فهرست مطالب

دانش انتظامی آذربایجان شرقی - پیاپی 44 (بهار 1401)

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 44 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آموزش شهروندی و رابطه آن با گرایش نوجوانان و جوانان تبریز به رفتارهای ناهنجار جنسی و سرقت
    محمود علمی* صفحات 1-28
    نوجوانان و جوانان بنا به ویژگی های هویتی و شخصیتی ، ناپایداری جایگاه اجتماعی و برخی عوامل اجتماعی و فرهنگی دیگر ، در معرض انواع آسیب های اجتماعی و ناهنجاری ها قرار دارند. یکی از عوامل مرتبط با گرایش نوجوانان و جوانان به آسیب های اجتماعی ، آموزش شهروندی می باشد . هدف اصلی تحقیق ، تعیین رابطه بین آموزش شهروندی و گرایش نوجوانان و جوانان تبریز به ناهنجاری جنسی و سرقت بود . تحقیق موجود به لحاظ هدف یک مطالعه کاربردی و از نظر گرد آوری داده ها یک بررسی پیمایشی بود . جامعه آماری ، جمعیت جوانان شهر تبریز (29- 15 ساله) بود که بر اساس اطلاعات مرکز آمار 1395، در کل 353،136 نفر را شامل می گردید. برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران با ضریب خطای 5 درصد استفاده شد و تعداد 384 نفر از نوجوانان و جوانان شهر تبریز به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند . ابزار گردآوری اطلاعات ، پرسشنامه محقق ساخته بود . یافته های بدست آمده نشان داد که میانگین گرایش به ناهنجاری جنسی و سرقت 7/18 است . با توجه به نتایج آزمون ها ، فرضیه وجود رابطه منفی معنی دار بین آموزش شهروندی و گرایش به ناهنجاری جنسی و سرقت در بین نوجوانان و جوانان تبریز به تایید رسید .گرایش به ناهنجاری جنسی و سرقت بر حسب جنسیت پاسخگویان متفاوت بود ، میانگین گرایش به ناهنجاری جنسی و سرقت پسران 3/21 و پاسخگویان دختران 9/15 بود
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، گرایش به ناهنجاری جنسی و سرقت، نوجوانان و جوانان تبریز
  • بررسی تهدیدات و چالش های امنیتی استان آذربایجان شرقی در سال 1401 و راهکارهای رفع آنها
    یعقوب عبدالله زاده صائب*، بهزاد هادی پور صفحات 29-64

    امنیت ضامن حیات و بقای انسان و جامعه بوده و نیاز اساسی و حیاتی هر جامعه و از مهم ترین آرمان های جوامع انسانی محسوب می شود. امنیت زمانی حاصل می شود که از تهدید نسبت به امنیت جلوگیری گردد یا حداقل مدیریت شود. امروزه امنیت امری همه جانبه بوده و به تمام حوزه های زندگی مربوط است و لذا می توان از امنیت ملی، امنیت اقتصادی، امنیت سایبری، امنیت اجتماعی و امنیت فرهنگی سخن گفت. استان آذربایجان شرقی به دلیل موقعیت ویژه و حساس ژیوپلتیکی و مرزی و تهدیدات پیرامونی و داخلی نسبت به آن، نیازمند توجه مضاعف از جنبه امنیتی است. در حال حاضر این استان از جنبه های مختلف امنیتی در حوزه های امنیت ملی- سیاسی، امنیت اقتصادی، امنیت فرهنگی، امنیت اجتماعی، امنیت سایبری و امنیت مرزی با تهدیداتی مواجه شده که نیازمند مدیریت و رفع است. بر این اساس مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به تبیین و بررسی این تهدیدات و راهکارهای رفع آنها در این استان می پردازد. به طور کلی مسیول سازی بخشهای مختلف دولتی، افزایش چتر اطلاعاتی، کنترل مرزها و فضای مجازی با تجهیزات بروز و جذب نخبگان و نیروهای متخصص از مهم ترین راهکارهای رفع تهدیدات امنیتی استان است.

    کلیدواژگان: امنیت، تهدید، چالش، مرز، آذربایجان شرقی
  • نقش اشراف اطلاعاتی کوپ های شهرستان تبریز در پیشگیری از سرقت
    سعدیار شیرینی* صفحات 65-102
    زمینه و هدف

    در دنیای فناوری و اطلاعات، اشراف اطلاعاتی به عنوان یک مکانیسم موثر در پیشگیری از جرم و کشف جرایم عمل می کند.. لذا تحقیق حاضر به برسی نقش اشراف اطلاعاتی کوپ های شهرستان تبریز در پیشگیری از سرقت می پردازد.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش حاضر بر اساس هدف تحقیق از نوع کاربردی و از لحاظ روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل پرسنل و کارکنان کلانتری های شهرستان تبریز اعم از روسا، معاونین عملیات و پیشگیری، عوامل گشت خودرویی و موتوری و پرسنل مرتبط با پیشگیری از سرقت هستند. حجم نمونه 137 نفر بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه می باشد. برای آزمون فرضیه ها از تی تک نمونه ای استفاده شده است. و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 24 استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحقیق، میانگین اشراف اطلاعاتی (کسب اطلاعات با نگاه به گذشته) کوپ های شهرستان تبریز در پیشگیری از سرقت به مقدار 03/46، (مدیریت اطلاعات با نگاه به حال) به مقدار 55/56 و (کشف اطلاعات با نگاه به آینده) به مقدار 37/57 برآورد شده است که از مقدار متوسط بالاتر است که نشان می دهد نقش اشراف اطلاعاتی در پیشگیری از سرقت تاثیرگذار است. نتایج تحلیل عاملی نیز نشان می دهد پنج عامل پنهان، مجموعا 372/79 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. همچنین، نتایج آزمون نشان دهنده تفاوت معنی داری اشراف اطلاعاتی (کسب اطلاعات با نگاه به گذشته، مدیریت اطلاعات با نگاه به حال و کشف اطلاعات با نگاه به آینده) کوپ های شهرستان تبریز در پیشگیری از سرقت دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش موثر اشراف اطلاعاتی در پیشگیری از سرقت مقتضی است بهره گیری از تجارب و دانش اشراف اطلاعاتی در سه دوره زمانی در شناسایی، کشف، اثبات و دستگیری سارقان برای موفقیت پلیس اهمیت اساسی دارد.

    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی، پیشگیری از سرقت، کسب اطلاعات، مدیریت اطلاعات، کشف اطلاعات
  • نقش اعتقادات خانواده ها در پیشگری از جرم و ارائه یک الگوی سبک زندگی ایرانی- اسلامی
    عباس سلیمان زاده شکراب* صفحات 103-145
    این پژوهش با هدف بررسی پیشگیری اجتماعی از بزه کاری جوانان با تاکید بر اعتقادات مذهبی خانواده ها انجام گرفته است، اهمیت نقش بازدارندگی اعتقادات مذهبی در پیشگیری از بزهکاری از آن رو است که اعتقادات مذهبی از مهم ترین عوامل بازدارنده در مقابل جرایم و بزه ها می باشد و نقش نهاد خانواده نیز در درونی کردن مذهب و ارایه یک سبک زندگی سالم در نزد افراد بسیار مهم است. روش کار در این تحقیق تحلیلی و توصیفی است. لذا شیوه ی گرد آوری اطلاعات روش کتابخانه ای است و برای همین از کتاب ها، مجلات و نشریات و همچنین از سایت های اینترنتی با ابزار فیش های مطالعاتی، اطلاعات لازم گردآوری شده و سرانجام توسط روش استدلال عقلانی- منطقی اطلاعات به دست آمده تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد که خانواده می تواند با درونی کردن ارزش ها و پرورش اعتقادات مذهبی و مولفه های دینداری در بین فرزندان و جوانان در پیشگیری از جرم جوانان جلوگیری کند، همچنین خانواده که جز مهم ترین و بنیادی ترین نهادهای بشری و اجتماعی به شمار می رود می تواند منجر به زمینه سازی یک الگوی سبک زندگی سالم، همان سبک زندگی ایرانی- اسلامی شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری، جرم، مذهب، خانواده، جوانان
  • آسیب شناسی ازدواج جوانان بر اساس سبک زندگی شهدا
    امید ابراهیمی*، دل آرام محمدی صفحات 146-179
    موضوع سبک زندگی شامل مجموعه ای از رفتارها و الگوهای کنش افراد بوده که معطوف به ابعاد رفتاری، نگرشی و ترجیحات است. یکی از موضوعات بسیار مهمی که در نتیجه سبک زندگی دچار تغییر و تحول شده ازدواج جوانان است که منجر به پدیدآیی مشکلاتی در حوزه ازدواج جوانان و تغییر در سبک های متفاوت ازدواج شده است. با توجه به اینکه هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی ازدواج جوانان بر اساس سبک زندگی شهدا بود. لذا در این راستا نویسنده به شکل توصیفی- تحلیلی کوشیده است شاخص های زندگی شهدا را با مراجعه به وصایا و خاطرات شهدا مورد بررسی قرار داده و با مقایسه آنها با شاخص های ازدواج جوانان، به آسیب های ازدواج بپردازد. نتایج پژوهش نشان داد، شهدا دارای جهان بینی الهی بوده و با الگو قرار دادن معیارهای اسلامی؛ ساده زیست، ولایتمدار و کم توقع بوده و به زندگی دنیوی دلبستگی زیادی نداشتند، همیشه به یاد خدا بوده و ازدواج را وسیله ای برای رسیدن به کمال و کسب معنویت می دانستند. در حالی که معیارهای ازدواج جوانان امروزی به دلیل تغییرات زندگی و نیازهای جدید جنبه مادی و حالت لذت گرایی داشته است.
    کلیدواژگان: ازدواج، شهدا، سبک زندگی
  • نقش رهبری شهید سلیمانی در ساختار جنبش های مقاومت اسلامی علیه استکبار -
    موسی کاظم زاده* صفحات 180-212
    امروزه شناخت ابعاد مختلف مکتب حاج قاسم و پی بردن به نقش و جایگاه فرماندهی، مدیریت و رهبری آن شهید راه اسلام، یکی از سرمایه های اجتماعی و انسانی جهان اسلام در خور تحقیق است. به همین منظور شخصیت و مکتب سلیمانی در روزگار و عصری که ارزش های اصیل اسلامی نظیر، ایثار، مقاومت، شهادت طلبی، عدالت خواهی و تفکر فرهنگ بسیجی، در نتیجه حاکمیت یزیدیان امروز، آهسته آهسته رو به فراموشی سپرده می شود، آنها را از نو در جامعه زنده کردند، به طوریکه امروزه این تفکر فرهنگ عاشورایی شهدای اسلام؛ الگوی برای مبارزات ملت های آزاده علیه استکبار جهانی و در راس آنها آمریکا و اسراییل در منطقه و جهان شده است.در این مقاله سبک شخصیت، فرماندهی و مدیریت آن شهید از منظر شکل گیری و تحول جنبش های مقاومت اسلامی، تقویت محور مقاومت و توسعه گفتمان انقلاب اسلامی مورد بررسی واقع شده است. بنابراین، این پژوهش کوشش دارد تا با شناخت ابعاد و شاخص های فرماندهی و مدیریت شهید حاج قاسم سلیمانی و نتایج آن بر شکل گیری و تحول جنبش های مقاومت اسلامی را به عنوان سوال اصلی مطرح و بررسی نماید.از سوی یافته ها حاکی از آن است که الگوی تفکر فرماندهی، مدیریتی و جهادی شهید سلیمانی، منحصر به امور نظامی نبوده، بلکه ارکان جهت ساز مکتب حاج قاسم سلیمانی در شکل گیری و تحول جنبش های مقاومت اسلامی را می توان در مدیریت و رهبری جهادی، شناخت و عمل به تکلیف، مردم داری، فروتنی، حمایت از مظلومان عالم، جهاد با نفس و اتکا بر اهل بیت(ع)، ولایت پذیری، کارآمدی در مدیریت ماموریت ها و آشنایی با فنون جنگی نوین باید جستجو کرد. روش پژوهش، روش توصیفی- تحلیلی و روایت پژوهی است.
    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، محور مقاومت، مقاومت اسلامی، مکتب حاج قاسم، بیداری جهان اسلام
|
  • Citizenship education and its relationship with Tabriz teenagers and young people's tendency towards sexual misconduct and theft
    Mahmoud Elmi * Pages 1-28
    Adolescents and young people are exposed to all kinds of social damage and anomalies due to their identity and personality characteristics, instability of social status and some other social and cultural factors. One of the factors related to the tendency of teenagers and young people to social harm is citizenship education. The main goal of the research was to determine the relationship between citizenship education and the tendency of Tabriz teenagers and young people to commit sexual misconduct and theft. The existing research was an applied study in terms of its purpose and a survey in terms of data collection. The statistical population was the youth population of Tabriz (15-29 years old), which included a total of 353,136 people according to the data of the Statistics Center of 2015. To select the sample size, Cochran's formula was used with an error rate of 5%, and 384 teenagers and young adults of Tabriz city were selected by multi-stage cluster sampling method. The tool for collecting information was a researcher-made questionnaire. The findings showed that the average tendency to sexual abnormality and theft is 18.7. According to the results of the tests, the hypothesis of the presence of a significant negative relationship between citizenship education and the tendency to commit sexual misconduct and theft among adolescents and young people in Tabriz was confirmed. The tendency to commit sexual misconduct and theft was different according to the gender of the respondents, the average The sex and theft of boys was 21/3 and the respondents of girls were 9/15.
    Keywords: citizenship education, tendency towards sexual dysfunction, theft, teenagers, young people of Tabriz
  • Examining security threats and challenges of East Azerbaijan province in 2022 and solutions to solve them
    Yaghob Abdollah Zadeh Saeb *, Behzad Hadi Pour Pages 29-64

    Security is the guarantee of life and survival of man and society, and it is considered the basic and vital need of every society and one of the most important ideals of human societies. Security is achieved when threats to security are prevented or at least managed. Nowadays, security is an all-round thing and it is related to all areas of life, and therefore we can talk about national security, economic security, cyber security, social security and cultural security. Due to its special and sensitive geopolitical and border situation and the peripheral and internal threats to it, East Azarbaijan province needs extra attention from the security aspect. Currently, this province is faced with threats from various aspects of security in the fields of national-political security, economic security, cultural security, social security, cyber security and border security that need to be managed and resolved. Based on this, this article explains and examines these threats and their solutions in this province with a descriptive-analytical and applied method. In general, making various government departments responsible, increasing the information umbrella, controlling borders and virtual space with modern equipment and attracting elites and specialized forces are among the most important solutions to eliminate the security threats of the province.

    Keywords: Security, Threat, Challenge, Border, East Azerbaijan
  • The role of intelligence elites of Tabriz city coops in preventing theft
    Sadyar Shirini * Pages 65-102
    Background and purpose

    In the world of technology and information, intelligence elites act as an effective mechanism in crime prevention and crime detection. Therefore, the present research examines the role of intelligence elites in Tabriz city's cops in preventing theft.

    Methodology

    The method of the present research is based on the research objective of applied type and in terms of survey method. The statistical population of the current research includes the personnel and employees of the police stations of Tabriz city, including chiefs, deputies of operations and prevention, car and motorcycle patrol agents, and personnel related to theft prevention, in the number of 400 people. The sample size of 137 people was selected based on Cochran's formula and stratified random sampling method. The measurement tool is a questionnaire. A single sample was used to test the hypotheses. SPSS 24 software was used to analyze the data.

    Findings

    According to the findings of the research, the average intelligence elites (acquiring information with a view to the past) of Tabriz city councils in preventing theft is 46.03, (information management with a view to the present) is 56.55. and (discovery of information with a view to the future) is estimated at 57.37, which is higher than the average value, which shows that the role of information elites is effective in preventing theft. The results of factor analysis also show that five hidden factors explain 79.372% of the total variance. Also, the results of the test show that there is a significant difference between the information elites (acquiring information by looking at the past, managing information by looking at the present and discovering information by looking at the future) of the coops of Tabriz city in preventing theft.

    Conclusion

    Considering the effective role of intelligence elites in preventing theft, it is necessary to use the experiences and knowledge of intelligence elites in three periods of time in identifying, discovering, proving and arresting thieves. It is essential for the success of the police.

    Keywords: Information aristocracy, Theft Prevention, information acquisition, information management, information discovery
  • The role of family beliefs in preventing crime and providing a model of Iranian-Islamic lifestyle
    Abbas Soleimanzadeh Shakarab * Pages 103-145
    This research was conducted with the aim of investigating the social prevention of youth delinquency by emphasizing the religious beliefs of families, the importance of the deterrent role of religious beliefs in the prevention of delinquency is due to the fact that religious beliefs are one of the most important deterrents against crimes and delinquency. and the role of the family institution is also very important in internalizing religion and providing a healthy lifestyle to people. The working method in this research is analytical and descriptive. Therefore, the method of collecting information is the library method, and for this reason, the necessary information was collected from books, magazines and publications, as well as from internet sites with the tool of study sheets, and finally, the information was obtained by the method of rational-logical reasoning. have been analyzed. The results of this research showed that the family can prevent youth crime by internalizing values ​​and cultivating religious beliefs and religiosity components among children and youth in winter, as well as families that are among the most important and fundamental institutions. are human And it is considered social, it can be used to build a healthy lifestyle model, the Iranian-Islamic lifestyle.
    Keywords: prevention, Crime, Religion, family, Youth
  • Pathology of youth marriage based on martyrs' lifestyle
    Omid Ebrahimi *, Delaram Mohamadi Pages 146-179
    The topic of lifestyle includes a set of behaviors and action patterns of people, which is focused on behavioral, attitudinal and preferences dimensions. One of the most important issues that has changed as a result of the lifestyle is the marriage of young people, which has led to the emergence of problems in the field of young marriages and changes in different styles of marriage. Considering that the aim of the current research was to analyze the pathology of young people's marriage based on the lifestyle of the martyrs. Therefore, in this direction, the author has tried to describe and analyze the indicators of the martyrs' lives by referring to the wills and memories of the martyrs, and by comparing them with the indicators of young people's marriages, he deals with the harms of marriage. The results of the research showed that the martyrs had a divine worldview and by setting the example of Islamic standards; They lived simply, were responsible and had little expectations and did not have much attachment to worldly life, they always remembered God and considered marriage as a means to achieve perfection and acquire spirituality. While today's young people's marriage criteria have been materialistic and hedonistic due to life changes and new needs.
    Keywords: Marriage, Martyrs, Lifestyle