فهرست مطالب

مدیریت سرمایه انسانی دفاعی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

نشریه مدیریت سرمایه انسانی دفاعی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احدالله انگزی قدس*، بهنام عبدی، سیدحسن حسینی، مجتبی هداوند صفحه 1

    جانشین پروری یکی از سازوکارهای مهم و ارزشمند در پیشرفت و بهبود هر سازمان به ویژه سازمان های نظامی بوده و می تواند هم راستا با تحولات و تغییرات محیطی با توانایی و شایستگی کارکنان ادامه حیات سازمان را تضمین می کند. درواقع جانشین پروری کارکنانی که به عنوان نیروهای تکاور می باشند؛ یکی از مولفه های اصلی قدرت نظامی هر کشور در مواجهه با هرگونه بحران است. در حال حاضر، الگوی در این زمینه، وجود ندارد؛ بنابراین طراحی این الگو امری ضروری است. این پژوهش، باهدف طراحی الگوی جانشین پروری تکاوران در یک واحد نظامی انجام شده است. برای نیل به این هدف از مطالعه موردی و از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل فرماندهان و مدیران و نخبگان دانشگاهی واحدهای تکاوری ارتش جمهوری اسلامی ایران بودند که با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی تعداد 25 نفر شامل 10 خبره دانشگاهی و 15 فرمانده و مدیر نیروی انسانی بودند، موردمطالعه قرار گرفتند. روش گردآوری داده ها میدانی بوده است و ابزار گردآوری داده ها مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی که حاکی از 104 مقوله کلی است. یافته های پژوهش نشان داد مدل به دست آمده می تواند به عنوان یک چارچوب نظری علمی و پایه برای جانشین پروری تکاوران در یک واحد نظامی می تواند مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگو، جانشین پروری، شایستگی، تکاوران، واحد نظامی
  • کیومرث مولادوست*، محسن نجفی صفحه 2
    زمینه و هدف

    کرامت انسانی کارکنان محور توسعه و پیشرفت جامعه بوده و مستلزم رعایت و توجه جدی به آن است. کارکنان وظیفهبه عنوان بخش مهمی از منابع انسانی سازمان هایی نظامی جایگاه ویژه ای دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر وراهکارهای مناسب ارتقاء شان و منزلت کارکنان وظیفه، در سه سطح یگان، ارتش و خارج از سازمان)دولت، جامعه و خانواده(است .

    روش

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی پیمایشی، از لحاظ - نوع برخورد با مساله ی مورد بررسی و ورود به آن مطالعه ای میدانی استت و از نوع توسعه ای و کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده استت . جامعته آمتاری پژوهش شامل کارکنان پایور و وظیفه یک واحد نظامی است، بر این اساس، تعداد 56 تن پایور و 134 تن وظیفته و در مجمتوع 190 تتن نمونه آماری به پرسشنامه پاسخ دادند.به ترتیب با فراوانی » به کارگیری براساس تخصص « و » بهبود امکانات رفاهی « ،» برخورد محترمانه «

    یافته ها

    در سطح یگان 88 ، 71 و62 به ترتیب با فراوانی » خدمت هدفمند « و » بومی سازی خدمت سربازی « ،» بهبود شرایط خدمت « ، ؛ در سطح ارتش 98 ، 79 و 40 وبه ترتیب با فراوانی » افزایش رضایت مندی سربازان « و » ارتقاء جایگاه خدمت سربازی « ؛ در خارج از سازمان 30 و 26 موثر هستند.

    نتیجه گیری

    مدیریت هوشمند موجب ارتقاء بهره وری سازمان و استفاده بهینه از توانمندی های کارکنان وظیفه و افزایش رضایت شغلیآنان می شود، بنابراین در فرایند دریافت، توزیع و واگذاری آن ها به سازمان ها و یگان ها، باید مدیریت هوشمند براساس شغل، تخصص ومدرک تحصیلی انجام شود. ایجاد منزلت اجتماعی برای کارکنان وظیفه و بهبود وضعیت اجتماعی آنان در جامعه نیز به همت و تتلاهمه آحاد جامعه بستگی دارد.

    کلیدواژگان: جایگاه اجتماعی کارکنان وظیفه، منابع انسانی سازمان های نظامی، رضایت شغلی کارکنان وظیفه، ارتقای منزلت کارکنان وظیفه، موقعیت اجتماعی سربازان
  • ناصر شهلایی*، محسن درویشی، حمیدرضا عنانی صفحه 3

    بزرگ ترین سرمایه سازمان های موفق سرمایه انسانی است. بدون در نظر گرفتن مدیریت منابع انسانی در همه سازمان ها با چالش هایی مواجه است و این چالش ها ممکن است روند توسعه و پیشرفت سازمان را دچار اختلال نماید. هدف از این پژوهش اولویت بندی چالش های مدیریت منابع انسانی آجا در حوزه کیفیت زندگی کاری کارکنان می باشد.
    نوع تحقیق کاربردی می باشد و روش انجام این تحقیق بر اساس ماهیت موضوع پژوهش، اهداف وسعت و دامنه آن روش تحقیق توصیفی با رویکرد آمیخته انتخاب گردیده است. روش های جمع-آوری اطلاعات و داده ها به روش میدانی و کتابخانه ای می باشد و ابزارهای جمع آوری اطلاعات و داده ها مصاحبه و پرسشنامه می باشد. جامعه آماری، کارکنان ستاد آجا ، دارایی، معاونت طرح و برنامه ، و معاونت نیروی انسانی آجا مشغول انجام وظیفه هستند. نمونه گیری با استفاده از روش تصادفی طبقه ای انجام گرفته است و حجم نمونه که با استفاده از فرمول آماری (کوکران) تعداد 94 نفر می باشد
    جهت تجزیه تحلیل داده ها از آزمون کای 2 و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که مهمترین چالش های مدیریت منابع انسانی آجا در حوزه کیفیت زندگی کاری مهمترین چالش های مدیریت منابع انسانی آجا در حوزه کیفیت زندگی کاری، عدم رعایت عدالت بر مبنای شایسته سالاری، استعداد، تخصص و مهارت کارکنان، جوابگو نبودن ظرفیت های سازمانی برای نهادینه کردن نظام شایسته سالاری در سطح  آجا، ضعف در سامانه های ارزیابی و  مدیریت عملکرد کارکنان در سطح آجا، عدم توانایی آجا در اختصاص حقوق و مزایا به کارکنان به نسبت عملکرد آن ها، استرس زیاد در کارکنان آجا می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، کیفیت زندگی کاری، کارکنان آجا
  • سهیلا قهرمانی*، محسن نجفی، ماندان مومنی صفحه 4

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر موفقیت نظام جانشین پروری در یکی از سازمان های تابعه آجاانجام شده است.نوع تحقیق حاضر توصیفی پیمایشی است و از نظر هدف کاربردی است.جامعهآماری،کارکنانحاضریکی از سازمان های تابعه آجاهستندکهتعدادآنها 315 نفرمی باشدوازدانشوصلاحیتکافیبهمنظورپاسخگوییبهسیوال هایپرسشنامهبرخوردارهستند؛همچنینجهتتعیینحداقلحجمنمونهلازم،ازفرمولکوکراناستفادهشد. باتوجهبهاینکهحداقلحجمنمونهموردنیاز 173 نفربهدستآمداینتعدادمبنایتجزیهوتحلیلقرارگرفت. ابزار گردآوری داده های تحقیق حاضر پرسشنامه است که پایایی پرسشنامه تحقیق حاضر با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که برای تمامی متغیرهای پژوهش از مقدار 7/0 بالاتر است. همچنین جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار AMOS استفاده گردیده است. نتایج تحقیق حاضر در خصوص آزمون فرضیه ها، تاثیر مثبت و معنادار(حمایت و مشارکت مدیریت ارشد بر جانشین پروری، شاخص برای برنامه ریزی جانشینی سازمانی بر جانشین پروری، ارزیابی مبتنی بر نیازها بر جانشین پروری، ارایه فرصت های توسعه حرفه ای بر جانشین پروری، تمرکز بر توجه فردی بر جانشین پروری، مسیولیت اختصاصی بر جانشین پروریگسترش تا کلیه سطوح سازمان بر جانشین پروری و استراتژی برای برنامه ریزی جانشینی اثربخش بر جانشین پروری) را نشان می دهد. از طرفی دو فرضیه تاثیر توجه بهچالش های برنامه ریزی جانشینی بر جانشین پروری و مزایای جذب بیرونی بر جانشین پروری تایید نشد.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، مدیریت استعداد، مدل یابی معادلات ساختاری
  • سجاد فرهنگ* صفحه 5
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضرتعیین ابعاد ومولفه های کیفیت درآموزش حین خدمت در ارتش ج.ا.ایران است.

    روش شناسی

     این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است.از نظر پارادایم پراگماتیسم ، از نظر رویکرد کیفی بااستراتژی تحلیل تم و از حیث هدف کاربردی است که داده های این پژوهش از طریق مصاحبه به روش نیمه ساختمند با 13 نفر از خبرگان و فرماندهان  در اواخر سال 1399 جمع آوری شده است.جامعه آماری این پژوهش تمامی خبرگان، فرماندهان و کارکنان ارتش ج.ا.ایران  در حوزه آموزش تشکیل داده اند.روایی داده هایپژوهش از طریق تعیین دقیق جامعه آماری، انتخاب درست نمونه پژوهش و طراحی پرسش های مصاحبه براساس پژوهش های پیشین محقق شده است. در انجام مصاحبه ها نیز به منظور دست یابی به روایی تفاسیر با استفاده از حلقه های بازخور و بیان مصادیق مربوط به سوالات، تلاش شد مصاحبه در مسیر مورد نظر جریان داشته باشد.
    دراین پژوهش برای تعیین ابعاد و مولفه های کیفیت آموزش حین خدمت از نظرات خبرگان و فرماندهان مرتبط با این حوزه استفاده شد که تعداد 6بعد و مولفه تاثیرگذار شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری

    ابعادبرنامه-محتوا،رویکردها وروش های آموزش، فضای آموزشی، امکانات و تجهیزات آموزشی، برنامه زمانی، انتقال آموزش-پیاده سازی آموخته ها  می باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، آموزش حین خدمت، مهارت
  • یحیی حسینائی* صفحه 6

    هر اثر ادبی بازتابی از فرهنگ، رفتارها، کنش ها و رویدادهای اجتماعی آن روزگار است و می توان از درون آن، بخش قابل ملاحظه ای از اندیشه های مدیریتی را استخراج کرد. درس آموزی از مولفه های مدیریت و رهبری برای ارتقای سرمایه های انسانی از جنبه های فراوانی حایز اهمیت است. در این پژوهش می کوشیم تا مولفه های «مدیریت مطلوب» را در راستای پیام های جهانی و آموزه های انسانی سعدی شیرازی، با تاکید بر کتاب «گلستان سعدی» بررسی کنیم. مطالعه دقیق متن ، خطوط برجسته اندیشه شاعر را آشکار می کند. این اندیشه ها، حاصل دیده ها، شنیده ها، تجربیات گرانبها و رویدادهای گوناگون در زندگی اوست. سعدی با نگاهی موشکافانه و در کلامی دلنشین، حقایقی مربوط به تمامی طبقات جامعه را در قالب پند و حکمت به مخاطب انتقال می دهد. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی مولفه های مدیریت مطلوب در گلستان سعدی است. این مقاله از جمله پژوهش های میان رشته ای در حوزه مطالعات علوم انسانی است که به روش پژوهش کیفی با راهبرد «داده بنیاد» انجام شده است. در این روش، بدون هیچ گونه پیش فرضی، داده‎ های کیفی مرتبط گردآوری و سپس دسته بندی شد. با مقایسه و سنجش مفاهیم، مولفه های مدیریت مطلوب ترسیم گردید. در پایان این فرایند، الگویی برگرفته از 140 مفهوم در قالب 20 مولفه استخراج شد.

    کلیدواژگان: ادبیات، مدیریت مطلوب، گلستان سعدی
|
  • Ahad Alah Angazi Ghods *, Behnam Abdi, Hassan Hoseini, Mojtaba Hadavand Page 1

    Succession is one of the important and valuable mechanisms in the progress and improvement of any organization, especially military organizations, and it can ensure the survival of the organization in line with the changes and environmental changes with the ability and competence of the employees. In fact, the succession of employees who are rangers; It is one of the main components of the military power of any country in facing any crisis. Currently, there is no pattern in this field; Therefore, designing this model is essential. This research was carried out with the aim of designing the pattern of succession of rangers in a military unit. To achieve this goal, a case study and a qualitative research method have been used. The statistical population of the research included the commanders and managers and academic elites of the Ranger units of the Islamic Republic of Iran Army, who were studied using snowball sampling, 25 people including 10 academic experts and 15 commanders and managers of human resources. The data collection method was field and the data collection tools were library studies and semi-structured interviews. In order to obtain the reliability and validity of the data, two methods of review of participants and review of non-participating experts were used in the research. Data analysis during three stages, open coding, central coding and selective coding, which indicates 104 general categories. The findings of the research showed that the obtained model can be used as a scientific and basic theoretical framework for the succession of rangers in a military unit.

    Keywords: model, succession, Merit, Rangers, Military Unit
  • Kiomars Moladoost *, Mohsen Najafi Page 2
    Background and purpose

     

    The human dignity of employees is the center of development and progress of the society and it requires serious attention and respect. Duty staff As an important part of human resources, military organizations have a special place. The purpose of this research is to investigate the effective factors andThere are appropriate ways to improve the dignity of duty workers at three levels: the unit, the army, and outside the organization (government, society, and family).

    Method

    The present research is a descriptive survey type, in terms of - the type of dealing with the investigated problem and entering into it, it is a field study, and it is of a developmental and applied type. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Amtari University research includes the employees of a military unit, based on this, 56 employees and 134 employees and a total of 190 statistical samples responded to the questionnaire.According to the frequency of "employment based on expertise" and "improvement of welfare facilities", "respectful treatment"

    findings

    at the unit level, 88, 71 and62 respectively with the frequency of "targeted service" and "localization of military service", "improving service conditions"; At the army level in 98, 79 and 40 andrespectively, with the frequency of "increasing the satisfaction of soldiers" and "improving the status of military service"; Outside the organization, 30 and 26 are effective.

    Conclusion

    Smart management improves the productivity of the organization and optimal use of the capabilities of the employees and increases job satisfaction Therefore, in the process of receiving, distributing and assigning them to organizations and units, intelligent management based on job, expertise and Degree to be done. Creating social dignity for duty workers and improving their social status in the society with hard work All members of society depend.

    Keywords: The social position of duty workers, human resources of military organizations, job satisfaction of duty workers, promotion of the dignity of duty workers, social status soldiers
  • Nasser Shahlayi *, Mohsen Darvishi, Hamid Reza Anani Page 3

    The biggest capital of successful organizations is human capital. Irrespective of human resource management in all organizations, it faces challenges and these challenges may disturb the process of development and progress of the organization. The purpose of this research is to prioritize the challenges of human resources management of Aja in the field of quality of working life of employees.
    The type of research is applied, and the method of conducting this research was chosen based on the nature of the research topic, the objectives, scope and scope of the descriptive research method with a mixed approach. The methods of collecting information and data are field and library methods, and the tools of collecting information and data are interviews and questionnaires. The statistical community, the staff of AJA Headquarters, Finance, Vice President of Plans and Programs, and Vice President of Human Resources of AJA are busy performing their duties. Sampling was done using stratified random method, and the sample size using the statistical formula (Cochran) is 94 people.
    Chi-2 test and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data. Data analysis showed that the most important challenges of AJA human resources management in the field of quality of work life, the most important challenges of AJA human resources management in the field of quality of work life, non-compliance with justice based on meritocracy, talent, expertise and skills of employees, non-responsiveness of organizational capacities for institutionalization The meritocratic system at the AJA level, weakness in the evaluation systems and performance management of employees at the AJA level, the inability of AJA to assign salaries and benefits to employees in proportion to their performance, are high stress in AJA employees.

    Keywords: human resource management, Quality of Work Life, AJA employees
  • Soheila Ghahremani *, Mohsen Najafi, Mandan Momeni Page 4

    The present study was conducted with the aim of investigating the factors affecting the success of the succession-parenting system in one of the AJA subsidiary organizations. The type of present research is a descriptive survey and is practical in terms of its purpose. Statistically, the present employees are one of the AJA subsidiary organizations, their number is 315, and they are competent enough to answer the questions in the questionnaire; also, in order to determine the limit of the necessary sample size, Cochran's formula was used. Considering that the minimum sample size was obtained from 173 people, this number was based on analysis. The data collection tool of the current research is a questionnaire, the reliability of the current research questionnaire was measured by calculating the Cronbach's alpha coefficient, which is higher than 0.7 for all research variables. Also, to analyze the data, the structural equation modeling method was used with the help of AMOS software. The results of the present research regarding the testing of hypotheses, positive and meaningful impact (support and participation of senior management on succession, index for organizational succession planning on succession, needs-based assessment on succession, providing professional development opportunities on succession , it shows the focus on individual attention on succession, exclusive responsibility on succession, expansion to all levels of the organization on succession and strategy for effective succession planning on succession). On the other hand, two hypotheses of the effect of paying attention to the challenges of succession planning on succession and the benefits of external recruitment on succession were not confirmed.

    Keywords: succession, Talent management, structural equation modeling
  • Sajad Farhang * Page 5
    Purpose

    The main purpose of the current research is to determine the dimensions and components of quality in in-service training in the Iranian Army.

    Methodology

    This research is of a descriptive-survey type. In terms of pragmatism paradigm, in terms of qualitative approach with theme analysis strategy and in terms of objective, it is practical that the data of this research is through semi-structured interviews with 13 experts and commanders in It was collected at the end of 2019. The statistical population of this research was formed by all the experts, commanders and employees of the Iranian Armed Forces in the field of education. Based on previous researches, it has been realized. In conducting the interviews, in order to obtain the validity of the interpretations, by using feedback loops and expressing examples related to the questions, the interview was tried to flow in the desired direction.
    In this research, to determine the dimensions and quality components of in-service training, the opinions of experts and commanders related to this field were used, and 6 dimensions and influential components were identified.

    Conclusion

    The dimensions of the program are content, approaches and teaching methods, teaching space, teaching facilities and equipment, schedule, teaching transfer-implementation of learning.

    Keywords: Quality of training, In-service Training, Skills
  • Yahya Hoseinayi * Page 6

    Every literary work is a reflection of the culture, behaviors, actions and social events of that time, and a considerable part of management ideas can be extracted from it. Learning from the components of management and leadership is important for the promotion of human capital from many aspects. In this research, we try to examine the components of "optimal management" in line with Saadi Shirazi's global messages and humanistic teachings, emphasizing the book "Saadi's Golestan". A careful study of the text reveals the prominent lines of the poet's thought. These thoughts are the result of seeing, hearing, precious experiences and various events in his life. Saadi conveys truths related to all classes of society in the form of advice and wisdom to the audience with a careful look and in pleasant words. The main goal of this research is to identify the optimal management components in Golestan Saadi. This article is one of the interdisciplinary researches in the field of humanities studies, which was conducted using the qualitative research method with the "foundation data" strategy. In this method, without any preconceptions, relevant qualitative data were collected and then categorized. By comparing and measuring concepts, optimal management components were drawn. At the end of this process, a pattern derived from 140 concepts was extracted in the form of 20 components.

    Keywords: literature, optimal management, Golestan Saadi