فهرست مطالب
نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 36 (پاییز 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/07/01
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 9-32
بند واحد معنایی بزرگتر از جمله است که بخشی از افاده معنا در متن را برعهده دارد. مساله این پژوهش آن است که ساختار بند به عنوان یک واحد معنایی چگونه است؛ بند به تنهایی از چه جمله هایی تشکیل شده و هر یک چه نقشی در بند دارند. دیگر آنکه بندهای متفاوت در متن چه نقشی دارند و برای بیان بهتر معنا، بندها به چندگونه تقسیم میشوند. اجزای تشکیل دهنده هر بند عبارتند از جمله اصلی و جمله های پشتیبان ؛ هر متن بند مقدماتی، بندهای بدنه و بند نتیجه گیری دارد. از آنجا که هر بند موضوعی نسبتا مستقل را بیان میکند، میتوان آنها را به بند روایی، بند توصیفی، بند علت و معلولی، بند تقابلی و تباینی، بند تشریحی و بند ترکیبی تقسیم کرد. شناخت صحیح اجزاء بند و توان تشخیص بندهای متفاوت در متن به آموزش نگارش صحیح، توان دسته بندی موضوعات، پرهیز از انحراف از موضوع و زیادهگویی و نیز فهم درست متن کمک میکند. نتیجه آنکه با شناخت ساختار بند، میتوان به طور علمی کارکرد و محدوده بند را تعیین کرد و برای پاراگراف بندی شیوهای مناسب با موضوع متن اتخاذ نمود.
کلیدواژگان: بند (پاراگراف)، جمله اصلی، جمله های پشتیبان -
صفحات 33-66
یکی از حوادث مهمی که در تاریخ معاصر ایران، خصوصا بعد از انقلاب در کشورمان اتفاق افتاده مسیله جنگ است که علاوه بر تاثیر گذاشتن بر مسایل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بر ادبیات به ویژه ادبیات داستانی نیز تاثیرگذار بوده است. داستان نویسان از جنگ به عنوان گنجینه مهمی برای پرداختن به موضوعات داستانی استفاده کرده اند. چرا که رمان با شرح وقایع تاریخی، شرایط مردم را در طول تاریخ بیان می کند. ازجمله مسایلی که داستان نویسان به آن توجه کرده اند، وضعیت رزمنده ها و مسایل خانواده های آنهاست. در میان شخصیت های این داستان ها شخصیت زنان در خور توجه است. در طول جنگ ایران و عراق و پس از آن زنان جایگاه مهمی در تحکیم بنیاد خانواده داشته اند. بسیاری از آنها اگر دوشادوش مردان به مبارزه نمی پرداختند، بر آن بودند که در غیاب آنها بنیاد خانه و خانواده را از گزند حوادث ایمن بدارند، نیازهای رزمندگان را سامان دهند و یا در بیمارستان ها به یاری مجروحان بروند. در این جستار بنیادهای خانواده و نقش زنان در تحکیم و حفظ این بنیادها با تمرکز بر کتاب «دخیل عشق» بررسی می شود. زنان در این داستان در جایگاه مادر، همسر، فرزند و امدادگر حضور دارند. بعضی از آنان بدون توجه به وضعیت وطن، به فکر زندگی شخصی خود هستند، اما اغلب آنها فردی محکم، بااراده و فداکارند.
کلیدواژگان: شخصیت زن، ادبیات پایداری، «دخیل عشق»، شخصیت پردازی -
صفحات 67-94
قهرمانان داستان های حماسی از نظام های فرهنگی گوناگون و حوزه های تمدنی مختلف، گذشته از آن که در برخی موارد تمایزاتی با یکدیگر دارند، خصوصیات، ارزش ها و آرمان های مشترک هم دارند. از این ویژگی ها می توان به عنوان ابزاری مفید جهت تعریف و توصیف آنها استفاده نمود. در حقیقت قهرمانان حماسی همچون واسطه های فرهنگی هستند که می توانند به عنوان عامل پیوند فرهنگ ها باشند. همین امر ضرورت پژوهش های تطبیقی را در متون ادبی حماسی ملل مختلف نمایان می سازد.در این پژوهش ابتدا به معرفی برزونامه و بیوولف می پردازیم. سپس با روش تحلیلی ویژگی های مشترک قهرمانان حماسی برزونامه و بیوولف از قبیل: قدرت جسمانی،انتخاب گر بودن، نام جویی، آزادگی، مذهب گرایی و دانش وخرد را در این دو اثر با استفاده از مثال هایی که ازمتن آورده ایم، برمی شماریم. در نهایت به این نتیجه دست می یابیم که با توجه به مبانی فرهنگی متفاوت دو ملت، ویژگی های قهرمانی در این دو اثر اگرچه در کلیت شبیهند؛ اما در جزییات و تطبیق دقیق این مفاهیم متفاوتند.
کلیدواژگان: برزونامه، بیوولف، قهرمان، نقد، تطبیق -
صفحات 95-122
یکی از مباحث ادبی،بویژه در ضمن مطالب نقد ادبی،مسیله مکتب های مختلف ادبی با گرایش های فکری گوناگون است.این موضوع در شکل و شیوه ی جدید طبعا نتیجه ی افکار و اندیشه های نو می باشد.از جمله ی مکاتب مذکور«واقع گرایی»یا همان ریالیسم است که بی شک ساختار فعلی آن از مغرب زمین به جاهای دگیر انتقال یافته و در مراکز علمی و آموزشی در رشته های گوناگون از جمله ادبیات،تدریس و درباره ی مسایل و مبانی آن بحث و گفتگو می شود و شاید بتوان رگه های آن را در آثار قرون گذشته و اقوام دیگر هم یافت.شیوه و اندیشه های این مکتب در دو قالب منثور و منظوم قابل بررسی است.در ایران در دهه های اخیر پژوهش هایی درباره ی شعر کلاسیک و دوره های گوناگون شعر فارسی و همچنین شعر نو انجام پذیرفته است که از آن جمله پژوهش هایی درباره ی شعر نو بر پایه ی دیدگاه های نو مانند مکتب ریالیسم یا واقع گرایی می باشد. با توجه به اینکه عمده ویژگی واقع گرایی،توصیف انسان به صورت موجود اجتماعی است و به عبارت دیگر جستجوی ریشه ی رفتار آدمی در شرایط اجتماعی می باشد، بنابراین صفات نیک و بد را ذاتی انسان نمی پندارند و بلکه آنها را محصول جامعه می شمارد.بر اساس مقاله ی حاضر به بررسی واقع گرایی در شعر معاصر بویژه شعر چهار شاعر (اخوان،شاملو،کسرایی،مصدق) و ذکر نمونه ایی از آنان با تجزیه و تحلیل مبانی واقع گرایی و برخی علل و نتایج آن،می پردازد.با توجه به مضمون و محتوای شعر این شاعران اینگونه می توان دریافت که تا حدودی به مانیفیست واقع گرایی پایبند بودند و ضمن جستجوی ریشه ی رفتار مردم جامعه در شرایط اجتماعی،وضعیت نامطلوب اجتماع را نتیجه ی دیدگاه و رفتار و کردار ناپسند چرخانندگان آن می دانستند و می دانند.
کلیدواژگان: رئالیسم، شعر، معاصر، اخوان، شاملو، کسرایی، مصدق -
صفحات 123-146
یکی از پربارترین شاخه های ادبیات سرزمین فلسطین، ادبیات مقاومت و تاثیرگذارترین بخش آن، شعر مقاومت است. شعری که از مهم ترین سنگرهای فرهنگی ملت انقلابی و مسلمان فلسطین درمقابل تهاجم نظامی، سیاسی و فرهنگی صهیونیسم محسوب می شود. این بخش از ادبیات در هیچ سرزمینی مانند فلسطین به شکوفایی و رشد کمی و کیفی نرسیده است.سلافه حجاوی از شاعران معاصر مقاومت فلسطین، بخش عمده ای از قصاید خود را به قضیه فلسطین اختصاص داده است؛ وی می کوشد با به کارگیری برجسته ترین عناصر موضوعی موجود در شعر مقاومت، همچون آوارگی، غربت، اشغال، شهدا و... و با استفاده از شیوه های فنی نوین موجود در اشعار عربی مانند عنصر تکرار، تصاویر شعری و رموز، به زیباترین شکل، با تاثیر برخواننده و برانگیختن احساسات او در افشای ماهیت رژیم صهیونیستی و دفاع از سرزمینش نقش بارزی ایفا نماید.
کلیدواژگان: سلافه حجاوی، شعر، فلسطین، عناصر موضوعی، عناصر فنی -
صفحات 147-164بررسی مضمونی اشعار سهراب سپهری، او را در زمره ی شاعران پدیدارشناسی قرار می دهد که از پس گذر لحظه ها، با متمایل کردن نگاه ناب و عاشقانه ی خود به سوی پدیده های طبیعت، در عین معنا بخشیدن به آن ها، نخستین درها را به روی ادراک و آگاهی از هستی خویش می گشاید و در وحدت با جهان پیرامون، تمایز میان سوژه و ابژه را می زداید. لیکن مسیله ی مورد بحث مقاله ی حاضر، تنها، بررسی تطابق اشعار سپهری با اصول پدیدارشناسی نیست. چرا که پیش از این، مورد توجه برخی پژوهشگران قرار گرفته است. نگارنده در این مقاله، علاوه بر مطاله ی گسترده تر جنبه ی پدیدارشناسی اشعار سپهری، گذر او را از این مسیله، به سوی معرفت شناسی و در نهایت به سوی عرفان مورد مطالعه قرار می دهد. در هر مرحله از شناخت شاعر از پدیده ها، خلایی وسیع تر، از سوی روح او احساس می شود. سپهری، در باور به هستی پدیده ها، نیاز به کنکاش در خویشتن را احساس می کند و نرگس وار در مرکز طبیعت، با خود یکی می شود تا خلایی را آکنده سازد که در ورای آن، وجودی متعالی نهفته است و کشف آن، او را به سوی پر کردن این خلا سوق خواهد داد. هر اندازه خلا گسترده تری برای شاعر محسوس باشد، بدین معنی است که گامی پیشتر نهاده، نیروی بیشتری به پرهای پرواز او در مسیر هستی محض، تزریق می گردد. چرا که این، به عدم کشاندن "من" شاعر و به خلا رساندن و تهی شدن تمام وجود شاعراست که روح مطلق را در درون او احیاء کرده، کوژیتوی (آگاهی به خویش) او را نهایی می کند.کلیدواژگان: سپهری، ادراک، پدیدارشناسی، خلا، هستی، کمال
-
Pages 9-32
Paragraph is one of the units of meaning in the text which is greater than a sentence and is, in its turn, responsible for transmitting the meaning. This study aims to illustrate: What kind of sentences form a paragraph, What is the structure of sentences in a paragraph, What kind of role occupy different paragraphs in a text, To make the author’s intention more clear how should be the paragraphs divided. A paragraph comprises of a topic sentence and supporting sentences and considering the position of different paragraphs in a text, three paragraphs can be distinguish for every text, i.e. introductory paragraphs, body paragraphs and conclusion paragraph. Since each Paragraph explains a respective independent subject, the paragraphs can be divided in to narrative paragraph, descriptive paragraph, cause and effect paragraph, comparison and contrast paragraph and composite paragraph. Understanding the parts of a paragraph correctly and having the ability to distinguish the different kinds of paragraphs help to understand the text properly, teach the correct way of writing, classification of subjects and avoiding the deviance of the main subject of the text and verbosity. With explaining the structure of a paragraph to determine the framework of the paragraphs and adoption an appropriate way for paragraphing the text in line with its subject, this article strives to make clear the functions of the paragraphs.
Keywords: paragraph, topic sentence, supporting sentences -
Pages 33-66
One of the important events in the history of our country, especially after the islamic revolution is the war issue. Besides the influence of political, social and economic problems, has been affected to literature especially fiction. Novelists have used the war as a great treasure to address the subject of fiction. Because a novel tells conditions of people during the history by description of historical events. One of the subjects which the novelists notied is condition of warriors and their families. Among the characters in these stories women characters is striking. During the war between Iran and Iraq and after that the women in the family have an important position in the consolidation. If most of them did not fight with men, they kept safe their home and family from events harm in men’s absence, they reintegrate warriors necessities or help injureds in hospitals. This paper analyzes the foundations of the family and the role of women in strengthening and maintaining these institutions, with emphasis on the book called "Dakhil e Eshg". The women in this story are in place of mother, wife, dauter and nurse. Some of them think about their personal life regardless to the country. But most of them have a strong, strong-willed and dedicated
Keywords: Woman character, Sustainability literature, “Dakhil e Eshgh”, Characterization -
Pages 67-94
The epic stories heroes of the various cultural and civilizational aspects, aside that there are some distinctions between them, the characteristics, values and ideals of them are shared. These features can be used as a useful insrument for defining and describing them. The epic heroes such as cultural intermediaries who can be an agent of cultural transplantation. This, determine the necessary of compatetive study on literary epic of all nations. In this essay, some of the characteristics of epic heroes in Borzuname and Beowulf and Similarities and some differences between them are analyzed
Keywords: Brzuname, Beowulf, hero, similarities, differences -
Pages 95-122
realism as a creative manner, a phenomenon that at a certain stage of historical evolution of human thoughtWhen people desperately need to understand the nature and direction of social evolution found When people first, and then vaguely conscious of the fact discovered The actions and thoughts of excitement caused by rogue or not the divine plan, but the real reason, or if the closer we are to the source material, appeared. Made in the impartiality of the school of real life people and entities subject to the artisans, workers and oppressed people around picks and tells their story. In this retelling of the story of the events and their natural history and the course of events without the author's written by the author to his story that broughtSoBrqydh realist writers, in fact breathe events (no fiction writer) is located. , Poets and Writers Iranians use this school and they have paid off in terms of realism to the art. poets of Iran (Ahmad Shamlou, Mehdi Akhavan, SiavashKasraei, Hamid Mosaddegh)
Keywords: realism, poetry, Contemporary, Ahmad Shamlou, Mehdi Akhavan, Hamid Mosaddegh, SiavashKasraei -
Pages 123-146
One of the most productive branches of literature in Palestine’s territory is the literature of resistance and resistance literature can be considered as an influential part of the poem. A poem which is one of the most important trenches of the nation’s against military domination, and cultural and political for the revolutionary people of Palestine’s Muslim. And that part of the literature in any country, including quantitative and qualitative growth and prosperity is not even getting close to the level which is occurring in Palestine.Sulafa hijjawi is a contemporary poet of the Palestinian resistance, the Palestinian issues are devoted much of his odes; he tries to employ the most prominent thematic elements in the poetry of resistance, such as displacement, exile, occupation, martyrs and also using modern technical means in Arabic poetry as an element of repetition, imagery and poetic mysteries, beauty of his poems has a deep impact on the reader’s sentiment on the disclosure of the nature of the Zionist regime and has an important role to defend of their country.
Keywords: salafa hijjawi, Palestine, poems -
Pages 147-164Studying Sohrab Sepehri's poems thematically has placed him among phenomenology poets. He opens the initial doors by the means of turning his unique and passionate viewpoint about natural phenomena toward his own existence perception as well as conveying a meaning to those phenomena; and he removes the distinction between subject and object in the path of union with environment. However the content discussed in this article is not only corresponding Sepehri's poems with principles of phenomenology. Because this topic has been favored and followed by some investigators before. The author moreover to studying widely Sepehri's poems from the prospective of phenomenology, tries to study epistemology and finally mysticism. In every stage that poet comes to an understanding of phenomena, his soul feels a wider inner emptiness. Sepehri feels the necessity of seeking for his self in himself by believing in the existence of phenomena and he becomes united with himself in the center of nature as a narcissus in order to distribute an emptiness, beyond which a high existence is hidden and detecting that existence propels him to filling that emptiness. As much as the poet feels more emptiness, one step more is taken; therefore more forces are injected to his wings in the path of flying toward pure existence. This leads the self of the poet to nothingness and makes him properly empty that retrieves the mere soul in his inside and finalizes his Cogito –self-awareness-.Keywords: Sepehri, Perception, phenomenology, emptiness, Existence, Perfection