فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای تمدنی انقلاب اسلامی - پیاپی 4 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات میان رشته ای تمدنی انقلاب اسلامی
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عطاءالله بیگدلی* صفحات 11-31
    آرنولد توی بی یکی از مشهورترین مورخان و فیلسوفان تاریخ معاصر، نظریه ای جهان شمول در باب تکوین، رشد و افول تمدن ها ارایه نموده است، او معتقد است جوامع انسانی، آن گاه که به «چالش های متناسب» محیطی «پاسخ» دهند، فرایند تمدن سازی را آغاز نموده اند. با این پاسخ اولیه، مشکلات بعدی به صورت زنجیره وار پیش می آید و پاسخ های بعدی توسط گروهی از نخبگان یعنی «اقلیت فعال» ارایه شده و به تدریج عموم مردم به صورت عرفی و آگاهانه با اقلیت همراه می شوند و تمدن رشد می کند. اما، اقلیت فعال آرام آرام به حاکمان تبدیل می شوند و شور اولیه از میان می رود، حاکمان نمی توانند مردم را همراه نمایند و رو به روش های مکانیکی می اورند، اقلیت فاسد شده و مستبد می گردد. توده اعتراض می نماید و شکاف های اجتماعی تشدید می گردد. دشمن خارجی بر تمدن حمله کرده و تمدن نابود می گردد؛ فاتحان، اقلیتی فعال هستند و چرخه، تداوم می یابد. او معتقد است تمدن مغرب زمین در حال افول است. نقدهایی به این نظریه وارد شده است از جمله: عدم کفایت شواهد تاریخی برای اثبات این فرایند، گزینش جهت مند داده ها توسط توین بی، ممتنع بودن به دست دادن چنین نظریات کلی در مورد تاریخ، روایت تاریخ مبتنی بر داروینیسم، خلط بین روش های تجربی انگلسی، تحلیلی آلمانی و روش های دینی مسیحی، تشبیه بی دلیل تاریخ به ارگانیسم انسانی، فقدان بنیاد فلسفی، غیر دینی بودن و... توین بی معتقد است اصل اصیل تمدن ها، امور معنوی و روحی هر تمدن است، دین اصلی ترین تامین کننده این امور است لذا نقشی بی بدیل در ایجاد تمدن ها داشته است او معتقد است تمدن غرب، به واسطهفاصله گرفتن از دین و اخلاق، رو به افول است. او با نظریاتی که دین را زاییده جهل یا ترس انسان ها می دانند همراه نیست و دین را امری فطری ونه عارضی می داند. اما او روایتی ناروا از ادیان ابراهیمی دارد، کاملا کارکردگرایانه به دین می نگرد و به دنبال اختراع دینی جدید و جهانی بود
    کلیدواژگان: توین بی، فلسفه تمدن، تاریخ نگاری توین بی، دین و تمدن، تکوین و افول تمدن ها، افول غرب
  • محمد پورکیانی*، حسین سوزنچی، محمدصادق حاجی پور کریمی صفحات 33-56

    مفهوم «انسان» یکی از مفاهیم بنیادین عرصه سیاست گذاری فرهنگی است. مقاله حاضر در پی آن است تا با روش اسنادی- کتابخانه ای و مبتنی بر استنباط عقلی به تطبیق نگاه های انسان شناسانه با گفتمان های سیاست گذاری فرهنگی بپردازد. در عرصه سیاست گذاری فرهنگی می توان به چهار رویکرد کنترل فرهنگی، تصدی گری، رهاسازی و خدمت رسانی اشاره کرد. «انسان سازمانی»، «انسان طبقاتی»، «انسان اقتصادی» و «انسان نمادساز» از جمله بنیادهای انسان شناسانه و متناظر این رویکردها هستند. در سوی دیگر انسان شناسی دینی و الهی قرار دارد که انسان را دارای مبداء و معاد الهی معرفی می کند و بر همین اساس حیات انسان ها ارزش پیدا کرده و سنجیده می شود. انسان ها دارای غایت و مقصد الهی بوده و حکومت ها باید جامعه انسانی را در آن راستا حرکت دهند و به دلیل اراده نسبی انسان ها، امکان تحمیل فرهنگ برآن ها وجود ندارد. همچنین افراد در یک جایگاه متنوع از نیازها قرار داشته و نیازمند سیاست های گوناگون متناسب با سطح وجودی خود هستند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری فرهنگی، انسان، انسان اجتماعی، انسان ذره وار، انسان شناسی دینی، تغییرات تمدنی
  • محسن سعیدی ابواسحاقی*، عبدالله بهمن پوری صفحات 57-75

    در رویکرد متعارف به موضوع شناسی مسایل مستحدثه این موضوعات را به حسب مرجع تشخیص، جزو موضوعات تخصصی قرار می دهند، لذا مرجع تشخیص چنین موضوعاتی با کارشناس است و همچنین چون درعصر شارع ، این موضوعات وجود نداشته اند و متعلق حکمی از احکام شرع نشده اند،در حیطه مالا نص فیه قرار می گیرند.فقهای ما با پذیرفتن اصل کلامی، اصل جاودانگی شریعت و بیان قاعده ی اشتراک تکلیف، در پی ایجاد روش هایی برای استنباط احکام و تطبیق آن ها بر موضوعات مستحدثه بر آمدند که این روش ها عبارتند از: اندراج موضوع مستحدثه تحت یکی از عناوین فقهی یا تمسک به عمومات و اطلاقات و یا اصول عملیه. در این نگاه به نظام مند بودن و جهت داری موضوعات کارشناسی توجهی نمی شود. از منظر شهید صدر موضوع شناسی مسایل مستحدثه لازمه ای دارد و آن این است که از آنجایی که موضوع مستحدثه پیش رو فقه نظام های اجتماعی می باشند و هر نظامی اجزایی دارد و موضوعات برآمده از این نظام ها را باید به صورت نظام مند تحلیل کرد. هرچند شهید صدر مانند رویکرد سنتی خاصیت علم را کاشفیت از واقع و تبیین آن می داند، اما ایشان با طرح مفهوم مکتب و حاکمیت مکتب بر علم، قایل به جهت داری نظامات اجتماعی می شوند و لذا نمی توان به صرف حجیت قول کارشناس، کارشناسی موضوعی را امری خنثی و فاقد جهت دانست.

    کلیدواژگان: موضوع شناسی، موضوعات مستحدثه، فقه نظامات، مکتب اجتماعی
  • سید رضا طباطبایی نیا*، ایوب پورقیومی، رسول رضاپور صفحات 77-103

    تمدن اسلامی از عصر پیامبراکرم (ص)، به ویژه حضور ده ساله آن حضرت درمدینه، آغاز شد و جامعه بتدریج از حالت زندگی عشیره ای و قبیله ای خارج و شکل تمدنی به خود گرفت. پس از پیامبر (ص)، نقش امامان شیعه علیهم السلام در تداوم این راه، نقشی بی بدیل بوده و جامعه اسلامی بویژه جامعه شیعی را در حوزه های مختلف متمایز نموده است. هدف این مقاله بررسی اوضاع سیاسی و فرهنگی شیعیان اثنی عشری در قرن ششم هجری بوده و برای نیل به این مقصود، از روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای با ابزار فیش برداری و مراجعه به منابع دست اول و با رویکرد توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. این پژوهش درصدد است به این سوال پاسخ دهد که شیعیان امامیه در قرن ششم هجری از جهت سیاسی،فرهنگی و تمدنی چه وضعیتی داشتند؟ یافته ها نشان می دهد، جامعه شیعی با وجود فقدان قدرت سیاسی و در اقلیت بودن از جهت نفوس و جمعیت، و فشار تندروها و متعصبین سنی مذهب؛ جایگاهی رفیع در مسیر رشد تمدنی کسب کرد. نتایج حاکی از آن است که آنان در مسیر رشد و اعتلای فرهنگی و تمدنی، اقدام به ساخت مساجد، مدارس و کتابخانه ها و سایر مراکز علمی و آموزشی کرده و در راستای تولید علم، به تالیف آثار و کتب ارزنده و تربیت علمی و مذهبی جامعه پرداخته و اندیشمندانی تحول آفرین در عرصه فقه، ادبیات، تاریخ، علم کلام، تفسیر، فلسفه و... تربیت نمودند.

    کلیدواژگان: شیعه امامیه، فرهنگ، سیاست، قرن ششم، تمدن
  • امیر فرحزادی*، محمدرضا عسکرانی صفحات 105-127

    امامان شیعه (ع) برای ترویج معارف اسلامی، آموزه های دینی و غیردینی را در هر مکان و زمانی که مقدور بود، به پیروانشان آموزش می دادند. نظام آموزشی به عنوان بخشی از ساختار تمدن اسلامی، موتور محرک و ظرفیتساز شکل گیری و تعالی فرهنگ و تمدن اسلامی را برعهده دارد؛ اما باتوجه به انتقاداتی که نسبت به غیرفعال بودن نظام آموزشی امامیه و دستاوردهای آن درسده های نخستین اسلامی وجود دارد، ضمن دفاع از وجود آن باید به نقش آن در ظرفیتسازی فرهنگ و تمدن اسلامی پرداخت. این که شیعیان در تاسیس مراکز علمی وام دار دیگران بوده اند و یا نو آوری به خرج داده اند، مسیله ای است که این مقاله با هدف بررسی تاثیر این مراکز در تمدن اسلامی طی سده های نخست هجری به آن می پردازد. نویسندگان با رویکرد «توصیفی تحلیلی» و با روش کتابخانه ای در صدد پاسخگویی به این سیوال هستند که نهادهای علمی و آموزشی شیعیان درپنج قرن نخست چه نقش و جایگاهی در تمدن اسلامی داشته اند؟به نظر میرسد که شیعیان به دلیل نیاز به تعلیم آموزه ها و مبانی اعتقادیشان در یک گستره جغرافیایی غیرشیعی، باتکیه توانسته اند در عرصه علم آموزی و تحقیقات علمی، حضور فعالی پیدا کرده و از طریق پایه گذاری مراکز علمی نام آور، فعالیت های نوآورانه علمی در جهان اسلام را توسعه داده و حیات و هویت فرهنگی و تمدنی تشیع را تداوم بخشند.

    کلیدواژگان: تشیع، مراکز آموزشی، موسسات علمی، تمدن اسلامی
  • محمدرضا عابدینی، محمدحسین ضیائی نیا*، زهرا حصارکی صفحات 129-152

    تمدن را می توان عبارت از نظمی اجتماعی دانست که در نتیجه وجود آن، خلاقیت فرهنگی امکان پذیر می شود و جریان پیدا می کند. جریان اربعین به عنوان عظیم ترین گردهمایی عالم تشیع، دربردارنده فرصت های متعددی برای نمایش گذاشتن تمدن نوین اسلامی و تمرین نحوه دستیابی به این هدف والا قابل تحلیل می باشد. همچنین چالش های متفاوتی ممکن است جریان اربعین را از حصول به هدف غایی خود دور نماید. پژوهش حاضر در صدد است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای، تحلیلی تمدنی از فرصت ها و چالش های موجود در جریان اربعین ارایه نماید. فرصتهایی همچون رسانه پرقدرت تمدن نوین اسلامی، فرهنگ پیشرو مولد و مهاجم، نیاز بشریت به فرهنگ جهان شمول، مقدمه سازی برای اندیشه مهدویت به عنوان نقطه تبلور تمدن نوین اسلامی، و کادر سازی برای دوران ظهور حضرت حجت بن الحسن عجل الله فرجه الشریف در این راستا مورد شناسایی و تحلیل قرار گرفته است. غفلت از حقایق عمیق، خرافه گرایی، فرد گرایی، منسک گرایی، تاکید بر اظهار محبت صرف، ضعف در دشمن شناسی، کمرنگ شدن نگاه جهانی، تخطیه مرجعیت خادمان محلی، دور شدن از ساده زیستی، و از دست رفتن عنوان زایر و امام چالش هایی هستند که ممکن است جریان تمدنی اربعین را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، عاشورا، زیارت اربعین، فرصت های تمدنی، چالش های تمدنی
|
  • Ataollah Bigdeli * Pages 11-31
    Arnold Twibee, one of the most famous historians and philosophers of contemporary history, has presented a universal theory about the formation, growth and decline of civilizations. He believes that human societies have started the process of civilization when they "respond" to the "proportionate challenges" of the environment. With this initial answer, the next problems arise in a chain, and the next answers are provided by a group of elites, that is, the "active minority", and gradually the general public consciously and habitually accompanies the minority, and civilization grows.However, the active minority slowly become the rulers and the initial enthusiasm disappears, the rulers cannot bring the people together and turn to mechanical methods, the minority becomes corrupt and despotic. The masses protest and the social divisions intensify.A foreign enemy attacks civilization and civilization is destroyed; The conquerors are an active minority and the cycle continues. He believes that Western civilization is declining. Criticisms have been made to this theory, including: the insufficiency of historical evidence to prove this process, Toynbee's selective selection of data, his refusal to give such general ideas about history, the narrative of history based on Darwinism, the confusion between English empirical and analytical methods. German and Christian religious methods, unreasonable comparison of history to human organism, lack of philosophical foundation, non-religiousness and...Toynbee believes that the original principle of civilizations is the spiritual and spiritual affairs of every civilization, religion is the main supplier of these affairs, therefore, it has played an irreplaceable role in the creation of civilizations. He believes that Western civilization is declining due to distance from religion and ethics. He does not agree with the theories that consider religion to be the result of ignorance or fear of humans and considers religion to be natural and not temporary.
    Keywords: Toynbee, philosophy of civilization, Toynbee historiography, religion, civilization, development, decline of civilizations, decline of the West
  • Mohammad Pourkiani *, Hosein Souzanchi, MohammadSadegh Hajipour Karimi Pages 33-56

    The concept of "human" is one of the fundamental concepts of the field of cultural policy. The present article seeks to reconcile anthropological views with cultural policy discourses using the documentary-library method and based on rational inference. In the field of cultural policy, we can refer to four approaches of cultural control, ownership, release and service. "Organizational man", "class man", "economic man" and "symbolist man" are among the anthropological foundations and corresponding to these approaches. On the other side, there is religious and divine anthropology, which introduces man as having a divine origin and resurrection, and based on this, human life is valued and measured. Humans have a divine goal and destination, and governments must move human society in that direction, and because of the relative will of humans, it is not possible to impose culture on them. Also, people are in a diverse position of needs and need different policies according to their level of existence

    Keywords: Civilizational changes, Cultural politics, Human, Social human, Particle human, Religious anthropology
  • Mohsen Saeedi Aboeshaghi *, Abdoallah Bahmanpouri Pages 57-75

    In the conventional approach to the thematics of invented issues, these issues are classified as specialized issues according to the authority of diagnosis, so the authority of diagnosis of such issues is with an expert, and also because in the era of Sharia, these issues did not exist and did not belong to the rulings of Sharia. They are placed in the area of mala nas fiyyah. Our jurists, by accepting the principle of theology, the principle of the immortality of the Sharia and stating the principle of shared responsibility, sought to create methods for deriving rulings and applying them to new issues, which include: registering the new issue under One of the jurisprudential titles is adherence to generalities and applications or practical principles. In this view, the systematicity and orientation of expert subjects are not considered. From the point of view of Martyr Sadr, the thematics of emerging issues is necessary, and that is that since the emerging issue is the jurisprudence of social systems, and every system has components, and the issues arising from these systems must be systematically analyzed. Although Shahid Sadr, like the traditional approach, considers the nature of science to be the discovery of reality and its explanation, but by proposing the concept of school and the rule of school over science, he believes in the directionality of social systems, and therefore, it is not possible to use the authority of an expert's opinion to make a subject's expertise neutral and Lack of direction.

    Keywords: Thematics, new topics, legal jurisprudence, Martyr Sadr
  • Seyedreza Tabatabaeinia *, Job Porqiyumi, Rasool Rezapoor Pages 77-103

    Islamic civilization started from the era of the Holy Prophet (PBUH), especially his ten-year presence in Madinah, and the society gradually got out of tribal and tribal life and took a civilized form. After the Prophet (PBUH), the role of the Shia imams, peace be upon him, in the continuation of this path, has been an irreplaceable role and has distinguished the Islamic society, especially the Shia society, in various spheres. The purpose of this article is to investigate the political and cultural situation of the Twelver Shias in the 6th century of Hijri, and to achieve this goal, the method of collecting library information with the tool of data collection and referring to first-hand sources with a descriptive and analytical approach has been used. This research is trying to answer the question of what was the political, cultural and civilizational situation of Imami Shiites in the 6th century of Hijri? The findings show that the Shia community, despite the lack of political power and being in the minority in terms of population and population, and the pressure of extremists and fanatics of the Sunni religion; It gained a high position in the path of civilizational growth. The results indicate that they built mosques, schools, libraries, and other scientific and educational centers in the path of cultural and civilizational growth and advancement, and in line with the production of science, authored valuable works and books and educated the society scientifically and religiously. and trained transformative thinkers in the fields of jurisprudence, literature, history, theology, commentary, philosophy, etc.

    Keywords: Shia Imamiyya, culture, Politics, sixth century, Civilization
  • Amir Farahzadi *, Mohammadreza Askarani Pages 105-127

    In order to promote Islamic knowledge, Shia imams taught religious and non-religious teachings to their followers wherever and whenever possible. As a part of the structure of Islamic civilization, the educational system is responsible for the formation and advancement of Islamic culture and civilization. However, due to the criticisms regarding the inactivity of the Imami education system and its achievements in the first Islamic centuries, while defending its existence, its role in building the capacity of Islamic culture and civilization should be addressed. The fact that Shiites were indebted to others in establishing scientific centers or innovated is an issue that this article deals with with the aim of investigating the impact of these centers in Islamic civilization during the first centuries of Hijri. The authors with a "descriptive-analytical" approach and with a library method are trying to answer this question, what role and position did the scientific and educational institutions of the Shias have in the first five centuries in the Islamic civilization?It seems that Shiites, due to the need to teach their doctrines and beliefs in a non-Shiite geographical area, have been able to find an active presence in the field of learning and scientific research, and through the establishment of renowned scientific centers, they have developed innovative scientific activities in the Islamic world. to continue the cultural and civilizational identity of Shiism.

    Keywords: Shiism, educational centers, scientific institutions, Islamic civilization
  • MOHAMMADREZA ABEDINI, MOHAMMADHOSSEIN ZIAEE NIA *, Zahra Hesaraki Pages 129-152

    Civilization can be considered as a social order, as a result of its existence, cultural creativity becomes possible and flows. Arbaeen, as the biggest gathering of the Shia world, includes many opportunities to display the new Islamic civilization and practice how to achieve this lofty goal. Also, different challenges may keep the flow of Arbaeen away from achieving its ultimate goal. The present study aims to present a civilizational analysis of the opportunities and challenges in the course of Arbaeen by using the analytical descriptive method and using library resources. Opportunities such as the powerful media of the modern Islamic civilization, the progressive and productive culture, humanity's need for a universal culture, creating an introduction to the thought of Mahdism as the crystallization point of the modern Islamic civilization, and creating a framework for the era of the emergence of Hazrat Hojjat bin Al-Hassan, may God bless him and grant him peace, in this Rasta has been identified and analyzed. Neglect of deep truths, superstition, individualism, moralism, emphasis on expressing love, weakness in hostility, dimming of the world view, mistaking the authority of local servants, moving away from simple life, and losing the title of pilgrim and imam are challenges. There are those who may affect the cultural flow of Arbaeen.

    Keywords: New Islamic civilization, Ashura, Arbaeen pilgrimage, civilizational opportunities, Civilizational challenges