فهرست مطالب

امنیت انتظامی دریایی - پیاپی 51 (زمستان 1401)

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 51 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد ادیبان *، فرشته بنافی صفحات 1-26

     زمینه و هدف

     سطح بالای مراودات دریایی جامعه ی جهانی، متاثر از وابستگی در تامین نیازمندی های دولت ها، ضریب نفوذ دریا و اقتصاد دریاپایه را بیش از گذشته آشکار ساخته تا آن جا که تجارت دریایی نقش انکار ناپذیری در تولید درآمد و رفع احتیاجات و نیازهای بشری را فراهم نموده است. به تبع گستردگی حجم مبادلات تجاری، متاثر از مولفه های تاثیرگذار بر امنیت دریایی، رخدادهای  تاثیرگذار اما نادر، می تواند در ابعادی فراتر از یک مصداق، امنیت دریانوردی را مختل ساخته و دولت ها را به فکر چاره اندیشی بیش از پیش پیرامون ارتقای سطح امنیت دریایی معطوف نماید تا با هم افزایی در سطحی بین المللی، در جغرافیای فراسرزمینی، با وضع قوانین جهان شمول و با رویکردی ایجابی و سلبی، زمینه ساز پیشگیری و مقابله با جرایم دریایی و حرکت به سوی تامین امنیت دریایی گردند. سازمان بین المللی دریانوردی یکی از این سازمان هاست که نقش بسیار موثری در زمینه برقرای امنیت دریانوردی تامین نموده است محقق در این جستار تلاش دارد تا با بررسی و تحلیل جایگاه و نقش سازمان بین المللی دریانوردی در تامین امنیت دریایی، آثار و اقدامات این سازمان را مورد ارزیابی قرار دهد.

    روش تحقیق: 

    محقق در این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی از طریق بهره گیری از منابع مکتوب کتابخانه ای، مقالات علمی انجام شده توسط پژوهشگران و سازمان بین المللی می کوشد تا جایگاه و نقش سازمان بین المللی دریانوردی در تامین امنیت دریایی، را مورد ارزیابی قرار دهد.

    نتایج و یافته های تحقیق: 

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که جرایم دریایی با اهداف و انگیزه های شکل گیری آن آثار بسیار گسترده ای بر امنیت جهانی داشته و ویژگی ها و مولفه ها و گزاره های موثر بر آن، ضریب تاثیر آن در امنیت دریایی را به شدت افزایش داده است. و ضرورت های ناشی از لزوم برقرای امنیت پایدار در دریاها زمینه ساز تشکیل سازمان بین المللی دریانوردی گردیده و این سازمان با توسعه ی اقدامات خود در ابعاد نرم افزاری و سخت افزاری، سلبی و ایجابی توانسته امنیت دریایی و دریانوردی را به میزان گسترده ای گسترش دهد. سازمان بین المللی دریایی اکنون با بهره گیری از یافته های علمی، دانش فنی و فن آوری اطلاعات و ارتباطات از یک سو زمینه ساز توسعه ی روزآمد امنیت دریا و دریانوردی شده و از دیگر سو باعث کاهش وقوع جرایم دریایی گردیده است.

    کلیدواژگان: امنیت دریایی، سازمان بین المللی دریایی، امنیت دریانوردی
  • رقیه مبارکی طلب *، احمد خواجه، لیلا انبارکی صفحات 27-56
     زمینه و هدف

     پدیده قاچاق کالا یک پدیده چند وجهی است که آثار و پیامدهای متعدد آن، ابعاد مختلف جامعه را در بر می گیرد. وظیفه ی خطیر مقابله با این معضل فراگیر، بر حسب قانون شکل گیری ناجا از وظایف اصلی این نیرو به شمار می رود هدف از این پژوهش، بررسی وتحلیل عوامل موثر در شکل گیری قاچاق کالا در مرزهای آبی ج.ا.ا. آثار و پیامدها و ارایه ی راهبردهای مدیریتی بوده و محقق با بررسی در سوابق مطالعات انجام شده با پیشینه قوی و ادبیات نظری غنی به موضوع پرداخته است.

    روش تحقیق: 

    روش تحقیق در این پژوهش به شیوه توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی انجام شده است. با توجه به روش پژوهش، جامعه پژوهش شامل کلیه اسناد، مدارک و منابع مرتبط با پدیده قاچاق و راهبردهای مدیریتی مقابله با آن می باشد. از آنجا که در پژوهش حاضر کلیه منابع و مراجع موجود فیش برداری و در راستای هدف پژوهش مورد استفاده قرار گرفته، نمونه گیری انجام نشده و کلیه منابع و مراجع مرتبط و در دسترس مذکور، مورد بررسی و تحلیل واقع شده است. در این ارتباط از فرم های فیش برداری به منظور گردآوری نتایج مطالعات مرتبط استفاده شده است.

    نتایج و یافته های تحقیق:

     نتیجه تحقیق حاکی از آن است که با در نظر گرفتن اصول طراحی محیطی در پیشگیری از جرم و حذف محیط های فاقد دفاع؛ نظارت و حفاظت الکترونیک در مناطق آلوده به قاچاق کالا در زمینه پیشگیری و تامین ادله اثبات دعوا؛ الزام دستگاه ها و سازمان ها به حذف آماج های جرم؛ ایجاد هماهنگی در مدیریت عالی اقتصادی برای تدوین سیاست های راهبردی؛  جامع نگری در سیاست ها به جای نگرش های دوره ای و مقطعی؛ هماهنگ ساختن سیاست های اقتصادی با تغییرات سیاسی؛ ایجاد تعادل نسبی در مصارف و منابع کل کشور به منظور کاهش کسری بودجه؛ سامان دهی اسکله ها و جلوگیری از فعالیت اسکله های غیرمجاز؛ انگیزه های ارتکاب جرم در کارکنان مبارزه با قاچاق کالا توسط مراجع ذی ربط در کمیسیون های مربوطه مشخص و مورد ارزیابی و مداقه، موشکافی و آسیب شناسی قرار گیرد و راهکار مناسب بریا از بین بردن آن ها اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، مرزهای آبی، راهبردهای مدیریتی
  • نعمت الله ناصری *، محمد مسعودفر صفحات 57-76
    زمینه و هدف

     در دنیای امروزی مهم ترین ابزار شکل گیری افکار عمومی، فضای مجازی است که نیازمند مدیریت و نظارت مستمر می باشد. از این رو هدف تحقیق حاضر، بررسی و تحلیل اشراف پلیس بر فضای مجازی در کشف جرایم دریایی می باشد. جامعه آماری شامل مدیران اننظامی استان و همچنین کارکنان پلیس فتای استان در سال 1401  بوده است که به شیوه در دسترس تعداد 140 نفر انتخاب شده اند.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش با روش توصیفی – تحلیل و پیمایش میدانی انجام شده است. گرداوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید و در نهایت نرم افزار Smart PLS برای قسمت معادلات ساختاری استفاده شده است.

    نتایج و یافته های تحقیق: 

    نتایج نشان داد که با توجه به مدل برازش داده شده، ضریب رگرسیونی استاندارد شده تاثیر اشراف پلیس بر فضای مجازی در حوزه جرایم دریایی به عنوان متغیر وابسته برابر با 621/0 و معنی دار بوده است و مولفه های مربوط به اشراف پلیس بر فضای مجازی شامل مهارت و تخصیص نیروها، مدیریت تحلیل، روند تجهیزات سازمان و امکانات، تعامل پلیس و سازمانهای دولتی، تعامل پلیس با مردم و در نهایت نظارت و کنترل معنی دار بوده است که بیشترین میزان اثربخشی مربوط به مولفه مدیریت تحلیل با مقدار 6/73 درصد بود و همچنین اثرپذیری مولفه های جرایم دریایی شامل اطلاع رسانی و آگاهی سازی، شفاف سازی و هماهنگ سازی، حمایت از دیدگاه های مردمی، هدایت افکار اجتماعی و مسایل جامعه شناختی و اعتبار بخشی به هویت اجتماعی مردم نیز معنی دار بود که بیشتری میزان اثرپذیری مربوط به مولفه حمایت از دیدگاه های مردمی با مقدار 5/81 درصد بود..

    کلیدواژگان: پلیس فتا، اشراف پلیس، فضای مجازی، جرایم دریایی
  • مهدی خداداد * صفحات 77-100
    زمینه و هدف

    امنیت شهری در معنای آسایش و ایمنی در فضاهای شهری که یکی از رویکردهای مهم و جدید در شهرسازی را با عنوان شهر ایمن شکل می دهد. عوامل متعدد و متنوعی در برقراری و ایجاد نظم و امنیت شهری تاثیرگذار هستند. از جمله این عوامل می توان به عوامل محیطی، فضایی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و... اشاره کرد. اهمیت این عوامل زمانی مشخص می شوند که بپذیریم ناامنی در بستری از مجموعه ای از این عوامل اتفاق می افتد. امنیت و احساس امنیت، دارای نقش اساسی در رضایتمندی و آسایش شهروندان و مطلوبیت زندگی در قالب توسعه ی پایدار انسانی و شاخصی برای کیفیت زندگی آنان، به شمار می آید. مشارکت و همکاری مردم در امور شهر باعث افزایش سطح امنیت شهر و احساس امنیت در بین شهروندان می شود.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش با روش توصیفی – تحلیل و پیمایش میدانی انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف سنجش مشارکت مردمی در راستای تحقق امنیت پایدار در شهر ساحلی بوشهر با استفاده از روش پیمایشی و انتخاب 350 نفر نمونه که به صورت تصادفی انتخاب شده اند انجام گرفته است.

    نتایج و یافته های تحقیق:

     نتایج پژوهش که با نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفته است بیانگر رابطه معنادار بین مولفه های مشارکت مردمی و پایگاه اجتماعی-اقتصادی خانوار با امنیت شهری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت، امنیت پایدار شهری، شهر های ساحلی خلیج فارس، شهر بوشهر
  • محمد جوان بخت *، کیومرث کلانتری درونکلا صفحات 101-124

    در طول چند سال گذشته، اقتصاد دریایی چین به شدت در حال رشد بوده است، در حالی که اقدامات موثری به یک اندازه برای اطمینان از کیفیت برتر محیط دریایی انجام شده است. با این حال، این کشور هنوز از مشکلات ماهیگیری غیرقانونی رنج می برد که مانع محافظت محیط زیست دریایی می شود. محیط زیست و منابع شیلاتی از رسیدن به توسعه پایدار داخلی و جهانی باز می مانند. برای این منظور و لزوم برخورد قضایی با افراد و گروه هایی که اقدام به صید غیرمجاز در دریا می کنند دولت چین مجموعه ای از قوانین و مقرراتی را تصویب کرده است. اگرچه این اقدامات در برخی موارد واقعا خوب عمل کرده اند، اما تعدادی از موانع قانونی باید برطرف شوند. در این مقاله، برای درک وضعیت موجود کنترل صید غیرقانونی دریایی در چین، تمام احکام کیفری مربوط به صید غیرقانونی در دریا از سال 2014 نه تنها از نظر کیفی بلکه از نظر کمی جمع آوری و مورد آنالیز قرار گرفته، که از طریق آن مشکلات موجود واکنش به صید غیرقانونی در دریا در چین خلاصه می شود. اعتقاد بر این است که یافته های ما نه تنها به بهبود کنترل ماهیگیری غیرقانونی دریایی و افزایش حفاظت از محیط زیست دریایی در چین کمک خواهد کرد، بلکه مرجعی احتمالی برای دیگر کشورهای جهان ایجاد خواهد کرد

    کلیدواژگان: ماهی گیری غیرقانونی دریایی، واکنش کیفری، احکام کیفری
  • هادی ناصری *، امرالله پناهنده صفحات 124-144
    زمینه و هدف

     در دنیای امروزی مهم ترین ابزار شکل گیری افکار عمومی، فضای مجازی در انواع مختلف آن است که با در نظر گرفتن ضرورت ها و اهمیت موضوع، نیازمند مدیریت و نظارت مستمر می باشد. از این رو هدف تحقیق حاضر، بررسی و تحلیل جایگاه اشراف پلیس بر فضای مجازی در حوزه افکار عمومی در استان های ساحلی کشور می باشد.

    روش تحقیق:

     این پژوهش با روش توصیفی – تحلیل و پیمایش میدانی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران و متخصصان دستگاه های مرتبط با فضای مجازی و خبرگان استان بوشهر بوده است که مصاحبه پس از اشباع نظری با 12 نفر خاتمه یافته است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA برای تحلیل مصاحبه ها استفاده گردید.

    نتایج و یافته های تحقیق:

     نتایج نشان داد که با تحلیل مصاحبه ها تعداد 492 مفهوم در قالب 66 مقوله فرعی برای 6 بعد اصلی شامل مدیریت تحلیل، روند تجهیزات سازمان و امکانات، تعامل پلیس و سازمان های دولتی، تعامل پلیس با مردم، مهارت و تخصیص نیروها و نظارت و کنترل شناسایی و مورد تایید و اعتباریابی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: پلیس فتا، اشراف پلیس، فضای مجازی، افکار عمومی، هدایت افکار عمومی
|
  • Farzad Adiban *, Fereshteh Banafi Pages 1-26
    Background and purpose

    the high level of maritime relations of the international community, affected by the dependency in meeting the needs of governments, has made the penetration rate of the sea and the sea-based economy more obvious than in the past, to the extent that maritime trade plays an undeniable role in generating income and meeting the needs and It has provided human needs. Due to the expansion of the volume of commercial exchanges, affected by the factors affecting maritime security, the impactful but rare events can disrupt maritime security in dimensions beyond a single example and make governments think of ways to improve the level of security. divert the sea, so that by synergizing at the international level, in extra-territorial geography, by establishing universal laws and with a positive and negative approach, they become the foundation for preventing and dealing with maritime crimes and moving towards ensuring maritime security. The International Maritime Organization is one of these organizations that has provided a very effective role in the field of maritime security. In this research, the researcher tries to analyze the position and role of the International Maritime Organization in providing maritime security, the works and actions of this organization. evaluate.

    Research method

    In this research, the researcher tries to evaluate the position and role of the International Maritime Organization in providing maritime security through the use of written library sources, scientific articles by researchers and international organizations with analytical-descriptive method. put

    The results and findings of the research: 

    The findings of the research indicate that maritime crimes with the goals and motivations of their formation have a very wide impact on global security and the characteristics, components and propositions affecting it, its impact factor on security. has greatly increased the sea. And the necessities arising from the need to establish stable security in the seas have become the basis for the formation of the International Maritime Organization and this organization has been able to expand maritime and maritime security to a large extent by developing its measures in software and hardware dimensions, negative and positive. . The International Maritime Organization has now, by using scientific findings, technical knowledge and information and communication technology, on the one hand, laid the foundation for the modern development of sea and maritime security, and on the other hand, it has reduced the occurrence of maritime crimes.

    Keywords: international maritime organization, maritime security
  • Ruqaieh Mubaraki Talab *, Ahmad Khajeh, Leila Anbaraki Pages 27-56
    Background and purpose

    The phenomenon of goods smuggling is a multifaceted phenomenon that has many effects and consequences that include different dimensions of society. The serious task of dealing with this widespread problem is considered one of the main tasks of this force according to the law of illegal formation. effects and consequences and presentation of management strategies, and the researcher has addressed the subject by examining the records of studies conducted with a strong background and rich theoretical literature.

    Research method

    The research method in this research is descriptive and document analysis type. According to the research method, the research community includes all documents, documents and resources related to the phenomenon of smuggling and management strategies to deal with it. Since in the current research all the available sources and references have been taken and used in line with the purpose of the research, sampling has not been done and all the relevant and available sources and references have been examined and analyzed. In this connection, questionnaire forms have been used to collect the results of related studies.

    Results and findings of the research: 

    The result of the research indicates that considering the principles of environmental design in crime prevention and eliminating defenseless environments; Electronic monitoring and protection in areas contaminated with goods smuggling in the field of prevention and providing proof of litigation; Requiring institutions and organizations to remove the objects of crime; Establishing coordination in the high economic management for drafting strategic policies; Comprehensiveness in policies instead of periodical and sectional attitudes; harmonizing economic policies with political changes; Creating a relative balance in the expenses and resources of the whole country in order to reduce the budget deficit; organizing the piers and preventing the activity of unauthorized piers; Motives for committing crimes among anti-trafficking employees should be identified by the relevant authorities in the relevant commissions and evaluated and examined, scrutinized and diagnosed, and appropriate solutions should be adopted to eliminate them.

    Keywords: Goods smuggling, water borders, management strategies
  • Nematullah Naseri *, Mohammad Masoudfar Pages 57-76
    Background and purpose

    In today's world, the most important tool for forming public opinion is virtual space, which requires continuous management and monitoring. Therefore, the purpose of this research is to investigate and analyze the police elites on cyberspace in the detection of maritime crimes. The statistical population included the military managers of the province as well as the Fata police staff of the province in 1401, who were selected according to the available method.

    Research method

    This research was carried out with a descriptive method - analysis and field survey. Data collection was done using a researcher-made questionnaire. SPSS software was used for data analysis and finally Smart PLS software was used for structural equations.

    Research results and findings

    The results showed that according to the fitted model, the standardized regression coefficient of the influence of police elites on cyberspace in the field of maritime crimes as a dependent variable was 0.621 and significant, and the components related to elites The police on cyberspace includes skill and allocation of forces, management of analysis, process of organization equipment and facilities, interaction of police and government organizations, interaction of police with people and finally monitoring and control has been significant, the most effective level related to the management component of analysis with The amount was 73.6% and also the effectiveness of the components of maritime crimes including information and awareness raising, clarification and coordination, support of people's views, guidance of social thoughts and sociological issues and validation of people's social identity is also significant. It was found that the level of effectiveness related to the component of supporting people's views was higher with a value of 81.5%.

    Keywords: FATA police, police elites, cyberspace, maritime crimes
  • mehdi khodadad * Pages 77-100
    Context and purpose

    urban security in the sense of comfort and safety in urban spaces, which forms one of the important and new approaches in urban development with the title of safe city. Many and diverse factors are influential in establishing and creating urban order and security. Among these factors, environmental, spatial, social, economic, political, etc. factors can be mentioned. The importance of these factors is determined when we accept that insecurity occurs in the context of a set of these factors. Security and the feeling of security play an essential role in the satisfaction and comfort of citizens and the desirability of life in the form of sustainable human development and an indicator for their quality of life. The participation and cooperation of the people in the affairs of the city increases the level of security of the city and the feeling of security among the citizens.

    Research method

    This research was carried out with a descriptive method - analysis and field survey. The present study was conducted with the aim of measuring people's participation in achieving sustainable security in the coastal city of Bushehr using a survey method and selecting 350 randomly selected people.

    Research results and findings

    The research results processed with SPSS software show that there is a significant relationship between the components of public participation and the socio-economic base of the household with urban security

    Keywords: participation, sustainable urban security, Persian Gulf coastal cities, Bushehr city
  • mohamad javanbakht *, kiomarth kalantarei darounkola Pages 101-124

    Over the past few years, China's maritime economy has been growing rapidly, while equally effective measures have been taken to ensure the superior quality of the marine environment. However, the country still suffers from illegal fishing problems, which hinders the protection of the marine environment. The environment and fisheries resources are prevented from achieving sustainable domestic and global development. For this purpose and the need to deal with individuals and groups that engage in illegal fishing in the sea, the Chinese government has approved a series of laws and regulations. Although these measures have worked really well in some cases, a number of legal hurdles need to be overcome. In this article, in order to understand the current status of illegal fishing in China, all criminal sentences related to illegal fishing in the sea since 2014 have been collected and analyzed not only qualitatively but also quantitatively, through which the problems The response to illegal fishing in the sea in China is summarized. It is believed that our findings will not only help to improve the control of illegal marine fishing and increase the protection of the marine environment in China, but also provide a possible reference for other countries in the world.

    Keywords: illegal sea fishing, criminal response, criminal sentences
  • Hadi Naseri *, Amrullah Panahandeh Pages 124-144
    Background and purpose

    In today's world, the most important tool for the formation of public opinion is the virtual space in its various types, which requires continuous management and monitoring, considering the necessity and importance of the subject. Therefore, the purpose of this research is to investigate and analyze the position of the police elites on cyberspace in the field of public opinion in the coastal provinces of the country.

    Research method

    This research was carried out with a descriptive method - analysis and field survey. The statistical population of the research included managers and specialists of devices related to virtual space and experts of Bushehr province, and the interview ended with 12 people after theoretical saturation. MAXQDA software was used to analyze the interviews.

    Results and findings of the research:

     The results showed that by analyzing the interviews, there were 492 concepts in the form of 66 subcategories for 6 main dimensions, including analysis management, the process of organization equipment and facilities, the interaction of the police and government organizations, the interaction of the police with the people, skills and the allocation of forces. and monitoring and control were identified and approved and validated

    Keywords: FATA police, police elites, virtual space, public opinion, directing public opinion