فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی گل ریزخاتمی، مرتضی شفیعی*، امیر کاظمی صفحات 208-221
    هدف

    طی 2 سال اخیر با توجه به گسترش سندرم تنفسی حاد شدید) بیماری کرونا (که به همه گیری در سراسر جهان منجر شده است، مراجعه بیماران به مراکز درمانی زیاد بوده و در پی آن ارزیابی عملکرد شاخص های مختلف بیمارستان ها نیز تحت تاثیر قرار گرفته است. از جمله شاخص های مهم غیر مالی ، اخلاق حرفه ای پزشکی است. هدف از این پژوهش ارزیابی عملکرد و رتبه بندی بیمارستان های سطح شهر شیراز بر مبنای اخلاق حرفه ای پزشکی تحت تاثیر شیوع ویروس کروناست.

    روش ها

    براساس تقسیم بندی نوین در روش کارت امتیاز متوازن شاخص ها به 4 منظر تقسیم شدند. شاخص های ارزیابی عملکرد با بررسی ادبیات و نظرات مدیران بیمارستان ها و پزشکان و بهره گیری از تجربیات عملی واقعی در اخلاق حرفه ای پزشکی انتخاب شده اند. سپس به ترتیب با استفاده از آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری، علیت بین 4 دیدگاه کارت امتیاز متوازن و همچنین وزن های نسبی بین شاخص های ارزیابی تعیین می شود. برای رتبه بندی عملکرد بیمارستان ها از روش تحلیلی پوششی داده ها فازی استفاده می شود.

    یافته ها

    مدل واحدهای تصمیم گیری(بیمارستان)، تحلیلی پوششی داده ها (بیمارستان ها) را براساس منطق ریاضی رتبه بندی می کند. نتایج نشان داد که واحدهای تصمیم گیری (بیمارستان) 1، 3، 5، 8، 12، 13، 17، 21، 22، 23، 24، 25، 27، 28، 29، 30، 31، 32، 33، 35، 36 و 37 کارآمد هستند و سایر واحدهای تصمیم گیری (بیمارستان) ناکارآمد بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، امتیاز کارایی مرحله L کمتر از سایر مراحل است و در مرحله C، تمام واحدهای تصمیم گیری (بیمارستان) کارآمد هستند. این نشان می دهد مدیران بیمارستان ها در دوره اپیدمی کرونا تاکید کمتری بر یادگیری و رشد داشته اند، ولی به نظر مشتریان (بیماران) توجه بیشتری می کنند.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا (کووید-19)، اخلاق حرفه ای پزشکی، بیمارستان های شیراز، ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها
  • ام البنین اسدی قادیکلایی، زهرا اکبری، زهرا امامی* صفحات 222-233
    هدف

    پزشکان برای به روز بودن در علم خود باید توانایی برقراری ارتباط با محیط الکترونیکی و جست وجو در منابع اطلاعاتی را داشته باشند. پژوهش حاضر روایی و پایایی پرسش نامه جست وجو در منابع اطلاعاتی بر اساس طراحی سوال بالینی براساس نگرش دانشجویان پزشکی را بررسی کرده است.

    روش ها 

    این پژوهش از نوع (ارزیابی روایی پایایی) کاربردی و توصیفی مقطعی است و در سال 1390 انجام شده است. روایی و پایایی پرسش نامه 18 گویه ای با 190 نفر از دانشجویان مقطع کارآموزی که از 2 بیمارستان دولتی شهر تهران به صورت تصادفی شده بودند، بررسی شد. برای تشخیص عامل های سازه از روش تحلیل عامل اکتشافی در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها 

    اعتبار ترجمه ای که شامل اعتبار محتوایی و اعتبار صوری پرسش نامه می شود با بررسی تیم 5 نفره تایید شد.
    پایایی کل پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ برای هر 4 فاکتور اصلی محاسبه شد که بالای 60 درصد بود. ساختار عاملی پرسش نامه با استفاده از روش تحلیل عاملی بررسی شد. از نتایج تحلیل عامل اکتشافی، 4 عامل خودآموزی، انگیزه یادگیری، تبحر اطلاعاتی و تحلیل استخراج شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز رابطه معنی دار بین متغیرها (سوالات) و فاکتورها را تایید کرد و نشان داد این 4 فاکتور از اعتبار ساختاری قابل قبولی برخوردار است. نتایج آزمون شاخص کفایت نمونه گیری و آزمون بارتلت به ترتیب 0/822 و 0/934 با سطح معنی داری 0/000 بود که نشان دهنده مناسب بودن نتایج است. 

    نتیجه گیری

    پرسش نامه جست وجو در منابع اطلاعاتی بر اساس سوال بالینی، روایی و پایایی قابل قبولی برای استفاده کنندگان در جمعیت پزشکان دارد. از این ابزار در تحقیقات آینده می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مطالعه اعتباربخشی، پزشکی مبتنی بر شواهد، ذخیره و بازیابی اطلاعات، دانشجویان پزشکی
  • جواد زارعی، علی محمد هادیان فرد، علی محمدی، اسماء ربیعی* صفحات 234-245
    هدف

    در ایران مبنای محاسبه هزینه خدمات، کتاب ارزش های نسبی خدمات بهداشتی و درمانی است. جراحی ارتوپدی یکی از گسترده ترین رشته های جراحی است که در آن همه بافت های بدن درگیرند. بنابراین کدگذاری اقدامات ارتوپدی نسبت به سایر تخصص ها مشکل تر است. هدف از مطالعه حاضر بررسی مشکلات کدگذاری اقدامات جراحی ارتوپدی با استفاده از کتاب ارزش های نسبی خدمات بهداشتی و درمانی بود.

    روش ها 

    این یک مطالعه توصیفی مقطعی است که سال 1399 در بیمارستان های دانشگاهی و غیردانشگاهی اهواز انجام شده است. جامعه مطالعه پزشکان متخصص ارتوپدی، کارشناسان بیمه، حسابرسان واحد ترخیص و کارشناسان واحد ترخیص بودند که 73 نفر به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه (کاغذی و الکترونیک) بود که به صورت حضوری و آنلاین برای جامعه پژوهش ارسال شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در بین مولفه های مشترک بین 3 گروه شرکت کننده در مطالعه، درمجموع بیشترین مشکل کدگذاری مربوط به نبودن سیستم هوشمند برای محاسبه درصد کدها در صورت چند کدی بودن (78/75 درصد) بود. در خصوص کدهای تعدیلی بیشترین میزان آشنایی مربوط به کد 51، اعمال جراحی متعدد (64/82درصد) و کمترین میزان مربوط به کد 20، عمل مستقل (55/76 درصد) بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه و بررسی مشکلات کدگذاری از دیدگاه کاربران، با طراحی نرم افزار کدگذاری و گسترش قابلیت های هوشمند آن می توان ضمن تسهیل فرایند کدگذاری، خطاهای کدگذاری را نیز کاهش داد.

    کلیدواژگان: کدگذاری بالینی، اقدامات ارتوپدی، ارزش نسبی خدمات
  • معصومه سرباز، صفیه صادقیان روشنایی، پرویز معروضی، سیده فاطمه موسوی بایگی، خلیل کیمیافر* صفحات 246-257
    هدف

    در عرصه مراقبت های بهداشتی درمانی، اطلاعات باکیفیت برای مشارکت بیشتر بیمار در مراقبت های بهداشتی ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی منابع اطلاعاتی بیماران پیوند عضوشده در بیمارستان منتصریه مشهد انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی تحلیلی بود که از دی 1396 تا خرداد 1397 انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام بیمارانی (115 نفر) بودند که کبد و کلیه دریافت کرده بودند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن به روش آزمون باز آزمون تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین سنی شرکت کنندگان 35 سال (35/7±11) بود.93 درصد بیماران تمایل داشتند اطلاعات بیشتری درباره بیماری خود داشته باشند. بیشترین منابع اطلاعاتی مورداستفاده بیماران به ترتیب شامل، پزشک معالج (میانگی=8/91 از 10 نمره)، پرستاران (میانگین=7/38) و دیگر بیماران پیوندی (میانگین=6/8) بود. مهم ترین دلایل استفاده بیماران از منابع اطلاعاتی، فهم بهتر بیماری (میانگین=8/32) و کنجکاوی در یادگیری بیشتر (میانگین=7/73) بود. مهم ترین مشکلات بیماران پیوند عضو در کسب اطلاعات نیز کمبود آشنایی بیمار با واژه های پزشکی (میانگین=7/32) و منابع اطلاعاتی (میانگین=7/16) و عدم دسترسی به اطلاعات به زبان فارسی (میانگین=7/14) بود. در خصوص بهترین نوع یادگیری در کسب اطلاعات نیز یادگیری از طریق بیان شفاهی و چهره به چهره (میانگین=9/05) بیشترین امتیاز را کسب کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد باید برنامه مدون و مناسبی برای اطلاع یابی و افزایش سواد اطلاعاتی بیماران پیوندی فراهم شود و این مسیله یکی از حقوق انکارناپذیر این بیماران است.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، ذخیره و بازیابی اطلاعات، پیوند عضو، بیمارستان، مشهد
  • افسانه کریمی، یوسف مهدی پور، سعید ابراهیمی، جهان پور علی پور* صفحات 258-269
    هدف

    گردشگری پزشکی به عنوان یک صنعت فعال به توسعه پایدار و رشد اقتصاد کشورها کمک می کند. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه کارکنان نسبت به وضعیت مرکز چشم پزشکی جنوب شرق ایران در جذب گردشگر پزشکی انجام شد. 

    روش ها

    این پژوهش توصیفی تحلیلی در بیمارستان چشم پزشکی الزهرا (س) زاهدان در سال 1398 انجام شد. جامعه پژوهش، کارمندان اداری و بالینی بیمارستان بودند. با استفاده از روش سرشماری برای نمونه گیری، 75 نفر در پژوهش مشارکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن سنجیده شد. پایایی پرسش نامه با آلفای کرونباخ 0/83 تایید شد. برای تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار و آزمون تی مستقل و نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. معیار قضاوت P کمتر از 0/05 بود.

    یافته ها

    میانگین امتیاز دیدگاه جامعه پژوهش درمورد امکان جذب گردشگر در مرکز مورد مطالعه 0/6± 3/5 بود. در میان ابعاد مورد مطالعه، وضعیت عمومی (0/7± 3/7) و وضعیت تجهیزات و زیرساخت (0/6± 3/7) بیشترین میانگین امتیاز و وضعیت جغرافیایی (0/9± 2/8) کمترین امتیاز را از دیدگاه پرسنل به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    امکان جذب گردشگر در قطب چشم پزشکی جنوب شرق ایران از دیدگاه جامعه پژوهش در حد متوسط بود. معرفی مکان های تاریخی و همچنین جاذبه های گردشگری استان در وب سایت مرکز و هماهنگی با شرکت های گردشگری برای برگزاری تورهای تفریحی متناسب با وضعیت اقلیمی استان، ایجاد منوی انتخاب غذا و بهبود سطح کیفی غذاهای بیماران متناسب با فرهنگ گردشگران پزشکی و همچنین تقویت وب سایت مرکز هم از نظر محتوا و هم از نظر فنی و سه زبانه کردن آن می تواند در ارتقای وضعیت این مرکز و جذب بیشتر گردشگران پزشکی موثر باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، بیماری های چشم، دیدگاه، ایران
  • زیور صباغی نژاد، فاطمه باجی*، مریم وجدانی صفحات 270-281
    هدف

    سرعت و سهولت استفاده از اینترنت باعث شده این ابزار به یکی از مهم ترین منابع کسب اطلاعات سلامت در زنان باردار تبدیل شود. بررسی جست وجوی آنلاین اطلاعات سلامت مستلزم استفاده از یک ابزار بهنجار و استاندارد متناسب با جامعه است. هدف پژوهش حاضر طراحی و هنجاریابی ابزار جست وجوی آنلاین اطلاعات سلامت در زنان باردار است.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شد. از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی جهت هنجاریابی ابزار، استفاده شد. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه انجام شد. جامعه پژوهش شامل 357 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان فاطمه الزهرا (س) اهواز در سال 1398 بود. تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و لیزرل نسخه 8/8 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از تایید شناسایی 6 عامل نگرش کاربر، سهولت درک شده، شدت استفاده از اینترنت، اطلاعات سلامت موردنیاز مادر در خصوص نوزاد، زایمان و شرایط بارداری بود. این عوامل 70 درصد از واریانس جست وجوی آنلاین اطلاعات سلامت را تبیین کردند. و بیشترین درصد مربوط به عامل نگرش کاربر بود. همچنین همبستگی بین کلیه عوامل مثبت و معنی دار به دست آمد. نتایج حاصل از بررسی برازش مدل در کلیه عامل ها نشان دهنده مطلوب بودن الگوی عوامل اکتشافی بود. آلفای کرونباخ کلی ابزار، 0/946 به دست آمد که نشان دهنده پایایی ابزار است. 

    نتیجه گیری

    در بررسی جست وجوی آنلاین اطلاعات سلامت زنان باردار، الگوی 6 عاملی می تواند به شکل هنجار و بومی شده توسط پژوهشگران به کار رود.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی سلامت، زنان باردار، مدل یابی معادلات ساختاری، تحلیل عاملی
  • الهام مسرت، زینب محمدزاده*، فاطمه محمدی، مریم کمالی صفحات 282-293
    هدف

    با توجه به اهمیت پیاده سازی فناوری اینترنت اشیا و بلاک چین در حوزه سلامت و باتوجه به ضرورت امکان سنجی هر طرح قبل از اجرا، این مطالعه با هدف امکان سنجی زیرساخت های فنی، اقتصادی، مدیریتی، آموزشی و فرهنگی فناوری بلاک چین و IOT در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز از دیدگاه کاربر صورت گرفت.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی کاربردی است که به صورت مقطعی در سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ساختمندی بود که روایی و پایایی آن را اساتید مدیریت اطلاعات سلامت تایید کردند. پرسش نامه نهایی شامل 42 مولفه در 5 بعد مدیریتی، فنی، اقتصادی، آموزشی و فرهنگی بود. به دلیل کم بودن تعداد جامعه، نمونه گیری انجام نشد و فقط افراد آشنا به مفاهیم این حوزه که تمایل به همکاری داشتند در مطالعه وارد شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از محاسبه میانگین نسبی در نرم افزار SPSS  نسخه 16 استفاده شد. 

    یافته ها

    از بین 42 مولفه بررسی شده، 26 مولفه از اهمیت بالایی برخوردار بود که برخی از عبارت اند از: امنیت داده های ذخیره شده بر روی پایگاه داده، هزینه نصب و راه اندازی اولیه، درک نامناسب مدیران از سیستم های اطلاعاتی، بروز پدیده مقاومت در برابر تغییر در مجریان سیستم، تمایل ارایه دهندگان مراقبت سلامت به کسب مهارت های جدید و تغییرات ساختاری لازم برای پذیرش پیاده سازی فناوری بلاک چین و فناوری مبتنی بر اینترنت اشیا.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، از بین 5 بعد بررسی شده از دید کاربران، بعد فنی از بالاترین اهمیت برخوردار بود و در رده های بعدی، ابعاد مدیریتی و آموزشی قرار گرفتند که توجه به این مولفه ها برای پیاده سازی فناوری بلاک چین و اینترنت اشیا ضروری است.

    کلیدواژگان: بلاک چین، اینترنت اشیا، مطالعه امکان سنجی
  • فرحناز نادربیگی*، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 294-305
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین بی اشتهایی اطلاعاتی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. در بی اشتهایی اطلاعاتی، افراد شدیدا دریافت و مصرف اطلاعات را محدود می کنند و فرصت برای دریافت اطلاعات جدید را از دست داده و اغلب به چند منبع اطلاعاتی محدود اکتفا می کنند.

    روش ها

    پژوهش از نوع مطالعات کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد بود. در سال تحصیلی 1397-1398 گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته صورت گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه یافت. برای انجام این پژوهش با 27 نفر مصاحبه شد. این افراد شامل اعضای هییت علمی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی، اعضای هییت علمی رشته روان شناسی و دانشجویان بودند. دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان باید سال دوم پزشکی عمومی و بالاتر می بودند. فرایند کدگذاری بر متن مصاحبه ها انجام شد و مقوله های اصلی استخراج شدند. تحلیل مصاحبه ها طی 3 مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ا نسخه 12 انجام شد.

    یافته ها

    ویژگی شخصیتی، وضعیت روانی، شناختی، انگیزه و مهارتی دانشجو از شرایط علی بی اشتهایی اطلاعاتی است. نظام آموزش عالی، ویژگی رشته تحصیلی و جامعه شرایط مداخله گر این رفتار اطلاعاتی هستند. شرایط زمینه ای، شامل ویژگی ها و ماهیت اطلاعات، ویژگی های منابع اطلاعاتی و مسایل و مشکلات متاثر از عصر اطلاعات است.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که بی اشتهایی اطلاعاتی پیامدهای زیان بار اجتماعی، علمی و اقتصادی به دنبال دارد، بنابراین با شناسایی این رفتار اطلاعاتی و ارتقای مهارت هایی همچون سواد اطلاعاتی و مدیریت اطلاعات شخصی و تفکر انتقادی می توان بی اشتهایی اطلاعاتی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: بی اشتهایی اطلاعاتی، اجتناب از اطلاعات، چشم پوشی از اطلاعات، دانشجویان پزشکی
|
  • Mehdi Golrizkhatami, Morteza Shafiee*, Amir Kazemi Pages 208-221
    Objective

    The outbreak of coronavirus disease 2019 (COVID-19) has led to many visits of patients to medical centers which has subsequently affected the performance evaluation of hospitals. One of the important non-financial performance measures is medical professional ethics. This study aims to evaluate the performance and rank the hospitals in Shiraz, Iran based on medical professional ethics affected by the COVID-19 pandemic.

    Methods

    Based on the balanced scorecard (BCS) method, the indicators were divided into four perspectives. Then, using the decision-making trial and evaluation laboratory (DEMATEL) method, the causality between the four BSC perspectives as well as the relative weights between the evaluation indicators were determined. The fuzzy data envelopment analysis (DEA) method was used to rank the performance of 37 hospitals. The DEA model ranked the decision-making units (DMUs) based on efficiency.

    Results

    The DMUs (hospitals) 1, 3, 5, 8, 12, 13, 17, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 35, 36 and 37 were efficient, while others were inefficient. 

    Conclusion

    The efficiency of hospitals in Shiraz is lower in learning and growth perspective than in other perspectives, and all hospitals are efficient in terms of customer perspective. This indicates that hospital managers pay less attention to learning and growth and more attention to the customer (patients) perspective during the COVID-19 pandemic.

    Keywords: COVID-19, Medical professional ethics, Shiraz hospitals, Performance evaluation, Data envelopment analysis
  • Omolbanin Asadi Qadiklaei, Zahra Akbari, Zahra Emami* Pages 222-233
    Objective

    To be up-to-date, the medical community must have the ability to communicate in the electronic environment and search for information resources. The present study aims to develop a questionnaire to assess the attitudes of Iranian medical students towards searching for information resources by formulating clinical questions and evaluate its validly and reliability.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study. Participants were 190 interns from two educational hospitals in Tehran, Iran who were randomly selected. Exploratory factor analysis was used for assessing construct validity of the questionnaire in SPSS software, version 22.

    Results

    The face validity and content validity of the 18-item questionnaire were assessed and confirmed by five experts. Based on the results of exploratory factor analysis, four factors of self-learning, learning motivation, information proficiency, and analysis were identified. The results of confirmatory factor analysis confirmed the four-factor model. The total reliability and the reliability for all factors were calculated using Cronbach’s alpha coefficient which were reported above 60%. The Kaiser-Meyer-Olkin coefficient and Bartlett test coefficient were 0.822 and 0.934, respectively (P=0.000).

    Conclusion

    The questionnaire has acceptable validity and reliability to be used by medical community in Iran and in future studies.

    Keywords: Validation study, Evidence-based medicine, Information storage, retrieval, Medical students
  • Javad Zarei, AliMohammad Hadianfard, Ali Mohammadi, Asma Rabiee* Pages 234-245
    Objective

    In Iran, the tariffs’ book of “Relative Values of Health Services” is the basis for calculating the costs of health services. Since orthopedic surgery is one of the largest fields of surgery in which most body tissues are involved, coding orthopedic procedures is more difficult. The present study aims to investigate the problems of coding orthopedic procedures using the Tariffs’ book.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2020 in university and non-university hospitals of Ahvaz, Iran. Participants were 73 people including orthopedic physicians, insurance experts, and revenue auditors who were selected by a census method. A questionnaire in two paper and online forms was used to collect information. The collected data were analyzed in SPSS software, version 22.

    Results

    Among the problems of coding common in three groups, the biggest problem was related to the lack of an intelligent system for calculating the percentage of codes if they were multi-codes (78.75%). Regarding the adjustment codes, the highest level of familiarity was related to the code 51 about multiple surgeries (64.82%), and the lowest level was related to the code 20 about independent surgery ( 55.76 % ).

    Conclusion

    The development of an intelligent software for coding orthopedic procedures in Iran can facilitate the coding process and reduce the coding errors.

    Keywords: Clinical coding, Orthopedics, Relativevalue
  • Masoumeh Sarbaz, Safiyeh Sadeghian Roshanaei, Parviz Marouzi, Seyyedeh Fatemeh Mousavi Baigi, Khalil Kimiafar* Pages 246-257
    Objective

    Access to quality information is essential for greater patient participation in treatment. This study aims to investigate the information sources of organ transplant recipients in Mashhad, Iran.

    Methods

    This analytical cross-sectional study was carried out from December 2017 to May 2018. Participants were 115 patients who received liver and kidney transplantation in Montaseriyeh Hospital in Mashhad. The research instrument was a researcher-made questionnaire with acceptable validity and test re-test reliability. Data analysis was performed in SPSS software, version 16.

    Results

    The Mean age of the participants was 35.7±11 years. Most of them had the desire to receive more information about their disease (93%). The attending physician (Mean=8.91), Nurses (Mean=7.38), and other organ transplant patients (Mean=6.80) were the most popular sources of information for patients. The main reasons for using information sources were “having better understanding of the disease” (Mean=8.32), and “curiosity to learn more about the disease” (Mean=7.73). The most important problems in obtaining information were the lack of familiarity with medical terms (Mean=7.32) and information sources (Mean=7.16), and lack of access to information in Persian (Mean=7.14). Regarding the best type of educational method for information acquisition, verbal/face-to-face method got the highest score (Mean=9.05).

    Conclusion

    An appropriate and organized program should be developed for organ transplant patients to increase their health literacy as one of their undeniable rights.

    Keywords: Information seeking behavior, Information retrieval, Organ transplantation, Hospitals, Mashhad
  • Afsaneh Karimi, Yousef Mehdipour, Saeid Ebrahimi, Jahanpour Alipour* Pages 258-269
    Objective

    Medical tourism as an active industry contributes to the sustainable development and economic growth of countries. This study aims to investigate the status of an ophthalmology hospital in Zahedan, Iran in attracting medical tourists.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in 2019 in Al-Zahra Ophthalmology Hospital in Zahedan. The study population consists of the administrative and clinical staff of this hospital. Using a census method, 75 people were selected. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with acceptable validity and reliability (Cronbach’s alpha=0.83) was used to survey the attitudes of participants. Mean, standard deviation, and independent t-test were used to analyze the collected data in SPSS software, version 22. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean score for the possibility of attracting tourists by the hospital was 3.5±0.6. Among the study domains, general condition (3.7±0.7) and quality of equipment and infrastructure (3.7±0.6) obtained the highest score, while the geographical condition (2.8±0.9) had the lowest score.

    Conclusion

    The potential of the ophthalmology hospital in Zahedan in attracting medical tourist is at moderate level. Introduction of historical and scenic places as well as tourist attractions of the province on the website of the hospital, coordination with tourism companies to organize recreational tours according to the climate of the province, creating a food menu and improving the quality level of patients’ foods in accordance with their cultures, as well as improving the hospital’s website, both in terms of content and technical issues, and making it trilingual (Persian, English and Arabic) can be effective in improving the status of the hospital in attracting more medical tourists.

    Keywords: Medical tourism, Ophthalmology, Attitude, Iran
  • Zivar Sabaghinejad, Fatima Baji*, Maryam Vejdani Pages 270-281
    Objective

    The speed and ease of using the Internet has made it one of the most important sources of finding health information for pregnant women. Examining the online health information seeking behaviors for each society requires the use of a standardized local tool. Therefore, this study aims to develop the Persian version of online health information seeking questionnaire for pregnant women in Iran.

    Methods

    This is a descriptive survey study. Participants were 357 pregnant women referred to Al-Zahra Hospital in Ahvaz, Iran. They completed the Persian version of online health information seeking questionnaire developed by Ahadzadeh and Sharif. The explanatory and confirmatory factor analyses and structural equation modeling were used to assess the factorial structure of the questionnaire in SPSS software, version 26 and LISREL v. 8.80 applications.

    Results

    The findings of factor analysis yielded six factors of user attitude, perceived ease of use, internet use intensity, health information about the baby, health information about the labor, and health information about pregnancy. These factors predicted 70% of the variance in online health information seeking behaviors, where the strongest predictor was the user attitude. The correlation between all factors was positive and significant. The results of the goodness of fit indices for all factors showed that the good fit of the 6-factor model. The Cronbach’s alpha for the overall scale was obtained 0.946, indicating its acceptable reliability.

    Conclusion

    The Persian version of online health information seeking questionnaire with acceptable validity and reliability can be used for pregnant women in Iran.

    Keywords: Information seeking behavior, Pregnant women, Structural equation modeling, Factor analysis
  • Elham Maserat, Zeinab Mohammadzadeh*, Fatemeh Mohammadi, Maryam Kamali Pages 282-293
    Objective

    Considering the importance of implementing Internet of Thing (IoT) and blockchain technologies in the health sector, and the need to assess the feasibility of each project before implementation, this study aims to assess feasibility of implementing blockchain and IoT technologies in hospitals affiliated to Tabriz University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2020. Participants were 30 personnel of hospitals in Tabriz who were familiar with the concepts of blockchain and IoT technologies. The data collection tool was a 42-item questionnaire with five dimensions of managerial, technical, economic, educational and cultural infrastructure. SPSS v. 16 software was used to analyze the collected data. 

    Results

    From the 42 components, 26 were perceived as very important. Some of which were security of data stored on the database, installation costs, managers’ inadequate understanding of information systems, the occurrence of the phenomenon of resistance to change in system administrators, providers’ willingness to acquire new skills, and structural changes necessary to accept the implementation.

    Conclusion

    The technical infrastructure has the highest importance for implementing blockchain and IoT technologies in hospitals of Tabriz, followed by managerial and educational infrastructure. Attention to these factors is essential for the implementation of these technologies.

    Keywords: [1] Dwivedi AD, Srivastava G, Dhar S, Singh R. A decentralized privacypreserving healthcare blockchain for IoT. Sensors. 2019, 19(2):326. [DOI:10.3390, s19020326] [PMID] [PMCID] [2] Gubbi J, Buyya R, Marusic S, Palaniswami M. Internet of Things (IoT): A
  • Farahnaz Naderbeigi*, Alireza Isfandyari-Moghaddam Pages 294-305
    Objective

    People with information anorexia severely limit the acquisition and use of information and lose the opportunity to receive new information, and often rely on a few limited sources of information. This study aims to investigate the information anorexia of medical students in Hamedan University of Medical Sciences (HUMS).

    Methods

    The is qualitative study based on grounded theory conducted in 2019. By using purposive and snowball sampling method, 27 samples were selected for this study including faculty members of knowledge and information sciences, faculty members of psychology, and students in general medicine (second-year or higher) in HUMS. In-depth semi-structured interviews were used to collect data. The coding process (Open, axial, and selective coding) was conducted after interviews and the main categories were extracted. Data analysis was carried out in MAXQDA version 12 software.

    Results

    The causal factors of information anorexia were the students’ physiological/cognitive/motivational status and skills. Intervening factors were the higher education system, students’ field of study, and society. Contextual factors were the characteristics of information, characteristics of information sources, and the issues affected by the information age. 

    Conclusion

    Since information anorexia in medical students can lead to harmful social, scientific and economic consequences, it is important to identify and reduce it by promoting the students’ skills such as information literacy, personal information management, and critical thinking.

    Keywords: Information anorexia, Information avoidance, Information ignorance, Medical students