فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 66، بهار 1402)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 66، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اعلایی*، وحیدالدین جهانیان صفحات 1-26

    پژوهش حاضر، الزام های جرم یابی امنیتی  براساس رویکرد اطلاعات محوری است.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نظر هدف «کاربردی-توسعه ای»، به لحاظ نوع اکتشافی بوده که به روش کیفی (تحلیل مضمون) انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه جرم یابی امنیتی شامل پلیس های تخصصی و استادان دانشگاهی مرتبط با موضوع بوده که بر اساس اصل اشباع نظری و روش نمونه گیری هدفمند مشارکت کنندگان، 15 نفر انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، علاوه به بررسی اسنادی در ادبیات موضوع، مصاحبه های عمیق و اکتشافی به صورت انفرادی با افراد جامعه آماری بوده است.

    یافته ها

    براساس نظر خبرگان، الزام های جرم یابی امنیتی در فراجا براساس بر رویکرد اطلاعات محوری، شامل ابعاد و مولفه های نظیر 1- الزام های سیستمی و فنی از قبیل «امکان دسترسی به نرم افزارهای تحلیلی بانک های اطلاعاتی»، «تعامل یا جذب نخبگان مراکز علمی، فنی و پژوهشی با بودجه اختصاصی کافی، به منظور تبدیل روش ها و فنون اطلاعاتی به محصولات فنی» و «تهیه فناوری های هشداردهنده علایم و سیگنال های سوء امنیتی»؛ 2- الزام های نیروی انسانی و مهارتی شامل «جذب و حفظ نخبگان علمی رشته های مختلف دانشگاهی به ویژه رشته های فنی و برنامه نویسان، برای همکاری با واحدهای جرم یابی امنیتی اطلاعات محور و همچنین آموزش کارشناسان اطلاعات برای بهره برداری از فناوری ها و نرم افزارهای تولیدی نخبگان»؛ 3- الزام های راهبردی شامل «اصل جرم یابی علمی بر مبنای روش آفندی»؛ 4- الزام های ساختاری: «ایجاد ساختار واحد برای جرم یابی امنیتی اطلاعات محور در سازمان اطلاعات فراجا و هدایت تخصصی سایر واحدهای جرم یابی اطلاعات محور در پلیس های تخصصی و 5- الزام های مدیریت و رهبری شامل «بهره گیری از مدیریت مشارکتی و همچنین انتخاب مدیران از میان افراد با تجربه» است.

    کلیدواژگان: جرم یابی، جرم امنیتی، رویکرد اطلاعات محوری
  • جواد پایدار*، محمد بارانی، علی اعظم کریمایی صفحات 27-54
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر فرماندهی کل انتظامی ج.ا.ا، در یک رویکرد دانشی مبتنی بر افزایش کیفیت خدمات و به حداقل رساندن آسیب ها و خسارات مادی و معنوی ناشی از اجرای ماموریت های سازمانی، برنامه ریزی های هدفمندی را دنبال را برای پیشگیری از جرم کرده است؛ بنابراین شناسایی عوامل موثر بر شیوع جرایم در بین کارکنان سازمان برای تحقق این مهم به عنوان یک رویکرد اساسی بسیار حایز اهمیت است.

    روش شناسی:

     این تحقیق از نظر رویکرد کمی، از لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش توصیفی-پیمایشی و به لحاظ زمان از نوع مقطعی است. برای کفایت اعضای نمونه در سطح اطمینان 95 درصد، تعداد 42 نفر از کارکنان سازمان صورت هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. برای گردآوری اطلاعات؛ پژوهشگر با مراجعه به پایگاه های استنادی علمی، مراکز پژوهشی و دانشگاهی، کتابخانه ها و مطالعه کتاب، پایان نامه، مقالات علمی با رویکرد علمی تخصصی- ترویجی و پژوهشی اقدام به فیش برداری و گردآوری اطلاعات کرده است. برای گردآوری داده ها پس از مصاحبه با خبرگان، از پرسش نامه محقق ساخته با اعتبار و پایایی مطلوب استفاده شد. داده ها با بهره گیری از آزمون های آماری کلموگروف- اسمیرونف،t تک نمونه ای، t زوجی و رتبه ای فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد؛ بر اساس میانگین رتبه ای، از نظر نمونه آماری، بیشترین تاثیر را عامل مدیریتی و کمترین تاثیر را عامل فردی بر شیوع جرم دارند. در مجموع از بین کل شاخص های تعیین شده؛ «نبود نظام جامع و مانع برای حقوق و دستمزد، پاداش و تنبیه به تناسب حجم ماموریت ها» بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده و کمترین رتبه به «نشت اطلاعات در محافل خصوصی به صورت سهوی» اختصاص یافته است.

    کلیدواژگان: شیوع جرائم، عوامل رفتاری، عوامل ساختاری، عوامل فردی، عوامل مدیریتی، کارکنان
  • نورالله نورانی*، سبحان مهر افشان، اردشیر جلیلیان صفحات 55-85

    عملیات روانی یکی از راه کنش های کاربردی مورد استفاده در امنیت نرم به حساب می آید که به ابزاری قدرتمند در دست دولت ها و گروه ها برای تاثیرگذاری بر حوزه هدفشان مبدل گشته است. در جهان امروز رسانه ها تبدیل به بستر اصلی عملیات روانی برای اعمال سیاست ها و فشارها علیه افکار عمومی مردم و سیاسیون از سوی دولت های رقیب گشته اند. ترور شهید فخری زاده، در جریان یک عملیات دهشت افکنانه (تروریستی) بازتاب گسترده ای در رسانه ها داشت و از همان لحظه های اولیه، در صدر اخبار رسانه ها قرار گرفت. بی شک رسانه های معاند جمهوری اسلامی ایران نیز در پی این ترور واکنش هایی را داشته اند و ناگفته پیداست که در شرایط به وجود آمده، این رسانه ها با استفاده از فنون عملیات روانی در پی مخدوش و منحرف کردن اذهان عمومی از ابعاد حقیقی واقعه بوده اند. هدف پژوهش پیش رو، تحلیل بازتاب رسانه ای ترور شهید فخری زاده در خبرگزاری ایران اینترنشنال از منظر عملیات روانی است و با روش تحلیل محتوای کیفی به دنبال پاسخ گویی به این سوال هاست که، ترور شهید فخری زاده در شبکه ایران اینترنشنال به چه نحو بازتاب داده شده است؟ و شبکه ایران اینترنشنال در بازتاب خبر ترور شهید فخری زاده از چه فنون عملیات روانی استفاده کرده است؟ برای همین منظور کلیه اخبار این شبکه که در بازه زمانی 07/09/1399 الی 15/09/1399 پخش شده مورد تحلیل قرار گرفته است. پس از انجام کدگذاری و مقوله بندی به این نتیجه رسیده شد که این شبکه از 27 روش عملیات روانی با هدف های تاثیرگذاری بر روی ادراکات مردم ایران، انحراف اذهان آن ها، تحت تاثیر قراردادن افکار عمومی جهانیان، کم اثر کردن قدرت نفوذ ایران در سطح جهان و سرانجام منزوی کردن ایران استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: بازتاب رسانه ای، خبرگزاری، رسانه، عملیات روانی
  • باقر حسین آبادی*، امیرحسین یاوری بافقی، مهدی یکتایی صفحات 87-122
    هدف

    رویکرد اطلاعات محوری پلیس مزیت هایی از قبیل مدیریت منابع، افزایش سرعت و دقت عملیات پلیسی و افزایش اعتماد عمومی نسبت به پلیس و سازمان های امنیتی را به ارمغان می آورد و این رویکرد در حوزه های مختلف به ویژه حوزه رصد باندها و جرم یابی کارآمد خواهد بود؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر رویکرد اطلاعات محوری در رصد قاچاقچیان مواد مخدر آلوده کننده بیرونی فراجاست.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کمی از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت پیمایشی انجام شده است در این پژوهش داده ها به وسیله ابزار پرسش نامه از نوع محقق ساخته، گردآوری و جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش به صورت تمام شمار شامل تعداد 60 نفر از مدیران، کارشناسان، صاحب نظران و خبرگان فراجا که در زمینه پرونده های مبارزه با مواد مخدر به ویژه قاچاقچیان مواد مخدر آلوده کننده بیرونی فراجا مشغول به کار و صاحب نظر هستند، بوده و پرسش نامه تنظیم شده با طیف پنج رتبه ایی لیکرت بین پاسخ گویان توزیع و جمع آوری و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    رویکرد اطلاعات محوری پلیس در رصد قاچاقچیان مواد مخدر آلوده کننده بیرونی فراجا در سه بعد شامل رصد موقعیت مکانی و زمانی در شش گویه، رصد موضوع های مرتبط با باندهای مواد مخدر در شش گویه و رصد افراد مرتبط با باندهای مواد مخدر در شش گویه مورد شناسایی و تاثیر آن ها بر رصد قاچاقچیان مواد مخدر آلوده کننده بیرونی فراجا از نظر جامعه آماری تحقیق مورد بررسی قرار گرفت که تاثیر پذیری هر سه بعد، مورد تایید قرار گرفت و پیشنهادهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آلوده کننده بیرونی، اطلاعات محوری، جرم یابی، قاچاقچیان، مواد مخدر
  • مصطفی ساوه درودی، رسول حقیقت* صفحات 123-151
    زمینه و هدف

    اقدام های اطلاعاتی مهم ترین کار ویژه سازمان اطلاعاتی است که برای تامین امنیت کشور، حاکمیت و جمعیت انجام می شود. این اقدام با توجه به نوع حاکمیت و سیاست حاکم بر آن نیازمند تعریفی خاص برای اجرای ماموریت اطلاعاتی است. هدف از این مقاله تحلیل بیانیه گام دوم برای رسیدن به اقدام اطلاعاتی مطلوب در چارچوب حکومت اسلامی است. از این رو تفاوتی ماهوی با آنچه که در غرب و شرق از اقدام اطلاعاتی تعریف شده دارد.

    روش شناسی:

     نوع تحقیق بنیادی، به لحاظ موضوعی کاربردی است. روش جمع آوری تحلیل محتوای متن محور و جامعه آماری، بیانیه گام دوم در حوزه مورد مطالعاتی این مقاله است. با توجه به اینکه محقق تلاش دارد تا متناسب با بیانیه گام دوم به این سوال پاسخ دهد، اکتشافی بوده و مبتنی بر بیانیه گام دوم ارایه گردیده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد؛ که شاخص های مطلوب در اقدام اطلاعاتی بر اساس بیانیه گام دوم مبتنی بر دو مولفه مدیریت اطلاعات و مدیریت اطلاعاتی بوده که مهم ترین شاخص ها در مدیریت اطلاعات، باور ارزشی، مدیریت سازمان و هوشیاری اطلاعاتی و در مدیریت اطلاعاتی، اقدام اطلاعاتی، رصد اطلاعاتی و حس گلاویزی با دشمن در سازمان های اطلاعاتی نظام ج.ا.ایران است.

    کلیدواژگان: اطلاعات، بیانیه گام دوم، مدیریت، مدیریت اطلاعاتی
  • علی یکتا* صفحات 153-172
    زمینه و هدف

    ضابطان دادگستری با دسته بندی مختلف در متون قانونی و مقررات، به عنوان نهاد کشف جرم، در برقراری نظم عمومی و امنیت و همچنین فرایند رسیدگی به جرم از زمان وقوع و حتی قبل از وقوع جرم تا مرحله اجرای حکم، نقش مهم و بسزایی ایفا می کنند. بخش مهمی از آنان را ماموران جامعه اطلاعاتی تشکیل می دهند. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف شناسایی نقش ضابطیت جامعه اطلاعاتی و ظرفیت های قانونی آنان در سیاست جنایی تقنینی ایران انجام شده است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه ای نگاشته شده است. در این راستا با مطالعه قوانین داخلی و دیدگاه های مشورتی معاونت حقوقی قوه قضاییه و مقررات مرتبط با ضابطان، داده های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان داد سیاست جنایی تقنینی ایران شامل قوانین، آیین نامه ها و سایر اسناد موجود الزام آور، به مقوله ضابطیت جامعه اطلاعاتی به صورت پراکنده پرداخته و در آخرین تقسیمات، ضابطان دادگستری را به سه شاخه عام، خاص و نظامی دسته بندی کرده است. جامعه اطلاعاتی در سیاست جنایی ایران و در متون قانونی و مقررات موجود در زمره ضابطان عام، خاص و نظامی تلقی و در یک اقدام جدید، عنوان ضابط امنیتی برای آنان تعیین شده است. نقش بی بدیل جامعه اطلاعاتی در فرایند کشف و رسیدگی به جرایم، توجه ویژه قانون گذار را در ساماندهی افتراقی این ظرفیت مهم در امور امنیتی و سیاست جنایی می طلبد.

    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، سیاست جنایی تقنینی، ضابط
|
  • Wahiduddin Jahanian Pages 1-26
    Background and purpose

    the existing security organization in FARAJA, using its intelligence and operational capabilities, must obtain the intelligence it needs in line with crime The present research is based on the intelligence-oriented approach of security crime detection requirements.

    Methodology

    this research is "applied-developmental" in terms of purpose, and it is exploratory in terms of qualitative method (thematic analysis). The statistical population of the research included experts in the field of security crime investigation, including specialized police officers and university professors related to the subject, and15people were selected based on the principle of theoretical saturation and the method of targeted sampling of participants. In addition to document review in the subject literature, the data collection tool was in-depth and exploratory interviews individually with the people of the statistical community.

    Findings

    According to the opinion of the experts, the security crime detection requirements in FARAJA based on the intelligence-oriented approach, including dimensions and components such as 1- Systemic and technical requirements such as "possibility of access to analytical software of databases", "interaction or attraction of elites of scientific centers , technical and research with sufficient dedicated budget, in order to transform intelligence methods and techniques into technical products" and "preparation of warning technologies for signs and signals of insecurity"; 2- Manpower and skill requirements including "attracting and retaining scientific elites of various academic fields, especially technical fields and programmers, to cooperate with intelligence-oriented security crime detection units, as well as training intelligence experts to exploit the technologies and software produced by the elites"; 3- Strategic requirements including "principle of scientific crime detection based on the offensive method"; 4- Structural requirements: "Creating a single structure for intelligence-based security crime detection in the FARAJA Intelligence Organization and specialized guidance of other intelligence-based crime detection units in the specialized police and 5- Management and leadership requirements including "utilizing collaborative management and also selecting managers from among experienced people".

    Keywords: Crime Detection, security crime, intelligence-oriented approach, especially in security areas such as espionage, subversion, sabotage, etc, in order to be able to
  • Javad Paydar *, Mohammad Barani, Aliazam Karimaei Pages 27-54
    Background and purpose

    the existing security organization in FARAJA, using its Background and purpose In recent years, the General Police Command of Islamic Republic of Iran, in a scientific approach based on increasing the quality of services and minimizing material and moral damages resulting from the implementation of organizational missions, has made purposeful planning for crime prevention.; Therefore, identifying the factors affecting the prevalence of crimes among the employees of the organization is very important to realize this task as a basic approach.

    Methodology

    This research is quantitative in terms of approach, in terms of purpose is practical, in terms of method is descriptive-survey and in terms of time is cross-sectional. For the adequacy of the sample members at the 95% confidence level, 42 employees of the targeted organization were selected as a statistical sample. to collect information; By referring to scientific citation databases, research and academic centers, libraries and studying books, dissertations, scientific articles with a specialized scientific-promotional and research approach, the researcher has collected information. To collect data after interviewing the experts, a researcher-made questionnaire with good validity and reliability was used. The data were analyzed using Kolmogorov-Smironov, one-sample t, paired t and Friedman's rank tests.

    Findings and conclusions

    The research results showed; based on the rank average, in terms of the statistical sample, the managerial factor has the greatest influence and the individual factor has the least influence on the prevalence of crime. In total, among all the determined indicators; "Lack of a comprehensive system and obstacles for salaries and wages, rewards and punishments in proportion to the volume of missions" received the highest rating, and the lowest rating was assigned to "inadvertent leakage of information in private circles".

    Keywords: prevalence of crimes, Behavioral factors, Structural Factors, Individual Factors, managerial factors, employees., operational capabilities, must obtain the intelligence it needs in line with crime detection, especially in security areas such as espionage, subversion, sabotage, etc, in order to be able to
  • Nurullah Nurani *, Sobhan Mhr Afshan, Ardashir Jalilian Pages 55-85

    Psychological operations are one of the practical strategies used in soft security, which has become a powerful tool in the hands of governments and groups to influence their target area. In today's world, the media has become the main platform for psychological operations to apply policies and pressures against public opinion and politicians by competing governments. The assassination of Shahid Fakhrizadeh, during a terrorist operation, was widely reflected in the media and from the very first moments, it was at the top of the media news. Undoubtedly, the media of the Islamic Republic of Iran have also reacted after this assassination and it goes without saying that in the circumstances, these media have tried to distort and divert the public's mind from the true dimensions of the incident by using psychological operation techniques. The aim of the upcoming research is to analyze the media coverage of the assassination of Shahid Fakhrizadeh in the Iran International News Agency from the perspective of psychological operations, and with the method of qualitative content analysis, it seeks to answer these questions: How was the assassination of Shahid Fakhrizadeh reflected in the Iran International Network? And what psychological operation techniques did the Iran International network use in reflecting the news of the assassination of Shahid Fakhrizadeh? For this purpose, all the news of this network broadcasted between 2020/27/11 to 2020/05/12 have been analyzed. After coding and categorizing, it was concluded that this network has used 27 methods of psychological operations with the goals of influencing the perceptions of the Iranian people, diverting their minds, influencing the public opinion of the world, reducing the influence of Iran in the world and finally isolating Iran.

    Keywords: media coverage, news agency, Media, psychological operations
  • Bagher Hoseinabadi *, Amir Yavari, Mehdi Yektaei Pages 87-122
    Background and purpose

    the existing security organization in FARAJA, using its intelligence and operational capabilities, must obtain the Objective The intelligence-oriented approach of the police brings advantages such as resource management, increasing the speed and accuracy of police operations, and increasing public trust in the police and security organizations, and this approach will be efficient in various fields, especially in the field of gang monitoring and crime detection; Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of the intelligence-oriented approach in monitoring drug traffickers as an external defiler of FARAJA.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and in terms of quantitative method, it is descriptive-analytical and survey-based. In this research, the data was collected by means of a researcher-made questionnaire tool. The statistical population of the research includes the total number of 60 managers and experts of FARAJA and SAHEFAFARAJA who work and are experts in the field of fighting drugs, especially drug traffickers as an external defiler of FARAJA, and the questionnaire set up with a 5-point Likert scale was distributed and collected among the respondents and was analyzed with SPSS software.

    Findings and conclusions

    The police's intelligence-oriented approach in monitoring drug traffickers as an external defiler of FARAJA in three dimensions, including monitoring the location and time in six items, monitoring issues related to drug gangs in six items, and monitoring people related to drug gangs in six items was identified. Also, their effect on the monitoring of drug traffickers as an external defiler of FARAJA from the point of view of the research population was investigated, and the effectiveness of all three dimensions was confirmed and suggestions were presented.

    Keywords: external defiler, intelligence-oriented, Crime Detection, traffickers, drugs.it needs in line with crime detection, especially in security areas such as espionage, subversion, sabotage, etc, in order to be able to
  • Mustapha Saveh Doroudi, Rasool Haghigat * Pages 123-151
    Background and purpose

    intelligence measures are the most important task of the intelligence organization, which is done to ensure the security of the country, the government and the population. This action requires a specific definition for the implementation of the intelligence mission, according to the type of governance and policy that governs it. The purpose of this article is to analyze the statement of the second step to achieve the desired Intelligence action in the framework of Islamic government. Therefore, it has a substantial difference with what is defined in the West and the East as an intelligence action.

    Methodology

    this research is fundamental in terms of type and it is practical in terms of the type of subject. The method of collecting text-based content analysis and statistical population is the statement of the second step in the field of study of this article. Considering that the researcher is trying to answer this question according to the statement of the second step, it is exploratory and based on the statement of the second step.

    Findings and conclusions

    The research results showed; that the desired indicators in Intelligence action based on the statement of the second step are based on the two components of information management and Intelligence management, the most important indicators in information management are value belief, organization management and Intelligence vigilance and in Intelligence management, Intelligence action, Intelligence observation and sense of security with The enemy is in the intelligence organizations of Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Information, Statement of the Second Step, management, Intelligence management
  • Ali Yekta * Pages 153-172
    Background and purpose

    the existing security organization in FARAJA, using its intelligence and operational capabilities, must Background and purpose Law enforcement agents with different categories in legal texts and regulations, as a crime detection institution, play an important and significant role in establishing public order and security as well as the process of dealing with the crime from the time of occurrence and even before the occurrence of the crime until the execution of the sentence. They perform an important part of them are the agents of the intelligence community. In this regard, the present research was conducted with the aim of identifying the role of law enforcement of the intelligence community and their legal capacities in the legal criminal policy of Iran.

    Methodology

    The present research was written based on the descriptive-analytical method and on the basis of library documents and sources. In this regard, the obtained data has been analyzed by studying the internal laws and the advisory views of the legal assistant of the judiciary and the regulations related to the Law enforcement agents.

    Findings and Conclusion

    The findings of the research showed that Iran's legislative criminal policy, including laws, regulations and other existing binding documents, addressed the category of law enforcement of the Intelligence society in a scattered manner, and in the latest divisions, it has categorized the Law enforcement agents into three general, special and military branches. Intelligence community in Iran's criminal policy and in existing legal texts and regulations are considered as general, special and military officers, and in a new measure, the title of security officer has been determined for them. The irreplaceable role of the intelligence community in the process of discovering and dealing with crimes requires the special attention of the legislator in the differential organization of this important capacity in security affairs and criminal policy.

    Keywords: Intelligence Society, legislative criminal policy, law enforcement agent. the intelligence it needs in line with crime detection, especially in security areas such as espionage, subversion, sabotage, etc, in order to be able to