فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 64 (زمستان 1401)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 64 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم قراخانی بنی، حمیدرضا جوانمرد، عبدالله قاسمی پیربلوطی*، علی سلیمانی، احمرضا گلپرور صفحات 435-452
    در این مطالعه، اثر محلول پاشی پرولین، مخمر و نیتروژن بر ویژگی های رشد، عملکرد و خصوصیات کمی و کیفی ماده موثره گیاه دارویی و معطر زوفا در شرایط کشت مخلوط با گیاه دارویی شنبلیله مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعه ای در سال زراعی 97-1396 در دانشگاه شهرکرد اجرا گردید. عامل اصلی الگوی کشت، (کشت خالص زوفا 100%، کشت خالص شنبلیله 100% و سه نسبت مخلوط زوفا 50% + شنبلیله 50%، زوفا 75% + شنبلیله 25% و زوفا 25% + شنبلیله 75% بر اساس سری های جایگزینی) و عامل فرعی چهار سطح محلول پاشی شامل شاهد، پرولین، مخمر و نیتروژن در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که در گیاه زوفا در تیمارهای کشت مخلوط و محلول پاشی در مقایسه با کشت خالص و بدون محلول پاشی،صفات رشدی و فیزیولوژیکی نظیر ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی و میزان کلروفیل a و کلروفیل b در برگ گیاه زوفا تحت تاثیر قرار گرفتند. تیمارهای کشت مخلوط و محلول پاشی در مقایسه با کشت خالص و عدم محلول پاشی از نسبت برابری زمین LER بالاتری برخوردار بود. میزان پرولین در تیمار های کشت مخلوط و محلول پاشی نسبت به کشت خالص و بدون محلول پاشی کاهش یافته و تفاوت معنی داری را نشان داد. اثر کشت مخلوط بر درصد و عملکرد اسانس معنی دار بود ولی محلول پاشی تاثیر معنی داری بر روی این دو صفت نداشت. به طورکلی، می توان چنین نتیجه گرفت که محلول پاشی گیاه زوفا تحت کشت مخلوط آن با شنلیله باعث بهبود صفات مورفو-فیزیولوژیکی وعملکرد کمی و کیفی ماده موثره یا اسانس گیاه دارویی زوفا می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، زوفا، شنبلیله، کشت مخلوط، نسبت برابری زمین
  • انیسه جرفی، مجتبی علوی فاضل*، عبدالعلی گیلانی، محمدرضا اردکانی، شهرام لک صفحات 453-474
    توزیع و پراکنش مناسب ریشه جذب عناصر غذایی را تسهیل نموده و منجر به بهبود عملکرد گیاهان زراعی می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی ساختار ریشه و شاخساره ارقام کینوا در پاسخ به کاربرد عناصر فسفر و روی در مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه فاکتور شامل کاربرد کود شیمیایی سوپرفسفات تریپل در 4 سطح (صفر، 6، 12 و 18 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خاک)، محلول پاشی سولفات روی در 3 مقدار (آب بدون سولفات روی (شاهد)، محلول پاشی با غلظت 4 و 8 در هزار) و سه رقم کینوا (Giza 1، Q26، Titicaca) در سه تکرار در گلدان اجرا شد. یافته ها نشان داد پارامترهای ریشه نظیر وزن خشک ریشه، عرض ریشه، قطر ریشه، فاصله اولین انشعاب تا نوک ریشه و نسبت وزن ریشه به اندام هوایی تحت تاثیر سطوح کود فسفره و ارقام کینوا قرار گرفت (P≤0.01) و برگ پاشی سولفات روی تنها بر وزن خشک ریشه، عرض ریشه، فاصله اولین انشعاب تا نوک ریشه، چگالی ریشه، نسبت وزن ریشه به اندام هوایی و پارامترهای اندام هوایی اثر معنی دار ایجاد نمود. رقم Q26 به عنوان برترین رقم از نظر توسعه ساختار ریشه ای شناسایی شد که در سطوح کاربرد 18 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خاک فسفر و غلظت 4 در هزار سولفات روی بیشترین وزن خشک ریشه (3/23 گرم در بوته)، عرض ریشه (18/06 سانتی متر) و فاصله اولین انشعاب تا نوک ریشه (53/23) را دارا بود. در این سطوح مصرف عناصر، بیشترین تعداد دانه در بوته (4542) در رقم Q26 حاصل گردید. بر اساس نتایج این آزمایش، کاربرد بهینه عناصر با کاهش اثرات آنتاگونیسمی و افزایش اثرات سینرژیستی عناصر فسفر و روی منجر به توسعه ساختار ریشه ای، بهبود جذب عناصر و افزایش مولفه های تولید ارقام کینوا شد.
    کلیدواژگان: ریشه، تعداد دانه در بوته، سوپر فسفات تریپل، سولفات روی، ژنوتیپ، کینوا
  • نگین صفری کمال آبادی، ناصر محبعلی پور*، مهدی اورعی، حسن نورافکن، اسد اسدی صفحات 475-492
    بادرنجبویه گیاهی بوته ای معطر و چند ساله با خواص دارویی و بیولوژیکی است که پراکنش عمده آن مربوط به منطقه مدیترانه و آسیا می باشد. اثرات محلول پاشی در ابتدای دوره رشد با ترکیبات سالیسیلیک اسید (50، 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر) و کیتوزان (50، 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر) بر صفات رویشی، درصد اسانس و ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه بادرنجبویه در دو مرحله مختلف برداشت (رویشی و گلدهی) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین مقدار شاخص کلروفیل از تیمارهای محلول پاشی 150 و 200 میلی گرم در لیتر کیتوزان به دست آمد. استفاده از کیتوزان در تمام غلظت ها به جز 50 میلی گرم در لیتر به طور قابل توجهی ارتفاع گیاه بادرنجبویه را در مقایسه با تیمار عدم محلول پاشی بهبود بخشید. وزن خشک برگ و وزن خشک اندام های هوایی بوته با افزایش غلظت های سالیسیلیک اسید و کیتوزان افزایش یافت. میزان ترکیبات اسانس بادرنجبویه (citronellal, caryophyllene, linalool, carvacrol, α-pinene, geraniol) در مرحله برداشت گلدهی، به طور قابل توجهی بالاتر از مرحله برداشت رویشی بود. همچنین، محلول پاشی کیتوزان نسبت به سالیسیلیک اسید در افزایش میزان ترکیبات اسانس بادرنجبویه موثرتر بود. محتوای اسانس در مرحله برداشت رویشی بین 0/07 و 0/09 درصد و در مرحله برداشت گلدهی بین 0/3 و 0/52 درصد متغیر بود. بیشترین مقدار اسانس (0/52 درصد) از مرحله برداشت گلدهی با محلول پاشی 200 میلی گرم در لیتر کیتوزان به دست آمد. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که سالیسیلیک اسید و کیتوزان هر دو از پتانسیل بالایی در تولید زیست توده و افزایش ترکیبات شیمیایی اسانس در گیاه بادرنجبویه برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: اسانس، بادرنجبویه، تولید ماده خشک، شاخص کلروفیل، محرک های زیستی
  • اعظم یوسفی، آرمین محمد*، متین جامی معینی صفحات 493-510

    معمولا در شرایط شوری خاک، افزون بر تنش شوری کمبود مواد غذایی به خصوص نیتروژن نیز مشاهده می شود. به منظور بررسی واکنش عملکرد، اجزای عملکرد و کارآیی مصرف نیتروژن پنبه به مصرف نیتروژن مکمل در شرایط شور در کشت رایج و تاخیری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار در سال زراعی 98-1397 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل زمان کاشت در دو سطح (رایج و تاخیری) و مقدار مصرف نیتروژن در چهار سطح به صورت محلول پاشی (صفر، 2/5، 5 و 7/5 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بودند. نیتروژن مصرفی از منبع اوره و در آغاز مرحله غوزه دهی استفاده شد. کاشت تاخیری موجب کاهش 6/59 درصدی تعداد غوزه در بوته، 17/33 درصدی وزن غوزه، 14/70 درصدی عملکرد وش، 23/2 درصدی کارآیی جذب نیتروژن و 11/32 درصدی کارآیی مصرف نیتروژن نسبت به کشت رایج گردید. محلول پاشی به مقدار 7/5 کیلوگرم نیتروژن در هکتار سبب افزایش 67/6 درصدی تعداد غوزه در بوته، 47/2 درصدی وزن غوزه، 73/2 عملکرد وش، 45/1 درصدی کارآیی جذب نیتروژن و 41/2 درصدی کارآیی مصرف نیتروژن نسبت به شرایط عدم محلول پاشی گردید. بالاترین ارتفاع گیاه، تعداد شاخه زایشی، عملکرد الیاف، درصد کیل و کارآیی مصرف نیتروژن در کشت رایج و محلول پاشی 7/5 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد که با محلول پاشی 5 کیلوگرم نیتروژن در هکتار اختلاف معنی داری نداشت. محلول پاشی نیتروژن نتوانست اثرات منفی تاخیر در کاشت را بر عملکرد و اجزای عملکرد پنبه بهبود بخشد. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که کشت پنبه در تاریخ مناسب و محلول پاشی 5 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به صورت مکمل در ابتدای غوزه دهی می تواند باعث تولید عملکرد مناسب و افزایش کارآیی مصرف نیتروژن گردد.

    کلیدواژگان: پنبه، تاریخ کاشت، تنش شوری، محلول پاشی، نیتروژن
  • آرامه زندسیلاخور، حمید مدنی*، حسین حیدری شریف آباد، مجتبی محمودی، قربان نورمحمدی صفحات 511-526
    به منظور بررسی تاثیر رژیم های آبیاری و تاریخ های کاشت بر عملکرد، شاخص برداشت و کارآیی مصرف آب گیاه چای ترش، آزمایشی در بهار سال 1396 در کرج به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل آبیاری 8، 10 و 12 روز یک بار به عنوان فاکتور اصلی و تاریخ کاشت 3/14 و 3/28 و 1396/4/11 به عنوان عامل فرعی بودند. بیشترین ارتفاع بوته (181/2 سانتی متر)، قطر ساقه (2/91 سانتی متر) و عملکرد زیستی (14/6 تن در هکتار) در آبیاری 8 روز یک بار به دست آمد. بیشترین کارآیی مصرف آب کاسبرگ (0/18 گرم در لیتر)، کارآیی مصرف آب گل (0/034 گرم در لیتر) و شاخص برداشت کاسبرگ (11/12 درصد) در آبیاری 12 روز یک بار مشاهده شد. آبیاری 10 روز یک بار دارای بیشترین عملکرد کاسبرگ (1/59 تن در هکتار) و عملکرد گل (307/7 کیلوگرم در هکتار) بود. تاخیر در کاشت سبب کاهش 12، 16 و 7 درصدی به ترتیب در ارتفاع بوته، قطر ساقه و عملکرد زیستی و افزایش 22 و 20 درصدی کارآیی مصرف آب کاسبرگ و کارآیی مصرف آب گل نسبت به کاشت به موقع شد. بیشترین کارآیی مصرف آب عملکرد زیستی (2/41 گرم در لیتر)، در آبیاری 12 روز یک بار و تاخیر یک ماهه در کاشت به دست آمد. بر این اساس، آبیاری 10 روز یک بار برای حصول حداکثر عملکرد گل و کاسبرگ، افزایش کارآیی مصرف آب گل و شاخص برداشت کاسبرگ می تواند مورد توجه قرار بگیرد. همچنین، جهت کوتاه شدن طول دوره کشت و صرفه جویی در مصرف آب، تاریخ 28 خرداد برای کشت این گیاه در کرج مناسب تر می باشد.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، عملکرد کاسبرگ، عملکرد گل، شاخص برداشت، کم آبی
  • آزاده لونی، سارا سعادتمند*، حسین لاری یزدی، علیرضا ایرانبخش صفحات 527-546
    القای نانوذرات مهندسی شده به گیاهان دارویی باعث ایجاد مقاومت، بالا بردن عملکرد کمی و کیفی و مواد موثره در آنها می شود. در این پژوهش نانوذرات-β سیکلودکسترین (β-CDNPS) سنتز شدند. مشخصات نانوذرات با طیف UV-VIS، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و پراکندگی نوردینامیکی (DLS) تعیین شد. سپس غلظت های مختلف β-CDNPs شامل صفر، 10، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر را برای محلول پاشی قسمت های هوایی ریحانOcimum basilicum  رقم کشکنی لوءلوء به کار برده شد. آنالیز اسانس با استفاده از GC-MS انجام گرفت. مقدار رنگیزه ‎های کلروفیلی و اسانس ریحان در مقایسه با شاهد تفاوت معنی‎ داری (P≤%5) داشت. یافته ها حاکی از کاهش معنی دار (P≤%5) مقدارفلورسانس کمینه (Fo) در تیمار ppm50 نسبت به کنترل و دو سطح ppm 10 و 100 از نانوبتاسیکلودکسترین بود. ماکزیمم مقدار کلروفیل b در تیمار ppm100 مشاهده شد. سطحppm  50 باعث افزایش معنی دار (P≤%5) فلورسانس بیشینه، فلورسانس متغیر (Fv)، کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم P نسبت به شاهد شد. محلول پاشیβ-CDNPS ، موجب تغییراتی درتبادلات گازی ریحان شد. قندهای محلول و پرولین برگ و ریشه ریحان در تیمار ppm50 افزایش معنی داری (P≤%5) نسبت به شاهد داشت. به طوری که قند نامحلول در برگ و ریشه روند معکوس را نشان داد. غلظت فنیل پروپانوییدها و ترپنوییدهای ریحان درمقایسه با شاهد تفاوت معنی داری (P≤%5) داشت. القای نانوذرات β-CDNPS در مسیر بیوسنتز متابولیت های ثانویه موجب بهره وری از گیاه می شود. گیاه ریحان تحت تیمارهای نانوبتاسیکلودکسترین با رفتاری وابسته به غلظت موجب افزایش عملکرد در واحد سطح شد. بنابراین، محلول پاشی در غلظت مناسب می تواند به عنوان یک القا کننده ضمن تحریک، موجب حفظ و نگهداری مواد موثره در ریحان شود و محتوای اسانس را برای غذا و دارو افزایش دهد.
    کلیدواژگان: بتاسیکلودکسترین، فلورسانس، کارآیی فتوسنتزی، کربوهیدرات، نانوذرات
  • محمدجواد جمالزاده جهرمی، فرود بذرافشان*، امید علیزاده، مهدی زارع، عبدالله بحرانی صفحات 547-562

    به منظور ارزیابی تاثیر سیستم های مختلف خاک ورزی و کاربرد علف کش بر تراکم بذر علف های هرز و عملکرد ذرت، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار در سال های 1396 و 1397 انجام شد. فاکتور اصلی خاک ورزی در سه سطح شامل خاک ورزی رایج، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی و فاکتور فرعی کاربرد علف کش در دو سطح با علف کش و بی علف کش بود. بررسی بانک بذر پس از برداشت ذرت در پاییز 1396، در تیمار شاهد بدون علف کش نشان داد که بذرهای تاج خروس Amaranthus retroflexus، سلمه تره Chenepodium album، چسبک Setaria viridis، قیاق Sorghum halepense، خردل وحشی Portulaca oleracea، پیچک Convulvulus arvensis، پنیرک Malva neglecta، خاکشیر تلخ Descurainia sophia و کاهوی وحشی Lactuca serriola به طور معنی داری در سیستم بی خاک ورزی نسبت به کم خاک ورزی و خاک ورزی رایج بیشتر بود. میانگین تعداد بذر یولاف وحشی Avena ludveciana در کم خاک ورزی و بی خاک ورزی در مقایسه با خاک ورزی رایج به طور معنی داری کاهش یافت. در تیمارهای سم پاشی شده، بذرهای قیاق Sorghum halepense، پیچک  Convulvulus arvensis و پنیرک Malva neglecta در بی خاک ورزی به طور معنی داری بیشتر از خاک ورزی رایج و کم خاک ورزی بود. در هر کدام از سیستم های خاک ورزی علف کش نیکوسولفورون در میزان 2 لیتر در هکتار بیشترین تاثیر بر افزایش عملکرد دانه داشت. به طورکلی، سیستم بی خاک ورزی طی دو سال منجر به تجمع علف های هرز در قسمت قشر سطحی خاک و افزایش تراکم علف های هرز چند ساله در خاک شد.

    کلیدواژگان: بانک بذر، خاک ورزی، ذرت، علف کش، علف های هرز
  • سید مهدی حسینی، حسین نجفی، بهزاد ثانی*، حمید مظفری صفحات 563-580

    جهت بررسی اثرات کاربرد منفرد و اختلاط علف کش های پروپیزامید و اتوفومزیت در کنترل علف های هرز انگلی سس، نازک و پهن برگ در چغندرقند، سه آزمایش گلخانه ای در سال 1396 در گلخانه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر کرج اجرا شد. آزمایش های مذکور در قالب طرح کاملا تصادفی و به ترتیب با 30، 10 و 9 تیمار و چهار تکرار انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد اثر اختلاط دزهای مختلف علف کش های پروپیزامید و اتوفومزیت و بوم گونه های سس استان های مختلف بر تمام صفات مورد مطالعه در سطح یک درصد معنی دار بود. درصد جوانه زنی نهایی (82/7 درصد)، سرعت جوانه زنی روزانه (0/18 روز) و درصد اتصال به میزبان بوم گونه سس استان اردبیل (82/7 درصد) بیشتر از استان های البرز و قم بود. بیشترین درصد اتصال علف هرز سس به میزبان چغندرقند نیز در فاصله کشت پنج سانتی متر مشاهده شد. کاربرد تیمارهای پروپیزامید 2/5 لیتر در هکتار و پروپیزامید 1/5 لیتر در هکتار از ماده تجاری + اتوفومزیت یک لیتر در هکتار از ماده تجاری در زمان اتصال سس به میزبان چغندرقند نسبت به علف کش اتوفومزیت ضمن کنترل مناسب تر علف هرز سس (100 درصد) و کاهش وزن های تر و خشک، تراکم و شاخص کلروفیل برگ علف های هرز نازک و پهن برگ، توانستند شاخص کلروفیل برگ و عملکرد اندام هوایی چغندرقند را در شرایط گلخانه افزایش دهند. بنابراین، کاربرد تیمارهای مذکور می تواند در کنترل علف های هرز انگلی سس، نازک و پهن برگ چغندرقند و کاربرد تیمار پروپیزامید 1/5 لیتر در هکتار از ماده تجاری + اتوفومزیت یک لیتر در هکتار از ماده تجاری در زمان اتصال سس به میزبان چغندرقند می تواند علاوه بر اثرات ذکر شده در کاهش اثرات زیست محیطی استفاده از علف کش های شیمیایی مدنظر باشند.

    کلیدواژگان: اتصال به میزبان، درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص کلروفیل، کنترل شیمیایی
|
  • Abolghasem Gharakhani-Beni, Hamidreza Javanmard, Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Ali Soleymani, Ahmadreza Golparvar Pages 435-452
    In this experiment the effect of the foliar applications of proline, yeast extract, and urea on thegrowth, yield, and quality characteristics of active substance of hyssop was investigated. This study was done in a split plot experimentalin randomized complete block design with three replications at the experimental field of Shahrekord University in 2017. The main plot was sole cropping of fenugreek, sole cropping of hyssop, and three intercropping ratios i.e. %50 fenugreek + %50 hyssop, %25 fenugreek + %75 hyssop, and %75fenugreek + %25 hyssop. The sub-plot was four levels foliar sprayings i.e. non-spraying or control and foliar sprayings of proline, yeast, and urea.The results showed that the intercropping and foliar sprayings of proline, yeast, and urea were significantly affected on some characteristics of hyssop such as plant height, number of lateral branches and the contents of chlorophyll a and b. The amount of land equivalent ratio (LER) in the intercropping was more than hyssop monoculture. In addition, LER under the foliar spraying of proline, yeast, and ureawas higher in comparison with non-foliar application.The pattern planting and foliar sprayings of proline, yeast, and urea had significant impacts on the proline content in the hyssop plants. Also, effect of monoculture of hyssop on essential oil content and yield of hyssop wassignificant; however, the foliar application of proline, yeast, and ureahad not influences on two these characteristics. In conclusion, the intercropping hyssop with legume (fenugreek) and the foliar sprayingsof proline, yeast, and urea can improve somegrowth parameters and active substance or the quantity and quality essential oilof hyssop.
    Keywords: Essential oil, LER, Intercropping, Hyssop, Trigonellafoenum graecum L
  • Anise Jorfi, Mojtaba Alavifazel *, Abdolali Gilani, Mohammad Reza Ardakani, Shahram Lack Pages 453-474
    Proper distribution of plant root facilitates the uptake of nutrients and improves crop yields. This study aims to evaluate the root and shoot structure of quinoa cultivars in response to the application of phosphorus and zinc in the Research, Agricultural Education and Natural Resources Center of Khuzestan province in a factorial design with three factors including the use of triple superphosphate fertilizer at four levels (0, 6, 12, 18 mg.kg-1 soil weight), foliar application of zinc sulfate in three amounts (water without zinc sulfate (control), foliar application at 4 and 8 per thousand concentrations) and three quinoa cultivars (Giza 1, Q26, Titicaca) were performed in pot and in three replications. The results showed that root parameters such as root dry weight, root width, root diameter, distance from the first branch to the tip root, and the weight ratio of root to shoot were affected by phosphorus fertilizer levels and quinoa cultivars (P≤0.01) and foliar application of zinc sulfate had a significant effect only on root dry weight, root width, distance from the first branch to the root tip, root density, root weight to shoot weight, and aerial part parameters. Q26 cultivar was identified as the best cultivar in terms of root structure development, which at 18 mg.kg-1 phosphorus levels and 4 per thousand zinc sulfate concentration had a maximum root dry weight (3.23 g.plant-1), root width (18.06 cm) and distance from the first branch to the root tip (53.23). At these levels of element consumption, the highest number of grains per plant (4542) were obtained in cultivar Q26. Based on the experiment results, the optimal level of elements by reducing antagonistic effects and increasing synergistic effects of P and ZnSO4 led to the root structure development, improved element uptake and increased production components of quinoa cultivars.
    Keywords: Root, Number of grains per plant, Triple Superphosphate, zinc sulfate, genotype, Quinoa
  • Negin Safari Kamal Abadi, Nasser Mohebalipour *, Mehdi Oraei, Hasan Nourafcan, Asad Asadi Pages 475-492
    Lemon balm is an aromatic and perennial bushy plant with interesting pharmacological and biological properties, which extensively distributed in the Mediterranean region and Asia. The effects of salicylic acid (50, 100, 150 and 200 mg.L-1) and chitosan (50, 100, 150 and 200 mg.L-1) foliar application on plant parameters, essential oil and chemical compositions of lemon balm at two different harvest stages (seedling and flowering) were evaluated. The results showed that the highest values of chlorophyll index obtained from foliar application of 150 and 200 mg/L chitosan. Application of chitosan (all concentration levels except 50 mg.L-1) significantly improved the plant height of lemon balm compared with the control. Leaf and dry weight of aerial parts per plant increased with increasing in salicylic acid and chitosan concentrations. The essential oil compounds of lemon balm (citronellal, caryophyllene, linalool, carvacrol, α-pinene, geraniol) at flowering harvest stage were significantly higher than the seedling harvest stage. Foliar application of chitosan was more effective than salicylic acid in increasing essential oil compounds of lemon balm. The essential oil content ranged between 0.07% and 0.09% in the seedling harvest stage and between 0.30% and 0.52% in the flowering harvest stage. The highest value of essential oil (0.52%) was recorded from the flowering harvest stage with foliar application of 200 mg.L-1 chitosan. The findings of the current study showed that both elicitors possess strong potential in biomass production and enhancement of essential oil compounds in lemon balm.
    Keywords: Biomass production, biostimulants, Chlorophyll index, Essential oil, Lemon Balm
  • Azam Yousefi, Mohammad Armin *, Matin Jami Moeini Pages 493-510

    In saline condition, addition to salinity stress, nitrogen deficiency is also observed. In order to investigate the response of yield, yield components, and nitrogen efficiency of cotton to supplemental nitrogen application in saline conditions in optimum and delayed cultivation, a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was done in Sabzevar Islamic Azad University in 2017-2018. Factors were: planting date (optimum and late) and nitrogen levels (0, 2.5, 5, and 7.5 kg.ha-1) as a foliar application on the bolling stage as Urea form. Delayed planting reduced the number of bolls per plant (6.59 %), boll weight (17.33%), seed cotton yield (14.70 %), nitrogen uptake efficiency (23.2 %), and nitrogen use efficiency (11.32 %) compared to optimum cultivation. Foliar application of 7.5 kg N.ha-1increased the number of bolls per plant (67.6%), boll weight (47.2%), seed cotton yield (73.2%), nitrogen uptake efficiency (45.1%), and nitrogen use efficiency (41.2%) compared to control. Sprayed due to lack of solution. The highest plant height, number of reproductive branches, lint percentage, lint yield, and agronomic nitrogen use efficiency in optimum planting date and foliar application of 7.5 kgN.ha-1were obtained which was not significantly different from foliar spraying of 5 kgN.ha-1. Nitrogen foliar application could not improve the negative effects of planting delay on yield and yield components of cotton. In general, the results of this experiment showed that the best seed cotton yield can be achieved by planting at the optimum date and spraying 5 kg of nitrogen as a supplement at the beginning of the bolling stage that increases the efficiency of cotton nitrogen consumption in saline conditions.

    Keywords: Cotton, Foliar application, nitrogen, Planting date, salinity stress
  • Arameh Zand-Silakhoor, Hamid Madani *, Hossein Heidari Sharifabadi, Mojtaba Mahmoudi, Ghorban Nourmohamad Pages 511-526
    In order to evaluate different irrigation regimes and planting date on yield, water use efficiency, and harvest index of Roselle (Hibiscus sabdarjffa L.), an experiment was conducted in form of split plot in randomized complete blocks with three replications in Karaj in 2017. Experimental treatments included irrigation round (Irrigation intervals of 8, 10, and 12 days) as a main plot, andplanting date treatments at three levels of 4th June, 18th June, and 2th July as a sub-plot. Results showed that the main effect of irrigation treatments was significant on all traits except harvest index. Planting date had a significant effect only on plant height, stem diameter, biological yield, flower water use efficiency, and sepal water use efficiency. The interaction of irrigation treatment levels and planting date only made a significant difference in biomass water use efficiency. Also, the flower harvest index was not affected by any of the applied treatments.The greatest plant height (181.2 cm), stem diameter (2.91 cm) and biological yield (14.6 t.ha-1) were obtained in the irrigation interval of 8 days. The highest sepal water use efficiency of (0.18 g.L-1), flower water use efficiency (0.034 g.L-1) and sepal harvest index (11.12 %) were observed in the irrigation interval of 12 days. The irrigation interval of 10 days had the highest sepal yield (1.59 t.ha-1) and flower yield (307.7 kg.ha-1).Delay in planting caused a decrease of 12, 16, and 7% in plant height, stem diameter, and biological yield, respectively and increase in the sepal water use efficiency and biological yield water use efficiency by 22 and 20%, respectively compared to optimum planting time. The highest biological yield water use efficiency (2.41 g.L-1) was obtained in irrigation interval of 12 days and one month delay in planting. Based on the obtained results, irrigation interval of 10 days is recommended to achieve maximum flower yield and sepal yield, increase the flower water use efficiency and sepal harvest index. Also, in order to shorten the cultivation period and save water consumption, the date of 18th June is recommended for plant cultivation in Karaj.
    Keywords: harvest index, Irrigation interval, Flower yield, Sepal yield, Water deficit
  • Azadeh Loni, Sara Saadatmand *, Hossien Lari Yazdi, Alireza Iranbakhsh Pages 527-546
    Induction of engineered nanoparticles into medicinal plants causes resistance, enhances quantitative and qualitative performance and effective substances in them. In this study, β-cyclodextrin nanoparticles (β-CDNPS) were synthesized. The nanoparticle profile was determined by UV-VIS spectrum, transmission electron microscopy (TEM) and dynamic light scattering (DLS). Then different concentrations of β-CDNPs including 0, 10, 50, 100 mg / l were used for foliar spray of basil (Ocimum basilicumc.v. Keshkeni luvelou). The amount of chlorophyll pigments and basil essential oil was significantly different (P≤ 5%) compared to the control.The maximum amount of chlorophyll b was observed in 100ppm treatment. The results showed a significant reduction (P≤5%) of the minimum fluorescence value (Fo) in the treatment of 50 ppm compared to the control and two levels of 10 and 100 ppm of β-CDNPS. The level of 50 ppm significantly increased (P≤ 5%) the maximum fluorescence, variable fluorescence (Fv), photochemical efficiency of the photosystem compared to the control. Foliar spray of β-CDNPS caused changes in basil gas exchange. Soluble sugars and proline of basil leave and root in 50ppm treatment had a significant increase (P≤%5) compared to the control, so that insoluble sugars in leave and root showed the opposite trend. In the presence of β-CDNPS, phenylpropanoids and terpenoids concentration, in the basil showed a significant difference (P≤5%) compared to the control group. Induction of β-CDNPS nanoparticles in the biosynthesis pathway of secondary metabolites results in plant productivity Basil plant under the treatment of nano β-cyclodextrin, with concentration-dependent behavior increased yield per unit area. Therefore, foliar spray at the right concentration can act as an inducer while stimulating, preserving the active ingredients in basil and increase the content of essential oil for food and drug consumption.
    Keywords: Carbohydrate, Fluorescence, nanoparticles, Photosynthetic efficiency, β-cyclodextrin
  • Mohammad Javad Jamalzadeh Jahromi, Foroud Bazrafshan *, Omid Alizadeh, Mehdi Zare, Abdollah Bahrani Pages 547-562

    In order to evaluate the effect of different systems of tillage and herbicide application on the density of weed seedbank and grain yield in maize, an experiment was carried out as split plots in a randomized complete block design with five replications in the years 2017 and 2018. The main plots consisted of three treatments: conventional, low and no-tillage and the subplots included herbicide and non-herbicide treatments. Seedbank review after maize harvesting in the autumn 2018, in the control treatment without spraying showed that Amaranthus retroflexus, Chenepodium album, Setaria viridis, Sorghum halepense, Portula caoleracea, Convulvulus arvensis, Malva neglecta, Descura iniasophia, and Lactuca serriola seeds were significantly more in no-tillage treatments, than in conventional and low tillage treatments. The average number of Avena ludveciana seeds in no and low tillage decreased significantly compared to the conventional tillage. In each of the tillage systems, nicosulfuron herbicide at the rate of 2 liters per hectare had the greatest effect on increasing grain yield. In general, the tillage system over two years led to the accumulation of weeds in the surface crust and increased the density of perennial weeds in the soil.

    Keywords: Herbicide, Maize, Seedbank, Tillage, Weeds
  • Sayyed Mahdi Hosseyni, Hossein Najafi, Behzad Sani *, Hamid Mozafari Pages 563-580

    In order to investigation the effect of the application of single and mixing of propyzamide and ethofumesate herbicides in the control of dodder, grass and broad leaves weeds of sugar beet, three experiment carried out at the greenhouse of sugar beet seed breeding research institute in 2017. The experiments were performed in a completely randomized design with 30, 10 and 9 treatments and four replications, respectively. Result showed that the effect of mixing different doses of Propyzamide and Ethofumesate herbicides and species of different area dodder on all studied traits in the present study was significant 1%. In general, the percentage of final germination (82.7%), daily germination rate (0.18 days) and the percentage of connection of Ardabil dodder to the host plan (82.7%) were higher than Alborz and Qom species. The highest percentage of weed conection of the dodder to the sugar beet was observed in the treat that cultivation distance of 5 cm. Application of Propisamide 2.5 L.ha-1 and Propisamide 1.5 L.ha-1 + Ethofumesate 1 L.ha-1 in connecting the dodder to the host, compared to Ethofumesate could control of dodder weeds (100%) and reduction of fresh and dry weights, density and chlorophyll of thin and broad leaveas weed and increased leaf chlorophyll and yield of sugar beet in green house condition. Therefore, the application of these treatments can be used in the control of parasitic, thin and broad leaves weed of sugar beet and application Propisamide 1.5 L.ha-1 + Ethofumesate 1 L.ha-1 in connecting the dodder to the host, can be considered in addition to the mentioned effects and in reducing the environmental effects of the use of chemical herbicides.

    Keywords: chemical control, Chlorophyll, Connection to host, Germination ratio, New herbicide, percentage of germination