فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1401)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسین عظیمی*، زهرا کرمی، فاطمه زمانی صفحات 1-17
    منابع انسانی به عنوان مهم ترین دارایی هر سازمان است که مدیریت صحیح آن در عملکرد سازمان بسیار موثر است. از طرفی به دلیل ضعف های موجود در اشتراک دانش بین اساتید، بنظر می رسد، نقش مدیریت دانش به عنوان عامل میانجی در تاثیرگذاری مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد دانشگاه، هنوز با ابهاماتی مواجه است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد سازمانی اعضای هیات علمی دانشگاه زنجان با نقش میانجی مدیریت دانش به اجرا درآمده است. روش تحقیق در این پژوهش کاربردی، به صورت توصیفی پیمایشی و جامعه آماری مشتمل بر حدود 400 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه زنجان بود. حجم نمونه آماری پژوهش، با استفاده از فرمول کوکران، 184 نفر به دست آمد که با روش نمونه گیری در دسترس به ابزار پژوهش پاسخ دادند. ابزار گردآوری اطلاعات، متشکل از سه متغیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی، عملکرد سازمانی و مدیریت دانش بود که روایی صوری آن با نظرات صاحبنظران و کارشناسان و پایایی هر سه متغیر از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب با 0.91 و 0.94 و 0.80 مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد و نتایج نشان داد، با توجه به تایید نقش میانجی مدیریت دانش بر تاثیرگذاری مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد سازمانی اعضای هیات علمی، در صورتی که رویکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی و تبادل اطلاعات و ارتباطات درون رشته ای و بین رشته ای اساتید تقویت شود، می تواند در تحقق اهداف آموزشی و پژوهشی دانشگاه موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، اعضای هیات علمی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، مدیریت دانش
  • سهیلا حسین پور* صفحات 18-33
    پژوهش حاضر با هدف تبیین ماهیت، اهداف و کارکردهای نظام آموزش عالی بر اساس رویکرد دانش پژوهی انجام گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف از روش تحلیلی استنتاجی و از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه اساتید و متخصصان حوزه ی تعلیم و تربیت در قلمرو آموزش عالی 440نفر می باشد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد نمونه ها 201نفر محاسبه و از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه ی محقق ساخته بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی و آزمون خی دو استفاده شد. یافته ها نشان می دهد بین نظر استادان و متخصصان حوزه ی تعلیم و تربیت در قلمرو آموزش عالی در زمینه ماهیت و کارکردهای نظام آموزش عالی بر اساس رویکرد دانش پژوهی تفاوت معنی داری وجود دارد. بین نظر اساتید و متخصصان حوزه ی تعلیم و تربیت در زمینه اهداف نظام آموزش عالی بر اساس رویکرد دانش پژوهی تفاوت معنی داری وجود ندارد. بین نظر اساتید و متخصصان حوزه ی تعلیم و تربیت در زمینه کارکردهای دانش پژوهی کشف، کاربرد و تدریس تفاوت معنی داری وجود ندارد. اما بین نظر اساتید و متخصصان حوزه ی تعلیم و تربیت در زمینه کارکرد دانش پژوهی تلفیق آموزش عالی بر اساس رویکرد دانش پژوهی تفاوت معنی داری وجود دارد. براساس رویکرد دانش پژوهی، آموزش عالی ایران نیازمند بازنگری کلی در تنظیم و اجرای آیین نامه های ارتقا، پاداش دهی، ایجاد تعادل در تمام نقش های اعضای هیات علمی با توجه به کارکردهای دانش پژوهی کشف، آموزش، کاریرد و تلفیق است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، ماهیت، کارکرد، اهداف، رویکرد دانش پژوهی
  • صابر شکری، علیرضا اسلامبولچی*، مرضیه بیات، جواد نیک نفس، بهروز بیات صفحات 34-53
    پژوهش حاضر باهدف طراحی مدل سازمان استقلال محور دانشگاهی با رویکرد کیفی صورت پذیرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان علمی و سازمانی دانشگاه های استان آذربایجان غربی بوده که با استفاده از روش هدفمند و گلوله برفی با 16 نفر مصاحبه به عمل آمد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده است. داده های احصاء شده از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل مضمون و با کمک نرم افزار Maxqda10 تجزیه وتحلیل گردیده و برای ارتباط بین معیارهای اساسی و مولفه های درونی این معیارها نیز از تکنیک دیمتل استفاده شده است. برای تعیین روایی داده ها از روایی محتوا و صوری و برای بررسی پایایی نیز روش پایایی دو کدگذار استفاده گردید. سپس این معیارها با استفاده پرسشنامه به روش دلفی در میان اعضای پانل خبرگی توزیع گردید. طبق یافته های به دست آمده، درمجموع 4 بعد و 8 مولفه سازمان استقلال محور دانشگاهی شناسایی شد که بر طبق نرم افزار این ابعاد که شامل استقلال سازمانی، استقلال پرسنلی، استقلال مالی و استقلال علمی و مولفه های سیاست حمایتی، چشم انداز روشن سیاست، ارزش های سازمانی، تحلیل روند موفقیت، تامین منابع مالی، مدیریت مالی، ارتباطات سازمانی و تفکر پایدار هست، تایید گردید.
    کلیدواژگان: سازمان، استقلال دانشگاهی، رویکرد کیفی
  • حسین مهدیان، محمدمهدی ملکی کرم آباد*، جلال ترکاشوند صفحات 54-69

    ازآنجاکه انقلاب اسلامی ایران حاکمیت اصول و ارزش های الهی بر محیط اجتماعی ازجمله نهادها و سازمان های مربوط به آن را ضروری ساخته است، تبیین الگویی مطلوب برای مدیریت و فرماندهی اسلامی در سطح کلان یکی از آرمان های بسیار مهم نظام اسلامی محسوب می شود. این پژوهش سعی بر آن دارد که اندیشه های مقام معظم رهبری (مدظله) در خصوص فرماندهی را در قالب الگویی ارایه نماید. پژوهش حاضر ازنظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی، ازنظر رویکرد از نوع کیفی بر پایه پارادایم تفسیری و ازنظر ماهیت و نوع مطالعه از نوع اکتشافی بوده است. روش تحقیق این پژوهش "داده بنیاد" بوده که بر اساس آن و در راستای اهداف پژوهش به صورتی هدفمند و نظام مند به گونه ای که بتوان عصاره ی بینش فرماندهی معظم کل قوا در زمینه فرماندهی را استخراج، مفهوم سازی، مقوله سازی و سپس مدل پردازی نمود، موردبررسی و تحلیل قرارگرفته است. جامعه پژوهش مجموع بیانات معظم له در نرم افزار حدیث ولایت (از سال 1368 تا سال 1400) بوده و برای استخراج و کدگذاری داده ها نیز از نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. در همین راستا، در مرحله اول، تعداد 46 گزاره در قالب 32 مفهوم استخراج شده و در مرحله دوم 6 مقوله اصلی (مقوله محوری، عوامل علی، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، نتایج، راهبردها) دسته بندی و احصاء گردیده و در مرحله سوم بر اساس روش نظام مند استراوس-کوربین مدل نظام مند اندیشه ی فرمانده معظم کل قوا در خصوص فرماندهی ارایه گردیده است. ویژگی های فرماندهی از دیدگاه مقام معظم فرماندهی کل قوا (حفظ الله) بر اساس نتایج تحقیق شامل قدرت فرماندهی، دارا بودن دانش و تخصص، به کارگیری مناسب استعدادهای موجود، قوت و قدرت ایمان، دارا بودن صفات والای انسانی و ارتباط معنوی با زیردستان است.

    کلیدواژگان: تبیین نظام مند، مدل فرماندهی، رویکرد داده بنیاد
  • سعید شریفی رهنمو*، یوسف آرام، آرش ابراهیم زاده، هادی دهقانی، حسن عباسی صفحات 70-86
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی عوامل موثر در اجرای یادگیری های تلفیقی انجام پذیرفت. رویکرد پژوهش، کیفی و روش آن، فراترکیب بود. جامعه آماری پژوهش شامل پژوهش ها و مطالعات داخلی (1389 تا 1399) و خارجی (2007 تا 2021) انجام شده در حوزه یادگیری تلفیقی در آموزش عالی بود که با کلیدواژه های مشخص و در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی به جمع آوری آن ها پرداخته شد و جمعا 186 مطالعه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. از میان این مطالعات پس از چندین مرحله غربالگری به ترتیب براساس بررسی عنوان، چکیده و محتوای پژوهش، 28 واحد مطالعاتی انتخاب و بررسی شد. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه گردآوری شدند. جهت تحلیل داده های پژوهش نیز از روش تحلیل محتوا به شیوه مقوله بندی استفاده شد. با تجزیه و تحلیل داده ها مشخص شد که عوامل موثر در در اجرای یادگیری های تلفیقی در آموزش عالی شامل «یادگیرنده»، «یاددهنده»، «عوامل آموزشی»، «عوامل محیطی»، «عوامل نهادی و سازمانی»، «حمایت و پشتیبانی»، «قوانین و مقررات»، «تعاملات»، و «فناوری» می باشد. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که نظام آموزش عالی برای استفاده همزمان از فرصت های یادگیری الکترونیکی و حضوری می-بایست به این عوامل توجه ویژه نماید؛ چرا که به صورت مستقیم بر به کارگیری یادگیری تلفیقی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: واکاوی، یادگیری تلفیقی، اجرا، آموزش عالی
  • فریبا جلالیان*، صمد کریم زاده، رشید ذوالفقاری زعفرانی صفحات 87-95

    هدف پژوهش حاضر،ارایه تاثیر میزان استفاده از اینترنت بر ارتقاء سطح انگیزش تحصیلی دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای است. سوال اصلی بدین ترتیب تدوین شده است که میزان استفاده از اینترنت بر ارتقاء سطح انگیزش تحصیلی دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای چه تاثیری دارد ؟ در این راستا به تعیین وضعیت انگیزش تحصیلی دانشجویان،تعیین میزان استفاده ی دانشجویان از اینترنت ،بررسی تاثیر میزان استفاده از اینترنت بر سطح انگیزش تحصیلی دانشجویان می پردازیم.این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای ایران است که تعداد آنها 200 هزار نفر می باشد که جامعه معین است.نمونه آماری براساس جدول مورگان 400 نفر انتخاب شده است و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای می باشد.جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه مقیاس انگیزش تحصیلی هارتر (1981) و پرسشنامه محقق ساخته برای میزان استفاده از اینترنت ، استفاده شده است . قابلیت اعتبار پرسشنامه ها با استفاده از روش های روایی محتوا و روایی سازه و پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و Lisrelاستفاده شده است.یافته ها نشان داد انگیزش تحصیلی دانشجویان از وضعیت مطلوبی برخودار است . همچنین میزان استفاده از اینترنت بر سطح انگیزش تحصیلی دانشجویان موثر است و دانشجویانی که به میزان زیادی ازشبکه های اینترنتی استفاده کرده اندتفاوت معناداری درسطح انگیزش تحصیلی نشان دادند.

    کلیدواژگان: انگیزه، انگیزش تحصیلی، اینترنت
  • مجید ملکی*، ابراهیم خاجی پور صفحات 96-116

    اجتناب ناپذیر بودن تعارض و تاثیر نحوه مدیریت تعارضات بر عملکرد سازمانی منجر به توجه بیش از پیش سازمان ها به مدیریت تعارض شده است و یکی از مهمترین مولفه های مدیریت تعارض شناسایی علل تعارض می باشد. علیرغم اهمیت شناسایی علل تعارضات سازمانی، خلاء وجود پژوهش کاربردی در این زمینه وجود دارد، لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی علل تعارض های موثر بر عملکرد دانشگاه افسری امام علی (ع) و به منظور پوشش خلاء پژوهشی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی، پیمایشی و توصیفی است. در این پژوهش محققین با مبنا قرار دادن 15 نوع تعارض شناسایی شده توسط ملکی و صادقی (1400) سعی در شناسایی علل تعارض های شناسایی شده دارند. برای شناسایی علل تعارض ها از روش دلفی استفاده گردیده است و اعضاء گروه دلفی شامل 13 نفر از خبرگان می باشندکه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند که یکی از روش های نمونه گیری غیر احتمالی است، انتخاب گردیده اند. تعداد دورهای دلفی در این پژوهش سه دور بود و با توجه به اینکه پس از انجام دور سوم بیشتر از 75 درصد از خبرگان بر روی تعداد 88 علت از علل تعارض ها توافق نمودند لذا این علل به عنوان مهمترین علل تعارض های موثر بر عملکرد دانشگاه افسری امام علی (ع) شناسایی گردیدند. نتایج تحقق حاکی از دسته بندی علل شناسایی شده تعارضات در چهار دسته اصلی شامل: عوامل فردی، عوامل ارتباطی، عوامل سازمانی و عوامل فرهنگی می باشد.

    کلیدواژگان: تعارض، علل تعارض، مدیریت تعارض، عملکرد
  • سید مهدی حسینی گل افشانی*، امین رازانی صفحات 117-133
    کیفیت سرمایه اجتماعی در هر سازمان، مسیر توسعه آینده آن سازمان را در ابعاد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و دانشی هموار می کند. در واقع سرمایه اجتماعی با تلاش در جهت خنثی نمودن تهدیدات و با تمرکز بر روی آسیب های سیستمی، هزینه های سازمان را کاهش می دهد. در همین راستا، هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی در ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا) است. این مقاله بر مبنای هدف تحقیق کاربردی، بر مبنای رویکرد تحقیق ترکیبی (کیفی-کمی) و بر مبنای روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری آن در بخش کیفی شامل تعداد 20 نفر از خبرگان آجا و در بخش کمی، کلیه کارکنان آجا و حجم نمونه شامل تعداد 384 نفر از کارکنان در نیروهای چهارگانه آجا است، که به شکل طبقه ای و سپس تصادفی ساده انتخاب شدند. پس از شناسایی و تایید عوامل با استفاده از تکنیک دلفی فازی، به منظور تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه، از آزمون های آماری پارامتریک استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد، عوامل رهبری اخلاقی، معیشت، آموزش سازمانی، دینداری، آمادگی و حضور و همچنین امنیت شغلی به ترتیب مهمترین عوامل اثرگذار بر سرمایه اجتماعی در آجا است.
    کلیدواژگان: آجا، سرمایه اجتماعی، عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی، دلفی فازی، آزمون های پارامتریک
  • مجید رجب پور، محمدعلی افشار کاظمی*، عباس طلوعی اشلقی، محسن مرادیان صفحات 134-154

    بهره وری سرمایه انسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران نقش کلیدی و محوری در حصول و وصول به آمادگی کارآمد و موثر دفاعی-امنیتی برای انجام به هنگام ماموریت های محوله و کسب نتایج موردانتظار با به کارگیری نهاده های موجود بخش های دفاعی و نهاده های در دسترس در محیط ملی و بین المللی را دارد. در پژوهش حاضر، مدل سازی و شبیه سازی بهره وری سرمایه انسانی آجا ملحوظ نظر قرار گرفته و در ادامه شناسایی و اولویت بندی سیاست های ارتقاء بهره وری سرمایه انسانی آجا (امیران و افسران ارشد) مورد بررسی، کنکاش و مداقه قرار گرفته است. برای این منظور پس از بررسی ادبیات، ابتدا با استفاده از داده های موجود در سطح آجا و مشارکت سیاست گذاران توسعه سرمایه انسانی آجا، مدل پویای بهره وری سرمایه انسانی آجا طراحی و پس از اعتبارسنجی مدل، رفتار متغیرهای کلیدی مدل در افق شبیه سازی ده ساله (1410-1400)، تجزیه و تحلیل شد. با توجه به رفتار متغیرها و نتایج آزمون تحلیل حساسیت مدل، سیاست های پیشنهادی در سه راهبرد "توسعه سرمایه فکری آجا، توسعه زیرساخت های نظام اداری، توسعه نظام انگیزشی سرمایه های فکری آجا"، شناسایی و به صورت جداگانه و ترکیبی بر روی مدل اعمال شد و نتایج مقایسه و تحلیل گردید. با توجه به یافته های حاصل از شبیه سازی مدل، سیاست های ترکیبی منتخب شامل "تخصیص منابع مالی به توسعه سرمایه انسانی آجا، مستندسازی و ثبت تجارب امیران و افسران ارشد آجا، همکاری با قطب های دانشی ملی و بین المللی، جریان آزاد اطلاعات و هوشمندسازی فرآیندها، حمایت سازمانی و بهبود کیفیت زندگی کاری، غنی سازی شغل در راستای بهبود هویت درک شده، اختیار و آزادی عمل تصمیم گیران در راستای توسعه نوآوری و کارآفرینی سازمانی"، به عنوان بهترین سیاست های ارتقاء بهره وری سرمایه انسانی آجا ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بهره وری سرمایه انسانی، پویایی سیستم، راهبرد، سیاست، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • رضا آقاپور* صفحات 155-163
    هر چند سراسر جهان آفرینش، شگفت انگیز و نشانه قدرت و حکمت آفریدگار است، بی تردید، برخی پدیده ها شگفت انگیزتر هستند که دریاها یکی از این موارد شگفت انگیز محسوب می گردد. خداوند در آیات بسیاری از قرآن کریم به اهمیت دریاها در زندگی انسان اشاره کرده است. با توجه به اینکه بیش از 70 درصد کره زمین را آب فراگرفته است و بسیاری از کشورها در نواحی سالی دریاها و اقیانوس ها قرار دارند و کشورهای محوصر در خشکی کمتر از 15 کشور است در این تحقیق لازم و ضروری است تا به بررسی نقش دریاها در توسعه و رشد اقتصادی کشورها از منظر آیات قرآن و احادیث پرداخته شود. نتایج تحقیق نشان داد که واژه بحر 32 بار در قرآن تکرار شده است که نشان دهنده اهمیت آن برای بشری می باشد. بسیاری از آیات قرآن به منابع ناشناخته موجود در دریاها اشاره دارند که در صورت شناسایی و بهره گیری از آنها می توان رشد و توسعه اقتصادی کشورها را به ارمغان آورد. همچون بهره برداری از انرژی جزرو مد موجود در دریاها و اقیانوس ها که به درستی می تواند جایگزین انرژی و سوخت های فسیلی در بسیاری از کشورها گردد و کشورها دارنده آن را از منظر درآمدی و... در وضعیت بالاتری از قدرت اقتصادی قرار دهد.
    کلیدواژگان: دریا، قرآن، احادیث، توسعه کشورها
  • توکل حبیب زاده، محمد مقدمی* صفحات 164-181
    توقیف نفتکش انگلیسی «استنا ایمپرو» در تنگه هرمز توسط دولت ساحلی ایران در سال 2019 میلادی، چالش های بسیاری را با خود به همراه داشت. در این نوشتار تلاش شده است به این سوال مهم پاسخ داده شود که آیا اقدام دولت ایران در جلوگیری و ممانعت از عبور این کشتی انگلیسی از تنگه هرمز با توجه به قوانین و مقررات بین المللی و موافقت نامه 7 مارس 1974 میلادی میان ایران و عمان برای دفاع مشترک از کانال آبی قابل کشتیرانی در تنگه هرمز با قواعد بین المللی مطابقت داشته است یا خیر. روش پژوهش در این نوشته توصیفی تحلیلی بوده و تلاش شده با روش مطالعه کتابخانه ای اطلاعات لازم گردآوری شود و مبتنی بر آن ابعاد مختلف پرونده توقیف کشتی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. بدین ترتیب طبق بررسی های انجام شده پیرامون ابعاد مختلف حقوقی این مسیله نشان می دهد که مبتنی بر قواعد حقوق بین الملل و رویه دیوان بین المللی حقوق دریاها و همچنین با توجه به جزییات ماجرای توقیف کشتی مذکور و رژیم حقوقی حاکم بر تنگه هرمز، توقیف کشتی «استنا ایمپرو» و تعقیب فوری آن با توجه به عدم رعایت مفاد اصل عبور بی ضرر حق دولت ساحلی جمهوری اسلامی ایران بوده است.
    کلیدواژگان: بحران خلیج فارس، کشتی «_ استناایمپرو»، تنگه هرمز، توقیف کشتی، تعقیب فوری
  • محمد سلطان آبادی*، حبیب الله سیاری، احمد پوردستان، داود آقامحمدی صفحات 182-193
    اندیشه نظامی یکی از ابعاد اندیشه دفاعی بوده و موضوعی اساسی و تعیین کننده در رفتار و کارکردهای نظامی محسوب می گردد. اندیشه نظامی مبنای رفتار و کارکردهای نظامی است که در قالب هویت نظامی، ایدیولوژی و فلسفه نظامی، نظریه نظامی، دکترین نظامی، قدرت و اقتدار نظامی تجسم می یابد. اندیشه نظامی فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی ایران در دفاع مقدس، موفقیت خود را در عمل نشان داده و به اثبات رسانیده است و لزوم شناخت این اندیشه ها و عوامل موثر بر آن ها، سبب آشنایی فرماندهان امروز و آینده ارتش با شیوه ها و راه هایی می شود که فرماندهان ارتش در دفاع مقدس به آن ها همت گماشته و در میدان عمل به اجرا درآوردند. با تبیین عوامل موثر بر اندیشه نظامی فرماندهان ارتش در دوران دفاع مقدس به خوبی می توان به تبلور اندیشه نظامی فرماندهان در صحنه نبرد در دوران دفاع مقدس پی برد.این تحقیق از لحاظ نوع، کاربردی- توسعه ای و مبتنی بر رویکرد کیفی با روش داده بنیاد است. با توجه به رویکرد اکتشافی تحقیق در تبیین عوامل موثر بر اندیشه، کلیه محتواها و مستندات در دسترس مورد بررسی قرارگرفته و با استفاده از کدگذاری باز مفاهیم مرتبط با هر محتوا مشخص و شناسه گذاری گردید و بعد از آن با دسته بندی مفاهیم مشابه در یک گروه مولفه ها ظهور پیدا کرد و با کنار هم گذاشتن چند مولفه مشابه، مقوله ها یا همان عوامل موثر بر اندیشه نظامی فرماندهان که شامل: برآورد و محاسبه غلط دشمن نسبت به پشتیبانی مردم از آرمان های انقلاب اسلامی ایران، جلوگیری از گسترش پیام انقلاب اسلامی ایران در جهان، تقویت جبهه استکبار، حمایت ابرقدرت ها از عراق و محدودیت در منابع انسانی و تجهیزات می باشد، مشخص گردید.
    کلیدواژگان: اندیشه نظامی، عوامل موثر، فرماندهان ارتش، دفاع مقدس
  • ابراهیم قاسم زاده، محمدرضا باقرزاده*، سید احمد جعفری کلاریجانی، عزت الله بالوئی جامخانه صفحات 194-208

    هدف از این پژوهش، طراحی مدل نوآوری سازمانی با تاکید بر مدیریت منابع انسانی ناب در دستگاه های دولتی و عمومی می باشد. این پژوهش از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی-توسعه ای و از نظر روش، یک پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. راهبرد مورد استفاده برای بخش کیفی ، نظریه داده بنیاد و طبقه بندی اطلاعات جمع آوری شده به روش مصاحبه از خبرگان تحقیق بوده است. جامعه آماری مورد نظر را خبرگان آشنا به موضوع پژوهش تشکیل می دادند که شامل اساتید دانشگاه در حوزه نوآوری سازمان و منابع انسانی و مدیران ارشد دستگاه های دولتی و عمومی بودند. جامعه آماری بخش کمی پژوهش برای بررسی وضع موجود دستگاه های دولتی و عمومی از نظر مولفه های مدل شامل مدیران ارشد این دستگاه ها بوده است. بعد از جمع آوری اطلاعات به کمک پرسشنامه کمی ، برای سنخیت سنجی داده های بدست آمده ، از آزمون پارامتریک t استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل نوآوری سازمانی با تاکید بر رویکرد مدیریت منابع انسانی ناب شامل مقوله های جو سازمانی، امکانات و زیرساخت ها، نابی، ساختار سازمانی، بهره گیری از فناوری، مدیریت منابع انسانی، همکاری و تعامل و سیاست ها و قوانین می باشد و از طرفی وضعیت متغیرهای نابی، جو سازمانی، امکانات و زیرساخت ها، ساختار سازمان، بهره گیری از فناوری، مدیریت منابع انسانی، همکاری و تعامل و سیاست ها و قوانین در دستگاه های دولتی و عمومی دارای وضعیت مطلوب می باشد.

    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، مدیریت منابع انسانی ناب، نظریه داده بنیاد، مدل سازی ساختاری تفسیری
|
  • Hossein Azimi *, Zahra Karami, Fateme Zamany Pages 1-17
    Human resources is the most important asset of any organization and its proper management is very effective in the performance of the organization. On the other hand, due to the weaknesses in knowledge sharing between professors, it seems that the role of knowledge management as a mediating factor in the impact of strategic human resource management on university performance is still unclear. Therefore, the present study aimed to determine the impact of strategic human resource management on organizational performance of faculty members of University of Zanjan with the mediating role of knowledge management. The research method in this applied research was descriptive-survey and the statistical population consisted of about 400 faculty members of Zanjan University. The statistical sample size of the study, using Cochran's formula, was 184 people who responded to the research tool by available sampling method. The data collection tool consisted of three variables of strategic human resource management, organizational performance and knowledge management, the face validity of which was confirmed by experts and the reliability of all three variables through Cronbach's alpha with 0.91, 0.94 and 0.80, respectively. The collected data were analyzed using structural equation modeling and the results showed that, considering the mediating role of knowledge management on the impact of strategic human resource management on the organizational performance of faculty members, if the approaches of strategic human resource management and exchange of information and interdisciplinary and interdisciplinary communication of professors can be achieved in achieving educational goals and effective university research.
    Keywords: Organizational Performance, faculty members, Strategic Human Resource Management, Knowledge Management
  • Sohela Hosseinpour * Pages 18-33
    The present study aims to explain the nature, goals and functions of the higher education system based on the knowledge research approach. This research is analytical-inferential in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population includes all professors and specialists in the field of education in the field of higher education, 440 people. Using Krejcie and Morgan table, the number of samples was calculated 201 people and were selected through simple random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Factor analysis and Chi-square test were used to analyze the data.The findings show that there is a significant difference between the views of professors and experts in the field of education in the field of higher education in the nature and functions of the higher education system based on the knowledge research approach. There is no significant difference between the views of professors and experts in the field of education on the goals of the higher education system based on the knowledge research approach. There is no significant difference between the views of professors and experts in the field of education in the field of knowledge research functions of discovery, application and teaching. However, there is a significant difference between the views of professors and experts in the field of education on the function of integrated research in higher education based on the approach of knowledge research. According to the research approach, Iranian higher education needs a general review in the formulation and implementation of promotion, reward, balancing regulations in all faculty members according to the functions of research, discovery, training, application and integration.
    Keywords: Higher Education, nature, Function, Goals, knowledge research approach
  • Saber Shokri, Alireza Eslambolchi *, Marziye Bayat, Javad Nik Nafs, Behrooz Bayat Pages 34-53
    The current research was carried out with the aim of designing a model of academic independence-oriented organization with a qualitative approach. The statistical population of the study was the qualitative stage of scientific and organizational experts of the universities of West Azerbaijan province, which was interviewed using a targeted method and snowballs with 16 people. Data collection tools were semi-structured interviews. The statistical data from the interview were analyzed using content analysis method with the help of Maxqda10 software and Demetel technique was used to communicate between the basic criteria and the internal components of these criteria. Content and face validity were used to determine the validity of data and two-coder reliability method was used to check the reliability. Then, these criteria were distributed among the members of the expert panel using a Delphi questionnaire. According to the obtained findings, a total of 4 dimensions and 8 components of academic independence-oriented organization were identified. , Financing, financial management, organizational communications and sustainable thinking, were confirmed.
    Keywords: Organization, academic independence, Qualitative Approach
  • Hossein Mehdian, MohammadMehdi Maleki Karamabad *, Jalal Torkashvand Pages 54-69

    Given that the Islamic Revolution of Iran has made the rule of divine principles and values necessary in the social environment, including its related institutions and organizations, explaining the desired model for Islamic management and command at the macro level is one of the most important ideals of the Islamic system. This research, in terms of purpose, is considered as applied research. In terms of approach, it is of a qualitative type based on an interpretive paradigm And in terms of the nature and type of study, it has been exploratory research.The method of this research is "grounded theory" based on which and in line with the objectives of the research in a purposeful and systematic way - In order to extract, conceptualize, categorize and then model the essence of the vision of the Supreme Command of the Armed Forces in the field of command -, Has been reviewed and analyzed. The research population is the total statements of the Supreme Leader in Hadith Velayat software (from 1989 to 2021) and MAXQDA software has been used to extract and encode data. In this regard, in the first stage, 46 statements in the form of 32 concepts have been extracted and in the second stage, 6 main categories (central category, causal factors, contextual factors, intervening factors, results, strategies) have been categorized and counted. In the third stage, based on the systematic method of Strauss-Corbin, a systematic model of the Commander-in-Chief's thought regarding command is presented. Characteristics of command from the perspective of the Supreme Command of the Armed Forces based on the research results include commanding power, having knowledge and expertise, proper use of existing talents, strength and power of faith, having high human qualities and spiritual relationship with subordinates.

    Keywords: systematic explanation, command model, grounded theory approach
  • Saeid Sharifirahnmo *, Yosef Aram, Arash Ebrahimzadeh, Hadi Dehghani, Hassan Abbasi Pages 70-86
    The aim of this study was to investigate the factors affecting the implementation of integrated learning. The research approach was qualitative and its method was meta-combined. The statistical population of the study included domestic (2010-2011) and foreign (2007 to 2021) researches and studies conducted in the field of integrated learning in higher education, which were collected with specific keywords in domestic and foreign databases. A total of 186 studies were selected and reviewed. Among these studies, after several screening stages, 28 study units were selected and reviewed based on the title, abstract and content of the research, respectively. Research data were collected from qualitative analysis of the studied documents. To analyze the research data, content analysis method was used by categorization method. Analysis of the data revealed that the effective factors in the implementation of integrated learning in higher education include "learner", "teacher", "educational factors", "environmental factors", "institutional and organizational factors", "support" "Rules and Regulations", "Interactions", and "Technology". According to the research findings, it can be said that the higher education system for the simultaneous use of e-learning and face-to-face learning opportunities - should pay special attention to these factors; Because it directly affects the application of integrated learning.
    Keywords: Analysis, Integrated learning, Performance, Higher education
  • Fariba Jalalian *, Samad Karimzadeh, Rashid Zolfaghari Zaaferani Pages 87-95

    The purpose of the present study is to investigate the effect of Internet usage on improving the level of educational motivation of students of technical and vocational universities. The main question is how is the amount of Internet use affecting the level of educational motivation of students in the technical and vocational universities? In this regard, we will determine the status of students ' educational motivation, determine the extent of using students from the Internet, and investigate the effect of Internet usage on the level of students' educational motivation. This research is applied in terms of purpose and descriptive survey method. The statistical population of all students of Iran's Technical and Vocational School is 200 thousand people. The sample is 400 people selected according to Morgan's table. The method is a cluster random sampling. To collect data from a questionnaire Hartre's educational motivation scale(1981) and researcher-made questionnaire have been used for Internet usage, Validity of questionnaires was verified using content validity and construct validity methods and their reliability using Cronbach's alpha coefficient. In order to analyze the collected data, Structural Equation Modeling (SPSS) and Lisrel software were used. Results showed that student's educational motivation is in desirable condition. Also, the amount of Internet usage affects the level of students' educational motivation, and students who used large numbers of Internet sites showed a significant difference in the level of educational motivation.

    Keywords: Motivation, Educational motivation, Internet
  • Majid Maleki *, Ebrahim Hajipor Pages 96-116

    The inevitability of conflict and the impact of conflict management on organizational performance led organizations to pay more attention to conflict management and identify the causes of conflict is one of the most important components of conflict management. Despite the importance of identifying the causes of organizational conflicts, there is a gap in applied research in this field, to cover the research gap, the present study was conducted to identify the causes of conflicts affected Imam Ali (puh) Military University's Performance. This research type is Practical, survey and descriptive. In this study, researchers try to identify the causes of conflicts based on 15 types of conflicts identified by Maleki and Sadeghi (1400). The Delphi method has been used to identify the causes of conflicts and the Delphi panel consists of 13 experts, which have been selected using the purposive sampling method, which is one of the non-probability sampling methods. The number of Delphi periods in this study was three rounds and considering that after the third round more than 70% of experts agreed on 88 causes of conflicts, so these causes were identified as the most important causes of conflicts affected Imam Ali (puh) Military University's Performance .The results indicate the classification of identified causes into four main categories Included: individual factors, communicational factors, organizational factors and cultural factors.

    Keywords: Conflict, causes of conflict: Conflict Management, Performance
  • Seyed Mehdi Hoseini Golafshani *, Amin Razani Pages 117-133
    The quality of social capital in any organization paves the way for the future development of that organization in cultural, political, social and knowledge dimensions. In fact, social capital reduces organizational costs by trying to neutralize threats and focusing on systemic damage. In this regard, the purpose of this study is to identify the factors affecting social capital in the army of the Islamic Republic of Iran (AJA). This article is based on the purpose of applied research, based on the combined research approach (qualitative-quantitative) and based on descriptive-analytical research method. The statistical population in the qualitative part includes 20 AJA experts and in the quantitative part, all AJA employees and the sample size includes 384 employees in the four AJA forces, who were selected in a stratified and then simple random manner. After identifying and confirming the factors using fuzzy Delphi technique, parametric statistical tests were used to analyze the data obtained from the questionnaire. The results showed that the factors of moral leadership, livelihood, organizational training, religiosity, readiness and presence as well as job security are the most important factors affecting social capital in AJA.
    Keywords: Aja, Social Capital, Factors Affecting Social Capital, Fuzzy Delphi, parametric tests
  • Majid Rajabpour, Mohammad Ali Afshar Kazemi *, Abbas Toluei, Mohsen Moradian Pages 134-154

    The human capital productivity of the Islamic Republic of Iran Army has a key and central role in achieving efficient and effective defense-security readiness to carry out the assigned missions and achieve the expected results by using the existing inputs of the defense sectors and the inputs available in the national and international environment. In the current research, the modeling and simulation of the productivity of AJA human capital has been taken into consideration, and in the continuation of the identification and prioritization of policies to improve the productivity of AJA human capital (emirs and senior officers), it has been examined, explored and studied. For this purpose, after reviewing the literature, first by using the data available at the AJA level and with the participation of AJA human capital development policy makers, a dynamic model of AJA human capital productivity was designed and after validating the model, the behavior of the key variables of the model in the ten-year simulation horizon (1410- 1400), was analyzed.

    Keywords: Human Capital Productivity, System Dynamics, Strategy, Politics, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Reza Aghapour * Pages 155-163
    Although the whole world of creation is amazing and a sign of the power and wisdom of the Creator, there is no doubt that some phenomena are even more amazing, and the seas are one of them. God has mentioned the importance of the seas in human life in many verses of the Holy Quran. Given that more than 70% of the planet is covered by water and many countries are located in the annual areas of the seas and oceans and landlocked countries are less than 15 countries in this study is necessary to examine the role of seas in development. And the economic growth of countries should be studied from the perspective of Quranic verses and hadiths. The results of the research showed that the word sea has been repeated 32 times in the Qur'an, which shows its importance for human beings.Many verses of the Qur'an refer to unknown sources in the seas, which, if identified and used, can bring economic growth and development to countries. Such as the use of tidal energy in the seas and oceans, which can properly replace energy and fossil fuels in many countries, and the countries that have it in terms of income and ... in a higher position of economic power Put.
    Keywords: Sea, Quran, hadiths, development of countries
  • Tavakol Habibzadeh, Mohammad Moghaddami * Pages 164-181
    The seizure of the English tanker "Stena Impero" in the Strait of Hormuz in 2019 has made a lot of political challenges in the word. Despite a few months passed from this event, only some political dimensions of this event just have been analyzed by scholars without considering other aspects. The main question of this article was "whether the Iranian coastal government's action to prevent the British ship cross the Strait of Hormuz according to international laws and the agreement of March 7, 1974 between Iran and Oman to jointly defend in the Strait of Hormuz, has correspondence with international law or not". Surveys of the various legal aspects of this issue reveal; based on the provisions of international law and considering the details of the seizure of the vessel and the legal regime of the Strait of Hormuz, The seizure of the "Stena Impero" and its hot pursuit has been the right of the Iranian coastal government with regards to violation of the principle of innocent passage. On the other hand, the jurisprudence of the International Court of the Law of the Sea in the cases of SAIGA and Monte Conferco shows that the performance of the Islamic Republic of Iran is based on the custom of international law of the sea.
    Keywords: Persian Gulf crisis, Stena Impero, Strait of Hormuz, Seizure of the ship, hot pursuit
  • Mohammad Soltan Abadi *, Habib Sayyari, Ahmad Purdastan, Davud Agha Mohammadi Pages 182-193
    Military thought is one of the dimensions of defense thought and is considered a fundamental and decisive issue in military behavior and functions. Military thought is the basis of military behavior and functions, which is embodied in the form of military identity, military ideology and philosophy, military theory, military doctrine, military power and authority. The military thought of the commanders of AJA in holy defense has shown and proved its success in practice, and the need to know these thoughts and the factors affecting them will make the current and future commanders of the army familiar with the methods. By explaining the factors affecting the military thought of the army commanders during the holy defense period, it is possible to understand the crystallization of the military thought of the commanders in the battle scene during the holy defense period.In terms of type, this research is applied-developmental and based on a qualitative approach with the Foundation's data method. According to the exploratory approach of the research in explaining the factors affecting thought, all the available contents and documents were examined and the concepts related to each content were determined and identified using open coding, and then by categorizing similar concepts into a group of components. appeared and by putting together several similar components, the categories or the same factors affecting the military thought of the commanders, which include: the enemy's miscalculation in relation to the people's support for the ideals of the Islamic Revolution of Iran, preventing the spread of the message of the Islamic Revolution of Iran in the world, strengthening The front of arrogance is the support of the superpowers for Iraq and the limitation of human resources and equipment.
    Keywords: military thought, effective factors, Army commanders, Sacred Defense
  • Ebrahim Ghasemzadeh, Mohamadreza Bagherzadeh *, Seyed ahmad Jafarikelarijani, Ezzatollah Baloui Jamkhaneh Pages 194-208

    The purpose of this study is to design an organizational innovation model with an emphasis on lean human resources management in government and public institutions. Regarding the purpose, this is an applied-developmental study and from a methodology point of view, this is a mixed-methods (qualitative and quantitative) study. The strategy used in the qualitative section is grounded theory and classifying collected data through interviewing the experts who participated in this research. The population was experts familiar with the topic including faculties in the field of organizational innovation and human resources as well as chief officers of government and public institutions. The population of the quantitative section of the study to examine current condition of government and public institutions in terms of components of the model include chief officers of government and public institutions. After collecting data via quantitative questionnaires, a parametric t-test was applied to screen collected data. The results showed that the organizational innovation model with an emphasis on lean human resources management comprises some categories such as organizational climate, facilities and substructures, lean management, organizational structure, exploiting technology, human resources management, cooperation, interaction, policies, and laws. On the other hand, the condition of lean variables, organizational climate, facilities and substructures, the structure of organizations, exploiting technology, human resources management, cooperation, interaction, policies, and laws in government and public institutions is desirable.

    Keywords: Organizational innovation, Lean Human Resources Management, grounded theory, Interpretive-Structural Modelling