فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 59 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عبدالغفور محمدزاده، فروغ حیرانی*، اکرم تفتیان صفحات 1-24

    هدف این پژوهش، بررسی نقش ماه های مذهبی بر رابطه بین گرایش های احساسی سرمایه گذاران و ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر نقش تعدیل گری حاکمیت شرکتی است. منظور از ماه های مذهبی، ماه های رمضان و محرم هستند. از دوره تصدی مدیرعامل، دوگانگی وظیفه مدیرعامل، استقلال هیات مدیره، مالکیت اعضای هیات مدیره، اندازه موسسه حسابرسی و مالکیت سرمایه گذاران نهادی به عنوان مولفه های حاکمیت شرکتی استفاده شده و تعداد132شرکت در دوره14/8/92 هجری شمسی مصادف با1/1/1435 (اول محرم) هجری قمری تا تاریخ 19/6/97 هجری شمسی مصادف با 29/12/1439 (آخر ذی الحجه) هجری قمری به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، الگوی رگرسیون چند متغیره بر مبنای داده های پانلی مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد تفاوت معنی داری بین گرایش های احساسی سرمایه گذاران و ریسک سقوط قیمت سهام در ماه های رمضان و محرم در مقایسه با سایر ماه ها وجود دارد، هم چنین، حاکمیت شرکتی دارای اثر معناداری بر رابطه بین گرایش های احساسی سرمایه گذاران و ریسک سقوط قیمت سهام در ماه های رمضان و محرم می باشد. به عبارتی، در شرکت هایی با سطح حاکمیت شرکتی بالاتر، احساسات سرمایه گذار اثر مطلوب تری را بر ریسک سقوط قیمت سهام خواهد داشت.

    کلیدواژگان: گرایش های احساسی سرمایه گذاران، ریسک سقوط قیمت سهام، حاکمیت شرکتی
  • سید محمود موسوی شیری، زهرا کریمی، احسان قدردان* صفحات 25-50

    در اقتصاد رفتاری فرض بر این است که رفتار افراد به طور کامل نیست و امکان بروز رفتار غیر منطقی در تصمیم گیری افراد وجود دارد. یکی از این تورش های رفتاری به عنوان رفتار توده وار شناخته شده است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی تاثیر تغییر نرخ سود و تغییر نرخ ارز بر رفتار توده ای سرمایه-گذاران شرکت ها، اقدام به جمع آوری داده های مرتبط با پژوهش کرد. روش پژوهش، از نوع کاربردی و روش آماری بکار رفته شامل الگوی رگرسیون چند متغیره پانل است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، داده های مالی نمونه آماری شامل 116 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال های 1392 - 1398 و به صورت ماهانه جمع آوری گردیده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین رفتار توده ای سرمایه گذاران و افزایش نرخ سود رابطه مثبت و معناداری برقرار است؛ و همچنین بین رفتار توده ای سرمایه گذاران و افزایش نرخ سود در بازارهایی با شاخص بازار پایین نیز ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. در حالیکه بین رفتار توده ای سرمایه گذاران و افزایش نرخ سود در بازارهایی با شاخص بازار بالا ارتباط معناداری یافت نشد. همچنین، یافته های پژوهش نشان داد که بین رفتار توده ای سرمایه گذاران وکاهش نرخ ارز در بازارهایی با شاخص بازار پایین ارتباط منفی و معناداری برقرار بوده، ولی بین رفتار توده ای سرمایه گذاران وکاهش نرخ ارز در بازارهایی با شاخص بازار بالا ارتباط معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رفتار توده ای سرمایه گذاران، نوسانات نرخ سود، نوسانات نرخ ارز
  • وحید منتی* صفحات 51-96

    به منظور تقویت و توسعه حاکمیت شرکتی در ایران، در دهه اخیر بر اساس رهنمودها و الزامات مقامات نظارتی به ویژه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان بورس و اوراق بهادار، استقرار کمیته حسابرسی در شرکت ها و موسسات اعتباری در کانون توجه قرارگرفته است. جوان بودن این سازوکار درونی حاکمیت شرکتی، چالش های فراوانی برای اجرای آن به همراه داشته است و از طرفی بسیاری از جنبه های آن ازجمله چالش های پیاده سازی و اجرای آن در ایران، کمتر تبیین شده است. پژوهش های گذشته نیز جنبه های محدودی از چالش ها و موانع توسعه کمیته حسابرسی را مدنظر قرار داده است؛ بنابراین برای تبیین و توصیف جامع از جنبه های گوناگون چالش های کمیته های حسابرسی ایران و راهبردهای ارتقای آن، برای بار نخست، با بهره گیری از رهیافت کیفی و به کمک روش نظریه زمینه ای و استفاده از مصاحبه های عمیق، ذینفعان اصلی کمیته حسابرسی موردپژوهش قرار گرفتند. برای این منظور با 34 نفر از ذینفعان اصلی کمیته حسابرسی مصاحبه صورت گرفت. بعلاوه از داده های متنی مندرج در 31 مقاله، یادداشت و میزگرد منتشرشده در مجله ها و نشریه های حرفه ای پیرامون کمیته حسابرسی که عمدتا ارایه کننده دیدگاه ذینفعان پیرامون کارآمدی کمیته حسابرسی و چالش های آن بود، نیز استفاده شد. داده های پژوهش به کمک روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی که ویژه رویکرد نظریه زمینه ای است، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و مقوله های کلان، مقوله های اصلی و خرد مقوله ها (مفاهیم) استخراج گردید. بر اساس آن، چالش های پیاده سازی و اجرای کمیته حسابرسی به صورت چندوجهی و پیرامون عناصر مدل مفهومی یا الگوی پدیدار شده به عنوان نظریه و الگویی ظهور یافته ارایه گردید.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، موانع پیاده سازی، حاکمیت شرکتی، نظریه زمینه ای
  • طیبه سیدی*، مسلم پیمانی، میثم امیری صفحات 97-120

    اتاق های پایاپای یکی از ارکان اصلی بازارهای سرمایه تلقی می گردند و یکی از مهم ترین ریسک های مرتبط با اتاق های پایاپای، ریسک نکول کارگزاران در تسویه عملیات معاملاتی است. از این رو این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر این ریسک سعی در ارایه الگویی جهت شناسایی و اولویت بندی این عوامل دارد. بدین منظور پس از مطالعه منابع موجود، با استفاده از مصاحبه با خبرگان امر و تحلیل محتوای آن، مدل مفهومی مربوطه تهیه شده و سپس با جمع آوری نظرات متخصصان از طریق پرسشنامه و تحلیل عاملی تاییدی مدل مزبور اعتبارسنجی گردید. همچنین بر اساس آزمون فریدمن، این عوامل اولویت-بندی گردید. بدین ترتیب، بر اساس تحلیل های انجام شده، عوامل موثر بر ریسک تسویه کارگزاران در چهار بعد عملکرد کارگزار (مهم ترین بعد)، تعاملات و قراردادهای بین کارگزار و بانک ها، عملکرد مشتریان و متغیرهای زیرساختی و بازار بخش بندی می گردد که در مجموع شامل 10 مولفه بوده و مباحث مربوط به ضعف زیرساخت قانونی مهمترین این مولفه هاست. 

    کلیدواژگان: ریسک تسویه، اتاق پایاپای، کارگزاران بورس
  • مهرداد فرح آبادی*، رضا عیوض لو، حسین صفری صفحات 121-156

    بانکهایی که در محیط اقتصادی کنونی فعالیت می نمایند باید با طیف وسیعی از ریسک هایی که در تعقیب آنها هستند مقابله نمایند. چنانچه نقدینگی را در دسترس بودن وجه نقد یا معادلهای نقد در نظر بگیریم، می توانیم ریسک نقدینگی را ریسک زیان ناشی از فقدان نقدینگی یا معادل نقد و یا بطور دقیق تر ریسک زیان ناشی از عدم توانایی در تامین منابع مالی مورد نیاز در سطح معقول اقتصادی و یا اجبار به فروش دارایی یا توثیق آن به منظور پوشش تعهدات خواسته یا ناخواسته قلمداد کرد. در این پژوهش با بررسی عملکرد فصلی 10 ساله (1389 -1399) 23 بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران با استفاده از شبکه هوش مصنوعی مدلی برای پیش بینی ریسک نقدینگی بانکها ارایه شده است. در این پژوهش با استفاده از الگوریتم لونبرگ مارکوارت (LM) و الگوریتم ژنتیک بهترین روش آموزش انتخاب و سپس به منظور بهینه سازی متغیرهای مستقل ورودی مدل، الگوریتم تحلیل مولفه اصلی (PCA) بکار گرفته شده است. در نهایت پس از تعیین تعداد لایه های بهینه نهانی و بهره گیری از شبکه مدل بیزین (BN) شبکه عصبی طراحی و ریسک نقدینگی بانکهای پذیرفته شده در بازار سرمایه کشور مدل سازی و نتایج تحلیل یافته های حاصل از پیش بینی این مدل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، شبکه هوش مصنوعی، مدل شبکه بیزین، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم لونبرگ مارکوارت
  • حسینی حسین، الله کرم صالحی*، محمد خدامرادی صفحات 157-198

    هدف این پژوهش ارزیابی نگرش مقاومت مدیرعامل در انعکاس اخبار منفی به بازار سرمایه می باشد، نگرشی که به دلیل عدم انعطاف پذیری سطحی از اینرسی سازمانی مدیران را نشان می دهد. این پژوهش که از نظر معیار روش شناسی نتیجه، توسعه ای و از معیار نوع داده ترکیبی بوده، از سه تحلیل فراترکیب جهت شناسایی مولفه ها و مضامین؛ تحلیل دلفی جهت تعیین حد کفایت نظری در بخش کیفی و تحلیل بازنمایی سیستمی برای ارایه الگوی نگرش اینرسیک مدیرعامل در انعکاس اخبار منفی به بازار سرمایه در بخش کمی استفاده شد. نتایج در بخش کیفی از تایید 17 مضمون در قالب سه مولفه ی اصلی نگرش اینرسیک بینش مدیرعامل؛ نگرش اینرسیک عملکرد مدیرعامل؛ نگرش اینرسیک روانشناختی مدیرعامل حکایت دارد. نتایج در بخش کمی به صورت تفکیک شده نشان داد، مهمترین محرک و پیامد در مولفه ی نگرش اینرسیک بینش مدیرعامل بینش منفی ترس از دست دادن جایگاه مدیرعاملی در افشای اخبار بد و عدم توانمندی مدیرعامل در شناخت نیازهای اطلاعاتی ذینفعان می باشد. از طرف دیگر محرک و پیامد مهم نگرش اینرسیک عملکرد مدیرعامل، وجود استانداردهای ضعیف حسابداری در افشای اخبار بد و عدم تناسب نیازهای اطلاعاتی ذینفعان با فرهنگ مطلوبیت اطلاعات در افشای اخبار بد بود. در نهایت مشخص شد، دو مضمون منبع کنترل بیرونی مدیرعامل در افشای اخبار بد و عدم خودباوری مدیرعامل در افشای اخبار بد محرک اصلی در نگرش اینرسیک روانشناختی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: نگرش اینرسیک مدیرعامل، عدم انعکاس اخبار منفی، طرحواره ی شناختی فومو
  • حسن فرج زاده دهکردی* صفحات 199-220

    در این پژوهش تاثیر گزارشگری مالی فرصت طلبانه بر کارایی عملیاتی شرکت‎های همتا بررسی شده‎است. گزارشگری مالی فرصت طلبانه، با استتار ضعف عملکرد اقتصادی شرکت، باعث می‎شود، شرکت‎های همتا در تفسیر نشانه های مربوط به وضعیت اقتصادی آتی دچار سوء‎گیری شده و با ارزیابی نادرست فرصت‎های سرمایه گذاری، تصمیمات مخارج سرمایه ای غیر بهینه ای اتخاذ کنند. یافته های تحقیق مبتنی بر داده های 212 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‎های 1388 الی 1400 (مشتمل بر 1,666 مشاهده شرکت-سال) نشان می‎دهد، اقدام شرکت‎ها به گزارشگری مالی فرصت طلبانه، منجر به کاهش کارایی سرمایه گذاری شرکت‎های همتا می‎شود. با این وجود، تمامی شرکت‎های همتا به صورت یکسان تحت تاثیر گزارشگری فرصت طلبانه، قرار نمی‎گیرند. شرکت‎های دارای عملکرد ضعیف در گذشته، با شدت کمتری متحمل آثار منفی گزارشگری فرصت طلبانه شرکت‎های همتا می‎شوند. به این مفهوم که رقابت ناشی از گزارشگری فرصت طلبانه، می‎تواند با تحریک انگیزه شرکت‎های دارای عملکرد ضعیف، باعث حرکت این شرکت‎ها به سطح بهینه تر سرمایه گذاری و در نتیجه افزایش کارایی سرمایه گذاری عملیاتی آنها شود. همچنین، شرکت‎های پیشرو در صنعت به دلیل، عدم اتکا و تاثیرپذیری کمتر از رقبا، چندان تحت تاثیر عملکرد متورم ناشی از گزارشگری مالی فرصت طلبانه شرکت‎های همتا قرار نمی‎گیرند.

    کلیدواژگان: شرکت‎های همتا، کارایی عملیاتی، گزارشگری مالی فرصت طلبانه
  • احمدرضا شیرزادی، اشکان رحیم زاده*، احمد نقیلو، زهرا زمانی صفحات 221-244

    بازار بورس به عنوان یک منبع اصلی تامین مالی، نقش مهمی در هدایت پس اندازها به بخش های تولید در همه کشورها ایجاد می کند. بنابراین مطالعه عوامل اثرگذار بر این بازار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو هدف اصلی این مقاله بررسی اثر معاملات اختلال زا و خروج آمریکا از برجام بر بازدهی بازار بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه آماری شامل 248 شرکت منتخب پذریرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. الگوی مطالعه نیز بر اساس داده های تلفیقی و با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) طی سال های 1397-1390 با استفاده از نرم افزار استتا15 برآورد شده است. مطابق با نتایج تجربی متغیرهای خروج آمریکا از برجام، معاملات توده وار و اندازه شرکت دارای اثر مثبت و معناداری بر بازدهی بازار بورس اوراق بهادار تهران است، در حالی که معاملات اختلال زا دارای اثر منفی و معناداری بر این بازدهی است.

    کلیدواژگان: بازدهی بازار بورس اوراق بهادار تهران، برجام، معاملات اختلال زا
  • مریم سهرابی، سید مظفر میربرگ کار*، ابراهیم چیرانی، سینا خردیار صفحات 245-268

    هدف از انجام این پژوهش بررسی دقت پیش بینی جهش های شاخص سهام بر اساس روش های مختلف یادگیری ماشین در بورس اوراق بهادار تهران است. برای رسیدن به این هدف، در گام نخست جهش های شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1392 تا 1399 بر اساس رویکرد ARJI-GARCH استخراج گردید. در گام بعدی، با بهره گیری از رویکردهای جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان، شبکه عصبی مصنوعی و شبکه عصبی بازگشتی مبتنی بر یادگیری عمیق به پیش بینی جهش های شاخص سهام پرداخته شد. بدین منظور، از 80 درصد کل داده ها به عنوان دوره یادگیری ماشین (درون نمونه) و مابقی داده ها به عنوان دوره آزمون (خارج از نمونه) استفاده شده است. نتایج پیش بینی 1، 3 و 6 روزه برای دوره آزمون (خارج از نمونه) نشان می دهد که روش یادگیری ماشین مبتنی بر شبکه عصبی بازگشتی حافظه طولانی کوتاه مدت (LSTM) نتیجه بهتری نسبت به سایر مدل های مورد بررسی برای هر سه افق پیش بینی داشته است.

    کلیدواژگان: جهش بازار سهام، پیش بینی، یادگیری ماشین، شبکه عصبی بازگشتی
  • نیما سکوتی*، محمود حکمت نیا، جواد حسین زاده صفحات 269-292

    سرمایه گذاری جسورانه نوعی شیوه تامین مالی و از نهادهای مالی بازار است که به تامین مالی توام با مدیریت فنی شرکت های دانش بنیان می پردازد. زمینه این روش تامین مالی بر سرمایه گذاری روی اموال بر پایه ایده های مبتکرانه با هدف تجاری سازی آنها تمرکز دارد. بررسی ساختار این نهاد مالی که در قالب "صندوق سرمایه گذاری جسورانه" تشکیل می شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چراکه ساختار صندوق است که چارچوب کلی فعالیت آن را تعیین و حقوق، وظایف و حدود مسیولیت ارکان آن را ترسیم می کند و از جمله پاسخ این مسایل را روشن می سازد که اولا چارچوب کلی صندوق و اجزای آن کدام است؛ ثانیا تامین سرمایه از سوی کدام دسته از شرکا صورت می گیرد و از طرفی مدیریت صندوق توسط چه اشخاصی انجام می شود و ثالثا میزان مسیولیت آنها به چه میزان است؛ نتایج این مطالعه نشانگر آن است که در حقوق آمریکا و انگلیس صندوق سرمایه گذاری جسورانه دارای نوعی ساختار غیرشرکتی- در مقابل سازمان شرکت تجاری- موسوم به "مشارکت محدود" است. در حقوق داخلی نیز ساختار یادشده اساس اقتباس قرار گرفته است. ساختار مزبور از دو جزء شرکای مالی و شرکای ضامن شکل می گیرد؛ شرکای مالی تامین سرمایه صندوق را به عهده دارند و دارای مسیولیت محدود هستند و شرکای ضامن به مدیریت عملیات صندوق می پردازند و مسیولیت نامحدود دارند.

    کلیدواژگان: ساختار، صندوق سرمایه گذاری جسورانه، مشارکت محدود، شرکت تجاری، بازار سرمایه
  • بهزاد قبادی، هوشنگ امیری*، قاسم رکاب دار صفحات 293-332

    هدف این پژوهش ارزیابی یکپارچگی مالیات سبز براساس ارزش های تصمیم گیری ازدحامی برمبنای نظریه همسانی ماتریس تفسیری (IRP) می باشد. این پژوهش برحسب روش شناسی در دسته پژوهش های ترکیبی (کیفی/کمی) قرار می گیرد و به لحاظ نتیجه جزء پژوهش های توسعه ای قلمداد می شود. در این پژوهش به منظور شناسایی مولفه ها (یکپارچگی مالیات سبز) و گزاره های پژوهش (ارزش های تصمیم گیری ازدحامی) از تحلیل فراترکیب و با مشارکت 15 نفر از خبرگان رشته حسابداری در سطح دانشگاهی استفاده شد. در بخش کمی مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسشنامه های ماتریسی توسط 22 نفر از مدیران شرکت های بازار سرمایه مورد ارزیابی تحلیل تفسیری قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد، گزاره ی مسیولیت اجتماعی در تصمیم گیری؛ کاهش تضاد منافع در تصمیم گیری و مشروعیت در تصمیم گیری به عنوان تاثیرگذارترین ارزش های تصمیم گیری ازدحامی در سطح بازار سرمایه می باشد که باعث تقویت پیامد کاهش آلایندگی های زیست محیطی به عنوان مولفه ی یکپارچگی مالیات سبز می شود. این نتیجه نشان می دهد ارزش های تصمیم گیری ازدحامی که پیگیری سطح قابل توجهی از ارزش های اجتماعی کثرت گرایانه را تشریح می نماید، یکپارچگی مالیات سبز را برای آیندگان تقویت می کند، چراکه با افزایش مالیات های سبز، شرکت ها برای توسعه مسیولیت های اجتماعی خود تلاش می نمایند تا با تقویت زیرساخت های تولید از حجم آالایندگی های خود به کاهند و از طریق افشای اطلاعات اختیاری در قالب صورت های مالی، اطمینان و اعتماد اجتماعی را به واسطه بینش در تصمیم گیری های ازدحامی را غنا بخشند.

    کلیدواژگان: یکپارچگی مالیات سبز، ارزش های تصمیم گیری ازدحامی، فرآیند تحلیل رتبه بندی
  • حسین خاکپور، آرش نادریان*، حسین دیده خانی، علی خوزین صفحات 333-358

    هدف این پژوهش تدوین مدل حمایت از سرمایه گذاران خرد در بازار سرمایه ایران با تاکید بر نهادهای مالی می باشد در این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری نظری و سپس نمونه گیری گلوله برفی، از طریق مصاحبه با خبرگان و اشخاص صاحب نظر از جمله اعضای هییت علمی دانشگاه و افراد شاغل در ارکان نظارتی بازار سرمایه، با به کارگیری روش تحقیق نظریه پردازی زمینه بنیان و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، عوامل موثر بر حمایت از حقوق سرمایه گذاران بررسی شده است. همچنین با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مفاهیم، مقوله ها، مشخصات و ابعاد مقوله ها استخراج شدند و مقوله های یاد شده به شرایط علی، راهبردها، شرایط مداخله گر، شرایط زمینه ای و در نهایت پیامدها طبقه بندی شدند. مدل به دست آمده، با ارایه به پنج نفر از اعضای هیات علمی که چهار نفر از آنها قبلا در مصاحبه شرکت نداشتند، پس از پالایش به تایید رسید. نتایج این مطالعه نشان داد که عواملی مانند حمایت مالی، حمایت قانونی، حمایت رسانه ای ، حمایت آموزشی ، حمایت فرهنگی، حمایت از شفاف سازی اطلاعات، حمایت به پاسخ دهی سرمایه گذاران، حمایت نظارتی، حمایت از شفافیت در گزارشگری، حمایت از کیفیت حسابداری و حاکمیت شرکتی می توانند زمینه ساز اعتماد بیشتر به بازار سرمایه شوند و سرمایه گذاران خرد را به فعالیت در بازار سرمایه ترغیب نماید.

    کلیدواژگان: حمایت قانونی از سرمایه گذاران خرد، راهبردهای حمایت از سرمایه گذاران خرد، حاکمیت شرکتی
  • رسول نادری دهنوی، ناهید عابدی، اسماعیل اخلاقی، حسین جوکار* صفحات 359-388

    بازگشت اهرم به میانگین علی رغم تصمیمات تعدیل اهرم مالی شرکت مانعی در راه دستیابی به انتخاب درست اهرم بهینه است که این امر می تواند رشد سودآوری آتی و قیمت شرکت ها را تحت تاثیر قرار دهد. از اینرو هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر پدیده بازگشت مکانیکی اهرم به میانگین بر استراتژی شتاب سود و بازده شتاب قیمت است. سنجش متغیر پدیده بازگشت مکانیکی اهرم به میانگین با استفاده از روش شبیه سازی بوت استرپ انجام می شود. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 1248 سال- شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387-1398 با استفاده از رگرسیون چندمتغیره بررسی شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار R و ایویوز استفاده شده است.نتایج پژوهش نشان داد افزایش پدیده بازگشت اهرم به میانگین باعث کاهش شتاب سود می شود و می توان پدیده بازگشت مکانیکی اهرم به میانگین را برای شرکت های ایرانی تایید کرد. همچنین نتایج نشان داد کاهش پدیده بازگشت مکانیکی میانگین به اهرم می تواند منجر به تغییرات قیمت در افق زمانی 3 و 6 ماهه شود؛ اما در دوره زمانی یکساله در کسب بازده اضافی حاصل از شتاب قیمت تاثیرگذار نیست.

    کلیدواژگان: بازگشت مکانیکی اهرم به میانگین، شتاب سود، بازده شتاب قیمت
  • هانیه حکمت، علی رحمانی*، مهناز ملانظری صفحات 389-408

    در بازارهای سرمایه‏ ی نوظهور قواعد محدودکننده ‏ای نظیر دامنه نوسان قیمت جهت کنترل هیجانات و پیش گیری از سقوط و نوسان های شدید قیمت‏ ها حاکم است. در حالی که وجود دامنه نوسان به دلیل ایجاد محدودیت در انعکاس به موقع اطلاعات در قیمت سهام می تواند موجب همبستگی سریالی و رد نادرست آزمون های کارایی بازار سرمایه گردد. هدف این مقاله ارزیابی کارایی ضعیف بازار سرمایه ایران با استفاده از مدل های ضرایب ثابت و ضرایب متغیر با در نظر گرفتن محدودیت دامنه نوسان است. بدین منظور با استفاده از بازه های زمانی روزانه، هفتگی و ده روزه شاخص کل بورس در دوره زمانی 1385 لغایت دی ماه 1397 به بررسی معنی داری ضرایب مدل های ARMA-GARCH پرداخته شد. شواهد حاصل از معادلات فضای حالت، رهیافت کالمن و نمودار مسیر زمانی ضرایب مدل های ARMA-GARCH نشان داد که با رفع محدودیت مذکور می توان کارایی را در بازه‏ ی زمانی طولانی ‏تر تایید کرد. هم چنین نتایج نشان می دهد که با توسعه ی بازار سرمایه، درجه ی کارایی از سال 1385 به بعد در حال بهبود بوده است.

    کلیدواژگان: کارایی بازار سرمایه در سطح ضعیف، مدل ARMA-GARCH، فیلتر کالمن، کارایی اطلاعاتی، دامنه نوسان
  • مریم کاویانی*، ولی خدادادی، حسن فرازمند صفحات 409-440

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش مقایسه پذیری حسابداری، بر ملاحظات قیمت گذاری مسایل محیط اطلاعاتی از جمله عدم اطمینان اطلاعاتی و عدم تقارن اطلاعاتی است. در این پژوهش برای اندازه گیری عدم اطمینان اطلاعاتی از دو معیار استفاده شده است. معیار اول بر اساس مدل ارایه شده توسط لارسون و ریساتک بر مبنای انحراف معیار جریان های نقدی به روش شرکت همسان شده (MF) اندازه گیری شده است. برای محاسبه معیار دوم نیز به کمک روش تحلیل عاملی یک شاخص ترکیبی از معیارهای مختلف مرتبط با عدم اطمینان سود و بازده، ساخته شده است. عدم تقارن اطلاعاتی نیز براساس دو معیار شاخص کیفیت اقلام تعهدی و شکاف خرید و فروش اندازه گیری شده است. همچنین تاثیر این عوامل بر بازده مورد انتظار سهامداران بر اساس مدل 5 عاملی فاما و فرنچ، بعنوان بازتابی برای قیمت گذاری مسایل محیط اطلاعاتی سنجیده شده است. به همین منظور، نمونه ای از داده های بورس اوراق بهادار تهران به روش حذف سیستماتیک برای دوره زمانی 1388 تا 1397 استخراج گردید و از مدل رگرسیون ترکیب شده برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد مقایسه پذیری سود و جریان های نقدی منجر به کاهش تاثیر عدم اطمینان اطلاعاتی و عدم تقارن اطلاعاتی محیط اطلاعاتی بر بازده مورد انتظار سهامداران می شود و اثرتعاملی مقایسه پذیری حسابداری بر ارتباط بین مسایل محیط اطلاعاتی و بازده مورد انتظار سهامداران تایید شد. بدین ترتیب استفاده کنندگان اطلاعات مالی در بازار سرمابه ایران و همچنین تدوین کنندگان استاندارد باید توجه ویژه ای به اهمیت مقایسه پذیری گزارش های مالی بعنوان یک عامل کیفی در بین سازمان ها داشته یاشند؛ چرا که این مهم باعث کاهش اثرات پارازیت های محیط اطلاعاتی بر تصمیم گیری ها می گردد.

    کلیدواژگان: محیط اطلاعاتی، مقایسه پذیری حسابداری، عدم تقارن اطلاعاتی، عدم اطمینان اطلاعاتی، قیمت گذاری
  • مهسا جابری، عمران محمدی*، امیر عزیزی صفحات 441-470

    تیوری نوین بهینه سازی سبد سهام مبتنی بر مدل بنیادین مارکویتز توسعه یافته است. مدل مارکویتز از لحاظ تیوری ویژگی های منحصر به فردی دارد، اما ضعف های آن مانع استفاده از این مدل در عمل می گردد. در این مدل عموما نرخ بازده بر اساس داده های گذشته استخراج می شود، لیکن دراین پژوهش از سناریوهای آتی مربوط به نرخ بازده، در فرآیند سرمایه گذاری استفاده شده است. مدل مارکویتز و تعمیم های بعدی آن چند هدفه هستند. در این پژوهش از توسعه ی رویکرد بهینه سازی چند هدفه زیمرمن که ساختاری فازی مانند دارد، استفاده شده است، همچنین جهت مواجهه با عدم قطعیت ها از رویکرد بهینه سازی استوار مبتنی بر حداقل رساندن تاسف استفاده شده است. به عبارتی دیگر ابتدا مدل زیمرمن را با در نظر گرفتن سناریوها و ترکیب های وزنی ویژه، برای دو هدف حداقل کردن ریسک و حداکثر کردن بازده، تشریح نموده و مرز پارتو را به دست آورده، سپس راه حل تاسف مینی ماکس را با توجه به سناریوها و ترکیب های وزنی لحاظ شده، محاسبه شده است. در نهایت، به منظور ارزیابی عملکرد و اعتبارسنجی مدل ارایه شده، اقدام به پیاده سازی آن در بورس اوراق بهادار تهران شده است.

    کلیدواژگان: سبد سهام، بهینه سازی چند هدفه، رویکرد فازی زیمرمن، تاسف مینی ماکس، استواری
|
  • ABDOULGAFOUR Mohammadzadeh, Forough Heirany *, Akram Taftiyan Pages 1-24

    This study intends to investigate the role of Religious Months on the relationship between Investor Sentiment and The Risk Of Crashing Stock Prices by emphasizing the role of corporate governance. The specific Religious Months in this study include holy months of Ramadan and Muharram. In this study, variables in corporate governance include The CEO tenure, CEO duality, board independence, board ownership, audit firm size, and institutional investors’ ownership. The research sample consists of 132 companies observed over a period extending from 14/8/1392 in Solar Hijri calendar (SH) (or 1/1/1435 or first of month of Muharram in Islamic calendar (AH)) to 19/6/1397 in Solar Hijri calendar (SH) (or 29/12/1439 or last day in month of Dhu al-Hijjah in Islamic calendar (AH)). In this study, Multivariate Regression Model for panel data was used to analyze the data and test the hypotheses. The research results indicate a significant difference between Investor Sentiment, on one hand, and stock returns on the other hand during Islamic months of Ramadan and Muharram compared to other months. Also, corporate governance was found to have a significant impact on the relationship between investor sentiment and stock returns. In other words, in case of companies with higher corporate governance levels, investor sentiment tends to have a more favorable impact on stock returns.

    Keywords: Investor Sentiment, The Risk Of Crashing Stock Prices, Corporate governance
  • Mahmoud Mousavi Shiri, Zahra Karimi, Ehsan Ghadrdan * Pages 25-50

    In behavioral economics, it is assumed that people's behavior is not complete and that there is a possibility of irrational behavior in people's decisions. One of these behavioral biases is known as mass behavior. The present study collected data related to the research with the aim of investigating the effect of interest rate fluctuations and exchange rate changes on the mass behavior of corporate investors. The research method is applied and the statistical method used includes multivariate panel regression pattern. To test the research hypotheses, financial data of statistical sample including 116 companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2013 to 2019 and have been collected on a monthly basis. The results showed that there is a positive and significant relationship between mass behavior of investors and rising interest rates; There is also a positive and significant relationship between the mass behavior of investors and rising interest rates in markets with low market index. While no significant relationship was found between the mass behavior of investors and the increase in interest rates in markets with high market index. Also, the findings showed that there was a negative and significant relationship between mass behavior of investors and exchange rate decline in markets with low market index, but there is no significant relationship between mass behavior of investors and exchange rate decline in markets with high market index.

    Keywords: investor mass behavior, interest rate changes, exchange rate changes
  • Vahid Mennati * Pages 51-96

    In the past decade, In order to develop corporate governance in Iran, regulatory authorities such as the Central Bank of the Islamic Republic of Iran (CBI) and the Securities & Exchange Organization (SEO) have mandated establishment of Audit Committee(AC) in companies and credit institutions through issuing guidelines and requirements. Due to immaturity of AC in Iran, there are many obstacles and challenges in front of it and on the other hand, many aspects of AC, including the challenges of its implementation in Iran, are less explained. Many aspects of the AC in Iran, including the Audit Committee Effectiveness (ACE) and it's obstacles and barriers, have not been clarified yet. Also, limited areas of the Audit Committee’s Challenges (ACC) and barriers have been considered in previous research. In order to explain and describe the various aspects of ACC and it’ s improvement strategies, by using the qualitative approach and Grounded Theory(GT), AC multi-stakeholders were studied for the first time in Iran. In this regard, 34 Participants were interviewed. In addition, 31 papers and seminars which published in Iranian professional magazines that reflect the viewpoints of the above-mentioned stakeholders were also used and analyzed. The data were analyzed by using the open coding, axial coding & selective coding approach that are specific to the GT and major categories, categories, and subcategories (concepts) were extracted. The ACC model as an emerged theory was designed. The model incorporates multidimensional of ACC.

    Keywords: Audit Committee, Implementation Obstacles, Corporate governance, Grounded Theory
  • Tayebeh Seyedi *, Moslem Peymany, Meysam Amiri Pages 97-120

    Clearing houses are considered a key element of capital markets and one of the most important risks associated with clearing houses is the risk of brokers defaulting on clearing transactions. Therefore, this study with the aim of identifying the factors affecting this risk tries to provide a model to identify and prioritize these factors. For this purpose, after studying the available resources, using interviews with experts and analyzing its content, the relevant conceptual model was prepared and then the model was validated by collecting the opinions of experts through a questionnaire and confirmatory factor analysis. These factors were also prioritized based on Friedman test. Thus, based on the analysis, the factors affecting brokers' settlement risk are divided into four dimensions: broker performance (the most important dimension), interactions and contracts between brokers and banks, customer performance, and infrastructure and market variables, which include a total of 10 components. Issues related to the weakness of the legal infrastructure are the most important of these components.

    Keywords: Settlement Risk, clearing house, Exchange Brokers
  • Mehrdad Farahabadi *, Reza Eivazlou, Hossein Safari Pages 121-156

    Active Banks in the recent economic environment are obliged to encounter in a massive gamut of risks which are closely following them. If cash is regarded as cash at hand, then Liquidity risk is a kind of loss which arises of lack of fund or more specifically endured loss originating from inability of funding required capital in a reasonable way or selling off assets or being forced to have them pledged in order to cover solicited or unsolicited commitments. Hence Liquidity risk is comprised of economic loss incurred due to of providing cash and is deemed vital for operational activities of enterprises. Liquidity Mismatch in banks or maturity mismatch of sensitive assets to cash or debt may culminate in divergent of cash inflow or outflow during elapse of time which is actually stressed as Liquidity risk. Quarterly performance of 23 quoted banks in either Tehran Stock Exchange or Iran Farabourse are executed to model forecasted Banks’ Liquidity risk by means of implementing Artificial Neural Network algorithms. Applying genetic algorithm and Levenberg algorithm helped utilizing the best Training method and subsequently by facilitating Principal Component Analysis (PCA) method, we managed to optimize independent variables. Finally having hidden layers been determined and exercising calculations by Bayesian network model, the Artificial neural network is modeled and tested. All the mentioned process is performed by MATLAB software. Eventually fulfilling the asserted stages, a robust model for anticipating listed banks’ Liquidity risk is developed and findings of models for forcasted data is elaborated.

    Keywords: Liquidity risk, Artificial Neural Network, Genetic Algorithm, Levenberg–Marquardt algorithm
  • Hossein Hosseini, Allah Karam Salehi *, Mohammad Khodamoradi Pages 157-198

    The purpose of this research is Presenting CEO's Inertial Self-Concept Model in Not Reflecting Negative News to The Capital Market. This study, which was developmental in terms of result methodology and a combination of data type criteria, consisted of three Meta-synthesis to identify components and themes; Delphi analysis was used to determine the theoretical adequacy in the qualitative part and systematic representation analysis was used to present the CEO's inertial self-concept model in reflecting negative news to the capital market in the quantitative part. The results in the qualitative section showed that the approval of 17 themes in the form of three main components of the inertial self-concept of the CEO's vision; Inertial self-concept of CEO performance; The CEO's psychological inertial self-concept. The results in the quantitative section separately identify the most important stimulus and consequence in the component of inertial self-concept of the CEO's insight. On the other hand, an important stimulus and consequence of the inertial self-concept of the CEO's performance was the existence of poor accounting standards in disclosing bad news and the incompatibility of stakeholder information needs with the culture of information desirability in disclosing bad news. Finally, it was found that the two themes of the CEO's external control in disclosing bad news and the CEO's lack of self-confidence in disclosing bad news are the main drivers of psychological inertial self-concept.

    Keywords: CEO's Inertial Self-Concept, Not Reflecting Negative News, FOMO Cognitive Schema
  • Hassan Farajzadeh Dehkordi * Pages 199-220

    In this research I investigate the impact of opportunistic financial reporting on peer firms’ operational efficiency. By concealing the weakness of the rival firms’ economic performance, opportunistic financial reporting causes peer firms to be misled in interpreting signs related to the future economic conditions. This situation results in incorrect evaluation of investment opportunities, and thereby, lead to non-optimal capital expenditure decisions. The results, based on the data of 212 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 1388-1400 (1,666 firm-year observations), show that peers’ operational efficiency declines after rival firms misstate their financial performance. However, not all peer firms are homogenously affected by the negative impact of opportunistic reporting. Peer firms with poor past performance suffer less from the negative effects of opportunistic reporting. Rival firms’ opportunistic reporting can motivate the firms with poor performance to a more optimal level of capital expenditures, and thus, increasing the operational efficiency. In addition, the results show that the effect of opportunistic reporting is weaker when the peer firm is an industry leader, because, they are less likely to mimic the policy of less successful firms.

    Keywords: Peer Firms, Operational Efficiency, Opportunistic Financial Reporting
  • Ahmadreza Shirzadi, Askan Rahimzade *, Ahmad Naghilu, Zahra Zamani Pages 221-244

    As a significant source of financing resources, the stock market plays a vital role in directing savings to the productive sectors of the economy in all countries. Therefore, the study of factors affecting this market is of particular importance. The primary purpose of this paper is to investigate the effect of Noise Trading and the withdrawal of the United States from the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) on the return of the Tehran Stock Exchange Market. The sample includes 248 companies listed on the Tehran Stock Exchange selected by systematic removal method, and the data has been collected from the Rahavard365.com website and the Tehran Stock Exchange Organization website. Empirical results based on pooling data and estimate by generalized least squares (GLS) method during 2011-2018 applying for the STATA (15) software showed that United States withdrawal from JCPOA, herding behavior, and company size have a significant positive effect on the return of the Tehran Stock Exchange Market, While the noise trading has a significant negative effect on this return

    Keywords: Return of the Tehran Stock Exchange Market, JCPOA, Noise Trading
  • MARYAM SOHRABI, Seyed Mozaffar Seyed Mozaffar *, Ebrahim Chirani, Sina Kheradyar Pages 245-268

    Predicting crises and price jumps in the stock market and based on different models has been growing over the last decade. Due to the presence of big data, this issue has led to the growth of developments in the field of machine learning and deep learning models. Due to the importance of this issue, This study examined the ability of different machine learning models to predict the jumps in the total index of the Tehran Stock Exchange during the period 2013 to 2020. For this purpose, first stock market jumps were extracted based on the ARJI-GARCH approach and then these jumps were predicted by considering the possible effective variables including global and domestic markets. The prediction results of 1-, 3-, and 6-day periods for the out-of-sample period show that the machine learning method based on the long short-term memory (LSTM) network, a recurrent neural network, has a better result than other models.

    Keywords: Stock market jumps, Forecasting, Machine Learning, Recurrent neural networks
  • Nima Sokouti *, Mahmoud Hekmatnia, Javad Hoseinzadeh Pages 269-292

    Venture capital is a type of financing and one of the financial institutions of the capital market that deals with financing combined along with the technical management of knowledge-based companies. The context of this method of financing focuses on investing in property based on innovative ideas aimed at commercializing them. It is important to examine the structure of this financial institution, which is formed in the form of a ‘venture capital fund’. Because it is the structure of the fund that determines the overall framework of its activities and draws the rights, duties and responsibilities of its pillars and which, among other things, clarifies the answers to these questions, firstly, what is the overall framework of the fund and its components; Secondly, the financing is provided by which group of partners, and on the other hand, by whom is the fund managed And thirdly, what is their level of responsibility; The results of this study indicate that in that in American and British law, the venture capital fund has a kind of non-corporate structure_ versus the organization of the commercial company_ knows as limited partnership. In domestic law, the mentioned structure is also the basis of adaptation. The structure is formed from two components of limited partners and general partners; Limited partners are responsible for financing and have limited liability and general partners manage fund operations and have unlimited responsibility.

    Keywords: Structure, Venture capital fund, Limited partnership, Commercial company, Capital market
  • Behzad Ghobadi, Houshang Amiri *, Ghasem Rekabdar Pages 293-332

    The perpus of this research is evaluating the Integrity of Green Tax in the Presence of the Values of Thick Decision. In this research, in order to identify the components (consequences of glass ceiling) and research propositions (hegemonic of power acceptance), a combined analysis was performed with the participation of 15 accounting experts at the university level and In the quantitative part, the components and propositions identified in the form of matrix questionnaires were evaluated by 22 CEO in Capital Market. The results showed that the statement of social responsibility in decision making (B2); Reducing conflict of interest in decision-making (B5) and legitimacy in decision-making (B6) are the most influential philosophical themes in crowdfunding decision-making at the capital market level, which reinforces the consequence of reducing environmental pollution as a component of green tax sustainability. This result suggests that crowdfunding decision-making, which describes the pursuit of a significant level of pluralistic social values, reinforces the implications of green taxes for the future, as companies increase their social responsibilities by expanding their social responsibilities to strengthen productive infrastructure. Reduce themselves and, through the disclosure of voluntary information in the form of financial statements, enrich social confidence and trust through insight into congestion decisions.

    Keywords: Integrity of Green Tax, Values of Thick Decision, Interpretive Ranking Process
  • Hossein Khakpour, Arash Naderyan *, Hosein Didehkhani, Ali Khozain Pages 333-358

    The purpose of this study is to develop a model for supporting micro-investors in the Iranian capital market with emphasis on financial institutions. The faculty of the university and the people working in the capital market supervisory pillars, by using the research method of grounded theorizing and analyzing the data obtained from the interview, the effective factors on protecting the rights of investors have been studied. Also, using open, central and selective coding, concepts, categories, characteristics and dimensions of categories were extracted and the mentioned categories were classified into causal conditions, strategies, intervening conditions, contextual conditions and finally consequences. The obtained model was approved after refinement by presenting to five faculty members, four of whom had not previously participated in the interview. The results of this study showed that factors such as financial support, legal support, media support, educational support, cultural support, information transparency support, investor accountability support, regulatory support, reporting transparency support, quality support Accounting and corporate governance can build trust in the capital market and encourage small investors to operate in the capital market.

    Keywords: Legal protection of micro-investors, strategies for protection of micro-investors, Corporate governance
  • Rasoul Naderi Dehnavi, Nahid Abedi, Ismail Akhlaqi, Hossein Jokar * Pages 359-388

    Returning the leverage to the mean despite the decisions to adjust the company's financial leverage is an obstacle to achieving the right choice of the optimal leverage, which can affect the future earning ability growth and prices of companies. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the effect of the phenomenon of mechanical mean reversion of leverage ratios on earning acceleration strategy and price acceleration returns. The variable measurement of the mechanical mean reversion of leverage ratios is done using the bootstrap simulation method. For this purpose, a sample consisting of 1248 years-listed companies on the Tehran Stock Exchange during the years 1387-1388 has been studied using multivariate regression. In order to analyze the data and test the research hypotheses, R software and Ives software were used. The results showed that increasing the phenomenon of leverage reversion to the mean reduces the acceleration of earnings and the phenomenon of mechanical reversion of leverage to the mean can be confirmed for Iranian companies. The results also showed that reducing the phenomenon of mean mechanical reversion to the leverage can lead to price changes in the time horizon of 3 and 6 months; However, in a one-year period, the acceleration of the price is not effective in obtaining additional returns.

    Keywords: Reversion of Leverage Ratios, Earning, Price, return
  • Hani Hekmat, Ali Rahmani *, Mahnaz Molanazari Pages 389-408

    Emerging capital markets have limiting regulation such as price range in order to control dark impacts of market excitement and prevent extreme price volatility & market collapse. However, price range due to impose price limitation on timely reflection of information can make serial correlation and false rejection of capital market efficiency. The purpose of this paper is to evaluate weak-form capital market efficiency in Iran considering price range regulation through static & dynamic (time varying) models. Using TEPIX index time series data from 2006 to 2018 in some longer time frames (i.e. returns computed daily, weekly, and in 10-days’ time) we investigated the significance of ARMA-GARCH coefficients. The results of state space models & timeline figures of the coefficients could document capital market efficiency after eliminating (or diminishing) the impact of price limit in wide window returns. The results also explain some improvement in weak-form efficiency since 2006 along with market development degree.

    Keywords: weak-form market efficiency, ARMA-GARCH models, Kalman Filter, informational efficiency, price limit
  • Maryam Kaviyani *, Vali Klodadadi, Hasan Farazmand Pages 409-440

    The main purpose of this study is to investigate the role of accounting comparability as an intra-organizational factor on pricing considerations of information environment issues such as information uncertainty and information asymmetry. In this study, two criteria have been used to measure information uncertainty. Based on the standard deviation of cash flows by the matched company (MF) method, the first criterion of information uncertainty on the model presented by Larson and Risatek is based. To measure the second criterion three different indicators were used, and then factor analysis method was used to convert these indicators into a single criterion. Information asymmetry is also measured based on the two indicators of accruals quality and sales gap. Also, the expected return of shareholders has been calculated based on the 5-factor model of Fama and French, for pricing these issues. For this purpose, data related to companies listed on the Tehran Stock Exchange have been extracted, for the period 1388 to 1397 and a combined regression model has been used to test the research hypotheses. The results show that the comparability of profits and cash flows leads to changes in returns due to information uncertainty and information asymmetry.Thus, investors and users of financial information in the Iranian capital market as well as standard formulators should pay special attention to the importance of comparability of financial reports as a qualitative factor among organizations; this is because it reduces the effects of information environment interference on the decision-making of users of financial information.

    Keywords: Information environment, Comparability of accounting, Information Asymmetry, Information Uncertainty, Pricing
  • Mahsa Jaberi, Emran Mohammadi *, Amir Azizi Pages 441-470

    The novel theory of the portfolio optimization has developed based on the fundamental Markowitz model. The Markowitz model is unique in terms of theory, but its weaknesses prevent the use of this model in practice. In this model, the return rate is extracted based on past data, but in this research, future scenarios related to return rates has been used in the investment process. The Markowitz model and its subsequent generalizations are multi-objective. In this study, from the development approach of Zimmermann's multi-objective optimization approach, that has fuzzy like structure, has been used. Also, for confront with the uncertainties from a robust optimization approach based on minimization of regret, has been used. In other words, first describe Zimmermann's model by considering the scenarios and specific weighting combinations, for the two purposes of minimizing risk and maximizing return, and then the minimax regret solution has been calculated with respect to the considered scenarios and weighted combinations. In the end of this paper, in order to evaluate the performance and validation of the proposed model, it has been implemented in Tehran Stock Exchange.

    Keywords: portfolio, Multi-Objective optimization, Zimmermann fuzzy approach, Minimax regret, robustness