فهرست مطالب

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 47، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم صفری، محمدعلی گذشتی*، شیرین کوشکی، اشرف شیبانی اقدم صفحات 1-18

    بیان مسئله:

     مارتین سلیگمن، پدر روان شناسی مثبت، درجستجوی آنچه ارسطو«زندگی خوب» می نامد؛ بر جنبه های مثبت انسان، تمرکز و تاکید می کند؛در نتیجه فضیلت ها وتوانمندی ها را جایگزین مولفه های دستورالعمل تشخیص اختلالات روان شناختی  قرار می دهد. این جنبش نوین با انگیزه بهینه سازی کیفیت زندگی از طریق ارتقای شادی ذهنی در بستر رضایت از گذشته، شادمانی حال و امید وخوش بینی نسبت به آینده، شکل گرفته است. نظریه بهزیستی ناظر بر هیجان مثبت، روابط مثبت، معنا، مجذوبیت و دستاورد برای رسیدن به شکوفایی است. شش فضیلت عدالت طلبی، نوع دوستی، تعالی، خرد، شجاعت و میانه روی و بیست وچهار توانمندی، زیر بنای آن را تشکیل می دهند.

    روش

    این  پژوهش ، با روش تحلیل محتوا و یافته های آماری، به مطالعه شاخصه های نظریه بهزیستی در غزلیات شمس بر پابه روان شناسی مثبت نگر سلیگمن می پردازد تا ابعاد تازه ای از این اثر را  با نگاهی متفاوت مطرح کند.

    یافته ها و نتایج

    از آنجا که اهداف مشترک آثار ادبی و عرفانی با روان شناسی مثبت نگر، تحصیل رضایت از گذشته، امید نسبت به آینده و کسب خشنودی در زمان حال، به منظور پرورش انسان توانمند در مسیر شکوفایی و زندگی بامعناست؛ به همین سبب اقیانوس پر رمز و راز غزلیات شمس با سیطره موسیقی و عشق، عرصه شکل گیری و نمود امواجی از عناصر نظریه بهزیستی است که در این پژوهش میان رشته ای بدان پرداخته شده است؛ در نتیجه  بر اندیشه های سازگاری مولانا و سلیگمن  در مقوله شکوفایی و ضرورت های تلاش انسان در این باره،  برای دستیابی به کمال توجه دارد.

    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت نگر، نظریه بهزیستی، غزلیات شمس، مولانا، شکوفایی، سلیگمن
  • رضا طباطبایی عمید، قدرت الله خیاطیان*، عظیم حمزئیان صفحات 19-35

    تبیین مسئله:

     حدیث یکی از مهم ترین منابع تفسیری قرآن کریم است. به استناد روایات پیامبر (ص) و امامان (ع)، تاویل صحیح قرآن و حقایق آن را تنها ایشان می دانند. از مباحث موثر در فرهنگ شیعه شناخت جایگاه و مقام اهل بیت (ع) در تفاسیر قرآن و سایر فرق دینی است و این مهم تنها با تبیین رویکرد مفسران به روایات ایشان امکان پذیر است. سلمی در کتاب حقایق التفسیر، تفسیری بر بخش هایی از قرآن منسوب به امام جعفر صادق (ع) را آورده است که پل نویا برای نخستین بار آن را منتشر کرد. وی امام صادق (ع) را نخستین مفسری یافت که قرآن را با تجربه درونی خود بازخوانده و تفسیر کرده است.

    روش

    در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و شیوه مقایسه ای بین دو تفسیر لطایف الإشارات قشیری و کشف الاسرار میبدی از مهم ترین تفسیرهای عرفانی قرآن میزان و شیوه به کارگیری روایات امام صادق (ع)، به ویژه روایات منسوب به آن امام در حقایق التفسیر سلمی و رویکرد هرکدام سنجیده می شود.

    یافته ها و نتایج

    این بررسی نشان می دهد همه روایات امام در لطایف، برگرفته از حقایق سلمی است؛ اما کشف الاسرار فقط مرجع بخشی از آنهاست. قشیری به کلام امام صادق (ع)، تنها مانند سخن یکی از مشایخ تصوف نگریسته است. میبدی با نقل روایات از قول امام صادق (ع) از تفسیر منسوب به امام (ع) و دیگر منابع، از ایشان، هم مانند پیشوای مذهبی و هم مثل پیر طریقت یاد کرده است. هر دو مفسر براساس روایتی از امام صادق (ع) به وجود مراتب در قرآن معتقدند و تفسیر ظاهری را در کنار تفسیر باطنی می پذیرند. هر دوی آنها به اتحاد بین شریعت، طریقت و حقیقت باور دارند. بنای تفسیر اشاری در هر دو تفسیر، تجربه عرفانی است که مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی و زبان شناختی را شکل داده است.

    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، روایت، کشف الاسرار، لطائف الإشارات، تفاسیر عرفانی
  • طاهره حیدری* صفحات 37-52

    بیان مسیله:

     از دیدگاه کارل گوستاو یونگ، انسان ها افزون بر ضمیر ناخودآگاه شخصی، بخش مشترکی به نام ناخودآگاه جمعی دارند. کهن الگوها محتویات این بخش از روح و ذهن را تشکیل می دهند. نقد کهن الگویی یکی از رهیافت های اصلی نقد ادبی معاصر است که به کشف ماهیت و ویژگی کهن الگوها و نقش آنها در ادبیات می پردازد. از میان این کهن الگوها در این پژوهش، به کهن الگوی آنیما پرداخته می شود. آنیما نیمه زنانه وجود مردان است که تحت شرایط زندگی هر شخص دچار تحول می شود و نمودهای مثبت و منفی آن، جلوه می یابد. در گستره ادبیات در فرهنگ های مختلف نیز شاهد زایش مضامینی قوی از این کهن الگو هستیم؛ بنابراین ضروری می نماید به بررسی فراورده هایی مانند رمان پرداخته شود که برپایه روان تحلیل گری به ناهشیاری فرد وابسته تر هستند. این پژوهش، چگونگی تجلی این عنصر را در روان شخصیت ابن عربی در رمان موت صغیر اثر محمدحسن علوان، نویسنده برجسته عربستانی، تحلیل می کند؛ کهن الگوی آنیما در سطوح مختلف، در شخصیت اصلی رمان نمود دارد. او پس از آشنایی با آنیمای خود و ادغام با آن به تفردی می رسد که یونگ آن را کهن الگوی سعادت می نامد؛ همین مسایل، چرایی و ضرورت انجام پژوهشی در این باره را تبیین می کند.

    روش

    این جستار با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از شواهد استخراج شده از رمان، به شباهت های معشوقه ابن عربی به مفهوم آنیما در نظریه یونگ پرداخته است.

    یافته ها و نتایج

    این پژوهش اثبات می کند که آنیما تاثیری شگرف در ایجاد حوادث و رویدادهای داستان یادشده داشته و زمینه های کشمکش را در میان شخصیت ها ایجاد کرده است. یافته ها بیانگر این است که وجوه مثبت آنیما در قالب معشوق، راهنما، اوتاد و... جلوه گر شده است.

    کلیدواژگان: ناخودآگاه جمعی، کهن الگو، یونگ، آنیما، ابن عربی، محمد حسن علوان
  • زینب حاج ابوکهکی، اشرف شیبانی اقدم*، محمدعلی گذشتی صفحات 53-70

    بیان مسئله:

     در سبک شناسی شناختی، نظریه دنیاهای محتمل برای درک پیرنگ های متضاد و متناقض روایت ها به کار می رود. اصول این نظریه نوع خوانش روایت ادبی و تاثیرات متقابل متن و خواننده را تبیین می کند. روایت شناسی دانشی بینارشته ای است؛ به همین سبب، رویکرد پساکلاسیک آن با رشته های دیگر ارتباط نزدیکی دارد و اهمیت رابطه میان علوم و روایت را آشکار می کند.

    روش

    در این جستار با تکیه بر نظریه دنیاهای محتمل، ارتباط میان مفهوم جهان های موازی در فیریک و معناشناسی روایت در متون عرفانی با روش تحلیلی توصیفی بیان می شود. حکایت دقوقی از دفتر سوم مثنوی، ویژگی های فراداستان، پسامدرن و سوریالیسم را دارد و به همین علت، آگاهی از مبحث هستی شناسی کوانتوم و جهان های موازی در علم فیزیک می تواند در فهم این روایت پیچیده و دیگر متون عرفانی موثر باشد و مخاطب را به تفکر درباره مرز میان واقعیت و خیال وادارد.

    یافته ها و نتایج

    در این داستان، کنش ها و اتفاقاتی که در ساحل رخ می دهد، تداعی گر جهان موازی است که درگاه ورود به آن، ساحل دریاست. با توجه به تعریف های ارایه شده از «دسترسی ها»، راوی فراداستانی به خلق دنیای محتملی دست می زند که دسترسی به آن به صورت زمانی، زبانی، طبیعی و اشیا است و البته بسامد دسترسی های طبیعی بیشتر است.

    کلیدواژگان: سبکشناسی شناختی، دنیاهای محتمل، دسترسی ها، مثنوی معنوی، دقوقی
  • فاروق نعمتی*، رضا کیانی صفحات 71-92

    بیان مسئله: 

    زبان ادبی، به ویژه شعر، بستری مناسب برای تجلی آموزه های قرآنی شاعرانی است که به پشتوانه ارجاع دادن اندیشه هایشان به کلام مقدس وحی، امکان دریافت و تفسیر معنوی سروده های خود را برای مخاطبان فراهم می آورند. در این زمینه، حزین لاهیجی، شاعر صوفی مسلک قرن دوازدهم، به شیوه های گوناگون تحت تاثیر قرآن قرار گرفته و با الهام از آیات آسمانی، به فرایند خوانش و تحلیل سروده های عرفانی خود یاری رسانده است. پژوهش حاضر تلاشی برای واکاوی شیوه های اثرپذیری حزین لاهیجی از قرآن کریم در تببین برخی مضامین عرفانی است. در این پژوهش، نگارندگان بر آن هستند با بررسی سروده های شاعر به سه پرسش زیر پاسخ دهند: حزین به چه شیوه هایی از کلام وحی تاثیر پذیرفته است؟ عمده ترین مفاهیم عرفانی ارجاع داده شده شعر حزین به مضامین قرآنی کدام است؟ حزین در اشعار عرفانی، چگونه بن مایه های قرآنی را با تصرفات شاعرانه همسو کرده است؟

    روش

    روش پژوهش، توصیفی  تحلیلی و با تکیه بر سروده های حزین لاهیجی است.

    یافته ها و نتایج

    تاثیرپذیری حزین به دو فرم صریح و غیرصریح، گاه از محتوا وگاهی از واژگان قرآن نمود می یابد؛ به گونه ای که مفردات، ترکیبات، مضامین و حوادث قرآنی، همسو با سروده هایش، زمینه تنوع بیان و تبلور اندیشه های عرفانی وی را ایجاد می کند. نتایج پژوهش گویای آن است که مفاهیم ناب حوزه عرفان مانند «توکل»، «تجلی»، «استقامت»، «قرب»، «فنا» و «بقا»، به پشتوانه آیات مبین الهی، تاویلی روحانی یافته اند. افزون بر این، هنجارشکنی های عامدانه حزین، بخشی از سروده های وی را در هاله ای از تصرفات شاعرانه فروبرده است.

    کلیدواژگان: مفاهیم قرآن کریم، هنرآفرینی مضمونی، شعر عرفانی فارسی، حزین لاهیجی
  • زهرا پیرحیاتی، علی حیدری* صفحات 93-110

    بیان مسئله: 

    تذکره ‏الاولیا مهم‏ترین اثر منثور عطار و از بزرگ‏ترین متون منثور عرفانی است. تذکره‏الاولیا این امکان را دارد که مناسبات بینامتنی موجود در آن با آثار عارفان دیگر و حتی با مثنوی‏های خود عطار بررسی شود.

    روش

    هدف این پژوهش نشان‏دادن ارتباط متنی پنجاه و یک حکایت مشترک تذکره‏الاولیا و مثنوی‏های عطار با رویکرد بیش‏متنیت یکی از ارکان پنجگانه نظریه ترامتنیت «ژرار ژنت» است که با روش توصیفی تطبیقی به انجام رسید.

    یافته ها و نتایج

    یافته‏ های پژوهش بیانگر ارتباط گسترده تذکره‏الاولیا و مثنوی‏های عطار است. هر دو نوع بیش‏متنیت (همانگونگی و تراگونگی) در این آثار مشاهده می‏شود. این ارتباط بیشتر از نوع تراگونگی است. از میان مثنوی‏ های عطار، بیشترین درصد حکایت های مشترک با تذکره ‏الاولیا به‏ ترتیب در منطق ‏الطیر، الهی‏نامه، مصیبت‏ نامه و اسرارنامه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: بیش‏متنیت، تذکره ‏الاولیا، مثنوی‏ های عطار، همانگونگی، تراگونگی
  • شیرزاد طایفی*، نصیراحمد آرین، همیلا آرین صفحات 111-130

    بیان مسئله: 

    داستان پیر چنگی ازجمله داستان‏های جذاب مولوی در دفتر اول مثنوی است که خوانش‏های متفاوتی از آن صورت گرفته و هر خوانش، یکی از ابعاد معنایی و وجوه پنهان آن را برکاویده است. در این پژوهش، به تحلیل ساختار روایی این داستان برپایه الگوی روایی گریماس پرداخته‏ می‏شود. هدف اصلی، ترسیم طرح روایی و فهم موضوع اصلی داستان از راه تشخیص کارکرد و کنش است؛ ضمن اینکه به پرسش‏‏های زیر به‏گونه‏ای مشخص پاسخ داده می‏شود: کارکرد اصلی این داستان که پایه طرح روایی آن را شکل می‏دهد، چیست؟ داستان‏های ضمنی‏ای که درون این داستان آمده‏اند و به‏‏نوعی اجزای تشکیل‏دهنده کل نظام روایی هستند، چه مسیله‏ای را برای کارکرد اصلی در این داستان تقویت می‏کنند؟ فرض پژوهش بر این است که از میان همه کارکردهای شامل در داستان پیر چنگی، دو کارکرد می‏تواند کارکردهای اصلی باشد؛ این دو کارکرد، دو درون‏مایه اصلی را در این داستان می‏پرورد؛ نخست «طلب مال» که پیر چنگی با نواختن چنگ از خداوند می‏طلبد و دوم، «قضاوت سطحی و آگاهی‏نداشتن از حقیقت اصلی». از میان این دو کارکرد مهم، یکی از آنها را می توان به کمک تحلیل ارتباط معانی پنهان داستان های ضمنی، با یکی از این دو کارکرد و ترسیم طرح پیرنگ داستان براساس الگوی روایی گریماس، هسته اصلی همه کارکردها شناخت.

    روش

    در این پژوهش، ساختار روایی داستان پیر چنگی مثنوی برپایه الگوی روایی گریماس تحلیل می‏شود.

    یافته ها و نتایج

    نتیجه پژوهش نشان می‏دهد که با دقت در ژرف‏ساخت روایت و عامل‏های کنشی در این داستان، کارکرد پایه «بیرون‏شدن پیر چنگی از مکان بسته به بیابان» برای شکل‏گیری درون‏مایه اصلی داستان، یعنی «‏آگاهی‏نداشتن از حقیقت اصلی» است؛ زیرا هم زیرساخت روایی و هم داستان‏های ضمنی، نظامی را برای فرم‏بخشیدن به این کارکرد و درون‏مایه شکل می‏دهند.

    کلیدواژگان: پیر چنگی، مولوی، گریماس، روایت، پیرنگ
  • امیرحسین مدنی* صفحات 131-152

    بیان مسئله:

     یکی از پربسامدترین بن‏مایه‏های متون عرفانی، خواب و رویا‏ست که نوعی کرامت به شمار می‏رفته و به‏سبب إخبار از عالم غیب، ابزاری برای کسب شناخت و آگاهی بوده ‏است. در میان این خواب‏ها، به‏دلیل نگرانی و ترس صوفیه از عالم پس از مرگ و عاقبت کار خود، پرسش «خدای تعالی با تو چه کرد؟» بسیار متداول ‏است؛ پرسشگر از راوی می‏خواهد که او را از سرنوشت خود و حوادث عالم برزخ آگاه ‏کند. اگر خداوند راوی را آمرزیده‏ است، دلیل آمرزش چه بوده و اگر احیانا عتاب یا عذاب کرده، به تاوان کدام غفلت و اشتباه او بوده ‏است.

    روش

    نگارنده در این مقاله برای پاسخ به پرسش یادشده، هجده متن منثور عرفانی را بررسی کرده است.

    یافته ها و نتایج

    با تحلیل حکایات مرتبط، این نتیجه حاصل شد که در بیشتر اوقات، راوی از آمرزش خداوند و لطف او خبر می‏دهد و اینکه کار، آسان‏تر از آن ‏است که خلق می‏پندارند‏؛ به‏گونه‏ای‏ که در مقابل پنجاه‏ و ‏نه حکایت رحمت خداوند، تنها با نه حکایت عذاب و عتاب او مواجهیم. تامل در حکایات نشان ‏می‏دهد که لطف و «رحمت بی‏علت» خداوند و به عبارت دقیق‏تر «فضل و کرم» او افزون‏بر عارفان و پارسایان، مردمان عادی و گناهکاران و قاتلان را نیز در بر می‏گیرد و از این نظر، اصل نقدش، داد و لطف و بخشش ‏است؛ همچنین بهشت و نعمت‏های بهشتی، کمترین پاداش خداوند به رستگاران ‏است؛ در‏حالی‏که رویت خداوند و همنشینی با او، رضایت و خشنودی حق از بنده، استقبال پیامبر (ص) از عارف و همنشینی با پیامبران و صالحان، پاداش‏های ویژه‏تری به شمار می‏روند.

    کلیدواژگان: خواب، پرسشگر و راوی، رفتار خداوند، رحمت و آمرزش، عذاب و عتاب
  • فائزه عرب یوسف آبادی*، زهرا داور صفحات 153-166

    بیان مسئله:

     اسرارالتوحید اثری عرفانی است که در آن، کارگزاران اجتماعی به شیوه های مختلف بازنمایی می شوند.

    روش

    هدف در این پژوهش، تحلیل گفتمان این کتاب بر مبنای الگوی ون لیوون و با تکیه بر روش توصیفی  تحلیلی است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج اولیه بیانگر آن است که ابوسعید ابوالخیر در این اثر ازطریق فعال سازی، نیرویی پویا و اثرگذار معرفی شده است. بیشترین بسامد نام دهی پس از ابوسعید ابوالخیر مربوط به خواجه حسن مودب، کارگزار مخصوص ابوسعید و ابوالقاسم قشیری است. آشکار است که بسامد نام دهی این شخصیت معتبر به دلیل گرایش نهایی او به ابوسعید، تاثیر شگرفی بر وجهه و مشروعیت معنوی ابوسعید ابوالخیر گذاشته است. در اسرارالتوحید بیشترین بسامد گروه ها مربوط به مشایخ/ صوفی، درویشان و مریدان است که همه مربوط به گروه خود و گفتمان طریقت محور هستند. در زیرشاخه نامشخص سازی مشخص شد که هویت کارگزاران ناشناس در تبلیغ گفتمان طریقت محور اهمیتی ندارد؛ بلکه مهم عملی است که آنها انجام می دهند. عمل این کارگزاران ناشناس همواره کارکردی مشابه و موثر در بیان دیدگاه های عرفانی نویسنده دارد که اغلب شامل مشاهده، دریافت عظمت و اهمیت شخصیت معنوی ابوسعید ابوالخیر است. در اسرارالتوحید، انسان نمایی حیوانات بار ایدیولوژیکی دارد؛ زیرا حضور این حیوانات وحشی از مقوله کرامات ابوسعید ابوالخیر است تا نشانی بر مشروعیت، تثبیت قدرت و صدق او باشد. ازنظر مولفه حذف ثابت شد که بخش هایی از دانسته های ابوسعید شامل مقوله کم رنگ سازی می شود؛ زیرا تولیدکننده گفتمان در این اثر، مانند دیگر سالکان، موظف است از افشای اسرار ربوبی بپرهیزد و سر حق را جز با اهل حق در میان نگذارد.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، کارگزار اجتماعی، اسرارالتوحید، ابوسعید ابوالخیر، کم رنگ سازی، ون لیوون
  • فرهاد محمدی* صفحات 167-184

    بیان مسئله: 

    داستان «پادشاه و وزیر یهودی» در مثنوی معنوی  در خوانش نخست، بیانگر روشی در سیاست صاحب‏ منصبان برای تفرقه ‏افکنی میان پیروان یک دین و آیین است. این داستان از دیدگاه معرفت‏ شناختی و اندیشگانی نیز تصورات غلط و اشتباه ‏های انسان را در استدلال به نمایش گذاشته است. مولانا در این داستان با نمایش طرح و نقشه وزیر برای نابودی دین مسیحیت، عملا نشان داده است که چگونه استدلال نادرست و نیز قضاوت و عمل مبتنی بر آن استدلال باعث فاجعه می‏شود.

    روش

    در این جستار چگونگی استدلال و توجیه وزیر و پادشاه یهودی برای کار آنها به صورت توصیفی  تحلیلی نقد و بررسی می‏شود تا نقص‏ها و ایرادهای ساختار اندیشه آنان پدیدار شود.

    یافته ها و نتایج

    دستاورد پژوهش بر این موضوع دلالت دارد که اشتباه پادشاه و وزیر یهودی منشا شناختی دارد و به تصورات نادرست آنها برمی‏گردد. آن‏ دو با ذهنیت بنیادگرایانه دوقطبی، به موضوع (دین مسیحیت) اندیشیده‏اند و برپایه همین ذهنیت به ارزشگذاری، قضاوت و سرانجام صدور حکم اقدام کرده‏اند.

    کلیدواژگان: شناخت‏شناسی، استدلال، بنیادگرایی، مولانا، پادشاه و وزیر یهودی
  • علیرضا شادآرام*، زهرا نامور صفحات 185-210

    بیان مسئله: 

    رویکرد تدریجی صوفیانه نسبت به اسلام باعث شد از قرن ششم هجری به بعد گفتمان عرفانی در ایران به یکی از گفتمان های غالب فرهنگی تبدیل شود. عرفان و تصوف پیش و بیش از هر چیزی در ادبیات فارسی تجلی یافت. ادبیات عرفانی فارسی به تدریج جهان بینی بخش عظیمی از جامعه ایرانی را شکل داد و توانست سایر هنرهای ایرانی، ازجمله نگارگری را تحت تاثیر قرار دهد و در خدمت خود نگه دارد. ادبیات عرفانی به صورت خاص در تکنیک های زیبایی شناسی هنر نگارگری ازجمله نشانه های دیداری و دلالت های آنها بسیار موثر واقع شد. مطالعه نگارگری ایرانی اسلامی به مثابه متن فرهنگی هنری می تواند مخاطب را به مجموعه ای از رمزگان نشانه ای رهنمون کند که در بستر عرفان اسلامی شکل گرفته اند.

    روش

    در این پژوهش با هدف تحلیل ارتباط ادبیات عرفانی و نگارگری ایرانی با رویکرد نشانه معناشناسانه کوشش شد تا نشان داده شود که تاثیر ادبیات عرفانی بر نظام دلالتگر نگارگری ایرانی چه کیفیتی دارد و ویژگی های آن چگونه در نشانه های دیداری نگاره ها متجلی شده است. برای این منظور مجموعه ای از نگاره ها مطالعه شد که از آن میان به شش نگاره در این مقاله استناد شده است.

    یافته ها و نتایج

    در میان انواع نشانه ها، واکاوی شاخص ترین نشانه های دیداری مانند پرسپکتیو، چهره پردازی، رنگ، نور، قاب بندی و صورخیال در نگاره های ایرانی نشان می دهد که این نشانه های دیداری غالبا بر مضامینی عرفانی، مانند وحدت در کثرت، کیفیت نفس و روح انسانی، معنویت و نظام احسن حاکم بر جهان، حرکت انسان متعالی از جهان مادی به جهان معنوی و جاودانگی دلالت می کنند. اشتراک مدلول های دو نظام متفاوت ادبیات و نگارگری برخاسته از فرهنگ غالب و مشترکی است که این دو نظام، از یکسو در بستر آن شکل گرفته اند و ازسوی دیگر در تثبیت و شکل گیری آن موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، نگارگری ایرانی، نشانه شناسی، هنرهای تطبیقی
  • سیده مهنا سیدآقایی رضایی*، فرزاد بالو صفحات 211-226

    بیان مسئله:

     لف تالستوی، فیلسوف، متفکر دینی و نویسنده روسی، از چهره های برجسته در ادبیات داستانی جهان است. او در آفرینش آثار خود از دستاوردهای فرهنگی ملل مختلف، به ویژه مشرق زمین و آموزه های اسلامی بهره گرفته است. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد تالستوی در خلق داستان معروف «پسرخوانده»، از داستان قرآنی «موسی و خضر» تاثیر پذیرفته است.

    روش

    نویسندگان در این پژوهش می کوشند با روش توصیفی تطبیقی، تاثیرپذیری تالستوی را در آفرینش داستان «پسرخوانده» از داستان قرآنی «موسی و خضر» بررسی کنند.

    یافته ها و نتایج

    میان این دو داستان یادشده، چه ازنظر ساختاری و چه محتوایی شباهت های عمده ای دیده می شود: در هر دو داستان شخصیت های اصلی نمادین هستند و در نقش مرشد (پدرخوانده، تارک دنیا/ خدا، خضر) و مرید (پسرخوانده/ موسی) ظاهر می شوند؛ خواننده شاهد درآمدی تمثیلی بر متن اصلی داستان ها و رویدادهای سه گانه ای است که در ظاهر ناعادلانه و غیراخلاقی است و اعتراض پسرخوانده/ موسی را به همراه دارد؛ اما با رمزگشایی پدرخوانده/ خضر حقیقت نهفته در ورای این رویدادها آشکار می شود و اینچنین به مخاطبین خود می آموزند که انسان به مقدرات الهی آگاه نیست؛ بنابراین نباید در جایگاه خدایی بنشیند و قضاوت کند و در جریان طبیعی حوادث دست برد؛ بلکه باید به خدا توکل کند و تسلیم تقدیر الهی باشد.

    کلیدواژگان: تالستوی، پسرخوانده، موسی و خضر، قرآن
|
  • Maryam Safari, Mohammadali Gozashti *, Shirin Kooshki, Ashraf Sheibaniaghdam Pages 1-18

    Problem Statement: 

    Martin Seligman, the father of positive psychology, in search of what Aristotle called the “good life”, by focusing on the positive aspects of human beings, replaced virtues and abilities with the components of the Guidelines for Diagnosing Psychological Disorders. This new movement has been formed with the motivation of optimizing the quality of life by promoting mental happiness in the context of satisfaction with the past, the happiness of the present, and hopeful optimism for the future. The Welfare Theory refers to positive emotion, positive relationships, meaning, fascination, and achievement to achieve prosperity. The six virtues of justice, altruism, excellence, wisdom, courage and moderation, and twenty-four abilities underlie it.

     Research Methods: 

    The present study, using content analysis and statistical findings, investigates the characteristics of the Welfare Theory in Shams’ sonnets based on Seligman’s positive psychology in order to introduce new dimensions of this work with a different perspective. 

    Result/ Finding

    Because the common goals of literary and mystical works with positive psychology are to acquire satisfaction from the past, hope for the future, and gain satisfaction in the present in order to cultivate a capable human being on the path to prosperity and meaningful life, the mysterious ocean of Shams’ lyric poems with the dominance of music and love, the field of wave formation and expression is one of the elements of the Welfare Theory that has been addressed in this interdisciplinary research. As a result, it looks at the ideas of Rumi and Seligman’s adaptation to the category of prosperity and the necessities of human endeavor in this direction to achieve perfection.

    Keywords: Positive psychology, Welfare theory, Shams Ghazals, flourishing, Rumi, Seligman
  • Reza Tabatabaee Amid, Ghodratollah Khayatian *, Azim Hamzeian Pages 19-35

    Hadith has always been one of the most important sources of the Holy Qur'an. Sulami in the book of Haghayegh al-Tafsir, the commentary on parts of the Qur'an attributed to Imam Ja'far Sadiq (as) has brought. In this study, with a Analytical descriptive and comparative method study between two interpretations: Lata'if al-Isharat by Qushayri and Kashf al-Asrar by Meybodi, the amount of the use of narrations of Imam Sadiq(as), the approach was each. This study shows that all narrations of Imam in Lata'if al-Isharat are derived from Haghayegh al-Tafsir, if Kashf al-Asrar is only a reference part of them. The range of quotations in Lata'if is very narrow than Kashf al-Asrar. While it was greedy to preserve the Quranic of Islam and has tried to keep the Sunni and Sunni people satisfied, Meybodi has shown his devotion to the promise of Shiite imams. The Imam Sadiq (as) was one of the elders of Sufism. Both commentators, based on a narration from Imam Sadiq (AS), believe in the existence of levels in the Qur'an and they accept the outward interpretation along with the inward interpretation. They both believe in the union of divine law, spiritual way and spiritual truth. The basis of allusive interpretation in both interpretations is the mystical experience that has formed the ontological, epistemological, and linguistic foundations.

    Keywords: Imam Sadiq (AS), Narrative, Kashf al-Asrar, Lata', if al-Isharat, Mystical Interpretation
  • Tahereh Heydari * Pages 37-52

    Problem Statement: 

    According to Carl Gustav Jung, in addition to the personal unconscious, human beings have a common part called the collective unconscious. The contents of this part of the soul and mind are archetypes. Archetypal critique is one of the main approaches of contemporary literary criticism that explores the nature and characteristics of archetypes and their role in literature. Among these archetypes in the present study, the archetype of anima is discussed. Anima is the feminine half of men’s existence that can change under the living conditions of any person and its positive and negative manifestations can be manifested. In the field of literature in different cultures, we also see the birth of strong themes by this archetype, so it is necessary to study products such as novels that are more dependent on the individual’s consciousness based on psychoanalysis. In this regard, the present study investigates the manifestation of this element in the psyche of Ibn Arabi in the novel Mawt Ṣaghir (Minor Death) by Mohammad Hassan Alwan, a prominent Saudi writer. Using a descriptive-analytical method, this paper shows that anima has a significant effect on the creation of events and incidents in the story and has created grounds for conflict between the characters. The findings indicate that the positive manifestations of the anima have been manifested in the form of lover, guide, otad, etc. 

    Research Methods: 

    One of the most popular types of literary criticism in recent decades has been psychological critique based on Jung’s theories. Jung’s school of psychology, known as Analytical Psychology, is especially famous for its collective subconscious and its contents, the archetypes. In addition to the individual unconscious, Jung believes in a deeper layer called the collective subconscious for the psyche, which is common to all human beings. One of the most important archetypes that Jung addresses in his theories is the anime archetype, which represents the female psyche. In other words, “Jung was the only twentieth-century psychologist to distinguish between male and female psychology” (Sanford, 1980, p. 5). This study analyzes the manifestation of this element in the psyche of Ibn Arabi's character in the novel Mawt Ṣaghir (Minor Death) by Mohammad Hassan Alwan, a prominent Saudi writer. Considering that the archetype of anima at different levels is reflected in the main character, familiarity and integration with one's own anime lead to what Jung refers to as the archetype of happiness, explaining why research is needed.

     Result/ Finding

    With the help of the evidence extracted from the novel, this paper deals with the similarities of Ibn Arabi's mistress to the concept of anima in Jung's theory and shows that the descriptive-analytical method has a significant effect on creating events and incidents in the story and the context of conflict it has created. The findings of the study indicate that the positive aspects of the anima are manifested in the form of lover, guide, otad, and so on. In sum, the characteristics of the anima that Jung referred to are consistent with the characteristics that Alwan intended for the characters. In other words, obvious manifestations of the archetype of anima can be seen in the Mawt Ṣaghir of Mohammad Hassan Alwan, which reminds us of the influence and role of the collective unconscious in the creation of this work.

    Keywords: Collective Unconscious, Archetype, Jung, Anima, Ibn Arabi, Mohammad Hassan Alwan
  • Zeinab Hajabokahaki, Ashraf Sheibaniaghdam *, Mohammadali Ghozashti Pages 53-70

    In cognitive stylistics, the theory of probable worlds is used to understand the contradictory plots of narratives. The principles of this theory explain the type of reading of the literary narrative and the interactions between the text and the reader. Similarly, Quantum physicists emphasize the multiplicity of universes and call them parallel universes. This issue can be explored in narratology under the name of possible worlds. Ryan divides multi-world narratives into three types of stories: fantasy and science fiction (world exploration narrative), intermittent history, and time travel. The fit of probable worlds with the real world can be studied in terms of access to real-world conditions that include 1) access to a time when the history of the probable world is different from the history of the real world, 2) linguistic access, 3) the use of language that leads the reader to the probable world, 4) natural access, 5) violations of the laws of physics, logic, mathematics, etc. 5) the real world, and 6) access to objects that are incompatible with the probable world with the real world.

    Keywords: cognitive stylistic style, possible worlds, Accessibility, Mathnavi Manavi, Daqoqi
  • Faroogh Nemati *, Reza Kiany Pages 71-92

    Literary language and poetry in particular is a suitable platform for the manifestation of Qur'anic teachings by poets, who enable the audience to receive and interpret their poems spiritually by referring their thoughts to the Holy Words of Revelation. In this regard, Hazin Lahiji, a 12th-century Sufi poet, has been influenced by the Qur'an in various ways. Inspiration through divine verses has helped the process of reading and analyzing his mystical poems. His sad poems are accordingly affected in both explicit and implicit forms. Sometimes, they are reflected in the content and sometimes by the words of the Qur'an in such a way that the contents, compositions, themes, and events of the Qur'an, in line with his poems, have created the ground for the variety of expressions and crystallization of his mystical thoughts. The present study was an attempt to investigate Lahiji's method of composing sad poems, which is referred to as ‘intertextuality’ or ‘proportionality’ in modern linguistic discussions. In this view, the authors intended to answer the following 3 questions by examining the poet's poems: 1) In what ways have his sad poems been influenced by the word of revelation? 2) What are the main mystical concepts of sad poetry that refer to Quranic themes? 3) How has Hazin aligned Qur'anic themes with poetic acquisitions in his mystical poems? This research was based on a descriptive-analytical method for analyzing Lahiji's sad poems. The results of this study showed that Lahiji used the techniques of adaptation, simile, allegory, allusion, interpretation, and quotation to translation. The rhetorical layers of his mystical language were adorned with the words of the divine dictators in such a way that the simple interaction between the absent text [the Qur'an] and the present text [poetry] in his poem had made his creativity unfruitful. The pure concepts of mysticism, such as ‘trust’, ‘manifestation’, ‘endurance’, ‘nearness’, ‘annihilation’, and ‘survival’, with the support of divine verses were found in Rohani’s interpretations. In addition, deliberately sad norms and unusual distances from Qur'anic characters, such as Khidr had plunged some of his poems into an aura of poetic appropriation.

    Keywords: The Holy Quran, Intertextuality, mysticism, Sad Lahiji
  • Zahra Pirhayati, Ali Heydari * Pages 93-110

    Tazkereh al-Awliya, which is the most important work of Attar's prose and one of the greatest texts of mystical prose, has great potential for intertextual comparisons with other mystical works as well as Attar’s Masnavis. This descriptive-comparative study aims to show the textual relationship of 51 joint anecdotes of Tazkereh-al-Awliya and Attar's Masnavis with the hypertext approach, one of the five pillars of Gérard Genette’s theory of transtextuality. The results of the research show a broad relationship between Tazkereh Al-Awliya and Attar’s Masnavis. Both types of hypertext (i.e. homogeneity and tragedy) are observed in these works. This connection is more than the type of tragedy, and among Attar's Masnavis, Al-Tair, Elahinameh, Misibatnameh, and Asrarnameh, respectively, have the highest percentage of common anecdotes with Tazkereh al-Awliya.

    Keywords: hypertextuality, Tazkirat al-Awliya, Homogeneity, Transformation
  • Shirzad Tayefi *, Nasir Ahmad Arian, Hamila Arian Pages 111-130

    The story of Pir-e Changi is one of the interesting stories of Molavi in the first book of Mathnavi, from which different readings have been made, and in each reading, somehow one of the semantic dimensions and hidden aspects has been reviewed. In this study, we analyze the narrative structure of this story based on the narrative pattern of Grimas, whose main goal is to draw the narrative plan of the story and while answering the following questions in specific ways: What is the main function of this story that forms the basis of its narrative design? What are the accessory/implicit stories that have been included in this story? Do the components of the whole narrative system reinforce problems as the main function of this story? It is assumed that among all the functions included in the story of Pir-e Changi, two functions can be considered as the main functions in it that produce two themes, ‘seeking wealth’ that Pir Changi demands from God by playing the harp and superficial judgment, and ‘lack of awareness from the truth’. From among these two important functions, drawing the plan of the story and appropriate meanings of the implicit stories with the help of the Greimas narrative model, one of the functions can be considered the main core of all functions. The results of the study show that based on the deep structure of narrative and actants, Pir-e Changi’s outgoing from a closed place to the desert is the main function of the story that forms the fundamental theme that is ‘lack of awareness of the truth’, because both deep narrative structure and implicit stories make a system to form this function and theme.

    Keywords: Pir-e Changi, Mawlavi, Grimas, Narrative, Plot
  • AmirHeossein Madani * Pages 131-152

    The dream is one of the most frequent motifs in mystical proses, which was considered a kind of honor. It is used as a medium to gain knowledge and understanding because it brought information from the unseen world (the afterlife). In these dreams, the question of “What did the God Almighty do to you?” is very frequent because of the fear Sufis had of the afterlife and the consequences of their actions. The inquirer asks the teller to enlighten him about the events of the purgatory. If God has absolved him of his sins, what was the reason for that? And if he has been tormented or punished for his sins, what negligence or mistake was he punished for? To answer the abovementioned questions, eighteen mystical proses were analyzed. The analysis of the obtained results showed that, in most cases, the teller talks about the favor and mercy of God and that the affairs of the afterlife are easier than what people think, so much that for fifty-nine cases of God's mercy, only nine cases of punishment were seen during the analysis. Contemplation on the proses shows that first, God’s favor and “causeless mercy” or, to be more precise, His “generosity and beneficence” are not only toward mystics and righteous people but also toward normal people, sinners, and murderers; hence God’s true nature is of justice and mercy. And second, that heaven and its blessings are the least of rewards given to the blessed by God; while the more exclusive rewards are seeing God and His companionship, God’s consent and satisfaction in His servants, the prophet greeting the mystic, and being the companions of prophets and righteous people.

    Keywords: dream, The inquirer, the teller, God’s Behavior, Mercy, forgiveness, Torment, rebuke
  • Faezeh Arabyousefabadi *, Zahra Davar Pages 153-166

    The book Asrar al-Tawhid is a mystical work in which social agents are represented in different ways. The purpose of the present study is to analyze the discourse of this book based on Van Leeuwen's model relying on the descriptive-analytical method. Preliminary results of the study indicate that in this work, Abu Saeed Abu al-Khair is introduced as a dynamic and effective force through activation. The highest frequency of writing after Abu Saeed Abu al-Khair is related to Khajeh Hassan Modab, the special agent of Abu Saeed and Abolghasem Qashiri. It is obvious that the frequency of naming this prestigious figure due to his final inclination towards Abu Sa'id has had a tremendous impact on the image and spiritual legitimacy of Abu Sa'id Abu al-Khair. In Asrar al-Tawhid, the highest frequency of groups is related to Sufi elders, dervishes, and disciples, all of whom belong to their own group and to the sect-oriented discourse. In the non-identification section, it was found that the identities of anonymous agents were not important in propagating the method-oriented discourse. However, what matters is what they do. The actions of these anonymous agents always have a similar and effective function in expressing the author’s mystical views, which often include observing and perceiving the greatness and importance of the spiritual personality of Abu Sa'id Abu al-Khair. In the book Asrar al-Tawhid, the humanization of animals has an ideological burden, because the presence of these wild animals is one of the virtues of Abu Sa'id Abu al-Khair to be a sign of his legitimacy, consolidation of power, and truth. From the point of view of the deletion component, it was proved that parts of Abu Sa'id's knowledge include the category of fading, since the producer of discourse in this work, like other seekers, is obliged to refrain from revealing the secrets of God and not to share the secret of truth except with the people of truth.

    Keywords: Critical discourse analysis, Social Agent, Asrar al-Tawhid, Abu Saeed Abu al-Khair, Fading, Van Leeuwen
  • Farhad Mohammadi * Pages 167-184

    The story of the ‘Jewish King and Minister’ in Masnavi Ma'navi, in the first reading, shows a way in the policy that the landlords divide the followers of a religion. From epistemological and intellectual perspectives, it has also shown the misconceptions and mistakes of human beings in reasoning. In this story, Mowlana, by showing the plan of the minister to destroy the religion of Christianity, has practically shown how wrong reasoning, as well as judging and acting on that argument, causes disaster. The results show that the mistake of the Jewish king and the minister has a cognitive origin and it goes back to their misconceptions. They have thought about the subject (= Christianity) with a bipolar fundamentalist mentality and based on this mentality, they have evaluated, judged, and finally issued a verdict.

    Keywords: epistemology, Reasoning, Fundamentalism, Mowlana, the Jewish King, the Minister
  • Alireza Shadaram *, Zahra Namwar Pages 185-210

    The gradual Sufi approach to Islam made mystical discourse one of the dominant discourses after the sixth century AH. Mysticism and Sufism have been manifested more than anything else in Persian literature. Persian mystical literature gradually formed the ideology of a large part of the Iranian society and influenced other Iranian arts, including miniature. The study of Iranian miniature, as a cultural-artistic text, leads the audience to a set of symbolic codes that have been formed in the context of Islamic mysticism. In this regard, the aim of the present study is to analyze the relationship between mystical literature and Iranian miniatures. Therefore, through the semiotic approach, the impact of mystical literature on the signifying system of Iranian miniature has been shown. Furthermore, we have examined how characteristics of mystical literature are manifested in the visual signs of the paintings. We have performed a content analysis with an intertextual semiotic approach using a descriptive-comparative method, and explained the relationship between mystical literature and Iranian miniature, by using semiotics, analyzing, and comparing verbal and visual signs in the mystical literature and miniatures. Analysis of visual signs such as perspective, face painting, color, light, framing and imaginary images in Iranian miniatures in this study shows that the significance of these visual signs is about mystical themes such as unity in diversity, the quality of the human soul and spirit, spirituality and the best system that rules the world, the movement of the transcendent man from the material world to the spiritual world, and immortality.

    Keywords: mystical literature, Iranian miniature, Semiotics, comparative arts
  • Seyede Mohana Seyedaghaie Rezaie *, Farzad Baloo Pages 211-226
    Introduction

    The East, as the cradle of human civilization, appeared more and more in the works of Russian thinkers and writers since the 1940s. The name of Lev Nikolayevich Tolstoy is also connected with the culture and philosophy of the East, and the influence of the philosophy of the East on the formation of his worldview is very great. He considered the oriental way of life, the peacefulness and hard work of his people, and the cultural heritage of the Orient as the saviors of humanity. Tolstoy's familiarity with Eastern culture and wisdom goes back to his teenage years, when he moved to Kazan, an ancient and Muslim city on the banks of the Volga River, at the age of thirteen, prepared to enter the Faculty of Philosophy, the Department of Arabic and Turkish Languages of Kazan University. The young count learned Arabic and Turkish languages under the supervision of the great scientist Mirza Kazem Beyk, one of the first founders of Oriental studies in Russia. By studying Mirza Kazembeik's works (Persian literature, Iranian epic, and Iranian mythology from Ferdowsi's point of view), he got acquainted with Ferdowsi, Rumi, Saadi, Hafez, Jami, and other great Persian poets and literature.By serving in the Caucasus and participating in the Crimean War, the young Tolstoy became more familiar with Islam, Eastern culture and the temperament of the Crimean Muslim Tatars, and he did not stop learning more about Eastern religions and wisdom until the end of his life. In this way, it can be said that Eastern religions, especially Islam and Islamic mysticism, have played a significant role in the formation of the author's intellectual and worldview.Tolstoy, a great Russian writer, was well aware of the literary role of language in education. He used literature to explain moral, religious, philosophical issues, and the impact of his words and created works whose educational aspects are as rich and strong as his literary aspects. Tolstoy defined a new semiotic system by creating allegorical stories for audiences who were often deprived of reading and writing or had little benefit of knowledge. He sought to teach religious and moral concepts to the mass of people, especially children, with narrative, simple, and clear language.

    Review of the Literature:

    Tolstoy's works were created in different genres, including novels, long and short stories, folk tales, etc. The audience of the works of this well-known writer and thinker was different strata of society, from children and teenagers to adults, from ordinary people to educated people and intellectuals. If it is mentioned, Tolstoy suffered a mental crisis in the 1970s, a crisis that ultimately led to the formation of a new worldview in the author's life and works, and religion and spirituality became the focal point of his works: he turned to create moral and instructive short stories in simple language and tried to create works for common readers.Tolstoy, as a teacher at Yasnaya Polyana School, dealt directly with children and attached great importance to their education. He believed that teaching with the help of epic and historical stories, allegorical stories, and stories taken from legends and popular culture, songs, and stories is far more efficient than teaching with the help of common scientific sources.Also, he was of the opinion that, to educate the common people, it is necessary to have books with a lot of content, which should have a simple language, and that great literary works belong to the educated stratum of the society and are not useful for the common people. It should be noted that the emergence of this type of Tolstoy's works was not only for the purpose of creating literature with simple and understandable language for the common people, but he wanted to convey his worldview and beliefs and tell people about the meaning of life. He believed that the most important duty of a writer is to teach the right way of life.Tolstoy's folk stories were created between 1880-1890. These short religious-philosophical stories have signs of allegory, legend, admonition, story, and anecdote.The story of ‘the godson’ (Крестник) can be classified under folk stories and in the genre of allegorical instructive stories. Tolstoy wrote this story in 1886. He started writing, but the audit did not issue permission to publish this work as an independent book, and in a letter to the publisher, he called it "the most anti-God work". Finally, in 1906 AD, he succeeded in obtaining permission to publish the work ‘Posrednik’ (Посредник).The Qur'an, as a religious book and a true guide for mankind, contains many instructive stories and anecdotes. The story of ‘Moses and Khidr’ is one of the wonderful and mysterious stories of the Quran and it is mentioned in Surah Kahf, verses 60-82. Human wisdom is hidden in the story of ‘Moses and Khidr’ about the external and internal aspects and destinies of this world, and the philosophy of creation is in line with Tolstoy's religious and moral thoughts. Therefore, knowing that the author is familiar with the Qur'an and has even mastered it, it is possible that the wonderful story of ‘Moses and Khidr’ in the Qur'an is one of the sources of inspiration for the author in creating this work. In the following, we will examine the stories ‘the Godson’ and ‘Moses and Khidr’ in terms of their structure and content.

    Methodology

    In this descriptive-adaptive study, we examine the quranic story ‘Moses and Khidr’ and Tolstoy's ‘the Godson’ story in Surah Kahf from the Qur'an. By delving into the structural and content elements of these two stories, we find remarkable similarities that cannot be considered coincidences. In this research, we try to answer three research questions: 1) Can these similarities be considered proof of Tolstoy's influence from Islam and the Quran? 2) What truth do these similarities come from centuries of time and cultural differences? 3) Can we come to the conclusion that the spirit of truth is a constant thing and has found a different form and language only in the eyes of each nation?

    Results

    With a comparative approach to the Quranic story ‘Moses and Khidr’ and Tolstoy's ‘the Godson’, we reach remarkable similarities in terms of structure and content: 1) the central existence of the guide (first the godfather and then the deserter of the world in the story of ‘the Godson’ and the Lord and Khedr in the story of ‘Moses and Khidr’), 2) the existence of allegorical income (the story of the bear and its cubs in the story of ‘the Godson’ and the story of the fish coming back to life in the story of ‘Moses and Khidr’), 3) three events that are unfair on the surface and force the disciple (adopted son/ Moses) to break the covenant and do prohibitions, and 4) interpretation of the wisdom of those events by the mentor (adopted father/ Khidr).A similar message is also hidden in the heart of both stories, that the fate of this world is not incalculable, and knowing the mystery that is covered by wisdom and expediency on people requires a special ability and capacity. Both stories invite their audience to patience, inaction, submission and satisfaction, and unquestioning following of the mentor. Therefore, by putting these two stories together and examining them, we reach almost identical and similar results, a similarity that helps us to answer the question raised in the introduction with more certainty.Tolstoy was most likely influenced by the Quranic story ‘Moses and Khidr’ in creating this story. He benefited from other religions and rituals, especially Islam, and was constantly searching and accepting for knowing the truth, and avoided dogma, religious fanaticism, and belonging to a religion and culture. By comparing these two stories, we realized that the truth is a constant issue and continues to live beyond time and place and religious and ethnic affiliations.

    Keywords: Tolstoy, The Godson, Moses, Khidr, Quran