فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 2 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر احسان لرافشار*، دکتر مهدی روزخوش صفحات 1-24

    در ادبیات نظری انواعی از فرش با عنوان فرش درختی‌، ‌فرش باغی، فرش چهار باغی و فرش بهشتی مطرح می‌شود که بزعم برخی متخصصان، نقشه‌های این فرش های ایرانی روایت‌های مختلفی از فرش‌های باغی و بهشت را در برمی گیرد که این نقشه ‌ها و مفاهیم نمادین آن ، هنوز مورد بحث و تحقیق است. روش تحقیق در مرحله اول، توصیفی و تحلیل محتوای هندسی نقوش فرش با نرم افزار تحلیل شبیه سازی است که از مطالعات کتابخانه ای و گرافیک کاربردی بهره برده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در طرح فرش-های باغی علاوه بر قالب کلی باغ، جوی ها و باغچه ها به صورت منظم در متن اثر قرار گرفته اند و معمولا دو محور اصلی به صورت دو جوی آب زمینه قالی را به چهار بخش تقسیم کرده است (طرح چهار باغ ایرانی) که مفهومی تمثیلی از بهشت را دربردارد.

    کلیدواژگان: فرش باغی، طبیعت، نقش گیاهی، باغ بهشتی
  • عصمت السادات هاشمی صفحات 25-40

    دیدگاه معرفتی ایرانیان در طرح ریزی و احداث باغ و پردیس می تواند در بستر رویکردهای گوناگون مورد ارزیابی و بازبینی قرار گیرد که در این میان دو رویکرد «محیط شناسی اقلیمی» و «محیط شناسی تعهدی» از اهمیت بیشتری برخوردار می باشند. از سویی دیگر ایرانیان هرگز تعامل و نحوه برخورد خویش با محیط را جدای از فرهنگ و دین خود ندیده اند و در بستر همین امر است که معماران باغساز ایرانی در صدد برامده اند تا معنایی تمثیلی از بهشت را در باغ و پردیس سازی ایرانی به نمایش درآورند. بر این اساس در این مقاله در رویکردی تحلیلی تطبیقی و با استناد به آیات قرآن کریم و تفاسیر و روایات تلاش شده است تا با اشاره به دیدگاه قران کریم از بهشت و باغ های بهشتی به تاثیرات این مفاهیم علوی در عناصر و مولفه های باغ ایرانی اشاره شود تا بر این امر صحه گذارد که محیط شناسی تعهدی در باغ و پردیس سازی ایرانی اسلامی تاثیرگذار بوده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که طبیعت باغ ایرانی مفهومی تمثیلی از بهشت دارد که خود را در عناصر باغ های ایرانی بالاخص چهار باغ های عصر صفوی به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: : قران کریم، بهشت، محیط شناسی تعهدی، باغ ایرانی و پردیس سازی
  • دکتر محمدرضا قربانی پارام، کرشمه حسن زاده* صفحات 41-61

    دو مفهوم «پایداری شهری» و «توسعه پایدار شهری» به دلیل تقارب معانی بجای یکدیگر بکار می روند، حال آن که پایداری مجموعه ای از وضعیت ها را شامل می شود که در بستر زمان، استمرار دارد، درحالی-که توسعه پایدار، فرآیندی را تداعی می کند که در بستر آن پایداری می تواند پدیدار شود. از آنجاکه پایداری در یک اکوسیستم خاصه اکوسیستم شهری طبق اصول از پیش تعیین شده اتفاق نمی افتد، بلکه حالت پایدار و پویا در آن رخ می دهد یعنی به عبارت ساده تر توسعه پایدار در یک محیط یا کشور با درنظرگرفتن توان اکولوژیکی، نیروی انسانی و منابع مالی متعلق به آن محیط بومی یا ساختار شهری می تواند تحقق یابد، ضرورت ارزیابی این مفهوم در هر علم با حوزه اندیشیدگی خاص در یک قلمروی سرزمینی، امری اساسی و بایسته بنظر می رسد. هدف اصلی توسعه پایدار، تامین نیازهای اساسی، بهبود و ارتقاء سطح زندگی برای همه و اداره بهتر اکوسیستم ها و آینده ای امن تر و سعادتمند تر ذکر شده است؛ بطور کلی می توان اهداف توسعه پایدار را درسه مقیاس بین المللی، ملی و محلی بررسی نمود. رویکرد پژوهش حاضر نیز رویکردی تحلیلی و توصیفی است که از بیشینه منابع موجود در بستر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و مطالعات صورت گرفته در سنوات گذشته در منظرسازی و معماری منظر ایرانی بهره برده است. یافته پژوهش حاضر را می توان اصول و مولفه های مرتبط با مفهوم پایداری در معماری منظر در رویکرد بومی سازی منظر و معماری منظر دانست که لازم و در عین حال بایسته است تا در فرایند مداخلاتی در حوزه برنامه ریزی و طراحی منظر فعلی ایران برای بیشینه انطباق با مولفه های زیست محیطی، شرایط فرهنگی و اجتماعی و ساختار اجرایی و مدیریتی حاکم مورد توجه شایسته قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پایداری، منظر پایدار، توسعه پایدار، رویکرد بومی
  • محبوبه آجیلی*، دکتر علی بهنام والا صفحات 63-83

    آجر پخته یکی از مصالح ساختمانی جهانی است که توسط فناوری هزار ساله تولید شده است و به عنوان یکی از مصالح اساسی در ساخت و ساز و ساختمان نقش اساسی دارد. از این مصالح پر کاربرد در (نماسازی، اسکلت سازی، کرسی چینی، دیوارسازی، قوس ها و پوشش انواع طاق ها، کف فرش ها) استفاده می شود. با توجه به استفاده فراوان از آجر، بهینه سازی چنین صنعتی در دوران مدرن امروز و در آینده گام بزرگی در جهت صنعتی شدن ساختمان ها به وجود می آورد. مقاله حال حاضر در صدد است که به روش علمی به بررسی و نحوه عملکرد آجرهای هوشمند ازجمله مقاومت بسیار زیاد، کنترل حرارتی بالا، کاهش مصرف انرژی، عبور تاسیسات (لوله و کابل)، سهولت در ساخت و ساز، کاربرد آن در نماهای ساختمانی و ذخیره انرژی خورشید که منجر به کاهش اتلاف حرارت شده و گرما و سرما را در خود ذخیره می کند، بپردازد. هدف نهایی تحقیق ساخت ساختمان هایی با سرعت ساخت و ساز بالاتر، کاهش هزینه ها، ذخیره سازی انرژی، استحکام و دوام بالا، ظرفیت حرارتی بالاتر، سبک تر و .. از روش های ساخت با استفاده از سیستم پولتروژن می باشد. همچنین تبدیل پارادایم های بیولوژیکی به ساخت و ساز ساختمان ها، انتقال سازه و ویژگی های تعریف سیستم از مدل های بیولوژیکی به سیستم ها، فرآیندهای ویژه غیرسازه ای ابداعی را شامل می شود. چالش ساخت سازه های بیومیمتیک و زیست الهام شامل ارایه روش ها و روندهایی است که امکان نقشه برداری از ویژگی های بیولوژیکی را به صورت ترسیم مربوط به تولید فراهم می کند. رویکرد روش شناختی نیازمند اعتبارسنجی و تایید روش های تولید موجود در مقیاس کوچک (مدل، سلول های اولیه) برای انتقال یافته ها به تولید اجزای سازنده در مقیاس سازه دارد، می باشد. علاوه بر این، ویژگی های بیولوژیکی که نمی توانند توسط روش های موجود بازتولید شوند، نیازمند تنظیم بیشتر یا توسعه روش های جدید برای انتقال مناسب می باشند. شرط اساسی برای توسعه بیشتر چنین روندهایی تولیدی، امکان تولید سازه های پیچیده براساس استراتژی های بیولوژیکی است که مربوط به مصرف منابع و انرژی، تولید زباله و انتشار گازهای گلخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: آجر هوشمند، سازه های بیومیمتیک، فرآیندهای پولتروژن، سازه ماژولار
  • دکتر سید مجید نادری صفحات 85-97

    ساختمان بانک ها علاوه بر نقش مهم در طراحی و معماری پایدار شهری، بعنوان یکی از کاربری های پر مصرف انرژی بشمار می آیند. در این پژوهش تلاش گردید تا با مدنظر قراردادن خصوصیات معماری سبز و معماری همساز با اقلیم، میزان اثربخشی این اصول را در کاهش میزان مصرف انرژی ساختمان مرکزی بانک مورد بررسی قرار گیرد. در راستای دسترسی به این هدف، یک ساختمان اداری بانک با درنظرگرفتن اصول و خصوصیات معماری سبز و معماری همساز با اقلیم گرم و خشک همچون تغییر سیستم های لوله کشی، تعویض برج های قدیمی تاسیسات خنک کننده با برج های کم مصرف با طول عمر بالا، ایجاد حوضچه بتنی ذخیره آب جهت جمع آوری و استفاده از آب باران، ساخت زیرساخت های لازم جهت استفاده از پنل های خورشیدی، ایجاد فضای سبز، استفاده از سیستم روشنایی هوشمند، پنل های کناف عایق و مصالح و منابع محلی بهسازی گردید و سپس با نرم افزارDesign Builder و دیگر مشاهدات میدانی منجمله رصد قبوض حامل های انرژی، میزان اثر بخشی این بهینه سازی در جهت کاهش مصرف انرژی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از آنالیزهای صورت گرفته نشان می دهند بهسازی صورت گرفته منجر به کاهش تولید گاز دی اکسید کربن، سوخت مصرفی سالیانه و مصرف انرژی الکتریسیته و گاز گشته است. درنتیجه می توان گفت استفاده از خصوصیات معماری سبز و مدنظر قرار دادن اصول معماری همساز با اقلیم در بهینه سازی ساختمان مزبور تاثیر بسزایی در کاهش مصرف انرژی و رفاه و آسایش کارکنان و ارباب رجوعان به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: معماری سبز، طراحی ساختمان بانک، اقلیم گرم و خشک، بهینه سازی انرژی
  • دکتر حسن ریحانی همدانی صفحات 99-120

    در راستای توسعه پایدار روستایی و برخورداری روستاییان از معیشت پایدار، می توان از فعالیت های مکمل کشاورزی در روستاها بهره گرفت که در این میان، توریسم روستایی امکان افزایش درآمد خانوارهای روستایی، اشتغال زایی و جلوگیری از مهاجرت های روستایی را در بستر بهبود کیفیت زندگی و توزیع متعادل خدمات و تسهیلات رفاهی در روستا فراهم می کند. از سویی دیگر، برخورداری روستاهای ایران از جاذبه-های طبیعی، منابع و پتانسیل های بالقوه اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی ، التزامی در توسعه توریسم روستایی بشمار می رود. روش تحقیق پیمایشی با روش تحلیل عوامل استراتژیک در ماسوله است که در سال 1401 به انجام رسیده است. در پژوهش حاضر که از روش پیمایشی و فراتحلیل بهره می برد، تلاش شده است تا علاوه بر ارزیابی و بازنگری رویکردهای توسعه توریسم روستایی، در چارچوب تحلیل عوامل استراتژیک (SWOT) به تبیین جایگاه توریسم در توسعه اکوتوریسم در ماسوله پرداخته شود. یافت های تحقیق نشان می دهد در این میان، نوع رویکرد در فرایند توسعه توریسم روستایی کارکردی، راهبردی، ساختاری و استراتژیک، همراه با التزام پایبندی بر توسعه پایدار روستایی، می تواند در فرایند برنامه ریزی توریسم روستایی تاثیر گذار باشد. همچنین توسعه مراکز بهداشتی و زیرساخت ها از اولویت های اصلی توسعه اکوتوریسم در ماسوله بشمار می روند.

    کلیدواژگان: توریسم طبیعت گردی، توسعه روستایی، رویکرد راهبردی، ساختاری و استراتژیک
|
  • Pages 1-24

    In the theoretical literature, there are different types of carpets called tree carpets, garden carpets, four-garden carpets, and heavenly carpets. According to some experts, the maps of these Iranian carpets include different narratives of garden and paradise carpets. And its symbolic concepts are still under discussion and research. The research method in the first stage is descriptive and geometrical content analysis of carpet motifs with simulation analysis software that has benefited from library studies and applied graphics (SA). The findings of the research show that in the design of garden carpets, in addition to the general garden format, streams and gardens are regularly included in the text of the work, and usually the two main axes are two streams of water on the background of the carpet. Has divided it into four parts (four Iranian gardens plan) which contains an allegorical concept of heaven.

    Keywords: garden carpet, nature, heavenly garden
  • Pages 25-40

    The epistemological point of view of Iranians in the planning and construction of gardens and campuses can be evaluated and reviewed in the context of various approaches, among which the two approaches of "climatic ecology" and "obligatory ecology" are more important. To be On the other hand, Iranians have never seen their interaction and the way they deal with the environment apart from their culture and religion, and it is in the context of this that Iranian garden architects are trying to create an allegorical meaning of heaven in Iranian gardens and campuses. Make a show Based on this, in this article, in a comparative analytical approach and by referring to the verses of the Holy Qur'an, interpretations and narrations, it has been tried to show the effects of these concepts on the elements and components of the garden by referring to the Holy Qur'an's view of heaven and heavenly gardens. Iran should be mentioned to confirm that commitment ecology has been effective in Iranian Islamic garden and campus construction. The results of this research show that the nature of the Iranian garden has an allegorical concept of heaven, which shows itself in the elements of Iranian gardens, especially the four gardens of the Safavid era.

    Keywords: Holy Qur'an, heaven, commitment ecology, Iranian garden, campus planning
  • Pages 41-61

    The two concepts of "urban sustainability" and "sustainable urban development" are used interchangeably due to the convergence of meanings, while sustainability includes a set of situations that continues over time. That sustainable development evokes a process in which sustainability can appear. Since sustainability in an ecosystem, especially an urban ecosystem, does not happen according to predetermined principles, but a stable and dynamic state occurs in it, that is, in simpler terms, sustainable development in an environment or country by considering Ecological power, human power and financial resources belonging to that natural environment or urban structure can be realized, the necessity of evaluating this concept in every science with a specific field of thought in a territorial territory seems to be a basic and necessary matter. Local scales. The approach of the current research is an analytical and descriptive approach that has used most of the available sources in the context of library and documentary studies and studies conducted in the past years in Iranian landscape architecture and landscape design. The findings of the present research can be considered the principles and components related to the concept of sustainability in landscape architecture in the approach of landscape localization and landscape architecture, which is necessary and at the same time necessary in the process of interventions in the field of planning and designing the current landscape of Iran for Maximum compliance with the environmental components, cultural and social conditions, and the ruling executive and management structure should be given attention.

    Keywords: sustainability, sustainable landscape, sustainable development, native approach
  • Pages 63-83

    Baked brick is one of the world's building materials, produced by a thousand-year-old technology, and plays an essential role as one of the basic materials in construction and building. These widely used materials are used in (façade construction, skeleton construction, porcelain chairs, wall construction, arches and covering all kinds of arches, carpet floors). Considering the abundant use of bricks, the optimization of such an industry in the modern era today and in the future will bring about a big step towards the industrialization of buildings. The current article aims to scientifically investigate and how smart bricks work, including high resistance, high thermal control, reduction of energy consumption, passage of facilities (pipes and cables), ease of construction, its application in facades. Building and storing solar energy which leads to reducing heat loss and stores heat and cold in itself. The final goal of the research is building buildings with higher construction speed, cost reduction, energy storage, high strength and durability, higher heat capacity, lighter, etc. from the methods of construction using the poltrogen system. Be Also, the conversion of biological paradigms to the construction of buildings, the transfer of structure and system definition features from biological models to systems, includes special innovative non-structural processes. The challenge of building biomimetic and bio-inspired structures includes providing methods and trends that allow the mapping of biological characteristics in the form of drawings related to production. The methodological approach requires validating and confirming existing production methods on a small scale (models, primary cells) to transfer the findings to the production of structural components. In addition, biological characteristics that cannot be reproduced by existing methods require further adjustment or development of new methods for proper transfer. The basic condition for the further development of such production processes is the possibility of producing complex structures based on biological strategies that are related to resource and energy consumption, waste production, and greenhouse gas emissions.

    Keywords: smart brick, biomimetic structures, poltrogen processes, modular structure
  • Seyed Majid Naderi Pages 85-97

    Bank buildings are considered as one of the most energy consuming centers despite its important role in urban sustainable design and architecture. This research has attempted to investigate the effectiveness of utilizing Green Architecture characteristics and the principles of climate compatible architecture on reducing the amount of energy consumption in a central bank building. In pursuit of this purpose, the building was renovated by considering the principles and characteristics of green architecture and hot and dry climate-compatible architecture, for example, changing the plumping systems, replacing the old cooling towers with low consumption, high life span towers, creating concrete pools to save water and collect rain water, constructing the necessary foundations for using solar panels, building and providing green spaces, and using intelligent lighting system, insulating panels, and local materials and resources. In the next stage, Design Builder software and other field studies such as monitoring energy bills were used to measure the effectiveness of this renovation on the matter of decreasing energy consumption of this bank building were studied. The findings of Design Building and the analysis indicate that the performed renovations have led to a reduction in carbon dioxide emissions, have decreased the annual consuming fuel and the consumption of electricity and gas. Moreover, the climate related findings show that the annual fuel breakdown have improved in the renovated building in comparison with the old building. As a result, it can be said that applying the characteristics of green architecture and observing the principles of climate compatible architecture leave significant influences on reduction of energy consumption and leads to the comfort and welfare among the bank staffs and customers.

    Keywords: Green Architecture, Climate Compatible Architecture, Designing Bank Building, Hot, Dry Climate, Energy Optimization
  • HASAN Reyhani Hamadani Pages 99-120

    In the direction of sustainable rural development and the enjoyment of a sustainable livelihood for the villagers, it is possible to take advantage of the complementary activities of agriculture in the villages. It provides welfare services and facilities in the context of improving the quality of life and balanced distribution in the village. On the other hand, Iran's villages have natural attractions, potential social, cultural and environmental resources and potentials, it is a commitment in the development of rural tourism. The research method is a survey with the method of analyzing strategic factors in Masuleh, which was carried out in 1401. In the present research, which uses the survey and meta-analysis method, an attempt has been made to explain the position of tourism in the development of ecotourism in Masuleh in the framework of strategic factor analysis (SWOT) in addition to evaluating and revising the approaches of rural tourism development. The findings of the research show that the type of approach in the development process of functional, strategic, structural and strategic rural tourism, along with the commitment to sustainable rural development, can be effective in the planning process of rural tourism. Also, the development of health centers and infrastructures are among the main priorities for the development of ecotourism in Masuleh.

    Keywords: nature tourism, rural development, strategic, structural, strategic approach