فهرست مطالب

تئاتر - سال نهم شماره 89 (تابستان 1401)

نشریه تئاتر
سال نهم شماره 89 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 10-11
  • شیوا شعبانی بنکی، اسماعیل شفیعی* صفحات 14-53

    کنستانتین استانیسلاوسکی، میخاییل چخوف و استلا آدلر، به‌عنوان سه نسل مختلف از باورمندان به بازی قابل‌باور، طی آموزه‌های خود از بازیگران می‌خواهند که قبل از هر چیز، از طریق آنالیز نمایش‌نامه، ویژگی‌های شخصیتی کاراکتر را از متن نمایش‌نامه استخراج نمایند تا بتوانند نقش را بازی کنند. ازاین‌رو طی قرن اخیر بسیاری از بازیگران و معلمان بازیگری تلاش کرده‌اند به این آموزه جامه‌ی عمل بپوشانند تا بلکه از این طریق بر غنای بازی بازیگران افزوده شود. همچنین با اتکا بر همین آموزه، دروسی همچون شخصیت‌شناسی و روان‌شناسی شخصیت به دوره‌های آموزشی بازیگران افزوده شده و کتب و جزواتی دراین‌باره منتشر شده و تلاش در این حوزه به یکی از مهم‌ترین وظایف بازیگران و فعالان تیاتری تبدیل شده است. از سوی دیگر روان‌شناسان جهت تسهیل تشخیص شخصیت افراد، گروه‌بندی‌ای تحت‌عنوان «تیپ‌های شخصیتی» طراحی نموده‌اند و برای تشخیص شخصیت و تیپ شخصیتی افراد اصول و قواعدی مشخص کرده‌اند که مطابق این اصول و قواعد لازم است مجموعه‌ی گسترده‌ای از اطلاعات مربوط به فرد گردآوری شود، درغیراین‌صورت تعیین شخصیت و تیپ شخصیتی فرد ناممکن است. همچنین از آن‌جا که حدود یک قرن از انتشار آموزه‌ی مورد نظر، توسط استانیسلاوسکی، و بیش از نیم قرن از بیان این آموزه توسط میخاییل چخوف و استلا آدلر می‌گذرد و جهان علم هر روز گزاره‌های خویش را نو به نو می‌کند، ضرورت می‌نمود که این آموزه از منظر علم روان‌شناسی معاصر مورد مداقه واقع شود و امکان اجرای آن بررسی شود. به‌همین‌منظور، نگارندگان این مقاله، آرا و نظرات کارن هورنای، کارل گوستاو یونگ، گرجیف و دیگر شارحان و توسعه‌دهندگان انیاگرام را به‌عنوان چارچوب نظری این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده برگزیده‌اند و تلاش نموده‌اند با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و سایت‌های معتبر علمی به هدف این پژوهش دست یابند. دستاوردهای این پژوهش که در دو بخش «کلی» و «جزیی» ارایه شده، نشان می‌دهد که آموزه‌ی مورد نظر استانیسلاوسکی، میخاییل چخوف و استلا آدلر و تابعین آن‌ها، قابلیت اجرا ندارد و اطلاق هرگونه شخصیت خاص به هریک از کاراکترهای نمایش‌نامه‌های منتشر شده، فاقد وجاهت علمی است و آنچه که به‌عنوان شخصیت یک کاراکتر اعلام می‌شود، بیش‌ازآنکه حاصل نمایش‌نامه باشد، حاصل تخیلات و تصورات ذهنی خوانندگان است.

    کلیدواژگان: استانیسلاوسکی، میخاییل چخوف، استلا آدلر، هورنای، انیاگرام
  • دکتر بهرام جلالی‏پور صفحات 56-74

    نمایش‌نامه‌ از عناصر اصلی نمایش است و اغلب ضعف یک اجرا را به ضعف‌ نمایش‌نامه‌ی آن نسبت می‌دهند. در حوزه‌ی تیاتر کودکان و نوجوانان نیز نمایش‌نامه عنصری بنیانی به شمار می‌رود. زیرا بخش عمده‌ای از اجراهای تیاتری در این حوزه بر متن مبتنی است. بااین‌حال، به نظر می‌رسد که در تیاتر کودکان و نوجوانان، این عنصر، چنان‌که باید، موردتوجه قرار نگرفته است؛ و از این نظر، عمده‌ی آثار نمایشی کودکان و نوجوانان با مشکلاتی جدی روبه‌رو هستند. در این مقاله، با تکیه بر مبانی درام ارسطویی و با مطالعه‌ی محتوایی و ساختاری تعداد 25 نمایش‌نامه، به دنبال پاسخ این پرسش بوده‌ایم که عمده‌ترین ضعف‌های نمایش‌نامه‌های کودکان و نوجوانان چیست. فرضیه‌ی‌ ما در این بررسی این بود که از نظر محتوایی، ایده‌محوری و کهنگی مضامین، و از نظر ساختاری، سست‌پیرنگی عمده‌ترین ضعف‌های آثار این حوزه را تشکیل می‌دهد. در بررسی این فرضیه، تعداد 25 نمایش‌نامه‌ی چاپ‌شده بین سال‌های 1377 تا 1393 از بین طیف وسیعی از آثار نمایش‌نامه‌نویسان پیشکسوت تا نوآمده انتخاب و از منظر روایت‌شناسی در دو جنبه‌ی محتوایی و شکلی (ساختاری) تحلیل محتوا شد. تمامی این نمایش‌نامه‌ها قبلا به تفکیک و به تفصیل در کتاب نقد دراماتیکی نمایش‌نامه‌های کودکان و نوجوانان (جلالی‌پور، 1396: 32) بررسی شده‌اند. یافته‌های پژوهش نشان داد که در این حوزه، دغدغه‌ی خلق آثاری آموزشی و تعلیمی، اغلب به تولید آثاری ایدیولوژیک منتهی شده است؛ به این معنی که محتوای آموزشی مستقیم، شعاری و کسل‌کننده بر وجه زیباشناسی و سرگرم‌کننده آن غلبه کرده و ناآشنایی نمایش‌نامه‌نویسان با ویژگی‌ها و نیازهای جامعه‌ی مخاطب، به کهنگی مضامین منتهی شده است. از نظر ساختاری نیز، نشان دادیم که نمایش‌نامه‌ها اغلب در قالب روایی (داستانی) باقی‌ مانده‌اند. این امر، به‌ویژه در مورد نمایش‌نامه‌های اقتباسی، که بخش قابل توجهی از آثار این حوزه را تشکیل می‌دهد، نمود بارزتری دارد. از آن گذشته، اغلب در نمایش‌نامه‌های کوچکسالان با ضعف در عناصر درام (پی‌رنگ، شخصیت‌پردازی، فضاسازی، گفت‌وگونویسی و...) مواجه‌ایم.

    کلیدواژگان: نمایش نامه، درام، کودکان و نوجوانان، روایت شناسی، ارسطو، پوئتیکا
  • محمد عارف صفحات 76-92

    هدف این مقاله بررسی روابط علی معلولی گذارگری اسطوره‌ی میترا به آیین مهر و متز ماهر در فرهنگ اقوام ساکن در آسیای میانه و قفقاز از منظر انسان‌شناسی نمایش است. ریخت‌شناسی مبتنی بر بن مایه‌های فرهنگی اسطوره‌ی مهر با رویکرد خاستگاه‌شناختی بینافرهنگی همواره از دغدغه‌ی شرق‌شناسان و پژوهشگران اسطوره‌شناس بوده و هست. این مقاله درصدد بازشناسی مناسک گذار از نمایشگری‌های اسطوره‌ی مهر در ایران باستان و چگونگی کاربری آن با عناوینی مانند متز ماهر در آسیای میانه و قفقاز، به ویژه در فلات ارمنستان است. شواهد نشان می‌دهد که در هزاره دوم پیش از میلاد، اسطوره میترا با لوگوی صلح، دوستی و پیمان مهر، به آسیای میانه، قفقاز، دریای سیاه، اروپا و خاور نزدیک (بیست و شش کشور اروپایی و آسیایی)، از جمله ارمنستان رفته و در حال حاضر نیز در برخی از مناطق جهان همچنان جاری است. مردم آسیای میانه مانند ایرانیان به اسطوره‌ی مهر و نمایشگری‌های مربوط به نگاهبانی از آتش، آب، خاک، و هوای منتسب به آخشیج‌های ایرانی همواره پایبندند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد کهن الگوها و نمایشگری‌های زیادی مانند «میتراگان»، «متز ماهر»، «باریگندان، «مزآخچیک»، «درن دز»، «وارداوار»، و حتی الفبای زبانی قابل تاملی بین ایرانیان و مردم آسیای میانه و قفقاز به ویژه بین ارمنیان رواج پیدا کرده است. به نظر می‌رسد اسطوره مهر در ارمنستان متعلق به دوره‌های مهم آیین‌های زروان، میترا و زرتشتی باشد. اما گسترش آن در جهان مربوط به دوره‌های امپراتوری هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان است. دوره‌ای که موجد درهم‌آمیختگی فرهنگی بین ایرانیان و بیست و شش ساتراپی تحت امپراتوری ایرانیان بوده است. روش پژوهش در این مقاله، اسنادی میدانی، و مشاهده‌ی مشارکتی نگارنده در میدان پژوهش (اجرای نمایش اساطیری متز ماهر) بوده و به روش تحلیل محتوای کیفی نیز تحلیل و تفسیر شده است.

    کلیدواژگان: آسیای میانه، ایران، ارمنستان، اسطوره، میترا، متزماهر، فرهنگ
  • امیرحسین جزء رمضانی، محمدرضا آزاده فر*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 94-128

    این پژوهش به مطالعه‌ی ساختاری موسیقی و درام به‌عنوان عناصر درهم‌تنیده در شکل‌گیری تعزیه می‌پردازد. به عبارت روشن‌تر هنر تعزیه نه نمایشی است که موسیقی در آن نقش زمینه داشته باشد و نه فرمی موسیقایی است که به وسیله‌ی سیر داستان دراماتیزه شده باشید. پیوند تعزیه با مسایل اعتقادی و اساطیری، باعث شده این هنر از نظر جامعه‌ای که در آن زیست می‌کند پدیده‌ای آیینی موسیقایی قلمداد شود. تحلیل‌های گوناگون انجام شده در این پژوهش نشان می‌دهد، تعزیه به عنوان یک رخداد هنری در یک هماورد ساختگرایانه نمایشی و موسیقایی با فاکتورهای مختلفی نظیر انتخاب دستگاه‌های گوناگون، آوازها و گردش‌های ملودیک در تمامی بخش‌ها اعم از پیشخوانی‌ها، نوحه‌ها، تک‌گویی‌ها، گفت‌وگوها و موسیقی‌های سازی متناسب با مضامین هر نمایش و محتوای تعزیه انتخاب و طراحی می‌شود. به همین دلیل، برای درک عملکرد موسیقی و نحوه‌ی برخورد دقیق و چگونگی انتخاب عناصر موسیقایی در تعزیه ضرورت دارد تا تعزیه با نگاهی موسیقی‌شناسانه بررسی شود. همچنین، پژوهش حاضر تلاش دارد تا با رویکردی توصیفی تحلیلی و با تکیه بر برخی نسخه‌های موجود تعزیه و اجراهای حاضر، ضمن معرفی امکانات و ویژگی‌های موسیقایی تعزیه، چگونگی انطباق محتوای نسخ با انتخاب‌های موسیقایی را بررسی نماید. یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که در تعزیه‌های کوتاه‌تر بخش‌های عمده‌ی اجرا در یک دستگاه یا آواز پی‌ریزی می‌شود و در اجراهای بلند گاهی مرکب‌خوانی یا پرده‌گردانی نیز اتفاق می‌افتد. در طراحی ملودیک، در انواع تک‌گویی‌ها با گفت‌وگوها متفاوت است. مطالعه ساختاری همچنان روشن می‌کند که ملودی‌های بخش‌های آوازی تعزیه مشابه ملودی‌های موسیقی دستگاهی نیستند و اغلب از ملودی مدل‌های آن تبعیت می‌کنند. در مقابل، پیشخوانی‌ها، نوحه‌ها و موسیقی‌های ضربی تعزیه‌های متاخرتر بیشتر تحت تاثیر موسیقی‌های ضربی موسیقی کلاسیک ایرانی و تصانیف هستند. از نقطه نظر ریتم، موسیقی تعزیه تلفیقی از متر ثابت و متر آزاد است. از نقطه نظر تلفیق شعر و موسیقی در اشعار تعزیه، گاهی از هجاهای اضافه مانند حرف کشیده و صدادار «ا»های زاید، «که»های اضافی و غیره جهت انطباق وزن ملودی‌ها با اشعار استفاده می‌شود. در تعزیه گاهی گوشه‌هایی خاص و برخی گردش‌های ملودیک برای اشخاصی چون جبرییل (بیشتر گوشه‌ی عراق ماهور) و بچه‌خوانان به عنوان یک لایت‌موتیف به‌کار می‌روند و در طول تعزیه به دفعات، در هر بار حضور آن شخص بر صحنه خوانده و اجرا می‌شوند. موسیقی سازی و آوازی در تعزیه مکمل یکدیگر هستند و هر دو در اثربخشی نهایی تعزیه همکاری می‌کنند.

    کلیدواژگان: تعزیه، موسیقی دستگاهی ایران، آواز ایرانی، موسیقی مذهبی، درام
  • سعیده آجربندیان، دکتر اسماعیل بنی اردلان *، عطاءالله کوپال صفحات 130-146

    هدف از مقاله‌ی «جست‌وجوی هویت از دیدگاه سارتر در نمایش‌نامه‌ی کودک مدفون» این است که با نگاهی تحلیلی به نمایش‌نامه‌ی سام شپارد بر مبنای فلسفه‌ی سارتر به درک تازه‌ای از شخصیت‌های نمایشی و دنیای آن‌ها دست یابد. از میان نمایش‌نامه‌های سام شپارد، کودک مدفون بیشتر به مسیله‌ی جست‌وجوی هویت پرداخته است. درگیری شخصیت‌ها، تضاد و اختلاف نظر میان اعضای خانواده و تاثیرات آن بر جامعه با تمرکز بر انسان معاصر آمریکایی در این نمایش‌نامه‌ کاملا هویداست. شخصیت‌هایی که شپارد آن‌ها را در نمایش‌نامه‌هایش به تصویر کشیده است، تقریبا تمامی از یک جنس انتخاب شده‌اند و در آثار مختلف میزان مشکلات و درگیری‌های روانی و بیماری‌های فیزیکی‌شان کم یا زیاد شده است. اما در نمایش‌نامه‌ی کودک مدفون همه‌ی شخصیت‌ها تنها و بدون ایجاد رابطه‌ای واقعی با یکدیگر و جامعه، عریان و به دور از هم به معرض دید تماشاگر گذاشته شده‌اند. به همین دلیل این مقاله در ابتدا با نگاهی به تیاتر سام شپارد و نسبت آثارش با فلسفه‌ی اگزیستانسیالیسم می‌پردازد و در ادامه روایت دراماتیک و تحلیل اثر مذکور را ارایه می‌دهد. سپس با بررسی مسیله‌ی جست‌وجوی هویت در اثر، تاثیر اندیشه‌ی سارتر بر روند شکل‌گیری کنش‌ها و پیشرفت درام شپارد مطرح می‌شود. سوال اصلی مقاله این است که جست‌وجوی هویت چه نقشی در خلق اثر ذکر شده دارد؟ با توجه به این مسیله فرضیه‌ی میزان تاثیرگذاری شخصیت در طراحی درام‌ها و نقش کلیدی آن در پرداخت این اثر مشخص می‌شود. نتیجه‌ی این پژوهش تاثیر اندیشه‌ی سارتر مبنی درباره‌ی انسان و آزادی و همچنین اصول اخلاقی فلسفه‌ی او در شخصیت‌پردازی نمایش‌نامه‌ی کودک مدفون سام شپارد نشان می‌دهد. جست‌وجوی هویت در اندیشه‌ی اصلی سارتر در آثار شپارد، به صورت ظهور توازی و تلازم آزادی و طغیان در کنار یکدیگر قابل بازیافتن است. این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی نگارش یافته و شیوه‌های گردآوری و دسته‌بندی اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: سارتر، اگزیستانسیالیسم، فلسفه ی هنر، تئاتر، سام شپارد
  • علیرضا قربانی گتابی *، فرهاد مهندس پور صفحات 148-173

    مفهوم «تیاتر تجربی» با تکیه بر گرایش‌های نوآورنه تیاتر اروپا در قرن بیستم وارد گفتمان منتقدان تیاتر جهان شد؛ زمانی که پرسش‌های هنرمندان اروپایی از حیث چگونگی مواجهه و ارتباط با تماشاگر دگرگون شد و برای رسیدن به شکل جدیدی از ارتباط می‌بایست فضایی دیگر‌گونه‌ به وجود می‌آمد. نپذیرفتن معیارهای مضمونی و شکلی در تیاتر باعث شد تا منتقدان و تاریخ‌نگاران هنر برای فهم و شناساندن این‌دست آثار عنوان «تجربی» را، که نزدیک به مفهوم «آوانگارد» است پیشنهاد دهند. در فضای تیاتر ایران، اما این مفهوم بسیار مناقشه برانگیز بوده است. هردسته از فعالین تیاتر ایران باتوجه به نمونه‌هایی که به‌عنوان مصادیق «تیاتر تجربی» می‌شناختند و همینطور اقتضایات فضای هنرهای نمایشی در ایران این اصطلاح را به‌گونه‌ای تعبیر کرده‌اند. هدف اصلی این پژوهش روشن ساختن و ارایه‌ی صورت‌بندی رویکردهای گوناگون کنش‌گران تیاتر ایران درباره‌ی مقوله‌ی «تیاتر تجربی» در فضای دو دهه‌ی نخست پس از انقلاب است. در این بررسی از مفاهیم پیر بوردیو، جامعه‌شناس فرانسوی برای روشن‌تر شدن هر چه بیشتر منطق کنش (نظری و عملی) عاملان تیاتر ایران درباب مفهوم مورد اشاره استفاده شده است. ذیل بررسی رویکردها به «تیاتر تجربی» در برهه‌ی پس از انقلاب مقولاتی که به‌واسطه‌ی این مفهوم مناقشه‌برانگیز شدند نیز مورد واکاوی قرار گرفته‌اند، مانند: زیبایی‌شناسی اجرا، دریافت تماشاگر، جایگاه کارگردان و نمایش‌نامه‌نویس و نقش اجتماعی تیاتر. ایده‌ی مرکزی پژوهش حاضر در بررسی کنش هنرمند «تجربی» وجه تمایزی است که او با تکیه بر نظرات و تولیداتش بین خود و صورت‌های عادت شده‌ در میدان ایجاد می‌کند. باتوجه به این مسیله و کنش عاملین میدان تیاتر ایران سه رویکرد به مفهوم «تیاتر تجربی» قابل شناسایی است: یکم) «تیاتر تجربی» به مثابه تیاتر غیرحرفه‌ای، دوم) تیاتر تجربی به مثابه تیاتر دانشگاهیان و هنرجویان تیاتر و سوم) «تیاتر تجربی» به مثابه گرایشی در تقابل با زیبایی‌شناسی مرسوم.

    کلیدواژگان: تئاتر تجربی، تئاتر بعد از انقلاب، پیر بوردیو، میدان تئاتر ایران
  • رامین حیدری فاروقی، محمدرضا شریف زاده *، سید مصطفی مختاباد صفحات 176-211

    زبان، بیان و لحن مورد انتخاب متفکر در مکالمات میان اشخاص موقعیتی خلق می‌کند که از طریق آن تجربه‌ی شخصی بتواند پا به عرصه‌ی عمومی بگذارد. شخصیت‌های چنین درامی اسامی مستعار فیلسوف‌اند در مکالمه‌ی شورانگیزی که تفکر فلسفی بانی آن است. کیرکگور در این مسیر شهره است. او بسیاری از متون سرنوشت‌ساز فلسفه‌اش را با نام مستعار نوشت. پیش از کیرکگور، پدر فلسفه (افلاطون) در تغییر و تبدیل سنت شفاهی تفکر فلسفی به متن، اسم مستعاری انتخاب کرد به نام سقراط. اراده‌ی معطوف به نمایش و خوانش دراماتورژی در دفاعیه‌ی سقراط بستر مناسبی است برای پیگیری اهمیت شعر و آفاق عرضه‌ی اندیشه‌ی فلسفی در قالب زبان نمایشی و نقش آیرونی در آن. مجموعه‌ی نوشته‌های افلاطونی دردسترس که به‌روایت سقراط می‌پردازند نمایش احوالات یک فیلسوف‌‌شهروند است که در میان انواع بحران‌های تاریخی، سیاسی و اجتماعی جامعه‌اش قهرمان درامی فلسفی می‌شود و نوعی طغیان آشوب‌گرانه جلوه می‌کند از جانب کسی که آن‌قدر می‌داند که بتواند در همه‌جا رجز بخواند و نادانی و حدود دانایی را پیش چشم همگان آورد. سقراط به‌روایت افلاطون یکی از دیگران درون مولف است که در ابعاد یک سمپوزیوم ازلی با هم به گفت‌وگو مشغول‌اند؛ محاوره‌ای رو به امر متعالی. سقراط اعلام کرده بود، می‌خواهد پیش از هر چیز در واقعیت واقع شود تا اگر حقیقتی هست از مسیر پیرایش در همین‌جا که هستیم رخ بنماید، در عرصه‌ی عمومی در آگورا، محل معاشرت مردمان با مردمان در قلب آتن به‌وقت 399 پیش از میلاد. آیا شورشی شهر ابرهای انبوه استهزا سخنوری شیاد بود یا شهید رخداد آگاهی که به شهادت شاگردش بر سر ایمان و پیمان و آشکارگی نهان پوسیده‌ی دمکراسی خودپرست قماری عاشقانه کرد و درنهایت از «جبر»، «اختیار» ساخت. «آپولوژی» را، که همان «دفاعیه» است در زبان یونانی، متهم در برابر قضات و وجدان جامعه در عرصه‌ی عمومی ایراد می‌کرد و بدین اسباب، اساسا دراماتیک است حتی اگر راوی و مولف آن بخواهد نقش گزارشگری صادق از واقعه‌ای واثق را اختیار کند. چهار متن اوتیفرون، آپولوژی، کریتون و فایدون مبنای شناسایی شیوه‌ی دراماتورژی مولف‌اند. این خوانش ازآنجا رفتار افلاطون با سقراط را نمونه‌ای از دراماتورژی می‌داند که قصد دارد پشتیبان این فرضیه باشد که فلسفیدن در مقام فیلسوف‌‌شهروند ازاساس دراماتیک است، گفت‌وگومدار است و تحت‌تاثیر تناقض‌های میان انواع رانه‌های روانی، تاریخی و عقلانی دربرگیرنده‌ی شخصیت مولف. به‌این‌ترتیب، مولف در مقام فیلسوف‌‌شهروند، به‌عنوان شخصیت محوری مواجهه‌ی رندانه‌ی حقیقت و واقعیت، چالش‌های زیست‌جهان خود را رودررو قرار می‌دهد تا خطابه‌ای سازکند. نسبت سقراط و افلاطون حرکت از دیالوگ به خطابه است در درون مولف. مقاله‌ی حاضر مبتنی است بر شیوه‌ی تطبیقی‌‌تحلیلی با استفاده از روش‌های کتابخانه‌ای و بهره‌مندی از مراجع موجود و مرتبط با نمونه‌ی موردی تحقیق که روایت تولد و مرگ شخصی به نام سقراط است و از طریق بازخوانی بروز و ظهور او در زیست‌جهان افلاطونی و تحقق اگزیستانس نزد مولف تبیین می‌شود.

    کلیدواژگان: افلاطون، ارسطو، کیرکگور، اگزیستانس، آیرونی، دراماتورژی، رند
|
  • Shiva Shabani Benaki*, Esmaeel Shafiee Pages 14-53

    Konstantin Stanislavsky, Michael Chekhov and Stella Adler, as three different and successive generations of believers in believable acting, ask the actors in their courses to first analyse the play, extract the personality traits of the character from the text of the play and then perform other performance. During the last century, many actors and acting teachers have tried to put this idea into practice in order to increase the quality of the actors’ performancs. Also, based on this idea, courses such as Characterology and Personality Psychology have been added to the actors’ training courses. Also, books and pamphlets have been published about them, and practicing this field has become one of the most important tasks of actors and other people active in theater. On the other hand, psychologists have categorised people in groups, which are called “personality types”, to facilitate the identification of individuals. To identify the personality and personality type of individuals, there are defined principles and rules according to which it is necessary to collect a wide range of information about the individual. Otherwise, it is impossible to determine the personality and personality type of a person. About a century has passed since the publication of this idea by Stanislavsky, and more than half a century has passed since the expression of this doctrine by Michael Chekhov and Stella Adler, and the world of science renews its propositions every day. It was necessary to examine the this idea and the possibility of putting it into practice from the contemporary psychology point of view. Therefore, the authors of this article have chosen the views and opinions of Karen Horney, Carl Gustav Jung, Gurdjeef and other commentators and developers of Enneagram as the theoretical framework of this descriptive-analytical research. This article was written using library sources and reputable scientific websites to achieve the purpose of this research. The achievements of this research, which are presented in “general” and “partial” parts, show that the fore mentioned theory is not applicable. Also the application of any “special personality” to any of the characters of the plays published so far has no scientific aspect and if a personality type is declared, it is the result of people’s imaginations, rather than the result of the play.

    Keywords: Stanislavsky, Michael Chekhov, Stella Adller, RolePersonality, Role Personality Type, Horney, Enneagram
  • Bahram Jalalipour Pages 56-74

    The play script is one of the main elements of a play; most of the weaknesses of a performance is often linked to the weakness of its play script. In the field of children and young adult theatre, too, play script is a fundamental element, since most of the theatrical performances in this field are based on text. However, in Iranian children’s theatre, this element does not seem to have received the attention it deserves. And in this respect, most of the plays of children and adolescents have serious problems. In this article, we have examined the main weaknesses of some Iranian children’s and adolescents’ plays based on the principles of Aristotelian drama and by studying the content and structure of twenty-five play scripts. Our hypothesis is that in terms of content, extra emphasis on the basic idea and repetitiveness of old themes are the main problems whereas in terms of structure, plot weakness is the main setback within the mentioned field. To examine this, 25 Iranian/Farsi play scripts published between 1998 and 2014 have been examined, selected from a wide range of works by veteran to novice playwrights and from a narratological point of view in both content and form (structural) aspects. All of them have been studied in detail in “The Dramatic Critique of the Plays of Children and Young adults” (Jalalipour, 1396). The research findings showed that in this field, the concern of creating educational and pedagogical works has often led to production of ideological works, which means that direct and instruction teaching and rhetorical and boring messages outweigh the attention to aesthetics and fun element of the text and the unfamiliarity of the authors with the characteristics and needs of the young audience has led to sticking to old and repetitive pedagogical themes and formulas. Structurally, we have demonstrated that the plays have hardly moved anywhere further than the original text in terms of narrative form. This is especially the case with those derivative plays, which constitutes a significant part of such works. Furthermore, most of the plays are characterized by weakness in dramatic elements (plot, characterisation, building the right atmosphere and writing efficient dialogues,…).

    Keywords: Play Script, drama, Theatre, Children, Adolescent, Aristotle, Poetics
  • Mohammad Aref Pages 76-92

    The aim of this article to investigate the cause- and- effect relationships of the rite of the transition Mithras myth to the ritual of Mehr and Metz Maher in the cultural of the people living in Central Asia and the Caucasus from the perspective of drama anthropology. Morphology based on the cultural elements of the Mehr myth with the feature of intercultural cognitive origin, it has always been a concern of Orientalist’s and mythology researchers. The aim of this article to recognize the rites of passed from depictions of the myth of Mehr in ancient Iran and how it is used with titles such as Mets Maher in Central Asia and the Caucasus, Especially in the Armenian plateau. the evidence shows that in the BC, 2000. the myth of Mithra went to Central Asia, the Caucasus, the Black Sea, Europe and the Near East (twenty-six European and Asian countries) as a symbol of peace, friendship and love) including Armenia. and now it is still going on in some parts of the world. Central Asian people, like Iranians, adhere to the myth of Mithra and the actors related to the protection of fire, water, earth, and air. the results of this research show that there are many archetypes and representations of “Mitragan”, “Metz Maher”, “Barigendan”, “Mez Akhchik”, “Deren dez”, “Vardavar” and even the alphabet of the language that can be found among Iranians in commented. the people of Central Asia and the Caucasus are particularly popular among Armenians. It seems that the myth of Mehr in Armenia belongs to the important periods of Zorvan, Mithra and Zoroastrian religions. but its expansion in the world is related to the periods of the Achaemenid, Parthian and Sassanid empires. the period that was the origin of the cultural intermingling between Iranians and twenty-six satrapies under the Iranian empire. the research method in this article is documentary-field, and the author’s participatory observation in the research field (the performance of Metz Maher’s mythological) and it has been analyses and interpreted using the qualitative content analysis method.

    Keywords: Middle Asia, Iran, Armenia, Myth, Mithra, MetzMaher, Culture
  • Amir Hossein Djoz Ramezani, Mohammad Reza Azadehfar*, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari Pages 94-128

    This Article is a study of the musical tools of Ta’ziyeh and how it employs the Dastgāh and Āvāz of the Iranian traditional music, which is considered an Iranian- Shi’ite artform. What opens Ta’ziyeh for more examination today in Iran and even worldwide is its intrinsic dependence to musical elements as well as utilization of the two entangled components of poetry and drama. Moreover, Ta’ziyeh’s involvement with mythology and with matters of faith has turned it into an interdisciplinary artform and a drama with a musical-ceremonial theme. The different analyses done in this article show that this musical phenomenon is a structuralist formation where the choice of Dastgāhs, Āvāzs, and melodic circles, and in all sections i.e., Pishkhāni (overture), Noheh (elegy), monologues, dialogues, and instrumental sections, is contingent upon the specific contents and needs of each Ta’ziyeh. For this reason, to better understand how Ta’ziyeh works and how the musical elements of Ta’ziyeh are picked it is necessary to study Ta’ziyeh from a musical point of view. Therefore, the current study uses the existing Ta’ziyeh texts and performances to take an analytical and interpretational approach to understanding the ways the choice of music and the contents of the drama are connected, and meanwhile introduces the properties and the variables of Ta’ziyeh. The results of this study include important points, such as: Choosing a main Dastgāh or Āvāz as the performer of the musical atmosphere, specific to each Ta’ziyeh; Commencement and conclusion of the Ta’ziyeh is presented in a specific Dastgāh or Āvāz, suitable to each Ta’ziyeh and the landscape of its story; The melodic design, choice of Dastgāh, Āvāz, and Goosheh (piece of Radif), in different kinds of Ta’ziyeh’s monologues such as Monājāt (fervent prayer, often chanted), Khatāb and Farmān (addressing and commanding), speaking to self (Monologue), Rajaz-Khāni (recital of epic verses in defiance of enemy), and characters’ speech, are all done according to the capacities of each part, dramatic events, and contents of the drama; The casual use of excess syllables, like the extended, redundant “O” vowels, extra “keh”s (meaning which, or that), etc in order to achieve harmony between the melody and the poems; all of the above are counted towards the results of this study.

    Keywords: Ta’ziyeh, Iranian Dastgāh music, Iranian vocal music, religiousmusic, drama
  • Saeideh Ajarbandian, Esmail Bani Ardalan*, Ataullah Kopal Pages 130-146

    The purpose of this article “Searching for identity from Sartre’s point of view in the play The Buried Child” is to gain a new understanding of the characters and their world with an analytical look at Sam Shepard’s play based on Sartre’s philosophy. Among Sam Shepard’s plays, The Buried Child deals more with the issue of searching for identity. The conflict of characters, conflict and disagreement between family members and its effects on the society with a focus on the contemporary American man in this play are quite evident. The characters portrayed by Shepard in his plays are almost all chosen from the same gender. And in various works, the amount of their psychological problems and conflicts and physical diseases has increased or decreased. But in the play The Buried Child, we see that the characters are exposed to the audience completely alone and without creating a real relationship with each other and the society, naked and far from each other. For this reason, this article first looks at Sam Shepard’s theater and deals with the relationship between his works and the philosophy of existentialism. In the following, he presents the dramatic narration and analysis of the said work. Then, by examining the issue of searching for identity in the work, the impact of Sartre’s thought on the process of forming actions and the progress of Shepard’s drama is discussed. The main question of the article is, what role does the search for identity play in the creation of the mentioned work? According to this issue, the hypothesis of the influence of character in the design of dramas and its key role in the performance of this work is determined. The result of this research shows the impact of Sartre’s thought that man is condemned to freedom, as well as the moral principles of his philosophy, such as self-alienation and living in wrong intentions, in the characterization of Sam Shepard’s play The Buried Child. Because the search for identity in Sartre’s original thought in Shepard’s works can be recovered in the form of parallelism and the combination of freedom and rebellion alongside each other. This article is written in a descriptive and analytical way, and the methods of collecting and classifying information are done using library studies.

    Keywords: Sartre, existentialism, philosophy of art, theater, SamShepard
  • Alireza Ghorbani Gatabi*, Farhad Mohandespour Pages 148-173

    The term “experimental theater” emerged in the twentieth century based on European theater’s innovative productions. When the questions of European theater artists changed in terms of how they could impress the audience in different ways than “bourgie theater” does; thus new methods had to be developed. Renovating communication forms with the spectator resulted in new kinds of stage performances. The rejection of thematic and formal standards in theater led art critics and historians to suggest an “experimental” title close to the concept of “avant-garde” to understand and recognize such works. In the Iranian theater, however, this concept has been very controversial. Each group of Iranian theater practitioners has interpreted this term in terms of the examples they knew as the “experimental theater.” The primary purpose of this study is to clarify and present a formulation of the different approaches of Iranian theater agents to the category of “experimental theater” in the first two decades after the revolution. To achieve this goal, by researching theoretical ideas and practical aesthetics made by these ideas, we have found a specific pattern which illuminates approaches and inferences of the Iranian theater at the desired time. In this study, the concepts of Pierre Bourdieu, the French sociologist, have been used to clarify the logic of action (theoretical and practical) of Iranian theater agents to the concept concerned in this research. In this study, controversies over theater have also been analyzed; Topics like aesthetics of performance, audience’s perception, the hierarchy of director and playwright in production, and the social function of the theater have been argued here. The central idea of this study in examining the action of the “experimental artists” is the distinction they make between themselves and prevalent ones in the field. According to the actions of the agents of the Iranian theater field in the first tw o decades after the revolution, three approaches can be identified: 1) “ex p erimental theater” as a non-professional theater, 2) “experimental theater” as a theater of academics and theater students and 3) “experimental theater” as a method in opposition to conventional aesthetics.

    Keywords: Experimenta l Theater, Post-Revolutionary Theater, PierreBourdieu, Field of Iranian Theater
  • Ramin Heydari Faroughi, Seyyed Mostafa Mokhtabad, Mohammadreza Sharifzadeh* Pages 176-211

    The language, wording and tone selected by the thinker in dialogues between individuals creates a situation by which personal experiment could enter the public arena. The characters of such a drama carry the pseudonym of the philosopher in a passionate conversation that roots in philosophical thought. Kierkegaard is well-known in this path. He wrote many of his crucial philosophical texts under a pseudonym. Before Kierkegaard, Plato _the father of philosophy_ chose a pseudonym called Socrates for changing and transforming the oral tradition of philosophical thought into a text. The available platonic writing set which describes Socrates is a representation of the status of a philosopher-citizen who turns into the hero of a philosophical drama amid various complicated historical, political, and social crisis of his society. And it sounds like a riotous outburst from the one who knows enough to be able to boast everywhere and exhibit the ignorance and wisdom limits for everyone. According to Plato, Socrates is one of the others inside an author who are talking to each other in eternal symposium dimensions. A conversation toward a transcendental matter. Socrates had announced that first and foremost he wanted to be in reality that if there is any reality, it would reveal through trimming at where we are, in public arena at Agora where people socialize with other people in the heart of Athens in 399 BC. Whether the rebel of dense clouds of ridicule city was a fraud rhetorician or the martyr of awareness incident who took a romantic gamble on his disciple’s martyrdom for faith, covenant, and the worn-out hidden clarity of the egotist democracy and finally made a choice out of compulsion. The accused had been delivering ‘apology’ which is the same as ‘defense’ in Greek, in front of the judges and the society conscience in the public arena. Thus it is dramatic even if its narrator and author would like to act the role of an honest reporter of a reliable event.

    Keywords: Plato, Aristotle, Kierkegaard, Existence, irony, dramaturgy, rogue