فهرست مطالب

التیام - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه التیام
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ایمان فرهنگ نیا صفحات 4-10

    بافت غضروف به عنوان بافت ضربه گیر و تسهیل کننده حرکت استخوان و مفاصل بدن نقش دارد؛ به همین دلیل آسیب بافت غضروفی میتواند عملکرد طبیعی و مناسب اندام را تحت تاثیر قرار دهد. غضروف بر اساس نوع رشته های موجود در بافت زمینه ای و همینطور درصد ترکیب آنها، به انواع مختلفی تقسیم می شود که هرکدام ویژگی های عملکردی متفاوتی دارند. غضروف شفاف معمول ترین و فراوان ترین نوع غضروف است که سرشار از کلاژن نوع ΙΙ و پروتیوگلیکان می باشد. غضروف الاستیک که به آن غضروف زرد نیز گفته می شود، از انعطاف پذیری و اتساع پذیری بیشتری برخوردار است. در ساختار ماتریکس این غضروف، علاوه بر رشته های کلاژن نوع ΙΙ، مقدار زیادی رشته های الاستیک نیز حضور دارند. در واقع حضور همین رشته های الاستیک، عامل توانایی این نوع غضروف در تغییر شکل و بازگشت به حالت اولیه می باشد. غضروف فیبری که غضروف سفید نیز می نامند، سخت ترین نوع غضروف می باشد. ویژگی بارز این نوع غضروف، تحمل وزن بالا می باشد. غضروف فیبری حاوی رشته های کلاژن ریزی است که در بین لایه های ماتریکس پراکنده شده اند، اما بین دسته های کلاژن فاصله وجود دارد. قدرت ترمیمی بافت غضروفی بسیار محدود بوده و ترمیم این بافت پس از آسیب، همواره با چالش ها و مشکلاتی همراه می باشد. آسیب غضروف مفصلی به عنوان یکی از مهمترین چالش های جراحان ارتوپد مطرح می باشد و همچنان تلاش برای یافتن راه مناسب برای ترمیم حداکثری این بافت، ادامه دارد. امروزه روش های مختلفی برای درمان آسیب غضروف مفصلی بکار گرفته می شود اما در هیچکدام از روش ها ترمیم کامل و بازگشت تمامیت بافتی غضروف مفصلی حاصل نمیگردد. روش های جراحی به دو دسته، ترمیمی و بازسازی تقسیم می شوند. در روش های ترمیمی، بدن تحریک می شود تا در ناحیه ضایعه، بافت ترمیمی جایگزین بسازد. اما در روش های بازسازی، با کمک گرفتن از پیوندهای مختلف، محل ضایعه با بافت غضروفی بازسازی می شود. هدف از این مقاله، مروری بر ساختار غضروف و روش های ترمیم غضروف مفصلی می باشد.

    کلیدواژگان: غضروف، غضروف مفصلی، پیوند غضروف
  • فاطمه ایرجی، ابوتراب طباطبایی نایینی صفحات 11-18

    تاندون ها بافت های همبند نرمی هستند که از رشته های کلاژن موازی در یک ماتریکس خارج سلولی تعبیه شده اند. این ساختار سازمان یافته به تاندون ها اجازه می دهد تا نیروهای زیادی را بین ماهیچه و استخوان تحمل کرده و انتقال دهند. تاندون ها حاوی 86 درصد کلاژن، 1 تا 5 درصد پروتیوگلیکان و 2 درصد الاستین هستند که وزن خشک محاسبه می شود و آب مسیول 60 تا 80 درصد وزن مرطوب کل تاندون است. خونرسانی و تعداد سلول محدود ، ترمیم تاندون را چالش برانگیز و کند میکند. بهبودی تاندون را می توان تا حد زیادی به 3 مرحله تقسیم کرد، مراحل ترمیم، التهاب و بازسازی. مرحله التهابی اولیه تقریبا بلافاصله پس از آسیب تاندون رخ میدهد که حدود 24 ساعت طول میکشد گلبولهای قرمز، پلاکتها و سلولهای التهابی (مثلا: نوتروفیلها، مونوسیتها و ماکروفاژها) به محل زخم مهاجرت میکنند و با فاگوسیتوز محل را از مواد نکروزه پاک میکنند. در طول مرحله تکثیر، یک ماتریکس بهم ریخته از بافت گرانولاسیون در محل آسیب وجود دارد. از نظر بافتشناسی، انواع سلولهای غالب، فیبروبلاستها همراه با تعداد کمتری از ماکروفاژها و ماستسلها هستند. از نظر بافت شناسی، اندازه فیبروبلاست ها کاهش یافته و سنتز ماتریکس آنها را کند کرده اند و رشته های کلاژن شروع به جهت گیری طولی خود در امتداد تاندون میکند. در مرحله بازسازی تغییرات در بافت ترمیمشده را می توان با چشم غیرمسلح مشاهده کرد زیرا اسکار قرمز قبلی اکنون صورتی و شفاف می شود و اتصالی بین دوانتهای آن ایجاد می کند با این حال، در بسیاری از مطالعات نشان داده شدهاست که تاندون التیامیافته بیش از یک سال طول میکشد تا به استحکام عملکردی بافت آسیب ندیده نزدیک شود. اگرچه استحکام کششی تاندون در حال بهبود با گذشت زمان بهبود می یابد، اما به سطح بافت سالم و صدمه نخورده نمی رسد.

    کلیدواژگان: تاندون، ترمیم، ساختار، مکانیسم
  • هانیه یابنده، عبدالحمید میمندی پاریزی، علیرضا شیخ زاده صفحات 19-24

    ترمیم شکستگی شامل تکثیر و تمایز چندین نوع بافت در یک توالی و به دنبال آن بازسازی است. همه این فرایندها ممکن است تحت تاثیر داروها قرار گیرند. برخی داروها می توانند روی تکثیر بافت کالوس اولیه، برخی دیگر بر تمایز سلول های غضروفی یا استیوبلاست، تشکیل مویرگ ها، حساسیت به ورودی مکانیکی و غیره تاثیر بگذارد؛ بنابراین موضوع داروها و ترمیم شکستگی نه تنها شامل داروشناسی و ارتوپدی می شود، بلکه دامنه وسیعی را نیز شامل می شود. گام های ترمیم استخوانی بعد از آسیب استخوانی شامل: گام اول مرحله تورم، گام دوم ترمیم استخوان اولیه (طی 4 تا 21 روز بعد، دور استخوان شکسته کال ایجاد می شود. این مرحله، ماده ای به اسم کلاژن به تدریج جای لخته خون را می گیرد)، گام سوم ترمیم استخوان ثانویه (تقریبا دو هفته بعد از شکستگی، سلول هایی به اسم استیوبلاست دست به کار می شوند. این سلول ها باعث جوش خوردن استخوان جدید می شوند و مواد معدنی موردنیاز برای استحکام استخوان را تامین می کنند) و گام چهارم مرحله بازسازی (این مرحله سلول هایی به نام استیوکلاست تغییر و تعدیل موردنیاز را انجام می دهند. این سلول ها هر استخوان اضافه ای را که در این مرحله ترمیم شکل گرفته تجزیه می کنند تا شکل استخوان به حالت عادی برگردد). امروزه در ارتوپدی دامپزشکی و انسانی برای تحریک التیام شکستگی ها، سرعت بخشیدن به اتصال مفصلی و ترمیم نقیصه های استخوانی از پیوند استخوانی خودی یا غیر خودی استفاده می شود. استخوان پیوندی خودی علاوه بر مواد تحریک کننده التیام، حاوی سلول هایی است که واکنش های ایمنی را تحریک نمی کند و باعث انتقال بیماری های مسری نمی شود. در حال حاضر باتوجه به مشکلاتی که پیوند خودی استخوانی دارد، تمایل برای استفاده از پیوند استخوانی غیرخودی مثل آلوگرافت و زنوگرافت بیشتر شده است. هیدروکسی آپاتایت سینتیک، تری کلسیم فسفات و ترکیب هر دوی آن ها ازجمله مواد متداول برای پیوند استخوان هستند. هیدروکسی آپاتیت به عنوان داربست جهت رشد سلول های استخوان ساز کار می کند تارانتولا کوبنسیس عصاره ای است که به شکل وسیعی در درمان تومورها، آبله ها، سپتی سمی و بیماری های توکسمیک مورداستفاده قرار می گیرد. همچنین از دیگر موادی که به عنوان جایگزین استفاده می شود، پس از کاشت در محل ضایعات استخوانی، باعث القای تمایز سلول های مزانشیمی متمایزنشده موجود در محل ضایعه به سلول های غضروفی و یا سلول های استخوانی نابالغ و سرانجام ترمیم موفقیت آمیز نقایص می شوند.

    کلیدواژگان: ترمیم شکستگی، کالوس، استئوبلاست، استئوکلاست، پیوند استخوانی، هیدروکسی آپاتایت
  • حمیدرضا مسلمی، نوید احسانی پور، فائزه عمارلو صفحات 25-35

    لنگش یک مشکل شایع در طب حیوانات کوچک است. از آنجایی که حیوانات به خصوص سگ ها، بیشتر وزن خود را توسط اندام-های قدامی تحمل می کنند، معاینه اندام حرکتی قدامی ضروری بنظر می رسد. تشخیص و درمان لنگش در اندام قدامی اغلب می-تواند چالش برانگیز باشد. بیماران، معمولا درد آشکاری را در ملامسه نشان نمی دهند بنابراین تشخیص ضایعه به راحتی امکان پذیر نمی باشد. بررسی علت لنگش و مکان های آناتومیکی ضایعه، بر اساس سن، نژاد و سبک زندگی حیوان متفاوت است. بنابراین، معاینه سیستماتیک ارتوپدی برای اطمینان از ارزیابی تمام ساختارها و از دست نرفتن بخشی از آن مهم است. معاینه ارتوپدی شامل اخذ تاریخچه، مشاهده راه رفتن، تحلیل و ارزیابی گام و معاینه بالینی بیمار می باشد. در ابتدا سابقه لنگش، تشخیص و درمان های قبلی و میزان تاثیر آنها، وجود هر بیماری سیستمیک دیگر و رژیم غذایی باید ثبت شود. ارزیابی راه رفتن بیمار در سطوح صاف و شیب دار و با سرعت های مختلف به فهمیدن اینکه کدام اندام حرکتی دچار لنگش شده است، کمک می-نماید. مطالعه و تجزیه تحلیل حرکت حیوان اقدام بسیار مهمی در تعیین هرگونه آسیب و ناهنجاری اندام محسوب می شود به گونه ای که هر نوع راه رفتن غیر طبیعی لنگش نامیده می شود که می تواند ناشی از آسیب های عصبی یا اسکلتی-عضلانی نظیر نقایص ارثی، مادرزادی، رشدی، تروما و عفونت در آن اندام باشد. در نهایت اقدام به انجام معاینه بالینی ارتوپدی در حیوان می شود. معاینات ارتوپدی اندام ها باعث ایجاد درد در حیوانات سالم نمی گردد بنابراین بروز درد در معاینه، نشانه هایی را در مورد محل ضایعه بیان می کند. ابتدا سمت طبیعی و به نظر سالم را بررسی نموده تا حیوان آرام شود و پاسخ های فردی به معاینات خاص مشخص گردد. بنابراین در این مقاله به نحوه معاینه بالینی سیستماتیک در اندام حرکتی قدامی پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: معاینه ارتوپدی، اندام قدامی، دام کوچک
  • حمیدرضا مسلمی، مهشید فرمند صفحات 36-49

    لنگش یک مشکل رایج در حیوانات کوچک است. در بیشتر موارد، اندام آسیب دیده شناسایی می شود، اما منشاء دقیق آن در اندام می تواند نامشخص و چالش برانگیز باقی بماند. معاینه ارتوپدی نقش مهمی در تعیین محل لنگش، تشخیص علت و یافتن درمان مناسب دارد. تشخیص زود هنگام مشکلات اسکلتی- عضلانی، برای بکارگیری درمان مناسب یا استفاده از روش های پیشگیرانه در اوایل پیشرفت بیماری، حیاتی است. معاینه کامل ارتوپدی باید برای هر بیمار با علایم ناهنجاری های اسکلتی عضلانی انجام شود. یک رویکرد سیستماتیک در معاینه ارتوپدی برای اطمینان از ارزیابی تمام ساختارها و از دست نرفتن بخشی از آن مهم است. هدف از معاینه ارتوپدی ارزیابی بیمار از نظر وجود یا عدم وجود بیماری و شناسایی علت ایجاد آن است. معاینه ارتوپدی شامل اخذ تاریخچه، مشاهده راه رفتن، تحلیل و ارزیابی گام و معاینه بالینی بیمار می باشد. قبل از شروع معاینه بالینی، سابقه لنگش، تشخیص و درمان های قبلی و میزان تاثیر آنها، وجود هر بیماری سیستمیک دیگر و رژیم غذایی باید ثبت شود. همچنین زمان شروع و علل احتمالی لنگش و زمان پیشرفت آن، به تشخیص بهتر کمک می کند. مشاهده راه رفتن بیمار با سرعت های مختلف و از جهت های متفاوت بسیار مهم است. مشاهده بالا و پایین رفتن بیمار از پله و سطح شیب دار نیز می تواند مفید باشد. درک حرکت و راه رفتن برای تشخیص بسیاری از مشکلات اسکلتی- عضلانی و عصبی ضروری است. قبل از هر گونه معاینه ارتوپدی یا عصبی، ارزیابی راه رفتن باید انجام شود. ارزیابی راه رفتن می تواند برای روشن ساختن این نکته که کدام اندام تحت تاثیر قرار گرفته، مفید باشد. در نهایت اقدام به انجام معاینه بالینی ارتوپدی در حیوان می شود. در این مقاله به نحوه معاینه بالینی سیستماتیک در اندام حرکتی خلفی پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: معاینه ارتوپدی، اندام خلفی، دام کوچک
  • پوریا الماسی، ابوتراب طباطبایی نایینی صفحات 50-65

    تثبیت خارجی توسط کواپتاسیون به معنای استفاده از گچ ها، آتل ها، بانداژها و اسلینگ ها برای بی حرکت کردن اندام آسیب دیده است. این روش ها اگر درست بکار روند به شکل تقریبی اندامی که روی آن اعمال می شوند هستند و تثبیت پایدار قطعات استخوان را بدون نیاز به ایمپلنت های جراحی در محل شکستگی فراهم می کنند. تثبیت خارجی آسیب های ارتوپدی در دامپزشکی مزایای قابل توجهی نسبت به تثبیت باز (open fixation) و تثبیت داخلی (internal fixation) دارد. در بیشتر موارد، آسیب های بافتی و عروقی، خطر عفونت و هزینه استفاده از آن می تواند بسیار کمتر از مداخلات جراحی باشد. موفقیت درمان بستگی به انتخاب روش درمانی مناسب برای بیمار دارد. روش های تثبیت موقت معمولا برای پیشگیری از ادم، تسکین درد، کاهش آسیب بعدی به بافت نرم، محافظت از زخم در برابر آلودگی بیشتر، جلوگیری از تبدیل شکستگی های بسته به شکستگی های باز و تثبیت شکستگی در حیواناتی که بصورت حاد آسیب دیده اند کاربرد دارد. در دامپزشکی انواع مختلفی از کواپتاسیون خارجی برای ایجاد بهترین تثبیت خارجی آسیب ها در دسترس است، پس برای فعالین این حوزه ضروری است که با روش های مختلف و موارد استفاده از آن ها آشنایی کافی داشته باشند.به عنوان یک قانون کلی کواپتاسیون خارجی روشی قابل قبول برای ترمیم شکستگی در بیماران جوان (کمتر از 1 سال) است زیرا سریعتر بهبود می یابند. کواپتاسیون خارجی به بهترین وجه نیروهای خمشی روی شکستگی های دیستال را خنثی می کند و نیاز به تثبیت مفصل بالا و زیر شکستگی دارد؛ بنابراین، کواپتاسیون دارای معایبی از جمله بی حرکتی طولانی مدت اندام است که خود می تواند باعث آتروفی شدید ناشی از "آتروفی عدم استفاده(disuse atrophy)" و احتمالا "بیماری شکستگی(fracture disease)" شود.

    کلیدواژگان: کواپتاسیون خارجی، بانداژ، دام کوچک، آتل، گچگیری، اسلینگ
  • حمیدرضا مسلمی، نوید احسانی پور، فائزه عمارلو صفحات 66-75

    تثبیت کننده های اسکلتی خارجی به عنوان یک از روش های جراحی ارتوپدی هستند که برای درمان شکستگی های باز یا بسته در استخوان های بلند، جوش دادن مفاصل، افزایش طول استخوان و ناهنجاری های مادرزادی استفاده می شوند. تثبیت کننده اسکلتی خارجی وسیله ای است که در خارج عضو قرار داده می شود و با استفاده از پین هایی که در قطعات شکسته استخوان قرار می دهند شکستگی را جا انداخته و بی حرکت می نمایند و سپس وضعیت پین ها را با اتصال به یک چهارجوب و با استفاده از پیچ و مهره هایی ثابت می کنند و بدین ترتیب قطعات شکسته در امتداد صحیح خود ثابت می شوند. اگر چه فیکساتور ها از لحاظ ظاهری و بیومکانیکی در طول زمان بسیار تغییر کرده اند اما دارای اصول و کارکرد یکسانی هستند. به گونه ای که این فیکساتور ها از یک پین یا سیم های نازک از جنس استیل ضد زنگ تشکیل شده اند که داخل پوست فرو رفته و به استخوان می رسد. این فیکساتور ها بر اساس ساختار هندسی پیکره و قالب انواع مختلفی دارند که شامل فیکساتور های خطی، دایره ای و هیبریدی می -باشد. ساده ترین و پرکاربرد ترین نوع فیکساتور های اسکلتی خارجی، فیکساتور های خطی هستند. استفاده از این روش ها نسبت به روش های دیگر دارای مزایایی از جمله پایدارکردن شکستگی استخوان با فاصله از محل صدمه، عدم وجود گچ، حرکت راحت بیمار، دخالت مفصل به میزان کم می باشد. شل شدن زودرس پین ها، شایع ترین عارضه است که سبب درد، التهاب و ترشح از مجرای پین می شود. این فیکساتورها یک مدل درمانی چندوجهی و موثر است، اما نیاز به مراقبت دقیق در طول دوره درمان دارد. قبل از تصمیم گیری برای استفاده از فیکساتورهای خارجی، باید امکان رعایت دستورالعمل های مراقبت پس از عمل توسط صاحبان بیمار و حیوانات خانگی در نظر گرفته شود. در این مقاله به بررسی انواع فیکساتور های اسکلتی خارجی و مدیریت آنها بعد از جراحی و عوارض آن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: تثبیت کننده اسکلتی خارجی، خطی، حلقوی، هیبریدی، دام کوچک
  • آرین پورامین، سیف الله دهقانی ناژوانی صفحات 76-84

    شکستگی استخوان ها در سگ ها و گربه ها معمولا جزء مواردی است که در کلینیک می بینیم و با آن سر و کار داریم. در حالی که معمولا شکستگی ها پس از یک حادثه آسیب زا مانند برخورد با ماشین یا افتادن از ارتفاع رخ می دهند، برخی از شکستگی ها به دنبال ضعیف شدن پاتولوژیک استخوان رخ می دهند که با برخی شرایط نیوپلاستیک مانند استیوسارکوم دیده می شود. اهداف اصلی تثبیت شکستگی ها؛ بی حرکت سازی قطعات شکستگی، ترمیم سریع استخوان آسیب دیده، بازگشت تحرک اولیه و عملکرد کامل اندام آسیب دیده و ثبات برای تحمل وزن توسط اندام حرکتی آسیب دیده می باشد. تمام روش های تثبیت داخلی و خارجی که امکان حرکت بین قطعه ای قابل توجهی را تحت تحمل وزن فراهم می کنند، به عنوان تثبیت انعطاف پذیر در نظر گرفته می شوند. نکته قابل توجه در تثبیت شکستگی ها این است که امکان ترمیم وجود داشته باشد یعنی خون رسانی به محل حفظ شود و تثبیت آنقدر سفت نشود که منجر به تاخیر در جوش خوردگی استخوان شود. جا اندازی باز و تثبیت داخلی برای بازگرداندن آناتومی استخوان و تحرک اولیه و برای غلبه بر محدودیت هایی که هنگام درمان شکستگی ها با کشش اسکلتی یا بی حرکتی گچ گرفته می شوند، استفاده شده است. هدف اصلی تثبیت داخلی دستیابی سریع و در صورت امکان عملکرد کامل اندام آسیب دیده با توانبخشی سریع بیمار است. انتخاب روش تثبیت داخلی بر اساس طبقه بندی شکستگی، استخوان آسیب دیده، آسیب های همزمان، شکستگی باز در مقابل بسته و البته نیروهایی است که با روش تثبیت خنثی می شوند. ایمپلنت های تثبیت داخلی از جنس استیل ضد زنگ هستند و شامل؛ پین داخل مدولای استخوان، سیم ارتوپدی، پیچ و پلاک می باشند.

    کلیدواژگان: شکستگی، استخوان، تثبیت داخلی، پین، پیچ و پلاک
  • عارف قشقایی، امین بیغم صادق صفحات 85-96

    بیماری های ارتوپدی حیوانات جوان، سیستم اسکلتی-عضلانی نابالغین را متاثر می کند و بیشتر این بیماری ها را می توان در روندهای پاتولوژیک (مانند بیماری ها، سموم، تغذیه نامناسب، تروما) در این دوره ردیابی کرد. این بیماری ها مربوط به استخوان-ها و مفاصل در طول رشد اسکلتی پس از زایمان، عمدتا در 26 هفته اول زندگی، شروع و ایجاد می شوند. این گروه از شرایط پاتولوژیک سگ های جوان و گربه ها از جمله بیماری های ارتوپدی مادرزادی و نوزادی، شامل بیماری هایی هستند که در دوره پیش از تولد یا در 3 تا 4 هفته اول زندگی رخ می دهد. در دوره رشد، مورفولوژی مفاصل تکامل می یابد استخوان ها نیز بالغ شده و به طول و شکل خود در حیوان بالغ می رسند. بیماری های ارتوپدی حیوانات جوان انحرافات این فرآیند های منظم هستند. این بیماری ها یک مشکل شایع در سگ ها و گربه ها هستند که می توانند درد و عدم راحتی قابل توجهی را ایجاد کنند. این بیماری ها می توانند استخوان ها، غضروف و مفاصل حیوانات جوان را تحت تاثیر قرار دهند و باعث لنگش، سفتی و مشکل در حرکت شوند. تشخیص زودرس و درمان برای کسب نتیجه موفق در این بیماری ها بسیار حایز اهمیت است. کلینیسین دامپزشک باید از نشانه ها و علایم این بیماری ها، شامل لنگش، درد مفاصل، تورم و مشکل در حرکت، آگاه باشد. آزمایش های تشخیصی مانند رادیوگرافی و آزمایش خون می توانند به تایید تشخیص کمک کنند. با توجه نوع بیماری گزینه های درمانی متفاوت است و می تواند شامل داروها، جراحی یا مداخلات دیگر بوده و حتی ممکن است غیر قابل درمان باشند. پیشگیری نیز در کاهش خطر بیماری های ارتوپدی سگ ها و گربه ها جوان مهم است، با جلوگیری از جفت گیری و عقیم سازی حیوانات دارای اختلالات ژنتیکی می توان از ابتلا نسل بعدی به بیماری های ژنتیکی پیشگیری کرد. تغذیه، ورزش و مدیریت وزن مناسب نیز می تواند به توسعه سالم استخوان و مفصل در حیوانات جوان کمک کند. چکاپ های دوره ای دامپزشک نیز می تواند به شناسایی مشکلات بالقوه در زمان مناسب کمک کند و به مداخلات و درمان سریع منجر شود.

    کلیدواژگان: ارتوپدی، جوان، استخوان، نوزادی
  • علیرضا شیخ زاده، امین بیغم صادق صفحات 97-109

    دررفتگی کشکک یکی از مشکلات رایج ارتوپدی در سگ هاست. هم سگ های نژاد کوچک و هم سگ های نژاد بزرگ می توانند درگیر بشوند، همچنین این بیماری در گربه ها نیز ممکن است دیده بشود. دررفتگی به سمت میانی نسبت به سمت جانبی رایج تر است و معمولا در سگ های نژاد کوچک تشخیص داده می شود. دررفتگی کشکک بر اساس شدت تغییرات اتفاق افتاده، به 4 گرید مختلف تقسیم بندی می شود. دررفتگی کشکک یک اختلال مادرزادی یا وابسته به رشد است، اما می تواند بطور ثانویه در اثر ضربه (که منجر به پاره شدن یا کش آمدن کپسول مفصل و بافت های اطرافی و بی ثباتی رانی-کشککی حاصله) نیز رخ بدهد. تشخیص بر اساس شواهد بالینی بی ثباتی کشکک است، اما تصویربرداری تشخیصی نیز برای بررسی میزان بدشکلی های استخوانی و همچنین تعیین مناسب ترین روش درمان نیاز است. علایم بالینی می تواند از یک سگ تا سگ دیگر تفاوت داشته باشد و صرفا تا حدودی مرتبط با میزان بد شکلی های استخوانی همزمان می باشد. لنگش می تواند پیوسته یا متناوب باشد. درمان جراحی شامل تکنیک هایی است که در بافت نرم و بافت استخوانی قابل انجام می باشد، اما در بیشتر کیس ها ترکیبی از هر دو روش برای اصلاح دررفتگی بکار برده می گردد. نرخ مشکلات بعد از عمل معمولا پایین است و از جمله متداول ترین مشکلات بعد از عمل دررفتگی مجدد و همچنین مشکلات مربوط به ایمپلنت می باشد. پیش آگهی درمان بطور کلی مطلوب است و در عمده بیماران، بعد از عمل، اندام به فعالیت طبیعی خود باز میگردد. این مقاله به توصیف دررفتگی کشکک در سگ ها، شامل تظاهر بالینی، تشخیص و گزینه های درمانی موجود می پردازد.

    کلیدواژگان: دررفتگی کشکک به سمت میانی، دررفتگی کشکک به سمت جانبی، زانو، اندام خلفی، سگ، نژاد کوچک
  • جواد خوش نگاه صفحات 110-122

    درماتیت آتوپیک یک بیماری پوستی شایع خارش‎دار و التهابی با زمینه‎ی ژنتیکی و دارای تظاهرات بالینی خاص است. پژوهش حاضر با هدف ارتقا دانش و یکپارچه سازی روش‎های درمانی دامپزشکان حیوانات خانگی در ایران صورت گرفته است. پژوهش حاضر به صورت مروری (Review) و بر پایه آخرین به روز رسانی دستورالعمل درمان درماتیت آتوپیک سگ‎ها (زیر نظر کارگروه بیماری‎های آلرژیک حیوانات) و جمع بندی پژوهش‎های نگارنده در ده سال گذشته صورت گرفته است. درمان حمله های حاد درماتیت آتوپیک سگ‎ها سه بخش دارد؛ 1- شناسایی و حذف علل ایجاد و / یا عوامل آلرژی زای تشدید کننده مانند گرده افشانی گیاهان، جرب گرد و غبار (درماتوفاگوییدس)، پایودرم و درماتیت مالاسزیایی 2- درمان ضدمیکروبی و ارتقای بهبود بهداشت و سلامت پوست و مو مانند تجویز شستشو با یک شامپوی غیرتحریک کننده و ملایم 3-کاهش شدت خارش و و ضایعات پوستی با داروها مانند درمان کوتاه مدت با گلوکوکورتیکوییدهای موضعی یا خوراکی یا اکلاسیتینیب یا اینترفرون‎های نوترکیب تزریقی 4- پیشگیری از عود بیماری با ایمنی درمانی توسط آلرژن‎های اختصاصی و تجویز پیشگیرانه‎ی گلوکوکورتیکوییدهای موضعی درمان‎هایی که تاکنون فاقد کارایی بوده اند: 1- هیچ شاهد قطعی برای اثبات کارایی آنتی هیستامین‎ها در درمان درماتیت آتوپیک فعال در سگ‎ها وجود ندارد. 2- تجویز اسیدهای چرب ضروری خوراکی به دلیل طولانی بودن زمان لازم برای هرگونه اثربخشی موثر آنها، در درمان التهاب‎های حاد درماتیت آتوپیک مفید نیست. درمان حمله‎های حاد درماتیت آتوپیک چندوجهی است و برای دستیابی قطعی یا احتمالی به اثر درمانی بهینه‎، باید مداخلات درمانی ترکیب شوند. لازم است پیش از طراحی یک برنامه‎ی درمانی، کیفیت زندگی سگ‎ها و صاحبانشان و نیز ترجیح نظر صاحب حیوان، در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آتوپی، درماتیت آتوپیک، درماتیت آلرژیک، سگ، خارش
|
  • iman farhangnia Pages 4-10

    Cartilage is a strong, flexible connective tissue that protects joints and bones. It acts as a shock absorber throughout body. Cartilage is divided into different types based on the type of fibers in the underlying tissue as well as the percentage of their composition, each has different functional characteristics. Hyaline cartilage is the most common and abundant type of cartilage rich in type ΙΙ of collagen fibers and proteoglycan. Elastic cartilage has more flexibility and in the matrix of this cartilage, in addition to the type ΙΙ of collagen fibers, a large amount of elastic fibers is also present. In fact, the presence of these elastic fibers is a factor in the ability of this type of cartilage to change shape and return to its original state. The fibrocartilage is the strongest type of cartilage. The characteristic feature of this type of cartilage is high weight bearing. Fibrocartilage contains collagen fibers scattered between layers of the matrix. The restorative strength of cartilage tissue is very limited and the repair of this tissue after injury is always accompanied by challenges and problems. Articular cartilage damage is considered as one of the most important challenges of orthopedic surgeons. Today, different methods are used to treat the articular cartilage defect, however, in none of the methods complete restoration and restoration of tissue integrity of articular cartilage is achieved. Surgical procedures are divided into two categories, reparative and restorative surgery. The purpose of this article is to review the structure of cartilage and the methods of articular cartilage healing.

    Keywords: cartilage, articular cartilage, tissue healing
  • Fatemeh Iraji, Aboutorab Tabatabaei Naeini Pages 11-18

    Tendons are soft connective tissues composed of parallel collagen fibers embedded in an extracellular matrix. This organized structure allows the tendons to bear and transfer large forces between the muscle and the bone. Tendons contain 86% collagen, 1-5% proteoglycan ,and 2% elastin, which are calculated as dry weight, and water is responsible for 60-80% of the wet weight of the whole tendon. Tendon healing can be generally divided into 3 phases; the repair, inflammation, and remodeling phases. Although the tensile strength of the healed tendon improves over time, it does not reach the level of uninjured tissue.

    Keywords: Healing, Tendon, structure, mechanism
  • Haniyeh yabandeh jahromi, Abodolhamid Meymandi Parizi, Alireza Shaikhzadeh Pages 19-24

    Fracture repair involves proliferation and differentiation of multiple tissue types in a sequence followed by regeneration. All of these processes may be affected by medications. Some drugs can affect the proliferation of primary callus tissue, others can affect the differentiation of chondrocytes or osteoblasts, formation of capillaries, sensitivity to mechanical input, etc. Therefore, the subject of drugs and fracture repair not only includes pharmacology and orthopedics, but also includes a wide scope. Repair steps after bone damage include: stage 1: (swelling stage), stage 2: (primary bone repair): over the next 4 to 21 days, a callus is formed around the broken bone. In this stage, a substance called collagen gradually replaces the blood clot. Step 3: (secondary bone repair) approximately two weeks after the fracture, cells called osteoblasts start working. These cells cause new bone to fuse and provide minerals needed for bone strength. Step 4: (reconstruction step): in this stage, cells called osteoclasts make the needed changes and adjustments. These cells break down any extra bone that is formed during this healing phase to return the bone shape to its normal status. In current veterinary and also human orthopedics, bone grafts are used for stimulation of fractures healing, accelerate joint fusion and repair of bone defects. Native grafted bone in addition to healing stimulator substances, contains cells that do not stimulate immune reactions and do not transmit infectious diseases. Currently, due to the problems of autologous bone grafting, the desire to use non-autologous bone grafts such as allograft and xenograft has increased. Kinetic hydroxyapatite, tricalcium phosphate and their both combination are among the common materials for bone grafting. Hydroxyapatite works as a scaffold for the growth of bone-forming cells; tarantula cubensis is an extract that is widely used in the treatment of tumors, smallpox, septicemia and toxemic diseases. Also, other materials that are used as substitutes, after being implanted at the site of bone lesions, induce the differentiation of undifferentiated mesenchymal cells present at the site of the lesion into chondrocytes or immature bone cells, and finally, the defects are successfully repaired.

    Keywords: Fracture healing, callus, osteoblast, osteoclast, bone graft, hydroxyapatite
  • hamidreza moslemi, navid Ehsani pour, Faeze Emarloo Pages 25-35

    ameness is a common problem in small animal medicine. Since animals, especially dogs, bear most of their weight on their front legs, it seems necessary to examine the fore limb. Diagnosis and treatment of fore limb lameness are often difficult. Diagnosis of the lesion is difficult because patients usually do not show obvious pain on palpation. Investigation of the cause of lameness and the anatomical location of the lesion depends on the age, breed, and lifestyle of the animal. Therefore, a systematic orthopedic examination of the extremity is critical to ensure that all structures are assessed and no part is overlooked. An orthopedic examination includes not only a clinical examination of the patient but also an anamnesis, gait observation, stride analysis, and evaluation. First, a history of lameness, diagnosis, previous treatment, and its effectiveness, presence of other systemic conditions, and diet should be evaluated. Assessing a patient's gait on flat and sloping surfaces at different speeds can help understand which limb is lame. Studying and analyzing animal movements is considered a very important step in detecting organ damage and abnormalities. Abnormal gait that may be caused by nerve or musculoskeletal damage is therefore called lameness. It is caused by hereditary, congenital, developmental disorders, trauma, and infection of this organ. Finally, an orthopedic clinical examination of the animal is performed. The appearance of pain during the examination indicates the localization of the lesion since an orthopedic examination of the organ does not cause pain in healthy animals. First, the normal, seemingly healthy side is checked so that the animal is calm and so that individual responses to specific tests can be judged. Therefore, this article describes a method for systematic orthopedic examination of the fore limb.

    Keywords: Orthopedic examination, fore limb, small animal
  • hamidreza moslemi, Mahshid Farmand Pages 36-49

    Lameness is a common complaint in small animal medicine. Orthopedic examination is performed by visual and manual assessment of the patient. In most cases, the affected extremity is identified, but the exact origin of that extremity remains obscure and sometimes difficult. Orthopedic examination plays an important role in determining the location of lameness, diagnosing its cause, and finding appropriate treatment. Early diagnosis of musculoskeletal problems is very important to apply appropriate treatment and preventive measures in the early stages of disease progression. Patients presenting with symptoms of musculoskeletal abnormalities should undergo a complete orthopedic examination. A systematic approach to orthopedic examination is important to assess all structures and ensure that no part is missed. The purpose of orthopedic examination is to assess the presence or absence of the disease in the patient and determine the causes of its occurrence. The orthopedic examination includes history taking, walking observation, step analysis and evaluation, and clinical examination of the patient. A history of lameness, previous diagnoses and treatments and their effects, the presence of other systemic diseases, and diet should be documented before the initiation of clinical examination. The time of onset of lameness, possible causes, and the timing of progression also help in a better diagnosis. It is very important to observe the patient walking from different directions at different speeds. Observing the patient going up and down stairs and ramps may also help. Understanding movement and gait is important for diagnosing many musculoskeletal and neurological problems. Gait analysis should be performed before any orthopedic or neurological examination. Gait analysis can help further clarify which limb is affected. Finally, an orthopedic clinical examination of the animal is performed. This article describes methods for clinical examination of the hind limb.

    Keywords: Orthopedic examination, hind limb, small animal
  • pouriya almasi, Aboutorab Tabatabaei Naeini Pages 50-65

    External fixation by means of coaptation means using casts, splints, bandages, and slings to immobilize the injured limb. These methods if used properly approximate the shape of the limb on which they are applied and provide stable fixation of bone fragments without the need for surgical implants at the fracture site. External fixation of orthopedic injuries in veterinary medicine has significant advantages over open fixation and internal fixation. In most cases, the soft tissue and vascular damages, the risk of infection, and the cost of its use can be much lower than surgical intervention. Careful case selection is required to achieve successful treatment of fractures with external coaptation. Temporary fixation methods are usually used to prevent edema, relieve pain, reduce subsequent soft tissue damage, protect the wound from further contamination, prevent the conversion of closed fractures to open fractures, and stabilize the fractured particles in acutely injured animals. Various types of External coaptations are available in veterinary practice to provide the best external fixation of injuries. Therefore, it is essential for the practitioners in this field to have sufficient familiarity with different methods and their uses. As a general rule, external coaptation is an acceptable mode of fracture repair for animals that are younger than 1 year of age, because they heal faster. External coaptation best neutralizes flexion forces on distal fractures and requires stabilization of the joint above and below the fractured site. Therefore, coaptation has the disadvantage of prolonged immobilization of the limb, which can cause severe atrophy from "disuse atrophy" and possible "fracture disease".

    Keywords: External coaptation, fracture, bandage, small animal, casting, sling, splinting
  • hamidreza moslemi, navid Ehsani pour, Faeze Emarloo Pages 66-75

    An external skeletal fixator is an orthopedic method for treating open or closed fractures of long tubular bones, joint stiffness, bone lengthening, and congenital malformations. An external skeletal fixator is a device that is installed outside the organ and inserts pins into the fracture to fix it and adjust the position of the pin. They are connected to the frame and secured with bolts and nuts. Fixtures have changed significantly in appearance and biomechanics over time, but the principle and function remain the same. These fixtures consist of pins or thin stainless steel wires that penetrate the skin and reach the bone. This way the broken part is fixed in the right direction. Depending on the body geometry and shape, these external skeletal fixators are available in different types such as linear, circular, and hybrid fixators. The simplest and most common type of external skeletal fixator is the linear fixator. The use of an external fixator has several advantages over other fixation methods such as stabilization of the fracture at some distance from the injury site, no need for a cast, ease of patient movement, and minimal involvement of the joint. Premature loosening of the pin is the most common complication causing pain, inflammation, and discharge from the pin tract. Although these fixators are versatile and effective treatment models, they require careful maintenance during treatment. Before deciding to use an external fixator, the patient's and pet's owner's ability to comply with postoperative care instructions should be considered. This article reviews the types of external fixators, postoperative care, and their complications.

    Keywords: External skeletal fixator, linear, circular, hybrid, small animal :
  • Arian Pouramin, Seifollah Dehghani Pages 76-84

    Bone fractures in dogs and cats are usually see and we concern with those in the clinic. Usually, fractures occur after a traumatic accident such as being hit by a car or falling from a height, some fractures occur following pathological bone weakening, which is seen with some neoplastic conditions such as osteosarcoma. The main goals of fracture stabilization; Immobilization of broken parts, quick repair of the damaged bone, return of primary mobility, full function and stability to weight bearing of the bruise limb. All internal and external fixation methods that allow significant intersegmental motion under weight bearing are considered flexible fixation. The best important point in the stabilization of fractures is that a possibility of repair, that is, the blood supply to the place is maintained and the fixation is not so tight that it leads to a delay in bone fusion. Open fixation and internal fixation have been used to restore bone anatomy and original mobility and to overcome the limitations encountered when treating fractures with skeletal traction or cast immobilization. The main goal of internal fixation is to achieve rapid and, if possible, full function of the affected limb with rapid rehabilitation of the patient. The selection of the internal fixation method is based on the classification of the fracture, break bone, synchronize injuries, open fracture, and of course the forces that are neutralized by the fixation method. Internal stabilization implants are made of stainless steel and include; There are intramedullary pins, orthopedic wire, plates and screws.

    Keywords: Bone, Fracture, Internal Fixation, IM Pin, Plates, Screws
  • Aref Ghashghaee, Amin Bigham-Sadegh Pages 85-96

    Orthopedic diseases of young animals affect the musculoskeletal system of juveniles, and most of these diseases can be traced to pathological processes (such as diseases, toxins, improper nutrition, trauma) during this period. These diseases related to bones and joints begin and develop during skeletal development after birth, in the first 26 weeks of life. This group of pathological conditions of young dogs and cats, including congenital and neonatal orthopedic diseases, includes diseases that occur in the prenatal period or in the first 3 to 4 weeks of life. During the growth period, the morphology of the joints develops, the bones also mature and reach their length and shape in an adult animal. Orthopedic diseases of young animals are deviations of these regular processes. These diseases are a common problem in dogs and cats, can be painful and are not easily noticeable. These diseases can affect the bones, cartilage and joints of young animals and cause lameness, stiffness and difficulty moving. Early diagnosis and treatment are very important for successful outcome in these diseases. Veterinary clinicians should be aware of the signs and symptoms of these diseases, including lameness, joint pain, swelling, and difficulty moving. Diagnostic tests such as radiography and blood tests can help make the diagnosis. According to the type of disease, the treatment options are different and can include drugs, surgery or other interventions and may even be incurable. Prevention is also important in reducing the risk of orthopedic diseases in young dogs and cats, by preventing the mating and sterilization of animals with genetic disorders, it is possible to prevent the next generation from getting genetic diseases. Nutrition, exercise and weight management can also contribute to healthy bone and body growth in young animals. Veterinary course checkups can also help identify potential problems at the right time and prompt interventions and treatment.

    Keywords: orthopedic, juvenile, bone, neonatal
  • Alireza Shaikhzadeh, Amin Bigham-Sadegh Pages 97-109

    Patellar luxation is a common orthopedic problem in dogs. Both large and small breed dogs may be affected; the disease may be seen in cats as well. Medial luxation is more common than lateral luxation and is usually diagnosed in dogs of small breed. patellar luxation based on severity of occurred changes divided to 4 different grades. Patellar luxation is a congenital/developmental disorder, but it could be secondary to traumatic accident causing tearing or stretching of the joint capsule and fascia, leading to femoropatellar instability. Diagnosis is based on clinical evidence of patellar instability; however, diagnostic imaging is required to assess the amount of skeletal deformity and then the most appropriate method of treatment. Clinical signs of dogs with patellar luxation can vary from animal to animal and are only partially related to the degree of concomitant skeletal deformities. Lameness may be intermittent or continuous, and usually is a mild-to-moderate weight bearing lameness with occasional lifting of the limb. Concurrent rupture of the CrCL has been reported in a study in 41% of the stifle joints of dogs with medial patellar luxation. Surgical options include both soft tissue and osseous techniques, however, in most of the cases, a combination of more procedures is used to achieve the correction of the luxation. Complication rate is generally low and the most common complications include reluxation and implant-associated complications. Prognosis is generally favorable, with most of the dogs returning to normal limb function. This article describes patellar luxation features in dogs, including clinical presentation, diagnosis, and treatment options available

    Keywords: medial patellar luxation, lateral patellar luxation, stifle, pelvic limb, dog, small breeds, canine
  • Javad Khoshnegah Pages 110-122

    Atopic dermatitis is a common pruritic and inflammatory dermatosis with genetic background and specific clinical manifestations. The present study was carried out with the aim of improving the knowledge and integration of the treatment protocols of veterinarians in Iran. The current research is a review based on the based on the task force for the treatment of canine atopic dermatitis (International Committee of Allergic Diseases of Animals) and a summary of the author's researches in the field of dermatology. The treatment of acute flares of canine atopic dermatitis should involve three parts; 1- To search for and then to eliminate the causes and/or aggravating allergens such as plant pollen allergens, house dust mites (dermatophagoides), pyoderma and/or Malassezia dermatitis. 2- Antimicrobial treatment and improvement of skin and hair health, such as bathing with mild shampoos. 3- To control pruritus and skin lesions with interventions that include topical and oral glucocorticoids, oral Oclacitinib, and injectable recombinant interferons. 4- Immunotherapy using specific allergens and prophylactic administration of topical glucocorticoids are the only interventions that may prevent or delay the recurrence of dermatitis. There is no conclusive evidence to prove the efficacy of: 1- Antihistamines in the treatment of atopic dermatitis in dogs 2- Administration of oral essential fatty acids due to the long time required for any effective effect. The treatment of acute flares of atopic dermatitis is multifaceted, and in order to achieve the optimal therapeutic effect, therapeutic interventions must be combined. Before designing a treatment plan, it is necessary to consider the quality of life of dogs and their owners, as well as the preference of the owner's opinion.

    Keywords: Atopy, Atopic dermatitis, Allergic dermatitis, Dog, Pruritus