فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 79 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید اسماعیل شهرآئینی، وحید کریمی* صفحات 13-42

     در دنیای سراسر عدم قطعیت و پر رقابت امروزی، تنها عامل اصلی که می تواند پایداری و برتری در بقاء سازمان ها را ضمانت کند، وجود منابع انسانی دانا، خلاق و توانا است که این مهم با توجه به حساسیت سازمان های نظامی و بویژه بخش دفاع هوایی که متکی به تصمیم های صحیح ،سریع ،هوشمندانه واجرایی نمودن بی وقفه انها هست از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. شبکه فرماندهی و کنترل با هدف بهره گیری از تمام امکانات و قابلیت های سازمان در کوتاهترین زمان ممکن و یکپارچه سازی فعالیتها طراحی شده است. به مرور زمان بعنوان عامل برترساز عملیات نظامی بویژه پدافند هوایی شناخته شده است. در میان اجزای اصلی شبکه فرماندهی و کنترل ، نیروی انسانی بعنوان اساسی ترین جزء این مجموعه قابلیت تاثیر گذاری در ارتقاء، تنزل ویا حذف اثر بخشی کارکرد کل مجموعه را دارا است..لذا هدف از انجام این تحقیق، احصاء « شاخص های بعد نیروی انسانی شبکه فرماندهی و کنترل قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) کشور» بوده که سوال تحقیق متناظر با هدف طراحی گردید. نوع تحقیق، کاربردی- توسعه ای و روش تحقیق، توصیفی تحلیلی با رویکرد ترکیبی می باشد. برای پاسخ به سوال تحقیق، بر مبنای ویژگی های جامعه آماری، تعداد 140 نفر از صاحب نظران این حوزه به صورت هدفمند تعیین شده و پرسشنامه بین آنان توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که بعد منابع انسانی با 4 مولفه و 20 شاخص که شاخص آموزش های مدون و مشترک، بااهمیت ترین شاخص مولفه فرهنگ سازمانی، شاخص شایستگی و توانمندی دانشی و مهارتی، بااهمیت ترین شاخص مولفه فرماندهی و مدیریت، شاخص آموزش بر اساس ماموریت ، ترویج فرهنگ پدافند هوایی و نظام آموزش یکپارچه ، بااهمیت ترین شاخص مولفه آموزش و شاخص متخصص و خبره بودن در حوزه دانش فرماندهی و کنترل بااهمیت ترین شاخص مولفه خصوصیت فردی بعد منابع انسانی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: شبکه فرماندهی و کنترل، نیروی انسانی، قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص)کشور
  • محمدرضا مرادی*، محمدرضا ولوی، محمدرضا حسینی، شهرام نوروزانی صفحات 43-72

    بررسی حوادث دفاعی- امنیتی مبین این امر است که امنیت ملی در جمهوری اسلامی ایران به شدت تحت تاثیر فضای سایبر قرارگرفته است. از سوی دیگر نظام مدیریت راهبردی دفاعی امنیتی تلاش می نماید، دستیابی به اهداف و نیل به خروجی های مورد انتظار حوزه دفاعی- امنیتی را تضمین نماید. بخش مهمی از این نظام تبیین یا تعیین مواردی مانند اصول و قواعد دکترینی، سیاست ها و راهبردها است. تدوین اصول و قواعد دکترین سایبری دفاعی-امنیتی موجب انسجام در رویه ها، ایجاد بازدارندگی مقتدرانه و کمک به جلوگیری از درگیری های آینده می شود. این مقاله در نظر دارد مبتنی بر مبانی نظری تدوین دکترین سایبری اصول و قواعد دکترین سایبری جمهوری اسلامی ایران را در حوزه دفاعی امنیتی مدون نماید.رویکرد این تحقیق کیفی بوده و از روش گردآوری کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه کانونی و مراجعه به آراء خبرگان به روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی) استفاده نموده است. محققین با بهره مندی از اسناد بالادستی در جمهوری اسلامی ازجمله قانون اساسی، بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) سیاست های کلی نظام و سایر اسناد سازمانی و حکومتی به روش تحلیل مضامین نسبت به تدوین اصول (3 اصل) و قواعد (17 مورد) دکترین سایبری در حوزه دفاعی امنیتی اقدام نموده اند. پایایی مفاهیم بدست آمده مبتنی بر اسناد بالادستی متقن جمهوری اسلامی بناشده است و روایی آن مبتنی بر دیدگاه کرسول و از طریق شخص ثالث بوده است.

    کلیدواژگان: دکترین، فضای سایبر، دفاعی- امنیتی
  • محسن رستمی* صفحات 73-101

    با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و بروز تغییرات اساسی در سیاست خارجی ایران، میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا اختلافات اساسی ایجاد شد و قدرت ملی ج.ا.ایران هدف تهدیدهای آمریکا قرار گرفت. باوجود فراز و فرودهای روابط میان ایران و آمریکا، این تهدیدها علیه قدرت ملی ج.ا.ایران همچنان تداوم دارد و بر ابعاد اجتماعی و سیاسی قدرت ملی سایه افکنده است. هدف این پژوهش تبیین رابطه تهدید آمریکا با ابعاد اجتماعی- سیاسی تشکیل دهنده قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران است. به همین جهت در این پژوهش، نسبت تهدیدهای آمریکا با ابعاد اجتماعی- سیاسی قدرت ملی مطالعه شده و اثرپذیرترین مولفه ها از تهدیدهای آمریکا شناسایی شده اند. پژوهش حاضر از نظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی قرار دارد و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی و تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت "آمیخته" است که با به کارگیری روش های دلفی، فوکوس گروپ و با نرم افزار MICMAC، مولفه های تاثیرپذیر از تهدیدهای آمریکا شناسایی و تحلیل شدند. یعنی مولفه هایی که بیشترین اثرپذیری را از تهدیدهای آمریکا دارند به ترتیب اهمیت اولویت بندی می شود؛ سپس با روش (focus group) در جامعه آماری به تعداد 21 نفر نسبت به چگونگی اثرگذاری این مولفه ها بر یکدیگر بحث شد تا اثرگذارترین و اثرپذیرترین ابعاد اجتماعی- سیاسی قدرت ملی که از تهدیدهای آمریکا بیشترین اثرپذیری را می گیرند شناخته شوند که این امر با کمک نرم افزار MicMac ارایه الگوی نظری انجام گرفت. هم چنین ابزارگردآوری داده ها در روش تحقیق دلفی از طریق طراحی و تکمیل پرسشنامه، و در روش بحث متمرکز مصاحبه عمیق و بهره گیری ازتکنیک های تشکیل گروه کانونی بوده است. بر اساس یافته های پژوهش، چهار مولفه ثبات سیاسی، همبستگی ملت و حکومت، رفاه اجتماعی، رضایت عمومی بیشترین اثرپذیری را از تهدیدهای آمریکا دارند. نتایج پژوهش نشان می دهد که در میان این مولفه ها، دو مولفه رضایت عمومی و همبستگی ملت و حکومت بیشترین اثرگذاری را بر دیگر مولفه ها داشته و دو مولفه وجهه بین المللی ج.ا.ایران و اعتماد سیاسی، بیشترین اثرپذیری را از دیگر مولفه ها داشته است.

    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، تهدید، قدرت ملی، ابعاد اجتماعی-سیاسی
  • محمد عباسیان*، رضا جلیلی نیکو، بهروز دولتشاهی صفحات 103-137

    دنیای استکبار پس از ناکامی های گذشته، ماهیت تهدیدات خود را برای مواجهه با نظام مقدس ج.ا.ایران تغییر داده است. مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به عنوان سکان دار این نظام، با درک به موقع این تغییر رویکردها، اقدام به صدور سند «بیانیه گام دوم انقلاب» نمودند. تحقیق حاضر درصدد یافتن پاسخ مناسب شناسایی، تبیین و اولویت بندی رهیافت های نوین آجا در مقابل تهدیدات آتی استخراج شده از این سند بالادستی ارزشمند است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی-پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان علمی-نظامی آجا هستند. نمونه آماری تحقیق شامل 63 نفر از این خبرگان است که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه های شناسایی، تبیین و اولویت بندی رهیافت ها است. تعداد 3 تهدید عمده و 19 رهیافت نوین آجا برای تحقق چشم انداز این سازمان بر اساس سند بیانیه گام دوم انقلاب (آمادگی همه جانبه) شناسایی و سپس اولویت بندی گردید. روایی پرسشنامه بر اساس نظر خبرگان تایید و پایایی آن با بهره مندی از آلفای کرونباخ 98/0 حاصل شد. به منظور تجزیه وتحلیل سوال ها از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی (شامل آزمون t استودنت و فریدمن) با بهره مندی از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان می دهد میزان اولویت بندی رهیافت های 19گانه شناسایی شده آجا با عنایت به تهدیدات آتی و با هدف تحقق چشم اندازهای بیانیه گام دوم انقلاب در وضعیت «اولویت دار» قرار دارد. همچنین اولویت بندی رهیافت های 19گانه نشان داد رهیافت های «اهتمام به سرمایه های انسانی سازمان و توسعه اقدامات روحیه بخش»، «تحول از ارتش وظیفه ای به ارتش حرفه ای در تراز انقلاب» و «استقرار و توسعه مداوم نظام استعدادیابی و نخبه پروری» دارای بالاترین اولویت است.

    کلیدواژگان: تهدیدات آتی، بیانیه گام دوم انقلاب، آجا، رهیافت
  • رضا شاملو، بهزاد غفاری، محمد سپهری صفحات 139-171

    نبردهای امروزی نشان می دهد واحدهای پدافند هوایی که به صورت یگان های کلاسیک جهت مقابله با حملات هوایی طرح ریزی شده اند در مقابله با انواع حملات هوایی دچار چالش خواهند گردید و در مقابل تهاجمات هوایی، وجود یگان های پدافند هوایی واکنش سریع به عنوان مکمل گروه های پدافند هوایی ثابت از ضروریات می باشد و ارتقای توان رزم  یگان های مذکور از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و عدم توجه به آن موجب آسیب های جدی در زمان وقوع درگیری در جنگ های آینده با دشمن خواهد شد. هدف پژوهش حاضر «تبیین راهکارهای ارتقای توان رزم  یگان های واکنش سریع پدافند هوایی جهت مقابله با تهدیدات هوایی آینده» است.این تحقیق با بهره گیری از روش توصیفی با رویکرد آمیخته  است. داده های موردنیاز از روش های کتابخانه ای و میدانی گردآوری و پایایی پرسشنامه با استفاده از «آلفای کرونباخ» 88% به دست آمده و برای اطمینان از معناداری پاسخ جامعه آماری، از آزمون خی دو در سطح اطمینان 95 درصد و خطای 05/0 بهره گرفته شده است. جامعه آماری شامل افسران ارشد، معاونین و فرماندهان یگان های واکنش سریع به تعداد 200 نفر و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 132 نفر محاسبه گردیده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که نیروی انسانی آموزش دیده که ازلحاظ جسمی و روحی آماده و ازلحاظ تخصصی ماهر باشند و تجهیزات مناسب و به روز از انواع طیف متنوع پهپادها  سامانه های راداری و سامانه های زمین به هوای متحرک موجب ارتقای توان رزم یگان های واکنش سریع پدافند هوایی می گردند.

    کلیدواژگان: توان رزم، یگان های واکنش سریع، پدافند هوایی، تهدیدات هوایی آینده
  • حسین ظریف منش*، علی اصغر بیک بلندی صفحات 175-202

    شناسایی وابستگی های پیشرفت جهانی و منطقه ای به عوامل ژیوپلیتیک یک سرزمین می تواند در ضریب توسعه و امنیت آن واحد جغرافیایی تاثیرگذار می باشد. قطعا این مهم بستگی به تدابیر، برنامه ها و راهبردهای حاکمان آن سرزمین در استفاده بهینه از این ابزار و لطف خدادادی دارد؛ نداشتن راهبرد و برنامه حاکمان، می تواند این وابستگی را به چالش سرزمینی تبدیل کند. برای این منظور قدم اول، شناسایی عوامل ژیوپلیتیک یک سرزمین است که رشد و پیشرفت منطقه و جهان وابسته به آن عوامل می باشد. در این مقاله پدیده های رشد منطقه ای و جهانی وابسته به فضای ملی ج.ا.ایران بررسی و شناسایی شده است. هدف اصلی این تحقیق تعیین مولفه ها و شاخص های موثر بر وابستگی پدیده های رشد منطقه ای و جهانی به فضای ملی ج.ا.ایران در دو عامل اقتصادی و سیاسی می باشد؛ این تحقیق از نوع کاربردی - توسعه ای با روش تحقیق زمینه یابی - توصیفی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق 56 نفر متناسب با ویژگی های تحقیق از بین صاحب نظران انتخاب شده اند. روش تجزیه وتحلیل داده بر اساس معادلات ساختاری  بوده و نتایج تحقیق حاکی از آن که مولفه اقتصادی با 8 شاخص و مولفه سیاسی با 5 شاخص خاصیت پدیده های رشد منطقه ای و جهانی را به سرزمین ایران وابسته نموده است.

    کلیدواژگان: پدیده های رشد منطقه ای و جهانی، وابستگی ژئوپلیتیک، سرزمین، فضای ملی ج.ا.ایران
|
  • S.E SH, Vahid Karimi * Pages 13-42

    Manpower indicators of the command and control network of Khatam al-Anbia air defense joint base of the country   AbstractSummary In today's uncertain and competitive world, the only main factor that can guarantee stability and excellence in the survival of organizations is the existence of knowledgeable, creative and capable human resources, which is important considering the sensitivity of military organizations and Especially the air defense sector, which relies on correct, quick, intelligent decisions and their non-stop implementation, is extremely important. The command and control network is designed with the aim of using all the facilities and capabilities of the organization in the shortest possible time and integrating activities. Over time, it has been known as a superior factor in military operations, especially air defense. Among the main components of the command and control network, human power, as the most basic component of this set, has the ability to influence the promotion, degradation, or elimination of the effectiveness of the entire set. Therefore, the purpose of this research is to calculate the indicators of the dimension of manpower. The command and control network of the Khatam-al-Anbiya (peace be upon him) air defense joint base of the country was designed in accordance with the research question. The type of research is applied-developmental and the research method is descriptive-analytical with a mixed approach. To answer the research question, based on the characteristics of the statistical population, the number of 140 experts in this field was purposefully determined and the questionnaire was distributed among them. Data analysis shows that the dimension of human resources with 4 components and 20 indicators, which is the codified and common training index, the most important indicator of the organizational culture component, the competence and knowledge and skill capability index, the most important indicator of the command and management component , the education index based on the mission, the promotion of air defense culture and the integrated education system, were recognized as the most important indicators of the education component and the expert and expert index in the field of command and control knowledge were recognized as the most important indicators of the individual characteristic component of the human resources dimension.

    Keywords: command, control network, manpower, joint air defense base of Khatam al-Anbia (pbuh) country
  • Mohammadreza Moradi *, Mohammadreza Valavi, Mohammadreza Hosaini, Shahram Norozani Pages 43-72

    The investigation of defense-security incidents shows that national security in the Islamic Republic of Iran has been greatly affected by the cyber space. On the other hand, the strategic defense and security management system tries to ensure the achievement of goals and the expected outputs of the defense-security field. An important part of this system is to explain or determine things such as doctrinal principles and rules, policies and strategies. Formulating the principles and rules of the defense-security cyber doctrine leads to consistency in procedures, creating powerful deterrence and helping to prevent future conflicts. This article intends to codify the principles and rules of the cyber doctrine of the Islamic Republic of Iran in the field of defense and security based on the theoretical foundations of cyber doctrine. The approach of this research is qualitative and it uses the method of library and field collection (focus interview and referring to the opinions of experts using the purposeful snowball sampling method). Researchers, with the benefit of top-level documents in the Islamic Republic, including the Constitution, the statements of the Supreme Leader (Madazla Al-Ali), the general policies of the system, and other organizational and government documents, using the method of theme analysis in relation to the compilation of principles (3 principles) and rules (17 items) of cyber doctrine They have acted in the field of defense and security. The reliability of the obtained concepts is based on the authoritative documents of the Islamic Republic, and its validity is based on Creswell's point of view and through a third party.

    Keywords: doctrine, Cyberspace, defense-security
  • Mohsen Rostami * Pages 73-101

     With the victory of the Islamic Revolution in Iran and the emergence of fundamental changes in Iran's foreign policy, fundamental differences were created between the Islamic Republic of Iran and the United States, and the national power of Iran became the target of American threats. Despite the ups and downs of relations between Iran and the United States, these threats against the national power of Iran continue and cast a shadow on the social and political dimensions of the national power. The purpose of this research is to explain the relationship between the American threat and the socio-political dimensions of the national power of the Islamic Republic of Iran. For this reason, in this research, the ratio of American threats with socio-political dimensions of national power has been studied and the most effective components of American threats have been identified. In terms of the purpose, the current research is among applied researches, and in terms of its nature and method, it is descriptive and analytical and the method of collecting information is "mixed" that by using Delphi methods, focus group and MICMAC software, the effective components of American threats are identified. and were analyzed. That is, the components that have the most effectiveness from American threats are prioritized in order of importance; Then, with the focus group method, a statistical population of 21 people discussed how these components affect each other, so that the most effective and effective socio-political dimensions of the national power, which are the most effective from the American threats, were known, and this was done with the help of software. MicMac presented a theoretical model. Also, the data collection tool in the Delphi research method was through the design and completion of the questionnaire, and in the focused discussion method, in-depth interviews and the use of focus group formation techniques. According to the findings of the research, the four components of political stability, solidarity of the nation and the government, social welfare, public satisfaction are the most effective from the threats of America. The results of the research show that among these components, the two components of public satisfaction and the solidarity of the nation and the government had the most impact on other components, and the two components of Iran's international image and political trust had the most impact on other components.

    Keywords: Iran, America, Threat, national power, socio-political dimensions
  • Mohammad Abbasian *, Reza Jalaliniko, Behroz Dolatshahi Pages 103-137

    After the past failures, the arrogant world has changed the nature of its threats to confront the holy system of J.A. Iran. As the leader of this system, the Supreme Leader (Madazleh al-Ali) issued the document "Statement of the Second Step of the Revolution" upon timely understanding of this change of approaches. The current research is trying to find a suitable answer to identify, explain and prioritize new AJA approaches against future threats extracted from this valuable upstream document. This research was applied in a descriptive-survey method. The statistical community of the research includes AJA scientific-military experts. The statistical sample of the research includes 63 of these experts who were selected by purposeful sampling. The tools of data collection are interviews and questionnaires to identify, explain and prioritize approaches. The number of 3 major threats and 19 new approaches of AJA to realize the vision of this organization were identified and then prioritized based on the statement of the second step of the revolution (comprehensive preparedness). The validity of the questionnaire was confirmed based on the opinion of experts and its reliability was obtained with the benefit of Cronbach's alpha of 0.98. In order to analyze the questions, descriptive statistics and inferential statistics (including Student's and Friedman's t-test) were used with SPSS software. The results show that the level of prioritization of the 19 approaches identified by AJA is in "prioritized" status with regard to future threats and with the aim of realizing the visions of the second step statement of the revolution. Also, the prioritization of the 19 approaches showed that the approaches of "paying attention to the organization's human capital and developing morale-boosting measures", "transformation from a duty army to a professional army at the level of the revolution" and "establishment and continuous development of the talent search and elitism system" have the highest priority.

    Keywords: future threats, declaration of the second step of the revolution, AJA, approach
  • Reza Shamlo, Behzad Gaffari, Mohammad Sepehri Pages 139-171

    Today's battles show that air defense units, which are designed as classic units to deal with air attacks, will face challenges in dealing with all kinds of air attacks, and against air attacks, the existence of air defense units Quick reaction as a complement to fixed air defense groups is essential, and improving the capabilities of the aforementioned combat units is of great importance, and not paying attention to it will cause serious damage in the event of a conflict with the enemy in future wars. The aim of the current research is to "explain the ways to improve the combat power of air defense quick reaction units to deal with future air threats". This research is using a descriptive method with a mixed approach. The required data were obtained from library and field methods of questionnaire collection and reliability using "Cronbach's alpha" of 88%, and to ensure the significance of the response of the statistical population, the chi-square test was used at a confidence level of 95% and an error of 0.05. The statistical population includes 200 senior officers, deputies and commanders of rapid response units, and the sample size was calculated using Cochran's formula to be 132 people. The result of the research shows that the trained manpower, who are physically and mentally ready and expert in terms of expertise, and the appropriate and up-to-date equipment of various types of UAVs, radar systems and mobile ground-to-air systems, improve the power of the response units. They quickly become air defenses.

    Keywords: combat power, rapid reaction units, Air defense, future air threats
  • Hosain Zarifmanesh *, Aliasghar Baikbolandi Pages 175-202

     Identifying the dependencies of global and regional progress on the geopolitical factors of a land can be effective in the development and security factor of that geographical unit. Certainly, this important thing depends on the measures, plans and strategies of the rulers of that land in the optimal use of this tool and the grace of God; The lack of strategy and plan of the rulers can turn this dependency into a territorial challenge. For this purpose, the first step is to identify the geopolitical factors of a land, the growth and development of the region and the world depend on those factors. In this article, regional and global growth phenomena related to the national space of Iran have been investigated and identified. The main goal of this research is to determine the components and indicators that are effective on the dependence of regional and global growth phenomena on the national space of Iran in two economic and political factors; This research is applied-developmental type with contextualization-descriptive research method. The statistical population of this research is 56 people according to the characteristics of the research. The method of data analysis is based on structural equations and the results of the research indicate that the economic component with 8 indicators and the political component with 5 indicators depend on the characteristics of regional and global growth phenomena on the territory of Iran.

    Keywords: regional, global growth phenomena, geopolitical dependence, territory, national space of Iran