فهرست مطالب

مطالعات قرآنی نامه جامعه - پیاپی 140 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات قرآنی نامه جامعه
پیاپی 140 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه مرضیه حسینی کاشانی صفحات 7-29

    جامعیت قرآن، از مبانی تفسیر قرآن است که چارچوب انتظار انسان از قرآن و میزان کارآمدی آن را در زندگی بشر، تعیین می کند. کلام بزرگ ترین مفسر قرآن، بعد از پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله، مرجع مناسبی برای شناخت ویژگی های قرآن است. مقاله حاضر، با عنایت به جایگاه ویژه نهج البلاغه در میان مجموع منابع معتبری که کلام امام علی ع را منتقل کرده اند، این سوال را پیگیری می کند که «دیدگاه نهج البلاغه نسبت به گستره جامعیت قرآن چیست؟» سپس با روش توصیفی- تحلیلی، به استقراء عبارات نهج البلاغه در این موضوع پرداخته و با استنباط پاسخ امام به چالش های مطرح شده در این زمینه، به این نتیجه دست یافته که در نگاه نهج البلاغه، جامعیت قرآن حداکثری است به این معنا که در ظهر و بطن قرآن ، تمام علوم الهی و بشری که به هدایت انسان برای دستیابی به کمال دنیوی و اخروی، مرتبط است وجود دارد، اما درک این جامعیت، به میزان فهم مخاطبان و عمق ارتباط آن ها با اهل بیت پیامبر (ص)، بستگی دارد.

    کلیدواژگان: جامعیت قرآن، گستره جامعیت، نهج البلاغه، جامعیت حداکثری، جامعیت هدایتی
  • الهام توبه صفحات 31-52

    مساله تجسم اعمال به معنای به صورت درآمدن عقاید، اخلاق و اعمال انسان پیشینه ای به قدمت ظهور اسلام داشته و بحث از آن بر پایه چگونگی رابطه ی بین عمل و جزای اخروی بنا شده است. اعتقاد به این موضوع که نفس انسان متناسب با ملکات خوب و بدی که در دنیا کسب کرده در قیامت محشور و متنعم یا معذب می شود در بینش او نسبت به اعمال و اخلاق وعقایدش تاثیرگزار خواهد بود. علاوه براین، وجود شبهاتی در زمینه فلسفه وجود جهنم و عدم تناسب عذابهای اخروی با گناهان و ناسازگاری کیفر الهی با عدالت و حکمت خدا بر اهمیت این بحث می افزاید. مفسران متقدم غالبا تجسم اعمال را انکار نموده و هر یک به نحوی آیاتی که بر این امر دلالت دارد را توجیه نموده اند. در بین مفسران متاخر نیز آیت الله جوادی آملی از معدود مفسرانی است که علاوه بر آنکه در آثار خود، پیوسته از طریق نقلی به اثبات مساله «تجسم اعمال» می پردازد، معتقد است که از طریق براهین عقلی نیز می توان در اثبات این مساله استفاده کرد و از آنجا که اثری در مورد بررسی دیدگاه ایشان در این مساله یافت نشد، در این مقاله به تحلیل برهان های ایشان در مساله «تجسم اعمال» به روش تحلیلی توصیفی پرداخته و بیان می شود. حاصل اینکه ایشان علاوه بر تبیین «تجسم اعمال» با توجه به آیات و روایات، از طریق بررسی حقیقت عمل، ترتب عوالم وجود و اصل علیت نیز به ارائه برهان های عقلی در این مساله می پردازد.

    کلیدواژگان: آیت الله جوادی آملی، اعمال، تجسم اعمال، برهان های عقلی
  • محمدجعفر میلان نورانی *، مجید سرکوبی، غلام علی نعمت اللهی صفحات 53-72

    شمس الدین ذهبی، از محدثان مشهور و تاثیرگذار اهل سنت، که دیدگاه هایی قابل تامل (نسبتا خاص) راجع به برخی از آیات دال بر فضایل امام علی دارد، وی معتقد است وقتی خداوند در آیه 61 سوره آل عمران به پیامبر(ص) دستور می دهد که «نفس» خود را در مباهله بیاورد و آن حضرت نیز با عنایت به این فراز، امام علی را به همراه می برد، نه تنها از آن واژه، معنای همبستگی و همدلی محکم و قاطع فهمیده نمی شود، بلکه اساسا این عبارت درصدد تمجید از امام علی نیست و صرفا به این معناست که پیامبر کسی را که به لحاظ موقعیت جغرافیایی و خانوادگی به وی نزدیک تر از دیگران است، به همراه ببرد. لذا این نوشتار با رویکردی تطبیقی-تحلیلی درصدد بررسی ادعای ذهبی برآمد. نگارندگان در این مقاله با مطالعه واژه «نفس» در دیگر آیات قرآن و مقایسه آن ها با یکدیگر، به این نتیجه رسیدند که گرچه منظور از کلمه «نفس»، شخص انسان نیست، ولی شامل همه اطرافیان یک فرد نیز نمی تواند باشد و صرفا بر شبیه ترین افراد به وی، اطلاق می شود. همچنین با توجه به مقام و فضایل پرشمار حضرت علی، در بررسی مناقب ایشان در آثار فریقین، این نتیجه حاصل شد که نزدیک ترین انسان ها به رسول خدا و به عبارتی «نفس» آن حضرت، کسی جز خود امام علی(ع) نمی تواند باشد.

    کلیدواژگان: آیه 61 سوره آل عمران، نفس، رسول خدا (ص)، امام علی(ع)، مباهله
  • معصومه ظهیری، حسن عابدیان *، احمد مرادخانی صفحات 73-95

    حکومت جهانی امام مهدی علیه السلام به مثابه آخرین حکومت الهی و پایان بخش تمام حاکمیت های بشری بر روی زمین، از تمامی ظرفیت های موجود و نیز ظرفیت های ناشناخته، بهره می گیرد تا جریان های حق ستیز و حق گریز را مغلوب دولت حق نماید. پژوهش حاضر با هدف تبیین ابزار های تحقق حکومت جهانی امام مهدی عج از منظر قرآن کریم نگارش یافته و با روش تحلیلی - توصیفی به واکاوی روایات و متون دینی و بازپژوهشی دیدگاه مفسران اسلامی مبادرت می ورزد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مهمترین ابزار غلبه دین حق و فرمانروائی دولت مهدوی، در بهره گیری از ظرفیت های انسان ریشه دارد و شکوفائی بینش و نگرش بشر، ابزاربی بدیلی در مقابله جبهه حق و باطل است. مولفه هایی از قبیل ارادتمندی مردم و رابطه عمیق عاطفی بین حاکمیت و جمهور، پیروی از اصل اطاعت از اولی الامر(ولایتمداری)، رسیدن اقشار ضعیف به اصول والا وارزش های متعالی، تحقق فراگیراصل جهاد در مقابله با بیدادگری های فردی و اجتماعی طاغوتیان و ستمگران در این پژوهش اصطیاد شده است.

    کلیدواژگان: ابزارهای تحقق حکومت جهانی، امام مهدی(عج)، قرآن
  • اکرم سادات سیدی صفحات 97-119

    مرگ حقیقتی همگانی است و همه موجودات مرگ را می چشند، اما نحوه مواجهه با مرگ برای صالحان با دیگر افراد متفاوت است. مهم ترین منبع برای شناخت نحوه رویارویی این افراد با مرگ، قرآن است و برای فهم دقیق آیات نیز باید روایات تفسیری ذیل آن ها، مورد مطالعه، تحلیل و تبیین قرار گیرد. از این رو این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و با روش تحلیلی - تبیینی آیات مرتبط با این موضوع و روایات تفسیری را که پیرامون مواجهه انسان های صالح با مرگ است، ارزیابی می کند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که صالحان قبض روحشان به آسانی و همراه با بشارت است، اما روایات تفسیری در مورد چیستی این بشارت مومنان اختلاف دارند، به این جهت که این روایات، در مقام بیان مصادیقی برای مفهوم کلی آیات هستند. همچنین روایات تفسیری در رابطه با مرگ افتخارآمیز به دلیل اشاره به مصادیق متفاوتی از کشته شدن در راه خدا در ظاهر متناقض به نظر می رسند. این تناقض ناشی از آن است که هرکدام از روایات به مصداقی از کشته شدن در راه خداوند متعال اشاره می کنند. بر اساس روایات تفسیری صالحان فقط یک مرگ را می چشند و آن مرگ در دنیا است و در بهشت همیشه زنده هستند و این نبودن مرگ در بهشت برای بهشتیان که حیات لذت بخشی دارند، نعمت است، اما نسبت به دوزخیان که حیاتشان آمیخته با عذاب است، گویی که پیوسته می میرند و زنده می شوند و نبودن مرگ نعمتی برای آن ها محسوب نمی شود.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، مرگ صالحان، قبض روح مومن
  • مریم قوجائی خامنه صفحات 121-145

    زیدیه یکی از فرق مهم منشعب از شیعه است که با اعتقاد به امامت «زیدبن علی بن الحسین» علیهماالسلام و قراردادن ویژگی هایی خاص برای امامت، از شیعه امامیه جدا شدند اما باور به امامت بلافصل حضرت علی علیه السلام و وجود نصوصی مانند آیات مرتبط با امامت علیعلیه السلام و روایاتی مانند روایت غدیر، منزلت، ثقلین و... از اشتراکات زیدیه با امامیه است. با وجود این اشتراکات، برخی از فرق اسلامی غیرشیعی، به جهت برخی اشتراکات زیدیه با معتزله در تلاشند با تضعیف مساله امامت، زیدیه را به اهل سنت نزدیک تر سازند. در این نوشتار با استفاده از روش تحلیلی – توصیفی، دیدگاه مفسران زیدی از قرن دوم تا عصر حاضر ذیل آیات مرتبط با واقعه غدیر، گزارش و عنایت و یا غفلت این تفاسیر از واقعه غدیر تبیین شده است. اشاره به واقعه غدیر و منصوص بودن امامت امام علیعلیه السلام(با شدت و ضعف) و با رویکردی نقلی و بدون وجود استدلال های منطقی و استنباط های عقلی، در این تفاسیر همواره وجود داشته است و اهل سنت و به خصوص وهابیت، با تعظیم برخی از تفاسیر زیدی مانند تفسیر «فتح القدیر»، روایات مرتبط با غدیر را جعلی اعلام نموده و مفسر را به جهت طرح این روایات مورد نقد قرار داده اند. در نهایت اینکه داشتن رویکردی اثباتی توسط شیعه امامیه به منابع زیدیه و جدانساختن میراث زیدیه از میراث امامیه، به تقویت و گسترش میراث و پشتوانه فکری و فرهنگی شیعه امامی، یاری خواهد رساند.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، غدیر، زیدیه، تفسیر قرآن، امامت
  • صفحات 146-151
|
  • Fatemeh Marzieh Hosseini Kashani Pages 7-29

    The comprehensiveness of the Qur’an is one of the foundations of the Qur’an interpretation, which determines the framework of human expectations from the Qur’an and the level of its applicability to human life. The words of the greatest interpreter of the Qur’an after the Holy Prophet (PBUH), are a suitable reference for getting acquainted with the characteristics of the Qur’an. The present article, considering the particular position of Nahj al-Balaghah among all the reliable sources that have transmitted Imam Ali’s (AS) words, addresses the question as to “what Nahj al-Balaghah’s perspective toward the scope of the comprehensiveness of the Qur’an is.” Then, using the descriptive-analytical method, it makes deductions from the phrases of Nahj al-Balaghah in this matter and by drawing inferences from Imam’s response to the challenges raised in this regard, it comes to the conclusion that from the perspective of Nahj al-Balaghah, the comprehensiveness of the Qur’an is maximal in the sense that the interior and exterior of the Qur’an encompass all the Divine and human sciences pertinent to human guidance for achieving terrestrial and eschatological perfection, but discerning this comprehensiveness depends on the level of the audience’s understanding and the depth of their relationship with the Prophet’s (PBUH) family.

    Keywords: comprehensiveness of the Qur’an, scope of comprehensiveness, Nahj al-Balaghah, maximal comprehensiveness, guidance comprehensiveness
  • Elham Tobeh Pages 31-52

    The issue of embodiment of deeds, meaning the incarnation of human beliefs, morals, and actions, has a history as old as the emergence of Islam, and a discussion around it is founded upon the relationship between actions and the eschatological retribution. Belief in this matter, that the soul of a person will be resurrected and blessed or tormented at the Resurrection according to the good and bad habits he has acquired in this world, will have an impact on his vision of his actions, morals and beliefs. Furthermore, the existence of skepticism about the philosophy of the existence of hell and the inappropriateness of eschatological chastisement to sins and the incompatibility of the Divine punishment with God’s justice and wisdom add to the significance of this discussion. Early commentators chiefly denied the embodiment of deeds and each of them has somehow justified the verses that indicate this. Among the late commentators, Ayatollah Javadi Amoli is one of the few commentators who, in addition to constantly proving the issue of “embodiment of deeds” in his works with the narrative method, believes that rational arguments may be used to prove it as well. Since no study was found examining his viewpoint towards this issue, the present article seeks to address and analyze his arguments on the issue of “embodiment of deeds” using the descriptive-analytical method. The study found that Ayatollah Javadi Amoli, while elucidating the “embodiment of deeds” according to the verses and narratives, also presents rational arguments in this matter by exploring the truth of action, the order of the worlds of existence, and the principle of causality.

    Keywords: Ayatollah Javadi Amoli, deeds, embodiment of deeds, rational arguments
  • MohammadJa’far Milan Nourani*, Majid Sarkoubi, GholamAli Ne’matollahi Pages 53-72

    Shams ad-Dīn adh-Dhahabī is among the well-known and influential Sunni scholars who holds thought-provoking (and somewhat specific) views on some verses indicating Imam Ali’s (AS) virtues. He believes that when God, in verse 61 of Sūrah Āli-’Imrān, ordered the Prophet (PBUH) to bring his “Nafs” (self) for Mubāhalah (imprecation) and the Prophet (PBUH) took Imam Ali (AS) with him, not only does not the term imply firm and decisive solidarity and empathy, but basically, this phrase does not seek to praise Imam Ali (AS) and it simply means that the Prophet (PBUH) should take someone along who was closer to him compared to others in terms of geographical and family position. Therefore, the present research attempts to investigate adh-Dhahabi’s claim with a comparative-analytical approach. By studying the term “Nafs” in other verses of the Qur’an and comparing them with each other, the authors in this article concluded that although the word “Nafs” does not mean the person’s self, it cannot include all the people around a person either and it merely refers to the most similar people to him. Furthermore, taking into consideration Hazrat Ali’s (AS) status and numerous virtues, an examination of his virtues in Fariqain’s works led to the conclusion that the closest people to the Messenger of God (PBUH), and in other words his “Nafs”, can be none other than Imam Ali (AS).

    Keywords: verse 61 of Sūrah Āli-’Imrān, Nafs, Messenger of God (PBUH), Imam Ali (AS), Mubāhalah
  • Ma’soumeh Zahiri, Hassan Abedian*, Ahmad Moradkhani Pages 73-95

    The global rule of Imam Mahdi (AS), as the last Divine government and the terminator of all human governments on earth, takes advantage of all the existing as well as unknown capacities to overcome the Truth-evading and Truth-opposing currents. Using the descriptive-analytical method, the present research analyzes religious texts and narratives, and re-examines Islamic commentators’ viewpoint in order to explicate the means of realizing the global rule of Imam Mahdi (AS) from the standpoint of the Holy Qur’an. The results of the research indicate that the most significant means of conquering of the religion of Truth and the ruling of Mahdavi government has roots in the utilization of human capacities, and the flourishing of human vision and attitude is an irreplaceable means for the confrontation of the Truth and falsehood. In this study, components such as the devotion of people and the deep emotional relationship between the sovereign and the public, following the principle of obedience to Ulu’l-Amr (those vested with authority) (obedience to authority), reaching of the underprivileged classes to sublime principles and exalted values, and the comprehensive realization of the principle of Jihad in confronting the individual and social atrocities of the false deities and the oppressors have been extracted.

    Keywords: means of realizing the global rule, Imam Mahdi (AS), Qur’an
  • Akram Sadat Seyyedi Pages 97-119

    Death is a universal truth and all creatures taste death, but the way of encountering death by the righteous is different from other people. The most significant source to get a knowledge of how these individuals face death is the Qur’an, and for a precise comprehension of the verses, the relevant interpretive narratives must be studied, analyzed and explicated. Therefore, the present research, using library sources and the analytical-explanatory method, evaluates the verses regarding this issue and the interpretive narratives concerning righteous people’s encounter with death. The findings of the research indicate that the souls of the righteous are seized with ease and good tidings. Yet, the interpretive narratives disagree over the nature of these good tidings for the believers, since these narratives seek to state instances of the general meaning of the verses. Moreover, interpretive narratives regarding honorable death appear to be contradictory due to their reference to different instances of being slain in the way of God. This contradiction is due to the fact that each of the narratives refers to an instance of being slain in the way of God Almighty. According to interpretive narratives, the righteous taste only one death, and that death is in this world, and they will always be alive in heaven. This absence of death in heaven is a bounty for the dwellers of the Heaven, who have a delightful life. To the inhabitants of the Hell, however, whose life is mixed with torment, it seems as though they are constantly dying and coming back to life, and the absence of death is not considered a bounty for them.

    Keywords: interpretive narratives, death of the righteous, seizure of the believer’s soul
  • Maryam Qoujaei Khameneh Pages 121-145

    Zaydiyyah is one of the significant sects branching off from Shi’ism, which, by believing in the Imamate of “Zayd ibn Ali ibn al-Hussain” (AS) and attributing specific characteristics to Imamate, separated from Twelve-Imam Shi’ism. Yet, the belief in the immediate imamate of Hazrat Ali (AS) and the existence of texts such as verses pertaining to his Imamate and narratives such as Ghadir narrative, Manzalah, Saqalain, etc. are among the commonalities of Zaydiyyah and Imamiyyah. Despite these commonalities, some non-Shi’ite Islamic sects, due to some commonalities between Zaydiyyah and Mu’tazilah, are attempting to make Zaydiyyah closer to the Sunnis by weakening the issue of Imamate. In this article, using the descriptive-analytical method, the views of Zaydi commentators from the second century to the present era, following the verses related to Ghadir incident, are reported and the recognition or neglect of Ghadir incident by these interpretations are explicated. In these commentaries, there has always been a reference (with high or low strength) to Ghadir incident and the Imamate of Imam Ali (AS) being stipulated, with a narrative approach and without the existence of logical arguments and rational inferences. The Sunnis and especially the Wahhabis, by glorification of some Zaydi commentaries such as “Fatḥ al-Qadīr” interpretation, have declared the narratives related to Ghadir to be fake and criticized the commentator for citing these narratives. Lastly, having a demonstrative approach to the sources of Zaydiyyah by Imamiyyah Shi’ism and not separating the heritage of Zaydiyyah from the heritage of Imamiyyah will contribute to the reinforcement and expansion of the intellectual and cultural backing and heritage of Imamiyyah Shi’ism.

    Keywords: Imam Ali (AS), Ghadir, Zaydiyyah, interpretation of the Qur’an, Imamate