فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • افسانه اجرتی، مهدی قاسمی، احمد زارعی صفحات 7-21
    زمینه و هدف

     فرمالدیید یکی از ترکیبات شیمیایی موجود در هوای داخلی سالن های زیبایی می باشد که پرسنل و حتی مراجعه کنندگان سالن نیز در مواجهه با آن قرار می گیرند. از آنجایی که فرمالدیید بر اساس گزارش آژانس بین المللی تحقیقات سرطان به عنوان ماده ای سرطان زا برای انسان شناخته شده است؛ لذا این پژوهش با هدف ارزیابی خطر سلامتی فرمالدیید در هوای داخلی سالن های زیبایی زنانه شهر گناباد انجام شد.

    روش کار

     در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، 10 سالن زیبایی زنانه انتخاب شدند و نمونه برداری مطابق با استاندارد NIOSH 3500 همزمان با ارایه خدمات انجام گرفت. نمونه ها برای آنالیز به آزمایشگاه مورد نظر منتقل شدند و با استفاده از داده ها، آنالیز آماری و ارزیابی خطر سلامتی فرمالدیید صورت گرفت. جهت تعیین پارامترهای محیطی موثر بر غلظت فرمالدیید، از اطلاعات ثبت شده در چک لیست مربوطه استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج آنالیز آماری نمونه ها نشان داد مقدار غلظت فرمالدیید در هوای داخلی سالن های زیبایی در محدوده استاندارد بود. در بین بخش های مختلف سالن های زیبایی، بیشترین میزان فرمالدیید منتشرشده برای استفاده از لوازم آرایشی می باشد. ریسک غیرسرطان زایی فرمالدیید در همه سالن های زیبایی کمتر از 1 و در محدوده قابل قبول بود. مقدار ریسک سرطان زایی فرمالدیید بر اساس استاندارد US.EPA در محدوده احتمال وجود خطر سرطان زایی بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به بالا بودن غلظت فرمالدیید در بخش هایی که از لوازم آرایشی استفاده می شود و وجود خطر احتمالی سرطان زایی، بررسی و نظارت بر محتوای فرمالدیید در محصولات آرایشی و بهداشتی الزامی است. همچنین نظارت و کنترل جدی بر تهویه هوا می تواند در بهبود کیفیت هوای داخلی سالن های زیبایی موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر سلامتی، فرمالدئید، هوای داخلی، سالن های زیبایی، گناباد
  • علی اکبر تقی زاده، عبدالله غلامی، رسول خسروی صفحات 22-32
    زمینه و هدف

     آلودگی هوای صنایع یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی بوده و صنایع مختلف از منابع مهم آلاینده‫های هوا می‫باشند؛ لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان ذرات معلق (PM2.5، PM10) وارزیابی ریسک گرد و غبار سیلیس در اطراف کارخانه کاشی و سرامیک انجام شد.

    روش کار

     در این مطالعه مقطعی که در اطراف یک کارخانه کاشی انجام شد، در مجموع 48 نمونه محیطی گرفته شد. نمونه های گرفته شده مطابق با روش 7601 NIOSH با استفاده از پمپ‫های نمونه برداری فردی SKC و در فاصله 5/1 متری از زمین انجام شد و برای سنجش ذرات از دستگاه Particle Mass Counter مدلTES-5200 ساخت کشور تایوان استفاده گردید. آنالیز نمونه ها در آزمایشگاه توسط دستگاه اسپکتروفتومتر DR6000UV-VIS انجام گرفت. جهت ارزیابی ریسک بهداشتی یا غیرسرطانزایی از روش سازمان حفاظت محیط زیست (EPA) و ارزیابی ریسک موارد مرگ و میر بر اثر سرطان ریه از روش رگرسیون خطی رایس و همکاران استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد بالاترین میانگین غلظت PM2.5، PM10 و سیلیس به ترتیب برابرmg/m3 013/0، 206/0 و 285/0 بود. شاخص خطر در تمام ایستگاه های محیطی کمتر از یک برآورد گردید. محدوده موارد تخمینی مرگ و میر براثر سرطان ریه نیز در این مطالعه برابر 69-0 مرگ در هر هزار نفر بود.

    نتیجه گیری

     میانگین ذرات معلق و سیلیس در برخی از ایستگاه های محیطی که در محوطه کارخانه قرار گرفتند بیشتر از حد مجاز برآورد گردید. لذا توصیه می گردد کلیه افراد رعایت حفاظت فردی را در محوطه و پیرامون کارخانه داشته باشند.

    کلیدواژگان: ذرات معلق، ارزیابی ریسک، سیلیس، کاشی و سرامیک
  • سیده نادیا اکبرپور، مرتضی عالیقدری، سید احمد مختاری، طیبه صادقی، انوشیروان صدیق صفحات 33-40
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین اهداف گندزدایی آب آشامیدنی، کنترل پارامترهای بیولوژیکی می‫باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تغییرات غلظت کلرآزاد باقیمانده در نقطه مصرف و شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر پره سر و عوامل موثر بر آن در سال 1400 انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، با توجه به جمعیت شهر و مطابق با دستورالعمل‫های موجود، روزانه از 10 نقطه شهر، نمونه برداری انجام گرفت. نمونه ها در طول یک فصل، هرماه یک هفته پشت سرهم و روزانه 10 نمونه از نقطه مصرف و 10 نمونه از شبکه توزیع (10 نقطه از شهر) جمعا 420 نمونه برداشته و پارامترهای کلرآزاد باقیمانده، دما، کدورت، pH و کلیفرم مطابق با روش‫های استاندارد اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم‫افزار SPSSو استانداردها و رهنمودها انجام شد.

    یافته ها

    حداقل و حداکثر غلظت کلر آزاد باقیمانده در نقطه مصرف و شبکه توزیع به ترتیب 5/1-2/0 و 1-5/0 میلی‫گرم بر لیتر اندازه‫گیری شد که با تحلیل‫های انجام شده مشخص شد که ارتباط معناداری بین غلظت کلر آزاد باقیمانده در نقطه مصرف و شبکه توزیع وجود ندارد. تغییرات غلظت کلر آزاد باقیمانده چه در نقطه مصرف و چه در شبکه توزیع مستقل از تغییرات دما، کدورت، کلیفرم و pH (شبکه توزیع) بوده و فقط بین غلظت کلر آزاد باقیمانده در نقطه مصرف و pH در نقطه مصرف ارتباط مثبتی برقرار بود.

    نتیجه گیری

    به جز 1 مورد از 210 مورد اندازه گیری غلظت کلر آزاد باقیمانده در نقطه مصرف و 10 مورد از 210 مورد اندازه گیری غلظت کلر آزاد باقیمانده در شبکه توزیع، تمامی نتایج مربوط به اندازه گیری غلظت کلر آزاد باقیمانده، دما، کدورت و pH همگی مطابق با استانداردها و رهنمودها بودند.

    کلیدواژگان: شبکه توزیع آب آشامیدنی، کیفیت آب، کلر آزاد باقیمانده، شهر پره سر
  • کامران دهقانی، آرزو فلاحی، افشین بهمنی، خدیجه عین الله زاده صفحات 41-52
    زمینه و هدف

     کبد چرب غیرالکلی یکی از شایع ترین اختلالات کبدی، به عنوان مهمترین علت مرگ ومیر ناشی از بیماری کبدی، پیامدها و عوارض ناخوشایندی دارد. این بررسی با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی ‏اعتقاد بهداشتی در پیشگیری از کبد چرب غیرالکلی در زنان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه تجربی بر روی 110 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت در شهرستان ملایر، در غرب ایران در سال 1400 انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 110 شرکت کننده در دو گروه آزمون و گروه کنترل قرارگرفتند. ابزار گردآوری ‏داده ها شامل مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بود. در گروه آزمون سه جلسه آموزشی یک ساعته به صورت ‏سخنرانی، پمفلت و بحث گروهی اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و آزمون های همبستگی، تی زوجی، تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.‏

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 28/6±07/38 سال و اکثر مشارکت کنندگان میانسال، متاهل، خانه دار با تحصیلات دانشگاهی و درآمد متوسط و دارای اضافه وزن بودند. بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمرات سازه های حساسیت درک ‏شده (01/0> p)، شدت ‏درک شده (01/0> p)، منافع درک شده (01/0> p)، راهنما برای عمل داخلی (01/0> p) و خارجی (01/0> p) و خودکارآمدی درک شده (01/0> p) در زنان ‏گروه مداخله به طور معنی داری بالاتر ‏از گروه کنترل بود. نمره موانع درک ‏شده در گروه آزمون بعد از آموزش کاهش یافت (9/3±2/15 در برابر 3/3±2/11، (01/0> p).

    نتیجه گیری

     یافته های مطالعه نشان داد طراحی و اجرای برنامه های آموزشی مبتنی برسازه های الگوی اعتقاد ‏بهداشتی، در زمینه توانمندسازی زنان در پیشگیری از ابتلاء به مراحل بالاتر کبد چرب غیرالکلی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، مدل اعتقاد بهداشتی، آموزش، زنان
  • الهه زلقی، فرزاد مهرجو، محمدصابر باغخانی پور، محمدعربان گرمسیری صفحات 53-66
    زمینه و هدف

     موضوع اصلی این مطالعه ارزیابی اثرات سلامتی (HIA) پیامدهای مرگ ومیر به تمام علل، ALRI، LC، COPD و IHD منتسب به قرار گرفتن در معرض PM2.5 با استفاده از مدل +AirQ در شهر اهواز به عنوان یکی از آلوده‫ترین شهرهای جهان در طی بازه زمانی 2017-2008 بود.

    روش کار

     در این مطالعه توصیفی- اکولوژیکی داده های مربوط به مرگ و میر و PM2.5 از معاونت بهداشت و درمان، سازمان های محیط زیست و هواشناسی شهر اهواز گرفته شدند. پس از اعتبارسازی داده ها بر اساس رهنمودهای WHO، وارد نرم افزار +AirQ شدند. همچنین مقادیر BI در 100 هزار نفر و RR با فواصل اطمینان 95 درصد استفاده شدند.

    یافته ها

     بیشترین غلظت PM2.5 در سال 2010 (µg/m372/70) و کمترین در سال 2014 (µg/m397/41) بود و در تمام سال های اندازه گیری مقدار PM2.5 بیشتر از استاندارد WHO (µg/m310) بود. در تمام پیامدهای سلامتی، میان غلظت PM2.5، نسبت و موارد منتسب ارتباط معنی داری وجود داشت. به طوری که با افزایش آلودگی هوای شهر اهواز به دلیل آلاینده PM2.5، مرگ ومیر و خطر ابتلا به این بیماری ها افزایش یافت.

    نتیجه گیری

     می توان نتیجه گرفت که می بایست اقدامات و سیاست گذاری های مناسبی برای کاهش آلودگی هوا در کنترل منابع آلوده‫کننده PM2.5  و کاهش اثرات سلامتی ناشی از این آلاینده در ساکنین شهری را اتخاذ کرد.

    کلیدواژگان: پیامدهای سلامتی، مرگ ومیر، HIA، آلاینده PM2.5، شهر اهواز
  • صغری رجبی، مرتضی منصوریان، نمامعلی آزادی صفحات 67-78
    زمینه و هدف

    در دوران سالمندی بی اشتهایی و تغییرات وزن شایع است. تعیین وضعیت تغذیه نشانگر مناسبی برای ارزیابی سلامت سالمندان به شمار می رود. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل دموگرافیک، الگو و وضعیت تغذیه سالمندان مراجعه کننده به پایگاه های سلامت شهر خدابنده در سال 1399انجام گرفت.‏

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 365 نفر از سالمندان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان خدابنده انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از سامانه سیب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی نمونه ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه اطللاعات دموگرافیک، شاخص های تن سنجی و وضعیت تغذیه با استفاده از پرسشنامه ارزیابی مختصر تغذیه ای (MNA) و پرسشنامه الگوهای غذایی، از سامانه سیب جمع آوری گردید. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و سطح معنی داری 5 درصد تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 3/49 درصد از سالمندان مرد و 7/50 درصد زن بودند و میانگین سنی 2/7±1/71 سال بود. شاخص توده بدنی زنان بیشتر از مردان بود (8/3±0/26 در مقابل 5/4±3/28 (kg/m2)) بود (001/0=p). اغلب سالمندان روند کاهش متوسط مصرف غذا و کاهش وزن ناخواسته طی 3 ماه گذشته نداشتند. وضعیت مصرف میوه روزانه در 4/25 درصد سالمندان و مصرف شیر و لبنیات در 3/26 درصد به ندرت یا هرگز گزارش شد. اضافه وزن و الگوی تغذیه ای نامطلوب در حدود 10 درصد و اضافه وزن با الگوی تغذیه ای متوسط تا مطلوب در حدود 11 درصد از سالمندان مشاهده شد. همچنین 2/22 درصد سالمندان دارای شاخص BMI طبیعی با الگوی تغذیه‫ای نامطلوب بودند. حدود 2 درصد سالمندان نیز مبتلا به سوء تغذیه بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد اگرچه سالمندان مورد بررسی روند کاهش مصرف غذا و کاهش وزن ناخواسته نداشتند اما الگوی تغذیه ای آنها خصوصا در مصرف سبزیجات، میوه، شیر و لبنیات مطلوب نبوده و عادت‫های تغذیه ای نامطلوبی همچون استفاده از نمک سر سفره، مصرف فست فودها و روغن های نامطلوب نیز در سالمندان مشاهده گردید. از این‫رو لازم است با توجه به آمار بالای سالمندان در معرض خطر سوء تغذیه و اهمیت تغذیه سالم در ارتقا سطح سلامت و بهبود شرایط زندگی، برنامه ریزی برای این قشر آسیب پذیر مورد توجه ویژه قرار گیرد و به سلامت تغذیه ای سالمندان به صورت یک اولویت پرداخته شود.

    کلیدواژگان: سالمند، دموگرافیک، وضعیت تغذیه، پایگاه سلامت
  • شهناز ارمغان، حسین پیمانی زاد، مهرداد محرم زاده، حسین فهیم صفحات 79-90
    زمینه و هدف

     هدف تحقیق حاضر طراحی مدل عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزش‫های ماجراجویانه و حوادث ناشی از آن در سلامت ورزشکاران شمالغرب کشور بود، لذا هدف اصلی این تحقیق گردشگری ورزش‫های ماجراجویانه بوده و تاثیر آن را بر سلامتی و حوادث ناشی از آن مورد بررسی داده است.

    روش کار

     این پژوهش از لحاظ هدف تحقیق کاربردی بود و جامعه آماری پژوهش را خبرگان مرتبط با موضوع پژوهش که اساتید دانشگاه، حوزه میراث فرهنگی و مدیران ورزش و جوانان و مدیران آژانس‫های خدمات گردشگری شمالغرب کشور تشکیل می‫دادند که در بخش کیفی که از طریق مصاحبه دلفی با 16 نفر از حاضرین موضوع پژوهش انجام پذیرفت ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود که به بصورت مقطعی در شمالغرب کشور در میان افراد توزیع شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار پیمایشی توصیفی همبستگی برای تعیین میزان اهمیت هر یک از متغیرها استفاده گردید.

    یافته ها

     نتایج این تحقیق نشان داد که اعتبارسنجی مدل با توجه به روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیرشرکت‫کننده، مدل نهایی ارایه شده را تایید می‫نماید و همچنین تمامی اعداد آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی متغیرهای مکنون از میزان مناسبی برخوردار هستند. هرچه مقدار مربوط به متغیر وابسته مدل بیشتر باشد، نشان از برازش بهتر مدل است. با توجه به مطالعات انجام شده مقدار به دست آمده برای متغیرهای وابسته مدل نشان می دهد که قدرت پیش بینی این متغیرها در سطح قوی قرار دارد.

    نتیجه گیری

     یافته های این تحقیق نشان داد که طبیعت‫گردی بالاترین اولویت را برای توسعه جاذبه ورزش‫های ماجراجویانه دارا می‫باشد. در بین شرکت‫کنندگان در این پژوهش افرادی که دارای مدرک تحصیلی دکتری و هیات علمی بودند، طبیعت گردی را به دلیل آسیب کمتری که به سلامتی دارد ترجیح می‫دهند نتایج حاصل نشان داد که رابطه قوی بین فرایند گردشگری ورزش‫های ماجراجویانه و گردشگری سلامت وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری، مدل، عوامل موثر، جاذبه های ورزش‫های ماجراجویانه، حوادث، سلامت
  • فریده کوچک، علیرضا حیدری، مرتضی فضل خدا، زهرا خطیرنامنی صفحات 91-102
    زمینه و هدف

     اطلاعات در مورد مشخصات پایه بیماران مبتلا به کووید-19 و عوامل خطر مرتبط با ICU و مرگ و میر در بیمارستان هنوز محدود است. این مطالعه با هدف بررسی مشخصات اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در ICU مراکز درمانی استان گلستان از فروردین تا شهریور 1399 انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع گذشته نگر بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در بخش ICU مراکز درمانی استان گلستان از فروردین تا شهریور 1399 بود. در این مطالعه نمونه گیری به صورت سرشماری و بر روی اطلاعات تمامی 664 بیمار انجام شد. نرم افزار مورد استفاده در این پژوهش SPSS-24 بود.

    یافته ها

     از مجموع 664 بیمار، 547 نفر (4/82 %) فوت شدند و  56 نفر (4/8 %) بهبود یافتند. میانگین سنی بیماران، 73/59 سال با انحراف معیار 87/21 سال و 4/51 درصد مرد بودند. بیشترین فراوانی بیماری زمینه ای مربوط به بیماری های سیستم قلبی عروقی (7/10%) بود. در این مطالعه سن (001/0>p)، اوره خون (001/0>p) و داشتن حداقل یک بیماری زمینه ای با پیامد مرگ بیماران ارتباط معنی‫داری داشت (046/0=p).

    نتیجه گیری

     مرگ ومیر ناشی از کووید-19 در بیماران بستری در  ICUدر استان گلستان درصد بالایی داشته است. سالمندان و به خصوص آن هایی که بیماری زمینه ای دارند بیشتر در معرض مرگ و میر قرار دارند.

    کلیدواژگان: کووید-19، بخش مراقبت های ویژه، همه گیرشناسی، مرگ ومیر
  • بهرام شکیبا، مهران داوری بینا، حسین سیاه پوش صفحات 103-112
    زمینه و هدف

     سلامت روانی از جمله عوامل موثر در یادگیری می‫باشد و توجه به مولفه های سلامت روانی در تدریس می‫تواند موجب ارتقای کیفیت آموزش شود. تجربه نشان می‫دهد که فراگیران در فرایند یادگیری تحت فشارهای روانی زیادی قرار می‫گیرند که می‫تواند تاثیرات منفی بسزایی بر سلامت روانی و خود سازماندهی مطالب آنها داشته باشد. مطالعه حاضر، در صدد بود تا با بکارگیری روش‫های نوین سیستم انگیزش در آموزش باعث بهبود عوامل موثر بر سلامت روانی و توانایی ذهنی فراگیران شده و با بهبود فرایند تصویرسازی ذهنی و خود سازماندهی مطالب درذهن، سلامت یادگیری را ارتقا بخشد.

    روش کار

     تعداد 203 دانشجوی دختر و پسردانشگاه علوم پزشکی اردبیل که واحد زبان عمومی را انتخاب کرده بودند، انتخاب و به دو  گروه هدف (93 نفر) و شاهد (110 نفر) تقسیم شدند. گروه هدف، تمرینات مداخلات ذهنی را در قالب خود سیستم انگیزشی زبان دوم در طول ترم دریافت کرد. از پرسشنامه خودگزارشی برای اندازه گیری میزان تجربه یادگیری زبان به عنوان یکی از اجزای اصلی خود سیستم انگیزشی زبان دوم قبل و بعد از مداخله استفاده شد. در پایان ترم از تعدادی ازدانشجویان منتخب مصاحبه به عمل آمد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. 

    یافته ها

     نتایج بدست آمده نشانگر افزایش معنی دار (02/0=p) میانگین نمرات تجربیات یادگیری در گروه هدف (7/9±2/57)، در مقایسه با گروه شاهد (7/8±5/37) بود، و اینکه میزان دانش زبانی تاثیر معنی داری بر افزایش انگیزش تجربیات یادگیری نداشت. نتایج مصاحبه نشان داد دانشجویان معتقدند که تمرینات مداخلات ذهنی بر افزایش  انگیزش تجربیات یادگیریشان تاثیر بسزایی دارد.

    نتیجه گیری

     مداخلات و تمرین‫های ذهنی مناسب باعث افزایش میزان انگیزش تجربیات یادگیری می‫شود که مراحل یادگیری و شکل گیری سالم مطالب یادگرفته شده در ذهن را با چالش کمتر ممکن می‫سازد و سلامت ذهنی و بهداشت روانی یادگیری را بهبود می‫بخشد.

    کلیدواژگان: بهداشت روانی، سلامت یادگیری، انگیزه، تجربیات یادگیری، سیستم انگیزش یادگیری زبان دوم
|
  • A. Ojrati, M .Qasemi, A. Zarei Pages 7-21
    Background & objectives

    Formaldehyde is one of the chemical compounds found in the indoor air of beauty salons, which the workers and even the salon's customers are exposed to. Since formaldehyde is known as a human carcinogen according to the report of the International Agency for Research on Cancer, therefore, this research was conducted to estimate the human health risk of formaldehyde in the indoor air of women's beauty salons in Gonabad city.

    Methods

    In this analytical cross-sectional study, ten women's beauty salons were selected, and sampling was done under NIOSH standard 3500 at the same time as the providing services. The samples were transferred to the intended laboratory for analysis and statistical analysis, and a health risk assessment of formaldehyde was done using the data. Also, the information recorded in the checklist was used to determine the environmental parameters affecting formaldehyde concentration.

    Results

    The statistical analysis of the samples showed that the concentration of formaldehyde in the indoor air of beauty salons was within the standard limit. Among the different sections of beauty salons, the highest amount of formaldehyde is released from cosmetics. The non-carcinogenic risk of formaldehyde in all beauty salons was less than one, which is in the acceptable range. According to the U.S. EPA standard, the carcinogenic risk of formaldehyde was within the scope of probable carcinogenic risk.

    Conclusion

    Due to the high concentration of formaldehyde in the parts where cosmetics are used and the probable risk of carcinogenicity, it is necessary to investigate and monitor the content of formaldehyde in cosmetic and health products. Also, serious monitoring and control of air ventilation can effectively improve the indoor air quality of beauty salons.

    Keywords: Health Risk Assessment, Formaldehyde, Indoor Air, Beauty Salons, Gonabad
  • AA .Taghizadeh, A .Gholami, R .Khosravi Pages 22-32
    Background & objectives

    Industrial air pollution is one of the most important environmental problems, and various industries are essential sources of air pollutants. This study aims to investigate the concentration of suspended particles (PM2.5, PM10) and assess the risk of silica dust around the tile and ceramics factory.

    Methods

    This study was conducted around a tile factory, where 48 environmental samples were collected. The NIOSH method 7601 was used to collect these samples with SKC individual sampling pumps. They were taken at a distance of 1.5 meters from the ground, using a TES-5200 Particle Mass Counter from Taiwan. The samples were analyzed in the laboratory by a DR6000UV-VIS spectrophotometer. The Environmental Protection Agency (EPA) method was employed to evaluate the health or non-carcinogenic risk. The risk of death due to lung cancer was assessed using the linear regression method of Rice et al.

    Results

    This study found that the highest average concentrations of PM2.5, PM10, and silica were 0.013, 0.206, and 0.285 mg/m3, respectively. The hazard quotient was calculated to be below one at all environmental stations, indicating a low risk. The study estimated 0.69 deaths per thousand people due to lung cancer.

    Conclusion

    At some of the environmental stations in the factory area, the level of suspended particles and silica exceeds the permitted limit. To stay safe, it is advised for everyone to take personal precautions when in or around the factory.

    Keywords: Suspended Particles, Risk Assessment, Silica, Ceramic Tiles
  • SN .Akbarpour, M. Alighdari, SA. Mokhtari, T .Sadeghi, A. Sedigh Pages 33-40
    Background & objectives

    Controlling biological parameters is a crucial aspect of disinfecting drinking water. As such, a study was conducted in 1400 to examine the changes in the concentration of residual free chlorine at the point of consumption and distribution network of drinking water in Parehsar city, as well as the factors that influence it.

    Methods

    This study was conducted in Parehsar City, taking samples daily from 10 different points. In this cross-sectional study, according to the population of the city and based on the existing guidelines, sampling was done daily from 10 points in the city. Samples were taken during one season, one week every month, and daily, with ten samples from the point of consumption and ten samples from the distribution network (10 points in the city). A total of 420 samples were taken, and the parameters of residual free chlorine, temperature, turbidity, pH, and coliform were measured according to the standard method. Data analysis was also done using SPSS software.

    Results

    The minimum and maximum concentration of residual free chlorine at the point of consumption and distribution network were measured, 0.2-0.5 and 0.5-1 mg/liter, respectively. It was determined by the analysis that there is no significant relationship between the residual free chlorine concentration at the consumption point and the distribution network. The changes in the concentration of residual free chlorine at the point of consumption and in the distribution network were independent of changes in temperature, turbidity, coliform, and pH (distribution network). There was only a positive relationship between the concentration of residual free chlorine at the point of consumption and pH at the point of consumption.

    Conclusion

    Out of the 210 cases measuring residual free chlorine concentration, only one case at the consumption point and ten cases in the distribution network did not meet the standards. However, all other residual free chlorine concentration measurements, temperature, turbidity, and pH were within the standards and guidelines.

    Keywords: Drinking Water Distribution Network, Water Quality, Residual Free Chlorine, Perehsar City
  • K. Dehghani, A .Fallahi, A. Bahmani, Kh .Einolahzadeh Pages 41-52
    Background & objectives

    Non-alcoholic fatty liver is a prevalent liver disorder that can lead to severe consequences and complications, including death. This study aimed to investigate the effect of an educational intervention based on a health belief model to prevent non-alcoholic fatty liver among women.

    Methods

    This study was conducted among 110 women who sought health services in Malayer City, located in western Iran, in 2021. The participants were divided into two groups: experimental and control. The data collection tool was a questionnaire based on the health belief model and demographic characteristics. The experimental group received three one-hour training sessions through pamphlets, lectures, and group discussions. The collected data were analyzed using SPSS software version 21, which included correlation tests, paired t-tests, and independent t-tests.

    Results

    A total of 110 women participated in this study, with the average age of 38.07±6.28 years. The majority of participants were middle-aged, married, housewives with academic education, middle-income, and overweight. Following an educational intervention, the experimental group showed significant improvement in perceived sensitivity, severity, benefits, guidance for internal and external action, and self-efficacy compared to the control group (p=0.01 for all constructs). Additionally, the perceived barriers score decreased after training. The experimental group also demonstrated a decrease in perceived obstacles score after training (15.2±3.9 vs. 11.2±3.3, p<0.01).

    Conclusion

    The study revealed that developing educational programs based on the constructs of the health belief model could prevent women from developing higher levels of non-alcoholic fatty liver.

    Keywords: Non-alcoholic Fatty Liver, Health Belief Model, Education, Women
  • E. Zallaghi, F .Mehrjo, M.S .Baghkhanipour, M.E .Garmasiri Pages 53-66
    Background & objectives

    The main subject of this study was health impact assessment (HIA) of all-cause mortality, ALRI, LC, COPD, and IHD attributed to PM2.5 exposure using the AirQ+ model in Ahvaz as one of the most polluted cities of the world from 2008 through 2017.

    Methods

    In this descriptive-ecological study, the data related to mortality and PM2.5 was taken from the health deputy of Ahvaz University of Medical Sciences and Environmental and Meteorological Organizations of Ahvaz. After validating the data according to WHO guidelines, they were entered into the AirQ+ software. Also, BI values in 100 thousand individuals and RR with 95% confidence intervals were used.

    Results

    The highest concentration of PM2.5 was in 2010 (70.72 µg/m3) and the lowest in 2014 (41.97 µg/m3), which is higher than the WHO standard (10 µg/m3) in all years of measurement. There was a significant relationship between PM2.5 concentrations, ratio, and attributed cases in all health outcomes. So, with the increase of air pollution in Ahvaz city due to PM2.5 pollutants, mortality and risk of contracting these diseases increased.

    Conclusion

    Appropriate measures and policies should be adopted to reduce air pollution by controlling PM2.5 pollutant sources and reducing the health effects caused by this pollutant in urban residents.

    Keywords: Health Outcomes, Mortality, HIA, PM2.5 Pollutants, Ahvaz City
  • S.Rajabi, M .Mansorian, N.A .Azadi Pages 67-78
    Background & objectives

    In the old age, anorexia and weight changes are common. Determining the nutritional status is a suitable indicator for evaluating the health of the elderly. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the demographic factors, pattern and nutritional status of the elderly who referred to the health centers of Khodabande city in 2020.

    Methods

    The present study was conducted cross-sectionally on 365 elderly people covered by health care centers in Khodabande city. Samples were selected using simple random sampling method from the Sib system of the Ministry of Health and Medical Education. The data collection tool of the demographic information questionnaire, anthropometric indicators and nutritional status was collected using the Mini Nutritional Assessment (MNA) questionnaire and the food patterns questionnaire from the Sib system. The data was analyzed using SPSS version 18 software and a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that 49.3% of the elderly were men and 50.7% were women, and the average age was 71.1±7.2 years. The body mass index of women was higher than that of men (26.0±3.8 vs. 28.3±4.5 (kg/m2)) (p=0.001). Most of the elderly did not have a trend of average reduction in food consumption and unwanted weight loss in the last 3 months. Daily fruit consumption was reported in 25.4% of the elderly and milk and dairy consumption in 26.3% was rarely or never reported. Overweight and unfavorable nutritional pattern were observed in about 10% and overweight with moderate to favorable nutritional pattern in about 11% of the elderly. Also, 22.2% of the elderly had a normal BMI index with an unfavorable nutritional pattern. About 2% of the elderly were malnourished.

    Conclusion

    The results showed that although the studied elderly did not have a trend of reducing food consumption and unwanted weight loss, their nutritional pattern was not optimal, especially in the consumption of vegetables, fruits, milk and dairy products, and they had unfavorable nutritional habits such as using table salt, consuming fast foods and oils. Unfavorable was also unfavorable in the elderly. Therefore, considering the high number of elderly people at risk of malnutrition and the importance of healthy eating in improving the health level and improving living conditions, it is necessary to pay special attention to planning for this vulnerable group and to address the nutritional health of the elderly as a priority. elderly, nutritional status, health database

    Keywords: Elderly, Demographics, Nutrition status, Health center
  • Sh .Armaghan, H. Peymanizad, M. Moharamzadeh, H. Fahim Pages 79-90
    Background & objectives

    This study aims to create a model that identifies the factors that influence the growth of adventure sports tourism and the potential risks it poses to the health of athletes in the country's northwest region. Therefore, this research seeks to investigate the impact of adventure sports tourism on health and the accidents that may result from it.

    Methods

    This research aimed to gather information from experts in different fields, such as university professors, cultural heritage experts, sports and youth managers, and tourism service agency managers in the northwest region of the country. The research used a Delphi interview with 16 participants to collect data, and a researcher-made questionnaire was distributed among the statistical community in the area. Descriptive survey statistics were used to analyze the data and determine the importance of each variable.

    Results

    The research findings indicate that the model has been successfully validated through participant and non-participant expert reviews, with suitable Cronbach's alpha numbers and combined reliability of the variables. The structural model was evaluated using a criterion that measures the effect of independent variables on dependent variables, with a higher value indicating a better fit. Additionally, the model's ability to predict was evaluated and found to have strong predictive power for independent variables based on the value obtained for the dependent variables.

    Conclusion

    The research findings indicate that nature tourism is the top priority for developing adventure sports attractions. Participants in the study, including people with doctorate degrees and academic staff, preferred nature tourism due to its lower health risks. Water attractions were also prioritized for their diversity. Through factor analysis, the priority level of each attraction was determined. The study also revealed a strong relationship between adventure sports tourism and health tourism, as indicated by structural equations.

    Keywords: Development, Tourism, Model, Effective Factors, Adventure Sports Attractions- Accidents-Health
  • F .Kouchak, A. Heidari, M .Fazlekhoda, Z. Khatirnamani Pages 91-102
    Background & objectives

    Information on the baseline profile of patients with Covid-19 and ICU-related risk factors and in-hospital mortality is still limited. This study aimed to investigate the epidemiological characteristics of patients with COVID-19 admitted to the ICU of Golestan medical centers from March to September 2020.

    Methods

    This study analyzed data from patients with COVID-19 who were hospitalized in the ICU of medical centers in Golestan province from March to September 2020. The study included information from all 664 patients. The software utilized was SPSS24.

    Results

    In a study of 664 patients, 547 (82.4%) died, while only 56 (8.4%) recovered. The patient's average age was 59.73 years with a standard deviation of 21.87 years, and 51.4% were male. The most common underlying disease was cardiovascular disease (10.7%). The study showed that age (p<0.001), blood urea (p<0.001), and having at least one underlying disease were significantly associated with the patient's outcomes, including death (p= 0.046).

    Conclusion

    Mortality due to Covid-19 in patients admitted to ICU in Golestan province had a high percentage. The elderly, especially those with underlying diseases, are more likely to die.

    Keywords: COVID-19, Intensive Care Unit, Epidemiology, Mortality
  • B .Shakiba, M .Davaribina, H. Siahpoosh Pages 103-112
    Background & objective

     Mental health is one of the non-intentional factors that affect the learning outcome. Teaching the English language may improve by taking mental health into account. English language learners may suffer from mental pressure, which can negatively influence their mental health and inhibit the self-organization of the information in their mind, especially in long-term memory. Therefore, the present study was carried out to apply new methods in English language teaching by considering mental health to boost and improve mental abilities in English language learning, which is supposed to improve the process of self-organization of the information in mind and increase learning health accordingly. 

    Methods

     To do the present quasi-experimental research, 203 male and female EFL learners at Ardabil University of Medical Sciences were selected and divided into experimental (93 students) and control (110 students) groups. The experimental group received a 12-week intervention comprising three phases: language tree, scenario writing, and verbal visualization techniques to improve their imagination and develop learning experiences using the Learning Second Language Motivational Self-system (L2MSS). A Likert scale self-report questionnaire on learners' L2MSS was administered before and after the interventions. Also, we used the Oxford Placement Test to assess the proficiency level of the participants. An interview with selected students followed this. We used T-test and ANOVA to analyze the collected data.

    Results

     Findings indicated that the intervention activities were more effective (p=0.02) in improving the learning experience and motivation of the experimental group participants (MD=2.57, SD=9.7) compared to the control group (MD=-1.25, SD=6.9). Qualitative interview data suggest that the participants find scenario writing more effective than other interventions in increasing their learning experiences motivation. Also, the findings indicated a non-significant effect of language proficiency on the rate of motivation increase.

    Conclusion

     It has been found that incorporating visual and imaginative techniques into language learning can significantly benefit the learner's mental well-being and future success. Specifically, this approach can improve motivation, make the learning process more accessible, and help self-regulate English language information in mind. Overall, this can lead to a more efficient and effective learning experience.

    Keywords: Mental Health, Learning Health, Mmotivation, Learning Experiences, L2MSS