appropriate formula because of low Brix, suitable sweetness and taste superiority over other samples.

    Keywords: Oat milk, inulin, sensory evaluation, functional drink
  • Kiana Pourmohammadi*, Elahe Abedi Pages 293-302

    The high-pressure process is a novel non-thermal technology by which food is subjected to a pressure of 100-600 MPa. In this research, the effect of bacterial alpha-amylase on the degree of hydrolysis, crystallinity, morphological and thermal characteristics of natural corn starch before and after high pressure processing (300 and 600 Mpa) was investigated. The results showed that with increasing pressure, the effects of processing on the physicochemical and thermal properties of starch were increased. Also, starches treated with high pressure process were more sensitive to enzymatic hydrolysis. The results of SEM analysis showed that the starches treated with a pressure equal to 600 MPa had the highest porosity, indentation and roughness on the surface of the starch granules and showed the highest sensitivity to enzymatic hydrolysis. The amount of crystallinity in the starches treated with high pressure and enzyme was lower than the natural starch sample due to the destruction of the starch crystal structure. The results of the thermal characteristics of starches showed that with the increase of the applied pressure, the parameters of TO, TP, TC and enthalpy decreased significantly. The high- pressure processing can create favorable physical modifications on the starch, and because of these modifications, a lower amount of alpha-amylase can be used for starch hydrolysis.

    Keywords: Corn starch, alpha-amylase, High-pressure processing, physicochemical properties, Morphological properties
  • Hassan Banitamim, Atefeh Pourjahed*, Safoora Karimi, MohammadReza Assari Pages 303-314

    Among the main problems in fortifying foods with phytosterols are their high melting point, gypsum taste and low solubility. One of the ways to overcome these problems is to use a suitable coating material and phytosterol coating. . In this study, olive oil was used for phytosterol coating due to its high nutritional benefits by nanoemulsification method. In order to optimize the underlying conditions, the percentage of olive oil (oil phase), the percentage of sodium dodecyl sulfate (surfactant) and gelatin (as stabilizer) were considered as independent variables and the particle size was considered as the response. Experimental conditions were determined by designing the experiment using the mini-tab software using the RMS response surface methodology and using the Box-Behnken design. Two formulations (7.1, 3.7, 90) and (7.9, 3.7, 80) due to having the smallest particle size (103-105) nm as suitable and experimental nanoemulsification conditions for Encapsulation Phytosterols were selected. The results after coating showed that the particle size, pH, viscosity, surface tension and physical stability of these nanoemulsions provided the best conditions for their application. Finally, the formulation (7.1, 3.7, 90) after Encapsulation was selected as the best formulation for phytosterol Encapsulation due to its suitable physical and chemical properties, greater stability and 112 nm particle size.

    Keywords: Phytosterols, Fine covering, Response Surface
  • Fatemeh Jalili, Seyed Hadi Peighambardoust*, Samad Bodbodak, Aref Olad Ghaffari Pages 315-327

    In this study, bee pollen at different levels (3, 6, 9, 12 and 15%) was added to the gluten-free cake containing corn starch and the samples were evaluated in terms of physiochemical and technological properties. The results showed that the addition of bee pollen had no significant effect on the consistency of the batter (p < 0.05). However, it reduced the pH and increased the density and specific gravity of the batter. Cake volume was increased from 104.7 mL in the control to 112.3 mL in 6% pollen sample and then decreased significantly (p < 0.05). A similar trend was observed for specific volume. The height of cake loaf was 5.3 cm in control that was decreased to 4.7 cm in 15% pollen cake. Incorporating bee pollen reduced baking loss, so the sample with 15% pollen had the lowest baking loss. Moreover, adding pollen to the gluten-free cake was associated with an increase in moisture, ash and browning index values and a decrease in its water activity. The porosity and microstructure analysis showed that addition of bee pollen increased cake porosity (from 20.3 to 30.8%) and the average cell area of the samples (from 5.1 to 14.7 per cm2) in comparison with control sample. In addition, sensory analysis showed that cakes containing 6 and 9% pollen had the highest overall acceptance compared to other samples. Therefore, medium levels of bee pollen can be used to produce functional gluten-free cakes with desirable sensory and technological characteristics.

    Keywords: Gluten-free cake, Bee pollen, Functional, Physiochemical properties
  • Narges Shahbazpour, Anousheh Sharifan*, Kianoush Khosravi Darani, Hedayat Hosseini Pages 329-338

    Due to the growing importance of replacing meat proteins with a healthy food source, the present study was conducted with the aim of investigating the results of replacing meat with fungus myco-protein. Since the fungus myco-protein have high nutritional value and attributes similar to meat, they can be properly replaced in meat products. According to the results obtained from the present research, which was carried out aimed at improving the nutritional value, health and texture of protein products containing meat, the complete replacement of meat with myco-protein leads to a significant reduction in the texture characteristics of the product, such as firmness, elasticity, gumminess and on the other hand, there was no significant change in the moisture content of the samples. Also, the results indicated that the samples with fungus myco-protein contain higher level of unsaturated fat and protein and less carbohydrates and ash than the samples containing meat, and therefore, the sausages made from these products have higher nutritional and health value than the beef products.

    Keywords: meat alternatives, mycoproteins, nutritional values, sausages
  • Mohaddesea Jafari, Mohammad Sayyari*, Ali Azizi Pages 339-352

    In the present study, the effect of drying methods on the bioactive compounds of the two salvia spieces,Salviaofficinalis  andsalvia nemorosa,was investigated. The experiment was performed as a factorial experiment with two factors in a randomized complete block design with three replications. The first factor was two species of salvia and the second factor was drying method in 4 levels of shade drying for 144 hours, drying under the sun irradiation for 78 hours and drying in oven at 40 and 70°C for 37 and 6 hours, respectively. With concidering two levels for the first factor and four levels for the second factor, 8 treatments were studied in the experiment. The results showed that the highest extract yield (11%) was obtained from samples which dried in the oven with 70°C and in both species with a higher rate inS.nemorosa. The percentage of weight loss was not affected by drying methods but it affected by species andS.officinalis had the highest weight loss compared to another specie. High value of total phenolic compounds, total flavonoids, total tannin and antioxidant properties of two speiceswere found in samples dried in shade, and the lowest value of these traits were recorded in plants which dried in the oven at 70°C. High contents of phenolic acids including chlorogenic acid, caffeic acid, rosmarinic acid and salvainolic acidwere recorded  in both species which dried at shade condition and the lowest amount were found in samples dried in oven at 70°C. Also, salvainolicacid and rosmarinic acid was recorded at high level of phenolic acids in samples dried at shad condition.By comparing breeded (S. officinalis) and native species (S. nemorosa), it was found that the native species can have outstanding features for domestication, improvement and further research.

    Keywords: Drying methods, Antioxidant properties, Phenolic acids, Salvia, Total flavonoid, Total tannin
  • Atena Pasban, Hassan Sadrnia, Seyed Ahmad Shahidi, Mohebbat Mohebbi* Pages 353-362

    One of the important aspects of food drying technology is studying the moisture and temperature changes during the drying process. The temperature changes of the sample are often evaluated by instruments such as thermocouples and thermometers. In this research, infrared thermography was implemented for evaluating the temperature changes during drying process. Experiments were performed for drying air temperature of 60 and 80 oC and temperature changes were measured with T-type thermocouples and infrared thermography. Also, moisture content of apple slice was measured during dying process. The result shows infrared thermography is a good instrument for recording the temperature changes without contact or destroying sample. evaluation drying curves shows, with increasing drying air temperature, heat and mass transfer process increase and drying times decreased consequently.

    Keywords: infrared thermography, temperature changes, drying process, apple
  • Haleh Hemmati*, Roghiye Ashrafi Yorghanlu, Mahla Piruzifard Pages 363-374

    The aim of this study was to investigate some physicochemical properties and antioxidant activity of biodegradable film prepared from sodium caseinate containing titanium nanoxide and grape seed essential oil and its effect on the oxidative resistance of olive oil. Antioxidants are added to oil to delay oxidation. According to previous studies, the carcinogenicity of traditional antioxidants has led to a reduction in their use and their replacement with natural antioxidants. For this purpose, bionanocomposite films based on sodium caseinate at different levels of titanium nanoxide (zero, 0.38, 0.75, 1.3 and 1.5% w/w) and grape seed essential oil at five levels (zero, 125, 250, 375 and 500 ppm) were prepared. The results showed that the addition of titanium nanoxide and grape seed essential oil increased the thickness and opacity of the films and reduced the light transmission through the films and thus their opacity. The film containing 1.5% of titanium nanoxide and 500 ppm of essential oil had the highest turbidity and thickness among other samples. With increasing the concentration of grape seed essential oil, the antioxidant properties of the films also increased, so that the film containing 500 ppm of essential oil showed 78% antioxidant activity.

    Keywords: Sodium caseinate, Titanium nanoxide, Grape seed essential oil, Olive oil