فهرست مطالب

دوفصلنامه پژوهش های آموزش و یادگیری
سال هجدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1401/04/05
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-12مقدمه
محور اصلی سازنده گرایی این است که فراگیران، دانش و معنا را فعالانه بر مبنای تجربیات پیشین خود می سازند. هدف محیط های یادگیری سازنده گرا این است که تجربه هایی غنی ایجاد کنند تا دانش آموزان را به یادگیری ترغیب نمایند. پژوهش حاضر با هدف بررسی کاربرد روش های تدریس مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی در مقطع دوره دوم متوسطه ، در مدارس شهر بستان آباد واقع در استان آذربایجان شرقی انجام می گیرد.
روشدر این تحقیق که با رویکرد ترکیبی انجام شده است در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی و در بخش کمی، از روش توصیفی، پیمایشی استفاده شده است. نمونه انتخابی در بخش کیفی، از میان معلمان و در بخش کمی، از بین دانش آموزان بوده است.
نتایجمولفه های سازنده گرایی به دست آمده عبارتند از: تعامل متقابل، یادگیری موقعیتی، معلم تسهیل گر، دانش آموز فعال، دانش نسبی و ارزشیابی کیفی. یافته های بخش کیفی نشان می دهد که معلمان علارغم تمایل به استفاده از روش های تدریس سازنده گرا، هنوز پایبند روش های سنتی هستند. یافته های حاصل از پرسشنامه نشان می دهد که از دید دانش آموزان، معلمان، بسیاری از مولفه های سازنده گرایی را در کلاس درس اجرا می کنند. بنابراین هر شش مولفه ی سازنده گرایی میانگین بالاتر از میانگین نظری را داشتند. مولفه "دانش آموز فعال" بالاترین میانگین را داشت. این نتایج نشان می دهد که از دید دانش آموزان، کلاس های درسی آنها با روش تدریس سازنده گرایی همراه است و معلمانی سازنده گرا دارند. البته این دیدگاه در بین پسران قویتر از دختران بوده است.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به حاصل یافته ها و اهمیت و مزایای رویکرد سازنده گرایی در آموزش و یادگیری دانش آموزان، پیشنهاد می شود که به منظور کمک به یکسان سازی سطح و توانایی معلمان برای اجرای رویکرد سازنده گرایی، دوره های ضمن خدمت برای آشنایی و توانایی عملی کردن این رویکرد برای معلمان برگزار گردد.
کلیدواژگان: تدریس، سازنده گرایی، یادگیری موقعیتی، معلم تسهیل گر -
صفحات 13-34مقدمه
درعصر حاضر که با فناوری های جدید، به ویژه چند رسانه ای تعاملی و اینترنت تغییر یافته است، سواد را نمی توان به یادگیری صرف مهارت های مکانیکی خواندن و نوشتن حروف و کلمات تقلیل داد، بلکه سواد در معنای رفتن به ماورای پذیرش منفعلانه پیام متن جهت استنطاق، نقد روابط قدرت، درکی انتقادی از واقعیت و توسعه نمایی از عاملیت انسان برای نقد ایدیولوژیکی چگونگی تولید معنا است. پژوهش حاضر به هدف تبیین چیستی، انگاشته های سواد انتقادی از منظر فریره ، دلالت ها، نقدها و ارتباط آن با رشته مطالعات برنامه درسی است.
روشاین پژوهش کیفی و از طرح روش شناسی توصیفی-تحلیلی پیروی می کند. نتایج نشان داد، سواد انتقادی از منظر فریره، به معنای خوانش کلمه و جهان، برساختی ایدیولوژیکی و اجتماعی و مرجعی برای عاملیت روایت، نقد و تعهد از طریق گفتگو است. انگاشته های سواد انتقادی از نظر فریره شامل پیوستگی، گفتگو، قدرت، و عمل انتقادی است، بطوری که بدون آن ها، افراد باسواد ؛ نظام های ستم را بازتولید می کنند. در نقد سواد انتقادی در حوزه آموزش آن، وجود دو نگرش مثبت و منفی در بین معلمان و نیز نقدهای فمنیستی مشهود بود. طیفی از تاثیرات انگاشته های سواد انتقادی در آموزش، شکل گیری هویت ها، فرصت ها، گرایشات به سوی توسعه سواد را تایید می کند. نظریه سواد انتقادی با رویکرد انتخاب دانش، متن و محتوا در برنامه درسی ارتباط دارد.
نتایجنتایج حاکی از آن است، سواد انتقادی به عنوان یک رویکرد اجتماعی فرهنگی به کاربرد زبان، آموزش های آن، طبق انگاشته های فریره، چیزی بیشتر از راه های ترویج تفسیر انتقادی از صورت بندی های ایدیولوژیک متن را شامل است.
بحث و نتیجه گیریبا عنایت به فلسفه نقادانه برنامه درسی، در برنامه ریزی درسی، انتخاب محتوا باید مبتنی بر «داوری» دانش ارزشمند و با محوریت حفظ تطابق انتخاب های اخلاقی واقع بینانه با غایات اخلاقی مانند صلح و همزیستی مسالمت آمیز صورت گیرد.
کلیدواژگان: پائولو فریره، سواد انتقادی، انگاشته های سواد انتقادی، نقد سواد انتقادی، برنامه درسی سواد انتقادی -
صفحات 35-50
هدف پژوهش حاضر، تحلیل چالش های آموزش های موسوم به نهضت سوادآموزی از منظر معلم ها این مقطع در استان کردستان و بیان راه کارهای خروج از آن است. برای دست یابی به این هدف، از روش های پژوهش توصیفی- تحلیلی و پدیدارشناسی، بهره برده شد. میدان پژوهش، شامل سوادآموزان دانشگاه فرهنگیان استان کردستان در سال تحصیلی 1401-1400 با سابقه کار در نهضت سوادآموزی بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته محقق ساخته بود که با دوازده نفر از معلم ها با معیار اشباع یافتگی پاسخ ها، مصاحبه صورت گرفت. برای دستیابی به یافته ها در دو گام عمل شد.گام نخست:شناسایی چالش ها که خود درسه دسته قرار داده شدند:چالش های پیش روی معلمان، مانند:دشواری یافتن سوادآموزان، نداشتن امنیت شغلی برای معلم ها این حوزه،چالش های مربوط به سوادآموزان مانند: سن بالاو نداشتن انگیزهچالش های حوزه اداری مانند: نداشتن امکانات و تامین نبودن از لحاظ مالی.گام دوم، ارایه راه کارهایی برای برون رفت از چالش ها بود مانند: آگاه کردن مردم از اهمیت سواد در دنیای امروز، ارایه امتیازات و بسته های تشویقی به سوادآموزان، افزایش جایگاه شغلی معلم های نهضت، حمایت آموزش و پرورش در جذب افراد بی سواد، برنامه ریزی و ایجاد اشتغال برای مردم سوادآموخته، افزایش مدت زمان کلاس ها و اجباری کردن حضور افراد در کلاس ها.
کلیدواژگان: چالش ها، نهضت سوادآموزی، سوادآموزان، پدیدارشناسی -
صفحات 51-64
هدف اصلی این پژوهش، بررسی ادراک معلمان و دانش آموزان از ارزشیابی برنامه درسی زبان آموزی دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1398-1397 در دبستان های ابتدایی شهرکرد بود. پژوهش حاضر، ازنظر نوع تحقیق، ترکیبی بهم تنیده است. پایایی پرسشنامه محققساخته با استفاده از نرم افزار PLS و روش پایایی مرکب 89/0 و مقدار روایی همگرا 78/0 برآورد گردید. جامعه آماری بخش کمی، مشتمل بر 13682 نفر دانش آموز دختر و پسر دوره ابتدایی و در بخش کیفی با روش پدیدارشناسی شامل 30 نفر از معلمان زن و مرد شهرکرد بود. برای گردآوری داده ها از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. نتایج بخش کمی نشان داد دانشآموزان، ارزشیابی درس ریاضی و علوم تجربی را مهم تر از برنامه درسی زبان آموزی می دانند. در بخش کیفی نیز ازنظر معلمان، گنجاندن فعالیت های خودارزیابی، تقویت شخصیت علمی و پژوهشی دانشآموزان و افزایش اعتمادبه نفس و خودباوری از محاسن ارزشیابی برنامه درسی زبان آموزی بود. احساس ناراحتی دانشآموزان به دلیل تاثیرات خطاهای احتمالی در شیوه های ارزشیابی معلمان و تمرکز بیش ازحد بر آزمون های کتبی را به عنوان معایب ارزشیابی برنامه درسی زبان آموزی مطرح نمودند.
کلیدواژگان: برنامه درسی، ارزشیابی، زبان آموزی، معلمان، دوره ابتدایی -
صفحات 65-82مقدمه
سواد فرهنگی از جمله موضوعاتی است که امروزه توجه به آن حایز اهمیت میباشد، لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای ارتقای سواد فرهنگی در آموزش و پرورش ایران شکل دهی شده است.
روشاز نظر هدف، کاربردی؛ از نظر داده ها، آمیخته اکتشافی و از نظر اجرا داده بنیاد و طولی مقطعی بود. جامعه آماری مرحله کیفی متشکل از افراد خبرگان و مطلعین کلیدی در حوزه قلمرو موضوعی تحقیق بودند که براساس رویکرد آگاهانه و به روش هدفمند و گلوله برفی اقدام به نمونه گیری شد. جامعه مرحله کمی متشکل از کلیه مدیران و کارشناسان آموزش و پرورش بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 384 نفر تعیین شد و سپس به روش تصادفی طبقه ای پرسشنامه بین آنها توزیع شد. برای جمع آوری داده ها در مرحله کیفی از روش کتابخانه ای (سندکاوی) و روش میدانی (مصاحبه دلفی) و در مرحله کمی از روش میدانی (پرسشنامه) استفاده شد. برای تعیین اعتبار ابزار مرحله کیفی از تکنیک های حصول اشباع نظری، استفاده از رویه های ویژه کدگذاری و تحلیل نمادها و نشانه ها استفاده شد. در مرحله کمی برای سنجش پایایی از روایی محتوایی و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل در بخش کیفی این پژوهش استفاده از روش کدگذاری نظری (برگرفته از روش نظریه داده بنیاد نظامند) بود. تحلیل کمی در این پژوهش از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.
نتایجنتایج کیفی به دست آمده منجر به ارایه الگوی ارتقای سواد فرهنگی در آموزش و پرورش با 6 بعد 29 مولفه و 134 شاخص شد که در مرحله کمی 6 بعد، 29 مولفه و 131 شاخص مورد تایید قرار گرفتند. نهایتا الگوی ارتقای سواد فرهنگی در آموزش و پرورش در قالب 6 بعد شامل عوامل زمینه ساز (اسناد و برنامه های تحول و بنیادین، خانواده، سیاستهای کلان فرهنگی، برنامه های درسی مصوب و مدیریت کلان آموزش و پرورش)؛ عوامل علی(تکنولوژی، قوانین و مقررات، رسانه ها و امکانات و تجهیزات آموزشی)؛ عوامل مداخله گر (عوامل اقتصادی، مهارتهای فردی و بین فردی، عوامل اجتماعی و تهاجم فرهنگی)؛ راهبردها (مشاهیر، ادبیات ملی، تاریخ ملی و جهانی، معماری، موسیقی، دین و مذهب، اقوام و آداب و رسوم، ادبیات جهانی، ورزش- بازی- تفریح، هنر و صنایع دستی، پادشاهان و سلسله های پادشاهی، نمایش) و پیامدها (افزایش کارایی و اثربخشی آموزش و پرورش، افزایش غرور و افتخار ملی و افزایش آگاهی فرهنگی) و 131 شاخص ترسیم شد.
بحث و نتیجه گیری:
بر اساس نتایج بدست آمده پنج مقوله «سیاستهای کلان فرهنگی»، «اسناد و برنامه های تحول و بنیادین»، «برنامه های مصوب درسی»، «مدیریت کلان آموزش و پرورش» و «خانواده» به عنوان شرایط زمینه ساز تحقق سواد فرهنگی بدست آمده است.
کلیدواژگان: الگوی نظام مند، سواد فرهنگی، آموزش و پرورش -
صفحات 83-102
در یادگیری مشارکتی برخط فراگیران از طریق رایانه و اینترنت در مجموع تحت عنوان یک اجتماع یادگیری و با سهیم شدن منابع، دانش، تجربه، مشارکت و مسیولیت دو یا چندجانبه؛ گرد هم آیند. در این پژوهش، هدف بررسی یادگیری مشارکتی عملیاتی شده در محیط برخط در مرکز آموزش مدیریت دولتی و شناخت چالش های اجرایی ساختن آن بود. این پژوهش با روش آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) که از نوع کاربردی-میدانی است انجام شد. جامعه آماری شامل مدیران، معاونان و اساتید شاغل در مرکز مذکور در سال 1400 بود که در بخش کیفی با نمونه گیری هدفمند و بر اساس اصل اشباع نظری تعداد نمونه ها 20 عدد و در بخش کمی بصورت در دسترس و با فرمول کوکران، 45 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که فرهنگ سازی، ارزشیابی عملکرد، استرس یادگیری، تعامل پایین، پیچیدگی بالا، استفاده بهینه از بانک اطلاعاتی، رقابت، دیدگاه و تخصص مدیران، مشارکت کم، اثربخشی پایین، تعداد بالای دانشپذیران، نگرش دولت سیزدهم، ضعف روش تدریس، اساتید غیرحرفه ای، مدرک گرایی، نظارت برحضور، بسترسازی مناسب، سرعت پایین اینترنت و آشنایی با روش، چالشهای مربوطه بودند که در بین آنها عدم بسترسازی مناسب با شیوه ی مشارکتی و برخط، عدم آشنایی با روش، مدرک گرایی، اساتید غیرحرفه ای با سبک مشارکتی و آموزش برخط، سرعت اینترنت پایین و دیدگاه و تخصص مدیران، برجسته ترین آنها بودند. نتایج نشان داد که مرکز مذکور باید برنامه ریزی، طراحی اجرا، استفاده از متخصصان دانش دانشگاهی در محیط برخط و شیوه آموزش مشارکتی را در عملیاتی سازی دوره ها و فایق آمدن بر چالشهای آن اعمال نماید.
کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، محیط برخط، چالشهای اجرایی، مرکز آموزش مدیریت دولتی، بسترسازی -
صفحات 103-114
هدف مطالعه حاضر رابطه جو روانی - اجتماعی کلاس درس با اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان: نقش میانجی استرس ادراک شده بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر مشهد بود که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند که از میان آنها 302 دانش آموزبه روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم(1984)، جو روانی- اجتماعی کلاس فریزر و همکاران(1995) و استرس ادراک شده کوهن و همکاران(1983) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. در پژوهش حاضرنتایج نشان داد بین جو روانی- اجتماعی کلاس درس و استرس ادراک شده در جهت منفی رابطه معنادار وجود دارد. بین جو روانی- اجتماعی کلاس درس و اهمال کاری تحصیلی در جهت منفی رابطه معنادار وجود دارد. بین استرس ادراک شده و اهمال کاری تحصیلی در جهت مثبت رابطه معنادار وجود دارد. به نظر می رسد افزایش جو روانی- اجتماعی مطلوب در محیط کلاس درس موجب کاهش استرس ادراک شده و اهمال کاری تحصیلی در دانش اموزان می گردد و همچنین افزایش استرس ادراک شده در دانش اموزان موجب افزایش اهمال کاری در انان می گردد. علاوه براین، نتاج نشان دهنده اثر غیر مستقیم متغیر ها بر اهمال کاری تحصیلی از طریق استرس ادراک شده بود.
کلیدواژگان: جو روانی اجتماعی، اهمال کاری تحصیلی، استرس ادراک شده، دانش آموزان -
صفحات 115-129مقدمه
در تعلیم و تربیت نوین، اندیشه و اندیشیدن جایگاه ویژه ای دارد و تفکر انتقادی به عنوان سطحی از تفکر قابل آموزش و پرورش است. از نتایج پرورش تفکر انتقادی، کنجکاوی اندیشمندانه، عینت گرایی، گستردگی فکر (ذهن باز)، انعطاف پذیری، شک گرایی معقول، صداقت خردمندانه، روشمند بودن، پافشاری و استقامت به هنگام تلاش برای حل مشاجرات و مصمم بودن است . در عصر حاضر ضرورت پرداختن به تفکر انتقادی در آموزش برای پاسخ به تغییرات سریع محیط مورد تاکید قرار گرفته است، لذا هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی نقش آموزش ترکیبی برتفکر انتقادی دانش آموزان دختر پایه ی ششم است.
روشروش تحقیق استفاده شده در این پژوهش، روش گروه کنترل با پیش آزمون - پس آزمون بوده که جزء روشهای نیمه آزمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه ی دانش آموزان دختر پایه ی ششم ابتدایی منطقه 15 شهر تهران به تعداد 300 نفر میباشد که با روش نمونه گیری در دسترس و به صورت هدفمند32 نفر انتخاب شد؛ که 16 نفر به عنوان گروه کنترل و 16 نفر به عنوان گروه آزمایش بصورت تصادفی انتخاب شدند، طرح تحقیق، طرح پیش آزمون و پسآزمون با گروه کنترل است. نخستین مشاهده با اجرای پیش تست و دومین آن با اجرای یک پس تست بود. قابل ذکراست که، گروه آزمایش به مدت 6 جلسه (هرجلسه50 دقیقه) جمعا 5 ساعت متغیر آموزش ترکیبی را دریافت کردند. درادامه می توان اشاره کرد ابزار گردآوری تحقیق پرسشنامه تفکر انتقادی ریتکس (2003)می باشد که روایی آن مورد تایید اساتید متخصص و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ 80/0 گزارش شده است.
نتایجیافته ها نشان داد که میانگین نمرات عضویت گروهی تفکر انتقادی دانش آموزان در گروه آزمایش با گروه کنترل از نظر آماری در سطح (01/0>P) تفاوت معناداری دارد. به عبارت دیگر دانش آموزانی که در گروه آزمایش تحت آموزش ترکیبی قرار داشتند در مقایسه با گروه کنترل که تحت آموزش قرار نداشتند ، افزایش در میزان تفکر انتقادی داشته اند.
بحث و نتیجه گیریپژوهش حاضر نشان داد که ، آموزش ترکیبی برتقویت تفکر انتقادی دانش آموزان نقش موثری ایفا می کند.
کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آموزش ترکیبی، فرآیند یاددهی- یادگیری، مقطع ابتدایی -
صفحات 130-143
هدف این پژوهش، واکاوی جایگاه مفهوم هوش جنسی در فضای مجازی مبتنی بر اهداف برنامه درسی فلسفه برای کودکان است. پرسش بنیادین این است که آنچه لیپمن و همکارانش در ارتباط با برنامه آموزشی خود برای تحولی اساسی در تعلیم و تربیت کودکان ارایه می دهند چه دلالت هایی برای هوش جنسی در فضای مجازی دارد؟ به نظر می رسد برنامه آموزشی فلسفه برای کودکان که بر پایه ی یک نظریه مرکزی استوار است و از یک روش کاربردی بسیار موثر بهره می برد و بر شاخص های واقعی ارتقاء سطح هوشی کودکان تاکید دارد بتواند برای رسیدن به این هدف، گامی موثر باشد. روش پژوهش برای هدف اول «تحلیل محتوا» و برای دیگر اهداف «روش استنتاجی از نوع قیاس عملی» است. جامعه تحلیلی پژوهش شامل کلیه ی اسناد، منابع و پایگاه های اطلاعاتی مرتبط با موضوع تحقیق بود که شناسایی و سپس به صورت هدفمند و عمیق مورد مطالعه و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که هسته اصلی هوش جنسی در فضای مجازی مبتنی بر اهداف فلسفه برای کودکان بر سه مولفه اصلی (هوش جنسی انتقادی در فضای مجازی، هوش جنسی خلاقانه در فضای مجازی و هوش جنسی مراقبتی در فضای مجازی) استوار است که ذیل چهار اصل (درک مفاهیم جنسی (دانش جنسی) و دوری از باورهای غلط، درک روابط و خویشتن داری جنسی، مسیولیت جنسی و اخلاق جنسی) در فضای مجازی مبتنی بر فلسفه برای کودکان، قابل پیگیری و دست یابی است. نتایج حاصله از این پژوهش می تواند محرکی باشد برای سیاست گذاران و برنامه ریزان تعلیم و تربیت، به ویژه مربیانی که به دنبال یافتن راهی در جهت تسریع در امر تربیت جنسی کودکان در فضای مجازی مبتنی بر برنامه فلسفه برای کودکان به منظور رشد مهارت های شناختی، اجتماعی و رسیدن به هوش جنسی در کودکان هستند.
کلیدواژگان: هوش جنسی، تفکر سطح بالا، فضای مجازی و فلسفه برای کودکان -
صفحات 144-156
هدف این پژوهش بررسی مدل خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان: نقش فراشناخت و فراهیجان با میانجیگری یادگیری خودراهبر بود. روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 27863 دانش آموز بودند. بر اساس فرمول کوکران تعداد 379 دانش آموز به عنوان نمونه با روش نمونه گیری خوشه ای با رعایت نسبت جنسیت، پایه تحصیلی و ناحیه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مک ایلروی و بانتینگ (2002)، سیاهه فراشناخت اونیل و عابدی (1996)، پرسشنامه فراهیجان میتمانسگروبر و همکاران (2009) و مقیاس یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001) بودند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از تحلیل مسیر در نرم افزار LISREL-8.8 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که فراشناخت و فراهیجان مثبت بر یادگیری خودراهبر و خودکارآمدی تحصیلی اثر مستقیم و مثبت، فراهیجان منفی بر یادگیری خودراهبر و خودکارآمدی تحصیلی اثر مستقیم و منفی و یادگیری خودراهبر بر خودکارآمدی تحصیلی اثر مستقیم و مثبت داشت. همچنین، فراشناخت و فراهیجان مثبت با میانجیگری یادگیری خودراهبر بر خودکارآمدی تحصیلی اثر غیرمستقیم و مثبت و فراهیجان منفی با میانجیگری یادگیری خودراهبر بر خودکارآمدی تحصیلی اثر غیرمستقیم و منفی داشت (05/0>P). بنابراین، برای بهبود خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان می توان برنامه هایی برای افزایش فراشناخت و فراهیجان مثبت و کاهش فراهیجان منفی طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی اجرا کرد.
کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، فراشناخت، فراهیجان، یادگیری خودراهبر، دانش آموزان -
صفحات 157-180
با شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان، آموزش به طور ناگهانی و اجباری، از حضوری به مجازی منتقل شد، که در بسیاری از تحقیقات آن را آموزش مجازی اضطراری نامیدند. تدریس اثربخش تعاریف متعدد و متفاوتی دارد، لیکن در ساده ترین تعریف دستیابی به اهداف آموزشی و بهبود کیفیت آموزشی، را تدریس اثربخش می دانند. با توجه به این که زمینه ای که تدریس در آن اتفاق می افتد، در اثربخشی آن نقش موثری دارد تدریس در بستر فضای مجازی به عنوان زمینه ای نو در آموزش قابل توجه است. همچنین به جهت نقش کلیدی معلمان در فرآیند یاددهی_ یادگیری، شناخت درک و نگرش آنان از مولفه های تدریس اثربخش در بستر جدید آموزشی یعنی فضای مجازی مهم به نظر می رسد. لذا پژوهش حاضر با رویکرد تحقیق کیفی و با روش پدیدارشناسی توصیفی -برای شناسایی مولفه های تدریس اثربخش در آموزش مجازی- انجام شد. به این منظور با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی و مصاحبه نیمه ساختار یافته با 11 مشارکت کننده، داده ها گردآوری شد و به روش جورجی تحلیل گردید. برای باور پذیری یافته ها از سه روش ممیزی بیرونی، بازبینی نتایج توسط اطلاع رسان ها، و روش کنترل مداوم، استفاده شد. نتایج پژوهش به شناسایی و دسته بندی 3 بعد و 18 مولفه برای اندازه گیری تدریس اثربخش مجازی، در دوره ی ابتدایی منتج گردید. یافته ها بر باز تعریف نقش معلم و دانش آموز در فضای مجازی، ویژگی های شخصیتی معلم و دانش آموز، اهمیت شایستگی ها و مهارت های معلم، و عوامل زمینه ای بر تدریس اثربخش مجازی تاکید داشت. با توجه به شرایط ناپایدار جهانی در مسایل مختلف و لزوم بهره گیری از آموزش مجازی -حداقل در کنار آموزش حضوری-، همچنین قدرت آموزش مجازی در خلق فرصت های جدید آموزشی، نتایج این پژوهش می تواند راهنمای معلمان و مسیولان ذیربط در دوران کرونا و پسا کرونا باشد.
کلیدواژگان: تدریس اثربخش، آموزش مجازی، پدیدار شناسی، مدارس ابتدایی، روش جورجی -
صفحات 181-196این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری اهداف والدینی، مقایسه اجتماعی با اشتیاق تحصیلی نقش میانجی روابط والد و فرزند انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان نورآباد (دلفان) در سال تحصیلی 1400 تشکیل می دهند (5500=n). نمونه پژوهش 400 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان نورآباد (دلفان) بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه های اهداف والدینی لی و ایمپت (2019)، مقایسه اجتماعی تجدیدنظر شده (ژاویر و همکاران، 2014) اشتیاق تحصیلی جونیوس و کوز (2015) و پرسشنامه روابط والد- فرزند فاین و همکاران (1983) به صورت آنلاین پاسخ دادند. جهت ارزیابی الگوی پیشنهادی از الگویابی معادلات ساختاری و AMOS ویراست 24 و SPSS 26 استفاده شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که بین اهداف والدینی و مقایسه اجتماعی با روابط والد- فرزند و اشتیاق تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (001/0≥P). یافته ها حاکی از برازش مناسب الگوی پیشنهادی با داده هاست. نتایج مدل یابی معادله ساختاری نشان داد که 64 درصد از واریانس روابط پدر و 37 درصد از واریانس روابط با مادر توسط اهداف والدینی و مقایسه اجتماعی و 63 درصد از واریانس اشتیاق تحصیلی توسط اهداف والدینی، مقایسه اجتماعی و روابط والد و فرزند تبیین می شود. سطوح پایین مقایسه اجتماعی و اهداف و برنامه ریزی والدینی می تواند بر نگرش فرزندان و اشتیاق تحصیلی اثرگذار باشدکلیدواژگان: اهداف والدینی، مقایسه اجتماعی، اشتیاق تحصیلی، روابط والد و فرزند، دانش آموزان، متوسطه دوم، نورآباد
-
Pages 1-12
Introductoin:
The main axis of constructivism is that learners actively create knowledge and meaning based on their previous experiences. Constructivist learning environments aim to create rich experiences to motivate students to learn. The current research aims to study the use of teaching methods based on the constructivist approach in the second year of secondary school, in the schools of Bostanabad city, located in East Azarbaijan province.
MethodThis research was conducted with a mixed approach. the phenomenological method in the qualitative part and the descriptive, survey method in the quantitative part were used. Teachers and students are the samples in the qualitative and quantitative parts, respectively.
ResultsThe components of constructivism obtained are mutual interaction, situational learning, facilitator teacher, active student, relative knowledge, and qualitative evaluation. The findings of the qualitative section show that despite the tendency to use constructivist teaching methods, teachers still adhere to traditional methods. The findings of the questionnaire using students' perspectives show that teachers implement many components of constructivism in the classroom. Therefore, all six constructivism components had an average higher than the theoretical average. The "active student" component had the highest mean. These results show that from the students' viewpoint, their classrooms are associated with constructivist teaching methods and have constructivist teachers. However, this view was stronger among boys than among girls.
Discussion and Conclusion:
Considering the findings and the importance and benefits of the constructivist approach in teaching and students learning, it is suggested that in order to help equalize the level and ability of teachers to implement the constructivist approach, in-service courses should be held for teachers to familiarize them with this approach and be able to implement it.
Keywords: teaching, constructivism, situational learning, facilitator teacher -
Pages 13-34
Introductoin:
Currently, while the world has been changed by new technologies, especially interactive multimedia, and the Internet, literacy cannot be merely restricted to learning the mechanical skills of reading and writing letters and words. Rather, literacy means going beyond the passive acceptance of message to make inferences, criticize power relations, critically understand reality and develop a representation of human agency for an ideological critique of how meaning is produced. The purpose of this study is to explain critical literacy from Freire's viewpoint, its implications, criticisms, and its relationship with the field of curriculum studies.
MethodThe research method is qualitative and it follows the design of descriptive-analytical methodology.
ResultsThe results showed that, from Freire's viewpoint, critical literacy means reading the word and the world, an ideological and social construction, and a reference for the narrative agency, critique, and commitment through dialogue. According to Freire, the themes of critical literacy include connectedness, dialogue, power, and praxis, so that without them, literate people reproduce oppressive systems. There are two negative and positive viewpoints among teachers about the critique of critical literacy pedagogy and postmodern feminist critique. The effects of critical literacy assumptions in education confirmed the formation of identities, opportunities, and trends toward the development of literacy. This theory is related to the selection of knowledge, text, and content in the curriculum. The results indicate that critical literacy, as a sociocultural approach to the use of language, and its education, according to Freire's ideas, involves more than just ways of promoting a critical interpretation of the text's ideological formulations.
Discussion and ConclusionRegarding the critical philosophy of the curriculum, in curriculum planning, the content selection should be based on the "judgment" of valuable knowledge and centered on maintaining the compatibility of realistic ethical choices with ethical goals such as peace and peaceful coexistence.
Keywords: positive psychotherapy based on belief to good, Happiness, psychological well-being, satisfaction with life, subclinical depression -
Pages 35-50Introduction
This study aims to analyze the challenges of literacy movement education from teachers' perspective in Kurdistan Province and present solutions from them.
MethodTo this goal, descriptive-analytical and phenomenological research methods were used. The research population included the literate students of Farhangian University of Kurdistan province during 2022-2021 with a history of working in the literacy movement, who were selected by the available sampling method. The data collection tool was a researcher's semi-structured interview, which was conducted with twelve teachers with the criterion of saturation. To achieve the findings, it was done in two steps.
ResultsThe first step: identifying the challenges that were put into three categories:Challenges facing teachers, such as difficulty in finding literate students, lack of job security for teachers in this field,Challenges related to literate students include high age and lack of motivation 3. Challenges in the administrative field such as lack of facilities and lack financial support.The second step was to provide solutions to overcome the challenges, such as: making people aware of the importance of literacy in today's world, offering incentives and incentives to literate students, increasing the job status of the movement's teachers, and supporting education in attracting people with disabilities. Literacy, planning and creating employment for literate people, increasing the duration of classes, and making it mandatory for people to attend classes.
Keywords: Challenges, literacy movement, Literate Students, Phenomenology -
Pages 51-64Introduction
This research aims to examine the teachers' and students' perceptions regarding the evaluation of the elementary school language learning curriculum during 2017-2018 in primary schools of Shahrekord.
MethodIt is mixed research in terms of the type of research. The reliability of the researcher-made questionnaire was estimated at 0.89 and the convergent validity value was 0.78 using PLS software and composite reliability method. The statistical population of the quantitative part consisted of 13682 male and female students of primary schools and in the qualitative part with the phenomenological method, it included 30 female and male teachers of Shahrekord. The purposive sampling method was used to collect data.
ResultsThe results of the quantitative part showed that the students consider mathematics and experimental sciences more significant than the language learning curriculum. In the qualitative part, from the teachers' viewpoint, the inclusion of self-assessment activities, strengthening the scientific and research character of students, and increasing self-confidence and self-belief were among the merits of language learning curriculum evaluation. The student's feelings of discomfort due to possible errors affecting on teachers' evaluation methods and excessive focus on written tests were raised as disadvantages of language learning curriculum evaluation.
Keywords: Curriculum, Evaluation, Language Teaching, Teachers, Elementary -
Pages 65-82Introduction
Cultural literacy is one of the important topics to consider today. Therefore, the current research is designed with the aim of providing a model for promoting cultural literacy in the education of Iran.
MethodThis research is practical, and exploratory mixed in terms of purpose and data; it is also cross-sectional and foundational data in terms of implementation. The statistical population consisted of experts and key informants in the field of the research in the qualitative phase, which was sampled based on a conscious approach and with a purposeful and snowball method. The population in the quantitative phase consisted of all education managers and experts. Based on Krejcie and Morgan's table, 384 people were determined by the stratified random method as the research sample. Then a questionnaire was distributed among them. In order to collect data in the qualitative stage, the library method (documentation) and the field method (Delphi interview) were used, and in the quantitative stage, the field method (questionnaire) was used. In the qualitative phase, the techniques of theoretical saturation, coding procedures and the analysis of symbols and signs were used to determine the validity of the tool. In the quantitative stage, content validity and Cronbach's alpha were used to measure validity and reliability. The theoretical coding method (taken from the Grounded Theory) and exploratory and confirmatory factor analysis were used for analysis in the qualitative and quantitative parts.
ResultsThe qualitative results led to a model of promoting cultural literacy in education with 6 dimensions, 29 components, and 134 indicators, which were confirmed in the quantitative stage of 6 dimensions, 29 components, and 131 indicators; including contextual factors (fundamental and transformative documents and programs, family, macro-cultural policies, approved curricula, and macro-education management); Causal factors (technology, laws and regulations, media and educational facilities and equipment); Intervening factors (economic factors, individual and interpersonal skills, social factors and cultural invasion); Strategies (celebrities, national literature, national and world history, architecture, music, religion, ethnic groups and customs, world literature, sports-games-entertainment, arts and crafts, kings and dynasties, drama) and consequences (increasing efficiency and effectiveness of education, increasing national pride and increasing cultural awareness) and 131 indicators.Based on the results obtained, the five categories of "Macro-cultural policies", "Transformation and fundamental documents and programs", "Approved curriculums", "Macro-education management" and "Family" were obtained as the contextual conditions for the realization of cultural literacy.
Discussion and ConclusionBased on the results, the five categories of "macro-cultural policies", "documents and programs of transformation and fundamental", "approved curricula", "macro-management of education" and "family" to The title of the preconditions for the realization of cultural literacy has been obtained
Keywords: systematic model, cultural literacy, Education -
Pages 83-102Introduction
In collaborative online learning, learners come together through computers and the Internet under the title of a learning community and by sharing resources, knowledge, experience, participation, and bilateral or multilateral responsibility. This research aims to study cooperative online operationalized in the online environment in the governmental management training center and recognize the challenges of implementing it.
MethodThis research was conducted with a mixed exploratory method (qualitative-quantitative) which is an applied-field type. The statistical population included managers, assistants, and professors working in the mentioned center in 2021. In the qualitative section, 20 samples were selected based on the principle of theoretical saturation, and in the quantitative section, 45 people were selected as a sample based on availability and Cochran's formula.
ResultsThe findings showed that culture-building, performance evaluation, learning stress, low interaction, high complexity, optimal use of the database, competition, managers' perspective and expertise, low participation, low effectiveness, high number of students, 13th government attitude, weakness in teaching method, non-professional professors, degree orientation, attendance monitoring, appropriate platform, low internet speed and familiarity with the methodology were the relevant challenges. Among them, the most prominent ones were the lack of proper platforming with the collaborative and online method, lack of familiarity with methodology, degree orientation, non-professional professors with the collaborative style and online education, low internet speed, and managers' perspective and expertise.
Discussion and ConclusionThe results showed that the mentioned center should apply planning, implementation design, use of academic knowledge specialists in the online environment, and cooperative education method in operationalizing the courses and overcoming its challenges.
Keywords: Collaborative learning, online environment, Executive Challenges, Governmetal Management Training Center, platform building -
Pages 103-114Introduction
This study aims to study the role of the mediating role of perceived stress on the relationship between the psycho-social environment of the classroom and students' academic procrastination.
MethodThe statistical population included all the students of the first secondary level of Mashhad who were studying in during 2021-2022 and among them, 302 students were selected using the available sampling method. The research tools included academic procrastination by Solomon and Rothblum (1984), psycho-social classroom environment by Fraser et al. (1995), and perceived stress by Cohen et al. (1983). The path analysis method was used to analyze the data.
ResultsThe results showed that there is a significant negative relationship between the psycho-social environment of the classroom and perceived stress. There is a significant negative relationship between the psycho-social environment of the classroom and academic procrastination. There is a significant positive relationship between perceived stress and academic procrastination.
Discussion and ConclusionIt seems that increasing the favorable psycho-social environment in the classroom reduces perceived stress and academic procrastination in students. Also, the increase in perceived stress in students improves their procrastination. In addition, the result showed the indirect effect of variables on academic procrastination through perceived stress.
Keywords: Psychosocial Environment, Academic procrastination, Perceived stress, Students -
Pages 115-129Introduction
In modern education and training, thinking has a special place and critical thinking as a level of thinking can be taught and nurtured. One of the results of developing critical thinking is thoughtful curiosity, objectivity, breadth of thought (open-mindedness), flexibility, reasonable skepticism, wise honesty, methodicality, persistence, and perseverance when trying to resolve disputes and being determined. In today's era, the necessity of dealing with critical thinking in education has been emphasized to respond to the rapid changes in the environment. Therefore, this research aims to examine the role of blended education in the critical thinking of sixth-grade girl students.
MethodThe research method used in this research is the control group method with pre-test - post-test, which is part of the semi-experimental methods. The statistical population is all 300 female students of the 6th grade of an elementary school in district 15 of Tehran, 32 of whom were selected using available and targeted sampling; 16 people were randomly selected as the control group and 16 people as the experimental group. The research design is a pre-test and post-test design with a control group. The first observation was by performing a pre-test and the second was by performing a post-test. It should be mentioned that the experimental group received a total of 5 hours of blended training for 6 sessions (50 minutes each session). Furthermore, it can be mentioned that the research collection tool is Ritex's (2003) critical thinking questionnaire, whose validity has been approved by expert professors and its reliability has been reported by Cronbach's alpha coefficient of 0.80.
ResultsThe findings showed that the average scores of critical thinking group membership of students in the experimental group and the control group have a statistically significant difference (P<0.01). In other words, the students who were in the experimental group under blended training had an increase in the amount of critical thinking compared to the control group who were not under training.
Discussion and ConclusionThe present study showed that blended learning plays an effective role in strengthening students' critical thinking.
Keywords: critical thinking, Blended education, Teaching-learning process, Elementary level -
Pages 130-143Introduction
This study aimed to analyze the state of the sexual intelligence concept in cyberspace based on the goals of the philosophy for children (P4C) curriculum. The fundamental question is what Lipman and his colleagues present in relation to their educational program for a fundamental transformation in children's education, what implications does it have for sexual intelligence in cyberspace? The educational program of philosophy for children, which is based on a central theory and uses a very effective practical method and emphasizes the real indicators of improving children's intelligence level, which seems to be an effective step to achieve this goal.
MethodTo meet the first and second objectives, content analysis and inferential methods of practical analogy were utilized, respectively. The statistical population of the study included all documents, sources, and databases related to the research topic that were identified and then purposefully studied and analyzed in depth.
ResultsThe study findings revealed that the core of sexual intelligence in cyberspace based on the goals of the P4C curriculum was built on three main components, namely, critical sexual intelligence in cyberspace, creative sexual intelligence in cyberspace, and caring sexual intelligence in cyberspace, which could be practiced and achieved under four principles, viz. understanding sexual concepts (i.e., sexual knowledge), avoiding misconceptions, appreciating relationships and sexual abstinence, assuming sexual responsibility, and observing sexual ethics in cyberspace, relying on P4C.
Discussion and ConclusionThe results of this research can be a stimulus for policymakers and education planners, especially educators who seek to find a way to accelerate the sexual education of children in cyberspace based on the philosophy program for children in order to develop cognitive, and social skills and reach intelligence. are sexual in children
Keywords: Sexual Intelligence, Higher-Level Thinking, cyberspace, Philosophy for children -
Pages 144-156Introduction
This research aims to study the role of the metacognition and meta-emotion of students' academic self-efficacy with the mediation of self-directed learning.
MethodThe cross-sectional research method was correlational. The research population was all 27,863 secondary school students in Urmia city in the academic year of 2018-2019. Based on Cochran's formula, 379 students were selected as a sample by cluster sampling method, respecting gender ratio, educational level, and district. The research tools were McIlroy and Bunting's academic self-efficacy questionnaire (2002), O'Neill and Abedi's metacognition inventory (1996), Mitmansgruber et al.'s emotional questionnaire (2009), and Fisher et al.'s self-directed learning scale (2001). Data were analyzed by structural equation modeling using path analysis in LISREL-8.8 software.
ResultsThe findings showed that metacognition and positive meta-emotion have a direct and positive effect on self-directed learning and academic self-efficacy. Negative meta-emotion has a direct and negative effect on self-directed learning and academic self-efficacy. Self-directed learning has a direct and positive effect on academic self-efficacy. Also, metacognition and positive meta-emotion have an indirect and positive effect on academic self-efficacy through the mediation of self-directed learning. Negative meta-emotion through the mediation of self-directed learning had an indirect and negative effect on academic self-efficacy (P<0.05).
Discussion and ConclusionTherefore, to improve students' academic self-efficacy, programs can be designed and implemented through educational workshops to increase metacognition and positive meta-emotion and reduce negative meta-emotion
Keywords: Academic self-efficacy, Metacognition, Meta-emotion, Self-directed learning, Students -
Pages 157-180Introduction
With the spread of the Coronavirus around the world, education was suddenly and forcibly transferred from face-to-face to virtual, which was called emergency virtual education in many studies. Effective teaching has many different definitions, but in the simplest definition, achieving educational goals and improving educational quality is considered effective teaching. Considering that the context in which teaching takes place has an effective role in its effectiveness, teaching in the context of virtual space is significant as a new field in education. Also, due to the key role of teachers in the teaching-learning process, it seems significant to know their understanding and attitude toward the components of effective teaching in the new educational platform, i.e. virtual space.
MethodThe current research was conducted with a qualitative research approach and descriptive phenomenological method - to identify the components of effective teaching in virtual education. For this purpose, data were collected and analyzed using Giorgi's method, using a criterion-type targeted sampling method, and a semi-structured interview with 11 participants. For the credibility of the findings, three methods of external audit, review of results by informants, and continuous control method were used. The results of the research led to the identification and classification of 3 dimensions and 18 components for measuring effective virtual teaching in elementary schools.
ResultsThe findings emphasized on redefining the role of teacher and student in the virtual space, the personality characteristics of the teacher and student, the importance of the teacher's competencies and skills, and background factors on effective virtual teaching.
Discussion and ConclusionConsidering the unstable global conditions in various issues and the need to use virtual education -at least in addition to face-to-face education-, as well as the power of virtual education in creating new educational opportunities, the results of this research can be a guide for teachers and relevant officials in the era of Corona and post-Corona.
Keywords: : Effective Teaching, virtual education, Phenomenology, Elementary Schools, Giorgi Method -
Pages 181-196This research was conducted to study the structural pattern of parenting goals, social comparison with academic engagement, and the mediating role of parent-child relationships. The research method is descriptive-correlational modeling of structural equations. The statistical population consists of all high school students of Nurabad city (Delfan) in the academic year of 2021 (n=5500). The research sample was 400 high school students of Noorabad city (Delfan) who were selected by cluster sampling method. Le and Impett's (2019) parenting goals questionnaire, Xavier et al.'s Revised Social Comparison (2014), Gunuc and Kuzu's (2015) academic engagement, and Fine et al.'s (1983) Parent-Child Relationship Questionnaire answered online by the research sample. (P≥0.001). Structural equation modeling, AMOS version 24, and SPSS 26 were used to evaluate the proposed model. The correlation coefficient results showed a positive and significant relationship between parental goals and social comparison with parent-child relationships and academic engagement. Findings indicate that the proposed model fits well with the data. the results of structural equation modeling showed that 64% of the variance of father relations and 37% of the variance of relations with mother are explained by parental goals and social comparison and 63% of the variance of academic engagement by parental goals, and social comparison and parent-child relations. Low levels of social comparison and parental goals and planning can affect children's attitudes and academic engagement.Keywords: Parental Goals, Social Comparison, academic engagement, Parent-Child Relationships, Students, Secondary school, Nurabad