فهرست مطالب

شهر ایمن - پیاپی 14 (تابستان 1400)

نشریه شهر ایمن
پیاپی 14 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه بیگدلی، کریم حسین زاده دلیر*، بختیار عزت پناه صفحات 1-23

    در ادبیات دانشگاهی اخیرا تاکید بر این است که چرا تاب آوری شهری متفاوت از پایداری شهری است. این در حالی است که برنامه های سیاست گذاری شهری از این اصطلاحات تقریبا به جای یکدیگر استفاده می کنند. در این پژوهش با توجه به فرسوده بودن ابنیه، عدم تخلخل و نفوذپذیری کم فضایی، الگوی پراکنش فضایی جمعیت، عوامل موثر بر گسست های کالبدی فضایی در سطح منطقه 2 و 12 کلانشهر تهران بررسی می شود. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کاربردی است که با روش تحلیلی موردی و رویکرد کمی انجام گرفته است. با توجه به ماهیت داده ها و عدم امکان کنترل رفتار متغیرهای موثر در مسیله نیز از نوع غیرتجربی است. به منظور تحلیل ابعاد تاب آوری، ابتدا به بررسی و تجزیه و تحلیل 21 معیار مطالعاتی مستخرج از مبانی نظری، شامل آمار و اطلاعات اسنادی، منابع سرشماری، طرح ها و اسناد فرادست از جمله مطالعات طرح تفصیلی و حوزه و بلوک آماری 1396 کلانشهر تهران پرداخته شد. پس از استخراج و طبقه بندی معیارهای مورد مطالعه اقدام به عملیاتی کردن و استانداردسازی آنها بر اساس روش های خوشه بندی FCM و K-Means شد. بر این مبنا جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel، Arc GIS، Matlab و Eviews استفاده شده است. نتایج این پژوهش ضمن بررسی تفاوت ابعاد کالبدی و فضایی در وضعیت تاب آوری مناطق، موید ناپایداری و افزایش گسست های فضایی در سطح محلات مورد مطالعه است. نتایج این پژوهش بیان می دارد که دورنمای کلی تاب آوری مناطق 2 و 12رضایت بخش نبوده و منطقه 2 دارای وضعیت متوسطی می باشد. از میان محلات منطقه 2، محلات شهرک غرب، ایوانک، پردیسان شهرک هما، پونک و اسلام آباد با توجه به نوساز بودن، نفوذپذیری مناسب و تراکم فضایی و پراکنش جمعیت نسبتا بهینه با وضعیت تاب آوری متوسط ارزیابی شدند. از میان محلات منطقه 12، محلات بازار، ارگ پامنار، فردوسی و امام زاده یحیی با توجه به فرسوده بودن ابنیه، نفوذپذیری کم فضایی، تمرکز فضایی جمعیت و افزایش گسست کالبدی فضایی خوشه ای با بدترین وضعیت تاب آوری ارزیابی شدند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری بحران، گسست فضایی، خوشه بندی میانگین فازی (FCM)، مناطق 2 و 12 شهر تهران
  • جواد وکیلی، آزاده اربابی سبزواری* صفحات 24-36

    ایران ازجمله کشورهای درحال توسعه است که در دهه های گذشته با افزایش نرخ شهرنشینی و گسترش فقر شهری، نواحی فقیر شهری در آن افزایش یافته است؛ به طوری که درحال حاضر برنامه ریزی برای اسکان کم درآمدها و سامان دهی محله های فرودست شهری، به ویژه درکلان شهرها و مناطق پیرامون آن ها، از مسایل مهم توسعه شهری در کشور است. هدف این پژوهش بررسی عوامل فضایی و تاثیر آن بر پهنه بندی کاربردی برای پدافند غیر عامل در مناطق کلان شهر تهران است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، جزء پژوهش های توصیفی-تحلیلی است. در این پژوهش، مطلوبیت فقر شهری در قالب دو شاخص فقر کالبدی و فقر پدافند غیر عامل، با استفاده از آزمون Tتک نمونه ای بررسی شده است. الویت بندی شاخص های پژوهش با استفاده از مدل تصمیم گیری شبکه ای ANPانجام شده است. برای نمایش و ارزیابی فضایی فقر شهری در سطح مناطق نیز از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است. نتیجه ی نهایی حاکی از آن است که وضعیت شاخص فقر کالبدی و فقر پدافند غیر عامل در مقایسه با متوسط جامعه وضعیت نامطلوبی دارد و ازنظر شاخص فضایی فقر که بیش ترین امتیاز را در مقایسات زوجی معیارها نیز به دست آورده بود، منطقه ی 1شهرداری شهر تهران (بالاترین رتبه) و پس از آن منطقه ی 2 و منطقه ی 3 قرار می گیرند. مناطق ضعیف از نظر فقر پدافندی نیز به ترتیب مناطق 18 (پایین ترین رتبه)، 17و 19می باشد.

    کلیدواژگان: فقر شهری، عوامل فضایی، پدافند غیر عامل تحلیلANP کلان شهر تهران
  • سروش شریف زاده، احمد استقلال* صفحات 37-54

    امروزه اکثر مناطق شهری و سکونتگاه ها در در موقعیتهای جغرافیایی ساخته و بنا شده اند که از نظر خطرات طبیعی در معرض انواع تهدیدات و سوانح طبیعی و مصنوع توسط انسانها هستند. دیدگاهی که تا امروز در مدیریت شهری سانحه به آن توجه می شده است بیشتر دیدگاهی مقابله گرایانه و کم کردن خطرات بوده است. در این میان تاب آوری مفهومی است که اخیرا و در رویا رویی با عدم قطعیتها و ناشناخته ها بکار برده می شود . انگیزه و هدف از این مطالعه ، ارزیابی مولفه های تاب آوری محلات شهری امن در متاطق کویری با بهره گیری از مدل دلفی در محله نعیم آباد یزد بدون در نظر گرفتن تهدید مخاطره خاصی می باشد. بنابراین، ابتدا مولفه ها و ابعاد مطرح در تاب آوری شهری از بررسی تعداد زیادی از مقالات و پایان نامه های داخلی و خارجی مرتبط استخراج و تدقیق گردید. سپس با استفاده از مدل دلفی، نظرات خبرگان و مدیران ارشد شهرداری یزد، اساتید شهرسازی دانشگاهی یزد و نیز مطالعات مقایسه ای ، بعدها و مولفه های پایانی نگارندگان مقاله ارایه شد و با بررسی و مورد تحلیل قرار دادن پرسشنامه ها و مطالعه و ارزیابی دقیق مولفه های تاب آوری محلات شهری امن در متاطق کویری در ابعاد و مولفه های مختلف مورد اعتبار سنجی و سنجش قرار گرفت. مطابق تحلیل و محاسبات آماری و مطالعات انجام شده در مدل دلفی، شاخصهایی همچون میزان مشارکت شهروندان ، تمایل به حفظ معیارهای فرهنگی و پس اندازها و سرمایه خانوارها از عوامل موثر بر مولفه های تاب آوری محلات شهری امن در متاطق کویری می باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، طراحی شهری، امنیت، محله، نعیم آباد، یزد
  • عبدالمطلب رستگار، محسن توسلی*، سجاد اباذرلو صفحات 55-64

    در مسیریابی خطوط برق پارامترهای مختلفی به جهت هزینه احداث و تاثیرات مختلف محیطی، در نظر گرفته می شود. با توجه به گستردگی عوامل موثر در مسیریابی خطوط انتقال برق می توان روش های تصمیم گیری چند معیاره و الگوریتم های تکاملی را بعنوان ابزاری مناسب در نظر گرفت. روش تحقیق حاضر، توصیفی-تحلیلی می باشد. و با بهره گیری از مدل IHWP و الگوریتم PSO به بهینه یابی خط انتقال برق 400 کیلوولت نیروگاه کرمان به ارگ جدید بم در حوزه برق منطقه ای کرمان به طول 251 کیلومتر پرداخته می شود. جهت مسیریابی با استفاده از مدل IHWP در محیط GIS، از 12 شاخص مانند؛ نقاط ارتفاعی، شیب، فاصله از خطوط نفت، تیپ اراضی و غیره استفاده شد که نتایج نشان می دهد که مسیر پیشنهادی 58.26 درصد نسبت به وضع موجود بهینه و طول مسیر نیز 20 کیلومتر کاهش یافته است. در استفاده از الگوریتم PSO  که در نرم افزار MATLAB پردازش گردید، مسیر پیشنهادی 55.33 درصد نسبت به وضع موجود بهینه گشته و طول مسیر نیز 18 کیلومتر کاهش یافت. نتایج هر دو روش نشان می دهد، شرایط بسیار مناسبی نسبت به وضعیت موجود ایجاد شده و مسیر پیشنهادی روش IHWP، 2.93 درصد از مسیر پیشنهادی PSO بهینه تر می باشد و همچنین طول مسیر پیشنهادی در روش IHWP به میزان 4 کیلومتر کمتر از روش PSO می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بحران، روش واسپاس، شهر کرمانشاه
  • نازنین میهنی* صفحات 66-78

    افت های فرسوده باتوجه به بافت ارگانیک و نامنظم، تراکم بالای جمعیتی، عرض کم معابر، دسترسی های مناسب و غیره، نسبت سایر مناطق شهری در هنگام وقوع تهدیدات انسان ساخت عمدی از آسیب پذیری بیشتری برخوردار هستند. هدف از این تحقیق ارزیابی آسیب پذیری محله شهید خوب بخت منطقه  15 شهر تهران از دیدگاه پدافندغیرعامل می باشد. تحقیق حاضر از نظر نوع تحقیق در زمره تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی-تحلیلی محسوب می شود. از روش کتابخانه ای، مصاحبه و مشاهده (کیفی) بهره برده شده و به منظور ارزیابی آسیب پذیری محله نیز از روش پرسش نامه دلفی (کمی) استفاده می شود. روش تجزیه و تحلیل این تحقیق عبارت از روش فازی IHWP در نرم افزار GIS می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ آسیب پذیری محله در بخش مرکزی و جنوب شرقی و خیابان شهید ابراهیمی و خیابان شهید بنی هاشم زیاد می باشد و کمترین آسیب پذیری محله در شمال آن در حد فاصل خیابان قربانی و حاشیه بزرگراه امام علی می باشد. از دلایل آسیب پذیری محله می توان به کیفیت نامطلوب و فرسوده بافت محله، نبود مراکز چندمنظوره جهت کارکرد پناهگاهی و انبار اقلام ضروری و نبود فضاهای سبز کافی جهت اسکان موقت در مرکز و جنوب محله،  عرض معابر کم و تراکم جمعتی بالا در جنوب شرقی محله اشاره نمود

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت فرسوده، پدافند غیرعامل، روش IHWP، محله خوب بخت تهران
  • محمود دهنوی*، سید باقر حسینی، بهرام صالح صدیق پور، سید عباس آقا یزدانفر، مهناز محمودی زرندی صفحات 79-89

    ایمنی در برابر حریق تقریبا غیر ممکن است. تامین امنیت در بناهای تاریخی به علت طرح معماری، همجواری ها، ساختار و مصالح مصرفی و احیانا مداخلات انسانی و همچنین قوانین مربوط به مرمت، دارای چالش های متعددی است. این بناها با تکنولوژی و امکانات زمان خود احداث گردیده اند. و ممکن است با کدهای استاندارد امروز مطابقت نداشته باشند. آتش سوزی های متعدد عمدی و غیر عمدی در سال های اخیر نشان دهنده ضعف این بناها در برابر حریق می باشد. بازار تاریخی تبریز بزرگترین بازار سرپوشیده خاورمیانه و یکی از بازارهای مهم ایران است. مراجعات زیاد، شرایط ساختمانی، تنوع کالاو ارزش اقتصادی آنها، این بازار را به حوزه ای پراهمیت از نظر ایمنی تبدیل کرده است. حوادث اخیر نشان دهنده آسیب پذیری مجموعه در برابر حریق می باشد. آخرین آتش سوزی در 18اردیبهشت 1398 به وقوع پیوست و به تعداد زیادی از مغازه ها خسارت وارد شد. ضمنا علاوه بر خسارت حریق، بخش هایی از ساختمان نیز در حین اطفاء بر اثر استفاده از آب آسیب دید. این پژوهش در نظر دارد با مطالعه آتش سوزی های گذشته و بررسی چالش های موجود، و شناخت نقاط قوت و ضعف مجموعه و با بهره گیری از آرای متخصصین، بهینه ترین راه حل برای پاسخ به سوال اصلی پژوهش، یعنی کاهش آسیب پذیری در برابر حریق، را ارایه نماید. این پژوهش به صورت تلفیقی (کیفی-کمی) صورت پذیرفته است. محقق در ابتدا به کمک جامعه متخصصین رشته معماری و شهرسازی و با استفاده از روش نمونه گیری شبکه ای (گلوله برفی) و همچنین پس از مصاحبه با استفاده از تکنیک کدگذاری باز و محوری و به روش پیمایش اکتشافی دلفی (اعضای هیات علمی معماری و شهرسازی دانشگاه های کشور) اقدام به تهیه جدول هدف- محتوی نموده است. سپس جدول مربوطه به پرسشنامه تبدیل و طی 2 مرحله، پرسشنامه توزیع شده است. سپس به کمک نرم افزار26 SPSS داده ها تحلیل شده اند. بر اساس تحلیل عامل Q نتایج استخراج و در نهایت تاثیرگذارترین عوامل موثر بر کاهش آسیب پذیری در برابر حریق در بازار تبریز مشخص شده است. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که دسترسی پذیربودن، محفوظ و تخلیه پذیر بودن، خود ایمنی و اشتعال ناپذیر بودن در برابر آتش و تولیدات آن، و سیستم های تاسیساتی پاسخگو، بیشترین تاثیر را در کاهش آسیب پذیری در برابر حریق در بازار تبریز برعهده دارند.

    کلیدواژگان: بازار تبریز، آسیب پذیری، آتش، متخصصین معماری
|
  • Elaha Bigdali, Karim Hosseinzadeh Delir *, Bakhtiar Ezzatpanah Pages 1-23

    Recent academic literature has emphasized why urban resilience is different from urban sustainability. Meanwhile, urban policy programs use these terms almost interchangeably. In this research, due to the dilapidation of the building, the lack of porosity and low spatial permeability, the spatial distribution pattern of the population, the factors affecting the physical-spatial discontinuities in the level of the 2nd and 12th districts of Tehran metropolis are investigated. The current research is in the category of applied research, which was conducted with case-analytical method and quantitative approach. Considering the nature of the data and the impossibility of controlling the behavior of the effective variables in the problem, it is also non-empirical. In order to analyze the dimensions of resilience, first of all, 21 study criteria extracted from theoretical foundations, including statistics and documentary information, census sources, plans and available documents, including studies of detailed plans and statistical districts and blocks of 1396 Tehran metropolis, were investigated and analyzed. After extracting and classifying the studied criteria, they were operationalized and standardized based on FCM and K-Means clustering methods. Based on this, Excel, Arc GIS, Matlab and Eviews software were used for data analysis. The results of this research, while examining the difference of physical and spatial dimensions in the resilience of the regions, confirm the instability and increase of spatial discontinuities at the level of the studied localities. Among the localities of region 2, the localities of Shahrek Gharb, Ivanek, Pardisan of Shahrek Homa, Poonk and Islamabad were evaluated with regard to their new construction, proper permeability, spatial density and relatively optimal population distribution with moderate resilience status. Among the localities of region 12, Bazar, Arg-Pamnar, Ferdowsi and Imamzadeh Yahya were assessed as the worst resilience cluster due to the dilapidated buildings, low spatial permeability, spatial concentration of the population, and increased physical-spatial discontinuity.

    Keywords: Urban resilience, crisis, spatial discontinuity, fuzzy mean clustering (FCM), regions 2, 12 ofTehran
  • Javad Vakili, Azadeh Arbabi Sabzevari * Pages 24-36

    Iran is one of the developing countries in which the number of urban poor areas has increased in the past decades with the increase in the rate of urbanization and the spread of urban poverty. So that currently, planning for housing low-income people and organizing urban slums, especially in big cities and their surrounding areas, is one of the important issues of urban development in the country. The aim of this research is to investigate the spatial factors and its effect on practical zoning for passive defense in the metropolitan areas of Tehran. In terms of purpose, the present research is applied, and in terms of method, it is part of descriptive-analytical research. In this research, the desirability of urban poverty in the form of two indicators of physical poverty and passive defense poverty has been investigated using a one-sample T-test. Prioritization of the research indicators has been done using the ANP network decision-making model. ARC GIS software has also been used to display and spatially evaluate urban poverty at the regional level. The final result indicates that the status of the index of physical poverty and passive defense poverty is unfavorable compared to the average of the society, and in terms of the spatial index of poverty, which had the highest score in the paired comparisons of the criteria, the 1st district of Tehran Municipality (the highest rank) and so on They are located in the 2nd and 3rd regions. The weak areas in terms of defense poverty are 18 (the lowest rank), 17 and 19 respectively.

    Keywords: Urban Poverty, Spatial Factors, Passive Defense, ANP Analysis, Tehran Metropolis
  • Soroush Sharifzadeh, Ahmad Esteghlal Pages 37-54

    Today, most urban areas and settlements are built in geographical locations that are exposed to all kinds of natural and man-made threats and accidents in terms of natural hazards. The point of view that has been paid attention to in urban disaster management has been more of a confrontational point of view and reducing risks. Meanwhile, resilience is a concept that is used recently in facing uncertainties and unknowns. The motive and purpose of this study is to evaluate the resilience components of safe urban neighborhoods in Matataq Kaviri using the Delphi model in Naeem Abad neighborhood of Yazd without taking into account the specific risk threat. Therefore, first, the components and dimensions mentioned in urban resilience were extracted and verified from the review of a large number of related domestic and foreign articles and theses. Then, using the Delphi model, the opinions of experts and senior managers of Yazd Municipality, urban planning professors of Yazd University, as well as comparative studies, dimensions and final components of the authors of the article were presented, and by examining and analyzing the questionnaires and studying and evaluating the components of resilience in detail Safe urban neighborhoods in desert areas were validated and measured in different dimensions and components. According to the statistical analysis and calculations and the studies conducted in the Delphi model, indicators such as the participation rate of citizens, the desire to maintain cultural standards and the savings and capital of households are among the factors that affect the resilience of safe urban areas in desert areas.

    Keywords: Urban resilience, urban design, security, neighborhood, Naim Abad, Yazd
  • Abdolmotaleb Rastegar, Mohsen Tavassoli*, Sajjad Aabazarlou Pages 55-64

    In routing the lines is considered different parameters for construction costs and environmental impact. Considering the extent of the factors involved in routing power lines can be multi-criteria decisionmaking methods and evolutionary algorithms considered as a useful tool. The research' method is descriptive - analytic. In this research use from IHWP model and PSO algorithm and paid to optimization power transmission line of Kerman power plant 400 kV to new ARG BAM in Kerman Regional Electric is length 251km.use With IHWP model in GIS for optimal routing, we use 12 indicators including the elevation, slope, distance from oil pipelines, land types and etc , has been used. The results show that the new route optimization 58.26% compare with the current status, and along of route 20 km decreased. The PSO algorithm processing in MATLAB software, the proposed route optimized 55.33% compare with the current status and along of route 18 km decreased. The results of both methods show a favorable situation than the current status and proposed route of IHWP, 2.93 % is more efficient of proposed route of PSO. the proposed route in IHWP method 4 km is less than of PSO method.

    Keywords: Optimal routing, transmission lines, PSO, IHWP, Kerman Writing Style Sheet, ScientificResearch Journal, Passive Defense Scientific Association
  • Nazanin Mihani* Pages 66-78

    Due to the organic and old texture, high population density, low width of roads, proper accesses, etc., old texture are more vulnerable than other urban areas when intentional man-made threats occur. The purpose of this research is to evaluate the vulnerability of Shahid Khob Bakht neighborhood in District 15 of Tehran from the point of view of passive defense. In terms of the type of research, the present research is considered as an applied research and in terms of the nature of the research, it is considered as a descriptive-analytical research. Library method, interview and observation (qualitative) were used, and in order to evaluate the vulnerability of the neighborhood, Delphi questionnaire (quantitative) method was used. The analysis method of this research is the fuzzy IHWP method in GIS software. The research results show; The vulnerability of the neighborhood is high in the central and south-eastern parts of Shahid Ebrahimi Street and Shahid Bani Hashem Street, and the least vulnerability of the neighborhood is in the north of it, between Qurbani Street and the edge of Imam Ali Highway. The reasons for the neighborhood's vulnerability include the unfavorable and worn-out quality of the neighborhood's texture, the lack of multi-purpose centers for the function of shelters and the storage of essential items, and the lack of sufficient green spaces for temporary accommodation in the center and south of the neighborhood, the low width of roads and high population density in the south. He pointed to the east of the neighborhood. At the end, considerations and suggestions related to aligning renovation plans with the principles of passive defense and also reducing the vulnerability of the neighborhood have been presented.

    Keywords: Vulnerability, old texture, passive defense, IHWP method, Khobbakht neighborhood ofTehran
  • Mahmoud Dehnavi *, Seyed Baqer Hosseini, Bahram Saleh Sediqpour, Seyed Abbas Agha Yazdanfar, Mahnaz Mahmoudi Zarandi Pages 79-89

    Fire safety is almost impossible. Providing security in historical buildings has many challenges due to the architectural design, neighbors, structure and materials used and possibly human interventions as well as laws related to restoration. These buildings were built with the technology and facilities of their time. And they may not conform to today's standard codes. Numerous intentional and unintentional fires in recent years show the weakness of these buildings against fire. The historical market of Tabriz is the largest indoor market in the Middle East and one of the most important markets in Iran. Many references, construction conditions, variety of goods and their economic value have made this market an important area in terms of safety. Recent incidents show the vulnerability of the complex against fire. The last fire occurred on May 18, 2018, and many shops were damaged. In addition to the fire damage, parts of the building were also damaged due to the use of water during the fire. This research intends to provide the most optimal solution to answer the main question of the research, i.e. reducing the vulnerability to fire, by studying the past fires and examining the existing challenges, and knowing the strengths and weaknesses of the collection and using the opinions of experts. This research has been conducted in a combined (qualitative-quantitative) way. At first, the researcher with the help of the community of experts in the field of architecture and urban planning and using the network sampling method (snowball) and also after the interview using the open and axial coding technique and the Delphi exploratory survey method (members of the scientific faculty of architecture and urban planning of the country's universities) ) has prepared a table of objectives and contents. Then the relevant table was converted into a questionnaire and the questionnaire was distributed in 2 stages. Then, the data was analyzed with the help of SPSS 26 software. Based on the analysis of the Q factor, the extraction results and finally the most effective factors affecting the reduction of fire vulnerability in Tabriz market have been determined. The results of this research show that accessibility, safety and evacuation, self-safety and non-flammability against fire and its products, and responsive installation systems have the greatest impact in reducing vulnerability to fire in Tabriz market.

    Keywords: Tabriz market, Vulnerability, Fire, Architectural Experts