فهرست مطالب

نشریه مطالعات کمی در مدیریت
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 48، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی طاهری نطقی، حبیب پیری*، رضا ستوده، جلیل بیطاری صفحات 5-22

    از آنجایی که کیفیت اطلاعات حسابداری به طور مستقیم بر روند تصمیمگیری استفاده کنندگان از صورت های مالی بنگاه اقتصادی تاثیر میگذارد، لذا چنانچه اطلاعات جمع آوری شده کیفیت و کفایت موردانتظار را نداشته باشد، تهدیدی جدی برای کیفیت حسابداری قلمداد میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط مولفه های شجاعت اخلاق حرفه ای بر رفتار اخلاقی و همچنین بر کیفیت حسابداری با توجه به نقش میانجیگری رفتار ماکیاولیسمی با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری میباشد. حجم نمونه 870نفر از حسابداران ارشد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد که به روش تصادفی بر اساس جنسیت، سن، میزان تحصیلات و سابقه کاری انتخاب و تعداد 098 نفر از آنان به هر دو پرسشنامه شجاعت اخلاق حرفه ای (سکرکا، 9889) و رفتار ماکیاولیسم (کریستیو جیس، 2009) پاسخ دادند . جهت بررسی پایایی ابزار پژوهش از روش آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی (CR) استفاده شده است که ضریب مربوط به همه متغیرها بالاتر از 8.7 و قابل قبول میباشد. برای سنجش روایی پرسشنامه از میانگین واریانس استخراج شده (AVE)نیز استفاده گردید که بیش از 8/0 و در حد نسبتا قابل قبولی بود. همچنین برای بررسی برازش الگوی ساختاری از معیارهای ضرایب معناداری Z و R_square ، استفاده شده است که نتایج به دست آمده نشان دهنده برازش مناسب الگو میباشد. نتایج به دست آمده تمامی فرضیات پژوهش را مورد حمایت قرار مید هد و نشان می دهد که شجاعت اخلاق حرفه ای میتواند بر رفتار ماکیاولیسمی تاثیر معنادار و منفی داشته و از طرف دیگر طبق خروجی های الگو، شجاعت اخلاق حرفه ای تاثیر مستقیم و معنی داری بر رفتار اخلاقی حسابداران دارد. همچنین رفتار ماکیاولی بر کیفیت حسابداری تاثیر معنی دار و منفی دارد.

    کلیدواژگان: شجاعت اخلاق حرفه ای، رفتار ماکیاولی، کیفیت حسابداری، رفتار اخلاقی
  • زهرا برقعی، پرویز سعیدی*، روح الله سمیعی صفحات 25-49

    هدف اصلی این تحقیق ارایه الگوی کارآفرینی سازمانی با تاکید بر سرمایه اجتماعی در بخش درمان سازمان تامین اجتماعی در شمال کشور است. این پژوهش با روش پیمایشی انجام شده و جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان بخش درمان سازمان تامین اجتماعی در شمال کشور میباشد که تعداد 200نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر کارشناسان و متخصصان تایید شد. همچنین به منظور تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق پیش آزمون انجام شدکه مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب بود. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک چندمتغیره مدلسازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. یافته های تحقیق نشان داد بین سرمایه اجتماعی و کارآفرینی سازمانی با توجه به نقش میانجی متغیرهای(مدیریت دانش، چابکی سازمانی، مدیریت استعداد، اخلاق کاری، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، انگیزش شغلی، هویت سازمانی، سکوت سازمانی و هوش فرهنگی)در بخش درمان سازمان تامین اجتماعی در شمال کشور رابطه معنی داری وجود دارد

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، سرمایه اجتماعی، تامین اجتماعی
  • فاطمه نصیرزاده*، مسعود گودرزی صفحات 51-70

    رشد فراگیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات,تاثیر بسیار زیادی بر صنعت بانکداری داشته است. ارایه خدمات بانکی به مشتریان از طریق تلفن همراه یکی از جدیدترین این فنآوری هاست. بر این اساس در این پژوهش قصد بر این است تا تاثیر سهولت,سودمندی و ریسک درک شده,اعتماد و تاثیرات اجتماعی بر قصد استفاده از موبایل بانک در مشتریان بانک ملی مبارکه بررسی شود. جامعه آماری مشتریان بانک ملی مبارکه است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 300 نفر که بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. روایی پرسشنامه به صورت تشخیصی,همگرا و واگرا و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی گردید. آزمون مدل پژوهش بر اساس روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS انجام گرفت. نتایج نشان داد که سهولت,سودمندی و ریسک درک شده,اعتماد و تاثیرات اجتماعی بر قصد استفاده از موبایل بانک تاثیر مثبت و معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: ریسک درک شده، سودمندی، تاثیرات اجتماعی، قصد خرید
  • شهرام عشقی پیرایواتلو، نوروز ایزدپناه *، موسی رضوانی چمن زمین صفحات 71-97

    عملکرد پایداری هر سازمان برآیند خط مشی، نگرش و عملکرد سبز کارکنان آن نهاد می باشد. بررسی همه جانبه مدیریت منابع سبز و ارایه مدل مدیریتی متناسب با سازمان های دولتی خط مشی گذار جزو ضرورت های مطالعاتی بوده و از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین و تبیین موثرترین مولفه مدیریت منابع انسانی سبز بر عملکرد زیست محیطی سازمان ها انجام گرفت.داده های این پژوهش با توزیع 388 پرسشنامه الکترونیکی بین مدیران ارشد منابع انسانی و پشتیبانی سازمان های دولتی در سال 0088 جمع آوری گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مدیریت منابع انسانی سبز بر پیامدهای فردی، سازمانی، فراسازمانی تاثیر مثبتی داشته و چالش ها و محدودیت های اعمال مدل ارایه شده نیز مورد بررسی قرار گرفت. روش ارایه شده میتواند در راستای تحقق عملکرد پایداری برآمده از پایدار نیروی انسانی برای سازمان موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: پایداری سازمانی، عملکرد سازمانی، مدیریت سبز، مدیریت منابع انسانی سبز، تجزیه مولفه های اصلی
  • حامد نوریان*، موسی رضوانی چمن زمین صفحات 99-113

    براساس یافته های علمی، مدیریت منابع انسانی در هر سازمان کلید اصلی دستیابی به اهداف تلقی میشود؛ چرا که ایده های جدید برای نوآوری و شکوفایی، دستیابی به تولیدات جدید محققان است. یک نظام جامع مدیریت منابع انسانی، عملکرد سازمانی را افزایش میدهد و نبود یا ضعف این مدیریت برای سازمان مشکلات عدیدهای را به وجود می آورد. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر موفقیت مدیریت منابع انسانی در مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی میباشد که با استفاده از روش میدانی و تکنیک پیمایش انجام شده است. جامعه آماری تحقیق ، کارکنان و مدیران بخش منابع انسانی مجمع تشخیص مصلحت نظام میباشند. با استفاده از فرمول کلاین تعداد 988 عدد پرسشنامه جمع آوری شد. به منظور نمونه گیری نیز از روش خوشه بندی ساده استفاده شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار لیزرل و آزمون معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایح آزمون فرضیه ها نشان عوامل تکنولوژیکی با ضریب مسیر 8.20 ، عوامل سازمانی با ضریب مسیر 8.93 ، عوامل رفتاری با ضریب مسیر 8.23 و عوامل محیطی با ضریب مسیر 8.72 اثر معنادار و مستقیمی بر مدیریت منابع انسانی در مجمع تشخیص مصلحت نظام دارا  میباشند. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون فریدمن مشخص شد متغیر عوامل رفتاری با میانگین 79 0 دارای کمترین رتبه در اثرگذاری بر موفقیت  دارای بیشترین رتبه و متغیر عوامل محیطی با میانگین 98 مدیریت منابع انسانی می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، عوامل رفتاری، عوامل تکنولوژیکی، عوامل محیطی، عوامل سازمانی
  • مهروز نیمروز، ستاره حبیبی* صفحات 115-133

     هدف تحقیق حاضر طراحی الگوی مدیریت سیستم اطلاع رسانی کتابخانه های دانشگاهی با تاکید بر مولفه های مدیریت دانش بود. پژوهش حاضر از نظر تقسیم بندی بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها روش ترکیبی، پیمایشی و دلفی است. در روش دلفی، از نظرهای 92 نفر خبرگان دانشگاهی و مدیران و کارشناسان ارشد سازمان استفاده شده است. پس از گردآوری داده ها، به منظور تجزیه و تحلیل آماری، از روش های معادلات ساختاری و آزمون فریدمن با به کاربردن نرم افزار آماری SPSS و PLS بهره گرفته شد. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون فریدمن، 79 شاخص عوامل مهم موفقیت مدیریت دانش تفاوت معناداری دارند. یافته ها نشان دادند عوامل مهم موفقیت مدیریت دانش در سازمان به ترتیب اولویت، عبارتند از: رهبری و حمایت مدیریت ارشد، فرهنگ سازمانی، آموزش و بازآموزی، مستندسازی، استراتژی مدیریت دانش، مخازن دانش، پاداش دهی و ایجاد انگیزه، مدیریت منابع انسانی، فن آوری اطلاعات، مدیریت زیرساختهای سازمانی، فرآیندها و فعالیت ها، اندازه گیری عملکرد، رفع محدودیت منابع، الگوبرداری از بهترین ها

    کلیدواژگان: سیستم اطلاع رسانی، کتابخانه های دانشگاهی، مدیریت دانش
  • نفیسه چرستانی، سینا ابویی مهریزی* صفحات 135-175

    هدف این مقاله طراحی کارت امتیازی متوازن در شبکه تامین لارج در صنعت خودروسازی با رویکرد تاپسیس فازی میباشد. آنچه این مقاله را از سایر مقالات در حوزه شبکه تامین لارج متمایز میکند، شناسایی ابعاد و شاخص ها با تکنیک غربالگری فازی، ارزیابی شبکه تامین لارج در شرکت سایپا یدک با رویکرد کارت امتیازی متوازن و تکنیک تاپس یس فازی، همچنین طراحی کارت امتیازی متوزان و ارایه راهبرد عملیاتی جهت ارزیابی شبکه تامین لارج که این نوآوری در پژوهش های شبکه تامین بسیار جذاب است. جامعه آماری 08 نفر از خبرگان شرکت سایپا یدک میبا شد . روش نمونه گیری تمام شمار ی ا ست. یعنی از نظرات تمامی خبرگان شرکت سایپا یدک که حداقل دارای تحص یلات کارشناس ی ارشد و سابقه کار ده سا له در شرکت سا یپا یدک را دارند ا ستفاده شده ا ست. پس از مرور مبانی نظری و پیشینه پژوهش 4بعد و 17شاخص شناسایی و با تکنیکی غربال گری فازی انتخاب شدند. بهره مندی از رویکرد کارت امتیازی متوازن و ترکیب آن با پارادایم لارج توانسته د ید جامع تری را در ارزیابی شبکه تام ین لارج ارایه نماید. نتایج حاصل از تکنیک تاپسیس فازی در اولویت بندی ابعاد نشان میدهد، ابعاد ارزیابی سنجش شبکه تامین لارج بعد ذینفعان رتبه اول و ابعاد مالی، فرآینده ای داخلی و رشد و یاnگیری به تر تیب رتبه های دوم تا چهارم ر ا کسب نمودند.

    کلیدواژگان: شبکه تامین لارج، کارت امتیازی متوازن، غربالگری فازی، تاپسیس فازی
  • لاله شهبازی، احمد مرکز مالمیری*، عرفان شمس، عبدالرضا برزگر صفحات 177-203

    مقاله حاضر، با هدف شرح وضعیت شفاف سازی و چگونگی ارایه و افشای اطلاعات مالی شرکتها و بنگاه های اقتصادی به سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای تکالیف قانونی (موضوع ماده  6 قانون اجرای مجلس شورای اسلامی)  سیاست های کلی اصل 44قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب86/11/8، به عنوان یکی از شاخص های حاکمیت قانون ، و اصلاحیه های متعدد در سالهای 1393-1395-1397-1398انجام شده است. افشاء و ارایه دقیق، شفاف و به موقع اطلاعات مالی شرکت ها و بنگاه های اقتصادی به سازمان بورس و اوراق بهادار میتواند فضای رقابتی سالم و منصفانه در جامعه فراهم سازد زیرا هرجا که شفافیت اطلاعاتی، نظارت عمومی و پاسخگویی کافی وجود نداشته باشد، احتمال بروز تقلب، تبعیض، رانت، بیاعتمادی، فساد و سوءمدیریت بیشتر میشود. در مقیاس کلان نیز شفاف سازی میتواند موجب افزایش سرمایه اجتماعی و اقتصادی، تقویت حاکمیت قانون و حکمرانی خوب شود. در پژوهش حاضر، چگونگی کارآمدی قوانین و مقررات، ابزارهای قانونی و ضمانت های اجرایی در زمینه شفاف سازی و ارایه درست و به موقع اطلاعات مالی نهادها و بنگاه های اقتصادی، از طریق مطالعات اسنادی مورد مطالعه قرار داده و راه حلهایی را برای برونرفت از موانع موجود ارایه دهد.

    کلیدواژگان: شفاف سازی، ارائه اطلاعات مالی، بورس، حاکمیت قانون، قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44قانون اساسی
|
  • Mostafa Notghi Taheri, Habib Piri*, Reza sotoudeh, Jalil Bitari Pages 5-22

    Since the quality of accounting information directly affects the decision-making process of the users of financial statements of an economic enterprise, therefore, if the collected information does not have the expected quality and adequacy, it is considered a serious threat to the quality of accounting. to be The purpose of the current research is to investigate the relationship between the components of professional ethics courage on ethical behavior and also on accounting quality with regard to the mediating role of Machiavellian behavior using the structural equation modeling method. The sample size is 871 senior accountants of companies admitted to the Tehran Stock Exchange, who were randomly selected based on gender, age, education level and work experience, and 191 of them answered both questionnaires of courage and professional ethics. (Skerka, 5119) and the behavior of Machiavellianism (Christo Jes 4971) answered. Cronbach's alpha method and composite reliability coefficient (CR) were used to check the reliability of the research tool that the coefficient for all variables is higher than 187 and acceptable.
    To measure the validity of the questionnaire, the average variance extracted (AVE) was also used, which was more than 181 and relatively acceptable. Also, to check the fit of the structural model, the criteria of significant coefficients, R_square Z, have been used, and the obtained results show the appropriate fit of the model. The obtained results support all the hypotheses of the research and show that the courage of professional ethics can have a significant and negative effect on Machiavellian behavior, and on the other hand, according to the outputs of the model, the courage of professional ethics has a direct and significant effect. on the ethical behavior of accountants. Also, Machiavelli's behavior has a significant and negative effect on accounting quality.

    Keywords: Courage Professional Ethics, Machiavellian Behavior, Accounting Quality, Ethical Behavior
  • ZahraBurgai, Parviz Saeedi*, Roohallah Samiee Pages 25-49

    The main purpose of this study is to provide an organizational entrepreneurship model with emphasis on social capital in the treatment department of the Social Security Organization in the north of the country. This research was conducted by survey method and the statistical population of the research includes experts in the treatment department of the Social Security Organization in the north of the country, of which 416 people were selected as the research sample. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts and specialists. Also, to determine the reliability of the research tool, a pre-test was performed in which the calculated Cronbach's alpha value was appropriate for the main scales of the questionnaire. The collected data were analyzed using the multivariate structural equation modeling technique. Findings showed that between social capital and organizational entrepreneurship due to the mediating role of variables (knowledge management, organizational agility, talent management, work ethic, quality of work-life, organizational commitment, job motivation, organizational identity, organizational silence, and cultural intelligence) There is a significant relationship in the treatment department of the Social Security Organization in the north of the country.

    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Social Capital, Social Security
  • Fatemeh Nasirzadeh*, Masoud Godarzi Pages 51-70

    The pervasive growth of ICT has had a huge impact on the banking industry. Providing banking services to customers via mobile phone is one of the newest technologies. Accordingly, in this study, the intention is to investigate the effect of perceived convenience, usefulness and risk, trust and social effects on the intention to use mobile banking in the customers of Bank Melli Mobarakeh. The statistical population of customers of Bank Melli is Mobarakeh. Sample size was selected using Morgan table of 381 people based on available sampling method. A standard questionnaire was used to measure the variables. The validity of the questionnaire was evaluated diagnostically, convergently and divergently and the reliability of the questionnaire was assessed using Cronbach's alpha coefficient. The research model was tested based on structural equation method and pls software. The results showed that perceived convenience, usefulness and risk, trust and social effects had a positive and significant effect on the intention to use mobile banking.

    Keywords: Perceived Risk, Utility, Social Impact, Purchase Intention
  • Shahram Eshghi, Norouz Eyzadpanah*, Mousa Rezani Chamanzamin Pages 71-97

    Environmental sustainability in organizations depends on the extent of the performance of the employees of that organization and creating such a function in employees is highly dependent on creating an environmentally friendly attitude in managers. Therefore, a comprehensive study of green resource management and providing a management model appropriate to government organizations' policy transition is needed. Therefore, the present study was conducted to determine the most effective component of green human resource management on organizational sustainability performance. To determine the most effective components of green human resource management, more than 388 electronic questionnaires were distributed. In addition to a descriptive study of components and component options, a multivariate statistical analysis of principal components analysis was used to identify the most effective options. The results of the study showed that green human resource management has a positive effect on individual, organizational and extra-organizational consequences, and the challenges and limitations of applying the proposed model were also examined. The proposed method can be effective in achieving sustainable human resource development for managers and operational staff.

    Keywords: Organizational Sustainability, Green Management, Green Human Resource Management, Principal Component Analysis
  • Hamed Noorian*, Mousa Rezani Chamanzamin Pages 99-113

    Based on scientific findings, human resource management in each organization is considered to be the key to achieving the goals, because new ideas for innovation and prosperity are the achievement of new researchers' products. A comprehensive human resources management system, organizational performance the lack or weakness of this management creates problems for the organization. In this regard, the present study was conducted to investigate the factors affecting the success of human resources management in the organization of expediency. The present research is an applied research that is carried out using field method and scanning technique. The statistical population of the research, the staff and managers of the HR department of the organization are expedient. Using the Klein formula, 511 questionnaires were collected. A Simple clustering method was used for sampling. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The collected data were analyzed using the LISREL software and the structural equation test. The results of hypothesis testing show the technological factors with path coefficient of 1821, organizational factors with path coefficient 1893, behavioral factors with path coefficient 1863, and environmental factors with path coefficient 1876, have a significant and direct effect on human resources management in the organization of expediency. According to the results of Friedman test, it was found that behavioral factors with a mean of 3879 have the highest rank and the environmental variables with an average of 4891 have the lowest rank in influencing the success of HRM.

    Keywords: Human Resource Management, Behavioral Factors, Technological Factors, Environmental Factors, Organizational Factors
  • *Mahrouz Nimrouz, Setareh Habibi Pages 115-133

    The purpose of this study was to design a management model of university library information system with emphasis on knowledge management components. The present study is an applied type in terms of purpose-based segmentation and a combined method, survey and Delphi in terms of data collection method. In Delphi method, the opinions of 52 academic experts, managers and senior experts of the organization have been used. After collecting data, for statistical analysis, structural equation methods and Friedman test using SPSS and PLS statistical software were used. According to the results of Friedman test, 79 indicators of important factors for knowledge management success are significantly different. The findings showed that the important factors for the success of knowledge management in the organization in order of priority are: leadership and support of senior management, organizational culture, training and retraining, documentation, knowledge management strategy, knowledge repositories, rewarding and motivation Human resource management, information technology, management of organizational infrastructure, processes and activities, performance measurement, elimination of resource constraints, modeling of the best.

    Keywords: Information System, University Libraries, Knowledge Management
  • Nafiseh Charestani, Sina Abouei Mehrizi* Pages 135-175

    The purpose of this paper is to design a balanced scorecard (BSC) in the LARG supply network (LSN) in the automotive industry with Fuzzy TOPSIS (FTOPSIS) approach. What distinguishes this paper from other articles in the field of LSN is identifying dimensions and indicators with Fuzzy Screening (FS), evaluating the LSN in Saipa Yadak company with BSC approach and FTOPSIS, Also, designing a Matuzan scorecard and providing an operational strategy for evaluating the large supply network, which this innovation is very attractive in supply network researches. The statistical population is 41 experts of Saipa Yadak Company. The sampling method is a number of people. This means that the opinions of all experts of Saipa Yadak Company who have at least a master's degree and a ten-year work experience in Saipa Yadak Company have been used. After reviewing the theoretical foundations and research background, 1 dimensions and 47 indicators were identified and selected by FS. Utilizing the BSC approach and combining it with the LARG paradigm has been able to provide a more comprehensive view in evaluating the larg supply network. The results of FTOPSIS in prioritizing dimensions show that the dimensions of evaluation of the assessment of the supply network of the mains of the beneficiaries ranked first and the financial dimensions, internal processes and growth and learning ranked second to fourth, respectively

    Keywords: Large Supply Network (LSN), Balanced Scorecard (BSC), Fuzzy Screening (FS), Fuzzy TOPSIS (FTOPSIS)
  • Laila Shahbazi, Ah, mad Markazmalmiri*, Erfan Shams, Abdolreza Barzegar Pages 177-203

    This article aims to describe the state of clarification and how to present and disclose financial information of companies and economic enterprises Securities and Exchange Organization (in line with the legal duties of Article (6) of the Law on the Implementation of General Policies, Article 11 of the Constitution) Islamic Republic of Iran (approved by the Islamic Council on 5118/14/58) and numerous amendments in 5141, 5146, 5148 and 5149, as one of the indicators of the rule of law. Disclosure and presentation of accurate, transparent and timely financial information of companies and economic enterprises to the stock exchange organization It can provide a healthy and fair competitive environment in the society because wherever there is information transparency, public supervision and accountability If there is not enough, the possibility of fraud, discrimination, rent, mistrust, corruption and mismanagement increases. On a macro scale Also, transparency can increase social and economic capital, strengthen the rule of law and good governance. In the current research, how the laws and regulations, legal tools and enforcement guarantees are effective in the field Clarifying and providing correct and timely financial information of economic institutions and enterprises, studied through documentary studies data and provide solutions to overcome existing obstacles.

    Keywords: Clarification, Presentation of Financial Information, Stock Exchange, Rule of Law, Law on the Implementation of General Policies of Article 44of the Constitution