فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 63 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آیت مولائی*، علیرضا علی محمدیان صفحات 1-20
    سازمان بورس اوراق بهادار یکی از الگوهای نظارتی در بازار سرمایه ایران است. در نوشتار حاضر، سوال اصلی این است: از منظر حقوق عمومی، چالش های مربوط به نسبت میان «دولت» و «سازمان بورس اوراق بهادار»، با تاکید بر شورای عالی بورس چیست؟ در پاسخ به این سوال، با استفاده از روش پژوهش توصیفی تحلیلی چنین نتیجه گیری شده است:اولا؛ ترکیب اعضای شورا تحت اقتدار عالیه دولت است. ثانیا؛ حضور پررنگ دولت در این سازمان، عملکرد و سیاست های این سازمان را به عنوان نهاد عمومی غیردولتی به شدت تحت تاثیر قرار می دهد؛ به نحوی که شایبه «دولتی بودن» و «حکومتی بودن» سازمان بورس اوراق بهادار را تقویت می کند. ثالثا؛ هرچند از نظر قانونی، سازمان مزبور نهاد عمومی غیردولتی تعریف شده است اما سطح گسترده حضور دولت در آن، زمینه ساز نقض اصل استقلال و شخصیت حقوقی این سازمان گردیده است و چنین می نمایاند که چنین گستردگی در نظارت، مخاطراتی را برای این سازمان در پی داشته و فلسفه وجودی نهاد عمومی غیردولتی را به محاق برده است و نقش دولت در این سازمان، فراتر از یک نهاد ناظر قیمومتی است. رابعا؛ شورا توامان درگیر دو هدف متعارض: حاکمیتی و تصدی است در نتیجه بهره وری و کارآمدی بورس کاهش یافته است. خامسا؛ بورس برای موفقیت راهبردی، نیازمند تبعیت از اقتصاد بازار در بستر دولت محدود است.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، سازمان بورس اوراق بهادار، شورای عالی بورس، کارآمدی بورس، دولت محدود
  • اصغر رموزی، منیره دیزجی*، عسگر پاک مرام، علی پایتختی اسکوئی صفحات 21-40
    بازار سرمایه یکی از مهم ترین بازارهای مالی است که نوسانات در این بازار، نه تنها اقتصاد ملی بلکه اقتصاد منطقه و جهانی را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رابطه نوسانات ویژه سهام و نقدشوندگی سهام انجام شد. جامعه آماری پژوهش را شرکت های بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 98-1391 تشکیل می دهند؛ که تعداد 91 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت انجام رابطه دوسویه میان نوسانات ویژه و نقدشوندگی سهام، از رگرسیون Panel VAR و نرم افزار Eviews11 استفاده شد. نتایج بردار هم انباشتگی نشان داد که یک واحد افزایش نوسانات ویژه سهام، 76/927 واحد نقدشوندگی را کاهش می دهد. همچنین نتایج توابع واکنش تحریک نشان داد که پاسخ نوسانات ویژه سهام به نقدشوندگی سهام در طول 10 دوره زمانی بسیار اندک و دارای نوسان (مثبت و منفی) است و پاسخ نقدشوندگی سهام به نوسانات ویژه سهام نیز در طول 10 دوره زمانی بسیار اندک و نوسانی است.
    کلیدواژگان: نوسانات ویژه سهام، نقدشوندگی سهام، شرکت های بورس
  • منصور گرکز*، ماریه حسنی، علیرضا معطوفی، حسین دیده خانی صفحات 41-60

    تورش های رفتاری زیادی برتصمیم گیری سرمایه گذاران تاثیر می گذارد.تورش های رفتاری، سرمایه گذار را از تصمیمات منطقی و عقلانی دور می کند و درنتیجه منابع به سمت سرمایه گذاری های مناسب هدایت نمی شود.تورش های رفتاری را می توان در انواع مختلفی از جمله پدیده رفتار جمعی مورد ارزیابی قرار داد.در پژوهش حاضر،پدیده رفتار جمعی با تاکید بر ضعف های با اهمیت در کنترل داخلی مورد بررسی قرار گرفته است.برای این منظور از داده های 125 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1391 تا 1397 استفاده شد.تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار اویوز نسخه 10 انجام پذیرفته است وبه منظور برازش مدل های رگرسیونی،از روش حداقل مربعات تعمیم یافته داده های تابلویی استفاده گردید.نتایج با استفاده از تحلیل های یک متغیره نشان داد که اختلاف قابل توجهی بین میزان رفتار جمعی در هریک از دو گروه شرکت های دارای ضعف و فاقد ضعف با اهمیت درکنترل داخلی وجود ندارد.در حالی که تحلیل چند متغیره داده ها در قالب مدل های رگرسیونی نشان داد که گزارش حسابرس مبنی بر وجود ضعف های با اهمیت در کنترل داخلی، (که ضعف نشان دهنده هزینه نمایندگی بالا و عدم تقارن اطلاعاتی بالا بین مدیران و سهامداران است) موجب تقویت رفتار جمعی سرمایه گذاران می شود.با توجه به نتایج، به نظر می رسد که تورش های رفتاری سرمایه گذاران،مشروط به اولویت و اهمیت اخبار خوب و بد در بازار است وتا زمانی که اخبار بد در بازار سهام نسبت به شرکت وجود دارد، اخبار خوب نمی توانند موجب بروز تورش رفتاری در سرمایه گذاران گردند.

    کلیدواژگان: تورش رفتاری، رفتار جمعی، کنترل داخلی
  • محمد اصولیان*، علی کوشکی صفحات 61-80
    این پژوهش به بررسی ریسک بازارهای مالی نظیر بورس اوراق بهادار تهران و شاخص S&P 500 و همچنین فلزات گرانبها نظیر طلا و نقره می پردازد. این بررسی در بازه قبل از شیوع همه گیری کووید-19و در طی آن به صورت مجزا صورت می گیرد. جهت تجزیه و تحلیل ریسک از آنتروپی باقی مانده تجمعی فراکتالی استفاده می شود. همچنین، اثر کووید-19 بر روی حافظه بلندمدت بازارهای مذکور بررسی و تغییرات پویایی سری های زمانی آنها مورد بحث قرار می گیرد. نتایج حافظه بلندمدت افزایش پیوستگی روندها را در دوره پس از وقوع همه گیری برای کلیه بازارها نشان داد. وقوع همه گیری موجب تشدید روند کلیه بازارهای مورد بررسی شده است. نتایج آنتروپی باقی مانده تجمعی فراکتالی نشان داد که تصادفی بودن و بی نظمی پس از وقوع همه گیری افزایش یافته است. بنابراین، ریسک و عدم اطمینان به طور کلی پس از شیوع ویروس در بازارها افزایش داشته است. در این میان، طلا کمترین سطح افزایش آنتروپی را پس از وقوع همه گیری نشان داد، این موضوع می تواند نشان دهد که اطلاعات درک شده توسط سرمایه گذاران طلا بر میزان ترس آنها در طی بیماری همه گیری کووید-19 تاثیر زیادی نداشته است. نتایج بدست آمده، بینشی از واکنش بازارهای مالی و فلزات گران بها به انتظارات سرمایه گذاران پس از همه گیری کووید-19 ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: ریسک، عدم اطمینان، شاخص هرست، آنتروپی، کووید-19
  • شیما احمدی*، علی رحمانی، سید علی حسینی، سعید همایون صفحات 81-100

    هدف این مقاله استخراج مهم ترین شاخص ها و مولفه های پایداری صنعت بورس است. به جهت اهمیت این صنعت در تشکیل سرمایه، کشف قیمت، توزیع ریسک و نقدشوندگی اوراق بهادار، تامین مالی و مقررات گذاری و نظارت بر شرکت های پذیرفته شده و در نتیجه نقش مهم آن در کمک به توسعه اقتصادی پایدار، در این پژوهش گزارشگری پایداری بورس ها موردتوجه قرار گرفته است. به منظور استخراج مولفه های پایداری بااهمیت، 45 گزارش پایداری منتشر شده توسط 26 بورس در سراسر جهان با استفاده از منطق استقرا در روش تحلیل محتوای کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه سطر به سطر این گزارشات به استخراج 10،523 کد خام، 388 خرده مقوله و 38 مقوله میانی تحت 4 مقوله اصلی (اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و راهبری شرکتی) منجر شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که مولفه های اقتصادی دارای بیشترین اهمیت و مولفه های زیست محیطی دارای کمترین اهمیت در این صنعت هستند که به جهت نوع فعالیت بورس ها و اهمیت آنها در رشد و توسعه اقتصادی و نیز تاثیرات زیست محیطی اندک آنها قابل توجیه است. به عقیده پژوهشگران این مطالعه اولین بررسی عمیق در حوزه شناسایی مولفه های پایداری صنعت بورس در سطح بین المللی است و یافته های آن می تواند به عنوان چارچوب اندازه گیری، ارزیابی و گزارشگری عملکرد بورس ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بورس، پایداری، شاخص های پایداری، تحلیل محتوا، مسئولیت اجتماعی
  • محمدرضا احمدی، ندا اسماعیلی* صفحات 101-120

    در این مقاله به بررسی یک اختیارمعامله خارجی جدید تحت عنوان اختیارمعامله رنگین کمانی آسیایی هندسی در بازار بورس و اوراق بهادار ایران می پردازیم. برای این منظور ابتدا دو سهم از بازار سهام ایران را انتخاب می کنیم. سپس قیمت اختیارمعامله مذکور را برای این دو سهم منتخب که دینامیک آن ها از حرکت براونی کسری پیروی می کند، به دست می آوریم. در گام بعد تاثیر پارامترهای مختلف مدل از جمله نرخ بهره و پارامتر هرست را بر روی قیمت اختیارمعامله ی موردنظر می سنجیم. سرانجام نشان می دهیم که اختیارمعامله مربوطه نسبت به سایر اختیار معامله های سنتی از جمله اختیارمعامله های اروپایی، آمریکایی و حتی برخی از انواع اختیارمعامله های آسیایی از قیمت کم تری برخوردار است و به سبب ویژگی های تابع عایدی آن در مدیریت ریسک بهتر عمل می کند. از این رو انتشار این مشتق مالی امکان جذب سرمایه های بیش تر در بازار ابزار مشتقه را فراهم می آورد و می تواند به طور گسترده در مدیریت ریسک سبدهای مالی به کار گرفته شود و نظر سرمایه گذاران را به خود جلب کند.

    کلیدواژگان: ‫ اختیارمعامله آسیایی، اختیارمعامله رنگین کمانی، حرکت براونی کسری‬
  • میثم دعائی*، مهدی اصلاحی صفحات 121-140
    هدف از این پژوهش، تعیین مرز کارا و ارزیابی عملکرد سبد سهام در مسایل با محدودیت عددی در شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران (بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران) در سال 1398، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها می-باشد. مرز کارا، در این مسایل، گسسته و نامقعر است و امکان استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها وجود ندارد. لذا مرز کارا به چند مرز پیوسته دسته بندی شده و از مدل "تحلیل پوششی داده های بخشی" استفاده می شود. به این منظور ابتدا نقاط ابتدا و انتهای هر مرز پیوسته با عنوان "نقاط بخشی داده" بر اساس الگوریتم ارایه شده تعیین می گردد و سپس مدل تحلیل پوششی داده ها برای هر بازه پیوسته، استفاده می شود. با توجه به عدم وجود روش محاسباتی دقیق در تعیین مرز کارا با محدودیت های عددی، در انتخاب تعداد مشخص سهام از 188 سهام (به عنوان مثال انتخاب 5 سهام) الگوریتم ازدحام ذرات ضعیف بوده و روش تحلیل پوششی داده های بخشی، عملکرد مناسبی دارد. با تعیین مرز کارا، کارایی و عملکرد سبد سهام در طول سال 1398، محاسبه شد. نقطه متناظر هر سبد دلخواه (با مختصات بازده و ریسک) در نمودار مشخص و بر اساس فاصله آن نقطه تا مرز کارا، کارایی سبد مشخص می-شود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، ارزیابی عملکرد، انتخاب سبد سهام با محدودیت های عددی
  • امیر تاجیک، آصف کریمی*، محمد غفاری، حمیدرضا یزدانی صفحات 141-160
    بررسی ساختار فکری و مفهومی تامین مالی جمعی به پژوهشگران این امکان را می دهد تا علاوه بر شناخت چارچوب فکری حاکم بر این موضوع، روندهای جاری و زمینه های پژوهشی آتی را شناسایی کنند. برای این منظور، پژوهش حاضر مروری کمی است که تلاش دارد تا با استفاده از تحلیل های کتاب سنجی و نرم افزارهای تصویرسازی، که به لحاظ روش شناسی در تامین مالی جمعی نوآورانه است، روند تحول علمی در زمینه تامین مالی جمعی را مشخص کند. این پژوهش کتاب سنجی 1210 تولید علمی بازیابی شده از پایگاه داده W.O.S تا پایان دسامبر 2021 را تحلیل کرده است و از نرم افزار VOSviewer برای ترسیم نقشه و نشان دادن ارتباط ها استفاده کرده است. نتایج پژوهش نشان دهنده سیر صعودی پژوهش ها به خصوص از سال 2016 است و از نظر تعداد تولیدات علمی و استنادها سال 2021 بیشترین تعداد مقاله با 273 و با استناد 7011 داشته است. پژوهش حاضر در مرحله اول اقدام به شناسایی مولفان، مقالات، مجلات، نهادها و کشورهای پیشرو در این حوزه کرد. سپس براساس تحلیل هم استنادی، چهار خوشه به دست آمد که ساختار فکری این پژوهش ها را نشان می دهد. همچنین، استفاده از تحلیل هم آیندی واژگان این یافته ها را تاییدکرد و روند تحول این موضوع و مکاتب فکری تشکیل دهنده آن را نیز نشان داد. پژوهش حاضر چند شکاف تحقیقاتی را برجسته کرده است.
    کلیدواژگان: تامین مالی جمعی، کتاب سنجی، هم استنادی، هم آیندی واژگان، مصورسازی
  • محمد توحیدی، محمدمهدی فریدونی*، سید محمد افقهی، محمد ربانی صفحات 161-180

    انتشار اوراق بهادار دولتی، سهم مهمی در تامین کسری بودجه کشورهای مختلف ایفا میکند. باتوجه به ربوی بودن انواع اوراق خزانه متعارف، صکوک و اسناد خزانه اسلامی به عنوان جایگزین اوراق خزانه متعارف در جمهوری اسلامی ایران طراحی شده و در سالهای اخیر مورد استفاده قرار گرفته است. علی رغم تجربه چند ساله، همچنان فرآیند تامین مالی دولت از محل انتشار این اوراق با چالشهایی جدی روبهرو است که پایداری دسترسی دولت به این منبع تامین مالی را با سوال مواجه کرده است. مقاله ی حاضر با اتخاذ رویکردی کاربردی در پژوهش، به آسیبشناسی تامین مالی دولت از انتشار اسناد خزانه اسلامی و صکوک و ارایه راهکارهای مرتبط میپردازد.در این مطالعه با استفاده از تحلیل مضامین اسناد کتابخانهای و مصاحبه با خبرگان، چالش های ناظر به سمت عرضه، سمت تقاضا، کارکردی و فقهی اوراق دولتی استخراج و مورد تحلیل قرار گرفت. سپس به ارایه راهکارهایی عملیاتی جهت بهبود چالشها پرداخته شد که از جمله آنها میتوان به استفاده از معاملهگر اولیه و بازارگردان، ایجاد کمیته انتشار اوراق بهادار و تصویب قانون دایمی مرتبط، عدم اجبار شبکه بانکی به خرید اوراق، تقویت عمق بازار با بهرهگیری از فینتکها، ایجاد سامانه اطلاع رسانی و تولید محتوای بازار بدهی، اصلاح نظام نرخ گذاری اوراق بهادار، استفاده از قراردادهای نوآورانه و توسعه ابزار معاملاتی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: اوراق دولتی، اوراق خزانه اسلامی، تامین مالی دولت، کسری بودجه
  • سید مصطفی علوی*، رضا کلانتری صفحات 181-200
    در این تحقیق نقش تعدیل کنندگی مسیولیت اجتماعی شرکت بر ارتباط بین معاملات با اشخاص وابسته و ارزش شرکت بررسی گردیده است. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393 الی 1399 بوده است که برای تعیین حجم نمونه آماری از روش حذف هدفمند استفاده گردید. در نهایت تعداد 102 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. تحلیل و آزمون داده ها با بهره گیری از رویکرد داده های ترکیبی و استفاده از روش داده های اثرات ثابت انجام گرفته است. نتایج نشان داد معاملات با اشخاص وابسته با ارزش شرکت ارتباط معناداری دارد به طوری که معاملات فروش منجر به افزایش ارزش شرکت و معاملات خرید منجر به کاهش ارزش شرکت می شود. در بررسی آزمون فرضیه چهارم مشخص گردید مسیولیت اجتماعی شرکت بر ارتباط بین معاملات با اشخاص وابسته و ارزش شرکت نقش تعدیلی داشته است. نتایج پژوهش حاکی از اثرگذاری معاملات با اشخاص وابسته بر ارزش شرکت هستند و نشان دهنده واکنش بازار به این گونه معاملات است. همچنین مسیولیت های اجتماعی عاملی موثر بر ارتباطات فوق می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، ارتباط بین معاملات با اشخاص وابسته، ارزش شرکت
  • حامد ذاکری، محمدجواد سلیمی*، قاسم بولو، مقصود امیری صفحات 201-220

    گزارش پیش بینی سود یکی از منابع اطلاعاتی ذینفعان در بازار سرمایه است. نحوه ارایه این گزارش در سال های اخیر موضوعی چالش برانگیز بوده است. هدف پژوهش حاضر، تدوین چارچوبی برای گزارشگری پیش بینی سود در بازار سرمایه ایران است. در این پژوهش، از روش پژوهش کیفی و رویکرد مبتنی بر تحلیل تم استفاده شده است. برای دستیابی به هدف پژوهش، ابتدا با مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش چارچوب اولیه شناسایی شد. سپس با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی با 21 نفر از خبرگان حوزه گزارشگری مالی و بازار سرمایه به صورت نیمه ساختاریافته مصاحبه صورت پذیرفت. در نهایت داده های پژوهش با روش تحلیل تم مورد بررسی قرار گرفت و چارچوب گزارشگری پیش بینی سود متناسب با ویژگی های محیطی کشور استخراج شد. مطابق با یافته های پژوهش، 14 تم فرعی و 6 تم اصلی شامل کلیات، پیش زمینه ها، مشخصات، پیامدها، چالش ها و ارزیابی شناسایی شد که به عنوان مولفه های چارچوب گزارشگری پیش بینی سود تعیین شدند.نتایج این پژوهش می تواند راهنمای مناسبی جهت اصلاح مقررات و تدوین استانداردهای گزارشگری مالی باشد.

    کلیدواژگان: پیش بینی سود، گزارشگری مالی، تحلیل تم
  • داود حسنی*، میرفیض فلاح شمس، غلامرضا زمردیان صفحات 221-240

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر عدم قطعیت (نااطمینانی) اقتصادی و سیاستی بر ثبات مالی بخش بانکی است. در این راستا ابتدا نااطمینانی تورم به عنوان شاخص نااطمینانی اقتصادی و نااطمینانی درآمدهای مالیاتی دولت و نااطمینانی نرخ ارز به عنوان شاخص های نااطمینانی سیاست های دولتی با استفاده از مدل های واریانس ناهمسانی شرطی خودرگرسیو تعمیم یافته (GARCH) محاسبه می گردد. در ادامه تاثیر این شاخص ها بر ثبات مالی بخش بانکی (محاسبه شده با استفاده از رویکرد ZSCORE) مورد بررسی قرار می گیرد. در این تحقیق از داده های ماهانه 19 بانک شامل بانک های ملی، سپه، پست بانک، مسکن، تجارت، ملت، کارآفرین، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد، ملل، سینا، آینده، دی، شهر گردشگری، ایران زمین، قرض الحسنه رسالت و خاورمیانه در دوره زمانی 1394-1399 استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان دهنده رابطه منفی و معنادار نااطمینانی تورم و نااطمینانی نرخ ارز با ثبات مالی بخش بانکی می باشد با این حال ضریب نااطمینانی درآمدهای مالیاتی از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. علاوه بر این، نتایج برآورد مدل نهایی حاکی از رابطه مثبت نسبت سپرده بانکی و رابطه منفی اندازه و نسبت بدهی خارجی با ثبات مالی بخش بانکی است.

    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصادی، نااطمینانی سیاستی، ثبات مالی، بخش بانکی، رویکرد ZSCORE
|
  • Ayat Mulaee *, Alireza Alimohammadiayn Pages 1-20
    Securities Exchange Organization is one of the regulatory models in the Iranian capital market. The main question in this article is: From the perspective of public law, what are the challenges relationship between the “government” and “Securities & Exchange Organization”? In answer to this question, it has been concluded, using a descriptive-analytical research method, that:The composition of the Council members is first and foremost state-owned. Secondly, the strong presence of the government in the organization strongly influences the organization's performance and policies as a public nongovernmental organization, in a way that fosters the “governmental” and “statehood” of the exchange. Thirdly, although legally defined, the organization is a public nongovernmental organization, but the broad level of government involvement in it has violated the principle of independence and the legal personality of the organization, suggesting that such oversight would pose risks to the organization. It follows the philosophy of a non-governmental public entity, and the role of the government in this organization is more than a guardianship institution. Fourth; the council is involved in two conflicting goals: governance and tenure, resulting in reduced the stock market productivity and efficiency. Fifth; for strategic success, the stock market needs to follow the market economy in the context of limited state.
    Keywords: Capital Market, Securities Exchange Organization, High Exchange Council, Stock market efficiency, Limited State
  • Asghar Romoozi, Monireh Dizaji *, Asgar Pak Maram, Ali Paytakhti Oskuyi Pages 21-40
    The capital market is one of the most important financial markets that fluctuations in this market affect not only the national economy but also the regional and global economy. Therefore, the present study was conducted to evaluate the relationship between stock volatility and stock liquidity. The statistical population of the research consists of Tehran Stock Exchange companies in the period 2012-2019. 91 companies were selected as a statistical sample. To perform the two-way relationship between special fluctuations and stock liquidity, Panel VAR regression and Eviews11 software were used. The results of the co-accumulation vector showed that one unit of increase in special stock fluctuations reduces liquidity by 76.927 units. Also, the results of stimulus-response functions showed that the response of stock-specific fluctuations to stock liquidity during 10 time periods is very small and fluctuates (positive and negative). The response of stock liquidity to stock-specific fluctuations is also very small and volatile over 10 time periods.
    Keywords: special stock fluctuations, Stock Liquidity, Stock Companies
  • Mansour Garkaz *, Mariyeh Hasani, Alireza Maetoofi, Hosein Didehkhani Pages 41-60

    Many behavioral biases affect investors when making decisions. Behavioral distortions divert the investor from rational decisions, and as a result, resources are not diverted to appropriate investments. Behavioral biases can be evaluated in different types including collective behavior. data are collected of financial statements and stock returns of 125 companies listed on the Tehran Stock Exchange during 2012-2017. Data analysis was performed in eviews software version 10 The single variable results indicate there is no significant difference between the rates of investors' collective behavior in two groups of companies with and without weaknesses. While multivariate data analysis in the form of regression models showed that the auditor's report about the presence of significant weakness in internal control (which indicates high agency costs and high information asymmetry between managers and shareholders), strengthens investors' collective. Based on the results, it seems that investors' behavioral biases are based on the priority and importance of good and bad news in the market, and as long as there is bad news in the stock market towards the company, good news cannot cause behavioral bias in investors.

    Keywords: Behavioral Biases, collective behavior, Internal Controls
  • Mohammad Osoolian *, Ali Koushki Pages 61-80
    This study examines the risk of the Tehran Stock Exchange and the S&P 500 index, as well as gold and silver. Each investigation was performed separately before the outbreak of Covid-19 and during it. To do so, we use the fractional cumulative residual entropy (FCRE) for risk analysis. Also, we investigated the effect of Covid-19 on the Hurst exponent of the aforementioned markets and discussed the dynamic of each time series as well. The results showed that the Hurst exponent increases to one after the Covid-19 pandemic for all investigated markets. Therefore, the pandemic led to higher persistence trends in all markets that were studied. The results of FCRE showed that for all markets, randomness and irregularity have increased since the outbreak, which indicates that the risk and uncertainty have generally increased after the outbreak. Gold, however, showed the lowest entropy level since the pandemic, indicating that information perceived by gold investors did not significantly affect their fears during the Covid-19 pandemic. The results provide insights into the response of financial markets and precious metals to investor expectations after the Covid-19 pandemic.
    Keywords: Risk, Uncertainty, Hurst Exponent, Entropy, Covid-19
  • Shima Ahmadi *, Ali Rahmani, Seyed Ali Hosseini, Saeid Homayoun Pages 81-100

    The purpose of this paper is to identify the most important sustainability indicators and criteria of the exchange industry. Due to the importance of this industry in capital formation, price discovery, risk sharing, liquidity of securities, financing, regulation and supervision of listed companies and consequently its important role in contributing to sustainable economic development, in this study, sustainability reporting of exchanges are taken into consideration. To identify important sustainability criteria, 45 sustainability reports published by 26 exchanges around the world have been examined using inductive logic in the qualitative content analysis method. A full review of these reports has led to the identification of 10,523 codes, 388 sub-criteria, and 38 main criteria under 4 dimensions (economic, social, corporate governance, and environmental). The results of this study indicate that the economic criteria are the most important and the environmental ones are the least important in this industry which can be explained by the type of exchanges activity and their importance in economic growth and development as well as their low environmental impacts. As we know, this study is the first in-depth study in the field of identifying the sustainability criteria in the exchange industry at the international level, and its findings can be used as a framework for measuring, evaluating and reporting the sustainability performance of exchanges.

    Keywords: Exchange, Sustainability, Sustainability indicators, Content Analysis, Social responsibility
  • MohammadReza Ahmadi, Neda Esmaeeli * Pages 101-120

    In this paper,, we study a new kind of exotic options called geometric Asian rainbow option on the Iranian stock market. At first, we choose two stocks from the Iranian stock market. Next, we present the price for the two-asset geometric Asian rainbow option under the fractional Brownian motion. Then, our sensitivity analysis of the model parameters such as the risk-free rate and Hurst exponent will be investigated. In addition, we study the effect of these parameters on the price of geometric Asian rainbow option and the results confirm the accuracy of our pricing model. Finally, we compare the price of the geometric Asian rainbow option with those of European, American and Asian analogs. The outcomes show that this new option has a cheaper price in comparison to the mentioned traditional options and also could work better in risk management. Therefore, it can be highly noticed by investors and financial agents.

    Keywords: Asian Option, Rainbow Option, Fractional Brownian Motion
  • Meysam Doaei *, Mahdi Eslahi Pages 121-140
    The purpose of this study is to determine the efficiency limit and evaluate the performance of the stock portfolio in issues with numerical limitations in the Tehran Stock Exchange and IRAN Farabors in year 1398, using data envelopment analysis method. The efficient frontier in the issue of stock portfolio with numerical constraints is discrete and asymmetric. It is not possible to use the data envelopment analysis model. In this study, the efficient boundary is categorized into several continuous boundaries and the "data envelopment analysis" model is used. For this purpose, first the beginning and end points of each continuous boundary are determined as "data segment points" based on the proposed algorithm, and then the data envelopment analysis model is used for each continuous interval. 188 stock exchange and OTC symbols listed in Tehran Stock Exchange and IRAN Farabors were examined in 1398, and with the limitation of selecting 5 to 10 stocks from 188 stocks based on different weights (total stock weight equal to 1), the efficient limit of the stock portfolio was determined. Due to the lack of fast and accurate computational methods in determining the efficiency limit of stock portfolio with numerical constraints, data envelopment analysis method to determine the efficiency limit and evaluate stock portfolio performance of particle swarm algorithm, genetic algorithm and imperialist competition algorithm And the efficient border can be drawn and used.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Performance Evaluation, Cardinality constrained portfolio selection
  • Amir Tajik, Asef Karimi *, Mohammad Ghaffari, Hamidreza Yazdani Pages 141-160
    investigating the intellectual and conceptual structure of crowdfunding enable scholars not only to understand the dominant intellectual framework on the special subject, but also help them to identify current and future research trends. To do so, present study is a quantitative review aims at specifying the scientific evolution in crowdfunding using bibliometric analysis and and visualisation software. this bibliometric study analyzed 1210 scientific productions retrieved from the web of science database and next used VOS viewer software for mapping and showing relationships. In the first step this study is study identified leading authors, articles, journals, institutions and countries in this field and then co-citation and keywords co-occurrence analysis conducted.study findings indicate increasing trend of studies, in particular since 2016. in terms of number of scientific productions and citations , 2021 reached the highest point with 273 and 7011. Based on citation analysis four clusters discovered showing the intellectual structure underlying these studies. Moreover, utilizing the keywords co-occurrence analysis confirmed these findings and also presented the evolution of this topic and it’s constructing schools of thoughts. This review also highlighted some interesting research gaps.
    Keywords: crowdfunding, Bibliometrics, Co-citation, Keywords Co-occurrence, Visualization
  • Mohammad Tohidi, MohammadMahdi Fereydooni *, Seyyed Mohammad Afghahi, Mohammad Rabbani Pages 161-180

    The issuance of government securities plays an important role in financing budget deficite. Due to the usury of various types of conventional treasury securities, government sukuk has been designed as an alternative to conventional treasury in the Islamic Republic of Iran. Despite years of experience, financing government through government securities, faced serious challenges, which has called into question the government's continued access to this source of funding. The present article deals with the determining challenges of government financing through the issuance of Islamic securities and provides related solutions with a practical approach.In this study, using the content analysis of library documents and interviews with experts, supply and demand side, functional and jurisprudential challenges of government securities are analyzed. Then, practical solutions are presented, including; the establishment of primary dealer system, the establishment of a securities issuance committee and the adoption of a relevant permanent law, not to force the banking system to buy securitiess, strengthening the market depth with Utilization of fintechs, creation of information system for debt market, reforming determining coupon rate system, use of innovative contracts and development of market tools.

    Keywords: Government securities, Islamic treasury securities, government financing, budget deficit
  • Seyed Mostafa Alavi *, Reza Kalantari Pages 181-200
    In this study, the moderating role of corporate social responsibility on the relationship between related party transactions and firm has been investigated. The statistical population of the study was all companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2014 to 2020 that the purposeful removal method was used to determine the statistical sample size. Finally, 102 companies were selected as a statistical sample. Data analysis and testing was performed using the combined data approach and the fixed effects data method. The results showed that related party transactions on the firm value have a significant relationship ,so that sales transactions increase the value of the company and purchase transactions lead to a decrease in the value of the company. In examining the fourth hypothesis, it was found that the company's social responsibility had a moderating role on the relationship between related party transactions and the firm value.The results of the study indicate the effectiveness of related party transactions dependent on the value of the company and show the market response to such transactions. Social responsibilities are also a factor affecting the above relationships.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, related party transactions, firm value
  • Hamed Zakeri, MohammadJavad Salimi *, Ghasem Bolo, Maghsoud Amiri Pages 201-220

    The Earnings Forecasts report is one of the sources of information for stakeholders in the capital market. The presentation of this report has been a challenging issue in recent years. The purpose of this research is to develop a framework for Earnings Forecasts reporting in the Iranian capital market. In this research, a qualitative research method and an approach based on theme analysis have been used. To achieve the purpose of the research, First, the primary framework was identified by studying the literature review and theoretical background of the research. then, Using the snowball sampling method, 21 experts in the field of financial reporting and capital market were interviewed in a semi-structured manner. Finally, the data of the research was analyzed with the method of theme analysis and the Earnings Forecasts reporting framework was extracted according to the country's environmental characteristics. According to the findings of the research, 14 sub-themes and 6 main themes including generalities, antecedents, characteristics, consequences, challenges and evaluation were identified, which were determined as the components of framework for Earnings Forecasts Reporting. The results of this research can be a suitable guide for amending regulations and developing financial reporting standards.

    Keywords: Earnings Forecasts, Financial Reporting, Theme Analysis
  • Davoud Hasani *, MirFeyz Fallahshams, Gholamreza Zomorodian Pages 221-240

    The main purpose of this study is to investigate the impact of economic and policy uncertainty on the financial stability of the banking sector. In this regard, firstly, using Generalized AutoRegressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH), inflation uncertainty as an indicator of economic uncertainty, government tax revenue uncertainty and exchange rate uncertainty as indicators of government policy uncertainty are calculated. Then, the impact of these indicators on the financial stability of the banking sector (calculated using the ZSCORE approach) has been examined. In this study, the monthly data of 19 banks including Melli, Sepah, Post Bank, Maskan, Tejarat, Mellat, Karafarin, Eghtesad Novin, Parsian, Pasargad, Mellal, Sina, Ayandeh, Day, Tourism, Shahr, Iran Zamin, Qarz Al-Hasaneh Resalat and the Middle East has been used in the period 2015 to 2020. The results of this study show a negative and significant relationship between inflation uncertainty and exchange rate uncertainty with the financial stability of the banking sector. However, the coefficient of tax revenues uncertainty is not statistically significant. In addition, the results of the final model indicate a positive relationship between the bank deposit ratio and a negative relationship between the size and ratio of foreign debt with the financial stability of the banking sector.

    Keywords: Economic Uncertainty, Policy Uncertainty, Financial Stability, Banking Sector, Zscore Approach