فهرست مطالب
فصلنامه انتظام اجتماعی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1402/02/22
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-27زمینه و هدف
کشور جمهوری اسلامی ایران گه گاهی، با برنامه ریزی های دشمن بر بستر یکی از رخدادهای داخلی، دچار ناآرامی های اجتماعی می شود. در آخر شهریور 1401 به بهانه تقصیر پلیس امنیت اخلاقی فاتب در فوت یکی از شهروندان، ناآرامی هایی در نقاطی از کشور به ویژه استان های غربی رخ داد. هدف این تحقیق، تحلیل امنیتی اجتماعی این ناآرامی ها است.
روشتحقیق کاربردی حاضر با رویکرد کیفی مبتنی بر داده های موجود در بانک اطلاعاتی داخلی پلیس امنیت عمومی فراجا انجام شده است. این داده ها از جمع بندی مصاحبه ها و تحلیل شخصیت تمام افرادی به دست آمده است که در اغتشاشات پاییز 1401 حضور فعال داشته و برای توجیه و مصاحبه به پلیس امنیت عمومی هدایت شدند. داده های موجود به صورت تمام شمار بررسی و با تحلیل محتوای کیفی مقوله بندی شد.
یافته ها:
تحلیل یافته های برگرفته از رسانه ها و شبکه های اجتماعی، نشان دهنده واکنش جریان های مختلف معاندین، گروه های اپوزیسیون، سلطنت طلب ها و آنارشیست ها در تولید محتوا و اقدامات مختلف با تکنیک های ویژه در مخالفت با جمهوری اسلامی ایران است. آموزش های ارایه شده در این فضا، چالش های مختلفی را برای کشور ایجاد کرده است. تحلیل محتوای حاصل از مصاحبه ها، پنجاه مقوله را در هفت بعد مختلف برای تحلیل در بر دارد که عبارت است از: میدانی، عقیدتی و مذهبی، شبکه ای هدایتی، رفتاری، معیشتی اقتصادی، امنیتی اطلاعاتی و مداخله خارجی.
نتیجه گیری:
تحلیل های این تحقیق نشان می دهد، ناآرامی های جدید با استفاده از ارتباطات اینترنتی به دنبال تیوری پردازی محافل فکری برای به دست گرفتن افکار عمومی جوانان، زنان و اقلیت های مذهبی و قومی و القای تفکر سانسور شدید در ایران بوده که مقابله با آن مستلزم دستیابی به استقلال فکری، مطالبه گری و مبارزه با جهل به ویژه جهل رسانه ای است. از طرفی، اطلاع رسانی به مردم با روایتگری صحیح برای جلوگیری از روایت سازی های معاندین و مخالفین باید در صدر اقدامات قرار گیرد.
کلیدواژگان: ناآرامی، اغتشاش، امنیت اخلاقی، گشت ارشاد -
صفحات 29-62زمینه و هدف
رفتار خشونت آمیز تماشاگران ازجمله مهم ترین مسایل برای مسیولین برگزاری مسابقات رشته پرطرف دار و مهیج فوتبال است که تحت تاثیر شرایط مختلف بروز می کند و ممکن است تبعات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر ویژگی های جمعیت شناختی تماشاگران فوتبال بر کنترل رفتارهای خشونت آمیز آنان است.
روشپژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش و ماهیت، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل دو بخش بود؛ بخش اول شامل همه تماشاگران فوتبال در سال 1398-1399 است که به طور میانگین، 100 هزار نفر در نظر گرفته شد و با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 200 نفر محاسبه شد؛ بخش دوم نیز شامل کارکنان یگان ویژه تهران به تعداد حدود 370 نفر بود که 184 نفر از آن ها برای نمونه آماری انتخاب شدند و پرسش نامه محقق ساخته ای که روایی (صوری و محتوایی) و پایایی آن مورد تایید قرارگرفته بود را تکمیل کردند. همچنین برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری دوجمله ای، یو من ویتنی و ویلکاکسون استفاده شد.
یافته ها:
یافته های آزمون پژوهش نشان داد که از دیدگاه تماشاگران فوتبال و کارکنان یگان ویژه، ویژگی های جمعیت شناختی شامل سن، تاهل، شغل، تحصیلات، محل سکونت و منطقه جغرافیایی در کنترل رفتارهای خشونت آمیز تماشاگران نقش موثر و معنی داری دارد (000/0= Sig). هرچند در خصوص شدت تاثیر عوامل جمعیت شناختی تاهل (09/0= Sig)، محل سکونت (38/0= Sig) و منطقه جغرافیایی (12/0= Sig) بین دو گروه کارکنان یگان ویژه و تماشاگران نیز تفاوت معنی داری وجود دارد.
نتیجه گیری:
با توجه به یافته های به دست آمده، برای کنترل موثر اجتماعات ورزشی لازم است مسیولان ویژگی های جمعیت شناختی تماشاگران را مدنظر قرار دهند و متناسب با آن ها اقدامات کنترلی مناسب را برنامه ریزی و اجرا کنند.
کلیدواژگان: جمعیت شناختی، اجتماعات ورزشی، کنترل اجتماعات، تماشاگر، یگان ویژه -
صفحات 63-90زمینه و هدف
هوش هیجانی مجموعه توانایی هایی است که به کارکنان کمک می کنند هیجانات را در خود و دیگران، تشخیص داده و در ماموریت ها به درستی عمل کنند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و اولویت بندی مولفه های هوش هیجانی کارکنان واحدهای اجرایی فا. استان قم اجرا شد.
روشاین پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و نحوه گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی و به لحاظ زمان از نوع «مقطعی» است. جامعه آماری شامل همه کارکنان شاغل در واحدهای اجرایی فرماندهی انتظامی استان قم به تعداد 332 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 288 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری نیز به صورت تصادفی ساده است. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مطالعات اسنادی و پرسش نامه استاندارد «هوش هیجانی بار آن» است که پایایی و روایی آن ها در تحقیقات مختلف تایید و در پژوهش حاضر نیز 89/0 محاسبه شده است.
یافته ها:
میانگین هوش هیجانی نمونه مورد بررسی از میانگین استاندارد بالاتر است و بر طبق آزمون تحلیل واریانس؛ بین طبقات مختلف تحصیلی این اختلاف معنی دار نیست. نمونه در مقیاس های استقلال، تحمل فشار روانی، خوش بینی، عزت نفس و کنترل تکانش میانگین بالاتری از استاندارد داشته اند و در مقیاس های شادمانی، روابط بین فردی و همدلی میانگین پایین تر از میانگین استاندارد کسب کرده اند؛ که این اختلاف میانگین برای مقیاس های روابط بین فردی و همدلی درخور توجه است. میانگین حاصله برای مقیاس های حل مسیله، خودشکوفایی، خودآگاهی هیجانی، واقع گرایی، خود ابرازی، انعطاف پذیری و مسیولیت پذیری در حد طبیعی است.
نتیجه گیری:
به موجب نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت وضعیت هوش هیجانی در نمونه مورد بررسی خوب است و در برخی از مقیاس ها نیاز به آموزش دارد.
کلیدواژگان: ارزیابی و اولویت بندی، هوش، هوش هیجانی، کارکنان انتظامی، واحدهای اجرایی -
صفحات 91-116
زمینه و هدف:
نوجوانی یک دوره رشد حیاتی است که با در نظر گرفتن کمیت و شدت تغییرات مرتبط (به عنوان مثال، بیولوژیکی و روان شناختی) ممکن است به خودی خود زمینه را برای بزهکاری فرد ایجاد کند. این پژوهش با هدف بررسی نقش ابعاد سرشت و منش پیش بینی کننده بزهکاری در کودکان و نوجوانان انجام شد.
روشاین پژوهش، مطالعه ای پیمایشی و از نوع همبستگی است. نمونه های پژوهش شامل 400 نفر از دانش آموزان پسر دبیرستان های شهرستان خرم آباد هستند که به صورت تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ابعاد سرشت و منش کلونینجر (1994)، پرسش نامه بزهکاری نوجوانان و جوانان سهامی و همکاران (1395) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. داده ها با استفاده از نسخه 26 نرم افزار SPSSتحلیل شدند.
یافته هانتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین ابعاد سرشت و منش با بزهکاری نوجوانان رابطه وجود دارد (001/0≥P). بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، نوجویی، آسیب پرهیزی و خودفراروی به طور معناداری پیش بینی کننده نگرش مثبت به بزهکاری دانش آموزان بودند (05/0≥P).
نتیجه گیریویژگی های شخصیتی به عنوان یک عامل خطر برای گرایش نوجوانان به بزهکاری می توانند محسوب شوند. لزوم مطالعات بیشتر در راستای بررسی کنش عوامل شخصیتی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی در بروز رفتارهای بزهکارانه جهت سبب شناسی نظام مند بزهکاری برای طراحی مداخلات پیشگیرانه و درمانی کارآمد مورد بحث قرار گرفت.
کلیدواژگان: سرشت، منش، بزهکاری، نوجوانان، پیشگیری -
صفحات 117-142زمینه و هدف
عوامل متعددی در گرایش به مصرف مواد مخدر موثرند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مواد مخدر بر دانشجویان بر اساس سبک فرزندپروری و فراشناخت با نقش میانجیگری تکانشگری و خودکارآمدی بود.
روشروش پژوهش، توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری تشکیل دادند (7248 نفر). برای انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد و تعداد 376 (216 دختر و 160 پسر) برای نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های تکانشگری ارنست بارت و همکاران (2004)، استعداد اعتیاد (APS) وید و همکاران (1992)، خودکارآمدی شرر و همکاران (1982)، شیوه های فرزندپروری بامریند (1991) و پرسش نامه فراشناخت (MCQ-30) بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار «ایموس» استفاده شد و با روش معادلات ساختاری به بررسی تاثیر مستقیم و غیرمستقیم متغیرها بر یکدیگر پرداخته شد.
یافته ها:
شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوب قرار داشت. سبک فرزندپروری اثر مستقیم بر سوءمصرف مواد داشت. فراشناخت اثر مستقیم بر سوءمصرف مواد نداشت. تکانشگری نقش میانجی بین سبک فرزندپروری و سوگیری به مواد مخدر ایفا می کند. همچنین تکانشگری نقش میانجی بین فراشناخت و سوگیری مواد ایفا می کند. خودکارآمدی نقش میانجی بین فراشناخت و سوگیری به مواد مخدر ایفا نمی کند و همچنین خودکارآمدی نقش میانجی بین سبک فرزندپروری و سوگیری به مواد مخدر ایفا نمی کند.
نتیجه گیری:
سبک فرزندپروری اثر مستقیم بر سوءمصرف مواد داشت. فراشناخت اثر مستقیم بر سوءمصرف مواد نداشت. اثر غیرمستقیم تکانشگری بر سوگیری به مواد مخدر مورد تایید قرار گرفت ولی خودکارآمدی در رابطه بین متغیرهای مستقل (فراشناخت و سبک فرزندپروری) با سوگیری به مواد مخدر، نقش میانجی ایفا نکرد و بر این اساس، در کلینیک های درمان اعتیاد برای کاهش سطح گرایش به اعتیاد توجه به پیشایندهای سبک فرزندپروری، خودکارآمدی، تکانشگری ضروری است.
کلیدواژگان: سوگیری به مواد مخدر، سبک فرزندپروری، خودکارآمدی، تکانشگری و فراشناخت -
صفحات 143-170زمینه و هدف
در دنیای امروز تجهیزات پرنده کاربردهای متفاوتی در حوزه نظامی و غیرنظامی دارند. یکی از مهم ترین کاربردهای این تجهیزات که ابزاری هوشمند می باشند، ایجاد نظم و امنیت عمومی است. پژوهش حاضر با هدف ارایه راهکارهای بکارگیری تجهیزات پرنده در ایجاد نظم و امنیت عمومی به انجام رسید.
روشاین مطالعه از نظر هدف کاربردی، از لحاظ روش ترکیبی (آمیخته) و از لحاظ گرد آوری آمار و اطلاعات به صورت میدانی و از طریق مصاحبه در بخش کیفی و توزیع پرسشنامه روا و پایا در بخش کمی تدوین شد. مشارکت کنندگان بخش کیفی پژوهش که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، شامل 18 نفر از خبرگان تا زمان رسیدن به اشباع نظری و جامعه آماری بخش کمی نیز تمامی کارشناسان و متخصصین مسلط به علوم پروازی فراجا و به تعداد 44 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تمام شمار انتخاب شدند. در تحقیق حاضر به جهت تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمونی در بستر نرم افزار MAXQDA و برای تحلیل داده های حاصل از بخش کمی از روش آمار توصیفی و استنباطی با بهره گیری از آزمون تی تک نمونهدر بستر نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته ها:
نتایج مصاحبه با خبرگان منجربه شناسایی هفتاد مضمون پایه ای، ده مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر در جهت ارایه راهکارهای بکارگیری تجهیزات پرنده در ایجاد نظم و امنیت عمومی گردید. اعتبار سنجی یافته های بخش کیفی نیز نشان داد که تمامی مولفه های شناسایی شده با سطح احتمال خطای کمتر از یک صدم، پیش بین های مناسبی برای بکارگیری تجهیزات پرنده در ایجاد نظم و امنیت عمومی می باشند.
نتایجیافته ها نشان داد هواگردهای بدون سرنشین و هواگردهای سرنشین دار می توانند در ماموریت های مرتبط با مدیریت امنیت مرز، مدیریت ترافیک، کنترل اغتشاشات، مبارزه با مواد مخدر و مردم یاری موجبات ایجاد نظم و ارتقاء امنیت عمومی را فراهم آورند.
کلیدواژگان: تجهیزات پرنده، نظم، امنیت عمومی
-
Pages 1-27Background and objectives
From time to time, the Islamic Republic of Iran suffers from social unrest due to the plans of the enemy on the basis of one of the internal events. At the end of September 2022, riots occurred in parts of the country, especially in the western provinces, due to the fault of I.R.I. moral security police in the death of one of the citizens. The purpose of this research is the security-social analysis of this unrest.
MethodThe present applied research was conducted with a qualitative approach based on the data available in the internal database of the I.R.I. Public Security Police. These data were obtained from the summary of interviews and personality analysis of all the people who were actively present in the riots of the fall of 2022 and were directed to the public security police for justification and interview. The available data were reviewed in full and categorized by qualitative content analysis.
FindingsThe analysis of the findings taken from the media and social networks shows the reaction of different streams of opponents, opposition groups, monarchists and anarchists in producing content and various actions with special techniques in opposition to the Islamic Republic of Iran. The training provided in this space has created various challenges for the country. The content analysis of the interviews includes fifty categories in seven different dimensions for analysis, which are: field, ideological and religious, network-guidance, behavioral, livelihood-economic, security-information and external intervention.
ResultsThe analysis of this study shows that new unrest using Internet communication has sought to theorize the intellectual circles to gain public opinion of youth, women and religious and ethnic minorities, and to induce severe censorship thinking in Iran, which requires independence to achieve independence. Thought is the demand and the fight against ignorance, especially media ignorance. On the other hand, informing the people with a correct narrative to prevent the narratives of the opposition and the opposition should be at the forefront.
Keywords: Unrest, Disturbance, Moral security, Guidance patrol -
Pages 29-62Background and objectives
The violent behavior of the spectators is one of the most important issues for the organizers of the popular and exciting football matches, which occurs under the influence of various conditions and may have irreparable consequences. Therefore, the aim of the present study is to investigate the effect of demographic characteristics of football spectators on the control of their violent behavior.
MethodIn terms of its objectives the current research is of an applied type and in terms of method and nature it is descriptive and survey type. The statistical population included two parts. The first part includes all football spectators in the year 2018-2019, which was considered to be 100,000 people on average, and the sample size of 200 people was calculated using Morgan's table. The second part included the employees of the special police unit of Tehran for about 370 people, 184 of whom were selected for the statistical sample and completed the researcher-made questionnaire whose validity (face and content) and reliability were confirmed. Binomial, U-Man-Whitney and Wilcoxon statistical tests were also used for data analysis.
FindingsThe findings of the research test showed that from the point of view of football spectators and special police unit employees, demographic characteristics including age, marital status, job, education, residence and geographical region play an effective and significant role in controlling the violent behavior of spectators (Sig=0.000). However, there is a significant difference between the two groups of special police unit employees and spectators regarding the intensity of the influence of marital demographic factors (Sig = 0.09), place of residence (Sig = 0.38) and geographic region (Sig = 0.12).
ResultsAccording to the obtained findings, for the effective control of sports gatherings, it is necessary for the authorities to consider the demographic characteristics of the spectators and plan and implement appropriate control measures accordingly.
Keywords: Demographics, Sports gatherings, Crowd control, Spectators, Special unit -
Pages 63-90Background and objectives
Emotional intelligence is a set of abilities that help employees recognize emotions in themselves and others and perform tasks correctly. The present study aims to evaluate and prioritize the components of emotional intelligence of the employees of the executive units of the Police Command of Qom province.
MethodIn terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of the nature and method of data collection it is descriptive-survey, and in terms of time cross-sectional. The statistical population includes all employees working in the executive units of the police command of Qom province, numbering 332 people. The sample size was calculated using Cochran's formula as 288 people. The random sampling method is also employed. The data collection tool includes documentary studies and the standard questionnaire of Bar-On's "Emotional Intelligence ", whose reliability and validity have been confirmed in various researches and calculated as 0.89 in the current research.
FindingsThe mean score emotional intelligence of the examined sample is higher than the standard mean score and according to the variance analysis test. This difference is not significant between different educational classes. For example, in the scales of independence, tolerance of psychological pressure, optimism, self-esteem, and impulse control, they have a higher mean score than the standard, and in the scales of happiness, interpersonal relationships and empathy, they have obtained a lower mean score than the standard average. This mean score difference is noteworthy for the scales of interpersonal relationships and empathy. The resulting mean score for the scales of problem solving, self-actualization, emotional self-awareness, realism, self-expression, flexibility, and responsibility is normal.
ResultsAccording to the results of this research, it can be said that the condition of emotional intelligence in the studied sample is good and it needs training in some scales.
Keywords: Evaluation, prioritization, Intelligence, Emotional intelligence, Police officers, Executive units -
Pages 91-116Background and objectives
Adolescence is a critical developmental period that, given the amount and severity of associated changes (e.g., biological and psychological), may automatically set the stage for an individual's delinquency. This research was carried out with the aim of investigating the role of the dimensions of nature and behavior in predicting delinquency in children and adolescents.
MethodThis research is a survey and correlation study. The research samples include 400 male high school students in Khorram Abad city, who were randomly selected in a multi-stage manner. Cloninger's (1994) Personality Dimensions Questionnaire, and the Juvenile and Youth Delinquency Questionnaire (2015) were used to collect data. In order to analyze the data, Pearson correlation and Multiple Regression were used. Data were analyzed using SPSS software version 26.
FindingsThe results of the correlation coefficient showed that there is a relationship between the dimensions of nature and behavior with juvenile delinquency (P≥0.001). According to the results of regression analysis, novelty, harm avoidance and self-improvement were significantly predictors of students' positive attitude towards delinquency (P≥0.05).
ResultsPersonality characteristics can be considered as a risk factor for teenagers' tendency to delinquency. The necessity of further studies in order to investigate the action of personality, family, social and cultural factors in the emergence of delinquent behaviors was discussed for the systematic etiology of delinquency in order to design effective preventive and therapeutic interventions.
Keywords: Nature, Behavior, Delinquency, Teenagers, Prevention -
Pages 117-142Background and objectives
Several factors are effective in the tendency to use drugs. The purpose of this research was to investigate the effect of drugs on students based on parenting style and metacognition with the mediating role of impulsivity and self-efficacy.
MethodThe research method was descriptive-correlation type and structural equations. The statistical population of the research was formed by the students of Hakim Sabzevari University (7248 people). To select the sample, a stratified random sampling method was used and 376 (216 girls and 160 boys) were selected for the statistical sample. The research tools included impulsivity questionnaires by Ernst Barth et al. (2004), addiction susceptibility (APS) by Wade et al. (1992), self-efficacy by Scherer et al. (1982), parenting styles by Baumrind (1991) and metacognition questionnaire (MCQ-30). AMOS software was used for data analysis and the direct and indirect effect of variables on each other was investigated by structural equation method.
FindingsThe fit indices of the research model were in a favorable condition. Parenting style had a direct effect on drug abuse. Metacognition had no direct effect on drug abuse. Impulsivity plays a mediating role between parenting style and addiction to drugs. Also, impulsivity plays a mediating role between metacognition and drug use tendency. Self-efficacy does not play a mediating role between metacognition and addiction to drugs, and self-efficacy does not play a mediating role between parenting style and addiction to drugs.
ResultsParenting style had a direct effect on drug abuse. Metacognition had no direct effect on drug abuse. The indirect effect of impulsivity on addiction to drugs was confirmed, but self-efficacy did not play a mediating role in the relationship between independent variables (metacognition and parenting style) and addiction to drugs, and accordingly, in addiction treatment clinics to reduce the level of addiction tendency it is necessary to pay attention to the antecedents of parenting style, self-efficacy, and impulsiveness.
Keywords: Addiction to drugs, Parenting style, Self-efficacy, Impulsivity, metacognition -
Pages 143-170Background and purpose
One of the important applications of flying equipment, as a smart tool, is to create order and public security. The current research was done with the aim of providing an Approach to using flying equipment in creating public order and security.
MethodThis study was compiled in terms of practical purpose, in terms of a mixed method, and in terms of collecting statistics and information in the field and through interviews in the qualitative part and distribution of valid and reliable questionnaires in the quantitative part. The participants of the qualitative part of the research, who were selected using the purposeful sampling method, included 18 experts until the theoretical saturation was reached, and the statistical population of the quantitative part was also all the experts and specialists who are proficient in the flight sciences and there were 44 people who Using full-count sampling method, they were selected. In this research, the thematic analysis method was used in the MAXQDA software platform to analyze the qualitative data, and the descriptive and inferential statistics method was used in the SPSS software platform to analyze the data obtained from the researcher-made questionnaire.
FindingsThe results of interviews with experts led to the identification of 70 basic themes, 10 organizing themes, and 2 overarching themes in order to present an Approach to using flying equipment in creating public order and security. The validation of the findings of the qualitative section also showed that all the identified components with an error probability level of less than one percent are suitable predictors for the use of flying equipment in creating public order and security.
ResultsThe findings showed that aircraft can provide order and improve public security in missions related to border security management, traffic management, riot control, drug fighting, and public assistance.
Keywords: aircraft, order, public security