فهرست مطالب

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین اسدی، بهاره فلاح، خدیجه نصیریانی* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    سالمندان در معرض خطر ابتلای بالایی نسبت به بیماری کووید-19 هستند . از آنجاییکه درک خطر بالاتر  می تواند  رفتار  محافظتی را تحت تاثیر قرار دهد .  اقدامات پیشگیرانه مانند ارتقای سطح آگاهی و مهارت‎های پیشگیری‎ در این گروه  آسیب پذیر برای حفاظت فردی توصیه می شود ..پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی کوید -19 بر درک خطر ابتلا به کوید-19 سالمندان شهرستان اصفهان در سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی از نوع قبل و بعد بود که در 100سالمند انجام شد  که به روش نمونه گیری تصادفی ساده در مرحله اول انتخاب و سپس به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. جهت گروه مداخله برنامه آموزشی کوید-19 طی سه جلسه حضوری 30 دقیقه در مرکز جامع سلامت برگزار شد. ابزار گردآوری داده ها فرم مشخصات دموگرافیک و  پرسشنامه سنجش درک خطر بود که قبل و یک ماه بعد از اجرای برنامه آموزشی تکمیل گردید. اداده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    از نظر مشخصات دموگرافیک د.و گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری نداشتند میانگین نمرات درک خطر بعد از مداخله در گروه آزمون (3/33±79/39) و گروه کنترل (10/45 ± 67/00) ، سنجش رفتاری بعد از مداخله در گروه آزمون (0/68 ± 14/52) و گروه کنترل (1/54 ± 10/95) تفاوت معناداری داشتند (0/0001>P).

    نتیجه گیری:

     آموزش در مورد کووید-19 درک خطر سالمندان را بهبود داده است. بنابراین جهت ارتقاء سلامت سالمندان ارایه آموزش هایی که درک خطر آن ها را  بهبود بخشد پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سالمندان، آموزش، درک خطر، کووید-19
  • عادله حسینی، زهرا فتوکیان، زهرا جنت علیپور* صفحات 11-21
    سابقه و هدف

    فرتوتی یکی از سندرم های شایع دوران سالمندی است که می تواند بر پیش آگهی و پیامدهای بیماری در سالمندان تحت همودیالیز تاثیر بگذارد. لذا شناخت عوامل مرتبط با فرتوتی در این سالمندان دارای اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین میزان فرتوتی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان تحت همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است. در این مطالعه 198 سالمند تحت همودیالیز به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، وضعیت بالینی، مقیاس سنجش فرتوتی ادمونتون و بررسی رخداد سقوط بود. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 26 و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی سالمندان تحت همودیالیز 7/40 ±68/10 سال و 55/4% از نمونه ها مرد بودند. میانگین و انحراف معیار نمره فرتوتی سالمندان تحت درمان با همودیالیز 3/12 ±6/91 بود و اکثریت آنان مستعد فرتوتی بودند. نتایج نشان داد بین فرتوتی و ویژگی های جمعیت شناختی، وضعیت بالینی و سابقه سقوط رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     برای بهبود پیش آگهی در سالمندان تحت همودیالیز، متخصصان مراقبت های بهداشتی باید فرتوتی را با استفاده از ابزارهای استاندارد، به ویژه با در نظر گرفتن عواملی مانند سن، جنس، بیماری های همراه و سایر عوامل مرتبط ارزیابی نموده و با طراحی برنامه های مراقبتی و حمایتی فردی به پیشگیری و کاهش پیامدهای نامطلوب فرتوتی بر کیفیت زندگی این گروه از سالمندان کمک نمایند.

    کلیدواژگان: سالمند، فرتوتی، بیماری مزمن کلیوی، همودیالیز، عوامل خطر
  • منیزه زکی زاد، احترام السادات ایلالی، سید نورالدین موسوی نسب، عبدالله قنبری، طاهره یعقوبی* صفحات 28-38
    سابقه و هدف

    با سالمند شدن فرد، پرفشاری خون افزایش می یابد در میان سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن و پرفشاری خون، سطح پایین سواد سلامت شایع تر بوده و احتمالا این افراد بیش تر از سایر اقشار جامعه از اثرات ناخوشایند پایین بودن سواد سلامت متاثر می شوند هدف از این مطالعه بررسی سواد سلامت در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون و عوامل همراه آن بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی بود که در سال 1398 انجام گرفت. تعداد نمونه تحقیق،210 نفر از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون از مراجعه کنندگان درمانگاه های تخصصی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل: پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی- طبی، پرسشنامه کوتاه شناخت سالمندان (AMT) و پرسشنامه سواد سلامت بزرگ سالان ایرانی (HELIA) بود. تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار استاندارد) و تحلیلی (تی تست و آنووا و پیرسون) با نرم افزار SPSS نسخه 23 و سطح معناداری 0/05 انجام شد.

    یافته ها: 

    طبق نتایج اکثر سالمندان (58/1 درصد) دارای سواد سلامت در حد کافی بودند. همچنین بین سواد سلامت با متغیر سن در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون ارتباط معنادار معکوس (0/05>p) وجود داشت. همچنین سواد سلامت با متغیرهای وضعیت شغلی، سطح تحصیلات، محل سکونت و تعداد داروهای مصرفی ارتباط معنادار داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    در این مطالعه سواد سلامت در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون در حد کافی بود و مشخص گردید که با افزایش سن سالمند سواد سلامت کاهش می یافت.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، پرفشاری خون، سالمند
  • حمیده ابراهیمی، پیمان اسدی، میمنت حسینی* صفحات 39-44
    سابقه و هدف

    عوارض جانبی ناشی از مصرف داروها می تواند پیامدهای متفاوتی اعم از ایجاد حساسیت تا مرگ را به همراه داشته باشد. از بین داروهایی که برای رفع اسپاسم های مزمن استفاده قرار می گیرد می توان به باکلوفن اشاره کرد. مسمومیت با باکلوفن یک مسیله نادر است و در مسمومیت با باکلوفن جذب دارو طولانی تر و کامل تر صورت می گیرد به طوری که در دوزهای درمانی باکلوفن ابتدا در ستون فقرات اثرات خود را نشان می دهد اما در دوز های بالاتر نفوذ دارو آسان تر است و از سد خونی-مغزی عبور می کند و علایمی نظیر مرگ مغزی را نشان می دهد که به صورت گشادی مردمک ها و نامتقارن بودن آن ها و نیز هیپوتونی و هیپورفلکسی می باشد اگرچه مطالعات کمی در ارتباط با مرگ ومیر ناشی از مصرف داروی باکلوفن گزارش شده است و مسمومیت در ارتباط با داروی باکلوفن در دوزهای بالای 270 میلی گرم می باشد.

    گزارش مورد:

     مطالعه حاضر به گزارش یک مورد افت شدید هوشیاری و خواب آلودگی و کاهش شدید تون عضلانی درنتیجه مصرف تنها 50 میلی گرم از داروی باکلوفن پرداخته شده است.

    نتیجه گیری:

     ازآنجاکه آلبومین به عنوان فراوان ترین پروتیین در خون وظیفه انتقال اکثر دارو ها در پلاسما را بر عهده دارد، لذا سطح آلبومین تاثیر زیادی در فارماکولوژی و فارماکوکنتیک دارو در پلاسما دارد و می تواند در ایجاد مسمومیت رخ داده در بیمار موثر باشد. بر این اساس پیشنهاد می شود پرستاران در هنگام بررسی وضعیت و ارایه مراقبت به بیمار به سطح آلبومین خون به عنوان یک عامل مداخله گر در عکس العمل و پاسخ بیمار به درمان با داروی باکلوفن توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: کاهش هوشیاری، مسمومیت، باکلوفن
  • نرجس خارستانی، فاطمه شیرینکام، محسن وکیلی صادقی، هنگامه کریمی* صفحات 45-60
    سابقه و هدف

    با وجود آنکه در سال های اخیر پیشرفت های قابل توجهی در درمان سرطان اتفاق افتاده و پیش آگهی بسیاری از سرطان ها بهبودیافته است، خانواده ها و بیماران با تشخیص یا درمان سرطان دچار استرس زیادی می شوند. یکی از اصلی ترین این استرس ها ترس از پیشرفت بیماری یا ترس از عود مجدد بیماری است. لذا این مطالعه مروری ساده تبیین ترس از پیشرفت بیماری در بیماران مبتلا به سرطان صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در گام نخست پایگاه های اطلاعات Scopus،SID، Magiran، Iran doc. CINAHL و Google Scholar،Web of sciences،PubMed، کلیدواژه های فارسی نظیر ترس از پیشرفت بیماری، ترس از عود مجدد، سرطان و کلیدواژه های انگلیسی نظیر cancer, fear of progression, fear of recurrence, جستجو شد. در جستجوی اولیه 68 مقاله یافت شد که پس از بررسی معیارهای ورود و خروج، درنهایت 27 مقاله بر اساس مرتبط بودن با موضوع وارد مطالعه شد.

    یافته ها

    در مطالعات مختلف نشان داده شد که ترس از پیشرفت بیماری از 23 تا 87 درصد متغیر بوده و با سن، جنس، وضعیت تاهل، شاغل بودن، وجود سابقه بدخیمی و وجود فرد مبتلا به سرطان در خانواده، نوع سرطان، نوع درمان، محل زندگی و سطح فعالیت، استفاده از سیگار و مرحله بیماری در ارتباط است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان با برنامه ریزی مناسب توسط سیاستگزاران و برنامه ریزان در حوزه بیماران مبتلا به سرطان در این راستا زمینه ساز کاهش ترس از پیشرفت بیماری در این بیماران شد و قطعا این اقدامات تاثیرات مثبتی داشته و در سلامتی آن ها تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: ترس از پیشرفت بیماری، ترس از عود مجدد، سرطان
  • موسی کوهساری، عباس شمسعلی نیا*، نسرین نوابی صفحات 61-73
    سابقه و هدف

    ماهیت پیچیده و طولانی بیماری دیابت موجب بار مراقبتی و اضطراب مراقبین بیماران مبتلابه دیابت می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه های خود مراقبتی خانواده محور بر بار مراقبتی و اضطراب مراقبین بیماران سالمند مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی روی 92 نفر از مراقبین سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیا بهشهر، به روش تخصیص تصادفی و در دو گروه آزمون و کنترل انجام شد. داده ها با کمک پرسشنامه بار مراقبتی و پرسشنامه اضطراب Spielberger جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار بار مراقبتی و اضطراب به ترتیب در گروه آزمون قبل از آموزش 3/65 ± 96/54 و 5/60 ± 121/30 بوده است و بعد از آموزش، میانگین و انحراف معیار بار مراقبتی و اضطراب به ترتیب به 4/73 ± 61/8 و 4/57 ± 79/67 کاهش یافته است. این نتیجه بدان معناست که آموزش، میانگین بار مراقبتی و اضطراب را به طور معنی داری در مراقبین کاهش داده است (0/05 ˂ p).

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان دادند برنامه های آموزشی موجب کاهش بار مراقبتی و اضطراب مراقبین بیماران مبتلا به دیابت می شود بنابراین به سیاستگزاران بیمارستان ها پیشنهاد می شود تا برای مراقبین این بیماران برنامه های آموزشی طراحی کنند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، بار مراقبتی، آموزش خانواده محور، سالمندان
  • بهاره حیدری نژاد*، مهدی نعیمی صفحات 74-85
    سابقه و هدف

    بیماری های همچون میگرن، آکنه، واکنش‏های آلرژی، فشارخون اساسی و افزایش ضربان قلب تحت تاثیر شرایط روان شناختی قرار دارند. تحقیق حاضر با هدف مقایسه رگه - حالت اضطراب در مبتلایان به بیماری های آکنه، میگرن و پرفشاری خون در سال 1398 به اجرا در آمد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش علی مقایسه ای بوده و جامعه آن به صورت در دسترس از بین بیماران درمانگاه ها و مطب های شهر قم (90 نفر در سه گروه 30 نفری) با تشخیص میگرن، پرفشاری خون و بیماری آکنه انتخاب شدند. داده ها از پرسشنامه رگه_حالت اضطراب (Spielberger) و با نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های تحلیل واریانس (MANOVA) و تعقیبی شفه استخراج و تحلیل شدند.

    یافته ها

    سه گروه بیماران مبتلا به آکنه، میگرن و پرفشاری خون در حالت اضطراب تفاوت معنادار با یکدیگر دارند (0/01> p). حالت اضطراب بیماران دارای میگرن بیشتر از سایر بیماران بوده است و 8/1 % از حالت اضطراب تحت تاثیر بیماری آکنه، میگرن و فشارخون است و حالت اضطراب بین بیماران پوستی و میگرن تفاوت معنی داری داشته است (0/05> p) و در رگه اضطراب تفاوت میانگین ها در سه گروه بیماران مبتلا به آکنه، میگرن و پرفشاری خون معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    افراد دارای این سه نشانگان (میگرن، پرفشاری خون و آکنه) اضطراب بیشتری را تجربه می کنند و حالت اضطراب در بیماران دارای میگرن شیوع بیشتری نسبت به بیماران دارای آکنه و پرفشاری خون دارد. می توان پیشنهاد داد مطالعات بیشتری در زمینه های روان شناختی منجر به بروز علایم روان تنی و جسمانی ساز انجام داد.

    کلیدواژگان: رگه- حالت اضطراب، بیماری آکنه، میگرن، پرفشاری خون
|
  • Amin Asadi, Bahare Fallah, Khadijeh Nasiriani* Pages 1-10
    Background and Objective

    the elderly are at a high-risk of COVID-19 infection. Since the perception of higher risk can affect the protective behavior, preventive measures such as raising the level of awareness and prevention skills in this vulnerable group are recommended for personal protection. The aim of this study was to determine the effectiveness of COVID-19 educational program on risk perception of COVID-19 among the elderly in Isfahan in 2022.

    Methods

    This quasi-experimental pre-test and post-test study was conducted on 100 elderly people selected using simple random sampling in the first stage and then they were randomly divided into two groups. For the intervention group, the COVID-19 educational program was held in three face-to-face sessions of 30 minutes. Data were collected using demographic form and risk perception questionnaires completed before and one month after the implementation of the educational program. Data were analyzed using SPSS 22.

    Findings

    In terms of demographic characteristics, there was no significant difference between the intervention and control groups. After intervention, there was a significant difference in mean risk perception scores between the intervention (79.39±3.33) and control (67.00±10.45) groups as well as behavioral assessment had a significant difference between the intervention (14.52±0.68) and control (10.95±1.54) group (P<0.0001).

    Conclusion

    Education on COVID-19 has improved the risk perception of the elderly; therefore, in order to improve the health of the elderly, it is suggested to provide training that increases their risk perception.

    Keywords: Elderly, Training, Risk perception, COVID-19
  • Adeleh Hosseini, Zahra Fotokian, Zahra Jannat Alipour* Pages 11-21
    Background and Objective

    Frailty is one of the most common syndromes that can affect the prognosis and outcomes of the disease in the elderly undergoing hemodialysis. Therefore, it is important to identify the factors associated with frailty in this group of elderly people. The aim of this study was to determine the degree of frailty and its related factors in the elderly undergoing hemodialysis.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on 198 older adults undergoing hemodialysis, selected using the convenience sampling method. Data were collected using questionnaire of demographic and clinical characteristics, Edmonton Frail Scale (EFS), and Fall Incidence Questionnaire. The data were analyzed using SPSS 26 through independent t-test, analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation coefficient.

    Findings

    The mean age of the elderly undergoing hemodialysis was 68.10.±7.40 years, as well as 55.4% of them were male. The mean and standard deviation of the frailty score of the older adults undergoing hemodialysis were 6.91±3.12, and most of them were susceptible to frailty. The results indicated that there was a positive and significant relationship between frailty with demographic and clinical characteristics and falling history in these people.

    Conclusion

    To improve the prognosis in the elderly undergoing hemodialysis, health care professionals should evaluate frailty using standard tools, especially considering factors such as age, gender, comorbidities, and other relevant factors and should help prevent and reduce the adverse consequences of frailty on the quality of life of this group of elderly people by designing individual care and support programs.

    Keywords: Elderly, Frailty, Chronic kidney disease, Hemodialysis, Risk factors
  • Manizheh Zakizadeh Abkenar, Ehteram Ilali Mousavinasab, Tahereh Yaghoubi* Pages 28-38
    Background and Objective

    Hypertension increases with age. Low levels of health literacy are more common in older people with chronic diseases and hypertension, and these people are probably more affected by the unpleasant effects of low health literacy than other people in society. The aim of this study was to investigate the health literacy of the elderly with hypertension and related factors.

    Methods

    This descriptive-analytical correlational study was conducted in 2019. The study sample was 210 elderly people with hypertension selected among patients referred to specialized clinics using the convenience sampling method. Data were collected using demographic medical information, Abbreviated Mental Test (AMT) and Health Literacy for Iranian Adults (HELIA) questionnaire. Data were analyzed via descriptive (frequency distribution tables, mean and standard deviation) and analytical (t-test, ANOVA and Pearson) statistics using SPSS 23 and a significance level of 0.05.

    Findings

    According to the results, most of the elderly (58.1%) had adequate health literacy. Moreover, there was a significant inverse relationship between health literacy and age in the elderly with hypertension (p<0.05). Furthermore, there was a significant relationship between health literacy and the variables of employment status, education level, place of residence and, number of medications consumed (p<0.05).

    Conclusion

    In this study, the health literacy of the elderly with hypertension was adequate and it was found that the health literacy decreased as the elderly aged.

    Keywords: Health literacy, Hypertension, The elderly
  • Hamide Ebrahimi, Peiman Asadi, Meimanat Hossini* Pages 39-44
    Background and Objective

    Side effects caused by taking medications can have different consequences, ranging from sensitivity to death. Medications used to relieve chronic spasms include baclofen. Poisoning with baclofen is a rare problem, and in poisoning with baclofen, absorption of the drug is longer and more complete, so baclofen in therapeutic doses shows its effect first in the spine, but in higher doses, the drug penetrates more easily and crosses the blood-brain barrier, showing symptoms such as brain death, which is manifested as dilated pupils and their asymmetry, as well as hypotonia and hyporeflexia. Although few studies have reported deaths from baclofen use, poisoning has been associated with baclofen at doses above 270 mg.

    Case report:

     The present study reports on a case who, after taking only 50 mg of baclofen, suffered from severe decreased consciousness and drowsiness and whose muscle tone was greatly reduced.

    Conclusion

    Since albumin, the most abundant protein in the blood, is responsible for the transport of most drugs in plasma, albumin level has a great impact on the pharmacology and pharmacokinetics of the drug in plasma and may cause intoxication in patients. Therefore, it is suggested that nurses pay attention to the blood albumin level as an intervening factor in the patient's response and reaction to treatment with baclofen when examining the patient's condition and providing their care.

    Keywords: Decreased consciousness, Poisoning, Baclofen
  • N. Kharestani, F. Shirinkam, M. Vakili Sadeghi, H. Karimi Pages 45-60
    Background and Objective

    Although there have been significant advances in cancer treatment in recent years, and the prognosis of many cancers has improved, families and patients are greatly burdened with the diagnosis or treatment of cancer. One of the main stressors is fear of disease progression (FoP) or fear of disease recurrence (FoR). Therefore, the aim of this simple review study was conducted to explain the FoP in cancer patients.

    Methods

    In the first step, Scopus, SID, Magiran, Iran doc, CINAHL Google Scholar, Web of sciences, PubMed databases, and Persian keywords such as fear of disease progression, fear of recurrence, cancer and English keywords such as cancer, fear of progression, fear of recurrence, were searched.

    Findings

    In various studies, FoP has been shown to vary from 23 to 87% and to be related to age, sex, marital status, occupation, family history of malignancy and presence of cancer, cancer type, treatment type, residence and activity level, smoking, and disease stage.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, with proper planning by policy makers and planners in the field of cancer patients, it is possible to reduce the FoP in these patients, and these measures definitely have positive effects and impact on their health.

    Keywords: Cancer, Fear of progression, Fear of recurrence, cancer
  • Mosa Koohsari, Abbas Shamsalinia*, Nasrin Navvabi Pages 61-73
    Background and Objective

    The complexity and protracted nature of diabetes causes care burden and anxiety for caregivers of diabetic patients. The aim of the present study was to investigate the effect of family-oriented self-care programs on care burden and anxiety of caregivers of elderly patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 92 caregivers of elderly people with type 2 diabetes in Khatam Al-Anbia Hospital in Behshahr, who were randomly divided into two groups: an experimental group and a control group. Data were collected using the Care Burden Questionnaire and the Spielberger Anxiety Questionnaire. The data were analyzed using SPSS 16 through descriptive and inferential statistical tests (analysis of covariance) at a 0.05 significance level.

    Findings

    The results showed that the mean and standard deviation of care burden and anxiety in the experimental group were 96.54 ± 3.65 and 121.30 ± 5.60 before training and decreased to 61.8 ± 4.73 and 79.67 ± 4.57 after education, respectively. This result means that the education significantly reduced the average caregiver burden and anxiety (p < 0.05).

    Conclusion

    The research findings indicated that educational programs reduced the care burden and anxiety of caregivers of patients with diabetes. Therefore, hospital decision makers are recommended to develop educational programs for caregivers of these patients.

    Keywords: Type 2 diabetes, Care burden, Family-oriented education, Elderly
  • Bahareh Heidarinejad*, Mahdi Naeeimi Pages 74-85
    Background and Objective

    Diseases such as migraine, acne, allergic reactions, baseline blood pressure, and increased heart rate are influenced by psychological conditions. The aim of this study was to compare state-trait anxiety in patients with acne, migraine, and hypertension in 2019.

    Methods

    In this comparative causal study, the population was selected from patients referred to clinics and offices in Qom city (90 individuals in three groups of 30) diagnosed with migraine, hypertension and acne. Data were collected using the State-Trait Anxiety Inventory (Spielberger) and analyzed using SPSS 21 by multivariate analysis of variance (MANOVA) and Scheffe post-hoc tests.

    Findings

    The three groups of patients with acne, migraine and hypertension differed significantly from each other in state anxiety (p<0.01). The anxiety state of migraine patients was more than other patients and 8.1% of the state anxiety was affected by acne, migraine and blood pressure, and the state anxiety was significantly different between dermatological and migraine patients (p<0.05). Moreover, there was no significant difference in the three groups of patients with acne, migraine and hypertension with respect to the trait anxiety.

    Conclusion

    People with these three symptoms (migraine, hypertension and acne) are more likely to suffer from anxiety, and anxiety is more common in patients with migraine than in patients with acne and hypertension. It can be suggested that more studies should be conducted in psychological areas that lead to the occurrence of psychosomatic and somatic symptoms.

    Keywords: State- trait anxiety, Acne, Migraine, Hypertension