فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی منابع آبی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلیل سبک آرا* صفحات 1-16

    درطرح توسعه آبزی پروری و افزایش تولید در دریاچه پشت سد وحدت (کرد کندی) در بستان آباد آذربایجان شرقی، بررسی های زیوپلانکتون به عنوان مطالعات پایه درجهت افزایش تولیدات ماهی دراین دریاچه درنظرگرفته شد. دراین طرح 5 ایستگاه مطالعاتی در محوطه دریاچه سد و ورودی رودخانه درنظر گرفته شد. بررسی ها بصورت فصلی از زمستان سال1389 شروع و به مدت یک سال تا پاییز 1390 ادامه یافت. جهت نمونه برداری زیوپلانکتونی 30 لیترآب توسط تور شکار زیوپلانکتون 30 میکرون، فیلتر شد ، درنهایت نمونه ها را با فرمالین به نسبت 4 درصد فیکس نموده و درآزمایشگاه بعد از آماده سازی نمونه ها، با میکروسکوپ اینورت شناسایی و شمارش شد ند. در مطالعات زیوپلانکتونی این دریاچه 5 شاخه زیوپلانکتونی و24 جنس شناسایی شد. در مجموع شاخه روتیفرا با جنس های Keratella، Polyarthera و Syncheata و 9/50 درصد جمعیت زیوپلانکتونی دریاچه فراوان ترین و سیلیوفورا (مژه داران) با4/41 درصد جمعیت زیوپلانکتونی دریاچه دررتبه بعدی قراردارند. مقایسه مشاهدات پلانکتونی و داده های فیزیکی و شیمیایی آب نشان داده که این سدمخزنی دارای استعداد و گونه های مناسب زیوپلانکتون جهت تغذیه و پرورش ماهیان و لاروهای آنها می باشد.

    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، پتانسیل تولید شیلاتی، سد وحدت، استان آذربایجان شرقی
  • مریم معزی*، کیومرث روحانی قادیکلائی، محمدرضا زاهدی، عیسی عبدالعلیان، سعید تمدنی جهرمی، سجاد پورمظفر، مسعود غریب نیا صفحات 17-25

    پرورش میگو یک تجارت جوان و پویا با سابقه تغییر سریع در پاسخ به پیشرفت های فناوری می باشد. اولین پیشرفت در فن آوری پرورش میگو اواخر دهه 1930 در ژاپن رخ داد. بدلیل نامناسب بودن آب و هوا و گونه های ژاپن جهت تولید تجاری، در دهه 1970 این فن آوری به دیگر کشورهای آسیا و آمریکا منتقل شد. افزایش شیوع بیماری در جمعیت های وحشی سبب معرفی میگوی Litopenaeus vannamei بدون پاتوژن (SPF) اقیانوس آرام تولید شده توسط کنسرسیوم پرورش میگو دریایی ایالات متحده به آسیا و جایگزینی آن به جای گونه های سریع الرشد و بومی کشورها گردید. انتقال مولدین بدون غربالگری و بدون تست کافی و آزمایش، منجر به گسترش WSSV در آسیا از قاره آمریکا گشت تا جایی که غالبا مولدین ظاهری سالم داشتند اما در سطوح پایین بیماری حضور داشت و از ردیابی مصون می مانند. بنابراین با پیشرفت بیماری اصطلاحاتی مانند مولدین عاری از پاتوژن خاص (SPF)، مولدین مقاوم به پاتوژن خاص (SPR)، مولدین عاری از پاتوژن (PF)، مولدین با تحمل پاتوژن خاص (SPT)، مولدین با سلامتی بالا HH  و دیگر اصطلاحات جهت تولید مولدین قابل اطمینان و انتقال برون مرزی بوجود آمد که هم اکنون سالانه OIE لیست این بیماریها و اصطلاحات را به روز رسانی نموده و شرکت های تولیدکننده موظف به رعایت آن می باشند.

    کلیدواژگان: مولد، پاتوژن خاص، مولدین ترکیبی، پایش، میگوی وانامی
  • زهرا امینی خوئی*، سلیم جدگال، قاسم رحیمی قره میرشاملو صفحات 26-33
    یکی از پدیده های مهم و مورد توجه در آب های دریایی شکوفایی فیتوپلانکتونی یا کشند است. افزایش ناگهانی ریزجلبک های دریایی در مناطق ساحلی و یا دور از ساحل در دریا ها و اقیانوس ها قابل رویت می باشد. این شکوفایی ها می تواند مربوط به ریزجلبک های سمی و یا غیر سمی باشند که در حالت عمومی منجر به کاهش اکسیژن محلول در آب و در نتیجه از بین رفتن آبزیان خواهد شد. در شکوفایی های سمی، خطر بیشتری در کمین آبزیان و همچنین انسان ها است زیرا سموم آزاد شده آبشش، کبد و کلیه آبزیان را مورد حمله قرار داده و بنابراین پدیده کشند تاثیرات مستقیم و غیر مستقیمی بر اقتصاد، سلامت و امنیت زیستی ساحل نشنیان دارد. در سال های اخیر گزارشات زیادی در مورد وقوع و گسترش کشند های مختلف فیتوپلانکتونی در بخش های شمالی دریای عمان (کشور ایران) و جنوبی (کشور عمان و سایر مناطق مرتبط) منتشر شده است و جلبک های عامل ایجاد کشند شناسایی و معرفی گردیده اند. یکی از شایع ترین و گسترده ترین آنها شکوفایی های مربوط به ریزجلبک جنس Noctiluca scintillans بوده است. در این مطالعه به بررسی تاریخچه کشند های فیتوپلانکتونی در آب های دریای عمان، علت احتمالی وقوع آنها، جمعیت های فیتوپلانکتونی با شیوع بالای و به طور ویژه به شکوفایی های مربوط به جنس N. scintillans پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: شکوفایی فیتوپلانکتونی، خصوصیات آب، دریای عمان، Noctiluca scintillans
  • ذبیح الله بهمنی* صفحات 34-44

    ارزش و اهمیت فرآورده های شیلاتی به لحاظ داشتن مواد مغذی از قبیل اسیدهای چرب غیر اشباع امگا- 3 و درصد پروتیین بالا بر کسی پوشیده نیست اما این فرآورده ها بواسطه داشتن همین مواد مغذی ارزشمند، بسیار فسادپذیر هستند و باید فرآیندهای هندلینگ، فرآوری و نگهداری آنها با سرعت، دقت و ظرافت خاصی صورت گیرد تا کیفیت و ماندگاری آنها افزایش یابد. لازمه این امر استفاده از روش های مختلف سردسازی به ویژه یخ گذاری که سریع ترین، ارزان ترین و ساده ترین روش نگهداری است، می باشد. استفاده از یخ بدلیل ارزان بودن، قابل حمل بودن، کاهش دمای نگهداری ماهی و شستشوی ماهی که با ذوب شدن یخ اتفاق می افتد باعث حذف آلودگی های سطحی و حفظ رطوبت ماهی می شود و در نتیجه موجب حفظ کیفیت ماهی و تاخیر در فرآیندهای فساد آنزیمی، میکروبی و شیمیایی می شود در این مقاله به تشریح کاربرد یخ در مراحل مختلف هندلینگ، فرآوری و نگهداری آبزیان پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، فرآوری آبزیان، نگهداری، هندلینگ، یخ
  • رضا نهاوندی، علی صادقی، سجاد پورمظفر*، حسین رامشی، سعید تمدنی جهرمی، محمد خلیل پذیر، محسن گذری، محمدرضا زاهدی صفحات 45-52
    فناوری نانو به رقابتی بدیع در سطح جهان تبدیل شده است. کشورهایی که در برخی زمینه ها از کشورهای صنعتی عقب افتاده اند بار دیگر این فرصت را یافته اند که در عرصه ای جدید با کشورهای پیشرفته به رقابت بپردازند. با توجه به رشد روزافزون فناوری نانو، محققان رشته ها و زمینه های مختلف سعی در استفاده از آن داشته اند. براساس کاربردهایی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت، می شود گفت که نانوذرات می توانند با ایجاد شرایط بهتر بهداشتی در استخرهای پرورش ماهی به افزایش تولید ماهی منجر شوند؛ همچنین با استفاده از قلاب های نانویی ویژه می توان میزان صید آبزیان را افزایش داد. بعد از دستیابی به ماهی (چه با پرورش و چه با صید)، نانوذرات می توانند با فراهم آوردن بسته بندی های مناسب، ارایه مطلوب محصولات به مشتریان را تضمین کنند. به علاوه، همان طورکه اشاره شد، با تولید نانوکپسول ها و واردنمودن ذرات مغذی آبزیان به غذاهای روزانه، می توان آن ها را وارد سبد غذایی مردم نمود. همان طورکه از مقاله برمی آمد، این ها مواردی از کاربرد نانوذرات در آبزی پروری، صید و فرآوری ماهی بودند.
    کلیدواژگان: نانو تکنولوژی، آبزی پروری، نانوکپسول، نانوذرات
  • نیما شیری، نگین درخشش*، علی دانش مهر، منوچهر بیگ آقا صفحات 53-59
    تورهای گوشگیر از مهمترین ابزارهای صید انتظاری هستند که به صورت عمودی در آب قرار داده می شوند و ماهیانی که به سمت آن ها شنا می کنند در اثر برخورد با تور، در آن گرفتار می شوند. فرایند صید از طریق تور گوشگیر، عمدتا از طریق گیر کردن سرپوش های آبششی آن ها در لابه لای چشمه های تور است. سازوکار اصلی این تورهای صیادی، فریب دادن، مبتنی بر بی تفاوت ساختن ماهی نسبت به خطر (ابزار صید) می باشد. اگر این ادوات برای یک مدت زمان مشخص به طور ثابت در یک محل بمانند، به آن ها تورهای گوشگیر ثابت می گویند و از مهمترین ادوات در صید ساحلی هستند. دام های لنگری معمولا به کمک لنگرهای سنگین فلزی در بستر آب تثبیت شده و یا در نزدیکی بستر و دیگر سطوح آب با کمک سیستم نگهدارندگی بویه و وزنه ثابت می گردند. با توجه به عمق کم آب در صیدگاه های دریایی استان خوزستان، بکارگیری تورهای گوشگیر لنگری در عمق های تورریزی گوناگون از دیرباز برای صید ماهیان سطح زی درشت (مانند شیر)، میان آب زی (مانند حلوا سفید)، کف-زی (مانند راشگو) و کرانه ای (نظیر بیاح) رایج بوده است. مهمترین نتایج جایگزینی تورهای گوشگیر لنگری با ترال کشی برای صید ماهی، شامل بهبود وضعیت زیست محیطی، حفظ ذخایر ماهیان تجاری و رونق اقتصادی جامعه صیادی خواهد بود.
    کلیدواژگان: استان خوزستان، تور گوشگیر ثابت (لنگری)، خلیج فارس، صید و بهره برداری از آبزیان
  • فریدون محبی* صفحات 60-66
    سد ارس در سال 1350 در خط مرزی ایران و آذربایجان بر روی رودخانه ارس احداث شده است. این سد یکی از بزرگترین سدهای مخزنی کشور بوده و از نظر شیلاتی، تامین آب آشامیدنی و کشاورزی و تفریحی اهمیت حیاتی برای منطقه و کشور دارد. هدف از این مطالعه مروری بر آلودگیهای سد ارس و و قوع شکوفایی فیتوپلانکتونی در این اکوسیستم آب شیرین است. مهمترین منابع آلودگی سد ارس فعالیت های انسانی نظیر کشاورزی (استفاده بیش از اندازه از کود و سموم کشاورزی)، توسعه شهرها (عدم وجود سیستم تصفیه فاضلاب)، تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین است. ورود مقادیر بالایی از فسفر و نیتروژن باعث وقوع شکوفایی جلبکهای مضر در این سد مخصوصا در فصول گرم و خشک سال می شود. سیانوباکتریهای حاصل از این شکوفایی ها علاوه بر تاثیر منفی بر طعم، بو و مزه آب و کاهش تنوع گونه ای آبزیان سد، سمومی را تولید می کنند که اثرات کشنده ای بر انسان و آبزیان دارند. گونه های جلبکی ایجاد کننده شکوفایی در سد ارس میکروسیستیس بوتریس و پزدوآنابنا لیمنتیکا هستند. پایش مستمر و مداوم کیفیت آب سد و رودخانه ارس از نظر متغیرهای فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی باید در اولویت مراکز پژوهشی و سازمان های مرتبط قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارس، آلودگی، فیتوپلانکتون، شکوفایی جلبکی، سیانوباکتری
|
  • Jalil Sabkara * Pages 1-16

    In the plan of developing aquaculture and increasing production in the lake behind Vahdat Dam (Kurd Kennedy) in Bostan, East Azerbaijan, planktonic studies were considered as basic studies to increase fish production in this lake. In this project, 5 study stations were considered in the area of the dam lake and the river entrance.The studies started quarterly from the winter of 2010 and continued for one year until the fall of 2011. For zooplankton sampling, 30 liters of water was filtered by a 30-micron zooplankton hunting net. Finally, the samples were fixed with %4 formalin and identified in the laboratory after specimen preparation and microscopy. In zooplankton studies, 5 zooplankton branches and 24 genera were identified in this lake. In total, Rotifra branches with the genera of Keratella, Polyarthera and Syncheata with %50.9 of the zooplankton population of the lake are the most abundant and Ciliphora with % 41.4 of the zooplankton population of the lake are in the next rank. Comparison of planktonic observations and physical and chemical data of water, showed that Vahdat lake have talents and suitable Zooplankton species for feeding and rearing their fish.

    Keywords: Zooplakton, Fish production potential, Vahdat lake, Eastern Azerbaijan province
  • Maryam Moezzi *, Kiomarse Rohani Ghadikolaei, MohammadReza Zahedi, Eesa Abdolalian, Saeeid Tamadoni Jahromi, Sajjad Pourmozaffar, Masoud Gharibnia Pages 17-25

    Shrimp farming is a young and dynamic business with a history of rapid change in response to technological advances. The first advances in shrimp farming technology occurred in Japan in the late 1930s. Due to the unfavorable climate and species of Japan for commercial production, the technology was transferred to other countries in Asia and the United States in the 1970s. The increasing prevalence of the disease in wild populations led to the introduction of the pathogen-free Shrimp Litopenaeus vannamei (SPF) produced by the US Marine Shrimp Consortium to Asia and its replacement by fast-growing, native species. Transplantation without screening, without adequate testing and testing, led to the spread of WSSV in Asia from the Americas to the point where breeders often looked healthy but were present at low levels of the disease and remained undetected. Thus, as the disease progresses, terms such as specific pathogen-free generators (SPF), specific pathogen-resistant generators (SPR), pathogen-free generators (PF), specific pathogen-tolerant generators (SPT), high-health generators (HH) and other terms It was created for the production of reliable breeders and overseas transmissions, and now the OIE annually updates the list of these diseases and terms, and the manufacturing companies are obliged to comply with it.

    Keywords: Litopenaeus vannamei, SPF, SPR, OIE
  • Zahra Aminikhoei *, Salim Jadgal, Ghasem Rahimi Gharemir Shamloo Pages 26-33
    One of the most important phenomena in marine waters is phytoplankton blooms or tides. A sudden increase in marine microalgae can be seen in coastal or offshore seas and oceans. These blooms can be related to toxic or non-toxic microalgae, which in general will lead to a decrease in water-soluble oxygen and thus the loss of aquatic life. In toxic blooms, there is a greater danger lurking for aquatic animals as well as humans because the released toxins attack the gills, liver and all aquatic organisms and thus have a direct and indirect impact on the economy, health and biosafety of beach dwellers. In recent years, many reports have been published about the occurrence and spread of various phytoplankton tides in the northern parts of the Oman Sea (Iran) and the south (Oman and other related areas), and the algae that cause the blooms have been identified and introduced. One of the most common and widespread was the bloom related to the microalgae of the genus Noctiluca scintillans. In this study, the history of phytoplankton blooms in the waters of the Oman Sea, the probable cause of their occurrence, phytoplankton populations with high prevalence and in particular the blooms related to the genus N. scintillans will be investigated.
    Keywords: Phytoplankton blooming, water properties, Oman Sea, Noctiluca scintillans
  • Z.Bahmani Pages 34-44

    The value and importance of fishery products in terms of nutrients such as poly unsaturated fatty acids omega-3 and high protein content are known for everyone, but these products are very perishable due to having these valuable nutrients, and their handling, processing and storage processes must be done with a certain speed, accuracy and delicacy to ensure quality and increase their durability, which requires the use of various cooling methods, especially ice, which is the fastest, cheapest and easiest way to maintain. The use of ice due to its cheapness, portability, reduction of fish storage temperature and washing of fish that occurs with the melting of ice eliminates pollution and maintains fish moisture. As a result, it maintains the quality of the fish and delays the processes of enzymatic, microbial and chemical spoilage. In this article, the application of ice in different stages of handling, processing and storage of aquatic animals is described.

    Keywords: Quality Assessment, Aquaculture Processing, Storage, Handling, Ice
  • Reza Nahavandi, Ali Sadeghi, Sajjad Pourmozaffar *, Hosein Ramehsi, Saeeid Tamadoni Jahromi, Mohammad Khalil Pazir, Mohsen Gozari, Mohammadreza Zahedi Pages 45-52
    Nanotechnology has become a global competitor. Countries that have lagged behind industrialized countries in some areas have once again had the opportunity to compete with developed countries in new areas. Due to the increasing growth of nanotechnology, researchers in various fields and fields have tried to use it. Based on the applications discussed in this article, it can be said that nanoparticles can increase fish production by creating better hygienic conditions in fish ponds; Also, using special nano-hooks, the amount of aquatic fishing can be increased. Once available to fish (either by farming or fishing), nanoparticles can ensure optimal product delivery to customers by providing the right packaging. In addition, as mentioned, by producing nanocapsules and introducing aquatic nutrient particles into daily foods, they can be added to people's food baskets. As the article shows, these were examples of nanoparticles being used in aquaculture, fishing and fish processing. . .
    Keywords: Nanotechnology, Aquaculture, nanocapsules, Nanoparticles
  • Nima Shiry, Negin Derakhshesh *, Ali Daneshmehr, Manuchehr Beygagha Pages 53-59
    Gillnets are one of the most considerable passive fishing gears that are set vertically in the water, and the fish that swim towards them are caught. The process of catching through the net is mainly by stuck their operculum into the meshes. The principal mechanism of these nets is deception, based on making the fish indifferent to the danger (fishing gear). If these gears stay in one place for a certain period, they are called set gillnets and are the most remarkable tools in coastal (inshore) fishing. Anchored (set) gillnets are usually fixed in the seabed through massive metal anchors or set near the bottom and other water surfaces via a buoy and weight retention system. Due to the shallow water depth in the fishing grounds of Khuzestan Province, the use of anchored gillnets in the different deepness of setting the nets for catching various fish species, such as epipelagic (narrow-barred mackerel), benthopelagic (silver pomfret), demersal (fourfinger threadfin), and littoral (Liza) has long been customary. The most important results of replacing anchored gillnets with trawling for fishing will include improving the environmental situation, preserving commercial fish stocks, and the economic prosperity of the fishing community.
    Keywords: Fishing, exploitation, Khuzestan Province, Persian Gulf, Set gillnets (anchored)
  • Fereidun Mohebbi * Pages 60-66
    Aras reservoir was established on the Aras River in border line of Iran and Azarbaijan. This is one the largest reservoirs in the country and deserved for its contribution in fisheries, drinking and agricultural water supply and recreational application in the region and country. This paper attempts to review Aras reservoir pollutions and phytoplankton blooms occurring in this freshwater ecosystem. The most conspicuous pollution resources of this reservoir were human activities such as agriculture (irregular use of fertilizers and pesticides), urbanization (absence of waste water purification systems), climate change and global warming. High levels of nutrients particularly phosphorous and nitrogen entered into the reservoir create harmful algal bloom particularly in warm and dry season. Cyanobacteria produced by blooms not only, have negative effects on the taste and odor of water and species diversity, but also, produce poisons that lethally impact on human and aquatic organisms. The algal species that induce blooms in the Aras reservoir were Microcystis botrys and Pseudanabaena limnetica. This review indicates that continuous monitoring of Aras reservoir and river water using physical, chemical and biological indices should be regarded as priority of research centers and related organizations.
    Keywords: Aras, Pollution, Phytoplankton, Algal bloom, cyanobacteria