فهرست مطالب

علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1401)

نشریه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسن نوریان، محمدرضا اکبری*، حسین حسن پور، حسین مهربان صفحات 3-13

    به منظور بررسی اثر سطح پروتیین و نسبت تریونین به لیزین قابل هضم در جیره های بر پایه گندم بر ریخت شناسی و ترشح موسین در روده جوجه های گوشتی، 480 قطعه جوجه گوشتی نر راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 8 تیمار و 6 تکرار و به صورت آزمایش فاکتوریل 4×2 استفاده شد. هشت جیره آزمایشی با استفاده از چهار نسبت تریونین به لیزین (55/0، 6/0، 7/0، 8/0) و دو سطح پروتیین قابل هضم استاندارد (17 و 18 درصد)، برای دوره 15 تا 35 روزگی تنظیم شد. نمونه گیری ها در سن 35 روزگی با دو پرنده از هر تکرار انجام شد. نسبت تریونین به لیزین برابر با 8/0 در مقایسه با سایر نسبت ها، سبب افزایش طول پرزهای روده ای در هر سه قسمت روده باریک و افزایش سطح پرز در ایلیوم شد (05/0>P). کاهش سطح پروتیین جیره سبب کاهش میانگین عمق کریپت در دیودنوم و ژژنوم شد (05/0>P). افزایش نسبت تریونین به لیزین تا سطح 7/0، سبب افزایش ترشح موسین در ژژنوم شد (05/0>P). کاهش نسبت تریونین به لیزین به سطح 55/0 سبب افزایش ویسکوزیته شیرابه هضمی در هر سه قسمت روده باریک شد (05/0>P). نسبت تریونین به لیزین 7/0 باعث افزایش آنزیم فسفاتاز قلیایی در خون شد. در مقابل، کاهش سطح پروتیین جیره سبب کاهش سطح این آنزیم شد (05/0>P). با توجه به نتایج به نظر می رسد که نسبت تریونین به لیزین مناسب در جیره های بر پایه گندم برای عمل کرد مناسب روده جوجه های گوشتی در محدوده 7/0 تا 8/0 بوده و با کاهش سطح پروتیین جیره، نسبت های بالاتر اهمیت بیشتری می یابد.

    کلیدواژگان: گندم، اسیدآمینه ایده آل، قابلیت هضم، ترئونین، جوجه گوشتی
  • سید احمد رضوی، بهنام احمدی پور*، سعید کریمی، فریبرز خواجعلی صفحات 15-24

    در این پژوهش، تاثیر سطوح مختلف عصاره مالت جو بر صفات رشد، برخی فراسنجه های خونی و جمعیت میکروبی مدفوع جوجه های شترمرغ، در قالب یک طرح کاملا تصادفی با استفاده از 48 قطعه جوجه یک روزه در 4 تیمار با 4 تکرار به مدت 120 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (فاقد عصاره مالت) همراه با سه سطح 5، 10 و 15 گرم عصاره مالت جو در هر کیلوگرم جیره ی پایه بود. نتایج مطالعه نشان داد که استفاده از عصاره مالت منجر به افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره پایانی گردید (05/0<p)، همچنین تعداد هتروفیل ها و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در تیمارهای حاوی عصاره کاهش نشان داد. میزان تری گلیسرید، کلسترول و VLDL در تیمارهای حاوی عصاره مالت جو در مقایسه با تیمار کنترل به طور معنی داری افزایش یافته بود (05/0>P)، همچنین میزان HDL و LDL در تیمار حاوی 15 گرم عصارم مالت جو درکیلوگرم جیره نسبت به دیگر تیمارهای آزمایشی، بیشتر بود که از لحاظ آماری، LDL معنی دار بود (05/0>P). در خصوص شاخص های آنتی اکسیدانی، میزان مالون دی آلدیید به طور معنی داری کاهش و ظرفیت کل آنتی اکسیدانی، افزایش معنی داری نشان داد (05/0<p). در شمارش جمعیت باکتریایی مدفوع نیز مشخص شد که تعداد کلیفرم و جمعیت باکتریایی اشریشیاکلی به طور معنی داری در تیمار حاوی عصاره مالت جو نسبت به تیمار کنترل کاهش داشت (05/0<p)، به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد، استفاده از سطح 10 گرم عصاره مالت جو درکیلوگرم جیره غذایی جوجه شترمرغ ها سبب بهبود عملکرد، تقویت سیستم ایمنی، افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و کاهش جمعیت باکتری های مضر مدفوع گردید.

    کلیدواژگان: شترمرغ، عصاره مالت جو، عملکرد رشد، فراسنجه های خونی، ظرفیت آنتی اکسیدانی
  • محمد نیک مرد، فرشید خیری*، مهرداد یادگاری صفحات 25-33

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر مکمل غذایی ال-کارنیتین بر شااخص هاای اکوکااردیوگرافی ، فراسانجه هاای خاونی و ترکیاب شیمیایی الشه در دو جنس جوجه های گوشتی انجام گرفت. این آزمایش با 024 قطعه جوجه یک روزه تفکیک جنس شده، به مدت شش هفته آزمایش از یک تا 05 روزگی انجام شد. این آزمایش بر اساس طرح کامال تصادفی با سه سطح ال-کارنیتین صفر،14 و654میلیگارم بر کیلوگرم با پنج تکرار در دو جنس انجام شد. نتایج نشان داد در جنس ماده، دریافت سطح 654 میلای گا رم در کیلاوگرم ال کاارنیتین ، کلسترول و تری گلیسرید سرم را به طور معنی دار (42/4<P) کاهش داد و میزان آلبومین و گلوبولین سرم خون را افازایش داد  (42/4<P.) استفاده از ال-کارنیتین سبب تغییرات میزان تریگلیسرید سرم خون در جنس نر و ماده شد. در جنس نر بیشترین میزان گلوکز و کمترین میزان تریگلیسرید در جیره حاوی 14 میلیگرم بر کیلوگرم مکمل ال-کارنیتین مشاهده شد. پس از انجام اکوکاردیوگرافی، شااخص هاای درصد کسر کوتاه، قطر حفره بطن چپ در مرحله دیاستول با مصرف 654 میلی گرم ال-کارنیتین به طور معنیداری (42/4<P) در هار دو جنس افزایش یافت. با افزایش مصرف مکمل ال-کارنیتین کاهش میزان تریگلیسرید و افزایش پروتیین سرم خون مشااهده شاد. مصارف 654 میلیگرم بر کیلوگرم ال-کارنیتین چربی سینه، چربی ران و چربی کباد را (42/4<P) کاهش داد. اساتفاده از مکمال ال -کاارنیتین ، شاخصهای اکوکاردیوگرافی، فراسنجه های سرم خون و ترکیب شیمیایی بدن جوجه های نر و ماده را تغییار داد. مصار ف ال-کاارنیتین در مناطق مرتفع در راستای بهبود متابولیسم و جلوگیری از بیماریهای متابولیک موثر است.

    کلیدواژگان: ال-کارنیتین، جوجه گوشتی، فراسنجه های خونی، اکو کاردیوگرافی، ترکیب شیمیایی بدن
  • سیده ام البنین قاسمیان*، فرشاد کایدی صفحات 35-45
    امروزه شمارش سلول های سوماتیک و کشت باکتریایی شیر استاندارد طلایی در تشخیص ورم پستان تحت بالینی گاو در نظر گرفته می شوند. اما دقت تشخیصی این آزمایش ها پایین است. برای شناسایی مبتلایان نیاز به بیومارکرهای جدیدی با درستی بالینی بالایی است. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در التهاب پستان تغییر می یابند. هدف از این پژوهش تعیین ارزش تشخیصی گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز شیر در تشخیص ورم پستان تحت بالینی گاوهای شیری است. تعداد 90 راس گاو شیری نژاد هلشتاین که از لحاظ بالینی سالم بودند به طور تصادفی از گاوداری صنعتی اطراف یاسوج انتخاب شدند. از این تعداد، 55 راس گاو بر اساس بالاتر بودن تعداد سلول های سوماتیک از cells/mL 130×1000 و مثبت شدن تست ورم پستان کالیفرنیایی حداقل یک کارتیه آنها در گروه گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی قرا گرفتند. فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز شیر با استفاده از کیت های تجاری شرکت رنداکس انگلستان تعیین گردیدند. حساسیت، ویژگی تشخیصی و نقطه برش با استفاده ازمنحنی راک محاسبه شد. میانگین گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی به طور معناداری نسبت به گاوهای سالم به ترتیب بالاتر و پایین تر بود. گلوتاتیون پراکسیداز شیر، دقیق ترین تست با حساسیت تشخیصی و ویژگی 100% در نقطه برش U/mlI 37 بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تعیین پارامترهای استرس اکسیداتیو از جمله تعیین گلوتاتیون پراکسیداز در شیر می تواند به عنوان یک بیومارکر قابل اعتماد در تشخیص ورم پستان تحت بالینی گاو مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، بیومارکر، ورم پستان تحت بالینی، گاو
  • سیاوش شریفی، موسی جاودانی، امیرمحمد جان نثار*، عبدالناصر محبی صفحات 47-56

    گیاه زنجبیل (Zingiber officinale) یکی از پرکاربردترین گیاهانی است که از دیرباز در بسیاری از مناطق جهان و تحت سیستم های درمانی باستانی مختلف مورد استفاده بوده است. ریشه ی این گیاه به ویژه خواص ضدالتهابی قابل توجهی داشته است. به همین سبب در این مطالعه از پودر ریشه ی گیاه زنجبیل برای سنجش اثرات ضدالتهابی آن پس از انجام جراحی عقیم سازی به روش برداشت کامل اسکروتوم استفاده شده است. بدین منظور، 10 قلاده سگ نر نابالغ به صورت اتفاقی در دو گروه درمان و کنترل قرار داده شدند. به هر کدام از حیوانات دو ساعت پیش از انجام جراحی مقدار 250 میلی گرم پودر زنجبیل خورانده شد و این تجویز تا 10 روز پس از جراحی ادامه داشت و جهت ارزیابی برخی از فاکتورهای التهابی، خون گیری در زمان های مختلف انجام شد. نتایج حاکی از آن بود که مصرف زنجبیل اثر قابل توجهی در مهار فعالیت برخی فاکتورهای خونی و هورمونی، از جمله نوتروفیل، کورتیزول، اوره و کلسترول و برخی آنزیم های کبدی همچون آلکالابن فسفاتاز و لاکتات دهیدروژناز داشته است. هرچند میزان گلوکز و آلبومین تغیررات قابل توجهی نداشتند اما سطوح سرمی کورتیزول در گروه درمان در ساعات 3 و 24 کاهش پیدا کرده بود. به علاوه کاهش معناداری در میزان نوتروفیل در گروه درمان در ساعت 3 و روز 3 قابل مشاهده بود. از میان دیگر فاکتورها تغییرات سطوح سرمی اوره، آلکالاین فسفاتاز و لاکتات دهیدروژناز قابل توجه بود. به نظر می رسد تجویز خوراکی زنجبیل پس از انجام جراحی عقیم سازی در سگ های نر می تواند وضعیت هماتوبیوشیمیایی و التهابی را کنترل کند.

    کلیدواژگان: زنجبیل، عقیم سازی، التهاب، سگ
  • نادر سلمان موحدی، فرهاد فرودی*، ناصر کریمی، محمدرضا عابدینی، کاظم کریمی صفحات 57-69

    اثر تغذیه ی جیره های دارای زیولیت بر صفات تولیدی و تولید مثلی تعداد60 راس گاو هلشتاین اواخر آبستنی با طرح کاملا تصادفی بررسی شد. جیره ها شامل: 1) جیره ی پایه بدون زیولیت (شاهد) 2) جیره ی پایه + 75/0 درصد زیولیت و 3) جیره ی پایه + 5/1 درصد زیولیت بودند. بر اساس نتایج به دست آمده گروه شاهد تولید شیر خام و مصرف ماده خشک و انرژی بهتری داشت، اما بازده ی خوراک در گاوهای مصرف کننده زیولیت بیشتر بود (01/0≤p). مصرف پروتیین، NDF و ADF و تولید شیر تصحیح شده (4 %)گروه ها اختلاف معنی داری نداشت؛ درصد چربی شیر گاوهای مصرف کننده ی زیولیت بیشتر از شاهد بود (01/0≤p)، اما درصد پروتیین، لاکتوز و SNF اختلاف معنی دار نداشت. غلظت پلاسمایی کلسیم کل، یونیزه و نسبت بین آن ها در هنگام زایمان مشابه بود ولی در 6، 12 و 24 ساعت بعد از زایمان در گاوهای مصرف کننده ی زیولیت بیشتر بود (01/0≤p). فراوانی هیپوکلسیمی و اختلالات بعد زایمان در گروه شاهد بیشتر از دو گروه دیگر بود (01/0≤p). امتیاز بدنی و کیفیت آغوز گاوهای مصرف کننده ی زیولیت بیشتر از شاهد بود (01/0≤p). با توجه به نتایج این پژوهش، مصرف زیولیت در سطح 5/1 درصد ماده ی خشک جیره قبل از زایش قابل توصیه است و در مقایسه با سطح 75/0 درصد زیولیت و گروه شاهد تاثیر بهتری بر کنترل غلظت کلسیم خون و بهبود صفات تولیدی و تولید مثلی گاوها دارد.

    کلیدواژگان: آغوز، تولید شیر، تولید مثل، زئولیت، گاو تازه زا
  • سیاوش شریفی*، امین بیغم صادق، احسان فرقانی، ایرج کریمی، موسی جاودانی صفحات 71-79

    گیاه زنجبیل (Zingiber officinale) یکی از پرکاربردترین گیاهانی است که از دیرباز در بسیاری از مناطق جهان و تحت سیستم‌های درمانی باستانی مختلف مورد استفاده بوده است. ریشه‌ی این گیاه به ویژه خواص ضدالتهابی قابل توجهی داشته است. به همین سبب در این مطالعه از پودر ریشه‌ی گیاه زنجبیل برای سنجش اثرات ضدالتهابی آن پس از انجام جراحی عقیم‌سازی به روش برداشت کامل اسکروتوم استفاده شده است. بدین منظور، 10 قلاده سگ نر نابالغ به صورت اتفاقی در دو گروه درمان و کنترل قرار داده شدند. به هر کدام از حیوانات دو ساعت پیش از انجام جراحی مقدار 250 میلی‌گرم پودر زنجبیل خورانده شد و این تجویز تا 10 روز پس از جراحی ادامه داشت و جهت ارزیابی برخی از فاکتورهای التهابی، خون‌گیری در زمان‌های مختلف انجام شد. نتایج حاکی از آن بود که مصرف زنجبیل اثر قابل توجهی در مهار فعالیت برخی فاکتورهای خونی و هورمونی، از جمله نوتروفیل، کورتیزول، اوره و کلسترول و برخی آنزیم‌های کبدی همچون آلکالابن فسفاتاز و لاکتات دهیدروژناز داشته است. هرچند میزان گلوکز و آلبومین تغیررات قابل توجهی نداشتند اما سطوح سرمی کورتیزول در گروه درمان در ساعات 3 و 24 کاهش پیدا کرده بود. به علاوه کاهش معناداری در میزان نوتروفیل در گروه درمان در ساعت 3 و روز 3 قابل مشاهده بود. از میان دیگر فاکتورها تغییرات سطوح سرمی اوره، آلکالاین فسفاتاز و لاکتات دهیدروژناز قابل توجه بود. به نظر می‌رسد تجویز خوراکی زنجبیل پس از انجام جراحی عقیم‌سازی در سگ‌های نر می‌تواند وضعیت هماتوبیوشیمیایی و التهابی را کنترل کند.

    کلیدواژگان: زنجبیل، عقیم سازی، التهاب، سگ
  • ابوالفضل حاجی بمانی، حبیب الله رشیدزاده، جواد جعفری، شهاب مومنی، روح الله دهقانی تفتی* صفحات 81-88
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات افزایش تزریق مکمل ویتامین E و سلنیوم در دو بازه زمانی در دوران انتقالی قبل از زایمان روی شاخص های عملکرد تولید مثلی و همچنین شاخص های مربوط به تولید شیر در گاوهای شیری بود. در این پژوهش تعداد 247 راس گاو شیری ماده در دوران انتقال قبل از زایمان انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه آ یک دوز ویتامین E و سلنیوم در روز 250 آبستنی به صورت تزریقی و گروه ب دو تزریق ویتامین E و سلنیوم در روزهای 250 و 270 آبستنی، دریافت کردند. براساس نتایج این پژوهش شاخص های تولید مثلی گاوهای مورد پژوهش گروه ب در مقایسه با گروه آ تفاوت آماری معنی داری نداشت. تزریق دوباره ویتامین E و سلنیوم موجب تغییر معنی دار در تولید شیر در ماه های مختلف بعد از زایمان و تعداد سلول های سوماتیک شیر در گروه ب در مقایسه با گروه آ نشد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تکرار تزریق ویتامین E و سلنیوم در دوران قبل از زایمان موجب بهبود برخی از شاخص-های تولیدمثلی می شود ولی تاثیری روی برخی دیگر از فاکتورهای تولیدمثلی و همچنین میزان تولید شیر و تعداد سلول های سوماتیک ندارد.
    کلیدواژگان: ویتامین E و سلنیوم، شاخص های تولیدمثلی، تولید شیر، سلول های سوماتیک
  • ابوالفضل حاجی بمانی شورکی*، حبیب الله رشیدزاده، روح الله دهقانی تفتی، حسین شیخ الاسلامی، تقی تکتاز هفشجانی صفحات 89-99
    هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه بازدهی تولیدمثلی در پی راهبردهای درمانی کیستهای تخمدانی باتوجه به وضعیت آندومتریت در گاوهای شیری بود. تعداد 94 راس گاو که مبتلا به کیست فولیکولی تشخیص داده شدند به طور تصادفی با در نظر گرفتن وضعیت آندومتریت به سه گروه درمانی تقسیم شدند. گروه شاهد که هیچ درمانی دریافت نکردند، گروهی که درمان هورمونی با تزریق عضلانی 200 میکروگرم هورمون آزاد-کننده گنادوتروپین ها و 500 میکروگرم پروستاگلندین F2aدریافت کردند، و گروهی که همان درمان هورمونی به همراه تخلیه کیست انجام می شد. تاثیر درمان ها بر میزان بهبودی کیست، عملکرد تولیدمثلی گاوها بصورت مجزا در گاوهای مبتلا به آندومتریت، گاوهای فاقد آندومتریت و کل گاوها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. درصد بیشتری (%9/68) از گاوهای دارای کیست تخمدانی مبتلا به آندومتریت بودند.میزان بهبودی گاوهای کیستیک مبتلا به آندومتریت و در کل گاوهای کیستیک (بدون در نظر گرفتن وضعیت ابتلا به آندومتریت) در گروه درمانی هورمون به همراه تخلیه کیست (به ترتیب %5/87 و %6/82) در مقایسه با گروه کنترل (به ترتیب%9/42; 02/0 = P و %2/46; 02/0 = P) و گروه درمانی هورمون به تنهایی (به ترتیب %5/52; 01/0 = P و %6/59; 04/0 = P) به طور معنی دار بالاتر بود، ولی بقیه فاکتورهای تولیدمثلی بین گروه های درمانی تفاوت آماری معنی دار وجود نداشت. بر اساس نتایج مطالعه حاضر وجود آندومتریت همزمان با کیست تخمدانی بر روی درمان کیست فولیکولی تخمدان در گاو اثر منفی معنی داری ندارد و درمان تخلیه کیست در کنار درمان هورمونی در شرایط آندومتریتی متفاوت با موفقیت قابل استفاده است
    کلیدواژگان: کیست فولیکولی، آندومتریت، درمان، گاو شیری
  • فاطمه کهیانی، شفیق شفیعی*، اسماعیل پیرعلی خیرآبادی صفحات 101-108

    مطالعات متعددی در سال های اخیر در رابطه با ارزیابی اثرات پروبیوتیک ها در ماهیان صورت گرفته است و اثرات مثبت آن ها بر پارامترهای مختلف ماهیان گزارش شده است. در این تحقیق اثر رژیم خوراکی حاوی باکتری ویسلا کانفوسا (Weissella confusa) بر ساختار روده ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بررسی گردید. بدین منظور ماهیان با میانگین وزنی 2±115 گرم به طور کاملا تصادفی در یک گروه شاهد و یک گروه تیمار با سه تکرار در مخازن توزیع شده و به ترتیب با دو جیره آزمایشی حاوی صفر و 3گرم پودر باکتری ویسلا کانفوسا به ازای هر 10 کیلوگرم غذا (شمارش باکتریایی CFU107×3 در گرم جیره غذایی) به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، نمونه های بافتی از قسمت های مختلف روده برداشت و در فرمالین 10درصد ثابت شد. پس از آماده سازی بافتی، رنگ آمیزی مقاطع به کمک هماتوکسیلین-ایوزین صورت گرفت. نتایج نشان داد که پارامترهای مورفولوژی نظیر طول و عرض پرز در روده قدامی و خلفی گروه تیمار نسبت به گروه شاهد افزایش معناداری داشته است (05/0<p). براساس نتایج بدست آمده پروبیوتیک ویسلا کانفوسا می تواند تاثیرات مثبت روی بافت روده داشته و منجر به افزایش سطح جذب آن در ماهی قزل آلای رنگین کمان گردد.

    کلیدواژگان: ویسلا کانفوسا، مورفولوژی، روده، قزل آلای رنگین کمان
  • ناصر وجدی*، حسین رضایی صفحات 109-114
    پرندگان حیات وحش نسبت به مقیدسازی فیزیکی، که از ملزومات معاینات دام پزشکی است، واکنش مطلوبی نخواهند داشت؛ بویژه که پرندگان دارای خصوصیات منحصر به فرد آناتومی و فیزیولوژی هستند که بی هوشی در آن ها را متفاوت ساخته است. در چنین مواقعی اعمال مقیدسازی شیمیایی به منظور کاهش استرس و عواقب مخاطره آمیز در پرنده ها ضروری است. یک قطعه فلامینگو با سابقه آسیب منجر به شکستگی بال سمت چپ و جراحی ناموفق در ناحیه استخوان شکسته به درمانگاه ارجاع داده شد که با توجه به شرایط بیمار تصمیم به قطع عضو گرفته شد. تجویز داخل بینی میدازولام (2 میلی گرم/کیلوگرم) به عنوان آرام بخش و در ادامه القاء و نگه داری بی هوشی توسط تجویز داخل وریدی ترکیب کتامین (20 میلی گرم/کیلوگرم) و دیازپام (2/0 میلی گرم/کیلوگرم) مدنظر قرار داده شد. رژیم دارویی مذکور بی هوشی و بازگشت از بی هوشی قابل قبولی را در فلامینگو به منظور جراحی قطع عضو ایجاد کرده است. پیرو تجربه بالینی یاد شده در پرنده ارجاعی، استفاده از آرام بخشی داخل بینی و بی هوشی وریدی مناسب، در مواقعی که دسترسی به بی هوشی استنشاقی میسر نباشد، بی خطر و موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: فلامینگو، آرام بخشی، داخل بینی، بی هوشی وریدی
  • مهدی سلیمی*، سید ستار توحیدی فر صفحات 115-118

    این گزارش یک نمونه از اختلال چشمی انیزوکوریا را در یک شاه بوف نابالغ (Eurasian eagle-owlبا نام علمی Bubo bubo) توصیف می کند. یک قطعه شاه بوف نابالغ به دلیل بی حالی و عدم توانایی پرواز به مرکز بازپروری اداره کل محیط زیست استان لرستان ارجاع داده شد. معاینات کلینیکی، تصویر رادیوگرافی و آزمون های تشخیصی مختلف در راستای ارزیابی وضعیت پرنده انجام گرفت. اشتهای پرنده خوب نبود و بی حالی، ژولیدگی پر و مقداری کم آبی بدن دیده شد. با پوشاندن هرکدام از چشم ها به صورت جداگانه، مشخص شد که پرنده در چشم مد نظر دید ندارد. در معاینه نوری مردمک، مردمک راست نسبت به نور تابیده شده به آن واکنش نشان نمی داد، ولی مردمک سمت چپ نسبت به نور دارای واکنش مثبت بود. معاینه افتالموسکوپ تا حدودی بیانگر سلامت عدسی، زجاجیه، شبکیه و اعصاب بود. پلک ها و قرنیه نیز حالت طبیعی داشتند. معاینه چشم ضایعه انیزوکوریا را در چشم راست پرنده نشان می داد. ده روز بعد از اقدامات درمانی، پرنده کاملا اشتهای خود را بازیافته بود و وضعیت بدن و پرها نیز برای پرواز مناسب بود و علی رغم نابینایی در یک چشم و بدون تغییر ماندن ضایعه انیزوکوریا، نسبت به آزادسازی پرنده اقدام شد. با توجه به بررسی های انجام گرفته، به نظر می رسد که علت وجود این پدیده آسیب های قبلی بوده است که باعث از بین رفتن بینایی پرنده نیز شده است. این مطالعه اولین گزارش انیزوکوریا در یک شاه بوف نابالغ است

    کلیدواژگان: شاه بوف، اختلالات بینایی، انیزوکوریا، گزارش موردی
|
  • Hassan Noorian, MohammadReza Akbari *, Hossein Hassanpour, Hossin Mehrban Pages 3-13

    In order to evaluate effects of dietary protein content and threonine to lysine ration on intestinal morphology and mucin secretion, 480 male broiler chicks (Ross 308) were used in a completely randomized design (seven treatments of six replicates) with 2×4 factorial arrangement. Eight dietary treatments were formulated using four threonine to lysine ratio (0.55, 0.6, 0.7, and 0.8) and two standardized ileal digestible protein levels (17 and 18 percent) and fed for 15 to 35 days of age. Sampling was conducted on day 35 with two birds from each replicate. The ratio of 0.8 for threonine to lysine caused an increase in villus height in all parts of the small intestine and villus surface in the ileum, compared to other ratios (P<0.05). Reduction of dietary digestible protein level decreased crypt depth in the duodenum and jejunum (P<0.05). Increasing the threonine to lysine ratio up to 0.7, increased mucin secretion in the jejunum (P<0.05). Decreasing the threonine to lysine ratio to 0.55, increased digesta viscosity in all three parts of the small intestine (P<0.05). The ratio of 0.7 for threonine to lysine caused an increase in serum alkaline phosphatase (ALP). On the other hand, reduction of dietary digestible protein level decreased the serum ALP (P<0.05). Regarding to the results, it seems that the optimum digestible threonine to lysine ratio for wheat-based diets to be around 0.7 to 0.8; and that with reduction in dietary protein level, higher ratios would be of more importance.

    Keywords: Wheat, ideal amino acid, digestibility, threonine, broiler chickens
  • seyed Ahmad Razavi, Behnam Ahmadipour *, Saeid Karimi, Fariborz Khajali seyed Pages 15-24

    In this study, the effects of different levels of barley malt extract (BME) in the diet of ostrich chicks (one to 120 days old) on growth performance, some blood and serum parameters and bacterial population of feces were investigated. A total number of 48 day-old ostrich chicks were randomly assigned to four treatments including different levels of barley malt extract (0, 5, 10, and 15 g/kg of basal diet) in a 120-day trial. The results showed that the use of malt extract increased weight gain and improved feed conversion ratio in the final period (P <0.05). Also, the number of heterophils and the ratio of heterophils to lymphocytes were decreased in the treatments containing BME. The levels of triglycerides, cholesterol, LDL, HDL and VLDL were significantly (P <0.05) increased. The concentration of malondialdehyde was significantly decreased whereas the total antioxidant capacity showed a significant increase (P <0.05). The number of coliforms and Escherichia coli bacterial population was significantly reduced in the treatments containing BME compared to the control treatment (P <0.05). It can be concluded that the use of BME in the diet of ostrich chicks improved immune function, antioxidant capacity and reduced the population of harmful bacteria. In general, the results of this study showed that the use of 10 g of BME per kg of diet shows the best performance in ostrich.

    Keywords: Ostrich, Barley malt Extract, growth, Blood parameters, Antioxidant Capacity
  • Mohammad Nikmard, Fashid Kheiri, Mehrdad Yadegari Pages 25-33

    Present experiment was conducted to evaluate the effect of L-carnitine supplementation on echocardiography, blood parameters and body chemical composition in two sex of broiler chickens. This experiment with 450 one-day-old chicks were selected for a period of six weeks from one to 42 days. This experiment was performed on a completely randomized design with three levels of Lcarnitine (0, 120, 60 mg/kg) with five replications in both males and females. The results showed that in the female, use of 120 mg/kg L-carnitine significantly reduced serum cholesterol and triglyceride (p<0.05). Increased serum albumin and globulin (p<0.05). The use of L-carnitine caused changes in serum triglyceride levels in males and females. In males, the highest amount of glucose and the lowest amount of triglyceride was observed in the diet containing 60 mg/kg of L-carnitine supplement. After echocardiography, indices of short fraction percentage, left ventricular cavity diameter in diastole stage increased significantly (p <0.05) in both sexes with 120 mg of L-carnitine. With increasing L-carnitine supplementation, a decrease in triglyceride level and an increase in serum protein were observed. Consumption of 120 mg / kg L-carnitine reduced breast fat, thigh fat and liver fat (p <0.05). L-carnitine supplementation altered echocardiographic parameters, serum parameters and body composition of male and female chickens. Consumption of L-carnitine at high altitudes is effective in improving metabolism and preventing metabolic disorder.

    Keywords: L-carnitine, broiler chickens, Blood parameters, Echocardiography
  • Seyedeh Ommolbanin Ghasemian *, Farshad Kayedi Pages 35-45
    Currently, somatic cell count (SCCs) and bacterial culture are considered as the golden standard of detecting bovine subclinical mastitis. The above- mentioned tests have a low diagnostic accuracy. For identification of infected animals, new biomarkers with high diagnostic accuracy are needed. The antioxidant enzymes change during mastitis, The objective of this study was to determine the diagnostic value of the GSH-PX and SOD for the diagnosis of subclinical mastitis in dairy cows. A total of 90 clinically healthy cows were randomly selected from dairy farms in Kohgiloye and Boyr Ahmad province, Yasouj. Of these, 55 cows were considered to be affected by subclinical mastitis based on a SCC higher than 130 × 1000 cells/mL of milk and positive CMT results of milk samples obtained from at least one of the quarters.Skimmed milk GSH-PX and SOD activites were measured using commercial kits (Randox Laboratories). Diagnostic sensitivity and specificity and cut-off points for each test were determined via receiver-operating characteristics curve (ROC) analysis. Significant increase and decrease in the mean activites of GSH-PX (P < 0.0001) and SOD (P < 0.05) were found in the milk samples collected from cows with subclinical mastitis respectively. Milk GSH-PX was the most accurate test with 100% sensitivity and 100% specificity at cutoff point of > 37 IUl/ml.The results of present study showed that the measurement of oxidative stress parameters such as GSH-PX activity in milk sample could be used as reliable biomarker for detection of bovine subclinical mastitis.
    Keywords: Glutathion peroxidase (GSH-px), Superoxide dismutase (SOD), Biomarker, Subclinical mastitis, Bovine
  • Siavash Sharifi, Moosa Javdani, AmirMohammad Jannesar *, Abdolnaser Mohebbi Pages 47-56

    Zingeber Officinale is among the most known and used plants in herbal medicine around the world. The root of this plant is specifically of anti-inflammatory properties. That is why we used powdered ginger rhizome to evaluate its anti-inflammatory effects in puppies undergoing scrotal ablation. So, 10 healthy male dogs aged 2-3 months were assigned into 2 groups (control and treatment) randomly. Each dog was prescribed 250 mg of ginger rhizome powder orally just 2 hours before the surgery. This prescription was continued for 10 further days. Blood samples were collected in 5 times routinely. Further biochemical and hormonal analyses were done and results confirmed a significant decrease in the hormonal and biochemical factors, such as neutrophils, cortisol, urea, cholesterol and some hepatic enzymes such as LDH and ALP. Although serumic levels of glucose and albumin did not show a significant change, cortisol levels dropped significantly in 3rd and 24th hour. Also, there was a significant decrease in neutrophil levels in treatment group in 3rd hour and 3rd day. Among other factors, serumic levels of urea, ALP and LDH had shown to have significantly changed. Finally, oral administration of ginger rhizome powder following scrotal ablation in male dogs seems to control inflammatory and hematobiochemical conditions.

    Keywords: inflammation, ginger, castration, Dog
  • Nader Salman Movahedi, Farhad Foroudi *, Naser Karimi, Mohammadreza Abedini, Kazem Karimi Pages 57-69

    Effect of zeolite in preparturient diet on production, and reproduction traits in a completely randomized design with repeated measurements in time was studied. Diets included: 1) Control group (without zeolite), 2) Control+0.75% Zeolite, and 3) Control+1.5% zeolite. Dietary Ca was based of NRC recommended. The diets were fed to the animals during the last 15 days of gestation. After calving, all animals were fed with the same diet and their performance was evaluated. The control group had better raw milk production, and dry matter and energy intakes, but feed efficiency was higher in zeolite-consuming cows (P≤0.01). Protein, NDF and ADF intakes and corrected milk production (4%) were not significantly different among the groups. The milk fat percentage of zeolite-consuming cows were higher than the control (P≤0.01), but the percentages of protein, lactose and SNF were not significantly different. Plasma concentrations of total Ca, Ca++ and their ratio were similar during calving, but higher in zeolite-consuming cows at 6, 12 and 24 h postpartum (P≤0.01). The frequency of hypocalcaemia and postpartum disorders were higher in the control group than the other two groups (P≤0.01). Body condition score and colostrum quality of zeolite-consuming cows were higher than the control (P≤0.01). According to the results of this research, the use of zeolite at the level of 1.5% DM of preparturient diet is recommended and compared to the level of 0.75% DM and control group, it has a better effect on controlling blood Ca concentration and improving the production and reproductive traits of cows.

    Keywords: Colostrum, Fresh cows, Milk yield, Reproduction, Zeolite
  • Siavash Sharifi *, Amin Bigham Sadegh, Ehsan Forghani, Iraj Karimi, Moosa Javdani Pages 71-79

    The aim of this study was to investigate the effects of intraperitoneal administration of ozone on experimental wound healing in an animal model of rabbits. In this study, 40 Newzealandian rabbits, were selected for surgery. Full-thickness wound by 10 mm biopsy punch was create on the right side of thoracic vertebra. The rabbits randomly were divided into two equal groups of control and ozone. In the ozone group, up to three days after surgery, one dose of ozone was administered daily and after the third day, one day in between until the fourteenth day, ozone was administered by intraperitoneal injection. In the control group, normal saline solution was administered by intraperitoneal injection on the mentioned days, same as the ozone group. The macroscopic surface area of the wounds on days 2, 5, 9 and 14 were evaluated. From each group, 5 wounds on the mentioned days were examined histopathologically.  Macroscopic results showed differences between the two groups. In the Ozone group, the area of wound was significantly (P<0.05) lower than the control group. Level of inflammation was significantly lower in the ozone group. On day 14, the control group had a significantly higher vascularization rate than the ozone group. It was concluded that systemic ozone therapy increases the quality of wound healing process.

    Keywords: Skin, Wound Healing, Ozone, Rabbit, Intraperitoneal Injection
  • Abolfazl Hajibemani, Habibolah Rashidzadeh, Javad Jafari, Shahab Momeni, Roohollah Dehqani Tafti * Pages 81-88
    The appropriate effects of supplementation with minerals and vitamins on reproductive performance have been well studied before. The object of this study was to determine the effect of prepartum supplementation with vitamin E and selenium on milk yield and reproductive performances in dairy cows. In this study, 247 Holstein dairy cows were selected during prepartum transitional period and divided randomly into two groups. A group: a single injection of vitamin E + selenium at Day 250 of gestation and B group: two injection of vitamin E + selenium at days 250 and 270 of gestation. Indices of reproductive performance, milk yield and milk somatic cell count were compared between two groups. There was no significant difference in reproductive indices in B group compared to A group. Milk yield in different month of after calving and somatic cell count did not show any significant difference between groups. In summary, the results of this study showed that use of extra supplementation with vitamin E and selenium in prepartum period did not significantly affect reproductive parameters, milk yield and the somatic cell count.
    Keywords: vitamin E, selenium, reproductive indices, Milk yield, somatic cell count
  • Abolfazl Hajibemani *, Habibolah Rashidzadeh, Rooholah Dehghani-Tafti, Hossein Sheikhalislami, Taghi Taktazhafshejani Pages 89-99
    The objective of the present study was to evaluate e the reproductive performance following the treatment protocols for ovarian follicular cysts according to the status of endometritis in dairy cows.. A total of 94 dairy cows with ovarian follicular cysts with considering the condition of endometritis were randomly divided into three treatment groups: Group 1: Control group did not receive any treatment, Group 2 that received 200 µg Gonaderoline plus 500 µg Cloprostenol and Group 3 that received the same hormone therapy plus aspiration of ovarian follicular cysts. The response to treatment of ovarian follicular cyst, reproductive performance of cows with, without endometritis and total cows was statistically analyzed using the SPSS software. A higher percentage (68.9%) of cows with ovarian cysts had endometritis. The percentage of cows that respond to treatment of ovarian follicular cyst was significantly higher in cows of with endometritis and total cows in hormonal applications plus cyst aspiration group (87.5% and 82.6%, respectively) compared to control (42.9% P= 0.02 and 46.2%, P= 0.02 respectively) and only hormonal applications (52.5% P= 0.01 and 59.6%, P= 0.04 respectively) groups, but no statistically significant differences were found in reproductive performance among the treatment groups. According to our results, the presence of endometritis at the same time as ovarian cysts has no significant negative effect on the treatment of ovarian follicular cysts in cow and the treatment of cyst with treatment of follicular cysts with hormonal applications plus cyst aspiration method can be used successfully in different endometritis conditions.
    Keywords: Follicular cyst, Endometritis, Treatment, dairy cow
  • Fatemeh Kahyani, Shafigh Shafiei *, Esmaeil Pirali-Kheirabadi Pages 101-108

    In recent decades, several studies have been performed on the evaluation of probiotics in fish and their positive has been reported on different species. In this study, rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with 115±2 g average initial weight were randomly assigned to tanks and fed with different levels of Weissella confusa (0 [control] and 3 g W. confuca powder per 10 Kg diet [3× 107 CFU/g count]) for 8 weeks. At the end of the experiment, tissue samples were taken from different parts of the intestine and fixed in 10% formalin. After tissue preparation, sections were stained with hematoxylin-eosin. The results showed that morphology parameters including villi length and width in the anterior and posterior intestines of the treatment group were significantly increased compared to the control group (P<0.05). According to the results, W. confusa probiotic can have positive effects on intestinal morphology and its absorptive surface area in rainbow trout.

    Keywords: Weissella confusa, morphology, Intestine, Oncorhynchus mykiss
  • Nasser Vajdi *, Hosein Rezaei Pages 109-114
    Applying intranasal pre-anesthesia sedation and total intravenous anesthesia (TIVA) in flamingo (Phoenicopterus Roseus), undergoing amputation; challenges and solutionsMost species of nondomesticated birds may react adversely to handling, which is required during medical and surgical procedures. Chemical restraint of captured birds is necessary to avoid stress, anxiety, and struggling that may reduce the chances of survival after a procedure. Birds have unique anatomical and physiologic features that have an important impact on anesthesia. A flamingo was taken to our clinic as a result of unsuccessful surgery in another center, after traumatic wing fracture. Surgeon decided to amputate the wing. Administration of intranasal midazolam (2 mg/kg) as a pre-anesthesia and intravenous ketamine (20 mg/kg) with diazepam (0/2 mg/kg) for induction and maintenance of anesthesia was done. Orthopedic surgery and anesthetic recovery were done without any complications. This protocol made acceptable anesthetic and recovery period in flamingo, when inhalation anesthesia is not available.
    Keywords: flamingo, intranasal, pre-anesthesia sedation, intravenous anesthesia
  • Mehdi Salimi *, Seyyed Sattar Tohidifar Pages 115-118

    This report describes a case of anisocoria in a Eurasian eagle owl (Bubo bubo). A Eurasian eagle owl was presented to the rehabilitation center of general department of environment of Lorestan province. The owl had been found by an environmental ranger; it was unable to fly. On clinical examination the bird was mildly dehydrated, its attitude was dull and had ruffled feather. Clinical examination, whole body radiograph and different laboratory diagnoses were made to identify all abnormalities. Initial treatment included subcutaneous administration of 5 ml lactated Ringer’s solution, and 0·5 mg/kg meloxicam administered orally once daily. On the next day, by covering of either eye separately, the ability of bird to react to different stimuli was measured which revealed that right eye vision is impaired. Ocular examination also revealed a dilated right pupil (anisocoria in the right eye). The left pupil had a normal diameter for the ambient illumination. The ophthalmic examination indicated normal lens, vitreous, retinas and optic nerves. The eyelids, corneas and irises were also normal. Ten days after presentation, all clinical signs had resolved and the owl showed no clinical abnormalities, although anisocoria remained in the right eye. Based on the history, physical examination and radiograph previous trauma was suspected. This is the first report of anisocoria in an immature Eurasian eagle owl.

    Keywords: Eurasian eagle owl, Visual disorders, Anisocoria, Case report