فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 86 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عباس حکیم زاده خرد*، محسن حیدری صفحات 3-22
    بی تردید یکی از مباحث مهم حوزه معرفت شناسی در فلسفه اسلامی، نحوه حصول ادراکات کلی برای انسان است. از آن جا که عنصر اساسی تمایز بخش انسان از سایر موجودات، تعقل به شمار می آید توانایی ادراک معقولات برای انسان، نزد هر فیلسوفی امری مسلم است. اما در نحوه حصول ادراکات عقلی میان حکما اختلاف دیدگاه وجود دارد. ریشه این اختلاف دیرینه، تفاوت نظر میان افلاطون و ارسطو در نحوه وجود امر کلی است. هدف از نگارش این پژوهش بررسی تفاوت های میان این دو مبنا و ثمرات فلسفی این دو نظریه در مباحث مختلف فلسفی می باشد. در این نوشتار به روش توصیفی- تحلیلی، کوشش شده است تا ابتدا نظر قایلین به نظریه «مثل» و همچنین قایلین به نظریه «تجرید» به روشنی تبیین گردد و سپس ثمرات فلسفی قایل شدن به هر دو نظریه را در هر دو ساحت هستی شناسی و معرفت شناسی نشان داده شود. لازم به ذکر است داوری میان این دو نظر از عهده این مقاله خارج است.
    کلیدواژگان: مثل افلاطونی، تجرید، ادراک کلی، وجودشناسی، هستی شناسی
  • فروغ السادات رحیم پور* صفحات 23-48
    صفات اخلاقی تحت تاثیر عوامل مختلف شکل می گیرند. با جستجو در آثار ابن سینا مجموع این عوامل را می توان در دو گروه مادی و معنوی قرارداد. عوامل مادی شامل عوامل بدنی و غیر بدنی است که این پژوهش با هدف بررسی آنها تنظیم شده است. در میان این عوامل بدن محوریت دارد چرا که مطابق رای ابن سینا: 1.صفات اخلاقی اگر چه کیفیات نفسانیند اما منشاء آنها بدن است 2. افعال با اعضاء و قوای بدنی انجام می شود 3. مزاج بدن، شکل دهنده بسیار مهم اخلاق است 4. عوامل غیر بدنی تاثیر خود را از طریق منفعل کردن بدن ظاهر می کنند. مبانی انسان شناسانه سینوی از جمله تاثیرپذیری نفس مجرد از بدن مادی، تربیت پذیری انسان، امکان تغییر اخلاق و... زیربنای مباحث مقاله است. توجه به مبادی ایجاد خلق، نحوه شکل گیری، تغییر و تثبیت اخلاق بواسطه هر مبدا، اهمیت ویژه دارد و در مقام عمل پرکار برد است. باید توجه داشت که از نگاه ابن سینا مساله اوصاف اخلاقی از جمله مسایل مشترک میان فلسفه و طب است و او دانش طبی خود را نیز در این جهت به کار می گیرد. به همین سبب، از خلال مباحث مطرح شده از سوی او، میتوان علاوه بر معرفت نظری، راهکارهای عملی اصلاح اخلاق را به دست آورد و از آنها در جهت اتصاف به فضایل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، اخلاق، مزاج، افعال، عوامل بدنی، عوامل غیر بدنی
  • احمد عبادی*، محمد امدادی ماسوله صفحات 49-69
    بر مبنای طبیعت گرایی در بحث تکامل، قوای شناختی انسان از طریق انتخاب طبیعی، جهش ژنتیکی و دیگر مراحل کور جهش تصادفی ژن ها تولید شده اند و هدف نهایی این قوا، بقا و تولید مثل (سازگاری) است. از این رو، این قوا به دنبال تولید باورهای صادق و درست نیست، بلکه کار اصلی آنها تطبیق اندام جاندار با محیط پیرامون و در نتیجه زنده ماندن است. یکی از مهم ترین نقدها به طبیعت گرایی، استدلال تکاملی بیزمحور است. این استدلال برای رد دیدگاه تکامل طبیعت گرایانه، استدلالی مبتنی بر قابلیت اطمینان بخشی قوای شناختی ارایه می دهد و از طریق این استدلال، خودشکنی دیدگاه طبیعت گرایی را اثبات می کند. به رغم برخی نقاط قوت استدلال تکاملی بیزمحور در نقد طبیعت گرایی، این استدلال آنجا که به برخی الزامات قضیه بیز توجه ندارد از چند جهت قابل تامل و نیازمند تکمیل است: 1. در این استدلال به تخصیص ارزشی مشخص توجه نشده است. 2. قابلیت اطمینان قوای شناختی، گاه نیازمند تعلیق است. 3. اعتبارپذیری باورها در انواع مختلفی طبقه بندی می شوند. 4. استدلال بیزی، دیگر شواهد مرتبط با اطمینان پذیری قوای شناختی را نادیده می گیرد. 5. نتیجه «احتمال قابلیت اطمینان قوای شناختی، 1 است»، بنابر نظریه تایید بیز، نتیجه ای نادرست است. 6. شاید شواهد مستقل، طبیعت گرایی و تکامل را موقتا از اشکال خودشکن بودن نجات دهد، اما خودشکنی طبیعت گرایی از طریق دیگر استدلال ها قابل اثبات است و لذا اشکال خودشکنی همچنان به قوت خود باقی است. این مقاله دو هدف را دنبال می کند: نخست، تحلیل استدلال تکاملی بیزمحور در رد طبیعت گرایی و دوم، ارایه افزوده ها و پیشنهادهایی برای تکمیل آن.
    کلیدواژگان: قوای شناختی، خودشکنی طبیعت گرایی، استدلال احتمالاتی، اصل بی تفاوتی، توماس بیز، روش شناسی دین پژوهی
  • مهدی عبدی*، قربانعلی کریم زاده، سعید علیزاده صفحات 71-88
    اصول عقاید انسان، نقش بنیادینی در تمام حرکات مادی و معنوی او دارد. این اهمیت بنیادین، توجه ویژه به علم کلام که عهده دار معارف اعتقادی است را می طلبد و لزوم توسعه و تعمیق در آن را روشن می سازد. قواعد کلامی در علم کلام جایگاهی تعیین کننده دارند؛ لذا توسعه و تعمیق در این قواعد، نقش بسزایی در رشد و شکوفایی علم کلام دارد. هرچند تا دوران معاصر توجه استقلالی و مناسبی به قواعد کلامی، نشده است؛ اما در عصر حاضر برخی محققین اقدام به باز پژوهی قواعد کلامی موجود و همچنین تحصیل قواعد جدید نموده اند. این حرکت ارزشمند نیاز به مقدماتی دارد که نقش مدخل و باب ورود به این تحقیقات را دارد. ازجمله این مقدمات، تحلیل و بررسی ماهیت و ویژگی های قواعد کلامی و ارایه تعریفی جامع افراد و مانع اغیار از این قواعد است. جستار حاضر با روش توصیفی تحلیلی به این امر پرداخته است. با بررسی های صورت گرفته می توان قواعد کلامی را چنین تعریف کرد: «احکام کلی حاصل از مباحثات کلامی که اساس علم کلام اند و نقش موثری در جهت گیری های کلی مذاهب اعتقادی دارند.»
    کلیدواژگان: قواعد کلامی، ماهیت قواعد کلامی، ویژگی های قواعد کلامی، مبادی تصدیقی علم کلام
  • سعید فامیل دردشتی، علیرضا کهنسال*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 89-108

    نوشتار کنونی بر آن است که با استفاده از اصولی نظیر استقلال و بساطت محض حقیقت وجود، «کل الکمال بودن حقیقت وجود» را اثبات کند. با اثبات کل الکمال بودن حقیقت وجود، می توان به حکم عدم تناهی این حقیقت، «معیت قیومیه» حقیقت وجود را با مظاهرش نتیجه گرفت و به حکم این معیت، مظاهر حقیقت وجود را نیز به نحو رقیقت کل الکمال دانست. لکن اثبات کل الکمال بودن مظاهر حقیقت وجود تنها به واسطه عدم تناهی حقیقت وجود و معیت قیومیه آن با مظاهر نمی باشد؛ بلکه با استفاده از اصولی نظیر عدم تناهی صفات واجب تعالی، صرافت وجود، عدم تخلل عدم در هستی، سنخیت ظاهر با مظهر، تطابق عوالم، قاعده اعطاء و احسن بودن نظام هستی نیز می توان «کل الکمال بودن مظاهر حقیقت وجود» را به نحو رقیقت به اثبات رسانید. البته «کل الکمال بودن مظاهر حقیقت وجود» با چالش هایی نظیر «لزوم وجوب وجود در مظاهر حقیقت وجود»، «عدم ادراک کمالات مظاهر وجود» و «محدودیت قدرت واجب تعالی» مواجه است که به نظر نگارنده می توان با توجه به مبانی و اصولی نظیر «حمل حقیقت و رقیقت»، «محدودیت قوای ادراکی انسان»، «اشتداد پذیری ادراک» و «عدم تعلق قدرت واجب تعالی به امور محال» رهیافت های مناسبی برای این چالش ها یافت.

    کلیدواژگان: کل الکمال بودن حقیقت وجود، کل الکمال بودن مظاهر حقیقت وجود، حمل حقیقت و رقیقت، عدم تناهی حقیقت وجود، معیت قیومیه
  • علی مستاجران گورتانی، مهدی گنجور*، مهدی امامی جمعه صفحات 109-128
    بررسی مختصات عقلانیت از منظر ملاصدرا از مسایل تاثیرگذار در جهت بهبود، اصلاح و ارتقاء کیفی زیست اجتماعی به شمار می رود. منظور از مختصات عقلانیت، تحلیل نسبت به جایگاه و ماهیت عقلانیت و کاربست عقلانی است، که در این پژوهش کاربست عقلانی در سه محور بررسی خواهد شد. محور اول: پرهیز از تعصب و ترویج آزاداندیشی عقلانی، محور دوم: شناسایی و شناخت نسبت به اندیشمندان ظاهرنما و پرهیز از تفکرات واعتقادات آنان و محور سوم: هشدار نسبت به تمایل پیداکردن به عقلانیت خودبنیاد قابل بررسی است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیل محتوا هر سه محور را ریشه یابی کرده است. ریشه یابی محور اول، در عدم واکاوی مختصات عقلانیت است، علت آسیب زایی محور دوم در عدم تبیین نسبت ارزش با مختصات عقلانیت و ریشه یابی محور سوم در ظاهرگرایی دانسته شده است. درنهایت باتکیه بر مختصات عقلانیت و به پشتوانه دو پیشنهاد ملاصدرا یعنی توجه به غایت حکمت و پرهیز از تقلید، زیست اجتماعی را می توان ارتقاء و بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: عقلانیت، ملاصدرا، ادراک، الزام، زیست اجتماعی
|
  • Abbas Hakimzadeh Kherad *, Mohsen Heidari Pages 3-22
    Undoubtedly, one of the important topics in the field of epistemology in Islamic philosophy is how to obtain general perceptions for humans. Since the basic element that differentiates human beings from other beings is intellect, the ability to understand rational things is a matter of course for every philosopher. But there is a difference of opinion among the sages in the way of obtaining intellectual perceptions. The root of this long-standing difference is the difference of opinion between Plato and Aristotle in the way of the existence of the universal. The purpose of writing this research is to examine the differences between these two bases and the philosophical fruits of these two theories in different philosophical topics. In this article, using a descriptive-analytical method, an attempt has been made to first clearly explain the opinion of those who believe in the theory of "ideal" and also those who believe in the theory of "abstraction" and then the philosophical fruits of believing in both theories in both fields of ontology. and epistemology to be shown. It should be noted that judging between these two opinions is beyond the responsibility of this article.
    Keywords: Platonic ideal, abstraction, general perception, existence, ontology
  • Forough Rahimpour * Pages 23-48
  • Ahmad Ebadi *, Mohammad Emdadi Masuleh Pages 49-69
    Based on naturalism in the discussion of evolution, human cognitive faculties have been produced through natural selection, genetic mutation and other blind stages of random mutation of genes, and the ultimate goal of these powers is survival and reproduction (adaptation). Therefore, these faculties do not seek to produce correct beliefs, but their main task is to adapt the living organism to the surrounding environment and thus survive. One of the most significant criticisms of atheistic naturalism is the Bayesian evolutionary argument (BEA). The model of BEA against naturalism is taken from Bayes’ theorem. Despite some strengths of BEA in the criticism of naturalism, since BEA does not pay attention to some requirements of Bayes' theorem, it needs reflection and completion: First, this argument does not pay attention to assigning any particular value. Second, the reliability of cognitive faculties sometimes requires suspension. Third, the reliability of beliefs is classified in different types. Fourth, the Bayesian argument ignores other evidence related to the reliability of cognitive faculties. Fifth, the result “probability of the reliability of cognitive faculties is 1” is a false result according to Bayes' verification theory. Sixth, independent evidence may temporarily rescue naturalism and evolution from self-defeating, but self-defeating naturalism can be proven through other arguments, and therefore self-defeating is still valid. This paper has two goals: I. analysis of BEA in rejection of naturalism. II. provide additions and suggestions to completing it.
    Keywords: Cognitive faculties, Self-Defeating Naturalism, Probabilistic Argument, Principle of Indifference, Thomas Bayes, Methodology of religious studies
  • Mahdi Abdi *, Qurban Ali Karimzadeh Gharamaleki, Saeed Alizadeh Pages 71-88
    The principles of human beliefs play a fundamental role in all his material and spiritual movements. This fundamental importance requires special attention to the science of theology, which is responsible for belief studies, and clarifies the need for its development and deepening. Theological principles have a decisive position in theology; There fore, the development and deepening of these principles has a significant role in the growth and prosperity of theology. Although, until the modern era, independent and proper attention has not been paid to theological principles; But in the present era, some researchers have tried to re-examine the existing theological principles and also devise new principles. This valuable move needs some introductions that have the role of entrance to this research. Among these preliminaries is the analysis and investigation of the nature and characteristics of the Theological principles and providing a comprehensive definition of people and obstacle to strangers from these principles. The present essay has dealt with this matter with a descriptive-analytical method. According to the investigations, Theological principles can be defined as follows: "General rulings resulting from theological topics that are the basis of theology and play an effective role in the general orientations of theological religions".
    Keywords: theological principles, the nature of theological principles, the characteristics of theological principles, the confirmation principles of theology
  • Saeed Famil Dardashty, Alireza Kohansal *, Seyyed Mortaza Hoseini Shahrudi Pages 89-108

    The present article is set out to prove "The All-Perfection of the Truth of Existence" through employing principles such as independence and simplicity of the truth of existence. By proving the all-perfection of the truth of existence and based on the infinity of this truth, 'Everlasting Accompaniment' of the truth of existence with its manifestations can be concluded. By the same token, this accompaniment can subtly lead the manifestations of the truth of existence to enjoy all-perfection. Not only the infinity of the truth of existence, but also the principles including infinity of the Lord attributes, the idea of existence, the non-interruption of inexistence in existence, congruity of appearance with manifestation, the compatibility of the universes, grace principle, and the principle of best possible world can also subtly lead to prove the all-perfection of the truth of existence and its everlasting accompaniment with manifestations. The all-perfection of the manifestations of the truth of existence is faced with challenges including the necessity of existence to be present in the manifestations of the truth of existence, the lack of perceiving the perfections related to the manifestations of existence, and the limited power of self-existent which, in the author's opinion, can be solved by considering the foundation, principles and approaches such as predication of truth and subtlety, limitation of human perceptive faculties , intensification of perception, and non-attachment of supreme power to impossible matters.

    Keywords: All-Perfection of the Truth of Existence, all-perfection of the manifestations of the truth of existence, predication of truth, subtlety, Infinity of Existence Truth, Everlasting Accompaniment
  • Ali Mostajeran, Mahdi Ganjvar *, Mehdi Emami Pages 109-128
    Analyzing the indicators of rationality from Mulla Sadra's perspective is considered to be one of the influential issues in the improvement, modification, and enhancement of the quality of social life. The indicators of rationality, according to its position and nature, as well as the application of rationality, can be explained in three axes: First, avoiding prejudice and stagnation and promoting rational free-thinking; Second, identifying the apparent thinkers and avoiding their thoughts and beliefs; And third, warning against the tendency to autonomous rationality.This paper has found the root of all three axes with a descriptive method and content analysis. The root of the first axis is the lack of analysis of the indicators of rationality. The damage of the second axis lies in neglecting to explain the ratio of value with the components of rationality. But the third axis is rooted in superficiality. The findings show that we can promote and improve social life by relying on rationality coordinates and with the support of Mulla Sadra's two suggestions i.e. attention to the ultimate end of wisdom and avoidance of imitation.
    Keywords: : Rationality, Mulla Sadra, perception, obligation, social life