فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/08
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سعید اکبری نیا، عبدالله قاسمی، معصومه شجاعی*، سید محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 390-400
    زمینه و هدف

    کارکرد حرکتی و فعالیت های روزانه کودکان همی پلژی دارای نقص می باشد؛ بنابراین هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی یک برنامه تمرینی منتخب و توانبحشی و برنامه تمرینی منتخب همراه با توانبخشی بر تبحر حرکتی دست غیرسالم کودکان همی پلژی بود.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق نیمه تجربی می باشد. جامعه آماری را کودکان همی پلژی مراجعه کننده به مراکز توانبخشی توانیاب، زانکو و کیمیا در شهر کرمانشاه تشکیل دادند. نمونه آماری پژوهش براساس معیارهای ورود به پژوهش 30 نفر بودند که به صورت تصادفی ساده به 3 گروه 10 نفری تقسیم شدند و در مرحله بعد براساس معیارهای خروج از پژوهش 24 نفر باقی ماندند. ابزار تحقیق را پرسشنامه دموگرافیک و آزمون MABC-2 تشکیل دادند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون t وابسته و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون هر دو گروه تجربی در تمامی متغیرها تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0> P). در متغیر میخ و تخته بین گروه توانبحشی با گروه منتخب همراه با توانبحشی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0≥ P). ولی بین دیگر گروه ها تفاوت معنی دار نبود (001/0≤ P). در متغیر نخ کردن صفحه بین گروه توانبحشی با گروه منتخب همراه با توانبحشی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0≥ P). ولی بین دیگر گروه ها تفاوت معنی دار نبود (001/0≤ P). در متغیر رسم ماز بین گروه توانبحشی با گروه منتخب همراه با توانبحشی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0≥ P). ولی بین گروه منتخب با توانبخشی تفاوت معنی دار نبود (001/0≤ P).

    نتیجه گیری: 

    می توان نتیجه گرفت که گروه منتخب همراه با توانبحشی نسبت به گروه های دیگر اثربخشی بهتری در متغیرهای کیسه لوبیا، میخ و تخته، نخ کردن صفحه و رسم ماز دارد.

    کلیدواژگان: تبحر حرکتی، تمرین، توانبخشی، کودکان، همی پلژی
  • محمد معرفت، فهیمه نامدارپور* صفحات 401-410
    زمینه و هدف

    گرایش به مواد مخدر می تواند اثرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. حمایت خانواده ها در تنظیم هیجان و مهارت های ارتباطی در کاهش گرایش جوانان به موادمخدر نقش مهمی دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان گرایش به مواد مخدر بر اساس الگوی مهارت های ارتباطی و تنظیم هیجانی با میانجیگری نقش حمایتی خانواده ها بود.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه جوانان شهرستان نجف آباد اصفهان تشکیل دادند، که از این میان 200 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه نظم جویی هیجان گروس و جان (2004)، پرسشنامه مهارت های ارتباطی کویین دام (2004)، پرسشنامه آمادگی به اعتیاد وید و بوچر (1992) و پرسشنامه حمایت خانواده پروسیدانو و هلر (1983) بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و با نرم افزار SPSS و Amos انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد شاخص های برازش مدل تحقیق در شرایط مطلوب بود. مهارت های ارتباطی و تنطیم هیجان با حمایت خانواده رابطه مستقیم داشت و حمایت خانواده و مهارت های ارتباطی با گرایش به مواد رابطه غیرمستقیم داشت. گرایش به مواد مخدر بر اساس الگوی مهارت های ارتباطی و تنظیم هیجان با میانجیگری نقش حمایتی خانواده ها معنی دار بود. (05/0>P).

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش بیانگر این است که نقش حمایتی خانواده در چگونگی الگوهای ارتباطی و تنظیم هیجان موثر است و می تواند بستر را برای گرایش به مواد مهیا کند. همچنین حمایت موثر خانواده می تواند به افراد مبتلا به اعتیاد به مواد مخدر کمک کند تا احساس حمایت کنند، باورها و اعتماد به نفس آن ها را تغییر دهد و تمایل به بازگشت مجدد آن ها را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: گرایش به مواد مخدر، مهارت های ارتباطی، تنظیم هیجانی، نقش حمایتی خانواده
  • احمد شمس آبادی، قاسم آهی*، سید عبدالمجید بحرینیان، احمد منصوری، فاطمه شهابی زاده صفحات 411-424
    زمینه و هدف

    اختلال شخصیت مرزی یکی از پرهزینه ترین اختلال های روانی است که از دست دادن منابع بالینی و اجتماعی را به دنبال دارد و با توجه به هزینه های بالای مرتبط با آن، بررسی عوامل موثر در ایجاد و تداوم ویژگی های شخصیت مرزی امری ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی سازمان شخصیت در رابطه بین بدرفتاری های دوران کودکی با نشانه های شخصیت مرزی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان 18 تا 45 ساله دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد (32000 =N) در بازه زمانی بهمن تا اسفند 1400 تشکیل داد. نمونه پژوهش شامل 451 نفر از دانشجویان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه آسیب دوران کودکی، پرسشنامه سازمان شخصیت و مقیاس شخصیت مرزی پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 24 و LISREL8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم بدرفتاری های دوران کودکی به سازمان شخصیت مثبت و معنی دار و به نشانه های شخصیت مرزی مثبت و غیر معنی دار بود. مسیر مستقیم سازمان شخصیت به نشانه های شخصیت مرزی مثبت و معنی دار بود. به علاوه مشخص شد که رابطه غیرمستقیم بین بدرفتاری های دوران کودکی و نشانه های شخصیت مرزی از طریق سازمان شخصیت میانجی می شود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این پژوهش از نقش میانجی سازمان شخصیت در رابطه بین بدرفتاری های دوران کودکی با نشانه های شخصیت مرزی حمایت می کند. این یافته ها نشان می دهد که سازمان شخصیت می تواند نقش غیرمستقیمی در افزایش اثرات بدرفتاری های دوران کودکی بر نشانه های شخصیت مرزی داشته باشد. تقویت ویژگی های روان شناختی مثبت و کاهش عوامل خطرزا ازجمله محیط های آسیب زای کودکی و طراحی برنامه های مداخله و کاربرد آن ها می تواند به کاهش نشانه های شخصیت مرزی کمک کند.

    کلیدواژگان: بدرفتاری های دوران کودکی، سازمان شخصیت، نشانه های شخصیت مرزی
  • افسون درخشان جان، سید عباس حقایق*، حمید افشار زنجانی، پیمان ادیبی صفحات 425-437
    زمینه و هدف

    بروز بیماری های مزمن سبب شکل گیری آسیب های شناختی، روان شناختی و شخصیتی در بیماران می شود که این به روند بهبود فیزیولوژیکی بیماران نیز آسیب وارد می کند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و ویژگی تیپ شخصیتی D بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو انجام گرفت.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه بیماران کولیت السراتیو مراجعه کننده به مرکز تحقیقات گوارش و کبد اصفهان (وابسته به بیمارستان الزهرا) در شش ماهه دوم سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 25 بیمار کولیت السراتیو با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را طی دو ماه در هشت جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1994) و پرسشنامه ویژگی تیپ شخصیتی D (دنولت، 2005) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS  نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و ویژگی تیپ شخصیتی D بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو تاثیر معنادار دارد (001/0> p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با بهره گیری از شش فرایند اصلی پذیرش، گسلش، خود به عنوان زمینه، ارتباط با زمان حال، ارزش ها و عمل متعهدانه می تواند به عنوان یک مداخله موثر جهت بهبود کیفیت زندگی و کاهش ویژگی تیپ شخصیتی D بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کولیت اولسراتیو، کیفیت زندگی، ویژگی تیپ شخصیتی D
  • آیلین سلمانی، فاطمه زرگر*، رضا باقریان، ندا مستوفی زاده، زهرا حیدری رارانی صفحات 438-446
    زمینه و هدف

    دیابت نوع 1 یکی از اختلالات مزمن در دوران کودکی می باشد، که می تواند بر ابعاد مختلف جسمانی و روانی کودکان مبتلا اثر منفی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش بازی درمانی در بهبود سلامت روان کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 می باشد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر مروری از نوع روایتی می باشد. کلید واژه های دیابت نوع 1، دیابت کودکان و نوجوانان، بازی درمانی، بازی و معادل انگلیسی آن ها در پایگاه های داخلی (SID, Noormags, Magiran, Civilica) و خارجی (Science-direct, Springer, Scopus, Google scholar) مورد جست و جو قرار گرفت.  نتیجه جستجوی جامع اولیه شامل مقاله های زیادی در کل پایگاه های داده ای بود، که با اعمال فیلترینگ، معیارهای ورود/ خروج در نهایت 12 مقاله که در بین سال های 2014 تا 2020 منتشر شده بود، انتخاب گردید.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بازی درمانی می تواند بر کاهش نمرات افسردگی و اضطراب به صورت معناداری اثربخشی داشته باشد. همچنین کودکانی که به صورت مرتب از بازی درمانی بهره می گرفتند، از بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی بالاتری نسبت به کودکان مبتلا بدون دریافت بازی درمانی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری:

     می توان گفت که بازی درمانی یکی از درمان های موثر بر کاهش مشکلات روانشناخی کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 باشد. بنابراین می توان از این درمان برای بهبود سلامت روان این کودکان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: دیابت، دیابت نوع 1، اختلالات روانی، کودکان
  • سارا قربانی، شهره سلیمانی فر* صفحات 447-458
    زمینه و هدف

    تکنیک رهایی هیجانی (EFT) یکی از شیو ه های نوین درمانی است که می تواند با تاثیرات مثبتی که در فیزیولوژی مغز ایجاد می کند بر روی خلق و ناگویی هیجانی نیز تاثیر مثبت ایجاد کند. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تکنیک رهایی هیجانی (EFT) بر بهبود ناگویی هیجانی و خلق منفی زنان مبتلا به اضطراب حالت-صفت بود.

    مواد و روش ها:

     طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی طرح تجربی مورد منفرد بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه ی زنان دارای اضطراب حالت صفت مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در تابستان و پاییز 1399 بودند که از این میان 3 نفر که واجد ملاک های اضطراب حالت- صفت بودند و ازلحاظ ویژگی های ملاک ورود و خروج و سایر ویژگی هایی همچون میزان تحصیلات، رده سنی و وضعیت اقتصادی و اجتماعی مشابه به هم بودند؛ انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو، اضطراب، افسردگی و تنیدگی (DASS-21) و چک لیست اختلالات روانی (SCL90) پاسخ دادند. سپس، گروه آزمایش 10 جلسه ی 90 دقیقه ای آموزش تکنیک رهایی هیجانی EFT را دریافت کردند درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل روش تحلیل درون موقعیتی و بین موقعیتی به تحلیل اثربخشی متغیر مستقل (مداخله EFT) بر متغیرهای وابسته (ناگویی هیجانی و خلق منفی) بررسی شدند.

    یافته ها:

     نتایج بیانگر این بود که رهایی هیجانی (EFT) بر بهبود ناگویی هیجانی و خلق منفی در زنان مبتلا به اضطراب حالت صفت به طور معناداری موثر بوده است (01/0>p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که، رویکرد درمانی رهایی هیجانی (EFT) می تواند به عنوان یک گزینه مداخله ای موثر برای کمک به زنان مبتلا به اضطراب حالت صفت جهت کاهش ناگویی هیجانی و خلق منفی آنان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رهایی هیجانی، ناگویی هیجانی، خلق منفی، زنان، اضطراب حالت-صفت
  • مرضیه کرمی پور، یدالله قاسمی پور*، سعید آریاپوران صفحات 459-467
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل روانی که با بیماری های مزمن و مشکلات جسمی رابطه پیچیده ای دارد، عدم تحمل آشفتگی روانی و ناکامی است. به هر میزان تحمل عوامل استرس زا در فرد زیاد باشد مشکلات جسمی کمتری خواهد داشت. در این میان، نقش واسطه ای خشم پنهان در ارتباط بین میزان عدم تحمل ناکامی و مشکلات جسمی به عنوان سازوکار این اثربخشی مورد غفلت قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش واسطه ای خشم پنهان در رابطه بین عدم تحمل ناکامی و مشکلات جسمی بود.

    مواد و روش ها:

     روش این پژوهش از نوع علی غیرآزمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان بالای 18 سال در سال 1400 بود. حجم نمونه 302 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس از جامعه آماری انتخاب شد. به دلیل شیوع بیماری کووید-19 نمونه گیری در فضای مجازی انجام شد. بدین صورت که لینک پرسشنامه آنلاین حاوی پرسشنامه تحمل ناکامی (هارینگتون، 2005)، پرسشنامه خشم صفت- حالت اسپیلبرگر (1999) و مقیاس علایم جسمانی (هاگیوارا، 1992) در شبکه های مجازی اینستاگرام، واتساپ و تلگرام در دسترس افراد قرار گرفت و از افراد خواسته شد تا به سوالات پاسخ دهند. برای بررسی سوال پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و روش آماری تحلیل مسیر استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نسخه 26 بسته آماری برای علوم اجتماعی (SPSS) و نسخه 4 نرم افزار حداقل مجذورات جزیی (SmartPLS 4) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد، اثر غیرمستقیم عدم تحمل ناکامی بر پاسخ های ماهیچه ای (01/0>P، 058/0- =β)، عمومی (01/0>P، 076/0- =β) و قلبی- عروقی (01/0>P، 075/0- =β) از طریق خشم پنهان معنی دار است.

    نتیجه گیری:

     تجربه ناکامی خارج از تحمل فرد، باعث ایجاد هیجانات ناخوشایندی از قبیل خشم می شود که به نوبه خود باعث تاثیرات فیزیولوژیکی مانند افزایش فشارخون و ضربان قلب می شود که درنهایت به دستگاه گردش خون، عضلات و پاسخ های عمومی جسم آسیب می رساند.

    کلیدواژگان: عدم تحمل ناکامی، مشکلات جسمی، خشم پنهان
  • سعیده الهی دوست، محمد انصاری پور، علی ربانی، محبوبه حجتی* صفحات 468-482
    زمینه و هدف

    چاقی یکی از انواع بیماری های مزمن و مشکل بهداشتی در همه کشورهاست که با عوامل رفتاری مرتبط است. بررسی های جدید نشان می دهد الگوهای مصرف غذایی و سبک زندگی که منجر به چاقی می شود تا حدود زیادی تحت تاثیر عواملی ازجمله شبکه های اجتماعی، ارتباط با خانواده و دوستان، رسانه ها و... می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مقاله -فراتحلیل سیستماتیک برای یافتن مستندات مرتبط با موضوع مقاله، نویسنده به بررسی منظم پیشینه منتشرشده در مورد عوامل موثر بر چاقی و روش های به کاررفته در کاهش وزن پرداخته و مطالعات مرتبط موردنظر را در پایگاه داده های PubMed،Medline، Elsevier، google scholar IranDoc، Magiran، SID با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط هم چون: چاقی، اضافه وزن، عوامل موثر، به زبان فارسی و obesity, overweight, determinant به زبان انگلیسی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج بررسی مطالعات چاپ شده مختلف نشان می دهد که عوامل رفتاری موثر بر چاقی در سه سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی تقسیم می شود. عوامل موثر در سطح فردی شامل باورهای مذهبی، سبک زندگی، مصرف رسانه و بازی، سطح تحصیلات و نگرش غذایی می باشد. در سطح خانوادگی شامل اشتغال مادر، حمایت اجتماعی و خانواده می باشد. در سطح جامعه شامل شبکه های اجتماعی، فرهنگ مدرن، سرمایه داری، مدرسه، محیط فیزیکی جامعه، شبکه روابط اجتماعی و دوستان، مقایسه اجتماعی، طبقه اجتماعی و رفاه اجتماعی می باشد. راهکارهای کنترل عوامل اجتماعی موثر بر چاقی در سه سطح فردی (مدل باور- رفتار سلامت)، سطح خانوادگی (درمان خانواده مدار، اصلاح سبک زندگی به شیوه سلامت محور) و سطح جامعه (فضاسازی و تبلیغات سلامت محور اقدام جامعه، کنترل باواسطه شبکه های اجتماعی، برنامه ارتقاء سلامت، رسانه و فرهنگ سلامت، اقدامات کنترلی فرهنگ محور و روش بازاریابی اجتماعی) می باشد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت شناخت عوامل موثر بر چاقی و به کار بردن روش های کنترل آن ها راه حل موثری در کاهش اضافه وزن و چاقی در بعد فردی و اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: چاقی، عوامل رفتاری، سطح فردی، سطح خانوادگی، سطح اجتماعی، کنترل چاقی
  • شهره شعبانی نیا، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 483-492

    زمینه و هدف:

     اختلال عملکرد جنسی و صمیمیت و کیفیت زناشویی رابطه متقابل دارند. کارکرد جنسی سالم هر یک از همسران از عوامل برجسته و تاثیرگذار بر کیفیت رابطه زناشویی است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر تمایل به پیمان شکنی زوجین و کیفیت زندگی زناشویی در زنان دارای میل جنسی پایین اجرا شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. به منظور انجام پژوهش از میان کلیه زنان دارای میل جنسی پایین مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر اصفهان در سال 1401، 18 زوج (36 نفر)  به طور تصادفی در گروه آزمایش (18 نفر برای هر گروه) و یک گروه کنترل (18 نفر) گمارده شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش پرسشنامه های تمایل به پیمان شکنی واتلی (2006) و  کیفیت رابطه زناشویی باسبی و همکاران (1995) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد و گروه آزمایش درمان هیجان مدار را به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای دریافت نمودند و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. داده ها از طریق آزمون کواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان هیجان مدار بر کاهش تمایل به پیمان شکنی زوجین و افزایش کیفیت زندگی زناشویی موثر بوده است.  (01/0>p).

    نتیجه گیری:

     درمان هیجان مدار از طریق تضعیف چرخه های تعاملات منفی، بازسازی الگوهای تعاملی و تمایل به پدیدآیی راه کارهای تازه برای حل مسایل کهنه ارتباط منجر به ارتقاء صمیمت زناشویی و پیوند و دلبستگی بیشتر زوجین نسبت به هم می شود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، تمایل به پیمان شکنی، کیفیت زندگی زناشویی، زنان دارای میل جنسی پایین
  • سمیه ناصری زاده، داود تقوایی*، حسین داودی صفحات 493-503
    زمینه و هدف

    اختلال اتیسم ، اختلالات رشدی عصبی هستند که با مشکلاتی در ارتباط و تعاملات اجتماعی ،رفتارها، علایق و فعالیت های محدود و تکراری مشخص می شود. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مداخله درمانی عصبی - حرکتی آنت بنیل  و برنامه سان - رایز برتعاملات اجتماعی و رفتار کلیشه ای کودکان مبتلا به اختلال اتیسم است.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود . جامعه آماری شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم دردامنه سنی 10-4ساله بودند که در سال 1399 به مراکز اتیسم شهرستان خمین و اراک مراجعه کرده اند. از جامعه آماری مذکور تعداد 30 کودک مبتلا به اختلال اتیسم و دارای شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه‏گیری هدفمند وارد مطالعه شدند سپس بصورت تصادفی دردو گروه آزمایش ویک گروه گواه هر گروه 10 نفر  قرار گرفتند. از آزمون گارز -2 (GARS-2) جهت جمع آوری اطلاعات و بعنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد.گروه آزمایش یک ، مداخله آنت بنیل را بمدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند وگروه آزمایش دو برنامه سان رایز را بمدت 40 ساعت بصورت فشرده دریافت کردند در حالی که گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده ازآزمونهای شاپیروویلک وتحلیل کواریانس چند متغیری سطح معناداری 5 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها: 

    نتابج نشان داد بین میانگین تعامل اجتماعی و رفتار کلیشه ای درگروه های آزمایش و گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد و با توجه به اندازه اثر می توان بیان کرد بیشترین اثر بخشی روش های درمانی بر روی رفتار کلیشه ای بوده است . همچنین یافته ها نشان داد که برنامه سان رایز در بهبود تعاملات اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم به طور معنی داری اثر بخشی بیشتری از مداخله عصبی - حرکتی انت بنیل دارد.

    کلیدواژگان: اختلال اتیسم، برنامه سان رایز، تعاملات اجتماعی، رفتار کلیشه ای، مداخله درمان عصبی - حرکتی انت بنیل
  • ستاره منصور*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مهرداد ثابت صفحات 504-514
    سابقه و هدف

    به منظور پیش بینی قصد رفتاری برای اهدای خون بر اساس رفتار برنامه ریزی شده و هنجار اخلاقی در اهداکنندگان خون در شهر تهران نیازمند جذب داوطلبانه اهدای خون در افراد می باشیم .

    مواد و روش ها

    در این پژوهش 316 نفراز مراجعین جهت اهدای خون در چهار مرکز انتقال خون درشهر تهران انتخاب شدند که از این افراد ، 194 نفر زن و 122 نفرمرد و 188 نفر مجرد و 128 نفر متاهل بودند و 207 نفر سابقه اهدای خون داشتند . میانگین سنی شرکت کنندگان نیز 41 / 31 سال بود . از روش نمونه گیری غیر تصادفی سهمیه ای استفاده شد و از شرکت کنندگان درخواست شد به پرسش نامه های مبتنی برنظریه رفتار برنامه ریزی شده و هنجارهای اخلاقی پاسخ دهند و در انتها ، به منظور تجزیه و تحلیل ویژگیهای روان شناختی گروه نمونه ، از امار توصیفی ، مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS 21.0  استفاده شد .

    یافته ها

     ضریب همبستگی بین قصد رفتاری برای اهدای خون و رفتار برنامه ریزی شده (51 / 0) و هنجار اخلاقی (15 / 0) در سطح 01 / 0 معنادار می باشد . همچنین ضریب مسیر مربوط به رفتار برنامه ریزی شده به قصد رفتاری برای اهدای خون در سطح کمتر از 001 / 0 معنادار و ضریب مسیر مربوط به هنجار اخلاقی به قصد رفتاری برای اهدای خون در سطح کمتر از  05/ 0 معنادار بود .

    نتیجه گیری

      نظریه رفتار برنامه ریزی شده در پیش بینی رفتارهای مبتنی بر نوع دوستی مانند اهدای خون در داوطلبان مورد استفاده مکرر قرار گرفته و امیدوارکننده بوده ، اما به طور کلی قابلیت پیش بینی کنندگی آن با در نظر گرفتن ساختار های دیگر مانند هنجار اخلاقی افزایش می یابد . با استفاده از این مدل ، هنجار اخلاقی فقط به عنوان یک پیش بینی کننده مهم قصد برای اهدا کنندگان (و نه افراد غیر دهنده) و نگرش به عنوان یک پیش بینی کننده غیر قابل توجه برای این برای این گروه بوده است .

    کلیدواژگان: قصد رفتاری برای اهدای خون - رفتار برنامه ریزی شده - هنجار اخلاقی
  • عادل محمدزاده، سعید حسن زاده*، محسن شکوهی یکتا، سوگند قاسم زاده صفحات 515-527
    زمینه و هدف

    از آنجا که ضعف در مهارت های ارتباطی کودکان با اختلال طیف اتیسم بر رابطه ی میان آنان و والدینشان تاثیر سوء می گذارد، به کارگیری مداخلات زودهنگام در جهت بهبود مهارت های ارتباطی این کودکان ضروری به نظر می رسد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر برنامه ی آموزش والدگری هانن بر رابطه ی والد- کودک خانواده های دارای کودک با اختلال طیف اتیسم بود.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی کودکان با اختلال طیف اتیسم 3 تا 7 سال را شامل می شد که در شهرستان اصفهان زندگی می کردند. از جامعه ی مذکور، با روش نمونه گیری در دسترس 22 کودک همراه با والدینشان به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند و در دو گروه 11 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس والدین گروه آزمایش به مدت 3 ماه و هر هفته 2 جلسه تحت آموزش برنامه ی والدین هانن قرار گرفتند. در این زمان، گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس رابطه ی والد- کودک پیانتا (1994) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از پژوهش، از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری با اندازه گیری مکرر استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که تاثیر برنامه ی والدین هانن بر رابطه ی والد- کودک و مولفه های آن در زمینه های تعارض، نزدیکی و وابستگی در سطح 05/0 =α معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری:

     بنابر نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت با فراهم آوردن فرصتی برای آموزش والدین، از برنامه ی هانن به منظور ارتقای سطح ارتباطی میان کودکان با اختلال طیف اتیسم و والدینشان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنامه والدین هانن، رابطه والد- کودک، اختلال طیف اتیسم
  • علی محمودیان، زهرا معماری نسب، بهاره فرخی*، پرویز صباحی صفحات 528-540

    زمینه و هدف:

     پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سرسختی روان شناختی در رابطه بین سبک‎های دلبستگی و آشفتگی روان شناختی در دوران شیوع ویروس کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که خود و یا اعضای درجه اول خانواده خود حداقل یک بار سابقه ابتلا به ویروس کووید-19 را بین ماه های اسفند 1399 تا آبان 1400 را داشتند که از این میان تعداد 384 نفر به صورت در دسترس و از طریق فضای مجازی به پرسشنامه های مقیاس سرسختی روان شناختی لانگ و گولت (LGHS)، مقیاس سبک دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (RAAS) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-42) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و به وسیله ی نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سبک‎های دلبستگی اثر مستقیم و معناداری بر سرسختی روان شناختی دارد، سبک‎های دلبستگی و سرسختی روان شناختی اثر مستقیم و معناداری بر آشفتگی روان شناختی داشته و همچنین نقش واسطه ای سرسختی روان شناختی بین سبک‎های دلبستگی و آشفتگی روان شناختی معنادار است.

    نتیجه گیری

    در دوران شیوع کووید-19، سبک‎های دلبستگی و سرسختی روان شناختی به طور مستقیم بر آشفتگی روان شناختی تاثیر داشته و سرسختی روان شناختی در رابطه بین سبک‎های دلبستگی و آشفتگی روان شناختی نقش واسطه ای را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سبک های دلبستگی، سرسختی روانشناختی، آشفتگی روانشناختی
  • طیبه مدنی فر، پریسا سید موسوی*، مهین هاشمی پور، مهدی تبریزی، مجید کوهی اصفهانی صفحات 541-551
    زمینه و هدف

    آگاهی از شیوع مشکلات روان شناختی کودکان مبتلا به دیابت نوع یک به دلیل فراوانی روزافزون مبتلایان آن در جهان، شرایط سخت و استرس زای زندگی با این بیماری و همچنین تاثیرات منفی بلندمدتی که می تواند در روند رشد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی افراد گذارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازآنجاکه آگاهی از وضعیت فعلی این کودکان مقدمه ضروری برای هرگونه برنامه ریزی و مداخله روان شناختی است؛ پژوهش حاضر با هدف شیوع شناسی مشکلات روان شناختی این کودکان انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 100 کودک 8 تا 12 سال مبتلا به دیابت نوع یک در استان اصفهان که تحت نظر مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی در سال 1400 بودند؛ بررسی شدند. مشکلات روان شناختی شامل مشکلات عاطفی- رفتاری توسط سیاهه رفتاری کودکان (CBCL) سنجیده شد. داده ها از طریق نسخه 26 نرم افزار SPSS و با شاخص های توصیفی (میانگین، انحراف معیار و درصد) و استنباطی (خی دو، t تک نمونه و تحلیل واریانس یک راهه) تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    7/68 درصد از کودکان بررسی شده در این پژوهش دارای مشکلات روان شناختی در سطح بالینی (2/55 درصد) و یا مرزی (5/13 درصد) بودند. رفتارهای قانون شکنانه و مشکلات درونی سازی شده به ویژه انزوا / افسردگی با جنسیت و مشکلات برونی سازی شده به ویژه رفتار پرخاشگرانه با سطح اقتصادی و تحصیلی خانواده ها ارتباط معناداری داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     کودکان مبتلا به دیابت نوع یک، دارای مشکلات روان شناختی درونی سازی شده مانند اضطراب، افسردگی، جسمانی سازی و نیز مشکلات برونی سازی شده مانند رفتارهای قانون شکنانه و پرخاشگرانه در سطح بالینی و مرزی هستند. لازم است با تقویت ارتباط تیم پزشکی و مشاوران، زمینه ای جهت تسهیل پذیرش زندگی با دیابت و کمک به ابراز صحیح هیجانات برای این کودکان و خانواده های آن ها فراهم گردد.

    کلیدواژگان: شیوع شناسی، مشکلات روان شناختی، دیابت نوع یک، کودکان
  • حسن گرجیان مهلبانی، علی شیخ الاسلامی*، احمدرضا کیانی، علی رضایی شریف صفحات 552-561
    زمینه و هدف

    در بین همه مشکلاتی که می تواند در یک رابطه زناشویی رخ دهد، خیانت شدیدترین و تهدید آمیزترین مسیله برای پایداری روابط است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی بازسازی عاطفی بر تنظیم شناختی هیجان در زنان آسیب دیده از خیانت بود.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود.. جامعه آماری پژوهش شامل تمام زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره التیام و مهرافزا شهر بابلسر در سال های 1399، 1400 و 1401 بود. حجم نمونه شامل 24 زوج یعنی 12 زوج گروه اول آزمایش (زوج درمانی مبتنی بر بازسازی عاطفی) 12 زوج گروه کنترل بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه ها جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها از آزمون تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) استفاده شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بود.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده نشان داد زوج درمانی بازسازی عاطفی در بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی زنان آسیب دیده از خیانت اثربخش بود (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت زوج درمانی بازسازی عاطفی در کاهش مشکلات هیجانی و بهبود راهبردهای هیجانی زنان اثربخش است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی بازسازی عاطفی، زنان آسیب دیده از خیانت، خیانت، تنظیم شناختی هیجانی
  • مرضیه محمدی فارسانی، بهرام شاهدی*، سیده مرضیه طبائیان، احمد عابدی، پریسا ایروانی صفحات 562-576
    زمینه و هدف

    بیمارستان های کودکان به دلیل عملکردشان، به صورت ذاتی احساسات منفی مثل استرس، ترس و آشفتگی را برای کودک به همراه دارند. طراحی ضعیف این فضاها، بدون در نظر گرفتن نیازهای جسمی و روحی کودک، موجب تشدید این تاثیرات شده و بستری شدن را به رویدادی آسیب زا برای کودک تبدیل کرده است. هدف اصلی این پژوهش، دستیابی به عوامل محیطی موثر بر ارتقای کیفیت فضای بستری کودکان، با مشارکت خود کودکان است.

    مواد و روش ها:

     طرح پژوهش حاضر، کیفی و راهبرد طرح پژوهش کیفی در این تحقیق، تحلیل مضمون با رویکرد کلارک و براون است. جامعه آماری، کودکان 7 تا 12 ساله ی بستری در بیمارستان کودکان امام حسین (ع) در شهر اصفهان است که حجم نمونه به صورت هدفمند و تا رسیدن به حد اشباع نظری از بین آن ها انتخاب شد. چهل نقاشی به دست آمده از کودکان با روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار اطلس تی آی 7، جهت رسیدن به نظرات کودکان در مورد ویژگی های اتاق بستری باکیفیت، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج حاکی از آن است که بر اساس نظر کودکان، کیفیت فضای بستری به پنج مضمون اصلی شامل اجزای کالبدی اتاق، جاذبه های بصری، جاذبه های عملکردی، خودی کردن فضا و غلبه بر نظم غالب وابسته است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مضامین به دست آمده از نظرات کودکان بیان کننده این است که پرداختن به اجزای کالبدی با ایجاد جاذبه های بصری و عملکردی و کم کردن محدودیت ها می تواند فضا را برای کودک خودی کرده و باعث افزایش کیفیت اتاق بستری شود. نظرات کودکان، تاییدکننده رویکرد تعامل گرا در تعیین مولفه های موثر بر کیفیت معماری است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط، فضای درمانی، کودکان، نقاشی، تحلیل مضمون
|
  • Saeed Akbari Nia, Abdollah Ghasemi, Masoumeh Shojaei*, Seyed MohammadKazem Vaez Mousavi Pages 390-400
    Aim and Background

    Movement function and daily activities of hemiplegic children are defective; therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of a selected exercise program and rehabilitation and a selected exercise program with rehabilitation on the motor skills of unhealthy hands of hemiplegic children.

    Methods and Materials:

     The research method is quasi-experimental. The statistical population consisted of hemiplegic children referring to Tavaniab, Zanko and Kimia rehabilitation centers in Kermanshah. The statistical sample of the study was 30 people based on the inclusion criteria who were randomly divided into 3 groups of 10 people and in the next stage 24 people remained based on the exclusion criteria. The research instrument was a demographic questionnaire and MABC-2 test. Dependent t-test and one-way analysis of variance were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between pre-test and post-test of both experimental groups in all variables (p <0.001). There was a significant difference in the nail and board variable between the rehabilitation group and the selected group with rehabilitation (P ≤ 0.001). But there was no significant difference between the other groups (P ≥ 0.001). There is a significant difference in the page threading variable between the rehabilitation group and the selected group with rehabilitation (P ≤ 0.001). But there was no significant difference between the other groups (P ≥ 0.001). There is a significant difference in the maze drawing variable between the rehabilitation group and the selected group with rehabilitation (P ≤ 0.001). But there was no significant difference between the selected group and rehabilitation (P ≥ 0.001).

    Conclusions

    It can be concluded that the selected group with rehabilitation has a better effect on the variables of beanbag, nail and board, threading and drawing maze than other groups.

    Keywords: Motor skills, Exercise, Rehabilitation, Children, Hemiplegia
  • Mohammad Marefat, Fahimeh Namdarpour* Pages 401-410
    Aim and Background

    Addiction to drugs can have irreversible effects. The support of families in regulating emotions and communication skills plays an important role in reducing the tendency of young people to drugs. Therefore, the purpose of the current research was to investigate the level of drug addiction based on the pattern of communication skills and emotional regulation with the mediation of the supporting role of families.

    Methods and Materials:

     The present research was a descriptive-correlational type of structural equation modeling. The statistical population of the research was made up of all the youths of Najafabad city of Isfahan, from which 200 people were selected by cluster sampling method. The data collection tool was Gros and John's (2004) Emotion Regulation Questionnaire, Queendom's Communication Skills Questionnaire (2004), Wade and Butcher's Addiction Readiness Questionnaire (1992) and Procidano and Heller's Family Support Questionnaire (1983). Data analysis was done using structural equation method and SPSS and Amos software.

    Findings

    The results showed that the fit indices of the research model were in favorable conditions. Communication skills and emotion regulation had a direct relationship with family support, and family support and communication skills had an indirect relationship with addiction. Drug addiction was significant based on the model of communication skills and emotion regulation with the mediation of the supportive role of families. (P<0.05).

    Conclusions

    The findings of the research show that the supportive role of the family is effective in the way of communication patterns and emotion regulation and can provide a platform for drug addiction. Also, effective family support can help people with drug addiction feel supported, change their beliefs and self-confidence, and reduce their desire to relapse.

    Keywords: Drug Addiction, Communication Skills, Emotional Regulation, Family Support Role
  • Ahmad Shamsabadi, Qasem Ahi*, Seyed Abdolhamid Bahreinian, Ahmad Mansouri, Fatemeh Shahabizadeh Pages 411-424
    Aim and Background

    Borderline personality disorder is one of the most costly mental disorders that lead to the loss of clinical and social resources, and due to the high costs, it is necessary to investigate the effective factors in the creation and continuation of borderline personality traits. This study was aimed to investigate the mediating role of personality organization in the relationship between childhood maltreatment and borderline personality symptoms.

    Methods and Materials: 

    The statistical society of this study consisted of all students aged 18 to 45 years of Islamic Azad University of Mashhad (N = 32000) in the period from January to March 2022. The research sample consisted of 451 students who were selected by convenience sampling method and completed the childhood trauma questionnaire, personality organization questionnaire and borderline personality scale. Data were analyzed using the structural equation modeling method with the help of SPSS version 24 and LISREL 8.8 statistical software.

    Findings

    The findings showed that the direct path of childhood maltreatment to personality organization was positive and significant and to borderline personality symptoms was positive and non-significant. The direct path of personality organization to borderline personality symptoms was positive and significant. Additionally, the indirect relationship between childhood maltreatment and borderline personality symptoms was found to be mediated by personality organization.

    Conclusions

    The findings support the mediating role of personality organization in the relationship between childhood maltreatment and borderline personality symptoms. These findings showed that personality organization can play an indirect role in enhancing the effects of childhood maltreatment on borderline personality symptoms. Strengthening positive psychological characteristics and reducing risk factors, including traumatic childhood environments, and designing and using intervention programs can help reduce the symptoms of borderline personality.

    Keywords: Childhood maltreatment, personality organization, borderline personality symptoms
  • Afson Derakhshan, Seyyed Abbas Haghayegh*, Hamid Afshar Zanjani, Peyman Adibi Pages 425-437
    Aim and Background

    Chronic diseases not only may cause cognitive and psychological problems in affected individuals but also may harm their physiological recovery process. Thus, the current study aimed at investigating the efficacy of Acceptance and Commitment Therapy on quality of life and type D personality of patients with ulcerative colitis.

    Methods and Materials:

     The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design and a control group and a two-month follow-up. The statistical population included patients with ulcerative colitis who were referred to the Digestion and Liver Research Center (affiliated with Alzahra Hospital) in the autumn and winter of 2019-20. Twenty-five patients with ulcerative colitis were recruited using the purposive sampling method and randomly assigned to either an experimental group or a control group. The experimental group received eight seventy-five-minute sessions of Acceptance and Commitment Therapy for two months. The questionnaires administered in this study included the World Health Organization quality of life assessment (World Health Organization, 1994) and Type D personality (Denollet, 2005). The data were analyzed using mixed ANOVA via the SPSS 23 software.

    Findings

    The results showed that Acceptance and Commitment Therapy had significant effects on the quality of life and type D personality in patients with ulcerative colitis (p <.001).

    Conclusions

    According to the findings of the current study, Acceptance and Commitment Therapy can be used as an effective intervention to improve quality of life and decrease characteristics of type D personality in patients with ulcerative colitis through applying the six main processes, including acceptance, diffusion, context as self, relationship with the present time, values and committed activities.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, ulcerative colitis, quality of life, type D personality
  • Ailin Salmani, Fatemeh Zargar*, Reza Bagherian, Neda Mostofizadeh, Zahra Heydari Rarani Pages 438-446
    Aim and Background

    Type 1 diabetes is one of the chronic disorders in childhood that can have a negative effect on various physical and psychological aspects of affected children. The purpose of this study is to investigate the role of play therapy in improving the mental health of children with type 1 diabetes.

    Methods and Materials: 

    The present study is a narrative review. Keywords type 1 diabetes, children and adolescents diabetes, play therapy, game and their English equivalent in domestic (Sid, noormags, magiran, civilica) and foreign (science-direct, springer, Scopus, google scholar) databases. Various data were searched. The result of the initial comprehensive search included many articles in all the databases, and by applying filtering, inclusion/exclusion criteria, finally 12 articles that were published between 2014 and 2020 were selected.

    Findings

    The results of the present study showed that play therapy can be significantly effective in reducing depression and anxiety scores. Also, children who regularly benefited from play therapy had a higher psychological well-being and quality of life than children without play therapy.

    Conclusions

    It can be said that play therapy is one of the effective treatments for reducing the psychological problems of children with type 1 diabetes. Therefore, this treatment can be used to reduce the psychological problems of these children.

    Keywords: Diabetes, Type 1 Diabetes, Mental disorders, Children
  • Sara Ghorbani, Shohre Solimanifar* Pages 447-458
    Aim and Background

    Emotional freedom technique (EFT) is one of the new therapies that can have a positive effect on emotional mood and mood swings with its positive effects on the physiology of the brain. The main purpose of this study was to evaluate the effectiveness of emotional freedom technique (EFT) training on improving emotional malaise and negative mood in women with mood-trait anxiety.

    Methods and Materials:

     The design of the present study was a single case study of an experimental design. The statistical population of the present study was all women with trait anxiety who referred to counseling centers in Isfahan in the summer and fall of 1399, of which 3 had the criteria of trait-trait anxiety and in terms of entry and exit criteria and other characteristics. In terms of education, age, and economic and social status, they were similar; were chosen. Subjects answered the Toronto Alexithymia Questionnaire, Anxiety, Depression and Stress (DASS-21) and the Mental Disorders Checklist (SCL90). Then, the experimental group received 10 sessions of 90 minutes of emotional freedom technique training, while the control group did not receive any training. Data were analyzed using intra-situational and inter-situational analysis to analyze the effectiveness of the independent variable (EFT intervention) on dependent variables (emotional malaise and negative mood).

    Findings

    The results showed that emotional freedom technique improved emotional malaise (alexithymia) and negative mood in women with trait anxietyHas been significantly effective (p<0.01).

    Conclusions

    Based on the results of the present study, it can be said that the emotional freedom technique can be used as an effective intervention option to help women with trait anxiety to reduce emotional malaise and their negative mood.

    Keywords: Emotional freedom technique, Alexithymia, Negative Mood, Women, Trait-State Anxiety
  • Marziyeh Karamipour, Yadollah Ghasemipour*, Saeed Ariapooran Pages 459-467
    Aim and Background

    One of the psychological factors that have complicated relationship with chronic diseases and physical problems is distress and frustration intolerance. The more a person tolerates stressful events, the less he has physical problems. Meanwhile, the mediating role of latent anger in the relationship between frustration intolerance and physical problems as a mechanism of this relationship has been neglected. The purpose of this study was to investigate the mediating role of latent anger in the relationship between frustration intolerance and physical problems.

    Methods and Materials:

     The method of present study was non-experimental causal type. The statistical population included all men and women over 18 years of age in 1400. The sample size was 302 people who were selected from the statistical population by convenience sampling. Due to the outburst of Covid-19 disease, sampling was performed in cyberspace. The links to the online questionnaire containing the Failure Tolerance Questionnaire (Harrington, 2005), STAXI-2 State-Trait Anger Expression Inventory-2 (Spielberger, 1999) and the Physical Symptoms Scale (Hagiwara, 1992) were made available on Instagram, WhatsApp and Telegram virtual networks and the sample group was asked to answer the questions. Pearson correlation coefficient and path analysis method were used to investigate the research question. Data were analyzed using version 26 of Statistical Package for Social Sciences (SPSS-26) and Partial Least Squares-version 4 (Smart PLS 4).

    Findings

    The results showed that the indirect effects of frustration intolerance on muscular (β=-0.058, P<0.01), general (β=-0.076, P<0.01) and cardiovascular responses (β=-0.075, P<0.01) through latent anger were statistically significant.

    Conclusions

    The experience of failure beyond tolerance of individuals causes unpleasant emotions such as uncontrolled anger, which in turn causes physiological effects such as increased blood pressure and heart rate, which ultimately damage the cardiovascular system, muscles and general body responses.

    Keywords: frustration intolerance, latent anger, physical problems
  • Saide Elahedost, Mohamad Ansaripour, Ali Rabbani, Mahboubeh Hojati* Pages 468-482
    Aim and Background

    Obesity is one of the chronic diseases and health problems in all countries, which is related to behavioral factors. New studies show that food consumption and lifestyle patterns that lead to obesity are largely influenced by factors such as social networks, communication with family and friends, media, etc.

    Methods and Materials: 

    In this review article, to find documents related to the topic of the article, the author systematically reviewed the published background on the factors affecting obesity and the methods used in weight loss, and related studies in PubMed, Medline, Elsevier, google scholar IranDoc, Magiran, SID were used using related keywords such as: obesity, overweight, effective factors, in Farsi and obesity, overweight, determinant in English.

    Findings

    The results of the review of various published studies show that the behavioral factors affecting obesity are divided into three levels: individual, family and social. Effective factors at the individual level include religious beliefs, lifestyle, media and game consumption, education level, and food attitude. At the family level, it includes mother's employment, social support and family. At the community level, it includes social networks, modern culture, capitalism, school, physical environment of society, network of social relations and friends, social comparison, social class and social welfare. Strategies to control social factors affecting obesity at three individual levels (health belief-behavior model), family level (family-centered therapy, lifestyle modification in a health-oriented way) and community level (health-oriented space creation and advertising, community action, network-mediated control social activities, health promotion program, media and health culture, culture-oriented control measures and social marketing method).

    Conclusions

    According to the results, knowing the factors affecting obesity and using methods to control them is an effective solution in reducing overweight and obesity in the individual and social dimension.

    Keywords: obesity, behavioral factors, individual level, family level, social level
  • Shohreh Shabaninia, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 483-492
    Aim and Background

    Sexual dysfunction and intimacy and marital quality are interrelated. Healthy sexual function of each spouse is one of the prominent and influential factors on the quality of marital relationship. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotion-oriented therapy on tendency to marital infidelity and quality of marital life in women with low sexual desire.

    Methods and Materials: 

    The research design was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. In order to conduct research among all women with low sexual desire who referred to counseling centers in Isfahan in 2021, 18 couples (n = 36) were randomly assigned to the experimental group (n = 18 for each group) and a control group (n = 18). To assess the research variables, Attitudes toward Infidelity scale (Whatley, 2006) and dyadic adjustment scale (Busby & et al 1995) were used in the pre-test and post-test stages, and the experimental group received emotional therapy for 10 sessions. The control group did not receive any treatment. Data were analyzed by covariance test.

    Findings

    The results showed that emotion-oriented therapy was effective in reducing tendency to marital infidelity and increase the quality of marital life.  (p<.01).

    Conclusions

    Emotion focused couple therapy promotes marital intimacy and more bonding and attachment between couples through the de-escalation of negative cycles of interaction, changing interactional positions and facilitating the emergence of new solutions to old problems.

    Keywords: : emotion-oriented Therapy, tendency to marital infidelity, quality of marital life, women with low sexual desire
  • Somayeh Naserizadeh, Davood Taghvaei*, Hossein Davoodi Pages 493-503
    Aim and Background

    Autism disorders are neurodevelopmental disorders that are characterized by problems in communication and social interactions, behaviors, interests and limited and repetitive activities. The purpose of this research was to study Comparing the effectiveness of Anat Baniel's Method for Neuro -motor intervention and The Son- Rise Program on social interactions and stereotyped behavior of children with autism.Anat Baniel's Method is the Neuro -Movement therapy.
    Methods and Materials: This research was a semi-experimental study with pre-test-post-test with control group design. The statistical population includes all children with autism in the age of 4-10 years who referred to the autism centers of Khomein in 2021. From the statistical population, the number of 30 children with autism disorder and the conditions of entry into the research were included in the study with the purposeful sampling method, then they were randomly divided into two experimental groups and a control group of 10 people in each group. GARS-2 test (Gilliam Autism Rating Scale) test was used to collect information as a pre-test and post-test. The data were analyzed using Shapiro-Wilk tests and multivariate covariance analysis at a significance level of 0.05.

    Findings

    The findings showed that there was a significant difference between the mean of stereotyped behavior (p<.001, η=.68) and social interaction (p= .001, η=.90) in the experimental and control groups. Also, the findings showed that the Son-Rise program is significantly more effective in improving the social interactions of children with autism disorder than anat baneil's neuro-motor intervention.

    Conclusions

    Evidence was found to support Anat Baniel's Method (ABM) of neuro-motor therapy and the Son-Rise program in the post-test have led to the reduction of stereotyped behavior and improvement of social interactions of children with autism disorder and the Son-Rise program has been more effective in improving the social interactions of these children

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Anat Baniel's Method (ABM), Neuro- motor therapy, Social Interactions, Stereotyped Behavior . the Son-Rise Program
  • Setareh Mansour*, Khadijeh Abolmaali Alhoseyni, Mehrdad Sabet Pages 504-514
    Aim and Background

    In order to predict the behavioral intention to donate blood based on the planned behavior and moral norm of blood donors in Tehran , we need to attract voluntary blood donation in people 

    Materials and Methods

    In this research 316 participants were selected to donate blood in four blood transfusion centers in Tehran , of which 194 were women , 122 were men , 188 were single  and 128 were married  and 207 had a history of donating blood . The average age of the participants was 31 . 41 years . Quota non - random sampling method was used and the participants were asked to answer the questionnaires based on the theory of planned behavior and moral norms  and  in order to analyze the psychological characteristics of the sample group , descriptive statistics , structural equation modeling approach and AMOS 21.0 software were used

    Finding

      The correlation coefficient between behavioral intention to donate blood and planned behavior ( 0 . 51 ) and moral norm ( 0 . 15 ) is significant at 0 . 01 level .  The coefficient of the path related to the planned behavior to the behavioral intention to donate blood was significant at a level less than 0 . 001 and the coefficient of the path related to the moral norm to the behavioral intention to donate blood was significant at a level less than 0 . 05

    Conclusions

    The theory of planned behavior has been used repeatedly and is promising in predicting altruistic behaviors such as blood donation in volunteers , but in general , its predictive ability considering the structure Others , such as the moral norm  increase . Moral norm a significant predictor of intention and attitude was an insignificant predictor for this group .

    Keywords: behavioral intention to donate blood - planned behavior - moral norms
  • Adel Mohamadzade, Saeed Hasanzadeh*, Mohsen Shokoohi-Yekta, Sogand Ghasemzadeh Pages 515-527
    Aim and Background

    Because the deficiency of communication skills in children with autism spectrum disorder (ASD) has a negative effect on the relationship between them and their parents, it seems necessary to use early interventions to improving the communication skills of these children. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of Hanen parent program on the parent-child relationship of families with children with ASD.

    Methods and Materials:

     This study was pre- test/ post- test and follow up with control group design. The Statistical population of this study included all children with ASD (ages 3 to 7) that lived in Isfahan county. The research sample included 22 children and their parents that were selected by convenience sampling. These participants assigned in two groups of 11 people, the experimental group and the control group. Then, parents of the experimental group received Hanen parent program for 3 months and 2 sessions per week. At this time, the control group did not receive any intervention. The study data collected by the child- parent relationship scale- CPRS (Pianta, 1994). The repeated measures MANCOVA analysis was used to analysis of data.

    Findings

    The results showed efficiency of Hanen parent program on child- parent relationship and Subscales (conflicts, closeness and dependence) is significant in α= 0/05 level.

    Conclusions

    According to the results of the present study, Hanen parent program can be used to improve the quality of child- parent relationship in children with ASD and their parent by providing opportunities for parent training.

    Keywords: Hanen parent program, child-parent relationship, Autism spectrum disorder
  • Ali Mahmoudian, Zahra Memarinasab, Bahareh Farokhi*, Parviz Sabahi Pages 528-540
    Aim and Background

    The present study was aimed to investigating the mediating role of psychological hardiness in the relationship between attachment style and psychological distress during the outbreak of the Covid-19 virus.

    Methods and Materials: 

    The design of the current study was descriptive-correlational with path analysis. The statistical population of the study was all students of public universities in Tehran, who themselves or their first-degree family members had at least one history of contracting the Covid-19 virus between the months of March to November 2021, from which 384 persons were selected by available sampling and asked to fill the Lang and Goulet Hardiness Scale (LGHS), Collins and Read Adult Attachment Scale (RAAS) and Depression, Anxiety and Stress scale (DASS-42) questionnaires online. Data were analyzed using Pearson's correlation and path analysis and SPSS and AMOS software.

    Findings

    The results showed that in this model, attachment style has a direct and significant effect on psychological hardiness, attachment style and psychological hardiness have a direct and significant effect on psychological distress, and also the mediating role of psychological hardiness between attachment style and psychological distress was significant.

    Conclusions

    During the Covid-19s outbreak, attachment style and psychological hardiness have a direct effect on psychological distress, and psychological hardiness has the mediator role in the relationship between attachment style and psychological distress.

    Keywords: covid-19, attachment style, psychological hardiness, psychological distress
  • Tayebeh Madanifar, Parisa Seyed Mousavi*, Mahin Hashemipour, Mahdi Tabrizi, Majid Koohi Pages 541-551
    Aim and Background

    Epidemiology of psychological problems of children with type 1 diabetes is particularly important due to the ever-increasing prevalence of its sufferers in the world and difficult and stressful conditions of living with this disease and also the long-term negative effects it can have on the physical, psychological, social, and spiritual development of people. Because knowing the current condition of these children is essential for any psychological planning and intervention; the present study was conducted with the aim of epidemiology of psychological problems of children with type 1 diabetes.

    Methods and Materials:

     In this descriptive-cross-sectional study, 100 children aged 8 to 12 years with type 1 diabetes in Isfahan province who were cared for in medical centers of the University of Medical Sciences in 2022 were investigated. Psychological problems including emotional-behavioral problems were measured by Children's Behavior Inventory (CBCL). The data was analyzed through SPSS software version 26 and with descriptive (mean, standard deviation and percentage) and inferential (chi-square, one-sample t-test and one-way analysis of variance) indicators.

    Findings

    68.7% of children examined in this research had psychological problems at the clinical level (55.2%) or borderline (13.5%).Some psychological problems were significantly related to gender and economic and educational level of the family (p ≤ 0.05).

    Conclusions

    Children with type 1 diabetes have internalized psychological problems such as anxiety, depression, somatization, as well as externalized problems such as rule-breaking and aggressive behaviors at the clinical and borderline levels. It is necessary to design and implement a context by strengthening the relationship between the medical team and the consultants to facilitate the acceptance of life with diabetes and help the children and their families express emotions properly.

    Keywords: Epidemiology, psychological problems, type 1 diabetes, children
  • Hasan Gorjian Mahlabani, Ali Sheykholeslami*, Ahmadreza Kiani, Ali Rezaei Sharif Pages 552-561
    Aim and Background

    Among all the problems that can occur in a marital relationship, infidelity is the most severe and threatening point for the stability of the relationship. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of Affective–Reconstructive Couple Therapy on the cognitive emotion regulation in women affected by infidelity.

    Methods and Materials: 

    The research method was semi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up design. The statistical population of the study included all women affected by marital infidelity who referred to the counseling clinic of Eltiam and Mehrafza in Babolsar city in the years 2018, 2019 and 2020. The sample size included 24 couples, i.e. 12 couples of the experimental group (Affective-reconstructive couple therapy) and 12 couples of the control group, which were selected by available sampling method and randomly replaced in the groups. Garnefski et al.'s (2001) cognitive emotion regulation questionnaire was used to collect data. The method of data analysis was analysis of variance with repeated measurements.

    Findings

    The obtained results showed that affective-reconstructive couple therapy was effective in improving the emotional cognitive regulation strategies of women affected by infidelity (p≤0.05).

    Conclusions

    According to the findings, it can be said that affective- reconstructive couple therapy is effective in reducing emotional problems and improving emotional regulation strategies of women.

    Keywords: The effectiveness of Affective–Reconstructive Couple Therapy cognitive emotion regulation in women affected by infidelity
  • Marzieh Mohammadifarsani, Bahram Shahedi*, Seyedemarzieh Tabaian, Ahmad Abedi, Parisa Iravani Pages 562-576
    Aim and Background

    Poor designing of these hospitals, ignoring physical and emotional needs of children, could deteriorate the conditions and lead to added harm for these children. The main purpose of this research is to diagnose practical, important factors which can promote the environmental quality of hospitalization for children by incorporating their ideas and emotions.

    Methods and Materials:

     The research plan is qualitative and the implemented qualitative research plan is Thematic Analysis by Braun & Clarke Approach. The statistical population of the study is children between 7 to12, hospitalized in Imam Hossein Hospital in Esfahan. Sample size was carefully selected according to the purpose of the study to achieve Theoretical saturation. In order to grasp their idea of a qualified hospital room, the 40 paintings made by targeted children were then analyzed by Thematic Analysis and ATLAS-ti 7.

    Findings

    According to the findings focusing on children’s perceptions and ideas, it was realized that the quality of hospital room is influenced by five factors including; items and features located in room, visual effects, practical attractions, personalized environment and rearranging the accepted order of the environment.

    Conclusions

    According to the outcomes of the research, it was concluded that by improving the details and items located in rooms and creating visual and practical attractions as well as reducing limitations for children with the purpose of allowing them personalize their environment, the quality of hospitalization environment could be enhanced to a great extent. Their ideas supported the interactive approach required in determining influential factors on the quality of architecture.

    Keywords: environmental quality, treatment environment, children, painting, Thematic Analysis